Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0057/2006) της κ. Gräßle, εξ ονόματος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, σχετικά με την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1605/2002 για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (COM(2005)0181 – C6-0234/2005 – 2005/0090(CNS)).
Dalia Grybauskaitė, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, σήμερα θα ήθελα να συγχαρώ το Κοινοβούλιο για μια πολύ σημαντική ημέρα που ολοκληρώνει τις συζητήσεις μας για τον δημοσιονομικό κανονισμό. Είναι μια σημαντική εβδομάδα, διότι η γνωμοδότηση του Κοινοβουλίου θα τεθεί σε ψηφοφορία σε αυτήν την Αίθουσα. Θέλω να συγχαρώ αμφότερους τους εισηγητές για το έργο που επιτέλεσαν. Αναγνωρίζω το τεράστιο έργο που επιτέλεσαν με την κατάθεση αυτών των τροπολογιών. Θα ήθελα να βεβαιώσω ότι η Επιτροπή θα συμπεριλάβει τη μεγάλη πλειονότητα των προτάσεων του Κοινοβουλίου στη νέα αναθεωρημένη της πρόταση.
Θα ήθελα επίσης να βεβαιώσω ότι οι στόχοι του Κοινοβουλίου και της Επιτροπής είναι περίπου οι ίδιοι.
Υπό το πρίσμα αυτών των κοινών στόχων σχετικά με τους απλοποιημένους κανόνες και τη μείωση της γραφειοκρατίας, με ικανοποίηση ανακοινώνω ότι, πολύ σύντομα μετά την ψηφοφορία του Κοινοβουλίου, θα υποβάλουμε τη νέα αναθεωρημένη πρότασή μας. Γνωρίζουμε ότι το Συμβούλιο είναι έτοιμο να μας δώσει μια τελική απόφαση και μια τελική γνωμοδότηση πολύ σύντομα.
Θα ήθελα να σας δώσω μερικά παραδείγματα των πολλών τροποποιήσεων που είμαστε πρόθυμοι να συμπεριλάβουμε στη νέα μας πρόταση: μια ρητή αναφορά στην αρχή της αναλογικότητας – αυτό θα βοηθήσει στον καθορισμό μιας πιο εύκαμπτης διαδικασίας για τα μικρότερα έργα· πληροφορίες για τους αιτούντες και τυποποιημένα έντυπα αιτήσεων για τους ίδιους τομείς πολιτικής· και ενίσχυση του διαχωρισμού των συμβάσεων σε μέρη ειδικευμένα ή μη. Το τέταρτο στοιχείο που αξιολογούμε θετικά είναι η διαδικασία δύο σταδίων στη διαδικασία αίτησης επιδότησης, η οποία θα αποτρέψει τις περιττές επιβαρύνσεις στο πρώτο στάδιο.
Η Επιτροπή και το Κοινοβούλιο δεν είναι οι μόνοι φορείς στην τρέχουσα νομοθετική διαδικασία. Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέθεσαν τις γνωμοδοτήσεις τους μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2005. Το Συμβούλιο είναι έτοιμο να ολοκληρώσει την πρώτη του ανάγνωση.
Θα ήθελα να τονίσω ότι η νομοθετική διαδικασία της αναθεώρησης των κοινοτικών δημοσιονομικών κανόνων έχει σημειώσει τώρα ουσιαστική πρόοδο. Κοινός μας στόχος είναι να αποκτήσουμε νέους, απλούστερους και πιο σύγχρονους δημοσιονομικούς κανόνες, καλύτερα προσαρμοσμένους στη νέα γενιά προγραμμάτων δαπανών, οι οποίοι θα ισχύσουν αισίως από τον Ιανουάριο του 2007. Γι’ αυτό ο κατάλληλος συγχρονισμός είναι τόσο σημαντικός και γι’ αυτό δεν μπορούμε να χάσουμε τις προθεσμίες μας.
Δεσμεύομαι να εργαστώ σκληρά στις επερχόμενες διοργανικές διαπραγματεύσεις και να ενθαρρύνω μια διαδικασία συνεννόησης, που στόχο θα έχει την επίτευξη μιας αποτελεσματικής συναίνεσης ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Ingeborg Gräßle (PPE-DE), εισηγήτρια. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, Επίτροπε Grybauskaitė, κυρίες και κύριοι, σήμερα υποβάλλω στο Σώμα 135 τροπολογίες για τον δημοσιονομικό κανονισμό. Άκουσα με μεγάλη χαρά την κ. Grybauskaitė να λέει σήμερα ότι θα υιοθετήσει στην αναθεωρημένη έκδοση της Επιτροπής μερικά από τα κεντρικά σημεία της έκθεσης.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί αυτήν την πρώτη κυκλική αναθεώρηση του κειμένου αυτού, που είναι τόσο σημαντικό για τη διοίκηση, ως μέσον για την επίλυση θεμελιωδών προβλημάτων. Ακούσαμε πολύ βασική και σκληρή κριτική για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Στην αναθεώρησή μας και στις τροπολογίες του Κοινοβουλίου συνεργάστηκαν πολλές οργανώσεις που λαμβάνουν ενισχύσεις, εταιρείες που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για προμήθειες και υπηρεσίες, ακόμα και όσοι χρησιμοποιούν τον δημοσιονομικό κανονισμό μέσα στην Επιτροπή και σε άλλα θεσμικά όργανα. Τους ευχαριστώ θερμά όλους, γιατί οι επαγγελματικές συμβουλές τους θα βοηθήσουν στη βελτίωση των διαδικασιών.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Σώματος κ. Borrell και, φυσικά, τους συναδέλφους της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών, και πρώτα από όλα τον κ. Pahor και όλους όσοι συνεργάστηκαν για μήνες για τις τροπολογίες στην ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν όλες οι Ομάδες. Οι δύο επιτροπές ενέκριναν την έκθεση με μεγάλη πλειοψηφία ή ομόφωνα, όχι μόνο εξαιτίας της καλής συνεργασίας, αλλά και εξαιτίας της πίεσης για μεταρρυθμίσεις που όλοι αισθάνθηκαν. Μεγάλη υπήρξε και η συμβολή του προσωπικού βοηθού μου κ. Sichel, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω θερμά για αυτό. Ευχαριστώ επίσης, από την Επιτροπή, την κ. Grybauskaitė, τον Γενικό Διευθυντή κ. Romero, και κ. Taverne και τους συνεργάτες του για τις πολλές και γόνιμες συνομιλίες που ελπίζω ότι θα συνεχιστούν και τις περιμένω με χαρά.
Αναρωτιόμαστε όλοι –και εγώ, που ασχολούμαι εδώ και χρόνια με τον προϋπολογισμό– τι Ευρώπη είναι αυτή που χρειάζεται τόσο πολύπλοκες και ακριβές διαδικασίες υποβολής αιτήσεων. Χάνεται μέχρι και το ένα τρίτο κάθε ενίσχυσης εξαιτίας του κόστους της διαδικασίας υποβολής αίτησης. Κάθε χρόνο, οργανώσεις πετάνε στα σκουπίδια σημαντικά ποσά επειδή συμμετέχουν σε διαγωνισμούς για την ευρωπαϊκή πολιτική, μολονότι δεν έχουν προοπτική επιτυχίας. Σαράντα σελίδες έντυπα και 500 σελίδες εγχειρίδια είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Εγκρίνεται μόνο το 5-25% των αιτήσεων. Με έξοδα μέχρι και 200 000 ευρώ ανά αίτηση, φανταστείτε το ποσόν που δαπανάται στην Ευρώπη κάθε φορά που μια οργάνωση συμμετέχει σε έναν κοινοτικό διαγωνισμό.
Τι είδους Ευρώπη είναι αυτή, όπου οι εταιρείες δεν θέλουν πια να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, γιατί ακόμα και για αιτήσεις ρουτίνας πρέπει να υποβάλλουν δύο ετήσιους ισολογισμούς; Η Επιτροπή έχει εργαστεί ήδη πολύ εδώ και θα εξακολουθήσει να το κάνει και να τροποποιεί τις σημαντικές εκτελεστικές διατάξεις. Θα ήθελα να ενθαρρύνω εδώ την κ. Grybauskaitė και να την παρακαλέσω θερμά να εγκρίνει όλες τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γιατί δεν θέλουμε να θεωρείται η Επιτροπή στην Ευρώπη ταυτόσημη με τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και την απώλεια χρημάτων. Θέλουμε να θεωρείται ότι παρέχει υπηρεσίες σε όλους όσοι θέλουν να εφαρμόσουν και να υποστηρίξουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Αύριο θα υποβληθούν σε ονομαστική ψηφοφορία οι σημαντικότερες τροπολογίες μας. Η κ. Grybauskaitė θα εγκρίνει, όπως δήλωσε ήδη, μερικές από αυτές. Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μερικές ακόμα. Η μία εξ αυτών αφορά μια βάση δεδομένων που θα ειδοποιεί τους αιτούντες – αυτό μας απαλλάσσει από την πολλαπλή υποβολή δικαιολογητικών και έτσι εξοικονομείται χρόνος και χρήμα κατά την υποβολή των αιτήσεων. Θέλουμε επίσης αποφάσεις της Επιτροπής αντί για εκτενείς συμβάσεις. Αυτό μπορεί να συντομεύσει τις διαδικασίες και να τις κάνει λιγότερο κουραστικές, ιδίως για μικρά ποσά.
Το κύριο σημείο μας είναι ότι η Επιτροπή πρέπει μελλοντικά να υποστηρίζει τους αιτούντες στο πλαίσιο της διαδικασίας. Αυτό είναι μια πολιτιστική επανάσταση, αλλά θα κάνει καλό σε όλους, ειδικά στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχοι μας είναι βελτιώσεις ως προς την προβλεψιμότητα, την αξιοπιστία, τη νομική ασφάλεια, και για τη βελτίωση της ευελιξίας έχει υποβληθεί τροπολογία που αφορά τον περιορισμό της δυνατότητας μεταφοράς υποχρεώσεων που διαφορετικά παραγράφονται. Αύριο θα υποβάλω μια προφορική τροπολογία βάσει της οποίας δεν θα χρειάζεται η ακριβής αναφορά του ποσού, αλλά θα αναφέρεται οπωσδήποτε ένα μέγιστο ποσόν. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα εξαρτώνται από τη δημοσιονομική προοπτική.
Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο να μην αφήσει τα πράγματα όπως είναι. Τι κερδίζει το Συμβούλιο από διαδικασίες που καθιστούν αδύνατη τη διάθεση των χρημάτων, όταν ταυτόχρονα οι οργανώσεις των κρατών μελών χάνουν έτσι τόσα χρήματα; Το Σώμα έχει καταλάβει ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, εφόσον μάλιστα με τις πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν επιτυγχάνουμε καν τον στόχο να προστατεύσουμε τους πόρους της Κοινότητας.
Γι’ αυτό, το τελευταίο μου αίτημα είναι να επιδιώξουμε μεσοπρόθεσμα μια αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού. Στα κράτη μέλη, ο δημοσιονομικός κανονισμός είναι ένα απλό κείμενο για τη διοίκηση, επειδή πρέπει να χρησιμοποιείται καθημερινά. Δεν πρέπει ο δημοσιονομικός κανονισμός της ΕΕ να θεωρείται το πιο πολύπλοκο πράγμα που έχει επινοήσει η διοίκηση για την ίδια της τη διαχείριση. Και αυτό το θέμα θα μείνει στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι όλους για τη συνεργασία. Ελπίζω στην αυριανή σας υποστήριξη.
(Χειροκροτήματα)
Borut Pahor (PSE), συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού. – (SL) Καταρχάς, θέλω να εκφράσω δύο ευχαριστίες: η πρώτη απευθύνεται στην εισηγήτρια κ. Grässle, η οποία υπήρξε σπουδαία πηγή έμπνευσης για όλους εμάς που εργαστήκαμε μαζί της κατά την εκπόνηση αυτής της έκθεσης. Η δεύτερη απευθύνεται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, κ. Fazakas, ο οποίος υπό αυτήν την έντονη πίεση του χρόνου έκανε το παν για να διασφαλίσει την άριστη συνεργασία των δύο επιτροπών για την υποβολή αυτής της έκθεσης στο Κοινοβούλιο.
Ως συνεισηγητής και συντάκτης της γνωμοδότησης σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό, θα ήθελα να τονίσω ότι ο βασικός σκοπός της έκθεσης ήταν να καταστεί ο δημοσιονομικός κανονισμός και οι κανόνες εφαρμογής του λιγότερο γραφειοκρατικός, ευκολότερα κατανοητός, απλούστερος και, το σημαντικότερο, πιο εύχρηστος. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε επίσης να διασφαλίσουμε μια πιο αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του προϋπολογισμού. Όπως δήλωσε η εισηγήτρια, η έκθεση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και ελευθεριοτήτων. Πράγματι, σε αρκετές συνεδριάσεις ακούσαμε, ειδικά από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ότι δεν επιθυμούν πλέον να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν υπερβολικά χρονοβόρες και πάνω από όλα δαπανηρές.
Κανείς, συμπεριλαμβανομένου και εμού, δεν θέλει να αλλάξει τίποτα στον κανονισμό έτσι ώστε να καταστήσει τη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων λιγότερο διαφανή. Κατά την εκπόνηση της έκθεσης, επιχειρήσαμε να βρούμε μια νέα, πιο επιτυχή ισορροπία ανάμεσα στην αποτελεσματική χρήση των χρημάτων, αφενός, και στον δημοκρατικό έλεγχο αυτής της χρήσης, αφετέρου. Συγκεκριμένα, η επιτροπή υπό την προεδρία του κ. Fazakas, η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη όσον αφορά αυτό το θέμα. Γι’ αυτό οι γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν συχνά αποφασιστικής σημασίας και για τους δύο εισηγητές και ειδικά για την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού και γι’ αυτό εντάχθηκαν σε αυτήν την έκθεση.
Θα ήθελα κλείνοντας να πω ότι κανείς, ειδικά στην πολιτική, δεν θέλει οικονομικά σκάνδαλα. Και όσο καλογραμμένοι και αν είναι, δεν υπάρχει ασφαλώς κανένα σύνολο κανόνων που να μπορεί να τα αποτρέψει τελείως, ωστόσο μπορούν να διευκολύνουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό την επιτυχή διαχείριση των κονδυλίων του προϋπολογισμού και τη γενική εμπιστοσύνη του κοινού στη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του. Τέλος, θα ήθελα να τολμήσω να υποστηρίξω ότι αυτή η έκθεση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι οι προτεινόμενες λύσεις δημιουργούν μια νέα, επιτυχή ισορροπία και ότι προσβλέπω στην έγκριση της έκθεσης αύριο.
Simon Busuttil, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, συγχαίρω την εισηγήτρια για το εξαιρετικό και τολμηρό έργο της.
Αυτή η έκθεση στέλνει ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα στους πολίτες ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην κοινοτική χρηματοδότηση. Μεγάλη σημασία δίνεται στη συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές, η οποία αφορά το πόσα χρήματα θα υπάρχουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό είναι καλό, αλλά δεν θα πρέπει να αμελούμε το εξίσου σημαντικό θέμα του πώς θα δαπανηθούν αυτά τα χρήματα και πώς θα γίνει ευκολότερο να ωφεληθούν οι πολίτες από αυτά. Ποιος ο λόγος να μιλάμε για μεγάλα ποσά κοινοτικών πόρων όταν οι πολίτες αισθάνονται όλο και πιο απογοητευμένοι από την υπερβολική γραφειοκρατία σε σχέση με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, από τις μακροσκελείς και ακατανόητες αιτήσεις και από τους υπαλλήλους που κάνουν ελάχιστα ή τίποτα για να τις εξηγήσουν; Δεν είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι τόσοι πολίτες απλά εγκαταλείπουν την προσπάθεια πριν καν ξεκινήσουν. Αυτό είναι λάθος, και θα πρέπει να το αλλάξουμε. Θα πρέπει να το αλλάξουμε μεταρρυθμίζοντας τον δημοσιονομικό κανονισμό και διασφαλίζοντας πιο εύκολες και προσβάσιμες διαδικασίες.
Αυτό κάνει η έκθεση της εισηγήτριας: εισαγάγει πολλά μέτρα για να καταστεί η πρόσβαση στη χρηματοδότηση ευκολότερη και, υπό αυτήν την έννοια, μετατρέπει τα εικονικά κοινοτικά χρήματα που μπορεί να λάβει κάποιος σε αληθινά κοινοτικά χρήματα στα οποία μπορεί να έχει πραγματική πρόσβαση. Αυτά είναι καλά νέα για τους πολίτες, αλλά και για τις ΜΚΟ και τις μικρές επιχειρήσεις. Συνεπώς, καλώ την Επιτροπή να γίνει σύμμαχός μας σε αυτήν τη μεταρρύθμιση.
Το μήνυμά μας είναι σαφές: αν θέλουμε πραγματικά να επανασυνδεθούμε με τους πολίτες, θα πρέπει να κάνουμε τα πράγματα πιο απλά.
Paulo Casaca, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (PT) Ο έπαινος σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι απλή τυπικότητα, αλλά μια αναγνώριση του εξαιρετικά συναφούς, αφοσιωμένου έργου της εισηγήτριας που αποσκοπεί σε δύο σαφείς στόχους, δηλαδή στην απλούστευση και στην αναλογικότητα του πεδίου εφαρμογής των κανόνων. Από αυτήν την άποψη, πρόκειται για μια εξαιρετικά καλή έκθεση, για την οποία δεν θα πρέπει να φειδόμεθα των επαίνων μας.
Θα ήθελα να πω σε αυτό το σημείο ότι είναι ζωτικής σημασίας, κατά την άποψή μου, να αναλύσουμε τα επόμενα βήματα σε αυτήν τη διαδικασία μεταρρύθμισης του δημοσιονομικού κανονισμού. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι, σε όλη τη διάρκεια των προσεχών δημοσιονομικών προοπτικών, εμείς στο Κοινοβούλιο θα συνεχίσουμε να ασκούμε την εξουσία της συναπόφασης, όπως και στο παρελθόν, ώστε να επιτύχουμε τέσσερις στόχους στο προσεχές μέλλον.
Ο πρώτος στόχος είναι να επικαιροποιήσουμε τις δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα, την αρχή του ενιαυσίου και τους μηχανισμούς δημοσιονομικής ευελιξίας· δεύτερον, να μειώσουμε τις εξαιρέσεις στο ελάχιστο των απολύτως απαραίτητων – με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνουμε την κυρίαρχη σημασία του δημοσιονομικού κανονισμού στην τομεακή νομοθεσία και θέτουμε τέλος στις αλληλεπικαλύψεις και στις διακρίσεις ανάμεσα, αφενός, στον βασικό κανονισμό και, αφετέρου, στον κανονισμό εφαρμογής και, μεταξύ των δύο, στους τομεακούς κανονισμούς· τρίτον, να αποσαφηνίσουμε τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες των διαφόρων δημοσιονομικών φορέων διασφαλίζοντας ότι αντανακλούν δεόντως τα πρότυπα δημοσιονομικής λογιστικής. Ο τέταρτος και τελευταίος στόχος μας είναι να ενσωματώσουμε τον δημοσιονομικό κανονισμό και το δημοσιονομικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στη διοργανική συμφωνία και να τα καταστήσουμε συνεπή.
Αυτοί οι στόχοι μπορεί να φαίνονται απλοί, αλλά στην πραγματικότητα είναι σύνθετοι και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.
Kyösti Virrankoski, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (FI) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω εσάς, τους εισηγητές κ. Gräßle και κ. Pahor, για το τεράστιο έργο που αναλάβατε προετοιμάζοντας αυτό το θέμα. Η τροποποίηση στον δημοσιονομικό κανονισμό υπήρξε ένα τεράστιο έργο προετοιμασίας, πολύ τεχνικό και δύσκολο. Χρειάστηκε πολύς χρόνος και συγκέντρωση. Η κ. Gräßle προήδρευσε ακούραστα πολλών συσκέψεων των ομάδων εργασίας. Το γεγονός και μόνο ότι η γνωμοδότηση του Κοινοβούλιο είναι σαφής σε όλους οφείλεται ακριβώς σε αυτό το άριστο προπαρασκευαστικό έργο. Τους ευχαριστώ θερμά για αυτό.
Η πρόταση της Επιτροπής στόχευε στην αναθεώρηση του κανονισμού που ισχύει τρία χρόνια. Ο βασικός στόχος ήταν η εξάλειψη και η απλούστευση της γραφειοκρατίας και η αύξηση της ευελιξίας, επιθυμώντας ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η οικονομική ασφάλεια.
Το υπόβαθρο αυτής της προσπάθειας είναι η ανάπτυξη μιας νέας διοικητικής νοοτροπίας. Το 1999, μετά την κρίση που αποκλιμακώθηκε με την παραίτηση της Επιτροπής, μια ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων πρότεινε να οργανωθεί η διοίκηση της ΕΕ με τέτοιον τρόπο ώστε να διασαφηνιστεί η προσωπική ευθύνη και ταυτόχρονα να απλουστευθεί η οικονομική διαχείριση. Αυτή η νομοθετική δέσμη περιελάμβανε τη μεταρρύθμιση της διάθρωσης του προϋπολογισμού ώστε να καθορίζεται βάσει δραστηριοτήτων και μια αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού και των πράξεων εφαρμογής του. Τώρα είναι η περίοδος της ενδιάμεσης αξιολόγησης.
Μπορεί να πει κανείς ότι ο αρχικά φιλόδοξος στόχος έχει επιτευχθεί μερικώς. Σήμερα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα των δαπανών και των αποτελεσμάτων των διαφόρων τομέων πολιτικής της ΕΕ. Υπάρχει ακόμα αρκετή γραφειοκρατία, ωστόσο, και εφαρμόζονται αρκετοί έλεγχοι και έρευνες.
Η πρόταση της Επιτροπής για τροποποίηση του δημοσιονομικού κανονισμού βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, κατά τη γνώμη μου, αν και μετριοπαθής στους στόχους της. Η ανάθεση εξουσιών και ευθυνών δεν έχει αρκετή τόλμη και η διοίκηση βάσει δραστηριοτήτων εξακολουθεί να έχει πολύ δρόμο μπροστά της.
Κατά τη γνώμη μας, οι εισηγητές υιοθέτησαν την καταλληλότερη προσέγγιση στην προσπάθεια να συσχετιστεί η απαραίτητη διαχείριση με ένα εφικτό ποσό χρημάτων. Επί του παρόντος, οι διαδικασίες είναι κάποιες φορές τόσο περίπλοκες και δαπανηρές που η δράση δεν οδηγεί στην επίτευξη των στόχων που επιθυμούμε, όπως η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Η έκθεση που εγκρίθηκε από την επιτροπή πιστεύουμε ότι είναι υπερβολικά επιφυλακτική. Θα θέλαμε μια πιο τολμηρή, πιο φιλελεύθερη προσέγγιση. Κατά την άποψή μας, το Κοινοβούλιο συμμετέχει ακόμα στη «μικροδιαχείριση». Το βασικό θέμα στη διαχείριση είναι τα αποτελέσματα και όχι οι διαδικασίες που εμπλέκονται στην εφαρμογή της. Οι περίπλοκες διοικητικές διαδικασίες συμβάλλουν μόνο στην προστασία των αναποτελεσματικών δημοσίων υπαλλήλων, αποδεσμεύοντάς τους από την ανάγκη να λαμβάνουν αποφάσεις. Η δημοσιονομική διαχείριση πρέπει να βασίζεται σε λογικές αποφάσεις και στην προσωπική ανάληψη ευθυνών.
Πέρα από αυτά τα σχόλια, είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε την έκθεση στο σύνολό της και περιμένουμε την επικείμενη συζήτηση για τις πράξεις εφαρμογής.
Kathalijne Maria Buitenweg, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω θερμά την κ. Gräßle για το έργο της, για το γεγονός ότι θυσίασε ακόμα και τις χριστουγεννιάτικες διακοπές της, όπως γνωρίζω, και για τις πολλές και εποικοδομητικές συναντήσεις που είχαμε μαζί. Η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού κανονισμού είναι τρομερά απαραίτητη.
Η αποπομπή της Επιτροπής Santer οδήγησε σε αυστηρότερους κανόνες και σε μια αναθεώρηση των μηχανισμών ελέγχου, κάτι στο οποίο η Ομάδα μου ήταν πάντα αφοσιωμένη. Έπρεπε, όμως, να παραδεχθούμε ότι αυτή η διαδικασία εκκαθάρισης έχασε τον στόχο της ως κάποιο βαθμό. Οδήγησε σε υπερβολική γραφειοκρατία για τις αιτήσεις επιχορηγήσεων, και κυρίως οι ΜΚΟ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επωμίστηκαν αυτό το βάρος. Τώρα κυριαρχεί τέτοιος φόβος για τις ανάρμοστες δαπάνες που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπου είναι δυνατόν, μεταθέτουν την ευθύνη στους αιτούντες επιχορηγήσεων. Ως αποτέλεσμα, ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει αυτό που ξεκινήσαμε να επιτύχουμε, δηλαδή μια Επιτροπή στην οποία οι αξιωματούχοι θα είναι πραγματικά υπεύθυνοι και μπορούν επίσης να επωμιστούν αυτήν την ευθύνη.
Είμαι, λοιπόν, υπέρ των τροπολογιών που έχουμε ενώπιόν μας, η πλειοψηφία των οποίων αποσκοπεί στην απλοποίηση των διαδικασιών. Η αρχή της αναλογικότητας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και είμαι επίσης ικανοποιημένη με τις τροπολογίες 110 και 101 οι οποίες αφορούν τον ποσοστιαίο κανόνα. Η κατάσταση, επί του παρόντος, έχει ως εξής: όταν οι δικαιούχοι αποκτήσουν δικούς τους πόρους, είναι πιθανόν ότι θα χρειαστεί να επιστρέψουν ένα μεγάλο μέρος της επιχορήγησης, με το αντιπαραγωγικό αποτέλεσμα να δίνεται ένα αντικίνητρο για την απόκτηση ίδιων πόρων στο μέλλον.
Η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι θα εγκρίνει ορισμένα βασικά σημεία από αυτές τις τροπολογίες, αλλά, όπως πάντα, το θέμα είναι στη λεπτομέρεια, φυσικά. Όπως είδατε με τις προτάσεις ενώπιόν μας, η πρόθεση αυτού του Σώματος είναι να απλοποιήσει τις διαδικασίες. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον δημοσιονομικό κανονισμό, πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τις διατάξεις εφαρμογής που θα καταρτίσει η Επιτροπή. Ελπίζω, συνεπώς, ότι θα εγκρίνετε την αρχή της εισαγωγής της απλοποίησης, η οποία θα μειώσει πραγματικά το βάρος.
Ακούγονται πολλά επί του παρόντος για τη μείωση της πίεσης των κανόνων που επιβάλλει η Ευρώπη, και ο κόσμος αμέσως σκέφτεται τις μεγάλες επιχειρήσεις που διαφορετικά θα αντιμετώπιζαν εμπόδια στην ανταγωνιστικότητά τους. Είναι επίσης εξίσου σημαντικό, όμως, για τις μικρές επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να αρχίσουν να ωφελούνται από μια μείωση στις διοικητικές δαπάνες. Αν και είναι σημαντικό να το λάβει αυτό υπόψη η Επιτροπή κατά την κατάρτιση των κανόνων εφαρμογής, ελπίζω επίσης ότι το Συμβούλιο θα δεχθεί ότι το θέμα δεν αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και ότι οι μικρότερες επιχειρήσεις και οι ΜΚΟ θα πρέπει επίσης να ωφεληθούν από μια μείωση στο διοικητικό βάρος που επιβάλλει η Ευρώπη.
Zbigniew Krzysztof Kuźmiuk, εξ ονόματος της Ομάδας UEN. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, λαμβάνοντας τον λόγο στη συζήτηση για την έκθεση της κ. Gräßle σχετικά με τον δημοσιονομικό κανονισμό που ισχύει στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του Σώματος στα ακόλουθα θέματα.
Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι, μετά από την τριετή εφαρμογή του δημοσιονομικού κανονισμού, δεν είναι ανάγκη να αλλάξει η διάρθρωσή του ή οι θεμελιώδεις αρχές και ιδέες που περιέχει. Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει, ωστόσο, μια πλήρη σειρά αλλαγών που επηρεάζουν τις θεμελιώδεις δημοσιονομικές αρχές και την ισχύ των απαιτήσεων μεταξύ άλλων θεμάτων. Σύμφωνα με την πρόταση, οι απαιτήσεις της Επιτροπής πρέπει να αντιμετωπιστούν από τα κράτη μέλη με τον ίδιο τρόπο όπως οι εθνικές οικονομικές απαιτήσεις. Επίσης, η πρόταση ορίζει μια πενταετή περίοδο ισχύος τους. Αυτό θα ισχύει και για τις δημόσιες συμβάσεις. Αυτές οι διατάξεις ενσωματώνουν τις αλλαγές που απαιτούνται για την προσαρμογή στη νέα κοινοτική οδηγία που εγκρίθηκε το 2004 σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις και τις επιδοτήσεις. Στόχος είναι η απλούστευση των διατάξεων για τους ελέγχους και τις εγγυήσεις.
Η εισηγήτρια προτείνει μια πλήρη σειρά τροποποιήσεων στον κανονισμό, ο οποίος τροποποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αλλαγές αποσκοπούν στο να καταστήσουν ευκολότερη την εφαρμογή του προϋπολογισμού της Ένωσης και να διευκολύνουν την πρόσβαση των δικαιούχων στα κονδύλια του προϋπολογισμού. Υποστηρίζω τις περισσότερες από αυτές τις τροποποιήσεις και ελπίζω ειλικρινά ότι ο δημοσιονομικός κανονισμός, όπως τροποποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, θα καταστήσει δυνατή την κατανομή των κονδυλίων που προβλέπονται για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 με πιο αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο από ό,τι μέχρι σήμερα. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα κράτη μέλη που πρόκειται να λάβουν πολλαπλάσιο ποσό χρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013 από ό,τι λάμβαναν στο παρελθόν.
Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Gräßle για την καλή έκθεση.
Salvador Garriga Polledo (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, όπως και την τελευταία φορά που αναθεωρήσαμε τον δημοσιονομικό κανονισμό, συζητάμε αυτό το θέμα σήμερα σε μια βραδινή συνεδρίαση. Ελπίζω ότι, όπως και την τελευταία φορά, η Προεδρία του Συμβουλίου θα είναι δεκτική στις προτάσεις μας και δεν θα είναι μια επιφυλακτική Προεδρία που θέλει να διατηρήσει το καθεστώς, αγνοώντας το γεγονός ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι οι κανόνες λειτουργίας πρέπει να βελτιωθούν προκειμένου να βελτιωθεί και η εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Όπως και την προηγούμενη φορά, χρειαζόμαστε και πάλι να δείξει η Επιτροπή κατανόηση προς το Κοινοβούλιο και να είναι απαιτητική απέναντι στο Συμβούλιο. Η εισηγήτρια έλαβε την υποστήριξη μιας μεγάλης πλειοψηφίας για την πρότασή της, τόσο στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού όσο και στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, και έχει συμπεριλάβει πολύτιμες συνδρομές που αποσκοπούν στην εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων και στην προστασία των οικονομικών συμφερόντων των φορολογουμένων από την απάτη.
Όσον αφορά τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στη συμβιβαστική τροπολογία της εισηγήτριας. Η πρόταση άλλων πολιτικών ομάδων να επιτραπεί η μεταφορά για όλες τις πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων δεν είναι ρεαλιστική και μπορεί να επηρεάσει την αρχή της ετήσιας πληρωμής και, πάνω από όλα, δεν ευνοεί τη θέση μας σχετικά με την ανακύκλωση των μη δαπανηθέντων κεφαλαίων, η οποία αποτελεί μέρος της διαπραγματευτικής στρατηγικής στις δημοσιονομικές προοπτικές. Ο περιορισμός του ποσού, όπως προτείνει η εισηγήτρια στη συμβιβαστική τροπολογία της, φαίνεται πιο λογικός και, κυρίως, πιο αποτελεσματικός όσον αφορά την υπεράσπιση αυτής της στρατηγικής.
Επιπλέον, κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι η στρατηγική θα πρέπει να διαχωρίσει σαφώς την ψηφοφορία επί της νομοθετικής πρότασης από την τελική έγκριση όταν θα έχουμε την οριστική διατύπωση από το Συμβούλιο.
Catherine Guy-Quint (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να αρχίσω εκφράζοντας την εκτίμησή μου για το υψηλό επίπεδο της εργασίας τόσο της εισηγήτριας, κ. Gräßle, όσο και του συντάκτη της γνωμοδότησης, κ. Pahor, και να τους συγχαρώ για την ποιότητα της έκθεσής τους.
Ως βουλευτές του ΕΚ, είχαμε καθήκον, πράγματι, να επανεξετάσουμε τον δημοσιονομικό κανονισμό, και αυτό για αρκετούς λόγους. Η μεταρρύθμισή του είχε καταστεί επείγουσα. Για να το αποδείξω, δεν έχω παρά να αναφέρω τα διάφορα προβλήματα τα οποία έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ως αντιπρόσωποι των λαών της Ευρώπης, ειδικά όσον αφορά την παροχή ενημέρωσης στους ευρωπαίους συμπολίτες μας. Χρειαζόμαστε καλύτερη και συχνότερη επικοινωνία με τον κόσμο. Ένας τρόπος για να το κάνουμε είναι η αναθεώρηση του δημοσιονομικού κανονισμού. Οι κατ’ αποκοπή πληρωμές όσον αφορά τις διαδικασίες ανάθεσης συμβάσεων προμηθειών και η χορήγηση επιδοτήσεων πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες ως βήμα προς την κατεύθυνση μιας καλύτερης οικονομικής διαχείρισης. Το αυτό ισχύει, επίσης, για την προστασία των κοινοτικών οικονομικών συμφερόντων, η οποία θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέση με την ανάκτηση, διακοπή και εκτέλεση των συμβολαίων και τις ποινικές ρήτρες. Σκέπτομαι ιδιαίτερα, τις τροπολογίες που αφορούν τα μέτρα απλοποίησης.
Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να πετύχουμε μια ισορροπία ανάμεσα στην απλοποίηση και τη χρηστή οικονομική διαχείριση. Χαιρετίζω την προσέγγιση της εισηγήτριας και του συντάκτη της γνωμοδότησης, που στοχεύουν στο να καταστήσουν τους κανόνες απλούστερους για τους δικαιούχους, χάρη ιδιαίτερα στην απλοποίηση της διοικητικής διαδικασίας και της ταυτόχρονης επιβολής αυστηρότερου ελέγχου όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο δαπανάται ο προϋπολογισμός μας. Οφείλουμε να παρέχουμε τους πόρους για έναν συνεχή διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και να μην κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε οργανισμούς ? μεταξύ αυτών που έχουν τους πόρους για να απαντήσουν σε ένα κοινοτικό πρόγραμμα και αυτών που δεν έχουν. Η έκθεση πράγματι θα καθιστά δυνατή την προστασία των δικαιωμάτων του Κοινοβουλίου στο μέλλον, είτε όσον αφορά την εξουσία ελέγχου που διαθέτει είτε το δικαίωμα ενημέρωσης που έχει με την ιδιότητα του ως κλάδος της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής.
Παρομοίως, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι διατάξεις που αφορούν τη χρηματοδότηση πολιτικών ομάδων ή πολιτικών κομμάτων είναι ύψιστης σημασίας. Αυτό που μας απασχολεί εδώ, στην πραγματικότητα, είναι η δημιουργία της ευρωπαϊκής ιθαγένειας στην οποία το Κοινοβούλιο πρέπει να συνεισφέρει με σκοπό τη διασφάλιση της ανάπτυξης του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου.
José Javier Pomés Ruiz (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι στους είκοσι πραγματικά ηρωικούς βουλευτές που παρίστανται εδώ σε αυτήν τη νυχτερινή συνεδρίαση. Είναι ντροπή να συζητάμε τόσο σημαντικά θέματα μέσα στη νύχτα. Οι συνάδελφοί μας αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνονται συνεδριάσεις τις Παρασκευές και έτσι είμαστε εδώ, αυτήν την τόσο ακατάλληλη ώρα, που δεν είναι άξια της ποιότητας και της αξιοπρέπειας του κοινοβουλευτικού έργου μας.
Δεύτερον, θα πω ότι πρέπει να συγχαρούμε την κ. Gräßle για το καλό έργο της και θα πω ότι το Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένο να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που μας δίνουν οι πολίτες δεν σπαταλούνται σε διοικητικές δαπάνες και ότι φτάνουν εγκαίρως και αποτελεσματικά, και αυτός είναι ο σκοπός της έκθεσης της κ. Gräßle.
Υπάρχουν δύο διαφορετικές φιλοσοφίες εδώ και χαίρομαι που η πλειοψηφία των ομιλητών συμμερίζονται αυτήν τη νέα φιλοσοφία –η οποία είναι διαφορετική από εκείνη που υπήρχε όταν ήρθα στο Κοινοβούλιο πριν από τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους– τη φιλοσοφία ότι πρέπει να παίρνουμε το καλύτερο από τους ανθρώπους που εργάζονται στη διοίκηση και ότι πρέπει να καθορίσουμε ευθύνες. Η πολιτική θέση της επιβολής γραφειοκρατίας στις δαπάνες γεννάται από δυσπιστία προς τους δημόσιους υπαλλήλους μας, από το γεγονός ότι εμείς οι πολιτικοί δεν θέλουμε να διατρέξουμε κανέναν κίνδυνο.
Η ιδέα είναι να απομακρύνουμε τους δημόσιους υπαλλήλους που κάνουν λάθη και, συνεπώς, τους λέμε ότι, κάθε φορά που πρέπει να αγοράσουν ένα μολύβι, πρέπει να ακολουθούν μια μακρά διαδικασία προκειμένου να μας διαβεβαιώσουν ότι το μολύβι αγοράστηκε σωστά. Δεν επιτρέπουμε το παραμικρό λάθος, και υπήρχαν περιπτώσεις που απομακρύναμε υπαλλήλους που έκαναν τα πράγματα σωστά πολλές φορές, αλλά έκαναν ένα λάθος μόνο μία φορά.
Επομένως η φιλοσοφία της απλούστευσης της διαδικασίας των δαπανών θα επιτρέψει την πιο αποτελεσματική και έγκαιρη άφιξη των κοινοτικών χρημάτων, τα οποία το Συμβούλιο περιορίζει όλο και περισσότερο –θα μας δώσει μόνο 1%, αντί για 1,2%– διότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα κοινοτικών χρημάτων που φτάνουν στον φορολογούμενο, στον ευρωπαίο πολίτη, αργά και αναποτελεσματικά λόγω του κανονισμού μας και λόγω της δικής μας έλλειψης υπευθυνότητας ως πολιτικοί.
Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτήν την εξαιρετική έκθεση, κυρία Gräßle.
Vladimír Maňka (PSE). – (SK) Η αναθεώρηση της «δημοσιονομικής βίβλου» της Επιτροπής δεν επηρεάζει μόνο το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τους πολίτες της. Η εισηγήτρια, κ. Grässle, επιτέλεσε άριστο έργο διεκπεραιώνοντας το σχέδιο της Επιτροπής, και τώρα έχουμε ανά χείρας μια εξαιρετική πρόταση. Θα εστιάσω στα σημεία που θεωρώ πιο ουσιαστικά. Πρέπει να καθορίσουμε σαφώς τα καθήκοντα και τις κοινές ευθύνες των κρατών μελών σχετικά με τη διαχείριση των δημοσιονομικών πόρων της Κοινότητας. Όσον αφορά τα διαρθρωτικά ταμεία, και υπέρ της διαφάνειας, της αξιοπιστίας, της αποτελεσματικότητας και της καλής εικόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μάτια των πολιτών της, πρέπει να εφαρμόσουμε διαφανείς και ταχείες διοικητικές διαδικασίες με σαφώς καθορισμένες ευθύνες για τους επιμέρους φορείς. Το ίδιο ισχύει για τη ανάθεση δημόσιων συμβάσεων. Ασάφειες και περιττές διαδικαστικές καθυστερήσεις συμβαίνουν συχνά σε αυτόν τον τομέα. Ως πρώην δήμαρχος, είχα αρνητικές προσωπικές εμπειρίες ως προς αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι με την έγκριση αυτού του εγγράφου θα συμβάλουμε στην καλύτερη λειτουργία του δημοσιονομικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, συνεπώς, θα καταστήσουμε τις δραστηριότητες της ΕΕ πιο εύκολα κατανοητές για τους πολίτες της.
Herbert Bösch (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μιλήσω για τρία σημεία. Πρώτον, θερμά συγχαρητήρια στην εισηγήτρια κ. Gräßle που έφερε σε πέρας ένα πραγματικά γιγαντιαίο έργο. Δεν μπορούμε παρά να την συγχαρούμε για αυτό το επίτευγμα.
Δεύτερον, το νόημα αυτής της εργασίας είναι αναμφίβολα πως πρόκειται για μια προσπάθεια να γίνει η διαχείριση των προγραμμάτων και των πόρων μας πιο αποτελεσματική. Αυτό, όμως, σημαίνει επίσης ότι μελλοντικά θα πρέπει να κρίνουμε περισσότερο την εργασία της Επιτροπής με κριτήριο την αποτελεσματικότητα. Για τις μελλοντικές διαδικασίες χορήγησης απαλλαγής εδώ στο Σώμα, αυτό σημαίνει πως πρέπει να αλλάξουμε μεθόδους και να ξεφύγουμε λίγο από τη στάση ότι εμείς τα ξέρουμε όλα, προς την κατεύθυνση της εφαρμογής πιο αποτελεσματικών κριτηρίων.
Τρίτον, ως βουλευτής από μια μικρή αλπική περιφέρεια περιμένω από την Επιτροπή –και σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες για τη διαφάνεια που έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές– ενημέρωση για το πόσο μεγάλες είναι κατά μέσο όρο οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά προγράμματα, για παράδειγμα για το μέσο μέγεθος μιας μικρής ή μεσαίας επιχείρησης που επωφελείται από ευρωπαϊκούς πόρους, και για πόσο διάστημα πρέπει τελικά να προβαίνει μια επιχείρηση σε προχρηματοδότηση, προκειμένου να λάβει ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι και αυτό πολύ σημαντικό για τη μελλοντική αξιολόγηση της εργασίας της Επιτροπής και της εκτέλεσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Szabolcs Fazakas (PSE). – (HU) Κύριε Πρόεδρε, στο κλείσιμο αυτής της συζήτησης που διεξάγεται μέσα στη νύχτα, θα ήθελα να πω λίγα λόγια ως πρόεδρος της ενδιαφερόμενης επιτροπής, της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού, και ως βουλευτής ενός νέου κράτους μέλους.
Οι βουλευτές των νέων κρατών μελών συμμετείχαν στις κοινοβουλευτικές προετοιμασίες για τον δημοσιονομικό κανονισμό με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, όχι μόνο διότι είναι θερμά αφοσιωμένοι στο κοινοβουλευτικό έργο, αλλά και διότι είναι πεπεισμένοι ότι υπηρετούμε μια καλύτερη, απλούστερη και πιο αποτελεσματική Ευρώπη.
Αυτό συμβαίνει διότι η σχεδόν διετής εμπειρία μας μάς έδειξε ότι ο δημοσιονομικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης συχνά είναι γραφειοκρατικός και αντιπαραγωγικός. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης δεν είναι μόνο προς όφελός μας αλλά είναι και καθήκον όλων μας.
Γνωρίζοντας αυτό, όλοι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου που συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία συνεργάστηκαν μεταξύ τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα. Οι δύο επιτροπές ενίσχυσαν τη συνεργασία τους και όρισαν δύο άριστους εισηγητές και, στη συνέχεια, ξεκινώντας από την οργάνωση της δημόσιας ακρόασης στην ψηφοφορία, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιτύχουν ένα αποτέλεσμα. Ελπίζουμε ότι η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα ακολουθήσουν αυτό το καλό παράδειγμα το συντομότερο δυνατόν, προς όφελος της κοινής και καλής νέας Ευρώπης.