Hakemisto 
 Edellinen 
 Seuraava 
 Koko teksti 
Puheenvuorot
Maanantai 12. joulukuuta 2005 - Strasbourg EUVL-painos

12. Minuutin puheenvuorot poliittisesti tärkeistä asioista
MPphoto
 
 

  Puhemies. Esityslistalla on seuraavana minuutin puheenvuorot poliittisesti tärkeistä aiheista. Annan etusijan niille jäsenille, jotka eivät ole vielä puhuneet.

 
  
MPphoto
 
 

  Zita Pleštinská (PPE-DE).(SK) Sallinette minun ilmaista tyytyväisyyteni siihen, että Andrei Saharov -sananvapauspalkinto on myönnetty kuubalaisten naisten Damas de Blanco (naiset valkoisissa) -ryhmälle, joka pyrkii rauhanomaisin keinoin saamaan kotimaansa ja ulkomaiden tuen yleisen armahduksen julistamiselle Kuubassa.

Olen itse saanut yksityiskohtaista tietoa poliittisten vankien äitien ja vaimojen toimista yhdessä kollegoideni Peter Št'astnýn ja Milan Gal'on kanssa symbolisesti adoptoimamme kuubalaisen vangin Antonio Díaz Sánchezin vaimolta Gisela Sánchez Verdecialta. Tämä urhea nainen taistelee miehensä puolesta, joka kärsii 20 vuoden vankeusrangaistusta ja joka on kriittisessä tilassa epäinhimillisen kohtelun takia. Haluan ilmaista syvän myötätuntoni tälle kuubalaisten naisten ryhmälle heidän urheassa taistelussaan kaikkien poliittisten vankien vapauttamiseksi.

Toivon, ettei Euroopan parlamentti turvaudu yksistään Saharov-palkintoon lisätäkseen tietoisuutta siitä, miten Kuuba rikkoo ihmisoikeuksien julistusta. Kehotan parlamenttia jatkamaan painostusta, jotta Kuubaan palautetaan pian demokratia.

 
  
MPphoto
 
 

  Yannick Vaugrenard (PSE). – (FR) Arvoisa puhemies, puheenjohtajavaltio Yhdistynyt kuningaskunta on esittänyt ehdotuksensa, jotka on jaoteltu vuosien 2007–2013 rahoitusnäkymiä koskeviin lukuihin. Pelkäsimme pahinta emmekä olleet väärässä.

Rahoitusnäkymiä käsittelevän väliaikaisen valiokunnan yhdeksän kuukautta kestäneen työn jälkeen Euroopan parlamentti pääsi tyydyttävään kompromissiin, jonka ansiosta voidaan taata, että Euroopan unionin tulevaisuus on kunnianhimoinen ja johdonmukainen. Blair ehdottaa sen sijaan selviä leikkauksia ja vaarantaa Euroopan unionia koskevan hankkeen. Hän hyökkää rakennerahastoja, maaseudun kehittämistä, nuorisoa ja kulttuuria vastaan ja tekee mukautumista globalisaatioon helpottavan rahaston rahoittamisesta suorastaan epävarmaa. Meidän on hyväksyttävä harkittu kanta Euroopan yhdentymisen takia. Lopettakaamme oman kansallisen edun tavoittelu ja poistakaamme tiettyjen jäsenvaltioiden nauttimat anakronistiset edut. Yhdistyneen kuningaskunnan on arvioitava uudelleen panostaan yhteisön talousarvioon muutenkin kuin toteuttamalla vain kosmeettisia toimenpiteitä.

Euroopan unioni on yhteinen hanke, ei kaupankäyntialue. Hyödyntäkäämme myös käytettävissämme olevia lainanottomahdollisuuksia, jotta saamme menestymisen edellyttämät resurssit käyttöön. Eurooppa-hanke ja uusilta kumppaneiltamme vaatimamme yhteisvastuu ovat siitä riippuvaisia.

 
  
MPphoto
 
 

  Marta Vincenzi (PSE).(IT) Arvoisa puhemies, hyvät parlamentin jäsenet, sementtialus Margaret upposi 2. joulukuuta La Spezian sataman edustalla "Runoilijoiden lahdella", joka on Välimerellä sijaitseva upea lahti. Miehistö pelastettiin, ja SeaDarQ-järjestelmän mukaan aluksesta vuosi noin 90 000 litraa hiilivetyä. Pelastusoperaatio maksaa vähintään 2 miljoonaa euroa, ja työt jatkuvat muutamien kuukausien ajan.

Vaikka pelastusyksiköiden toimet ja ammattitaito olivat molemmat erinomaisia, tämä tapaus korostaa, että meidän on tiukennettava kiireisesti valvontaa, sillä kyseinen alus oli ruostunut purkki, joka oli rekisteröity Ukrainan alusrekisteriin, ja sen liikennöintiasiakirjat olivat kunnossa. Siksi olisi tarkasteltava mahdollisuuksia toteuttaa jälkikäteinen tekninen tutkimus onnettomuuden syiden ja onnettomuudesta vastuussa olevien tahojen toteamiseksi, ja tätä tapausta olisi tarkasteltava Erika II -toimintapaketin yhteydessä, jotta voidaan sanoa aidosti, että myös ne, jotka ovat vastuussa tarkastusten toteuttamisesta, tarkastetaan.

 
  
MPphoto
 
 

  Fernand Le Rachinel (NI). – (FR) Arvoisa puhemies, hyvät parlamentin jäsenet, vaikka jäsen Gollnischin parlamentaarisen koskemattomuuden ja erioikeuksien puolustamispyyntöä koskevasta mietinnöstä keskustellaan pian, otan vapauden tuoda esiin erään erityisen ajankohtaisen näkökohdan.

Viime viikolla Ranskan pääministeri de Villepin totesi voimallisesti ja vakaumuksellisesti, ettei lainsäätäjän tehtävänä ole vahvistaa historiallista totuutta. Hän totesi, ettei Ranskassa ole mitään virallista historiaa. Muutama päivä myöhemmin valtion päämies Chirac esitti samankaltaisia huomautuksia ja totesi, että "tasavallassa ei ole virallista historiaa. Oikeuden tehtävänä ei ole kirjoittaa historiaa, se on historiantutkijoiden tehtävä".

Mistä ranskalaiset poliittiset viranomaiset ja oikeusviranomaiset sitten syyttävät jäsen Gollnischia? Hän totesi täsmälleen saman asian muutamaa kuukautta aiemmin, nimittäin sen, että historiantutkijoiden tehtävänä on tutkia toiseen maailmansotaan liittyviä kysymyksiä riippumatta siitä, mitä jotkut ranskalaiset Euroopan parlamentin jäsenet ajattelevat, sillä nämä ryhtyvät ajatuspoliiseiksi ja harjoittavat kestämätöntä poliittista painostusta, jotta jäsen Gollnischin parlamentaarista koskemattomuutta koskeva pyyntö hylätään.

Hyvät parlamentin jäsenet, näissä oloissa kehotan teitä olemaan syöksymättä järjettömyyksiin ja hyväksymään tämän mietinnön.

 
  
MPphoto
 
 

  Kyriacos Triantaphyllides (GUE/NGL).(EL) Arvoisa puhemies, haluaisin kiinnittää huomionne Yhdysvalloissa Miamissa viime viikolla sattuneeseen välikohtaukseen, johon meidän on mielestäni otettava kantaa parlamenttina.

Eräs mielenterveysongelmista kärsinyt 44-vuotias Yhdysvaltain kansalainen oli lentämässä vaimonsa kanssa Miamista Orlandoon. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä hän tunsi äkillistä tarvetta poistua lentokoneesta. Kun hän juoksi ulos koneesta, häntä lähti seuraamaan poliisi, joka komensi matkustajaa pysähtymään. Kun matkustaja ei noudattanut poliisin komentoja, hänet ammuttiin kylmäverisesti lähtöalueella. Silminnäkijät kuulivat jopa kuusi laukausta.

Tämä on jo toinen ampumisvälikohtaus muutaman kuukauden sisällä Lontoossa Brasilian kansalaista koskeneen valitettavan välikohtauksen jälkeen. Siksi meidän on kysyttävä itseltämme, haluammeko luoda tällaisen yhteiskunnan, jossa viranomaiset ampuvat ensin ja kysyvät vasta sitten. Olemme luomassa epäterveellistä ilmastoa, joka ruokkii kansalaisten pelkoa ja joka johtaa valitettaviin kehityskulkuihin tulevaisuudessa. Siksi katson, että parlamenttina meidän on tuomittava tällainen toiminta ja tehtävä parhaamme sen varmistamiseksi, että istuntosalissa hyväksytyllä lainsäädännöllä edistetään kansalaisten etuja eikä väkivallan käyttöä.

 
  
MPphoto
 
 

  José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (PPE-DE). – (ES) Arvoisa puhemies, kuten täällä tänä iltapäivänä jo mainittiin, Damas de Blanco -ryhmälle on myönnetty Saharov-palkinto, mutta se ei ole voinut käyttää Euroopan parlamentin sille antamia lentolippuja, jotta se voisi noutaa palkintonsa keskiviikkona, koska Kuuban hallitus ei ole antanut siihen lupaa, mikä on osoitus siitä, että Kuuban hallitus rikkoo räikeästi näiden ihmisten oikeuksia, ja arvoisa puhemies, jättää näin huomiotta Euroopan parlamentin enemmistön tahdon.

Arvoisa puhemies, nämä ihmiset voivat olla täällä läsnä keskiviikkona vain, jos he pääsevät tämäniltaiselle lennolle. Pyytäisin teitä tekemään kaiken voitavanne, jotta näin tapahtuu. Heidän ainoa rikoksensa on se, että he ovat puolustaneet rohkeasti ja rauhanomaisesti sukulaistensa oikeuksia, ja arvoisa puhemies, siksi katson, että Euroopan parlamentin edustajina meidän olisi tehtävä kaikkemme, jotta he voivat olla läsnä ja noutaa Saharov-palkinnon keskiviikkona.

 
  
MPphoto
 
 

  Puhemies. Hyvä jäsen Salafranca, voitte olla varma siitä, että puheenjohtajavaltio ja kaikki parlamentin yksiköt ovat tehneet kaiken voitavansa painostaakseen Kuuban viranomaisia ja varmistaakseen, että lupa myönnetään. Muutamia minuutteja ennen istuntosaliin saapumistani keskustelin toistamiseen hiljattain nimitetyn Euroopan unionin Kuuban suurlähettilään kanssa, joka esitti tänä aamuna valtuuskirjeensä neuvoston puheenjohtajalle, ja toivon, että voin keskustella tänään iltapäivällä Kuuban ulkoministerin kanssa.

En voi taata, että onnistumme, mutta haluan teidän olevan varma siitä, että puheenjohtajavaltio on tehnyt kaiken voitavansa sen varmistamiseksi, että Saharov-palkinnon saajat voivat tulla parlamenttiin vastaanottamaan sen.

 
  
MPphoto
 
 

  Urszula Krupa (IND/DEM). – (PL) Arvoisa puhemies, EU:n itselleen määrittämiin tehtäviin kuuluu etenkin yhdenmukaisen, tasapainoisen ja kestävän kehityksen edistäminen kaikkialla yhteisössä ja korkean työllisyystason ja yhteiskunnallisen hyvinvoinnin, paremman elämänlaadun ja suuremman taloudellisen ja sosiaalisen koheesion saavuttaminen siten, että samalla edistetään jäsenvaltioiden välistä yhteisvastuuta. Tätä luetteloa lukiessa voisi erehtyä luulemaan, että näemme pian toisen taivaan maan päällä. Edellä mainitut suuntaa-antavat periaatteet eivät ole kuitenkaan missään yhteydessä todelliseen tilanteeseen, etenkin kun otetaan huomioon talousarvioon tehdyt merkittävät leikkaukset. Tämä koskee erityisesti Puolaa, jossa työttömyysaste on 20 prosenttia, ja puolalaiset ovat menettäneet työpaikkojaan tavaroiden, henkilöiden, palvelujen ja pääoman vapaan liikkuvuuden tiellä olevien esteiden poistamisen takia. Tällainen työttömyys johtaa köyhyyteen, nälkään ja epätoivoon, ja tilannetta pahennetaan entisestään siirtymäkausien pidentämistä koskevilla ehdotuksilla. Tällaiset ajatukset ovat todella ristiriitaisia näin joulua edeltävänä aikana, etenkin koska hylkäämme näin kristillisten arvojen ohella myös tiedon totuudesta, joka tekee meistä vapaita. Toivon, että tämä totuus toteutuu ja että tämä joulu ja uusi vuosi ovat täynnä toivoa ja rakkautta.

 
  
MPphoto
 
 

  Alyn Smith (Verts/ALE). – (EN) Arvoisa puhemies, nyt kun talousarviokriisi häämöttää ja Hongkongin neuvottelujen näkymät vaikuttavat yhä surkeammilta, haluaisin kiinnittää parlamentin huomion yhteen EU:n menestystarinaan.

Internetin ".eu"-verkkonimi on ollut eurooppalaisten yritysten rekisteröitävissä vasta 7. joulukuuta alkaen, ja eri puolilta Eurooppaa on jo saapunut 100 000 hakemusta. Mielestäni tämä on osoitus siitä, että yrityksemme ovat kiinnostuneita eurooppalaisesta tunnuksesta, ja odotan toiveikkaana monia uusia hakemuksia, kun yksittäiset kansalaiset voivat rekisteröityä seuraavan vuoden keväänä.

Koska olen ylpeä skotti, haluaisin nähdä erityisen skotlantilaisen kyberavaruuden, ja arvoisa puhemies, mielestäni teidän kotimaanne on näyttänyt meille mallia "puntCAT"-tunnuksella, jonka saitte hiljattain Katalonian käyttöön. Haluan tukea ".sco"-kampanjaa, sillä skotin kielen ja kulttuurin paremmasta näkyvyydestä kyberavaruudessa olisi meille hyötyä. Odotan toiveikkaana, että liitymme teihin, ei maantieteellisesti mutta kyberavaruudessa.

 
  
MPphoto
 
 

  Nirj Deva (PPE-DE). – (EN) Arvoisa puhemies, olin hiljattain seuraamassa Kazakstanin presidenttivaaleja Yhdistyneen kuningaskunnan kokeneiden poliitikkojen ja tiedemiesten ryhmän mukana. Minulla on jonkin verran kokemusta näistä asioista, sillä seurasin Indonesiassa viime vuonna järjestettyjä vaaleja, jotka olivat luultavasti kaikkein monimutkaisimmat vaalit, jotka olen koskaan nähnyt.

Yhdistyneen kuningaskunnan ryhmä tuli siihen johtopäätökseen, että Kazakstanin vaalit olivat vapaat eikä vaaleissa turvauduttu pakkokeinoihin. Useat muut ryhmät Belgiasta, Ranskasta, Itsenäisten valtioiden yhteisöstä, Yhdysvalloista ja Indonesiasta tulivat samaan johtopäätökseen. Erään oppositioehdokkaan edustaja totesi vaalien jälkeen, että oppositio möhli keskittymällä henkilöihin politiikan asemesta.

Olemme täysin eri mieltä ETYJ:n seurantaryhmän päätelmistä, sillä se on laatinut kalliin, vähättelevän ja tieteellisesti pikkutärkeän kertomuksen, jossa tuomitaan vaalimenettely. ETYJ on myös kiistänyt Euroopan parlamentin jäsenten edellisen lausunnon, joka laadittiin viime vuoden parlamenttivaalien jälkeen ja jossa pääteltiin, että Kazakstanin valitsijakunta on nyt valistunutta eikä sitä ole pakotettu tai uhkailtu. Uskon, että ETYJ:n kertomukseen on vaikuttanut sen sisäinen byrokratia, joka liittyy järjestön tulevaan puheenjohtajuuteen. Byrokraattien ei pitäisi leikkiä poliitikkoja eikä pyrkiä määräämään siitä, kuka on seuraava puheenjohtaja. Se saa ETYJ:n huonoon valoon, eikä Euroopan parlamentti halua sitä. Kehotan parlamenttia teettämään tutkimuksen ETYJ:n työskentelystä.

 
  
MPphoto
 
 

  Antonio Masip Hidalgo (PSE). – (ES) Arvoisa puhemies, omasta puolestani ja jäsen Madeiran ja Pittellan puolesta pyydän pääministeri Blairia, jonka edustajat istuvat neuvoston penkillä, oikaisemaan loukkauksen älykkyyttämme ja eurooppalaisia demokraattisia arvojamme kohtaan, sillä hän syrjii rahoitusehdotuksessaan Algarven, Basilicatan, Asturiasin, Murcian, Ceutan ja Melillan alueita Saksan kolmeen osavaltioon, Kreikan alueisiin ja yhteen Itävallan alueeseen nähden, jotka kärsivät samasta tilastovaikutuksesta mutta jotka saavat paremman kohtelun. Puhumme teille uudestaan Brysselissä 20. joulukuuta. Toivokaamme, että tämä häpeällinen ja kestämätön syrjintä ei ole toteutunut tuolloin käytännössä ja että voimme kiittää häntä.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL).(PT) Komissio esitteli yleisen kalastuspolitiikan yhteydessä 30. marraskuuta ehdotuksensa vuoden 2006 kalastuskiintiöiksi ja niihin liittyviksi toimenpiteiksi, jotka on määrä hyväksyä vuoden loppuun mennessä. Komissio ilmoitti tavoitteesta ottaa käyttöön mahdollisuuksien mukaan kalakantojen elvyttämistä koskeva vaiheittainen lähestymistapa, joka sallii kalastajien harjoittaa toimintaansa. Komission ehdotukset pyyntiponnistusten vähentämiseksi eivät kuitenkaan sisällä kalastajille koituvien taloudellisten ja sosiaalisten kustannusten arviointia.

Etenkin Portugalin kalastusala on jo kärsinyt vakavasti muun muassa polttoaineen hintojen nousun takia. Siksi vaadin yhteisönlaajuisia toimia joilla voidaan suojella alan tulevaisuutta, varsinkin koska tällä yhteisellä politiikalla tuetaan kalastajien, etenkin pienimuotoista rannikkokalastusta harjoittavien kalastajien, toimeentuloa.

 
  
MPphoto
 
 

  Bogusław Rogalski (IND/DEM). – (PL) Arvoisa puhemies, Pohjois-Euroopan kaasuputkiston rakentamiseen liittyvät työt aloitettiin useita päiviä sitten. Tämä putkisto vahingoittaa Baltian maiden ja Keski-Euroopan maiden, myös Puolan, taloudellisia etuja, mutta vastustuksesta huolimatta putkisto johdetaan näiden maiden kautta. Sillä luodaan sen sijaan suora yhteys Venäjän ja Saksan välille ja vaarannetaan näin energiavarmuus kolmasosassa EU:ta.

Tämän kaasuputkiston rakentaminen voisi aiheuttaa ympäristöonnettomuuden Baltian alueella. Itämereen pumpattiin Saksan kemiallisten aseiden varastoja toisen maailmansodan jälkeen, ja näitä voidaan vahingoittaa putkiston rakennustöiden aikana. Myrkylliset kemikaalit voivat saastuttaa Baltian alueen vedet. Myös putkistoa koskevan sopimuksen tekemiseen liittyi pöyristyttäviä piirteitä. Tiedotusvälineiden mukaan Gerhard Schröder johtaa yhtiön hallitusta ja Matthias Warning ottaa yhtiössä puheenjohtajan paikan. Warning oli vuoteen 1990 asti Itä-Saksan salaisen poliisin palveluksessa, ja hänen väitetään tutustuneen tällöin Vladimir Putiniin, joka oli tuolloin KGB:n agentti. Se, että entinen liittokansleri on mukana yrityksessä, jonka etuja hän on suuriäänisesti puolustanut, on äärimmäisen epäilyttävää.

Ehdotan, että nimeämme parlamentin komitean tutkimaan tämän kaasuputkiston rakentamiseen liittyviä kysymyksiä ja sitä uhkaa, jonka se muodostaa ympäristölle ja monien EU:n jäsenvaltioiden energiavarmuudelle.

 
  
MPphoto
 
 

  Puhemies. Olette tietoinen tällaisen komitean perustamista koskevan muodollisen pyynnön edellyttämistä menettelyistä. Jos haluatte tehdä niin, te tiedätte, miten se tehdään.

 
  
MPphoto
 
 

  Jörg Leichtfried (PSE). – (DE) Arvoisa puhemies, hyvät parlamentin jäsenet, haluan hyödyntää tänään tätä mahdollisuutta sanoakseni jotakin komission alulle panemasta – käytän tätä termiä tarkoituksellisesti – keskustelusta, joka koskee Itävallassa käyttöön otettua kieltoa käyttää villieläimiä sirkuksissa. Itävallan liittovaltiolain 27 §:ssä, joka koskee eläinten suojelua, määrätään, että sirkukset, varieteet ja samankaltaiset huvijärjestäjät eivät saa pitää villieläimiä tai käyttää niitä esityksissään.

Sen sijaan että komissio olisi onnitellut Itävaltaa siitä, että se on näyttänyt myönteistä esimerkkiä tällä alalla, komissio vastasi lähettämällä Itävallan hallitukselle varoituskirjeen, jossa se uhkasi kumota villieläinten pitoa sirkuksissa koskevan kiellon – josta on määrätty Itävallan lisäksi myös jossain määrin muissa EU:n jäsenvaltioissa – siitä syystä, että villieläinesityksiä koskevat kiellot olisivat vastoin palvelujen vapaan liikkuvuuden periaatetta. Voisi kuvitella, että eläinten suojelu on arvo, joka on yleisen edun mukainen ja että se olisi peruste, joka oikeuttaisi palvelujen vapaan liikkuvuuden rajoittamisen.

Perinteisten sirkusten toiminnan ei ole tarkoitettu perustuvan eläinten käyttöön. On olemassa hyvin suosittuja sirkuksia, jotka onnistuvat houkuttelemaan puoleensa suuren joukon yleisöä ilman villieläinten esiintymisiä. Etusija on annettava eläinten suojelulle ja hyvinvoinnille riippumatta siitä, onko kyse villieläinten pidosta sirkuksissa tai niistä sanoinkuvaamattomista oloista, joissa eläimiä kuljetetaan.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL).(PT) Yritysten uudelleensijoitukset ovat tuhonneet Portugalin, sillä niiden vuoksi työttömyys on noussut hälyttävän korkeaksi, ja tämä ilmiö koskettaa etenkin naisia. Yhdysvalloissa sijaitseva monikansallinen yhtiö Delphi on juuri ilmoittanut sulkevansa yhden yksikkönsä, nimittäin Linhón kaapelitehtaan, joka on työllistänyt 1 200 ihmistä ja joka painostaa nyt jäljellä olevia 300:a työntekijää sanoutumaan irti. Samanaikaisesti tämä monikansallinen yhtiö Delphi teki voittoa Portugalin toiminnoillaan ja ylsi yhteensä miljoonien eurojen voittoihin. Arvoisa puhemies, haluan tämän vuoksi jälleen kerran pyytää neuvostoa ja komissiota osoittamaan solidaarisuutta näitä työntekijöitä kohtaan ja ryhtymään kiireisesti kaivattuihin toimiin, jotta työttömyyden paheneminen voidaan estää ja jotta nämä monikansallisten yhtiöiden julmat uudelleensijoitukset eri EU-maissa ja varsinkin Portugalissa voidaan lopettaa.

 
  
MPphoto
 
 

  Claude Moraes (PSE). – (EN) Arvoisa puhemies, italialaiset kollegat tietänevät, että muutama päivä sitten kansainvälisen jalkapalloilijan Marc Zoron oli poistuttava jalkapallokentältä itsepintaisen rasistisen solvaamisen vuoksi. Tämä asia tekee tästä hienosta eurooppalaisesta pelistä ruman pelin. Joka päivä näemme rasistisia välikohtauksia kaikkialla jäsenvaltioissamme: jotkin niistä on organisoituja, toiset yksittäisiä tapauksia. Yksikään Euroopan unionin maa ei ole vapaa tästä ilmiöstä. UEFA ja parlamentin jäsenet ovat päättäneet hävittää tämän ilmiön. Meillä on käytännön toimenpiteitä ja teemme yhteistyötä tiedotusvälineiden kanssa kitkeäksemme tämän syöpäkasvaimen pelistä.

Italian televisio lähetti hiljattain osan peleistään mustavalkoisena värilähetyksen sijaan osoittaakseen Italian yhteiskunnalle ja kaikille eurooppalaisille yhteiskunnille, ettemme saa suvaita rasismia jalkapallossa. Ensi vuonna järjestetään Maailman Cup -kilpailu: lähettäkäämme parlamentista yhteinen viesti siitä, ettemme suvaitse tämän upean pelin muuttuvan rumaksi.

 
  
MPphoto
 
 

  Bogdan Pęk (IND/DEM). – (PL) Arvoisa puhemies, hyvät parlamentin jäsenet, koska pian on joulu, olisi oikein ja asiallista toivottaa kaikille parlamentin jäsenille kaikkea hyvää. Toivotan teille menestystä ja toivon, että rehellisyys ja totuus ohjaavat meitä päätöksenteossamme.

Tänään käsittelemme puheenjohtajavaltio Yhdistyneen kuningaskunnan ehdotuksia, jotka ovat aivan selvästi vastoin 10 uuden jäsenvaltion perusetuja, eikä meillä ole muuta mahdollisuutta kuin kysyä itseltämme yhtä perimmäistä asiaa. Miten voi olla mahdollista, että yksi rikkaimmista valtioista Euroopan unionissa – unionissa, jota ollaan kehittämässä edelleen – on laatinut järjestelmän, jossa köyhempien maiden on annettava rahaa rikkaimmille maille ja jossa kehitysyhteistyöohjelmilla varmistetaan, että köyhemmät maat maksavat laskun? Puola käytti 150 miljardia täyttääkseen EU:n vaatimukset ennen liittymistä, ja siksi minun on esitettävä vastalauseeni rehellisyyden, totuuden ja koheesion nimissä. Euroopan unionin kehitys ei voi jatkua ilman yhteisvastuuta.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Noëlle Lienemann (PSE). – (FR) Hyvät parlamentin jäsenet, haluaisin esittää vetoomuksen Euroopan unionin toimielimille, niin komissiolle, parlamentille kuin neuvostollekin, sillä Italian muutoksenhakutuomioistuin – joka on korkean tason oikeusviranomainen Italiassa – on juuri todennut tuomiossaan erään italialaisen kolumbialaisiin tyttöihin kohdistamasta väkivallanteosta, ettei nimitys "likainen neekeri" ole rasistinen loukkaus vaan ainoastaan yleinen osoitus vihanmielisyydestä.

On sanomattakin selvää, että nämä sanat ovat erityisen hälyttäviä. Minua ennen puhunut kollegani toi esiin jalkapallokentillä ilmenneen kysymyksen. Hänen tapauksessaan Italian toimielinuudistuksesta vastaava ministeri Roberto Calderoli katsoo, että maahanmuuttajien olisi palattava autiomaahan puhumaan kameleille ja viidakkoon tanssimaan apinoiden kanssa – ja tämä samainen ministeri istuu Euroopan unionin ministerineuvostossa!

Pelkäänpä, että tällaiset verbaaliset rikkeet ovat yleisiä, emmekä saa suvaita niitä. Näin ei kuitenkaan ole tässä tapauksessa: oikeuslaitos vähättelee selvästi rasistista rikosta. Mielestäni tämä on äärimmäisen vakava asia historiamme näkökulmasta. Siksi haluan, että toimielimemme reagoivat tähän.

 
  
MPphoto
 
 

  Christopher Beazley (PPE-DE). – (EN) Arvoisa puhemies, olin varhain eilen aamulla paikan päällä todistamassa Hemel Hempsteadissa yllättäen syttynyttä tulipaloa. On ehkä syytä todeta, että tässä epätavallisessa onnettomuudessa ei raportoitu kenenkään kuolleen.

Toivon, että komissio pystyisi itse neuvottelemaan Yhdistyneen kuningaskunnan viranomaisten kanssa onnettomuuden mahdollisten syiden tutkinnasta, jotta saadut tiedot voitaisiin jakaa kaikkien 25 jäsenvaltion kesken.

Sallinette minun lähettää äänestäjieni puolesta kiitokset pelastuspalveluille – palomiehille, poliiseille ja sairasauton miehistöille – ja etenkin paikallisille asukkaille, jotka käyttäytyivät, kuten voitte kuvitella, suunnattoman rohkeasti ja arvokkaasti. Ne britit, jotka jonottivat bensa-asemilla peläten, että polttoaineesta tulee pulaa, käyttäytyivät vähemmän arvokkaasti.

 
  
MPphoto
 
 

  Giusto Catania (GUE/NGL).(IT) Arvoisa puhemies, hyvät parlamentin jäsenet, Italia on ollut tämänpäiväisen keskustelun keskipiste. Zoron tapauksen jälkeen ilmausta "likainen neekeri" ei katsota rikokseksi. Poliittiset vastuut ovat tältä osin selvät. Eräs jalkapalloilija esitti fasistisia merkkejä jopa kentälle tullessaan. Mielestäni tästä kaikesta ovat selvästi vastuussa poliittiset viranomaiset, jotka pyrkivät yhä voimakkaammin kriminalisoimaan maahanmuuton.

Haluan mainita esimerkkinä yhden hyvin vakavan välikohtauksen, joka tapahtui vain kaksi päivää sitten: eräs Marokon kansalainen, jonka epäiltiin olevan vaarallinen terroristi ja jota syytettiin kahdessa oikeudenkäynnissä, joissa hänet kuitenkin vapautettiin syytteistä molemmilla kerroilla, karkotettiin Italiasta, koska hänen katsottiin olevan uhka kansalliselle turvallisuudelle.

Mielestäni tämä on vakava asia, sillä toistaiseksi meillä ei ole tarkkoja tietoja siitä, minne tämä Marokon kansalainen on päätynyt. Näyttää siltä, että häntä pidetään nyt vankilassa Marokossa, jossa poljetaan tunnetusti ihmisoikeuksia. Mielestäni jäsenvaltiot eivät saa olla osallisina EU:n ulkopuolisten maiden harjoittamassa kidutuksessa.

 
  
MPphoto
 
 

  Vytautas Landsbergis (PPE-DE). – (EN) Arvoisa puhemies, haluaisin esittää muutaman huomautuksen WTO:n laajentumisesta.

Marraskuussa 2005 Venäjän valtion omistama, putkiverkostoa hoitava yritys Transneft päätti pitkäaikaisen kuljetussopimuksen kazakstanilaisen yrityksen KazMunaiGazin kanssa, koska tämä neuvottelee parhaillaan liettualaisen öljyjalostamon osakkeiden ostosta ja pitkäaikaisesta öljynkuljetussopimuksesta, mikä näyttää olevan ristiriidassa Venäjän laajentumissuunnitelmien kanssa.

Venäjä määräsi hiljattain Liettuan kasvituotteiden maahantuontia koskevan kiellon, jota sovelletaan nyt myös Puolaan. Molempia rangaistaan avoimesti niiden tuesta Ukrainalle. Pahamaineinen Jukosin tapaus on osoitus oikeusvaltioperiaatteen, riippumattoman oikeuslaitoksen, yksityistä liiketoimintaa koskevien takeiden ja kaupan ennustettavuuden puuttumisesta. Lisäksi on muistettava, miten Moskova riisti tavallisten liettualaisten ihmisten elinikäiset säästöt vuonna 1990.

Nämä seikat kyseenalaistavat Venäjän kaiken uskottavuuden kansainvälistä rahoitus- ja liiketoimintaa koskevissa kysymyksissä. EU voi katsoa, ettei Venäjä ole vielä riittävän kypsä WTO:n jäseneksi.

 
  
MPphoto
 
 

  Catherine Guy-Quint (PSE). – (FR) Arvoisa puhemies, haluan yksinkertaisesti huomauttaa, että neljä viikkoa sitten puhuimme parlamentissa Libyassa vangituista bulgarialaisista sairaanhoitajista ja palestiinalaisesta lääkäristä. Tämän jälkeen heidän odottamansa tuomion antamista on lykätty 31. tammikuuta asti. Olemme sittemmin saaneet tietää, että vuonna 2005 Euroopan unioni myönsi osana aidsin torjuntaa yli miljoona euroa lapsille, jotka ovat saaneet tartunnan Benghazin sairaalassa. Olemme myös saaneet tietää, että Libya odottaa saavansa vielä enemmän rahaa, ennen kuin se reagoi. Lupaa vierailla näiden naisten ja tämän miehen luona libyalaisessa vankilassa ei näin ollen ole myönnetty.

Mainitsemani keskustelun jälkeen – tämä on viimeinen huomautukseni – on kulunut neljä viikkoa tämän miehen ja näiden naisten elämästä, jotka on asetettu syytteeseen, joita on kidutettu ja jotka ovat seitsemän vuoden ajan odottaneet ihmisoikeuksiinsa perustuvaa oikeudenmukaista kohtelua. Arvoisa puhemies, niin kauan kuin he ovat vangittuina, meidän on tuotava tätä asiaa esille yhä uudelleen.

 
  
MPphoto
 
 

  Zdzisław Zbigniew Podkański (PPE-DE). – (PL) Arvoisa puhemies, hyvät parlamentin jäsenet, on kulunut lähes 18 kuukautta Euroopan parlamentin viime vaaleista. On kulunut siten riittävästi aikaa, jotta voimme muodostaa käsityksen parlamentin toiminnasta ja Euroopan unionin tehtävästä ja merkityksestä. Vaikka meillä ei olekaan ongelmia antaa päätöslauselmia, joissa tuetaan demokratiaa ja ihmisoikeuksia yhteisön ulkopuolisissa maissa, minun on valitettavasti sanottava, ettemme pysty valvomaan omien oikeuksiemme toteutumista yhtä tehokkaasti.

Yksi Euroopan unionin perusperiaatteista on kumppanuus, ja silti tämä periaatetta lyödään laimin kaikkein useimmin. Suunnitellun sokerimarkkinauudistuksen hiljattain tehdyn uudelleen tarkastelun yhteydessä loukattiin myös kuulemista koskevaa periaatetta. Tätä kysymystä koskevat päätökset tehtiin samalla kun maatalouden ja maaseudun kehittämisen valiokunta oli vielä laatimassa parlamentin lausuntoa. Parlamentin ja sen jäsenten huomiotta jättämisestä ovat vastuussa pitkälti parlamentin suurimmat ryhmät. Nämä ovat niin sotkeutuneita pikkumaisiin riitoihin, että ne ovat sokeutuneet sille seikalle, että parlamentti on menettämässä merkitystään. Nyt syntyneessä tilanteessa pieniä tai uusia jäsenvaltioita edustavien jäsenten toteuttamat toimet ovat yhä merkityksettömämpiä. Tällaisten maiden jäsenten on äärettömän vaikeaa saada nimensä puhujaluetteloon, ja heidän ehdotuksensa ja tarkistuksensa hylätään useimmiten joko parlamentin johtavissa valtuuskunnissa tai Euroopan komissiossa. Tämä herättää joitakin perustavanlaatuisia kysymyksiä, kuten mihin suuntaan olemme menossa ja mitä merkitystä työllämme on.

 
  
MPphoto
 
 

  Nikolaos Sifunakis (PSE).(EL) Arvoisa puhemies, hyvät parlamentin jäsenet, muutaman viime päivän ajan mykistyneet Euroopan kansalaiset ovat seuranneet syytöksiä CIA:n salaisista pidätyskeskuksista Euroopassa, terroristiepäiltyjen sieppauksista, amerikkalaisten lentokoneiden salaisista lennoista ja kidutuskammioista. Amerikan yhdysvaltojen kaltaisen suuren valtion laiton toiminta Euroopan kaltaisessa itsenäisessä maanosassa ja ihmisoikeuksien loukkaaminen ovat loukkaus Eurooppaa kohtaan, joka loi demokratian ja turvasi vapauden, syyttömyysolettaman ja turvallisuuden kolme vuosisataa sitten ihmisoikeuksien julistuksella. Samalla on ironista, että nämä paljastukset tehtiin samaan aikaan, kun ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen antamisesta tulee kuluneeksi 60 vuotta. Tällä vuosisadalla, jolla nyt elämme, koetaan monia saavutuksia. Tästä huolimatta tämä on ensimmäinen kerta, kun kaksi tärkeää oikeutta – turvallisuus ja vapaus – ovat törmänneet vastakkain kansainvälisellä tasolla näin laajasti ja voimakkaasti ja murskanneet väliinsä ihmisoikeudet.

Joku totesi kerran, että demokratia on sitä, että kun joku koputtaa ovellesi aamunkoitteessa, tiedät, että tulija on maitomies. Euroopan parlamentilla, toimielimellä, joka edustaa Euroopan kansalaisia, on vastuu vähintäänkin siitä, että se toimii asemansa edellyttämällä tavalla ja turvaa Euroopan kansalaisten vapauden ja turvallisuuden tunteen.

 
  
MPphoto
 
 

  Puhemies. Anteeksi, että keskeytän teidät, mutta näille puheenvuoroille varattu aika on loppunut.

 
  
MPphoto
 
 

  Proinsias De Rossa (PSE). – (EN) Arvoisa puhemies, käytän työjärjestyspuheenvuoron. Saanko ehdottaa, että pidennätte minuutin puheenvuoroille varattua aikaa?

 
  
MPphoto
 
 

  Puhemies. Kyllä, uskon, että se on sallittua, mutta olemme jo tehneet niin. Olemme jo pidentäneet tätä aikaa puolella tunnilla, ja voimme pidentää sitä lisää tarpeen vaatiessa, mutta olemme jo pidentäneet sitä tosiasiassa kolmella vartilla emmekä vain puolella tunnilla. Halukkaita puhujia on vielä 12, enkä voi antaa puheenvuoroa jäsenille, jotka ovat puhuneet aiemmissa istunnoissa. Pyydän teiltä ymmärrystä. Meidän on siirryttävä esityslistan seuraavaan kohtaan. Jäsenillä, jotka eivät ole voineet puhua, on etusija ensi kerralla.

 
  
MPphoto
 
 

  Proinsias De Rossa (PSE). – (EN) Arvoisa puhemies, en ehdota kysymyksen pitkittämistä, mutta mielestäni säännöillä, joita sovellatte näihin minuutin puheenvuoroihin, heikennetään niiden tehokkuutta ja merkitystä parlamentin yksittäisten jäsenten kannalta, sillä monilla pieniä valtuuskuntia edustavilla jäsenillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta tai vain pieni mahdollisuus saada merkityksi pöytäkirjaan valitsijakuntansa ajankohtaiset huolenaiheet.

Olen eräs niistä jäsenistä, jotka turvautuvat useimmiten minuutin puheenvuoron ja hyvästä syystä. Valtuuskunnassani ei ole muita jäseniä, jotka esiintyisivät puolestani toisin kuin suurissa valtuuskunnissa. Siksi katson, että tätä asiaa käsitellään epäoikeudenmukaisesti. Aion kirjoittaa teille tätä kysymystä koskevista huolistani, mutta minusta minuutin puheenvuorot ovat tärkeitä. Tämä uusi järjestely otettiin käyttöön parlamentin viime vaalikaudella – olin itse asiassa mukana ehdottamassa sitä – sen varmistamiseksi, että parlamentti on tietoinen kansalaisten päivittäisistä huolenaiheista. Parlamentti on niistä usein tietämätön parlamentissa käsiteltävien kysymysten pitkän valmisteluajan takia. Olisin kiitollinen, jos suhtautuisitte avoimesti siihen, miten tämän asian käsittelyä voitaisiin muuttaa.

 
  
MPphoto
 
 

  Puhemies. Hyvä jäsen De Rossa, olen valmis muuttamaan käyttöön ottamiamme sääntöjä. Haluaisin muistuttaa teitä siitä, että lähetin teille kaikille vähän aikaa sitten kirjeen, jossa kerroin, miten aion hoitaa tämän vaikean asian käsittelyissämme. Esitystäni ei vastustettu, mutta voimme tarkastella sääntöjä uudelleen milloin vain, toisin sanoen, jos niitä on teidän mielestänne parannettava jollain tavoin, olen halukas kuulemaan teitä. Hyvä jäsen De Rossa, en antanut teille tänään puheenvuoroa, koska te olette niin onnekas, että olette saaneet puhua kahdessa edellisessä istunnossa, kuten hyvin tiedätte, ja katson, että minun on annettava etusija jäsenille, jotka eivät ole puhuneet aiemmin.

 
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö