Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2004/0146(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0007/2006

Συζήτηση :

Ψηφοφορία :

PV 15/02/2006 - 4.1
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0059

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

5. Αιτιολογήσεις ψήφου
Συνοπτικά πρακτικά
  

- Σύσταση De Veyrac (A6-0007/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Christine De Veyrac (PPE-DE), γραπτώς. (FR) Η έκθεση που αφορά την άδεια ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας, την οποία πρόκειται να ψηφίσουμε, είναι εξαιρετικά σημαντική στο πλαίσιο της δημιουργίας του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού.

Η ευρωπαϊκή εναρμόνιση των εθνικών αδειών θα επιτρέψει στους ελεγκτές να εργάζονται σε ολόκληρο το έδαφος που καλύπτει ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός. Επιπλέον, η εν λόγω άδεια θα οδηγήσει ειδικότερα σε βελτιώσεις όσον αφορά την ασφάλεια της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και θα διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση των μελλοντικών ελεγκτών θα είναι εναρμονισμένη σε υψηλό επίπεδο ικανοτήτων.

Η εν λόγω έκθεση υποστηρίζει την έγκριση της κοινής θέσης του Συμβουλίου, η οποία στηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από λίγους μήνες από τα δύο θεσμικά μας όργανα. Ο συμβιβασμός στον οποίο καταλήξαμε με το Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη τόσο τις θεμιτές ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της ασφάλειας, όσο και τις απαιτήσεις ελεύθερης κυκλοφορίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Σε μια περίοδο που η Ευρώπη ορισμένες φορές δεν γίνεται απολύτως κατανοητή από τους συμπολίτες μας, είναι σημαντικό να προσανατολιστούμε σε σχέδια όπως το προκείμενο, ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Θα ολοκληρώσω ευχαριστώντας τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνεργασία τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Fernand Le Rachinel (NI), γραπτώς. (FR) Για μία και μόνη φορά μπορούμε, για αρκετούς λόγους, να είμαστε ικανοποιημένοι με το εν λόγω κείμενο. Είναι βέβαιο πως η καθιέρωση κοινής άδειας ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας θα συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου της ασφάλειας που όλοι επιθυμούμε για τον εν λόγω τομέα, έναν τομέα στον οποίο, δυστυχώς, υπήρξαμε μάρτυρες πάρα πολλών παραδειγμάτων τραγικών αεροπορικών ατυχημάτων. Για τον σκοπό αυτόν, είμαι επίσης ικανοποιημένος για το ότι θεσπίστηκε το συμπληρωματικό σύστημα της μαύρης λίστας των αεροπορικών εταιρειών που θεωρούνται επικίνδυνες και μπορεί πλέον να εφαρμοστεί σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, θεωρώ ότι πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την εναρμόνιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των ικανοτήτων των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Στην πραγματικότητα δεν εναρμονίζονται προς τα κάτω· το αντίθετο συμβαίνει. Όσον αφορά τις προϋποθέσεις εισόδου στο επάγγελμα, προβλέπονται τα απαιτούμενα προσόντα και το περιεχόμενο της αρχικής εκπαίδευσης, καθώς και τα σχετικά υψηλά κοινωνικά, τεχνικά, γλωσσικά και επαγγελματικά πρότυπα.

Αυτό είναι πολύ βασικό επειδή, πολύ συχνά δυστυχώς, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας καλούνται να διαχειριστούν ακραίες και επικίνδυνες καταστάσεις όπως μια αεροπειρατεία ή μια κρίση στον αέρα. Πρέπει συνεπώς να προστατεύσουμε αυτό το επάγγελμα, καθώς από αυτό εξαρτάται η ασφάλεια των επιβατών ενός ολόκληρου τομέα.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Χαιρετίζω αυτή την οδηγία, σκοπός της οποίας είναι η αύξηση των προτύπων ασφαλείας και η βελτίωση του κοινοτικού συστήματος ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας. Με χαροποιεί το γεγονός ότι κατέστη δυνατή η επίτευξη ενός ικανοποιητικού συμβιβασμού μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου σχετικά με τις τροπολογίες που εγκρίναμε κατά την πρώτη ανάγνωση.

 
  
  

- Πρόταση ψηφίσματος (RC-B6-0096/2006/rev.)

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin, Nils Lundgren και Lars Wohlin (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Η Λίστα του Ιουνίου υποστηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες του ΔΟΑΕ για επίτευξη ειρηνικής λύσης στην αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας και πιστεύει ότι τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει την ευθύνη της απόφασης για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Επειδή το Ιράν δεν γειτνιάζει άμεσα με την ΕΕ, αυτό δεν αποτελεί θέμα για την ΕΕ αν τα κράτη μέλη δεν μπορούν να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία στο Συμβούλιο επί μιας κοινής θέσης.

Η Σουηδία θα πρέπει στο πλαίσιο του Συμβουλίου να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα εξελιχθεί σε πυρηνική δύναμη. Το θέμα, ωστόσο, δεν εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επιλέξαμε, συνεπώς, να μην προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το ψήφισμα και το καταψηφίσαμε στο σύνολό του.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Ο τίτλος του ψηφίσματος που έχουμε ενώπιόν μας, το οποίο ενέκρινε η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, είναι ενδεικτικός του υποκρυπτόμενου σκοπού του: να αναζωπυρώσει τις φλόγες της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου απέρριψε την προτεινόμενη τροπολογία που κατέθεσε η ομάδα μας, η οποία καλεί για την «ειρηνική πολιτική επίλυση της αντιδικίας σχετικά με τα πυρηνικά προγράμματα του Ιράν», επανέλαβε «την αντίθεσή του στην οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια ή απειλή χρήσης βίας» και τόνισε ότι «η κλιμάκωση της διένεξης θα επέτεινε την κρίση στην περιοχή». Το ίδιο ισχύει και για άλλες προτεινόμενες τροπολογίες, οι οποίες καλούν «όλες τις χώρες να αποφύγουν κάθε απειλή στην εδαφική ακεραιότητα του Ιράν και να αποκηρύξουν κατηγορηματικά κάθε προληπτική ενέργεια».

Αντί να υποστηρίξει μέτρα τα οποία στοχεύουν στην αποκλιμάκωση των διεθνών εντάσεων, η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου υποστηρίζει την ιδέα να αναλάβει τον έλεγχο της κατάστασης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το μέτρο αυτό ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες από καιρό επιδιώκουν τη διεθνή απομόνωση του Ιράν και ένα πρόσχημα για νέες παρεμβάσεις και επικίνδυνες στρατιωτικές περιπέτειες με στόχο την επιβολή της κυριαρχίας τους στην περιοχή και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων τους.

Εξού και η αρνητική ψήφος μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Howitt (PSE), γραπτώς. (ΕΝ) Το Εργατικό Κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει το ψήφισμα για το Ιράν, με το οποίο καταδικάζονται τα ποικίλα σχόλια στα οποία προέβη ο Πρόεδρος του Ιράν και εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη σημερινή στάση των ιρανικών αρχών απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα. Το EPLP επίσης υποστηρίζει σθεναρά την ανάμιξη και τις πρωτοβουλίες της Ομάδας των 3 της ΕΕ, του ΔΟΑΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνώντας με την ανάγκη αναζήτησης ειρηνικών και διπλωματικών μέσων για την επίλυση της κρίσης. Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι η στρατιωτική δράση παραμένει αδιανόητη και δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Από τη μη αναμενόμενη νίκη του νέου ιρανού Προέδρου κ. Mahmoud Ahmadinejad και έκτοτε, επικρατεί ένα ολοένα και πιο τεταμένο κλίμα μεταξύ του Ιράν και της διεθνούς κοινότητας, το οποίο οδήγησε σε μια σειρά διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη σχετικά με τις βλέψεις του Ιράν να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια.

Χαιρετίζω την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας όταν προορίζεται για ειρηνική χρήση. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να ασκηθούν όλες οι δυνατές διπλωματικές πιέσεις στην κυβέρνηση του Ιράν προκειμένου να συμμορφωθεί με τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ώστε να διαλυθούν οι οποιεσδήποτε υποψίες.

Οφείλω να τονίσω ότι ο λαός του Ιράν δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί ή να θεωρηθεί με οποιονδήποτε τρόπο υπεύθυνος. Βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση αποκλειστικά και μόνο με την ηγεσία του και εκφράζω τη λύπη μου για τα πρόσφατα σχόλια του προέδρου κ. Ahmadinejad σχετικά με το Ισραήλ.

 
  
MPphoto
 
 

  Erik Meijer (GUE/NGL), γραπτώς. (NL) Ο λαός του Ιράν δεν έχει καμία προοπτική για δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα ή εγγυήσεις για τις μειονότητες του είδους που γνωρίζουμε εμείς στην Ευρώπη. Το κράτος διοικείται από μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι έχουν τον Θεό με το μέρος τους. Πιστεύουν ότι δικαιούνται να αποφασίζουν πώς θα πρέπει να ζήσει ο λαός τους.

Πολλοί εγκατέλειψαν τη χώρα και μεταξύ αυτών που παρέμειναν βρίσκονται κυρίως γυναίκες και παιδιά που αναζητούν απελπισμένα αλλαγή. Γι’αυτόν τον λόγο είναι κοντόφθαλμο να αντιμετωπίζει κανείς το Ιράν ως ένα κλειστό συνασπισμό που αποτελεί απειλή για τον έξω κόσμο. Πολύ περισσότερο όταν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, μια στρατιωτική επέμβαση, όπως αυτή που προφανώς εξετάζει ο αμερικανός πρόεδρος, δεν αποτελεί λύση. Η απειλή χρήσης πυρηνικών βομβών, όπως δημόσια συζητά ο γάλλος πρόεδρος, είναι ακόμη πιο επικίνδυνη. Και οι δύο απειλές θα έχουν την αναπόφευκτη συνέπεια να στραφεί ο λαός του Ιράν προς το δυναστικό καθεστώς του για προστασία, που θα αποτελεί τότε το μη χείρον βέλτιστο για αυτόν. Αυτό απομακρύνει τελείως κάθε προοπτική πραγματικής αλλαγής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοκρατίας. Η Ευρώπη καλά θα κάνει να διασφαλίσει ότι μπορούν να λειτουργούν νόμιμα διάφορες οργανώσεις εξόριστων Ιρανών, οι οποίοι υποστηρίζουν την εσωτερική αλλαγή.

 
  
MPphoto
 
 

  Αθανάσιος Παφίλης (GUE/NGL), γραπτώς. Το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων Λαϊκού, Σοσιαλιστικού Κόμματος, Νεοφιλελευθέρων και Ευρώπης των Εθνών για το Ιράν πυροδοτεί την ένταση και επιχειρεί να προετοιμάσει την κοινή γνώμη να αποδεχθεί νέο πόλεμο που προετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές με πρόσχημα τον πυρηνικό κίνδυνο. Παρά τις φραστικές διακηρύξεις κατά του πολέμου, παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις ότι η ΕΕ δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του Ιράν για ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας είναι προφανές ότι υλοποιείται προγραμματισμένο επιθετικό σχέδιο των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και της ευρύτερης περιοχής με κάθε μέσο.

Οι όποιες διαφοροποιήσεις εκφράζονται σχετίζονται με αντιθέσεις ιμπεριαλιστικών χωρών για το μερίδιο της λείας. Παράλληλα, προσπαθούν να εμποδίσουν και άλλες χώρες, ώστε να αναπτύξουν τεχνολογία και να μην είναι εξαρτημένες από μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες.

Σε αυτά τα πλαίσια κατασκευάζεται νέα έκδοση του σχεδίου πολέμου κατά του Ιράκ. Ανεξάρτητα από ευθύνες της κυβέρνησης του Ιράν, οι λαοί δεν πρέπει και δεν θα αποδεχθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά τού Ιράν και άλλων χωρών της περιοχής.

Οποιαδήποτε επέμβαση με ή χωρίς τη συναίνεση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συναντήσει την παγκόσμια κατακραυγή και κινητοποίηση τού φιλειρηνικού και λαϊκού κινήματος. Στα όποια σοβαρά πολιτικά ζητήματα υπάρχουν στο Ιράν ο μόνος αρμόδιος να δώσει λύση είναι ο ίδιος ο λαός του.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου