Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 15 Μαρτίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Έγγραφο στρατηγικής για τη διεύρυνση (2005) (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  Cem Özdemir (Verts/ALE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η έκθεση ζητάει να οριστούν τα γεωγραφικά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η φύση της. Μερικοί Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και μερικοί Σοσιαλδημοκράτες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι πριν από λίγα χρόνια, οι πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι θα ερχόταν μια ημέρα που δεν θα υπήρχε πια το Σιδηρούν Παραπέτασμα. Κι όμως, αυτό συνέβη και μας προκαλεί χαρά. Προειδοποιώ το Σώμα να δείξει προσοχή όταν προβλέπει πώς θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση σε είκοσι, τριάντα ή σαράντα χρόνια, όταν οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν από καιρό σταματήσει να ασχολούνται ενεργά με την πολιτική. Πιστεύω ότι θα μας έκανε καλό ενόψει του λάθους που κάναμε οι περισσότεροι εκτιμώντας τι θα γινόταν το 1989.

Το άλλο που ήθελα να πω είναι πως όλοι μιλούν για την ανάγκη εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, και δικαίως, αλλά πρέπει επίσης να πούμε ότι η Τουρκία και η Βόρεια Κύπρος είναι υπέρ μιας λύσης και έχουμε δώσει και υποσχέσεις. Η παλιά αρχή “pacta sunt servanda” (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) ισχύει και αυτό σημαίνει πως πρέπει να σταματήσει η απομόνωση του βόρειου τμήματος της Κύπρου, όπως υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα ήθελα να πω στον κ. Brok πως θα ήθελα να μην εμφανίζεται ο Χέλμουτ Κολ μόνο στα βιβλία ιστορίας αλλά να παίζει από καιρό σε καιρό και πάλι ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής της CDU.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου