Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

RC-B6-0086/2006

Συζήτηση :

PV 01/02/2006 - 12
CRE 01/02/2006 - 12

Ψηφοφορία :

PV 02/02/2006 - 8.8
CRE 02/02/2006 - 8.8
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :


Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2006 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

12. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Παλαιστίνη και η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, καθώς και η απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο να μην δημοσιεύσει την έκθεση για την Ανατολική Ιερουσαλήμ
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών στην Παλαιστίνη, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την απόφαση του Συμβουλίου να μην δημοσιεύσει την έκθεση για την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 
  
MPphoto
 
 

  Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, μολονότι στο σημείο 4 της ημερήσιας διάταξης ειπώθηκαν ήδη πάρα πολλά σχετικά με τις εκλογές στην Παλαιστίνη, τις συνέπειές τους και το πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ σε μια σειρά σημείων με τα οποία ασχολήθηκε το Συμβούλιο στη συνεδρίασή του της Δευτέρας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε –και θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσω την κ. De Keyser και όλα τα άλλα μέλη που συμμετείχαν στην παρακολούθηση αυτών των εκλογών– είναι ότι οι εκλογές διεξήχθησαν όπως έπρεπε. Όλοι συμφωνούν ως προς αυτό και πιστεύω ότι οι εκλογές ήταν μια σαφής και δημοκρατική έκφραση της λαϊκής βούλησης. Αυτό είναι αναμφισβήτητο.

Η αντίδραση της Προεδρίας και ουσιαστικά όλων των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ ήταν άμεση και οι Υπουργοί Εξωτερικών ενήργησαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, με τρόπο που δείχνει ότι αντέδρασαν βάσει των ίδιων αρχών. Παραπέμπω το Σώμα και στις δηλώσεις της Τετραμερούς για τη Μέση Ανατολή που έγιναν μεταξύ 26 και 30 Ιανουαρίου και καθιστούν σαφές πως η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να θεωρεί ότι μια βιώσιμη και ειρηνική λύση της κρίσης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης εξαρτάται από την αποφυγή της βίας, την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και τη τήρηση όλων των σημερινών διμερών δεσμεύσεων.

Ήταν και είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι δηλώσεις του Συμβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ ήταν σχεδόν ταυτόσημες με εκείνες των εταίρων μας στην Τετραμερή. Τόσο η Τετραμερής όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένουν από κάθε μελλοντική παλαιστινιακή κυβέρνηση μια ξεκάθαρη αναγνώριση των αρχών που απαρίθμησα και υπογραμμίζουν ότι η διεθνής υποστήριξη της νέας Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής θα εξαρτηθεί απόλυτα από την τήρηση των εν λόγω αρχών.

Υπενθυμίζονται ξανά στην Αυτόνομη Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ οι υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τον οδικό χάρτη. Το Συμβούλιο υποστήριξε ουσιαστικά τη γραμμή της Τετραμερούς και περιμένει από το νεοεκλεγέν παλαιστινιακό νομοθετικό συμβούλιο να υποστηρίξει μια κυβέρνηση που θα αναγνωρίζει αυτές τις αρχές, δηλαδή μια ειρηνική λύση της σύγκρουσης με το Ισραήλ, η οποία θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και θα βασίζεται στις υφιστάμενες συμφωνίες και στον οδικό χάρτη, το κράτος δικαίου, τις μεταρρυθμίσεις και τη χρηστή οικονομική διαχείριση. Εάν γίνουν όλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει να υποστηρίζει τους Παλαιστινίους ως προς την οικονομική τους ανάπτυξη και τη δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους.

Στην παρούσα φάση θα ήταν πρόωρο να λάβουμε αποφάσεις και εφόσον δεν μπορούμε να το κάνουμε, πρέπει αντί γι’ αυτό να πούμε ξεκάθαρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι άλλοι εταίροι που συνεισφέρουν, είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να προσφέρει την υποστήριξή της εφόσον πληρούνται ορισμένοι όροι.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια και για το θέμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που ήταν αρχικά το έναυσμα για τη συζήτηση αυτήν. Στην προηγούμενη συζήτηση εκδηλώθηκε πολύ καθαρά η προσδοκία να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μία ισορροπημένη προσέγγιση, με μία συνεπή πολιτική στη Μέση Ανατολή που δεν θα έχει ως γνώμονα μόνο τα συμφέροντα είτε του Ισραήλ είτε των Παλαιστινίων, αλλά θα χαρακτηρίζεται από ισορροπία, που είναι εδώ απολύτως απαραίτητη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί επίσης για τις δραστηριότητες του Ισραήλ μέσα και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, που συμπεριλαμβάνουν την διαρκή εποικιστική δραστηριότητα και την προέκταση του τείχους, καθώς και την καταστροφή παλαιστινιακών οικιών. Οι δραστηριότητες αυτές αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο, διακυβεύουν την οριστική διευθέτηση του θέματος της Ιερουσαλήμ και απειλούν να καταστήσουν ανέφικτη μία λύση που θα βασίζεται στη συνύπαρξη δύο βιώσιμων κρατών.

Οι προβληματισμοί αυτοί ώθησαν το Συμβούλιο να δώσει εντολή στις αντίστοιχες υπηρεσίες του να εκπονήσουν για την ΕΕ μία διεξοδική ανάλυση της κατάστασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ που θα είναι βασισμένη στα στοιχεία των κοινοτικών αποστολών στην Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα.

Ωστόσο, το Συμβούλιο αποφάσισε στις 12 Δεκεμβρίου, ενόψει της αλλαγής της κατάστασης και ιδίως της προοπτικής εκλογών για την Κνεσέτ στο Ισραήλ, να μην δημοσιεύσει αυτήν την ανάλυση αλλά να ενημερώσει υψηλόβαθμους εκπροσώπους της ισραηλινής κυβέρνησης για τις ανησυχίες της ΕΕ για το θέμα αυτό.

Έκτοτε έγιναν δύο διπλωματικά διαβήματα: ένα από την τρόικα της ΕΕ προς το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών στις 19 Δεκεμβρίου και ένα άλλο από την Προεδρία προς τα σημαντικότερα ισραηλινά πολιτικά κόμματα στις 23 Δεκεμβρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψε ως θετική την απόφαση του Ισραήλ να επιτρέψει μερικώς την διεξαγωγή εκλογών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, γεγονός που θα συμβάλει στην επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών.

 
  
MPphoto
 
 

  Benita Ferrero-Waldner, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, όπως αναφέραμε στην προηγούμενη συζήτηση, αντιμετωπίζουμε πράγματι μια νέα πραγματικότητα. Τη Δευτέρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και η Τετραμερής συναντήθηκαν για να συζητήσουν την αντίδρασή μας στην είσοδο της Χαμάς στην παλαιστινιακή εθνική πολιτική αρένα και τις επιπτώσεις για την ενίσχυση που παρέχουμε στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω τρία στοιχεία. Το πρώτο είναι οι αρχές μας, οι οποίες θα πρέπει να είναι απολύτως σαφείς. Υποστηρίξαμε αυτές τις εκλογές παρέχοντας οικονομική ενίσχυση 18,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, ακούσαμε για 240 εκλογικούς παρατηρητές υπό τη σπουδαία ηγεσία της κ. De Keyser. Επιδείξαμε επίσης τη δέσμευσή μας στην ανάπτυξη δημοκρατικών θεσμών. Εκτιμώ ότι αυτή είναι σαφώς μια θέση που υπαγορεύεται από τις αρχές μας. Πρέπει τώρα να εγκαταλείψουμε αυτή τη θέση σήμερα, επειδή δεν μας αρέσει το αποτέλεσμα των εκλογών; Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν επίσης σαφώς λάθος. Αντιθέτως, θα πρέπει να απαιτήσουμε από όλους να σεβαστούν το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας. Όταν επισκέφθηκα τη Γάζα, δήλωσα ξεκάθαρα ότι ήμασταν έτοιμοι να συνεργαστούμε με μια κυβέρνηση που θα επιδιώξει την ειρήνη με ειρηνικά μέσα. Όπως επανέλαβε η Τετραμερής, αυτό σημαίνει συνεργασία, σαφή δέσμευση στην αποκήρυξη της βίας, αναγνώριση του Ισραήλ και αποδοχή των προηγούμενων δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του οδικού χάρτη και της συμφωνίας του Όσλο.

Δεύτερον, οι ευθύνες: η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των παλαιστινίων ηγετών. Είναι ευθύνη τους να συμπεριφερθούν ως εταίροι και να εκπληρώσουν τα κριτήρια που έθεσε η διεθνής κοινότητα. Δεν είναι ακόμα σαφής ο τρόπος με τον οποίο η Χαμάς, στο πλαίσιο των αλλαγών και της μεταρρύθμισής της, θα ασκήσει τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβει η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση. Θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει αυτό ορατό. Και στις δύο αυτές συζητήσεις, υποστήριξα ένα σαφές μήνυμα από τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις προσδοκίες μας. Είπα επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση επιδιώξει πραγματικά την ειρήνη με ειρηνικά μέσα.

Εντούτοις, λαμβάνουμε υπόψη τις οικονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες του παλαιστινιακού λαού, οι οποίες είναι πράγματι σημαντικές. Λαμβάνουμε επίσης υπόψη τις εύλογες παλαιστινιακές φιλοδοξίες για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η χρηματοδότηση εκ μέρους των δωρητών είναι καίριας σημασίας για την ανακούφιση του δράματος των απλών Παλαιστινίων και για την αποτροπή του φαύλου κύκλου της φτώχειας και του εξτρεμισμού. Λαμβάνουμε όμως επίσης υπόψη και τη δέσμευσή μας για μια λύση δύο κρατών και τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ.

Ως εκ τούτου, πάνω απ’ όλα, περιμένουμε από τα μελλοντικά μέλη της παλαιστινιακής κυβέρνησης να δεσμευτούν σε αυτές τις τρεις αρχές. Αυτό ισχύει για την ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και των Παλαιστινίων, στην οποία ορίζεται σαφώς ότι η ελευθερία της δημοκρατίας, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι σεβαστά. Επιπροσθέτως, το σχέδιο δράσης στο πλαίσιο της πολιτικής γειτονίας προβλέπει με σαφήνεια ότι ο οδικός χάρτης πρέπει να είναι ο δρόμος προς την ειρήνη.

Ενώ η διαγωγή της Χαμάς, ως οργάνωση, θα συνεχίσει να αποτελεί αντικείμενο στενής παρακολούθησης, η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να κριθεί καταρχάς από τις δράσεις της, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ασφάλειας και σταθερότητας.

Η σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών αποτελεί μεγάλη και άμεση πρόκληση. Είμαι έτοιμη να επιδείξω δημιουργικότητα απέναντι στα δημοσιονομικά προβλήματα της Παλαιστινιακής Αρχής –ειδικά τώρα για την προσωρινή κυβέρνηση και για την υπηρεσιακή κυβέρνηση– διευκολύνοντας τα προβλήματα ρευστότητάς τους. Αλλά πρέπει και άλλοι, επίσης, να διαδραματίσουν τον ρόλο τους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το Ισραήλ, το οποίο κλήθηκε να συνεχίσει να μεταφέρει τα τελωνειακά έσοδα στην Παλαιστινιακή Αρχή. Εγώ, καθώς και άλλα μέλη της Τετραμερούς, θα μιλήσουμε επίσης προσωπικά στους Ισραηλινούς για το θέμα αυτό.

Ο ρόλος των ίδιων των Παλαιστινίων θα είναι επίσης καίριος. Η Παγκόσμια Τράπεζα στέλνει μια αποστολή για να διαπιστώσει τι μπορεί να κάνει και πώς η Παλαιστινιακή Αρχή θα μπορούσε να επιτύχει τους δείκτες αναφοράς, ίσως με τη μείωση των κονδυλίων του προϋπολογισμού. Πρέπει να βρουν μια δυνατότητα άρσης της αναστολής των πληρωμών από το Ταμείο της Παγκόσμιας Τράπεζας υπέρ των αναπτυσσόμενων χωρών. Τριανταπέντε εκατομμύρια δολάρια περιμένουν ακόμα εκεί. Δεν έχουν εκταμιευθεί επειδή δεν ήταν δυνατόν να εκταμιευθούν. Ελπίζω ότι μπορώ να βασίζομαι στην υποστήριξη του Κοινοβουλίου για την εξεύρεση μιας βραχυπρόθεσμης λύσης. Εντούτοις, θα είναι επίσης σημαντικό για τη νέα κυβέρνηση να φέρει και πάλι στη σωστή πορεία τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει με το ίδιο πνεύμα με το οποίο συνεργαστήκαμε με την Παλαιστινιακή Αρχή στο παρελθόν.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή σκοπεύει να συνεχίσει αυτά τα προγράμματα ενίσχυσης που προβλέπουν την κάλυψη των βασικών αναγκών των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού στήριξης υποδομών, της επισιτιστικής βοήθειας και της ανθρωπιστικής και μεταναστευτικής βοήθειας.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να πω ότι η ειρηνευτική διαδικασία βρίσκεται –όπως όλοι γνωρίζουμε– σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Το 2005, επικράτησαν οι μονομερείς ισραηλινές δράσεις και η παλαιστινιακή θεσμική παράλυση. Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να παράσχει μια απτή προοπτική προόδου, χρησιμοποιώντας τις προσπάθειές μας και στις δύο πλευρές, με τους Ισραηλινούς και με την Παλαιστινιακή Αρχή. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνώ ότι πρέπει να ενισχύσουμε τον Μαχμούντ Αμπάς και την εξουσία του για να επικρατήσει η σταθερότητα και να αποδειχθεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν θετικά αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της αποφυγής όλων των μονομερών δράσεων που απειλούν να θέσουν σε κίνδυνο το τελικό καθεστώς των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων, επεκτάσεων οικισμών και της κατασκευής του διαχωριστικού τείχους.

Κατά συνέπεια, τώρα πρέπει να συνεργαστούμε πολύ στενά: οι προσεχείς ημέρες και μήνες θα είναι απολύτως καίριας σημασίας για τον καθορισμό της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, καθώς και της δικής μας σταθερότητας.

 
  
MPphoto
 
 

  Edward McMillan-Scott (PPE-DE), πρόεδρος της αποστολής παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. (EN) Κύριε Πρόεδρε, ήταν προνόμιο για εμένα να είμαι για άλλη μία φορά πρόεδρος της μεγαλύτερης εκλεγμένης αποστολής παρατηρητών στις παλαιστινιακές εκλογές: της ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπόλοιπους 26 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στην αποστολή για το έργο τους, και ειδικά την αντιπρόεδρο, κ. Napoletano, και φυσικά την κ. de Keyser με την ιδιότητά της ως επικεφαλής των παρατηρητών της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μας συνόδευσε και έκανε καταπληκτική δουλειά υπό πολύ δύσκολες συνθήκες.

Την περασμένη εβδομάδα, στους δρόμους της Παλαιστίνης, ακούσαμε την κραυγή για επιλογή και αλλαγή. Ακούσαμε τον θόρυβο της δημοκρατίας. Διαπιστώσαμε, όπως σχολίασε ένας από τους συναδέλφους μου, ότι η διαδικασία ήταν τέλεια. Οι ψηφοφόροι προσήλθαν ελεύθερα στις κάλπες, άνδρες, γυναίκες, νέοι και ηλικιωμένοι. Τα εκλογικά τμήματα, συνήθως σε σχολεία και υπό τη διεύθυνση δασκάλων, ήταν επαρκή και καλά οργανωμένα. Σε γενικές γραμμές, οι ισραηλινές δυνάμεις κρατήθηκαν μακριά. Η διαδικασία ήταν τέλεια και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού, αλλά το αποτέλεσμα εκφράζει περισσότερο την απόγνωσή του για τη Φατάχ παρά την αγάπη του για τη Χαμάς. Πράγματι, οι άνθρωποι της Χαμάς που γνωρίσαμε δεν ήταν ιδιαίτερα αξιαγάπητοι.

Όχι μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά και αλλού στον αραβικό κόσμο –συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, όπου η Μουσουλμανική Αδελφότητα τα πήγε τόσο καλά τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς και στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές στο Μαρόκο– πρόκειται να δούμε την εμφάνιση φονταμενταλιστικών ισλαμικών πολιτικών σε όλο τον αραβικό κόσμο, έναν αραβικό κόσμο 250 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτή είναι η πρόκληση για όλους τους θεσμούς μας. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού, διότι κατά την άποψή μου, αν και μεταδώσαμε τη διαδικασία της δημοκρατίας, δεν μεταδώσαμε τις αξίες της δημοκρατίας, στις οποίες είμαστε τόσο συνηθισμένοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοκρατία, κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και σεβασμός για την προστασία των μειονοτήτων: αυτές είναι οι αξίες που πρέπει να μεταδώσουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Véronique De Keyser, πρόεδρος της αποστολής παρατηρητών της ΕΕ στα παλαιστινιακά εδάφη. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, οι πρώτες μου σκέψεις πηγαίνουν στα μέλη της αποστολής που εξακολουθούν να βρίσκονται επιτόπου. Έχω λάβει πολλές ευχαριστίες τις οποίες θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους: έκαναν εξαιρετική δουλειά. Έλαβα επίσης πάρα πολλή βοήθεια από το Συμβούλιο, τον κ. Marc Otte, ο οποίος ήταν εκεί στην Παλαιστίνη, και από τη Jeanette. Θα ήθελα, ωστόσο, να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, εσάς κυρία Επίτροπε. Χρειάστηκε να με καθοδηγήσετε σε ορισμένες αποφάσεις οι οποίες ήταν δύσκολες.

Θα αναφέρω δύο από αυτές. Πρώτον, η ανάπτυξη της αποστολής μας στη Γάζα υπό επικίνδυνες συνθήκες όσον αφορά την ασφάλεια. Από την αρχή, ήμασταν η μοναδική αποστολή παρατηρητών που εγκαταστάθηκε στη Γάζα. Εν συνεχεία, η λεπτή απόφαση, κυρία Επίτροπε, για τη συνάντηση με τους υποψηφίους της «Αλλαγής και Μεταρρύθμισης», της λίστας υποψηφίων της Χαμάς. Προφανώς, επιλέξαμε τους υποψηφίους που επρόκειτο να συναντήσουμε· ήταν μετριοπαθείς υποψήφιοι. Θα ήθελα επίσης να πω, ωστόσο, ότι ήμασταν η μόνη αποστολή η οποία συνάντησε υποψηφίους του κόμματος «Αλλαγή και Μεταρρύθμιση» και ότι η ιστορία αποδεικνύει ότι πράξαμε το σωστό, εφόσον το 44% του παλαιστινιακού πληθυσμού ψήφισε υπέρ τους.

Θα ήθελα τώρα να επισημάνω ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρεις προκλήσεις. Η πρώτη πρόκληση –την οποία θεωρώ επίσης δύσκολη– είναι να γίνει σεβαστή η επιλογή του παλαιστινιακού λαού, η οποία ήταν, όπως είπε ο κ. McMillan-Scott, υπέρ της αλλαγής και όχι απαραίτητα υπέρ του ριζοσπαστικού ισλαμισμού. Δεν ισχύει για όλους τους Παλαιστινίους, ή εν πάση περιπτώσει για το ήμισυ του πληθυσμού, ότι έγιναν ριζοσπάστες ισλαμιστές. Επιθυμούν την αλλαγή τόσο εντός όσο και εκτός της Παλαιστίνης, καθώς επίσης και την ειρήνη που καθυστερεί να έρθει.

Η δεύτερη πρόκληση, κυρία Επίτροπε, είναι να μην ενδώσει κανείς στον πειρασμό της μονομέρειας κατά την αναζήτηση της ειρήνης. Από την εποχή του Yitzhak Rabin δεν έχουμε αισθανθεί ούτε ίχνος διμερούς προσέγγισης στις αποφάσεις και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Η απόσυρση από τη Γάζα ήταν μία μονομερής απόφαση. Η παρουσία της Χαμάς στην παλαιστινιακή κυβέρνηση σήμερα θα ενισχύσει αυτήν τη μονομέρεια και δεν θα οδηγήσει σε ειρήνη. Ελπίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να εργαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η τρίτη πρόκληση συνίσταται στη διάκριση, ανεξαρτήτως των περιστάσεων, μεταξύ της παλαιστινιακής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της, και του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος δεν μπορεί να περιέλθει σε ομηρία λόγω της επιλογής στην οποία προέβη. Ομολογουμένως, ο λαός έκανε αυτήν την επιλογή, έχει όμως βασικές ανάγκες που πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα καλυφθούν ό,τι και να επιφυλάσσει το μέλλον· ειδάλλως, οδεύουμε προς την καταστροφή.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας πω τι μου είπε μία Παλαιστίνια αμέσως μετά τις εκλογές. Σε απάντηση στην ερώτησή μου: «δεν σας φοβίζει ότι σας κυβερνά ο νόμος της Σαρία;» είπε: «Όχι. Δεν φοβηθήκαμε να πούμε όχι στους Ισραηλινούς, οι οποίοι είναι δυνατότεροι από εμάς. Δεν φοβηθήκαμε να πούμε όχι στην Φατάχ επειδή μας απογοήτευσε. Θα μπορέσουμε να πούμε όχι στη Χαμάς, εάν στη συνέχεια μας απογοητεύσει». Ορίστε ολόκληρο το μάθημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας το οποίο οι Παλαιστίνιοι κατανόησαν πλήρως.

(Χειροκροτήματα)

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ κ. KAUFMANN
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 
 

  Ignasi Guardans Cambó, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (EN) Κυρία Πρόεδρε, οι εκλογές είναι σαν μια εικόνα. Μάλιστα, είναι σαν μια ακτινογραφία μιας κοινωνίας σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Αυτές οι εκλογές είναι μια έκκληση για ρεαλισμό προς όλους μας και μια έκκληση να τεθεί τέλος στην υποκρισία που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα. Εκατομμύρια Παλαιστινίων είναι απεγνωσμένοι. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν και ψηφίζουν εκείνους που τους υπόσχονται μια αλλαγή, μια μεταρρύθμιση και ένα τέλος στη διαφθορά.

Μιλάμε πάρα πολύ για τη Μέση Ανατολή και πολύ λίγο για την πραγματική κατάσταση των ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων, οι οποίοι, μαζί με τις οικογένειές τους, είναι απελπισμένοι. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη βούληση. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σεβασμού σε αυτή τη νέα πλειοψηφία. Ωστόσο, αυτό το μήνυμα πρέπει να συνδυαστεί με ένα μήνυμα επισήμανσης ότι η υποστήριξή μας βασίζεται στην προϋπόθεση να δοθεί ένα τέλος στη βία, στη βίαιη αντίσταση και στην τρομοκρατία. Αλλά πρέπει να σεβαστούμε τη βούληση του λαού.

Ας μην υποκρινόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την ίδια ταινία με το ίδιο σενάριο, αλλάζοντας απλώς έναν πρωταγωνιστή. Η συνταγή αυτή θα οδηγήσει σε αποτυχία. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σενάριο που απαιτεί νέες προτάσεις, νέα δέσμευση και νέες πιέσεις και προς τις δύο πλευρές. Η σημερινή κατάσταση ανέκυψε ακριβώς επειδή δεν ενεργήσαμε έτσι. Πρέπει να ασκηθούν νέες πιέσεις και προς τα δύο μέρη της σύγκρουσης. Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για την ειρήνη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για πραγματικούς ανθρώπους.

 
  
MPphoto
 
 

  David Hammerstein Mintz, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (ES) Κυρία Πρόεδρε, πιστεύω ότι ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο απαραίτητος τώρα από ποτέ. Τώρα θα ήταν η χειρότερη δυνατή στιγμή να εγκαταλείψουμε την περιοχή και τον παλαιστινιακό λαό και ταυτόχρονα πρέπει να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα. Τι έχουμε μάθει από την ανάμειξή μας στην περιοχή και από τη βοήθειά μας προς τον παλαιστινιακό λαό; Τι έχουμε μάθει λέγοντας για χρόνια ότι η λύση ήταν οι εκλογές και η δημοκρατία, ότι ήταν ένα βήμα μπροστά και μία προϋπόθεση για την ειρήνη, όταν τώρα βλέπουμε ότι αυτές οι εκλογές έχουν γίνει το πρόβλημα παρά η λύση;

Δεν άκουσα καμία αυτοκριτική από το Συμβούλιο ή από την Επιτροπή αναφορικά με το τι έχουμε κάνει λάθος, αφού πρώτα επενδύσαμε δισεκατομμύρια ευρώ.

Πιστεύω ότι αυτή η νίκη της Χαμάς αντανακλά μία κατάσταση στην οποία η ισραηλινή πολιτική κατάφερε να υλοποιήσει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Για χρόνια έλεγαν: δεν υπάρχει παλαιστινιακός εταίρος για την ειρήνη. Λοιπόν, τελικά αυτό ακριβώς πέτυχαν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταστήσει τώρα απολύτως σαφές ότι, αν η Χαμάς θέλει να συνεχίσει, πρέπει να δεχτεί τους κανόνες του παιχνιδιού και τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί ήδη από την παλαιστινιακή κυβέρνηση, πρέπει να αναγνωρίσει το Ισραήλ και πρέπει να διαλύσει τις πολιτοφυλακές της. Και ταυτόχρονα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να ανοίξουμε μια προοπτική για την ειρήνη.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τη νίκη της Χαμάς είναι ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για μια οριστική συμφωνία στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η ποιότητα ζωής των Παλαιστινίων συνεχίζει να επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Οι δεσμεύσεις της Τετραμερούς σχετικά με τη βελτίωση της ευημερίας των Παλαιστινίων προχωρούν με ρυθμό χελώνας, πολύ αργά, και οι περίπλοκες διαδικασίες και τα εμπόδια δεν έχουν υπερκεραστεί πειστικά.

Εκτιμώ ότι πρέπει να διαμεσολαβήσουμε και να εργαστούμε όπως δεν το έχουμε κάνει ποτέ πριν για να ανοίξουμε αυτή την προοπτική για την ειρήνη.

 
  
MPphoto
 
 

  Αδάμος Αδάμου, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – Κυρία Πρόεδρε, πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τη Véronique de Keyser και τον Eduard McMillan-Scott για την προσπάθεια που κατέβαλαν μαζί με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές στην αποστολή τους.

Η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τη Χαμάς ως πρώτη πολιτική δύναμη και αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό. Παράλληλα, το αποτέλεσμα δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Είναι απόρροια πολλών παραγόντων και τοπικών και διεθνών.

Οι Παλαιστίνιοι, παρά τις διακηρύξεις των Δυτικών, δυστυχώς δεν είδαν ακόμη να προωθείται ο στόχος για δημιουργία δικού τους ανεξάρτητου κράτους. Είδαν όμως να νομιμοποιείται η ρατσιστική πολιτική του τείχους και του εποικισμού. Το αποτέλεσμα αποτελεί ένα μήνυμα τόσο προς το εσωτερικό των Παλαιστινίων, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα προς εμάς για την ανεπαρκή πολιτική μας, η οποία δεν άσκησε πιέσεις προς το Ισραήλ για εφαρμογή του οδικού χάρτη και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για προώθηση μιας πολιτικής διαδικασίας, παρά αρκέστηκε μόνο στην οικονομική ενίσχυση των Παλαιστινίων.

Δυστυχώς, δεν είμαι σίγουρος αν μπορέσαμε να πάρουμε αυτά τα μηνύματα, αφού και σήμερα προωθείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα ψήφισμα που είναι ετεροβαρές και μονομερές.

Η αντίδρασή μας προς τη νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι η διακοπή των προσπαθειών για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, όπως διακηρύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα η Χαμάς θα πρέπει να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ και να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο Αμπάς στη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τα υπόλοιπα μέλη του κουαρτέτου η δέσμευση για δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

 
  
MPphoto
 
 

  Mario Borghezio, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε: τα δισεκατομμύρια που κατασπαταλήθηκαν στην Παλαιστίνη –χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν με λάθος τρόπο και εντελώς ανεύθυνα– είχαν ως αποτέλεσμα το τσουνάμι της Χαμάς. Ανέλαβε συνεπώς την εξουσία μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία, όπως επιβεβαιώνουν οι υπεκφυγές με τις οποίες απήντησαν στις ερωτήσεις της αποστολής μας οι ηγέτες της, έχει ως στρατηγικό και δεδηλωμένο στόχο τη δημιουργία ενός κράτους υπό το καθεστώς της Σαρία, αποχαιρετώντας την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των γυναικών και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Η απάντηση της Χαμάς ήταν σαφής όταν απέρριψε όλα τα αιτήματα της Τετραμερούς για τη Μέση Ανατολή.

Η Σοσιαλιστική Διεθνής, δια στόματος του κ. Schulz, εκφράσθηκε ήδη υπέρ του ανοίγματος προς την Χαμάς, αν και δεν ύψωσε ποτέ τη φωνή της κατά της σκανδαλώδους χρήσης των ενισχύσεων προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Η αλήθεια όμως είναι ότι όποιος υπολογίζει σε μια μετριοπαθή στροφή της Χαμάς, παραδίδει οριστικά την Παλαιστίνη στους φονταμενταλιστές και το πεπρωμένο αυτό δεν είναι αντάξιο του τολμηρού, μετριόφρονα, ευφυούς και φιλόπονου παλαιστινιακού λαού.

 
  
MPphoto
 
 

  Frank Vanhecke (NI). – (NL) Κυρία Πρόεδρε, ανεξάρτητα από το αν η διαβόητη έκθεση των ευρωπαίων διπλωματών είναι επίσημη ή όχι, οφείλουμε να καταλήξουμε ότι σκοπός αυτού του εγγράφου, το οποίο αποτέλεσε το αντικείμενο μεγάλης συζήτησης, είναι, αν μη τι άλλο, να παράσχει ακόμα περισσότερες αποδείξεις για την υπερβολικά μονόπλευρη φιλοπαλαιστινιακή στάση των επίσημων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωπαίοι αντιπρόσωποι ισχυρίζονται συνεχώς, όπως και ο Βίσμαρκ, ότι είναι τίμιοι μεσολαβητές, αλλά στην πραγματικότητα, υπερασπίζονται κυρίως τα παλαιστινιακά αιτήματα, γεγονός που είναι επιζήμιο για την ανεξαρτησία της ΕΕ.

Και μιας και το έφερε η συζήτηση, ίσως θα πρέπει να παραδεχθούμε το γεγονός ότι πολλά δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαίων φορολογουμένων που διοχετεύτηκαν στην Παλαιστινιακή Αρχή τα τελευταία χρόνια ως ενίσχυση, συνέβαλαν κυρίως στη στήριξη ενός πλήρως διεφθαρμένου καθεστώτος. Απηύθυνα πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, οι οποίες απορρίφθηκαν κάθε φορά και αυτό που μας μένει είναι να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι διεφθαρμένοι εξολοθρεύτηκαν από την εκλογική νίκη του ισλαμικού τρομοκρατικού κινήματος της Χαμάς. Η ευθύνη της ΕΕ ως προς αυτή την εξέλιξη είναι πολύ μεγάλη.

 
  
MPphoto
 
 

  José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (PPE-DE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, μολονότι τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στην Παλαιστίνη κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εμπνέουν, πιστεύω ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, γενικά, και αυτό το Κοινοβούλιο, ειδικά, θα ήταν να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα.

Αυτό που πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε χωρίς καμία αμφιβολία είναι ότι η παρουσία της αποστολής εκλογικών παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν μία αξιοσημείωτη επιτυχία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι –όπως είπε η Επίτροπος Ferrero-Waldner– αυξάνει την ορατότητα της Ένωσης και συμβάλλει στην εδραίωση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Πρέπει επομένως να συγχαρούμε την Επιτροπή και επίσης τους συναδέλφους μας τον κ. McMillan-Scott και την κ. De Keyser, όπως επίσης και τους άλλους βουλευτές του Κοινοβουλίου που τους συνόδευσαν.

Κυρία Πρόεδρε, εκτιμώ ότι θα ήταν πρόωρο να εξάγουμε το συμπέρασμα ότι η αργή ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα θαφτεί εξαιτίας αυτών των εκλογών ή ότι αυτές οι εκλογές προαναγγέλλουν τον θάνατο των συμφωνιών του Όσλο. Πιστεύω ότι πρέπει να αφήσουμε να περάσει λίγος καιρός και να δούμε τι κινήσεις γίνονται. Ειδικά, παρά τα λάθη που έχουν γίνει, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον Πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής ως έναν νόμιμο συνομιλητή, να περιμένουμε μέχρι τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, χωρίς να ξεχνάμε –όπως είπε η κ. De Keyser– ότι το 75% των πολιτών που ψήφισαν αυτόν τον πολιτικό σχηματισμό δεν επιθυμούν την καταστροφή του Ισραήλ και, τελικά, κυρία Πρόεδρε, να αξιολογήσουμε τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η εκλογική διαδικασία στις ισραηλινές εκλογές.

Ωστόσο, κυρία Επίτροπε, αργά ή γρήγορα, ανεξάρτητα από τα επείγοντα βραχυπρόθεσμα θέματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποφανθεί σχετικά με κάτι που είναι σημαντικό: αν οι τεράστιες ανάγκες –όπως είπατε– του παλαιστινιακού λαού συνάδουν με την ύπαρξη της Χαμάς, το ιδρυτικό συνέδριο της οποίας ζητά τη διάλυση και καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, και με το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυρία Πρόεδρε, η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν πρέπει να δείχνει την ύπαρξη διπλών μέτρων και σταθμών: πρέπει να αποκηρύξει τον τρόμο και τη βία ως μέσο πολιτικής δράσης ή να αποκηρύξει τη δράση και τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Pierre Schapira (PSE). – (FR) Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. McMillan-Scott και την κ. De Keyser: οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά από κάθε άποψη. Πέραν αυτού, οι εκλογές αυτές είναι ιστορικές: αποτελούν την πρώτη δημοκρατική αλλαγή στον αραβικό κόσμο.

Ο παλαιστινιακός λαός δεν ψήφισε υπέρ της Χαμάς, καταψήφισε τη Φατάχ. Η Χαμάς κέρδισε βάσει ενός προγράμματος επικεντρωμένου στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στη μεταρρύθμιση της ΟΑΠ, της μόνης οργάνωσης που είναι εξουσιοδοτημένη να διαπραγματεύεται. Προπάντων, κέρδισε βάσει ενός κοινωνικού προγράμματος που πρόκειται να εφαρμοστεί ειδικά εντός της Παλαιστίνης. Αυτές ήταν οι κύριες εντυπώσεις μου όταν, εκτός του πλαισίου της αποστολής μας, συναντήθηκα με τους παλαιστίνιους δημάρχους και την ένωσή τους, στην οποία επικρατεί η Χαμάς. Όσον αφορά την ενίσχυση, πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε τον παλαιστινιακό λαό, να διασφαλίσουμε την πληρωμή των υπαλλήλων και, πρωτίστως, να αποτρέψουμε την κατάρρευση του κράτους, ειδάλλως η Παλαιστινιακή Αρχή θα περιέλθει στα χέρια άλλου κράτους.

Επιβάλλεται να περιμένουμε, κυρίες και κύριοι, αλλά ας μην γινόμαστε αφελώς αισιόδοξοι. Διαβάστε τον Χάρτη της Χαμάς: είναι αχαρακτήριστος και απαράδεκτος. Πρέπει να καταστεί ανίσχυρος και άκυρος, ούτως ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορεί να συμμετέχει στις συζητήσεις ως εταίρος. Πρέπει να ορίσουμε μία ημερομηνία –ένα χρονοδιάγραμμα– ούτως ώστε η Χαμάς να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της, επειδή έχει εξελιχθεί σε νόμιμο κόμμα μίας δημοκρατικής χώρας.

 
  
MPphoto
 
 

  Frédérique Ries (ALDE). – (FR) Κυρία Πρόεδρε, θα είμαι σύντομη, καθώς έχω μόνον ένα λεπτό για να εκφράσω την απογοήτευσή μου για τη διαπίστωση ότι, σε αυτήν την αίθουσα, το Κοινοβούλιό μας επέλεξε προσεκτικά να αποφύγει «να πει την αλήθεια».

Υπάρχουν έξι αιτιολογικές αναφορές, επτά αιτιολογικές σκέψεις και δώδεκα άρθρα σε αυτό το κείμενο για το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών εκλογών, και δεν επιτυγχάνουν ούτε μία φορά να αναφέρουν –έστω να αναφέρουν– τη Χαμάς και τον Χάρτη του μίσους ο οποίος στηρίζει την ιδεολογία της και τη δράση της. Ο κ. Schapira είπε μόλις πόσο αχαρακτήριστος –νομίζω ότι αυτός ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε– είναι ο Χάρτης, και ο κ. Cohn-Bendit μίλησε για έναν απεχθή χάρτη. Σαφώς, συμμερίζομαι αυτές τις απόψεις.

Θα έλεγα ότι αξίζουμε βραβείο νόμπελ «στερεοτύπων» τη στιγμή που, παρά τον Χάρτη, ακούσαμε όντως την Τετραμερή για τη Μέση Ανατολή, τους ευρωπαίους υπουργούς, τα μέσα ενημέρωσης και τον κ. Solana, μόλις πριν από λίγα λεπτά, να θέτουν στον εαυτό τους το κρίσιμο ερώτημα: πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με τη Χαμάς και να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη ζωτική μας βοήθεια στους Παλαιστινίους, εάν η Χαμάς δεν αποκηρύξει την τρομοκρατία και δεν αναγνωρίσει το Ισραήλ; Ο Μαχμούντ Αμπάς, από την πλευρά του, δεν διατυπώνει τις απαιτήσεις του έναντι των ισλαμιστών με το γάντι.

Ναι, η ψηφοφορία ήταν δημοκρατική – τουλάχιστον από την άποψη του τρόπου με τον οποίο διεξήχθη. Ναι, κέρδισε η Χαμάς. Ναι, επιθυμούμε να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Παλαιστινιακή Αρχή. Ναι, τελικά η λήψη των κρίσιμων αποφάσεων και της αλλαγής εναπόκειται σήμερα στη Χαμάς. Αυτό έπρεπε να ειπωθεί εξίσου σαφώς και άμεσα στους πραγματιστές και των δύο πλευρών: μία δημοκρατική ψηφοφορία έχει απλώς φέρει στην εξουσία μία μη δημοκρατική ιδεολογία. Αυτή είναι η επίμονη και δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να επιλύσουμε σήμερα.

 
  
MPphoto
 
 

  Margrete Auken (Verts/ALE). – (DA) Κυρία Πρόεδρε, οι εκλογές στην Παλαιστίνη διενεργήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο. Θα ήθελα να συγχαρώ τους Παλαιστινίους και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα προβλήματα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Η Παλαιστίνη βρίσκεται υπό κατοχή. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται σε έναν κατάλογο ψηφισμάτων του ΟΗΕ που καταδικάζουν τις συνεχείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ, καθώς και τις συμφωνίες, το φοβερό Τείχος και την προσπάθεια προσάρτησης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ – για να αναφέρω μόνο τα χειρότερα προβλήματα.

Η δύσκολη κατάσταση στην Παλαιστίνη αναφέρεται στην κοινή πρόταση ψηφίσματος, η οποία περιλαμβάνει αρκετές εποικοδομητικές παρατηρήσεις. Η πρόταση καθορίζει τους συναφείς όρους για τη Χαμάς. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα καταφύγει ξανά στην τρομοκρατία, έχοντας διατηρήσει την ειρήνη για περισσότερο από ένα έτος. Ασφαλώς, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε το δικαίωμα που έχουν σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης για ένοπλη αντίσταση στην κατοχή, αλλά πρέπει να καταβάλουμε αποφασιστικές και προσεκτικά μελετημένες προσπάθειες να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα βγει εκτός ελέγχου. Όλες οι μη κυβερνητικές ομάδες τόσο στην Παλαιστίνη όσο και μεταξύ των ισραηλινών αποίκων πρέπει να αφοπλιστούν. Πρέπει να αποθαρρύνουμε κάθε μορφή ριζοσπαστικής δράσης τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ.

Η ανά χείρας πρόταση ψηφίσματος μπορεί να θεωρηθεί ως μονομερής αναγνώριση και, αν σκοπός μας είναι να επικρατήσει η ειρήνη, αυτό θα ήταν ασφαλώς επικίνδυνο. Ως εκ τούτου, καλώ τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ των τροπολογιών της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, ειδικά την τροπολογία στην παράγραφο 10, η οποία περιέχει μια πολύ σαφή διατύπωση της απόφασης του Συμβουλίου να μην δημοσιεύσει την έκθεση για την Ανατολική Ιερουσαλήμ που εκπονήθηκε από τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών στην Παλαιστίνη. Εφόσον αποσυρθούν οι επικρίσεις αυτής της έκθεσης σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μαζί με τις συναφείς συστάσεις, η πρόταση ψηφίσματος θα αποτελέσει ένα μέσο κατάλληλο για την επίτευξη περαιτέρω προόδου προς μια δίκαιη ειρήνη ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη.

Καλώ όλους μας να είμαστε συνεπείς τώρα. Δεν εμπνέουμε αρκετή αξιοπιστία στους Παλαιστίνιους και είναι καιρός να αλλάξει αυτό.

 
  
MPphoto
 
 

  Luisa Morgantini (GUE/NGL). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, εκφράζω την ευγνωμοσύνή μου για την ευαισθησία και την οξυδέρκεια της Επιτροπής, της Véronique De Keyser, του Edward McMillan-Scott και όλων μας. Θεωρώ ωστόσο ότι η μη δημοσίευση της έκθεσης για την Ανατολική Ιερουσαλήμ –και αυτό αποτελεί ουσιαστικά το θέμα της συζήτησης– καθώς και η μη ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών, έδωσαν στην πραγματικότητα μια μικρή βοήθεια στη Χαμάς, γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες αλήθειες δεν πρέπει να αποσιωπούνται.

Πιστεύω ότι η νίκη της Χαμάς ήταν αναμενόμενη. Μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρει η διεθνής κοινότητα, η οποία, μετά την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο, δεν κατόρθωσε να επιβάλει τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου: δεν εφήρμοσε δηλαδή την αρχή «δύο λαοί, δύο κράτη», ούτε προσέφερε επαρκή υποστήριξη στον Μαχμούντ Αμπάς, καθώς στους Παλαιστίνιους δεν αρκεί η χρηματοδότηση και επιζητούν την πολιτική υποστήριξη, ενώ, παράλληλα δεν άσκησε τις αναγκαίες πιέσεις προς το Ισραήλ για να εμποδίσει την ανάπτυξη των οικισμών και την προσάρτηση εδαφών.

Ειδικότερα, θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα, αν και διαθέτει την αναγκαία ισχύ για να ασκήσει πιέσεις, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παρόλα αυτά οι Παλαιστίνιοι απάντησαν με μια δημοκρατική διαδικασία και συμμετοχή, εκφράζοντας την ανάγκη τους για ζωή, δικαιοσύνη και ειρήνη.

Ως γυναίκα θεωρώ τη νίκη της Χαμάς κάτι τρομερό: είμαι ωστόσο βέβαιη ότι πρόκειται για μια ψήφο διαμαρτυρίας κατά της Αλ Φατάχ, η οποία κυριάρχησε με ηγεμονικό τρόπο στην παλαιστινιακή κοινωνία επί πολλά χρόνια και δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της, αλλά και κατά της διαφθοράς, η οποία αποτελεί ωστόσο ένα μάλλον δημαγωγικό ζήτημα. Θεωρώ ειλικρινά ότι αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της διεθνούς κοινότητας να προωθήσουν και να συντηρήσουν τον διάλογο, προκειμένου να σταματήσει η βία τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ και να αναγνωρίσουν στην πράξη την αρχή «δύο λαοί, δύο κράτη».

 
  
MPphoto
 
 

  James Hugh Allister (NI). – (EN) Κυρία Πρόεδρε, η Χαμάς είναι διεφθαρμένη: είναι υπεύθυνη για ορισμένες από τις πιο ποταπές τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν ποτέ. Το γεγονός ότι έλαβε τώρα μια δημοκρατική εντολή δεν αλλάζει ούτε εξασθενίζει τον τρομοκρατικό της χαρακτήρα. Μια και κατάγομαι από τη Βόρεια Ιρλανδία, μπορώ να μιλήσω με την εμπειρία από μια παρόμοια τρομοκρατική οργάνωση –τον IRA– η οποία εξασφάλισε επίσης μια εκλογική βάση. Εκεί έγιναν θεμελιώδη λάθη με την ελπίδα ότι θα ενθαρρυνθούν τα μέλη της να απομακρυνθούν από την οδό της τρομοκρατίας. Οι αξίες της δημοκρατίας διαστρεβλώθηκαν, δόθηκαν αδικαιολόγητα προνόμια επί προνομίων, αλλά μετά από κάθε αποδοχή προνομίου, προέκυπταν νέες απαιτήσεις. Έτσι σκέφτονται και λειτουργούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις στον μακρύ και πολυμέτωπο πόλεμο που δίνουν.

Συνεπώς, καλώ μετ’ επιτάσεως να ακολουθηθεί μια σταθερή και αποφασιστική στάση, χωρίς υπερβολές και χωρίς υποχωρήσεις από την αρχή ότι θα διακοπεί η ενίσχυση από την ΕΕ προς μια αρχή που διοικείται από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Αν αποκλίνουμε από αυτό τον κανόνα, οι χαμένοι θα είμαστε εμείς και η δημοκρατία.

 
  
MPphoto
 
 

  Antonio Tajani (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη πρέπει να έχει έναν βασικό στόχο για την οικοδόμηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και με πολιτικά μέσα: ο στόχος αυτός είναι η διασφάλιση της ύπαρξης και της ασφάλειας του Ισραήλ και παράλληλα της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους. Πρόσφατα, χάρη στις προσπάθειες του Σαρόν και του Αμπού Μάζεν, πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα προόδου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η εκλογική επιτυχία της Χαμάς αποτελεί απειλή οπισθοδρόμησης; Απειλεί να μετατρέψει την Παλαιστίνη σε ένα νέο θεοκρατικό και ολοκληρωτικό καθεστώς; Τα λόγια του εκπροσώπου της Χαμάς, Mohammad Zahar, ο οποίος προανήγγειλε μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση χωρίς λαϊκούς γιατί «είναι φορείς του AIDS και ομοφυλόφιλοι», δεν αφήνουν πολλές ελπίδες. Όπως δυσοίωνες είναι επίσης και άλλες δηλώσεις σχετικά με το Ισραήλ.

Καθήκον της Ευρώπης είναι να κάνει γνωστές τις θέσεις της με ισχυρές πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να ωθήσει τη Χαμάς στην πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει κατανοητό στη νέα κυβέρνηση ότι, εάν προτίθεται να απειλήσει την ύπαρξη του Ισραήλ, θα χάσει τους πόρους που προορίζονται για την Παλαιστίνη. Εάν η Χαμάς επιλέξει τον δρόμο της μισαλλοδοξίας, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον λαό της και θα επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ισραήλ. Υποστηρίζουμε συνεπώς τον Αμπού Μάζεν και καλωσορίζουμε την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπερασπιζόμαστε επίσης τα δικαιώματα των χριστιανών Παλαιστινίων: πρόκειται για μια μειονότητα που κινδυνεύει με εξαφάνιση στη Μέση Ανατολή, η οποία αποτελεί ωστόσο σημαντικό στοιχείο ειρήνης και σταθερότητας.

Εργαζόμαστε ελπίζοντας να μην επικρατήσει η σκέψη του Arwan Zaboun, σύμφωνα με τον οποίο οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ είναι «haram», δηλαδή απαγορευμένες από τη θρησκεία. Είμαι πεπεισμένος ότι ο παλαιστινιακός λαός έχει διαφορετική άποψη.

 
  
MPphoto
 
 

  Lilli Gruber (PSE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, το νέο παλαιστινιακό κοινοβούλιο προέκυψε από εκλογές που αναγνωρίστηκαν γενικά από τη διεθνή κοινότητα. Σεβόμαστε το αποτέλεσμα αυτό και θα υποστηρίξουμε τον πρόεδρο Αμπού Μάζεν στην προσπάθειά του να συγκροτήσει μία κυβέρνηση που θα αγωνιστεί για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και θα αντιταχθεί στη βία.

Ως εκ τούτου, φαίνεται παράδοξο να διατυπώνεται σήμερα η απειλή ότι θα σταματήσει η ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Με τον τρόπο αυτόν θα διακινδυνεύαμε να πάρουν τη θέση της ΕΕ επιθετικά κράτη και ομάδες και να στρατολογήσει η Αλ Κάιντα άνεργους παλαιστινίους στρατιώτες και αστυνομικούς.

Ας θυμηθούμε πως στις 13 Ιουνίου 1980, στη σύνοδο κορυφής της Βενετίας, η ΕΚ ανεγνώρισε την ΟΑΠ. Συνέχισε να συνοδεύει μέσω του διαλόγου την πρώην τρομοκρατική οργάνωση στην πορεία της προς την αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και τη συμμετοχή στην ειρηνευτική διαδικασία. Η εκλογική νίκη της Χαμάς μάς φέρνει τώρα αντιμέτωπους με μία παρόμοια πρόκληση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τις εκλογές, οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν ότι πρέπει να γίνουν συνομιλίες με τη Χαμάς μολονότι αυτή συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο και να προσκαλέσει το συντομότερο δυνατόν μία αντιπροσωπεία του νεοεκλεγέντος παλαιστινιακού κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, γιατί τώρα είναι επειγόντως απαραίτητα μέτρα δημιουργίας εμπιστοσύνης και όχι απειλητικές χειρονομίες.

 
  
MPphoto
 
 

  Sajjad Karim (ALDE). – (EN) Κυρία Πρόεδρε, τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε τον κύκλο των αντιθέσεων και των αντιφάσεων που κατέληξε να χαρακτηρίζει τη σχέση της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή. Ζητούμε νομιμότητα και διαφάνεια από τους εταίρους μας, αλλά συγκαλύπτουμε την αλήθεια όταν μας υποχρεώνει νομικά να δράσουμε. Διευκολύνουμε τις δημοκρατικές εκλογές στην Παλαιστίνη, αλλά αμφισβητούμε τη φωνή του λαού όταν την ακούμε. Βοηθάμε τη διεφθαρμένη Φατάχ εδώ και χρόνια, αλλά μέσα σε λίγες μέρες αμφισβητούμε τις δηλωμένες ανθρωπιστικές προθέσεις της επερχόμενης νέας Παλαιστινιακής Αρχής. Αμφισβητούμε τη βούληση της νέας Παλαιστινιακής Αρχής να οικοδομήσει γέφυρες εμπιστοσύνης και συνεργασίας, αλλά παραβλέπουμε τη συνεχιζόμενη κατασκευή του διαχωριστικού τείχους από το Ισραήλ. Χρηματοδοτούμε ορθώς τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Παλαιστίνη, αλλά εμποδίζουμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του λαού που είναι προσαρτημένος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καλούμε ορθώς τη Χαμάς να αποκηρύξει τη βία ή να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, αλλά μένουμε αδρανείς όταν ο ισραηλινός στρατός πυροβολεί αθώα παιδιά στη Γάζα και στη Ραμάλα χωρίς καμία συνέπεια. Ζητούμε ορθώς από τη Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, αλλά σιωπούμε όταν το Ισραήλ χλευάζει τους διεθνείς νόμους.

Βασικά, οι Παλαιστίνιοι ρωτούν: η ΕΕ σημαίνει δημοκρατία ή καταστολή; Η ΕΕ σημαίνει γέφυρες ή τείχη; Η ΕΕ σημαίνει σεβασμό ή περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου; Η απόφαση της Χαμάς να αντικαταστήσει τις σφαίρες με ψήφους σηματοδοτεί ίσως μια στρατηγική αλλαγή κατεύθυνσης που μπορεί να οδηγήσει σε συνομιλίες με το Ισραήλ. Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης και να επιδείξει την καίρια ισότητα και αμεροληψία που απαιτείται για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει ειρηνικά με το Ισραήλ.

 
  
MPphoto
 
 

  Jana Bobošíková (NI).(CS) Κυρίες και κύριοι βουλευτές, πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τη ροή χρημάτων στην Παλαιστίνη όπου η Χαμάς έχει καταλάβει την εξουσία. Πρόκειται σαφέστατα για ένα τρομοκρατικό κίνημα που δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, που δεν θέλει να αφοπλιστεί και που ζει σύμφωνα με τον νόμο της Σαρία. Πώς θα χρησιμοποιήσει η Χαμάς τα χρήματα των φορολογούμενων της ΕΕ; Θα καίει τα μάτια των ανθρώπων, θα λιθοβολεί γυναίκες ή θα κόβει τα χέρια τους; Πόσους ανθρώπους θα σκοτώσουν τα όπλα της Χαμάς;

Κυρίες και κύριοι, πρέπει να ομολογήσουμε ότι η Ένωση οφείλει να αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών της για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς έθαψε το κεφάλι της στην άμμο και επεδίωξε μια φιλόδοξη πολιτική. Είμαι Τσέχα και η χώρα μου ήταν μία από τις πρώτες χώρες που προμήθευσε όπλα στο νέο κράτος του Ισραήλ το 1948 για να υπερασπιστεί τα εδάφη του. Τότε, τα κράτη μέλη της ΕΕ εξέφρασαν τη φρίκη τους για το ολοκαύτωμα και υποστήριξαν τη συγκρότηση ενός εβραϊκού κράτους. Πώς ενήργησαν από τότε; Ποιους υποστήριξε απερίφραστα η Ένωση – το Ισραήλ ή τους παλαιστίνιους τρομοκράτες; Ας θέσουμε ένα τέλος σε αυτή την αμφίσημη γλώσσα και ας πούμε δυνατά και καθαρά ότι η Χαμάς, η οποία για αρκετά χρόνια λαμβάνει χρήματα έμμεσα από την Ένωση, εφαρμόζει άδικες πολιτικές και ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν θα πληρώσουν για αυτές τις πολιτικές από τους φόρους τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Elmar Brok (PPE-DE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, αντιδράσαμε με έκπληξη σε κάτι που είναι αυτονόητο: στις εκλογές κέρδισε μία παράταξη που έδωσε στους ανθρώπους την εντύπωση ότι φροντίζει γι’ αυτούς, ενώ οι άλλοι διαγράφονται γιατί είναι μια ομάδα διεφθαρμένων απατεώνων. Πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας από αυτό. Πρέπει να εργαστούμε ακόμα πιο πολύ για να καταστήσουμε ορατή τη βοήθεια της ΕΕ, γιατί έτσι θα περάσουμε στους πολίτες το μήνυμα ότι αξίζει τον κόπο η υποστήριξη της ειρήνης και της δημοκρατίας. Νομίζω ότι αυτό δεν χρειάζεται να το ακούσουν μόνο οι κυβερνήσεις.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι καταστροφικό για την περιοχή. Ασφαλώς μπορούμε να μιλήσουμε για έναν πενταετή ρυθμό: πριν από δέκα περίπου χρόνια πέθανε ο Ράμπιν και ο Πέρες δεν εξελέγη εξαιτίας τρομοκρατικών ενεργειών. Πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε η Ιντιφάντα και τώρα φθάσαμε και πάλι εδώ. Τα πράγματα διαρκώς ξαναρχίζουν από την αρχή.

Έστω και έτσι, εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα πως η Χαμάς θα διαδραματίσει τον ρόλο της στις εξελίξεις, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε υπό ποιες προϋποθέσεις θα είναι δυνατόν αυτό. Αν η Χαμάς αναλάβει σύμφωνα με τη σύνθεση του κοινοβουλίου την παλαιστινιακή αρχή, πρέπει να συμφωνήσει να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και να δεχτεί τις υφιστάμενες συμφωνίες, διαφορετικά όλα θα ξαναρχίσουν από το μηδέν.

Ελπίζω να γίνουν όλα αυτά πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποφύγουμε αρνητικά γεγονότα που θα δυσκόλευαν ακόμα περισσότερο την προσέγγισή μας. Στο διάστημα αυτό, η Τετραμερής θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι αν αυτό λειτουργήσει, θα δοθεί οικονομική βοήθεια και εγγυήσεις για την ασφάλεια. Γι’ αυτό χαίρομαι τόσο που η Τετραμερής αντέδρασε τόσο γρήγορα το σαββατοκύριακο.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην κ. De Keyser και την ομάδα της, καθώς και στην κοινοβουλευτική μας αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του κ. McMillan-Scott, για το έργο τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Παναγιώτης Μπεγλίτης (PSE). – Κυρία Πρόεδρε, θέλω και εγώ με τη σειρά μου να συγχαρώ κατ’ αρχάς τους συναδέλφους, Véronique De Keyser και Edward McMillan-Scott, για τη σημαντική συμβολή τους στην επιτήρηση των παλαιστινιακών εκλογών.

Ο παλαιστινιακός λαός ψήφισε με δημοκρατικό τρόπο και πιστεύω ότι όλοι μας σήμερα πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική βούληση του παλαιστινιακού λαού και να διαμορφώσουμε τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική με βάση τη νέα πολιτική πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή και στην Παλαιστίνη.

Δυστυχώς ο κ. Solana δεν είναι σήμερα εδώ, για να του πω ότι ήταν ένα πολύ σοβαρό λάθος η δήλωσή του, μία εβδομάδα πριν τις παλαιστινιακής εκλογές, ότι θα έπρεπε να παγώσει η οικονομική βοήθεια στην Παλαιστίνη, εάν κερδίσει η Χαμάς. Αυτή τη δήλωση του κ. Solana την αξιοποίησε η Χαμάς και ουσιαστικά λειτούργησε ως μπούμερανκ για τις μετριοπαθείς παλαιστινιακές προοδευτικές δυνάμεις.

Από εκεί και πέρα, βλέπω ένα σοβαρό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν βλέπω μια δήλωση, μια εκδήλωση ευαισθησίας σχετικά με τη μονομερή πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης, δεν βλέπω μια δήλωση για την πολιτική και την απόφαση του κ. Ολμέρτ να παγώσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια επιστροφής προς την παλαιστινιακή αρχή.

Ένα πράγμα θέλω να ζητήσω από την Επιτροπή: να ζητήσει την παράταση της εκεχειρίας από τη Χαμάς. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα και όχι διάφοροι όροι, μονομερείς προς την πλευρά των Παλαιστινίων.

 
  
MPphoto
 
 

  Charles Tannock (PPE-DE). – (EN) Κυρία Πρόεδρε, είχα σοβαρότατες επιφυλάξεις σχετικά με το αν θα έπρεπε να επιτραπεί σε μια μη αναμορφωμένη Χαμάς να θέσει υποψηφιότητα για τις παλαιστινιακές εκλογές. Ίσως ο κ. Μπους και άλλοι υπολόγιζαν ότι η Χαμάς δεν θα κέρδιζε ή ότι θα τροποποιούσε σημαντικά τη ρητορική και τις πολιτικές της αν έμπαινε στην εκλογική διαδικασία. Εγώ θα ήθελα να διαφοροποιηθώ.

Η Χαμάς παραμένει μια τρομοκρατική οργάνωση με διασυνδέσεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χεζμπολάχ. Έχει δεσμευθεί για την εξόντωση του Ισραήλ και την ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Πράγματι, από το καταστατικό της προκύπτει ότι είναι ταγμένη σε μια παγκόσμια Τζιχάντ, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση βομβιστών αυτοκτονίας και την καθιέρωση μιας θεοκρατίας και ενός ισλαμικού χαλιφάτου παντού. Ασφαλώς, αν υποστήριζε αυτές τις απόψεις σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ, θα είχε απαγορευθεί ως πολιτικό κόμμα.

Πάντα επέκρινα την ανεξέλεγκτη διαφθορά υπό την Προεδρία του Αραφάτ και προσπάθησα να την ερευνήσω στο προηγούμενο Κοινοβούλιο, αλλά δυστυχώς τα ευρήματα της ομάδας εργασίας μου δεν συζητήθηκαν ποτέ στην Ολομέλεια. Τώρα βλέπουμε μια μαζική ψήφο διαμαρτυρίας από τους απλούς Παλαιστινίους. Εντούτοις, είναι σαφές ότι μια οργάνωση όπως η Χαμάς, η οποία έχει απαγορευθεί ως τρομοκρατική οργάνωση, δεν μπορεί να αποτελέσει νόμιμο συνομιλητή για την ΕΕ, ούτε να λάβει έστω και ένα ευρώ από τα χρήματα των φορολογούμενών μας μέχρι να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Πάντα υποστήριζα το τείχος ασφαλείας λόγω του ότι έχει σώσει ανθρώπινες ζωές από την κακία των βομβιστών αυτοκτονίας. Έχει χωρίσει, δυστυχώς, κοινότητες, αλλά δεν συνιστά το τελικό σύνορο ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, μια νίκη της Χαμάς θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη μιας συμφωνίας βασισμένης στην αρχή «γη έναντι ειρήνης». Επίσης, η τελική επίλυση του ζητήματος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθώς και του ζητήματος του δικαιώματος επιστροφής, θα είναι σχεδόν αδύνατη με τη Χαμάς στην κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Carnero González (PSE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, η εκλογική νίκη της Χαμάς σίγουρα δεν αποτελεί καλή είδηση για τους δημοκράτες και τους προοδευτικούς, ούτε για τους ανθρώπους της αριστεράς, αλλά αυτή η νίκη ήταν το αποτέλεσμα δίκαιων εκλογών και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Υπάρχει επομένως κάτι που πρέπει να μας ικανοποιεί: η Χαμάς μπήκε τώρα στο πολιτικό παιχνίδι και αυτό είναι πρόοδος. Και προκειμένου να την τραβήξουμε περισσότερο μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, πρέπει να είμαστε επίσης σε θέση να την ενσωματώσουμε πλήρως στις σχέσεις μεταξύ της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η πρώτη φορά που ένας εκλεγμένος σε αυτές τις εκλογές εκπρόσωπος της Χαμάς θα συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να είναι στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Μαρτίου. Επίσης, εκεί θα παρευρίσκονται οι νέοι βουλευτές του ισραηλινού κοινοβουλίου μετά τις εκλογές σε αυτή τη χώρα. Ας συμβάλουμε επομένως όλοι σε αυτό το κοινό φόρουμ για τον διάλογο και τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της Χαμάς που θα είναι προς όφελος όλων.

 
  
MPphoto
 
 

  Jana Hybášková (PPE-DE). – (EN) Κυρία Πρόεδρε, τα στατιστικά στοιχεία είναι σαφή: μία ακόμη έδρα της Χαμάς σε εθνικό επίπεδο σημαίνει πολύ περισσότερες σε επαρχιακό επίπεδο. Ο λαός εμπιστεύεται τη Χαμάς στο τοπικό επίπεδο και πρέπει να το σεβαστούμε αυτό με ευφυή, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο. Έχουμε ένα σχέδιο για να το πράξουμε αυτό; Έχουμε μια στρατηγική: μη βία, αφοπλισμός και η ύπαρξη του Ισραήλ.

Σχετικά με τη μη βία: αν τη μια μέρα έχουμε μια δήλωση αποκήρυξης της βίας και την επομένη υποστούμε τρομοκρατική επίθεση, τι θα κάνουμε; Η Χαμάς είναι ένα κίνημα αντίστασης. Αν συνεχιστεί η κατοχή, η κυβέρνηση δεν θα αποκλείσει τη βίαιη αντίσταση. Τι θα κάνουμε τότε;

Σχετικά με την ύπαρξη του Κράτους του Ισραήλ: αρκεί η έναρξη διαπραγματεύσεων μετά τις ισραηλινές εκλογές;

Σχετικά με τον αφοπλισμό: θέλουμε να συμπεριλάβουμε την πολιτοφυλακή της Χαμάς στις δυνάμεις ασφαλείας και τις αστυνομικές δυνάμεις της Παλαιστίνης; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Έχουμε κάποιο σχέδιο;

 
  
MPphoto
 
 

  Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, φυσικά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο παρελθόν έγιναν λάθη, τώρα όμως είναι καιρός να κοιτάξουμε εμπρός. Τα συμπεράσματά μας δεν πρέπει να είναι πρόωρα και η στρατηγική για την επόμενη φάση πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής εξέτασης.

Στη συζήτηση ειπώθηκε –δικαιολογημένα– ότι φυσικά εξακολουθούμε να έχουμε έναν εταίρο στο πρόσωπο του προέδρου Αμπάς, με τον οποίο μπορούμε ακόμα να συζητήσουμε και με τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε. Μπορούμε να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε αυτόν ως εταίρο, γιατί η νέα κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αλλάξει το σύνταγμα που θα τεθεί σε ισχύ. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τις ελπίδες μας, το αντίθετο: πρέπει να κοιτάμε μπροστά.

Όμως είναι σαφές ότι –το είπε τη Δευτέρα το Συμβούλιο, αλλά το είπε και η Τετραμερής– ότι υπάρχουν αρχές από τις οποίες δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε, δεν πρέπει δε να υπάρχει αμφιβολία για το ότι ανάμεσά τους είναι η μη βία, η αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ και η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Επίσης, έχει λεχθεί επανειλημμένα ότι η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να είναι ισορροπημένη και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με αυτό, γιατί είναι μία αυτονόητη αλήθεια. Στην εισαγωγική μου δήλωση διασαφήνισα επίσης τη θέση του Συμβουλίου ως προς τη σχέση μας με το Ισραήλ και την κριτική που διατυπώνουμε.

Το σημαντικό είναι να μιλά η Ευρώπη με μία φωνή. Αν θέλουμε να έχουμε κάποια επιρροή, πρέπει επίσης να μιλάμε την ίδια γλώσσα με τους εταίρους μας στην Τετραμερή, πράγμα που είναι επίσης σημαντικό. Ευχαριστώ ιδιαίτερα την Επιτροπή διότι ανέπτυξε μετά από προσεκτική εξέταση και χωρίς περιττή βιασύνη μα στρατηγική για να βοηθήσουμε τον παλαιστινιακό λαό. Όπως είπαν διάφοροι ομιλητές στη συζήτηση, ο παλαιστινιακός λαός υπέφερε πολλά και συνεχίζει να υποφέρει και δεν μπορούμε να τον εγκαταλείψουμε. Γνωρίζω, κυρία Ferrero-Waldner, ότι η αντίστοιχη πολιτική της Επιτροπής είναι πολύ συνεπής και πρέπει να της προσφέρουμε την υποστήριξή μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Benita Ferrero-Waldner, Μέλος της Επιτροπής. (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Winkler, κυρίες και κύριοι,

(EN) Καταρχάς, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω όλους για τα ευγενικά σας λόγια για τις εκλογές και τους παρατηρητές. Πρέπει να συγχαρούμε την κ. De Keyser και την ομάδα της, καθώς και τον κ. McMillan-Scott και την ομάδα του. Πρέπει να συγχαρούμε επίσης τον παλαιστινιακό λαό, ο οποίος απέδειξε ότι μπορεί να ψηφίσει με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο, ακόμα και αν δεν μας ικανοποιεί πάντα το αποτέλεσμα.

Τώρα, πρέπει να συμφωνήσουμε να σεβαστούμε τη βούληση του παλαιστινιακού λαού. Όπως είπαμε στη δήλωση της Τετραμερούς, οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν τώρα υπέρ της αλλαγής. Γνωρίζουμε γιατί. Ταυτόχρονα, επιθυμούν την ειρήνη. Τα δημοψηφίσματα καταδεικνύουν ότι μια μικρή πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της ειρήνης με το Ισραήλ. Αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον παλαιστινιακό λαό. Θέλουμε να το κάνουμε, όπως το κάναμε και μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει άλλος οργανισμός εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που να έχει κάνει τόσα πολλά για τον παλαιστινιακό λαό εδώ και πολλά χρόνια.

Εντούτοις, η εκλογή και η ανάληψη της εξουσίας αποτελεί επίσης θέμα πολιτικής ευθύνης. Γι’ αυτό ζητάμε –και περιμένουμε– από τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για την ειρήνη με ειρηνικά μέσα, ειδικά μέσω των τριών όρων που αναφέρθηκαν στη δήλωση της Τετραμερούς: μη βία, αναγνώριση του Ισραήλ και σεβασμός των προγενέστερων υποχρεώσεων, δηλαδή της συμφωνίας του Όσλο και του οδικού χάρτη. Αυτοί οι όροι υποδεικνύουν σαφώς μια δέσμευση στην ειρήνη, στη λύση δύο κρατών, αλλά και σε μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την Παλαιστινιακή Αρχή. Ήθελα πολύ να το αναφέρω αυτό.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι η πολιτική της Τετραμερούς –και εδώ εργαζόμαστε πραγματικά από κοινού– είναι πολύ ισορροπημένη. Άκουσα κάποιους βουλευτές να λένε ότι είμαστε μονομερείς: όσοι δεν έχουν δει ακόμα την τελευταία δήλωση της Τετραμερούς, παρακαλώ να τη δουν. Θα ήθελα να σας παραπέμψω στην τελευταία παράγραφο, όπου δηλώνουμε: «η Τετραμερής επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της στις αρχές που περιγράφονται στον οδικό χάρτη και στην προηγούμενη δήλωση και επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της σε μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και μόνιμη διευθέτηση της διένεξης μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών με βάση τα ψηφίσματα αρ. 242 και 338 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Πιστεύω πως αυτή η δήλωση, από μόνη της, αντανακλά την υποστήριξή μας για αμοιβαίες υποχρεώσεις.

Επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι ο πρώτος στόχος μας τώρα πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ θα μεταφέρει τα παλαιστινιακά φορολογικά έσοδα στην Αρχή. Για την ακρίβεια, πρόκειται για παλαιστινιακά χρήματα. Δεν πιστεύουμε ότι θα ήταν εποικοδομητικό για το Ισραήλ να τα κρατήσει σε μια τόσο κρίσιμη ώρα. Θα μιλήσω και εγώ στις ισραηλινές αρχές σχετικά με αυτό το θέμα και γνωρίζω ότι το ίδιο θα κάνουν και άλλοι συνάδελφοι από την Τετραμερή. Ελπίζω πραγματικά ότι οι πόροι θα μεταφερθούν σύντομα, διότι θα καλύψουν ένα σημαντικό ποσοστό των μισθών των υπαλλήλων της Παλαιστινιακής Αρχής και θα παράσχουν επίσης απαραίτητο εισόδημα για τις οικογένειες. Θα ήταν μια ανθρωπιστική πράξη από την πλευρά του Ισραήλ σε μια κρίσιμη στιγμή.

Με καθησύχασε επίσης ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο οποίος έχει την ίδια γνώμη. Συναντήθηκα με τον κ. Wolfowitz χθες στο Λονδίνο. Σήμερα, δημοσιεύθηκε η ακόλουθη δήλωσή του: «η όλη διαδικασία θα διευκολυνθεί αν βελτιωθεί η ζωή του μέσου Παλαιστινίου· οφείλουμε να είμαστε οι τελευταίοι που θα τον εγκαταλείψουμε». Χαιρετίζω ιδιαιτέρως αυτή τη δήλωση και ελπίζω ότι θα βοηθήσει. Εντούτοις, αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για υποστήριξη το συντομότερο δυνατόν. Χθες, στη Διάσκεψη του Λονδίνου για το Αφγανιστάν, η αυστριακή Υπουργός Εξωτερικών, Ursula Plassnik, κι εγώ εκμεταλλευτήκαμε κάθε ευκαιρία που είχαμε για να συνομιλήσουμε με διάφορους άραβες αντιπροσώπους ώστε να γίνει αυτό δυνατό.

Συνεπώς, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση αυτή την περίοδο. Είναι κρίσιμη περίοδος διότι έχουμε και τις εκλογές στο Ισραήλ. Θέλουμε να μπορέσει η ειρηνευτική διαδικασία να συνεχιστεί στο μέλλον. Ως εκ τούτου, καλώ τους βουλευτές να παραμείνουν στο πλευρό μας. Παρά τις δυσκολίες του, θέλουμε να κάνουμε τον δρόμο προς την ειρήνη λιγότερο ανώμαλο στο μέλλον.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, δηλώνω ότι έχω λάβει έξι προτάσεις ψηφίσματος(1) σύμφωνα με το άρθρο 103, παράγραφος 2 του Κανονισμού.

Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο.

Γραπτή Δήλωση (Άρθρο 142 του Κανονισμού)

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (NI). – (IT) Ξεπερνώντας την έκπληξη για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Παλαιστίνη, η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τώρα τη νομιμότητα της εκλογικής διαδικασίας και της νέας κυβέρνησης και να δεχθεί μάλιστα με ευχαρίστηση τη μαζική συμμετοχή των παλαιστινίων πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Μόνον εάν επιδείξουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και εξακολουθήσουμε τη συνεργασία θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε από τη νέα κυβέρνηση την αναγκαία δέσμευση για την ολοκλήρωση του οδικού χάρτη. Θα πρέπει ασφαλώς να είμαστε πιο προσεκτικοί, ακριβώς λόγω των μεγάλων εντάσεων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στο κόμμα που κέρδισε τις εκλογές και την επονομαζόμενη δυτική κοινωνία, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι τριβές αυτές δεν θα απαλειφθούν με την πολιτική της πυγμής. Αντιθέτως, πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στη Χαμάς να αποδείξει ότι, όπως δήλωσε επανειλημμένα ο ίδιος ο Πρόεδρος Αμπάς, μπορεί να τηρήσει τη δέσμευση για εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος, να σεβαστεί τις συμφωνίες και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και να επιδιώξει τη λύση της σύγκρουσης με το Ισραήλ μέσω των διαπραγματεύσεων. Κατά συνέπεια, η διακοπή της χρηματοδότησης της Παλαιστινιακής Αρχής δεν αποτελεί λύση. Θα πρέπει, ωστόσο, να είμαστε ανένδοτοι στην ενίσχυση του συστήματος ελέγχου με στενότερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου οι πόροι αυτοί να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη του παλαιστινιακού λαού και όχι για την καταστροφή του δικού μας κόσμου.

 
  

(1)1 Βλ. συνοπτικά πρακτικά

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου