Christine De Veyrac (PPE-DE), kirjallinen. – (FR) Yhteisön lennonjohtajan lupakirjaa käsittelevä mietintö, josta pian äänestämme, on äärimmäisen tärkeä yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan luomisen kannalta.
Kansallisten lupakirjojen eurooppalainen yhdenmukaistaminen antaa lennonjohtajille mahdollisuuden työskennellä koko yhtenäisen ilmatilan piiriin kuuluvalla alueella. Lisäksi yhteisön lennonjohtajan lupakirjalla parannetaan erityisesti lentoliikenteen valvonnan turvallisuutta ja varmistetaan, että tulevien lennonjohtajien koulutusta yhdenmukaistetaan korkealla pätevyystasolla.
Suosituksessa esitetään hyväksyttäväksi neuvoston yhteinen kanta, jossa tuetaan toimielintemme muutama kuukausi sitten aikaansaamaa sopimusta. Neuvoston kanssa tekemässämme kompromississa otetaan huomioon sekä oikeutettu huoli turvallisuuden lisäämisestä että lennonjohtajien vapaata liikkuvuutta koskevat vaatimukset.
Aikana, jona kansalaiset ymmärtävät Euroopan unionin toisinaan väärin, on tärkeää, että pyrimme tämänkaltaisilla hankkeilla palauttamaan heidän luottamuksensa Euroopan yhdentymiseen.
Päätän puheenvuoroni kiittämällä Euroopan komission yksiköitä yhteistyöstä.
Fernand Le Rachinel (NI), kirjallinen. – (FR) Voimme tällä kertaa olla tyytyväisiä käsiteltävänä olevaan tekstiin monestakin syystä. Yhteisön lennonjohtajan lupakirjan käyttöönotto ei voi olla myötävaikuttamatta merkittävästi turvallisuuteen, jota me kaikki toivomme tällä alalla, jolla olemme valitettavasti nähneet liian monia traagisia onnettomuuksia. Olen näin ollen myös tyytyväinen, että on luotu täydentävä järjestelmä, jossa vaarallisiksi katsotuista lentoyhtiöistä laaditaan mustia listoja, ja että tätä järjestelmää voidaan soveltaa kaikkiin Euroopan unionin jäsenvaltioihin.
Lisäksi on mielestäni syytä huomata, että Euroopan unioni on menossa oikeaan suuntaan lennonjohtajien ammatillisen koulutuksen ja pätevyyden yhdenmukaistamisessa. Niitä ei todellakaan yhdenmukaisteta alaspäin, aivan päinvastoin. Kyseisen ammatin harjoittamista koskevien edellytysten, vaadittavan pätevyyden ja peruskoulutuksen sisällön osalta asetetaan verrattain korkeat sosiaaliset, tekniset, kielelliset ja ammattitaitoa koskevat vaatimukset.
Tämä on erityisen tärkeää, koska lennonjohtajien on valitettavasti aivan liian usein hoidettava ääritilanteita ja vaarallisia tilanteita, kuten lentokonekaappauksia tai lentoliikenteeseen liittyviä kriisejä. Meidän on näin ollen suojeltava tätä ammattia, koska kokonaisen liikennealan matkustajien turvallisuus on siitä riippuvainen.
David Martin (PSE), kirjallinen. (EN) Pidän myönteisenä tätä direktiiviä, jonka tavoitteena on lisätä turvallisuusvaatimuksia ja parantaa yhteisön lennonjohtojärjestelmän toimintaa. Olen iloinen, että neuvosto ja parlamentti onnistuivat pääsemään tyydyttävään kompromissiin ensimmäisessä käsittelyssä hyväksymistämme tarkistuksista.
Hélène Goudin, Nils Lundgren ja Lars Wohlin (IND/DEM), kirjallinen. (SV) Kesäkuun lista tukee varauksettomasti IAEA:n pyrkimyksiä löytää rauhanomainen ratkaisu Iranin ja kansainvälisen yhteisön väliseen selkkaukseen ja katsoo, että YK:n turvallisuusneuvostolla on viime kädessä vastuu päättää tarvittavista toimista. Iran ei sijaitse EU:n välittömässä läheisyydessä, joten ei ole EU:n asia, jos jäsenvaltiot eivät pääse neuvostossa yksimielisyyteen yhteisestä kannasta.
Ruotsin pitäisikin pyrkiä varmistamaan neuvostossa, ettei Iranista tule ydinasevaltaa. Tämä kysymys ei ole kuitenkaan sellainen, jota Euroopan parlamentin pitäisi käsitellä. Olemme näin ollen päättäneet, ettemme yritä muuttaa päätöslauselmaa, ja äänestäneet koko päätöslauselmaa vastaan.
Pedro Guerreiro (GUE/NGL), kirjallinen. (PT) Käsiteltävänämme olevan, parlamentin enemmistön hyväksymän päätöslauselman otsikko ilmentää sen perimmäistä tarkoitusta, nimittäin Iranin ydinohjelmaa koskevan kiistan lietsomista.
Ei ole sattumaa, että parlamentin enemmistö hylkäsi tarkistusehdotuksen, jossa ryhmämme vaati "Iranin ydinohjelmia koskevaan kiistaan rauhanomaista poliittista ratkaisua", vahvisti "vastustavansa kaikkia sotilaallisia toimia tai voimatoimilla painostamista" ja korosti, että "kiistan laajeneminen pahentaisi kriisiä alueella". Sama pätee muihin ehdotettuihin tarkistuksiin, joissa vaadittiin "kaikkia maita välttämään Iranin alueelliseen loukkaamattomuuteen kohdistuvaa uhkaa ja tuomitsemaan yksiselitteisesti kaikki ennaltaehkäisevät toimet".
Kansainvälisten jännitteiden lieventämiseen tähtäävien toimien tukemisen sijasta parlamentin enemmistö tukee ajatusta siitä, että YK:n turvallisuusneuvosto ottaisi tilanteen hallintaansa. Tämä toimi täyttää Yhdysvaltojen toiveet, sillä maa on jo pitkään pyrkinyt eristämään Iranin kansainvälisesti ja etsinyt tekosyytä puuttua jälleen alueen asioihin ja ryhtyä vaarallisiin sotilaallisiin uhkayrityksiin, joiden tarkoituksena on ulottaa Yhdysvaltojen valta-asema alueelle ja suojella sen taloudellisia etuja.
Tästä syystä äänestimme päätöslauselmaa vastaan.
Richard Howitt (PSE), kirjallinen. (EN) Työväenpuoluetta edustavat Euroopan parlamentin jäsenet tukevat Irania koskevaa päätöslauselmaa, jossa tuomitaan Iranin presidentin esittämät lukuisat eri lausunnot ja ilmaistaan syvä huoli Iranin viranomaisten tämänhetkisestä asennoitumisesta maan ydinohjelmaan. Työväenpuoluetta edustavat Euroopan parlamentin jäsenet antavat myös vankan tukensa EU-3:n, IAEA:n ja YK:n turvallisuusneuvoston väliintulolle ja aloitteille sekä vahvistavat, että kriisi on pyrittävä ratkaisemaan rauhanomaisin ja diplomaattisin keinoin. Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen kanta on, että sotilaallinen toiminta on edelleen erittäin epätodennäköistä eikä ole asialistalla.
David Martin (PSE), kirjallinen. (EN) Iranin uuden presidentin Mahmoud Ahmadinejadin odottamattomasta vaalivoitosta lähtien Iranin ja kansainvälisen yhteisön väliset jännitteet ovat kasvaneet, minkä johdosta jäsenvaltiot ovat käyneet useita neuvotteluja Iranin toiveista kehittää ydinenergiaa.
Pidän ydinvoiman kehittämistä myönteisenä silloin, kun sitä käytetään siviilitarkoituksiin. Tästä syystä Iranin hallitusta olisi painostettava kaikin mahdollisin diplomaattisin keinoin noudattamaan ydinsulkusopimusta, jotta kaikenlaiset epäilyt voidaan sulkea pois.
Minun on painotettava, ettei iranilaisia pitäisi syyttää mistään eikä pitää pahuuden ruumiillistumana. Kiistamme koskee yksinomaan maan johtoa, ja pahoittelen presidentti Ahmadinejadin Israelista äskettäin esittämiä huomautuksia.
Erik Meijer (GUE/NGL), kirjallinen. – (NL) Iranilaisilla ei ole mahdollisuuksia sellaiseen demokratiaan, ihmisoikeuksiin tai vähemmistöille annettaviin takeisiin, jotka ovat tuttuja meille Euroopan unionissa. Kyseistä valtiota johtaa ryhmä henkilöitä, jotka ovat ehdottoman vakuuttuneita siitä, että Jumala on heidän puolellaan. He uskovat, että heillä on oikeus päättää, miten heidän kansalaistensa pitäisi elää.
Monet iranilaiset ovatkin paenneet kotimaastaan, ja sinne jääneistä pääasiallisesti naiset ja nuoret toivovat epätoivoisesti muutosta. Tämän vuoksi on lyhytnäköistä pitää Irania ainoastaan suljettuna blokkina, joka muodostaa uhan ulkomaailmalle. Sotilaallinen maahantunkeutuminen, jota Yhdysvaltojen presidentti ilmeisesti parhaillaan harkitsee, ei ole ratkaisu, mikä pätee Iraniin vieläkin paremmin kuin Irakiin ja Afganistaniin. Ranskan presidentin julkinen ydinpommien käytöllä uhkaaminen on vieläkin vaarallisempaa. Molempien uhkausten väistämättömänä seurauksena olisi, että iranilaiset etsisivät suojaa sortohallinnoltaan, joka olisi heidän kannaltaan pienempi näistä kahdesta pahasta. Tämä tekee täysin tyhjäksi kaikki toiveet todellisesta muutoksesta, ihmisoikeuksista tai demokratiasta. Euroopan unionin olisi parempi varmistaa, että maanpaossa elävien iranilaisten muodostamat useat eri järjestöt, jotka ajavat muutoksia kotimaassaan, voisivat toimia laillisesti.
Athanasios Pafilis (GUE/NGL), kirjallinen. – (EL) Euroopan kansanpuolueen (kristillisdemokraatit) ja Euroopan demokraattien ryhmän, Euroopan parlamentin sosialidemokraattisen ryhmän, Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmän ja Unioni kansakuntien Euroopan puolesta -ryhmän yhteisessä Irania koskevassa päätöslauselmaesityksessä luodaan jännitteitä ja pyritään valmistamaan yleistä mielipidettä hyväksymään uusi sota, jota imperialistit parhaillaan valmistelevat ydinuhan verukkeella. Huolimatta näennäisesti sodanvastaisista lausunnoista ja tyhjistä vakuutuksista, joiden mukaan EU ei kiistä Iranin oikeutta käyttää ydinenergiaa rauhanomaisiin tarkoituksiin, on ilmeistä, että imperialistit toteuttavat parhaillaan ohjelmoitua ja aggressiivista suunnitelmaa, jonka tavoitteena on valvoa energialähteitä ja koko aluetta millä keinolla tahansa.
Kaikki esille tuodut eroavaisuudet liittyvät imperialististen maiden väliseen erimielisyyteen siitä, mikä osa ryöstösaaliista kuuluu kenellekin. Samaan aikaan ne myös yrittävät estää muita maita kehittämästä teknologiaa ja saavuttamasta riippumattomuutta suurista imperialistisista maista.
Tässä kehyksessä kehitellään uutta versiota Irakin vastaisesta sotasuunnitelmasta. Iranin hallituksen velvoitteista huolimatta kansakunnat eivät saa hyväksyä eivätkä tule hyväksymään Iranin ja muiden alueen maiden vastaisia imperialistisia suunnitelmia.
Turvallisuusneuvoston suostumuksella tai sitä ilman tapahtuva väliintulo kohtaa maailmanlaajuista vastustusta ja saa vastaansa pasifistisen kansalaisliikkeen mielenosoitukset. Yksin iranilaisilla on valta ratkaista maansa vakavat poliittiset kysymykset.