Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2005 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Υποτιθέμενη χρήση ευρωπαϊκών χωρών από τη CIA για την παράνομη μεταφορά και κράτηση φυλακισμένων
MPphoto
 
 

  Philip Claeys (NI). (NL) Κύριε Πρόεδρε, η αντίδραση του Επιτρόπου Frattini στις πληροφορίες ότι η CIA μεταφέρει και ανακρίνει μυστικά ύποπτους για τρομοκρατία στην Ευρώπη ήταν άμεση, δυναμική και έντονη. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρούσε με την ίδια ενεργητικότητα, δυναμισμό και ταχύτητα στον αγώνα κατά της ίδιας της τρομοκρατίας, όπως και έναντι των φερόμενων πτήσεων της CIA, θα κινούμασταν σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι, βεβαίως, γεγονός ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να διεξάγεται εντός των ορίων που ορίζει ο νόμος, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πρόβλημα αξιοπιστίας. Είμαστε πάντα πρόθυμοι να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν των θυμάτων τρομοκρατικών ενεργειών, όπως της Μαδρίτης και του Λονδίνου, ακόμη και της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον· όταν, όμως, τίθεται το θέμα της λήψης μέτρων και της ανάληψης δράσης προκειμένου να συμβάλουμε ενδεχομένως στην πρόληψη παρόμοιων τρομοκρατικών επιθέσεων στο μέλλον, δεν πράττουμε το καθήκον μας, καθώς ενδιαφερόμαστε κυρίως για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπόπτων για τρομοκρατία. Εξυπακούεται ότι αυτή η επιλεκτική αγανάκτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι άστοχη.

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούσε να επιδείξει έστω και μία επιτυχία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι διάφορες κατηγορίες κατά των Ηνωμένων Πολιτειών ίσως να ήταν αποδεκτές, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ίσως να πρέπει να σταματήσουμε να δίνουμε σε άλλους μαθήματα ηθικής, ιδίως τώρα που έχει καταστεί εμφανές, λόγου χάρη, ότι το Συμβούλιο, ενόψει των παλαιστινιακών κοινοβουλευτικών εκλογών, θα συνάψει επισήμως επαφές με οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ – και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η Χαμάς περιλαμβάνεται στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ!

Πρέπει να σταματήσει αμέσως αυτή η υποκρισία, ενώ το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου πρέπει να διεξαχθεί ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας πρέπει να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου