Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2005 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

Εξελίξεις στη Σλοβακία σε ό,τι αφορά την κατάσταση των αστυνομικών δυνάμεων
MPphoto
 
 

  Angelika Beer, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. (DE) Κύριε Πρόεδρε, Επίτροπε Kovács, η ομάδα μου –η ομάδα των Πρασίνων– ήταν υπέρ της διεξαγωγής αυτής της συζήτησης σήμερα, και αυτό γιατί έχουμε λάβει πληροφορίες από τη Σλοβακία, συγκεκριμένα από την «Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αστυνομικών», οι οποίες βρίσκονται στα χέρια μας από τον Ιούνιο. Ανησυχούμε βαθύτατα για ένα θέμα που δεν θεωρούμε εσωτερική υπόθεση της Σλοβακίας και, για τον λόγο αυτό, σας ζητούμε να εξετάσετε το συντομότερο δυνατόν αυτές τις κατηγορίες. Η υπαγωγή της αστυνομίας της Σλοβακίας στη στρατιωτική δικαιοσύνη συνιστά καταφανή παραβίαση των διατάξεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και της αστυνομικής δεοντολογίας. Η ίδια αντιμετώπιση αστυνομικών και στρατιωτικών συνιστά παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Το καθεστώς του πολίτη για την αστυνομία είναι ένα από τα επιτεύγματα της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Είναι κάτι για το οποίο αγωνιστήκαμε, ιδίως στις χώρες των Βαλκανίων, όπου η αστυνομία είχε εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο εθνοτικών συγκρούσεων. Αν είναι σωστές οι εκθέσεις που λάβαμε, πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση της Σλοβακίας –καθώς και από το κοινοβούλιο της χώρας– να αναιρέσουν αυτήν την εσφαλμένη απόφαση, που συνιστά επιστροφή σε μία εποχή και σε ένα είδος πολιτικής που δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αρχές, και να επιστρέψουν στη δημοκρατική κοινότητα.

Και οι αστυνομικοί έχουν δικαίωμα να κάνουν διαδηλώσεις! Η ελευθερία αυτή των αστυνομικών είναι ένα σημάδι της ελευθερίας της κοινωνίας μας και της δημοκρατίας. Γι’ αυτό, ζητούμε από την Επιτροπή να εξετάσει αυτές τις κατηγορίες όσο πιο γρήγορα γίνεται και να λάβει θέση επ’ αυτού.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου