Πρόεδρος. Το τελικό σχέδιο της ημερήσιας διάταξης, που κατάρτισε η Διάσκεψη των Προέδρων κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2005, σύμφωνα με τα άρθρα 130 και 131 του Κανονισμού, έχει διανεμηθεί.
- Τετάρτη:
Martin Schulz (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, έχω να υποβάλω μια παράκληση όσον αφορά την ημερήσια διάταξη της Τετάρτης. Σχετίζεται με τις δηλώσεις του προέδρου του Ιράν κ. Ahmadinejad. Πιστεύω ότι οι δηλώσεις που έκανε τις τελευταίες ημέρες ο πρόεδρος του Ιράν είναι κάτι για το οποίο πρέπει είτε εσείς, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, είτε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου να λάβετε θέση. Θεωρώ απαράδεκτο ένας αρχηγός κράτους να κάνει δηλώσεις με έναν λίγο έως πολύ ωμό και ξεκάθαρο τρόπο, οι οποίες αμφισβητούν το δικαίωμα ύπαρξης ενός κράτους και ενός ολόκληρου λαού, και να φτάνει στο σημείο να υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή (χειροκροτήματα) και να προάγει τη βία. Επιτρέψτε μου να πω στο Κοινοβούλιο, εξ ονόματος της ομάδας μου –και πιστεύω ότι τα χειροκροτήματα δείχνουν ότι μιλώ, κατ’ εξαίρεση ίσως, εξ ονόματος όλων των βουλευτών– ότι όποιος επιχειρηματολογεί υπέρ του προέδρου του Ιράν όσον αφορά το Ισραήλ παραβιάζει τους θεμελιώδεις νόμους και τους κανόνες της διεθνούς κοινότητας, και πιστεύω επίσης ότι ένα πολυεθνικό κοινοβούλιο, όπως το δικό μας, θα πρέπει να αποκηρύξει αυτές τις δηλώσεις με τον κατηγορηματικότερο τρόπο. Αυτό περιμένουμε να πράξει το Συμβούλιο εξ ονόματος του Συμβουλίου αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων!
(χειροκροτήματα)
Hannes Swoboda (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, μάλλον παραλείφθηκε στη μετάφραση το ότι αυτό που ζητούσε ο κ. Schulz ήταν η Προεδρία του Συμβουλίου, στη δήλωσή της την Τετάρτη, να λάβει θέση επί αυτού του θέματος και να καταστήσει απόλυτα σαφή τη θέση του Συμβουλίου.
Πρόεδρος. Πολύ καλά, θα διαβιβάσω επομένως το αίτημα του κ. Martin Schulz στην Προεδρία του Συμβουλίου ούτως, ώστε να συμπεριληφθεί στη δήλωσή της, αλλά δεν αλλάζουμε επισήμως κανένα σημείο της ημερήσιας διάταξης.
- Πέμπτη:
Η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη έχει υποβάλει το αίτημα να αντικατασταθεί ο τίτλος της συζήτησης «Κράτηση μοναχών και κλείσιμο μονής στο Θιβέτ» με τον τίτλο «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ».
Graham Watson (ALDE). – (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, ευχαρίστως να αιτιολογήσω εν συντομία το αίτημα. Η ομάδα μου είχε καταθέσει πρόταση για το Χονγκ Κονγκ ύστερα από τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης της χώρας, που υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για καθιέρωση της καθολικής ψηφοφορίας. Πιστεύω ότι το Σώμα έχει ενημερωθεί για την τεράστια διαδήλωση που έλαβε χώρα στο Χονγκ Κονγκ πριν από δέκα ημέρες – οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ διαδήλωσαν υπέρ της καθολικής ψηφοφορίας και της πλήρους δημοκρατίας. Αυτό το Σώμα πάντοτε τους υποστήριζε κατά το παρελθόν και μου φαίνεται ότι αυτή αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να το επαναλάβει.
Hannes Swoboda (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτό το αίτημα, διότι, αν μιλάμε για επείγοντα ζητήματα, τότε αυτό είναι σίγουρα ένα πολύ επείγον ζήτημα, γεγονός που αποδεικνύεται από τις διαδηλώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ήδη ο κ. Watson. Το θεωρούμε ως την κορύφωση της αίσθησης ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ δεν εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσαμε ή όπως είχε δεσμευθεί σε κάποιον βαθμό η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Η υποστήριξή μας σε ένα δίκαιο αίτημα δεν είναι κάτι που στρέφεται εναντίον της Κίνας ή της Λαϊκής Δημοκρατίας αλλά κάτι που θέλουμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν τη δημοκρατία. Η Κίνα πρέπει να καταλάβει ότι η εν λόγω προσπάθεια για την οικοδόμηση της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ θα έχει μεγάλα οφέλη και για την ίδια την Κίνα. Με αυτό το σκεπτικό, υποστηρίζουμε αυτό το αίτημα.
(Το Σώμα εγκρίνει την προτεινόμενη τροποποίηση)
Πρόεδρος. Η Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη ζητεί επίσης να αντικατασταθεί ο τίτλος της συζήτησης «Αιθιοπία», όπως εμφανίζεται στις συζητήσεις περιπτώσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, με τον τίτλο «Αιθιοπία και νέες συνοριακές διενέξεις».
Graham Watson (ALDE). – (ΕΝ) Κύριε Πρόεδρε, η ομάδα μου θα ήθελε να προτείνει την αλλαγή του τίτλου σε «Αιθιοπία και νέες συνοριακές διενέξεις». Όπως ασφαλώς γνωρίζει το Σώμα, τα προβλήματα σε αυτήν την περιοχή δεν αφορούν μόνο την Αιθιοπία αλλά, σε μεγάλο βαθμό, και άλλες συνοριακές διενέξεις στην περιοχή, οπότε θεωρήσαμε σκόπιμο να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής του ψηφίσματος, ώστε να ληφθεί και αυτό υπόψη.