Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει την Ώρα των Ερωτήσεων (B6-0013/2006).
Οι παρακάτω ερωτήσεις υποβλήθηκαν προς το Συμβούλιο.
Πρώτο μέρος
Ερώτηση αριθ. 1 του κ. Eoin Ryan (H-0110/06)
Θέμα: Αντιπολίτευση στην Αιθιοπία
Κατά την παρούσα περίοδο υπάρχουν 131 ανώτερα μέλη της αντιπολίτευσης, στα οποία περιλαμβάνονται και 10 εκλεγέντες βουλευτές του Αιθιοπικού Κοινοβουλίου καθώς και καθηγητές, δικαστές και δημοσιογράφοι που τελούν υπό κράτηση στην Αιθιοπία.
Μπορεί το Συμβούλιο να αναφέρει ποια μέτρα ελήφθησαν, προκειμένου να επισημανθούν στην αιθιοπική κυβέρνηση αυτές οι κατάφωρες αδικίες δεδομένου ότι οι κρατήσεις αυτές καταστρατηγούν το διεθνές δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος χορηγός διεθνούς βοήθειας προς την Αιθιοπία;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω εξ ονόματος του Συμβουλίου τα εξής για την ερώτηση του κ. Ryan σχετικά με την αντιπολίτευση στην Αιθιοπία.
Το Συμβούλιο παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την κατάσταση των κρατουμένων ηγετών της αντιπολίτευσης, των εκπροσώπων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των εκδοτών εφημερίδων και των δημοσιογράφων. Μετά από τη σύλληψή τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση προέβη σε δήλωση στις 6 Νοεμβρίου του παρελθόντος έτους, στην οποία εξέφραζε τις ανησυχίες της και απηύθυνε έκκληση για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Επίσης, η ΕΕ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων στους οποίους δεν απευθύνθηκε κατηγορία με τακτική διαδικασία σύμφωνα με ορισμένες ελάχιστες προδιαγραφές. Επίσης, ζήτησε να έχουν όλοι οι κρατούμενοι το δικαίωμα επίσκεψης από τους συγγενείς τους, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και/ή άλλους κατάλληλους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. Παρόμοιο αίτημα περιελάμβανε και η κοινή δήλωση των πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ που έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2005 στην Αντίς Αμπέμπα.
Ύστερα από τις συλλήψεις που έγιναν στις αρχές Νοεμβρίου του 2005, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρθηκαν ανά τακτά διαστήματα στην περίπτωση αυτών των κρατουμένων απευθυνόμενοι στην αιθιοπική κυβέρνηση και άμεσα στον Πρωθυπουργό Μέλες Ζενάουι, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου με την Αιθιοπία σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συμφωνίας του Κοτονού. Οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα συμφώνησαν να συζητήσουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου ως κεντρικό στοιχείο του πολιτικού διαλόγου με την Αιθιοπία, μαζί με το αίτημα απελευθέρωσης όλων των συλληφθέντων μετά από τις πολιτικές διαδηλώσεις του Ιουνίου και του Νοεμβρίου και δυνατότητας επαφής τους με τους συγγενείς τους, τους δικηγόρους τους και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Επ’ ευκαιρία επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι συζήτησα ο ίδιος με τον λόρδο Triesman και τον κ. Hilary Benn τα θέματα αυτά, επειδή γνωρίζουμε –το ανέφερα αυτό– ότι ειδικά τα διάφορα διαβήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της βρετανικής Προεδρίας ήταν πολύ σημαντικά και, φυσικά, θεωρώ σημαντικό να υπάρξει εδώ συνέχεια.
Ακόμα, οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι συμφώνησαν να ασκήσουν πίεση προκειμένου να ενημερωθούν οι συγγενείς των κρατουμένων για τον τόπο παραμονής τους και να έχουν οι κρατούμενοι πρόσβαση σε νομική συνδρομή και ανθρώπινη μεταχείριση.
Ένα άλλο θέμα που έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία είναι να εξασφαλιστεί η παρουσία τοπικών και διεθνών παρατηρητών στις δίκες κατά των ηγετών της αντιπολίτευσης και άλλων ατόμων. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να παρακολουθήσει ένας παρατηρητής τη δίκη κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης Hailu Shawel και άλλων και να ενημερώσει τους εκπροσώπους της ΕΕ στην Αντίς Αμπέμπα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να θίγει τα εν λόγω θέματα στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας και να παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση των συλληφθέντων.
Eoin Ryan (UEN). – (EN) Είμαι κάπως απογοητευμένος από την απάντηση που δόθηκε στην ερώτηση. Η πολιτική μας για την αναπτυξιακή βοήθεια εστιάζει στη χρηστή διακυβέρνηση, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και αυτό ασφαλώς δεν ισχύει εδώ. Αν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι δώσαμε περίπου 900 εκατ. ευρώ στην Αιθιοπία από το 2002 έως το 2005, δεν φαίνεται να έχουμε επιτύχει κανέναν σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτήν τη χώρα. Γίνονται πολλές συζητήσεις, αλλά υπάρχει πολύ λίγη δράση.
Θα ήθελα να θίξω τη συγκεκριμένη υπόθεση του Berhanu Nega, του εκλεγμένου Δημάρχου της Αντίς Αμπέμπα. Τι του συμβαίνει και έχει θέσει το Συμβούλιο ερωτήματα σχετικά με αυτήν την υπόθεση;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Σχετικά με τη συμπληρωματική ερώτηση, όπως γνωρίζει ο αξιότιμος βουλευτής και όπως όλοι γνωρίζουμε, η Αιθιοπία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Πολλά μέρη της χώρας, ειδικά στον Νότο, βρίσκονται υπό έντονη πίεση· υπάρχει έλλειψη τροφίμων και έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε τον πληθυσμό.
Πιστεύουμε ότι η αναπτυξιακή βοήθεια και η αναπτυξιακή συνεργασία για τους φτωχούς της χώρας δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης κατά της κυβέρνησης και δεν θα πρέπει να οδηγεί στην τιμωρία του πληθυσμού. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρακρατά τους πόρους της αναπτυξιακής συνεργασίας, αλλά τώρα τους διοχετεύει διαφορετικά. Αυτό είναι το σημείο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Συνεπώς, εξετάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε. Μειώνουμε το τμήμα της ενίσχυσής μας που χορηγείται απευθείας στην κυβέρνηση και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και μέσα να διοχετεύσουμε αυτούς τους πόρους απευθείας στον πληθυσμό που τους χρειάζεται.
Στις 13 και 14 Μαρτίου, θα διεξαχθεί ένα συνέδριο στο Παρίσι, στο οποίο θα συζητηθεί το μέλλον της αναπτυξιακής βοήθειας για την Αιθιοπία και θα εξευρεθούν νέοι τρόποι για να βοηθήσουμε τον φτωχό λαό της Αιθιοπίας άμεσα, χωρίς να διοχετεύουμε αυτούς τους πόρους απευθείας στην κυβέρνηση.
Όσον αφορά την υπόθεση που ανέφερε ο κ. Ryan, δεν έχω συγκεκριμένη πληροφόρηση· θα εξετάσω σίγουρα το θέμα και θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα των ερευνών μας.
Ana Maria Gomes (PSE). – (EN) Γιατί η Αιθιοπία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, όπως είπατε; Λόγω της φύσης του πολιτικού καθεστώτος, το οποίο δεν εμπιστεύεται την κοινωνία των πολιτών ούτε για να κατανείμει την επισιτιστική βοήθεια, όπως διαπίστωσα ιδίοις όμμασι όταν ήμουν επικεφαλής της αποστολής παρακολούθησης των εκλογών στην Αιθιοπία. Επίσης, διότι είναι μια χώρα όπου το 85% του πληθυσμού είναι χωρικοί: δεν έχουν δική τους γη και, ως εκ τούτου, δεν έχουν κίνητρο να παράγουν.
Έλαβε υπόψη η χθεσινή και η σημερινή σύνοδος των χορηγών τα συμπεράσματα της αποστολής παρακολούθησης των εκλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία οι εκλογές δεν σεβάστηκαν τις αρχές για πραγματικά δημοκρατικές εκλογές και τα οποία υπογράμμιζαν τους λόγους αυτής της παράλειψης; Γιατί αγνόησε το Συμβούλιο τις εκκλήσεις του Κοινοβουλίου σε τρία ψηφίσματα να ξεκινήσει διάλογο …
(Ο Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Συγγνώμη, αλλά δεν κατάλαβα το τελευταίο μέρος της ερώτησής σας.
Όπως είπα, γνωρίζουμε πολύ καλά τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στη χώρα. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι τις λαμβάνουμε ιδιαιτέρως υπόψη. Μπορώ επίσης να σας βεβαιώσω ότι η διάσκεψη των χορηγών που πραγματοποιείται τώρα έχει στη διάθεσή της όλες τις πληροφορίες σχετικά με την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση στην Αιθιοπία.
David Martin (PSE). – (EN) Συμφωνώ με το Συμβούλιο ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον φτωχό λαό της Αιθιοπίας να υποφέρει εξαιτίας της ανεπάρκειας της κυβέρνησής του.
Πώς θα υποστηρίξει το Συμβούλιο την κοινωνία των πολιτών στη χορήγηση ενίσχυσης στην Αιθιοπία; Είναι σαφές ότι δεν θα πρέπει να διοχετεύσουμε πόρους μέσω της αιθιοπικής κυβέρνησης, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη δραστηριοποίηση των ΜΚΟ στην Αιθιοπία. Ωστόσο, αυτές χρειάζονται υλικοτεχνική υποστήριξη για να είναι η δράση τους επιτυχής. Πώς θα βοηθήσει το Συμβούλιο τις ΜΚΟ στην Αιθιοπία;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Υπάρχουν πολλοί τρόποι και μέσα με τα οποία το Συμβούλιο μπορεί να ενεργήσει και το πράττει. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα –και θέλουμε να υποστηρίξουμε– τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στην Αιθιοπία.
Θα ήθελα να αναφέρω εν συντομία ορισμένα από τα μέσα που χρησιμοποιούμε, ένα εκ των οποίων είναι το ζήτημα των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Τις εξετάσαμε και τις λάβαμε υπόψη. Εκπονήσαμε πολλές μελέτες και θέλουμε να βοηθήσουμε το κοινοβούλιο να βελτιώσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες του, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητες των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να φέρει αυτές τις διαδικασίες στο επίπεδο των διεθνών προδιαγραφών. Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούμε επίσης να σχεδιάσουμε προγράμματα και έργα για την εκπαίδευση των βουλευτών.
Βοηθούμε με υλικοτεχνική υποστήριξη για την επέκταση και την κατασκευή μιας κοινοβουλευτικής υποδομής. Το κοινοβούλιο, εξ όσων γνωρίζω, δεν έχει εγκαταστάσεις για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν έχουν κανένα τεχνικό μέσο επικοινωνίας, γι’ αυτό προσπαθούμε, μαζί με το ΠΑΗΕ, να σχεδιάσουμε έργα που θα συμβάλουν σε αυτόν τον τομέα.
Βοηθούμε επίσης τους βουλευτές –ειδικά όσους ανήκουν σε κόμματα της αντιπολίτευσης– να ταξιδέψουν σε άλλα κοινοβούλια για να αποκομίσουν εμπειρία: για παράδειγμα, στα κοινοβούλια της Ινδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως θα γνωρίζετε, το κομματικό τοπίο στην Αιθιοπία είναι ακόμα πολύ πρώιμο, πολύ υποανάπτυκτο, και προσπαθούμε να παρουσιάσουμε σε αυτούς τους άπειρους βουλευτές πιο παραδοσιακά κοινοβούλια ώστε να μάθουν από αυτά.
Βοηθούμε στη μεταρρύθμιση του εθνικού συμβουλίου εκλογών, μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, κατά τη γνώμη μου. Οι πρεσβευτές μας στην Αιθιοπία έχουν αναλάβει να διασφαλίσουν ότι το εθνικό εκλογικό συμβούλιο ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές.
Πρόεδρος.
Ερώτηση αριθ. 2 της κ. Cecilia Malmström (H-0148/06)
Θέμα: Υποστήριξη της δημοκρατίας στο Ιράν
Οι πολιτικές εξελίξεις στο Ιράν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Οι αντιδραστικοί και αντιδημοκρατικοί μουλάδες απέκτησαν μεγαλύτερη ακόμη δύναμη με την εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ως προέδρου. Τώρα είναι πολύ μεγάλης σημασίας να υποστηρίξει η διεθνής κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, τις δημοκρατικές δυνάμεις που ενεργούν στο Ιράν. Οι πιέσεις που ασκούνται στους παράγοντες που έχουν την πολιτική εξουσία πρέπει να αυξηθούν όταν πρόκειται για την έλλειψη σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παροχή οικονομικής βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει περαιτέρω 75 εκατ. δολάρια για την προώθηση της δημοκρατίας στο Ιράν. Μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα διατεθούν για ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα που προορίζονται για τον πληθυσμό του Ιράν. Επίσης καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την επικοινωνία με τον πληθυσμό του Ιράν μέσω του Διαδικτύου. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν μάλιστα να αυξήσουν σημαντικά την ενίσχυση του ραδιοφωνικού σταθμού FARDA, ο οποίος εκπέμπει εντός του Ιράν ενημερωτικά, επικριτικά για το καθεστώς προγράμματα.
Ποια μέτρα προτίθεται η προεδρία να λάβει στο πλαίσιο της ΕΕ για την ενίσχυση των ανεξάρτητων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων στο Ιράν;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, στο Συμβούλιο υπάρχει συμφωνία –όπως φαίνεται και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 7ης Νοεμβρίου 2005– ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθούν οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο Ιράν και η προαγωγή της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξελιχθεί το Ιράν σε μια κοινωνία όπου θα γίνονται πλήρως σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα του πολίτη και τα πολιτικά δικαιώματα, θα μπορούν να αναπτυχθούν δημοκρατικές αξίες και ελευθερία γνώμης και δεν θα υπάρχουν διακρίσεις, παρά ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες.
Όμως, κατανοούμε επίσης ότι η επίτευξη αυτού του στόχου θα απαιτήσει διαρκή και μακροχρόνια προσπάθεια και υπομονή. Το Συμβούλιο προσπάθησε στο παρελθόν και θα προσπαθήσει και μελλοντικά να προωθήσει πολιτικές μεταρρυθμίσεις, συγκεκριμένα με την υποστήριξη διαφόρων υπηρεσιών και οργανώσεων στο Ιράν, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών της χώρας. Για τον σκοπό αυτόν, επαναλήφθηκε ο ευρύς πολιτικός διάλογος της ΕΕ και καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να έχουμε και πάλι έναν λογικό και εποικοδομητικό διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί σήμερα τον καλύτερο τρόπο υποστήριξης των πολιτικών μεταρρυθμίσεων και της δημοκρατίας στο Ιράν. Αυτές οι σκέψεις συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση του ρόλου των μέσων ενημέρωσης και των δημοκρατικών δυνάμεων.
Cecilia Malmström (ALDE). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Winkler, σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την απάντηση.
Δυστυχώς, κανένας διάλογος για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν διεξάγεται στο Ιράν. Τίποτα δεν έχει συμβεί. Οι τρέχουσες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν είναι τεράστιας κλίμακας. Το Ιράν έχει ένα καθεστώς που παραβιάζει τα περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόκειται για μια κατάσταση που μάλλον υποχωρεί στο παρασκήνιο όταν συζητούμε το πρόγραμμα των πυρηνικών όπλων, το οποίο φυσικά είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Πιστεύω ότι απαιτείται μια προσεκτικά μελετημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και αναρωτιέμαι αν θα μπορούσαμε ίσως να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία μας από την εποχή που υποστηρίζαμε τη λευκορωσική αντιπολίτευση μεταδίδοντάς προς αυτήν από την Ευρώπη στα λευκορωσικά. Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία από αυτήν την εμπειρία.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Malmström, κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μαζί, όσο και να το θέλαμε, πιστεύουμε όμως ότι παρόλα αυτά ο διάλογος είναι η μόνη λύση που διαθέτουμε, γιατί η διακοπή του διαλόγου και η τρόπον τινά «τιμωρία της κοινωνίας των πολιτών» ασφαλώς δεν αποτελεί εναλλακτική λύση.
Ασφαλώς, είναι απογοητευτικό ότι ο διάλογος για τα ανθρώπινα δικαιώματα σταμάτησε τον Ιούνιο του 2004. Γι’ αυτό, άλλωστε, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων απηύθυνε τον περασμένο Νοέμβριο έκκληση προς το Ιράν να προβεί σε ενέργειες για την επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών στο πλαίσιο του διαλόγου. Μπορώ να σας πω, κυρία Malmström, ότι το Ιράν έδειξε οπωσδήποτε τις τελευταίες εβδομάδες ενδιαφέρον για την επανάληψη του διαλόγου. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε εδώ ορισμένους όρους πλαίσιο, γιατί ο διάλογος ως αυτοσκοπός δεν έχει κανένα νόημα.
Εάν επιτύχουμε να επιβάλουμε τους όρους πλαίσιο που θα επιτρέπουν έναν διάλογο με νόημα και που θα υποστηρίζουν και την κοινωνία των πολιτών, θα επαναλάβουμε ευχαρίστως τον διάλογο αυτόν. Ελπίζουμε ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας και ότι ο διάλογος αυτός θα έχει νόημα και θετικά αποτελέσματα.
Philip Bushill-Matthews (PPE-DE). – (EN) Η ερώτηση αφορά συγκεκριμένα την ενίσχυση των δημοκρατικών δυνάμεων στο Ιράν. Μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές δυνάμεις στο Ιράν ονομάζεται Μουτζαχεντίν του Λαού. Βρίσκεται επί του παρόντος στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ, προφανώς διότι η κυβέρνηση του Ιράν την τοποθέτησε εκεί.
Θα ήθελα να ζητήσω από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει στο Συμβούλιο το θέμα του κατά πόσο αυτή η ανωμαλία μπορεί να διορθωθεί σε πρώιμο στάδιο.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Μπορώ να διαβεβαιώσω τον αξιότιμο βουλευτή ότι όχι μόνο θα εξετάσω το ενδεχόμενο να θέσω το θέμα υπόψη του Συμβουλίου, αλλά ότι πράγματι θα το θέσω υπόψη του Συμβουλίου.
David Martin (PSE). – (EN) Με ικανοποίησε η απάντηση του Συμβουλίου, διότι η διπλωματία με τηλεβόα δεν θα είναι αποτελεσματική στην περίπτωση του Ιράν.
Όταν ο Τζορτζ Μπους απηύθυνε τη γνωστή ομιλία του, χαρακτηρίζοντας το Ιράν μέρος του «άξονα του κακού», το Ιράν ήταν μέλος της Συνθήκης για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Δεν είναι πλέον μέλος αυτής της συνθήκης εν μέρει διότι αισθάνεται εξορισμένο από τον υπόλοιπό κόσμο. Όταν αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους ως κακούς, τότε αυτοί θα αντιδράσουν ως κακοί.
Θα μας διαβεβαιώσει το Συμβούλιο ότι θα συνεχίσει τον διάλογο με το Ιράν, αλλά όχι για να εμπλακεί στην εσωτερική πολιτική, όχι –όπως ανέφεραν ορισμένοι συνάδελφοί μου– για να υποστηρίξει μεμονωμένα πολιτικά κόμματα, αλλά για να εντάξει το Ιράν σε μια ευρύτερη συζήτηση; Η υποστήριξη της ΕΕ προς ένα μόνο πολιτικό κόμμα θα οδηγούσε στον θάνατο αυτού του κόμματος μέσα στο Ιράν.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Ευχαριστώ τον αξιότιμο βουλευτή για την ενθάρρυνση. Προσπαθούμε να διεξαγάγουμε έναν ουσιαστικό διάλογο και όχι να απαντήσουμε με έναν τρόπο που θα απέκλειε την πιθανότητα για διάλογο. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο.
Πρόεδρος.
Ερώτηση αριθ. 3 του κ. Παναγιώτη Μπεγλίτη (H-0150/06)
Θέμα: Απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για την κατασκευή τραμ που θα συνδέει την παράνομη εποικιστική περιοχή του Pisgat Ze'eν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με το κέντρο της Δυτικής Ιερουσαλήμ
Πρόσφατα, η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή γραμμής τραμ που θα συνδέει την παράνομη εποικιστική περιοχή του Pisgat Ze'eν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ με το κέντρο της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Η απόφαση αυτή, που εγγράφεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ντε φάκτο προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ, παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, και ειδικότερα την 4η Σύμβαση της Γενεύης, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην κατασκευή μάλιστα του σχεδίου έχουν ήδη, εμπλακεί δύο ιδιωτικές γαλλικές εταιρείες, η Alstοm και η Cοnnex.
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Συμβούλιο Υπουργών έναντι των ισραηλινών αρχών, που συνεχίζουν να παραβιάζουν ανενόχλητες το διεθνές δίκαιο;
Γιατί δεν αξιοποιεί το πλαίσιο της συμφωνίας εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ για τη λήψη μέτρων προκειμένου να σταματήσουν οι παράνομοι εποικισμοί;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί έναντι της Γαλλίας και της γαλλικής κυβέρνησης ώστε οι εταιρείες που εμπλέκονται στην κατασκευή, να σεβασθούν το διεθνές δίκαιο;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω τα εξής για την ερώτηση του κ. Μπεγλίτη.
Η ΕΕ διατηρεί την ξεκάθαρη θέση της για όλες τις δραστηριότητες του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και την ανατολική Ιερουσαλήμ που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο, και την επαναλαμβάνει τακτικά, ξεκάθαρα και με έμφαση σε όλα τα επίπεδα στις διαρκείς πολιτικές επαφές της με το Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί ακολουθώντας αυτήν την πολιτική γραμμή τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, που προβλέπει τέτοιες επαφές, καθώς και το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Ισραήλ που συμφωνήθηκε στις αρχές του 2005 στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας. Η θέση αυτή δεν έχει αλλάξει. Αυτό φάνηκε και πρόσφατα, κατά τις δύο τελευταίες ευκαιρίες συζήτησης για την ειρηνευτική διαδικασία και την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δηλαδή στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, ή «σύνοδο Gymnich» που έγινε το περασμένο σαββατοκύριακο στο Salzburg. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών συνεχίζουν να ακολουθούν και απέναντι στο Ισραήλ αυτήν τη γραμμή δικαιοσύνης και ειλικρίνειας που ακολουθούμε όταν επισημαίνουμε ενέργειες που, κατά τη γνώμη μας, αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
Παναγιώτης Μπεγλίτης (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εκπρόσωπο της Αυστριακής Προεδρίας, αλλά θέλω ταυτόχρονα να εκφράσω τη λύπη μου για τον γραφειοκρατικό τρόπο με τον οποίο απάντησε ως εκπρόσωπος της Προεδρίας στην ερώτησή μου για ένα θέμα που πραγματικά συνιστά παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Πραγματικά, δεν αντιλαμβάνομαι, κύριε Υπουργέ, τη διπλή γλώσσα που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στους Παλαιστινίους και το Ισραήλ. Δεν βλέπω καμία δήλωση, καμία λήψη μέτρων για τη συνέχιση των εποικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Δεν βλέπω καμία αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δήλωση του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κυρίου Ομπρέτ, ότι θα διαμορφώσει μονομερώς τα σύνορα του Ισραήλ μέχρι το 2010.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Λυπάμαι που ο αξιότιμος βουλευτής θεώρησε την απάντησή μου γραφειοκρατική – δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Θεωρώ ότι ήμουν πολύ σαφής λέγοντας ότι το Συμβούλιο τοποθετείται με κάθε ευκαιρία ξεκάθαρα σε όλα τα επίπεδα στις περιπτώσεις που θεωρούμε ότι υπάρχουν ενέργειες αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.
Για να αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα, δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι, κατά τη γνώμη μας, το σημείο που τοποθετήθηκε το τείχος, το διαχωριστικό στο παλαιστινιακό έδαφος δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο. Επικρίναμε και επικρίνουμε σαφέστατα την εποικιστική πολιτική και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε. Ελπίζω ότι αυτά δεν τα θεωρείτε γραφειοκρατικά. Άλλωστε δεν τα κάνουμε με γραφειοκρατικό, αλλά με απόλυτα πολιτικό τρόπο.
James Hugh Allister (NI). – (EN) Δεδομένου ότι η ΕΕ ικανοποιείται και προωθεί τα διασυνοριακά έργα υποδομής στο έδαφός της, δεν θα ήταν αντιφατικό και λανθασμένο από την πλευρά της να προβάλει αντιρρήσεις για αυτό το έργο στο Ισραήλ, εφόσον οι συγκοινωνιακές συνδέσεις μπορούν να φέρουν μόνο συνοχή και κοινωνική και οικονομική βελτίωση σε αυτές τις διαφορετικές περιοχές;
Hans Winkler , Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Ναι, θα συμφωνούσα ότι θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε κάθε επαφή των λαών και όλα τα μέτρα υποδομής που προάγουν αυτές τις επαφές. Ωστόσο, θα πρέπει αυτά να ευθυγραμμίζονται με τους αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενθαρρύνουμε εκείνες τις επαφές και τα έργα που ευθυγραμμίζονται με το διεθνές δίκαιο και είμαστε επικριτικοί όταν δεν ευθυγραμμίζονται με το διεθνές δίκαιο.
Jonas Sjöstedt (GUE/NGL). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, όπως επισημαίνει η ερώτηση, εταιρείες της ΕΕ συμμετέχουν σε έργα υποδομής σε κατεχόμενη περιοχή. Πρόκειται για έργα που δεν συνάδουν σαφώς με το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή ανθρωπιστική νομοθεσία. Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, τη γραμμή τραμ που θα συνδέει εποικισμούς και τη νέα σιδηροδρομική γραμμή προς την Ιερουσαλήμ που θα περνά από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η γαλλική εταιρεία Connex εμπλέκεται στην κατασκευή αυτών των έργων. Ποια είναι η γνώμη του Συμβουλίου των Υπουργών για το γεγονός ότι εταιρείες της ΕΕ συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση αν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει σε επιχειρήσεις ότι αυτό δεν είναι θέμα του Συμβουλίου. Μπορώ μόνο να επαναλάβω όσα ήδη είπα και ζητώ συγγνώμη που επαναλαμβάνομαι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, φυσικά, προωθεί μόνο σχέδια που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες. Ασφαλώς, υπάρχουν διάφορες απόψεις για το τι ακριβώς συμφωνεί με το διεθνές δίκαιο και τι όχι. Οπωσδήποτε, όμως, το Συμβούλιο θεωρεί ότι πρέπει να προωθεί μόνο σχέδια που είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Πρόεδρος.
Ερώτηση αριθ. 4 του κ. Reinhard Rack (H-0175/06)
Θέμα: Προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων
Πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι η ενίσχυση της αμοιβαίας αναγνώρισης και η απλούστευση των διασυνοριακών διαδικασιών δε θα επιφέρει άμβλυνση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων;
Ποιοι δεσμευτικοί κανόνες απαιτούνται για να αποσαφηνιστεί η εφαρμογή των ελάχιστων δικονομικών εγγυήσεων στη διασυνοριακή έννομη κατάσταση, πρωτίστως αναφορικά με την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, η ερώτηση αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης που συζητήθηκε ήδη προηγουμένως. Θα ήθελα να πω σχετικά ότι το Συμβούλιο ανέκαθεν υπογράμμιζε πως δίνει απόλυτη προτεραιότητα στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πως αγωνιζόμαστε για την αποτροπή και την κατάργηση των βασανιστηρίων και άλλων ειδών σκληρής, απάνθρωπης και απαξιωτικής μεταχείρισης, στηριζόμενοι εδώ ιδίως στο άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.
Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο δήλωσε στα συμπεράσματα της Προεδρίας από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Τάμπερε, που αναφέρθηκαν ήδη εδώ σήμερα, ότι η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης πρέπει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της δικαστικής συνεργασίας και ότι η αμοιβαία αναγνώριση και η απαραίτητη εναρμόνιση των νομικών διατάξεων διευκολύνουν τη δικαστική προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Η Επιτροπή δήλωσε σχετικά στην ανακοίνωσή της στις 26 Ιουλίου 2000 προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τίτλο «Αμοιβαία αναγνώριση των οριστικών αποφάσεων σε ποινικές υποθέσεις» πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να επηρεαστεί αρνητικά, αλλά αντίθετα, με την εφαρμογή αυτής της αρχής –δηλαδή της αμοιβαίας αναγνώρισης– θα βελτιωθεί η μεταχείριση των υπόπτων και ο σεβασμός των δικαιωμάτων υπεράσπισης.
Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο πρόγραμμα μέτρων που ενέκριναν το Συμβούλιο και η Επιτροπή για την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης δικαστικών αποφάσεων σε ποινικές υποθέσεις. Στις 28 Απριλίου 2004, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για μια απόφαση πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με ορισμένα δικονομικά δικαιώματα σε ποινικές υποθέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία παρουσίασε στο Συμβούλιο στις 3 Μαΐου 2005. Γι’ αυτό συζητήσαμε ήδη περισσότερο ή λιγότερο εντατικά στο πλαίσιο του προηγούμενου σημείου της ημερήσιας διάταξης.
Η πρόταση αυτή, που τώρα εξετάζεται από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου και εμείς θα προσπαθήσουμε να την προχωρήσουμε σημαντικά υπό την Προεδρία μας, έχει ως στόχο τη βελτίωση των δικαιωμάτων όλων των υπόπτων και κατηγορουμένων εξασφαλίζοντάς τους ένα ενιαίο επίπεδο προστασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, το Συμβούλιο επισημαίνει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ιδίως την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – στην οποία συμμετέχουμε όλοι. Αυτό αναφέρεται και στο άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το γεγονός ότι η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης εφαρμόζεται στο πλαίσιο μιας καθαρά δικαστικής διαδικασίας σημαίνει επιπλέον ότι εξασφαλίζεται η νομική προστασία από ανεξάρτητες δικαστικές αρχές, πράγμα που αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι κατά κανόνα στα νομικά όργανα που βασίζονται στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης προβλέπεται μια γενική διάταξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αγνοηθεί η υποχρέωση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των γενικών νομικών αρχών σύμφωνα με το άρθρο 6 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, ένα περαιτέρω βήμα προς μια αποτελεσματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί και η πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη σύσταση Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2005 από την Επιτροπή και τώρα εξετάζεται από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου.
Reinhard Rack (PPE-DE). – (DE) Ευχαριστώ πολύ την Προεδρεύουσα του Συμβουλίου για τη διεξοδική απάντηση. Έχω μια συμπληρωματική ερώτηση για το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Στο δεύτερο μέρος προβλέπεται ότι το αποτέλεσμα των εργασιών της τότε συνέλευσης για τα συνταγματικά δικαιώματα θα συμπληρώνει και σε κάποιο μέτρο να ενισχύει τις διατάξεις που περιλαμβάνει το άρθρο 6 της σημερινής Συνθήκης. Μπορούμε να περιμένουμε την εφαρμογή του και από το Συμβούλιο, όπως αναφέρθηκε ήδη από την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, και θα μπορούσε αυτό να βελτιώσει γενικότερα την κατάσταση;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Φυσικά. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που λυπόμαστε γιατί η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη δεν έχει μέχρι σήμερα τεθεί σε ισχύ, γιατί κατά τη γνώμη μου ένα από τα μεγάλα της πλεονεκτήματα είναι ότι θα περιελάμβανε αυτόν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Δεν θα χρειαζόταν να συζητάμε πια ειδικά για αυτές τις ελάχιστες δικονομικές εγγυήσεις για τις οποίες συζητήσαμε πολύ διεξοδικά προηγουμένως, αν οι συνθήκες μας είχαν μία ενιαία νομική βάση.
Αυτό το θεωρώ πολύ μεγάλο πλεονέκτημα και γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχιστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η συζήτηση. Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε κάποτε εδώ σε μια λύση.
Πρόεδρος.
Ερώτηση αριθ. 5 της κ. Διαμάντως Μανωλάκου (H-0193/06)
Θέμα: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις Φιλιππίνες
Παραμένει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις Φιλιππίνες, με πρόσχημα τις υποψίες για ανατροπή της κυβέρνησης της Προέδρου Γκλόριας Αρόγιο, παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις για την άρση της. Πολλαπλασιάζονται οι διώξεις και οι συλλήψεις σε βάρος στελεχών του μαζικού δημοκρατικού κινήματος, ενώ ο στρατός διαρρέει έγγραφα για να τεκμηριώσει την ύπαρξη σχεδίου ανατροπής της Προέδρου.
Καταδικάζει το Συμβούλιο την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν ως στρατιωτικό νόμο με άλλο όνομα και η οποία αναστέλλει βασικές πολιτικές ελευθερίες; Σκοπεύει να ζητήσει την άμεση άρση της και την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε στις 24 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους η Πρόεδρος στις Φιλιππίνες ήρθη και πάλι μία εβδομάδα αργότερα, στις 3 Μαρτίου. Η Προεδρία της ΕΕ, που είχε συνεννοηθεί προηγουμένως με τους τοπικούς αρχηγούς των αποστολών στη Μανίλα, και η τρόικα της ΕΕ, που βρισκόταν στη Μανίλα από τις 28 Φεβρουαρίου ως τις 4 Μαρτίου για να συμμετάσχει στη συνάντηση της Ενδιάμεσης Ομάδας Υποστήριξης του Περιφερειακού Φόρουμ του ASEAN για τη δημιουργία μέτρων εμπιστοσύνης και την προληπτική διπλωματία, εξέφρασαν προφορικά την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πρόσφατες εξελίξεις σε συναντήσεις που έγιναν την 1η Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στις Φιλιππίνες. Επίσης, ζήτησαν τον απόλυτο σεβασμό του κράτους δικαίου, του δικαιώματος σε τακτικές διαδικασίες και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την άμεση άρση της κατάστασης ανάγκης, η οποία άλλωστε, όπως ήδη είπα, συνέβη πραγματικά στις 3 Μαρτίου.
Διαμάντω Μανωλάκου (GUE/NGL). – Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για την ενημέρωση. Πρέπει ωστόσο να σας πω ότι μπορεί να έχουμε άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, έχουν όμως συλληφθεί πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης και τώρα βρίσκονται στη φυλακή. Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω τι θα κάνετε για την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων βουλευτών αλλά και των συνδικαλιστών οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Μπορώ να διαβεβαιώσω την αξιότιμη βουλευτή ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως και σε βάρος αντιπροσώπων του λαού, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται μόνιμα, τακτικά και με κάθε ευκαιρία για την εξασφάλιση της τήρησης των αντιστοίχων διατάξεων και προδιαγραφών που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, αυτό δεν γίνεται πάντα δημόσια, διότι αυτό δεν έχει πάντα την επιθυμητή επιτυχία –μερικές φορές, η σιωπηρή διπλωματία είναι καλύτερη– αλλά γίνεται, και μάλιστα τακτικά. Πολύ συχνά γίνεται μέσω των τοπικών εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικά μέσω της τρόικας. Γίνεται σε συζητήσεις με υψηλούς αξιωματούχους των εν λόγω χωρών, και μπορώ να σας διαβεβαιώσω και πάλι ότι ασφαλώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να ασχολούμαστε με τις περιπτώσεις που αναφέρατε.
Δεύτερο μέρος
Πρόεδρος.
Ερώτηση αριθ. 6 της κ. Agnes Schierhuber (H-0179/06)
Θέμα: Πρόσβαση των καταναλωτών στη νομοθεσία
Η βελτίωση της πρόσβασης στη νομοθεσία, ιδίως για τους καταναλωτές, συγκαταλέγεται στους κυριότερους στόχους του σχεδίου δράσης της Βιέννης και του συμβουλίου του Τάμπερε. Στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις έχουν ήδη αναληφθεί ορισμένες ενέργειες, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιβολή του δικαίου στο εξωτερικό. Ειδικά όμως σε διασυνοριακά ζητήματα υπάρχει επίσης ανάγκη για απλές και ταχείες διαδικασίες, προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ.
Ποιες δικονομικές διευκολύνσεις μπορούν να αναμένουν οι πολίτες της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα στο εγγύς μέλλον και ποιες βελτιώσεις διασφαλίζονται με αυτόν τον τρόπο, ιδίως όσον αφορά το νομικό καθεστώς που διέπει τους καταναλωτές;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Θα ήθελα να πω σε σχέση με την ερώτηση της κ. Schierhuber για τη βελτίωση της πρόσβασης των καταναλωτών της Ευρώπης στη νομοθεσία ότι το Συμβούλιο ακολουθεί αυτό το διάστημα στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις τους σκοπούς του προγράμματος της Χάγης του 2004 και του σχετικού σχεδίου δράσης του 2005. Σε αυτούς συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων και η δημιουργία νέων διαδικασιών για να μπορούν οι πολίτες της ΕΕ να επιτυγχάνουν ευκολότερα και γρηγορότερα μια δικαστική απόφαση για διασυνοριακές διενέξεις.
Πρόκειται συγκεκριμένα ιδίως για δύο κανονισμούς: πρώτον, τον κανονισμό για την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής διαδικασίας εντολής πληρωμής και, δεύτερον, τον κανονισμό για την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής διαδικασίας μικρών απαιτήσεων. Εφόσον πρόκειται για κανονισμούς, και στις δύο διαδικασίες συμπεριλαμβάνεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.
Και οι δύο κανονισμοί προσφέρουν νέες δικονομικές δυνατότητες, σκοπός των οποίων είναι ιδίως και η προστασία των καταναλωτών σε ολόκληρη την Ένωση. Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας καταναλωτής αντιμετωπίζει μία διαφορά σε συνάρτηση με τις διασυνοριακές οικονομικές συναλλαγές του, πρέπει να μπορεί τώρα να καταφύγει στα όργανα της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των δικαστικών υπηρεσιών των επιμέρους κρατών μελών.
Ως εκ τούτου, οι δύο νέες διαδικασίες θα συμπληρώσουν τα μέχρι τώρα υπάρχοντα μέσα στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας –αναφέρω ενδεικτικά την απλοποιημένη διαδικασία προσκόμισης αποδείξεων και τις ελάχιστες προδιαγραφές για τη νομική συνδρομή– διευρύνοντας έτσι περαιτέρω τις δυνατότητες νομικής προστασίας εντός της ΕΕ.
Με τον κανονισμό για την ευρωπαϊκή εντολή πληρωμής, οι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν μελλοντικά να ζητήσουν με αίτησή τους στο δικαστήριο την έκδοση ευρωπαϊκής εντολής πληρωμής σχετικά με ειδοποιήσεις πληρωμής που πιθανόν δεν έχουν γίνει από τον οφειλέτη. Αν στη συνέχεια ο οφειλέτης δεν καταθέσει προσφυγή, η διαταγή πληρωμής τίθεται σε ισχύ και γίνεται εκτελεστή. Αυτό διευκολύνει τον πιστωτή να διεκδικήσει την εκτέλεση της εντολής στα κράτη μέλη.
Μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο του 2005, το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης μπόρεσε ήδη να επιτύχει στο τελευταίο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 21 Φεβρουαρίου 2006 πολιτική συμφωνία για αυτόν τον κανονισμό. Μετά από την επεξεργασία του κανονισμού από τους νομικούς-γλωσσολόγους, τον Απρίλιο του 2006 θα εγκριθεί από το Συμβούλιο σε πρώτη ανάγνωση ως σημείο Α. Ακόμα και έτσι, υπολογίζουμε ότι στη συνέχεια ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.
Με την καθιέρωση μιας ευρωπαϊκής διαδικασίας μικρών απαιτήσεων –που είναι το δεύτερο πολύ ουσιαστικό σημείο εδώ– θα διευκολυνθεί και θα επιταχυνθεί η διασυνοριακή εκτέλεση για τις μικρές απαιτήσεις. Η διαδικασία αυτή, που βασικά είναι σχεδιασμένη για να διεξάγεται γραπτώς, αφορά δικαστικές αποφάσεις για απαιτήσεις ύψους μέχρι 2 000 ευρώ. Για να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη επίσπευση προβλέπονται προθεσμίες και για τις επιμέρους φάσεις της διαδικασίας, τις οποίες θα πρέπει να τηρούν όχι μόνο τα δικαστήρια, αλλά και οι εμπλεκόμενοι.
Πέρα από αυτά, το δικαστήριο καθορίζει κατά την κρίση του ανάλογα με την κάθε περίπτωση τα μέσα και το εύρος των αποδείξεων. Για τον σκοπό αυτόν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και μέσα των σύγχρονων τεχνολογιών της επικοινωνίας όπως η βιντεοδιάσκεψη και άλλα, στο μέτρο, φυσικά, που αυτό επιτρέπεται στα εκάστοτε κράτη μέλη. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στη διάρκεια της Προεδρίας μας με εντατικούς ρυθμούς τις εργασίες μας που αφορούν τον κανονισμό για τις μικρές απαιτήσεις και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να την ολοκληρώσουμε σε αρκετό βαθμό.
Agnes Schierhuber (PPE-DE). – (DE) Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας, κυρία Πρόεδρε. Αναφερθήκατε στη διαδικασία για τις μικρές απαιτήσεις και τη διασυνοριακή προστασία και για τις δύο πλευρές. Η συμπληρωματική μου ερώτηση είναι η εξής: πώς θα ενημερώνονται μελλοντικά οι ευρωπαίοι καταναλωτές για τις δυνατότητές τους για νομική προστασία;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, γενικά προσφέρονται πάρα πολλές πληροφορίες στους πολίτες της Ευρώπης. Εδώ είναι πολύτιμη ιδίως η προσφορά του δικαστικού άτλαντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ο καθένας μπορεί να βρει στο Διαδίκτυο, γιατί εκεί μπορεί κανείς να βρει πολύ εύκολα τις δικαστικές αρμοδιότητες και άλλα παρόμοια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πτυχή.
Φυσικά, φροντίζουμε να μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες τη μεγαλύτερη δυνατή ενημέρωση, ειδικά σε σχέση με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, και έτσι είναι σημαντικό να διαβιβάζονται άμεσα οι πληροφορίες. Κατά την άποψή μας όμως, γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει πολύ καλή, πολύ γρήγορη και πολύ αποτελεσματική συνεργασία στο πλαίσιο των κύριων θεσμικών οργάνων που εμπλέκονται εδώ. Η πτυχή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εγώ θεωρώ απολύτως απαραίτητο να εργαστούμε εντατικά στα κράτη μέλη για τη λήψη πληροφοριών από τα δικαστήρια, έτσι ώστε να μπορούν να διαβιβαστούν οι απαραίτητες πληροφορίες από τα δικαστήρια στους πολίτες. Η πτυχή αυτή είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Ένα καλό σύστημα δικαιοσύνης στην Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν ο πολίτης γνωρίζει σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί.
Reinhard Rack (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε του Συμβουλίου, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ τις νέες δυνατότητες του Διαδικτύου και ιδίως το ηλεκτρονικό εμπόριο. Έχει εξεταστεί σε συνάρτηση με αυτό η βελτίωση ή η προστασία των ενδίκων μέσων; Πόσο σύντομα και πόσο γρήγορα μπορούμε να περιμένουμε εδώ αποτελέσματα που θα συνιστούν βελτίωση συγκριτικά με τη σημερινή κατάσταση;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Σε γενικές γραμμές έχετε ασφαλώς δίκιο, κύριε βουλευτή: ο τομέας του ηλεκτρονικού εμπορίου θα διαδραματίσει μελλοντικά πολύ σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη. Υπάρχουν βέβαια ήδη ρυθμιστικά μέσα, στων οποίων τις διατάξεις έχει ήδη αρχίσει να συμπεριλαμβάνεται η προστασία του καταναλωτή, διότι γνωρίζουμε ότι εδώ είναι δυνατόν να σημειωθούν συχνά καταχρήσεις. Γνωρίζω επίσης ότι μεμονωμένοι πάροχοι υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου χρησιμοποιούν ήδη σήματα ποιότητας και άλλα παρόμοια, που αποτελούν τον δικό τους τρόπο προσέγγισης. Πιστεύω ότι στη συνέχεια θα ασχοληθούμε και εδώ με αυτά τα μέσα, και μάλιστα όχι πρωτίστως στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά μάλλον στον τομέα του Συμβουλίου Ανταγωνισμού.
Richard Seeber (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Πρόεδρε του Συμβουλίου, και εγώ πιστεύω ότι στην εσωτερική αγορά πρέπει να υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα δικαίου και ιδίως ένα λειτουργικό σύστημα επιβολής του νόμου. Τι έχει προγραμματιστεί όμως ως προς τις δαπάνες; Η επιβολή του νόμου είναι πάντα και θέμα κόστους. Θα υπάρξει εδώ μία ενιαία ευρωπαϊκή ρύθμιση ή θα παραμείνουμε σε επιμέρους εθνικές ρυθμίσεις;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Ο αξιότιμος βουλευτής έθιξε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο που, φυσικά, είναι ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης, ιδιαίτερα στην περίπτωση του κανονισμού για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών. Βασικά δεν προβλέπεται εδώ η υποχρεωτική παρουσία δικηγόρου και αυτό, φυσικά, θέτει ένα καίριο θέμα σε σχέση με το κόστος και ειδικότερα την κάλυψη των δικαστικών δαπανών, για την οποία ισχύουν διαφορετικές ρυθμίσεις στα κράτη μέλη.
Γενικά, έχουμε ήδη καταβάλει προσπάθειες δημιουργίας νομικών μέσων στο πλαίσιο της νομικής συνδρομής, τα οποία ήδη εφαρμόζονται. Για τον άλλο τομέα ασφαλώς θα πρέπει ακόμα να εξετάσουμε την καθιέρωση περαιτέρω μέσων. Διαπίστωσα στις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας του Συμβουλίου ότι αυτό είναι ένα σημείο που συζητείται από τους εμπειρογνώμονές μου και για το οποίο, ασφαλώς, θα μπορέσουμε να επεξεργαστούμε μια λύση σε σχέση με την ευρωπαϊκή διαδικασία μικροδιαφορών.
Πρόεδρος.
Ερώτηση αριθ. 7 της κ. Sarah Ludford (H-1113/05)
Θέμα: Απόφαση πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία
Προτίθεται η αυστριακή προεδρία να ανανεώσει τις προσπάθειές της ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Συμβούλιο για μια απόφαση πλαίσιο σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που είχε προτείνει η Επιτροπή το 2001 και είχε υποστηρίξει ενθέρμως το Κοινοβούλιο;
Δεδομένης της ενοχλητικής εικόνας που εμφανίζεται σε εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου των φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας με έδρα τη Βιέννη σχετικά με το μέγεθος και την αποτυχία να αντιμετωπισθεί η εγκληματικότητα λόγω ρατσισμού στην Ευρώπη, πώς δικαιολογείται από το Συμβούλιο το γεγονός ότι δεν δίδεται προτεραιότητα σε μια νομοθεσία με πανευρωπαϊκή προσέγγιση, ώστε να τεθούν εκτός νόμου εγκληματικές συμπεριφορές που παρακινούνται από ρατσιστικό μίσος;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, τώρα περνάμε και πάλι σε έναν πολύ ευαίσθητο τομέα. Ως γνωστόν, στις 29 Νοεμβρίου 2001 είχε υποβληθεί πρόταση απόφασης πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2003, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την εν λόγω πρόταση.
Στη συνέχεια, τον Μάρτιο του 2003, η ιταλική αντιπροσωπεία υπέβαλε μια εναλλακτική εκδοχή της πρότασης απόφασης πλαισίου. Όμως, και αυτή η εκδοχή δεν εγκρίθηκε από τις αντιπροσωπείες. Στις 24 Φεβρουαρίου 2005 το Συμβούλιο ανέθεσε στην ομάδα εργασίας για το ουσιαστικό ποινικό δίκαιο να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις για την πρόταση απόφασης πλαισίου. Έτσι η ομάδα επανέλαβε τις εργασίες για την πρόταση επί τη βάσει της κατάστασης που είχε επιτευχθεί το 2003. Κατά τη συζήτηση για την απόφαση πλαίσιο στη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 2 και 3 Ιουνίου 2005, κατέστη σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό ήταν φυσικά θλιβερό, κυρίως και για εκείνα τα κράτη μέλη που είχαν υποστηρίξει θερμά αυτήν την απόφαση πλαίσιο.
Η αυστριακή Προεδρία δεν θεωρεί, λόγω της προϊστορίας που μόλις σας διηγήθηκα, ότι η επανάληψη των διαπραγματεύσεων μπορεί να έχει επιτυχία στην παρούσα φάση. Όμως, η Προεδρία δεν θέλει να αφήσει στάσιμη αυτήν την πολύ σημαντική υπόθεση και κυρίως το πολιτικό μήνυμα που κρύβει. Γι’ αυτό θα διεξαγάγουμε –σε συμφωνία και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Φαινομένων Ρατσισμό και Ξενοφοβίας– στη διάρκεια της Προεδρίας μας ένα σεμινάριο για το θέμα αυτό. Περιμένουμε να παρακολουθήσουν περίπου 100 άτομα το εν λόγω σεμινάριο, που θα διεξαχθεί από τις 20 ως τις 22 Ιουνίου 2006 στη Βιέννη και όπου θα αναλυθούν επιλεγμένα προβλήματα που σχετίζονται με την εν λόγω πρόταση.
Όπως, ασφαλώς, μπορείτε να φανταστείτε –άλλωστε αυτό το είδαμε και στο πλαίσιο της πρόσφατης συζήτησης για τις γελοιογραφίες– εδώ κινούμαστε και πάλι ακριβώς στο ίδιο πεδίο έντασης μεταξύ του πολιτικού μας μηνύματος –ότι είμαστε σαφώς εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας– και της ελευθερίας έκφρασης. Αυτήν ακριβώς την ένταση πρέπει να διαλύσουμε, αν θέλουμε να κάνουμε εδώ πραγματικά ένα σημαντικό βήμα προόδου. Αυτά ακριβώς είναι και τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το σεμινάριο.
Ως προς τη συμμετοχή στο εν λόγω σεμινάριο, έχει προγραμματιστεί να λάβουν μέρος από δύο εκπρόσωποι των κρατών μελών, των υπό ένταξη χωρών και των υποψηφίων χωρών. Θέλουμε κυρίως να προσκαλέσουμε και ΜΚΟ που είναι εξοικειωμένες με αυτά τα θέματα, καθώς και εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Γραφείου των Δημοκρατικών Θεσμών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, του δικτύου ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων για τα θεμελιώδη δικαιώματα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Φυσικά, θα κληθούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα λάβουν επίσημη πρόσκληση για το σεμινάριο στο τέλος Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχει οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορούμε να το παρουσιάσουμε.
Επιπροσθέτως, επιτρέψτε μου να επισημάνω –όπως έκανα ήδη σχετικά με την ερώτηση 4 για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων– ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τον Δεκέμβριο του 2003 τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, πράγμα που επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο του 2004. Αυτό το διάστημα εξετάζεται στην ad hoc ομάδα εργασίας του Συμβουλίου για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ευρωπαϊκή ιθαγένεια η πρόταση κανονισμού που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούνιο του 2005. Ο οργανισμός προβλέπεται να αρχίσει να εργάζεται την 1η Ιανουαρίου 2007. Γνωρίζουμε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ στενό, αλλά ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το τηρήσουμε.
Η αυστριακή Προεδρία δίνει εξαιρετικά μεγάλη προτεραιότητα σε αυτά τα θέματα και ελπίζει να μπορέσει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη έναρξη των εργασιών του οργανισμού.
Sarah Ludford (ALDE). – (EN) Υπάρχουν ορισμένα δύσκολα θέματα –όπως η άρνηση του Ολοκαυτώματος και η προστασία της ελευθερίας του λόγου– αλλά είναι σκανδαλώδες το γεγονός ότι το 2006 δεν υπάρχει ακόμα απάντηση σε επίπεδο ΕΕ στο ανησυχητικό και αυξανόμενο πρόβλημα της ρατσιστικής βίας. Πρέπει να καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με το βασικό θέμα της πρόληψης των καθημερινών φυλετικών διακρίσεων και του μίσους που υφίστανται πολλοί από τους πολίτες και τους κατοίκους των χωρών μας.
Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, επί του παρόντος δεν καταγράφουν καν τις ρατσιστικές επιθέσεις. Παρακαλώ κατονομάστε τα κράτη μέλη που κωλυσιεργούν και εμποδίζουν την έγκριση αυτής της απόφασης πλαισίου και κάνετε μια εντατική προσπάθεια κατά τη διάρκεια της Προεδρίας σας ώστε να κηρυχθούν παράνομα τα εγκλήματα φυλετικού μίσους. Βάλτε τα δυνατά σας!
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω με τη δήλωσή σας. Φυσικά, από την πλευρά της Προεδρίας υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για να δώσουμε και εδώ ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα. Θεωρούμε δεδομένο ότι με αυτό το σεμινάριο που θα διοργανώσουμε, θα εξωτερικευτεί και πάλι το θέμα και χάρη στις απόψεις των εμπειρογνωμόνων –που θα είναι πάρα πολλές– θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μας δώσει μελλοντικά τη δυνατότητα να βρούμε την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ των κοινών μας μελημάτων, συγκεκριμένα, από τη μία, να αντιμετωπίσουμε πολύ αποτελεσματικά τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και, από την άλλη, να μην διακυβεύσουμε με τον τρόπο αυτόν την ελευθερία έκφρασης. Θέλουμε οπωσδήποτε να σημειώσουμε ουσιαστική πρόοδο και ελπίζουμε ότι στη συνέχεια, κατά την φινλανδική Προεδρία, θα έχει δοθεί νέα ώθηση και θα επιτευχθεί επί τη βάσει των εργασιών μας να κλείσει αυτός ο φάκελος ή τουλάχιστον να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Μανώλης Μαυρομμάτης (PPE-DE). – Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία έχει φτάσει ακόμα και στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο. Και σαφώς γνωρίζετε πολύ καλά ότι είχαμε πολλά επεισόδια εναντίον εγχρώμων αθλητών και ποδοσφαιριστών σε πολλές διοργανώσεις και πολλούς αγώνες –ποδοσφαιρικούς κυρίως– σε Αγγλία, Ισπανία, Γαλλία, κ.ο.κ. Προτίθεται η Αυστριακή Προεδρία να εισηγηθεί στη Γερμανία τη λήψη μέτρων εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στη διάρκεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος το προσεχές καλοκαίρι; Και πώς θα τα αντιμετωπίσετε εσείς αυτά, αφού θα είσαστε ακόμα υπό την Προεδρία;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Θεωρούμε δεδομένο ότι η Γερμανία είναι ένα κράτος δικαίου και ότι είναι θέμα των γερμανικών αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, και στο διάστημα του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Είμαι βέβαιη ότι η Γερμανία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα.
Gay Mitchell (PPE-DE). – (EN) Η ερώτησή μου, αριθ. 8, αφορά επίσης την ξενοφοβία. Οι υπουργοί συνεχίζουν να δίνουν μακροσκελείς απαντήσεις. Μήπως θα ήταν δυνατόν, από ευγένεια προς τους βουλευτές, να απαντούν στις ερωτήσεις συνολικά όταν αυτές αφορούν το ίδιο θέμα;
Έρχομαι εδώ κάθε μήνα για να υποβάλω ερωτήσεις, αλλά δεν φτάνουμε ποτέ σε αυτές. Δίνονται απαντήσεις μόνο σε έναν πολύ μικρό αριθμό ερωτήσεων και οι απαντήσεις επιτρέπεται να συνεχίζονται επί μακρόν. Η αμέσως επόμενη ερώτηση που φέρει το όνομά μου αφορά το θέμα της ξενοφοβίας και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν απαντήθηκε μαζί με την ερώτηση αριθ. 7.
Bill Newton Dunn (ALDE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, επί διαδικαστικού θέματος, η υπουργός Δικαιοσύνης της Αυστρίας έχει διανύσει τόση απόσταση για να έλθει ως εδώ. Μας ζητήθηκε να καταθέσουμε ερωτήσεις προς εκείνη. Υποχρεωθήκαμε να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο. Ορισμένες από αυτές τις ερωτήσεις κατατέθηκαν τον Δεκέμβριο, αλλά περιμέναμε υπομονετικά τρεις μήνες προκειμένου να απευθύνουμε τις ερωτήσεις σε εκείνη. Τώρα της δίνεται η δυνατότητα να απαντήσει σε δύο μόνο ερωτήσεις μετά από τρεις μήνες!
Δεν είναι δικό της σφάλμα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ήλθε –σας ευχαριστούμε που ήλθατε, κυρία Υπουργέ– αλλά παρακαλώ μεταφέρετε στον Πρόεδρο Borrell ότι αυτή η διαδικασία είναι μια αποτυχία. Δεν λειτουργεί. Δεν είναι καλό σύστημα να έρχεται εδώ ένας Υπουργός και να απαντά σε δύο ερωτήσεις μετά από τρεις μήνες.
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ κ. KAUFMANN Αντιπροέδρου
Πρόεδρος . Ερώτηση αριθ. 8 του κ. Gay Mitchell (H-0138/06)
Θέμα: Η ξενοφοβία στην ΕΕ
Διαθέτει το Συμβούλιο συνεκτικό σχέδιο δράσης με στόχο τον αυξανόμενο βαθμό ξενοφοβίας που βιώνει κανείς εντός της ΕΕ, ιδίως εις βάρος πολιτών από κράτη μέλη της ΕΕ οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε άλλα κράτη μέλη ως μειονότητες;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, βασικά απάντησα μαζί τις ερωτήσεις 7 και 8 της Sarah Ludford και του Gay Mitchell, φυσικά όμως είμαι πρόθυμη να απαντήσω σε συμπληρωματικές ερωτήσεις.
Gay Mitchell (PPE-DE). – (EN) Με δεδομένο ότι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός εκδηλώνονται συχνά στα αθλητικά γεγονότα, θα εξετάσει η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου, στο πλαίσιο του σχεδίου, τη χρήση του αθλητισμού ως μέσο καταπολέμησης της ξενοφοβίας; Οι βελανιδιές φύονται από βελανίδια.
Στην περιφέρειά μου, η ποδοσφαιρική ομάδα Crumlin United FC –μια ομάδα νέων από όπου προήλθε ο Robbie Keane– διοργανώνει κάθε χρόνο ένα σαββατοκύριακο αθλητικών εκδηλώσεων, στη διάρκεια του οποίου ο κόσμος συμμετέχει όχι μόνο σε αθλήματα αλλά και σε πολιτιστικές ανταλλαγές. Θα εξέταζε η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ένα σαββατοκύριακο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιούνται αντίστοιχες αθλητικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, ώστε να χρησιμοποιηθεί ο αθλητισμός ως μέσο για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας;
Karin Gastinger, Προεδρεύουσα του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Mitchell, θεωρώ ότι αυτό είναι καταρχήν καλή ιδέα γιατί πιστεύω και εγώ ότι πρέπει να προσπαθήσουμε μαζί να μην έχουν καμία ευκαιρία ο ρατσισμός και η ξενοφοβία στην Ευρώπη. Θεωρώ και εγώ ότι ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει εδώ γέφυρες, γιατί όταν αθλούνται μαζί κυρίως οι νέοι, που είναι το μέλλον μας, αλλά και πολλοί ενήλικες, μπορούν να έχουν στη συνέχεια και άλλες κοινές δραστηριότητες.
Εδώ, όμως, δεν παίζει ρόλο μόνο ο αθλητισμός. Εγώ βλέπω και συγκεκριμένες ευκαιρίες στον τομέα του πολιτισμού. Αυτά, βέβαια, δεν έχουν τώρα άμεση σχέση, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τέτοιες γέφυρες σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία πολλές φορές συνδέονται με προκαταλήψεις. Οι προκαταλήψεις δημιουργούνται τις περισσότερες φορές όταν κάποιος δεν γνωρίζει έναν άλλο πολιτισμό, γιατί συχνά όλα όσα δεν γνωρίζουμε συνδέονται με τον φόβο. Εφόσον ο φόβος στη συνέχεια δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα, ασφαλώς μπορούν να γεννηθούν έτσι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Γι’ αυτό πρέπει να επικροτηθεί οτιδήποτε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να γνωριστούμε καλύτερα, να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα άλλους πολιτισμούς, για να μπορέσουμε να υπερνικήσουμε έτσι την ξενοφοβία.
Επειδή με ρωτήσατε συγκεκριμένα υπό την ιδιότητά μου ως υπουργού Δικαιοσύνης, σας λέω ότι το θέμα είναι αν έχουμε πραγματικά ως Συμβούλιο την ανάλογη αρμοδιότητα στο πλαίσιο της Συνθήκης ΕΕ. Εγώ, όμως, πιστεύω ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό μήνυμα που πρέπει να το διαδώσουμε όλοι μαζί.
Πρόεδρος. Ευχαριστώ πολύ για αυτά τα σχόλια. Θα τα συζητήσουμε με την Προεδρία του Συμβουλίου και θα δούμε πώς θα ενεργήσουμε την επόμενη φορά για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Claude Moraes (PSE). – (EN) Επί διαδικαστικού ζητήματος, δεν είμαι βέβαιος ότι έχει γίνει κατανοητό το θέμα. Η αυστριακή Προεδρία επέλεξε να αλλάξει το σύστημα απάντησης των ερωτήσεων που απευθύνονται προς το Συμβούλιο, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα μια τρίμηνη αναμονή για πολλούς από τους εγγεγραμμένους εδώ, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Ο κ. Newton Dunn αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα.
Περιμέναμε τρεις μήνες. Η υπουργός υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρη. Δεν είναι δικό της σφάλμα το γεγονός ότι η Προεδρία αποφάσισε να αλλάξει το σύστημα. Η υπουργός υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρη απαντώντας σε μία επιπλέον ερώτηση. Δεν έχω ξαναδεί να συμβαίνει αυτό στο παρελθόν.
Ωστόσο, μπορείτε παρακαλώ να αναθεωρήσετε τώρα αυτήν την απόφαση και να επιστρέψετε στο παλαιό σύστημα; Το υπάρχον σύστημα απλά δεν είναι λειτουργικό. Έχουμε καταθέσει σοβαρές ερωτήσεις για τη ριζοσπαστική δράση και για άλλα θέματα, οι οποίες δεν απαντήθηκαν σήμερα, μετά από τρεις μήνες. Σας παρακαλώ να εξετάσετε την επαναφορά στο παλαιό σύστημα.
Πρόεδρος. Οι ερωτήσεις στις οποίες δεν δόθηκε απάντηση ελλείψει χρόνου θα λάβουν γραπτές απαντήσεις (βλ. Παράρτημα).