Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2005/0017(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A6-0043/2006

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0043/2006

Συζήτηση :

PV 14/03/2006 - 7
CRE 14/03/2006 - 7

Ψηφοφορία :

PV 14/03/2006 - 9.4
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0074

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 14 Μαρτίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

7. Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (συζήτηση)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση επί της εκθέσεως της κ. Lissy Gröner και της κ. Amalia Sartori, εξ ονόματος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, σχετικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (COM(2005)0081-C6-0083/2005-2005/0017(COD)) (A6-0043/2006).

 
  
MPphoto
 
 

  Vladimír Špidla, Μέλος της Επιτροπής. (CS) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων απαντά σε ένα θεμελιώδες αίτημα για την εξασφάλιση ενός νέου μέσου για την ευρωπαϊκή πολιτική για την ισότητα των φύλων, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη περαιτέρω προόδου. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου στη διαπίστωση ότι η ισότητα των φύλων είναι τόσο οικονομικός όσο πολιτικός στόχος, καθώς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής κοινωνίας μας. Αποτελεί καθοριστική αρχή της οικονομικής και πολιτικής ζωής της Ευρώπης. Η πλήρης συμμετοχή των γυναικών, με πλήρως ίσες ευκαιρίες και πλήρη συμμετοχή στους χώρους εργασίας έχει καταστεί κομβικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας εντός της Ένωσης η οποία πρέπει να αντιμετωπίσει τον γηράσκοντα πληθυσμό και τη δημογραφική απώλεια. Οι εκθέσεις της Επιτροπής για τα έτη 2005 και 2006 σχετικά με την ισότητα των φύλων δείχνουν, ωστόσο, ότι η πρόοδος υπήρξε βραδεία στον τομέα αυτόν. Υφίστανται ακόμη σημαντικά εμπόδια στην πορεία επίτευξης αυτού του κοινωνικού στόχου.

Κυρίες και κύριοι, αν αποτύχουμε να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό που προσφέρουν οι γυναίκες, δεν θα πετύχουμε τους στόχους της Λισαβόνας, και επιπλέον δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ισότητα των φύλων, πέραν των υποκείμενων πολιτικών πτυχών της, αποτελεί για εμάς έναν κρίσιμης σημασίας ανταγωνιστικό παράγοντα στον άγριο στίβο του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Προς το συμφέρον της εξάλειψης κάθε απομένουσας ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, αποτελεί τώρα προτεραιότητα πρώτης κατηγορίας ο πολλαπλασιασμός των προσπαθειών σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην αυξημένη ετερογένεια της διευρυμένης Ένωσης. Για τους λόγους αυτούς, η δημιουργία ενός μέσου που θα λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει από το 1999 θεωρηθεί ουσιώδης. Κατά συνέπεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2004 ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση. Η Επιτροπή υπέβαλε την πρόταση για τη δημιουργία θεσμικού οργάνου που θα είναι ένα τεχνικό μέσο που θα επικουρεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και ειδικά την Επιτροπή στην ανάπτυξη πολιτικών και στην καθοδήγηση των κρατών μελών για την υλοποίησή τους. Το κατά προτεραιότητα καθήκον θα είναι η συλλογή, η ανάλυση και η διάδοση αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων δεδομένων εντός ενός κοινοτικού πλαισίου. Το ινστιτούτο θα αναπτύξει κατάλληλους μεθοδολογικούς πόρους, που θα στοχεύουν ειδικά στην ενσωμάτωση μιας προοπτικής ισότητας των φύλων στις κοινοτικές πολιτικές. Ενδεχομένως, αυτό θα συμβάλει επίσης και στη μεγαλύτερη προβολή της κοινοτικής πολιτικής, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική την παρούσα στιγμή και η οποία καταρχήν αποτελεί επίσης ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής πολιτικής διαδικασίας, καθώς είναι επιτακτικό τα θέματα να είναι εκεί για να τα βλέπουν όλοι. Όταν ένα θέμα δεν φαίνεται, ή έχει συγκαλυφθεί, τότε είναι πολύ δύσκολο να κινητοποιηθεί η κοινή γνώμη και να επιτευχθεί η συγκατάθεση της πλειοψηφίας.

Η πρότασή μας είναι αποτέλεσμα πολλών αναλύσεων και λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα δύο μελετών για τη λειτουργικότητα, καθώς και τις αναρίθμητες συζητήσεις που έχουν λάβει χώρα. Μία από τις μελέτες που διεξήγαγε η Επιτροπή και η άλλη, που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο υποστήριζε την ίδρυση του ινστιτούτου από το 2002. Η πρόταση λαμβάνει υπόψη τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και δεν αντιπροσωπεύει νέες δαπάνες έναντι του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Κυρίες και κύριοι, η Επιτροπή θέλει αυτό το θεσμικό όργανο να καταστεί κέντρο αριστείας. Αυτήν τη στιγμή, τέτοιο κέντρο δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν κάποια εξαιρετικά πανεπιστημιακά ή άλλα τέτοια ιδρύματα, αλλά όχι κέντρο αυτού του τύπου. Είναι κατά συνέπεια ανάγκη για εμάς να απαντήσουμε, και η Επιτροπή έχει κατά συνέπεια αποφασίσει να ικανοποιήσει αυτό το επείγον αίτημα των πάντων.

 
  
MPphoto
 
 

  Lissy Gröner (PSE), εισηγήτρια. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, το ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων αποτελεί παλιό αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν προβάλλεται μόνο κάθε χρόνο, στη διεθνή ημέρα της γυναίκας. Αντίθετα, θέλουμε να γίνουν βελτιώσεις στην ποιότητα της πολιτικής για την ισότητα και γι’ αυτό υποστηρίζουμε την πρόταση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων ανέθεσε την εκπόνηση της έκθεσης στις δύο μεγάλες Ομάδες, συγκεκριμένα στην κ. Sartori και σε μένα, για να εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη. Κάναμε συμβιβασμούς, υποβάλαμε από κοινού μια σειρά τροπολογιών που έχουν ως κύριο στόχο τη βελτίωση της διοίκησης και την εξασφάλιση της προτεραιότητας της πολιτικής. Θέλουμε να αποφύγουμε την διπλή εργασία για να μην υπάρχει εδώ επικάλυψη με άλλους οργανισμούς. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα συμμετάσχουν όλοι οι ειδικοί των εθνικών ινστιτούτων για θέματα ισότητας –οι ειδικοί για θέματα ισότητας, τα πανεπιστήμια, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις– σε ένα δίκτυο. Υποβάλαμε συμπληρωματικά στην πρόταση της Επιτροπής τροπολογίες που έχουν ως στόχο να συμπεριληφθεί η κοινωνία των πολιτών με συμβουλευτικό ρόλο.

Το ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων είναι ένα πολύ σημαντικό μέσον για να εξασφαλιστεί πως εμείς ως φορείς των πολιτικών αποφάσεων θα έχουμε γρήγορη πρόσβαση στα πορίσματα της έρευνας για την ισότητα προκειμένου να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη νομοθεσία. Πρόθεσή μας είναι αυτό το ινστιτούτο να είναι ένα ανεξάρτητο κέντρο αριστείας που, φυσικά, θα ακολουθεί τις βασικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτικών μας. Θα αποτελέσει ένα ορόσημο με επίδραση πολύ πέρα από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, υπάρχει φυσικά και ο κίνδυνος να πούμε –και αυτή τη θέση εκπροσωπούν σήμερα ορισμένοι συνάδελφοι εδώ στο Σώμα– ότι δεν θέλουμε ένα ινστιτούτο ειδικά για την ισότητα των φύλων και ότι το ινστιτούτο αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τον οργανισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θεωρώ ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι πως έτσι δεν θα διασφαλιζόταν πλέον ότι τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι ορατά στους πολίτες. Όπως και στο πρόγραμμα για την ισότητα, χρειαζόμαστε ένα μέσον που θα ασκεί επίδραση προς τα έξω. Κατά τη γνώμη μου, με το PROGRESS δεν καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την ορατότητα αυτήν και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το ινστιτούτο για την ισότητα θα το επιτύχει αυτό. Χρειαζόμαστε ένα μικρό και υψηλής ποιότητας ινστιτούτο που το έργο του θα έχει δυναμικά αποτελέσματα.

Σήμερα, ένα «όχι» θα αποτελούσε μια μεγάλη ήττα της κοινοτικής πολιτικής για την ισότητα, καθώς και μια ήττα για τον οδικό χάρτη για την ισότητα που παρουσιάστηκε με τόσο πειστικό τρόπο την περασμένη εβδομάδα. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Barroso ήταν αυτός που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τον οδικό χάρτη. Ας φροντίσουμε σήμερα, εγκρίνοντας την έκθεση Sartori/Gröner, να καταστεί δυνατόν να τηρηθεί αυτός ο οδικός χάρτης και να μην σημειωθούν καθυστερήσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Amalia Sartori (PPE-DE), εισηγήτρια. (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ενώνω και εγώ τη φωνή μου με τη φωνή της συναδέλφου Lissy Gröner υπέρ αυτής της πρότασης της Επιτροπής, η οποία ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη που γίνεται αισθητή σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνον από τις γυναίκες.

Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε ήδη τόσο ο κ. Επίτροπος, όσο και η κ. Gröner, το ζήτημα μας απασχολεί εδώ και καιρό: η ιδέα της δημιουργίας ενός τέτοιου ινστιτούτου είχε προταθεί πριν από δέκα και πλέον χρόνια με πρωτοβουλία της τότε σουηδής υπουργού για την ισότητα των φύλων. Η προσπάθεια συνεχίστηκε τα επόμενα πέντε χρόνια και η συζήτηση ήταν διεξοδική, σε σημείο που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας το 2000 να αναγνωρίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός οργάνου για να ενισχυθεί η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών σε ζητήματα ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπόνησε μια μελέτη σκοπιμότητας, την οποία εν συνεχεία παρουσίασε για να ληφθεί αυτή η απόφαση, στις 8 Μαρτίου του παρελθόντος έτους. Η μελέτη αυτή θεωρήθηκε ήδη ως μια κοινή και πολύ σημαντική εργασία της κοινοβουλευτικής μας επιτροπής, η οποία παρενέβη ώστε το Ινστιτούτο να καταστεί αυτό που όλοι επιθυμούσαμε: ένα πολύ ευέλικτο τεχνικό όργανο με σκοπό τη σύνδεση όλων των στοιχείων που παρέχουν οι στατιστικές υπηρεσίες και τη διάδοση αυτών των πληροφοριών για την παροχή βοήθειας στους φορείς και σε όλους όσους καλούνται να νομοθετήσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ούτως ώστε οι επιλογές τους να λαμβάνουν υπόψη τα θέματα των δύο φύλων.

Ίσως ορισμένοι αναρωτηθούν εάν ήταν αναγκαίο ένα τέτοιο Ινστιτούτο. Είμαι βέβαιη πως ναι και αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που όλοι γνωρίζουν. Ως παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για την ισότητα των αμοιβών θεσπίσθηκε πριν από τριάντα χρόνια, το 1975, αλλά ακόμη και σήμερα στην Ευρώπη υπάρχει μια μέση διαφορά της τάξης του 15%, η οποία σε πολλές χώρες πλησιάζει το 30%.

Εξίσου σημαντικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την απασχόληση: η στρατηγική της Λισαβόνας θα υλοποιηθεί μόνον εάν συνεχώς περισσότερες γυναίκες αποκτούν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Το ίδιο ισχύει για τα προβλήματα της υπογεννητικότητας και της βίας.

Κατά την άποψή μου, το Ινστιτούτο αυτό ήταν αναγκαίο, αλλά χρειάζεται ακόμη ένα Ινστιτούτο για τις γυναίκες, το οποίο θα απευθύνεται στις γυναίκες. Η δομή του θα είναι ιδιαίτερα συγκεντρωτική με εννέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο, έναν εκπρόσωπο της Επιτροπής και έναν εκπρόσωπο για κάθε χώρα στο γνωμοδοτικό συμβούλιο.

Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι οι αντίθετες θέσεις είναι δύο τύπων: ορισμένοι θέλουν να συγκεντρωθούν τα πάντα στο Ινστιτούτο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο προβλέπεται να συσταθεί στη Βιέννη. Εάν ήθελα να βοηθήσω τον Επίτροπο Frattini, θα έλεγα ναι, αλλά πιστεύω πως οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες. Σύμφωνα με άλλους, το κόστος είναι υψηλό και σε αυτούς απαντώ ότι στην Ευρώπη έχουμε τέσσερα Ινστιτούτα που ασχολούνται με την εργασία και κοστίζουν 66 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αυτό θα κοστίζει μόνον 8 εκατομμύρια ευρώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Jutta D. Haug (PSE), συντάκτρια γνωμοδότησης της Επιτροπής Προϋπολογισμών. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, πραγματικά χρειαζόμαστε ένα ακόμα αποτελεσματικό μέσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπορέσουμε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς την ισότητα γυναικών και ανδρών, γιατί αν εξακολουθήσουμε να προχωρούμε με μικρά βήματα όπως μέχρι σήμερα, τότε η καθιέρωση της ισότητας θα είναι αντικείμενο αγώνων ακόμα και για τις δισεγγονές μας. Αυτό το πρόσθετο μέσον θα μπορούσε να είναι το προγραμματισμένο ινστιτούτο για θέματα ισότητας. Εφόσον όμως το Κοινοβούλιο –και ιδίως εμείς οι γυναίκες– δεν θέλει μόνο να εργάζεται σκληρά, αλλά και να είναι βιώσιμο, το μελλοντικό μας ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων πρέπει να έχει σωστούς όρους στο πλαίσιο των οποίων πρέπει να λειτουργεί, και σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι διαθέσιμοι πόροι για το ινστιτούτο τους οποίους θα πρέπει να διαχειριστεί.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμών και η μόνιμη εισηγήτριά της για τους οργανισμούς θέλουν να κάνουν εδώ δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, έχουμε ήδη 23 υπηρεσίες, πολλές από τις οποίες ήδη βρίσκονται σε φάση σύστασης ή αναδιάρθρωσης, ενώ όλες χρειάζονται υψηλή χρηματοδότηση. Αν η συμφωνία μας με το Συμβούλιο για το επόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο οδηγήσει γενικά σε μικρότερα ποσά από αυτά που προτείνει το Κοινοβούλιο, αυτό θα πλήξει και τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Δεύτερον, βάσει της πρότασης της Επιτροπής, την οποία δεν απέρριψε το Κοινοβούλιο, το ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων θα χρηματοδοτείται πλήρως από πόρους του πέμπτου τομέα δράσης του PROGRESS. Πέρσι τον Ιούνιο, το Κοινοβούλιο ενέγραψε στη γνωμοδότησή του για τη δημοσιονομική προοπτική περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ για το PROGRESS, αλλά το Συμβούλιο αφαίρεσε τον Δεκέμβριο σχεδόν 300 εκατομμύρια από αυτό το ποσόν. Όμως χωρίς επαρκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να έχουμε βιώσιμα αποτελέσματα στον τομέα της ισότητας. Μια καλή πολιτική και μια καλή εργασία απαιτεί σωστή χρηματοδότηση. Διαφορετικά θα χτίσουμε ακόμη περισσότερα χωριά Ποτέμκιν, θα απογοητεύσουμε τους εργαζόμενους και θα ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών.

 
  
MPphoto
 
 

  Borut Pahor (PSE), συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων (SL) Πριν προτείνω μερικές δικές μου σκέψεις, θα ήθελα να εκφράσω την υποστήριξή μου στη συνάδελφό μου που μίλησε πριν από εμένα σχετικά με τη σημασία της χρηματοδότησης για το επιτυχές έργο του ινστιτούτου.

Ομιλώ ως συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων, και επιθυμώ να εκφράσω την ικανοποίησή μου σχετικά με την πρόταση για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων. Πράγματι πρότεινα στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων ότι αυτό έπρεπε να ονομαστεί οργανισμός και όχι ινστιτούτο. Μέσω αυτής της τροπολογίας προσπάθησα να τονίσω την πολιτική δέσμευση του ιδρύματος, παρά την ακαδημαϊκή του διάσταση, η οποία θα αποδιδόταν με τη λέξη ινστιτούτο.

Σε κάθε περίπτωση, για να συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας όπως ήταν, λαμβάνοντας αυτήν την απόφαση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει ένα νέο βήμα για τη θέσπιση των ίσων ευκαιριών, κάτι που πιστεύω ότι αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις φιλοδοξίες μιας σύγχρονης Ευρώπης. Ελπίζω ότι το ινστιτούτο δεν θα είναι απλά ένα παθητικό στατιστικό γραφείο για τη μέτρηση της ισότητας ή της ανισότητας, αλλά θα είναι ένας ενεργός υποστηρικτής νέων στρατηγικών οι οποίες θα διασφαλίζουν την πραγματική πρόοδο όσον αφορά την ισότητα.

Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να αναφερθώ σε αυτήν τη διακεκριμένη αίθουσα στην υποψηφιότητα της Σλοβενίας να φιλοξενήσει το ινστιτούτο. Αν επιλεγεί ως έδρα η Σλοβενία, αυτή θα είναι μια ενθαρρυντική απόφαση, γιατί ενώ από τη μια πλευρά υπήρξαμε ιδιαίτερα επιτυχείς στην μεταβατική μας περίοδο, τα στοιχεία δείχνουν ωστόσο, ότι οι άνδρες έχουν απολαύσει μεγαλύτερη επιτυχία από ό,τι οι γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, οι αρχές αγωνίζονται ενεργά για να αλλάξουν τα πράγματα, και από αυτήν την άποψη, η εγκατάσταση του ινστιτούτου σε ένα νέο κράτος μέλος θα ήταν μια ευοίωνη απόφαση, δεδομένου ότι θα ενθάρρυνε θετικές αλλαγές.

 
  
MPphoto
 
 

  Anna Záborská, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου στην κ. Gröner και την κ. Sartori για την εξαιρετική ομαδική εργασία τους στους κόλπους της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Επιτρέψτε μου να θέσω μια εικονοκλαστική ερώτηση: θα μπορούσαμε να κάνουμε χωρίς ένα κέντρο παρακολούθησης που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις διαφορές στη μεταχείριση ανδρών και γυναικών;

Επί τριάντα χρόνια, παρ’ όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες μας, η συνεχιζόμενη έλλειψη ισότητας στη μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες αποτελεί ύβρη στη δημοκρατία μας. Το δημογραφικό πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Προς το συμφέρον των πατέρων, των μητέρων και των παιδιών, οφείλουμε να συμβιβάσουμε την οικογενειακή ζωή και την επαγγελματική ζωή ως θέμα επείγουσας ανάγκης. Η Στρατηγική της Λισαβόνας μακράν απέχει από το να είναι επιτυχημένη. Ποιος παίρνει στα σοβαρά τη δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου για τις μελλοντικές γενεές; Ποιος παίρνει στα σοβαρά την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών; Αυτές οι άτυπες, μη αμειβόμενες οικονομικές δραστηριότητες είναι σκληρή εργασία, και εκτελούνται κυρίως από γυναίκες. Ούτε και ο ρόλος των ανδρών στη διαδικασία της ισότητας των φύλων λαμβάνεται καθόλου σοβαρά υπόψη.

Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να προαγάγουμε μεθόδους παρακολούθησης και καταδίκης των απαράδεκτων διαφορών στη μεταχείριση που υφίστανται οι γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που αντικειμενικά καταδικάζει αυτές τις αδικίες δεν μπορεί παρά να είναι ευπρόσδεκτη, υπερβαίνοντας οποιεσδήποτε διαφορές πολιτικών πεποιθήσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Sarah Ludford, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, το μέγεθος της προσήλωσης κάποιου στην ισότητα των φύλων δεν θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση την τοποθέτησή του υπέρ ή κατά της ίδρυσης ενός Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων. Οι εισηγητές διευκρινίζουν ότι υποστηρίζουν αυτόν τον φορέα: «εφόσον διασφαλίζει ότι ο πρωταρχικός στόχος της ισότητας των φύλων...δεν θα μπει σε δεύτερη μοίρα έναντι οποιασδήποτε άλλης πολιτικής κατά των διακρίσεων σε επίπεδο ΕΕ». Ο στόχος αυτός έχει παρερμηνευθεί και αυτό εξηγεί γιατί ένα χωριστό ινστιτούτο είναι πράγματι μια κακή ιδέα. Η καταπίεση δεν ιεραρχείται. Οι υποστηρικτές του θεωρούν σημαντικότερο το κύρος ενός αποκλειστικού σώματος από την πραγματικότητα μιας συνολικής μεταμόρφωσης της κοινωνίας.

Το Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων θα πρέπει στην πραγματικότητα να αποτελέσει μέρος του νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, όπως θα ισχύσει για το Παρατηρητήριο των φαινομένων ρατσισμού. Αν το φύλο αποτελέσει τη μόνη διάσταση του ζητήματος της ισότητας που θα παραμείνει εκτός του πεδίου δράσης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αυτό θα δημιουργήσει ανισορροπίες και θα αποδυναμώσει τον εν λόγω οργανισμό. Ενδέχεται επίσης να διασφαλίσει την περιθωριοποίηση της ισότητας των φύλων αντί να την καταστήσει ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, όπως επιθυμούν οι υποστηρικτές της.

Μου φαίνεται αρκετά αμυντικό το επιχείρημα ότι χρειάζεται ένα χωριστό ινστιτούτο για να διασφαλιστεί ότι η ισότητα των φύλων θα παραμείνει ανάμεσα στις υψηλές προτεραιότητες του πολιτικού προγράμματος της ΕΕ. Αντιθέτως, οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν της εκστρατείας για ίσα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους μέσω του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Αυτή είναι η άποψη της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών του Ηνωμένου Βασιλείου, και την ασπάζομαι.

 
  
MPphoto
 
 

  Hiltrud Breyer, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. (DE) Κύριε Πρόεδρε, η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ολόψυχα ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων. Υποστηρίζουμε πλήρως την έκθεση της κ. Gröner και της κ. Sartori.

Πολλοί ρωτούν γιατί χρειαζόμαστε ένα νέο ινστιτούτο. Γιατί το χρειαζόμαστε; Το χρειαζόμαστε διότι η ισότητα των φύλων είναι σήμα κατατεθέν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση είπε ότι η ισότητα αποτελεί μία ευρωπαϊκή αξία και γιατί γνωρίζουμε ότι εξακολουθούν να γίνονται διακρίσεις σε βάρος γυναικών. Και αντίθετα με όσα μόλις είπε η κ. Ludford, αυτό δεν αφορά μόνο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά συμβαίνει και στην αγορά εργασίας, στον αθλητισμό και σε πολλούς άλλους τομείς. Γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες πρέπει να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος όχι μόνο σχετικά με το δυναμικό τους στη διαδικασία της Λισαβόνας, αλλά και για παράδειγμα για τη δημογραφική εξέλιξη, όπου οι γυναίκες παίζουν θετικό και πολύ σημαντικό ρόλο. Αναφορικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστριών, εξέχοντα ρόλο παίζουν οι μητέρες. Μόλις χθες ακούσαμε από τον Επίτροπο Frattini ότι εξακολουθούμε να μην έχουμε αρκετές στατιστικές ειδικά για το θέμα του εξαναγκασμού στην πορνεία. Το ευρωπαϊκό ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε στο παρελθόν φωτοδότης στην πολιτική για την ισότητα. Η απόρριψη της έκθεσης θα ήταν καταστροφή και θα σήμαινε μια πραγματική ρήξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα κατέληγε στο να παραδεχτεί το Σώμα πως η πολιτική του για την ισότητα δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει. Ως εκ τούτου, ζητώ από το Σώμα μια πραγματικά ευρεία ψήφο υπέρ αυτού του ινστιτούτου. Πρέπει να το κάνουμε ορατό με τον τρόπο αυτόν.

Ωστόσο, το ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων δεν αποτελεί υποκατάστατο νομοθετικών πρωτοβουλιών. Θα παρακολουθούμε άγρυπνα την κατάσταση προκειμένου να μη σημειωθεί στασιμότητα στην πολιτική για την ισότητα. Το ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων δεν πρέπει να αποτελέσει μέσον κατευνασμού ή απόσπασης της προσοχής από την απραξία στον νομοθετικό τομέα. Ένα ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων δεν θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι η πολιτική για την ισότητα αναγκαίο στοιχείο της νομοθεσίας και θα εμμείνουμε πράγματι ως προς αυτό απέναντι στην Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, σας ζητώ και πάλι να δώσετε πραγματικά ευρεία υποστήριξη στην παρούσα έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Eva-Britt Svensson, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. (SV) Επιθυμώ να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, ειδικά την κ. Gröner και την κ. Sartori, για την υπεύθυνη εργασία τους σχετικά με αυτό το θέμα. Την στηρίζω πλήρως, όπως κάνει ολόκληρη η ομάδα. Πιστεύουμε ότι ένα ινστιτούτο δεν μπορεί από μόνο του να πετύχει αυξημένη ισότητα, αλλά εκτιμούμε ότι, αν σχεδιαστεί σωστά, μπορεί να αποδειχθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για επιτυχές έργο στην προαγωγή της ισότητας.

Θα ήθελα να υποδείξω δύο προτάσεις οι οποίες θα ενίσχυαν περαιτέρω το έργο του ινστιτούτου: πρώτον, να είναι πραγματικά δυνατό να αξιολογούνται οι συνέπειες για τις γυναίκες ή, κατά περίπτωση, για τους άνδρες, των αποφάσεων που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα και, δεύτερον, το διοικητικό συμβούλιο να αποτελείται από έξι άτομα από το Συμβούλιο, έξι από την Επιτροπή και ακόμη τρία, ανάλογα με την περίπτωση, από μια οργάνωση εργαζομένων ή εργοδοτών και μια εθελοντική οργάνωση. Πιστεύω ότι αυτά τα τελευταία τρία μέλη θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου και η εθελοντική οργάνωση θα πρέπει να είναι γυναικεία οργάνωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Urszula Krupa, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. (PL) Κύριε Πρόεδρε, στην προσπάθειά της να πετύχει την ισότητα μεταξύ των φύλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να διαθέσει 50 εκατομμύρια ευρώ για τις δραστηριότητες του σχεδιαζόμενου Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων. Σε αυτό το όργανο πρόκειται να ανατεθεί η διασφάλιση ίσης αμοιβής για ίση εργασία, καταργώντας τα στερεότυπα που αφορούν τα φύλα και προάγοντας επίσης την ισότητα μεταξύ των φύλων πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα ήθελα, ωστόσο, να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι σχεδόν 70 εκατομμύρια από τα 450 εκατομμύρια των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει ποσοστό 15% του πληθυσμού και αποτελεί σαφή ένδειξη ανισότητας. Αποτελεί επίσης παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Προς όφελος της ειρήνης θα άρμοζε να βοηθήσουμε τους φτωχούς, να εξαλείψουμε την ανεργία και να βάλουμε μια τάξη στις υπηρεσίας τις υγείας. Αυτό θα ήταν πολύ περισσότερο επωφελές από το να ενθαρρύνουμε άσχημα συναισθήματα μεταξύ ανδρών και γυναικών, τα οποία έχουν πάντοτε αρνητικές συνέπειες για τις γυναίκες. Τυχόν ανισότητες που αφορούν την αμοιβή θα μπορούσαν να διορθωθούν με μια ενιαία νομική πράξη, η οποία δεν θα απαιτούσε τόσο εκτεταμένη χρηματοδότηση. Αντί να προσπαθούμε να εξομαλύνουμε τις φυσικές ανισορροπίες σε διάφορους τομείς της οικονομίας και της επαγγελματικής ζωής, και να προωθούμε την ισότητα πέραν της Ένωσης, θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στην ισότητα εντός της Ένωσης. Τα προαναφερόμενα κονδύλια θα είχαν δαπανηθεί επωφελέστερα βοηθώντας τουλάχιστον τα παιδιά που ζουν μέσα στη φτώχεια με το να βελτιώναμε τις συνθήκες διαβίωσής τους. Η προαγωγή του θεσμού της οικογένειας θα έπρεπε να έχει προτεραιότητα έναντι τις εξάλειψης των στερεοτύπων που αφορούν τα φύλα και θα βοηθούσε να αναστραφεί η τρέχουσα τάση να υποβιβάζουμε την οικογένεια στο επίπεδο του παρωχημένου πολιτιστικού αξιοπερίεργου.

 
  
MPphoto
 
 

  Wojciech Roszkowski, εξ ονόματος της Ομάδας UEN. (PL) Κύριε Πρόεδρε, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ένα ευχολόγιο που συχνά επαναλαμβάνεται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινή λογική μας λέγει, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι καθόλου απλό ζήτημα. Αναφερόμαστε στους άνδρες και στις γυναίκες χρησιμοποιώντας τους όρους που αποδίδουν το φύλο τους ακριβώς γιατί είναι διαφορετικοί. Είναι ίσοι από την άποψη της αξιοπρέπειας αλλά είναι διαφορετικοί. Αυτό είναι προφανές στον κόσμο των σπορ στον οποίο έγινε ενωρίτερα αναφορά. Προσπάθησα πρόσφατα να ανακαλύψω με ποιον τρόπο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατανοεί αυτή την έκφραση, ειδικά καθώς η έκφραση συνοδεύεται συχνά από το λογικό συμπέρασμα σε όλους τους τομείς. Αλλά ας είναι. Ερεύνησα λοιπόν αν αυτή η ισότητα απορρέει από τον νόμο της φύσης ή από νομοθέτημα, και τι μπορεί να γίνει για να δοθεί η δυνατότητα στους άνδρες να φέρουν στον κόσμο παιδιά. Ο Επίτροπος Špidla απάντησε ότι η αρχή της ισότητας των φύλων ισχύει μόνον για την εργασία και για την πρόσβαση στα αγαθά και τις υπηρεσίες. Αυτό είναι αντίθετο με την πραγματικότητα. Στο κάτω-κάτω, το άρθρο 23 στο Κεφάλαιο ΙΙΙ του χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται σαφώς σε όλους τους τομείς. Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε θέση να επιλύσει το πρόβλημα με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δίκαιο, αμφιβάλλω αν το σχεδιαζόμενο ινστιτούτο θα κατορθώσει να το πετύχει.

 
  
MPphoto
 
 

  Lydia Schenardi (NI). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν υπάρχει έλλειψη δομών και δικτύων παντός είδους αφιερωμένων στη μελέτη και την υπεράσπιση των γυναικών. Υπάρχει το Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, διάφορες ΜΚΟ, επιτροπές ad hoc, υπηρεσίες θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμβουλευτικά φόρα για τα δικαιώματα της γυναίκας, το λόμπι ευρωπαίων γυναικών και η δική μας επιτροπή στους κόλπους του Κοινοβουλίου.

Κατά συνέπεια, έχει όντως νόημα η δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων; Σε αυτό το νεφέλωμα δομών, οι οποίες δεν λειτουργούν πάντοτε σε τέλεια αρμονία όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, αυτό το νέο όργανο, το οποίο υποτίθεται θα δικτυώσει όλες αυτές τις πληροφορίες, θα έχει πραγματικούς πόρους που να του επιτρέπουν να υπάρχει; Για να είμαι σαφής, μπορούμε να είμαστε τώρα βέβαιοι ότι, πέραν της μελλοντικής του λειτουργικότητας, θα είναι πλήρως ανεξάρτητο πολιτικά και οικονομικά;

Η απάντηση φαίνεται να είναι αρνητική, καθώς η Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να δώσει σε αυτό το μελλοντικό όργανο ευρύ πεδίο δράσης. Πράγματι, η απροθυμία της να επιτρέψει στον διευθυντή του ινστιτούτου να είναι υπόλογος αποκλειστικά έναντι του διοικητικού συμβουλίου και όχι έναντι της Επιτροπής είναι πολύ αποκαλυπτική από την άποψη αυτή.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καθώς και για ακόμη περισσότερους, δεν μπορώ να ψηφίσω υπέρ αυτής της πρωτοβουλίας για να δημιουργηθεί αυτό που θα περιέγραφα απλά ως ένα ακόμη δαιδαλώδες σύστημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Zita Pleštinská (PPE-DE). – (SK) Κυρίες και κύριοι, η ίδρυση ενός ευρωπαϊκού ινστιτούτου για την ισότιμη μεταχείριση των φύλων, ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο καθήκον που υπογραμμίζεται από τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και επηρεάζεται θετικά από τη διαδικασία που ακολούθησε την 4η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες που συνήλθε στο Πεκίνο, έχει καταστεί θέμα πολιτικής συζήτησης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Ινστιτούτου.

Ανήκω σε αυτούς που στηρίζουν την κοινή άποψη των εισηγητριών, της κ. Gröner και της κ. Sartori, οι οποίες κατόρθωσαν να βρουν κοινή λύση εξ ονόματος των δύο μεγαλυτέρων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θαυμάζω και εκτιμώ την εργασία τους σχετικά με αυτήν την έκθεση, και ιδιαίτερα την υπομονετική εκστρατεία ευαισθητοποίησης με την οποία υποστηριζόταν η ίδρυση του Ινστιτούτου ως συντονιστή του οποίου καθήκον θα είναι να παρέχει τεχνική υποστήριξη για την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την ισότητα των φύλων, ενθαρρύνοντας και ενεργώντας σε συνεργασία με υφιστάμενα ιδρύματα, με τη διάδοση πληροφοριών και βελτιώνοντας την προβολή θεμάτων που αφορούν την ισότητα των φύλων.

Δεν στηρίζω την τροπολογία που προτείνει την ένταξη του Ινστιτούτου στον Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ που εδρεύει στη Βιέννη, καθώς ολόκληρος ο τομέας του προβλήματος θα καθίστατο τότε μέρος της υφιστάμενης ατζέντας, και αυτό βεβαίως δεν θα εκπλήρωνε τη φιλοδοξία της ΕΕ να ενισχύσει την πολιτική της σχετικά με τις ίσες ευκαιρίες. Όπως επισημαίνουν επίσης και οι πλέον πρόσφατες εκθέσεις, οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών εξακολουθούν να υφίστανται. Η ύπαρξη ανισοτήτων είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία και δεν αφορά μόνον τις γυναίκες. Η ίδρυση του Ινστιτούτου θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στον πρόσφατα εγκριθέντα οδικό χάρτη για την εφαρμογή της πολιτικής των ίσων ευκαιριών. Με οικονομικούς όρους, το Ινστιτούτο δεν θα είναι σημαντικό βάρος, καθώς η χρηματοδότησή του θα προέρχεται από πηγές που υπάρχουν ήδη. Η προστιθέμενη αξία του Ινστιτούτου θα περιλαμβάνει επίσης τη στόχευση δραστηριοτήτων που βρίσκονται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τη διεύρυνση, όπου οι ίσες ευκαιρίες είναι, και θα παραμείνουν, επίκαιρα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Ολοκληρώνοντας, είμαι πεπεισμένη ότι η εγκατάσταση του Ινστιτούτου σε ένα από τα νέα κράτη μέλη θα προωθήσει περαιτέρω το θέμα της δίκαιης θεσμικής αποκέντρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Teresa Riera Madurell (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ τις εισηγήτριες για την έκθεσή τους και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τις προσπάθειες της Επιτροπής να προσφέρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα ανεξάρτητο όργανο που θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο σε θέματα ισότητας των φύλων.

Θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη πλήρους ανεξαρτησίας του Ινστιτούτου, χωρίς κανενός είδους προϋποθέσεις. Αυτός είναι ένας βασικός στόχος προκειμένου να είναι το Ινστιτούτο σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους του, οι οποίοι προχωρούν πολύ πέραν της παροχής απλής τεχνικής συνδρομής στην Επιτροπή.

Ως μέθοδος εργασίας, πιστεύω ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού δικτύου ισότητας των φύλων είναι σαφώς πολύ καινοτόμος και αποτελεσματική, ειδικά για την εκπλήρωση των βασικών απαιτήσεων χρόνου και απόστασης για την από κοινού χρήση και ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και πολιτικών.

Όσον αφορά τη δομή του Ινστιτούτου, πιστεύω ότι έχει εξευρεθεί επιτέλους μια αποδεκτή λύση στο θέμα της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου. Αυτή προβλέπει μια δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των καθηκόντων μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων, η οποία είναι κατάλληλη για την πραγματική κατάσταση ενός οργάνου που δυστυχώς θα έχει ανεπαρκή χρηματοδότηση και έλλειψη προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, προκειμένου να είναι το Ινστιτούτο σε θέση να εκπληρώσει τους στόχους του, είναι απαραίτητη η επαρκής χρηματοδότηση που θα δώσει αξιοπιστία στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ισότητα των φύλων.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι υπόψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των διαφορετικών θεσμικών οργάνων όσον αφορά τη χρηματοδότηση.

 
  
MPphoto
 
 

  Anneli Jäätteenmäki (ALDE). – (FI) Κύριε Πρόεδρε, είμαι υπέρ ης ίδρυσης ενός χωριστού, ενεργού και ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων. Η σταθερή πολιτική της ΕΕ σχετικά την ισότητα θα είναι πηγή δύναμης. Οι γυναίκες συμμετέχουν ολοένα και περισσότερο στην αγορά εργασίας, και οι άνδρες ολοένα και λιγότερο. Στο μέλλον δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια να παραμελούμε ή να αγνοούμε τους υφιστάμενους ανθρώπινους πόρους. Το Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων θα μπορούσε, ωστόσο, να έχει επίδραση σε αυτήν την κατάσταση. Στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, η άποψη της ισότητας αρχικά είχε μεγάλη βαρύτητα, αλλά τώρα έχει ξεχαστεί. Το θέμα της ισότητας θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη προβολή, και προς τούτο ένα ενεργό Ινστιτούτο θα μπορούσε να λειτουργήσει για να καταστήσει την ΕΕ ισχυρότερη και ανταγωνιστικότερη από ποτέ.

 
  
MPphoto
 
 

  Irena Belohorská (NI). – (SK) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εισηγήτριες για τη σύνταξη αυτής της έκθεσης, η οποία θα πρέπει να έχει ως αποκορύφωμα την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων. Έργο του Ινστιτούτου θα είναι η συλλογή και η ανάλυση δεδομένων για την ισότητα των φύλων στις χώρες της ΕΕ, καθώς και η διοργάνωση διασκέψεων και ενημερωτικών εκστρατειών. Θεωρώ ότι είναι σοβαρό λάθος να αμφισβητείται η σκοπιμότητα της ίδρυσης του Ινστιτούτου και, ως προς αυτό, ενίσταμαι επίσης και για τον τρόπο που διατυπώθηκαν αμφιβολίες όσον αφορά την πιθανότητα επιλογής της Σλοβακικής Δημοκρατίας ως πιθανής έδρας του Ινστιτούτου αυτού.

Δεν θα απαριθμήσω κάθε θεσμικό όργανο που εδρεύει στην επικράτεια των δεκαπέντε παλαιών κρατών μελών. Σέβομαι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τέτοια κέντρα έπρεπε να ιδρυθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω ως μέρος μιας συντονισμένης κοινής δράσης. Κατά συνέπεια, σας καλώ να ψηφίσετε υπέρ της ίδρυσης αυτού του Ινστιτούτου.

Το Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής για γυναικεία θέματα, ως μεσολαβητής μεταξύ κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την εξάλειψη των αδικιών, όπως οι διακρίσεις στις εργασιακές σχέσεις. Στο κάτω-κάτω, είναι ευρέως γνωστό ότι τις χαμηλότερες αμοιβές τις συναντούμε στους αποκαλούμενους «γυναικείους κλάδους», δηλαδή, στην παιδεία και την υγεία, ενώ οι υψηλότερες αμοιβές αφορούν συνήθως τα ανδροκρατούμενα επαγγέλματα, όπως είναι οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία. Άραγε, η υγεία και η παιδεία των μελλοντικών γενεών, είναι λιγότερο σημαντικές;

 
  
MPphoto
 
 

  María Esther Herranz García (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα ασφαλώς να συγχαρώ τις δύο εισηγήτριες και όλα τα μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων που εργάστηκαν τόσο πολύ για αυτήν την έκθεση.

Πιστεύω ότι αυτό το Ινστιτούτο πρέπει να είναι ένα χρήσιμο μέσο, αλλά το πόσο χρήσιμο θα είναι εξαρτάται από το αν οι κυβερνήσεις έχουν πραγματικά ή όχι την πολιτική βούληση να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών.

Το λέω αυτό διότι, όπως είπε η κ. Sartori, υπάρχει νομοθεσία που διασφαλίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται το ίδιο για την ίδια εργασία εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια. Ωστόσο, είμαστε στο 2006 και πολλές γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν λιγότερα από τους άνδρες για την ίδια εργασία ή να έχουν συμβάσεις που δεν αντιστοιχούν στην εργασία που επιτελούν στην πραγματικότητα.

Αυτά τα αποτελεσματικά μέτρα, επομένως, τα οποία είναι αυτά που χρειάζονται οι γυναίκες στην ευρωπαϊκή κοινωνία μας, απαιτούν να τεθούν σε εφαρμογή οι νόμοι και όχι να δημιουργούνται όλο και περισσότεροι νόμοι. Για τον σκοπό αυτόν, χρειαζόμαστε πολιτική βούληση που εκφράζεται μέσω χρημάτων, χρημάτων που πρέπει να προβλέπονται στους προϋπολογισμούς, τόσο στους εθνικούς προϋπολογισμούς όσο και στους προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω πραγματική ισότητα και αυτό που δεν θέλω, ασφαλώς, είναι πολιτική προπαγάνδα. Όταν οι κυβερνήσεις που ισχυρίζονται ότι είναι πολύ προοδευτικές παρουσιάζουν σχέδια όπως, για παράδειγμα, το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση της χώρας μου, συχνά περιλαμβάνουν φράσεις όπως «θα δοθούν επιδόματα για την πρόσληψη νέων άνεργων ανδρών ηλικίας κάτω των τριάντα ετών», ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπουν κανένα μέτρο για γυναίκες κάτω των τριάντα ετών, μεταξύ των οποίων, στη χώρα μου, υπάρχει ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό ανεργίας απ’ ό,τι μεταξύ των ανδρών. Αυτό το χαρακτηρίζω δημαγωγία: να λες ένα πράγμα αλλά να κάνεις κάτι άλλο, και αυτό ακριβώς πρέπει να αποφύγουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εκ τούτου, λέω ναι σε αυτό το Ινστιτούτο, αλλά πρέπει να εξυπηρετεί έναν αληθινό σκοπό.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Line Reynaud (PSE). – (FR) Θα ήθελα να συγχαρώ τις δύο συν-εισηγήτριες, κ. Gröner και κ. Sartori, για την εξαιρετική εργασία τους. Πράγματι, η έκθεση αυτή προσθέτει στο αρχικό κείμενο της Επιτροπής αρκετές βελτιώσεις τις οποίες είχα προτείνει και στο σχέδιο γνωμοδότησης στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Θα ήθελα να επισημάνω τέσσερις εξ αυτών. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει ο προορατικός ρόλος που δίδεται στο ινστιτούτο, ιδιαίτερα μέσω των αποστολών ανάλυσης και εμπειρογνωμοσύνης και η επιλογή η οποία του δίδεται να υποβάλει τις συστάσεις του και τις κατευθυντήριες γραμμές του στα κοινοτικά όργανα. Δεύτερον, υπάρχει η σημασία της συνεργασίας με τον οργανισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έπειτα, υπάρχει η ανάγκη για ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στο διοικητικό συμβούλιο, τέλος, υπάρχει ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ιδιαίτερα όσον αφορά τον διορισμό του διευθυντή του ινστιτούτου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την παρακολούθηση του έργου τους.

Αυτό το Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων είναι ένα ζωτικής σημασίας τμήμα της αληθινής Ευρώπης των πολιτών, και απογοητεύθηκα ιδιαίτερα διότι το δικό μου σχέδιο έκθεσης απορρίφθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, με 18 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά, επειδή ένα τμήμα της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών και ένα τμήμα της Ομάδας της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη ήθελαν να εμποδίσουν αυτό το ινστιτούτο να δει το φως της ημέρας. Τούτου λεχθέντος, είμαι επίσης ευτυχής που βλέπω ότι οι συν-εισηγήτριες έχουν ενσωματώσει τα ουσιώδη στοιχεία των ανησυχιών μου στην έκθεσή τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Eugenijus Gentvilas (ALDE). – (LT) Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής με την έκθεση αυτή. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική για την ταυτότητα της νέας σύγχρονης Ευρώπης. Το πρόβλημα των ίσων ευκαιριών αφορά ιδιαίτερα τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης. Πράγματι, δεν είναι τυχαίο που η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Λιθουανία φιλοδοξούν να εγκατασταθεί αυτό το ινστιτούτο στο έδαφός τους. Οι γυναίκες στα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη θεωρούνται συχνά ως οικοκυρές και δεν είναι ενσωματωμένες στην οικονομική διαδικασία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τη δική του Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν υπουργεία, υπηρεσίες και λοιποί θεσμοί με αντικείμενο την ισότητα των φύλων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι είναι λογικό να ιδρυθεί ένας τέτοιο θεσμικό όργανο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, υιοθετώ τις προσπάθειες των εισηγητριών L. Gröner και A. Sartori, μαζί με το επιχείρημά τους ότι ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικότερα από ένα ινστιτούτο το οποίο θα ήταν τμήμα άλλου οργανισμού. Θα ήθελα να τονίσω ότι το ινστιτούτο είναι αναγκαίο τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, και είναι ντροπή που η πλειοψηφία αυτών που έλαβαν τον λόγο ήσαν γυναίκες.

 
  
MPphoto
 
 

  Maciej Marian Giertych (NI). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, το γελοίο σλόγκαν φεμινιστών και φεμινιστριών περί ισότητας των φύλων είναι επιζήμιο για τα συμφέροντα των γυναικών. Το σλόγκαν αυτό αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στα ανδρικά χαρακτηριστικά και προτείνει να τα κατέχουν και οι γυναίκες. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οι γυναίκες έχουν γυναικεία χαρακτηριστικά και σε αυτά πρέπει επίσης να αποδίδεται αξία. Οι αναφορές σε συζύγους που δεν εργάζονται είναι προσβλητικές, δεδομένου ότι αυτές οι γυναίκες εργάζονται πολύ σκληρά στο σπίτι. Η δουλειά τους θα έπρεπε να αποτιμάται και να αναγνωρίζεται ως ισάξια τουλάχιστον της εργασίας που εκτελούν οι άνδρες, αν όχι περισσότερο. Ένα από τα πλέον ατυχή χαρακτηριστικά της σύγχρονης κοινωνίας είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες αναγκάζονται να εργαστούν έξω από το σπίτι για οικονομικούς λόγους, επειδή είναι αδύνατο να συντηρηθεί μια οικογένεια με έναν μόνο μισθό. Και αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της υψηλής ανεργίας. Από τις γυναίκες δεν μπορούμε να ζητούμε να συμβάλουν με τον ίδιο τρόπο που συμβάλλουν οι άνδρες. Για παράδειγμα, από τις γυναίκες δεν μπορούμε να ζητάμε να εργάζονται σε βάρδιες ή να μένουν για αρκετές ημέρες μακριά από το σπίτι. Διότι απλά δεν είμαστε ίσοι. Οι γυναίκες έχουν ανεκτίμητη αξία που οφείλεται στον ρόλο της μητέρας που έχουν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αξίζουν ειδικού σεβασμού και προστασίας. Δεν χρειάζονται ινστιτούτο.

 
  
MPphoto
 
 

  Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (PSE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, ένα Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων χρειάζεται επειγόντως, διότι ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης του 21ου αιώνα γινόμαστε σε καθημερινή βάση μάρτυρες διακρίσεων λόγω φύλου.

Οι γυναίκες αποτελούν το 52% του πληθυσμού της Ευρώπης, και αντιμετωπίζουν σε σταθερή βάση διακρίσεις σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Αυτό το νέο Ινστιτούτο δεν πρέπει απλά να περιορίζεται στη συλλογή στατιστικών δεδομένων αν πρόκειται να προάγει και να εφαρμόζει την πολιτική ισότητας των φύλων αποτελεσματικά στη διευρυμένη Ευρώπη. Πρέπει, αντίθετα, να επικεντρώνεται στη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων και στη σύνταξη των συστάσεων και κατευθυντήριων γραμμών που χρειάζονται για την αποτελεσματική ενσωμάτωση της έννοιας της ισότητας των φύλων στο ευρωπαϊκό νομικό σύστημα. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ισότητα των φύλων, την οποία το Ινστιτούτο επιφορτίζεται να προαγάγει, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και κοινοτική πολιτική προτεραιότητας. Περιέχεται στη Συνθήκη και πρέπει να εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η έδρα του Ινστιτούτου θα άρμοζε να βρίσκεται στο νέο τμήμα της ενωμένης Ευρώπης, ίσως στην Πολωνία. Η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη από τα νέα κράτη μέλη, και μια χώρα όπου όχι μόνον οι διακρίσεις λόγω φύλου είναι διαδεδομένες, αλλά και η χώρα όπου η έκταση του προβλήματος υποβαθμίζεται από τις αρχές.

 
  
MPphoto
 
 

  Justas Vincas Paleckis (PSE). – (LT) Ο Emil Zola είχε πει ότι η γυναίκα είναι ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ο πολιτισμός. Αυτό το ινστιτούτο πρέπει να καταστεί ο άξονας γύρω από τον οποίο θα περιστρέφονται τα ευρωπαϊκά θέματα ισότητας των φύλων και της εφαρμογής της. Για να γίνει πραγματικότητα το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, αυτά που χρειάζονται μόνον είναι η κατανόηση του προβλήματος, η πολιτική βούληση και κάποια χρηματοδότηση. Είναι σημαντικά δυσκολότερο το έργο του ινστιτούτου όσον αφορά την αλλαγή των συμπεριφορών έναντι των γυναικών, και η εξάλειψη των διακρίσεων που αυτές υφίστανται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ινστιτούτο θα πρέπει να απασχολεί όχι μόνον ειδικούς κάθε είδους, αλλά και άτομα αμφοτέρων των φύλων τα οποία είναι ένθερμοι υποστηρικτές των δραστηριοτήτων του. Η επιρροή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της ομάδας του ινστιτούτου και ο συνεχής κοινοβουλευτικός έλεγχος αποτελούν αναγκαιότητα. Το ινστιτούτο θα πρέπει να αξιολογεί την κατάσταση σε κάθε τομέα, σε κάθε χώρα και να παρουσιάζει προτάσεις. Στη βάση αυτή, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα και θα ζητούν το ίδιο και από τις εθνικές κυβερνήσεις. Το ινστιτούτο θα πρέπει να αρχίσει το έργο του σε μία από τις νέες χώρες της ΕΕ. Η Βίλνα προσφέρει όχι μόνον αυτά που η Λιθουανία μπορεί να επιτύχει μέσα από την εφαρμογή της ισότητας, αλλά επίσης και την ευκαιρία του συνδυασμού της εμπειρίας των προηγμένων στον συγκεκριμένο τομέα σκανδιναβικών χωρών με το δυναμικό της Κεντρικής Ευρώπης, και, στην πραγματικότητα, ολόκληρης της Ευρώπης.

 
  
MPphoto
 
 

  Vladimír Špidla, Μέλος της Επιτροπής. (CS) Κυρίες και κύριοι, άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον τη συζήτησή σας και ελπίζω να μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε αρκετά από τα θέματα για τα οποία έγινε λόγος. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου για την εξαιρετική ποιότητα της έκθεσης των εισηγητριών, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί μόνον ως εξαιρετική, με δεδομένη την πολυπλοκότητα του θέματος. Κυρίες και κύριοι, στη συζήτηση διατυπώθηκαν ορισμένα επιχειρήματα και απόψεις, οι οποίες κατά τη γνώμη μου χρειάζονται απάντηση.

Η πρώτη γνώμη που διατυπώθηκε ήταν η άποψη ότι αυτό το ίδρυμα πρέπει να καταστεί τμήμα της ατζέντας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αρκετοί ομιλητές στη συζήτηση είχαν την άποψη, την οποία υποστηρίζω πλήρως, ότι το θέμα των ίσων ευκαιριών εκτείνεται πέραν του απλού θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρότι και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι θεμελιώδους σημασίας. Το θέμα των ίσων ευκαιριών είναι ένα ευρύτερο θέμα.

Διατυπώθηκε το ερώτημα αν και κατά πόσον ήταν σωστό η Ευρωπαϊκή Ένωση να προάγει το θέμα των ίσων ευκαιριών ακόμη και στις διεθνείς σχέσεις της. Οφείλω να δηλώσω την ισχυρή πεποίθησή μου ότι αυτό είναι αναγκαίο. Η ΕΕ συμμετέχει σε αναρίθμητες διεθνείς σχέσεις, τόσο με τα κράτη μέλη όσο και στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας, καθώς και σε πολυμερές επίπεδο, και καθεμιά από αυτές τις σχέσεις προσφέρει την ευκαιρία της αποτελεσματικής ενίσχυσης της ισότητας των φύλων.

Κυρίες και κύριοι, είμαι πεπεισμένος ότι η ισότητα των φύλων, που προωθείται και υποστηρίζεται σε παγκόσμια κλίμακα, θα εξασφαλίζει σημαντική πηγή παγκόσμιας σταθερότητας και είναι ικανή να ειρηνεύσει πολλές από τις τρέχουσες συγκρούσεις μας. Έχω επίσης την αίσθηση ότι το επιχείρημα που προβλήθηκε στη συζήτηση ότι το ινστιτούτο πρέπει να εξασφαλίζει μεγαλύτερη προβολή και πολιτική διαφάνεια για τα θέματα ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών είναι ορθό. Στηρίζω πλήρως αυτό επιχείρημα. Είναι επίσης σωστό να θυμόμαστε, όπως ειπώθηκε συχνά στη συζήτηση, ότι έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας. Είναι σαφές, προσπαθούμε να καθορίσουμε πολιτικές με βάση επιχειρήματα, και αυτό είναι μια από τις απόρροιες της πολιτισμένης ζωής στη σημερινή Ευρώπη. Θα ήθελα να προσθέσω ότι αυτές είναι πολιτικές που βασίζονται σε πρακτικές αποδείξεις και πρακτικές γνώμες. Ακόμη και από αυτήν την προοπτική, το ινστιτούτο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα.

Κατά την άποψή μου, είναι φανερό ότι υπάρχει πλούτος σημαντικών πληροφοριών οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Ποιος από εσάς, για παράδειγμα, γνωρίζει ότι στην Ισπανία οι άνδρες αναλώνουν 52 εκατομμύρια ώρες ετησίως παρέχοντας φροντίδα σε άλλους, ενώ για τις γυναίκες ο αριθμός είναι 200 εκατομμύρια ώρες; Αυτός βεβαίως είναι ένας σημαντικός δείκτης για το πόσο άνισα μοιραζόμαστε ορισμένα από τα καθήκοντα και τις ευθύνες μας που έχουμε ως ανθρώπινα όντα άνδρες και γυναίκες. Και όμως, κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν τροφοδοτεί την λήψη πολιτικών αποφάσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι το ινστιτούτο θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη πολλών πραγμάτων.

Κυρίες και κύριοι, μία από τις υγιείς αρχές της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής ζωής είναι η πολυγλωσσία και συχνά ανακαλύπτουμε ότι ένα συγκεκριμένο θέμα μπορεί να διατυπωθεί κομψότερα και ακριβέστερα σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή γλώσσα. Ελπίζω, κατά συνέπεια, να μου επιτρέψετε να αναφέρω την γερμανική έκφραση «Stillstand ist Rückschritt». Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι το να μένετε εκεί που είστε σημαίνει στην πραγματικότητα ότι υποχωρείτε. Κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να εκφράσω μια γνώμη για τις τροπολογίες που έχουν καθοριστεί στην έκθεση, ή οι οποίες αποτελούν μέρος της επερχόμενης ψηφοφορίας σας. Η στάση της επιτροπής όσον αφορά τη φύση του ινστιτούτου μας επιτρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να δεχθούμε τις περισσότερες από τις τροπολογίες που ενισχύουν τον ρόλο και τις μεθόδους λειτουργίας του ινστιτούτου, περιλαμβανομένης της δημιουργίας δικτύου για το ινστιτούτο. Αυτές οι τροπολογίες είναι αποδεκτές στην αρχική μορφή τους, είτε εν μέρει είτε μετά από αναδιατύπωση. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις τροπολογίες που ενισχύουν την αναγνωσιμότητα του κειμένου και τις οποίες η Επιτροπή επίσης μπορεί να δεχθεί στην αρχική μορφή τους ή κατόπιν περιορισμένης αναδιατύπωσης. Η τρίτη ομάδα είναι οι τροπολογίες που αφορούν τις νομικές τεχνικές παρουσίασης, οι οποίες, παρότι είναι εποικοδομητικές, σηματοδοτούν μια απόκλιση από τις αρχικές διατάξεις των υφιστάμενων μέσων και κατά συνέπεια δεν μπορούν να εγκριθούν, για λόγους διατήρησης της συνοχής. Τέλος, υπάρχουν οι τροπολογίες που αφορούν τα οριζόντια ζητήματα, με άλλα λόγια όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς, όσον αφορά την επιλογή διευθυντών, την παράταση των συμβάσεών τους και την αξιολόγηση οργανισμών. Αυτές οι τροπολογίες δεν μπορούν να γίνουν δεκτές, επειδή είναι απαραίτητο να διατηρηθεί μια ορισμένη αρχή συνοχής σε σχέση με όλους τους οργανισμούς.

Άφησα στο τέλος το ζήτημα της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου. Είμαστε ευτυχείς που η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων έχει εκφραστεί υπέρ του περιορισμού του αριθμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου και για το γεγονός ότι έχει τηρήσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου σχετικά με ένα λειτουργικό πλαίσιο για μελλοντικούς ρυθμιστικούς οργανισμούς. Μπορούμε τώρα να καθοδηγούμαστε από την πρόταση αυτή, παρότι ο αριθμός των εκπροσώπων της Επιτροπής δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που ισχύει στην περίπτωση του Συμβουλίου. Η ισορροπία μεταξύ των δύο οργανισμών και μεταξύ των δύο επιπέδων συμφερόντων, δηλαδή το εθνικό επίπεδο και το κοινοτικό επίπεδο, μπορούν να εξασφαλίζονται περαιτέρω αν, σύμφωνα με την πρόταση και όπου έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή, η ψήφος του εκπροσώπου της έχει την ίδια βαρύτητα με τις ψήφους όλων μαζί των εκπροσώπων του Συμβουλίου, στον περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων που αφορούν την έγκριση προϋπολογισμών και προγραμμάτων εργασίας. Κατά συνέπεια, αποδεχόμαστε τις τροπολογίες 66, 82 και 85 που αφορούν τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου και τον κανονισμό ψηφοφορίας. Στο ίδιο πνεύμα συμφωνούμε ότι ο αριθμός των μελών μπορεί να μειωθεί σε μόνο 25 εκπροσώπους των κρατών μελών, όπως δηλώνεται στις τροπολογίες 67 και 83, και θεωρούμε αρκετό τα συμμετέχοντα μέρη να είναι παρόντα στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου. Ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο θα μπορέσει να εγκρίνει την πρότασή σας για το διοικητικό συμβούλιο, η οποία, μαζί με το εκ περιτροπής σύστημα, θα επιτρέπει στους εκπροσώπους από όλα τα κράτη μέλη να εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τριών θητειών.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να πω ότι προσπαθήσαμε πάρα πολύ να εγκρίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες τροπολογίες. Η Επιτροπή μπορεί τώρα να εγκρίνει τις τροπολογίες 2 έως 10, 13, 15, 17, 18, 20, 24, 25, 26, 28, 29, 35, 36, 38 έως 42, 44, 45, 48, 53, 55, 59 έως 69, 74 και 76 έως 85. Η Επιτροπή δεν μπορεί να εγκρίνει τις τροπολογίες 1, 11, 12, 14, 16, 19, 21 έως 23, 27, 30 έως 34, 37, 43, 46, 47, 49 έως 52, 54, 56 έως 58, 70 έως 73 και τμήμα της τροπολογίας 75. Θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις συζητήσεις στο Συμβούλιο, και πρέπει να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ένας αποδεκτός συμβιβασμός έως τα τέλη του έτους. Η Επιτροπή βασίζεται στην στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ίδρυση αυτού του τόσο αναγκαίου ευρωπαϊκού ινστιτούτου και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί το 2007, προς όφελος της προόδου καθώς και της ανύψωσης του κύρους της πολιτικής ισότητας των φύλων. Θα καταθέσω βεβαίως γνώμη αργότερα γραπτώς για μεμονωμένες τροπολογίες.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στις 11.30 π.μ.

Γραπτές δηλώσεις (άρθρο 142)

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin (IND/DEM). – (SV) Σύμφωνα με τη λίστα του Ιουνίου, τα θέματα ισότητας των φύλων είναι σημαντικά και είναι απολύτως αυτονόητο ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση υπό οιεσδήποτε περιστάσεις. Έργο του νέου Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων της ΕΕ θα είναι η ανάλυση της ισότητας στην ΕΕ συγκρίνοντας δεδομένα από διάφορα κράτη μέλη.

Το προφανές ερώτημα που τίθεται είναι: τι προστιθέμενη αξία θα συνεισφέρει αυτή η αρχή; Θα έχει ουσιαστικό και σημαντικό έργο να επιτελέσει, ή θα αποτελέσει κυρίως ένα μέσο για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να επιδείξουν την ικανότητά τους να αναλαμβάνουν δράση; Αυτή η αρχή θα βοηθήσει να ενισχυθεί η ισότητα των φύλων, ή θα αποτελέσει κυρίως ένα είδος άλλοθι και έναν τρόπο επίδειξης ότι η ΕΕ ενδιαφέρεται για θέματα ισότητας των φύλων;

Τα επιχειρήματα που παρατίθενται στην έκθεση δεν πείθουν. Τα καθήκοντα της αρχής θα μπορούσαν να εκτελούνται εντός του πλαισίου των υφιστάμενων δομών. Η ΕΕ έχει ήδη τη δική της κεντρική στατιστική υπηρεσία, την Eurostat, η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει συγκρίσιμα στατιστικά στοιχεία για την ισότητα των φύλων στις χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν επίσης εθνικές αρχές που εργάζονται για θέματα ισότητας και οι οποίες μπορούν να συνεργάζονται διαμέσου των εθνικών συνόρων.

Η Επιτροπή αποτελείται από 18 άνδρες και 7 γυναίκες. Σχεδόν το 30% των μελών του ΕΚ είναι γυναίκες. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ θα έπρεπε να αρχίσουν να εφαρμόζουν την ισότητα εντός των δικών τους δομών και με τον τρόπο αυτόν να δίνουν το παράδειγμα, πριν ιδρυθούν νέες κεντρικοποιημένες αρχές της ΕΕ. Η συνεργασία μπορεί επίσης να λάβει χώρα με περισσότερο αποκεντρωμένες μορφές, χωρίς η ΕΕ να διογκώνεται ως αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων αρχών για κάθε σημαντικό θέμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Katalin Lévai (PSE). – (HU) Κυρίες και κύριοι, η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η λειτουργία του οποίου θα διευκολύνει την εξάλειψη πάσης μορφής διάκρισης λόγω φύλου σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι υψίστης σημασίας.

Συμφωνώ με την ευχή που εκφράστηκε από τις εισηγήτριες οι δραστηριότητες του Ινστιτούτου να μην περιορίζονται μόνον στη συλλογή δεδομένων, την τήρηση αρχείων και την έρευνα. Οι αναλύσεις πρέπει να εντάσσονται στις πολιτικές των κρατών μελών καινοτομικά, με στόχο οι ίσες ευκαιρίες να καταστούν βασική πολιτική κατευθυντήρια γραμμή και ενσωμάτωση για τους νομοθέτες. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της έρευνας θα πρέπει να καθίστανται διαθέσιμα στο ευρύ κοινό, για να δίδεται η δυνατότητα στους ευρωπαίους πολίτες να υιοθετούν μια συνειδητή στάση σχετικά με τα θέματα που αφορούν την ισότητα των φύλων. Ωστόσο, γι’ αυτό απαιτείται η σχέση του Ινστιτούτου με τον πολιτικό τομέα και τα φόρουμ που είναι υπεύθυνα για θέματα επικοινωνίας να ενισχυθούν και να θεσμοθετηθούν. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στο γεγονός ότι η συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης και η χρήση σύγχρονων μέσων επικοινωνίας αποτελούν σημαντικό καθήκον για το Ινστιτούτο!

Οι πόροι πρέπει να καθίστανται διαθέσιμοι για να διασφαλίζεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας εκτείνονται πέραν της επαγγελματικής σφαίρας και είναι διαθέσιμα και χρησιμοποιήσιμα όσο το δυνατόν ευρύτερα. Το έργο του Ινστιτούτου θα είναι αποτελεσματικό μόνον αν λειτουργεί πραγματικά ως το ευρωπαϊκό δίκτυο ισότητας των φύλων, αν είναι ικανό να συντονίζει τα κέντρα, τους οργανισμούς και τους ειδικούς των κρατών μελών που συμμετέχουν στη γενική εφαρμογή των ίσων ευκαιριών, και αν το μήνυμά του φθάσει στις κυβερνήσεις και στους πολίτες της Ευρώπης.

Συγχαίρω τις εισηγήτριες και προτείνω την αποδοχή του κειμένου!

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας!

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. MOSCOVICI
Αντιπροέδρου

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου