Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

RC-B6-0119/2006

Συζήτηση :

PV 14/02/2006 - 15
CRE 14/02/2006 - 15

Ψηφοφορία :

PV 16/02/2006 - 6.3
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :


Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

15. Νέος μηχανισμός χρηματοδότησης της ανάπτυξης στο πλαίσιο των στόχων της Χιλιετηρίδας (συζήτηση)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη δήλωση της Επιτροπής σχετικά με τον νέο μηχανισμό χρηματοδότησης της ανάπτυξης στο πλαίσιο των στόχων της Χιλιετίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Charlie McCreevy, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, την περασμένη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να προβεί σε δήλωση σχετικά με τις καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης για την αναπτυξιακή συνεργασία. Ο Επίτροπος Michel δεν μπορεί να παραστεί απόψε εδώ, καθώς μεταβαίνει στην ανατολική Αφρική για ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να αναβληθούν. Λυπάται πολύ που δεν είναι σε θέση να μοιραστεί μαζί σας τις απόψεις της Επιτροπής για αυτό το θέμα και μου ζήτησε να τον αντικαταστήσω.

Η ενίσχυση πρέπει να αυξηθεί εάν επιδιώκουμε την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει απεκδυθεί τις ευθύνες της προς τις χώρες εταίρους. Τουναντίον: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2005 αναδιατύπωσε σθεναρά τη στήριξή του στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας με φιλόδοξες δεσμεύσεις και για την ποιότητα και για την ποσότητα της ενίσχυσης.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύθηκε να αυξήσει την επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια με σκοπό να επιτύχει τον στόχο του 0,7% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος το 2015. Προς τούτο, καθορίστηκε ένας συλλογικός στόχος 0,56% του ΑΕΕ για το 2010.

Εντούτοις, δεν αρκεί η αύξηση της ενίσχυσης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι τρέχουσες και οι υπεσχημένες αυξήσεις στη χρηματοδότηση παρέχονται κατά τρόπους οι οποίοι βοηθούν τις χώρες να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Στην προσφάτως εγκριθείσα κοινή δήλωση του Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή συναίνεση για την ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται για περισσότερο προβλέψιμους και λιγότερο ασταθείς μηχανισμούς ενίσχυσης. Η Επιτροπή πιστεύει ότι οι καινοτόμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης της ανάπτυξης θα διαδραματίσουν ωφέλιμο ρόλο. Για αυτόν τον λόγο κατά τη διάρκεια του 2005, η Επιτροπή εκπόνησε, κατόπιν αίτησης του Συμβουλίου, μία σειρά εγγράφων εργασίας που παρέχουν τεχνική ανάλυση των καινοτόμων πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2005, η Επιτροπή ενέκρινε μία ανακοίνωση προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Επιτάχυνση της προόδου προς την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας – Χρηματοδότηση της Ανάπτυξης και Αποτελεσματικότητα της Ενίσχυσης». Μεταξύ άλλων πραγμάτων, η ανακοίνωση αυτή πραγματευόταν καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης και νέους μηχανισμούς παροχής ενίσχυσης και καλούσε το Συμβούλιο να «συμφωνήσει για την επιτάχυνση των εργασιών όσον αφορά τις πλέον ελπιδοφόρες εναλλακτικές λύσεις για καινοτόμες πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης». Η Επιτροπή επισήμανε ότι όλες οι καινοτόμες πηγές χρηματοδότησης πρέπει να αξιολογούνται υπό το πρίσμα ορισμένων κριτηρίων. Επί παραδείγματι: τι ποσό θα συγκεντρώσει κάθε πρόταση; Σε τι βαθμό τα κονδύλια που θα προβλεφθούν θα προσαυξήσουν τις υφιστάμενες υποχρεώσεις; Πόσο σταθερά και προβλέψιμα θα είναι; Ποιες είναι οι τομεακές επιπτώσεις και οι επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα; Ποιο θα είναι το κόστος εφαρμογής και διαχείρισης; Ποιες προτάσεις μπορούν να προχωρήσουν περαιτέρω ταχύτερα; Απαιτείται καθολική υποστήριξη ή μπορούν οι προτάσεις να εφαρμοστούν σε περιφερειακό ή κοινοτικό επίπεδο;

Η Επιτροπή επισημαίνει την ετοιμότητα της Γαλλίας να ξεκινήσει την εφαρμογή μίας από τις προτάσεις που προέκυψαν από αυτήν τη συζήτηση, δηλαδή, την επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα αεροπορικά εισιτήρια που πωλούνται στη Γαλλία από τον Ιούλιο του 2006. Η εν λόγω πρωτοβουλία ίσως να έχει θετικό αποτέλεσμα στην ετοιμότητα των άλλων χωρών να προωθήσουν πρωτοβουλίες στον τομέα χρηματοδότησης της ανάπτυξης.

Η Επιτροπή θα ήθελε επίσης να πληροφορήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι, για τη στήριξη της συζήτησης και τη διατήρηση της ορμής σε αυτά τα θέματα, διεξήχθη στις 9 Φεβρουαρίου 2006 μια ημερίδα μεταξύ της Επιτροπής και των αντιπροσώπων των κρατών μελών. Η ημερίδα εξέτασε τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες, καθώς και πιθανές εναλλακτικές λύσεις με σεβασμό στην καινοτόμο χρηματοδότηση. Η Επιτροπή, ωστόσο, διερεύνησε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούν να τροποποιηθούν και να συμπληρωθούν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις της ενίσχυσης ούτως ώστε να παρέχονται πόροι με πιο προβλέψιμους τρόπους.

Τέλος, η Επιτροπή θα ήθελε να επισημάνει ότι, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι γάλλοι αντιπρόσωποι παρείχαν ενημέρωση για τη διάσκεψη υψηλού επιπέδου που πρόκειται να διεξαχθεί στο Παρίσι στις 28 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου. Σε αυτήν τη διοργάνωση θα παραστούν αντιπρόσωποι της Επιτροπής.

 
  
MPphoto
 
 

  Tokia Saïfi, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Μετά τη Διάσκεψη του Monterrey το 2002 και τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2005, η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε την ανάγκη να αρθούμε στο ύψος της πρόκλησης της ανάπτυξης υλοποιώντας μιας κοινή πολιτική, που να ενσωματώνει τους Στόχους της Χιλιετίας. Σε μια στιγμή κατά την οποία το χάσμα Βορρά-Νότου διευρύνεται όλο και περισσότερο και όταν η αυξανόμενη ευημερία των εκβιομηχανισμένων χωρών βυθίζει πολλές χώρες του Νότου στη φτώχεια, είναι πλέον καιρός η εμπλοκή της διεθνούς κοινότητας να μεταφραστεί σε πρακτικά μέτρα.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο κύριος χορηγός βοήθειας, σήμερα πρέπει να πράξει περισσότερα· πρέπει να εργαστεί αποτελεσματικότερα και πρέπει να κινηθεί πιο άμεσα. Η ευρωπαϊκή συναίνεση σε σχέση με την ανάπτυξη και τη νέα στρατηγική για την Αφρική είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως ήταν η πρόσφατη ανακοίνωση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση αφρικανικών έργων, χαίρομαι δε ιδιαιτέρως για αυτά τα ρηξικέλευθα βήματα προόδου. Παρά την αύξηση της παραδοσιακής δημόσιας βοήθειας, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η επίτευξη των Στόχων της Χιλιετίας συναρτάται από την έγκριση μηχανισμών συμπληρωματικής χρηματοδότησης. Κατόπιν πρωτοβουλίας αρκετών κρατών μελών, δημιουργούνται καινοτόμα και συμπληρωματικά χρηματοδοτικά μέσα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστεί για την εφαρμογή αυτών των μέσων προκειμένου να δημιουργηθούν σταθεροί και προβλέψιμοι πόροι, που απαιτούνται για την ικανοποίηση των ανεκπλήρωτων απαιτήσεων των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδίως στον υγειονομικό τομέα. Αρκετά κράτη μέλη υποστηρίζουν ήδη αυτές τις πρωτοβουλίες. Κύριε Επίτροπε, επισημάνατε ότι ορισμένες από τις χώρες αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, δεσμεύτηκαν να επιβάλουν εισφορές διεθνούς αλληλεγγύης, για παράδειγμα στα αεροπορικά εισιτήρια.

Στην επόμενη υπουργική σύνοδο, τα κράτη μέλη θα ενισχύσουν τη διεθνή συναίνεση για την ανάγκη θέσπισης καινοτόμων και πρακτικών χρηματοδοτικών πόρων. Αυτή η συνάντηση πρέπει να δώσει την ευκαιρία να στηριχτούμε στη δυναμική που δημιουργήθηκε στη Νέα Υόρκη κατά την τελευταία Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών.

 
  
MPphoto
 
 

  Glenys Kinnock, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μιλήσω για τις δυνατότητες που προσφέρει ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ο οποίος προτάθηκε από τον βρετανό Υπουργό Οικονομικών Gordon Brown. Ο ΔΧΜ αυξάνει την απόδοση κεφαλαίων από διεθνείς κεφαλαιαγορές εκδίδοντας ομόλογα που μπορούν δυνητικά να συγκεντρώσουν 50 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από το 2005 έως το 2015.

Το πλεονέκτημα αυτού του μηχανισμού, για να αναφερθώ σε ορισμένα από τα θέματα που θίξατε στην εισαγωγή σας, κύριε Επίτροπε, είναι ότι αυτά τα χρήματα προκαταβάλλονται, έχουν μακροπρόθεσμη διάρκεια, είναι σταθερά και είναι προβλέψιμα χρήματα. Συγκεντρώνεται ένα δισεκατομμύριο ετησίως, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σχολική εκπαίδευση των παιδιών και την κατάργηση των διδάκτρων που θέτουν σε κίνδυνο την εκπαίδευση εκατομμυρίων παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες, ειδικά των μικρών κοριτσιών.

Ο ΔΧΜ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα εμβολιασμού, το οποίο ερευνά εμβόλια για την ελονοσία και το HIV/AIDS –τη μάστιγα στην Αφρική και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου– για το οποίο δεν υπάρχει θεραπεία. Η συμφωνία είναι η παροχή ενός παγκόσμιου προηγμένου συστήματος αγορών το οποίο θα διασφαλίζει ότι σωτήρια εμβόλια θα κυκλοφορούν στο εμπόριο σε προσιτές τιμές και ότι θα παρασκευάζονται με τρόπους τους οποίους θα πρέπει να εγκρίνουμε όλοι σε αυτό το Κοινοβούλιο και που θα θεωρούμε απαραίτητους τη δεδομένη στιγμή.

Αναγνωρίζουμε ότι η επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, η οποία αποτελεί μέρος του σκοπού αυτής της συζήτησης, είναι δύσκολη, αλλά εάν μπορούμε να διαθέσουμε τα χρήματα –προβλέψιμα χρήματα– τότε θα επιτύχουμε τη σχολική φοίτηση όλων των παιδιών και θα αποτρέψουμε 30 000 ανώφελους θανάτους παιδιών ημερησίως. Αυτό είναι για το οποίο μιλούμε, για την προσπάθειά μας να μετουσιώσουμε την ελπίδα σε πραγματικότητα.

Όταν άκουσε για τον ΔΧΜ, ο Νέλσον Μαντέλα είπε ότι ήταν μία απολύτως απαραίτητη και επίκαιρη πρωτοβουλία η οποία χρήζει ενεργού ανταπόκρισης από τη διεθνή κοινότητα. Ευελπιστώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει σθεναρά και με απόλυτη αφοσίωση αυτήν την πρωτοβουλία.

 
  
MPphoto
 
 

  Fiona Hall, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. (EN) Κύριε Πρόεδρε, η Ομάδα μου επικροτεί αυτό το ψήφισμα. Υπάρχει ευρεία συναίνεση σχετικά με το ότι η ελλιπής χρηματοδότηση και οι ανεπαρκείς επενδύσεις, ιδίως στην Αφρική, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υστέρηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Οικονομολόγοι όπως ο Jeremy Sachs ομολογούν ότι η αναπτυξιακή βοήθεια στην Αφρική έως σήμερα ήταν ψιχία σε σύγκριση με την κλίμακα των απαιτούμενων επενδύσεων για υποδομές.

Ο τίτλος αυτού του ψηφίσματος είναι κάπως περιοριστικός και αναφέρει ένα νέο χρηματοδοτικό μέσο ωσάν να υπήρχε μόνον μία λύση για το πρόβλημα, αλλά το κείμενο είναι ευτυχώς πολύ ευρύτερο. Το επίμαχο σημείο του προβλήματος είναι ότι πρέπει να εξεύρουμε τρόπους να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη καθ’ υπέρβαση της εθνικής υποχρέωσης του 0,7%.

Το ψήφισμα προτείνει την ιδέα μίας εισφοράς αλληλεγγύης επί των αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι η μόνη οδός και, όπως η κ. Kinnock, θα ήθελα να προτείνω και άλλες δυνατότητες. Πρώτον, τα κράτη μέλη μπορούν απλώς να αποφασίσουν να επισπεύσουν το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου του 0,7% του ΑΕγχΠ και μάλιστα να το υπερβούν. Στη Βρετανία, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες δεσμεύθηκαν να επιτύχουν το 0,7% έως το 2011, δύο χρόνια πριν από την προθεσμία που ορίστηκε από την παρούσα βρετανική κυβέρνηση.

Δεύτερον, υπάρχει ένας ρόλος για τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Καμία χώρα δεν μπόρεσε να εξέλθει ποτέ από την φτώχεια μόνο με την ενίσχυση και οι χώρες που επέδειξαν τα πλέον θεαματικά ποσοστά ανάπτυξης, όπως η Κίνα, δέχθηκαν υψηλά επίπεδα άμεσων ξένων επενδύσεων. Το πρόβλημα είναι ότι οι ξένες επενδύσεις αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω διμερών επενδυτικών συμφωνικών ή όπως προτάθηκε από τον ΠΟΕ στο Κανκούν, μπορεί να περιλαμβάνεται εκμετάλλευση του ασθενέστερου εταίρου και μη εφαρμογή της περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι μία νέα διεθνής επενδυτική συμφωνία υπό την αιγίδα της Επιτροπής Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Εν κατακλείδι, θα πρέπει να διερευνήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους για την εξασφάλιση επιπλέον επενδύσεων στην ανάπτυξη, οι μέθοδοι όμως που επιλέγουμε πρέπει να έχουν τη δημόσια στήριξη και δεν πρέπει ποτέ να είναι συγκαλυμμένες.

 
  
MPphoto
 
 

  Caroline Lucas, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. (EN) Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ τον Επίτροπο. Ένας από τους λόγους για τον οποίο συζητούμε αυτό το θέμα απόψε είναι επειδή υπάρχει μία διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι στα τέλη αυτού του μήνα, μία καίρια ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα των καινοτόμων πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης. Η Ομάδα μου επικροτεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι αυτή η συνεδρίαση φαίνεται έτοιμη να συμφωνήσει για την επιβολή τέλους επί του αεροπορικού εισιτηρίου τα έσοδα από το οποίο θα διατίθενται προς όφελος των φτωχότερων του κόσμου. Φυσικά υπάρχει πληθώρα άλλων εργαλείων και μέσων. Η κ. Kinnock έχει ήδη μιλήσει πολύ εύγλωττα για τα οφέλη του ΔΧΜ. Εντούτοις, πιστεύω ότι το τέλος επί του αεροπορικού εισιτηρίου είναι εξίσου σημαντικό, επειδή σηματοδοτεί μία κρίσιμη καμπή στην επιδίωξη εισαγωγής παγκόσμιων τελών για τη χρηματοδότηση των παγκόσμιων αναπτυξιακών αναγκών. Αξίζει την αμέριστη στήριξή μας. Θα ήθελα να τονίσω, ωστόσο, ότι οι νέοι χρηματοδοτικοί πόροι θα πρέπει να είναι πράγματι νέοι: με άλλα λόγια, να συμπληρώνουν, και όχι να αντικαθιστούν, υφιστάμενα αναπτυξιακά κονδύλια.

Είμαι πολύ ευτυχής που η Επιτροπή θα εκπροσωπείται στη συνεδρίαση στο Παρίσι, θα ήθελα όμως να γνωρίζω εάν προτίθεται να παροτρύνει τα άλλα κράτη μέλη να παραστούν, εάν θα υπάρχει κάποιος μηχανισμός ενημέρωσης του Κοινοβουλίου για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης στο Παρίσι, και εάν προβλέπεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της ημερίδας που διεξήχθη στις 9 Φεβρουαρίου μεταξύ της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Είμαι βέβαιη ότι πολλοί από εμάς θα ενδιαφέρονταν πολύ να τα μάθουν.

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (NI). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, λαμβάνω τον λόγο εξ ονόματος του Νέου Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ως μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης.

Τα στοιχεία και οι αριθμοί σχετικά με τη φτώχεια μεταφέρουν στο Σώμα μια κραυγή αγωνίας για βοήθεια. Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο ζουν σε συνθήκες ακραίας ανέχειας, επιβιώνοντας με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα. Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλης υγειονομικής περίθαλψης, πόσιμου νερού, αξιοπρεπούς κατοικίας και επαρκούς σίτισης, ενώ είκοσι χιλιάδες άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν για λόγους που συνδέονται με την έλλειψη τροφής.

Η διατήρηση αυτής της κατάστασης με τις σημερινές συνθήκες της τεχνολογικής ανάπτυξης και της γεωργικής παραγωγής είναι οικονομικά παράλογη, πολιτικά απαράδεκτη και ηθικά επαίσχυντη. Αναμένουμε συνεπώς με μεγάλο ενδιαφέρον, προσδοκία και ειλικρινή ελπίδα τις εργασίες της επικείμενης διάσκεψης των Παρισίων, έχοντας καλά υπόψη ότι δεν θα πρέπει να διαθέσουμε απλώς περισσότερους πόρους, αλλά και άλλους διαφοροποιημένους, καινοτόμους και, ει δυνατόν, προκαθορισμένους και σταθερούς πόρους.

Το μέγα σκάνδαλο δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η πείνα στον κόσμο υπάρχει ακόμη, αλλά ότι εξακολουθεί να υπάρχει μολονότι η διεθνής κοινότητα διαθέτει τα μέσα για να την εξαλείψει. Είναι πράγματι ώρα να περάσουμε στις πράξεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Karin Scheele (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, ο διεθνής διάλογος για μια σημαντική αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας εκ μέρους των κορυφαίων βιομηχανικών χωρών έχει ενταθεί –και αυτό είναι παρήγορο– διότι είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα επιτύχουμε τους αναπτυξιακούς στόχους που έθεσε η διεθνής κοινότητα στην αρχή της χιλιετίας.

Υπάρχει διεθνώς συμφωνία ως προς το ότι είναι απαραίτητη μία αισθητή αύξηση της δημόσιας αναπτυξιακής βοήθειας με σκοπό την επίτευξη των στόχων της Χιλιετίας και τη μείωση κατά το ήμισυ της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το αναπτυξιακό κέντρο του ΟΟΣΑ υπογραμμίζει στην έκθεσή του του 2004 πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα διάθεσης των επιπλέον πόρων. Μας πιέζουν λοιπόν ο χρόνος και η αυξανόμενη φτώχεια σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση με το ψήφισμά του προκειμένου να φθάσουν το συντομότερο όλα τα κράτη μέλη το όριο του 0,7% για τους πόρους που διατίθενται για την αναπτυξιακή συνεργασία και για να πιέσει τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμα σχέδιο για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό μέχρι το 2015 –σε αυτά συγκαταλέγεται και η πατρίδα μου– να το εκπονήσουν το συντομότερο δυνατόν.

Επίσης, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι αυτές οι καινοτόμες μέθοδοι χρηματοδότησης αφορούν πάντα πρόσθετους πόρους. Δεν πρέπει να βρούμε μορφές χρηματοδότησης για υποχρεώσεις που έχουμε ήδη αναλάβει. Επισημάνθηκε ήδη ότι ένας τρόπος διπλασιασμού των απαραίτητων πόρων για την αναπτυξιακή πολιτική είναι ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Μηχανισμός. Εγώ όμως θεωρώ ότι είναι ντροπή που δεν λαμβάνονται υπόψη στον παρόντα συμβιβασμό κάποιες άλλες δυνατότητες που θα είναι απαραίτητες για να διατεθούν μελλοντικά αρκετά χρήματα. Ίσως μπορέσουμε να το διορθώσουμε αυτό αύριο.

 
  
MPphoto
 
 

  Michel Rocard (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, επί 30 χρόνια, οι ευημερούσες χώρες δεν κατέστη δυνατό να εκπληρώσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν ενώπιον του ΟΗΕ για αύξηση της αναπτυξιακής τους βοήθειας στο 0,7%. Αυτό είναι σκάνδαλο και είμαστε εδώ όλοι για να βρούμε νέες ιδέες.

Θεωρώ ιδιαίτερα λυπηρό το ότι η Επιτροπή έχει τόσες λίγες ιδέες και ότι η ανακοίνωση που σας ζητήθηκε να διαβάσετε είναι τόσο σαθρή. Δεν αναφέρατε καν τη βρετανική ιδέα για επιβολή φόρου επί της κίνησης του κεφαλαίου. Αναφέρατε μόνο μια γαλλική ιδέα για φόρο επί της κίνησης των αεροσκαφών. Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων ιδεών, επιτρέψτε μου να σας προτείνω άλλη μία.

Πιστεύω ότι ήταν στο έγγραφό της που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2005 που η Επιτροπή πρότεινε την ιδέα μιας παγκόσμιας λαχειοφόρου αγοράς. Ο κ. Michel, τον οποίο εγώ ο ίδιος ρώτησα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Σώματος, αναγνώρισε ότι αυτό αποτελούσε μια εναλλακτική λύση. Ούτε καν την υιοθετήσατε. Κύριε Επίτροπε, πιστεύω ότι η λύση ενός παγκόσμιου λαχείου είναι ευκολότερο να ακολουθηθεί σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, που έλαβε υπόψη του αυτή την ιδέα με στόχο να την εξετάσει ενδελεχέστερα, συμπέρανε ότι αν δαπανάτο ένα εκτιμώμενο ελάχιστο ποσοστό 1% του τζίρου κάθε κλήρωσης που πραγματοποιείται στις χώρες μας, τέσσερις κληρώσεις ετησίως θα απέφεραν ετήσιο ποσό της τάξης των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, που το Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα προτείνει να διατεθούν στα μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη της λιμοκτονίας των παιδιών στον κόσμο. Γιατί η Επιτροπή δεν έβαλε τη δική της σφραγίδα σε αυτή την ιδέα; Δεν αντλώ απολύτως καμία ευχαρίστηση στην αναζήτηση μιας λύσης εκτός προϋπολογισμού: οι χώρες μας πρέπει να είναι αρκούντως σοβαρές ότι όντως θα πράξουν όσα υπόσχονται, δεδομένου όμως ότι αδυνατούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, αυτή η νέα ιδέα έχει τουλάχιστον την αρετή ότι δεν ενοχλεί κανέναν και ότι είναι απεριόριστη, αν, σε καθένα από τα κράτη μέλη, η νομοθετική εξουσία διαθέτει αυτό το μερίδιο κέρδους στο Παγκόσμιο Διατροφικό Πρόγραμμα αντί στις τοπικές κρατικές αρχές. Η δημιουργία μιας παγκόσμιας λαχειοφόρου αγοράς είναι κάτι το εύκολο. Συνεπώς, προτείνω στην Επιτροπή να αναλάβει την πρωτοβουλία δημιουργίας αυτού του λαχείου και να ενθαρρύνει σταθερά τα κράτη μέλη μας να την εφαρμόσουν.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ανακοινώνω ότι έλαβα έξι προτάσεις ψηφίσματος, βάσει του άρθρου 103, παράγραφος 2, του Κανονισμού.

Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη, στις 10.00 π.μ..

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου