17. Καταναγκαστική πορνεία στο πλαίσιο των παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων - Δράσεις της ΕΕ εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και καθιέρωση μιας ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων (συζήτηση)
Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει την κοινή συζήτηση σχετικά με:
- την προφορική ερώτηση (O-0006/2006) προς την Επιτροπή, της κ. Anna Záborská, εξ ονόματος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, σχετικά με την καταναγκαστική πορνεία στο πλαίσιο των παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων (B6-0008/2006),
- την προφορική ερώτηση (O-0011/2006) προς την Επιτροπή, των κκ. Karin Riis-Jørgensen και Elizabeth Lynne, εξ ονόματος της Ομάδας Συμμαχία των Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων για την Ευρώπη, σχετικά με δράσεις της ΕΕ εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και την καθιέρωση μιας ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων (B6-0011/2006),
- την προφορική ερώτηση (O-0017/2006) προς την Επιτροπή, της κ. Hiltrud Breyer, εξ ονόματος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, σχετικά με δράσεις της ΕΕ εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και την καθιέρωση μιας ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων (B6-0014/2006),
- την προφορική ερώτηση (O-0019/2006) προς την Επιτροπή, της κ. Lissy Gröner, εξ ονόματος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με δράσεις της ΕΕ εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και την καθιέρωση μιας ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων (B6-0015/2006), και
- την προφορική ερώτηση (O-0021/2006) προς την Επιτροπή, των κκ. Eva-Britt Svensson, Sylvia-Yvonne Kaufmann, Kartika Tamara Liotard, Feleknas Uca, Ilda Figueiredo και Věra Flasarová, εξ ονόματος της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, σχετικά με δράσεις της ΕΕ εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και την καθιέρωση μιας ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων (B6-0016/2006).
Anna Záborská (PPE-DE), συντάκτρια. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, μιλώ σήμερα ως πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης, μιλώ ως γυναίκα η οποία συμπάσχει με τις γυναίκες που εξαναγκάζονται στην πορνεία.
Είναι απαράδεκτο να εξαναγκάζεται μια γυναίκα στην πορνεία· είναι απαράδεκτο να πρέπει να πουλήσει το σώμα της. Στην πραγματικότητα, κυρίες και κύριοι, τα νέα δεν ήταν ποτέ τόσο θλιβερά όσο σήμερα. Στη γερμανική πρωτεύουσα, στα περίχωρα του Ολυμπιακού Σταδίου, μόλις εγκαινιάστηκε ένας υπεροίκος ανοχής έκτασης 3 000 τετραγωνικών μέτρων, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να υποδεχθεί ταυτοχρόνως 650 πελάτες. Περισσότερες από 40 000 φτωχές νεαρές γυναίκες θα «εισαχθούν» από την Ανατολή, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις μετά τον αγώνα απαιτήσεις των θεατών του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
Η καταπολέμηση της εμπορίας γυναικών και της καταναγκαστικής πορνείας αποτελούν επίσης προτεραιότητα για τις γυναίκες πολιτικές εκπροσώπους, και αποτελούν αναμφίβολα προτεραιότητα για την Άνγκελα Μέρκελ. Ας της ζητήσουμε λοιπόν να ενώσει τη φωνή της με τις δικές μας.
Όπως όλοι οι πολιτικοί εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, έχουμε ισχυρά όπλα στη διάθεσή μας. Πρέπει να απορρίψουμε αυτό το φαινόμενο παρακμής και να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί όχι μόνον εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και στα κράτη μέλη μας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και σε όλα τα φόρα στα οποία έχουμε λόγο. Η φωνή μας πρέπει να ακουστεί δυνατά και ξεκάθαρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που διάφορα όργανα των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ χρησιμοποίησαν τον αθλητισμό ως όχημα, προκειμένου να αποστείλουν ένα μήνυμα προόδου και ανεπτυγμένης πολιτικής συνείδησης.
Οι ασκούντες την εξουσία θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η κατάσταση αυτή είναι μια ατυχής σύμπτωση. Ωστόσο, ο δικηγόρος που εργάζεται για τον όμιλο που κατασκεύασε αυτό το «παλάτι των ηδονών» δήλωσε ότι «το ποδόσφαιρο και το σεξ συμβαδίζουν». Πώς είναι δυνατόν κανείς στα ανώτατα διοικητικά όργανα του ποδοσφαιρικού χώρου να μην φαίνεται βαθύτατα συγκλονισμένος από αυτό;
Φαίνεται ότι η ενθάρρυνση νεαρών ανδρών να μετέχουν σε ενορχηστρωμένες κτηνωδίες εις βάρος νεαρών γυναικών δεν συγκλονίζει κανέναν και ότι η αδυναμία αποτροπής των εν λόγω πράξεων και προστασίας των θυμάτων έναντι αυτής της οργανωμένης παρακμής δεν προσβάλλει κανέναν. Ο πρόεδρος της FIFA, Joseph Blatter, σε επιστολή του προς την Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, ανέφερε ότι η οργάνωσή του δεν είναι υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει εκτός των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Η UEFA, όπως και οι ήρωες των εθνικών ομάδων, δεν έκαναν κανένα σχόλιο.
Η UEFA έχει θέσει ως στόχο της την προαγωγή του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη σε πνεύμα ειρήνης και χωρίς καμία μορφή διάκρισης. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος είναι ένας κόσμος ανδρών: αυτό αποδεικνύεται στην πράξη εντός των γηπέδων. Οι άνδρες είναι εκείνοι που ζητούν τις υπηρεσίες των εκδιδόμενων και που μεταχειρίζονται βάναυσα τις γυναίκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνομαι και σε άνδρες – στους άνδρες συναδέλφους βουλευτές του ΕΚ και σε όλους τους άνδρες οι οποίοι κατέχουν θέσεις εξουσίας.
Εν κατακλείδι, κυρίες και κύριοι, θέλω να επισημάνω ότι μπορούμε ήδη να βασιστούμε στη δημόσια υποστήριξη των ανδρών για να καταπολεμήσουμε την εμπορία γυναικών και την καταναγκαστική πορνεία.
Είμαι ευγνώμων στον συνάδελφό μας, κ. Heaton-Harris, ο οποίος είναι ο ίδιος επαγγελματίας διαιτητής ποδοσφαίρου και ο οποίος κατέστησε τη Διακομματική Ομάδα Αθλητισμού ένα μέσο για να εκφραστεί η αντίθεση στην εμπορία γυναικών και την καταναγκαστική πορνεία. Είμαι ευγνώμων στον συνάδελφό μας, κ. Coveney, ο οποίος, ως βουλευτής του ΕΚ, επιβλέπει τη δραστηριότητα των «επιχειρηματιών κατά της εμπορίας γυναικών» και της εκστρατείας «Σταματήστε την εμπορία ανθρώπων».
Τέλος, σας ζητώ να στηρίξετε το εντυπωσιακό έργο που επιτέλεσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο κατάρτισε την πρώτη συμφωνία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στη Βαρσοβία στις 16 Μαΐου 2005: μέχρι στιγμής, μόνον 11 από τα κράτη μέλη μας έχουν υπογράψει την εν λόγω συμφωνία. Κανένα από αυτά δεν την έχει επικυρώσει ακόμη.
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα νομικά μέσα και να ληφθεί κάθε δυνατό πολιτικό μέτρο, ώστε να αποτρέψουμε τη μεταχείριση των γυναικών ως εμπορευμάτων, μοναδικός σκοπός των οποίων είναι να λειτουργούν ως υπάλληλοι του σεξ, και όχι μόνον στο Βερολίνο αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ κ. ROTH-BEHRENDT Αντιπροέδρου
Elizabeth Lynne (ALDE), συντάκτρια. – (EN) Κυρία Πρόεδρε, η μάστιγα της εμπορίας ανθρώπων αποτελεί ένα σαφές παράδειγμα τομέα στον οποίο η ΕΕ μπορεί και πρέπει να δράσει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Karin Riis-Jørgensen και εγώ υποβάλαμε την προφορική μας ερώτηση. Θέλουμε απαντήσεις, ει δυνατόν σήμερα.
Δεν δίνεται αρκετή δημοσιότητα σε αυτό το βδελυρό εμπόριο. Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα αντιμετωπίζονται ως δράστες· πρέπει να αναστρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Είμαι ικανοποιημένη από το πρόσφατο ενδιαφέρον που προσελκύει το θέμα σε επίπεδο ΕΕ. Αναμένεται η έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας του Κοινοβουλίου· το Συμβούλιο υιοθέτησε ένα σχέδιο δράσης τον Δεκέμβριο· υπάρχει η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης· ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος. Δεν υπάρχει λόγος να συζητούν τα κράτη μέλη, εκτός εάν αναληφθεί επείγουσα και συγκεκριμένη δράση.
Επί του παρόντος οι γυναίκες αυτές –και μιλάμε κυρίως για γυναίκες και κορίτσια– δεν έχουν εγγυημένη προστασία. Αντιμετωπίζονται ως λαθρομετανάστες και απελαύνονται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις γίνονται εκ νέου θύματα εμπορίας. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν: ορίζονται, μεταξύ άλλων, στην ευρωπαϊκή σύμβαση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Χρειαζόμαστε ασφαλή καταφύγια, προκειμένου να μπορούν να προστατευθούν οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον την περίοδο ανάπαυλας των 30 ημερών την οποία προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, προκειμένου οι γυναίκες αυτές να αποφασίσουν εάν θα συμμετάσχουν στη δίωξη των εμπόρων.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει μόνον ένα καταφύγιο 25 θέσεων. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 1 000 άτομα ετησίως διακινούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο για σεξουαλική εκμετάλλευση. Η αδυναμία ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος είναι αδικαιολόγητη. Το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες πρέπει να προσυπογράψουν τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Τέλος, με την κοσμοσυρροή για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία, πρέπει να καταβάλουμε πολύ περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό. Εκτιμάται ότι χιλιάδες γυναίκες και παιδιά θα αποτελέσουν αντικείμενο εμπορίας κατά την περίοδο εκείνη και θα χρησιμοποιηθούν για καταναγκαστική πορνεία. Σε αυτήν την προφορική ερώτηση και σε αυτήν τη συζήτηση δεν αναφερόμαστε στην πορνεία στην οποία οι εκδιδόμενες γυναίκες έχουν επίγνωση των πράξεών τους. Μιλάμε για ένα δουλεμπόριο των καιρών μας, όπου οι γυναίκες και τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα εργαστούν ή όχι ως εκδιδόμενα άτομα. Αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης και δεν πρέπει να συγχέουμε τα θέματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μετέχω στην εκστρατεία, προκειμένου να επιδείξουμε κόκκινη κάρτα στην καταναγκαστική πορνεία και ελπίζω πως όλοι οι φίλαθλοι, οι ποδοσφαιριστές και οι αθλητικοί σύλλογοι, μαζί με άλλες οργανώσεις, θα συμβάλουν στην εκστρατεία για την εξάλειψη αυτού του ανήθικου εμπορίου.
Hiltrud Breyer (Verts/ALE), συντάκτρια. – (DE) Κυρία Πρόεδρε, ελπίζω ότι το εν λόγω ψήφισμα θα καταλήξει στα δίχτυα και, επομένως, θα φέρει οριστικά αυτό το θέμα, το οποίο θεωρείται ταμπού, στη δημοσιότητα. Η καταναγκαστική πορνεία είναι κάτι για το οποίο κανείς δεν θέλει να μιλά: ούτε τα άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν το θέλουν, και ούτε –δυστυχώς– τα θύματα της. Πρέπει επίσης να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στη σχέση ανάμεσα στη μετανάστευση και τη δημιουργία απασχόλησης.
Η γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ήθελε να παραμείνει το εν λόγω ζήτημα ταμπού, και το γεγονός ότι διαπεράσαμε το αμυντικό τείχος της αποτελεί τεράστια επιτυχία. Όπως έχει ήδη αναφερθεί, πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί δείχνοντας κόκκινη κάρτα στην εμπορία ανθρώπων και στην καταναγκαστική πορνεία. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι το αθλητικό ευ αγωνίζεσθαι συνεπάγεται ένα αποφασιστικό «όχι» στην καταναγκαστική πορνεία. Δεν πρέπει να την ανεχθούμε σε καμία απολύτως περίπτωση. Οφείλω, όμως, να πω στον Επίτροπο Frattini ότι δεν αρκεί μόνον να βάλουμε τους εγκληματίες, τους εμπόρους ανθρώπων, στο στόχαστρό μας –αν και φυσικά πρέπει να το κάνουμε αυτό– αλλά, προκειμένου να το κάνουμε, χρειαζόμαστε επίσης λύσεις οι οποίες δεν διώκουν ποινικά μόνον τις εμπλεκόμενες γυναίκες, όπως συμβαίνει αυτήν τη στιγμή. Ελπίζω ότι στην ομιλία σας θα θίξετε αυτό το θέμα.
Περιμένω να κάνουμε περισσότερα από το να απαιτούμε απλώς θεωρήσεις, διότι σε αυτήν την περίπτωση οι γυναίκες είναι εκείνες που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα, όταν αυτό που χρειαζόμαστε είναι πρόληψη και μέριμνα και υποστήριξη για τις γυναίκες. Όπως προβλέπει ήδη ο ιταλικός νόμος περί μετανάστευσης, πρέπει να διασφαλίζουμε το δικαίωμα παραμονής στις γυναίκες που δεν είναι πρόθυμες να καταθέσουν ως μάρτυρες. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα αν θέλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες να δραπετεύσουν από την καταναγκαστική πορνεία.
Lissy Gröner (PSE), συντάκτρια. – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξάγεται στη Γερμανία με το σύνθημα «Ελάτε να γίνουμε φίλοι». Η αθλητική κοινότητα προετοιμάζεται γι’ αυτό, αλλά το ίδιο και οι οργανωμένες συμμορίες λαθρεμπόρων – ετοιμάζονται να φέρουν χιλιάδες γυναίκες στη Γερμανία και να τις εκμεταλλευθούν εκεί. Οι γυναίκες αυτές θα παρασυρθούν στη Γερμανία με ψεύτικες υποσχέσεις και, στη συνέχεια, θα εξωθηθούν με τη βία στην πορνεία. Μία από τις βασικές αιτίες είναι η φτώχεια, και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, αλλά το να κάνουμε τους ανθρώπους να νιώσουν ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία πρέπει να σημαίνει επίσης την προστασία των γυναικών που βρίσκονται σε ανάγκη αντί να κάνουμε τα στραβά μάτια στη δυσχερή τους θέση.
Έως και 800 000 γυναίκες παγκοσμίως πέφτουν θύματα της εμπορίας ανθρώπων, εκ των οποίων οι 100 000 προέρχονται από την ΕΕ. Μολονότι κανείς δεν έχει την παραμικρή ιδέα πόσες από αυτές θα είναι στη Γερμανία το προσεχές καλοκαίρι, πρέπει να δείξουμε στους εμπόρους ανθρώπων την κόκκινη κάρτα. Αυτό που προσδοκώ να κάνετε, Επίτροπε Frattini, είναι να υιοθετήσετε τις προτάσεις που παρουσίασε η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στην έκθεση Prets και στο σχέδιο δράσης κατά της εμπορίας γυναικών και να τις χρησιμοποιήσετε ως βάση για πρακτική δράση.
Θα χρειαστεί χρηματοδότηση, προκειμένου να στηρίξουμε τις εκστρατείες των γυναικείων οργανώσεων για πολύγλωσσες τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας. Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια για την προστασία των θυμάτων. Έχει γίνει ήδη αναφορά στο γεγονός ότι τα κράτη μέλη προχώρησαν μάλλον απρόθυμα στη μεταφορά της οδηγίας περί ασύλου του 2002 στην εθνική νομοθεσία, και πρέπει να τους ασκηθεί πίεση. Το Βέλγιο έχει δηλώσει ότι θα παρέχει δικαίωμα παραμονής σε γυναίκες οι οποίες προτίθενται να καταθέσουν ως μάρτυρες και οι οποίες θέλουν να δραπετεύσουν από την πορνεία, και ότι θα τους δοθεί βοήθεια προκειμένου να το πετύχουν. Αυτό είναι εξαιρετικό.
Αν θέλουμε την αποτελεσματική καταπολέμηση της σύγχρονης εμπορίας γυναικών, τότε η Ευρωπόλ θα πρέπει να αναμειχθεί πιο ενεργά, και υπάρχουν φυσικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι αθλητικοί σύλλογοι· γι’ αυτόν τον λόγο βασιζόμαστε στη συνεργασία τους, προκειμένου να απευθύνουν έκκληση στους φιλάθλους να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να συμβάλλουν με τη σειρά τους, όπως πρέπει. Η απαίτηση ειδικών θεωρήσεων για τις γυναίκες είναι παράλογη, και δεν είμαι υπέρ αυτής, επομένως σας παρακαλώ να σκεφτείτε πιο προσεχτικά τι προτίθεστε να κάνετε.
Eva-Britt Svensson (GUE/NGL), συντάκτρια. – (SV) Κυρία Πρόεδρε, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο περιμένουν με μεγάλη χαρά τη διοργάνωση του επικείμενου τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο, αλλά πόσες χιλιάδες γυναίκες πρέπει να θυσιαστούν ώστε οι άνδρες όχι μόνον να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το ποδόσφαιρο αλλά επίσης να αγοράσουν εύκολα διαθέσιμες σεξουαλικές υπηρεσίες; Προκειμένου να προσφερθεί ένας ικανοποιητικός όγκος σεξουαλικών υπηρεσιών, δεκάδες χιλιάδες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και πολλές που δεν έχουν άλλη επιλογή επ’ αυτού, θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ήδη μεγάλο αριθμό των ιεροδούλων στη Γερμανία. Αυτή η εμπορία ανθρώπων είναι επαίσχυντη και βαθιά απάνθρωπη. Είναι ενδεικτική της καταπιεστικής αντιμετώπισης των γυναικών, ενώ δείχνει επίσης πόσο χαμηλή υπόληψη έχουν όλοι εκείνοι οι άνδρες που θα έρθουν να παρακολουθήσουν ποδόσφαιρο.
Προκειμένου να τεθεί ένα τέλος στη βία κατά των γυναικών και των παιδιών, η ευθύνη για τη σεξουαλική δουλεία και την πορνεία πρέπει να αποδοθεί όχι στα θύματα αλλά σε εκείνους που παίρνουν μόνοι τους το δικαίωμα να αγοράζουν και να πουλούν τα σώματα των γυναικών. Ερμηνεύοντας τον όρο «καταναγκαστική πορνεία» μπορεί να πει κανείς ότι υποδηλώνει την ύπαρξη του αντιθέτου του, δηλαδή κάποιας μορφής που μπορεί να ονομαστεί οικειοθελής πορνεία. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κάτι τέτοιο. Οι γυναίκες δεν επιλέγουν την πορνεία· εξαναγκάζονται σε αυτήν για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν πέφτουν θύματα του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά η φτώχεια και η ανεργία είναι κάποιες άλλες αιτίες. Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, υπάρχουν σαφείς σύνδεσμοι μεταξύ της πορνείας και του γεγονότος ότι οι γυναίκες έχουν εκτεθεί, κατά το παρελθόν, σε σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία.
Οι σύνδεσμοι μεταξύ της νομιμοποίησης της πορνείας και της αύξησης της εμπορίας για σκοπούς της σεξουαλικής δουλείας πρέπει να διευκρινιστούν. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, το γεγονός ότι η πορνεία είναι νόμιμη στη Γερμανία αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των θυμάτων της εμπορίας για σεξουαλικούς σκοπούς σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο; Η νομοθεσία που επιτρέπει την πορνεία πρέπει να αξιολογηθεί και να συγκριθεί, για παράδειγμα, με τη σουηδική νομοθεσία που ποινικοποιεί τον πελάτη. Η σουηδική νομοθεσία έχει δείξει ότι, όταν μειώνεται η ζήτηση, ο αριθμός των θυμάτων της εμπορίας και της πορνείας μειώνεται επίσης. Η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί εκεί όπου ανήκει: στους πελάτες. Εκείνοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη σεξουαλικότητά τους, χωρίς να αγοράζουν τα σώματα γυναικών.
Αν δεχτούμε ότι οι άνδρες μπορούν να αξιώνουν το δικαίωμα να αγοράζουν τα σώματα των γυναικών, είμαστε υποχρεωμένοι, κατά συνέπεια, να δεχτούμε μια κατάσταση στην οποία περίπου τέσσερα εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά μετακινούνται στο εσωτερικό μιας χώρας ή και μεταξύ χωρών για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Η καταδίκη της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της πορνείας δεν σημαίνει ότι επιρρίπτουμε την ευθύνη στις γυναίκες που εργάζονται ως ιερόδουλες. Σε καμία περίπτωση. Θέλουμε να δούμε να δίνεται σε όλες τις γυναίκες το δικαίωμα στη σεξουαλικότητά τους, υπό ίσους όρους και χωρίς να καταπιέζονται. Οι γυναίκες δεν είναι εμπόρευμα. Δεν είναι είδη προς πώληση.
(Χειροκροτήματα από διάφορες πτέρυγες)
Franco Frattini, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (IT) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, οι ερωτήσεις που έθεσε η κ. Záborská και οι υπόλοιπες κυρίες που έλαβαν τον λόγο, απαιτούν λεπτομερή απάντηση: καθήκον μου είναι να δώσω συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι διάφορες ερωτήσεις έθιξαν 16 διαφορετικά σημεία με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και σε αυτά θα επιχειρήσω να απαντήσω.
Από ευρύτερη άποψη, θεωρώ απαράδεκτη την εκμετάλλευση μιας αθλητικής διοργάνωσης, η οποία εξ ορισμού θα πρέπει να αποτελεί την ύψιστη έκφραση θετικών αξιών, για την αποδοχή ή την ενθάρρυνση της καταναγκαστικής πορνείας. Επ’ αυτού άκουσα μια πραγματικά θλιβερή διαπίστωση, σύμφωνα με την οποία ποδόσφαιρο και πορνεία συμβαδίζουν, λες και η καταναγκαστική πορνεία αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια μιας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης. Αυτό θα ήταν η κατάρριψη των υγιέστερων αξιών του αθλητισμού.
Είναι, κατά συνέπεια, αναγκαίο να ξεκινήσουμε από τη νομοθεσία, και πιο συγκεκριμένα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει το ζήτημα, η οποία προβλέπει τη δίωξη όσων συμμετέχουν στον εξαναγκασμό κυρίως γυναικών και παιδιών, αλλά και ανδρών, σε έκδοση.
Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια ευρωπαϊκή απόφαση πλαίσιο, ενώ, όσον αφορά τη Γερμανία, η ισχύουσα εθνική νομοθεσία ετέθη σε ισχύ το 2005 και, συνεπώς, είναι απολύτως εφαρμόσιμη. Θα εκπονήσουμε επίσης εντός του Απριλίου μια έκθεση προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με την εφαρμογή της απόφασης πλαισίου για την εμπορία ανθρώπων και τα ποινικά μέτρα δίωξης, προκειμένου να διασφαλισθεί η θέσπιση εθνικών νόμων μεταφοράς της απόφασης πλαισίου από όλα τα κράτη μέλη πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.
Μεταξύ των σημαντικότερων κανόνων είναι και ο κανόνας που επιβάλλει στα κράτη μέλη την ποινική δίωξη των υπευθύνων στη χώρα προέλευσης και όχι στη χώρα στην οποία διέπραξαν την αξιόποινη πράξη. Η απόφαση πλαίσιο θεσπίζει αυτό το μέτρο για να διασφαλίζεται η διεξαγωγή της δίκης και η επιβολή των ποινικών κυρώσεων.
Μετά την παρουσίαση της έκθεσης εντός του Απριλίου, το Συμβούλιο, αλλά, εάν το κρίνει σκόπιμο, και το Κοινοβούλιο, θα μπορέσουν να εξετάσουν διεξοδικά το ζήτημα της λήψης πρόσθετων μέτρων που θα μπορούσαν να θεσπισθούν σε επίπεδο ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όσον αφορά τα μέτρα αυτά και χωρίς να πρέπει να απαντήσουμε άμεσα, θα πρέπει, κατά την άποψή μου, να εξετάσουμε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων σε όσους προσφεύγουν ως πελάτες στις υπηρεσίες ανθρώπων, γνωρίζοντας ότι είναι θύματα εξαναγκασμού και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πραγματικής εμπορίας που τους καθιστά σκλάβους.
Ασφαλώς, το ζήτημα της νόμιμης πορνείας αντιμετωπίζεται με πολύ διαφορετικό τρόπο στα κράτη μέλη, ωστόσο, κατά την άποψή μου, εάν ο πελάτης γνωρίζει ότι το πρόσωπο που παρέχει τις υπηρεσίες είναι θύμα εμπορίας ανθρώπων, βίας και καταναγκασμού, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε καλύτερα και την ενδεχόμενη επιβολή ποινικών κυρώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει ασφαλώς να ενισχυθεί ο ρόλος της Ευρωπόλ και της Eurojust. Μεταξύ των ζητημάτων προτεραιότητας που έθεσα όταν συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Eurojust και τον διευθυντή της Ευρωπόλ ήταν ακριβώς η ενίσχυση των ικανοτήτων της Ευρωπόλ και της Eurojust για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, το οποίο, όπως θα θυμάστε, παρουσιάσαμε με στόχο την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στα τέλη του προηγούμενου έτους. Η Ευρωπόλ μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στον συντονισμό δράσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος. Είναι κάτι που πράξαμε ήδη με επιτυχία για να καταπολεμήσουμε την παιδοφιλία και η επιτυχία αυτή οφείλεται στη δράση της Ευρωπόλ, η οποία διέλυσε ένα δίκτυο παιδεραστών σε 13 ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι ένας ακόμη δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Υπάρχει εν συνεχεία το συγκεκριμένο ζήτημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία. Όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα, είχα υποσχεθεί στο Κοινοβούλιο να θέσω επισήμως το θέμα στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Αυτό ασφαλώς έπραξα και ο υπουργός κ. Schäuble, στον οποίο απευθύνθηκα, μού απάντησε προ ολίγων ημερών και με διαβεβαίωσε επισήμως ότι ο ομοσπονδιακός νόμος που ετέθη σε ισχύ θα εφαρμοσθεί αυστηρά και ότι παράλληλα θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες επί τόπου πρωτοβουλίες πρόληψης σε όλες τις πόλεις της Γερμανίας, στις οποίες θα διεξαχθούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.
Μπορώ, συνεπώς, να σας διαβεβαιώσω ότι η ομοσπονδιακή γερμανική κυβέρνηση, δεν εγγυάται απλώς την πλήρη συνεργασία δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, αλλά προτρέπει επίσης το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών που θα συνεδριάσει τον Απρίλιο να εξετάσει το ζήτημα με σκοπό την εκπόνηση μιας επιχειρησιακής στρατηγικής, η οποία στην περίπτωση αυτή δεν θα είναι νομοθετική αλλά πραγματικά επιχειρησιακή και προληπτική, προκειμένου να αποφευχθεί η εκμετάλλευση μιας αθλητικής διοργάνωσης για τη μεταφορά ενός μεγάλου αριθμού θυμάτων του επαίσχυντου αυτού εμπορίου.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να προβώ σε δύο παρατηρήσεις σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεμαι να παρουσιάσω ως εκπρόσωπος της Επιτροπής στη διάσκεψη του Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών τον Απρίλιο. Καταρχάς, όσον αφορά το θέμα των θεωρήσεων, μπορώ να διαβεβαιώσω ανεπιφύλακτα, κυρίως την κ. Gröner –αλλά και όσους μού απέστειλαν την επιστολή μετά το σεμινάριο της 8ης Μαρτίου– ότι δεν είχα ποτέ σκοπό και ούτε επεδίωξα τη θέσπιση θεωρήσεων για γυναίκες. Οι θεωρήσεις δεν εφαρμόζονται σε κατηγορίες ανθρώπων, αλλά ρυθμίζονται αναλόγως με τις χώρες και τις εθνικότητες. Είχα εξαγγείλει την πρόθεσή μας να εξετάσουμε εάν ορισμένες χώρες, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου, θα πρέπει να συνεχίσουν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση της θεώρησης ή μήπως θα ήταν σκόπιμη η προσωρινή επέκταση της θεώρησης για μια χώρα από την οποία είναι πιθανόν να γίνεται διακίνηση ανθρώπων. Δεν εννοούσα ασφαλώς τις γυναίκες και ζητώ συγνώμη εάν δεν έγινα κατανοητός στο σεμινάριο της 8ης Μαρτίου.
Μελέτησα το ζήτημα και μπορώ να σας δώσω την απάντηση: σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών αρχών, δεν υπάρχουν τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τις οποίες προέρχονται ρεύματα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων που δεν υπόκεινται στην υποχρέωση θεώρησης. Δεν είναι, συνεπώς, αναγκαία η τροποποίηση του σημερινού καθεστώτος των θεωρήσεων, καθώς, σύμφωνα με τις στατιστικές, όλες οι χώρες υψηλού κινδύνου καλύπτονται ήδη από θεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, δεν επρόκειτο επ’ ουδενί για θεώρηση μόνο για τις γυναίκες αλλά για έναν αυξημένο έλεγχο σε ορισμένες χώρες. Το πρόβλημα δεν υφίσταται, αλλά είναι προφανές ότι χρειάζεται αυξημένος έλεγχος εκ μέρους των προξενικών αρχών όσον αφορά τους πραγματικούς σκοπούς των ομαδικών ταξιδίων –και πρόθεσή μου είναι να υποβάλω σχετική πρόταση προς το Συμβούλιο– καθώς είναι προφανές ότι οι σωματέμποροι δηλώνουν ή ζητούν από τα θύματά τους να δηλώσουν ψευδείς λόγους.
Συνεπώς, ο έλεγχος πρέπει να διεξάγεται στα σύνορα και από τις προξενικές αρχές –πράγμα που απαιτεί τη συνεργασία όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης– και πρέπει να είναι αυξημένος όσον αφορά την ειλικρίνεια των σκοπών που δηλώνονται. Όπως γνωρίζετε, συχνά δηλώνεται ως σκοπός ο απλός τουρισμός, πράγμα που δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Είναι συνεπώς αναγκαίος ο επιστάμενος έλεγχος.
Επίσης, όπως επεσήμαναν ορισμένοι από τους ομιλητές, είναι σαφές πως απαιτούνται μέσα πραγματικής υποστήριξης των θυμάτων. Προσωπικά, είμαι υπέρ της ιδέας δημιουργίας ειδικών τηλεφωνικών κέντρων, τα οποία, μέσω υπηρεσίας ταυτόχρονης διερμηνείας, θα είναι σε θέση να παράσχουν άμεση βοήθεια στον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ξένων γλωσσών.
Αυτό αφορά ασφαλώς τόσο την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου όσο και την περίοδο που θα ακολουθήσει: παρόμοια μέτρα δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν τον Ιούλιο. Αυτά τα μέτρα άμεσης και πρακτικής υποστήριξης μπορούν να ενσωματωθούν στο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης, χάρη στα προγράμματα και τη χρηματοδότηση που μπορεί να παράσχει η Ευρώπη σε συγκεκριμένες προτάσεις αυτού του είδους.
Ένα άλλο μέτρο που θεωρώ αναγκαίο, είναι η συγκριτική μελέτη όλων των νόμων των κρατών μελών που αφορούν την πορνεία και τη σχέση μεταξύ της πορνείας, όπου αυτή επιτρέπεται, και της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση. Είναι προφανής η σχέση ανάμεσα στην αύξηση της ζήτησης και στα κίνητρα, ούτως ειπείν, των διακινητών να διαπράξουν το ποταπό αυτό έγκλημα. Υπάρχει μια έρευνα που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα μια έρευνα σχετικά με το διεθνές έγκλημα. Έχοντας ως αφετηρία αυτήν ακριβώς την έρευνα, σκοπεύω να προτείνω τη διεξαγωγή μιας συγκριτικής μελέτης για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα της σχέσης μεταξύ αύξησης της ζήτησης και της εμπορίας των ανθρώπων.
Ασφαλώς, πάντοτε στο πλαίσιο των προγραμμάτων Daphne, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει να συγχρηματοδοτήσει σχετικές πρωτοβουλίες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης όσον αφορά την ανάγκη μείωσης της ζήτησης. Πράγματι, μειώνοντας τη ζήτηση περιορίζεται ή μειώνεται σημαντικά η εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.
Μια άλλη πρόταση που θα μπορούσε να διατυπωθεί αφορά τη στενότερη επαφή με τις τοπικές κυβερνήσεις, τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Είναι προφανές ότι παρόμοια φαινόμενα έχουν επεκταθεί παντού και όντως, όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για τις δραστηριότητες πρόληψης του εγκλήματος. Θα δούμε εάν αυτό το ευρωπαϊκό δίκτυο ή άλλες μορφές παρέμβασης θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη συμμετοχή των τοπικών αρχών στη δραστηριότητα πρόληψης αλλά και παροχής βοήθειας των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων.
Για την υποστήριξη των θυμάτων εφαρμόζονται επίσης οι κανόνες που αναφέρθηκαν προ ολίγου, οι οποίοι εγγυώνται το καθεστώς των γυναικών που υπήρξαν θύματα και όλων γενικώς των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων ή της καταναγκαστικής πορνείας. Στον εν λόγω ευρωπαϊκό κανονισμό, η ευρωπαϊκή οδηγία του 2004 είναι αυτή που εγγυάται κυρίως την άδεια παραμονής, όπως ζήτησαν ορισμένοι προ ολίγου, και όπως γνωρίζετε τα κράτη μέλη μπορούν να μεταφέρουν την ευρωπαϊκή οδηγία μέχρι τις 6 Αυγούστου του τρέχοντος έτους: ευτυχώς, ορισμένα κράτη μέλη το έπραξαν ήδη και, για να ενθαρρύνω κάπως τα κράτη μέλη που δεν θα το έχουν πράξει εντός της ανοίξεως, δηλαδή πολύ πριν από τον Αύγουστο, θα συγκαλέσω μια τεχνική συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των κρατών μελών για να κατανοήσουμε ποια προβλήματα εμπόδισαν έως τώρα τη μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και για να ζητήσουμε επίσης από όλα τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν, εντός του Αυγούστου και πριν από τη λήξη της προθεσμίας, το προνομιακό καθεστώς που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων.
Παραμένουν άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η συγκέντρωση πραγματικών στατιστικών στοιχείων για το φαινόμενο. Όπως είχα προαναγγείλει, σκοπός μας είναι να παρουσιάσουμε σε λίγες εβδομάδες μια ειδική δημοσίευση ως βάση προβληματισμού και μια ευρωπαϊκή ανακοίνωση σχετικά με τον τύπο των ευρωπαϊκών στατιστικών στοιχείων που αφορούν την εγκληματικότητα και ιδίως αυτόν τον τύπο της εγκληματικότητας, προκειμένου να είμαστε τουλάχιστον βέβαιοι ότι διαθέτουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το φαινόμενο, τα θύματα, τις καταγγελίες και τις κυρώσεις που επιβάλλονται.
Ασφαλώς δεν είναι μια πρωτοβουλία που αφορά μόνο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Γερμανία, αλλά ένα αναγκαίο μεσοπρόθεσμο μέτρο. Κυρία Πρόεδρε, ολοκληρώνω ζητώντας συγνώμη για τη μακρηγορία, αλλά έπρεπε να απαντήσω σε 16 διαφορετικά ζητήματα και δεν θα ήθελα κάποιος από τους ομιλητές να θεωρήσει ότι δεν απάντησα στις ερωτήσεις του.
Θα προωθήσουμε ένα πρόγραμμα για να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της ιδέας μιας Ευρωπαϊκής ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων και της καταναγκαστικής πορνείας, και τις προσεχείς εβδομάδες προτίθεμαι να οργανώσω ένα τεχνικό σεμινάριο ανοικτό σε όλους για την ανταλλαγή ορθών πρακτικών πρόληψης του φαινομένου. Σας ευχαριστώ.
Πρόεδρος. – Σας ευχαριστώ, κύριε Επίτροπε. Η προφανής σας αφοσίωση δεν μου επέτρεψε να σας διακόψω όταν εξαντλήσατε τα δέκα λεπτά που είχατε στη διάθεσή σας. Θα με στεναχωρούσε πολύ να σας διακόψω. Ωστόσο, δεν μας απομένει πολύς χρόνος και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα.
Nicole Fontaine, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (FR) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ο πολιτισμένος κόσμος κατάφερε ύστερα από χιλιάδες χρόνια να εξαλείψει το δουλεμπόριο, τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τη γυναικεία υποταγή, για να μην αναφέρουμε τη θανατική ποινή, παρότι οι μάχες αυτές δεν έχουν ακόμη τελειώσει.
Ο αιώνας που μόλις ανέτειλε πρέπει να είναι εκείνος κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξαλειφθεί από τις κοινωνίες μας η καταναγκαστική πορνεία, αυτή η νέα μορφή δουλείας, θύματα της οποίας πέφτουν χιλιάδες γυναίκες και παιδιά ετησίως. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι προφορικές ερωτήσεις τις οποίες κατέθεσε σήμερα η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ.
Επισημαίνω με ικανοποίηση ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιμετωπίζεται μάλιστα σε όλη την Ευρώπη και πολύ πέραν των συνόρων της ως ακούραστος υπέρμαχος των παγκόσμιων αξιών του ανθρώπου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Το γεγονός ότι εγκρίναμε με συντριπτική πλειοψηφία την έκθεση της κ. Prets στις 16 Ιανουαρίου αποδεικνύει ότι έχουμε ήδη αποστείλει ένα ισχυρό μήνυμα με το οποίο δεν διαφωνείτε, κύριε Frattini, όπως επιβεβαιώθηκε –εάν χρειαζόταν επιβεβαίωση– από τις παρατηρήσεις σας προ ολίγου.
Οι σημερινές προφορικές μας ερωτήσεις αποτελούν συνέχεια της ψηφοφορίας που διεξήγαμε τον Ιανουάριο και των ενεργειών μας στις 8 Μαρτίου, καθώς καταδεικνύουν για μία ακόμη φορά την αγανάκτησή μας. Μας συγκλονίζει βαθύτατα το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για το προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο συνοδεύονται από εθελοτυφλία όσον αφορά όχι μόνον την κατασκευή αλλά και την εμπορική προώθηση ενός χώρου για τον οποίο ορισμένοι τολμούν ακόμη και να υπερηφανευθούν ότι θα είναι ο μεγαλύτερος οίκος ανοχής στον κόσμο. Όπως αναφέρατε και εσείς, κύριε Frattini, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις έχουν, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μετατραπεί σε αγορές καταναγκαστικής και οργανωμένης πορνείας.
Κύριε Frattini, όσο έντονες και αν είναι οι διαμαρτυρίες μας, όπως καταλάβατε και εσείς, δεν είναι αρκετές. Σας είμαστε ευγνώμονες που απαντήσατε στην πλειονότητα των ερωτήσεων τις οποίες σας θέσαμε. Το ζήτημα αυτό είναι επείγον ενόψει της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία πολύ σύντομα. Όλες οι πρωτοβουλίες που μόλις αναφέρατε είναι εξαιρετικές, αλλά θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει να υλοποιηθούν εγκαίρως. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η στενή παρακολούθηση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την πλευρά του, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου αυτού.
Christa Prets, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, χαίρομαι διότι πολλές από τις προτάσεις που συμπεριλάβαμε στην έκθεσή μου έχουν υιοθετηθεί. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για αυτήν τη συζήτηση. Προκειμένου να συμβεί αυτό, είναι ζωτικής σημασίας οι αριθμοί και οι στατιστικές, και πρέπει να καταλήξουν στη χρησιμοποίηση κοινών κανονισμών, όχι μόνον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά επίσης σε τρίτες χώρες, διότι γνωρίζουμε ότι οι επισκέπτες θα έρθουν από αυτές. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης.
Μολονότι επικροτώ την πρόθεση του Επιτρόπου να εκπονηθεί μία μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της πορνείας στην εμπορία ανθρώπων, σε αυτήν δεν πρέπει να εξεταστεί μόνο η νόμιμη πορνεία αλλά και η παράνομη επίσης. Πρέπει επίσης να τεθούν ερωτήσεις για την κατάσταση σε χώρες στις οποίες η πορνεία είναι απαγορευμένη. Και τι γίνεται με την κινητικότητα των πελατών; Οποιαδήποτε έρευνα πρέπει να την λάβει υπόψη επίσης.
Εξηγήσατε ήδη τι προτίθεστε να κάνετε επιβάλλοντας την υποχρέωση θεώρησης για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Υποθέτω –και ελπίζω– ότι θέλετε να ενισχύσετε τους ελέγχους στη χορήγηση θεωρήσεων αντί να εισαγάγετε μια προσωρινή θεώρηση, καθώς τότε τίθεται το ερώτημα πότε πρέπει να αρχίζει η ισχύ της και πότε πρέπει να λήγει. Ο λόγος που θεωρούμε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως μία ευκαιρία είναι ότι το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης γι’ αυτό θα μας επιτρέψει να την ευαισθητοποιήσουμε σχετικά με το πώς συσχετίζεται με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η καταναγκαστική πορνεία, ωστόσο, υπάρχει επίσης σε συνέδρια, εκθέσεις, ακόμη και εδώ στο Στρασβούργο, όταν συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό είναι που καθιστά την εισαγωγή προσωρινών υποχρεώσεων θεώρησης τόσο προβληματική.
Σας ζητώ να αποφασίσετε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας στη σύνοδο του Συμβουλίου τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες. Η Αυστρία θα πρέπει να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αν πρόκειται να φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2008. Γι’ αυτόν τον λόγο οι καλές προτάσεις είναι ζωτικής σημασίας· τις χρειαζόμαστε όλοι.
Μολονότι υπογραμμίσατε τη σημασία της Ευρωπόλ, με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δοθούν στην Ευρωπόλ όχι μόνον περισσότερο προσωπικό αλλά επίσης περισσότερες αρμοδιότητες, διαφορετικά δεν θα είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο στόχος. Υπάρχουν πολύ περισσότερα να ειπωθούν σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά ίσως να είναι άλλοι βουλευτές εκείνοι που θα τα πουν.
Maria Carlshamre, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (EN) Κυρία Πρόεδρε, βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο όσον αφορά την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Την προηγούμενη εβδομάδα στις 8 Μαρτίου, και πάλι τώρα, ο Επίτροπος Frattini ανακοίνωσε ότι εφέτος θα ξεκινήσει η εκπόνηση επισταμένης μελέτης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νόμοι για την πορνεία επηρεάζουν την κατάσταση της εμπορίας στα διάφορα κράτη μέλη. Αυτή η είδηση είναι πράγματι θετική.
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων παρουσίασε μια παρόμοια, μικρότερη μελέτη για το ίδιο θέμα. Ήταν η πρώτη του είδους της. Η μελέτη αυτή μάς παρείχε ισχυρές ενδείξεις ότι η ποινικοποίηση της ζήτησης της εμπορίας έχει πολύ ισχυρό αντίκτυπο και ότι μειώνει σημαντικά τον αριθμό των κοριτσιών και νεαρών γυναικών που αποτελούν θύματα εμπορίας. Η νομιμοποίηση, από την άλλη πλευρά, έχει αντίθετο αποτέλεσμα. Αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων της εμπορίας.
Οι αριθμοί καταδεικνύουν επίσης ξεκάθαρα ότι η νομιμοποίηση της πορνείας δεν αυξάνει απλώς το νόμιμο σκέλος της δραστηριότητας αυτής, αλλά αυξάνει συγχρόνως την παράνομη πορνεία. Με την επικείμενη μελέτη της Επιτροπής θα ενδυναμώσουμε την πραγματολογική βάση για τα μέτρα καταπολέμησης της εμπορίας, ιδίως με την ποινικοποίηση της ζήτησης. Δεν πρόκειται πλέον για θέση επί της οποίας επικρατεί απλώς διχογνωμία αλλά για εξακριβωμένο γεγονός. Επικροτώ θερμά το έργο του Επιτρόπου Frattini σε αυτόν τον τομέα. Επιθυμούμε ειλικρινά να καταπολεμήσουμε την εμπορία; Υπάρχει τρόπος. Διαθέτουμε την αναγκαία τόλμη;
Margrete Auken, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (DA) Κυρία Πρόεδρε, προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει ο όρος «καταναγκαστική πορνεία», διότι κάθε πορνεία είναι λίγο πολύ καταναγκαστική, αλλά η ομάδα μας υποστηρίζει φυσικά το προτεινόμενο ψήφισμα. Η εμπορία ανθρώπων είναι εμπορία δούλων. Εισάγει διακρίσεις και αποτελεί ένα επαίσχυντο και αηδιαστικό έγκλημα. Είναι καίριας σημασίας να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε αυτήν την εξαιρετικά αδύναμη και ευάλωτη ομάδα των παιδιών και γυναικών που πέφτουν θύματα εμπορίας.
Από την πλευρά μου, θα ήθελα επίσης να χαιρετίσω το γεγονός ότι διεξάγεται μια διεξοδική συζήτηση για την πορνεία γενικά. Είναι σημαντικό να απαλλαγούμε από τον μύθο της ευτυχισμένης ιερόδουλης. Η πλειονότητα των ιεροδούλων ζουν άθλια ζωή, εκτίθενται σε κινδύνους, για παράδειγμα, βιαιοπραγίας, βιασμού και σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Σε κανέναν άλλον τομέα της κοινωνίας μας δεν είναι αποδεκτό η εργασιακή ζωή ενός ατόμου να του προκαλεί τέτοιες τρομερές βλάβες. Ποιος, τελικά, μεταξύ των παρόντων σε αυτήν την αίθουσα θα ήταν ευχαριστημένος αν η κόρη του γινόταν ιερόδουλη; Πρόκειται για μια συζήτηση που πρέπει, συνεπώς, να διασφαλίσουμε ότι θα ξεκινήσει.
Vittorio Agnoletto, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (IT) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Γερμανία αποτελεί μια ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της εκμετάλλευσης ανθρώπων.
Κατά την άποψή μου, πρέπει να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που προωθεί η Επιτροπή σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών. Συμφωνώ με την ιδέα διεξαγωγής μιας ενημερωτικής και εκπαιδευτικής εκστρατείας για την καταπολέμηση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσφεύγοντας και σε διεθνή όργανα, όπως η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει και μία σαφής διάκριση που θα διαχωρίζει τον κόσμο της καταναγκαστικής πορνείας από όσους την ασκούν με ελεύθερη επιλογή. Πράγματι, υπάρχουν ενώσεις εκδιδομένων ανδρών και γυναικών, ενώ μια αντιπροσωπεία τους έχει επισκεφθεί το Κοινοβούλιο για να ζητήσει την αναγνώριση του επαγγέλματός τους, αρχής γενομένης από τη θέσπιση Χάρτη δικαιωμάτων και δήλωσης αρχών.
Σε πολιτικό επίπεδο, είναι αναγκαίο να καθορίσουμε εάν μια γυναίκα που δεν υποχρεώνεται να εκδοθεί, είναι ελεύθερη να το πράξει ή όχι. Η αναγνώριση της ελεύθερης πορνείας και του καθεστώτος ενός επαγγέλματος σημαίνει αναγνώριση μιας σειράς δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Μεταξύ των δικαιωμάτων, για να αναφέρουμε ορισμένα από αυτά, συγκαταλέγονται η ελεύθερη και ασφαλής διαβίωση, η άσκηση του επαγγέλματος χωρίς καταναγκασμούς και το δικαίωμα του γάμου, καθώς σε ορισμένες χώρες αυτό δεν επιτρέπεται.
(Η Πρόεδρος διακόπτει τον ομιλητή)
Urszula Krupa, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (PL) Κυρία Πρόεδρε, η σημερινή συζήτηση για την εμπορία ανθρώπων και την καταναγκαστική πορνεία στο πλαίσιο των παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων απεικονίζει την τραγωδία των χιλιάδων γυναικών που είναι θύματα εκμετάλλευσης και διακινούνται στη βιομηχανία του σεξ. Απεικονίζει επίσης τον παραλογισμό μιας φιλελεύθερης αντίληψης της ελευθερίας, σύμφωνα με την οποία ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει. Αυτού του είδους η κατάχρηση της ελευθερίας οδηγεί άμεσα σε δολοφονίες, στην εξάπλωση των ασθενειών, στον εθισμό στις ναρκωτικές ουσίες, στην πορνεία, στην πορνογραφία και σε άλλα δεινά.
Η αληθινή ελευθερία έχει νόημα όταν υπηρετεί την αλήθεια και την αγάπη. Αυτό σημαίνει ότι η βία, η αθέμιτη εκμετάλλευση και η εξαπάτηση πρέπει να εκλαμβάνονται ως καταστροφικές και απαράδεκτες, και ότι η πορνεία πρέπει να εκλαμβάνεται ως εκμετάλλευση του ατόμου. Η χρήση της λεγόμενης κόκκινης κάρτας για την καταπολέμηση της καταναγκαστικής πορνείας και την αντιμετώπιση αυτής της σύγχρονης μορφής δουλείας φαίνεται μάλλον μια αναποτελεσματική και ασυνάρτητη προσέγγιση στο πλαίσιο της φιλελεύθερης προπαγάνδας. Απαιτούνται νομικοί περιορισμοί.
Jan Tadeusz Masiel (NI). – (PL) Κυρία Πρόεδρε, ήμουν στο Βέλγιο το 1999 και έγινα μάρτυρας της μεταχείρισης που επιφυλάχθηκε σε μια Πολωνή που είχε βιαστεί από έναν Αλβανό. Όταν η γυναίκα αυτή υπέβαλε μήνυση στην αστυνομία, διατάχθηκε να φύγει από τη χώρα. Η τύχη του βιαστή της δεν είναι γνωστή. Μπορεί να διέφυγε ατιμώρητος, καθώς ήταν ένας φτωχός που είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο. Το άτυχο θύμα του βιασμού, ωστόσο, δεν έλαβε καμία αποζημίωση ή ψυχολογική υποστήριξη παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να της διατεθεί. Το θύμα ήταν αδύνατον να βοηθηθεί, διότι της έδωσαν τρεις ημέρες περιθώριο για να φύγει από τη χώρα.
Συνεπώς, είναι σημαντικό να χορηγηθεί ένα ειδικό καθεστώς στα θύματα της βίας, του βιασμού και της καταναγκαστικής πορνείας, να τους επιτραπεί η προσωρινή διαμονή στην εν λόγω χώρα και να τους παρέχεται κάποια οικονομική βοήθεια.
Edit Bauer (PPE-DE). – (SK) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, η εμπορία ανθρώπων αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια θεμελιώδη κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα πιο άθλια φαινόμενα του σύγχρονου κόσμου. Αυτή η σύγχρονη μορφή δουλείας της οποίας γινόμαστε μάρτυρες δεν πρέπει να αποτελεί μέρος καμίας πολιτισμένης κοινωνίας. Η εμπορία είναι εκτεταμένη σε κλίμακα και προκαλεί εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανέρχεται στο 85% του συνόλου των θυμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να σχολιάσω δύο ζητήματα. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση κατά της Εμπορίας αποτελεί ένα νομικό μέσο, αλλά ο δικτυακός τόπος του Συμβουλίου της Ευρώπης προσφέρει πληροφορίες που δείχνουν ότι δεκατρείς ευρωπαϊκές χώρες, κράτη μέλη της ΕΕ, δεν έχουν υπογράψει αυτήν τη Σύμβαση, και καμία από αυτές τις χώρες δεν την έχει επικυρώσει μέχρι στιγμής. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα δεν έχει υπογράψει αυτό το έγγραφο. Πώς σκοπεύει ο αρμόδιος Επίτροπος, ο κ. Frattini, να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα; Δεύτερον, θα ήθελα να ρωτήσω πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την εμπορία ανθρώπων αν η ζήτηση περνά ουσιαστικά απαρατήρητη, πέρα από κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, και αν αυτές οι υπηρεσίες συνεχίσουν να γίνονται ανεκτές. Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, οι Ευρωπαίοι δαπανούν δισεκατομμύρια ευρώ για τέτοιου είδους υπηρεσίες και, ως αποτέλεσμα, η ζήτηση γίνεται η κινητήρια δύναμη αυτής της κερδοφόρας επιχείρησης.
Προσβλέπω στη στρατηγική και στην ανακοίνωση που μας υποσχεθήκατε σχετικά με το σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που, κατά την άποψή μου, θα προσφέρει ένα κατάλληλο υπόβαθρο για τη συνέχιση της συζήτησής μας σχετικά με αυτά τα σοβαρά θέματα και για την έκφραση των απόψεων μας.
Martine Roure (PSE). – (FR) Κυρία Πρόεδρε, σε πολλές χώρες, χιλιάδες γυναίκες αποτελούν αντικείμενο εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής πορνείας, ενώ οι γυναίκες που πέφτουν θύματα της καταναγκαστικής πορνείας είναι κυρίως νέες και ευάλωτες.
Οι πιο αδύναμες ελέγχονται από μαστροπούς, οι οποίοι τις επιτηρούν και οι οποίοι τις τιμωρούν σωματικά, οικονομικά και ψυχολογικά· συχνά δέχονται απειλές κατά της ζωής τους. Ως εκ τούτου, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί οι γυναίκες αυτές δεν καταδίδουν τους μαστροπούς τους. Ορισμένες φορές δεσμεύονται από έρωτα αλλά συνήθως από φόβο. Κατά συνέπεια, οι ανήμπορες αυτές γυναίκες δέχονται αυτόν τον εφιάλτη, καθόσον δεν έχουν πλέον άλλες επιλογές.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει ένα στάδιο της πορνείας το οποίο είναι σχεδόν ευχάριστο. Τώρα, όμως, παρατηρούμε –αλλά στην πραγματικότητα δεν συνειδητοποιούμε– την εμφάνιση αυτού του ολοένα αυξανόμενου νέου είδους δουλείας στους δρόμους μας. Εάν η κοπέλα δεν δουλέψει αρκετά, θα υποστεί έναν χείμαρρο σωματικής κακοποίησης. Ο μαστροπός τής ασκεί συνεχή πίεση, προκειμένου να την ενθαρρύνει να εργάζεται. Σε περιπτώσεις στις οποίες η πορνεία είναι νόμιμη, ο μαστροπός προστατεύει την κοπέλα, την φέρνει σε επαφή με ιδιοκτήτες οίκων ανοχής και την αναγκάζει να υποτάσσεται στα αιτήματα του περιβάλλοντος στο οποίο ανήκει ο ίδιος. Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του, χρησιμοποιεί θέλγητρα, απειλές και βία. Το θύμα εξαναγκάζεται να του παραδίδει τα κέρδη του είτε άμεσα είτε μέσω κάποιου τρίτου.
Οι νέες αυτές γυναίκες, οι οποίες υφίστανται βίαιη μεταχείριση, καλούνται να ξεπληρώσουν μεγάλα χρέη προκειμένου να καλύψουν το κόστος των ταξιδιών τους και των εγγράφων ταυτότητάς τους. Καθόσον διαμένουν παράνομα σε μια χώρα και συχνά στερούνται τα χρήματά τους, δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα βελτίωσης της κατάστασής τους. Όταν αντιστέκονται στην πίεση των σωματεμπόρων, οι ίδιες, τα παιδιά τους ή οι οικογένειές τους δέχονται απειλές. Δεν υπάρχει διέξοδος από αυτήν την κατάσταση και το είδος του περιβάλλοντος στο οποίο εργάζονται συχνά τις αναγκάζει να βυθιστούν στην τοξικομανία.
Ουδείς μπορεί να νίψει τας χείρας του από μια τέτοια τραγωδία. Έχουμε ένα καθήκον: να καταπολεμήσουμε αυτήν την άθλια επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως άλλοι καταπολέμησαν τη δουλεία, τον ρατσισμό και την αυθαίρετη φυλάκιση. Η συζήτηση αυτή μας αφορά όλους, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Milan Horáček (Verts/ALE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι συζητάμε το θέμα της καταπολέμησης της εμπορίας γυναικών και ανθρώπων λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Γερμανία. Μιλάμε για χιλιάδες επιπλέον εκδιδόμενες γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες εξωθούνται σε αυτήν τη δουλειά παρά τη θέλησή τους και κατόπιν καταναγκασμού. Η πολυετής εμπειρία μου σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα της παιδικής πορνείας στα σύνορα μεταξύ Τσεχικής Δημοκρατίας, Γερμανίας και Αυστρίας με ωθεί να πιστεύω ότι η καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της βελτίωσης των νόμων, της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των διαφόρων θεσμικών οργάνων και υπηρεσιών καθώς και της διασυνοριακής συνεργασίας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μακροπρόθεσμα όμως είναι απαραίτητη η καταπολέμηση της φτώχειας και η διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών, προκειμένου να βγάλουμε την καταναγκαστική πορνεία οριστικά εκτός γηπέδου. Η καθιέρωση μιας ημέρας κατά της εμπορίας ανθρώπων θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση γι’ αυτό το πρόβλημα.
Johannes Blokland (IND/DEM). – (NL) Κυρία Πρόεδρε, οι ερωτήσεις που κατατέθηκαν είναι αξιέπαινες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της εμπορίας ανθρώπων και της πορνείας. Υποστηρίζω ιδιαίτερα –και ολόψυχα– το αίτημα για μια έρευνα που θα εξετάζει τη σχέση μεταξύ αυτών των ζητημάτων και της κατάστασης αναφορικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Πιστεύω ότι η απάντηση του Επιτρόπου Frattini ήταν εξαίρετη. Είμαι πολύ χαρούμενος που η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει μια συγκριτική μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη αντιμετωπίζουν την πορνεία από νομικής και πρακτικής άποψης, καθώς και για τον αντίκτυπο αυτής της πολιτικής.
Θα ήθελα να ζητήσω επίσης από τον Επίτροπο Frattini να λάβει υπόψη τον βαθμό της διαφάνειας και της δυνατότητας ελέγχου της πορνείας, την έκταση της καταναγκαστικής πορνείας, τις ευκαιρίες που έχουν οι ιερόδουλες να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και τη ζήτηση για πορνεία. Θα με ενδιέφερε να μάθω σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να ελεγχθούν με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα οι συνέπειες της πορνείας. Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από το ύφος αυτής της συζήτησης.
Christa Klaß (PPE-DE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, μια φίλη της εικοσάχρονης κόρης μου μου ανέφερε πανευτυχής πρόσφατα ότι βρήκε δουλειά ως συνοδός στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Όταν την ρώτησα πώς συνέβη αυτό, η κοπέλα –αθλητικός τύπος– μου απάντησε ότι βρήκε τη δουλειά υποβάλλοντας αίτηση στη γερμανική Ομοσπονδία Αθλητισμού.
Στην προκείμενη περίπτωση, είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για μια σοβαρή πρόταση εργασίας, αλλά φανταστείτε να ζείτε σε φτωχικές συνθήκες και η κόρη σας να σας ανακοινώνει ότι έχει την ευκαιρία, αυτό το καλοκαίρι, να ταξιδέψει στη Γερμανία, όπου την περιμένει μια καταπληκτική δουλειά! Ασφαλώς, ως μητέρα ή πατέρας, χαίρεστε για κάθε ευκαιρία που έχει το παιδί σας, αλλά ποιος σκέφτεται πραγματικά τους κινδύνους που ενέχονται, ποιος ερευνά αν η πρόταση είναι αληθινή; Αυτός είναι μόνον ένας από τους πολλούς δυνατούς τρόπους με τον οποίο μπορούν να συμβούν αυτά τα πράγματα.
Η επί τόπου ενημέρωση είναι το σημείο από το οποίο πρέπει να αρχίσουμε –ο Επίτροπος αναφέρθηκε σε πολλές έρευνες που έχουν διενεργηθεί– αλλά πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους, είτε είναι γονείς είτε παιδιά, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από ανάλογες ύποπτες προσφορές εργασίας. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μία θεαματική αύξηση στη ζήτηση σεξουαλικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια μεγάλων διοργανώσεων όπως αυτή, και, φυσικά, κατ’ επέκταση των εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως η εμπορία ανθρώπων και η καταναγκαστική πορνεία.
Ελάχιστες γυναίκες και παιδιά εργάζονται χωρίς να είναι σε έναν οίκο ανοχής ή να τους εκμεταλλεύεται ένας μαστροπός. Χιλιάδες έρχονται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, ελκυόμενες από ψευδείς πληροφορίες και εξωθούμενες από τη φτώχεια στην πατρίδα τους και από την ανάγκη να θρέψουν την οικογένειά τους. Έρχονται εδώ και, εξαναγκάζονται, γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης, με τον αγριότερο τρόπο, και τελικά χάνουν την αξιοπρέπεια και την αυτοσεβασμό τους.
Εκτός από την επί τόπου ενημέρωση, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε στη χώρα όπου διεξάγονται οι διοργανώσεις αυτές, πράγματα όπως δημόσιες σχέσεις και πολύγλωσση τηλεφωνική γραμμή 24ωρης εξυπηρέτησης – όλα αυτά είναι υπό εξέταση, και γι’ αυτόν τον λόγο υποστηρίζουμε αυτές τις ενέργειες. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια χρονική στιγμή που διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, πρέπει να δείξουμε την κόκκινη κάρτα. Ας μιλήσουμε για το πώς θα το κάνουμε αυτό.
Κατερίνα Μπατζελή (PSE). – Κυρία Πρόεδρε, το φαινόμενο της σωματεμπορίας και της διακίνησης των γυναικών είναι ένα πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση που παρουσιάζεται αρκετά πιο έντονο κατά τη διοργάνωση των αθλητικών εκδηλώσεων. Και, προφανώς, σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να γίνει διάκριση μεταξύ καταναγκαστικής και «εθελοντικής» πορνείας, διότι και οι δύο αυτές μορφές έχουν την ίδια ρίζα: προκαλούνται από τη βαθειά φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, φαινόμενα που οδηγούν τις γυναίκες στα όρια της εκμετάλλευσης. Αλλά και από νομική άποψη, όταν το θύμα είναι μπροστά στα δικαστήρια, πώς θα γίνει η διάκριση μεταξύ καταναγκαστικής πορνείας και πορνείας και επιβολής κυρώσεων σε αυτόν που τις προωθεί;
Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει σαφές ότι οι αθλητικοί αγώνες θα πρέπει να κατοχυρωθούν στη συνείδηση όλων μας ως οδικοί χάρτες αξιών και πολιτισμών. Κάθε ένα πράγμα το οποίο αμαυρώνει αυτήν την πολιτισμική συνάντηση θα πρέπει να καταργηθεί. Κύριε Frattini, οι προτάσεις σας, τις οποίες τώρα μας αναφέρετε, αλλά και οι προτάσεις της κ. Prets, νομίζω ότι θέτουν ένα σοβαρό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Carlos Coelho (PPE-DE). – (PT) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Frattini, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Frattini για την προσοχή που έδωσε στο ζήτημα της εμπορίας ανθρώπων. Είναι μία από τις πλέον αποκρουστικές εκδηλώσεις του διεθνούς εγκλήματος. Αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των νόμων για τη μετανάστευση και την εργασία, και έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην εθνική και διεθνή ασφάλεια.
Παρατηρείται μια ανησυχητική αύξηση αυτού του τύπου εγκλήματος, και σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, έχει γίνει η τρίτη πιο επικερδής δραστηριότητα στο οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για ένα διεθνικό φαινόμενο που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε πάρα πολλές χώρες, είτε είναι χώρες προέλευσης είτε χώρες διέλευσης ή προορισμού.
Αυτό που χρειάζεται είναι, ως εκ τούτου, μια καθολική, συντονισμένη στρατηγική, η οποία να περιλαμβάνει αυξημένες προσπάθειες τόσο σε νομοθετικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σε νομοθετικό επίπεδο, η έγκριση το 2002 της απόφασης πλαισίου για την προσέγγιση των ποινικών διατάξεων των κρατών μελών και των εφαρμόσιμων ποινών, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους δικαστές ενός κράτους μέλους να εκδώσουν ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για τους εγκληματίες που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων ήταν ένα σημαντικό βήμα.
Αυτή η απόφαση πλαίσιο υποτίθεται ότι έπρεπε να έχει μεταφερθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τον Αύγουστο του 2004. Περιμένουμε ακόμη μια έκθεση για την αξιολόγηση των μέτρων που υιοθέτησαν τα κράτη μέλη και για το αν έχει εφαρμοστεί ή όχι από όλα τα κράτη μέλη.
Από επιχειρησιακής απόψεως, πιστεύω ότι οι κύριες προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της Ευρωπόλ, η οποία επί του παρόντος δεν αξιοποιείται επαρκώς· η ταχεία, συνολική αντίδραση για την υποστήριξη των θυμάτων, μέσω της οποίας μπορεί να προστεθεί στα θύματα άμεση βοήθεια· και η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και στατιστικών δεδομένων, στην οποία αναφερθήκατε νωρίτερα, κύριε Επίτροπε.
Edite Estrela (PSE). – (PT) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Frattini, κυρίες και κύριοι, η εμπορία ανθρώπων είναι μια μάστιγα που πρέπει να καταπολεμηθεί με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 700 000 γυναίκες και παιδιά συλλαμβάνονται από δίκτυα εμπόρων. Μόνον στην Ευρώπη, 100 000 γυναίκες πέφτουν θύματα εμπορίας κάθε χρόνο και υφίστανται πράξεις που βλάπτουν τη σωματική ακεραιότητα και την πνευματική υγεία τους.
Η εμπορία γυναικών και παιδιών είναι η πλέον ραγδαία αυξανόμενη μορφή εγκλήματος και είναι γνωστό ότι το πρόβλημα είναι χειρότερο κατά τη διάρκεια των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Η εμπορία ανθρώπων συνδέεται με την παράνομη μετανάστευση. Χιλιάδες φτωχές γυναίκες δελεάζονται από την υπόσχεση μιας αξιοπρεπούς, καλοπληρωμένης εργασίας, μόνο για να εξαναγκαστούν στη συνέχεια να εισέλθουν στην πορνεία.
Υπό το πρίσμα των όσων ειπώθηκαν μέχρι στιγμής, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου δίνει στην Επιτροπή την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα πολύτιμο προηγούμενο στην καταπολέμηση της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών, μέσω προγραμμάτων που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη και αποκατάσταση των γυναικών, μαζί με νομική, ιατρική, ψυχολογική και γλωσσική βοήθεια.
Μανώλης Μαυρομμάτης (PPE-DE). – Κυρία Πρόεδρε, η εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών με τον εξαναγκασμό στην πορνεία, με αφορμή και επίκεντρο τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αποτελεί μία από τις μάστιγες των καιρών μας. Στις εποχές όπου η ισότητα των φύλων, της ελεύθερης σκέψης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της σκέψης μας, θεωρώ πρόκληση το γεγονός ότι τα ανοικτά σύνορα της ελεύθερης και δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν τη δυνατότητα και παρέχουν ασυλία στο οργανωμένο έγκλημα με τη μορφή εξαναγκαστικής πορνείας γυναικών και παιδιών.
Οι αριθμοί, με αφορμή το μουντιάλ της Γερμανίας, είναι πέρα από τη σφαίρα του πραγματικού. Ξεπερνούν τη φαντασία οι σαράντα, πενήντα, εκατό χιλιάδες γυναίκες και παιδιά απ’ όλο τον κόσμο που θα κατακλύσουν την ευρωπαϊκή χώρα σε κοινή δράση, γυναίκες και παιδιά που, εξαιτίας της φτώχειας αλλά και της αδυναμίας της παγκόσμιας κοινής γνώμης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οδηγούνται στον βωμό του αγοραίου έρωτα: την πορνεία.
Κύριε Επίτροπε, δεν αρκούν οι παραινέσεις, ούτε οι εθνικές νομοθεσίες για την καταπολέμηση του φαινομένου. Δεν αρκεί η πρόληψη απέναντι σε σοβαρές ασθένειες που απειλούν την υγεία από τον ανεξέλεγκτο αγοραίο έρωτα με τον εφησυχασμό της δωρεάν διανομής χιλιάδων, ή εκατομμυρίων, προφυλακτικών όπως παρατηρείται στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις. Είναι καθήκον μας να μην νομιμοποιήσουμε με τη σιωπή μας τον ευτελισμό της γυναίκας και του παιδιού που η καταχρηστική πορνεία οδηγούν τους ίδιους και την κοινωνία στην άβυσσο των συμφερόντων.
Ολοκληρώνοντας, κύριε Επίτροπε, θα ήθελα να αναφέρω ότι στην πρόσφατη επίσκεψή σας στην Αθήνα προτείνατε την 25η Μαρτίου ως διεθνή ημέρα εναντίον του εμπορίου γυναικών. Θα σας παρακαλούσα να μετατοπιστεί η ημερομηνία αυτή κατά μία ημέρα, δεδομένου ότι η 25η Μαρτίου συμπίπτει με την εθνική γιορτή στην Ελλάδα, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στην ιστορία μας. Σεβαστές οι γυναίκες, αλλά σεβαστές και οι εθνικές γιορτές. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. ONYSZKIEWICZ Αντιπροέδρου
Πρόεδρος. Σύμφωνα με το άρθρο 108, παράγραφος 5 του Κανονισμού, έχω λάβει μία πρόταση ψηφίσματος(1).
Η συζήτηση έληξε.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 11.30.
Γραπτή δήλωση (άρθρο 142)
Godfrey Bloom (IND/DEM). – (EN) Η εμπορία ανθρώπων, ή η δουλεία όπως την αποκαλούσαμε στο παρελθόν, η οποία πατάχθηκε από τη Βρετανική Αυτοκρατορία με την υποστήριξη του βασιλικού ναυτικού, αποτελεί τώρα θλιβερή πραγματικότητα υπό τη νέα αυτοκρατορία των Βρυξελλών. Αυτό το απεχθές εμπόριο καλλιεργείται ασυνείδητα από μια πολιτική ατζέντα την οποία διαχειρίζονται λεσβίες οι οποίες μισούν τους άνδρες και δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν τον πραγματικό κόσμο. Εάν έχετε αμφιβολίες, πλοηγηθείτε απλώς στον ιστότοπό τους και συναγάγετε τα συμπεράσματά σας.