Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση έξι προτάσεων ψηφίσματος σχετικά με την υπόθεση Tenzin Delek Rinpoche(1).
Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (PSE), συντάκτρια. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, ένας από τους τελευταίους μεγάλους λάμα του Θιβέτ, ο Tenzin Delek Rinpoche, έχει περάσει τα τελευταία 20 χρόνια προσπαθώντας να προστατέψει τον πολιτισμό του Θιβέτ. Ως ηγετική θρησκευτική μορφή του Θιβέτ, έχει επίσης διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικής υποθέσεις. Αυτός ο θιβετιανός λάμα είναι εδώ και πολύ καιρό πηγή προβλημάτων για τις κινεζικές αρχές, μολονότι δεν έχει ποτέ συμμετάσχει σε πολιτικές διαδηλώσεις.
Ως πνευματικός ηγέτης που είναι ολόψυχα αφιερωμένος σε βασικά κοινωνικά μέτρα, όπως η οικοδόμηση σχολείων για τα ορφανά παιδιά, ασύλων, τοπικών δρόμων και η παροχή βοήθειας στους ηλικιωμένους, είναι ένας πρωτοπόρος υπερασπιστής της ειρήνης, οι πράξεις του οποίου δεν είναι ούτε στο ελάχιστο επιθετικές. Ωστόσο, η δημοτικότητά του οδήγησε στο να χαρακτηρίζεται ως απειλή για τις τοπικές κινεζικές αρχές, οι οποίες τον συνέλαβαν με το πρόσχημα ότι είχε βοηθήσει στην οργάνωση πολλών επιθέσεων. Κατηγορήθηκε για τρομοκρατία και καταδικάστηκε σε θάνατο, χωρίς αποδείξεις ή δίκαιη δίκη. Κρατείται σε απάνθρωπες συνθήκες εδώ και πολλούς μήνες περιμένοντας την εκτέλεση, και η σημερινή άσχημη κατάσταση της υγείας του είναι άμεσο αποτέλεσμα των παρατεταμένων βασανιστηρίων.
Λόγω όλων των παραπάνω, καλούμε τις αρχές της Κίνας να βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησής του. Καλούμε επίσης την κυβέρνηση της Κίνας να καταβάλει προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και των υπολοίπων κρατουμένων, να καταργήσει τα βασανιστήρια και, κυρίως, να καταργήσει τη θανατική ποινή. Ως μέλη της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν θα συναινούμε στη φυλάκιση ανθρώπων εάν δεν αποδεικνύεται η ενοχή τους. Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις πολιτικές ελευθερίες. Συνεπώς, καλώ επίσης τους διεθνείς οργανισμούς να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα, ώστε να συμμετάσχει επιτέλους σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με στόχο την οριστική διευθέτηση του ζητήματος του Θιβέτ.
Eva Lichtenberger (Verts/ALE), συντάκτρια. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητούμε σχετικά με τον Tenzin Delek Rinpoche και την απροθυμία της Κίνας να ακολουθήσει τον δρόμο του συμβιβασμού. Κάθε άλλο: όχι μόνο δεν διασφαλίζεται μέχρι στιγμής διαφανής και δίκαιη δίκη, αλλά τα βασανιστήρια και οι απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες κρατείται –σημειωτέον, χωρίς να έχει δικαστεί– θέτουν τη ζωή του σε κίνδυνο, και αυτό είναι κάτι που πρέπει και πάλι να δηλώσουμε ευθαρσώς.
Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλουμε να δράσουμε τώρα, αφού έχουμε ήδη ζητήσει δίκαιη μεταχείριση γι’ αυτόν τον άνθρωπο, ο οποίος έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο, ενώ το μόνο του σφάλμα ήταν ότι υπήρξε αξιαγάπητος δάσκαλος και πνευματικός ηγέτης. Πρέπει να δράσουμε άμεσα και να θέσουμε εκ νέου τα αιτήματά μας στην κινεζική κυβέρνηση.
Η ανάγκη για δράση γίνεται πιο επιτακτική, αφού όσο μεγαλύτερη είναι η όρεξη των κρατών μελών και των κυβερνήσεών τους για την κινεζική αγορά, τόσο πιο επιφυλακτικές γίνονται όταν θίγουν ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον διάλογο με τους κινέζους συνομιλητές τους. Σε μια τέτοια στιγμή και σε ένα τέτοιο πλαίσιο οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας. Κυρίως εμείς οι βουλευτές του ΕΚ πρέπει να πράξουμε αυτό που αρνούνται να πράξουν οι κυβερνήσεις μας.
Όταν βλέπουμε ότι το Θιβέτ είναι αυτόνομο μόνο στα χαρτιά και όχι στην πραγματικότητα, ότι ο διάλογος με τον Δαλάι Λάμα, ο οποίος ξεκίνησε τόσο ελπιδοφόρα, δεν συνεχίζεται και αναβάλλεται συνεχώς και ότι η Κίνα εξακολουθεί να μην σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να ανεβάσουμε τους τόνους, απαιτώντας να τεθεί τέρμα σε αυτήν την κατάσταση και να διευθετηθεί το ζήτημα.
Thomas Mann (PPE-DE), συντάκτης. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν στις 18 Νοεμβρίου 2004 και στις 13 Ιανουαρίου 2005 είχαν κάποιο αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις μαζικές διπλωματικές διαμαρτυρίες και τις ενέργειες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς προκάλεσαν τη μετατροπή της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε στον σεβαστό Λάμα Tenzin Delek Rinpoche σε ισόβια κάθειρξη. Οι κινεζικές αρχές τον θεωρούν εγκληματία, αφού τον κατηγορούν για υπονόμευση της ασφάλειας του κράτους και –χωρίς αποδείξεις– για ανάμειξη σε βομβιστικές επιθέσεις. Εξακολουθούν δε να αρνούνται τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης παρουσία διεθνών παρατηρητών.
Το σημείο στο οποίο συμφωνώ απόλυτα με τις δύο προηγούμενες ομιλήτριες είναι ότι η πραγματική αιτία για τη φυλάκισή του είναι η μεγάλη του επιρροή στον λαό του Θιβέτ και η υποστήριξή του προς τον Δαλάι Λάμα. Η θανατική ποινή μπορεί να έχει ακυρωθεί, αλλά φαίνεται ότι εκτελείται με άλλη μορφή· έχοντας υποστεί το μαρτύριο των βασανισμών και της απομόνωσης, τώρα δεν είναι σε θέση ούτε να μιλήσει, ούτε να κινηθεί, και απειλείται η ζωή του.
Όλες οι πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου καλούν τους Κινέζους να βελτιώσουν αμέσως τις συνθήκες κράτησής του και να τηρήσουν κατά γράμμα τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη μεταχείριση των κρατουμένων. Επιμένουμε να επιτραπεί στον Manfred Nowak, τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, η πραγματοποίηση επίσκεψης στον Tenzin Rinpoche· σε τρεις εβδομάδες θα μεταβεί στην Κίνα για επιθεώρηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη πρέπει να συνδέσουν στενά τη μετέπειτα τύχη των πολιτικών κρατουμένων στην Κίνα με τη διατήρηση του εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, που έχει επιβληθεί σε αυτήν τη χώρα. Όσο παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, το εμπάργκο πρέπει να συνεχιστεί χωρίς ίχνος χαλάρωσης. Η κινεζική πρεσβεία στις Βρυξέλλες προσπάθησε να παρέμβει ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για εσωτερικές υποθέσεις και ότι κανένας εξωτερικός οργανισμός και κανένας τρίτος δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει. Αυτές οι σκληρές δηλώσεις αποτελούν άλλη μια ένδειξη για το δυσάρεστο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας της 5ης Σεπτεμβρίου και για την αποτυχία του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών επιθυμεί να υπογραμμίσει την ανάγκη τήρησης των διεθνών προτύπων και αξιών.
Αυτό που αποτελεί πράγματι ισχυρό μήνυμα προς όλους όσοι έχουν διωχθεί για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους είναι το γεγονός ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση προϋπόθεση για τη συνεργασία με οποιαδήποτε χώρα – χωρίς καμιά εξαίρεση. Όσοι θέλουν συνεργασία αντί για αντιπαράθεση, πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην τα παραβιάζουν, διότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν οικουμενική ισχύ.
(Χειροκροτήματα)
Elizabeth Lynne (ALDE), συντάκτρια. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι να πούμε αν ο Tenzin Delek Rinpoche είναι αθώος ή ένοχος. Ωστόσο, είναι αρμοδιότητά μας να επισημαίνουμε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν τις διαπιστώνουμε. Υπάρχουν πραγματικές ανησυχίες για την κράτηση, τη δίκη και την καταδίκη του, που αποτέλεσαν, πιστεύω, κακοδικία.
Σε ένα δελτίο τύπου της 24ης Οκτωβρίου, η κινεζική κυβέρνηση είπε ότι αποτελούσε εσωτερική υπόθεση της Κίνας και ότι δεν είχαμε δικαίωμα παρέμβασης. Αν αποτελεί θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουμε κάθε δικαίωμα παρέμβασης· αυτή είναι η δουλειά μας. Δεν είναι σαφές αν ο Tenzin Delek Rinpoche είχε πλήρη πρόσβαση σε νομικές συμβουλές κατά τη διάρκεια της δίκης. Οι Κινέζοι είπαν ότι είχε δύο δικηγόρους. Οι δικές μου πηγές είπαν ότι δεν είχε κανέναν απολύτως συνήγορο υπεράσπισης. Οι πηγές μου, επίσης, είπαν ότι δεν ομολόγησε και ότι ουδέποτε ομολόγησε το υποτιθέμενο έγκλημα, παρά τα βασανιστήρια που υποτίθεται ότι υπέστη για πολλούς μήνες πριν από τη δίκη του. Όταν δικαζόταν, πριν από τρία χρόνια, υπήρχε παγκόσμια κατακραυγή και τότε, γνωρίζω ότι η κινεζική κυβέρνηση υποσχέθηκε επανάληψη της δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό δεν συνέβη. Πρέπει να έχει δίκαιη δίκη, σε πλήρη συμφωνία με τα διεθνή πρότυπα μιας δίκαιης δίκης, ή να απελευθερωθεί πάραυτα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Erik Meijer (GUE/NGL), συντάκτης. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, η καταπίεση στο Θιβέτ βρίσκεται συχνά στην ημερήσια διάταξη αυτού του Σώματος. Η Κίνα θεωρεί αυτήν τη χώρα ουσιαστικά ως κενό σημείο στον χάρτη, το οποίο θα πρέπει να αποικηθεί και να γίνει προσβάσιμο, και κατόπιν τούτου μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω κατά τον σύγχρονο κινέζικο τρόπο. Επί του παρόντος, τα πάντα στρέφονται γύρω από την πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη χωρίς καμία ανοχή για τις διαφορετικές απόψεις. Αυτό είναι αντίθετο με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα συμφέροντα των Θιβετιανών, οι οποίοι έχουν μάθει να επιβιώνουν στη φιλόξενη χώρα τους και θέλουν να ζουν εν ειρήνη.
Το πρόβλημα αυτό αντικατοπτρίζεται επίσης εντός της Κίνας και σε άλλους λαούς με διαφορετική γλώσσα και πολιτισμό, όπως οι Ουιγούροι, οι οποίοι σχετίζονται με τους τουρκικούς λαούς των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας, αλλά, μετά τη διαφυγή του Δαλάι Λάμα στην Ινδία, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής έχει επικεντρωθεί στο Θιβέτ.
Δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε πραγματικές βελτιώσεις στον τρόπο με τον οποίο η Κίνα αντιμετωπίζει τους Θιβετιανούς. Μολονότι οι δηλώσεις μας στο Σώμα δεν είχαν σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα που σκοπεύαμε να επιτύχουμε, είναι σωστό να συνεχίσουμε με επιμονή. Δεν θα πρέπει να δοθεί στην Κίνα η εντύπωση ότι η Ευρώπη έχει αποδεχθεί το status quo για χάρη των δικών της οικονομικών συμφερόντων.
Τέλος, πρέπει να καταργηθεί η θανατική ποινή στην Κίνα, όπως πρέπει να καταργηθεί και στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμο. Θα πρέπει να αγωνιστούμε για αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να αγωνιστούμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Marcin Libicki (UEN), συντάκτης. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, το Θιβέτ είναι και πάλι θέμα συζήτησης στο Σώμα. Κατά τη σημερινή συζήτηση, πρέπει να αναρωτηθούμε εάν τα μέτρα που έλαβαν το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή υπήρξαν αποτελεσματικά. Δυστυχώς, το γεγονός ότι διεξάγουμε άλλη μία συζήτηση επί του θέματος αυτού αποδεικνύει ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ορισμένοι βουλευτές του Σώματος υποστηρίζουν ότι τέτοια μέτρα εμπίπτουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, και πράγματι αυτή είναι η γραμμή που ακολουθεί η κινεζική πρεσβεία στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν ισχύει αυτό. Η έννοια των εσωτερικών υποθέσεων, η οποία χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει όλα τα εγκλήματα κατά των εθνών, είναι ένα δόγμα το οποίο υιοθετούν μόνον οι τύραννοι και το οποίο δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην πολιτισμένη Ευρώπη. Στους αιώνες που πέρασαν, η καθολική εκκλησία και οι υπόλοιπες θρησκείες ζήτησαν τη σωστή αντιμετώπιση των πολιτών και αντιτάχθηκαν στην αντίληψη ότι οι κυβερνώντες θα μπορούσαν να κάνουν τους πολίτες τους ό,τι ήθελαν. Στις μέρες μας, οι διεθνείς οργανισμοί δεν δίνουν ποτέ έμφαση στο γεγονός ότι οι εσωτερικές υποθέσεις που παραβιάζουν βασικές ηθικές αρχές αφορούν όλη την ανθρωπότητα.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό δεν αφορά απλά έναν μοναχό. Αφορά την καταστροφή του Θιβέτ και του θιβετιανού πολιτισμού και έθνους, διότι αυτό το φιλειρηνικό έθνος δεν υφίσταται παρά μόνο για αυτόν τον λόγο. Η ύπαρξη ενός έθνους που διαφέρει από το δικό τους ως προς τον πολιτισμό, την ιστορία και την κοινωνία αποτελεί επαρκή λόγο για να προσπαθήσουν οι κινεζικές αρχές να το καταστρέψουν. Αντί να επικροτούμε την ολοκλήρωση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ του Θιβέτ και της Κίνας, θα πρέπει να ανησυχούμε για αυτήν την εξέλιξη, καθώς ένας από τους στόχους της είναι η περαιτέρω καταστροφή του Θιβέτ με τον κατακλυσμό του από κινέζους πολίτες και επιχειρηματίες.
Το Κοινοβούλιο είναι πολύ δραστήριο σε αυτόν τον τομέα, και η διακομματική ομάδα του για το Θιβέτ διαθέτει έναν πολύ προσηλωμένο και ενεργό πρόεδρο στο πρόσωπο του κ. Mann. Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Θα υπενθυμίσω στον Επίτροπο ότι είναι καιρός να κάνει η Επιτροπή αποφασιστικά βήματα για την οριστική διευθέτηση των προβλημάτων στην Κίνα, καθώς η ιδιότητά της ως ισχυρού οργάνου της ΕΕ σημαίνει ότι είναι αναμφίβολα σε θέση να πράξει κάτι τέτοιο. Το πρώτο βήμα της θα πρέπει να είναι η διάσωση αυτού του αξιολύπητου θιβετιανού μοναχού.
(Χειροκροτήματα)
Olli Rehn, μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ ανησυχεί διαρκώς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιεραρχείται στις πρώτες θέσεις της ατζέντας του διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέκαθεν ασχολείτο με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ιδιαίτερα στο Θιβέτ, και προτρέπει τις κινεζικές αρχές να διαφυλάξουν την πολιτιστική, θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητα του θιβετιανού λαού.
Η υπόθεση του θιβετιανού μοναχού Tenzin Delek Rinpoche έχει τεθεί επανειλημμένα στις κινεζικές αρχές στη διάρκεια αυτού του διαλόγου. Επιπλέον, η τρόικα της ΕΕ πραγματοποίησε τρία διαβήματα προς την κυβέρνηση της Κίνας, δύο πέρυσι και ένα στις αρχές αυτού του έτους, κατά τη συνάντηση της τρόικας με τον κινέζο υπουργό εξωτερικών Tang Jiaxuan.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε το επιτακτικό αίτημά της για την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Κίνα, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Tenzin Delek Rinpoche δεν θα θανατωθεί, και ζήτησε πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησής του και την κατάσταση της υγείας του. Αν και χαιρετίζει την απόφαση των κινεζικών αρχών της 26ης Ιανουαρίου 2005 να μετατραπεί η θανατική ποινή του Tenzin Delek Rinpoche σε ισόβια κάθειρξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα λόγω των επίμονων αμφιβολιών σχετικά με τη δίκη του και την βαριά ποινή που του επιβλήθηκε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απολύτως αποφασισμένη να εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το θέμα στο πλαίσιο του διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σε γενικότερο επίπεδο, ως τμήμα της συνολικής πολιτικής της για το Θιβέτ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά επί πολλά χρόνια, και θα εξακολουθήσει να ζητά, την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ του Δαλάι Λάμα και των κινεζικών αρχών, ως τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο εξεύρεσης μακροχρόνιας λύσης στο ζήτημα το Θιβέτ. Η τρίτη επίσκεψη των ειδικών απεσταλμένων του Δαλάι Λάμα, στο τέλος του προηγούμενου έτους, αποτέλεσε ενθαρρυντική κίνηση, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί περαιτέρω.
Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα, στις 16.00.
ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ (ΑΡΘΡΟ 142º)
Filip Andrzej Kaczmarek (PPE-DE). – (PL) Είμαι υπέρ των ελεύθερων συναλλαγών, αλλά αυτό που πρέπει να αναρωτηθούμε είναι εάν θα πρέπει να συναλλασσόμαστε ελεύθερα με μια χώρα που δεν σέβεται τις υπόλοιπες μορφές ελευθερίας. Δεν πιστεύω ότι η πολιτιστική πολυμορφία δικαιολογεί τις πράξεις της Κίνας. Η θανατική ποινή είναι απαράδεκτη σε οποιονδήποτε πολιτισμό, καθώς προσβάλλει την ίδια τη φύση της ανθρωπότητας. Η Κίνα υπερηφανεύεται για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή της προς το Θιβέτ, η οποία είναι η υψηλότερη στον κόσμο. Αξίζει να επισημάνουμε ότι, παρόλα αυτά, οι επενδύσεις σε υποδομές δεν είναι η μόνη ένδειξη μεγάλου πολιτισμού.
Εάν η Κίνα μπορεί να οικοδομεί σιδηροδρομικές γραμμές τέτοιου είδους, θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων της. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Κίνας, διότι η τύχη του Tenzin Delek Rinpoche αποδεικνύει επαρκώς ότι η χώρα αυτή δεν έχει αντλήσει διδάγματα από τα γεγονότα της 4ης Ιουνίου 1989. Πρόκειται για μια σημαντική ημερομηνία για τους λαούς τόσο της Πολωνίας όσο και της Κίνας. Αποτελεί σύμβολο ελπίδας για την πρώτη, καθώς ήταν η ημερομηνία των πρώτων εν μέρει ελεύθερων βουλευτικών εκλογών.
Ωστόσο, στην Κίνα η ημερομηνία αυτή έχει γίνει σύμβολο καταστολής, καθώς είναι η επέτειος της τραγωδίας στην πλατεία Τιανανμέν. Το 1989, φορούσα κονκάρδα με τις λέξεις «ελευθερία» και «δημοκρατία» στα κινεζικά. Εύχομαι σήμερα στον λαό του Θιβέτ και της Κίνας τις δύο αυτές αξίες.
Carl Schlyter (Verts/ALE). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, δεν λειτούργησαν τα ακουστικά –και, επομένως, η υπηρεσία διερμηνείας– για ολόκληρη τη σειρά που βρίσκεται πίσω μου, όπου συνήθως κάθομαι. Επίσης, δεν λειτούργησε το μικρόφωνο, και έτσι δεν στάθηκε δυνατόν να εκφράσουμε στον Πρόεδρο τα παράπονά μας για την κατάσταση. Επιδείξαμε μεγάλη ευελιξία κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών και συνεχίσαμε με αυτές από την εν λόγω σειρά. Την επόμενη φορά, ωστόσο, θα συζητηθούν πολλά σημαντικά θέματα, συμπεριλαμβανομένου του REACH, και έτσι πρέπει να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της τεχνολογίας. Ειδάλλως, η συνεδρίαση μπορεί να διακοπεί με τον πιο άκαιρο τρόπο. Συνεπώς, ελπίζω ότι θα μπορέσετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα έως τον επόμενο μήνα.
Πρόεδρος. Δυστυχώς, πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Θα το εξετάσουμε προσεκτικά και πιστεύουμε ότι δεν θα προκύψει στην επόμενη συνεδρίαση.