Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 14 Μαρτίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

18. Ώρα των Ερωτήσεων (ερωτήσεις προς την Επιτροπή)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει την Ώρα των Ερωτήσεων προς την Επιτροπή (B6-0013/2006).

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Carnero González (PSE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, παρακαλώ συγχωρείστε με για τον χρόνο που δαπανώ πριν ξεκινήσουμε τις Ερωτήσεις προς την Επιτροπή, αλλά θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξή μου, ή μάλλον την κατάπληξή μου, για αυτό που συνέβη σε μία από τις ερωτήσεις που είχα υποβάλει ειδικά για αυτήν τη συνεδρίαση.

Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα πληροφορήθηκα ότι η ερώτησή μου σχετικά με τη διατήρηση ή την τροποποίηση της απόφασης για τη μείωση του αριθμού των ισπανών μεταφραστών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επρόκειτο να είναι η τρίτη ερώτηση κατά τη διάρκεια αυτής της Ώρας των Ερωτήσεων, χθες το βράδυ έλαβα μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έκρινε την ερώτησή μου μη αποδεκτή.

Σήμερα έλαβα μια επιστολή από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, κ. Harald Rømer, στην οποία μου εξηγεί ότι αυτή η απόφαση ελήφθη διότι δόθηκε προφορική απάντηση σε μια παρόμοια ερώτησή μου τον Φεβρουάριο.

Ο κ. Rømer σίγουρα διάβασε μόνο τον τίτλο της ερώτησής μου, που είναι ο ίδιος, αλλά δεν διάβασε το κείμενο. Το κείμενο της ερώτησής μου τον Φεβρουάριο και το κείμενο της ερώτησής μου αυτόν τον μήνα είναι εντελώς διαφορετικά. Θα μπορούσε να μου πει κάποιος, για παράδειγμα, πότε η Επιτροπή είπε αν πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των μεταφραστών στην ισπανική υπηρεσία στους 67 μέχρι το τέλος του έτους ή πώς πρόκειται να διατηρήσει μια απόφαση σαν αυτή στην επόμενη Διάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής, η οποία θα διεξαχθεί στη Βιέννη;

Δεν δέχομαι τη δήλωση ότι η ερώτησή μου δεν είναι αποδεκτή. Πιστεύω ότι παραβιάζει τα δικαιώματά μου ως βουλευτή του Κοινοβουλίου, και απαιτώ η ερώτησή μου να λάβει μια απάντηση, αν όχι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συνεδρίασης, τότε τον προσεχή μήνα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Carnero González. Θα το διαβιβάσω στον κ. Rømer, στη γραμματεία, που έλαβε την απόφαση. Θα ήθελα, όμως, να σας επιστήσω παράλληλα και πάλι την προσοχή στον Κανονισμό μας και συγκεκριμένα στο παράρτημα ΙΙ σημείο 3, που αφορά τη διεξαγωγή της Ώρας των Ερωτήσεων σύμφωνα με το άρθρο 109. Εκεί αναφέρεται ότι μια ερώτηση δεν γίνεται παραδεκτή, εάν κατά τους τρεις τελευταίους μήνες ετέθη και έλαβε απάντηση ίδια ή παρεμφερής ερώτηση. Προφανώς, αυτή είναι η βάση της απόφασης. Αυτό μπορώ να σας το πω ήδη, αλλά θα μεταβιβάσω οπωσδήποτε αυτό που είπατε.

Πρώτο Μέρος

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος.

Ερώτηση αριθ. 44 του κ. Bill Newton Dunn (H-0134/06)

Θέμα: Προϋπολογισμός για το πρόγραμμα Trans Crime

Ο Προϋπολογισμός που έχει χορηγηθεί από την Επιτροπή στο πρόγραμμα Trans Crime επαρκεί μόνο για την ΕΕ των 15 παλαιών κρατών μελών. Επειδή όμως το μεγαλύτερο μέρος του οργανωμένου εγκλήματος ευρείας κλίμακας προέρχεται εκτός της ΕΕ από τα ανατολικά και νοτιοανατολικά, δεν θα ήταν καλύτερο να διευρυνθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος ώστε να επιτρέψει τη συμμετοχή και των 25 κρατών μελών της ΕΕ;

 
  
MPphoto
 
 

  Franco Frattini, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (IT) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η ερώτηση εγείρει ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς αναφέρεται στους πόρους ενός πολύ σημαντικού για εμάς προγράμματος, και συγκεκριμένα ενός προγράμματος έρευνας που αφορά το ζήτημα της εγκληματικότητας.

Για τεχνικούς λόγους, δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί η χρηματοδότηση όπως ζητά ο κ. Newton Dunn, καθώς πρόκειται για σχέδιο του 2004 που θα ολοκληρωθεί το 2006. Μπορούμε, ωστόσο, να οργανώσουμε στο πλαίσιο του ίδιου αυτού προγράμματος σεμινάρια που θα επεκτείνονται στις δραστηριότητες και στις αναλύσεις των νέων κρατών μελών, όπως επιθυμεί ο κ. Newton Dunn.

Υπάρχει επίσης ένα διαφορετικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται και αυτό από την Επιτροπή, αφορά όλα τα κράτη μέλη, και συνεπώς και τις νέες χώρες, και αποσκοπεί στη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και πληροφοριών για πέντε τύπους σοβαρών αδικημάτων: τη διαφθορά, την απάτη, την παράνομη εμπορία πολιτιστικών αγαθών, την παραποίηση, την πειρατεία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών και την πορνογραφία. Όσον αφορά τα εν λόγω ζητήματα, το πρόγραμμα αυτό επεκτείνεται σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Bill Newton Dunn (ALDE). – (EN) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίτροπο για αυτήν την απάντηση. Νομίζω ότι εκπέμπουμε στο ίδιο μήκος κύματος εδώ, και το γνωρίζει και εκείνος. Στην πραγματικότητα είχαμε τον ίδιο στόχο.

Συνεπώς, σας ευχαριστώ για αυτές τις πληροφορίες, κύριε Επίτροπε. Θα ήθελα απλώς να ρωτήσω πότε πιστεύετε ότι θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα. Πότε θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα, ώστε να έχουμε πραγματικά μια εναρμονισμένη συλλογή στατιστικών δεδομένων σε όλη την ΕΕ;

 
  
MPphoto
 
 

  Franco Frattini, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί εντός ολίγων εβδομάδων, τον Απρίλιο του 2006. Το επόμενο πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη και θα ολοκληρωθεί εντός του έτους. Μπορούμε, συνεπώς, να πούμε ότι εφέτος θα έχουμε στη διάθεσή μας ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία για τα προ του 2004 κράτη μέλη και, εντός του έτους, για όλα τα άλλα κράτη μέλη.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 45 του κ. Cristobal Montoro Romero (H-0157/06)

Θέμα: Κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Απασχολεί την Επιτροπή η αύξηση των επιτοκίων σε μια στιγμή κατά την οποία ο πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν δίνει σημεία επιτάχυνσης;

Ποιες συνέπειες εκτιμά η Επιτροπή ότι θα έχει η αύξηση αυτή στην αρχόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και την απασχόληση στη ζώνη του ευρώ;

Δεύτερο μέρος

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Η ερώτηση αφορά την πολιτική επιτοκίων και τη νομισματική πολιτική.

Εξ ονόματος της Επιτροπής, πρέπει να πω ότι η νομισματική πολιτική –και, ως εκ τούτου, οι αποφάσεις για τις μεταβολές των επιτοκίων– αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ανεξαρτησία της παγιώνεται στη Συνθήκη. Αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στη ζώνη του ευρώ μέσω της διασφάλισης ότι οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες στη ζώνη του ευρώ θα εξακολουθήσουν να έχουν ως σταθερό σημείο αναφοράς επίπεδα συνεπή με τη σταθερότητα των τιμών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στη ζώνη του ευρώ. Το τρέχον ύψος των επιτοκίων σε όλο το φάσμα λήξεων παραμένει χαμηλό σύμφωνα με τα ιστορικά πρότυπα, τόσο σε ονομαστικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο.

Όσον αφορά το τελευταίο μέρος της ερώτησης για τις οικονομικές προοπτικές, στην τελευταία προσωρινή της πρόβλεψη η Επιτροπή ανέμενε επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης το 2006 κατά 1,9% έως 2% στη ζώνη του ευρώ, ποσοστό που πλησιάζει τις εκτιμήσεις του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ. Εντούτοις, η Επιτροπή είναι προσεκτική όσον αφορά τον σχολιασμό των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς πρόκειται για τομέα που υπάγεται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Τράπεζας.

 
  
MPphoto
 
 

  Cristóbal Montoro Romero (PPE-DE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, ο αναγκαίος θεσμικός σεβασμός και η προσοχή δεν μας εμποδίζουν να κάνουμε πολιτικές αξιολογήσεις των αποφάσεων των θεσμικών οργάνων, όπως στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση των επιτοκίων της οποίας, σε μια εποχή χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και έλλειψης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μάλλον ανησυχητική για εκατομμύρια Ισπανούς, εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες, εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και εκατομμύρια οικογένειες με υποθήκες.

Γι’ αυτό είπα, κύριε Επίτροπε, ότι καλώ μετ’ επιτάσεως την Επιτροπή να κάνει επίσης μια πολιτική πρόταση με σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Το πολιτικό μήνυμα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ένα εξαιρετικά ανεξάρτητο όργανο, όπως ορίζει η Συνθήκη. Ως οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, μπορώ να εμβαθύνω σε αυτό το θέμα. Μπορώ μόνο να πω ότι οι στόχοι της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής βασίζονται στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος έχει μεγάλη κοινωνική σημασία, και σε αυτό το πλαίσιο η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής αποτελεί έναν πολύπλοκο μηχανισμό.

Όλοι οι δανειζόμενοι θέλουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια. Αυτά τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά επί του παρόντος στην Ευρώπη και δεν πλήττουν την οικονομική ανάπτυξη. Μπορώ να μιλήσω μόνο ως οικονομολόγος. Η θέση της Επιτροπής είναι ότι η πολιτική των επιτοκίων παραμένει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 
  
MPphoto
 
 

  Paul Rübig (PPE-DE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, φυσικά η πολιτική των επιτοκίων έχει μεγάλη επίδραση στο δημόσιο χρέος. Ποια είναι η άποψη του Επιτρόπου για την πολιτική των επιτοκίων σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης;

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες υιοθετούσαν διάφορα και ριζικά μέτρα. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επιτόκια αυξήθηκαν ξαφνικά στο 17% και η πρόσθετη προσφορά χρήματος πιέστηκε πραγματικά καθοδικά. Αλλά, σε αυτό το στάδιο, η μεταβολή των επιτοκίων είναι αρκετά μετριοπαθής στην Κεντρική Τράπεζα. Είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις, τα οικονομικά στοιχεία και τις προοπτικές. Εμείς δεν επεμβαίνουμε σε αυτές τις πολιτικές.

 
  
MPphoto
 
 

  Justas Vincas Paleckis (PSE). – (EN) Κύριε Επίτροπε, τρία κράτη –η Σλοβενία, η Λιθουανία και η Εσθονία– θα ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ το προσεχές έτος. Αν αυτές οι τρεις μικρές οικονομίες επιτύχουν να ενταχθούν, τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό το γεγονός στα επιτόκια και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη; Υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν αλλαγές;

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Όσον αφορά τις αλλαγές αν αυτές οι χώρες ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, όλοι γνωρίζετε την κατάσταση και ότι τα κριτήρια που εγκρίθηκαν στη Συνθήκη του Μάαστριχτ είναι πολύ αυστηρά. Μπορώ να συζητήσω αυτό το θέμα μόνο ως οικονομολόγος. Ως πολίτης μίας εξ αυτών των χωρών, ασφαλώς υποστηρίζω τη διεύρυνση της ζώνης του ευρώ και οι χώρες με ορθές δημοσιονομικές πολιτικές θα ενδυναμώσουν σίγουρα την ευρωζώνη. Η ένταξή τους θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την επέκταση του ευρώ και της επιρροής του στον κόσμο. Αυτές οι χώρες έχουν σταθερή δημοσιονομική πολιτική, συνεπώς θα αυξήσουν την αξιοπιστία του ευρώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 46 της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (H-0100/06)

Θέμα: Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και ευρωπαϊκή ταυτότητα

Κατά το σχεδιασμό της νέας σειράς προγραμμάτων (Πολιτισμός 2010, Διά βίου μάθηση 2007-2013, Εκπαίδευση και Κατάρτιση 2010 και Νεολαία σε δράση 2007-2013) με ποιες συγκεκριμένες δράσεις, ποια μέτρα απλοποίησης της διαδικασίας και κατάργησης της γραφειοκρατίας προτίθεται η Επιτροπή να αξιοποιήσει τις νέες δυνατότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης, που στοχεύουν στην πνευματική και επιστημονική ολοκλήρωση των νέων και στην απόκτηση εφοδίων και επαγγελματικών προσόντων, και, παράλληλα, να ενδυναμώσει το αίσθημά τους ότι ανήκουν στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική, και πολιτική ζωή της ΕΕ;

 
  
MPphoto
 
 

  Ján Figeľ, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Το θέμα αφορά την απλούστευση και έναν πιο εύχρηστο χώρο για την εκπαιδευτική κινητικότητα και για τα προγράμματα που αφορούν τους νέους, τον πολιτισμό και την ιδιότητα του πολίτη.

Όπως γνωρίζετε, η πρόταση για την εκπαίδευση και τη νέα γενιά προγραμμάτων στον τομέα της διά βίου μάθησης, των νέων και του πολιτισμού εγκρίθηκε το 2004 για την περίοδο 2007-2013. Προετοιμαζόμαστε για αυτό, τα προγράμματα δεν έχουν ακόμα εγκριθεί πλήρως, αλλά θα αντικαταστήσουν υπάρχοντα προγράμματα και θα συμβάλουν επίσης σε πιο σαφείς και απλές συνθήκες για τους χρήστες. Τα νέα προγράμματα, μόλις εφαρμοστούν πλήρως, θα δώσουν τη δυνατότητα στα άτομα να ωφεληθούν περισσότερο από έναν πραγματικά κοινό ευρωπαϊκό χώρο κινητικότητας. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι διαθέσιμη η κατάλληλη χρηματοδότηση. Αυτά τα προγράμματα θα επιτρέψουν στα ιδρύματα των τομέων της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και του πολιτισμού να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, η απλούστευση των διοικητικών και δημοσιονομικών διαδικασιών αποτελεί βασικό θέμα. Οι διαδοχικές αξιολογήσεις και οι ασκήσεις δημόσιας διαβούλευσης μεγάλης κλίμακας απέδειξαν ότι τα τρέχοντα προγράμματα θα ωφεληθούν πράγματι από την απλούστευση. Αυτό, ωστόσο, απαιτεί προσπάθειες σε διάφορα στάδια, στο επίπεδο των διοικητικών ρυθμίσεων για τα ίδια τα προγράμματα και στο επίπεδο του Δημοσιονομικού Κανονισμού και των κανόνων εφαρμογής του.

Σε επίπεδο προγραμμάτων, προτείνεται η μείωση του αριθμού των προγραμμάτων στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, εντάσσοντας τα προγράμματα Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius και Grundtvig στο ίδιο γενικό πλαίσιο: ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διά βίου μάθησης. Ο σχεδιασμός των νέων προγραμμάτων –ειδικά στον τομέα των νέων, του πολιτισμού και του πολίτη– έχει σκοπό να απλουστεύσει την πρόσβαση για τους πιθανούς αποδέκτες. Για παράδειγμα, στο νέο πρόγραμμα Πολιτισμός 2007 δημιουργήσαμε ένα πιο ανοικτό και προσπελάσιμο πρόγραμμα όσον αφορά την ίδια τη δομή του, με τρεις βασικούς στόχους έναντι των προηγούμενων οκτώ. Είναι, συνεπώς, ευκολότερο να κατανοήσουμε την ουσία του, ειδικά διότι υιοθετεί μια μη τομεακή προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία κάθε φορέας μπορεί να νιώσει ευπρόσδεκτος να συμμετάσχει, και στοχεύει ρητά στην πολυμορφία των δικαιούχων.

Επιπροσθέτως, η Επιτροπή έχει σκοπό να απλουστεύσει τα συστήματα εφαρμογής και αναφοράς που εφαρμόζονται και, ασφαλώς, να επιταχύνει τη διαδικασία επιλογής. Έχουμε συμπεριλάβει διατάξεις για το θέμα αυτό στο σχέδιο απόφασης. Κατά τη συνεχιζόμενη διαδικασία συναπόφασης για την έγκριση των αποφάσεων του προγράμματος, τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο υποστήριξαν τον στόχο της Επιτροπής για επίτευξη της μέγιστης απλούστευσης, όχι μόνο όσον αφορά τη μορφή των δράσεων του προγράμματος, αλλά και τις διοικητικές και οικονομικές απαιτήσεις τους, και για την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας ανάμεσα στην ευελιξία και την ευχρηστία, αφενός, και στη σαφήνεια του σκοπού και τις κατάλληλες οικονομικές και διαδικαστικές διασφαλίσεις, αφετέρου.

Όσον αφορά τον Δημοσιονομικό Κανονισμό, η Επιτροπή έχει προτείνει μια σειρά τροποποιήσεων, οι οποίες εξετάζονται επί του παρόντος από το Κοινοβούλιο. Αυτές οι τροποποιήσεις θα εισαγάγουν, μεταξύ άλλων, την αρχή της αναλογικότητας, γεγονός που σημαίνει ότι οι διοικητικές και λογιστικές απαιτήσεις θα πρέπει να είναι ανάλογες προς το μέγεθος της επιδότησης. Ως προς τους κανόνες εφαρμογής, έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος, διότι τον Ιούλιο του 2005 η Επιτροπή τροποποίησε τους λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή του πρώτου Δημοσιονομικού Κανονισμού, γεγονός που οδήγησε, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες βελτιώσεις όσον αφορά τις απλουστευμένες διαδικασίες.

Πρώτον, η απαίτηση για εξωτερικό έλεγχο προκειμένου να στηριχθούν οι πληρωμές είναι τώρα υποχρεωτική μόνο για τις ενδιάμεσες πληρωμές ή για πληρωμές του υπόλοιπου της επιχορήγησης όταν αυτή υπερβαίνει τα 750 000 ευρώ για δράσεις και τα 100 000 ευρώ για επιδοτήσεις λειτουργίας. Η δεύτερη τροποποίηση είναι ότι το όριο των κατ’ αποκοπή ποσών αυξήθηκε από 5 000 ευρώ σε 10 000 ευρώ. Επίσης, υπάρχει τώρα η δυνατότητα παροχής πολλών κατ’ αποκοπή ποσών σε μία επιδότηση και η Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει τη χρήση των κατ’ αποκοπή ποσών ακόμα και αν δεν ορίζονται στη βασική πράξη.

 
  
MPphoto
 
 

  Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (PPE-DE). – Ευχαριστώ πολύ κύριε Επίτροπε για την πλήρη και κατατοπιστική απάντησή σας. Είμαι πολύ ευχαριστημένη για τα μέτρα απλοποίησης που παρουσιάσατε. Ίσως όμως πρέπει να εννοήσουμε την απλοποίηση και στη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων; Υπάρχουν φόβοι στους πολίτες ότι τα προγράμματα αυτά δεν θα χρηματοδοτηθούν το ίδιο αδρά όσο στο παρελθόν. Ευσταθούν αυτοί οι φόβοι;

 
  
MPphoto
 
 

  Ján Figeľ, Μέλος της Επιτροπής. (SK) Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσθετη ερώτηση. Άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον, αν και μέσω μετάδοσης, την ομιλία του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για την εκπαίδευση, τους νέους και το πρόγραμμα ERASMUS. Εκτιμώ ότι αυτή είναι η ορθή στάση για έναν αρχηγό κράτους και έναν ευρωπαίο πολίτη που πιστεύει ότι μέσω της εκπαίδευσης και της κινητικότητας μπορούμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα στον οικονομικό, τον κοινωνικό, τον πολιτιστικό και τον πολιτικό τομέα. Συνεπώς, πιστεύω ακράδαντα ότι τα νέα προγράμματα για εθελοντικές ομάδες και νέους στον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς και του πολιτισμού, θα πρέπει να ενισχυθούν ποσοτικά και ποιοτικά, καθώς η σημασία τους είναι μεγάλη τόσο για τα άτομα όσο και για το σύνολο της Κοινότητας. Η κατάσταση βρίσκεται τώρα κυρίως στα χέρια των εταίρων που συζητούν τις δημοσιονομικές προοπτικές, αλλά πιστεύω ότι στέλνουμε ένα πολύ επίκαιρο μήνυμα στη χώρα που ασκεί την Προεδρία, στο Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή και σε όλη τη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη συνεχή υποστήριξη αυτού του Σώματος στα προγράμματα εκπαίδευσης της ΕΕ. Είναι απαραίτητη.

 
  
MPphoto
 
 

  Josu Ortuondo Larrea (ALDE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, αυτήν τη στιγμή μιλάμε για ένταξη και για το αίσθημα του ανήκειν στην Ευρώπη και λίγα λεπτά νωρίτερα μιλούσαμε για ρατσισμό και ξενοφοβία. Πιστεύω ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία σε όλα αυτά. Πριν από λίγους μήνες επισκέφτηκα τον Καναδά και εκεί είδα ένα πολύ ολοκληρωμένο πρόγραμμα ένταξης των μεταναστών και των οικογενειών τους.

Θα ήθελα να ρωτήσω την Επιτροπή αν σκοπεύει να δημιουργήσει κάποιο πρόγραμμα για την ένταξη των νέων μεταναστών, ούτως ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε και εμείς τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, καθώς αυτοί οι νέοι ευρωπαίοι πολίτες έχουν επίσης το αίσθημα του ανήκειν στην κοινότητά μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Ján Figeľ, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Είμαι βέβαιος ότι η χρήση της εκπαίδευσης ως μέσο ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία για την κοινωνική ένταξη και για την ενσωμάτωση είναι επίσης ένα πολύ οξυδερκές και κοινό έργο. Μια ολοκληρωμένη, ελεύθερη, δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να βασίζεται μόνο σε ολοκληρωμένες, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη, οι κυβερνήσεις τους, οι δημόσιες αρχές με την ευρύτερη έννοια και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα καλούνται να υποστηρίξουν τέτοιου είδους μέσα.

Ορισμένα από τα προγράμματα χρησιμοποιούνται ήδη για αυτόν τον σκοπό. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία, το οποίο εγκρίθηκε πέρυσι, είναι ένα από τα ειδικά μέσα για την ενσωμάτωση και παρέχει ορισμένες απαντήσεις για τη νεολαία της Ευρώπης, τους νέους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες ή βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις στις επιμέρους χώρες. Η κοινωνική ένταξη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνιστώσες της κοινωνικής πολιτικής. Δεν θέλω να μιλήσω εξ ονόματος των συναδέλφων μου, αλλά αυτά τα θέματα λαμβάνονται υπόψη και προωθούνται μέσω διαφόρων προγραμμάτων που υπόκεινται στην αρμοδιότητά μας.

Μπορούν να γίνουν περισσότερα βάσει συνεκτικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο μέσω της εκπαίδευσης αλλά και μέσω του αθλητισμού, του πολιτισμού και του διαπολιτιστικού διαλόγου. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα και αποτελεσματικά μέσα για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ενσωμάτωσης, καθώς και για την καταπολέμηση προβλημάτων όπως η βία, ο χουλιγκανισμός, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Seeber (PPE-DE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, όλοι οι συνάδελφοί σας –και εσείς ο ίδιος– μιλούν για απλούστευση, και αυτές οι πολύπλοκες ευρωπαϊκές διαδικασίες είναι ένα από τα κύρια σημεία άσκησης κριτικής. Μήπως θα μπορούσατε να μου δώσετε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα για το τι απλουστεύεται τώρα και τι πρόκειται να βελτιωθεί; Δεύτερον, υπάρχουν στοιχεία για το ουσιαστικό κόστος διαχείρισης των προγραμμάτων και για το ύψος των πόρων από αυτά τα προγράμματα, από τα οποία θα επωφεληθούν άμεσα στο μέλλον οι ευρωπαίοι πολίτες;

 
  
MPphoto
 
 

  Ján Figeľ, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Ανέφερα το πρόγραμμα Erasmus, διότι ο γερμανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε αυτό το παράδειγμα. Πιστεύω ότι ορθώς το ανέφερε, διότι είναι ίσως το πιο γνωστό και δημοφιλές πρόγραμμα. Ένα εκατομμύριο τετρακόσιες χιλιάδες σπουδαστές έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα Erasmus από το 1987. Πρόκειται για πολύ σημαντικά προγράμματα για τα άτομα και τις κοινωνίες. Οι πολίτες μαθαίνουν πολλά από αυτά τα προγράμματα. Η ζήτησή τους είναι ολοένα και μεγαλύτερη. Εξέφρασα ευγνωμοσύνη για την υποστήριξη του Κοινοβουλίου προς αυτά τα προγράμματα, διότι έχουν αποτέλεσμα. Το μέλλον της Ευρώπης χωρίς αυτά τα προγράμματα θα ήταν περισσότερο αμφισβητήσιμο.

Τα προγράμματα επηρεάζουν και άλλους τομείς: το Erasmus αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη για τη διαδικασία της Μπολόνια, η οποία είναι πολύ σημαντική για κάθε σπουδαστή, κάθε καθηγητή και κάθε πανεπιστήμιο στην Ευρώπη.

Ανέφερα ορισμένες από τις προτάσεις που υπάρχουν ήδη στους κανόνες εφαρμογής που ενέκρινε η Επιτροπή. Η Επιτροπή πρότεινε πάνω από 100 τροποποιήσεις στον Δημοσιονομικό Κανονισμό. Τώρα είναι σειρά σας να αποφασίσετε και να τον βελτιώσετε. Από τον Ιανουάριο του 2006, συγκροτήσαμε μια νέα εκτελεστική υπηρεσία που ασχολείται με όλες τις μεμονωμένες περιπτώσεις και τα επιμέρους έργα και συνεργάζεται στενά με τους εθνικούς οργανισμούς. Αυτό το συγκεντρωτικό σύστημα για τη λειτουργία των προγραμμάτων μας αποτελεί λογικό μέσο. Οι εθνικοί οργανισμοί λειτουργούν στα κράτη μέλη σε συγκεκριμένες εθνικές γλώσσες. Είναι πολύ πιο κοντά στους πολίτες, γεγονός που βοηθά στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών για τους χρήστες του προγράμματος.

Ίσως μπορέσουμε να αναφερθούμε σε αυτό το θέμα πιο εκτεταμένα στο μέλλον, όταν θα συζητήσουμε σχετικά με τον ίδιο τον Δημοσιονομικό Κανονισμό. Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις για το πώς θα απλοποιήσουμε τη ζωή του χρήστη των μικρών επιδοτήσεων, σε αντίθεση με τα εκατομμύρια που χρησιμοποιούνται για έργα υποδομής ή έρευνας.

Θέλουμε επίσης να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα, για παράδειγμα στο πρόγραμμα Erasmus ή στα προγράμματα διά βίου μάθησης, διότι πιστεύουμε ότι τα 125 ευρώ ανά άτομο και ανά μήνα δεν είναι πολύ σημαντική ευρωπαϊκή υποστήριξη, αν λάβει κανείς υπόψη το πραγματικό κόστος της καθημερινής ζωής στις χώρες μας. Συνεπώς, «περισσότερο» σημαίνει επίσης περισσότερα στην κοινωνική διάσταση. Αυτά τα χρήματα είναι συχνά καθοριστικά για εκείνους που χρειάζονται ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 47 της κ. Maria Badia I Cutchet (H-0132/06)

Θέμα: Σχέδιο για την καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος μέσω της εκπαίδευσης

Θα ήθελα να αναφερθώ στο σχέδιο της Επιτροπής να την καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος μέσω της εκπαίδευσης, από το δημοτικό έως το πανεπιστήμιο. Στο σχέδιό της, η Επιτροπή αναφέρει πως χρειάζεται να αυξηθεί η οικονομική ανάπτυξη και το επιχειρηματικό πνεύμα προκειμένου να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο σε ικανοποιητικό επίπεδο. Συμμερίζομαι πλήρως την άποψη αυτή. Ανησυχώ όμως μήπως η εκπαίδευση υποταχθεί στη λογική του ανταγωνισμού και της αγοράς. Πιστεύω πως είναι άκρως σημαντικό να εξασφαλισθεί μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού πρότυπου η ελευθερία, ανεξαρτησία και ατομική διάκριση των πολιτών.

Υπάρχουν πολλά δείγματα καλής πρακτικής από τα οποία αναμφίβολα μαθαίνουμε πολλά –όπως η αύξηση των προγραμμάτων επαγγελματικής άσκησης σε επιχειρήσεις– και χωρίς να θέλω να αντιταχθώ στις σπουδές που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις, υποστηρίζω πως δεν θα πρέπει να αποτελεί σημείο αναφοράς μας το βορειοαμερικανικό πρότυπο εκπαίδευσης το οποίο επικεντρώνεται υπερβολικά στις επιχειρήσεις.

Δε νομίζει η Επιτροπή πως, προς όφελος του μέλλοντος της εκπαίδευσης ως πυλώνα της ιδιότητας του πολίτη, θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στη μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα κράτη μέλη προκειμένου να βελτιωθεί η εκπαίδευση σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του πολιτισμού και των ανθρωπιστικών επιστημών;

 
  
MPphoto
 
 

  Ján Figeľ , Μέλος της Επιτροπής. (SK) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το πρόγραμμα δράσης γνωστό ως Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Επιχειρηματικότητα εγκρίθηκε το 2004. Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης συγκροτήθηκαν πέντε στρατηγικοί τομείς πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Επιχειρηματικότητα τα τελευταία έτη. Ο πρώτος τομέας αφορά την προώθηση της επιχειρηματικής σκέψης στους νέους. Πρόσφατα, στις 13 Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, ως μέρος του σχεδίου δράσης, μια ανακοίνωση με τίτλο «Προώθηση της επιχειρηματικής νοοτροπίας μέσω της εκπαίδευσης και της μάθησης». Στην ανακοίνωση, η Επιτροπή περιέγραφε ένα σύνολο συστάσεων για τα κράτη μέλη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επίσημη εξουσία ή αρμοδιότητα σε αυτόν τον τομέα.

Η ιδέα είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση μιας ενισχυμένης επιχειρηματικής νοοτροπίας στην Ευρώπη και στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Η εκπαίδευση θα πρέπει να προάγει το επιχειρηματικό πνεύμα στους νέους και να ανοίγει νέες δυνατότητες για το μέλλον τους, καθώς και να παρέχει τα μέσα για την ανάπτυξη βασικών επιχειρηματικών ικανοτήτων. Ένας από τους στόχους της ανακοίνωσης είναι να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζονται οι νέοι για τη μελλοντική τους ζωή, τις μελλοντικές συνεργασίες και τις θέσεις εργασίας τους. Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα οφέλη της επιχειρηματικότητας και της εκπαίδευσης στον τομέα της επιχειρηματικότητας δεν θα πρέπει να μετρώνται μόνο βάσει του αριθμού των νέων εταιρειών ή των καινοτόμων επιχειρήσεων και των νέων θέσεων εργασίας. Η επιχειρηματικότητα είναι, πάνω από όλα, μια θεμελιώδης ικανότητα για όλους, καθώς βοηθά τους νέους να γίνουν πιο δημιουργικοί και τολμηροί, να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και να εργάζονται και να λαμβάνουν αποφάσεις με πιο κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, ανεξαρτήτως της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχουν.

Υπό αυτό το πρίσμα και στο πλαίσιο του ευρύτερου πεδίου εφαρμογής των ικανοτήτων που προωθούνται με το πρόγραμμα εργασίας Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση 2010, η επιχειρηματικότητα είναι ένα από τα στοιχεία στο πλαίσιο αναφοράς των οκτώ θεμελιωδών και βασικών ικανοτήτων για τη διά βίου μάθηση. Θεωρούμε ότι αυτές οι βασικές ικανότητες είναι καίριας σημασίας για την προσωπική ολοκλήρωση, την κοινωνική ένταξη, την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και την απασχολησιμότητα. Περιλαμβάνουν επίσης μια πολιτική, πολιτιστική και εκπαιδευτική διάσταση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η προώθηση της επιχειρηματικής νοοτροπίας μέσω της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης είναι απολύτως συνεπής και σύμφωνη με τους στόχους που εμείς θέσαμε και με τους στόχους που διατύπωσαν οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της συντάκτριας αυτής της ερώτησης, της κ. Maria Badia i Cutchet, στο πλαίσιο της βελτίωσης της γενικής εκπαίδευσης σε όλους τους τομείς και της διασφάλισης ότι στο μέλλον οι ευρωπαίοι πολίτες θα παραμείνουν ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, με καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη.

 
  
MPphoto
 
 

  Maria Badia i Cutchet (PSE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα λόγια σας, τα οποία σίγουρα με καθησύχασαν λίγο, διότι, έχοντας διαβάσει αυτήν την ανακοίνωση, ανησύχησα πολύ ότι ίσως υπερβάλλουμε υποβάλλοντας την εκπαίδευση στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού και της αγοράς.

Αυτό το διάστημα έρχομαι σε επαφή με πολλούς φοιτητές και είμαι πεπεισμένη ότι κάποιοι από αυτούς σκοπεύουν να γίνουν επιχειρηματίες στο μέλλον, αλλά πολλοί άλλοι έχουν εντελώς διαφορετικά ενδιαφέροντα: πολιτιστικά ή ανθρωπιστικά ενδιαφέροντα.

 
  
MPphoto
 
 

  Ján Figeľ, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Ασφαλώς δεν είμαστε όλοι επιχειρηματίες, ούτε όλα τα παιδιά μας θα γίνουν επιχειρηματίες, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Εμείς πιστεύουμε –και λέγοντας «εμείς» εννοώ και τα κράτη μέλη, διότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση για το σύνολο των βασικών αρμοδιοτήτων που περιλαμβάνουν την επιχειρηματική πρωτοβουλία– ότι είναι θέμα ικανότητας κατανόησης της πολυπλοκότητας, μιας ικανότητας ανάληψης πρωτοβουλιών, εφαρμογής της πρωτοβουλίας στην πράξη και ανάληψης προσωπικής ευθύνης.

Αυτό είναι καλό και για τους εργαζόμενους, όχι μόνο για τους εργοδότες: εργαζόμενοι που είναι δραστήριοι και δημιουργικοί είναι καλοί εργαζόμενοι για κάθε σοβαρή επιχείρηση. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι αυτή η ικανότητα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για όλη την κοινωνία και για τα άτομα και ότι δεν αφορά μόνο τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Αφορά μια νοοτροπία που θα πρέπει να είναι πιο ώριμη σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον που απαιτεί βαθύτερη κατανόηση των επιρροών και του δυναμισμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Paul Rübig (PPE-DE). – (DE) Κύριε Επίτροπε, καταρχήν, πρέπει να επικροτηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στον τομέα του επιχειρηματικού πνεύματος όπως π.χ. με το CIP, αλλά και εδώ. Εξάλλου, θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο εκεί όπου προσφέρεται κάτι για αγορά. Βλέπει ο Επίτροπος εδώ τη δυνατότητα παρουσίασης των πρωτοβουλιών αυτών σε ένα ευρύτερο κοινό, μεταξύ άλλων και ως μέρος των δραστηριοτήτων της Επιτροπής για τις δημόσιες σχέσεις, μαζί με την Επίτροπο;

 
  
MPphoto
 
 

  Ján Figeľ, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ανακοίνωσης ή προώθησης από συναδέλφους τόσο στην Επιτροπή όσο και στο Κοινοβούλιο, διότι η Ευρώπη τείνει να συγκρίνει το δυναμικό της με αυτό πολλών άλλων εταίρων.

Εκτιμώ ότι έχουμε το δυναμικό, αλλά οι περισσότεροι φραγμοί ή εμπόδια προκύπτουν είτε από τους κανόνες μας, δηλαδή από το πώς οργανώνουμε τις οικονομίες ή τις κοινωνίες μας, είτε από τη νοοτροπία μας. Γι’ αυτό υποστηρίζω απόλυτα την παρατήρηση του κ. Rübig ότι αυτή η βασική έννοια –οι βασικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης για το επιχειρηματικό πνεύμα, της εκπαίδευσης για τον πολιτισμό, της πολιτιστικής ευαισθητοποίησης, της έννοιας του πολίτη και, φυσικά, των γλωσσών, των μαθηματικών, της επιστήμης, του ψηφιακού αλφαβητισμού και της μεθοδολογίας της μάθησης– είναι σημαντική για όλους.

Η διά βίου μάθηση βασίζεται και πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες βασικές ικανότητες και σε αυτές περιλαμβάνεται η επιχειρηματική ικανότητα ή αντίληψη. Ως εκ τούτου, θα ήθελα επίσης να καλέσω εσάς και όλους τους φίλους των ΜΜΕ, όλους τους φίλους των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι πολίτες και τα θεσμικά μας όργανα, να προωθήσετε τη σημαντική έννοια της διά βίου μάθησης.

Δεν εξεπλάγην, αντίθετα εμψυχώθηκα κατά τη διάρκεια της Ώρας των Ερωτήσεων, όταν ένας συνάδελφος αναφέρθηκε στη διά βίου μάθηση ως δικαίωμα των πολιτών, δικαίωμα του ατόμου απέναντι στο κράτος ή στις αρχές του να έχει πρόσβαση στη διά βίου μάθηση, και όχι μόνο στη βασική ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Για να εφαρμοστούν αυτά τα συστήματα χρειαζόμαστε επίσης μεγαλύτερη πνευματική ετοιμότητα. Σας ευχαριστώ και ας εργαστούμε μαζί για την επίτευξη αυτού του στόχου.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ερώτηση αριθ. 48 κρίθηκε μη παραδεκτή (παράρτημα II, μέρος A, αριθ. 3 του Κανονισμού).

Ερώτηση αριθ. 49 του κ. Andreas Mölzer (H-0102/06)

Θέμα: Το τουρκικό κέρμα μιας λίρας

Εδώ και ένα έτος η Τουρκία έχει θέσει σε κυκλοφορία ένα κέρμα μιας λίρας (ισοδύναμο με 0,6 ευρώ), το οποίο έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με το κέρμα των δύο ευρώ. Αφενός η απεικονιζόμενη στο κέρμα της μιας λίρας κεφαλή του Κεμάλ Ατατούρκ δημιουργεί κίνδυνο σύγχυσης με το κέρμα των δυο ευρώ που απεικονίζει το βασιλιά Αλβέρτο ΙΙ. Αφετέρου λόγω της ταύτισης των τεχνικών χαρακτηριστικών σε βάρος και πάχος προκύπτει για την ΕΕ υψηλή οικονομική ζημία για όλους τους κατόχους αυτόματων μηχανημάτων. Προβλήματα υφίστανται επίσης και για τα μηχανήματα διαλογής των τραπεζών καθώς και για τους απλούς πολίτες οι οποίοι πιθανώς δεν είναι καν ενήμεροι όσον αφορά τον κίνδυνο της σύγχυσης.

Πως αξιολογεί η Επιτροπή αυτήν την τελευταία τουρκική «προωθημένη ενέργεια»; Σε ποιο βαθμό επιτρέπεται σε ένα κράτος να παρουσιάζει το νόμισμά του τόσο σημαντικές ομοιότητες με το ευρώ; Τι προτίθεται να πράξει η Επιτροπή για να προστατεύσει τους ευρωπαίους πολίτες;

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Η ερώτηση αφορά τα τουρκικά κέρματα που εκδίδονται από τις αρχές του 2005, τα οποία έχουν πολλές ομοιότητες με τα κέρματα της ΕΕ. Ασφαλώς η Επιτροπή συμμερίζεται τον προβληματισμό του αξιότιμου βουλευτή του Κοινοβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει. Το δικαίωμα έκδοσης νομισμάτων είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη κυρίαρχα δικαιώματα μιας χώρας. Εντούτοις, συνιστάται να διεξαχθούν άτυπες διαβουλεύσεις. Υπάρχει ένα δίκτυο που ονομάζεται Υπηρεσία Καταχώρησης Νομισμάτων, η οποία συγκροτήθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Διευθυντών Νομισματοκοπείων. Τα νομισματοκοπεία που είναι μέλη του δικτύου υποτίθεται ότι συμβουλεύονται την υπηρεσία καταχώρησης νομισμάτων όταν προετοιμάζουν την έκδοση ενός νέου νομίσματος, ώστε να αποφεύγονται αυτές οι ομοιότητες. Προφανώς αυτό δεν έγινε σωστά σε αυτήν την περίπτωση, γι’ αυτό κυκλοφόρησαν κέρματα που μοιάζουν με τα κέρματα του ευρώ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το 2000, κάποια κέρματα ορισμένων χωρών είχαν πολλές ομοιότητες με τα κέρματα του ευρώ. Ακόμα και στη χώρα μου, όταν ήμουν υπεύθυνος αυτού του τομέα, θέσαμε σε κυκλοφορία νομίσματα που ήταν παρόμοια με τα γερμανικά μάρκα και, για τον λόγο αυτόν, υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε την παραγωγή μας.

Η Επιτροπή συνεργάζεται με τις τουρκικές αρχές, οι οποίες δεσμεύτηκαν ότι θα τροποποιήσουν ελαφρώς τα κέρματά τους. Η παραγωγή των κερμάτων είναι πολύ δαπανηρή και πολύπλοκη διαδικασία.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος πανικού και οι κίνδυνοι είναι πολύ περιορισμένοι. Τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης –που αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα– μπορούν να ρυθμιστούν. Η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχουν ορισμένα παλαιά μοντέλα αυτόματων μηχανημάτων που είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστούν, αλλά η πλειονότητα των νέων μπορούν να ρυθμιστούν καταλλήλως ώστε να δέχονται τα σωστά κέρματα. Οπτικά, υπάρχουν πολλές διαφορές. Όταν τα κέρματα αυτά χρησιμοποιούνται στο λιανικό εμπόριο, είναι πολύ εύκολο να διακριθούν. Συνεπώς, οι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι.

Η Επιτροπή ήλθε επίσης σε επαφή με τους κατασκευαστές των μηχανισμών κερμάτων, προκειμένου να τους πληροφορήσει ότι οι μηχανισμοί πρέπει να ρυθμιστούν αναλόγως για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Συνεργαζόμαστε με τις τουρκικές αρχές για να διασφαλίσουμε ότι η νέα παραγωγή κερμάτων θα είναι ελαφρώς τροποποιημένη, ώστε τα νέα κέρματα να μην είναι τόσο όμοια με τα κέρματα του ευρώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, ασφαλώς καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, όπως είπατε. Θα ήθελα, παρόλα αυτά, να σας ρωτήσω μήπως θα ήταν σκόπιμο να θίξουμε το θέμα στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα αποσυρθούν τα κέρματα αυτά πολύ γρήγορα από την κυκλοφορία. Άλλωστε, υπάρχει και για τις τουρκικές παράλληλες κοινωνίες στην Ευρώπη –για παράδειγμα στην Γερμανία ή την Αυστρία– ο πειρασμός κατάχρησης των εν λόγω κερμάτων. Ακόμη και αν, όπως λέτε, είναι πολύ ακριβή η κοπή νομισμάτων, δεν θα μπορούσαμε να το επιταχύνουμε αυτό προκειμένου να περιορίσουμε τις ζημίες για την Ευρώπη και την οικονομία της;

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Αυτό πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε όλα τα πλαίσια, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Υπάρχει κατά κάποιον τρόπο μια συμφωνία κυρίων ότι αυτό δεν θα πρέπει να συμβαίνει. Σε περίπτωση που συμβεί, οι παραγωγοί των μικρότερων νομισμάτων πρέπει να κάνουν κάποιες ρυθμίσεις, ώστε να αποφευχθεί η χρήση παρόμοιων νομισμάτων.

Αυτό θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση. Θα έχω την ευκαιρία να συναντήσω τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης σύντομα, οπότε θα θέσω ασφαλώς το θέμα, διότι, όπως είπα, η παραγωγή κερμάτων είναι τεράστια και πολύ δαπανηρή διαδικασία. Εν καιρώ μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αλλά μέχρι τότε θα συνεργαστούμε με τους κατασκευαστές των μηχανισμών κερμάτων για να αποφευχθεί ενδεχόμενη ζημία.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 50 του κ. Enrico Letta (H-0104/06)

Θέμα: Ευρωπαϊκό σχολείο Βρυξέλλες ΙΙ - μεταφορά τμημάτων

Το Ανώτατο Συμβούλιο των ευρωπαϊκών σχολείων όρισε τα κριτήρια επιλογής των γλωσσικών τμημάτων που θα στεγαστούν στο τέταρτο ευρωπαϊκό σχολείο του Laeken. Η ομάδα εργασίας (Groupe de suivi) που προεδρεύεται από το γενικό γραμματέα των ευρωπαϊκών σχολείων επισήμανε σε διάφορα επίσημα έγγραφα ότι το ιταλικό τμήμα του σχολείου BXL II είναι ένα από αυτά που θα προταθούν στο Συμβούλιο για μεταφορά στο τέταρτο σχολείο. Ασφαλώς, η επισήμανση αυτή είναι αποτέλεσμα συγκριτικής ανάλυσης με βάση τα κριτήρια και ανάμεσα στα διάφορα υπάρχοντα γλωσσικά τμήματα.

Μπορεί να παρουσιάσει η Επιτροπή τις λεπτομέρειες αυτής της ανάλυσης; Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει τέτοια ανάλυση, μπορεί η Επιτροπή να εξηγήσει πως κατέληξε σε αυτό το αποτέλεσμα και ιδίως να περιγράψει με ποια διαδικασία έχουν αποκλειστεί άλλα γλωσσικά τμήματα; Είναι βεβαίως γνωστό ότι μέχρι σήμερα καμία τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε λεπτομερώς τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα στο έργο του «Group de suivi» για να διαπιστώσουμε εάν οι διαδικασίες αυτές ακολούθησαν επαρκή επιστημονικά κριτήρια που να δικαιολογούν τις προτάσεις οι οποίες μπορούν να έχουν ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα για εκατοντάδες οικογενειών υπαλλήλων των κοινοτικών οργάνων.

Ερώτηση αριθ. 51 του κ. Richard Seeber (H-0172/06)

Θέμα: Μεταφορά του γερμανικού γλωσσικού τμήματος

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Σχολείων πρόκειται να αποφασίσει σχετικά με τα γλωσσικά τμήματα που θα εγκατασταθούν στο σχολείο Βρυξέλλες IV στο Laeken. Μία από τις κατατεθείσες προτάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου προβλέπει τη μεταφορά των τμημάτων της ιταλικής και ολλανδικής γλώσσας από το Woluwé και της γερμανικής γλώσσας από το Ixelles στο Laeken.

Γνωρίζει η Επιτροπή ότι τα παιδιά της περιοχής του Woluwé και το Ixelles θα πρέπει να ταξιδεύουν καθημερινώς τρεις έως τέσσερις ώρες με τα σχολικά λεωφορεία, εάν μεταφερθούν τα γλωσσικά τμήματα στο Laeken;

Ποιες εναλλακτικές λύσεις και ποιους τρόπους εφαρμογής έχει εξετάσει η Επιτροπή για την αναγκαστική μεταφορά των τμημάτων ή μήπως επαφίεται στην εμπειρία που έχουν ο Γενικός Γραμματέας και το Ανώτατο Συμβούλιο από τέτοιου είδους μετακομίσεις, οι οποίες οδήγησαν σε απαράδεκτες καταστάσεις ήδη από την έναρξη λειτουργίας των τμημάτων στο Ixelles;

Προτίθεται η Επιτροπή να αποκαλύψει και να εξηγήσει τις οδηγίες που έδωσε στον αντιπρόσωπό της στο Ανώτατο Συμβούλιο για τη στάση που θα τηρήσει κατά την ψηφοφορία;

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Οι ερωτήσεις 50 και 51 έχουν αρκετές ομοιότητες αλλά, αν χρειαστεί, θα τις απαντήσω ξεχωριστά, αν και η βασική ιδέα θα είναι η ίδια.

Πρέπει να ξεκινήσω λέγοντας ότι τα ευρωπαϊκά σχολεία συνιστούν ένα από τα πιο πολύπλοκα θέματα του τομέα αρμοδιοτήτων μου, και υπάρχουν πολλά προβλήματα. Το σύστημα είναι πολύ ανεξάρτητο και σύνθετο. Η διαχείριση του συστήματος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής, και στην πραγματικότητα η Επιτροπή είναι μόνο ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από 29 μέλη.

Η ραγδαία διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφερε πολύ κόσμο στις περιοχές μας –όχι μόνο στις Βρυξέλλες– και αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα λόγω της έλλειψης των απαιτούμενων χώρων στα σχολεία και σε άλλες εγκαταστάσεις. Μία λύση, η οποία είναι εξαιρετικά αναγκαία, θα ήταν να ανοίξει ένα τέταρτο σχολείο Βρυξέλλες στο Laeken το 2009. Γιατί στο Laeken; Αυτή η απόφαση ελήφθη από τη βελγική κυβέρνηση. Το Βέλγιο είναι η χώρα που φιλοξενεί τα σχολεία και συνεισφέρει σημαντικά στη σχολική υποδομή. Όλη η υποδομή παρέχεται από τη χώρα υποδοχής. Επικοινώνησα με τη βελγική κυβέρνηση και με υπουργούς. Ο Πρόεδρος Barroso ασχολήθηκε με αυτό το θέμα μαζί με τη βελγική κυβέρνηση για να επιταχυνθεί αυτή η διαδικασία, και το 2009 είναι νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Τώρα το θέμα είναι να αποφασιστούν οι εσωτερικές ρυθμίσεις του σχολείου για τα γλωσσικά τμήματα: ποια νέα γλωσσικά τμήματα θα δημιουργηθούν και ποια θα μεταφερθούν. Πρώτον, είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι έχει αποφασιστεί οτιδήποτε. Το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση και η Επιτροπή αποτελεί μόνο ένα μέρος, και σίγουρα όχι το κυρίαρχο, αυτών των συζητήσεων. Το Ανώτατο Συμβούλιο θα λάβει τις αποφάσεις. Ασφαλώς, η Επιτροπή προσπαθεί να παράσχει πληροφορίες βάσει της εμπειρίας και των γνώσεων της, να συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία και να προστατεύσει τα συμφέροντα των γονέων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς και να διασφαλίσει τη διαφάνεια και τη δίκαιη διαδικασία.

Στη σύσκεψή του στις 25 και 26 Οκτωβρίου, το Ανώτατο Συμβούλιο ενέκρινε έναν κατάλογο κριτηρίων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των γλωσσικών τμημάτων. Συγκροτήθηκε μια ομάδα εργασίας, η «Groupe de suivi Bruxelles IV» και ο Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαϊκών Σχολείων υπέβαλε ένα προκαταρκτικό έγγραφο σε αυτήν την ομάδα. Και πάλι, η Επιτροπή συμμετέχει ενεργά σε αυτήν την ομάδα, αλλά είμαστε μόνο ένας από τους εταίρους. Τέλος, αυτή η «Groupe de suivi Bruxelles IV» πρέπει να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία και να προτείνει την κατάλληλη λύση.

Ορισμένες προκαταρκτικές λύσεις –οι επιλογές Α και Β– συζητήθηκαν, αλλά είναι πραγματικά πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι η μία λύση είναι προτιμότερη από την άλλη. Αυτή η ομάδα συζητά τώρα ενδιάμεσες επιλογές που υιοθετούν τα καλύτερα στοιχεία και των δύο λύσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μία αρχή –που υποστηρίζεται από την Επιτροπή– ήτοι ότι τα παιδιά που είναι εγγεγραμμένα σε ένα από τα σημερινά σχολεία σε οποιοδήποτε τμήμα δεν θα πρέπει να υποχρεωθούν να μεταφερθούν στο Laeken. Αυτή είναι ενδεχομένως μια καλή ιδέα για τους γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν ήδη σε αυτά τα σχολεία. Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η τελική λύση θα τους ικανοποιεί όλους, αλλά πρέπει να βρούμε μια λύση που θα διασφαλίζει ότι οι μαθητές θα έχουν τη βέλτιστη εκπαίδευση.

Συνεργαζόμαστε με το Ανώτατο Συμβούλιο και με την ολλανδική κυβέρνηση, η οποία έχει αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου, σχετικά με τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών σχολείων, διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων διαρθρωτικών προβλημάτων, και είναι προφανές ότι αυτό το σύστημα πρέπει να τροποποιηθεί.

Αυτή είναι η γενική μου απάντηση και δεν μπορώ να πω σήμερα ότι έχουμε ετοιμάσει κάποια κρυφή ατζέντα ή λύση. Συνεργαζόμαστε με την «Groupe de suivi Bruxelles IV» πολύ σοβαρά και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι αντιμετωπίζουμε αυτά τα θέματα με μεγάλη σοβαρότητα, αλλά πρόκειται για έναν πολύ δύσκολο τομέα και έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα και τώρα πρέπει να βρούμε τελικές, μακροπρόθεσμες λύσεις. Θα εργαστούμε σκληρά μαζί με τη βελγική κυβέρνηση και τις βελγικές αρχές για να βρούμε κάποιες μεταβατικές λύσεις για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων και ελλείψεων σε όλες τις εγκαταστάσεις μας.

Αυτή είναι η σημερινή εικόνα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Έχετε φυσικά δίκιο, κύριε Επίτροπε. Πρέπει να απαντήσουμε μαζί τις ερωτήσεις 50 και 51, γιατί αφορούν το ίδιο θέμα και υπάρχουν πάρα πολλοί συνάδελφοι που ενδιαφέρονται για αυτό. Πρώτα, όμως, θα δώσω τον λόγο στους δύο ερωτώντες για τις συμπληρωματικές τους ερωτήσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Enrico Letta (ALDE). – (IT) Κύριε Kallas, σας ευχαριστώ για την απάντησή σας. Από τη στιγμή που η επιλογή B φαίνεται σαφώς καλύτερη από την επιλογή A από πολλές απόψεις, αναρωτιέμαι εάν είστε τώρα σε θέση να αποκλείσετε την πιθανότητα να τεθεί θέμα κόστους από την Επιτροπή. Συγκεκριμένα, μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι το πρόβλημα της μικρής αύξησης του κόστους δεν θα οδηγήσει την Επιτροπή στο να εμποδίσει τη λύση που φαίνεται σαφώς καλύτερη μεταξύ των δύο;

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Ασφαλώς, η Επιτροπή επιβαρύνεται με τις περισσότερες δαπάνες των ευρωπαϊκών σχολείων και το πρόβλημα του κόστους είναι επίσης ένα σοβαρό ζήτημα. Ωστόσο, δεν θα εστίαζα πρωτίστως σε αυτό το θέμα του κόστους· θα εστίαζα κυρίως στο σύστημα εργασίας και στην παροχή της καλύτερης δυνατής εκπαίδευσης για τους μαθητές. Ως προς αυτό το θέμα, η επιλογή Β δεν είναι η καλύτερη.

Όσον αφορά την επιλογή Β, η οποία προβλέπει την ύπαρξη σχεδόν όλων των τμημάτων παντού, θα υπάρξει μεγάλος κατακερματισμός, με μικρές ομάδες και μικρές τάξεις, και σε αυτήν την περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διασφάλισης διδασκαλίας καλής ποιότητας και της εκπαίδευσης καλής ποιότητας. Κατά συνέπεια, η επιλογή Β δεν είναι η καλύτερη. Ναι, είναι επίσης πολύ πιο δαπανηρή, αλλά εμείς στην Επιτροπή δεν θεωρούμε ότι το θέμα του κόστους είναι το σοβαρότερο. Το πιο σημαντικό θέμα αφορά τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος των ευρωπαϊκών σχολείων, και υπάρχουν επίσης πολλά προβλήματα σχετικά με τη μελλοντική ποιότητα της εκπαίδευσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Seeber (PPE-DE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, μιλάτε για μια πολύπλοκη διαδικασία και μια πολύπλοκη κατάσταση. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Μόνο που η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη όταν η Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να καταστήσει διαφανέστερη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η καθοριστική συνεδρίαση αυτού του Ανώτατου Συμβουλίου θα γίνει ήδη στα μέσα Απριλίου. Γιατί η Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να πει βάσει των κριτηρίων που θέσπισε: μέχρι εδώ φθάσαμε, αυτοί είναι οι αριθμοί, και τόσο μακριά μπορούμε να πάμε;

Αν συνεχίσετε να μας αφήνετε στο σκοτάδι, δεν μπορείτε να περιμένετε να υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση στα γλωσσικά τμήματα.

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Σας ευχαριστώ πολύ, αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι δεν είμαστε διαφανείς σε αυτήν τη διαδικασία. Η όλη διαδικασία υπήρξε διαφανής για όλες τις πλευρές και αυτές οι επιλογές ήταν γνωστές. Αν θέλετε, η Επιτροπή θα αναλάβει τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία για την προετοιμασία αυτών των επιλογών. Λογικά, ωστόσο, πρέπει να επιτευχθεί μια τελική συναίνεση η οποία θα περιλαμβάνει τους συλλόγους γονέων, τα ίδια τα σχολεία και το διδακτικό προσωπικό. Η Επιτροπή παρέχει τη συνδρομή της και εξετάζει αναμφίβολα όλες τις πιθανές επιλογές που προτείνουν οι άλλες πλευρές. Προσπαθούμε να διαδραματίσουμε έναν ρόλο για την εξεύρεση μιας τελικής λύσης που θα είναι ως κάποιο βαθμό αποδεκτή από όλους.

Υπήρξαμε διαφανείς καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και τώρα εξετάζουμε μια συμβιβαστική λύση, μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα στις επιλογές Α και Β. Συνεπώς, η διαδικασία ήταν διαφανής και περιλαμβάνει ιδιαίτερα σύνθετες διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές. Η Επιτροπή είναι εταίρος σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και θέλει επίσης να σεβαστεί τα άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των βελγικών αρχών, που μπορούν να έχουν ουσιαστική συμβολή.

 
  
MPphoto
 
 

  Luigi Cocilovo (ALDE). – (IT) Κύριε Επίτροπε, πιστεύετε ότι, εάν εγκριθεί η επιλογή A, η οποία φαίνεται να προτιμάται μεταξύ των δύο, δηλαδή η επιλογή της μεταφοράς τμημάτων, πολλές οικογένειες θα κινδυνεύουν να έχουν τα παιδιά τους σε διαφορετικά σχολεία;

Δεδομένου ότι, από τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της «group de suivi», προκύπτει πως η δημογραφική αύξηση ορισμένων τμημάτων, όπως του ιταλικού τμήματος για τα προσεχή έτη, θα είναι ανώτερη από εκείνη πολλών άλλων τμημάτων, δεν πιστεύετε ότι αυτό αποτελεί ένα στοιχείο και ένα επιχείρημα που θα έπρεπε να οδηγήσουν την Επιτροπή στην επιλογή της επιλογής B μεταξύ των προτεινόμενων εναλλακτικών λύσεων;

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas , Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Η τελική απόφαση θα ληφθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο.

Αναφέρατε ότι ενδέχεται να καταλήξουν τα παιδιά να παρακολουθούν μαθήματα σε διαφορετικά σχολεία. Διάβασα στα έγγραφα που περιέχουν το γενικό σκεπτικό τα κριτήρια σχετικά με αυτό το θέμα. Η γνώμη της Επιτροπής είναι ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση. Τα παιδιά της ίδιας οικογένειας, τα αδέλφια, πρέπει να πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο.

Η επιλογή Β έχει ορισμένες τρομερές αδυναμίες όσον αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη της εκπαίδευσης. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η επιλογή Β είναι η καλύτερη, αλλά θα καταβληθούν εντατικές προσπάθειες για να εξευρεθούν λύσεις που θα ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πλευρές και γονείς.

 
  
MPphoto
 
 

  Alfonso Andria (ALDE). – (IT) Κύριε Επίτροπε, επανέρχομαι στο ίδιο ζήτημα: μεταξύ των κριτηρίων που εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο, το κριτήριο ΣΤ καθορίζει ότι, εάν ένα τμήμα υπάρχει σε περισσότερα από ένα σχολεία, πρέπει να φιλοξενείται στα περιφερειακά και κεντρικά σχολεία. Θέλω να είμαι ακόμη πιο σαφής: εάν γίνει δεκτή η επιλογή A που πρότεινε η «group de suivi», το ιταλικό τμήμα θα είναι το μόνο για το οποίο θα υπάρξει δυσμενής μεταχείριση, καθώς θα μεταφερθεί σε δύο περιφερειακά σχολεία: του Uccle και του Laeken. Κύριε Επίτροπε, δεν πιστεύετε ότι αυτή η επιλογή A επιβάλλει διακρίσεις εις βάρος των ιταλών μαθητών; Σας ζητώ, συνεπώς, να αναλάβετε τη δέσμευση ότι θα την απορρίψετε και θα εγκρίνετε την επιλογή B.

 
  
MPphoto
 
 

  Siim Kallas, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (EN) Δεν θα πω ότι θα υποστηρίξουμε την επιλογή Β, ούτε είπα ότι θα υποστηρίξουμε την επιλογή Α. Προσπαθούμε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Αν θέλετε να πω ότι θα δώσω όλες τις πιστώσεις στην επιλογή Β, δεν μπορώ να το κάνω.

Πρέπει να επαναλάβω ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων είναι το Ανώτατο Συμβούλιο, μαζί με την ομάδα εργασίας –την «groupe de suivi»– η οποία περιλαμβάνει γονείς και ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτή είναι η διαδικασία. Σε τέτοιου είδους πολύπλοκα προβλήματα προσπαθώ πάντα να βρω μια συμβιβαστική λύση. Αυτό θα συμβεί πιθανώς και σε αυτόν τον σύνθετο τομέα. Η επόμενη σύσκεψη του Ανώτατου Συμβουλίου θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου. Εκεί θα συζητηθούν όλες οι πιθανές λύσεις και πτυχές.

Η ερώτησή σας για το τμήμα της ιταλικής γλώσσας έχει τεθεί πολλές φορές και εμπλέκονται και άλλοι. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια ισορροπημένη λύση και όχι να τιμωρήσουμε κάποιους.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 53 του κ. Manuel Medina Ortega (H-0098/06)

Θέμα: Ένταξη στην ΕΕ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και το θέμα των υιοθεσιών

Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή τις συνέπειες που θα έχει για τους πολίτες της ΕΕ η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στον τομέα του ιδιωτικού δικαίου και ειδικότερα στο καθεστώς των υιοθεσιών εντός των εσωτερικών συνόρων της Ένωσης και εάν θα εξασφαλισθεί το θέμα των υιοθεσιών ή εάν θα αναθεωρηθούν οι υιοθεσίες που έχουν ήδη γίνει;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Γνωρίζω καλά τις εκκρεμούσες υποθέσεις διεθνών υιοθεσιών παιδιών από τη Ρουμανία και την εύλογη ανησυχία γύρω από αυτό το θέμα των οικογενειών που θα ήθελαν να προσφέρουν ένα νέο σπίτι σε αυτά τα παιδιά. Στο πλαίσιο των νομοθετικών μεταρρυθμίσεων κατά την προετοιμασία της προσχώρησης στην Ένωση και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διάρκεια των ετών, η Ρουμανία ενέκρινε πρόσφατα μια νέα νομοθεσία για την προστασία των παιδιών.

Σύμφωνα με αυτήν τη νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2005, η διεθνής υιοθεσία αποτελεί την έσχατη λύση, εφόσον δεν μπορεί να βρεθεί κάποια κατάλληλη λύση στο εσωτερικό της χώρας, από μικρότερα άσυλα μέχρι ανάδοχη φροντίδα. Μέσω αυτού του νόμου, η Ρουμανία ευθυγραμμίστηκε με τις νομικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτόν τον τομέα, καθώς ενσωμάτωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η εφαρμογή αυτών των διατάξεων πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των προηγούμενων καταχρηστικών πρακτικών που αφορούν τις διεθνείς υιοθεσίες στη Ρουμανία.

Όσον αφορά τις πιο ακριβείς νομικές πτυχές, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, δεν υπάρχει κοινοτική νομοθεσία στο πεδίο των διεθνών υιοθεσιών. Μάλιστα, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2201/2003 του Συμβουλίου, ο οποίος προβλέπει την αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων για τη γονική μέριμνα, αποκλείει ρητά την υιοθεσία από το πεδίο εφαρμογής του.

Αυτό σημαίνει βασικά ότι το κοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της παιδικής προστασίας έχει εφαρμοστεί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του παιδιού λαμβάνεται ως θεμέλιο τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Βουλγαρία. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στα εσωτερικά και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Για το θέμα αυτό δεν έχουμε μόνο αυτήν την ερώτηση, αλλά και τις ερωτήσεις αριθ. 55 και 56. Αν συμφωνούν οι συνάδελφοι, μπορούμε να τις απαντήσουμε μαζί. Πρώτα, όμως, θέλω να δώσω τον λόγο στον συντάκτη της ερώτησης, κ. Medina Ortega, για να κάνει μια συμπληρωματική ερώτηση.

 
  
MPphoto
 
 

  Manuel Medina Ortega (PSE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, πιστεύω ότι η προσαρμογή της βουλγαρικής και ρουμανικής νομοθεσίας στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αποτελεί πρόοδο, διότι, όταν πρόκειται για υιοθεσίες, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η προστασία του παιδιού.

Δυστυχώς, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις χώρες, όπως και σε άλλες, υπάρχουν παιδιά που δεν ζουν σε άνετες οικογενειακές καταστάσεις και έχουμε οικογένειες εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν τον γονικό ρόλο με κάθε είδους εγγυήσεις.

Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα μεσολάβησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κάποιον τρόπο, με τις βουλγαρικές και τις ρουμανικές αρχές, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι οικογένειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι διατεθειμένες να αναλάβουν αυτό το είδος δράσης το κάνουν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προκειμένου να διευκολυνθεί με αυτόν τον τρόπο η υιοθεσία από οικογένειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν είναι αναγκαίο.

Θα ήθελα να μάθω αν πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα δράσης εκ μέρους της Επιτροπής σε αυτόν τον τομέα.

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Εργαζόμαστε μαζί με τη ρουμανική κυβέρνηση με ιδιαίτερα συνεπή τρόπο. Αναγνωρίζουμε ότι έχει αναθεωρήσει τη νομοθεσία της και ότι, με βάση αυτήν τη νομοθεσία, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων επανεξετάζει τις εκκρεμούσες υποθέσεις. Αυτή η ομάδα εμπειρογνωμόνων θα ολοκληρώσει το έργο της κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός.

Βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τις ρουμανικές αρχές σχετικά με αυτό το θέμα. Η άποψή μας είναι ότι, εφόσον σέβονται τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τότε η εξεύρεση λύσης εναπόκειται στην κυβέρνηση και τις αρχές της Ρουμανίας.

Όσον αφορά την κατάσταση στον τομέα της παιδικής μέριμνας, γνωρίζουμε, σύμφωνα με τις πολύ λεπτομερείς εκθέσεις προόδου, ότι έχει βελτιωθεί στην πράξη, ειδικά διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρείχε σημαντική υποστήριξη για την αναδιάρθρωση του τομέα παιδικής μέριμνας, η οποία ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ περίπου τα τελευταία 15 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για διακρατικές υιοθεσίες που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της νέας νομοθεσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον τρέχοντα μήνα. Περιμένουμε ότι οι ρουμανικές αρχές θα ενημερώσουν προσωπικά όλους τους αιτούντες.

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (NI). – (IT) Κύριε Rehn, εν μέρει έχετε ήδη απαντήσει στην ερώτησή μου, σχετικά με το πρόβλημα των υιοθεσιών που εκκρεμούν. Με βάση τις αποφάσεις που έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με διάφορα ψηφίσματα, συστάθηκε μια ομάδα ειδικών για να εξετάσει κατά περίπτωση τις υιοθεσίες που εκκρεμούν. Θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με τους χρόνους διεκπεραίωσης των αιτήσεων και, κατά συνέπεια, εάν θα έχουμε ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα που έχει επιτύχει αυτή η ομάδα μέχρι σήμερα.

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με τις ρουμανικές αρχές, και για να απαντήσω στον αξιότιμο βουλευτή θα έλεγα ότι οι ρουμανικές αρχές ακολουθούν τη σωστή πορεία σχετικά με τη λύση των εκκρεμουσών αιτήσεων για υιοθεσία, οι οποίες υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου την 1η Ιανουαρίου 2005.

Οι ρουμανικές αρχές συγκρότησαν μια ομάδα εργασίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της στις 31 Μαρτίου και η Επιτροπή δεσμεύτηκε να παρακολουθήσει στενά αυτό το θέμα. Θα δώσουμε αναφορά στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο σχετικά με αυτό το θέμα στη συνολική έκθεση παρακολούθησης που θα εκπονήσουμε και θα εγκριθεί, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 16 Μαΐου.

Σχετικά με τα άλλα στοιχεία της ερώτησής σας, τα 82 000 παιδιά που επί του παρόντος τελούν υπό κοινωνική προστασία, ιδρυματική μέριμνα, ανάδοχη φροντίδα ή τοποθέτηση σε διευρυμένες οικογένειες απολαμβάνουν τα οφέλη μια διάρθρωσης παιδικής προστασίας σύμφωνης με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και αυτό ισχύει επίσης για την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 54 της κ. Mairead McGuinness (H-0137/06)

Θέμα: Η προσχώρηση της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Υπό το φως της Συνολικής Έκθεσης Παρακολούθησης της Επιτροπής σχετικά με το βαθμό ετοιμότητας της Ρουμανίας ενόψει της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007, στην οποία η Επιτροπή εκφράζει την ανησυχία της για την έλλειψη προόδου σε ορισμένους τομείς όσον αφορά την προστασία του παιδιού, καθώς και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ατόμων που πάσχουν από σωματική ή πνευματική αναπηρία, θα μπορούσε να διευκρινίσει η Επιτροπή τι βάρος προσδίδει στα θέματα αυτά ενόψει των προσεχών διαπραγματεύσεων με τις αρχές της Ρουμανίας.

Πέραν τούτου, κρίνει η Επιτροπή ότι έχει σημειωθεί και θα εξακολουθήσει να σημειώνεται επαρκής πρόοδος ώστε να μπορέσει η Ρουμανία να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Έχω απαντήσει εν μέρει σε αυτήν την ερώτηση, γι’ αυτό θα καλύψω μόνο τα σημεία εκείνα που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα.

Καταρχάς, εκτός από μια γενική αξιολόγηση της προστασίας του παιδιού και της κατάστασης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης των ατόμων που πάσχουν από σωματική ή πνευματική αναπηρία στη Ρουμανία, έχουμε οργανώσει μια αξιολόγηση από ομοτίμους για την πνευματική υγεία προκειμένου να εκτιμήσουμε την κατάσταση στην πράξη. Αναμένεται η έκθεση εμπειρογνωμόνων που θα προκύψει από αυτήν την αξιολόγηση από ομοτίμους. Διεξαγάγουμε συνολικά 15 αξιολογήσεις από εμπειρογνώμονες ή ομοτίμους, τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία, για διάφορα καίρια θέματα, και αυτός είναι ένας από τους βασικούς τομείς για τους οποίους διεξαγάγουμε αυτήν την αξιολόγηση από ομοτίμους, η οποία εκπονείται τόσο από υπαλλήλους της Επιτροπής όσο και από τους καλύτερους εμπειρογνώμονες του κρατών μελών σε αυτό το πεδίο.

Όσον αφορά την περίθαλψη των ατόμων που πάσχουν από σωματική αναπηρία, η προσοχή εστιάζεται τώρα στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα στοχεύει στο κλείσιμο και την αναδιάρθρωση των μεγάλων ιδρυμάτων με την ανάπτυξη εναλλακτικών υπηρεσιών σε επίπεδο κοινότητας, υποστήριξης για οικογένειες και μικρότερων ιδρυματικών μονάδων. Παρέχουμε, για παράδειγμα, έως 15 εκατ. ευρώ. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ρουμανία μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού, προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των ατόμων που πάσχουν από σωματική αναπηρία.

Αν και η μεταρρύθμιση σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, η Επιτροπή εκτιμά ότι η χώρα ακολουθεί τη σωστή πορεία ως προς αυτό το θέμα.

Τέλος, το συνεχές πρόβλημα της κακομεταχείρισης στις ψυχιατρικές κλινικές στη Ρουμανία πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως. Αυτό τονίστηκε στη συνολική έκθεση παρακολούθησης του Οκτωβρίου, και οι σοβαρές ελλείψεις στις συνθήκες διαβίωσης και περίθαλψης σε ορισμένα ιδρύματα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Συμβουλεύσαμε έντονα τις ρουμανικές αρχές να θέσουν την πνευματική υγεία σε προτεραιότητα και να αφιερώσουν επαρκείς πόρους για τον σκοπό αυτόν. Οι ρουμανικές αρχές ενθαρρύνονται θερμά να αξιοποιήσουν την τρέχουσα βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος PHARE και να καταρτίσουν μια στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για τη μεταρρύθμιση της περίθαλψης για τα άτομα με πνευματική αναπηρία.

Ασφαλώς, το βασικό είναι η εφαρμογή. Η σκοπιμότητα των πρακτικών ρυθμίσεων που έγιναν θα πρέπει να αποδειχθεί, για παράδειγμα μέσω της κατανομής επαρκών οικονομικών πόρων. Αυτό θα εξετάσει η αξιολόγηση από ομοτίμους και αυτό θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης προόδου τον Μάιο του 2006.

 
  
MPphoto
 
 

  Mairead McGuinness (PPE-DE).(EN) Κύριε Επίτροπε, μπορείτε να αναφερθείτε στο θέμα των κρεβατιών-κλουβιών στη Ρουμανία; Στο πλαίσιο των θεμάτων που προκαλούν ανησυχία, αυτό είναι ένα εύλογο ζήτημα με το οποίο μπορείτε να ασχοληθείτε. Έχουμε τεράστιες ανησυχίες σχετικά με αυτό.

Όσον αφορά την αξιολόγηση από ομοτίμους, την οποία επικροτώ, θα συμπεριλαμβάνει απροειδοποίητες επισκέψεις στα ιδρύματα; Πιστεύω ότι αυτό είναι καίριας σημασίας. Έχετε υπολογίσει –σε επίπεδο Επιτροπής– πόσος καιρός θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει η Ρουμανία αυτό το τεράστιο πρόβλημα για τη χώρα; Είστε βέβαιος ότι, αν η Ρουμανία προσχωρήσει το 2007, θα συνεχίσει αυτήν την πορεία προς τη μεταρρύθμιση; Πιστεύω ότι μόνο με πίεση θα σημειώσουμε πρόοδο.

Θα ήθελα να ζητήσω, όσον αφορά τα παιδιά που εγκαταλείπονται στις κλινικές και το θέμα των διακρατικών υιοθεσιών, να θέσουμε στο κέντρο αυτού του προβλήματος το παιδί και όχι άλλες ανησυχίες.

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Είμαι διατεθειμένος να παράσχω περαιτέρω λεπτομέρειες για την αξιολόγηση από ομοτίμους, αν χρειαστεί. Συνήθως, διεξάγουν τόσο τις ήδη συμφωνηθείσες όσο και τις επιτόπιες αποστολές με επισκέψεις σε διάφορα είδη ιδρυμάτων σε διαφορετικούς τομείς, από το κράτος δικαίου –δηλαδή το δικαστικό σύστημα και τα εισαγγελικά γραφεία– μέχρι τον τομέα της παιδικής περίθαλψης και της ψυχικής υγείας. Διεξάγουν τις ίδιες δράσεις.

Πόσος χρόνος απαιτείται σε αυτόν τον τομέα; Αυτή είναι μια πολύ σχετική έννοια. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα αξιόπιστο αρχείο επιδόσεων που θα αποδεικνύει ότι η Ρουμανία βρίσκεται πραγματικά στον σωστό δρόμο. Αυτό θα είναι το αντικείμενο της αξιολόγησης από ομοτίμους.

Αγγίξατε την καρδιά του όλου θέματος: η παιδική μέριμνα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της αξιολόγησής μας, και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε όταν εκπονήσουμε και παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης από ομοτίμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μελετήσαμε επίσης την υποψία σχετικά με τη χρήση κρεβατιών-κλουβιών στη Ρουμανία. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι, κατά τη διάρκεια των 15 ετών παρακολούθησης από την Επιτροπή, δεν αποδείχθηκε ποτέ καμία υποψία για τη χρήση κρεβατιών-κλουβιών στη Ρουμανία. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει το θέμα στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μας με διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Παναγιώτης Μπεγλίτης (PSE). – Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Επίτροπο και να πω ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βοηθήσουμε τη Ρουμανία για τη βελτίωση των συνθηκών και της προστασίας των παιδιών αλλά και της υγειονομικής περίθαλψης.

Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Επίτροπο αν μπορεί η Επιτροπή να προσανατολίσει περισσότερους κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο των «twinning projects» για τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, για την προστασία των παιδιών, για τη βελτίωση της κατάστασης στα ψυχιατρεία. Επίσης, να τον ρωτήσω αν μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με τους άλλους διεθνείς οργανισμούς στον τομέα της υγείας για τη βελτίωση της κατάστασης στη Ρουμανία.

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Έχουμε προγράμματα αδελφοποίησης με τη Ρουμανία σε διάφορους τομείς που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης στη Ρουμανία. Έχουμε διαπιστώσει ότι για την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη –τα επονομαζόμενα νέα κράτη μέλη, καθώς και το μελλοντικό κράτος μέλος της Ρουμανίας– η αδελφοποίηση αποτελεί έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς μηχανισμούς για τη διάδοση της γνώσης.

Ναι, σκοπεύουμε να εξετάσουμε προσεκτικότερα την αδελφοποίηση και σε αυτό το πεδίο στο μέλλον. Αποτελεί πολύ χρήσιμη πρακτική, και το πρόγραμμα πλαίσιο Phare την προβλέπει. Πρέπει να την μελετήσουμε πιο προσεκτικά για να δούμε τι πρακτικές ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν.

 
  
MPphoto
 
 

  John Bowis (PPE-DE). – (EN) Κύριε Επίτροπε, αν όντως δεν έχετε δει τις αποδείξεις για τα κρεβάτια-κλουβιά στη Ρουμανία, σας παραπέμπω στο πρωτοσέλιδο άρθρο μιας πρόσφατης έκδοσης των Sunday Times του Λονδίνου και στις καλά τεκμηριωμένες υποθέσεις που δημοσιεύονται από το Κέντρο Προάσπισης Ατόμων με Πνευματική Αναπηρία. Ελπίζω ότι θα πείτε στη Ρουμανία, καθώς και στις άλλες χώρες που εφαρμόζουν αυτήν τη βάρβαρη πρακτική, ότι τα κρεβάτια-κλουβιά δεν είναι κατάλληλα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους σε σύγχυση ή τα άτομα με προβλήματα πνευματικής αναπηρίας σε μια πολιτισμένη χώρα, πόσο μάλλον σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Έχω ήδη απαντήσει με βάση μια πολύ προσεκτική αξιολόγηση που διεξήγαγε η Επιτροπή. Όπως είπα, ποτέ δεν είχαμε αποδείξεις για τη χρήση κρεβατιών-κλουβιών στη Ρουμανία, αλλά, αν έχετε συγκεκριμένα στοιχεία για το θέμα αυτό, είμαι πρόθυμος να τα μελετήσω και θα ζητήσω από τους υπαλλήλους μου να επανεξετάσουν το ζήτημα και θα θέσουμε το θέμα στη Ρουμανία, αν χρειαστεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Οι ερωτήσεις στις οποίες δεν δόθηκε απάντηση ελλείψει χρόνου θα λάβουν γραπτές απαντήσεις (βλ. Παράρτημα).

Η Ώρα των Ερωτήσεων έληξε.

(Η συνεδρίαση διακόπτεται στις 19.50 και συνεχίζεται στις 21.00)

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. OUZKÝ
Αντιπροέδρου

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου