Index 
 Vorige 
 Volgende 
 Volledige tekst 
Procedure : 2004/0248(COD)
Stadium plenaire behandeling
Documentencyclus : A6-0412/2005

Ingediende teksten :

A6-0412/2005

Debatten :

PV 01/02/2006 - 20
CRE 01/02/2006 - 20

Stemmingen :

PV 02/02/2006 - 8.3
CRE 02/02/2006 - 8.3
Stemverklaringen

Aangenomen teksten :

P6_TA(2006)0036

Volledig verslag van de vergaderingen
Woensdag 1 februari 2006 - Brussel Uitgave PB

20. Regels betreffende nominale hoeveelheden voor voorverpakte producten
PV
MPphoto
 
 

  De Voorzitter. - Aan de orde is het verslag (A6-0412/2005) van Jacques Toubon, namens de Commissie interne markt en consumentenbescherming, over het voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van regels betreffende nominale hoeveelheden voor voorverpakte producten, intrekking van de Richtlijnen 75/106/EEG en 80/232/EEG van de Raad en wijziging van Richtlijn 76/211/EEG van de Raad (COM(2004)0708 - C6 0160/2004 - 2004/0248(COD)).

 
  
MPphoto
 
 

  Günther Verheugen, vice-voorzitter van de Commissie. - (EN) Mijnheer de Voorzitter, het voorstel voor een richtlijn betreffende voorverpakte producten lijkt een zeer technische aangelegenheid te zijn. In werkelijkheid maakt het echter deel uit van het belangrijke beleidsinitiatief voor betere regelgeving en vereenvoudiging, waar onze instellingen grote steun aan geven.

Er is al communautaire wetgeving voor voorverpakte producten, maar de huidige wetgevingssituatie is bevredigend noch duidelijk. We hebben in de Europese Unie een solide regelgevingskader voor wijn en gedistilleerde dranken. Deze producten worden in de hele Gemeenschap in overeengekomen nominale hoeveelheden verkocht. Voor zo'n zeventig andere producten is met de huidige regelgeving voorzien in een vrijwillige harmonisering, die door de lidstaten op verschillende manier wordt benaderd. Lidstaten als België en Nederland hebben de verpakkingsmaten volledig gedereguleerd. In andere landen, zoals Zweden, zijn de communautaire voorschriften voor verpakkingsmaten facultatief gehouden. Nog andere lidstaten hebben verplichte regelgeving ingevoerd, maar alleen voor eigen producenten. In het ene land zijn de nationale regels volledig gebaseerd op bestaande, facultatieve communautaire richtlijnen, terwijl in het ander land, bijvoorbeeld Duitsland, de nationale regels afwijken van de communautaire voorschriften. Vanuit wetgevingsoogpunt is de situatie dus op zijn zachtst gezegd verwarrend.

Tegelijkertijd is er vrij verkeer van producten en krijgen consumenten een breed scala aan producten aangeboden. Tot nu toe heeft geen enkele consument geklaagd over teveel keuze. Met haar voorstel beoogt de Commissie de situatie van de regelgeving te vereenvoudigen, zonder de consument in zijn vrije keuze te beperken. De Commissie stelt één regelgevingskader voor dat in de hele Unie door alle lidstaten moet worden toegepast. In wezen stelt de Commissie voor om de consumenten hun huidige vrije keuze te laten en slechts voor een zeer beperkt aantal sectoren, in het bijzonder wijn en gedistilleerde dranken, de verpakkingsmaten te reguleren.

De Commissie stelt vast dat de Commissie interne markt en consumentenbescherming deze benadering in beginsel steunt. Over het aantal sectoren waarvoor in de communautaire wetgeving nominale hoeveelheden moeten worden vastgesteld verschillen wij evenwel van mening.

Wat de Commissie betreft blijkt uit de uitkomst van het brede overleg met de consumenten in alle lidstaten en de Europese bonden van handelsorganisaties, dat alleen de sectoren wijn en gedistilleerde dranken moeten worden gereguleerd. Op basis van een eerdere toezegging aan het Parlement heeft de Commissie echter ook de regelgeving voor oploskoffie en witte suiker in haar voorstel opgenomen.

De Commissie interne markt en consumentenbescherming steunt de algehele benadering, maar stelt voor nog meer sectoren aan regelgeving te onderwerpen, waaronder consumptiemelk, boter, gebrande koffie, droge deegwaren, rijst en bruine suiker. De Commissie zet vraagtekens bij de motivering voor regelgeving in deze sectoren. De Europese industrie, de koffiesector uitgezonderd, is hier geen voorstander van, en consumenten hebben niet gevraagd om regelgeving die hun keuze beperkt. De voorgestelde amendementen zouden ertoe leiden dat een aantal producten dat op dit moment op de markt is, zou verdwijnen. Bovendien zou het betekenen dat de lidstaten die nooit regelgeving hebben gehad of deze hebben afgeschaft, de regelgeving voor verpakkingsmaten zouden moeten (her)invoeren. Dit is strijdig met de politieke doelstellingen van betere regelgeving en vereenvoudiging en levert de consument geen bescherming op. De Commissie waardeert dat het Parlement een impactstudie heeft verricht naar de gevolgen van deze amendementen. Uit dit initiatief blijkt het dat streven van de Commissie naar betere regelgeving en vereenvoudiging wordt gedeeld.

Tot slot is de Commissie van mening dat consumentenbescherming vandaag de dag niet zou mogen worden gebaseerd op keuzebeperking voor de consument, maar veeleer gericht zou moeten zijn op juiste informatie van de consument en op het verbieden van misleiding, opdat consumenten een welingelichte en bewuste keuze kunnen maken.

Gesteld kan worden dat de Commissie, evenals het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen, de gemiddelde consument als maatstaf neemt, die redelijk goed ingelicht is en redelijk oplettend en behoedzaam. Kwetsbare consumenten worden niet minder kwetsbaar door middel van regels voor verpakkingsmaten, maar door een betere tenuitvoerlegging van de bestaande communautaire wetgeving voor consumentenbescherming, zoals etikettering en het verbod op misleidende verpakking. De Commissie werkt samen met de nationale autoriteiten aan een betere tenuitvoerlegging van deze communautaire regels, opdat kwetsbare consumenten effectief beter kunnen worden beschermd.

 
  
MPphoto
 
 

  Jacques Toubon (PPE-DE), rapporteur. - (FR) Mijnheer de Voorzitter, dames en heren, in het verslag dat ik namens de Commissie interne markt en consumentenbescherming presenteer, is het voorstel van de Commissie ingrijpend gewijzigd. Het verslag is in de commissie goedgekeurd met 28 stemmen, bij 1 onthouding.

Ik stel voor in te stemmen met het vrijgeven van de verpakkingsmaten, de oplossing die de Commissie gekozen heeft om de regels in overeenstemming te brengen met de jurisprudentie van het Hof in de zaak-Cidrerie Ruwet. De Commissie stelt echter wel voor in bepaalde sectoren verplichte reeksen te handhaven, zoals wijn, gedistilleerde dranken, oploskoffie en witte suiker. Die afwijking zou volgens het Commissievoorstel niet langer dan twintig jaar mogen duren.

De leden van de Commissie interne markt en consumentenbescherming hebben zich onmiddellijk gebogen over de vraag in hoeverre het voorstel zinvol is en gekeken naar de kwaliteit van de effectbeoordeling die eraan ten grondslag ligt. Dat heeft ertoe geleid dat ik een aantal andere basisproducten voorgesteld heb die aan de verplichte reeksen zouden moeten blijven voldoen, namelijk koffie, boter, rijst, deegwaren en consumptiemelk. De reeksen die ik voorstel kennen tamelijk ruime intervallen, en bovendien is het zo dat er beneden de kleinste verpakkingsmaat en boven de grootste maat geen enkele verplichting bestaat. Verder stel ik voor het stelsel over acht jaar te herzien, en niet over twintig jaar, zoals de Commissie voorstelt.

Wat zijn de redenen voor de Commissie interne markt en consumentenbescherming om u dit voorstel voor te leggen? Om te beginnen willen we de consument beschermen. Consumenten weten nog nauwelijks wat de prijs per maateenheid inhoudt die in 1998 ingevoerd is, en dat geldt in het bijzonder voor de meest kwetsbare consumenten, ouderen met name, en slechtzienden. Verder willen we rekening houden met de onafhankelijke effectbeoordeling die in opdracht van onze commissie is uitgevoerd. Daarin wordt bevestigd dat de liberalisering risico's met zich meebrengt voor de consument en niet leidt tot meer concurrentie tussen producenten en distributeurs. Laatste reden: betere wetgeving opstellen betekent niet dat er helemaal geen wetgeving meer opgesteld moet worden. Lacordaire zei het al in de jaren dertig van de 19e eeuw: tussen meester en dienaar is vrijheid verdrukking en is de wet bescherming. U ziet, dit voorstel lijkt een technische aangelegenheid zonder al te veel inhoud te zijn, maar het raakt aan wezenlijke vragen.

Tot slot zou ik drie punten willen onderstrepen. Ten eerste, het is voor het eerst dat het Parlement zelf opdracht heeft gegeven tot een effectbeoordeling, onafhankelijk van de Commissie en van lobbygroepen; ten tweede, uitgangspunt voor ons was een opvatting van "beter wetgeven" waarin alleen het belang van onze medeburgers centraal staat, en dus niet een ideologisch gekleurd concept; en ten derde, wij hebben geprobeerd zo dicht mogelijk bij de nationale geplogenheden te blijven, aangezien onze bevolkingen zeer gehecht zijn aan hun tradities op het gebied van voeding en aan hun consumptiepatronen.

 
  
MPphoto
 
 

  John Purvis (PPE-DE), rapporteur voor advies van de Commissie industrie, onderzoek en energie. - (EN) Mijnheer de Voorzitter, de Commissie industrie, onderzoek en energie is verheugd over het initiatief van de Commissie om verpakkingsmaten te dereguleren en liberaliseren. In mijn commissie zijn wij van mening dat de consument het meest is gebaat bij een vrije markt. Wij hebben ons ervan laten overtuigen dat het voorstel van de Commissie om een uitzondering te maken voor alcoholische dranken, oploskoffie, witte suiker - en om consequent te zijn hebben we bruine suiker toegevoegd - en aerosolen, moet worden overgenomen. Om consequent te zijn hebben we tevens voorgesteld de algemeen geaccepteerde maat van 750 ml voor wijnflessen te reguleren. Het is toch enigszins misleidend dat voor een fles wijn een standaardmaat van 750 ml wordt gehanteerd en voor gedistilleerde dranken 700 ml. Wij betreuren het derhalve dat dit voorstel is afgewezen door de Commissie interne markt en consumentenbescherming.

Wij hebben er waardering voor dat de Commissie interne markt en zijn uiterst consciëntieuze rapporteur, mijn goede vriend Jacques Toubon, deze zaken zo grondig hebben bestudeerd. De voorstellen van die commissie - waarin vastgestelde, geharmoniseerde, verplichte maten worden geïntroduceerd voor een hele reeks belangrijke goederen waarvan de maten voorheen niet geharmoniseerd waren - stellen ons, de Commissie industrie, echter teleur. We hebben regelgeving voor etikettering. We verbieden misleidende reclame. Volgens de EU-wetgeving is prijsaanduiding per eenheid verplicht. De prijs voor een standaardhoeveelheid moet worden aangegeven, zodat de consument de prijzen eerlijk kan vergelijken. Het is in het voordeel van kleine bedrijven, nieuwe marktdeelnemers en innovatieve ondernemingen - en daarmee in het voordeel van de consument - om vrij over verpakkingsmaten te kunnen beslissen. Niets kan het op de markt brengen van traditionele maten beletten; niets kan het gebruik van traditionele meeteenheden als “pints” en ponden beletten. In het voorstel van de Commissie werd melk niet eens genoemd. Een verandering in de status quo was niet nodig geweest.

De Commissie industrie adviseert het Parlement de Commissie te steunen in haar lovenswaardige poging om onnodige regelgeving te reduceren, en derhalve tegen het voorstel van de Commissie interne markt te stemmen, waarin het vaststellen van verplichte maten wordt uitgebreid naar al deze extra producten.

 
  
MPphoto
 
 

  Malcolm Harbour, namens de PPE-DE-Fractie. - (EN) Mijnheer de Voorzitter, ik wens de heer Toubon geluk met het werk dat hij heeft verricht. Ik spreek in het bijzonder mijn bewondering uit voor zijn aanpak. Daarmee is de Commissie interne markt en consumentenbescherming de eerste commissie in het Parlement die opdracht geeft tot een impactbeoordeling, indien wij ervoor kiezen om - in dit geval in het belang van de consument - nog eens schepje boven op de door de Commissie voorgestelde regelgeving te doen.

Dat rapport is beschikbaar voor de collega’s. Volgens dat rapport wijst de economische analyse uit dat ondanks het feit dat alles ingewikkelder wordt, de gevolgen voor de mededinging relatief gering zijn. Ook wordt daarin het standpunt van de rapporteur overgenomen dat dit alles wordt gecompenseerd met voordelen voor de consumenten. De discussie over dit onderwerp zal nog worden voortgezet, maar ik wil toch van de gelegenheid gebruik maken om de Commissie bovenal geluk te wensen met de richting die zij hierbij probeert in te gaan. Afgezien van de uitzonderingen die in dit prijzenswaardige voorstel zijn opgenomen, zijn er talrijke andere producten, die wij bij het bespreken van een aantal specifieke kwesties niet mogen vergeten.

Zoals de commissaris maar al te goed weet, is er in mijn eigen land, het Verenigd Koninkrijk, in de pers een totaal misleidende controverse ontstaan over dit voorstel. Ik zal mij met het oog op de notulen vanavond beperken tot kort commentaar. Allereerst veronderstel ik dat wij het er allemaal over eens zijn dat drinkmelk moet worden opgenomen, en daarom is het natuurlijk uitermate belangrijk dat de traditionele fles waarin melk in het Verenigd Koninkrijk wordt bezorgd, volledige bescherming geniet. Ik ben ervan overtuigd dat de collega’s het hier volledig mee eens zullen zijn en dat daarmee de kwesties omtrent het verlies van de traditionele Britse “pinta” de wereld uit zijn.

Mijn tweede opmerking is van veel fundamentelere aard. Brood is een product dat nationaal is gereglementeerd met allerlei specifieke voorschriften. In het Verenigd Koninkrijk consumeren we grote hoeveelheden voorverpakt, gesneden brood. Ik denk dat er goede redenen zijn om dit volledig buiten de wetgeving te houden en Engeland toe te staan zijn huidige verpakkingsmaten voor dit uiterst belangrijke consumentenproduct te handhaven.

 
  
MPphoto
 
 

  Evelyne Gebhardt, namens de PSE-Fractie. - (DE) Mijnheer de Voorzitter, mijnheer de commissaris, mijnheer Toubon, hartelijk dank voor het goede verslag dat u hier zojuist hebt gepresenteerd. Tegen collega Harbour wil ik zeggen dat het van het grootste belang is dat we respect hebben voor de cultuur en de tradities van de lidstaten. Dat moet altijd het geval zijn in onze wetgeving. Ik denk dat mijn fractie steun zal geven aan deze amendementen; dat zal geen probleem vormen.

Commissaris Verheugen, u hebt zojuist gezegd dat we behoefte hebben aan een betere regelgeving en vooral aan een betere tenuitvoerlegging van het communautair recht. Dat ben ik volledig met u eens, maar ik wil u er tevens aan herinneren dat het ook de taak van de Commissie is om ervoor te zorgen dat het communautair recht ook daadwerkelijk ten uitvoer wordt gelegd. Ik roep u op om hier streng op toe te zien, want als Europese burger wil ik dat de besluiten die wij in Europa nemen ook werkelijk ten uitvoer worden gelegd.

Anderzijds hebt u gezegd dat u uitgaat van de gemiddelde consument, zoals ook het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen dat doet. Dat is begrijpelijk: iedereen heeft een uitgangspunt nodig van waaruit hij werkt. Als sociaal-democraat echter ga ik in dergelijke gevallen juist uit van de mensen die niet tot het gemiddelde behoren, omdat zij gehandicapt zijn, omdat zij wat ouder zijn of omdat zij om de een of andere reden de diverse mogelijkheden benutten die de lidstaten en ook bedrijven bieden. Met name in dit soort gevallen is de betrouwbaarheid bij de aankoop van basisvoedingsmiddelen zoals brood en melk van bijzonder belang. Daarom moeten wij garanderen dat deze betrouwbaarheid behouden blijft in onze winkels, en daarom zullen wij instemmen met de voorstellen van de rapporteur.

 
  
MPphoto
 
 

  Toine Manders, namens de ALDE-Fractie. - Voorzitter, ik wil mijn collega Jacques Toubon bedanken voor zijn inzet en zijn werkwijze, maar ik wil toch vooral de Commissie en commissaris Verheugen bedanken voor de wijze waarop de Commissie in dit geval een voorstel heeft gedaan om betere regelgeving te maken en te dereguleren. Het komt ons dan ook een beetje vreemd over dat nu het Parlement met een hoop uitzonderingen komt; wij, - en, Voorzitter, ik kom uit een land, Nederland, dat in een referendum het Constitutioneel Verdrag heeft verworpen -, wij vinden dat Europa zich niet moet bemoeien met de maat van de koffie, met de maat van de melk, want daar hebben we een interne markt voor en we hebben een wederzijdse erkenning van de maten en de producten.

We zijn dus ook erg ongelukkig met de extra uitzonderingen of de extra producten die nu worden opgenomen om voor harmonisatie in aanmerking te komen. Wij zullen dan ook tégen stemmen en als ze niet kunnen worden weggestemd en we niet bij het Commissievoorstel kunnen blijven, dan zullen wij als liberalen tégen het hele voorstel stemmen, hetgeen we eigenlijk jammer zouden vinden, want uiteindelijk zou dit een voorbeeld kunnen zijn; ik hoop niet, Voorzitter, dat we hiermee nu geconfronteerd worden en dat ik terug moet naar mijn land om bij een volgend referendum over een constitutioneel verdrag te zeggen, ja, inderdaad, wij als Parlement bemoeien ons met details, hetgeen jullie in de straat moeten doen.

Op grond van de wetgeving, Voorzitter, wordt al duidelijk aangegeven aan de consument wat een eenheidsmaat kost per liter of per kilo. Dat wordt al aangegeven in de prijs, dus ik denk dat wij de Europese burger niet moeten onderschatten, dat we ze niet moeten betuttelen als kinderen of als minderwaardige burgers. Ik denk dat wij vertrouwen moeten hebben in het individu, dat een eigen keuze kan maken, we moeten die keuzes geven. Vervolgens, Voorzitter, zou ik het jammer vinden als ik in landen in Europa als toerist kom of op andere manieren, dat ik daar niet meer kan genieten van de eigentijdse maatvoering die daar heerst, bijvoorbeeld de "pint" in het Verenigd Koninkrijk.

Voorzitter, ik vind het jammer dan we niet hebben gekozen voor een betere regelgeving en een deregulering zoals de Commissie heeft voorgesteld. Wij betreuren dus ook de voorstellen voor de uitzonderingen.

 
  
MPphoto
 
 

  Carl Schlyter, namens de Verts/ALE-Fractie. - (SV) Mijnheer de Voorzitter, het gebeurt eerlijk gezegd niet vaak dat ik het eens ben met de Commissie als het gaat om liberaliseringsvoorstellen, maar dit is een verstandige vorm van liberalisering. Ik zie dat de heer Toubon zich serieus van zijn taak heeft gekweten en een effectbeoordeling heeft uitgevoerd, maar dat geeft onvoldoende aanleiding tot het vaststellen van regels op Europees niveau. Als een land regels wil vaststellen voor de maten van brood en deegwaren is het daar vrij in, maar dit moet niet op EU-niveau gebeuren. Het gevaar bestaat dat zaken in het belachelijke worden getrokken als de EU zich daarmee gaat bezighouden.

De consument verwacht uiteraard bescherming tegen gevaarlijke additieven, en ook dat de additieven die we gebruiken nog eens grondig tegen het licht worden gehouden. Ze verwachten ook duidelijke etikettering, leesbaar en in hun eigen taal, zodat ze weten welke ingrediënten een product bevat. De regels die misleiding bij het op de markt brengen van producten tegen moeten gaan, ondervangen de problemen op het vlak van verwarrende verpakkingsmaten waar de consument tegen in opstand zou kunnen komen. Dit soort regelgeving sluit echt aan bij de behoeften van de consument.

Ik ben het met de Commissie eens dat alcohol op zichzelf staat. Op dat terrein gaat het erom de consumptie op een andere manier te sturen, en de bestaande regels en die welke door de Commissie worden voorgesteld, zijn hiervoor geschikt. Er zijn redenen om regels te hebben op dit gebied. Ik denk dat het voorstel van de Commissie, namelijk niet nog meer EU-regelgeving, evenwichtig is.

 
  
MPphoto
 
 

  Charlotte Cederschiöld (PPE-DE). - (SV) Mijnheer de Voorzitter, commissaris Verheugen, mijnheer Toubon, ik juich het voorstel van de Commissie voor de deregulering van verpakkingen toe. Ik hoop dat wij met verdere debatten onze eigen benadering dichter in de buurt kunnen brengen van die van de Commissie, zodat het de consumenten, en niet de politici, zijn die kiezen.

De rapporteur, de heer Toubon, heeft aangegeven dat hij bereid is om mijn amendement over te nemen. Dat moet de Zweedse melkpakken redden, zodat mensen over melk voor hun koffie blijven beschikken op het werk. Er moet nog het een en ander worden gedaan op het gebied van de deregulering van boter en deegwaren, en minder gedetailleerde regelgeving in het algemeen. Het zou slecht zijn voor de concurrentie en de consument als we de positie van kleine en middelgrote ondernemingen zouden verzwakken en beleidsmaatregelen zouden gebruiken om delen van de markt weg te geven aan de grote concerns. Degenen onder ons die uit een klein land komen, kunnen niet akkoord gaan met het verslag in die vorm. We hebben genoeg debatten gehad over komkommers en aardbeien. Laten we een debat over ‘melkpakken graaien’ vermijden en verdergaan met onderhandelingen die gericht zijn op een grotere vrijheid voor de consument. Er moet nog heel wat gebeuren voordat dit dossier naar tevredenheid kan worden gesloten.

 
  
MPphoto
 
 

  Anna Hedh (PSE). - (SV) Mijnheer de Voorzitter, de wijzigingen die de heer Toubon heeft aangebracht in het voorstel van de Commissie, houden voor veel landen nieuwe EU-regels in op een reeds goed werkende markt. Wij, Zweedse sociaal-democraten, denken niet dat de amendementen van de rapporteur enig voordeel zullen opleveren voor de consument. Integendeel, mocht de aanpak van de rapporteur een warm onthaal krijgen, dan zal die voor veel Europese bedrijven grote omzettingskosten met zich meebrengen, zonder dat de groepen die wij zeggen te vertegenwoordigen behoefte hebben aan die wijzigingen, die ze misschien zelfs wel onwenselijk achten.

De Zweedse Consumentenbond bijvoorbeeld, die juist op het gebied van verpakkingen samenwerkt met tal van groeperingen en organisaties, heeft - voorzover wij weten op basis van onze contacten met de bond - nooit enige wens horen uiten in de richting van vaste verpakkingsmaten. Bovendien zou een en ander niet stroken met de ambitie van de EU-instellingen om de kwaliteit van de wetgeving te verbeteren door gedetailleerde regelgeving te vermijden. Als Zweedse sociaal-democraten hebben wij niets tegen het stellen van strenge eisen aan het bedrijfsleven als wij het daarmee kunnen aanzetten tot betere consumentenbescherming, integendeel. Zoals echter reeds is gesteld, zijn die regels in dit geval overbodig, en we zullen dan ook tegen het verslag stemmen.

 
  
MPphoto
 
 

  De Voorzitter. - Het debat is gesloten.

De stemming vindt morgen om 11.00 uur plaats.

Schriftelijke verklaring (artikel 142)

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE). - (EN) Ik juich dit verslag over de regels voor nominale hoeveelheden voor voorverpakte producten toe.

Ik ben ervoor dat voor belangrijke producten standaardhoeveelheden worden gehandhaafd. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het handhaven van nominale hoeveelheden in het belang van de Britse consument is. In het verslag worden enkele essentiële gedeelten van de bestaande wetgeving in stand gehouden. De onterechte poging van de Commissie om binnen twintig jaar vaste maten af te schaffen wordt verijdeld. De aanduiding van een prijs per maateenheid is een zeer complexe aangelegenheid, en daarom zal met een dergelijke beschermende wetgeving ervoor kunnen worden gezorgd dat de huidige verkoop van de Britse pint of milk” geen gevaar loopt. In tegenstelling tot onware Eurosceptische indianenverhalen die voor veel onrust hebben gezorgd onder de consumenten, wordt de Britse consumentenkeuze beschermd.

 
Juridische mededeling - Privacybeleid