Puhemies. – Esityslistalla on seuraava Markus Ferberin laatima liikenne- ja matkailuvaliokunnan mietintö (A6-0390/2005) postidirektiivin soveltamisesta (direktiivi 97/67/EY sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 2002/39/EY) (2005/2086(INI)).
Markus Ferber (PPE-DE), esittelijä. – (DE) Arvoisa puhemies, arvoisa komission jäsen, hyvät kollegat, aivan aluksi haluan kiittää erittäin lämpimästi komissiota siitä, että se on laatinut hyvin kunnianhimoisen kertomuksen postidirektiivin soveltamisesta. Tämänpäiväinen keskustelu ja huominen Euroopan parlamentin äänestys pohjautuvat kyseiseen kertomukseen.
On käynyt hyvin selväksi, että matka, jonka aloitimme vuonna 1992 laatimalla vihreän kirjan postipalvelujen kehittämisestä Euroopan unionissa, on jatkunut menestyksekkäästi tähän päivään saakka. Tämä todetaan myös liikenne- ja matkailuvaliokunnassa hyväksymässämme päätöslauselmassa. Olemme onnistuneet saavuttamaan kompromissin yhtäältä kattavien ja laadukkaiden postipalvelujen tarjoamisen ja toisaalta alan lisääntyvän kilpailun välillä: nämä tavoitteethan ovat pohjimmiltaan vastakkaisia. Tästä kompromissista on konkreettisesti kyse vuonna 2006, jos myös nykyisessä postidirektiivissä säädettyjä velvoitteita halutaan noudatettavan. Arvoisa komission jäsen, olen tyytyväinen, että komissio on esittänyt hyvin kunnianhimoisen aikataulun, että direktiivissä määritelty kartoittava tutkimus on nyt tilattu ja että voimme aikanaan tehdä lisäpäätöksiä tämän kartoittavan tutkimuksen perusteella.
Emme tietenkään voi olla tyytyväisiä siihen, mitä olemme tähän mennessä saavuttaneet, vaan meidän on varmistettava, että sisämarkkinat toteutuvat myös tällä alalla. Postimarkkinoilla ei ole kuitenkaan kyse tietoliikenteestä, sähköstä eikä kaasusta. Siksi meidän on perehdyttävä tähänastista paremmin siihen, miten voimme saavuttaa lisäkehitystä tällä alalla. Arvoisa komission jäsen, mietinnössämme olemme pyrkineet nostamaan esiin joukon kysymyksiä, joihin haluaisimme tietenkin kovasti myös vastauksia, kun esittelette tälle vuodelle suunnittelemienne tutkimusten tuloksia. Näin saamme aineistoa, jota päätöksenteossa tarvitaan.
Kysymys on siitä, miten voimme varmistaa, että postipalvelut toimivat kautta Euroopan unionin – ei vain suurissa kaupungeissa, kuten Suur-Lontoossa, Ruhrin alueella, Berliinissä, Madridissa ja Roomassa vaan kaikkialla EU:n alueella. Miten voimme taata pysyvästi korkean laadun, josta nykyään nautitaan myös rajat ylittävässä postiliikenteessä, ja miten voimme tehdä tämän alalla, joka kasvaa jatkuvasti, kuten komission tiedonannossakin todetaan? Muistan edelleen tässä salissa käydyt keskustelut, joissa yleisenä mielipiteenä oli, että postipalvelut näivettyvät joka tapauksessa, koska voimme käyttää fakseja ja sähköpostia. Postipalvelut ovat kasvava ala. Miten voimme siis saada markkinavoimat kehittämään uusia tuotteita ja luomaan näin uusia työpaikkoja alalle?
Näihin kysymyksiin me valiokunnassa odotamme komission vastaavan tämän vuoden aikana. Olemme sisällyttäneet kysymykset myös tähän mietintöön.
Jos komissio, Euroopan parlamentti ja neuvosto – joka ei ole tällä hetkellä kovin aktiivinen mutta liittyy mukaan jossakin vaiheessa – onnistuvat tekemään tänä vuonna hyvin tiivistä yhteistyötä, voimme taata edellytykset lisäkehitykselle tällä alalla, joka loppujen lopuksi mukautuu kaikkiin näihin ehtoihin.
Olen hyvin kiitollinen kaikille kollegoilleni, jotka ovat työskennelleet erittäin sitoutuneesti tämän aiheen parissa. Postipalvelut vaikuttavat meihin kaikkiin: jokaisessa vaalipiirissämme on paljon postipalvelujen käyttäjiä ja useita postitoimistoja ja lajittelukeskuksia, joita ylläpitävät joissakin tapauksissa useat postipalvelujen tarjoajat. Siksi aiheesta käydään aina hyvin vilkasta keskustelua sekä valiokunnassa että täällä parlamentissa. Kiitän lämpimästi kaikkia, jotka auttoivat minua tämän mietinnön laatimisessa. Haluan todeta myös selvin sanoin, että esittelijällä on aina syytä tyytyväisyyteen, kun tarkistuksia esitetään vain vähän. Euroopan kansanpuolueen (kristillisdemokraatit) ja Euroopan demokraattien ryhmän esittämä tarkistus auttaa varmasti parantamaan sanamuotoa kohdassa, joka ei ollut valiokunnan äänestysten jälkeen kovin onnistunut. Toivon, että tarkistus saa taakseen laajan kannatuksen. Jos näin käy, olemme laatineet kaiken kaikkiaan perusteellisen mietinnön, jonka avulla Euroopan parlamentti voi suoriutua menestyksekkäästi tulevista lainsäädäntötehtävistään.
Charlie McCreevy, komission jäsen. (EN) Arvoisa puhemies, olen erittäin tyytyväinen voidessani kertoa parlamentille yhteisön postipolitiikan tilasta lyhyesti komission näkökulmasta ja jakaa kanssanne ajatuksiani siitä, miten uskon politiikan kehittyvän vuonna 2006. Ensin haluan kuitenkin kiittää jäsen Ferberiä mietinnöstä, joka on hyvin ajoitettu, rakentava, tasapainoinen ja sisällöltään täsmällinen. Mietinnön havainnot vastaavat todellakin omia käsityksiämme. Mekin olemme vakuuttuneet siitä, että Euroopan unionin postialan uudistus on tuonut myönteisiä tuloksia kaikille osapuolille ja edistänyt merkittävästi Euroopan unionin kilpailukykyä.
Tällä direktiivillä viitoitetaan jo tietä tulevaan, sillä siinä kehotetaan komissiota esittämään tänä vuonna kolme aloitetta: kolmas kertomus postidirektiivin soveltamisesta, kartoittava tutkimus kilpailukykyisten postimarkkinoiden vaikutuksesta yleispostipalveluihin ja ehdotus EU:n tulevasta postipolitiikasta. Viimeksi mainitun ehdotuksen muotoon vaikuttavat monet tekijät. Yksi – ja kenties kaikkein tärkein – niistä on yhteisön säännöstön vaikutus postialaan.
Tarkistetussa postidirektiivissä määritellään tasapainoiset periaatteet, jotka mahdollistavat kilpailun vähittäisen lisäämisen niin, että samalla säilytetään välttämättömät takeet yleispalvelujen tuottamisesta. Tässä yhteydessä on todettava, ettei tähänastinen kehitys anna aihetta muuttaa postidirektiivissä säädettyjä määräaikoja. Vuosi 2009 on näin ollen edelleen työmme viiteajankohta.
Komissio aikoo varmistaa, että perustamissopimuksen sisältämien kilpailusäännösten täytäntöönpanossa seurataan vapauttamisprosessin etenemistä. Valtiontukisäännösten osalta komissio hyväksyi heinäkuussa 2005 toimenpidepaketin, jonka tarkoituksena on tarjota lisätietoa periaatteista, joiden mukaan komissio arvioi yleistä taloudellista etua koskevista palveluista maksettavia julkisen palvelun korvauksia.
Komissio on lisäksi täysin tietoinen postipalvelujen yhteiskunnallisesta merkityksestä ja kiinnittää erityistä huomiota kunkin jäsenvaltion tilanteeseen, jotta voimme päästä yksimielisyyteen asiassa. Kartoittavan tutkimuksen tulokset auttavat meitä tässä, ja ne ovat arvokas lisä analysoitaessa toimivien postialan sisämarkkinoiden edellytyksiä.
Lisätietoa saadaan myös hiljattain toteutetun eurooppalaisten postipalvelujen tulevaisuutta koskevan julkisen online-kyselyn tuloksista. Komissio jatkaa valmistelutyötään täysin avoimesti ja käy vuoropuhelua kaikkien asianosaisten kanssa.
Tämä Euroopan parlamentin valiokunta-aloitteinen mietintö muodostaa erittäin hyvän pohjan tuleville keskusteluille. Pidän aloitetta hyvin myönteisenä ja kiitän jäsen Ferberiä ja hänen kollegoitaan liikenne- ja matkailuvaliokunnassa lämpimästi erinomaisesta työstä.
Georg Jarzembowski, PPE-DE-ryhmän puolesta. – (DE) Arvoisa puhemies, arvoisa komission jäsen, Euroopan kansanpuolueen (kristillisdemokraatit) ja Euroopan demokraattien ryhmä tukee täysin jäsen Ferberin Euroopan komission seurantakertomuksesta laatiman lausunnon sisältöä. Esittelijän lausunnon avulla haluamme varmistaa, että komissio hyödyntää tämän vuoden loppuun asti tiedossa olevia toimenpiteitä, arvioi perusteellisesti kaikkia postimarkkinoiden avautumiseen liittyviä taloudellisia, teknisiä, yhteiskunnallisia ja maantieteellisiä näkökohtia ja kertoo meille avautumisen seurauksista.
Meidän tietojemme ja esittelijän tietojen perusteella kaikki jäsenvaltiot eivät ole toistaiseksi panneet postidirektiiviä täytäntöön asianmukaisesti ja suunnitellussa aikataulussa. Arvoisa komission jäsen, haluan muistuttaa teitä tästä, ja olen kiinnostunut kuulemaan vastauksenne asiaan. Mielestäni komission velvollisuutena on valvoa hyvin huolellisesti tähänastisten toimenpiteiden täytäntöönpanoa kussakin jäsenvaltiossa, huolehtia siitä, että jäsenvaltiot noudattavat velvoitteitaan, ja tarvittaessa haastaa ne Euroopan yhteisöjen tuomioistuimeen. Yhteisön lainsäädäntöä on sovellettava kaikissa jäsenvaltioissa. Sovittelun nimissä totean kuitenkin, että koska postimarkkinoiden kehitys on ollut tähän saakka yleisesti ottaen myönteistä ja hyödyttänyt kuluttajia, komission olisi mielestäni pidettävä kiinni yhteisestä päätöksestä, jonka mukaan postipalvelut vapautetaan vuoteen 2009 mennessä.
Kehotan teitä todellakin paneutumaan vielä kerran yleispalvelujen yksityiskohtiin. Tiivistetysti yleispalvelujen pitäisi tarkoittaa, että voimme odottaa laadukkaita palveluja edulliseen hintaan kaikissa jäsenvaltioissa. Tämä on tavoitteemme, mutta asiaan on syytä perehtyä huolella. Annan teille esimerkin. Jos Saksakin poikkeaa nyt periaatteesta, jonka mukaan vakiokirjeen postimaksun on oltava sama riippumatta siitä, onko kyseessä kotimaan lähetys vai lähetys johonkin 24 muusta jäsenvaltiosta, meidän on pohdittava, mitä tämä tarkoittaa. Vakiokirjeen lähettäminen Saksan sisällä maksaa tällä hetkellä 55 senttiä, mutta saman kirjeen lähettämisestä toiseen EU:n jäsenvaltioon joutuu maksamaan nyt ensimmäistä kertaa 70 senttiä. Miten yleispalvelut ovat perusteltavissa, jos esimerkki tarkoittaa, että veloitettava postimaksu riippuu etäisyyden ja lähetystyypin mukaan määräytyvistä kustannuksista? Miten kilpailun rajoittaminen säännellyllä varatulla alueella on enää perusteltavissa?
Meidän on arvioitava huolellisesti kysymystä siitä, mitä yleispalvelujen alalla tarkoitetaan, mitä haluamme sen avulla taata ja tarvitsemmeko tähän varattua aluetta. Odotankin arviotanne ja mielipidettänne hyvin kiinnostuneina. Paljon kiitoksia, arvoisa komission jäsen.
Gary Titley, PSE-ryhmän puolesta. – (EN) Arvoisa puhemies, meidän on ilmeisen tärkeää käydä tämä keskustelu tänään, koska varatun alueen supistamisessa otettiin viimeisin askel 1. tammikuuta asettamalla raja 50 grammaan ja koska odotamme komission tutkimusta sisämarkkinoiden toteutumisesta vuoteen 2009 mennessä. Tutkimus julkaistaan toivottavasti kesällä.
Postialalla on edessään paitsi suuria haasteita myös suuria mahdollisuuksia. Postin on pysyttävä muun kehityksen mukana, mikä koskee erityisesti siirtymistä kuluttajien välisestä postiliikenteestä yritys- ja kuluttajakeskeiseen liiketoimintaan mutta myös yhtenäismarkkinoita. Euroopan unionin kannalta on tuomittavaa, että nyt, 13 vuotta yhtenäismarkkinoiden perustamisesta, rajat ylittävään postitoimintaan, kasvaviin sähköisen kaupankäynnin markkinoihin ja varsinkin sanoma- ja aikakauslehtien julkaisuun liittyy edelleen valtavia esteitä.
Jotta tämä prosessi edistyisi asianmukaisesti, on varmistettava avoimuus, selkeys, toimitusvarmuus sekä postipalvelujen käyttäjien ja kuluttajien selkeä osallistuminen. Tunnustamme tietenkin kaikkien postimarkkinoiden yksilöllisyyden, mutta sillä ei voida perustella vakavaa lainsäädännöllistä epäsymmetrisyyttä, joka johtaa markkinoiden vakaviin vääristymiin. Meillä on oltava rakenne, jonka rajoissa kansalliset lainsäädäntöviranomaiset tekevät yhteistyötä. Meidän on lisättävä lupamenettelyn selkeyttä ja avoimuutta, ja tämä onkin yksi niistä aloista, joihin komission on keskityttävä. Jäsenvaltioiden on hyväksyttävä ja pantava täytäntöön CEN:n laatimat laatunormit, jotta voimme vertailla vastaavuuksia. Meidän on varmistettava, että niin pienet kuin suuretkin postipalvelujen käyttäjät osallistuvat koko tähän prosessiin.
Tämän uskaliaan hankkeen onnistuminen tai epäonnistuminen riippuu viime kädessä siitä, miten onnistumme saamaan ihmiset vakuuttuneiksi siitä, että eristyksissä asuvat pienet vanhat äitimme voivat käyttää yleispalveluja myös jatkossa. Jos tähän haasteeseen onnistutaan vastaamaan, hanke onnistuu.
Nathalie Griesbeck, ALDE-ryhmän puolesta. – (FR) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, haluan heti aluksi yhtyä kiitoksiin, joita muut ovat esittäneet kollegallemme Ferberille hänen laatimastaan valiokunta-aloitteisesta mietinnöstä. Sallinette minun esittää oman käsitykseni kahdesta näkökohdasta.
Ensinnäkin olen edustamani Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän tavoin tyytyväinen, että voimme vastedes keskustella tämän mietinnön pohjalta oikeuskehyksestä, joka unionin on pantava täytäntöön vuoteen 2009 mennessä postipalvelujen vapauttamisen sääntelemiseksi. Toiseksi kannatan ehdotettua menettelyä, joka mahdollistaa meille hallitun ja tasapainoisen lähestymistavan tämän alan uudistusprosessiin.
Hyvät kollegat, kuten juuri olemme kuulleet, postipalvelujen avaamisen tarkoituksena on uudistaa kyseistä toimialaa ja parantaa asiakkaille tarjottavia palveluja, mutta keneltäkään ei ole jäänyt huomaamatta, millaisista panoksista uudistuksessa on kyse ja millaisia oikeutettuja pelkoja kansalaisillamme on siitä, ettei laadukkaita palveluja voida enää ylläpitää ja etteivät palvelut kata jatkossa enää kaikkia alueita, myöskään kaikkein syrjäisimpiä alueita. Siksi odotan erittäin kiinnostuneena taloudellisia vaikutuksia koskevaa tutkimusta, jonka tulokset Euroopan komission on määrä esitellä tämän vuoden aikana. Tämän tutkimuksen on perustuttava luotettaviin taloudellisiin tietoihin ja kaikkien asianosaisten kuulemisesta saatuihin tuloksiin. Keskusteluun on otettava mukaan kaikki asiaankuuluvat työmarkkinaosapuolet ammattiliitoista kauppa- ja teollisuuskamareihin.
Kiinnitän komission ja neuvoston huomion myös tarpeeseen torjua kaikenlaista kilpailun vääristymistä. Mielessäni ovat erityisesti arvonlisäverovelvollisuus ja verotuksen yhdenmukaistaminen.
Lopuksi totean luottavani siihen, että komissio ehdottaa merkityksellisiä ja oikeudenmukaisia suunnitelmia yleispalvelujen rahoittamiseksi ryhtymättä arvailemaan parlamentin edessä olevia valintoja. Hyvät kollegat, viime kädessä on nimittäin epäilemättä parlamentin, demokraattisen toimielimemme, vastuulla selittää 450 miljoonalle eurooppalaiselle, että vahva unioni, jota haluamme yhdessä rakentaa, kuuluu heille.
Eva Lichtenberger, Verts/ALE-ryhmän puolesta. – (DE) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, meidän on aloitettava keskustelu postipalvelujen tulevaisuudesta pohtimalla, mitä pyrimme saavuttamaan. Sisämarkkinoiden toteutuminen ei saa olla itsetarkoitus, vaan niiden on hyödytettävä unionin kansalaisia, kuten kaikissa ohjelmanjulistuksissa todetaan.
On kuitenkin jo nähtävissä, että jäsenvaltioissa, joissa palveluja on heikennetty, vaikutukset ovat olleet valtavia syrjäisten ja harvaan asuttujen alueiden kannalta. Vaikeapääsyisilläkään alueilla asuvia ihmisiä ei saa sulkea palvelujen ulkopuolelle. Kuten esittelijä totesi valiokunnassa, monet klassiset esimerkit ovat osoittaneet virheelliseksi ajatuksen siitä, että markkinoiden avaaminen takaisi automaattisesti palvelujen tarjoamisen vaikkapa vuorilla asuvalle vanhukselle.
Nyt laaditun kaltaisissa tutkimuksissa ei tämän vuoksi saa esittää kysymyksiä, joihin sisältyy käytännössä oletus toivotusta vastauksesta. Näin on käynyt esimerkiksi kohdassa 13. Kyseisestä kohdasta ilmenee selvästi esittelijän halu saada tietty vastaus – itse asiassa niin selvästi, että koko tutkimuksen tarpeellisuus kyseenalaistuu. Jos tilaamme tutkimuksen, meidän on oltava valmiit kohtaamaan koko totuus.
Georgios Toussas, GUE/NGL-ryhmän puolesta. – (EL) Arvoisa puhemies, postipalvelujen vapauttaminen on pala yleisessä palvelujen vapauttamisen ja yleispalveluyritysten yksityistämisen palapelissä, joka on vahingoksi kaikille työntekijöille.
Luotettavien, nykyaikaisten postipalvelujen yhteiskunnallista tarvetta käytetään hyväksi, jotta voidaan varmistaa suuryritysten voittojen kasvu.
Irtisanomiset ja postialan työntekijöiden työsopimuksiin tehtävät muutokset ovat saamassa valtavat mittasuhteet uusien toimenpideohjelmien varjolla.
Mietinnössä tasoitetaan tietä yleispalvelujen määrittelyn uudelleenarvioinnille käyttämällä jälleen verukkeena viestintäkäytäntöjen muuttumista. Mietinnössä pyritään poistamaan palveluntarjoajan velvollisuus taata kaikille käyttäjille vaivaton pääsy riittävän tiheään postiverkkoon – niin kansallisiin kuin rajat ylittäviinkin palveluihin – kiinteiden keräys- ja jakelupisteiden kautta.
Kuten mietinnössä todetaan, nämä tarkistukset ovat osa postipalvelujen vapauttamista ja postipalveluiden sisämarkkinoiden toteuttamista vuoteen 2009 mennessä, ja niillä annetaan tarkoituksella yksityisille postitoimistoille mahdollisuus riistää julkisilta postitoimistoilta leijonanosa postimarkkinoista. Tällä on kipeät seuraukset postipalvelujen käyttäjille ja kaikille työntekijöille. Siksi vastustamme mietintöä ja äänestimme sitä vastaan.
Michael Henry Nattrass, IND/DEM-ryhmän puolesta. – (EN) Arvoisa puhemies, ranskalaiset ja alankomaalaiset hylkäsivät Euroopan unionia varten laaditun perustuslakiehdotuksen. Myös tietokoneella toteutettuja keksintöjä ja satamapalveluja koskevat direktiivit hylättiin. Näistä hylkäyksistä huolimatta yhdenmukaistamisvimma jatkuu herkeämättä. Se jatkuu, vaikkei sillä ole mitään tekemistä kaupankäynnin tai EU:n tehokkuuden kanssa ja vaikka se on haitaksi kansalaisille.
Tässä meillä on siis jälleen uusi toisen luokan säädös, postidirektiivi. Postiala ei kuulu EU:lle, ja kehotan EU:ta myös pysymään erossa siitä. Postidirektiivissä pyritään langettamaan arvonlisävero postilähetyksille aikana, jona sähköposti haastaa toden teolla kirjeiden kirjoittamisen. Yhdistynyt kuningaskunta ei halua tätä. Maamme postilaitos on nyt 371-vuotias, ja postimerkki otettiin käyttöön ensimmäisenä juuri Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuonna 1840. Ensimmäisen postimerkin aiheena oli kuningatar Victoria.
Nyt EU haluaa tyrkyttää tehottomuutta postilaitoksellemme. Tämä on hävytöntä filateelista häirintää, jonka taustalla ovat vain välinpitämättömyys brittiläistä perinnettä kohtaan ja halu hävittää kirjeiden kirjoittaminen kokonaan. Penny Black -merkistä EU:n hyökkäykseen 166 vuodessa. Onko tämä edistystä?
Vuonna 2004 Yhdistyneen kuningaskunnan postilaitoksen pääjohtaja totesi yksiselitteisesti, ettei Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus halua langettaa arvonlisäveroa postimerkeille. Royal Mailista kerrottiin minulle juuri tällä viikolla, ettei se halua arvonlisäveroa, sillä se olisi haitaksi pienille yrityksille, hyväntekeväisyysjärjestöille ja asiakkaille. Britit eivät halua sitä. He maksavat jo EU:n yhteisestä maatalouspolitiikasta.
Mitä Stanley Gibbons olisi lausunut Lontoon Strandista, jos hän olisi vielä elossa? Luultavasti hän olisi julkaissut kirjan, jossa olisi kuvia Euroopan parlamentin jäsenistä pelleilemässä brittiläisillä postiperinteillä. Kirjan nimenä voisi olla vaikkapa Stanley Stamps Gibbon Catalogue.
Äänestettäessä tästä mietinnöstä Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolue äänestää Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaisten toiveiden mukaan. Toivon, että brittiläiset parlamentin jäsenet pitävät kotimaansa puolia. Ihmiset seuraavat, kuinka eurointoilijat antavat lyödä jäsenvaltioihin taas uuden merkin EU:n liiallisesta toimivallasta. Kiitoksia, arvoisa puhemies, ja kaikkea hyvää tulkeille.
Puhemies. – Hyvä jäsen Nattrass, tiedoksenne ilmoitan, että ryhmänne voi käyttää tänään puheenvuoroihin viisi minuuttia, jotka jakaantuvat seuraavasti: yksi minuutti jäsen Krupalle, yksi minuutti jäsen Bloomille, jälleen puolitoista minuuttia jäsen Krupalle ja puolitoista minuuttia teille. Käytettävissänne ei siis ollut kahta ja puolta minuuttia. Jos jäsen Farage on "myynyt" teille viisi minuuttia, hän on myynyt sellaista, mikä ei kuulunut hänelle.
Seán Ó Neachtain, UEN-ryhmän puolesta. – (EN) Arvoisa puhemies, postidirektiivin on palveltava kaikkien kuluttajien ja erityisesti maaseudun asukkaiden tarpeita. Palvelujen vapauttaminen hyödyttää hyvin usein tiheään asuttujen alueiden asukkaita niiden kuluttajien kustannuksella, jotka asuvat harvaan asutuilla alueilla.
Länsi- ja Luoteis-Irlantia edustavana Euroopan parlamentin jäsenenä taustallani on vaalipiiri, joka muodostuu pääasiassa maaseudusta. Kokemukseni mukaan monilla direktiiveillä on ollut vuosien mittaan kielteinen vaikutus maaseutualueisiin ja niiden kehitykseen, koska ne ovat tarkoituksettomasti tai tarkoituksella hyödyttäneet tiheään asuttuja alueita, joilla vapauttamistoimia on ollut helpompaa toteuttaa.
Maaseutuyhteisöissä paikallinen postitoimisto on elintärkeä taloudellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen instituutio, eikä maaseudun asukkaiden oikeutta postipalveluihin voida sivuuttaa laadittaessa suunnitelmia näiden palvelujen vapauttamiseksi EU:ssa. Maaseudun kestävässä kehityksessä on pohjimmiltaan kyse juuri näiden palvelujen tarjoamisesta ja käytettävyydestä.
On syytä korostaa, ettei postipalvelujen avaaminen aina edesauta työllisyyden parantamista. Pyydänkin komissiota käsittelemään tätä aihetta perusteellisessa tutkimuksessa, jossa otetaan huomioon postialan tasapuolisuus, tehokkuus ja asiakaslähtöisyys ennen kaikkea syrjäisillä alueilla.
Postidirektiivin taustalla oli hyvä tarkoitus, mutta kuten hyville tarkoituksille on tyypillistä, käytännön sovellus ei ollutkaan enää niin hyvä. Kehotan komissiota ja esittelijää edistämään sellaisen postipalvelujärjestelmän luomista, joka on tasapuolinen kaikille ja edustaa yleispalveluja.
Armando Dionisi (PPE-DE). – (IT) Arvoisa puhemies, arvoisa komission jäsen, hyvät kollegat, viime vuosina alkanut postialan vähittäinen vapauttaminen on merkinnyt myönteistä muutosta, sillä se on kannustanut palveluntarjoajia parantamaan palvelujen ja tuotantomenetelmien laatua ja tehokkuutta.
Jäsen Ferberin mietintö postidirektiivin täytäntöönpanosta on tasapainoinen: siinä korostetaan tähänastisen vapauttamisen myönteisiä vaikutuksia, mutta siinä nostetaan esiin myös tarve arvioida, mitä sosiaalisia ja työllisyyspoliittisia vaikutuksia sisämarkkinoiden toteuttamisen seuraavalla vaiheella on, kun otetaan huomioon yksittäisten jäsenvaltioiden erityispiirteet. Tämä seuraava vaihe on täysin riippuvainen komission tutkimuksen tuloksista: tutkimuksen tarkoituksena on arvioida, mitä vaikutuksia sisämarkkinoiden toteuttamisella on yleispalveluille kussakin jäsenvaltiossa. Siksi ei ole tarkoituksenmukaista arvailla tämän tutkimuksen tuloksia.
Parlamentin tehtävänä on tässä vaiheessa korostaa, että yleispostipalvelujen vapauttamisen vaikutuksia on arvioitava suhteessa kansallisiin eroihin ja etenkin maantieteellisiin, yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin tilanteisiin ja että vapauttamista koskevat poliittiset päätökset on tehtävä täysin suhteellisuus- ja toissijaisuusperiaatteiden mukaisesti.
Postipalvelut ovat elintärkeä kansalaistemme välinen yhdysside tietyillä alueilla. Nykyisten yleispalvelujen tason ylläpitäminen edellyttää asteittaista lähestymistapaa. Italian valtuuskunta ei näin ollen voi tukea jäsen Ferberin ehdottamaa tarkistusta, sillä siinä kyseenalaistetaan epäsuorasti yleispalvelujen tarpeellisuus. Omasta mielestäni yleispalvelut ovat jatkossakin Euroopan postialan perusteltu ja väistämätön velvollisuus.
Gilles Savary (PSE). – (FR) Arvoisa puhemies, totean hyvin lyhyesti, etteivät postipalvelut ole samanlaisia kuin muut palvelut. Niillä on inhimillinen ulottuvuus, kuten on korostettu, mutta lisäksi niillä on myös yhteiskunnallinen ja alueellinen ulottuvuus, mikä tarkoittaa, että tarjottavat palvelut poikkeavat merkittävästi eri jäsenvaltioiden välillä.
On hyvin erilaista tarjota palveluja tiheässä asuvalle väestölle, jonka asuinalue erittäin tasainen, kuten Alankomaissa, kuin samankokoiselle väestölle, joka on levittäytynyt tuhansille saarille, kuten Kreikassa, tai hyvin vaihteleville alueille, kuten Ranskassa.
Toivonkin, että komission suunnittelema arviointi on tasapuolinen ja ettei se perustu siihen joidenkin parlamentin jäsenten jakamaan käsitykseen, ettei kehystä tarvita, koska markkinoissa – nimenomaan koko markkinoissa – on kyse vain postipalvelujen sääntelystä. Toivon myös, että tämän arvioinnin avulla voidaan varmistaa, että postimarkkinoiden avaaminen, jota Euroopan unioni tarvitsee, toteutetaan kunnioittaen sitä, mitä postipalvelut edustavat: yleispalveluja, joiden alueellinen ja yhteiskunnallinen ulottuvuus on korvaamattoman tärkeä.
Guntars Krasts (UEN). – (LV) Postialan vapauttaminen vuoteen 2009 mennessä on todellinen ja saavutettavissa oleva tavoite. Tämän vahvistavat niistä jäsenvaltioista saadut tulokset, joissa postialan uudistus on tapahtunut muita nopeammin. On vaikea ymmärtää, miksi mietinnössä painotetaan, ettei aiempaa työllisyystasoa ole aina voitu säilyttää postialan kilpailun vuoksi. Postialan uudistuksen tarkoituksena ei ole säilyttää työpaikkoja, joskaan niitä ei tietenkään pyritä vähentämäänkään. Työpaikkoja voidaan menettää myös ilman vapauttamista esimerkiksi toteutettaessa teknologisia uudistuksia. Me emme saa tarkastella postialan uudistusta liiketoiminnallisesta näkökulmasta. Postiliiketoiminnan kehittäminen ja sen sopeuttaminen uusiin markkinaehtoihin ovat yritysten johdon vastuulla.
Postialan uudelleenjärjestelyn perimmäisenä tavoitteena on vastata aiempaa paremmin kuluttajien vaatimuksiin takaamalla Euroopan unionin asukkaille mahdollisuus käyttää yleispalveluja. Postipalvelut eivät saa kuitenkaan olla enää ala, jonka tarkoituksena on pelkästään yleispalvelujen ylläpitäminen. Emme saa unohtaa, että useimmat postipalvelujen käyttäjät – itse asiassa yli 90 prosenttia – ovat yritysasiakkaita, joiden postialaa koskevat vaatimukset voivat olla erilaisia. Meidän on kehitettävä laaja valikoima laadukkaita postipalveluja, jotta ala voisi paitsi selvitä hengissä myös kehittyä.
Postipalvelut ovat lisääntyvässä määrin vuorovaikutuksessa muiden alojen, esimerkiksi rahoituspalvelujen, mainosalan ja kaupan, kanssa. Postipalvelujen tulevaisuus riippuu tämän vuorovaikutuksen tuloksellisuudesta. Postialan kehittäminen on yksi Euroopan unionin talouskehityksen, tuottavuuden ja kilpailukyvyn moottoreista. Valitettavasti matka kohti Euroopan unionin yhteisiä postimarkkinoita etenee yhä hitaasti.
Inés Ayala Sender (PSE). – (ES) Käymme jälleen keskustelua, joka koskee erästä eurooppalaisen yhteiskunnan tunnusomaisimmista julkisista palveluista. Postipalveluilla on suuri vertauskuvallinen arvo, ja ne henkivät suurta luottamusta. Tähän perustuvat niiden monimuotoisuus ja vahvat juuret. Lisäksi postipalvelut ovat välttämättömiä, kun otetaan huomioon niiden työvoimavaltaisuus: ne edellyttävät työvoimaa, jonka koulutus ja omistautuminen palveluille ansaitsevat suurta kunnioitusta ja tunnustusta.
Lisäksi postipalvelujen kyky edistää sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta on elintärkeä laajentuneessa ja yhä individualistisemmassa Euroopan unionissa. Alkamassa olevassa uudessa vaiheessa – tässä kohden haluan kiittää myös Simpsonia, jonka olisin toivonut olevan paikalla ja jonka toivon saapuvan myöhemmin – haluankin todeta komissiolle, että uudella prosessilla on välttämättä oltava todellinen ja hyväksyttävä oikeutus ja että sen on oltava täysin uskottava. Meille nimittäin sanotaan, että palvelut paranevat, mutta tänään näemme, että meille ollaan ehdottamassa työllisyyden osalta yhä suurempaa epävarmuutta ja että näihin palveluihin liittyy vielä paljon kysymysmerkkejä.
Tämän vuoksi meidän on tehtävä selväksi, että on välttämätöntä taata kaikki yleispalvelut ja niihin liittyvät laatu- ja hintaehdot. Lisäksi meidän on vaadittava, että muutoksessa otetaan huomioon sosiaalinen ja alueellinen yhteenkuuluvuus sekä nykyisten järjestelmien monimuotoisuus ja hyvät puolet. Kaikkea ei voida yhdenmukaistaa.
Emanuel Jardim Fernandes (PSE). – (PT) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, arvoisa komission jäsen, haluan kiittää esittelijä Ferberiä erinomaisesta mietinnöstä, jossa selkeytetään postipalvelujen yhteiskunnallista ja taloudellista merkitystä tilanteessa, jossa on nähtävissä merkkejä työttömyydestä ja palvelujen keskittymisestä. Mielestäni on välttämätöntä estää näiden julkisten palvelujen muuttuminen vapautumisen myötä pelkäksi taloudelliseksi toiminnaksi, jossa vain yhteiskunnan hyväosaisille suodaan perusoikeus lähettää kirje ja jossa palvelujen yleinen saatavuus kielletään yhteiskunnan vähäosaisimmilta ja syrjäseutujen asukkailta.
Kehotankin komissiota eriyttämään tulevissa alaa koskevissa analyyseissään yleispalvelujen rahoittamisesta aiheutuvat kustannukset erityisesti maantieteellisten ja väestötieteellisten rajoitteiden osalta, jotta voidaan taata kaikille mahdollisuus käyttää näitä yleishyödyllisiä palveluja.
Esittelijän tavoin katson, että postipalvelut ovat elintärkeitä EU:lle ja että ne vaikuttavat myönteisesti moniin yhteiskunnan osa-alueisiin, kuten kauppaan, palveluihin ja työpaikkoihin. Investoimalla uudistuksiin voidaan parantaa kilpailukykyä, laatua ja tehokkuutta, mikä puolestaan mahdollistaa alhaisempien hintojen veloittamisen kansalaisilta ja yrityksiltä. Näin voidaan edistää ratkaisevasti Lissabonin tavoitteiden saavuttamista, kun alalla pystytään luomaan työpaikkoja ja kasvua.
Puhemies. – Keskustelu on päättynyt.
Äänestys toimitetaan huomenna klo 11.00.
Kirjallinen lausuma (työjärjestyksen 142 artikla)
Hélène Goudin (IND/DEM). – (SV) Pidän myönteisenä, että mietinnössä korostetaan, että lupamenettelyssä on noudatettava toissijaisuusperiaatetta. Olen tyytyväinen myös siihen, että Euroopan parlamentti korostaa, että komission on kiinnitettävä erityistä huomiota seurauksiin, joita postimarkkinoiden vapauttamisesta aiheutuu harvaan asutuille alueille (9 kohta).
Olisin kuitenkin halunnut nähdä tiukkoja sanamuotoja, joissa olisi tehty selväksi, ettei Euroopan eristyneillä alueilla voida hyväksyä muita huonompia palveluja. Komissio ei ole omaksunut kantaa muutoksiin, jotka koskevat postin jakelutavasta annettuja säännöksiä (katso suullinen kysymys H-1135/05). Myöskään Euroopan parlamentin kanta tähän kysymykseen ei ole selvä.
Eräs perusedellytys sille, että harvaan asuttujen alueiden asukkaat voivat käyttää postipalveluja, on palvelujen hinnoittelu samalla tavoin kuin muuallakin maassa. Euroopan parlamentti ei ota mietinnössä kantaa tähän kysymykseen. Myöskään komissio ei ole tehnyt niin.
Lisäksi suhtaudun kielteisesti siihen, että Euroopan parlamentti arvostelee kansallisen arvonlisäveron käyttämistä postimarkkinoilla (18 kohta), ja ehdotukseen, jonka mukaan Euroopan komission pitäisi tutkia, miten julkisten postioperaattoreiden eläkevastuita käsitellään (17 kohta). Näitä kysymyksiä on käsiteltävä kansallisesti.