Puhemies. Esityslistalla on seuraavana keskustelu Roberto Musacchion GUE/NGL-ryhmän puolesta, Caroline Lucasin ja Alain Lipietzin Verts/ALE-ryhmän puolesta sekä Glyn Fordin, Giovanni Berlinguerin ja Béatrice Patrien PSE-ryhmän puolesta komissiolle laatimasta suullisesta kysymyksestä Maailman neljännestä vesifoorumista Mexico Cityssä (16.–22. maaliskuuta 2006) (O-0001/2006 – B6-0003/2006).
David Hammerstein Mintz (Verts/ALE), laatija. – (ES) Arvoisa puhemies, Maailman vesifoorumi järjestetään tärkeällä hetkellä, sillä yli kahdella miljardilla ihmisellä maailmassa ei ole saatavillaan juomavettä tai riittävästi talousvettä ja yli kaksi miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain vedenpuutteen vuoksi. Vesi on elämän edellytys.
Vedenjakelun on oltava nykyistä tasapuolisempaa, mutta makean veden määrä pienenee vuosi vuodelta ilmastonmuutoksen ja ekosysteemien, esimerkiksi kosteikkojen, metsien, rantojen ja jokien, tuhoutumisen seurauksena.
Meidän on reagoitava tilanteeseen päättäväisin ja käytännönläheisin toimin ja edistettävä hyvää vesikulttuuria tekemällä rahoitussitoumuksia ja laatimalla maailman vesisopimus. Tarvitsemme kansainvälisen lainsäädännön, joka mahdollistaa veden nykyistä tehokkaamman hallinnoinnin.
Euroopan unionissa meidän on sovellettava vesipuitedirektiiviä kaikkiin toimiimme, yhteistyöhömme ja kahdenvälisiin sopimuksiimme. Meidän on myös edistettävä hyviä maatalouskäytäntöjä. Meidän on sovellettava samaa eurooppalaista lainsäädäntöä myös Euroopan unionin ulkopuolella. Lisäksi on varmistettava, että monimuotoisten ekosysteemejä koskevien toimien ja ilmastonmuutoksen torjunnan avulla hankittuja vesivaroja käytetään säästeliäästi keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
Tätä tavoitetta ei saavuteta yksin betonilla ja laajamittaisilla rakentamisohjelmilla, vaan siihen tarvitaan monitahoisia ja tarkoituksenmukaisia toimia.
Roberto Musacchio (GUE/NGL), laatija. – (IT) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, veden on oltava yhteinen hyödyke, ihmisoikeus, joka taataan jokaiselle naiselle ja miehelle jokaisessa maanosassa. Haluamme, että parlamentti hyväksyy täysin nämä sitovat sanat ja että ne vahvistetaan muutaman päivän kuluttua Mexico Cityssä järjestettävässä Maailman vesifoorumissa. Nämä sanat ovat kiireellisiä ja tärkeitä, sillä elämme todellisuudessa, jossa miljardeilta ihmisiltä puuttuu oikeus vesivarojen saatavuuteen ja siten myös elämään: veden puutteen seurauksena kuolee tai sairastuu miljoonia ihmisiä.
Veden saatavuuden vuoksi syntyy sotia ja konflikteja, ja juuri tämän elintärkeän aineen saatavuus vaarannetaan puutteellisilla toimilla, joilla on jo huomattavasti vähennetty vesivarojen saatavuutta ja samalla muutettu niiden elinkaarta. On selvää, että veden yksityistämiselle löytyy kannattajia, jotka haluavat kohdella sitä vain maksaville asiakkaille kuuluvana kulutushyödykkeenä. Yhtä hyödyllistä olisi yksityistää ilma ja antaa vain maksukykyisten hengittää sitä.
On aika tehdä vaikeita päätöksiä, joilla varmistetaan, että Euroopan unioni puhuu tasapuolisten toimien puolesta ja ettei se ota osaa monikansallisten yritysten hyökkäyksiin. Johannesburgissa oltiin sitä mieltä, ettei vettä pidä kirjata oikeudeksi vaan ainoastaan tarpeeksi. Mexico Cityn konferenssissa, jonka suorasta valvomisesta niin meillä kuin Yhdistyneillä Kansakunnillakin tulisi olla muita toimijoita suurempi vastuu, oikeus veteen on suojattava juhlallisesti, sillä ne, jotka vaativat oikeutta veteen, kokevat, että heiltä on viety oikeus elämään. Tämä pitää paikkansa hyvin monissa maanosissa, alkaen Afrikasta. Älkäämme siis tuottako näille ihmisille pettymystä vaan varmistakaamme, että Euroopan parlamentti antaa heille toivoa ja sitoutuu asiaan käytännön toimin.
Stavros Dimas, komission jäsen. (EL) Arvoisa puhemies, Maailman vesifoorumi on kansainvälinen foorumi, joka tarjoaa tilaisuuden vaihtaa näkemyksiä ja kokemuksia parhaista mahdollisista keinoista hallinnoida vesivaroja ja torjua vesipulaa.
Tämän kuun lopussa Mexico Cityssä järjestettävä foorumin neljäs kokoontuminen keskittyy niihin maailmanlaajuisen vesipulan ratkaisutoimiin, joihin on mahdollista ryhtyä paikallisella tasolla. Tavoitteena on keskustella siitä, miten paikallisia toimia voidaan tukea nykyistä paremmin maailmanlaajuisella tasolla. Keskustelujen tulokset tuovat merkittävän lisän Yhdistyneiden Kansakuntien kestävän kehityksen toimikunnan vuonna 2008 järjestämän 16. kokouksen erityiseen vesi- ja jätehuoltoasioita koskevaan osaan.
Maailman neljänneltä vesifoorumilta ei odoteta uusia poliittisia aloitteita tai päätöksiä, ja siksi Euroopan komissiota ja Euroopan unionin jäsenvaltioita ei kehoteta vahvistamaan uusia kantoja. Tämän vuoksi komissio ei tarvitse neuvotteluvaltuuksia osallistuakseen tähän nimenomaiseen mielipiteiden vaihtoon. Vaikka komission ja jäsenvaltioiden edustajat ovat paikalla Mexico Cityssä, foorumiin ei osallistu Euroopan unionin virallista akkreditoitua valtuuskuntaa.
Komission tavoitteena Maailman neljännessä vesifoorumissa on korostaa ja edistää niitä toimia ja keinoja, joista Euroopan unioni ja muut asianomaiset osapuolet ovat sopineet. Näitä ovat esimerkiksi Euroopan unionin vesialoite, AKT- ja EU-maiden vesialan väline sekä lukuisat Agenda 21 -toimintaohjelman näkökohdat.
Lisäksi komissio antaa tietoa yhtäältä yhteisön tutkimuksen puiteohjelmaan liittyvien innovatiivisten vesiteknologioiden ja toisaalta vesivarojen integroidun hallinnointityön arvioinnin tuloksista.
Tilanteen vaatiessa komissio voi selittää Euroopan unionin kantaa vesivarojen hallinnointiin ja sisämarkkinoihin. Tällä kannalla tarkoitan, että Euroopan unionin tämänhetkiset säännökset ovat puolueettomia vesioikeuksien ja vesiyhtiöiden suhteen.
Esittelijän tavoin komissio pitää veden säännöllistä saatavuutta perusihmissoikeutena. Pyrittäessä kestävään kehitykseen on pureuduttava tasapuolisen ja kestävän vesivarojen hallinnoimisen ongelmaan koko yhteiskunnan etujen mukaisesti. Tämä kanta ilmenee myös Euroopan unionin vesialoitteesta.
Nykytilanteessa kysymys siitä, tarvitsemmeko kansainvälistä sopimusta jatkuvan veden saatavuuden turvaamiseksi maailman jokaisessa osassa, on edelleen vailla vastausta. Oli miten oli, Maailman vesifoorumi ei ole oikea foorumi tällaista keskustelua varten.
Eija-Riitta Korhola, PPE-DE-ryhmän puolesta. – (FI) Arvoisa puhemies, Euroopan unionin ja jäsenvaltioiden tuki maailman vesiolosuhteiden parantamiseen on yhteensä 1,4 miljardia euroa vuodessa, mikä tekee meistä suurimman yksittäisen avunantajan. Tämän luvun valossa on selvää, että EU:n sanomaa kuunnellaan myös tällä viikolla alkavassa Maailman vesifoorumissa, eikä unionin sanoma siksi ole yhdentekevä. Luvut ovat karuja: 3 900 lasta kuolee puhtaan veden puutteeseen päivittäin. Viidennes maailman väestöstä, noin 1,1 miljardia ihmistä, kärsii puhtaan veden puutteesta. Yli 40 prosenttia puolestaan on vailla kunnollisia vesi- ja viemäröintipalveluja. Nämä luvut kertovat myös siitä, että puheet uhkaavista vesisodista on otettava todella vakavasti. Kyse ei ole pelkästään kestämättömästä kehityksestä vaan turvallisuusuhasta.
Viime viikolla julkaistu YK:n raportti "Water: A Shared Responsibility" toteaa huonon hallinnon olevan pitkälti syynä maailman heikkoon vesitilanteeseen. Byrokratia ja moniportainen päätöksenteko hidastavat avun perillemenoa. Päätökset siitä, kenelle, miten ja milloin vettä jaetaan, tehdään paitsi kansallisella tasolla myös paikallishallinnossa, yksityisellä sektorilla ja kansalaisyhteiskunnan piirissä. Tukea tarvitaan etenkin alueellisen päätöksenteon ja yhteistyön lisäämiseksi – ja oikeudenmukaisuuden hengessä. Asiaa ei varmasti auta se, että monet vakavasta vesipulasta kärsivistä maista ovat myös korruptiolistan kärjessä. Esimerkiksi Intiassa poliittiseen korruptioon haaskaantuu vesisektorilla vuosittain miljoonia dollareita, kirjoittaa Hindu.com. Lähes kolmannes kyselytutkimukseen vastanneista intialaisista toteaa joutuneensa maksamaan lahjuksia saadakseen vesi- ja viemäröintipalveluja.
Haluan myös muistuttaa siitä, että alueellisen vesitilanteen parantamista ei pidä irrottaa muusta kehityspolitiikasta. Viime aikoina on julkaistu tutkimuksia, joiden mukaan pelkän vesiongelman ratkaisu voi jopa kurjistaa kokonaistilannetta, jos väestönkasvu sen seurauksena kiihtyy ja johtaa ravintopulaan. Pelkkä kaivon rakentaminen ei siis riitä. Kaikessa kehitysavussa on pidettävä huolta kokonaistarkastelusta niin, että yhden asian korjaaminen ei aiheuta uusia puutteita, ja sitä emme tietenkään halua.
Pierre Schapira, PSE-ryhmän puolesta. – (FR) Arvoisa puhemies, Maailman vesifoorumi merkitsee ainutlaatuista mahdollisuutta saattaa yhteen kaikki ne maailman ryhmät, jotka ovat tekemisissä veden hallinnoinnin kanssa, olipa kyse viranomaisista, kehityspankeista, alakohtaisista järjestöistä, kansalaisjärjestöistä tai paikallisviranomaisista.
Näiden kokousten avulla maailman vesipolitiikasta voidaan tehdä nykyistä oikeudenmukaisempaa ja yhtenäisempää sekä varmistaa, että oikeutta veteen pidetään jatkossakin ihmisarvon olennaisena osana.
Järjestöt ovat päättäneet ohjata keskusteluja Mexico Cityssä valitsemalla foorumin pääteemaksi paikallisen toiminnan vastauksena maailmanlaajuiseen haasteeseen (Local Actions for a Global Challenge). Tavoitteena on tehdä paikallisista viranomaisista keskeisiä toimijoita vesivarojen hallinnoinnissa. Jotta tämä olisi mahdollista, kehitysmaita on rohkaistava delegoimaan määrärahojen ja vesipolitiikan hallinnointi paikallisille viranomaisille. Vesipolitiikkaa on aina kehitettävä sekä alueellisten erityisvaatimusten että mahdollisimman pitkälle myös käyttäjien tarpeiden mukaan.
Parlamentin päätöslauselmassa kehotetaan komissiota tunnustamaan aiempaa selvemmin Euroopan unionin paikallisten viranomaisten erinomaiset henkilöresurssit ja taloudellinen asiantuntemus sekä hyödyntämään niitä entistä paremmin. Koska pohjoisen kaupungeilla on runsaasti myönteistä kokemusta ja teknistä osaamista, ne ovat halukkaita auttamaan kehitysmaiden kaupunkeja.
Jotta näitä kaupungeittain hajautettuja yhteistyötoimia voitaisiin edistää, komissiota kehotetaan edistämään pohjoisen kaupunkien esittämien projektien rahoitusta ja asettamaan se etusijalle. Euroopan unionin vesirahaston varojen kohdentamisesta totean, että komissio voisi erityisesti rajata näiden varojen vastaanottamisoikeuden koskemaan toimijoita, jotka voivat sijaintinsa puolesta avustaa parhaiten etelän viranomaisia.
AKT:n ja EU:n yhteisen vesirahaston ensimmäisen ehdotuspyynnön tulokset osoittavat, että hädin tuskin 3 prosenttia hyväksytyistä hankkeista oli paikallisten viranomaisten esittämiä. Kun huomioidaan paikallisten viranomaisten tuoma lisäarvo tällä alalla, tulos on kaikkea muuta kuin tyydyttävä.
Fiona Hall, ALDE-ryhmän puolesta. – (EN) Arvoisa puhemies, haluan sanoa muutama sanan AKT:n ja EU:n vesialan välineen tehtävästä, johon komission jäsen viittasi. Aiheesta on hiljattain keskusteltu myös AKT:n ja EU:n yhteisen parlamentaarisen edustajakokouksen sosiaali- ja ympäristöasioiden valiokunnassa.
Olen tyytyväinen AKT:n ja EU:n yhteisen parlamentaarisen edustajakokouksen päätökseen käynnistää 500 miljoonan euron vesialan väline vuonna 2004, mutta aloitteen täytäntöönpanon hitaus on tuottanut useita pettymyksiä. On todellakin väitetty, ettei yksikään henkilö ole vielä saanut puhdasta juomavettä AKT:n ja EU:n yhteisen aloitteen ansiosta. On tärkeää, että prosessia kunnioitetaan ja että säilytetään korkea hallinnollisen nuhteettomuuden taso, etenkin kun kyse on suurista rahasummista. Ehdotusten lopullinen arviointi tapahtui kuitenkin kuluneen vuoden tammikuussa, ja lopulta 97 ehdotusta valittiin. Haluaisinkin tietää, olemmeko nyt menossa oikeaan suuntaan sen suunnitelman suhteen, jonka mukaan vuoteen 2010 mennessä juomavettä on oltava 10 miljoonan uuden ihmisen saatavilla. Toisen ehdotuspyynnön osalta haluaisin tietää myös, lyheneekö prosessin loppuunsaattamiseen kuluva aika.
Marie-Arlette Carlotti (PSE). – (FR) Arvoisa puhemies, 1,2 miljardia ihmistä kärsii juomaveden puutteesta, ja joka minuutti maailmassa kuolee janoon 15 ihmistä, joista puolet on lapsia. Taistelemme siis todellakin aikaa vastaan, ja siksi Maailman vesifoorumin on esitettävä kolmenlaisia ehdotuksia.
Ensinnäkin kyse on vesioikeuksista. Vesi kuuluu koko ihmiskunnalle, ja veden saatavuus on perusihmisoikeus. Tämä oikeus on vahvistettava kansainvälisellä sopimuksella.
Toiseksi kyse on käytettävissä olevista määrärahoista: juomaveden puutteesta kärsivien ihmisten lukumäärän puolittaminen vuoteen 2015 mennessä on kunnianhimoinen tavoite. Lisärahaa tarvitaan joka vuosi 100 miljardia Yhdysvaltojen dollaria. Jotta tämä olisi mahdollista, meidän on otettava käyttöön kaikki käytettävissämme olevat varat. Tämä on toteutettava lisäämällä virallista kehitysapua ja kymmenenteen EKR:ään kohdennettuja määrärahoja sekä saavuttamalla julkisella ja yksityisellä sektorilla vaikuttavien innovatiivisten kumppanien tuki. Meidän on edistettävä myös järjestelyjä, joiden tarkoituksena on vaihtaa velat investointeihin.
Viimeisenä mainitsen hallinnointikysymyksen. Vesipolitiikkoja on kehitettävä sellaisen osallistumiseen ja demokratiaan kannustavan lähestymistavan avulla, joka kattaa käyttäjät, kansalaisyhteiskunnat ja naisten aseman ja jota voidaan hallinnoida paikallisella tasolla. Lisäksi hinnoittelupolitiikat on toteutettava siten, että kaikkein vähäosaisimmille kansalaisille taataan vedensaanti kohtuulliseen hintaan. Toivon, että komissio puolustaa näitä näkemyksiä Maailman vesifoorumissa Mexico Cityssä.
Karin Scheele (PSE). – (DE) Arvoisa puhemies, arvoisa komission jäsen, mainitsitte, ettei Maailman neljännessä vesifoorumissa esitetä uusia kantoja. On selvää, että teillä on edessänne paljon työtä. Kuvasitte veden saatavuutta ihmisoikeudeksi, mutta muistutan, että edellisen vesifoorumin kiistat koskivat juuri kyseistä aihetta. Konfliktin aiheutti kiista siitä, onko puhtaan veden saatavuus ihmisoikeus, joka valtion tulee taata, vai onko se tarve, johon markkinoiden on vastattava. Paikalla olleiden aktivistien voimakkaista protesteista huolimatta foorumiin osallistuneet ministerit kieltäytyivät päätöspuheenvuoroissaan sanomasta mitään siitä, onko veden saatavuudessa kyse oikeudesta. Toivotan teille menestystä pyrkiessänne saamaan veden ihmisoikeudellisen aseman tunnustetuksi Mexico Cityssä.
Tulevan Maailman vesifoorumin osalta meidän on mietittävä myös sitä, millainen demokraattinen oikeutus sillä on. Foorumin järjestää yksityisen sektorin ja yritysten hyvin vahvasti hallitsema Maailman vesineuvosto. Koska vesineuvoston puheenjohtaja on ranskalaisten vesiyritysten tytäryhtiön johtaja, meidän on luonnollisesti kysyttävä, missä määrin yksityinen sektori vaikuttaa vesineuvostoon ja miten hyödyllisiä neuvoston tekemät ratkaisut tarkalleen ottaen ovat. Haluaisinkin nähdä vastaisuudessa keskusteluja, joihin eivät vaikuta vesi- ja viemäröintipalveluilla useissa maissa ympäri maailmaa rikastuvat yritykset. Tämä voisi olla mahdollista tulevassa YK:n kokouksessa, jolla on asianmukainen demokraattinen oikeutus.
Stavros Dimas, komission jäsen. (EL) Arvoisa puhemies, keskustelu on osoittanut, että näkemyksemme Maailman vesifoorumista ovat monessa suhteessa yhteneväiset, ja toivonkin, että komissio hyötyy osallistumisestaan keskusteluun. Kuten jo aiemmin mainitsin, foorumissa ei todennäköisesti tehdä päätöksiä, vaikka ne olisivatkin tarpeen. Oli miten oli, päätöksiä ei ole odotettavissa, mutta vakavaa keskustelua luonnollisesti käydään, ja siinä yhteydessä kaikkialta maailmasta tulevat edustajat vaihtavat näkemyksiä näistä erittäin tärkeistä asioista, joiden merkitystä itsekin painotitte.
Käsittelemme toivon mukaan erityisesti niitä paikallisia toimia, joihin Maailman neljäs vesifoorumi keskittyy, ja odotamme mielenkiintoisia ehdotuksia vesivarojen hallinnoinnista. Haluan mainita, että olemme kuluneena vuonna aloittaneet ensimmäisten suunnitelmien rahoittamisen, ja rahoituksen toinen vaihe käynnistyy kesäkuussa. Toivomme ja tähtäämme siihen, että vuoteen 2010 mennessä 10 miljoonalla uudella ihmisellä on juomavettä ja 5 miljoonalla käytössään saniteettipalvelut.
Kiitän teitä osoittamastanne mielenkiinnosta ja toivon, että voimme tiiviin yhteistyön kautta edistää yhteisiä päämääriämme tässä ihmiskunnan kannalta erittäin tärkeässä asiassa.
Puhemies. Olen vastaanottanut kuusi työjärjestyksen 108 artiklan 5 kohdan mukaisesti käsiteltäväksi jätettyä päätöslauselmaesitystä(1).