Πρόεδρος. Θα συνεχίσουμε τώρα τη συζήτηση για την έκθεση της κ. Evelyne Gebhardt σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.
Jacques Toubon (PPE-DE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρώτον, ως νέος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θέλω να πω ότι, αφού παρακολούθησα αυτές τις συζητήσεις επί 18 μήνες, ανακάλυψα τον πλούτο και την ποιότητα του έργου που επιτελεί το Σώμα.
Θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στην Επιτροπή μας Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, στον τελευταίο της πρόεδρο, τον κ. Whitehead, στην εισηγήτριά της, την κ. Gebhardt και στη συντάκτρια γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, την κ. Van Lancker. Θέλω να ευχαριστήσω τους επικεφαλής της ομάδας μας, στο έργο των οποίων οφείλουμε το σχέδιο που συζητούμε σήμερα: τον κ. Harbour, τον σκιώδη εισηγητή και συντονιστή της Ομάδας μας· την κ. Thyssen, την αντιπρόεδρό μας· και την ακούραστη γραμματεία μας. Θέλω επίσης να αποτίσω φόρο τιμής στο έργο της κ. Descamps και της κ. Bachelot, που είναι αμφότερες μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας.
Χάρη σε όλους αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες, πραγματοποιήσαμε ένα ρηξικέλευθο βήμα: ο συμβιβασμός είναι ένα νέο κείμενο. Καταρχάς και καταρχήν θεσπίζει την εσωτερική αγορά υπηρεσιών. Αυτό το σχέδιο αφαιρεί από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το εκ των πραγμάτων μονοπώλιο που ασκούσε τα τελευταία 50 χρόνια όσον αφορά την εφαρμογή των αρχών των Συνθηκών. Η εσωτερική αγορά υπηρεσιών βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεπάγεται τη διοικητική συνεργασία, την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών και την κατάργηση των προστατευτικών εμποδίων σε ό,τι αφορά τόσο τη δημιουργία εταιρειών παροχής υπηρεσιών όσο και την προσωρινή παροχή υπηρεσιών. Αυτό το σχέδιο καλύπτει τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος μόνο όσον αφορά το σκέλος της ελεύθερης εγκατάστασης, ενώ εξαιρεί πολλές βασικές υπηρεσίες όπως τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τον κινηματογράφο, τα τυχερά παιχνίδια, την υγειονομική περίθαλψη και το νομικό επάγγελμα. Συνεπώς, ο συμβιβασμός προτείνει την υπερψήφιση εκ μέρους του Κοινοβουλίου μιας πράξης πλαίσιο που στοχεύει στην οικονομική ανάπτυξη, στην καινοτομία και στην απασχόληση. Αυτό είναι εκείνο το οποίο θέλουν τα έθνη της Ευρώπης.
Ωστόσο, ο συμβιβασμός σέβεται επίσης το κοινωνικό μας μοντέλο και τις εθνικές συλλογικές μας προτιμήσεις. Θα οδηγήσει, άραγε, η οδηγία στην αποδόμηση των κοινωνικών μας προδιαγραφών; Θα επιφέρει, άραγε, ισοπεδωτικά αποτελέσματα; Στην πρώτη πρόταση της Επιτροπής, ο κίνδυνος ήταν κάτι παραπάνω από ορατός. Για αυτό και την απορρίψαμε. Ο συμβιβασμός που σας προτείνεται, ωστόσο, αποτελεί φραγμό στο κοινωνικό ντάμπινγκ, βασίζεται στην επικουρικότητα και υιοθετεί μια ευαίσθητη και περιοριστική προσέγγιση στην εφαρμογή της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Καθίσταται απολύτως σαφές ότι ο συμβιβασμός εξαιρεί τις κοινωνικές προδιαγραφές και το εργατικό δίκαιο. Ο ανταγωνισμός στο κοινωνικό επίπεδο απαγορεύεται. Πολλοί εθνικοί κανόνες όσον αφορά την ελεύθερη εγκατάσταση διατηρούνται και η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών συνοδεύεται από την εγγύηση ότι τα κράτη μέλη δύνανται να εφαρμόζουν τους εθνικούς τους κανόνες αρκεί αυτό να δικαιολογείται από το δημόσιο συμφέρον. Αυτό συνιστά έναν πραγματικό συμβιβασμό: αποτελεί αντικείμενο εκατέρωθεν κριτικής, πράγμα που δείχνει σαφώς ότι βρήκαμε τη χρυσή τομή.
Εκ μέρους των γάλλων συναδέλφων μου, ελπίζω λοιπόν να υποστηρίξετε τον συμβιβασμό εγκρίνοντάς τον με ευρύτατη πλειοψηφία. Αν γίνει αυτό θα σημάνει νίκη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και νίκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Harlem Désir (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Barroso, κύριε Winkler, ο στόχος της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, τον οποίο ασπαζόμαστε, είναι ένα πράγμα. Άλλο πράγμα είναι όμως η αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, κίνηση που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, διότι αντιβαίνει στα συμφέροντα των πολιτών και στα συμφέροντα των εργαζομένων και των ευρωπαίων καταναλωτών, αλλά και επειδή υπονομεύει τη στήριξη των πολιτών στο ευρωπαϊκό σχέδιο.
Το αρχικό σχέδιο οδηγίας Bolkestein απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, διότι κατά τα φαινόμενα στόχευε να συναρτήσει την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς από τη μείωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και από τη μείωση των περιβαλλοντικών προδιαγραφών και της προστασίας εκείνων των καταναλωτών που είχαν εξασφαλίσει υψηλότερο επίπεδο προστασίας σε ορισμένα κράτη μέλη έναντι άλλων.
Επιδιώκοντας να βασίσει την εσωτερική αγορά όχι πλέον στον ανταγωνισμό μεταξύ επιχειρήσεων, αλλά στο ανταγωνισμό μεταξύ των κοινωνικών συστημάτων των διαφόρων κρατών μελών, η πρόταση οδηγίας Bolkestein έδωσε την εντύπωση ότι φέρνει σε αντιπαράθεση τα συμφέροντα των κρατών μελών. Δημιούργησε μια ύποπτη ατμόσφαιρα μεταξύ παλαιών και νέων κρατών μελών, αντιβαίνοντας στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είναι να ενώνει όλους τους Ευρωπαίους γύρω από ένα κοινό σχέδιο. Περιλαμβάνοντας πολλές κοινωνικές υπηρεσίες και ορισμένες υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, η Επιτροπή επιχείρησε να θέσει δραστηριότητες που είναι καίριας σημασίας υπό την αίρεση όχι άλλου πράγματος παρά της λογικής του ανταγωνισμού και της αγοράς.
Με την αρχή της χώρας προέλευσης, η Επιτροπή έστρεψε τα νώτα της στην κοινοτική μέθοδο, που στοχεύει στην εναρμόνιση κατά τομέα. Πρόκειται για μια μέθοδο που ανέκαθεν συνίστατο στην εναρμόνιση των διατάξεων που ισχύουν στα κράτη μέλη και, κατά συνέπεια, στοχεύει αυστηρώς στην προώθηση της αμοιβαίας αναγνώρισης και της οικονομικής ολοκλήρωσης χωρίς να διακυβευτεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και –επαναλαμβάνω– το υψηλότερο επίπεδο προστασίας που επιτυγχάνεται κατά καιρούς σε ορισμένες χώρες. Ήταν ζήτημα ανιούσας εναρμόνισης.
Με αυτό το σχέδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά στα χρονικά ένα νόμο που, αντίθετα με την κοινοτική μέθοδο, ενθαρρύνει τη διαφορά στα εθνικά δίκαια και επιβραβεύει τα ελάχιστα απαιτητικά κράτη μέλη. Κατά γενική ομολογία, η τωρινή Επιτροπή δεν ήταν υπεύθυνη για την αρχική πρόταση. Ωστόσο, όντως φέρει ευθύνη: από τη στιγμή που αναγνωρίσατε ότι αυτό το κείμενο έπασχε και στη συλλογιστική του και στη δομή του –όπως επισημάνατε, κύριε McCreevy– εσείς είχατε την ευθύνη να το αποσύρετε και να προτείνετε ένα άλλο κείμενο που να συμβαδίζει περισσότερο με τις ευρωπαϊκές κοινωνικές αρχές και να τείνει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γάλλοι ευρωβουλευτές της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υπερψηφίσουν μια τροπολογία απόρριψης του κειμένου. Κύριε Barroso, δηλώσατε ότι η Επιτροπή προτίθετο να συμπεριλάβει τις τροπολογίες που θα μας βοηθήσουν να σημειώσουμε πρόοδο στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών, δεν είπατε όμως τι θα κάνατε με τις τροπολογίες που στοχεύουν στη διαφύλαξη των κοινωνικών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών κανόνων και του δικαίου του καταναλωτή. Ούτε αναφέρατε τι σκοπεύατε να κάνετε με τις τροπολογίες που θα εξαιρούν τις κοινωνικές υπηρεσίες και ορισμένες υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας. Τουναντίον, ο κ. McCreevy έφθασε να δηλώσει απόψε ότι ήθελε να αφήσει ορισμένες υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος εντός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας. Κατά συνέπεια, δίνετε την εντύπωση ότι δεν ακούτε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή ότι το ακούτε μόνο όταν παίρνει θέση υπέρ της ελευθέρωσης.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Barroso, τελειώνω λέγοντας ότι η απογευματινή διαδήλωση κατέδειξε την προσμονή μιας Ευρώπης που προστατεύει περισσότερο την κοινωνική διάσταση σε σύγκριση με την Επιτροπή. Η εκ μέρους μας υπερψήφιση του συμβιβασμού θα τελεί υπό τον όρο της εξαίρεσης όλων των δημοσίων υπηρεσιών από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, της απάλειψης της αρχής της χώρας προέλευσης και του καθορισμού σαφών νομικών κανόνων σε σχέση με το εφαρμοστέο δίκαιο. Ο συμβιβασμός που προτείνεται στην παρούσα φάση δυστυχώς δεν περιλαμβάνει αυτές τις αλλαγές και, συνεπώς, καταθέσαμε τροπολογίες που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ona Juknevičienė (ALDE). – (LT) Είμαι η σκιώδης εισηγήτρια της έκθεσης της Anne Van Lancker εξ ονόματος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Θα μιλήσω σχετικά με τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των εργαζομένων στην οδηγία.
Κύριε Πρόεδρε, ταξίδεψα στο εξωτερικό για πρώτη φορά το 1990, όταν η Λιθουανία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Πριν από αυτό, οι κομμουνιστές δεν μου επέτρεπαν να φύγω, επειδή ο πατέρας μου ήταν εχθρός του καθεστώτος τους.
Η Λιθουανία έχει πλέον απαλλαγεί από τους κομμουνιστές και βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Προσχωρήσαμε στην Κοινότητα επιθυμώντας να είμαστε χρήσιμοι. Πιστεύαμε ότι θα ήμασταν ισότιμοι εταίροι και πολίτες της Ένωσης. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι. Ορισμένα από τα παλαιά μέλη της Ευρώπης μάς φοβούνται περισσότερο και από την γρίπη των πτηνών. Το 2006 ανακηρύχθηκε έτος ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην Κοινότητα, τα μέλη της όμως δεν επιθυμούν διόλου να ανοίξουν τις πόρτες τους. Η οδηγία προτείνει νέους περιορισμούς.
Τα στοιχεία της Επιτροπής αποδεικνύουν ότι υπάρχει σαφές πλεονέκτημα για τις χώρες που έχουν ελευθερώσει τις αγορές εργασίας τους. Οι πολιτικοί, εν τω μεταξύ, απειλούν τους ανθρώπους με μία εισβολή εξ ανατολάς και αγνοούν τα δεδομένα. Για ποιον λόγο υπάρχει ανοχή για τους παράνομους μετανάστες από την πρώην Γιουγκοσλαβία στην Αυστρία, τους Μαροκινούς στη Γαλλία και τους Τούρκους στη Γερμανία; Οι Σλοβάκοι όμως, οι Πολωνοί και οι Λιθουανοί θεωρούνται ως η μεγαλύτερη απειλή.
Τα παλαιά μέλη της Κοινότητας έχουν επωφεληθεί επί μακρόν από τις αγορές των νέων χωρών. Λέμε ότι δεν πειράζει, επειδή πιστεύουμε στα αμοιβαία οφέλη. Οι επιχειρηματικές κοινότητες αναζητούν επίσης νέες αγορές και είναι έτοιμες να ανταγωνιστούν τίμια. Γνωρίζουν ότι ο ανταγωνισμός ισοδυναμεί με την πρόοδο και την ανάπτυξη. Γνωρίζουν επίσης ότι μόνον μία ολοκληρωμένη και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να υπομείνει τις προκλήσεις που θέτει η παγκοσμιοποίηση. Το γνωρίζουμε όμως αυτό;
Δυστυχώς, για τους Λιθουανούς η προταθείσα οδηγία σημαίνει ότι λίγα έχουν αλλάξει από την εποχή του σιδηρού παραπετάσματος.
Κύριε Πρόεδρε, η Ευρώπη ενδέχεται να παραμείνει διχασμένη εάν οι λαοί της στρέφονται ο ένας εναντίον του άλλου. Μία ενωμένη Ευρώπη είναι αυτή στην οποία όλοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα. Προπάντων, ελεύθερη κυκλοφορία και ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.
Jean-Luc Bennahmias (Verts/ALE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Barroso, κυρίες και κύριοι βουλευτές, εκ μέρους της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, ζητώ, κατά την ψηφοφορία της Πέμπτης, να προγραμματιστεί μια διακοπή της συνεδρίασης αμέσως πριν από την τελική ψηφοφορία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή πρέπει να στήσουν άγαλμα στον κ. Bolkestein, τον πλέον διάσημο Ευρωπαίο για το 2005 και το 2006, ώστε όλοι να θυμούνται ότι δεν θέλουμε πια μια πρόταση αυτού του είδους, που να βασίζεται σε πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Κατά γενική ομολογία, πραγματοποιήσαμε σήμερα μια μετάβαση από το στάδιο στο οποίο βρισκόμασταν με την αρχική οδηγία Bolkestein: οι κοινοβουλευτικές μας επιτροπές εργάστηκαν και μάλιστα εργάστηκαν σκληρά. Είναι, άραγε, αυτός ο λόγος αρκετός για να αποδεχθούμε αυτόν τον συμβιβασμό; Προσωπικά –και μάλιστα, εμείς– πραγματικά το πιστεύουμε. Υπάρχουν ακόμη πολλές γκρίζες ζώνες σε αυτό το κείμενο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες παρακολούθησης του εργατικού δικαίου, του περιβαλλοντικού δικαίου και του δικαίου των καταναλωτών. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να επηρεαστούν οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, κοινωνικών υπηρεσιών ή κοινωνικής στέγασης από αυτή την οδηγία.
Αν στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όλων των συμπολιτών μας, που αμφιβάλλουν ολοένα και περισσότερο για τον ρόλο που διαδραματίζει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, πρέπει τότε να αλλάξουμε κατεύθυνση σε μια πραγματική μορφή ανιούσας κοινωνικής εναρμόνισης, θέτοντας ειδικότερα ως προτεραιότητά μας να εκπονήσουμε μια οδηγία που να καθορίζει τις έννοιες της ευρωπαϊκής δημόσιας υπηρεσίας.
Jonas Sjöstedt (GUE/NGL). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση οδηγίας για τις υπηρεσίες είναι αντιδραστική. Απειλεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε κοινωνικό ντάμπινγκ. Επιθυμούμε συνεπώς την απόρριψη της πρότασης στο σύνολό της. Εάν δεν απορριφθεί, πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ κάθε πρότασης που περιορίζει τις επιβλαβείς συνέπειες της οδηγίας, επί παραδείγματι προτάσεις κατάργησης της αρχής της χώρας προέλευσης και εξαίρεσης ορισμένων τομέων από την οδηγία.
Ο προτεινόμενος συμβιβασμός μεταξύ της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών αφαιρεί σημαντικές ατέλειες από την πρόταση, παραμένουν όμως μείζονες αμφιβολίες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα επιλυθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εμείς, από την πλευρά μας, δεν επιθυμούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων να καθορίζονται από το Δικαστήριο. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μια κατάσταση στην οποία τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και η νομοθεσία που προορίζεται για την προστασία των πολιτών μας, θα θυσιάζονται στον βωμό της ελεύθερης αγοράς.
Jens-Peter Bonde (IND/DEM). – (DA) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολλούς διαδηλωτές που, με αξιοπρεπή τρόπο, έδειξαν σήμερα την αντίθεσή τους στην οδηγία Bolkestein. Ομοίως με τους διαδηλωτές, το σουηδικό κόμμα Κίνημα του Ιουνίου επιθυμεί να απορρίψει την οδηγία Bolkestein. Ο συμβιβασμός μεταξύ της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών δεν μεταβάλλει το επίκεντρο του θέματος. Η αρχή της χώρας προέλευσης αφαιρείται αλλά δεν αντικαθίσταται από μια σαφή αρχή της χώρας υποδοχής. Η οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων συνεχίζει να δίνει στις χαμηλόμισθες χώρες το δικαίωμα να υπονομεύουν τους μισθούς μας και το δανικό μοντέλο συλλογικής διαπραγμάτευσης. Ευαίσθητοι τομείς αφαιρούνται από την οδηγία, ούτως ώστε εναπόκειται στους δικαστές να ελευθερώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να τις υπαγάγουν στην αγορά. Αυτό έχει ήδη συμβεί στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών υποθέσεων.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται άμεσα να νομοθετήσει μέσω της τροπολογίας 5, η οποία επιβεβαιώνει τις αρχές μη διάκρισης, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας του Δικαστηρίου. Οι εν λόγω αρχές φαίνονται καλές, οι τρεις όμως λέξεις αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι οι δικαστές στο Λουξεμβούργο αποφασίζουν κατά πόσον η εθνική νομοθεσία μπορεί να θεωρηθεί παράνομη εάν οι ξένες εταιρείες δεν δικαιούνται εξίσου στην πράξη σύμφωνα με αυτήν να υποβάλουν προσφορά για εργασία και να παρέχουν υπηρεσίες. Το Κίνημα του Ιουνίου χαιρετίζει τους πολωνούς υδραυλικούς και όλους τους άλλους αλλοδαπούς εργαζόμενους, πρέπει όμως να αμείβονται με μισθούς που δεν επιφέρουν διακρίσεις, μισθούς που δεν επιφέρουν ντάμπινγκ. Επιδιώκουμε τον ελεύθερο ανταγωνισμό, πρέπει όμως να είναι επίσης θεμιτός, και προτείνουμε ως εκ τούτου υπηρεσίες που ρυθμίζονται από τη μέθοδο ανοικτού συντονισμού ούτως ώστε οι δημοκρατίες μας να μην μετατρέπονται σε παράνομους φραγμούς εμπορίου από τους δικαστές του Λουξεμβούργου.
Rolandas Pavilionis (UEN). – (LT) Όλοι συμφωνούν ότι η οδηγία για τις υπηρεσίες θα νομιμοποιήσει την κυκλοφορία των υπηρεσιών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν εγκριθεί χωρίς σημαντικές τροπολογίες, δεν θα επιβάλει διακρίσεις εις βάρος των νέων χωρών. Εννοώ, προπάντων, τη διατήρηση της αρχής της χώρας προέλευσης. Αφετέρου, ιδιαίτερα όταν κάποιος λαμβάνει υπόψη τους κινδύνους που τίθενται από την πλειονότητα των τροπολογιών, η εν λόγω οδηγία θα μπορούσε να παρεκκλίνει κατά πολύ από το αρχικό σχέδιο και να καταστεί ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ένα άλλο ζήτημα είναι το φάσμα των υπηρεσιών. Συμφωνώ ότι στην πραγματικότητα η εκπαίδευση σύμφωνα τόσο με τη Συνθήκη για την Κοινότητα όσο και με την οδηγία, είναι, προπάντων, ζήτημα εθνικής αρμοδιότητας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση μόνον χρηματοδοτεί γενικά προγράμματα εκπαίδευσης. Εντούτοις, εάν υπάρχει έλλειψη εθνικής ευθύνης και η χρηματοδότηση των γενικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκπαίδευσης δεν αυξάνεται, τότε, η οδηγία για τις υπηρεσίες, επιβεβαιώνοντας μόνον την ευθύνη των εθνικών αρχών, παραμελώντας παράλληλα τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων που περιβάλλουν την επέκταση της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, απλώς τα διαιωνίζει. Αυτό, παρεμπιπτόντως, επιβεβαιώνεται από τη μείωση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων γενικής εκπαίδευσης και πολιτισμού για την περίοδο 2007-2013, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο μίας πειστικής επιστολής από την Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας προς τους ηγέτες όλων των Ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Hans-Peter Martin (NI). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύ παράξενης συζήτησης. Ακούγοντας τους εκπροσώπους των μεγάλων Ομάδων θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει ότι βρέθηκε πραγματικά λύση. Όμως ποια είναι η πραγματικότητα; Ώδινεν όρος και έτεκεν μία γραφειοκρατική χίμαιρα. Ας την κοιτάξουν καλά αυτοί που αυτοαποκαλούνται εδώ σοσιαλδημοκράτες: πώς θα μπορέσετε λοιπόν να υλοποιήσετε αυτό που θεωρείτε πως πετύχατε με τις διαπραγματεύσεις; Και από την άλλη πλευρά υπάρχει η ίδια απελπιστική κατάσταση. Αυτοί που πιστεύουν πραγματικά ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια πιο ανοικτή αγορά απέτυχαν. Τι κάνει κάποιος σε μια τέτοια κατάσταση στην πραγματική ζωή όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για σπατάλη ή αμοιβαίο θαυμασμό; Επιστρέφει στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε και κάνει μια νέα αρχή. Είναι τραγικό για την Ευρώπη το ότι εσείς εδώ δεν το κάνατε αυτό. Είναι τραγικό ότι δεν ακούσατε την κ. Rühle. Αυτοί που θέλουν να υπερασπιστούν την ιδέα της Ευρώπης είναι εκείνοι που θα υποστούν τις συνέπειες όλων των προβλημάτων που προστέθηκαν τώρα, καθώς και των παραπόνων που θα μας απευθυνθούν.
Ria Oomen-Ruijten (PPE-DE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, η ευημερία και η ευπραγία των πολιτών της ΕΕ βασίζονται σε αναγνωρισμένες ελευθερίες: την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των προσώπων, των κεφαλαίων και των υπηρεσιών.
Ενώ η προώθηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών προσαρμόζεται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Λισαβόνας, δεδομένου ότι είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η πρόταση η οποία βρίσκεται ενώπιον μας, αποδείχτηκε μία ταχεία λύση, μία λύση, η οποία, ενώ μπορεί να είναι μοιραία, μπορεί να έχει επίσης θετικές επιπτώσεις. Αποδείχτηκε επωφελής για τα νέα κράτη μέλη, αλλά σας προειδοποιώ ότι η κοινωνική αναταραχή την οποία δύναται να προκαλέσει μπορεί να σημαίνει ότι θα οδεύσουμε από το κακό στο χειρότερο, και η οδηγία δεν θα οδηγήσει μόνον σε κοινωνική αναταραχή, θα εξουδετερώσει το θετικό έργο.
Υπάρχουν αρκετά επιπλέον προβλήματα. Η απόσπαση των εργαζομένων είναι ένα από αυτά που θα αναφέρω. Τι προτίθεται να πράξει πλέον η Επιτροπή; Προερχόμενη και η ίδια από μία παραμεθόριο περιοχή, γνωρίζω ότι πρέπει να αποτρέψουμε τα διοικητικά εμπόδια να παρεμποδίσουν την απόσπαση των εργαζομένων, ή να την αποκλείσουν εντελώς. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, αν μη τι άλλο με σκοπό να επαναφέρουμε την υπόθεση της προσωρινής απασχόλησης στο Συμβούλιο. Μόλις όλα λειτουργήσουν ομαλά στον τομέα προσωρινής απασχόλησης, τουλάχιστον εγώ θα ταχθώ υπέρ της ένταξης αυτού του τομέα εντός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για τις υπηρεσίες, αλλά το σημείο αυτό δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, αυτό το οποίο έχει σημασία τώρα είναι να επανέλθει η οδηγία για την προσωρινή απασχόληση.
Τα πάντα εξαρτώνται από τις διαδικασίες παρακολούθησης που θα τεθούν σε εφαρμογή: παρακολούθηση της απόσπασης των εργαζομένων, παρακολούθηση των ανεξάρτητων εμπορευόμενων … Όσον αφορά το πρώτο, δεν εξετάζουμε μόνον την κοινωνική ασφάλιση και τους φόρους, μπορούμε επίσης να ορίσουμε ότι οι ελάχιστοι μισθοί θα καθορίζονται βάσει των χρησιμοποιούμενων μορφών.
Αυτό καθιστά τη διαδικασία της οδηγίας για τις υπηρεσίες τόσο αποτελεσματική και είμαι ικανοποιημένη με τις συμβιβαστικές λύσεις που έχουν επιτευχθεί.
Poul Nyrup Rasmussen (PSE). – (DA) Κύριε Πρόεδρε, η συμβιβαστική λύση η οποία βρίσκεται ενώπιόν μας και την οποία πρόκειται να ψηφίσουμε την Πέμπτη είναι μία οδηγία για τις υπηρεσίες αρκετά διαφορετική από την οδηγία Bolkestein. Μπορώ ως εκ τούτου να πω στον κ. Bonde ότι οι χιλιάδες αξιότιμοι συνδικαλιστές οι οποίοι διαδηλώνουν έξω από το Κοινοβούλιο σήμερα υποστηρίζουν τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε σε αυτήν την Αίθουσα. Ο κ. Bonde πρέπει μόνον να διαβάσει τη δήλωση τύπου του John Monks, Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, για να το δει. Πρέπει να ομολογήσω, επίσης, ότι δεν έχω καμία αμφιβολία ως προς τον λόγο για τον οποίο την υποστηρίζουν. Συμμετείχα και ο ίδιος στο να κινηθούν τα πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι συμφωνίες και η εργατική νομοθεσία θα αποφασιστούν από τις επιμέρους χώρες και τα επιμέρους συνδικαλιστικά κινήματα. Αυτή η ρύθμιση θα παρέχει περισσότερες θέσεις εργασίας. Ο δημόσιος τομέας θα διασφαλιστεί, και εμείς θα αποφύγουμε το σχίσμα μεταξύ των νέων και των παλαιών κρατών μελών.
Την Πέμπτη, θα ψηφίσουμε ένα ισορροπημένο άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς. Λέω εδώ και πολύ καιρό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μία μορφή ανταγωνισμού μεταξύ κρατών. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποφύγαμε μέσω του συμβιβασμού που βρίσκεται τώρα ενώπιόν μας. Πρέπει τώρα να επιτύχουμε έναν ανταγωνισμό υπό δίκαιους και διαφανείς όρους, και πρέπει να επιτύχουμε προστασία αυτών των συμφερόντων που εξυπηρετούν το κοινό και τον μεμονωμένο πολίτη στον δημόσιο τομέα όπως καταδεικνύεται με διάφορους τρόπους στις κοινωνίες μας. Θεωρώ ότι αυτός ο συμβιβασμός που έχουμε ενώπιόν μας είναι σημαντικός, και πιστεύω επίσης ότι εκφράζει μία κρίσιμη αναπτυξιακή τάση επί της οποίας πρέπει να οικοδομήσουμε περαιτέρω, ανεξαρτήτως του αν μιλούμε για την οδηγία σχετικά με τον χρόνο εργασίας ή τα πολλά άλλα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Υπό την ιδιότητά μου, επίσης, ως Προέδρου του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, μπορώ συνεπώς να συστήσω τον παρόντα συμβιβασμό. Θα μας οδηγήσει ασφαλώς στη σωστή κατεύθυνση.
Cecilia Malmström (ALDE). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, συζητούμε την οδηγία για τις υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρώπη επί σχεδόν δύο έτη. Είναι, φυσικά, εξαιρετικό ότι υπάρχει τελικά κάτι για το οποίο οι άνθρωποι δείχνουν ενεργό ενδιαφέρον μεταξύ των θεμάτων που εξετάζουμε σε αυτήν τη Συνέλευση. Ορισμένες φορές, ανακύπτουν πολλές παρανοήσεις και, ορισμένες φορές, αυτές οι παρανοήσεις γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης με αρκετά δυσάρεστο τρόπο.
Η οδηγία για τις υπηρεσίες αποσκοπεί στην αφαίρεση των χιλιάδων γραφειοκρατικών εμποδίων που καθιστούν δύσκολα τα πράγματα για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, ειδικά τις μικρές εταιρείες. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι οι εταιρείες δημιουργούν τις θέσεις απασχόλησης. Χωρίς τις εταιρείες, δεν θα υπήρχαν καθόλου εργαζόμενοι. Ο τομέας των υπηρεσιών είναι ένα αναπτυσσόμενο τμήμα των οικονομιών μας, το οποίο προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την απασχόληση και την ανάπτυξη. Πρέπει να ανοίξουμε και να μεταρρυθμίσουμε τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατεπειγόντως. Η αρχή της χώρας προέλευσης είναι έξυπνη επειδή δημιουργεί μία πραγματική εσωτερική αγορά χωρίς διακρίσεις. Αυτό συνιστά σημαντική πρόοδο για τους ανθρώπους και τις εταιρείες. Η αρχή αποσαφηνίστηκε και καθορίστηκε στον συμβιβασμό της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς, ο οποίος δηλώνει ότι εφαρμόζονται οι κανόνες της χώρας υποδοχής οι οποίοι διέπουν την εργατική νομοθεσία, τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια.
Ο συμβιβασμός ο οποίος κυκλοφορεί τώρα μεταξύ των μεγάλων ομάδων έχει εισαγάγει μία εξαιρετικά συγκεχυμένη έννοια, δηλαδή την έννοια της κοινωνικής πολιτικής. Αυτό είναι άκρως ατυχές επειδή ανοίγει την πόρτα στον προστατευτισμό και σε πάρα πολλές διαφορετικές νομικές ερμηνείες. Μπορεί, πράγματι, να ακουστεί πώς εκπρόσωποι από διάφορες ομάδες ερμηνεύουν ήδη τον συμβιβασμό. Φαίνεται, ωστόσο, τώρα ωσάν ο συμβιβασμός να είναι καθ’ οδόν προς την έξοδο, στην περίπτωση αυτή πρόκειται για μία κατάσταση πραγμάτων την οποία επικροτούμε.
Η οδηγία για τις υπηρεσίες αφορά το πώς η Ευρώπη θα διατηρηθεί σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Πρόκειται για την ανάπτυξη, την οικονομία, την απασχόληση και την ελευθερία επιλογής. Κατόπιν της Συνθήκης της Ρώμης, ο στόχος μας ήταν να θεσπίσουμε επίσης την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών. Τώρα είναι η στιγμή να πράξουμε αυτό ακριβώς.
Carl Schlyter (Verts/ALE). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, το Κοινοβούλιο σήμερα συνθηκολογεί και αποκηρύσσει τον πολιτικό του ρόλο. Ο συμβιβασμός σημαίνει ότι η έννοια της αρχής της χώρας προέλευσης αφαιρείται και αντικαθίσταται από ένα πολιτικό κενό. Αυτό το κενό θα καλυφθεί εν συνεχεία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το οποίο, με τη σειρά του, θα επανεισαγάγει την αρχή της χώρας προέλευσης, επειδή το Δικαστήριο προτάσσει σταθερά τα θέματα εσωτερικής αγοράς οιωνδήποτε άλλων. Το Δικαστήριο δεν μπορεί να αγνοηθεί, και ούτε μπορεί να θεωρηθεί υπόλογο. Αυτό είναι δημοκρατία;
Μόνον μεγάλες εταιρείες με στρατιές δικηγόρων θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν την οδηγία για τις υπηρεσίες προκειμένου να υποστηρίξουν τα συμφέροντά τους. Η μόνη ανεργία στην οποία θα θέσει τέλος η οδηγία θα είναι η ανεργία των δικηγόρων. Οι χαμένοι θα είναι οι δήμοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις. Ας καταψηφίσουμε αυτήν την οδηγία. Αντί να επιβάλλουμε την ελευθέρωση των πάντων, πρέπει να σεβαστούμε δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις για να προστατεύσουμε τομείς από την κοντόφθαλμη σκέψη που επικεντρώνεται στην αγορά. Η ΕΕ δεν μπορεί να ζήσει μόνον βασιζόμενη στην οικονομική επάρκεια. Χρειαζόμαστε επίσης δημοκρατική επάρκεια στην οποία δεν θα καταπατούνται διαρκώς οι άνθρωποι από κακές οδηγίες.
Γεώργιος Τούσσας (GUE/NGL). – Κύριε Πρόεδρε, η οδηγία για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών και την ελευθερία εγκατάστασης εντάσσεται στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θεμελιώνεται στη βάση της Συνθήκης του Μάαστριχτ καθώς και στον επικυρωμένο στόχο της στρατηγικής της Λισαβόνας για τη διαμόρφωση της ενιαίας αγοράς, με πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων μέσα από την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων και κοινωφελών υπηρεσιών και το χτύπημα θεμελιωδών εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης,
Οι όρκοι πίστης στις αρχές της πλήρους ασυδοσίας των μονοπωλίων, επαναλήφθηκαν με αλαζονικό τρόπο σήμερα από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Barroso.
Η πολιτική συμφωνία Λαϊκού Κόμματος - Σοσιαλιστών με τη δέσμη τροπολογιών, δεν αλλάζει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της οδηγίας, της οποίας η βασική αρχή είναι η χώρα καταγωγής, δηλαδή η πλήρης ασυδοσία για το κεφάλαιο και η καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων. Οι συστάσεις για τον δήθεν σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων, αποτελούν προσπάθεια, προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι και να εκτονωθούν οι αντιδράσεις των εργαζομένων.
Το επιχείρημα ότι η απελευθέρωση θα σημαίνει φτηνότερες υπηρεσίες για τους λαούς δεν ευσταθεί, αφού με την οδηγία οι υπηρεσίες θα επικεντρωθούν σε λιγότερα χέρια και τα μονοπώλια θα καθορίζουν την ποιότητα και τις τιμές σύμφωνα με την αύξηση των κερδών τους, γι’ αυτό θα καταψηφίσουμε την οδηγία. Σπέρνετε ανέμους, είναι σίγουρο ότι θα θερίσετε θύελλες.
(Ο Πρόεδρος διακόπτει τον ομιλητή)
Hélène Goudin (IND/DEM). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, το σουηδικό κόμμα Λίστα του Ιουνίου υπερασπίζεται μία αποδοτική εσωτερική αγορά και ως εκ τούτου διάκειται θετικά στην οδηγία για τις υπηρεσίες. Παράλληλα, εκτιμούμε την εθνική αυτοδιάθεση. Πρέπει να υπάρχουν ικανοί λόγοι προκειμένου τα κράτη μέλη να μεταβιβάσουν εξουσία και αρμοδιότητες στην ΕΕ. Εάν δεχτούμε την αρχή της χώρας προέλευσης, εγκαταλείπουμε την εθνική κυριαρχία. Πιστεύουμε ότι τα οφέλη αυτής της αρχής είναι πολύ περιορισμένα για να είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε. Αυτή η αρχή επηρεάζει κυρίως υπηρεσίες όπως οι κατασκευές, η καθαριότητα και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες. Πρόκειται για σπουδαίους τομείς, δεν έχουν όμως αποφασιστική επίδραση στην σουηδική ευημερία και το ΑΕγχΠ.
Είναι επίσης καλό ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτήν την οδηγία εθνικά μονοπώλια υπηρεσιών. Εάν αυτά πρέπει να αναδιοργανωθούν, πρέπει να γίνει με δημοκρατικό πνεύμα, δηλαδή μέσω ευρείας συζήτησης σε αυτές τις χώρες οι οποίες πιστεύουν ότι μία τέτοια αλλαγή είναι ευκταία. Θα υποστηρίξουμε αυτόν τον συμβιβασμό.
Zbigniew Krzysztof Kuźmiuk (UEN). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η κοινή ευρωπαϊκή αγορά υποτίθεται ότι βασιζόταν σε τρεις ελευθερίες. Αναφέρομαι στην ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών, την ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων και την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.
Τις τελευταίες δεκαετίες, η εφαρμογή της πρώτης εξ αυτών των ελευθεριών έδωσε τη δυνατότητα στα παλαιά κράτη μέλη να επιτύχουν πλεονάσματα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο εμπορικό τους ισοζύγιο με χώρες όπως η Πολωνία. Αυτό βοήθησε να εξασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στα παλαιά κράτη μέλη.
Η δεύτερη ελευθερία επέτρεψε στους επιχειρηματίες από τα παλαιά κράτη μέλη να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του πολωνικού δημόσιου ταμείου με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, κυρίως στον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα.
Δυστυχώς, όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, αυτή ακριβώς η ελευθερία που θα ήταν άκρως επωφελής στα νέα κράτη μέλη, αντιμετωπίζουμε σημαντικούς περιορισμούς.
Η αποκαλούμενη οδηγία για τις υπηρεσίες ενδεχομένως βοήθησε στη βελτίωση της κατάστασης. Δυστυχώς, το παρόν σχέδιο το οποίο περιέχεται στην έκθεση της κ. Gebhardt απέχει πολύ από την εκδοχή που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν έχει μεγάλη σχέση με την ιδέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα απροσδόκητο καθώς οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% του ΑΕγχΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών θα επιταχύνει αναμφισβήτητα το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕγχΠ σε όλα τα παλαιά κράτη μέλη καθώς και στα νέα.
Roselyne Bachelot-Narquin (PPE-DE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας φανταστούμε τη συνέχιση του έργου μας. Είναι καιρός να υπενθυμίσουμε σε εαυτούς ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με διαδικασία συναπόφασης. Έξυπνα, ο συνάδελφός μας, ο κ. Harbour, μπόρεσε να εγκαταλείψει την ιδέα μιας κοινοβουλευτικής νίκης, που ήταν η πιθανή έκβαση, αλλά που οδηγούσε κατευθείαν στη βασανιστικά αργή αγωνία εκπόνησης ενός κρίσιμου κειμένου για τις υπηρεσίες. Ο γύρος που πραγματοποίησε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζουμε. Ο συμβιβασμός που εκπόνησε μαζί με την κ. Gebhardt –στην οποία θέλω να αποτίσω φόρο τιμής– είναι ο μόνος δυνατός στο Συμβούλιο και μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου. Δεν υπάρχει ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο για το είδος της εσωτερικής αγοράς που θέλουν ορισμένα άτομα. Η επιμονή στην επιδίωξη αυτού του είδους της αγοράς θα συνιστούσε πύρρειο νίκη.
Εκείνο, επιπλέον, που είναι πρόδηλο είναι πως η μεταξύ μας διαφορά κατέστη διαφορά μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Με βάση αυτή την παρατήρηση, σήμερα τίθεται υπό αμφισβήτηση η λογική της διεύρυνσης. Ας μην λησμονούμε ότι η αποτυχία της οδηγίας για τις υπηρεσίες θα συμπεριληφθεί σε μια λίστα που περιλαμβάνει την κατάρρευση του Συντάγματος, τις ανησυχίες σε σχέση με τις δημοσιονομικές προοπτικές και τις αμφιβολίες σε σχέση με τη Στρατηγική της Λισαβόνας.
Πρέπει τώρα να συμμετάσχουμε σε μια στρατηγική συμφιλίωσης προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανή την κοινοτική φιλοδοξία. Επεσήμανα ένα πραγματικό πρόβλημα σε σχέση με τη διακριτική μεταχείριση που αισθάνονται ότι υφίστανται τα νέα κράτη μέλη όταν αντιμετωπίζουν περιορισμούς που επιβάλλονται στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Θέλω πρόθυμα να πω σε αυτές τις χώρες ότι δεν θα αντιμετωπίσουν αυτές τις διακρίσεις απορρίπτοντας τον συμβιβασμό και, άρα, μακροπρόθεσμα, την οδηγία για τις υπηρεσίες ή αμφισβητώντας την οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων – το αντίθετο. Αυτή ήταν η συλλογιστική του έργου που πραγματοποιήσαμε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων υπό την αιγίδα της κ. Van Lancker, όταν απαλείψαμε τα άρθρα 24 και 25 από το αρχικό κείμενο.
Στο εξής, πρέπει να καλέσουμε και επισήμως να ανακληθεί το μορατόριουμ και να αρθούν όλοι οι περιορισμοί στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων των νέων κρατών μελών. Καλό θα ήταν, επίσης, να συσχετιστούν αυτά τα θέματα κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο σχετικά με την οδηγία για τις υπηρεσίες. Ωστόσο, μια μελέτη του κειμένου κατέδειξε επίσης τις πολλές ελλείψεις στο νομικό οπλοστάσιο της Κοινότητας. Ορισμένα μέλη εξέφρασαν δικαιολογημένες ανησυχίες και πρέπει να διασκεδάσουμε αυτές τις ανησυχίες. Ας συνεκτιμήσουμε την αναμφίβολη πρόοδο που συνιστά αυτό το κείμενο, διότι το νομοθετικό μας έργο μόλις άρχισε.
Edit Herczog (PSE). – (HU) Το έτος που γεννήθηκα, ο Πρόεδρος Kennedy είπε, «Ich bin ein Berliner». Τότε, όλοι το κατάλαβαν και συμφώνησαν μαζί του ότι ο διαχωρισμός Ανατολής και Δύσης ήταν ένα ιστορικό ανόμημα. Εάν έλεγα σήμερα «Ich bin ein Polish υδραυλικός», διερωτώμαι εάν θα συνειδητοποιούσαμε όλοι μας ότι το θέμα εξακολουθεί να είναι η ενότητα της Ευρώπης, και εάν θα συμφωνούσαμε όλοι.
Η οδηγία για τις υπηρεσίες εκτείνεται πέραν των συμφερόντων και πραγματεύεται τις αξίες. Πραγματεύεται τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες που ορίζονται στη Συνθήκη της Ρώμης, και τις ίσες ευκαιρίες. Τον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτο η Ευρώπη να κάνει διακρίσεις κατά ενός παρόχου υπηρεσιών βάσει της προέλευσης, της ιθαγένειας ή της μητρικής γλώσσας.
Ένας σημαντικός στόχος είναι η μείωση του αριθμού και της ευαισθησίας αυτών που εξαναγκάζονται να εισέλθουν στη μαύρη ή στη γκρίζα οικονομία. Θέλουμε μία καλύτερη Ευρώπη! Θέλουμε μία Ευρώπη όπου οι παροχείς υπηρεσιών απολαμβάνουν ασφάλεια δικαίου στα κράτη μέλη. Θέλουμε μία καλύτερη Ευρώπη, όπου οι παροχείς υπηρεσιών μπορούν να δημιουργήσουν ευρωπαϊκές θέσεις απασχόλησης και να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών νομίμως. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο, σταθερό και σαφές νομικό υπόβαθρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι σοσιαλιστές βουλευτές του ΕΚ των νέων κρατών μελών ανέκαθεν έθιγαν το θέμα της υποστήριξης αυτού του κοινού συμφέροντος της Ευρώπης. Υπήρξαμε εποικοδομητικοί, αποδεχτήκαμε την ολική αφαίρεση της εργασιακής νομοθεσίας από αυτήν την οδηγία. Αναγνωρίσαμε ότι αντί της χώρας προέλευσης, πρέπει να ρυθμίσουμε την ελευθερία παροχής υπηρεσιών. Αναγνωρίσαμε ότι η οδηγία δεν μπορεί να έρθει σε αντίφαση με άλλα, υφιστάμενα ευρωπαϊκά νομικά πρότυπα, και ότι δεν μπορεί να επικαλύψει τη Συνθήκη. Δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε το συγκεκριμένο, σταθερό και σαφές πλαίσιο που έχει θεσπιστεί. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τυχόν ασαφείς εξαιρέσεις, επειδή αυτές θα αφήσουν περιθώριο για τις αυθαίρετες αποφάσεις των κρατών μελών.
Δεν υποστηρίζουμε την ολική αφαίρεση των δημόσιων υπηρεσιών οικονομικού χαρακτήρα, αλλά προτιθέμεθα να εξετάσουμε μεμονωμένες τομεακές εξαιρέσεις. Αναγνωρίζουμε και μάλιστα επικροτούμε την προστασία την οποία δικαιούνται παντού και πάντοτε οι ευρωπαίοι καταναλωτές, αλλά δεν δεχόμαστε ότι η προστασία των καταναλωτών πρέπει να περιορίζει την ελευθερία παροχής υπηρεσιών. Και τελευταίο αλλά όχι έσχατο: στην πρόκληση του παγκόσμιου ανταγωνισμού, η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να δαπανά το από κοινού παραγόμενο ΑΕγχΠ σε διοικητική εποπτεία.
Karin Riis-Jørgensen (ALDE). – (DA) Κύριε Πρόεδρε, αυτή είναι μία κρίσιμη ώρα για την Ευρώπη. Την Πέμπτη έχουμε δύο επιλογές. Είτε μπορούμε να επιδείξουμε, ειδικότερα, την από καιρό επιδιωκόμενη αλληλεγγύη με τα νέα κράτη μέλη μας και να δείξουμε ότι παίρνουμε στα σοβαρά τους πολίτες της Ευρώπης, καθώς και την επιθυμία των καταναλωτών για περισσότερες και φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις και την απαίτηση για περισσότερες θέσεις απασχόλησης, ή μπορούμε να εξαπατήσουμε τους Ευρωπαίους εγκρίνοντας μία οδηγία για τις υπηρεσίες με οποιοδήποτε τίμημα, συμπεριλαμβανομένου του κατώτερου κοινού παρανομαστή, και εγκρίνοντας ένα έγγραφο το οποίο δεν αλλάζει κανέναν από τους υφιστάμενους προστατευτικούς όρους στον τομέα των υπηρεσιών – ένα έγγραφο το οποίο δεν διατηρεί καν το κατεστημένο αλλά, επιπλέον όλων, αποτελεί βήμα οπισθοδρόμησης επειδή δημιουργεί περισσότερα εμπόδια για τις επιχειρήσεις μας.
Η Επιτροπή, έχει δυστυχώς, κάνει ήδη την επιλογή της, κύριε McCreevy, και συνέβαλε αλυσιτελώς στον συμβιβασμό μεταξύ των δύο μεγάλων Ομάδων. Ανέμενα ότι η Επιτροπή θα ήταν ο σημαιοφόρος μιας πραγματικής εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών η οποία συνιστά, φυσικά, τον καθαυτό ακρογωνιαίο λίθο της πασίγνωστης διαδικασίας της Λισαβόνας της Επιτροπής. Ο συμβιβασμός των μεγάλων Ομάδων δεν θα φέρει επ’ ουδενί την ΕΕ πλησιέστερα στους πολίτες της, το οποίο είναι φυσικά αυτό που συνήθως αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε. Μόνον μία πραγματική εσωτερική αγορά υπηρεσιών μπορεί να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας τις οποίες χρειαζόμαστε τόσο στην Ευρώπη. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί μάρκετινγκ που έχει παρεκτραπεί.
Πρέπει να αποκηρύξουμε σαφώς τις εκστρατείες τρόμου, την παραπληροφόρηση και τη δημαγωγία στην οποία έχουν ενδώσει συγκεκριμένοι κύκλοι –ορισμένοι εξ αυτών σε αυτήν την Αίθουσα– όσον αφορά το κοινωνικό ντάμπινγκ, τη μαζική ανεργία και άλλα αίσχη. Η δράση τους είναι σκανδαλώδης.
Hélène Flautre (Verts/ALE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, όπως επεσήμαναν πολλοί συνάδελφοι, η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι επικίνδυνη από κοινωνική άποψη, πάσχει όσον αφορά τη δομή της και είναι περίπλοκη από νομική άποψη. Με λίγα λόγια, βρίσκεται στον αντίποδα ακριβώς ενός συγκροτημένου νομοθετικού κειμένου, ενός δηλαδή κειμένου που να είναι επ’ ωφελεία του ευρωπαϊκού σχεδίου και των Ευρωπαίων.
Εμείς, εδώ στο Σώμα, εκπροσωπούμε τους πολίτες. Υπήρχαν πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες σήμερα το απόγευμα στους δρόμους του Στρασβούργου. Πιστεύω ότι η διαδήλωση ήταν μια υγιής πράξη δημοκρατίας, στην οποία έλαβαν μέρος οι σκιώδεις εισηγητές και οι εισηγητές με στόχο την απόρριψη της οδηγίας ως έχει και για να προταθούν ουσιώδεις αλλαγές ως προς το περιεχόμενό της.
Η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία προφανώς θέλει μια ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών, είναι όμως κατηγορηματικά αντίθετη στο να διέπεται από ανταγωνισμό μεταξύ των εθνικών δικαίων, διότι αυτό ακριβώς σημαίνει η αρχή της χώρας προέλευσης, πράγμα που στην πράξη θα οδηγήσει σε εναρμόνιση προς τα κάτω. Αυτός είναι ο λόγος που θα υπερψηφίσουμε την πρόταση. Επιπλέον, υποβάλαμε ορισμένες τροπολογίες, που αντιβαίνουν στην αρχή της χώρας προέλευσης και εξαιρούν τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.
Bairbre de Brún (GUE/NGL). – (Η ομιλήτρια μίλησε Ιρλανδικά)
Σας προτρέπω να απορρίψετε την οδηγία για τις υπηρεσίες. Η πρόσφατη διαφορά για τα ιρλανδικά οχηματαγωγά έδειξε τι θα μπορούσε να επιφυλάσσει το μέλλον για τους εργαζομένους και τα δικαιώματα των εργαζομένων σύμφωνα με την οδηγία για τις υπηρεσίες, ενώ παράλληλα πολλές δημόσιες παρατηρήσεις του Επιτρόπου McCreevy υπογράμμισαν προσφάτως τους κινδύνους για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η οδηγία εμπορευματοποιεί σχεδόν όλες τις υπηρεσίες εντός της ΕΕ. Θα αποστερήσει εκατομμύρια ανθρώπους από ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες. Θίγει υπερβολικά τις γυναίκες, τόσο ως πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών όσο και ως χρήστες αυτών των υπηρεσιών, και συμφωνώ με τις επισημάνσεις που έγιναν απόψε σχετικά με αποφάσεις που καταλήγουν στο Δικαστήριο. Άνθρωποι διαδήλωσαν κατά δεκάδες χιλιάδες σήμερα για να εκφράσουν την εναντίωσή τους, αλλά προειδοποιούμε τις κυβερνήσεις: ο αγώνας θα είναι εξαιρετικά έντονος σε εθνικό επίπεδο.
Dariusz Maciej Grabowski (IND/DEM). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, το ποσοστό ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημειώνει πτώση εδώ και χρόνια, και πρόσφατα έχει πέσει κάτω του 2% ανά έτος. Ο κόσμος μάς αφήνει πίσω επειδή όσον αφορά τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτοί επιτυγχάνουν να χαμηλώσουν το κόστος και τις τιμές και δημιουργούν νέα προϊόντα που καταλαμβάνουν πλεονεκτική θέση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μένει πίσω καθώς έχει έναν δαπανηρό γεωργικό τομέα και μία λανθασμένη, οικονομικά δαπανηρή και αναποτελεσματική πολιτική επιχορήγησης του εν λόγω τομέα. Η Ένωση έχει επίσης έναν πολυδάπανο βιομηχανικό τομέα. Είναι επιβαρημένος από υπερβολικά κοινωνικά προνόμια, την κοινή τελωνειακή πολιτική, και ακριβές γραφειοκρατικές ρυθμίσεις. Κυριότερο όλων, η Ένωση έχει πολυδάπανες υπηρεσίες. Ο τομέας των υπηρεσιών δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας, παρεμποδίζεται όμως η πρόσβαση στην αγορά των παρόχων φθηνότερων υπηρεσιών.
Η απόπειρα παρακώλυσης της ελευθέρωσης των υπηρεσιών θυμίζει την απόπειρα παρακώλυσης της ροής φτηνών καταναλωτικών αγαθών από την Ασία. Είναι δαπανηρή και αναποτελεσματική. Είναι δαπανηρή επειδή απαιτεί ένα εκτεταμένο διοικητικό σύστημα, και είναι αναποτελεσματική επειδή συμβάλει στην άνθηση των παράνομων υπηρεσιών που είναι επιβλαβείς στους εργάτες. Αυτοί που υπερασπίζονται τις υφιστάμενες διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι αγωνίζονται για τις θέσεις εργασίας των πολιτών τους και αγωνίζονται ενάντια στην αύξηση της ανεργίας. Το αντεπιχείρημά μου είναι το εξής. Σκεφτείτε τι συνέβη στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Και οι δύο χώρες άνοιξαν τις αγορές τους. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε ή μειώθηκε; Η ανεργία αυξάνεται ή μειώνεται; Μπορεί να υπάρχει μόνον ένα συμπέρασμα. Η κατάσταση της αγοράς υπηρεσιών συνέβαλε στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Πιστεύω ότι οι φθηνότερες υπηρεσίες είναι το κλειδί στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της Ένωσης. Οι φθηνότερες υπηρεσίες θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και κατανάλωσης. Η αγορά πρέπει επίσης να επεκταθεί και να εισαχθούν νέες τεχνολογίες. Οι φθηνές υπηρεσίες είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης, ή τουλάχιστον ελάφρυνσης, του προβλήματος ανεύρεσης πόρων για...
(Ο Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)
Jacek Protasiewicz (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, το θέμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στον σύγχρονο κόσμο του παγκόσμιου ανταγωνισμού ανακύπτει σχεδόν σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται σε αυτό το Κοινοβούλιο.
Θα θέλαμε η Ευρώπη να αναπτυχθεί με δυναμικό τρόπο και να καταστεί η πιο ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο σε λίγα χρόνια. Οι πολίτες της Ευρώπης θα το επιθυμούσαν αυτό επίσης, και είναι βέβαιοι ότι οι αποφάσεις τις οποίες παίρνουμε σε αυτό το Κοινοβούλιο οδηγούν την Ένωση προς αυτόν τον στόχο. Θα αποτύχουμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προσδοκίες, ωστόσο, εάν δεν βρούμε το θάρρος να δημιουργήσουμε μία πραγματικά κοινή αγορά η οποία θα παρέχει σε όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες μία ευκαιρία να αναπτυχθούν, ανεξαρτήτως από το πού είναι εγκαταστημένα τα κεντρικά τους γραφεία. Οι σωστές συνθήκες ανάπτυξης δεν θα δημιουργηθούν ποτέ εάν συμφωνήσουμε σε προστατευτικές πρακτικές. Αυτές οι πρακτικές συνιστούν επίσης μια μορφή διάκρισης, και όχι μόνον κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής Ανατολής-Δύσης, εντούτοις εκεί είναι πλέον εμφανείς. Τείνουν επίσης να είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για τους πολίτες των νέων κρατών μελών.
Η ευρωπαϊκή οικονομία απαιτεί την ανάπτυξη και οι πολίτες των κρατών μελών απαιτούν θέσεις εργασίας. Το σχέδιο οδηγίας το οποίο συζητούμε σήμερα και το οποίο εκπονήθηκε υπό την προηγούμενη Επιτροπή, ήταν μία κατάλληλη και λογική απάντηση σε αυτές τις απαιτήσεις. Δεδομένου ότι οι υπηρεσίες ισοδυναμούν με το 70% του εισοδήματος το οποίο παράγεται στο πλαίσιο της Ένωσης και παρέχουν θέσεις εργασίας για την πλειονότητα των Ευρωπαίων, θα έπρεπε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του τομέα χωρίς περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν τα περισσότερα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία. Αυτό αντιβαίνει στην κοινή λογική και επίσης στις διατάξεις των Συνθηκών.
Υπήρχαν έντονα συναισθήματα για το σχέδιο της οδηγίας από την αρχή. Εισήχθησαν αρκετές τροπολογίες, και τελευταία συμφωνήθηκε μία συμβιβαστική εκδοχή κατά την εξέλιξη των εργασιών που αναλήφθηκαν από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών. Αυτό συνιστά πραγματικά μία φιλόδοξη συμβιβαστική λύση. Αλλοιώνει σημαντικά το νόημα αυτού του κειμένου. Περαιτέρω αλλαγές στο κείμενο, ωστόσο, θα σημάνουν δειλία ενώπιον των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Η Ένωση δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επιτυχώς στην παγκόσμια αγορά εάν παραλύσει από τον φόβο του εσωτερικού ανταγωνισμού.
Arlene McCarthy (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, ο προκάτοχός μου, κ. Philip Whitehead, βουλευτής του ΕΚ, θα ήταν υπερήφανος εάν μιλούσε εξ ονόματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών. Θα ήταν υπερήφανος για το έργο που επιτέλεσε η εισηγήτριά μας, κ. Gebhardt, και όλοι οι βουλευτές που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να τροποποιήσουν την πρόταση της Επιτροπής. Θα ήθελε να βρισκόταν εδώ για να γίνει μάρτυρας του ώριμου και υπεύθυνου τρόπου με τον οποίο το παρόν Κοινοβούλιο οικοδομεί μία συναίνεση εξ ονόματος των πολιτών μας για το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών. Εάν το κάνουμε σωστά, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε την αγορά, να τονώσουμε την απασχόληση και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την ΕΕ και να βοηθήσουμε την Ευρώπη να ανταγωνιστεί παγκοσμίως τις ανθούσες αγορές υπηρεσιών της Ινδίας και της Κίνας.
Η πρόταση Bolkestein ήταν ατελής επειδή απέτυχε να αναγνωρίσει ότι εάν θέλετε από την κοινή γνώμη να υποστηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, πρέπει να την πείσετε για τα οφέλη και να τη διαβεβαιώσετε ότι δεν θα υπονομεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων ή των καταναλωτών. Εάν θέλετε να παροτρύνετε τους πολίτες να στηρίξουν την αλλαγή και τη μεταρρύθμιση, πρέπει να τους εξηγήσετε τι συνεπάγεται για αυτούς, για τις δικές τους προοπτικές διαβίωσης. Το Κοινοβούλιο είναι αυτό το οποίο μιλά εκ μέρους του πολίτη και προωθεί τα θέματα όλων των πολιτών, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, των εργαζομένων και των ανέργων μας.
Συνεπώς, ας απλοποιήσουμε τα πράγματα. Πρέπει να θέσουμε τέλος στις γελοίες μεροληπτικές πρακτικές που ανακόπτουν τις επιχειρήσεις μας από το να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά. Για ποιον λόγο πρέπει μία επιχείρηση να υποβάλει αίτηση σε ένα εγχώριο επιμελητήριο, μόνο και μόνο για να της πουν ότι υπάρχει λίστα πενταετούς αναμονής; Για ποιον λόγο πρέπει μία επιχείρηση να συστήσει τέσσερα γραφεία και να καταβάλει εγγύηση 500 000 ευρώ; Η παραοικονομία ανθεί στην Ευρώπη στον τομέα των υπηρεσιών, επειδή αυτοί οι σύνθετοι και δαπανηροί φραγμοί ενθαρρύνουν τις επιχειρήσεις να εμπλέκονται σε αδήλωτη και παράνομη εργασία. Ας τις νομιμοποιήσουμε με αυτούς τους κανόνες. Ας απαλλαγούμε από τον προστατευτισμό, αλλά ας προστατεύσουμε τα δικαιώματα των καταναλωτών και των εργαζομένων.
Πιστεύω ότι οι καταναλωτές μπορούν να δουν το όφελος της επιλογής και του ανταγωνισμού, εάν μπορούν να είναι βέβαιοι ότι εάν κάτι πάει στραβά, μπορούν να αποζημιωθούν γρήγορα από ένα εγχώριο δικαστήριο και ότι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κυνηγήσουν έναν κακό πάροχο υπηρεσίας στη Λισαβόνα, στο Παρίσι, τη Βαρσοβία ή το Λονδίνο προκειμένου να αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους. Αυτό προσπαθούμε να επιτύχουμε με αυτές τις συμβιβαστικές λύσεις.
Αυτοί που εργάζονται στον τομέα των υπηρεσιών χρειάζονται την εγγύηση ότι τα δικαιώματα απασχόλησης τους προστατεύονται. Δεν πρόκειται για την παλαιά ή τη νέα Ευρώπη. Δεν πρόκειται για την αριστερά ή τη δεξιά. Οι πολίτες προσβλέπουν σε μας για να κάνουμε τη σωστή επιλογή: θα απαλλαγούμε από τον προστατευτισμό που παραλύει την ενιαία αγορά υπηρεσιών και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων και των καταναλωτών. Πιστεύω ότι εάν το πράξουμε σωστά, θα αποτελέσει νίκη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και τόνωση των θέσεων εργασίας και ανάπτυξης για τις μελλοντικές γενιές Ευρωπαίων.
Τέλος, θα ήθελα να ζητήσω από την Επιτροπή να διασφαλίσει αυτά τα ενιαία σημεία εξυπηρέτησης που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για την παροχή, την παρακολούθηση και την εποπτεία του είδους των υπηρεσιών που επιθυμούμε. Πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης ευρωπαϊκών κριτηρίων που θα λειτουργούν ως εγγύηση ή ενός ευρωπαϊκού συστήματος διασφάλισης της ποιότητας για να δώσει στον καταναλωτή την πίστη και την εμπιστοσύνη να χρησιμοποιεί αυτές τις υπηρεσίες που σέβονται τα δικαιώματα των καταναλωτών και των εργαζομένων.
Bronisław Geremek (ALDE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, κατά καιρούς μία από τις δεκάδες αποφάσεις που λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέχει ως ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό ισχύει για την οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες. Προοριζόταν ως τρόπος εφαρμογής των αρχών των τεσσάρων ευρωπαϊκών ελευθεριών. Υποτίθεται ότι διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν διακρίσεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εθνική προέλευση πρέπει να είναι αδιάφορη, και οι πολίτες των παλαιών και των νέων κρατών μελών πρέπει να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις ίδιες αρχές. Η εφαρμογή της οικονομικής ελευθερίας ενισχύει μάλλον την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης αντί να την αποδυναμώνει.
Οι συμβιβαστικές λύσεις είναι σαφώς μία βασική πτυχή του έργου του Κοινοβουλίου. Αυτό ισχύει επίσης σε αυτήν την περίπτωση, και πρέπει να αγωνιζόμαστε για συμβιβαστική λύση παρά τις διαφορετικές απόψεις. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν όρια πέρα από τα οποία η οδηγία για τις υπηρεσίες θα έχανε το νόημά της.
Πιστεύω ότι είναι λογικό να μην παραδώσουμε στον μερκαντιλισμό τους τομείς όπου δεν λειτουργεί η λογική της αγοράς. Πιστεύω επίσης ότι είναι δικαιολογημένη η δήλωση ότι η οδηγία δεν επηρεάζει την εργασιακή νομοθεσία. Δεν βλέπω, ωστόσο, κάποιον λόγο για να συμπεριληφθούν εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας όταν είναι αδικαιολόγητες και δεν έχουν σαφή νομική βάση. Μου φαίνεται ότι η σαφής νομοθεσία είναι απαραίτητη σε θέματα τέτοιας στρατηγικής σημασίας. Το τι απαιτείται είναι μία λογική απόφαση με επιπτώσεις στο μέλλον. Τα φαντάσματα του Φράνκεσταϊν και του πολωνού υδραυλικού πρέπει να εξαφανιστούν από την ευρωπαϊκή συνείδηση και να αντικατασταθούν από την εμπιστοσύνη, την ελευθερία και την αλληλεγγύη.
(Χειροκροτήματα)
Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL). – Κύριε Πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Αριστερά ζητά την απόσυρση της πρότασης οδηγίας Bolkestein και, σε κάθε περίπτωση, επιδιώκουμε να καταργηθεί η αρχή της χώρας προέλευσης που διατηρείται μετονομασμένη σε «αρχή ελευθερίας παροχής υπηρεσιών». Με τις σκόπιμες ασάφειες της νέας διατύπωσης ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τις αρνητικές ερμηνείες από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, για τις οποίες μας μίλησε και ο Επίτροπος McGreevy.
Ζητούμε επίσης να εξαιρεθούν ρητά από το πεδίο εφαρμογής οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού ενδιαφέροντος. Επιδιώκουμε να διαμορφωθούν ενιαίες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τις υπηρεσίες, για την αποτροπή του κοινωνικού ντάμπινγκ και του αθέμιτου ανταγωνισμού με μοχλό εταιρείες με ελαστικότερη κοινωνική και περιβαλλοντική νομοθεσία. Ο εύθραυστος συμβιβασμός ευρωδεξιάς-σοσιαλιστών, υπό την πίεση των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων των συνδικάτων, μετριάζει αλλά δεν αναιρεί τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και το αρνητικό φορτίο της πρότασης.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά απορρίπτει το μεταμφιεσμένο Bolkestein και θα επιδιώξει, με τροπολογίες, να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες.
Mirosław Mariusz Piotrowski (IND/DEM). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, ο φόβος ο οποίος προκαλείται στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης από το φαινόμενο του «πολωνού υδραυλικού» έχει εκδηλωθεί σε διαδοχικές απόπειρες αποδυνάμωσης του σχεδίου οδηγίας για τις υπηρεσίες όσον αφορά την ελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών. Οι πολλές συμβιβαστικές τροπολογίες που συμφωνήθηκαν κυρίως στις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες δείχνουν ότι ορισμένες από τις χώρες των παλαιών Δεκαπέντε δεν επιθυμούν να τηρήσουν την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών στην επικράτεια της Ένωσης που καθιερώνεται στη Συνθήκη. Εάν πάρουμε ως παραδείγματα τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, εντούτοις, μπορεί να διαπιστωθεί ότι το άνοιγμα των αγορών εργασίας στην Πολωνία και στα άλλα νέα κράτη μέλη είναι επωφελές για τις εθνικές οικονομίες.
Μπορεί κανείς να συναγάγει ότι τέτοια σθεναρή αντίσταση στην έγκριση της οδηγίας στην αρχική της μορφή πηγάζει από παράλογους φόβους που αγγίζουν την ξενοφοβία.
Avril Doyle (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, του χρόνου συμπληρώνονται 50 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, όταν η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ζήτησε την κατάργηση των φραγμών στην ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων ως κύριους στόχους για την επίτευξη μίας κοινής ή εσωτερικής αγοράς.
Ωστόσο, σε σχέση με τις υπηρεσίες, υποστήκαμε πάνω από 50 χρόνια τον προστατευτισμό των κρατών μελών και περιοριστικές πρακτικές, από σύνθετα γραφειοκρατικά εμπόδια και χρονικές καθυστερήσεις έως χρηματικές κυρώσεις για την απόκρυψη των απαιτήσεων προσόντων. Στην Αυστρία, οι αλλοδαποί εκπαιδευτές σκι δεν μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες για διάστημα μεγαλύτερο των 14 ημερών. Στο Βέλγιο και τη Γαλλία, επείγουσες επισκευές μπορούν να γίνουν μόνον κατόπιν οκταημέρου από τη γνωστοποίηση, γεγονός το οποίο αποτελεί αντίφαση αυτό καθαυτό. Προκειμένου να προσληφθούν προσωρινοί πιλότοι και μηχανικοί αεροσκαφών από αεροπορική εταιρεία στην Ιταλία, απαιτείται εγγύηση 400 000 ευρώ και η σύσταση τεσσάρων γραφείων. Και κάθε ένας από αυτούς τους φραγμούς αιτιολογείται σταθερά υπό το απατηλό αλλά συγκινητικό άλλοθι της πρόληψης μίας προς τα κάτω εξίσωσης. Τα προστατευτικά κράτη μέλη παριστάνουν τους υπέρμαχους των εργαζομένων κατά του κοινωνικού ντάμπινγκ. Στην πράξη, παροτρύνουν μία ανεξέλεγκτη παραοικονομία.
Στην πραγματικότητα, αυτές οι χώρες που έχουν ενστερνιστεί τη διευρυμένη αγορά της ΕΕ γίνονται ολοένα ισχυρότερες. Από το 1993, η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των κεφαλαίων και των προσώπων έχει αποφέρει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Σχεδόν το 70% του εργαζόμενου πληθυσμού στην Ευρώπη ασχολείται με τον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αποτελεί το 55% του ΑΕγχΠ της ΕΕ, αλλά, επί του παρόντος, οι υπηρεσίες αντιστοιχούν μόνον στο 20% του εμπορίου μεταξύ των κρατών μελών. Η ανολοκλήρωτη αγορά έχει δημιουργήσει σχεδόν 1 000 δισεκατομμύρια ευρώ ευημερίας και 2,5 εκατομμύρια πρόσθετες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Η οδηγία για τις υπηρεσίες θα μπορούσε να δημιουργήσει 600 000 θέσεις απασχόλησης.
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός υπηρεσιών –ειδικά υπηρεσιών υγείας– που θα έπρεπε να έχει εξειδικευμένα μέτρα. Επικροτώ τη δέσμευση του Επιτρόπου McCreevy να προτείνει μία ξεχωριστεί οδηγία για την κινητικότητα των ασθενών και το συνολικό ζήτημα της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών υγείας. Υποστηρίζω, ωστόσο, τις εναπομείνασες διατάξεις μίας ήδη αποδυναμωμένης οδηγίας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι οι υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης δεν αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής, δεδομένης της έκτασης στην οποία χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες ευρέσεως εργασίας σε μία σύγχρονη και ευέλικτη αγορά εργασίας. Και για ποιο λόγο εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της παιδικής μέριμνας;
Υποστηρίζω ολόψυχα τις διατάξεις του άρθρου 16...
(Ο Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)
Jan Andersson (PSE). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, αυτή τη στιγμή, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουμε την ευκαιρία να ορίσουμε την πολιτική ατζέντα. Πρέπει να κάνουμε χρήση αυτής της ευκαιρίας και να προξενήσουμε αίσθηση σε αυτήν την απίστευτα σημαντική οδηγία. Δεν πρόκειται για την οδηγία Bolkestein, αλλά ένας συμβιβασμός εν τω γίγνεσθαι, το οποίο είναι κάτι αρκετά διαφορετικό.
Θα δώσω ορισμένα παραδείγματα από τον τομέα που καλύπτεται από την Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η εργασιακή νομοθεσία, οι συλλογικές συμφωνίες και το δικαίωμα της απεργίας δεν επηρεάζονται από την οδηγία. Στο μέλλον, θα είναι δυνατόν για τα κράτη μέλη να απαιτούν από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών να έχουν εκπροσώπους ικανούς να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις και να είναι υπεύθυνοι για επιθεωρήσεις του εργασιακού περιβάλλοντος κλπ. Οι κοινωφελείς υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και οι ιατρικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές υπηρεσίες εξαιρούνται από αυτήν την οδηγία. Ούτε οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης επηρεάζονται, και αυτό εν αναμονή μίας ξεχωριστής οδηγίας που θα αφορά ειδικά αυτές τις εταιρείες.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν κατά πόσον επιθυμούν να ανοίξουν τέτοιες υπηρεσίες στον ανταγωνισμό. Εάν, εντούτοις, ανοιχτούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, το ίδιο θα έπρεπε να γίνει επίσης και με το σύνολο της εσωτερικής αγοράς. Αυτό συνιστά εποικοδομητική συμβιβαστική λύση η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής αγοράς με την ασφάλεια στην αγορά εργασίας και, επιπλέον, προστατεύει τις δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες έχουν επί του παρόντος πρόσβαση οι άνθρωποι στα κράτη μέλη και τις περιοχές μας. Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό συνιστά έναν ασαφή συμβιβασμό. Πώς έχουν ωστόσο τα πράγματα στην παρούσα φάση; Τι θα συμβεί αν απορρίψουμε την οδηγία; Πόσες περιπτώσεις εξασθενούν εν αναμονή αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αντί να επιλύονται μέσω μιας οδηγίας διά της οποίας διατυπώνουμε τους βασικούς κανόνες; Υποστηρίζω ότι αυτή η οδηγία θα σημάνει κατηγορηματικά πρόοδο. Είναι σαφέστερη από τις ρυθμίσεις που διαθέτουμε επί του παρόντος, και πρέπει συνεπώς να την υπερψηφίσουμε.
Luigi Cocilovo (ALDE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, πιστεύω πως είμαστε όλοι πεπεισμένοι για την ανάγκη ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς των υπηρεσιών, καταργώντας εμπόδια, κατάλοιπα και κανόνες του προστατευτισμού. Πρόκειται για ένα πραγματικό και εκτεταμένο πρόβλημα.
Ωστόσο, οι αρχικές επιλογές που προτάθηκαν με την οδηγία Bolkestein ήταν αντιφατικές και, από πολλές απόψεις, διφορούμενες και λανθασμένες. Το θεμελιώδες σφάλμα ήταν ότι προκάλεσε αντίθετες και αρνητικές αντιλήψεις. Αφενός, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η αναζωογόνηση ενός θετικού ανταγωνισμού περιορίζεται ουσιαστικά στην κατάργηση των περιορισμών για το κοινωνικό και δημοκρατικό ντάμπινγκ και, αφετέρου, εξαιτίας των θεμιτών ασφαλώς αντιδράσεων για αυτές τις αντιφάσεις, δημιουργήθηκε η αίσθηση σε πολλές χώρες, και κυρίως στις νέες, ότι επιχειρείται η εδραίωση ή η υπεράσπιση των προστατευτικών φραγμών και των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών.
Θεωρώ ότι σήμερα, με τα κείμενα συμβιβασμού που παρουσιάστηκαν, μπορούμε να διορθώσουμε αποτελεσματικά αυτές τις αντιφάσεις και αυτά τα ελαττώματα. Μια δικαιολογημένη κριτική θα μπορούσε ίσως να ασκηθεί για ορισμένες εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις όσον αφορά συγκεκριμένους τομείς, όπως οι επαγγελματικές δραστηριότητες, οι τραπεζικές, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες και η προμήθεια ενέργειας, με πραγματικά αρνητικές επιπτώσεις για τις προοπτικές της ανταγωνιστικής ανάπτυξης των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών ευρωπαϊκών συστημάτων.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η οδηγία-όρος κινδυνεύει να γεννήσει έναν μυ. Απαντώντας σε αυτές τις αντιρρήσεις, επισημαίνω ότι είναι προτιμότερο να διατρέξουμε αυτόν τον κίνδυνο, παρά να προκαλούσαμε τη γέννηση ενός σκορπιού, καθώς το δηλητήριο στην ουρά αυτού του μικρού ζώου θα έπληττε προπαντός την ισορροπία του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου.
Vladimír Železný (IND/DEM). – (CS) Ένας εμπορικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ένωση μάς είπε σήμερα ότι οι εργαζόμενοι της Ένωσης διαδηλώνουν εναντίον της οδηγίας για τις υπηρεσίες. Η αναφορά ξέχασε να προσθέσει ότι αυτοί είναι εργαζόμενοι μόνον από τα παλαιά κράτη μέλη, ενώ οι εργαζόμενοι στα νέα κράτη μέλη, πολίτες δεύτερης κατηγορίας στην ΕΕ, θέλουν την οδηγία. Οι Τσέχοι, όπως και άλλοι από τα νέα κράτη μέλη, δεν μπορούν να εργαστούν ελεύθερα στη Γερμανία και αλλού. Αυτό το οποίο είναι πραγματικά γελοίο είναι το γεγονός ότι τρώμε επιδοτούμενα τρόφιμα από τη Δύση και αγοράζουμε δυτικά προϊόντα που διασχίζουν τα σύνορά μας ελεύθερα και χωρίς φόρους εισαγωγής. Το βασικό άρθρο είναι το άρθρο 16, το οποίο κατά τη διατύπωση της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών αναγνωρίζει προσεκτικά ότι οι παροχείς μπορούν να υπόκεινται στους κανονισμούς της χώρας προέλευσής τους, και το οποίο έχει πέσει θύμα ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv και της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αυτό δεν αποτελεί, ωστόσο, συμβιβασμό, αλλά μάλλον αποδυνάμωση ολόκληρης της οδηγίας. Η μετάθεση των ευθυνών δεν συνιστά τρόπο λειτουργίας μιας νομοθεσίας διά της οποίας πρόκειται να ρυθμιστούν οι παροχείς, καθώς τους περιάγει σε αβέβαιη νομική θέση. Μπορεί να περιλαμβάνει μόνον μια μη δεσμευτική δήλωση, αλλά υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στο δημόσιο συμφέρον ως λόγο για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων των παρόχων υπηρεσιών. Αυτό προκαλεί σύγχυση σε όλο το κείμενο, επειδή η υποπαράγραφος 1 ορίζει ότι πρέπει να εφαρμόζεται άμεσα η νομοθεσία της χώρας προορισμού, ενώ η υποπαράγραφος 3 μπορεί να ερμηνευτεί ότι δηλώνει πως ισχύει η νομοθεσία της χώρας προέλευσης.
Εάν πρόκειται να καθυστερήσουμε την έκθεση της οικονομίας μας ακόμη και στον εσωτερικό ανταγωνισμό εντός του πλαισίου της ΕΕ, πώς μπορούμε να αναμένουμε ότι θα ανταγωνιστούμε τον έξω κόσμο; Εάν δεν κατορθώνουμε να κάνουμε χρήση των ταχέως αναπτυσσόμενων νέων κρατών μελών προκειμένου να επισπεύσουμε τον ρυθμό για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στον χώρο εργασίας, θα στερήσουμε στους εαυτούς μας ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της διεύρυνσης της Ένωσης.
Zuzana Roithová (PPE-DE). – (CS) Βρισκόμαστε στο σημείο να λάβουμε μία φιλόδοξη απόφαση η οποία επηρεάζει τη μοίρα μιας εκ των βασικών ελευθεριών της Ένωσης, η οποία συνιστά μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας επί περισσότερο των πενήντα ετών. Παράλληλα, καθώς η Ευρώπη ανοίγεται στις οικονομίες των τρίτων χωρών, οι χώρες της Ένωσης εγείρουν εσωτερικούς φραγμούς στην αμοιβαία παροχή υπηρεσιών. Έχει έρθει η στιγμή είτε για να κατεδαφίσουμε αυτά τα τεχνητά τείχη ή να επισφραγίσουμε την έγκρισή τους, η οποία θα επικροτηθεί από τους συνδικαλιστές. Η έκβαση θα δείξει πόσο καλά έχει αντιμετωπίσει η Ένωση τη διεύρυνση. Το τείχος του Βερολίνου έχει πέσει, τα νέα κράτη μέλη έχουν ανοίξει τις αγορές τους στα αγαθά και τις υπηρεσίες από ολόκληρη την Ευρώπη, και εντούτοις υπάρχουν ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία δεν έχουν εφαρμόσει δεόντως την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών. Τα κράτη αυτά προστατεύουν υποκριτικά τις αγορές τους από τον αμοιβαίο ανταγωνισμό, κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ένωσης και των αποφάσεων των δικαστηρίων. Είμαστε αντιμέτωποι με το βλακώδες φάντασμα του Σιράκ υπό τη μορφή πολωνού υδραυλικού, το οποίο υπερίπταται της Γαλλίας και των άλλων χωρών. Τώρα είναι η ώρα να διαπιστώσουμε ποιος παίρνει σοβαρά τις ιδέες της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της ευέλικτης αγοράς και ποιος όχι.
Διερωτώμαι σε τι θα βασίσει η αντιπολίτευση τα επιχειρήματά της. Δεν μας έχουν υποβάλει μελέτες, αντίθετα χρησιμοποίησαν τον εισηγητή προκειμένου να επιβάλει ψευδείς εντυπώσεις στους συνδικαλιστές. Απλώς δεν είναι αλήθεια ότι η οδηγία θα αλλάξει τους νόμους για την εργασία, ούτε ότι θα τροποποιήσει νόμους σχετικά με προγράμματα εργαζομένων ή ότι θα υπονομεύσει την προστασία τους. Αντιθέτως, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι θα δημιουργήσει 600 000 νέες θέσεις εργασίας, 37 δισεκατομμύρια ευρώ για την οικονομία και θα θέσει τέλος στις διακρίσεις. Η προταθείσα αποδυνάμωση της οδηγίας και η εγκατάλειψη της αρχής της χώρας προέλευσης αντίκεινται στα συμφέροντα όλων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, και θα αποτελέσει επίσης ιδεολογικό πλήγμα στην έννοια της απορρύθμισης και τη συνέχιση της εναρμόνισης. Η εμπειρία μας με την κυκλοφορία των αγαθών έχει δείξει ότι μία τέτοια επιλογή είναι ανέφικτη. Τα κράτη μέλη δεν θα συμφωνούσαν ποτέ σε αυτό, και κυριότερον, η περαιτέρω ρύθμιση αντί της απλούστευσης και της ευελιξίας, θα καθυστερήσει μόνον τον στόχο μιας επιτυχούς Ευρώπης που λειτουργεί στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομίας. Η οδηγία παρέχει συνεπώς μία δοκιμή του κατά πόσον ευνοούμε τον βραχυπρόθεσμο εθνικό προστατευτισμό ή μια κοινή ευρωπαϊκή ευημερία.
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. COCILOVO Αντιπροέδρου
Barbara Weiler (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αυτή η οδηγία πραγματικά δεν είναι διαφήμιση για την αρχή της better regulation. Κύριε Επίτροπε, εσείς θα χρεωθείτε τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση όλων σχεδόν των κοινωνικών ομάδων στην Ευρώπη και για αυτό που μόλις ανέφερε η κ. Roithová, δηλαδή την πρόκληση αντιπαλότητας μεταξύ των ανατολικών και δυτικών βουλευτών. Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι η απομόνωση, άλλωστε η εσωτερική αγορά δεν είναι αυτοσκοπός. Γι’ αυτό χρειάζονται οι τρεις μεγάλες εξαιρέσεις: η οδηγία για την απόσπαση, η οδηγία για την προσωρινή απασχόληση των εργαζομένων που πρέπει να εξαιρεθεί για όσο διάστημα το Συμβούλιο έχει παγώσει την ευρωπαϊκή οδηγία, και ιδίως η οδηγία για την επαγγελματική εξειδίκευση που εγκρίναμε όλοι εδώ στο Σώμα.
Μία αποτελεσματική εσωτερική αγορά χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, με δίκαιους όρους πλαίσιο, είναι κέρδος για την Ευρώπη – για τους παρόχους, για όσους προσφέρουν υπηρεσίες, για τους καταναλωτές και τους εργαζομένους. Όμως αυτό ακριβώς είναι που δεν επιτυγχάνεται με αυτήν την οδηγία. Ευχαριστώ θερμά την ευρωπαϊκή συνομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων που συντάχθηκε μαζί μας με σκοπό την προστασία, χωρίς να πέσει στην παγίδα της εθνικής στενοκεφαλιάς. Η λύση δεν είναι η απόρριψη αλλά η αναδιατύπωση.
Sophia in 't Veld (ALDE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, πρώτα από όλα, θα ήθελα να πω ότι δεν πρόκειται για την Ανατολή ενάντια στη Δύση, επειδή προέρχομαι από τη Δύση και είμαι απολύτως υπέρ της οδηγίας για τις υπηρεσίες. Δεν πρέπει να απομακρυνθούμε από τον στόχο της οδηγίας, ο οποίος είναι η άρση των περιττών φραγμών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες. Με μία αποδυναμωμένη οδηγία όπως προτάθηκε από τους Σοσιαλιστές και ορισμένα μέλη της Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv, διατρέχουμε τον κίνδυνο να περιφράξουμε τις αγορές ακόμη περισσότερο. Ενώ πρέπει να προστατεύουμε τα κοινωνικά επιτεύγματα, δεν πρέπει να ενδίδουμε στον προστατευτισμό, τον εθνικισμό και φυσικά ούτε στην ξενοφοβία.
Στην παγκόσμια οικονομία, είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή αγορά, αντί να την κατακερματίσουμε και να την αποδυναμώσουμε. Η αγορά των υπηρεσιών προσφέρει θαυμάσιες ευκαιρίες σε πολλούς, και μπορούν να δημιουργηθούν καινοτόμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών.
Η συζήτηση βρίθει υποκρισίας, επειδή, ενώ τα παλαιά κράτη μέλη στη Δύση φοβούνται τον ανταγωνισμό από την Ανατολή, ξεχνούν ότι δυτικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια, και αποκομίζουν πάρα πολλά από αυτό.
Η οδηγία πρέπει να εγκριθεί με το ευρύτερο δυνατό πεδίο εφαρμογής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας ή οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος –και είναι ίσως καιρός να καθορίσουμε αυτούς τους όρους– που προσφέρονται επί του παρόντος πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της χωρίς περαιτέρω φασαρία, όπως ακριβώς η υγειονομική περίθαλψη, οι εταιρείες προσωρινής απασχόλησης και τα τυχερά παιχνίδια. Η αρχή της χώρας προέλευσης, ακόμη και αν αλλάξουμε το όνομά της, πρέπει απλώς να αφεθεί ήσυχη.
Θα ψηφίσω αυτήν την οδηγία μόνον εάν έχει ως αποτέλεσμα την πιο ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών. Ο συμβιβασμός ο οποίος αποσκοπεί στην περαιτέρω περίφραξη των αγορών δεν θα λάβει την ψήφο μου.
Charlotte Cederschiöld (PPE-DE). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ και ένα μικρό βήμα για το ελεύθερο εμπόριο. Εάν είναι ή όχι ένα βήμα προς τα εμπρός θα εξαρτηθεί από την ψηφοφορία της Πέμπτης. Υπάρχουν πάρα πολλές εξαιρέσεις, και η αρχή δεν πρέπει να αποδυναμωθεί αδικαιολόγητα. Είναι σημαντικό για τις μικρές εταιρείες, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικρές χώρες. Χωρίς προστιθέμενη αξία, ο συμβιβασμός θα είναι άχρηστος. Η Επιτροπή έχει, ως εκ τούτου, ειδική ευθύνη στην εν εξελίξει εργασία.
Ο προστατευτισμός της ΕΕ ο οποίος υποκρύπτεται πίσω από την κοινωνική πολιτική ή την προστασία των καταναλωτών είναι εξοργιστικός. Επιτρέψτε μου να δώσω δύο παραδείγματα. Οιοσδήποτε επιθυμεί να οικοδομήσει 25 πανομοιότυπες ιδιοκατοικίες στη Γερμανία πρέπει να υποβάλει 25 σχέδια στις αρχές για έγκριση και να πληρώσει το 25πλάσιο, παρά το γεγονός ότι πρόκειται να οικοδομηθεί ακριβώς το ίδιο σπίτι. Είναι αυτό λογικό; Όχι, είναι δαπανηρό για τον καταναλωτή και είναι παράλογο. Εάν μία ομάδα σουηδών τουριστών μεταβεί για διακοπές στην Ελλάδα συνοδευόμενη από εκπαιδευτή καταδύσεων, το ενδιαφερόμενο άτομο πρέπει να είναι σε θέση να μιλά ελληνικά. Διαφορετικά, δεν επιτρέπεται να εργαστεί και να μιλήσει με μία σουηδική ομάδα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι κανείς από την ομάδα δεν μιλεί ελληνικά. Αυτό είναι πραγματικά βλακώδες.
Χρειαζόμαστε, συνεπώς, καλύτερους κανόνες για το διασυνοριακό εμπόριο υπηρεσιών. Μπορούμε να βελτιώσουμε τον συμβιβασμό την Πέμπτη μειώνοντας τον αριθμό των εξαιρέσεων και περιλαμβάνοντας επίσης την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει, συνεπώς, να διεκπεραιώσουμε αυτό το οποίο λέει ότι επιζητεί η αυστριακή Προεδρία, δηλαδή μία φιλόδοξη υπηρεσία που συμβάλει στην αύξηση της ευημερίας όλων μας.
Μαρία Ματσούκα (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, η συζήτηση για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά θα μπορούσε να καταστεί επωφελής, αν έθετε στο επίκεντρο του προβληματισμού της την εναρμόνιση των εργασιακών ρυθμίσεων με στόχο την υψηλότερη δυνατή βελτίωσή τους καθώς και τη σύγκλιση των οικονομικών δομών και των τεχνολογικών δυνατοτήτων.
Η συγκεκριμένη όμως πρόταση οδηγίας, υπό το πρόσχημα των θεσμικών ελλειμμάτων και των εμφανιζόμενων δυσλειτουργιών, έρχεται να επιβάλει μια αλλότρια για τα κοινωνικά συμφέροντα στρατηγική, η οποία στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαίου και στην ανατροπή των όποιων εργασιακών κατακτήσεων.
Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δίνουν μια ιστορική μάχη! Οι όποιες προσπάθειες για την ανεύρεση συμβιβασμών για ένα καλύτερο νομοθετικό κείμενο πέφτουν μάλλον στο κενό, αφού, αν λάβουμε υπόψη μας τα τελευταία δεδομένα, δεν είναι ορατή η επίτευξη ενός φιλεργατικού ή αναπτυξιακού ρυθμιστικού πλαισίου που να διασφαλίζει το κοινωνικό μοντέλο της Ένωσης.
Η αρχή της χώρας καταγωγής είναι αυτή που τελικά θα εφαρμόζεται, δεδομένου ότι το επίμαχο άρθρο 16, που αποτελεί την ουσία αλλά και την αιχμή του δόρατος της οδηγίας, δεν την τροποποιεί ριζικά ενώ οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος ουσιαστικά δεν εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής.
Σε μια περίοδο που υποτίθεται πως θέλουμε να πλησιάσουμε τους πολίτες, προσπαθώντας να απλοποιήσουμε το κοινοτικό δίκαιο, καλούμαστε να υιοθετήσουμε ένα κείμενο με σοβαρότατες ασάφειες και αντιφάσεις. Ένα κείμενο που, προσπαθώντας να μην απογοητεύσει κανέναν, δεν ξεκαθαρίζει κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αναπόφευκτα θα χρειαστεί τελικά να διευκρινίσουν τα δικαστήρια.
Ο χρόνος δεν μου επιτρέπει περαιτέρω τεχνική ανάλυση αλλά η ουσία είναι πως ο οικονομικός φιλελευθερισμός, που διαπνέει όλο το κείμενο, δεν είναι μονόδρομος.
Diana Wallis (ALDE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, έχουν λεχθεί τόσα πολλά σήμερα, η ελπίδα όμως είναι ότι οιαδήποτε μορφή συμβιβασμού ψηφίσουμε την Πέμπτη, θα αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός. Ελπίζω ότι θα υπογραμμίσει και θα προαγάγει την επί μακρόν βασική ελευθερία της Συνθήκης για την παροχή υπηρεσιών, και ότι επιτέλους θα καταστήσουμε περισσότερο πραγματική την υφιστάμενη αυτή ελευθερία από ό,τι ήταν έως σήμερα. Ας αποκομίσουμε, εντούτοις, ένα σαφές δίδαγμα για το μέλλον από όλο αυτό: ένα θέμα τέτοιας σημασίας χρήζει διεξοδικής και μακροχρόνιας προετοιμασίας, ιδιαίτερα προετοιμασία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης – των πολιτών τους οποίους επιθυμούμε να εκπροσωπήσουμε και σε μεγάλο αριθμό των οποίων φαίνεται ότι έχουμε κατορθώσει να αντιπαρατεθούμε για αυτήν την πρόταση.
Συγκρίνετέ το με το 1992: τα χρόνια της προετοιμασίας, τον αριθμό των ξεχωριστών τμημάτων νομοθεσίας, τον τελικό και γενικό ενθουσιασμό για την υποδοχή της ελεύθερης αγοράς αγαθών. Αντιπαραβάλετέ το με την παρούσα μέθοδο: μία μακρόπνοη προσέγγιση για μία οδηγία η οποία ρίχτηκε κυριολεκτικά στο τραπέζι στο τέλος της προηγούμενης εντολής. Δεν μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο γίνονται τα πράγματα. Ελπίζω όντως ότι θα εξαγάγουμε διδάγματα για καλύτερη επικοινωνιακή τακτική στο μέλλον.
Małgorzata Handzlik (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, συζητούμε σήμερα μία από τις πιο σημαντικές νομοθετικές πράξεις για το μέλλον της Ευρώπης. Μπορεί κάλλιστα να οδηγήσει σε μία νέα διάσταση για την Ένωση, θα είναι όμως μία διάσταση σύμμορφη με το αρχικό όραμα των ιδρυτών πατέρων. Τα επικριτικά σχόλια που εκφράζονται από ορισμένους πολέμιους αυτής της οδηγίας συνδέονται μόνο χαλαρά με το σχέδιό της. Στην πραγματικότητα, αποτελούν μία προσπάθεια να ανακοπεί η οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης βάσει των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών.
Δεν μπορούμε να συμμεριστούμε την υποκρισία και τις εκκλήσεις για περιορισμούς της ελευθερίας των επιχειρήσεων να παράσχουν υπηρεσίες, όλα υπό την πρόφαση προστασίας της εθνικής κυριαρχίας. Ούτε μπορούμε να συμμεριστούμε την πρόταση να κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς τα πίσω από την παρούσα νομική κατάσταση, και τη φετινή νομολογία του Δικαστηρίου, περιορίζοντας το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και συνεχίζοντας να παρέχουμε στις εθνικές κυβερνήσεις απόλυτη ελευθερία να επιβάλλουν νέους φραγμούς και να διατηρούν τους υπάρχοντες.
Ανησυχούμε επίσης για το γεγονός ότι, σε ορισμένα κράτη μέλη, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον πολωνό υδραυλικό και τον λετονό ή τον πορτογάλο οικοδόμο, ενώ οι διοικητικοί φραγμοί που επιφέρουν πραγματικές διακρίσεις είναι το σοβαρότερο πρόβλημα. Η ενιαία εσωτερική αγορά εξακολουθεί να μαστίζεται από τον διαχωρισμό μεταξύ της παλαιάς και της νέας Ευρώπης. Πολλά κράτη μέλη εφαρμόζουν πρακτικές διακρίσεων σε σχέση με τους παροχείς υπηρεσιών άλλων κρατών μελών. Αυτή η τάση έχει γίνει ακόμη χαρακτηριστικότερη μετά τη διεύρυνση της Ένωσης. Το αποτέλεσμα των μεροληπτικών περιορισμών που επηρεάζουν τη διασυνοριακή ροή υπηρεσιών είναι ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χάνουν ευκαιρίες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Η Ευρώπη χρειάζεται μία σθεναρή οδηγία για τις υπηρεσίες με ευρύ πεδίο εφαρμογής, ένα ισχυρό άρθρο 16 και μάλιστα τα άρθρα 24 και 25. Μία τέτοια οδηγία θα καταργούσε μόνο τους διοικητικούς φραγμούς και δεν θα είχε επιπτώσεις στην οδηγία που αφορά την απόσπαση των εργαζομένων, αντίθετα με ό,τι όλοι έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν. Η Ευρώπη χρειάζεται μία οδηγία για τις υπηρεσίες η οποία θα διασφαλίζει ότι οι διατάξεις της στρατηγικής της Λισαβόνας δεν θα παραμένουν απλώς επί χάρτου. Απαιτείται ένα σαφές και απερίφραστο κείμενο εάν επιθυμούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.
Χάρη στο έργο του Κοινοβουλίου, μέρη του κειμένου που ήταν ασαφή βελτιώθηκαν, αλλά δεν πρέπει να δημιουργούμε νέες δυσκολίες καθώς ψηφίζουμε το σχέδιο. Το αρχικό νόημα και ο σκοπός της οδηγίας δεν πρέπει να θυσιαστούν στα συμφέροντα συχνά φιλόδοξων συμβιβαστικών λύσεων. Ο προστατευτισμός δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας. Ο προστατευτισμός είναι ένα κακό κοντόφθαλμο μέσο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποτελεί μια εκδήλωση της έλλειψης πολιτικής ικανότητας εκ μέρους των εθνικών γραφειοκρατιών να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του πραγματικού οικονομικού και πολιτικού κόσμου.
Proinsias De Rossa (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πρωτίστως να συγχαρώ την εισηγήτρια, κ. Gebhardt, την κ. Van Lancker και τους σκιώδεις εισηγητές από τις άλλες Ομάδες για την εξαιρετική δουλειά την οποία έχουν κάνει επιδιώκοντας την ενίσχυση της οδηγίας για τις υπηρεσίες.
Είναι προφανές στους περισσότερους ανθρώπους σε αυτό το Κοινοβούλιο ότι μία εξίσωση προς τα κάτω σε οιονδήποτε τομέα δεν θα εξασφαλίσει την πίστη, ή καλύτερα δεν θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ήλπιζα ότι ο Επίτροπος McCreevy θα έδειχνε σήμερα εδώ ότι κατανόησε το μήνυμα, δυστυχώς όμως οι παρατηρήσεις του σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος δεν με ενθαρρύνουν να πιστέψω κάτι τέτοιο.
Σε αυτούς που επιθυμούν να καταψηφίσουν συμβολικά την οδηγία Bolkestein για εσωτερικούς λόγους, λέω εντάξει. Σας παρακαλώ, υποστηρίξτε όμως τότε την ευρεία προοδευτική πλειοψηφία σε αυτό το Κοινοβούλιο προκειμένου να εκπονήσει μία «μη Bolkestein» οδηγία υποστηρίζοντας τις βασικές συμβιβαστικές τροπολογίες οι οποίες είναι προϊόν επίμοχθων διαπραγματεύσεων. Το παρόν Κοινοβούλιο θα απεκδυθεί την ευθύνη του αρνούμενο να εγκρίνει την τροποποιηθείσα οδηγία που προσφέρεται τώρα εγκαταλείποντας την αγορά υπηρεσιών μας, τα εργασιακά δικαιώματα μας, τα καταναλωτικά δικαιώματά μας και τα περιβαλλοντικά δικαιώματά μας σε αυτόν τον τομέα στην αβεβαιότητα των κατά περίπτωση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν έχει εκλεγεί για να νομοθετεί – εμείς έχουμε εκλεγεί για αυτό.
Τέλος, στην κ. de Brún, η οποία έχει φύγει από το Κοινοβούλιο, θα ήθελα να πω ότι εάν θέλει να αποτρέψει μία εξίσωση προς τα κάτω στον τομέα των υπηρεσιών, όπως έγινε με την εταιρεία Irish Ferries, θα πρέπει υποχρεωτικά να ψηφίσει τις τροπολογίες οι οποίες θα της προσφερθούν εδώ αύριο, ως πρώτο βήμα –όχι ως το μόνο βήμα, αλλά ως το πρώτο βήμα– για να αποτρέψει αυτό που φοβάται.
Šarūnas Birutis (ALDE). – (LT) Κατά τη γνώμη μου, η οδηγία για τις υπηρεσίες είναι το πλέον σημαντικό έγγραφο, που θα εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Γιατί; Επειδή συνιστά έναν μοναδικό δείκτη αλλαγών στην ευρωπαϊκή σκέψη. Θα διαπιστώσουμε εάν η Ευρώπη είναι έτοιμη να καθιερώσει την εσωτερική αγορά, έτοιμη να την ελευθερώσει και να νομιμοποιήσει τη θεμελιώδη διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι κρίμα που οι δηλώσεις των στόχων της Λισαβόνας εξακολουθούν να μην συνοδεύονται από πραγματικές δράσεις. Ο φόβος της αλλαγής, ο ανταγωνισμός και ο φόβος της πίεσης του ψηφοφόρου εξακολουθούν να έχουν επίδραση στις ενέργειες των πολιτικών. Δεν χρειάζεται να απειλούμε τους ανθρώπους με την καταστροφή ενός κοινωνικού μοντέλου· πρέπει να τους μιλήσουμε για την πραγματικότητα και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να είναι ανταγωνιστική η Ευρώπη. Αργά ή γρήγορα θα ελευθερώσουμε την αγορά, αλλά μια καθυστέρηση μπορεί να είναι καταστροφική. Και η κοινωνική πρόνοια στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαν το νερό σε συγκοινωνούντα δοχεία. Επί του παρόντος, η κοινωνική πρόνοια είναι διαθέσιμη μόνον στη συνολική επικράτεια του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Οι συμβιβαστικές λύσεις είναι δυνατές και απαραίτητες σε ορισμένο βαθμό. Πιστεύω ότι η αρχή της χώρας προέλευσης πρέπει να παραμείνει στην ουσία. Πρέπει πράγματι να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον.
Zita Pleštinská (PPE-DE). – (SK) Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σπανίως έχει βρεθεί στο προσκήνιο όπως τώρα, που πρόκειται να ψηφίσει αυτήν τη σημαντική οδηγία. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μας αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα εργατικά συνδικάτα. Αυτό συνιστά μια ικανοποιητική έκβαση της δημοκρατίας και αναγνώριση εκείνων που εκπροσωπούν τους πολίτες της Ευρώπης. Ωστόσο, προϋποθέτει αρκετή ευθύνη. Πρόκειται να αποφασίσουμε για την οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες η οποία αποτελεί νέα πνοή και νέο δυναμισμό για την αναθεωρημένη στρατηγική της Λισαβόνας.
Η οδηγία για τις υπηρεσίες θα ωφελήσει άμεσα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρωτίστως απλουστεύοντας και διευκολύνοντας την παροχή υπηρεσιών σε άλλα κράτη μέλη. Η πλήρης ελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα σημαντική στα νέα κράτη μέλη. Είμαι ως εκ τούτου υπέρ της αποκατάστασης των άρθρων για τις μεταθέσεις των εργαζομένων στην οδηγία.
Θα ήθελα να επαινέσω το έργο του σκιώδους εισηγητού, κ. Malcolm Harbour, ο οποίος κατόρθωσε, βάσει μίας συμφωνίας μεταξύ των ομάδων της δεξιάς πτέρυγας και των φιλελευθέρων, να διατηρηθεί η αρχή της χώρας προέλευσης, η επίσης αποκαλούμενη «ελευθερία παροχής υπηρεσιών», ενώ τα κράτη μέλη μπορούν να απορρίψουν έναν πάροχο υπηρεσιών για λόγους υγειονομικής προστασίας και διατήρησης του περιβάλλοντος.
Ωστόσο, έχω ένα πρόβλημα με τη συμβιβαστική τροπολογία η οποία περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, τη δυνατότητα υποβολής ένστασης για λόγους προστασίας των καταναλωτών ή κοινωνικής πολιτικής, καθώς αυτό παρέχει τη δυνατότητα στις αρχές της χώρας προορισμού να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε έναν πάροχο υπηρεσιών από άλλο κράτος μέλος οποιαδήποτε στιγμή και, ως εκ τούτου, καταργεί την αρχή της χώρας προέλευσης. Μου φαίνεται ότι η δημόσια συζήτηση για αυτήν την οδηγία έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στην επίκριση της αρχής της χώρας προέλευσης.
Πολύ λίγα έχουν γραφεί έως τώρα για τα σημαντικά οφέλη αυτής της οδηγίας, η οποία απλοποιεί τη διοικητική συνεργασία, και θεσπίζει ενιαίο σημείο επαφής ή ένα τυποποιημένο έγγραφο διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή. Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην εισηγήτρια, κ. Evelyn Gebhard, για το επίπονο έργο της κατά την εκπόνηση της έκθεσης.
Ieke van den Burg (PSE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, εφόσον ο συμβιβασμός ο οποίος βρίσκεται ενώπιόν μας είναι στο πνεύμα της καλύτερης ολλανδικής παράδοσης συνδυασμού των ανοιχτών αγορών με ένα εύλογο επίπεδο κοινωνικής προστασίας, χαίρει της πλήρους υποστήριξης της αντιπροσωπείας μου. Ο Υπουργός Οικονομικών μας είπε προσφάτως ότι η κύρια ανησυχία του ήταν ότι υπήρχαν τόσες πολλές εξαιρέσεις στην οδηγία. Δεν μπορώ να συμμεριστώ την ανησυχία του και θα ήθελα να εξηγήσω γιατί ορισμένες εξ αυτών των εξαιρέσεων είναι έγκυρες κατά τη γνώμη μου.
Πρώτα από όλα, σε σχέση με τον αποκλεισμό της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων τομέων που διέπονται από υπερβολικό αριθμό επιτακτικών λόγων γενικού συμφέροντος, αυτοί είναι τομείς οι οποίοι πιστεύω ότι είναι καλύτερα να ρυθμίζονται μεμονωμένα, και είναι επίσης απαραίτητο να εγκριθεί μία οριζόντια οδηγία πλαίσιο για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, η οποία να διατυπώνει σαφώς τις εξουσίες των μη κεντρικών αρχών, με σκοπό την επιβολή κανόνων σε τομείς αυτού του είδους για λόγους γενικού συμφέροντος.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι ο τομέας της προσωρινής απασχόλησης. Όπως γνωρίζετε, επιτύχαμε ένα θαυμάσιο συμβιβασμό σε αυτό ακριβώς το ζήτημα σε αυτό το Κοινοβούλιο πριν από τέσσερα χρόνια, μία συμβιβαστική λύση η οποία έχαιρε ευρείας υποστήριξης από εμάς, όμως έκτοτε έχει παγώσει στο Συμβούλιο για αρκετό διάστημα. Για τον τομέα προσωρινής απασχόλησης επίσης, η οδηγία την οποία υποβάλαμε τότε και η οποία επέτυχε μία ισορροπία μεταξύ της προστασίας και τους ανοίγματος των αγορών, ήταν μία πολύ καλύτερη βάση επιβολής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον συναφή τομέα με περισσότερη ακρίβεια και επιμέλεια, και θα ήθελα να ζητήσω από τον κ. McCreevy να εκπληρώσει τη δέσμευσή του και να δημιουργήσει νομοθεσία στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της προσωρινής απασχόλησης η οποία να διαφέρει από την εν λόγω οδηγία.
Luisa Fernanda Rudi Ubeda (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, έχει γίνει πολύς λόγος απόψε για την ανάγκη ανοίγματος της αγοράς υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης για την ανάγκη άρσης των εμποδίων για την επίτευξη, ή την εφαρμογή, ορισμένων από τους στόχους της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Για τον σκοπό αυτόν, αυτή η οδηγία υπηρεσιών δεν αποτελεί απλώς ένα αναγκαίο αλλά και ένα ουσιαστικό μέσο.
Ωστόσο, τι προϋποθέσεις πρέπει να έχει αυτή η οδηγία, αυτό το κείμενο, προκειμένου να εκπληρώσει τον ρόλο που του έχουμε αναθέσει; Κατά την άποψή μου, καταρχάς πρέπει να θέτει ορισμένα σαφή κριτήρια, τα οποία θα παρέχουν σε όλους νομική ασφάλεια, τόσο στους καταναλωτές όσο και στους επιχειρηματίες και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν την πλειοψηφία –περίπου το 80 ή 90%– του επιχειρηματικού ιστού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και επιπλέον, αυτό το κείμενο –το οποίο πρέπει να παρέχει νομική ασφάλεια και, επαναλαμβάνω, να είναι σαφές– πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οφείλω να πω ότι, κατά την άποψή μου, το κείμενο που εγκρίθηκε στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών πληρούσε αυτές τις προϋποθέσεις. Πρέπει να πω, ωστόσο, ότι, σε αυτό το σημείο, έχω τις αμφιβολίες μου σχετικά με το αν τα συμβιβαστικά κείμενα που έχουν συμφωνηθεί πληρούν τις προϋποθέσεις της σαφήνειας και την νομικής ασφάλειας.
Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο σχόλιο. Σήμερα το βράδυ, ορισμένοι προσπάθησαν να αντιπαραθέσουν δύο μοντέλα της Ευρώπης. Εκείνοι που ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο –και αυτοπροβάλλονται ως οι μοναδικοί υπερασπιστές του– θέλουν να αντιπαραθέσουν τη θέση τους με τη θέση όσων από εμάς υπερασπιζόμαστε την ανάγκη για ανταγωνισμό και ανταγωνιστικότητα.
Θα ήθελα να πω ότι το καλύτερο είδος κοινωνικής πολιτικής είναι αυτό που παράγει οικονομική ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης. Θα ήθελα να πω ότι ο μοναδικός πιθανός κίνδυνος στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο είναι μία Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς οικονομική ανάπτυξη, που εμμένει σε παλιές προκαταλήψεις και είναι ανίκανη να ανταγωνιστεί άλλες οικονομίες, διότι, αν δεν αναπτυχθούμε, θα είναι αδύνατο να διατηρήσουμε την κοινωνική μας πολιτική.
Dariusz Rosati (PSE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται σε τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες. Αυτές είναι η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, των κεφαλαίων, του εργατικού δυναμικού και των υπηρεσιών. Αυτοί οι πυλώνες της Ευρωπαϊκής Κοινότητας συμφωνήθηκαν το 1958 επειδή ακόμη και τότε ήταν ήδη σαφές ότι συνιστούσαν απαραίτητη προϋπόθεση της πραγματικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης.
Έχουν παρέλθει αρκετές δεκαετίες εξακολουθεί όμως να μην υπάρχει ελεύθερη κυκλοφορία υπηρεσιών στην Ευρώπη. Ο κυριότερος λόγος αυτής της κατάστασης είναι η αδυναμία της πολιτικής τάξης. Οι πολιτικοί είτε δεν ήταν σε θέση είτε δεν ήταν πρόθυμοι να εξηγήσουν στους πολίτες ότι η ελευθερία παροχής υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα νέες θέσεις εργασίας και ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Αντί της αποσαφήνισης του μηνύματος της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της υπογράμμισης της ευκαιρίας που προσφέρεται από τον ανταγωνισμό, οι πολιτικοί επέλεξαν να πανικοβάλουν τους ψηφοφόρους με τα φαντάσματα του κοινωνικού ντάμπινγκ, την αποκαλούμενη οδηγία Φράνκεσταϊν και τον διαβόητο πολωνό υδραυλικό.
Αυτό είναι το υπόβαθρο της σημερινής συζήτησης για την οδηγία για τις υπηρεσίες σε αυτό το Κοινοβούλιο. Η έγκριση της οδηγίας θα διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών και των επιχειρηματιών, θα επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει 600 000 νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Δυστυχώς, η οδηγία δέχεται αυξημένη επίθεση από όσους έχουν λαϊκίστικη και προστατευτική ιδεολογία. Έχουμε ακούσει κατ’ επανάληψη ότι το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών θα έχει ως αποτέλεσμα το κοινωνικό ντάμπινγκ και χειρότερες συνθήκες εργασίας, αλλά αυτές οι απόψεις είναι εντελώς αβάσιμες.
Μία συμβιβαστική λύση εξακολουθεί να είναι, ωστόσο, δυνατή. Θα υπενθυμίσω στο Κοινοβούλιο ότι θέματα που σχετίζονται με την απασχόληση και την εργασιακή νομοθεσία έχουν αφαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, γεγονός το οποίο θα έπρεπε να κατευνάσει τους φόβους που εκφράζονται από τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας έχουν επίσης αποκλειστεί. Πιστεύω ότι αυτό θα διασφαλίσει μία ισορροπία μεταξύ της ανάγκης ανταγωνιστικότητας και της ανάγκης προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων. Απευθύνω συνεπώς έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την οδηγία όπως έχει τώρα. Θα επιτρέψει την ενίσχυση του ανταγωνισμού και το άνοιγμα των αγορών εργασίας. Θα διευκολύνει επίσης τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Alexander Stubb (PPE-DE). – (EN) Kύριε Πρόεδρε, έχω δύο κακά νέα, δύο καλά νέα και μία σύσταση. Το πρώτο κακό νέο είναι ότι μάλλον με στεναχωρεί η διαπραγματευτική ατμόσφαιρα που έχουμε στην Ευρώπη σήμερα. Είναι μία ατμόσφαιρα προστατευτισμού, εθνικισμού, σχεδόν ρατσισμού και ξενοφοβίας. Κατά τη γνώμη μου, ως υπέρμαχου της Ευρώπης και φεντεραλιστή, ο προστατευτισμός είναι αντιευρωπαϊκός.
Το δεύτερο κακό νέο μου αφορά την Επιτροπή. Είμαι ένθερμος οπαδός της Επιτροπής. Πάντα την υποστηρίζω. Ωστόσο, κύριε McCreevy, πιστέψτε με: μην επιφορτίσετε το γραφείο σας να μου ζητήσει να αποδυναμώσω την οδηγία για τις υπηρεσίες. Είναι καθήκον σας να υπερασπιστείτε την οδηγία για τις υπηρεσίες, όχι να υπερασπιστείτε τον προστατευτισμό. Το γραφείο σας ήθελε να το μετατρέψει αυτό όχι σε ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, αλλά σε ελεύθερη παρεμπόδιση των υπηρεσιών. Σας παρακαλώ να είναι αυτή η τελευταία φορά!
Τα καλά νέα είναι, πρώτον, ότι πιστεύω ότι θα έχουμε έναν συμβιβασμό αύριο. Πιστεύω ότι θα κινηθούμε προς τα εμπρός. Χρειαζόμαστε αυτήν την οδηγία. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι ενδεχομένως θα εξασφαλίσουμε ευρεία πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ελπίζω ότι η αυστριακή Προεδρία θα εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία στο Συμβούλιο.
Το τελευταίο θέμα το οποίο θέλω να θέσω είναι μία σύσταση: η ταπεινή μου σύσταση είναι να εγκρίνετε ως έχει τη συμβιβαστική λύση για το άρθρο 16 μεταξύ της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και της Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπεριληφθούν τρία πράγματα στην οδηγία: πρώτον, υπηρεσίες υγείας· δεύτερον, υπηρεσίες προσωρινής απασχόλησης· τρίτον, απόσπαση εργαζομένων. Αυτά τα θέματα είναι βασικά.
Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε αυτή η συζήτηση είναι πολύ άδικος. Το αντιμετωπίζουμε ως μία υπόθεση του παλιού κατά του νέου. Δεν είναι. Πρόκειται για τον προστατευτισμό και τις φιλελεύθερες αγορές. Φοβάμαι ότι ορισμένοι από εμάς δεν το αντιλαμβανόμαστε.
Manuel Medina Ortega (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι η κ. Wallis πέτυχε διάνα όταν είπε ότι η Επιτροπή εργάστηκε άσχημα σε αυτό το θέμα. Στο τέλος της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου, μας παρουσίασαν ξαφνικά μια νομοθεσία ισοδύναμη με όλο το πακέτο που είχε εκπονήσει ο Ντελόρ για την ελευθέρωση των αγαθών μεταξύ 1988 και 1992.
Επιπλέον, αυτή η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής δεν εξετάζει καν την ελευθέρωση των υπηρεσιών, διότι το κεντρικό θέμα είναι η ελευθέρωση της αγοράς εργασίας. Δηλαδή, το άρθρο 16, σχετικά με την αρχή της χώρας καταγωγής, δεν πρόκειται να ελευθερώσει τις υπηρεσίες· η πρόθεσή του είναι να ελευθερώσει την αγορά εργασίας, διότι υπάρχουν ορισμένες παραχωρήσεις που έγιναν από τον τότε Επίτροπο οι οποίες αντιτίθενται στην κοινωνική προστασία, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προστασία των καταναλωτών.
Το Κοινοβούλιο λοιπόν αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία: χρειαστήκαμε δύο χρόνια δουλειάς. Η κύρια εισηγήτρια, η κ. Gebhardt, εργάστηκε πολύ σκληρά, όπως και οι σκιώδεις εισηγητές, συμπεριλαμβανομένης της κ. Van Lancker. Πιστεύω, ωστόσο, ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να υποβάλει μια πραγματική οδηγία σχετικά με την ελευθέρωση των υπηρεσιών. Δεν πρέπει να αναμειχθεί με το εργασιακό θέμα, το οποίο προκαλεί τόση συζήτηση αυτή τη στιγμή.
Η πρόταση οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες, η οποία πιστεύω ότι θα εγκριθεί την Πέμπτη ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων, πρόκειται να διευκολύνει πράγματι την ελευθέρωση των υπηρεσιών, σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες. Πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε ήδη τομείς στους οποίους έχουν ελευθερωθεί οι υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες έχουν ελευθερωθεί σε σχέση με τις μεταφορές, τις επικοινωνίες, τις οπτικοακουστικές μεταδόσεις και τις επαγγελματικές δραστηριότητες. Πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτό τον δρόμο.
Αν αυτή η οδηγία εγκριθεί από το Συμβούλιο –και, όπως είπε ο κ. Stubb, ελπίζω ότι η Επιτροπή θα εγκρίνει τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– θα διευκολύνει πραγματικά την ελευθέρωση των υπηρεσιών.
Επιπλέον, μία από τις τροπολογίες απηύθυνε εκκλήσεις προς την Επιτροπή, σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για την ελευθέρωση των υπηρεσιών εντός πέντε ετών. Αν η Επιτροπή εγκρίνει τις τροπολογίες του Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο μπορεί να συμφωνήσει και θα μπορούσαμε να έχουμε την έναρξη μιας αληθινής ελευθέρωσης των υπηρεσιών.
Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (PPE-DE). – Κύριε Πρόεδρε, προσωπικά είχα πολλές επιφυλάξεις για το αρχικό κείμενο που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, όποιες επιφυλάξεις κι αν είχε κανείς, τώρα πια δεν έχουν πολύ μεγάλη σημασία, διότι το κείμενο αυτό έχει τροποποιηθεί πολύ από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και νομίζω ότι θα τροποποιηθεί ακόμη περισσότερο από την ολομέλεια μεθαύριο.
Η Επιτροπή πρώτη παρουσίασε ένα κείμενο το οποίο είχε πολλές υπερβολές και αστοχίες και με αυτό τον τρόπο αδίκησε την ιδέα για ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν επιδίωξε δηλαδή με τον τρόπο που έπρεπε την υπέρβαση των όποιων διοικητικών και νομοθετικών εμποδίων, προκειμένου να διευκολυνθεί η πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα αυτό. Ένας σκοπός σωστός αδικήθηκε από την πολιτική, κυρίως την επικοινωνιακή, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι προκλήθηκαν αντιδράσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ενώ η έκθεση του ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι ένα ορθολογικό άνοιγμα των υπηρεσιών στα κράτη μέλη μπορεί να δημιουργήσει 2 500 000 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας αντίστοιχα το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 1,8%. Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις τόσο στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας όσο και στα δικαιώματα των εργατών και νομίζω ότι με τις τροπολογίες που καταθέτουν οι σοσιαλιστές και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βελτιώνεται ακόμη περισσότερο το κείμενο της οδηγίας, αντιμετωπίζονται κάποια προβλήματα της αρχικής χώρας προέλευσης και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ευρεία κοινωνική και κοινοβουλευτική συναίνεση.
Στόχος της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών, του συνόλου των κρατών μελών αλλά και των ευρωπαϊκών συνδικάτων δεν είναι η απόρριψη κάθε μορφής οδηγίας για τις υπηρεσίες αλλά μια καλύτερη οδηγία για τις υπηρεσίες και πιστεύω πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Bernadette Vergnaud (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Barroso, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να αρχίσω αποτίνοντας φόρο τιμής στο έργο της εισηγήτριάς μας, της κ. Gebhardt, που πέτυχε στην πραγματικότητα να αλλάξει εκ βάθρων το κείμενο.
Πώς να σας εξηγήσω, κύριε Barroso, ότι οι Ευρωπαίοι μπούχτισαν από αυτή την Ευρώπη του κοινωνικού ντάμπινγκ; Χρησιμοποιώντας, μήπως, γλώσσα που παραπέμπει στην αρχή της χώρας προέλευσης; Παρά τα κάποια σημαντικά βήματα προόδου, όπως είναι η διατήρηση της οδηγίας για την απόσπαση των εργαζομένων και την εξαίρεση της υγειονομικής περίθαλψης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, λυπούμαι που οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος και οι κοινωνικές υπηρεσίες εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται. Αρνούμαι να δω να διέπονται αυτές οι αποστολές δημόσιας υπηρεσίας από τους κανόνες της ανταγωνιστικής αγοράς.
Ομοίως, θα ήταν πολύ χρήσιμο να εξαιρεθεί το εργατικό δίκαιο από το άρθρο 2 ώστε να μην προκληθεί μια επικίνδυνη διαμάχη. Ακόμη και αν, τελικά, δεν γίνεται πλέον καμία αναφορά στην αρχή της χώρας προέλευσης, ο προτεινόμενος συμβιβασμός θα εκχωρήσει την πραγματική νομοθετική αρμοδιότητα στον κοινοτικό δικαστή, που θα αποφασίζει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική. Θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοστεί η αρχή της χώρας προορισμού στην παροχή υπηρεσιών και η αρχή της χώρας προέλευσης μόνο στο δικαίωμα πρόσβασης.
Σε όσους ψευδώς ισχυρίστηκαν ότι η καταψήφιση του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σήμανε τον θάνατο της οδηγίας Bolkestein, η τρέχουσα κατάσταση τους δείχνει ότι, τουναντίον, αυτή η οδηγία παραμένει ολοζώντανη και αυτό απαιτεί από εμάς να είμαστε σε πλήρη επιφυλακή και να συνεχίσουμε τον αγώνα.
Stefano Zappalà (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, για άλλη μία φορά αντιμετωπίζουμε ένα σημαντικό ζήτημα για την πραγματική υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς.
Υπήρξα εισηγητής της οδηγίας σχετικά με τον συντονισμό των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, για την οποία κατατέθηκαν περίπου οκτακόσιες τροπολογίες, καθώς και για την οδηγία σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, για την οποία κατατέθηκαν περίπου εξακόσιες τροπολογίες. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις συνεργάσθηκα με τους συναδέλφους Harbour και Gebhardt, καθώς και με πολλούς άλλους. Τα αποτελέσματα έτυχαν της κοινής αποδοχής, σε σημείο μάλιστα που στην ψηφοφορία του Μαΐου εγκρίθηκαν ομόφωνα τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο, με την αποχή δύο μόνο κρατών μελών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ νέου τους δύο συναδέλφους.
Οι αρχές των δύο οδηγιών είναι ανάλογες με τις αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν την οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες, ενώ ανάλογοι είναι και οι στόχοι. Δυστυχώς, η πρόταση της Επιτροπής Πρόντι δεν περιέλαβε ούτε το σκεπτικό ούτε το περιεχόμενο και ανάγκασε το Κοινοβούλιο να διατυπώσει εκ νέου τις δύο οδηγίες, όπως είμαστε σήμερα αναγκασμένοι να συντάξουμε εκ νέου την υπό εξέταση οδηγία.
Όλοι μας επιθυμούμε το άνοιγμα των αγορών στην εργασία και όχι μόνο στα εμπορεύματα και στο χρήμα, αλλά θεωρούμε πως αυτό πρέπει να επιτευχθεί ακόμη μια φορά εναρμονίζοντας τα εθνικά συστήματα και όχι διαστρεβλώνοντας τα πάντα. Η ρήτρα αναθεώρησης που δεν υπερβαίνει την πενταετία επιτρέπει τη σταδιακή μετάβαση.
Εμείς θέλουμε αυτήν την οδηγία χωρίς τραύματα και ιδεολογικές συγκρούσεις και ευχόμαστε συνεπώς μια συνετή προσέγγιση με λύσεις καλής πολιτικής βούλησης. Η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών έχει ήδη εκφράσει μια θέση, την οποία συμμερίζομαι και, λόγω της προσωπικής μου εμπειρίας σε αυτόν τον τομέα, δεν συμφωνώ με όσους, αντί να επιδιώξουν τον συμβιβασμό, επιθυμούν την απόρριψη της πρότασης αρνούμενοι έτσι τις Συνθήκες. Εκτιμώ αντιθέτως τους συμβιβασμούς που επετεύχθησαν και ελπίζω ότι η οδηγία αυτή θα συγκεντρώσει ευρεία πλειοψηφία. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω ακόμη μία φορά τη συνάδελφο Gebhardt για το έργο που επιτέλεσε.
Joel Hasse Ferreira (PSE). – (PT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αυτή είναι μία κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, το οποίο έχει απήχηση στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Θεωρώ καλοζυγισμένη τη συμβιβαστική λύση η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ των κύριων πολιτικών ομάδων .
Είναι ζωτικής σημασίας να αφαιρεθούν η εφαρμογή της αρχής της χώρας προέλευσης, η προσωρινή εργασία στους τομείς της υγείας, σε άλλους κοινωνικούς τομείς και οι λαχειοφόροι αγορές. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να αποσαφηνιστούν επαρκώς, να αφαιρεθούν εντελώς ή να καθοριστούν από το εκάστοτε κράτος μέλος τα κριτήρια που σχετίζονται με τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος. Όπως σε αυτόν τον συμβιβασμό, θα ήθελα φυσικά να υπογραμμίσω τη σημασία της μη παρέμβασης στην οδηγία για την απόσπαση των εργαζομένων.
Κυρίες και κύριοι, ενώ είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την οικοδόμηση της εσωτερικής αγοράς, είναι εξίσου σημαντικό να εγγυηθούμε θεμιτό ανταγωνισμό σε όλα τα κράτη μέλη, όχι υποθάλποντας την κοινωνική ανισότητα, και ασφαλώς όχι στρεβλώνοντας τις αγορές εργασίας ή εξαρθρώνοντας τις εργασιακές σχέσεις, αλλά περικόπτοντας τη γραφειοκρατία και καταρρίπτοντας αδικαιολόγητους τεχνικούς φραγμούς.
Αν και αυτή η διαδικασία δημιουργίας της εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης, πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση με τους κανόνες που διασφαλίζουν την ευρωπαϊκή κοινωνική συνοχή. Εάν αυτό δεν συνέβη με την αρχική εκδοχή της οδηγίας, μπορούμε τώρα, ως μέλη αυτού του Κοινοβουλίου, να εγκρίνουμε ένα κείμενο το οποίο θα συμβάλει ισορροπημένα και σαφώς στη δημιουργία μίας πραγματικής ευρωπαϊκής αγοράς υπηρεσιών η οποία θα εγγυάται ταυτόχρονα, την κοινωνική συνοχή.
Για αυτόν τον σκοπό, η σαφήνεια και το θάρρος είναι ουσιαστικά στοιχεία.
José Manuel García-Margallo y Marfil (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, θα ξεκινήσω λέγοντας ότι θα ψηφίσω υπέρ του συμβιβασμού, ότι προτιμώ πολύ περισσότερο τον συμβιβασμό από την αρχική οδηγία και ότι θα εστιάσω σε ένα μόνο θέμα: στην επιστροφή των εξόδων που δημιουργεί ένας πολίτης ενός κράτους μέλους για υπηρεσίες που έχει λάβει σε ένα άλλο κράτος μέλος.
Αν ο Πρόεδρος μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω τη μέθοδο του παραδείγματος, θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα της κοινότητας της Βαλένθιας, μολονότι θα μπορούσα να αναφέρομαι σε οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια, μια περιφέρεια της Ιταλίας για παράδειγμα.
Κάθε μέρα δεχόμαστε όλο και περισσότερους τουρίστες· κάθε μέρα όλο και περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν ένα δεύτερο σπίτι εκεί· κάθε μέρα δεχόμαστε όλο και περισσότερους πολίτες που έρχονται για ιατρική περίθαλψη στην κοινότητα της Βαλένθιας, αποκλειστικά, λόγω της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών της. Αυτή η πίεση αποτελεί μια απειλή για τις υπηρεσίες υγείας. Είναι δύσκολο για μας να αντέξουμε αυτή την οικονομική πίεση.
Σε πολυάριθμες περιπτώσεις, το Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι, σύμφωνα με τα άρθρα 49 και 50 της Συνθήκης ΕΚ και σύμφωνα με τους κανονισμούς που τα εφαρμόζουν, το κράτος μέλος που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες έχει το δικαίωμα να αποζημιωθεί για τα έξοδα από το κράτος καταγωγής του ασθενή. Αλλά στην πράξη η αλήθεια είναι ότι αυτό το δικαίωμα δεν γίνεται σεβαστό και είναι απλά μια ρητορική δήλωση.
Η Επιτροπή υιοθέτησε την άποψη ότι αυτή η οδηγία αποτελεί ένα καλό μέσο για να γίνει αυτό το δικαίωμα πραγματικότητα και αυτή η άποψη αντικατοπτρίζεται στο άρθρο 23. Επί του παρόντος, δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση με το άρθρο 23 ή με τις τροπολογίες που επιδιώκουν την κατάργησή του. Θα εκφράσω απλά την επιθυμία μου να διατηρηθεί αυτό το άρθρο όπως συντάχθηκε από την Επιτροπή. Καλώ τον Επίτροπο να μην περιοριστεί σε μια επίσημη δήλωση στην οποία θα δεσμεύεται για άλλη μία φορά ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί. Θέλουμε να εγκριθεί αυτό το άρθρο ως έχει και αυτό ακριβώς θα ψηφίσω.
Mia De Vits (PSE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν αυτοί οι οποίοι πιστεύουν ότι έχουμε δώσει παραπλανητικές πληροφορίες για την οδηγία. Σήμερα, είμαι ευτυχής επειδή, με τις τροπολογίες, έχουμε κάνει σαρωτικές αλλαγές στην οδηγία Bolkestein. Διερωτώμαι, ωστόσο, κατά πόσον, με αυτό το τροποποιημένο έγγραφο, παρέχουμε ασφάλεια δικαίου. Μαζί με πολλούς άλλους, φοβάμαι ότι δεν την παρέχουμε.
Επίτροπε McCreevy, θα μπορούσατε να μας πάρετε με το μέρος σας εάν μας λέγατε σήμερα ότι οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος είναι καλύτερο να κρατηθούν εκτός του πεδίου εφαρμογής αυτής της οδηγίας, αλλά δηλώσατε το αντίθετο. Δεν είπατε λέξη για μία οδηγία πλαίσιο για τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος.
Εν κατακλείδι, στην τελική μας ετυμηγορία, θα λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η οδηγία που βρίσκεται ενώπιόν μας είναι κάθε άλλο παρά εναρμονισμένη – μάλλον το αντίθετο, μάλιστα. Ελήφθη μία απόφαση υπέρ της νομοθεσίας βάσει των διαφορών μεταξύ των 25 κρατών μελών, και δεν θεωρώ ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να προβούμε στην ολοκλήρωση των αγορών.
József Szájer (PPE-DE). – (HU) Ορισμένοι λένε ότι μία αποδυναμωμένη οδηγία εξακολουθεί να είναι καλύτερη από το τίποτα. Εντούτοις, αυτό δεν είναι αλήθεια, επειδή υπάρχει ένα όριο πέραν του οποίου δεν βοηθούμε πλέον την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, αλλά δημιουργούμε περαιτέρω εμπόδια στον δρόμο της. Δυστυχώς, λίγες προτάσεις τροπολογίας που υποβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα επιτυγχάνουν ακριβώς αυτό. Εάν τις ψηφίσουμε, θα καταστρέψουμε την ουσία αυτής της πρότασης.
Έχουμε πολλά να χάσουμε, επειδή στις παρελθούσες δεκαετίες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επανειλημμένως προστατεύσει τα δικαιώματα των παρόχων υπηρεσιών από τις περιοριστικές προσπάθειες κρατών μελών. Εάν αποδεχτούμε τώρα μία οδηγία γεμάτη νέα εμπόδια που αντιβαίνουν στο πνεύμα και το γράμμα των ιδρυτικών συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα της Λισαβόνας, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και νέας ευρωπαϊκής ανάπτυξης, θα είναι επιτυχές, επειδή στην πραγματικότητα θα περιορίσουμε την εν λόγω αγορά για ακόμη 30 χρόνια.
Τα νέα κράτη μέλη άνοιξαν ήδη τις αγορές κεφαλαίων και αγαθών τους πριν από λίγα χρόνια. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Και εμείς, επίσης, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι οικονομίες μας ήταν πολύ αδύναμες και ακατάλληλες για ανταγωνισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς, βουλευτές του ΕΚ από τα νέα κράτη μέλη, συνταρασσόμαστε από τη διαπίστωση ότι τώρα, που θα έπρεπε να ανοίξουμε από κοινού την αγορά υπηρεσιών, αρκετά παλαιά κράτη μέλη με ισχυρή οικονομία διστάζουν.
Κυρίες και κύριοι, είναι τώρα η σειρά σας. Θα υποστηρίξετε μία από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι; Μία ισχυρή οδηγία για τις υπηρεσίες θα ήταν καλή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα ήταν καλή για τα παλαιά και τα νέα κράτη μέλη, και θα ήταν καλή για όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Συνάδελφοι βουλευτές, ας εξαλείψουμε από το σχέδιο όλες τις προσπάθειες που περιορίζουν μία ελεύθερη αγορά υπηρεσιών! Εμείς, οι Ούγγροι, μπορούμε να υποστηρίξουμε μόνο μία οδηγία που κάνει περισσότερα από το να διατηρεί την αρχή της Συνθήκης της Ρώμης όσον αφορά τις ελεύθερες κατ’ όνομα μόνον υπηρεσίες.
Pier Antonio Panzeri (PSE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, είναι βέβαιο πως θα θυμόμαστε για πολύ τη δύσκολη πορεία που ακολούθησε η οδηγία για την οποία συζητάμε σήμερα.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η οδηγία δέχθηκε ανοικτές και σκληρές επικρίσεις. Δεν είναι τυχαίο πως, ακόμη και σήμερα, μια μεγάλη διαδήλωση των ευρωπαϊκών συνδικάτων διακηρύσσει μαχητικά ότι για να προστατευθεί η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μια οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες, η οποία θα ολοκληρώσει την εσωτερική αγορά χωρίς να πλήξει την κοινωνική συνοχή. Στο Κοινοβούλιο επεξεργασθήκαμε αυτήν τη γραμμή με σκοπό να συμβάλουμε στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη και πρόοδο σε έναν σημαντικό τομέα όπως αυτός των υπηρεσιών, χωρίς ωστόσο να λησμονούμε την κοινωνική διάσταση που πρέπει να έχει η Ευρώπη και την ανάγκη να μην αναβάλλουμε επ’ αόριστον τη διαδικασία εναρμόνισης.
Οι τροποποιήσεις που επήλθαν και ο συμβιβασμός που επετεύχθη ανταποκρίνονται σε σημαντικό βαθμό στα ζητήματα που ετέθησαν και στα αιτήματα που διατυπώθηκαν, τόσο όσον αφορά το δικαίωμα της εργασίας όσο και την επονομαζόμενη αρχή της χώρας προέλευσης. Παραμένουν, ωστόσο, ορισμένα προβλήματα προς επίλυση, μεταξύ των οποίων και οι υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος, για τις οποίες εύχομαι να βρεθεί μια λύση στην τελική ψηφοφορία με βάση τις τροπολογίες που κατατέθηκαν.
Εν κατακλείδι, χάρη και στις προσπάθειες της κ. Gebhardt, πιστεύω ότι μέχρι σήμερα συντελέσθηκε ένα αξιόλογο έργο. Εμείς δεν αποφύγαμε τον διάλογο επί της ουσίας, αλλά αντιθέτως συμβάλαμε στην εξεύρεση ορισμένων πιθανών λύσεων και σκοπεύουμε να μην εγκαταλείψουμε τη μάχη και μετά την ψηφοφορία σε πρώτη ανάγνωση.
Thomas Mann (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, μετά από συζητήσεις με το προσωπικό και τους διευθυντές 24 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Έσση και με εκπροσώπους των συνδικάτων και των εργοδοτών, για να είμαι ειλικρινής, είμαι απαισιόδοξος όσον αφορά μία αποδεκτή οδηγία για τις υπηρεσίες. Μετά από τη μονόπλευρη προσέγγιση Bolkestein, ο σημερινός συμβιβασμός είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ της άρσης των εμποδίων και των εθνικών φραγμών στην εσωτερική αγορά και της απαραίτητης κοινωνικής συνοχής. Δεν πρέπει να ελευθερωθούν οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας ούτε να ιδιωτικοποιηθούν δημόσιες επιχειρήσεις. Επίσης, δεν θα περιοριστεί το δίκαιο του ανταγωνισμού ή οι κρατικές ενισχύσεις. Οι ανησυχίες ότι θα σημειωθεί κοινωνικό ντάμπινγκ ή ντάμπινγκ στις αποδοχές δεν είναι πλέον δικαιολογημένες.
Η νέα αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας υπηρεσιών προβλέπει ότι τα κράτη όπου προσφέρονται οι υπηρεσίες μπορούν να εμμείνουν στην τήρηση των εθνικών τους διατάξεων και τον έλεγχό της. Αυτό ισχύει για τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας. Η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων έδωσε μεγαλύτερη ώθηση στη διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας και αυτό είναι σημαντικό. Θεωρούμε σημαντικό να μην απειληθεί η προστασία των εργαζομένων και να τηρηθούν οι υφιστάμενες διατάξεις που απορρέουν από συλλογικές συμβάσεις.
Προτεραιότητα έχει η οδηγία για την απόσπαση, με την οποία μπορούν να προστατευθούν στα κράτη μέλη ο κατασκευαστικός κλάδος και άλλοι ευαίσθητοι τομείς. Επίσης, καθιστά δυνατή τη διατήρηση των ελαχίστων αποδοχών. Για να αποτραπεί οι εταιρίες να δηλώνουν μόνο μία ταχυδρομική διεύθυνση σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, θεσπίστηκε μία ρύθμιση φιλική για τον καταναλωτή: μία θυγατρική αναγνωρίζεται μόνο αφού αποδείξει ότι διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και έχει μόνιμη παρουσία.
Πολλά από τα συνθήματα της σημερινής διαδήλωσης δεν είναι πια επίκαιρα. Η δημόσια διαμαρτυρία είναι δικαίωμα, αλλά αξιόπιστη είναι μόνο όταν το περιεχόμενό της είναι ακριβές. Η κοινή γνώμη, η Επιτροπή και το Συμβούλιο περιμένουν την απόφαση του Σώματος και όλοι συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι στην πραγματικότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο συμβιβασμός σε επίπεδο όλων των Ομάδων είναι ο σωστός δρόμος. Η Ομάδα ΕΛΚ-ΕΔ τήρησε με συνέπεια τη βασική της θέση να δοθεί νέα δυναμική στην εσωτερική αγορά –με σύνθημα τη Λισαβόνα– και να διατηρηθούν οι κοινωνικές προδιαγραφές.
Lasse Lehtinen (PSE). – (FI) Κύριε Πρόεδρε, είναι καλύτερο να αποδεχτούμε την προταθείσα συμβιβαστική λύση από το να την απορρίψουμε. Εν πάση περιπτώσει, αυτό συνιστά την αφετηρία μιας ενιαίας, βιώσιμης αγοράς εργασίας.
Ως νομοθέτες, πρέπει να αποβλέπουμε στην ακρίβεια και τη σαφήνεια. Κάθε ασαφής παράγραφος σε μία οδηγία συνιστά μία εν δυνάμει υπόθεση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Κατά την ανάγνωση της πρότασης, έχει κανείς την αίσθηση ότι όσο υψηλότερη μόρφωση ή εξειδίκευση έχει κάποιος, τόσο πιθανότερο είναι το πεδίο του να μην εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και να προστατεύεται από τον πραγματικό ανταγωνισμό.
Η Ευρώπη χρειάζεται την οικονομική ανάπτυξη. Η ανάπτυξη επιτυγχάνεται με την αύξηση της εργασίας ή την αύξηση της παραγωγής. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό ντάμπινγκ αποτρέποντας την κινητικότητα των ατόμων, αλλά αντίθετα δημιουργώντας ένα διασυνοριακό σύστημα στο οποίο οιοσδήποτε αναθέτει υπηρεσίες είναι υπεύθυνος για τη συμμόρφωση με τους όρους και τις συνθήκες της απασχόλησης. Πώς μπορούμε να διανοηθούμε να ανταγωνιστούμε την Κίνα ή την Ινδία εάν δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τον χώρο της Ένωσής μας από τους περιττούς φραγμούς του ανταγωνισμού;
Bogusław Sonik (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιζητεί διαρκώς κίνητρα για ανάπτυξη, προκειμένου να βοηθήσουν στη δημιουργία μίας Ένωσης ικανής να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της τρίτης χιλιετίας. Αυτή η οδηγία υποτίθεται ότι θα καθιστούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρότερη σε παγκόσμιο επίπεδο και ικανότερη να ανταγωνιστεί με άλλες οικονομίες παγκοσμίως. Το γεγονός ότι είμαστε τώρα μία κοινότητα 25 χωρών και όχι 15 φαίνεται ότι μάλλον έχει παραβλεφθεί. Οι βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου είναι όλο και περισσότερο της γνώμης ότι τα νέα κράτη μέλη είναι αυτά που ανταγωνίζονται την Ένωση, όχι η Κίνα ή οι ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ότι φοβάται τον εαυτό της. Τα παλαιά κράτη μέλη που ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά αυτής της οδηγίας έχουν προκαλέσει υποτροπή της εριστικής φρασεολογίας. Το χάσμα μεταξύ των παλαιών και των νέων κρατών μελών καθίσταται όλο και περισσότερο έντονο. Για μία ακόμη φορά, τα κράτη μέλη χωρίζονται σε καλύτερες και χειρότερες χώρες. Οι πλουσιότερες χώρες υποστηρίζουν μία κοντόφθαλμη πολιτική που βασίζεται στον φόβο, όχι στις λογικές ενδείξεις. Παραδόξως, οι πλούσιες χώρες που μέχρι στιγμής παρουσιάζονταν ως οι ισχυρότεροι υπέρμαχοι της ολοκλήρωσης είναι αυτές που αντιστέκονται στην πλήρη εφαρμογή των διατάξεων των Συνθηκών. Ενσπείρουν ανησυχία μέσω αναφορών στο κοινωνικό ντάμπινγκ από τα νέα κράτη μέλη και σε πιθανές απειλές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
Πιστεύω ότι τα νέα κράτη μέλη θα ανταπεξέλθουν. Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι μηδενική στην πράξη, και η οικονομία αναπτύσσεται αργά. Η αντίσταση στο πλήρες άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί ένα βασικό κίνητρο το οποίο θα επιτάχυνε την οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας. Έως σήμερα, τα νέα κράτη μέλη έχουν περιγραφεί ως μεμψίμοιρα. Στην Ευρώπη των δύο ταχυτήτων που αναδύεται τώρα, πρέπει, ωστόσο, να αναπτύξουν τρόπους προκειμένου να ανταποκριθούν ομαλά στις μεθοδευμένες συνθήκες εναντίον τους που ανακύπτουν ολοένα και συχνότερα.
Το αρχικό σχέδιο οδηγίας αποτελούσε μία νέα ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση των 25 κρατών μελών. Όπως έχει τώρα, έχοντας απολέσει τα άρθρα που καταργούν τις διακρίσεις κατά των εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στο εξωτερικό και την αρχή της χώρας προέλευσης, χάνει σταδιακά το νόημα και τη διαφάνειά του.
Joseph Muscat (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, προέρχομαι από ένα νέο κράτος μέλος. Υποστηρίζω τον συμβιβασμό· αν έπραττα διαφορετικά, θα ήμουν κοντόφθαλμος από κοινωνικής και πολιτικής άποψης. Ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται ότι συνέκλινε η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου προκειμένου να επανεξετάσει ριζικά την οδηγία για τις υπηρεσίες δείχνει το ενδιαφέρον του εν λόγω θεσμικού οργάνου. Μετατρέπουμε μία πρόταση η οποία θα μπορούσε να έχει ολέθριες επιπτώσεις στις κοινωνίες μας –και ιδίως στα ενδεέστερα μέλη τους– σε μία πρόταση πολύ πιο συνετή. Εξακολουθούμε να μην είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι· επιθυμούμε οι δημόσιες υπηρεσίες να εξαιρεθούν σαφώς και θέλουμε σαφέστερες διασφαλίσεις στους άλλους τομείς. Πρέπει, ωστόσο, να αποδεχτούμε ότι έχουμε ένα πολύ πιο ρεαλιστικό νομοθέτημα ενώπιόν μας. Ανανεώνουμε τη συμφωνία μας με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπηρεσιών και τη διευκολύνουμε, συμφωνούμε όμως ότι τα κοινωνικά δικαιώματα προηγούνται. Μετά την απόρριψή μας της οδηγίας για τις λιμενικές υπηρεσίες, για δεύτερη φορά σε σχετικά σύντομο διάστημα δείχνουμε τη δέσμευσή μας σε μία κοινωνική Ευρώπη. Πιστεύω ότι ο κ. Whitehead θα ήταν περήφανος για την κ. Gebhardt και τους υπόλοιπους από εμάς.
Astrid Lulling (PPE-DE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, στο στάδιο που έχουν φθάσει τα πράγματα σε σχέση με αυτό το θέμα απόψε, έχω επίγνωση ότι είναι πολιτικά ανοίκεια η αντίθεση σε έναν συμβιβασμό που επεξεργάστηκαν μετά πολλών κόπων και βασάνων οι επικεφαλής δύο πολιτικών ομάδων. Κάθε αρχιτέκτονας αυτού του συμβιβασμού θέλει να πιστωθεί τη νίκη, γεγονός που μου προκαλεί αμηχανία, επειδή δεν θέλω να θεωρούμαι κορόιδο.
Οι συνάδελφοι μου ορκίζονται ότι η αρχή της χώρας προέλευσης υπονοείται στο συμβιβαστικό κείμενο. Η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καυχάται ότι την κατέπνιξε εν τη γενέσει της.
Προσωπικά, όπως και άλλοι, θεωρώ άρρηκτα συνδεδεμένη την αρχή της χώρας προέλευσης με την ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η δογματική απόρριψη αυτής της διασύνδεσης σημαίνει ότι επιτιθέμεθα σε αυτό που υπομονετικά οικοδομούμε και ότι εισάγουμε την αρχή της διαδεδομένης καχυποψίας.
Βέβαια, αυτή η αρχή θα αδυνατούσε να κατισχύσει όλων των άλλων αρχών, διότι την ελέγξαμε και τη διαχειριστήκαμε.
Καταστήσαμε σαφές ότι η νομοθεσία της χώρας προορισμού εφαρμόζεται σε όλες τις πτυχές που άπτονται της κοινωνικής διάστασης. Αν λοιπόν συνεχίζουμε να μιλάμε περί επίθεσης εναντίον των κοινωνικών προδιαγραφών, αυτό είναι άκρως παραπλανητικό.
Μας λένε να μην μπλέκουμε εμπορικές με μη εμπορικές υπηρεσίες. Ωστόσο, και σε αυτό το σημείο, όντως αναμείξαμε τα πράγματα και καταλήξαμε να αμβλύνουμε την οδηγία, που πλέον περιλαμβάνει τόσες πολλές εξαιρέσεις που θα ήταν προτιμότερο να καθοριστεί ποιο ακριβώς είναι το πεδίο εφαρμογής της και όχι το αντίστροφο.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι κανόνες της χώρας προορισμού που αφορούν την τοποθέτηση εργαζομένων ουδέποτε αποτέλεσαν θέμα διαφωνίας. Έτσι λοιπόν, τι περισσότερο θέλει ο κόσμος; Να επιστρέψουμε στο κεκτημένο της Συνθήκης της Ρώμης;
Ο συμβιβασμός στο άρθρο 16 μετά δυσκολίας επιβεβαιώνει αυτά τα κεκτημένα. Αυτό ουδόλως συνιστά πρόοδο! Πιστεύω ότι, σε αυτές τις συνθήκες, αντί να παίρνουμε επιλεκτικά κομμάτια από μια οδηγία μέχρι που στο τέλος δεν μένει πια τίποτε, θα ήταν πολύ καλύτερα να παραμείνουμε πιστοί στην εκδοχή του κειμένου της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.
Κύριε Πρόεδρε, δεν προτίθεμαι να καταπιώ οτιδήποτε για να καταλήξω σε μια λύση που, υπό την πρόφαση της προάσπισης κοινωνικών προδιαγραφών, στην πραγματικότητα προασπίζεται προστατευτικές προδιαγραφές, για αυτό και θα ψηφίσω αναλόγως.
Vladimír Maňka (PSE). – (SK) Πριν από μία ώρα, το παρόν Κοινοβούλιο άκουσε ότι μόνον συνδικαλιστές των παλαιών κρατών μελών διαδήλωναν στο Στρασβούργο κατά της οδηγίας. Στην πραγματικότητα, ήταν ενωμένοι με συναδέλφους από τα νέα κράτη μέλη, και όσοι τους άκουσαν προσεκτικά διαπίστωσαν ότι δεν ήταν όλοι κατά αυτής της οδηγίας.
Κυρίες και κύριοι, θυμόσαστε πολύ καλά πως απορρίψαμε προσφάτως με μεγάλη πλειοψηφία μία πρόταση η οποία συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο κατά την έγκριση των δημοσιονομικών προοπτικών για την περίοδο 2007-2013. Εκείνο το διάστημα, η προτίμησή μας ήταν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα έναντι των συγκεκριμένων μεμονωμένων συμφερόντων. Μπορέσαμε να ενωθούμε προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήμουν περήφανος που αντισταθήκαμε στις προσπάθειες να μας μεταπείσουν και που επιτύχαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μία συμβιβαστική λύση είναι πολύ σημαντική για ένα θεμελιώδες έγγραφο όπως η οδηγία για τις υπηρεσίες. Πιστεύω ότι ο εισηγητής έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Κατά τη γνώμη μου, επιτύχαμε αρκετές αποδεκτές συμβιβαστικές λύσεις. Πιστεύω, ως εκ τούτου, ότι πρέπει να ψηφίσουμε αυτό που αποτελεί μία επωφελή για όλους κατάσταση υπέρ της Ευρώπης, προσφέροντας την καλύτερη λύση τόσο για τα παλαιά όσο και για τα νέα κράτη μέλη.
Gunnar Hökmark (PPE-DE). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, έχοντας ακούσει τη συζήτηση εδώ στην Ολομέλεια, είναι απολύτως δικαιολογημένο να υπενθυμίσουμε γιατί χρειαζόμαστε μία οδηγία για τις υπηρεσίες και γιατί εργαζόμαστε να επιτύχουμε ένα πιο ελεύθερο εμπόριο υπηρεσιών. Είναι επειδή έχουμε συμφωνήσει βασικά όλοι ότι η αύξηση του εμπορίου υπηρεσιών θα παρέχει περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες νέες εταιρείες, αυξημένη ανάπτυξη και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Βάσει της συζήτησης σε αυτήν την Αίθουσα, φαίνεται, ωστόσο, ότι πολλοί το έχουν ξεχάσει αυτό. Το ελεύθερο εμπόριο υπηρεσιών είναι κάτι θετικό, όχι αρνητικό. Δυστυχώς, οι πολέμιοι της οδηγίας κατόρθωσαν να την περικόψουν. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτύχουμε λιγότερη ανταγωνιστικότητα από ό,τι θα επιτυγχάναμε ενδεχομένως διαφορετικά. Σημαίνει λιγότερες νέες θέσεις εργασίας και λιγότερες νέες εταιρείες. Δεν είναι αυτό που αναμένουν οι Ευρωπαίοι.
Μαζί με άλλους Συντηρητικούς, θα υποστηρίξω τη συμβιβαστική λύση, όχι επειδή είναι αυτό το οποίο ζητούμε αλλά επειδή είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα ήθελα, ωστόσο, να τονίσω ότι δεν αποδέχομαι την εικόνα που παρουσιάζεται, σύμφωνα με την οποία ανησυχούμε εδώ για μία σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μεταξύ νέων και παλαιών κρατών μελών. Αυτό που έχουμε αντιθέτως είναι ένας διαχωρισμός μεταξύ αυτών που επιθυμούν να δουν το εμπόριο των υπηρεσιών να παρέχει περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και συνεργασία, σύνορα τα οποία είναι περισσότερο ανοικτά και μεγαλύτερο αριθμό νέων θέσεων εργασίας, και αυτών που έχουν διαφορετική άποψη.
Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες προκειμένου να προστεθεί η ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη στην οδηγία, να ανοιχτεί σαφώς και αδιαμφισβήτητα η οδηγία για την απόσπαση σε όλους και να αποτραπεί οιαδήποτε διάκριση κατά του λαού οιασδήποτε χώρας. Πρέπει επίσης να αγωνιστούμε για να καταστήσουμε δυνατή την ύπαρξη εταιρειών προσωρινής απασχόλησης και στον τομέα που καλύπτεται από την οδηγία. Θέλω να πω το εξής στην Επιτροπή: αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, και έχετε την ευθύνη να διασφαλίσετε ότι θα σημειώσουμε περισσότερα βήματα προς την κατεύθυνση που καθορίστηκε από τη Συνθήκη.
Amalia Sartori (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, παρεμβαίνω και εγώ για να εξηγήσω τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσω υπέρ αυτής της οδηγίας, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας μας. Πράγματι, είμαστε πεπεισμένοι ότι αντιπροσωπεύει την αφετηρία μιας πορείας και ένα βήμα προόδου στην ενίσχυση της ιδέας για την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.
Από αυτήν την άποψη πρόκειται για μια συνειδητή ψήφο. Ωστόσο, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με όσα συνέβησαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες και προπαντός τις τελευταίες εβδομάδες στο εσωτερικό των πολιτικών ομάδων, καθώς και σήμερα το απόγευμα και το βράδυ στην Αίθουσα. Αυτό αποδεικνύει –και θα ήθελα αυτό να γίνει σαφές– ότι υπάρχει πράγματι μια διαφορά στο εσωτερικό των 25 κρατών μελών. Πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που θεωρούν ότι μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη και πρόοδος διακινδυνεύοντας και επενδύοντας στο νέο, την καινοτομία, την ευελιξία και τη δυνατότητα εργασίας σε μια πιο ελεύθερη και ανοικτή αγορά και, προπαντός, σε μια αγορά 500 εκατομμυρίων, και σε εκείνους οι οποίοι θεωρούν αντιθέτως ότι μπορούν να υπερασπισθούν καλύτερα τις κατακτήσεις του παρελθόντος παγιώνοντας τη σημερινή κατάσταση.
Αυτή ήταν η πραγματική σύγκρουση. Για τον λόγο αυτόν εύχομαι, με την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης, να πάψει και η επιχειρηματολογία που βασίζεται στον διαχωρισμό μεταξύ παλαιών και νέων κρατών μελών, γιατί δεν υπήρξε ένας τέτοιος διαχωρισμός. Αντιθέτως, υπήρξε ένας διαφορετικός διαχωρισμός που οδήγησε σε μια οδηγία, η οποία, κατά την άποψή μου, αποτελεί απλώς το πρώτο βήμα. Παρόλα αυτά θα την ψηφίσω συνειδητά, καθώς θεωρώ πως ακόμη και ένα μικρό βήμα προόδου είναι πάντοτε σημαντικό.
Simon Busuttil (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, είναι μάλλον ειρωνικό να πρέπει να συζητήσουμε την οδηγία για τις υπηρεσίες την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, επειδή, για την οδηγία για τις υπηρεσίες –ασφαλώς όμως και για τον κ. Bolkestein– πρόκειται μάλλον για μία περίπτωση έρωτα χωρίς ανταπόκριση.
Τον περασμένο μήνα, απορρίψαμε σαρωτικά την οδηγία για τις λιμενικές υπηρεσίες και, αυτή τη φορά, θα μπορούσαμε σχεδόν να είχαμε κάνει το ίδιο, εάν η πρόταση της Επιτροπής δεν μετατρεπόταν από αυτό το Κοινοβούλιο σε συμβιβασμό – όχι τον καλύτερο, ενδεχομένως, αλλά έναν συμβιβασμό που μπορεί να είναι λειτουργικός και ο οποίος επιτυγχάνει, αποφασιστικά, μία ισορροπία μεταξύ του στόχου μας για το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών και την πρόθεσή μας να αντιμετωπίσουμε τις εύλογες κοινωνικές ανησυχίες. Τονίζω το «εύλογες ανησυχίες», επειδή όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτή η πρόταση μαστίζεται από κινδυνολογία. Για μένα που προέρχομαι από ένα νέο κράτος μέλος, αυτή η κινδυνολογία φαίνεται σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Στη χώρα μου, οι πολέμιοι της ιθαγένειας της ΕΕ συνήθιζαν να επινοούν εφιαλτικά σενάρια ότι θα μας καταλάβουν αλλοδαποί εργάτες και θα μας πάρουν τις δουλειές μας. Οι ίδιες Κασσάνδρες έπαιξαν την ίδια πράξη στα παλαιά κράτη μέλη επίσης, αλλά γνωρίζουμε πλέον ότι τα σενάρια της Δευτέρας Παρουσίας απλώς δεν ήταν αληθή: δεν υλοποιήθηκαν, ούτε θα υλοποιηθούν για την οδηγία για τις υπηρεσίες.
Το άνοιγμα της αγοράς υπηρεσιών είναι καλό και πρέπει να το πούμε δυνατά και καθαρά. Είναι καλό για τις επιχειρήσεις –ιδιαίτερα τις ΜΜΕ– και είναι καλό για τις θέσεις εργασίας. Έχουμε έναν λογικό συμβιβασμό. Προτείνω να μην χάνουμε χρόνο.
Ivo Strejček (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η ώρα είναι πολύ προχωρημένη για μία τόσο σοβαρή συζήτηση και ο Επίτροπος πρέπει να είναι κουρασμένος. Θα ήθελα να θίξω απλώς ορισμένα θέματα τα οποία ίσως ανανεώσουν τη συζήτηση, ή ενδεχομένως να σας κουράσουν ακόμη περισσότερο, κύριε Επίτροπε!
Στην αρχή της σημερινής συζήτησης, πίστευα ότι πρόκειται ίσως απλώς για μία ιδεολογική αντιπαράθεση μεταξύ του προστατευτισμού και μίας απόπειρας ελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών. Ομολογώ ότι ονειροβατούσα. Δυστυχώς, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα: η συζήτηση για την αποδυναμωμένη οδηγία αρχίζει να αποκτά τα χαρακτηριστικά μίας σύγκρουσης μεταξύ του παλιού και του νέου.
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ατελείωτες εικασίες όσον αφορά το γιατί οι άνθρωποι στα κράτη μέλη δεν κατανοούν τις τολμηρές νέες ευρωπαϊκές ιδέες. Για ποιον λόγο θα έπρεπε να τις κατανοούν; Είμαι βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσωπώ την Τσεχική Δημοκρατία και υπερασπίζομαι τα συμφέροντα των Τσέχων. Η Τσεχική Δημοκρατία ελευθέρωσε πλήρως την πρόσβαση στην αγορά της στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Πολλές παραδοσιακές, αλλά μη αποδοτικές, εταιρείες αναγκάστηκαν να κλείσουν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό ανεργίας και βαρύ πολιτικό κόστος. Δεν είναι δίκαιο να αναμένουμε το ίδιο από τα παλαιά κράτη μέλη; Πηγαίνετε σε οποιαδήποτε τσεχική πόλη που βρίσκεται κάπου στα τσεχοαυστριακά σύνορα και προσπαθήστε να εξηγήσετε σε έναν ντόπιο που παρέχει υπηρεσίες ότι δεν μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του κατά τον ίδιο τρόπο με τους αυστριακούς ανταγωνιστές του –και το τονίζω, ανταγωνιστές– στη δική του τσεχική πόλη. Στοιχηματίζω ότι δεν θα το κατορθώσετε. Προσπαθήστε να μιλήσετε για τα ευγενή ευρωπαϊκά ιδεώδη και πείτε ταυτόχρονα ότι δεν επιτρέπεται να λειτουργεί την επιχείρησή του ελεύθερα όπου επιλέξει. Η ιδέα του ανοίγματος της εσωτερικής αγοράς ήταν τολμηρή, αλλά η σημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι μεμψιμοιρούμε για κάτι το οποίο δεν μπορεί να διορθωθεί.
Ευχαριστώ τους τσέχους διερμηνείς για το γενναίο έργο τους.
Simon Coveney (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, είναι δύσκολο να συνεισφέρει κανείς πραγματικά στη συζήτηση σχετικά με την οδηγία για τις υπηρεσίες σε δύο λεπτά. Η εν λόγω οδηγία επιχειρεί να επιτύχει πάρα πολλά με ένα τολμηρό βήμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση ήταν τόσο έντονη και ο λόγος για τον οποίο όλοι οι βουλευτές όλων των Ομάδων εργάστηκαν για αυτήν την οδηγία σχεδόν σε πλήρη απασχόληση τους τελευταίους μήνες. Από αυτήν την άποψη, θα ήθελα να αναγνωρίσω ιδιαίτερα το έργο του κ. Harbour, ο οποίος κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για να φέρει μέχρι εδώ τη διατύπωση του συμβιβασμού εξ ονόματος της Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv.
Εντούτοις, στην ένταση της συζήτησης για συγκεκριμένες τροπολογίες, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με το άρθρο 16 για την ελευθερία παροχής υπηρεσιών, ας μην χάσουμε από τα μάτια μας τον γενικό στόχο αυτού που προσπαθούμε να επιτύχουμε. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο μίας διαδικασίας για τη δημιουργία μιας οδηγίας που θα προωθήσει μία πιο ανοικτή και πιο εύρυθμη εσωτερική αγορά υπηρεσιών. Εάν εγκριθεί υπό τη σωστή μορφή, η εν λόγω οδηγία μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα παροχής υπηρεσιών.
Η πραγματικότητα είναι ότι η οικονομία της ΕΕ χρειάζεται ένα εναρκτήριο λάκτισμα. Η παρούσα οδηγία μπορεί να συμβάλει σε αυτό. Το 68% της απασχόλησης της ΕΕ και άνω του 60% της δημιουργίας πλούτου προέρχεται από τον τομέα παροχής υπηρεσιών και, ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες είναι η βασική κινητήριος δύναμη για τη βραδυκίνητη ευρωπαϊκή οικονομία. Εν ολίγοις, αυτή η νέα συμβιβαστική οδηγία ίσως να μην δίνει σε όλες τις πολιτικές ομάδες αυτό που επιθυμούν, αλλά θα άρει πολλούς φραγμούς από τις διασυνοριακές συναλλαγές και την παροχή υπηρεσιών και θα μειώσει τη γραφειοκρατία που συναντούν οι επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να επεκταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Μέσω του συμβιβασμού επιτεύχθηκε ισορροπία μεταξύ της προστασίας του εργατικού δικαίου και των συλλογικών συμβάσεων εντός των κρατών μελών της ΕΕ και του ανοίγματος μίας αποδοτικότερης αγοράς υπηρεσιών.
Ελπίζω το παρόν Κοινοβούλιο να δώσει μία ισχυρή εντολή στην Επιτροπή για να προωθήσει την εν λόγω οδηγία με ανανεωμένη ορμή μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης, και αναμένω με ανυπομονησία μία περαιτέρω βελτιωμένη εκδοχή της παρούσας οδηγίας ενώπιον του Κοινοβουλίου στο εγγύς μέλλον.
Riccardo Ventre (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήταν μάλλον κοινοτοπία να ισχυρισθεί κανείς ότι η έγκριση αυτής της οδηγίας αντιπροσωπεύει μια στιγμή μεγάλης πολιτικής σημασίας.
Ωστόσο, εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει την οδηγία με ευρεία πλειοψηφία, το πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψει θα είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς θα επιβεβαιώσει ακόμη μία φορά τον μεσολαβητικό ρόλο που διαδραματίζουμε στη νομοθετική διαδικασία μεταξύ της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας και των μεμονωμένων κρατών μελών. Ως μεσολαβητές, έχουμε την υποχρέωση να συνδυάσουμε τις ανάγκες για την ελευθέρωση της αγοράς με τα δικαιώματα των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Θεωρώ ότι ο συμβιβασμός της Ομάδας τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv και της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ευνοεί την ελευθέρωση ενός τομέα που αφορά ένα πολύ μεγάλο τμήμα της οικονομίας μας, ένα τμήμα που η Συνθήκη ορίζει ως θεμελιώδη ελευθερία. Θα μπορούσαμε ασφαλώς να έχουμε κάνει περισσότερα προς την κατεύθυνση της ελευθέρωσης, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε τα πάντα αμέσως.
Η ρήτρα αναθεώρησης των πέντε ετών θα επιτρέψει τη βελτίωση του κειμένου και τη συνέχιση της διαδικασίας ελευθέρωσης. Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα, θέσαμε φιλόδοξους στόχους από άποψη ανάπτυξης και απασχόλησης.
Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με κάποιες τροπολογίες που κατατέθηκαν και προπαντός τις τροπολογίες αριθ. 13, 72, 73 και 86, οι οποίες, δεν εξαιρούν απλώς τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, αλλά αφήνουν στη διακριτική ευχέρεια κάθε κράτους μέλους να ορίσει την έννοια και τις υποχρεώσεις στις οποίες υπόκεινται οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Η τροπολογία αριθ. 13 ορίζει επίσης ότι τα κράτη μέλη δεν υποχρεούνται να ελευθερώσουν αυτές τις υπηρεσίες ή να ιδιωτικοποιήσουν υφιστάμενους δημόσιους φορείς και μονοπώλια, όπως για παράδειγμα τα λαχεία. Επίσης, οι τροπολογίες αριθ. 17 και 80 επιβεβαιώνουν την εξαίρεση των τυχερών παιχνιδιών. Πιστεύω ότι στη γενική συζήτηση θα πρέπει να σταθούμε σε αυτές τις τροπολογίες.
John Purvis (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, ο Επίτροπος θα αισθανθεί ανακούφιση που βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος. Είμαι ο τρίτος ομιλητής από το τέλος.
Τον περασμένο Απρίλιο, στην προεκλογική έξαψη του γαλλικού δημοψηφίσματος, η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ενέκρινε τη γνωμοδότηση του κ. Chatzimarkakis για την οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες. Η γνωμοδότηση αυτή αμφισβήτησε την τότε επικρατούσα εχθρότητα έναντι αυτής της οδηγίας, με τους παράλογα υπερβολικούς ισχυρισμούς που εξαπολύονταν για τους πολωνούς υδραυλικούς και το κοινωνικό ντάμπινγκ.
Από την πρώτη άμεσα εκλεγμένη Ολομέλεια το 1979, το Κοινοβούλιο αυτό προασπίστηκε την επιδίωξη μιας πραγματικά ελεύθερης και ανοικτής ενιαίας αγοράς, όπως προβλεπόταν στις αρχικές Συνθήκες. Από μία εσωτερική υποεπιτροπή της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, της οποίας ήμουν περήφανος να είμαι μέλος, προήλθε η Ομάδα των καγκουρό και το πρόγραμμα της ενιαίας αγοράς του 1992 σύμφωνα με την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη του 1985.
Δυσκολεύομαι να κατανοήσω ή να εξηγήσω τον λόγο για τον οποίο οι υπηρεσίες αφέθηκαν εκτός αυτού του εγχειρήματος. Τώρα είναι η ευκαιρία μας να παραδειγματιστούμε από το σθένος και την προνοητικότητα των προκατόχων μας και να διασφαλίσουμε την εφαρμογή μίας πραγματικής ενιαίας αγοράς στον τομέα των υπηρεσιών. Συνδικαλιστές, γάλλοι ψηφοφόροι του «όχι», γάλλοι υδραυλικοί: πραγματικά, δεν χρειάζεται να φοβάστε. Ακριβώς όπως μία ενιαία αγορά αγαθών παρέσχε νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας, το ίδιο θα κάνει και η οδηγία για τις υπηρεσίες, εάν ψηφίσουμε μία ισχυρή και φιλελεύθερη εκδοχή. Μπορεί να προσφέρει τις ευκαιρίες που επιθυμούν όλοι, ειδικά στις ΜΜΕ, ως βασικό στοιχείο μίας επιτυχούς, ανταγωνιστικής και ευημερούσας ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, η οποία ακολούθησε μία φιλελεύθερη κατεύθυνση, υποστηρίχθηκε με 34 ψήφους έναντι 6, από συντηρητικούς, φιλελεύθερους και ακόμη περισσότερο από τους σοσιαλιστές. Ελπίζω ότι μπορούμε να αναμένουμε ότι το Κοινοβούλιο στο σύνολό του θα υιοθετήσει μία αντίστοιχα σθεναρή και φιλόδοξη θέση. Ο Άνταμ Σμιθ είχε δίκιο: ελευθερωμένες εμπορικές συναλλαγές· μία πραγματικά ελεύθερη και ανοικτή αγορά στον τομέα των υπηρεσιών θα λειτουργήσει και θα ξαναδώσει δουλειά σε ολοένα και περισσότερους Ευρωπαίους.
Cristina Gutiérrez-Cortines (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Επίτροπο McCreevy και τους βουλευτές της Ομάδας μου, τον κ. Harbour, την κ. Thyssen και άλλους, οι οποίοι αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν μια οδηγία και οι οποίοι αναγκάστηκαν να δουν αυτές που πιστεύαμε ότι ήταν οι καλύτερες πτυχές της να χάνονται μπροστά στα ίδια τους τα μάτια.
Πρέπει να πω ότι εμείς οι πολιτικοί και οι άνθρωποι της εξουσίας ορισμένες φορές δεν συμβαδίζουμε με την κοινωνία και το λέω αυτό διότι υπάρχουν δύο πτυχές της οδηγίας που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για μένα και οι οποίες δυστυχώς δεν πρόκειται να συμπεριληφθούν σε μεγάλο βαθμό: αφενός, η αναγνώριση των προσόντων και η ελευθερία εργασίας για τα ειδικευμένα άτομα και, αφετέρου, το θέμα της υγείας.
Πιστεύω ότι στην Ευρώπη, όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν σε άλλη χώρα για να εργαστούν, είναι πολύ πιο εύκολο για εκείνους να εργαστούν σε χειρωνακτικές θέσεις εργασίας, σε υποβαθμισμένες θέσεις εργασίας, ακόμη και αν διαθέτουν περισσότερα προσόντα, διότι ο συντεχνιακός εγωισμός δεν επιτρέπει τίποτα άλλο. Δεν καταφέραμε να άρουμε αυτό το εμπόδιο.
Δεύτερον, θα ήθελα να μιλήσω για την υγεία. Η οδηγία συμπεριλάμβανε τη δυνατότητα ή την υποχρέωση της επιστροφής των δαπανών για τους κατοίκους μίας χώρας που λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη σε μία άλλη. Η Μεσόγειος είναι γεμάτη από εκατομμύρια Ευρωπαίους που έχουν κατέβει στον Νότο προς αναζήτηση του ήλιου και μιας νέας ζωής, αλλά το δικαίωμά τους στην επιστροφή των κονδυλίων για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών –και, συγκεκριμένα, υπηρεσιών υγείας– που λαμβάνουν δεν αναγνωρίζεται.
Βρίσκονται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και σε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά, κυρίως, έχουν εγκαταλειφθεί από τους πολιτικούς. Και θα έλεγα το ίδιο και για την ιδιωτική ιατρική.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζω την ενσωμάτωση της ιδιωτικής ιατρικής περίθαλψης, διότι έχουμε εκατοντάδες κλινικές που εξυπηρετούν και βοηθούν τους Γερμανούς, τους Βρετανούς και τους Σουηδούς που βρίσκονται στον Νότο και στη Μεσόγειο. Αυτοί οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να μιλούν στη γλώσσα τους, να τους φροντίζουν στη γλώσσα τους και να τους παρέχονται υπηρεσίες στη γλώσσα τους. Αυτή η κατάσταση υπάρχει· την έχει δημιουργήσει η κοινωνία και εμείς δεν θέλουμε να το αναγνωρίσουμε.
Valdis Dombrovskis (PPE-DE). – (LV) Κύριε Πρόεδρε, κύριε McCreevy, κυρίες και κύριοι, ο στόχος της οδηγίας για τις υπηρεσίες είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επί του παρόντος ένας μεγάλος αριθμός διοικητικών εμποδίων παρεμποδίζουν την αποδοτική λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Η πιο αρνητική επίπτωση των διοικητικών εμποδίων και του κόστους που σχετίζεται με αυτά είναι στην ικανότητα του τομέα των ΜΜΕ να προσφέρουν υπηρεσίες εκτός των χωρών τους. Ο τομέας υπηρεσιών συγκεντρώνει το 70% της οικονομίας της ΕΕ, και συνεπώς η άρση των διοικητικών εμποδίων σε αυτόν τον τομέα θα δώσει σημαντική τόνωση στην ανάπτυξή του. Η ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ότι κατά την περίοδο από 1992 έως το 2002 τα μέτρα που ελήφθησαν για τη βελτίωση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ αύξησαν το ΑΕγχΠ της ΕΕ κατά 1,8% και δημιούργησαν δυόμισι εκατομμύρια νέων θέσεων εργασίας. Αυτή η αύξηση επιτεύχθηκε κυρίως με τη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και την ελευθέρωση των τομέων τηλεπικοινωνιών και ενέργειας. Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει επίσης ότι μία εύρυθμη ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά υπηρεσιών θα μπορούσε να επιφέρει ίση ανάπτυξη στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Είναι συνεπώς σημαντικό να ψηφίσουμε μία ισχυρή οδηγία υπηρεσιών η οποία να περιλαμβάνει την αρχή της χώρας προέλευσης, τουλάχιστον στην εναλλακτική εκδοχή που ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, διατηρώντας αυτά τα άρθρα της οδηγίας που ορίζουν τα δικαιώματα των παροχέων υπηρεσιών όσον αφορά την απόσπαση των εργαζομένων σε μία χώρα όπου παρέχονται οι υπηρεσίες, και επίσης περιορίζοντας τον κατάλογο εξαιρέσεων. Η παράλειψη αυτών των αρχών θα στρεβλώσει σημαντικά το νόημα της οδηγίας για τις υπηρεσίες, και θα απολεσθούν ευκαιρίες για πρόσθετη οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Ορισμένοι από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθούν να στρεβλώσουν σοβαρά τη σημασία της οδηγίας των υπηρεσιών και να εφαρμόσουν μία προστατευτική πολιτική σε σχέση με τους παροχείς υπηρεσιών από τα νέα κράτη μέλη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις οικονομικές απώλειες τις οποίες θα προκαλέσει αυτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της. Η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δείξει κατά πόσον η πλειοψηφία των βουλευτών βλέπει το μέλλον της οικονομίας της ΕΕ ως μία δυναμική και ανοιχτή ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ή ως μία προστατευτική ζούγκλα 25 κρατών μελών.
Charlie McCreevy, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, διεξαγάγαμε μία μακρά και ζωηρή συζήτηση. Ασφαλώς δεν χρειάζεται κανείς καφεΐνη για να παραμείνει σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια μίας τόσο διεγερτικής συζήτησης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες για τις συνεισφορές τους οι οποίες εκπροσωπούν διάφορες προοπτικές.
Ακούσαμε όλα τα επιχειρήματα υπέρ και κατά αυτής της πρότασης. Αυτό το οποίο είναι σαφές σε εμένα είναι ότι παρά τις αποκλίσεις, υπάρχει μια ισχυρή πλειοψηφία που υποστηρίζει την οδηγία για τις υπηρεσίες, μία κοινή επιθυμία να επιτευχθεί ευρεία κατανόηση για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Το επικροτώ αυτό. Δείχνει τον ζωτικό ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συνδιαλλαγή των πολλών διαφορετικών γνωμών που εκφράζονται σε αυτό το Κοινοβούλιο.
Βάσει της σημερινής συζήτησης, αισθάνομαι σίγουρος ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να ηγηθεί της πορείας προς τα εμπρός επιτυγχάνοντας τη συναίνεση την οποία χρειάζεται αυτή η πρόταση για να εγκριθεί. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην εισηγήτρια, στους σκιώδεις εισηγητές και στους επικεφαλής των Ομάδων για την εποικοδομητική τους προσέγγιση.
Είπα ότι η Επιτροπή θα λάβει πλήρως υπόψη τις τροπολογίες αυτές που θα επιτύχουν ευρεία συναίνεση εδώ. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά σε αυτήν τη συναίνεση, ιδίως σε σχέση με το πεδίο εφαρμογής της πρότασης και την ελευθερία παροχής υπηρεσιών όπως προβλέπεται στο άρθρο 16.
Με ενθάρρυνε το γεγονός ότι άκουσα τόσους πολλούς ομιλητές να λένε ότι επιθυμούν μία οδηγία για τις υπηρεσίες με πραγματική προστιθέμενη αξία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να διατηρήσουμε στο ελάχιστο οιεσδήποτε περαιτέρω τομεακές εξαιρέσεις από το πεδίο εφαρμογής, και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη διατύπωση του άρθρου 16. Δεν μπορούμε να θίξουμε διατάξεις Συνθηκών ή νομολογία.
Σε απάντηση στην επίκριση του κ. Watson για τις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε για να χτιστούν «γέφυρες» όσον αφορά το άρθρο 16, είναι κρίμα που δεν έλεγξε την πηγή του σχεδίου κειμένου το οποίο επέκρινε. Δεν προήλθε από το γραφείο μου· αν και βέβαια είμαι συνηθισμένος να κατηγορούμαι για πολλά πράγματα –καλά και κακά– για τα οποία δεν φέρω ουδεμία ευθύνη.
Για να επανέλθω στην ουσία της σημερινής συζήτησης και την απόσπαση των εργαζομένων, συμμερίζομαι κατά πολύ τις ανησυχίες εκείνων σχετικά με αυτό που θεωρούν ως επιβολή περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων σε εργαζόμενους που αποσπώνται σε άλλο κράτος μέλος. Υπάρχουν κοινοτική νομοθεσία και νομολογία οι οποίες πρέπει να τηρούνται. Εάν ψηφίσετε με μεγάλη πλειοψηφία τη διαγραφή των άρθρων 24 και 25, τότε η Επιτροπή θα προσφέρει αμέσως καθοδήγηση για αυτή τη βασική πρωτοβουλία.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το μήνυμα το οποίο απορρέει από αυτήν τη συζήτηση και την ψηφοφορία της Πέμπτης είναι το μήνυμα μίας Ευρώπης που προχωρεί προς τα εμπρός προτείνοντας ένα πλαίσιο καλύτερης οδηγίας για τις υπηρεσίες που θα παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα και την εμπιστοσύνη προκειμένου οι επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες και οι καταναλωτές να επωφεληθούν πλήρως από την εσωτερική αγορά μας επενδύοντας σε νέες ευκαιρίες και αναπτύσσοντας και αγοράζοντας νέες υπηρεσίες οι οποίες θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη.
Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στις 10.00 π.μ..
Γραπτές δηλώσεις (άρθρο 142 του Κανονισμού)
Alessandro Battilocchio (NI). – (IT) Η οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη στο Στρασβούργο, μας δίνει την ευκαιρία να αποδείξουμε στα 450 εκατομμύρια των ευρωπαίων πολιτών ότι η Ευρώπη, και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενδιαφέρονται για τα αιτήματα και τις ανησυχίες του λαού και προσπαθούν να τις συμβιβάσουν με μια στρατηγική ανάπτυξης και προόδου, τις οποίες μόνον η εναρμόνιση και το πραγματικό άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων μπορούν να προσφέρουν.
Το κείμενο που ελπίζω πως θα προκύψει από αυτήν τη συνεδρίαση θα είναι νοθευμένο κείμενο, με γκρίζες ζώνες που απαιτούν διευκρίνιση. Ωστόσο, σε ένα τόσο ποικιλόμορφο πλαίσιο όπως το ευρωπαϊκό, με νέες χώρες σε αναζήτηση ευκαιριών και παλαιότερες χώρες που επιχειρούν να προστατευθούν, με μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και 25 διαφορετικά νομοθετικά συστήματα, ο συμβιβασμός αποτελεί μονόδρομο. Θα πρέπει συνεπώς να δεχθούμε ευνοϊκά τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλες οι πολιτικές ομάδες και οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες για την επίτευξη συμφωνίας. Είναι μια σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη, προκειμένου να κερδίσει τη χαμένη εμπιστοσύνη και να δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια για μια οικονομική ανάπτυξη που δεν θα πλήττει το κοινωνικό μας πρότυπο, ένα στοίχημα που δυστυχώς έχει χάσει την αξιοπιστία του τους τελευταίους μήνες. Έχουμε ανάγκη την ανάπτυξη και ανάκαμψη της οικονομίας μας και η οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες αποτελεί το πρώτο σημαντικό μέσον, αρκεί να μην θέσει υπό αμφισβήτηση την ευημερία και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας.
Pedro Guerreiro (GUE/NGL). – (PT) Η οδηγία για τη θέσπιση μιας εσωτερικής αγοράς υπηρεσιών προτάθηκε από την Επιτροπή όταν Πρόεδρός της ήταν ο σοσιαλδημοκράτης Romano Prodi, και αναλήφθηκε τώρα από την παρούσα Επιτροπή υπό την ηγεσία του κ. Barroso.
Η πρόταση αυτή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εφόρμηση του καπιταλισμού στην ΕΕ. Είναι μία πρόταση που ικανοποιεί τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών προλειαίνοντας για αυτούς το έδαφος για να εκμεταλλευτούν τους εργαζομένους και να επικρατήσουν και σε άλλους οικονομικούς τομείς.
Αυτό το οποίο προτείνεται είναι η πλήρης ελευθέρωση των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων υπηρεσιών, η οποία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζομένους και στην κυριαρχία των επιμέρους κρατών μελών. Εάν εγκριθεί, αυτή η πρόταση θα ενεργήσει ως μοχλός, ένα είδος «δούρειου ίππου» για την υπονόμευση των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θα δράσει επίσης εις βάρος της ικανότητας των κρατών μελών να παρέχουν αποτελεσματική προστασία στις δημόσιες υπηρεσίες, και, γενικά, να ελέγχουν πώς παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες.
Είναι αδύνατο να «μεταρρυθμιστεί» αυτή η πρόταση, όπως επιζητούν να το πράξουν η Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv και η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μία προσπάθεια να διατηρηθούν τα βασικά αρνητικά στοιχεία της οδηγίας και, ταυτόχρονα, να περισώσουν την αξιοπρέπειά τους.
Όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι και ζητούμε από την αρχή, αυτή η οδηγία πρέπει να απορριφθεί.
Filip Andrzej Kaczmarek (PPE-DE). – (PL) Η ύπαρξη φραγμών στην ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών οδηγεί σε υψηλότερες τιμές, περιορισμένη οικονομική ανάπτυξη και λιγότερες νέες θέσεις εργασίας. Είναι η χαμηλότερη ανάπτυξη, οι λιγότερες θέσεις εργασίας και οι υψηλότερες τιμές αυτό που πραγματικά θέλουν οι Ευρωπαίοι; Δεν το νομίζω.
Πάνω από όλα τα άλλα, οι Ευρωπαίοι θέλουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Γιατί πρέπει οι πολιτικοί να το εμποδίσουν αυτό; Ορισμένοι αυτοαποκαλούμενοι υποστηρικτές των εργαζομένων θέλουν να αποδυναμώσουν την οδηγία και να την καταστήσουν αναποτελεσματική. Μπορεί να υποστηριχθεί ότι αυτά τα άτομα είναι υπέρ της ελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών ή ακόμη και εναντίον αυτής. Συμφωνώ ασφαλώς ότι η οδηγία έχει επιπτώσεις σε ευαίσθητα θέματα. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να εθελοτυφλούμε. Διερωτώμαι εάν οι πολέμιοι της οδηγίας έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή στην ανταγωνιστικότητα και το μέλλον των παροχέων υπηρεσιών, και εάν πράγματι επιθυμούν μία ενιαία αγορά. Έγινε πολλή συζήτηση για την ισότητα, αλλά φαίνεται ότι είναι μία οργουελική ισότητα, απλώς για αυτούς που είναι «περισσότερο ίσοι». Έγινε επίσης συζήτηση για την προστασία των κοινωνικών επιτευγμάτων, αλλά αυτό φαίνεται ότι σημαίνει την προστασία τους μόνον στις πλούσιες χώρες, όχι στο σύνολο της Ευρώπης.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Οι υπηρεσίες συμβάλουν τα μέγιστα στο ΑΕγχΠ της Ευρώπης. Ας δώσουμε μία ευκαιρία στους επιχειρηματίες. Ας δώσουμε μία ευκαιρία στα 20 εκατομμύρια άνεργους Ευρωπαίους. Ας δώσουμε μία ευκαιρία στην επιχειρηματικότητα. Έχουμε μία ευκαιρία να πράξουμε το καλό. Δεν πρέπει να τη χαραμίσουμε. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να καταψηφίσουμε τις τροπολογίες που αποδυναμώνουν την οδηγία, παρεμποδίζουν την εφαρμογή της και απειλούν την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Ας επιλέξουμε την πραγματική ελευθερία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εθνικό εγωισμό και τον προστατευτισμό να βλάψουν την Ευρώπη.
Γεώργιος Καρατζαφέρης (IND/DEM). – Έρχεται σήμερα προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια η έκθεση της κ. Gebhardt (Oδηγία Bolkestein).
Στην ουσία πρόκειται για μια επεξεργασία της σκοτεινής Λέσχης Μπίλντεμπεργκ για την επιβολή του οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποίησης και την επιβολή των κανόνων της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
Ως αιρετό μέλος του Ευρωκοινοβουλίου (και όχι επιλεγμένο από κάποια κομματική εξουσία που ελέγχεται από τα πρόσωπα τής Νέας Τάξης) αντιστέκομαι απολύτως στις λογικές που επεξεργάζεται η εν λόγω οδηγία, που εκτελεί εν ψυχρώ δικαιώματα δεκαετιών των εργαζομένων.
Ως Πρόεδρος του κόμματος ΛΑ.Ο.Σ. στην Ελλάδα θα κινητοποιήσω όλες τις προσβαλλόμενες από την οδηγία ομάδες πληθυσμού για ολοκληρωτική αντίσταση.
Δεν έλαβα μέρος, κύριε Πρόεδρε, στη συζήτηση γιατί και μόνο η παρουσία όσων αντιστέκονται ιδεολογικά, νομιμοποιεί τις ακραίες θέσεις του εμπνευστού της οδηγίας.
ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ την οδηγία και παρακαλώ να συμπεριληφθεί στα πρακτικά η δήλωσή μου αυτή.
David Martin (PSE). – (EN) Το 70% του ευρωπαϊκού ΑΕγχΠ βασίζεται πλέον στις υπηρεσίες. Το μεγαλύτερο κενό στην ολοκλήρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς έγκειται στον τομέα των υπηρεσιών. Εάν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία δυναμική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά υπηρεσιών, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 600 000 νέες θέσεις εργασίας στην ΕΕ.
Η άρση των διοικητικών και των τεχνικών φραγμών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκτός της δικής τους χώρας συνιστά, ως εκ τούτου, έναν ευκταίο και σημαντικό στόχο και ανοίγει τον τομέα στον δίκαιο ανταγωνισμό. Ωστόσο, η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των μισθών και των μέτρων ασφάλειας και υγείας δεν έχει καμία θέση στη δημιουργία ενός δυναμικού τομέα υπηρεσιών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ψηφίσω τις τροπολογίες που εξαιρούν την εργασιακή νομοθεσία και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.
Πιστεύω, επίσης, ότι ορισμένες υπηρεσίες, όπως η υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι πτυχές της εκπαίδευσης είναι τόσο ευαίσθητες που δεν θα έπρεπε να καλύπτονται από αυτό το συγκεκριμένο μέτρο.
Kathy Sinnott (IND/DEM). – (EN) Κύριε McCreevy, χάθηκα ακόμη μία φορά στους επαρχιακούς δρόμους της κομητείας από την οποία κατάγεστε. Ο κύριος τον οποίο συνάντησα και του ζήτησα οδηγίες μου είπε «λοιπόν, δεν θα ξεκινούσα από εδώ».
Μεταβιβάζω αυτήν τη συμβουλή σε εσάς, κύριε Επίτροπε: εάν επιθυμείτε να εξομαλύνετε την ελεύθερη και εύκολη κυκλοφορία των υπηρεσιών στις 25 χώρες, μην ξεκινάτε από εδώ.
Το «εδώ» είναι ένα ασαφές και δυσνόητο αδιέξοδο το οποίο θα αποσαφηνιστεί στα δικαστήρια μας. Το «εδώ» είναι μία συνταγή για το χάος, τη δημιουργία μίας κατάστασης η οποία θα καταλήξει ενδεχομένως σε 25 διαφορετικά συστήματα κανονιστικών ρυθμίσεων και σε επιχειρήσεις που θα μετεγκαθίστανται στη χώρα με τα περισσότερα κανονιστικά πλεονεκτήματα, τη δημιουργία μίας κρίσης στην οποία η μόνη λύση θα είναι η πλήρης ομοσπονδιακή εναρμόνιση, και ποιος το επιθυμεί αυτό;