Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

17. Πρόσφατες δηλώσεις του κ. Mahmoud Ahmadinejad, Προέδρου του Ιράν
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, Προέδρου του Ιράν.

 
  
MPphoto
 
 

  Douglas Alexander, Προεδρεύων του Συμβουλίου. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, με χαροποιεί ιδιαιτέρως η παρούσα ευκαιρία να μετάσχω σε αυτήν τη σημαντική και επίκαιρη συζήτηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το Ιράν, καθώς και το γεγονός ότι μετέχω σε αυτήν τη σημαντική συζήτηση μαζί με την καλή μου φίλη Επίτροπο Ferrero-Waldner. Κατά την τελευταία συζήτηση του ιδίου θέματος σε αυτό το Σώμα, στις 12 Οκτωβρίου, χρησιμοποίησα την ίδια διατύπωση για να καταδείξω ότι η εν λόγω συζήτηση σχετικά με το Ιράν ήταν επίκαιρη. Τώρα έχω την αίσθηση ότι η σημερινή συζήτηση είναι ίσως ακόμη πιο επίκαιρη από τη συζήτηση της 12ης Οκτωβρίου, διότι η διεθνής ανησυχία σχετικά με τις πολιτικές του Ιράν παραμένει αυξημένη και φρονώ ότι το Ιράν καλείται πλέον να προβεί σε κρίσιμες επιλογές για το μέλλον του. Ορθώς, λοιπόν, δραστηριοποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναλαμβάνει αποφασιστικό ρόλο σε αυτήν τη συζήτηση.

Οι αποφάσεις του Ιράν σχετικά με τις σχέσεις του με τις γειτονικές του χώρες μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια και την ευημερία λαών οι οποίοι ζουν πολύ μακριά από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια της περιοχής, και όχι μόνο, να προβεί τώρα το Ιράν σε συνετές επιλογές.

Όπως θα γνωρίζουν όλοι οι βουλευτές, το Ιράν εξέλεξε νέο Πρόεδρο τον περασμένο Ιούνιο. Φρονώ ότι η διεθνής κοινότητα, και ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να συνεχίσουν τον διάλογο με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν. Έχουμε καθήκον να ενθαρρύνουμε τους κατέχοντες την εξουσία να προβούν σε επιλογές οι οποίες είναι προς το συμφέρον της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Όπως ανέφερα την τελευταία φορά που είχα το προνόμιο να παρουσιαστώ ενώπιον αυτού του Κοινοβουλίου, το Ιράν είναι μια χώρα με πραγματικά τεράστιες δυνατότητες. Ο πληθυσμός του είναι νέος, καταρτισμένος και διαθέτει επιχειρηματικό πνεύμα. Διαθέτει τεράστιους φυσικούς πόρους, κυρίως πετρέλαιο και μεταλλεύματα. Υποστήριξα ότι ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει οποιαδήποτε χώρα στην ανάπτυξη μιας δυναμικής οικονομίας και κοινωνίας, αν η κυβέρνησή της μπορούσε να καλλιεργήσει μια νοοτροπία ευκαιριών με βάση το κράτος δικαίου. Σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο να ενθαρρυνθεί η καλλιέργεια μιας τέτοιας νοοτροπίας στο εσωτερικό του Ιράν.

Γνωρίζω ότι πολλοί από τους αξιότιμους βουλευτές εξοργίστηκαν, όπως και εγώ ο ίδιος, από τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ιράν σχετικά με το Ισραήλ. Πρόκειται για δηλώσεις άκρως ανησυχητικές. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνονται οι ανησυχίες για τα προγράμματα του Ιράν στους τομείς της πυρηνικής ενέργειας και των βαλλιστικών πυραύλων, για τις επιδόσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την πρόθεσή του να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ καταρχάς στις συγκεκριμένες δηλώσεις. Όπως γνωρίζετε, στις 26 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ μίλησε σε συνέδριο που διεξήχθη στην Τεχεράνη με θέμα έναν κόσμο χωρίς Σιωνισμό. Αναφέρεται ότι στην ομιλία του ζήτησε την εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη και δήλωσε ότι «ο ισλαμικός κόσμος δεν θα αφήσει τον ιστορικό του εχθρό να ζει μέσα στην καρδιά του». Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγήθηκε της διεθνούς αντίδρασης, η οποία ήταν ταχύτατη και, όπως με ικανοποίηση μπορώ να δηλώσω, απολύτως κατηγορηματική.

Στη δήλωση την οποία εξέδωσε η Προεδρία εξ ονόματος των ευρωπαίων αρχηγών κυβερνήσεων που συναντήθηκαν στο Hampton Court στις 27 Οκτωβρίου καταδικάστηκαν έντονα οι δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ. Ο Josep Borrell δήλωσε εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι αισθάνεστε «βαθιά έκπληξη, αηδία και αποστροφή για τις δηλώσεις αυτές». Προσέθεσε δε ότι οι εν λόγω δηλώσεις καταδικάζονται πλήρως από τους ηγέτες των πολιτικών σας ομάδων. Γνωρίζω ότι ο Hans-Gert Poettering, ο οποίος θα λάβει τον λόγο εντός ολίγου, εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για αυτές τις δηλώσεις.

Στη σημερινή συζήτηση καλούμαστε να σχολιάσουμε αυτές τις δηλώσεις και τις επιπτώσεις τους. Είναι προφανές ότι η απειλή χρήσης βίας και καταστροφής ενός κράτους δεν συνάδουν με την επιθυμία μιας χώρας να είναι ώριμο και υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας. Η Προεδρία κάλεσε τον επιτετραμμένο του Ιράν στο Λονδίνο και του εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τις δηλώσεις αυτές, ενώ πολλές κυβερνήσεις στο σύνολο της Ένωσης των 25 έπραξαν το ίδιο σε εθνικό επίπεδο. Χαιρετίζω την ταχεία ανταπόκριση της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων κυβερνήσεων από την ίδια την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ο κ. Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε, πολύ εύγλωττα, εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής ότι ελπίζει ότι ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα εστιάσει περισσότερο τις προσπάθειές του στην προσθήκη της Παλαιστίνης στον χάρτη παρά στην εξαφάνιση του Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν εξέφρασε τα αισθήματα της παγκόσμιας κοινότητας όταν δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι παλαιό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις που έχει κάθε κράτος μέλος του ΟΗΕ. Βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Ιράν, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του ιδίου οργανισμού, έχει δεσμευτεί να απόσχει από την απειλή ή χρήση βίας εις βάρος της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους. Ευελπιστώ ότι ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ θα αναγνωρίσει τη ζημία που έχουν προκαλέσει αυτές οι δηλώσεις στη θέση της χώρας του έναντι της διεθνούς κοινότητας και θα τις ανακαλέσει άνευ όρων. Οι δηλώσεις του μας υπενθυμίζουν για μία ακόμη φορά ότι το Ιράν οφείλει να λάβει μέτρα τα οποία θα διαλύσουν τις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις του στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν συζητήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη συνεδρίασή μας στις Βρυξέλλες την 7η Νοεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή το Συμβούλιο επανέλαβε τη βαθιά ανησυχία του για την επανάληψη των δραστηριοτήτων του Ιράν στη μονάδα επεξεργασίας ουρανίου του Ισπαχάν και κάλεσε το Ιράν να υλοποιήσει όλα τα μέτρα που του ζητήθηκαν από το Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η επαναφορά της πλήρους αναστολής κάθε δραστηριότητας του κύκλου καυσίμου.

Η προσέγγιση την οποία προκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που συμφωνήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει το Ιράν να λάβει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να καταστεί εφικτή μια τέτοια εξέλιξη. Η ικανοποιητική επίλυση του ζητήματος που προκύπτει από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα. Ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα θα συνέβαλλε τα μέγιστα στην αστάθεια της περιοχής και θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τη συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και το σύνολο του διεθνούς συστήματος μη διάδοσης των πυρηνικών.

Όσον αφορά το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραμένουμε βαθύτατα ανήσυχοι για τις σοβαρές και συνεχιζόμενες παραβιάσεις τους από το Ιράν. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε πληροφορίες για επιβολή της θανατικής ποινής σε ανήλικους παραβάτες. Το Ιράν εξακολουθεί να περιορίζει την ελευθερία έκφρασης και να φυλακίζει πολιτικούς κρατουμένους, όπως ο ερευνητής δημοσιογράφος Ακμπάρ Γκαντζί. Το Ιράν εξακολουθεί επίσης τις διώξεις εις βάρος θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως τα μέλη της μπαχαϊκής κοινότητας.

Γνωρίζω από την τελευταία μας αντίστοιχη συζήτηση ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο επί μακρόν ανησυχεί βαθύτατα πολλούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καλούμε, συνεπώς, το Ιράν να ενισχύσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Απογοήτευση προκαλεί το γεγονός ότι ο διάλογος ΕΕ-Ιράν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σταμάτησε μετά τον Ιούνιο του 2004, παρά τις επανειλημμένες –σας διαβεβαιώνω– απόπειρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιτύχει συμφωνία ως προς το χρονοδιάγραμμα του επόμενου γύρου. Το Ιράν οφείλει να προβεί σε ενέργειες οι οποίες θα επιτρέψουν την επανάληψη των ουσιαστικών συνομιλιών στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου.

Χαιρετίζω το ψήφισμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Καναδάς στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να το υποστηρίξουν. Το Ιράν οφείλει να αποδείξει εμπράκτως ότι είναι διατεθειμένο να βελτιώσει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια καλή αρχή θα είναι να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις και τις παλαιότερες δεσμεύσεις του σχετικά με τις εκτελέσεις ανηλίκων και να αφήσει οριστικά ελεύθερους τους πολιτικούς κρατουμένους. Ευελπιστώ ότι η κυβέρνηση του Ιράν θα προβεί χωρίς καθυστέρηση σε αυτές τις κινήσεις.

Όσον αφορά, τώρα, το θέμα της τρομοκρατίας, το Συμβούλιο διατηρεί τις ανησυχίες του σχετικά με τη στάση του Ιράν έναντι της τρομοκρατίας. Το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα με τη φοβερή επίθεση στη Χαντέρα του Ισραήλ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ, πρέπει να καθιστά σαφές σε όλους μας το δίδαγμα ότι η υποκίνηση της βίας και της τρομοκρατίας είναι κατάπτυστη και απαράδεκτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ενθαρρύνει το Ιράν να προσχωρήσει ανεπιφύλακτα στη διεθνή συναίνεση που επικρατεί σχετικά με την αναγκαία ύπαρξη δύο κρατών –της Παλαιστίνης και του Ισραήλ– τα οποία θα ζουν ειρηνικά το ένα δίπλα στο άλλο εντός αναγνωρισμένων συνόρων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει ότι η υποστήριξη παλαιστινιακών τρομοκρατικών ομάδων είναι απαράδεκτη. Όλα τα κράτη έχουν καθήκον να συνεργάζονται για την καταπολέμηση της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας.

Θεωρώ ότι το Ιράν και η κυβέρνησή του βρίσκονται πραγματικά σε ένα σημείο καμπής. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ εστίασαν την προσοχή στο Ιράν και στη θέση του στον κόσμο. Είναι απολύτως αναγκαίο αυτή η προσοχή να στραφεί εποικοδομητικά στην άσκηση ουσιαστικής επιρροής στο Ιράν προκειμένου να επανεξετάσει τις πολιτικές του στα ζητήματα των πυρηνικών, της τρομοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και σε περιφερειακά και άλλα ζητήματα, όπως η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Η διεθνής κοινότητα μπορεί να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή όταν είναι ενωμένη. Φρονώ ότι η ενωμένη αντίδρασή μας στις δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ για το Ισραήλ υπήρξε επιτυχημένη καθότι έφερε την πολιτική του Ιράν επί του θέματος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Όπως δήλωσαν την 7η Νοεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εξέλιξη της μακράς σχέσης μεταξύ του Ιράν και της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του Ιράν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει ανησυχία. Εναπόκειται στο ίδιο το Ιράν να καθορίσει με τις ενέργειές του κατά πόσον η μακρά σχέση του με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα βελτιωθεί ή θα επιδεινωθεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Benita Ferrero-Waldner, μέλος της Επιτροπής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, παρότι επαναλαμβάνω κάτι που έχει ήδη λεχθεί, επέλεξα να το πράξω διότι θεωρώ το θέμα τόσο σοβαρό ώστε να είναι αναγκαία μια τέτοια επανάληψη. Η αντίδραση των διαφόρων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ήταν πράγματι ευρεία και ταχύτατη. Ο Πρόεδρος Barroso αντέδρασε αμέσως εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκδίδοντας μια αυστηρή και απολύτως κατηγορηματική δήλωση καταδίκης. Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδίκασε εξίσου έντονα αυτήν τη δήλωση ενώ, όπως ήδη επεσήμανε ο κ. Alexander, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε επίσης μια πολύ έντονη δήλωση από το Hampton Court.

Επανέλαβα επίσης δημοσίως ότι θεωρώ τη δήλωση του κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ για το Ισραήλ ειδεχθή και απολύτως απαράδεκτη. Ορθώς, εξάλλου, έχει καταδικαστεί με τον πλέον έντονο τρόπο από το σύνολο σχεδόν της διεθνούς κοινότητας. Θέλω δε να ευχαριστήσω την Προεδρία για την ενέργειά της να συνδέσει τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών μας με δηλώσεις τις οποίες εξέδωσε η Προεδρία, από κοινού με την Επιτροπή, ιδίως στις αραβικές χώρες. Οι υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν περαιτέρω αυτήν τη συλλογική καταδίκη των απειλών χρήσης βίας και καταστροφής ενός κράτους. Συμφώνησαν επίσης ως προς την άποψη ότι «παρόμοιες δηλώσεις προξενούν ανησυχία σχετικά με τον ρόλο του Ιράν στην περιοχή και τις μελλοντικές του προθέσεις».

Υπάρχει μια μακρά, αποκρουστική παράδοση παρόμοιων δηλώσεων σε πολιτικές συγκεντρώσεις, στρατιωτικές παρελάσεις και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, η οποία ξεκίνησε ήδη από τα πρώτα χρόνια της επανάστασης. Όταν, όμως, αυτές οι δηλώσεις πραγματοποιούνται στο σημερινό ασταθές περιβάλλον, και μάλιστα από τον ίδιο τον αρχηγό του κράτους σε ένα συνέδριο με τίτλο «Ο κόσμος χωρίς Σιωνισμό», νομίζω ότι είναι πλέον καιρός να θέσουμε κάποια όρια και να υπενθυμίσουμε στον ιρανό Πρόεδρο τις ευθύνες που συνεπάγεται το γεγονός ότι μια χώρα είναι μέλος της οικογένειας των εθνών.

Όσον αφορά το πιο επείγον ζήτημα των πυρηνικών, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συνεννόηση είναι εξαιρετικά προτιμότερη από την πολιτική των άκρων, την αντιπαράθεση και την απομόνωση. Ως εκ τούτου, στηρίζουμε τις προσπάθειες της βρετανικής Προεδρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του κ. Χαβιέ Σολάνα και άλλων εταίρων που συμμερίζονται αυτές τις απόψεις να πείσουν το Ιράν να συνεργαστεί περισσότερο με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τον δρα El Baradei.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα είναι κρίσιμη. Είναι σαφές ότι όλοι επιθυμούμε να αποφευχθεί η εξέλιξη του Ιράν σε κράτος με πυρηνικά όπλα. Όμως αυτός δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο αναμένουμε την ανάληψη δράσης από την ιρανική κυβέρνηση. Η στάση του Ιράν έναντι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Ήδη από την έναρξη του ολοκληρωμένου διαλόγου ΕΕ-Ιράν, του οποίου είχε προηγηθεί κριτικός διάλογος, το θέμα αυτό επισημάνθηκε ως ένας από τους κρισιμότερους τομείς ανησυχίας για την ΕΕ, μαζί με τα όπλα μαζικής καταστροφής, την τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του κ. Χαταμί, χρησιμοποιήσαμε πολύ εποικοδομητικά αυτόν τον δίαυλο συνεννόησης. Παρότι το Ιράν δεν αναγνώριζε επισήμως την ύπαρξη του Ισραήλ, λάβαμε ορισμένες θετικές ενδείξεις ενώ διαπιστώσαμε βελτίωση ως προς την εκτίμηση της συνολικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι το Ιράν δεν θα έθετε εμπόδια στην ειρηνευτική διαδικασία και δεν θα επιχειρούσε να είναι «βασιλικότερο του βασιλέως» στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Ωστόσο, οι υβριστικές δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ προξένησαν οπισθοδρόμηση. Μεταξύ των πολλών καταδικαστικών δηλώσεων που ακολούθησαν, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής και επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Σαέμπ Ερεκάτ, επέδειξε πραγματικό ηγετικό πνεύμα υπενθυμίζοντας ότι η ΟΑΠ και η Παλαιστινιακή Αρχή έχουν αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, με το οποίο βρίσκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι μεγαλόστομες νεοεπαναστατικές προειδοποιήσεις της ιρανικής ηγεσίας προς άλλες μουσουλμανικές χώρες να μην αναγνωρίσουν το Ισραήλ μοιάζουν παράδοξες και άτοπες στον σύγχρονο κόσμο, ενώ είναι πολύ πιθανό να στραφούν εναντίον του ιδίου του Ιράν.

Τους τελευταίους μήνες, η ΕΕ κάλεσε το Ιράν να ενεργοποιήσει εκ νέου τον διάλογό μας, πραγματοποιώντας επαφές στο πλαίσιο τόσο του ολοκληρωμένου διαλόγου όσο και του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευελπιστώ πραγματικά ότι το Ιράν θα επανέλθει σε αυτές τις διαδικασίες και θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του προσφέρεται να αποσαφηνίσει τη θέση του, να διαλύσει τις παρανοήσεις και να ξεκινήσει τη διαδικασία αποκατάστασης της γενικότερης εμπιστοσύνης που έχει υποστεί βαρύτατα πλήγματα από τις πρόσφατες δηλώσεις.

Παρότι η σημερινή συζήτηση δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο, θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί εκτεταμένα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις θετικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί την περίοδο των πρώτων ετών της προεδρίας του κ. Χαταμί, αλλά και στις αντίρροπες τάσσεις που ακολούθησαν, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν παγιωθεί. Απαιτούνται όντως επείγουσες βελτιώσεις, ενώ είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να σιωπά.

Φρονώ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας με τον ιρανικό λαό, ενώ θέλω να πιστεύω ότι δεν ταυτίζονται όλοι οι Ιρανοί με τις δηλώσεις και τη γραμμή που ακολουθεί η ηγεσία τους. Οι ελευθερίες έκφρασης και σύστασης πολιτικών ενώσεων στο Ιράν υπονομεύονται. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά, για παράδειγμα, τον χειρισμό ατομικών υποθέσεων, όπως αυτή του κ. Ακμπάρ Γκαντζί.

Όπως, όμως, με σαφήνεια δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο, «η εξέλιξη της μακράς σχέσης μεταξύ του Ιράν και της Ευρώπης, και η αποφυγή της επιδείνωσής της, θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του Ιράν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των θεμάτων για τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει ανησυχία». Αυτό περιλαμβάνει και τη στάση του Ιράν έναντι της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Την πρωτοβουλία έχει τώρα η ιρανική κυβέρνηση. Βασική προϋπόθεση θεωρούμε την άσκηση υπεύθυνης ηγεσίας από την ιρανική κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές πεδίο. Το Ιράν διαθέτει αξιόλογη ιστορική, πολιτιστική και γεωπολιτική κληρονομιά, καθώς και τεράστιους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους. Αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερη ευθύνη για την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας σε μια ιδιαιτέρως ασταθή περιοχή.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. DOS SANTOS
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 
 

  Hans-Gert Poettering, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι, η Ομάδα μας ζήτησε αυτήν την συζήτηση και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις άλλες Ομάδες που συναίνεσαν αμέσως στη διεξαγωγή της.

Αυτό που είπε στις 26 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος του Ιράν Αχμαντινετζάντ για το σβήσιμο του Ισραήλ από τον χάρτη είναι τόσο τερατώδες, ώστε πρέπει να το καταδικάσουμε δριμύτατα. Γνωρίζουμε ότι ο αρχηγός της ιρανικής επανάστασης Αγιατολάχ Χομεϊνί ασκούσε παρόμοια πολιτική, όμως σήμερα μπορούμε να εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο το γεγονός ότι ο πρώην Πρόεδρος Χαταμί δεν υιοθέτησε αυτήν τη γραμμή.

Λέμε στο Ισραήλ, το οποίο εγώ ο ίδιος επέκρινα αρκετά συχνά εδώ στο Σώμα, ότι σε ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του Ισραήλ βρισκόμαστε στο πλευρό του χωρίς κανένα περιορισμό και ότι κάθε αμφισβήτηση και κάθε επίθεση εναντίον του Ισραήλ είναι αμφισβήτηση του δυτικού πολιτισμού και κήρυξη πολέμου εναντίον της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει η ιρανική ηγεσία.

Οι εξελίξεις στο Ιράν με απογοητεύουν τόσο, επειδή ήμουν στο Ιράν για μία εβδομάδα ακριβώς όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Αχμαντινετζάντ και τότε είχα ακόμα την ψευδαίσθηση ότι ίσως να μην πάνε όλα τόσο άσχημα όσο φαινόταν. Επειδή, όμως, όλα πάνε τόσο άσχημα, πρέπει και εκείνοι που ήθελαν με πολλή καλή θέληση να δώσουν μια ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση να πουν σήμερα ξεκάθαρα ότι αυτό πρέπει να καταπνιγεί εν τη γενέσει του –αυτή πρέπει να είναι η θέση μας.

Το τραγικό είναι ότι αυτή η συμπεριφορά της επονομαζόμενης νέας ιρανικής κυβέρνησης βασικά δεν βοηθά ούτε εκείνους που υποτίθεται πως θέλει να βοηθήσει, δηλαδή τους Παλαιστινίους. Δεν έχουν μόνο οι Ισραηλινοί το δικαίωμα να ζουν μέσα σε ασφαλή σύνορα. Η Ομάδα ΕΛΚ-ΕΔ ανέκαθεν αναγνώριζε το δικαίωμα και των Παλαιστινίων να ζουν μέσα σε ασφαλή σύνορα. Με τη συμπεριφορά της, η ιρανική προεδρία διακυβεύει ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και αυτό δεν είναι κακό μόνο για το Ισραήλ αλλά και για την αξιοπρέπεια του παλαιστινιακού λαού.

Αφού είχαμε διατυπώσει κριτική για τον Αχμαντινετζάντ, είδα στη γερμανική τηλεόραση ότι στην Τεχεράνη έγιναν διαδηλώσεις όπου μπορούσε κανείς να δει άντρες με ζώνες αυτοκτονίας. Αυτό συνιστά ήδη υποκίνηση τρομοκρατίας. Όταν ήμουν στο Ιράν, είδα ένα περιοδικό που καλούσε νέους να δηλώσουν συμμετοχή για να διεξαγάγουν επιθέσεις αυτοκτονίας ή να γίνουν αγωνιστές της ελευθερίας –όπως και να θέλει να το αποκαλέσει κανείς, αυτό είναι πρόσκληση στην τρομοκρατία. Άκουσα εχθές ότι στην παιδική ζώνη της ιρανικής τηλεόρασης έδειξαν παιδιά Παλαιστινίων με αυτές τις ζώνες αυτοκτονίας για να δώσουν τρόπον τινά το παράδειγμα στα παιδιά του Ιράν και να τα ενθαρρύνουν να γίνουν εθελοντές για τέτοιες επιθέσεις αυτοκτονίας. Και εχθές μου είπε ένας βρετανός συνάδελφος ότι απαγχονίστηκαν στο Ιράν δύο άτομα για ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Όλα αυτά δείχνουν μια επιστροφή στον πιο σκοτεινό μεσαίωνα και πρέπει να απευθύνουμε έκκληση στην ιρανική κυβέρνηση να λογικευτεί.

Τόσο ο Προεδρεύων του Συμβουλίου όσο και η Επίτροπος Ferrero-Waldner μίλησαν για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα. Φυσικά, το Ιράν έχει δικαίωμα σε αυτό, όμως δεν χαίρει της εμπιστοσύνης μας και γι’ αυτό είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι κάποια ημέρα θα χρησιμοποιήσει την εξέλιξη των πολιτικών πυρηνικών και για πυρηνικά όπλα. Όμως, δεν μπορούμε να δεχτούμε ως ευρωπαϊκός και παγκόσμιος πολιτισμός να βρίσκονται πυρηνικά όπλα στα χέρια ανθρώπων που ζουν στον Μεσαίωνα.

Σήμερα το πρωί, απηύθυνα έκκληση σε έναν εκπρόσωπο της ρωσικής κυβέρνησης να κάνει η κυβέρνηση αυτή ό,τι είναι δυνατόν –αφού έχει κάποια επιρροή στο Ιράν– προκειμένου να υπάρξει επιτέλους διαφάνεια σε όλα αυτά τα θέματα της πυρηνικής ενέργειας, όπως ζήτησαν και η Επίτροπος και ο Προεδρεύων του Συμβουλίου.

Πρέπει να φανούμε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με το Ιράν. Το Ιράν πρέπει να γνωρίζει ότι διακυβεύει μόνο του τον σημαντικό γεωστρατηγικό του ρόλο. Το Ιράν διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν, στην ειρηνευτική διαδικασία στο Ιράκ, στη σχέση με τη Συρία, το Ισραήλ, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη. Ο λαός του Ιράν είναι μεγάλος. Πολλοί άνθρωποι δεν έλαβαν μέρος στις εκλογές γιατί φοβούνταν το χειρότερο και δεν μπορούσαν να το αποτρέψουν. Όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε εκείνους που έχουν καλή προαίρεση στο Ιράν. Η χώρα χρειάζεται ένα καλό μέλλον, και ελπίζω ότι ο Πρόεδρός της θα καταλάβει πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται πολιτισμένα απέναντι στους ανθρώπους και τα κράτη του πλανήτη.

 
  
MPphoto
 
 

  Pasqualina Napoletano, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, συμφωνούμε και εμείς με την ανάγκη υποστήριξης αυτής της συζήτησης, γιατί θέλουμε να λάβουν μια αποφασιστική και ομόφωνη απάντηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι απαράδεκτες δηλώσεις του ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ κατά της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ.

Η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του συμβάντος, καθώς τα λόγια αυτά ειπώθηκαν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η αλήθεια είναι ότι, τις ημέρες που ακολούθησαν, είχαμε ευτυχώς την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις δηλώσεις του προηγούμενου ηγέτη, κ. Χαταμί, οι οποίες είχαν εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό. Πράγματι, εκφράσθηκε κατά των σταυροφοριών παντός τύπου και κατά του πολέμου και της βίας, την οποία χαρακτήρισε ανήθικη.

Για να επανέλθω στη Μέση Ανατολή, από τη μία πλευρά, αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για μια ειρηνευτική διαδικασία που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, πράγμα που για εμάς δεν ετέθη ποτέ υπό αμφισβήτηση, αλλά από την άλλη, γνωρίζουμε ότι είναι πολλοί οι εχθροί αυτής της διαδικασίας και ότι η τρομοκρατία είναι ισχυρός σύμμαχος όσων δεν επιθυμούν τον τερματισμό αυτού του δράματος.

Η ειρήνη, η δημοκρατία, η ελευθερία και η κοινωνική δικαιοσύνη είναι αξίες που θέλουμε να εδραιωθούν στη Μέση Ανατολή και θέλουμε να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρώπης σε αυτήν τη διαδικασία. Δεχόμαστε, συνεπώς, ευνοϊκά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε την ευθύνη για τον έλεγχο των συνόρων στη Ράφα, τα οποία ελπίζουμε να αποτελέσουν στο μέλλον ένα από τα σύνορα του παλαιστινιακού κράτους.

Το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα και δεν θέλουμε να απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα. Αντιθέτως, πιστεύουμε πως οι επιλογές του, αρχής γενομένης από τη σαφή και απερίφραστη παραίτηση από το πυρηνικό οπλοστάσιο, μπορούν να συμβάλουν στην ειρηνική σταθεροποίηση της περιοχής.

Το Ισραήλ και η Παλαιστίνη συνδέονται με το ίδιο πεπρωμένο και η εξάλειψη του Ισραήλ θα σήμαινε την εξάλειψη και της Παλαιστίνης. Το λέω αυτό γιατί ήλθε η ώρα να ξεσκεπάσουμε εκείνους που, στο όνομα των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, συμβάλλουν στη διαιώνιση του δράματός τους. Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Αχμαντινετζάντ, εμείς θα εργασθούμε για να προσθέσουμε ένα νέο κράτος στον γεωγραφικό χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε το Ισραήλ ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λησμονήσει το Ολοκαύτωμα, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με άρνηση των λόγων στους οποίους οφείλει την ύπαρξή της ως πολιτικό σχέδιο.

 
  
MPphoto
 
 

  Annemie Neyts-Uyttebroeck, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, συμφωνώ με ορισμένες από τις απόψεις που εξέφρασαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι, όμως θεωρώ ότι είναι σημαντικό να δείξουμε ότι όλες οι πολιτικές ομάδες του παρόντος Κοινοβουλίου καταδικάζουν ομόφωνα τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράν. Το Ιράν είναι ένα από τα λίκνα του πολιτισμού, ενώ η συνεισφορά του στην πολιτιστική, καλλιτεχνική, θρησκευτική, πνευματική και επιστημονική κληρονομιά της ανθρωπότητας είναι ανυπολόγιστη. Όταν το Ιράν μετατράπηκε σε ισλαμική δημοκρατία απομονώθηκε επί δεκαετίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται της προσπάθειας τερματισμού αυτής της απομόνωσης και έχει ξεκινήσει εκτεταμένος διάλογος για θέματα όπως οι οικονομικές σχέσεις, η διεθνής συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εντούτοις, αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, σημειώθηκε σαφής και αισθητή οπισθοδρόμηση, η οποία εκφράζεται με την καταδίκη ανηλίκων σε θάνατο, την αναζωπύρωση των διώξεων εις βάρος δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ανάκληση 40 πρέσβεων. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου –ο οποίος επαίνεσε τους τρομοκράτες αυτοκτονίας και ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ πρέπει να σβηστεί από τον χάρτη– έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι καταδικαστέες και είναι τελείως απαράδεκτες, όχι μόνον από πολιτική άποψη και από την άποψη του διεθνούς δικαίου αλλά, πρωτίστως, από ανθρωπιστική και ηθική άποψη.

Το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και υπό συνθήκες ασφάλειας δίπλα σε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος είναι αδιαμφισβήτητο. Το Ιράν καλά θα κάνει να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης στη Μέση Ανατολή και να πάψει να υποστηρίζει τη διεθνή τρομοκρατία. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της χώρας απειλούν να βυθίσουν και πάλι το Ιράν, που είναι μια μεγάλη χώρα, στην απομόνωση και, εν πάση περιπτώσει, να μην του επιτρέψουν να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή.

 
  
MPphoto
 
 

  Angelika Beer, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η Ομάδα μου και εγώ χαιρόμαστε επίσης διότι θα εγκρίνουμε ομόφωνα ένα ψήφισμα όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθιστά σαφές ότι όποιος –είτε είναι οργάνωση είτε κράτος– αμφισβητεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ ή κηρύσσει το μίσος εναντίον του, δεν τυγχάνει καμίας αποδοχής και απορρίπτεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Και το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέστησαν σαφές πόσο δύσκολα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Από τις ομιλίες του Προέδρου Αχμαντινετζάντ φάνηκε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι δεν μπορούμε να σταματήσουμε έναν κήρυκα του μίσους που κινητοποιεί χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρη τη χώρα του. Αυτό δεν είναι ούτε καθήκον μας ούτε και δικός μας τομέας. Ωστόσο, απευθύνω έκκληση στους ισχυρούς του Ιράν να εξετάσουν μήπως θέλουν τελικά να αναλάβουν έναν θετικό ρόλο στη διεθνή κοινότητα και να ταχθούν υπέρ του δικαιώματος ύπαρξης της Παλαιστίνης και του Ισραήλ, αντί να δίνουν σε αυτόν τον Πρόεδρο τη δυνατότητα να ωθεί στη διεθνή απομόνωση αυτήν την πλούσια χώρα, το Ιράν.

Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους Ευρωπαίους και σε εμάς: πρέπει να κάνουμε διαφοροποιήσεις. Το Ιράν είναι μια γοητευτική χώρα με μια νεαρή μορφωμένη κοινωνία, μια κοινωνία με δραστήριες οργανώσεις γυναικών που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Το Ιράν εκπροσωπείται επίσης από ανθρώπους όπως ο Akbar Gandji, του οποίου απειλείται η ζωή γιατί αρνείται να υποκύψει στη λογοκρισία. Το Ιράν είναι και η κοινότητα των χρηστών του Διαδικτύου και των δημοσιογράφων που προσπαθούν να παραμείνουν σε επαφή μαζί μας και να αποκαλύψουν την αλήθεια για το καθεστώς της χώρας. Το Ιράν είναι η νομπελίστα Shirin Ebadi, που μίλησε εδώ στο Σώμα, αλλά και ο δικηγόρος Abdolfattah Soltani, που τον είχαμε προσκαλέσει κάποτε στο Σώμα και βρίσκεται τώρα στη φυλακή.

Γι’ αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε να απλώσουμε το χέρι σε αυτό το διαφορετικό Ιράν. Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να διακόψουμε τώρα την επαφή μας με την κοινωνία των πολιτών, να της κλείσουμε την πόρτα. Ακριβώς αυτό θέλει να επιτύχει ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ και γι’ αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε.

Έχουμε δεσμευτεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ειρηνική επίλυση κρίσεων. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος. Μόνο ο διάλογος...

(Ο Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)

 
  
MPphoto
 
 

  Eva-Britt Svensson, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (SV) Κύριε Πρόεδρε, το ιρανικό καθεστώς δεν επιτρέπει κανενός είδους αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας. Καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και, με βάρβαρο τρόπο, καταδικάζει ανθρώπους σε θάνατο διά απαγχονισμού κλπ. Ο κατάλογος των εγκλημάτων του καθεστώτος είναι εκτεταμένος· προφανώς, όμως, τέτοιου είδους εγκλήματα δεν αρκούν για το καθεστώς αυτό. Ο ιρανός Πρόεδρος προέβη τώρα σε αδιανόητες δηλώσεις εις βάρος ενός άλλου κράτους. Μίλησε για εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ. Η δήλωσή του είναι, βεβαίως, απολύτως απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί από όλους. Θεωρώ δεδομένο ότι όλες και όλοι οι βουλευτές του παρόντος Κοινοβουλίου είμαστε ενωμένοι ως προς την καταδίκη τόσο της εν λόγω δήλωσης όσο και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το ιρανικό καθεστώς. Υπάρχει μάλιστα κίνδυνος η δήλωση του Προέδρου να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή.

Συγχρόνως, όμως, πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος του Ισραήλ να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να αποσυρθεί αμέσως από τα κατεχόμενα εδάφη και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για μια λύση η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία δύο κρατών, αποδεχόμενο επιτέλους τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει επίσης να επικρίνουμε την ανέγερση από το κράτος του Ισραήλ ενός τείχους εντός των παλαιστινιακών εδαφών. Πρόκειται για ένα τείχος το οποίο, μεταξύ άλλων, χωρίζει γεωργούς από τη γη τους και μαθητές από τα σχολεία τους, ενώ εμποδίζει τη μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία. Αυτό το τείχος πρέπει επίσης να γκρεμιστεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Gerard Batten, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, το Ιράν αναπτύσσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα το οποίο δεν έχει ανάγκη, δεδομένου ότι πλέει σε μια θάλασσα από πετρέλαιο. Το πρόγραμμα αποσκοπεί σαφώς στον εξοπλισμό της χώρας με πυρηνικά όπλα. Ο Πρόεδρος του Ιράν θεωρεί ότι το Ισραήλ πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Η ικανότητα της Δύσης να αντιμετωπίσει την απειλή που προέρχεται από το Ιράν έχει περιοριστεί σημαντικά λόγω του πολέμου στο Ιράκ, στον οποίο ενέπλεξαν τη Βρετανία τα ψεύδη και οι απάτες του Πρωθυπουργού μας, του κ. Μπλερ. Όλοι ελπίζουμε ότι η κατάσταση στο Ιράν θα μπορέσει να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο, όμως πρόκειται ασφαλώς για μια από τις περιπτώσεις στις οποίες η Δύση πρέπει να εκφράζεται με ηπιότητα αλλά και να διαθέτει αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ.

Δυστυχώς, η αποτρεπτική ισχύς της Βρετανίας –οι ένοπλες δυνάμεις της– συγχωνεύεται στην κατ’ ευφημισμόν αποκαλούμενη ευρωπαϊκή αμυντική ταυτότητα, δηλαδή σε έναν ευρωπαϊκό στρατό. Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, η Βρετανία θα χάσει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει ανεξάρτητη στρατιωτική δράση στο μέλλον. Για μία ακόμη φορά, όμως, η ΕΕ επιχειρεί να παρουσιαστεί ως πολιτική οντότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, και μάλιστα με την πλήρη στήριξη ενός υπουργού της κυβέρνησης της Αυτής Μεγαλειότητας. Εν τω μεταξύ, το παρόν Κοινοβούλιο καλεί επανειλημμένα τη Γαλλία και τη Βρετανία να εγκαταλείψουν την αποτρεπτική ισχύ που τους προσφέρει το ανεξάρτητο πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα χάναμε την αποτρεπτική ισχύ που ενδέχεται εν τέλει να απαιτηθεί σε όποια διαπραγμάτευση με το Ιράν.

 
  
MPphoto
 
 

  Cristiana Muscardini, εξ ονόματος της Ομάδας UEN. – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, οι δηλώσεις μίσους και βίας στις οποίες προέβη ο ιρανός Πρόεδρος εκφράζοντας την επιθυμία να σβήσει από τον γεωγραφικό χάρτη το κράτος του Ισραήλ, αποτελούν κίνδυνο για όλον τον πολιτισμένο κόσμο.

Το Ιράν είναι μια χώρα με 68 εκατομμύρια κατοίκους και έκταση 1,7 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, την οποία ο σημερινός της Πρόεδρος επιχειρεί να μετατρέψει σε ένα κράτος εκφραστή του βαθύτερου ισλαμικού φονταμενταλισμού, υποστηρίζοντας ή αποφεύγοντας να καταδικάσει τρομοκρατικές ενέργειες και καταβάλλοντας προσπάθειες για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας χωρίς τη συγκατάθεση της διεθνούς κοινότητας. Εάν ο ιρανός Πρόεδρος δεν αλλάξει ριζικά θέσεις, θα αποτελέσει απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ και την περιοχή του, αλλά και για όλους εμάς, για την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Σε αυτήν την απειλή πρέπει να απαντήσουμε με τον πλέον δυναμικό τρόπο. Πρέπει να εμποδίσουμε τη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου στο Ιράν σύμφωνα με το ψήφισμά μας της 13ης Οκτωβρίου 2005 και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 7ης Νοεμβρίου. Πρέπει επίσης να βρεθεί μια διπλωματική λύση που θα καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Εάν η απειλητική αυτή τάση της ιρανικής πολιτικής δεν ανακοπεί, θα πρέπει να συζητήσουμε με αποφασιστικότητα για τις διπλωματικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς αυτές οι δηλώσεις που προτρέπουν στη βία εναντίον ενός δημοκρατικού και κυρίαρχου κράτους αποτελούν κίνδυνο για όλη τη δημοκρατική κοινότητα. Ως ευρωπαϊκά όργανα θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενίσχυσης των σχέσεων με τον λαό.

Εκφράζουμε την ειλικρινή μας αλληλεγγύη στο κράτος του Ισραήλ, το οποίο έγινε επίσης αποδέκτης μηνυμάτων υποστήριξης από το τμήμα εκείνο του ισλαμικού κόσμου που αρνείται την τρομοκρατία, καθώς και της αυθόρμητης συμπαράστασης των πολιτών πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Ο δρόμος για μια μακρόβια ειρήνη προϋποθέτει την απερίφραστη καταδίκη και τις αναγκαίες και συνεπακόλουθες ενέργειες κατά όσων προπαγανδίζουν το μίσος και τη βία.

Ζητάμε από τα θεσμικά όργανά μας να δείξουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα αντιπολιτευτικά κινήματα στο Ιράν, τα οποία καταγγέλλουν τις μεθόδους που εφαρμόζει κατά του λαού του ένα βίαιο και καταπιεστικό καθεστώς.

 
  
MPphoto
 
 

  Douglas Alexander, Προεδρεύων του Συμβουλίου. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, για μία ακόμη φορά διεξήγαμε μια υψηλής ποιότητας συζήτηση για ένα σημαντικό θέμα, όπως και την τελευταία φορά που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια σειρά ομιλητών, όπως η Επίτροπος και ο κ. Poettering, υπογράμμισαν τη σημασία της δήλωσης του ιρανού Προέδρου για τη γενικότερη ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, και επ’ αυτού βεβαίως συμφωνώ. Οι δηλώσεις του Προέδρου Αχμαντινετζάντ προξένησαν ανησυχία σχετικά με τον ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και σχετικά με τις μελλοντικές προθέσεις του. Το γεγονός ότι οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα με μια φοβερή επίθεση εις βάρος ισραηλινών πολιτών πρέπει να καθιστά σαφές σε όλους μας το δίδαγμα ότι η υποκίνηση της βίας και της τρομοκρατίας είναι κατάπτυστη και απαράδεκτη.

Ειλικρινά πιστεύω ότι αυτό που πρέπει να πράξει το Ιράν είναι σαφές. Πρέπει να αποκηρύξει τις ομάδες που χρησιμοποιούν την τρομοκρατία και τη βία, καθώς και την απεχθή προπαγάνδα στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Poettering, και να υποστηρίξει την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος βάσει της αρχής δύο κρατών τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο υπό συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία ώστε ένα ισλαμικό πολιτικό σύστημα όπως αυτό του Ιράν να αρνείται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ελευθερία επιλογής και η ελευθερία έκφρασης, ενώ κανένα σύστημα δεν μπορεί να καταστρατηγεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως πολλοί ομιλητές κατέστησαν σαφές στις σημερινές τους παρεμβάσεις.

Όσον αφορά το γενικότερο θέμα των πυρηνικών, το Ιράν πρέπει να προσφέρει αντικειμενικές εγγυήσεις ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνική χρήση. Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται πλέον σε εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ τους και με βασικούς εταίρους, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική, σχετικά με τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Όλοι προσδοκούμε από το Ιράν να επαναφέρει την πλήρη αναστολή κάθε δραστηριότητας επεξεργασίας ουρανίου, την οποία συμφώνησε πέρυσι και την οποία το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θεωρεί αναγκαία για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ενώ καλούμε το Ιράν να επανέλθει στην τράπεζα των συνομιλιών για μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση βάσει της συμφωνίας του Παρισιού.

Την 7η Νοεμβρίου, όπως ανέφεραν προηγούμενοι ομιλητές, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επανέλαβαν ότι η Ένωση στηρίζει μια διπλωματική λύση στο θέμα των διεθνών ανησυχιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει μια συμφωνία για μακροπρόθεσμη διευθέτηση. Μια τέτοια λύση θα συμβάλει στη δημιουργία του κλίματος που θεωρούμε αναγκαίο για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρώπη εν γένει αλλά και με το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η συνεργασία και η συνεννόηση με το Ιράν αποτελεί βεβαίως πρόκληση, όμως οφείλουμε να καταβάλουμε το μέγιστο των προσπαθειών μας ώστε να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων κατά τη διάρκεια των σημαντικών προσεχών εβδομάδων και μηνών.

Εξακολουθούμε να θεωρούμε προτιμότερη την προσπάθεια καλλιέργειας μιας αμοιβαία επωφελούς σχέσης η οποία θα στηρίζεται σε κοινά συμφέροντα και συνεργασία, καθόσον η Ευρώπη επιθυμεί να εκμεταλλευτεί το Ιράν τις δυνατότητές του, ώστε να αναπτυχθεί και να οδηγηθεί στην ευημερία. Το αξίζει ο νέος πληθυσμός του, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο, όπως ανέφερε η κ. Beer, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, προκειμένου το άλλο Ιράν, όπως ονομάστηκε –η πιο ανοικτή ιρανική κοινωνία στην οποία απευθύνθηκαν σήμερα οι ομιλητές– να μπορέσει να χαιρετίσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διατήρηση του διαλόγου, ιδίως από την Επιτροπή και από άλλες πλευρές.

Ωστόσο, μια τέτοια σχέση πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη τις βασικές ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διάδοσης των πυρηνικών.

Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να δηλώσω απλώς το εξής εξ ονόματος της Προεδρίας: το Ιράν βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Ο κόσμος παρακολουθεί για να δει πως θα χειριστεί η νέα κυβέρνηση τις πολύ σημαντικές επιλογές που καλείται να πραγματοποιήσει τις προσεχείς εβδομάδες, μήνες και έτη. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, εμείς θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε το Ιράν να ανταποκριθεί στις διεθνείς ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές και τις δηλώσεις του. Ευελπιστώ ότι το Ιράν θα ανταποκριθεί όντως και ότι οι σχέσεις του γενικότερα με τον κόσμο αλλά και ειδικότερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να εξελιχθούν προς την κατεύθυνση που επιθυμούν, νομίζω, οι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου