Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 15 Μαρτίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

12. Ευρωμεσογειακή πολιτική/Προετοιμασία ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης της APEM (συζήτηση)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τις δηλώσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής σχετικά με την ευρωμεσογειακή πολιτική και την προετοιμασία ενόψει της προσεχούς συνεδρίασης της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στις Βρυξέλλες.

 
  
MPphoto
 
 

  Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, στο πλαίσιο της σύντομης συζήτησης για τη Μέση Ανατολή που έγινε σήμερα εξαιτίας των επίκαιρων γεγονότων αναφέρθηκε δικαιολογημένα και η ευρωμεσογειακή συνεργασία. Η συνεργασία αυτή έχει τεράστια σημασία σε σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, αλλά και με άλλα ζητήματα. Δεν θέλω να επαναλάβω τώρα όσα είπα ήδη σήμερα εξ ονόματος του Συμβουλίου για τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ εξέδωσε σχετική δήλωση και η Προεδρία. Θα ήθελα να επανέλθω τώρα στην ευρωμεσογειακή διαδικασία καθαυτή.

Η αυστριακή Προεδρία ακολουθεί τη σύνοδο κορυφής της Βαρκελώνης, που διεξήχθη τον περασμένο Νοέμβριο για τη δέκατη επέτειο της πρώτης συνόδου κορυφής της Βαρκελώνης, η οποία υιοθέτησε ένα πενταετές πρόγραμμα εργασίας για την εταιρική σχέση το οποίο προσανατολίζεται σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έναν κώδικα δεοντολογίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνίες.

Εμείς και οι εταίροι μας στη Μεσόγειο συμφωνήσαμε επίσης να αυξήσουμε τις επενδύσεις για την εκπαίδευση και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλες τις πτυχές της νόμιμης και παράνομης μετανάστευσης. Αυτό είναι άλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα.

Τώρα είναι η σειρά της αυστριακής Προεδρίας να εργαστεί για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδίων. Αυτό θα το κάνουμε με προθυμία, σθεναρά και με πεποίθηση. Θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να εξαγγείλω επίσης ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου στις 24 Μαρτίου στο Μαρακές και των Υπουργών Οικονομικών Euromed στην Τύνιδα στις 25 και 26 Ιουνίου.

Επίσης, θα υποστηρίξουμε ιδιαίτερα την Επιτροπή που δίνει προτεραιότητα στα μέσα ενημέρωσης, γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αμοιβαία κατανόηση των πολιτισμών. Εν προκειμένω, θα διεξαγάγουμε τώρα τον Μάιο, κατά τη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, το ευρωμεσογειακό σεμινάριο για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στα μέσα ενημέρωσης, το οποίο είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό.

Όπως ήδη είπε στο Σώμα η αυστριακή Υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, το Συμβούλιο ασχολήθηκε εντατικά τις προηγούμενες εβδομάδες με το θέμα των γελοιογραφιών, μεταξύ άλλων και στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στο Σάλτσμπουργκ. Αυτό είναι άλλο ένα θέμα για το οποίο είχα την ευκαιρία να σας μιλήσω εδώ. Ειδικά αυτό το πρόβλημα μάς κατέστησε σαφές ότι πρέπει να ακολουθήσουμε στοχοθετημένα τον δρόμο ενός μελλοντοστραφούς διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον ισλαμικό κόσμο και τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη. Εδώ, η ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση προσφέρει ένα ιδανικό και ιδιαίτερα σημαντικό βήμα διαλόγου με τις χώρες της Μεσογείου. Θεωρώ τον διάλογο αυτόν ιδιαίτερα σημαντικό σε όλα τα επίπεδα, ιδίως την άμεση επαφή μεταξύ των νέων, και πιστεύω ότι η ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση μπορεί και πρέπει πραγματικά να διαδραματίσει καίριο ρόλο. Με αυτόν τον στόχο ιδρύθηκε πέρυσι το ίδρυμα Anna Lindh για τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών, που ειδικά τώρα έχει να εκπληρώσει έναν καίριο ρόλο.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της 27ης Φεβρουαρίου 2006 γίνεται σαφής αναφορά στη διαδικασία της Βαρκελώνης και το ίδρυμα Anna Lindh, παράλληλα με άλλες πολυμερείς οργανώσεις που παίζουν ρόλο στον τομέα αυτόν, και αυτό το επικροτούμε θερμά.

Τώρα είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα της ευρωμεσογειακής σχέσης για να διαλύσουμε εντάσεις σαν κι αυτές που είδαμε πρόσφατα. Στις 22 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ήδη μια συνάντηση των ανώτερων ευρωμεσογειακών αξιωματούχων που έδωσε τη δυνατότητα για μια πολύ ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων για τα γεγονότα και προσέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες την ευκαιρία να προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα.

Στην ουσία, επικρατεί συμφωνία για το ότι οι δομές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος υπάρχουν ήδη. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργήσουμε νέες. Η πρόκληση είναι τώρα για εμάς να αξιοποιήσουμε όλες τις κατάλληλες ευκαιρίες για διάλογο προκειμένου να συνεχίσουμε με επιτυχία τις μακροχρόνιες προσπάθειες να φέρουμε πιο κοντά τους λαούς των δύο πλευρών της Μεσογείου.

Η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση φέρνει κοντά εκπροσώπους των λαών των δύο πλευρών της Μεσογείου. Περιμένουμε ότι αυτή θα έχει μια εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην περαιτέρω εκτόνωση της κατάστασης και στη βελτίωση της κατανόησης.

Η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση έδωσε στη διαδικασία της Βαρκελώνης μια νέα διάσταση που ήταν επειγόντως απαραίτητη και ειδικότερα αύξησε την νομιμότητά της. Ήδη κατά την προετοιμασία της συνόδου κορυφής της Βαρκελώνης τον Νοέμβριο του 2005 συστήθηκαν ανάλογες επιτροπές εργασίας.

Η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφαλείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης συζήτησε στη συνάντησή της στις 6 τρέχοντος μηνός ήρεμα και διεξοδικά για το πρόβλημα με τις γελοιογραφίες και υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για περισσότερο διάλογο. Είμαι πεπεισμένος ότι η σύνοδος της ολομέλειας στις 26 και 27 Μαρτίου θα μπορέσει να δώσει την κατάλληλη απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν. Η αυστριακή Προεδρία παρακολουθεί και υποστηρίζει τις διάφορες σχετικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν.

Μόλις σήμερα, στη συνεδρίαση της επιτροπής Euromed, του ανώτατου οργάνου της διαδικασίας της Βαρκελώνης σε επίπεδο αξιωματούχων, άλλαξε ο τίτλος ενός σεμιναρίου που θα διεξαχθεί στη Βιέννη μετά από επιθυμία των μεσογειακών εταίρων μας προκειμένου να ληφθεί υπόψη το αίτημά τους για σεβασμό των θρησκευτικών αισθημάτων τους.

Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των παραδοσιακών ευρωμεσογειακών επιτροπών και της κοινοβουλευτικής συνέλευσης της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης. Ελπίζω ότι υπό την αυστριακή Προεδρία θα καταφέρουμε με λίγη φαντασία να επιτύχουμε περαιτέρω πρόοδο σε αυτό το ζήτημα προς όφελος όλων των σχετικών επιτροπών και της εταιρικής σχέσης γενικότερα.

Επίσης θα μπορούσε, ειδικά ενόψει των επίκαιρων γεγονότων, να δρομολογηθεί μια ενισχυμένη συνεργασία, για παράδειγμα με τον ΟΑΣΕ ή με τη «συμμαχία των πολιτισμών» – που όπως γνωρίζουμε είναι μία πρωτοβουλία της Ισπανίας και της Τουρκίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η Αυστρία θα ήθελε να συνεχίσει να δραστηριοποιείται μέσα σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο και προσκάλεσε ήδη την Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της συμμαχίας των πολιτισμών να διεξαγάγει την τρίτη της συνάντηση στα τέλη Μαΐου στη Βιέννη.

 
  
MPphoto
 
 

  Benita Ferrero-Waldner, Επιτροπή. (EN) Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε εδώ για να συζητήσουμε τη Διαδικασία της Βαρκελώνης και τις προετοιμασίες για την προσεχή συνάντηση της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

Επιτρέψτε μου μόνο να πω λίγα λόγια σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στα παλαιστινιακά εδάφη, διότι ο χρόνος σήμερα ήταν πολύ λίγος κατά τη διάρκεια των ομιλιών σχετικά με την άτυπη συνεδρίαση και ήταν παρόντες μόνο δύο Επίτροποι. Παραχώρησα τη θέση μου στον Επίτροπο Rehn για τη συζήτηση σχετικά με τα Δυτικά Βαλκάνια και τώρα, αν μου επιτρέπετε, θα πω λίγα λόγια σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα. Δεν είναι μόνο επίκαιρα αλλά αφορούν και τον πυρήνα της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, τον κοινό μας στόχο για μια περιοχή ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και ευκαιριών. Αδυνατώ να καταλάβω πώς οιαδήποτε από τις χθεσινές ενέργειες συνέβαλε κατά κάποιον τρόπο στους στόχους αυτούς.

Η ισραηλινή επίθεση στη φυλακή της Ιεριχούς και η δημόσια μεταχείριση των φυλάκων και των κρατουμένων από τους Ισραηλίτες είναι απαράδεκτη και θα πρέπει να καταδικαστεί. Καταδικάζω, επίσης, τη βία, τις απαγωγές και τις επιθέσεις κατά των γραφείων της Επιτροπής και άλλων γραφείων των κρατών μελών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Το πρώτο θύμα από αυτή την κατάλυση της έννομης τάξης είναι ο ίδιος ο παλαιστινιακός λαός. Υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς υπάρχουν βασικές πολιτικές προθεσμίες τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επιδείξουν και οι δύο πλευρές αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα. Επιθέσεις, όπως αυτές που συνέβησαν χθες, και προκλητικές δηλώσεις δεν συμβάλλουν καθόλου στη βελτίωση των προοπτικών και η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να δώσει τέλος στη βία και στην ανασφάλεια. Χθες το βράδυ, είχα μια καλή συζήτηση –όπως αναμφίβολα είχατε κι εσείς, κύριε Πρόεδρε– με τον Πρόεδρο Αμπάς, προτού επιστρέψει στην πατρίδα του για να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη βία και τη σύγκρουση. Το έργο του είναι από τα πλέον δύσκολα στον κόσμο αυτή τη στιγμή και τα χθεσινά γεγονότα δεν το έκαναν καθόλου ευκολότερο. Το πώς θα κατορθώσει να συνθέσει μια νέα κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής θα επηρεάσει την προοπτική για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και θα έχει επιπτώσεις και σε όλους εμάς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για τον παλαιστινιακό λαό. Κανένας δωρητής δεν έχει κάνει περισσότερα για να τον βοηθήσει. Είπα και πάλι στον πρόεδρο Αμπάς ότι θέλουμε να εξακολουθήσουμε την υποστήριξή μας για ένα καλύτερο, ειρηνικό και με ευημερία μέλλον, αλλά ότι παραμένουμε αμετακίνητοι στις αρχές μας, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για θετικές εξελίξεις. Κάθε μελλοντική συνδρομή προς μια νέα κυβέρνηση Παλαιστινιακής Αρχής θα επανεξεταστεί ως προς τη θέση της στις βασικές αρχές του τέλους της βίας, της αναγνώρισης του Ισραήλ και της συμμόρφωσης με τις υφιστάμενες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του Οδικού Χάρτη. Εκείνοι με τους οποίους διαπραγματεύεται ο πρόεδρος Αμπάς πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν ότι οι αποφάσεις τους για τα θέματά τους θα έχουν σημαντικές συνέπειες.

Επιτρέψτε μου τώρα να πω λίγα λόγια σχετικά με την ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση. Η σύνοδος της Βαρκελώνης, τον περασμένο Νοέμβριο, πέτυχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα για το μέλλον. Το πενταετές πρόγραμμα εργασίας που συμφωνήθηκε στη σύνοδο και ο κώδικας συμπεριφοράς για την αντιτρομοκρατία αποτελούν μια πολύ φιλόδοξη ατζέντα, η οποία θα καταστήσει την εταιρική σχέση περισσότερο απτή, θα της προσδώσει μεγαλύτερη πολιτική συνάφεια και θα την καταστήσει πιο λειτουργική.

Ως συνέχεια της συνόδου, πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε την εποικοδομητική και αποτελεσματική συμβολή όλων των εταίρων, ούτως ώστε να επιτύχουμε τους κοινά συμφωνημένους στόχους της πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης, της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμάτων των φύλων, της εκπαίδευσης και της διαχείρισης της μετανάστευσης, της περιφερειακής σταθερότητας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται για την υλοποίηση αυτού του πενταετούς προγράμματος. Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες με την τρέχουσα και την επερχόμενη Προεδρία του Συμβουλίου, καθώς και με τους μεσογειακούς εταίρους, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία αυτής της κοινής προσπάθειας. Έχουμε δεσμεύσει επαρκή χρηματοδότηση για συνδρομή και υποστήριξη, μέσω του MEDA και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μέσου Γειτονίας και Εταιρικής Σχέσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού χρηματοδοτικού μέσου για την ενθάρρυνση της προόδου στη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης το οποίο αποκαλούμε «χρηματοδοτικό μέσο υπέρ της διακυβέρνησης».

Από το τρέχον έτος, θα ξεκινήσουν πολλές νέες και καινοτόμες δραστηριότητες. Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την οργάνωση της πρώτης ευρωμεσογειακής υπουργικής διάσκεψης για τα ζητήματα του φύλου στο τέλος του έτους.

Δύο υποπεριφερειακές συνδιασκέψεις, μία στο Μαγκρέμπ και μία στο Μασρέκ, θα ανοίξουν τον δρόμο για τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών να εξετάσουν τη σημασία της ισότητας των φύλων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και να προτείνουν πρακτικά μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης των γυναικών στις θέσεις εργασίας και στη δημόσια ζωή.

Στη σύνοδο της Βαρκελώνης, οι ευρωμεσογειακοί εταίροι υπογράμμισαν τη σημασία της μετανάστευσης, της κοινωνικής ένταξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας ως θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην εταιρική σχέση, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω μιας ισορροπημένης και συνεκτικής προσέγγισης. Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την προετοιμασία μιας υπουργικής συνάντησης, η οποία θα εξετάσει όλα τα θέματα από την παράνομη μετανάστευση έως την εμπορία και τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Αυτή η περιφερειακή πρωτοβουλία συμπληρώνεται από τα διμερή προγράμματά μας, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της θεσμικής ικανότητας, τη διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης, τη βελτίωση των συνοριακών ελέγχων, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων.

Ο κ. Winkler ανέφερε ήδη την υπουργική συνάντηση για θέματα εμπορίου, στην οποία θα συμμετάσχει ο Επίτροπος Mandelson και θα προωθήσει τον στόχο ενός ευρωπαϊκού χώρου ελεύθερου εμπορίου.

Ελπίζουμε επίσης να δούμε παρόμοια πρόοδο στο εμπόριο Νότου-Νότου – τη «διαδικασία του Αγαδίρ». Η αποκαλούμενη κρίση των γελοιογραφιών ανέδειξε τους κινδύνους που ανακύπτουν όταν αφήνουμε τις προκαταλήψεις, την παραπληροφόρηση και τις παρανοήσεις να κακοφορμίζουν. Λυπούμαστε για την προσβολή που προκάλεσαν αυτές οι γελοιογραφίες στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, αλλά καταδικάσαμε εξίσου έντονα κάθε βίαιη πράξη και απειλή κατά προσώπων και ιδιοκτησιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών. Είναι σημαντική η υποστήριξη του διαπολιτισμικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Χαίρομαι που στο Σάλτσμπουργκ έγιναν πολύ έντονες συστάσεις επ’ αυτού. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Διαδικασία της Βαρκελώνης έχει ένα πλαίσιο γι’ αυτό και ότι η αρχιτεκτονική υπάρχει ήδη: υπάρχει το Ίδρυμα Anna Lindh και 35 άλλες δομές στο πλαίσιο ενός ολόκληρου δικτύου.

Πρέπει να αποταθούμε στην κοινωνία των πολιτών και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλα τα σεμινάρια μέσων μαζικής ενημέρωσης που σχεδιάζει η αυστριακή Προεδρία είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα.

Στο πλαίσιο αυτό, με χαροποιεί ιδιαίτερα η πρωτοβουλία ανταλλαγής απόψεων επί του θέματος κατά την επόμενη Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση. Από εκεί, θα μεταβώ στη σύνοδο της Αραβικής Λίγκας στο Χαρτούμ, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να αξιοποιήσουμε τώρα κάθε ευκαιρία για πραγματικές συνομιλίες με τους άραβες φίλους και συναδέλφους μας.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, το μήνυμά μας πρέπει να είναι σαφές: η κατανόηση μπορεί να γίνει βαθύτερη και ο σεβασμός μπορεί να οικοδομηθεί μόνο μέσω ενός σθεναρού αλλά και ειρηνικού διαλόγου απόψεων, με πλήρη σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης. Μάλιστα, αυτή είναι η ουσία της Διαδικασίας της Βαρκελώνης. Επομένως, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε περισσότερη ελπίδα στην πρόοδο. Μαζί, θέλουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Edward McMillan-Scott, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, αποτελεί μεγάλη χαρά να σας βλέπω στην έδρα στην αρχή αυτής της συζήτησης για την Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, για την ανάδειξη και την προώθηση της οποίας κάνετε τόσα πολλά. Από τους συναδέλφους που βρίσκονται εδώ στο Σώμα, υπάρχουν πολλοί πρωτοπόροι της ευρωμεσογειακής πολιτικής στην αριστερή πτέρυγα, αλλά όχι τόσοι πολλοί στην κεντροδεξιά, με φωτεινές εξαιρέσεις τους κκ. Busuttil και Κασουλίδη και την κυρία Saïfi, αλλά ίσως έρθουν κι άλλοι.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα σήμερα, η κ. Veronique De Keyser και εγώ είχαμε την τιμή να συναντήσουμε χθες το βράδυ τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης. Λυπούμαστε βαθύτατα για τις συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάστηκε να επιστρέψει. Πιστεύω ότι αποτελεί ειρωνεία και τραγωδία το γεγονός ότι οι δύο χώρες που μιλούν περισσότερο για την ενθάρρυνση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή –το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες– είναι οι ίδιες χώρες οι οποίες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στην Ιεριχώ χθες. Οι κυβερνήσεις και των δύο αυτών χωρών θα έπρεπε να έχουν ενισχύσει και όχι αποσύρει τις φρουρές τους.

Θα ήταν αρμόζον να ακούσουμε στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, ειδικά από το Συμβούλιο, ποιος είχε την ευθύνη των αποφάσεων, ποιος τις έλαβε, πότε και γιατί ελήφθησαν. Ελπίζω, αν είναι δυνατόν, να έχουμε μια δήλωση του Συμβουλίου στη συνάντηση αυτή, με τη βοήθεια της Επιτροπής.

Οι εργασίες της ευρωμεσογειακής βασίζονται κατά μεγάλο μέρος στις επιτροπές της. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες για το έργο που πραγματοποιείται σε αυτές και για την ευκαιρία που παρέχει η Συνέλευση, μοναδική στον κόσμο, για συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Είναι μια ασυνήθιστη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται την παραμονή μιας εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ και κατόπιν των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου στην Παλαιστίνη. Μπορεί να μην είναι παρόντες οι αντιπρόσωποι των δύο αυτών χωρών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους έχουμε ξεχάσει. Είναι στην πρώτη σειρά των ανησυχιών μας. Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση –η τελευταία στο διάστημα που εσείς ασκείτε την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου– θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να υπογραμμίσουν τη δέσμευσή μας να δώσουμε πραγματική ουσία στην κοινοβουλευτική διάσταση της Μεσογείου.

Ελπίζω ότι το έργο που κάνω στην υποεπιτροπή μου θα μπορέσει να δώσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ευκαιρία να γίνει η επιχειρησιακή και οργανωτική καρδιά της ευρωμεσογειακής συνέλευσης στο μέλλον. Αυτή είναι η πρόθεσή μου.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Pasqualina Napoletano, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (IT) Κυρία Επίτροπε, κύριε Winkler, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Παλαιστίνη μας υποχρεώνουν να πάρουμε θέση και, όπως είπατε και εσείς, κυρία Επίτροπε, αγγίζουν την ουσία της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης.

Θα ήθελα να πω προς τις ισραηλινές αρχές ότι μια προεκλογική εκστρατεία, όσο σημαντική και αν είναι, δεν μπορεί να παραβιάζει τις ισχύουσες αρχές νομιμότητας. Μία από αυτές, η κυριότερη, είναι ο ρόλος του Προέδρου Αμπού Μάζεν, ο οποίος επλήγη και υποβαθμίσθηκε από την ανεύθυνη επίθεση στις φυλακές της Ιεριχούς και τη σύλληψη κρατουμένων, η κράτηση των οποίων ήταν αρμοδιότητα της Παλαιστινιακής Αρχής. Θα ήθελα επίσης να ακούσω την άποψη του Συμβουλίου όσον αφορά τη συμπεριφορά των δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών που ήταν παρούσες.

Εκφράζουμε όλη την πολιτική και ηθική μας υποστήριξη στον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ο οποίος θα έπρεπε να βρίσκεται σήμερα μαζί μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι η θέση του, κυρίως μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Παλαιστίνη. Κυρία Επίτροπε, όπως είπατε, η Ευρώπη πρέπει να απαιτήσει από τις ισραηλινές αρχές τον σεβασμό του δικαίου και των νόμιμων συνομιλητών, όπως τον απαιτούμε και από την Χαμάς. Η έξοδος από το πλαίσιο της νομιμότητας σημαίνει άνοιγμα της πόρτας στα αντίποινα και στη βία που έχουν ήδη εκραγεί και πρέπει να αναχαιτίσουμε. Ανακούφιση προκαλεί στο ζήτημα αυτό η είδηση της απελευθέρωσης των ομήρων.

Όσον αφορά την κρίση του Ιράν, άλλο επώδυνο κεφάλαιο, εκτίμησα τις δηλώσεις του κ. Straw, τις οποίες εύχομαι να ακολουθήσει μέχρι τέλους. Ο κ. Straw δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης, εκφράζοντας με σαφήνεια μια θέση που πρέπει να υποστηρίξει όλη η Ευρώπη και την οποία προσυπογράφει ανεπιφύλακτα η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς αποτελεί τη δική μας θέση. Η απομάκρυνση από τις διαπραγματεύσεις θα οδηγούσε σε μια καταστροφική δυναμική που γνωρίσαμε ήδη στο Ιράκ.

Αυτό δεν μας καθιστά πιο αδύναμους, αλλά αντιθέτως δίνει μια ευκαιρία για έναν διεξοδικό διάλογο και καθησυχάζει τους λαούς του Ιράν και της Συρίας που αισθάνονται να απειλούνται. Πρέπει να μειώσουμε τις εντάσεις για να αποφύγουμε τη δημιουργία αφύσικων συμμαχιών στο όνομα του αγώνα κατά της Δύσης! Πρέπει να διατηρήσουμε ενωμένη τη διεθνή κοινότητα στις πιέσεις έναντι του Ιράν, προκειμένου να σεβασθεί τις υποχρεώσεις από την υπογραφή της Συνθήκης περί μη διαδόσεως των πυρηνικών, με την προοπτική του αφοπλισμού στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και όλης της Μεσογείου!

Ελπίζουμε ότι σε αυτήν την εξαιρετικά λεπτή κατάσταση η Ευρώπη θα μπορέσει να εκφραστεί αυτόνομα και αποφασιστικά με μία φωνή και ότι η προσεχής Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Flautre, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, θέλω και εγώ να καταδικάσω την επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες από τις δυνάμεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων κατά της φυλακής της Ιεριχούς. Τέτοιες ενέργειες δεν μπορούν παρά να υποδαυλίσουν τη ριζοσπαστικοποίηση της πολιτικής της Χαμάς και, κατά συνέπεια, να περιπλέξουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις σε αυτή την περιοχή.

Υπό το πρίσμα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λαμβάνοντας υπόψη τα δημοκρατικά διακυβεύματα σε αυτή την περιοχή, πρέπει να εκφράσουμε τη θλίψη μας που οι δηλώσεις και δεσμεύσεις οι οποίες έκλεισαν τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρκελώνης δεν συνοδεύτηκαν από μια πιο ισχυρή και πιο συγκεκριμένη δέσμευση στα θέματα προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Η ελευθερία της έκφρασης αποτελεί πανανθρώπινο δικαίωμα, ταυτόχρονα ζωτικό και ουσιαστικό για την ανάπτυξη κάθε δημοκρατίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει, υπ’ αυτή την έννοια, να φείδεται προσπαθειών για την προάσπιση και την προώθησή της.

Αυτό δεν αφορά μόνο τα επακόλουθα της δημοσίευσης των γελοιογραφιών. Στην Αλγερία, όσοι επιτίθενται στον Πρόεδρο διώκονται για συκοφαντική δυσφήμιση και καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης ή σε πρόστιμα. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Ali Dilem, ανταποκριτή της Sud-Ouest d'Alger, του Bachir El Arabi και του Hakim Laâlam, χρονογράφου της Soir d'Algérie.

Ο Mohamed Benchicou, ο διευθυντής της Le Matin, κρατείται στη φυλακή του El-Harrach από τις 14 Ιουνίου 2004. Παρά την κατάσταση της υγείας του, που συνεχώς επιδεινώνεται, οι αρχές αρνούνται να του παράσχουν νοσηλεία. Έχει ήδη καταδικαστεί ή εναντίον του εκκρεμεί δίωξη για περίπου πενήντα αδικήματα που αφορούν τον Τύπο. Πρόκειται για πολιτικό κρατούμενο και όχι για κρατούμενο ποινικού δικαίου, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι.

Στην Τυνησία, η αντιπροσωπεία της οποίας θα προεδρεύσει προσεχώς της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ο Mohammed Abbou, δικηγόρος και προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι φυλακισμένος πάνω από ένα έτος, μετά τη δημοσίευση δύο επικριτικών άρθρων. Είχε ήδη ράψει το στόμα του για να υπογραμμίσει τη διαφωνία του για τη φυλάκισή του και τις συνθήκες κράτησής του. Τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσει απεργία πείνας.

Στο Μαρόκο, οι Aboubakr Jamai και Fahd Iraki, της εφημερίδας L'Hebdomadaire, καταδικάστηκαν να καταβάλουν το ισόποσο 143 ετών του ελάχιστου ετήσιου μαροκινού μισθού. Απαγορεύτηκε η διανομή του φύλου της 2ας Φεβρουαρίου 2006 της καθημερινής ισπανικής εφημερίδας El Mundo εξαιτίας ενός άρθρου, που έγραψε ο Ali Lmrabet. Οι δημοσιογράφοι της εβδομαδιαίας TelQuel επίσης καταδικάστηκαν για συκοφαντική δυσφήμηση.

Τελειώνω με μια έκκληση να ληφθούν περισσότερο υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία στις συζητήσεις στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, όπως μας καλούν να πράξουμε οι βραβευμένοι με το Βραβείο Ζαχάρωφ 2005 «Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα».

 
  
MPphoto
 
 

  Luisa Morgantini, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ένας άνθρωπος ονόματι Ayman, μου είπε στο σημείο ελέγχου Karni της Γάζας «στον διάολο και εσείς και τα λεφτά σας», όχι γιατί δεν ήθελε να δεχθεί τη βοήθειά μας, την οποία είχε ανάγκη, αλλά για να πει: «Φτάνει πια. Έχουμε ανάγκη από ελευθερία και αξιοπρέπεια και όχι μόνο από ανθρωπιστική βοήθεια». Από την πλευρά μας, εμείς δεν μπορούμε να έχουμε καθαρή συνείδηση μόνο και μόνο γιατί εξακολουθούμε να βοηθάμε τους Παλαιστίνιους, όπως έχουμε καθήκον.

Η χθεσινή επιχείρηση, όπως πολλές άλλες, είναι παράνομη, κυνική και απάνθρωπη. Παράνομη γιατί καταπατά τη νομιμότητα, αλλά και κυνική γιατί έχει ως στόχο τις εκλογές: αποτελεί στην πραγματικότητα εκδήλωση εκδικητικότητας και βάναυσης αποικιοκρατίας. Πιστεύω πως είναι καιρός να κατανοήσει το Ισραήλ ότι η ίδια του η ύπαρξη και η αφοσίωσή του στη δημοκρατία μπορούν να επιβιώσουν μόνον εάν σέβεται τους άλλους λαούς. Δεν το πράττει και εμείς δεν μπορούμε και δεν είμαστε ασφαλώς συνένοχοι σε αυτό.

Η Επίτροπος και το Συμβούλιο το δήλωσαν σήμερα απερίφραστα. Η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι άκρως σημαντική, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα: τη συμμετοχή της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αποδεχθούμε την παρουσία των μελών που θα υποδείξει το Νομοθετικό Συμβούλιο της Παλαιστίνης.

Είναι κρίμα που αυτό συμβαίνει μια ημέρα πριν από τις ισραηλινές εκλογές, καθώς σημαίνει ότι θα απουσιάζει ένα σημαντικό τμήμα της Συνέλευσης. Θα πρέπει, ωστόσο, να προσπαθήσουμε προκειμένου να λειτουργήσει και να φέρει εις πέρας τις εργασίες της, γιατί, ακόμη και αν δεν λύσουμε το παλαιστινιακό ζήτημα, οι συζητήσεις μας θα επικεντρωθούν στο ζήτημα της Παλαιστίνης και του Ισραήλ. Δεν θα μπορέσουμε καν να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που εξέθεσαν με μεγάλη σαφήνεια η Επίτροπος και το Συμβούλιο σχετικά με την προσπάθεια δημιουργίας μιας πραγματικής συνεργασίας στη Μεσόγειο.

 
  
MPphoto
 
 

  Paul Marie Coûteaux, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, επωφελούμαι αυτής της συζήτησης για να ευχαριστήσω το Γραφείο της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για το ανακοινωθέν που εξέδωσε σχετικά με τις περίφημες γελοιογραφίες. Η μορφή του Μωάμεθ είναι αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε σημείο σύγκλισης ενός Ισλάμ, το οποίο, άλλωστε, είναι πιο ευάλωτο και πιο διαφοροποιημένο, ακόμη και πιο διαιρεμένο από ό,τι πιστεύουμε. Η στόχευση αυτής της μορφής συνιστά στόχευση στην καρδιά. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην το γνωρίζουμε, όπως δεν υπήρχε περίπτωση και να μην αναλογιστούμε τις συνέπειες αυτών που πράτταμε, της υποδαύλισης, δηλαδή, της σύγκρουσης των πολιτισμών. Ποιον ακριβώς εξυπηρετούν αυτές οι γελοιογραφίες; Ποιον συμφέρει η υποδαύλιση αυτών των συγκρούσεων; Θέλω να θέσω το ερώτημα. Σίγουρα όχι εμάς, τους Ευρωπαίους. Σε κάθε περίπτωση, δεν συμφέρει τη Γαλλία, που είναι η πρώτη δύναμη των ακτών της Μεσογείου και της οποίας η ακτινοβολία εξαρτάται από μια αυστηρή ισορροπία μεταξύ, αφενός, της ευρωπαϊκής ηπειρωτικής της πολιτικής και, αφετέρου, της μεσογειακής και αφρικανικής της πολιτικής.

Βεβαίως, αυτή η δήλωση συνοδεύεται από μια διπλή ανησυχία: αφενός, η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση και η ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση εξακολουθούν να είναι σαν εύθραυστα πλεούμενα που τα ρίχνουμε στη θάλασσα. Εύθραυστα όχι μόνο σε ό,τι αφορά τους πόρους, αλλά πρωτίστως όσον αφορά τη διανοητική τους έμπνευση, αφού μου φαίνονται προσκολλημένες οι ίδιες σε μια λίαν ευρωκεντρική αντίληψη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων −μόλις είχαμε άλλο ένα παράδειγμα αυτού του πράγματος− που όχι μόνο έχει αποικιακές συμπαραδηλώσεις, αλλά επιπλέον εμποδίζει −το είδαμε επίσης στη Βαρκελώνη τον Δεκέμβριο− να αντιμετωπιστεί το ουσιώδες, δηλαδή η οικονομική, χρηματοπιστωτική, εμπορική συνεργασία και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Σε αντιδιαστολή, μάλιστα, με αυτό που είπε η Επιτροπή προ ολίγου, θα μιλούσα από πλευράς μου περί συνεργασίας, και όχι περί ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, κάτι που θεωρώ λίαν επικίνδυνη διατύπωση.

Η δεύτερη ανησυχία είναι ότι το θέμα των πολιτισμών είναι κάτι παλαιόθεν προφανές, που το γνωρίζουμε σε ό,τι μας αφορά από την εποχή του Κάρολου Μαρτέλου: δεν περιμέναμε αμερικανούς στοχαστές να μας το θυμίσουν. Πρέπει κάποιος να βαυκαλίζεται ηλιθιωδώς με αυταπάτες παγκοσμιοποίησης για να εκπλαγεί, ξάφνου, που οι πολιτισμοί δεν είναι αμοιβαία ανταλλάξιμοι, πόσο δε μάλλον οι άνθρωποι, και που η συμβίωση των μεν με τους δε ουδόλως είναι αυτονόητη. Αυτού του είδους η προσέγγιση α λα Huntington στοχεύει, προφανώς, να περάσει ένα άλλο μήνυμα, ότι δηλαδή προοριζόμαστε όλοι να αποτελέσουμε τμήμα της «Δύσης» −με εισαγωγικά στη λέξη− η πρωτεύουσα της οποίας κατ’ ανάγκη θα είναι η Ουάσιγκτον, οι δε Ευρωπαίοι δεν θα κάνουν άλλο από το να ακολουθούν τις πολεμικές περιπέτειες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή, ακριβώς, η ιδέα της Δύσεως είναι, και το γνωρίζουμε, μια ιδεολογική φενάκη. Επειδή ακριβώς οι πολιτισμοί αλληλοσυγκρούονται ατέρμονα, χρειάζεται μια πολιτική, χρειάζεται η Πολιτική, χρειάζεται συλλογική βούληση για συμβίωση, κάτι για το οποίο, εν ολίγοις, προσφέρουν το πλαίσιο η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση και η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, ενισχύοντάς τις, αφού μου φαίνονται όλο και πιο ευάλωτες, στον βαθμό που καθίστανται ολοένα και πιο αναγκαίες χρόνο με τον χρόνο.

 
  
MPphoto
 
 

  Simon Busuttil (PPE-DE).(MT) Είναι κρίμα που αμέσως μόλις πραγματοποιούμε ένα βήμα προόδου στη διαδικασία της Βαρκελώνης κάτι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και ανατρέπει την πρόοδο που θα είχαμε σημειώσει. Εν πάση περιπτώσει, θα εστιάσω την προσοχή μου στο αντικείμενο της συζήτησής μας και θα μιλήσω ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Επιθυμούσα τόσο η Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο να αναλύσουν τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ με τίτλο «Sustainable Impact Assessment Study of the Euromed Free-trade Area» (μελέτη αξιολόγησης της βιωσιμότητας του αντικτύπου της ευρωμεσογειακής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών). Ξεκινήσαμε στην Οικονομική Επιτροπή της Συνέλευσης τη συζήτηση της εν λόγω μελέτης, η οποία προσφέρει μια ανησυχητική εικόνα του αντικτύπου της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στη Μεσόγειο. Προβλέπει μάλλον αρνητικές επιπτώσεις για τις χώρες εταίρους μας στη Μεσόγειο, οι οποίες υποτίθεται ότι δεν θα ζημιωθούν, αλλά θα ωφεληθούν από τη διαδικασία της Βαρκελώνης. Μεταξύ των αρνητικών επιπτώσεων που αναφέρονται είναι η πιθανότητα αύξησης της ανεργίας στις χώρες αυτές και μείωσης των επιπέδων των αποδοχών, καθώς και σοβαρές συνέπειες για φυσικούς πόρους όπως το νερό και η βιοποικιλότητα και άλλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Φυσικά, στην έκθεση δεν υποστηρίζεται ότι πρέπει να σταματήσουμε ή να ανατρέψουμε την εφαρμογή του σχεδίου δημιουργίας μιας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, αλλά επισημαίνεται ότι πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις και να λάβουμε προληπτικά μέτρα από τώρα, πριν να είναι πολύ αργά. Συνεπώς, καλώ τόσο την Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο να μας εκθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη μελέτη αυτή και να μας ενημερώσουν για τα μέτρα τα οποία σκοπεύουν να λάβουν για την αντιμετώπιση τυχόν αρνητικών επιπτώσεων που ενδέχεται να επιφέρει η δημιουργία μιας ζώνης ελευθέρων συναλλαγών στη Μεσόγειο. Για παράδειγμα, αναμφίβολα οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξισορροπούν την εμπορική πτυχή μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας στον οικονομικό, τον κοινωνικό και τον εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα του περιβάλλοντος. Ολοκληρώνω την παρέμβασή μου καλώντας την Επιτροπή και το Συμβούλιο να μετάσχουν πιο ενεργά στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση και να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τους θέτουν οι βουλευτές.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Carnero González (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που παρίστασθε εδώ και πάνω απ’ όλα να σας συγχαρώ που ηγηθήκατε των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης τόσο καλά τους έξι μήνες που ήταν η σειρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προεδρεύσει των εργασιών της.

Πρέπει να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τι κάνουμε καλά και επίσης τι κάνουμε άσχημα. Στην προκειμένη περίπτωση, ας αναγνωρίσουμε αυτό που κάνουμε καλά. Η ευρωμεσογειακή διαδικασία ήταν μια επιτυχία, όπως και η Σύνοδος Κορυφής της Βαρκελώνης τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για μια ζωντανή και εξελισσόμενη διαδικασία.

Ας εξετάσουμε την κατάσταση αν δεν υπήρχε η ευρωμεσογειακή διαδικασία, υπό το πρίσμα των γεγονότων που είδαμε σχετικά με την κρίση των γελοιογραφιών και των χθεσινών γεγονότων στην Ιεριχώ για παράδειγμα. Θα ήταν ένα τεράστιο πρόβλημα: πώς να ανοίξουμε διάλογο, πώς να αναζητήσουμε μεθόδους συνεργασίας προκειμένου να επιλύσουμε τα προβλήματα.

Το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε στην Βαρκελώνη περιέχει ορισμένα εξαιρετικά σημαντικά σημεία – μερικά έχουν αναφερθεί. Θα ήθελα να αναφέρω κάτι που πιστεύω ότι είναι βασικό: ναι στη ζώνη του ελεύθερου εμπορίου, αλλά με οικονομική και κοινωνική συνοχή επίσης. Γνωρίζουμε πολλά γι’ αυτό στην Ευρώπη και αυτό θα είναι το κλειδί για την επιτυχία του πρώτου στόχου.

Άλλο ένα θέμα που εξετάστηκε ήταν ο κώδικας συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε μια περιοχή όπως αυτή, αυτός ο κώδικας συμπεριφοράς ήταν αδιανόητος μόλις μερικά χρόνια πριν. Σήμερα τον έχουμε.

Επιπλέον, η Σύνοδος Κορυφής της Βαρκελώνης δέχτηκε την κοινή ισπανό-τουρκική πρωτοβουλία για τη συμμαχία των πολιτισμών, γεγονός που δεν σημαίνει την αποδοχή του πολιτισμικού σχετικισμού, αλλά την καθοδήγηση των πολιτισμών προς την ίδια κατεύθυνση: την προάσπιση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση μάς παρέχει ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για πολιτική συζήτηση. Πιστεύω ότι, ενόψει της συνεδρίασης στις 26 και 27, πρέπει να κάνουμε τέσσερα πράγματα: να επιταχύνουμε τη λήψη των αποφάσεων, να εστιάσουμε εκ νέου τις συζητήσεις γύρω από εισηγητές ανά επιτροπή, να διασφαλίσουμε ότι η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα παραστούν και θα συμμετάσχουν, όπως ζήτησε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος Borrell στην αρχή της συνεδρίασής μας, όπως το απαιτούν τα γεγονότα, και τέλος να συμπεριλάβουμε την κοινωνία των πολιτών.

Με αυτόν τον τρόπο, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.

 
  
MPphoto
 
 

  David Hammerstein Mintz (Verts/ALE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, στο ένα λεπτό που έχω στη διάθεσή μου, θα ήθελα να κάνω μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση.

Φυσικά, συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις που εκφράστηκαν σχετικά με τα γεγονότα στην Ιεριχώ.

Από πολιτική άποψη, μέσα σε αυτόν τον κύκλο βίας και μετά τη σύγκρουση για τις γελοιογραφίες του Μωάμεθ, τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αγωνιστούμε για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο της επιτροπής της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που είναι αρμόδια για τα πολιτιστικά θέματα, προτείναμε τη δημιουργία μιας επιτροπής πολιτιστικών επαφών που θα αποτελείται από σεβαστούς εμπειρογνώμονες πρόθυμους για διάλογο, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις πολιτισμικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, να μεσολαβεί, να διευκρινίζει και να αποφορτίζει την πολιτισμική και θρησκευτική ένταση μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου.

Το Ίδρυμα Anna Lindh, με έδρα την Αλεξάνδρεια, είναι σε άριστη θέση να οργανώσει αυτή την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μπορούσε να δρα προληπτικά σε περίπτωση παρόμοιων συγκρούσεων, προκειμένου να ξεκαθαρίζει παρεξηγήσεις που αφορούν την κουλτούρα των άλλων και να διασαφηνίζει τυχόν αμφιβολίες για το τι συνέβη πραγματικά.

Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο, στη Συνέλευση στις 26 του μηνός θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα προς την ανοχή που θέλουμε να επιτύχουμε στη Μεσόγειο.

 
  
MPphoto
 
 

  Tokia Saïfi (PPE-DE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρία Επίτροπε, πρέπει να παραδεχθούμε ότι το έργο της Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης ήταν απογοητευτικό σε σύγκριση με τις τεράστιες προκλήσεις. Συνεπώς, πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να επιτύχουμε αποτελέσματα τώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα γεγονότα, η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση είναι ο ιδανικός χώρος για την ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης με βάση τον διάλογο, την ανταλλαγή και την αμοιβαία κατανόηση. Περισσότερο από ποτέ, η δράση της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης χρειάζεται ενίσχυση και υποστήριξη. Περισσότερο από ποτέ, οι στόχοι της δημιουργίας ειρήνης και ασφάλειας πρέπει να είναι το επίκεντρο των αποφάσεών μας και να συνοδεύονται από συγκεκριμένη δράση.

Απαιτείται επείγουσα δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια δύσκολη τοπική κατάσταση και ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιφερειακό πλαίσιο. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μεγάλη ευθύνη σήμερα, και το λέω αυτό ως Πρόεδρος της πολιτικής επιτροπής της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που, ανάμεσα σε έναν Παλαιστίνιο Αντιπρόεδρο και έναν Ισραηλινό Αντιπρόεδρο, επιδιώκει να θέσει την επίλυση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο του έργου μας. Η Ένωση πρέπει να μιλά με μία φωνή και να καταδικάσει τις στρεβλές πράξεις, που αυξάνουν την κλιμάκωση της βίας και υπονομεύουν μια ήδη εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία.

Είναι λυπηρό που ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, ο Μαχμούντ Αμπάς, δεν μπόρεσε να μιλήσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω των γεγονότων στην Ιεριχώ και θέλω να εκφράσω ενώπιον του Σώματος την ανησυχία μου για αυτή την κατάσταση.

Κυρία Επίτροπε, σας ακούσαμε. Σημειώσαμε την πεποίθησή σας και τη βούλησή σας. Στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση και μαζί με τον Πρόεδρο Borrell, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Πιστεύω ότι είναι καιρός πλέον να σταματήσουμε να απογοητεύουμε τον κόσμο.

 
  
MPphoto
 
 

  Véronique De Keyser (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, δεν υπήρχε τίποτε το τυχαίο στα γεγονότα στην Ιεριχώ, που μας στέρησαν τη δυνατότητα μιας συνάντησης με τον Μαχμούντ Αμπάς· είναι αξιοσημείωτα από πολιτική άποψη. Το πρώτο άτομο που επλήγη ήταν βεβαίως ο Μαχμούντ Αμπάς· πριν καλά καλά προλάβει να φύγει από τη χώρα του, οι ισραηλινές δυνάμεις ξεκίνησαν την επίθεσή τους κατά της φυλακής.

Δεν είναι, όμως, ο μόνος που επλήγη. Δεν αναφέρθηκε ότι ο Ahmed Sa’adat ήταν μέλος του νεοεκλεγμένου παλαιστινιακού νομοθετικού συμβουλίου. Ούτε επεσήμανε κανείς ότι η Χαμάς, που είχε προβεί σε κάποια πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ εντός των συνόρων του 1967, δεν μπορούσε να προχωρήσει περαιτέρω σε μια τέτοια αναγνώριση μετά τις ταπεινωτικές εικόνες μισόγυμνων, δεμένων φυλακισμένων, με καλυμμένα τα μάτια.

Εμείς οι Ευρωπαίοι επίσης νιώσαμε προσβεβλημένοι. Αναμέναμε τον Μαχμούντ Αμπάς, αλλά δεν ήλθε. Εκείνο που διακυβεύεται είναι ολόκληρη η πολιτική μας έναντι της Παλαιστίνης. Σήμερα, με τα γραφεία μας λεηλατημένα και κάποιους υπηκόους μας ομήρους, υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μας λένε ότι οι βασικοί χρηματοδότες δεν πρέπει να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Παλαιστίνης, μετά την αγνωμοσύνη που επιδείχτηκε. Αυτή ήταν η συνέπεια της Ιεριχούς.

Θα ήθελα να πω στους βουλευτές του ΕΚ που διστάζουν να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Παλαιστίνιος σήμερα που δεν θα αντάλλαζε τα χρήματα που δίνουμε στην Παλαιστίνη με μια σθεναρή στάση της ΕΕ σε σχέση με τα τρέχοντα γεγονότα. Μπορούμε, τελικά, να εθελοτυφλούμε στο γεγονός ότι το Ισραήλ επέλεξε ένα μονομερές μονοπάτι, που επικεντρώνεται στο νόμο και την τάξη, που δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον οδικό χάρτη; Το σχέδιο Olmert είναι μονομερές, όπως ήταν η απεμπλοκή από τη Γάζα –που επικροτήθηκε ένθερμα ως γεγονός– η προσάρτηση της Δυτικής Όχθης και η κατάληψη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η πραγματικότητα της Παλαιστίνης είναι μια ατέλειωτη κατοχή και ένα τείχος που καταδικάστηκε από τη Χάγη, αλλά που παραμένει όρθιο. Όλα τα χρήματα που δίνουμε στην Παλαιστίνη για να επιβιώσει δεν τη βοηθούν να ξεφύγει από αυτή την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, η ειρηνευτική διαδικασία έχει αποτελματωθεί.

Συμπερασματικά, κυρία Επίτροπε, αν πρόκειται να υπάρξει ένα Σχέδιο Β για βοήθεια προς την Παλαιστίνη, η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μια σαφή και θαρραλέα στάση. Διαφορετικά, πώς μπορούμε να προσμένουμε από τους Παλαιστίνιους να ελπίζουν και να μας πιστεύουν όταν μιλάμε για τον οδικό χάρτη;

 
  
MPphoto
 
 

  Ιωάννης Κασουλίδης (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, οι συνάδελφοι ανέλυσαν επί μακρόν τα γεγονότα της Ιεριχούς, σήμερα το πρωί και αργότερα, αλλά στην επιτροπή για την ποιότητα της ζωής, τις ανταλλαγές μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών και τον πολιτισμό σίγουρα θα τεθεί το θέμα των γελοιογραφιών.

Πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί στην καταδίκη του περιεχομένου των γελοιογραφιών. Ο σεβασμός των θρησκευτικών αξιών και της ταυτότητας των άλλων, όπως οι μουσουλμάνοι ευρωπαίοι συμπολίτες μας, αποτελεί ευρωπαϊκή αξία και μόνο οι ανόητοι δεν μπορούν να την κατανοήσουν, αλλά στην Ευρώπη είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιζόμαστε ακόμα και το δικαίωμα των ανόητων να εκφράζονται ελεύθερα, και οι άραβες εταίροι μας πρέπει να το καταλάβουν.

Στο θέμα της μετανάστευσης, οι νέες πρωτοβουλίες της Επιτροπής και οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική ροή, αντί να μιλά μόνο για την παράνομη μετανάστευση, είναι αξιέπαινες. Πολιτικές όπως η καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη νομική υποδοχή των μεταναστών που είναι απαραίτητοι στις εγχώριες αγορές, η θέσπιση της κυκλοφορίας των επιστημόνων αντί της διαρροής των επιστημόνων προς άλλες χώρες, η διευκόλυνση των εμβασμάτων, η πολιτική ένταξη των μεταναστών, η ενιαία πολιτική ασύλου και ούτω καθεξής θα είναι πιο ελκυστικές στους μεσογειακούς εταίρους μας.

Είναι αλήθεια ότι ορισμένες από αυτές τις χώρες μετεβλήθησαν από χώρες προέλευσης ή διέλευσης σε χώρες προορισμού. Γι’ αυτό πρέπει να συνεργαστούμε, με κοινά τεχνικά μέσα, εμπειρογνωμοσύνη και αρμοδιότητες, ώστε να καταπολεμήσουμε την εμπορία ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. McMILLAN-SCOTT
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 
 

  Béatrice Patrie (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως Πρόεδρος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις χώρες του Μασρέκ, φυσικά και υποστηρίζω ό,τι ειπώθηκε μόλις τώρα για τα πρόσφατα γεγονότα στην Παλαιστίνη και, ειδικότερα, την καταδίκη της επίθεσης στη φυλακή της Ιεριχούς, που σίγουρα δεν αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της δημοκρατίας.

Θέλω να αναφερθώ στο Ίδρυμα Anna Lindh, που προάγει τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών και που ήταν το θέμα μιας ομάδας εργασίας της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (ΕΜΚΣ). Αυτός ο θεσμός αντιμετωπίζει ήδη σειρά διαρθρωτικών δυσχερειών. Ορισμένα κράτη εταίροι δεν έχουν ακόμη διαρθρώσει τα εθνικά τους δίκτυα και υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην καταβολή των εισφορών. Υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα ως προς τη συνέχιση της χρηματοδότησης μετά το 2008.

Αυτός είναι ο λόγος που οι εν λόγω δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπιστούν πάραυτα: πρέπει να εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Anna Lindh· τα μέτρα που έλαβε το ίδρυμα και οι σχετικές με αυτά προτεραιότητες πρέπει να αναδειχθούν περαιτέρω· οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη χρηματοδότηση έργων πρέπει να καταστούν πιο χαλαροί· πρέπει να δημιουργηθεί ένας αραβόφωνος ευρωπαϊκός τηλεοπτικός σταθμός· και οι τρεις γλώσσες εργασίας του θεσμού πρέπει να έχουν ισότιμη παρουσία στις επικοινωνίες.

Συμπερασματικά, η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση, μαζί με το Συμβούλιο και την Επιτροπή, πρέπει να καταβάλουν τις αναγκαίες προσπάθειες για την εξέταση αυτού του ζητήματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Jamila Madeira (PSE).(PT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μετά τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, τα σαφέστατα συμπεράσματα της τελευταίας συνεδρίασής μας τον Νοέμβριο έχουν προσλάβει ιδιαίτερη σημασία. Η οικονομική ευημερία και η κοινωνική πρόοδος δεν είναι αυτονόητες για όλους, και αυτό συνεπάγεται την ιδιαίτερα οξυμένη εκδήλωση φαινομένων βίας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι τα άτομα στα οποία αρνούνται το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και απόκτησης ποιοτικής και ποσοτικής γνώσης τείνουν να είναι οι εταίροι μας στη Νότια Μεσόγειο, ειδικότερα δε τα λιγότερο ευνοημένα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι γυναίκες και οι φτωχοί.

Αυτό που μας απασχολεί είναι οι μελλοντικές προοπτικές. Τούτο ισχύει ιδίως όσον αφορά τη μελέτη του αντικτύπου για τη βιωσιμότητα της ευρωμεσογειακής ζώνης ελευθέρων συναλλαγών, η οποία επιθυμούμε να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί έως το 2010, όπως επεσήμανε η κ. Επίτροπος. Σε αυτή την περίπτωση, τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι, όσον αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας, τα άμεσα οφέλη είναι σημαντικά μειωμένα, παρότι ενδέχεται να προκύψουν άλλα οφέλη από τις εκτεταμένες αλλαγές που σημειώνονται στις οικονομίες των μεσογειακών εταίρων μας. Στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, οι πιθανότητες βραχυπρόθεσμου οφέλους είναι ελάχιστες. Συνεπώς, εφόσον αυτή η εξέλιξη δεν αντισταθμιστεί κατά κάποιον τρόπο, είναι πιθανόν να δούμε αρνητικές επιπτώσεις ως προς την υγεία και την εκπαίδευση.

Όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι απολύτως σημαντικό να εξετάσουμε τη σχεδόν ολοκληρωτική απουσία μιας κατευθυντήριας αρχής στην ΕΕ και τα ευρωμεσογειακά θεσμικά όργανα σχετικά με το θέμα των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τον ρόλο που διαδραματίζουν στη διαδικασία της Βαρκελώνης.

Θεωρώ ότι ιδίως στο ισχύον πλαίσιο –αν και, στην πραγματικότητα ισχύει γενικότερα– πρόκειται για ζωτικής σημασίας πτυχή, στην οποία πρέπει να δοθεί η δέουσα προτεραιότητα στο πρόγραμμα MEDA.

Οι πιο άμεσες προτεραιότητές μας σε αυτή την εταιρική σχέση πρέπει να είναι η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου, η καταπολέμηση της παιδικής εργασίας, η συνεργασία για την καταπολέμηση των διακρίσεων στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, ο διάλογος σχετικά με κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και η προαγωγή ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ενόψει της πραγματικότητας που επικρατεί σήμερα, το θέμα αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας της Βαρκελώνης.

 
  
MPphoto
 
 

  Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ όλους διότι αναφερθήκατε στις παρεμβάσεις σας στις θετικές επιπτώσεις της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης. Φυσικά, μπορεί κανείς να αναφέρει –όπως μόλις έκανε η κ. Madeira– πολλά ζητήματα όπου εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας –και όντως δεν το κάνουμε– αλλά πρέπει να θέσουμε ως στόχο να συνεχίσουμε την εργασία μας σε όλους τους τομείς που ανέφερε η κ. Madeira: την υγειονομική περίθαλψη, τον κοινωνικό διάλογο, την αειφορία, τα θέματα της ισότητας των φύλων, τις δυνατότητες εκπαίδευσης και πολλά άλλα. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα ήταν ψευδαίσθηση να πιστέψουμε πως αρκεί αυτή η εταιρική σχέση για να μπορέσουμε να κάνουμε αλλαγές μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πρέπει όμως να εργαστούμε γι’ αυτό και όπως είπε η Επίτροπος, υπάρχουν τα μέσα για να το κάνουμε.

Αναφέρθηκε πολλές φορές το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα αυτό αποτελεί ιδιαίτερο προσωπικό μου μέλημα, αλλά ενδιαφέρει και το Συμβούλιο ως σύνολο. Θα ήθελα να προσθέσω πως δεν πιστεύω ότι το Συμβούλιο ή γενικότερα η ΕΕ μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν ασκεί μία συνεπή και μεθοδική πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιστεύω ότι ισχύει το αντίθετο. Παρενθετικά, θεωρώ ότι ο οργανισμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που ελπίζω ότι θα συσταθεί σύντομα και θα έχει την υποστήριξή σας, θα μπορέσει να συμβάλει σε μία μεθοδική προσέγγιση του θέματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους αφοσιωμένους βουλευτές, όπως εσείς και η υποεπιτροπή σας, καθώς και την κ. De Keyser και άλλους, οι οποίοι εργάζεστε αδιάκοπα και με μεγάλη προσήλωση προς μια καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης. Θα πρέπει να τους είμαστε ευγνώμονες και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας υποστηρίζουμε και να σας βοηθούμε, ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε πλήρως με κάποια από τα μέτρα του Συμβουλίου.

(DE) Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και το Ιράν. Θα ήθελα απλά να πω γι’ αυτό ότι φυσικά η πολιτική του Συμβουλίου είναι η χρησιμοποίηση ειρηνικών μέσων, διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη αποτελεσμάτων.

Ο κ. Carnero González είπε κάτι πολύ σημαντικό, συγκεκριμένα ότι στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου συνέβη κάτι που θα ήταν αδύνατο πριν από λίγα χρόνια. Αν εξετάσει κανείς καλύτερα αυτή τη δήλωση για την τρομοκρατία, αυτόν τον κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, διαπιστώνει πως περιλαμβάνει μία καλή προσέγγιση ακόμα και για τα δύσκολα και ευαίσθητα θέματα – και ασφαλώς η καταπολέμηση της τρομοκρατίας με όλα τα γνωστά πολιτικά προβλήματα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα. Η προσέγγιση αυτή μας επιτρέπει να συνεχίσουμε για να επιτύχουμε περαιτέρω αποτελέσματα και το Συμβούλιο συμφωνεί με αυτόν τον στόχο.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές για τις καλές ιδέες και προτάσεις τους που ασφαλώς θα τις σημειώσουμε και θα τις εξετάσουμε ευχαρίστως.

 
  
MPphoto
 
 

  Benita Ferrero-Waldner, Επιτροπή. (EN) Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ απολύτως με τη σημασία της επόμενης συνάντησης της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορώ ήδη να επιβεβαιώσω την παρουσία μου. Αυτή τη φορά είναι δυνατόν και ασφαλώς θα θελήσω να έρθω.

Η πρόταση ψηφίσματός σας είναι εξαιρετική. Εμπεριέχει όλα τα σημαντικά θέματα: ελευθερία έκφρασης και σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων, την προοπτική για μια πραγματική εταιρική σχέση. Αυτό θέλουμε. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς αλλά και οι εταίροι μας. Μαζί πρέπει να βρούμε το σωστό μείγμα που θα τους βοηθήσει να αναπτυχθούν όλο και περισσότερο. Υπάρχουν ορισμένα ειδικά θέματα που πρέπει, επίσης, να αναδείξουμε, ένα από τα οποία με ενδιαφέρει ιδιαίτερα και αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωσή μας: η εκπαίδευση. Ανέκαθεν πίστευα ότι με την εκπαίδευση μπορούμε να προωθήσουμε την επόμενη γενιά. Μπορούμε να κάνουμε το παν ώστε να τα καταφέρουμε.

Συμφωνώ, επίσης, απολύτως με τον κ. Carnero González. Πιστεύω ότι η Βαρκελώνη ήταν επιτυχής. Ωστόσο, δεν είναι σωστό να λέμε ότι δεν ήταν απολύτως επιτυχής διότι ήταν παρόντες μόνο αρχηγοί κρατών. Το περιεχόμενο ήταν καλό. Τώρα πρέπει να φροντίσουμε να υλοποιηθούν όλα στο πενταετές πρόγραμμά μας. Είμαι υπέρ της ελευθέρωσης, αλλά συμφωνώ ότι πρέπει να λαμβάνει επίσης υπόψη την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική σταθερότητα, τα κοινωνικά δικαιώματα, τα ζητήματα της ενέργειας και φυσικά την εκπαίδευση.

Επιτρέψτε μου να πω γρήγορα ότι εκπονήθηκαν ορισμένες μελέτες· η μελέτη του Μάντσεστερ είναι μάλλον αρνητική, αλλά υπάρχουν άλλες οι οποίες είναι πολύ πιο θετικές. Όπως είπα, αυτό που θέλαμε να δημιουργήσουμε με την ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση είναι αυτό ακριβώς· μια εταιρική σχέση, που σημαίνει ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν το παν ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα και χρειάζονται ακόμη πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις.

Αυτό που θα θέλαμε να επιτύχουμε, με περισσότερες συναλλαγές, είναι επίσης η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας –αυτό σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας για περισσότερους νέους ανθρώπους– όπως επίσης, φυσικά, να προσπαθήσουμε να δώσουμε στην αγορά εργασίας τις σωστές προοπτικές και βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θα λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προσταγές. Η πολιτική γειτονίας είναι η πολιτική που προσπαθεί να συμπληρώσει την ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση. Παρότι επίσης εστιάζει σαφέστατα στα ανθρώπινα δικαιώματα, προσπαθεί να προωθήσει όλους τους άλλους παράγοντες που θα διασφαλίσουν σε αυτές τις χώρες μια καλύτερη ζωή στο μέλλον.

Τέλος, δυστυχώς όλα αυτά επισκιάζονται από την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, και δυστυχώς, αυτή δεν είναι η καλύτερη στιγμή· βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη, ύψιστης σημασίας στιγμή. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το μέλλον, ακόμα και σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, καλύτερο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.

(Η συνεδρίαση διακόπτεται στις 19.50 και συνεχίζεται στις 21.00)

Γραπτή δήλωση (άρθρο 142 του Κανονισμού)

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL).(PT) Ο Πρόεδρος της Ανώτατης Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υποχρεώθηκε να επιστρέψει στη χώρα του και να ακυρώσει την ομιλία του ενώπιον του Σώματος εξαιτίας των σοβαρότατων εξελίξεων.

Η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τη διαρκή επιθετικότητα του Ισραήλ έναντι της Παλαιστίνης, ένα από τα πιο σοβαρά και ταπεινωτικά επεισόδια της οποίας υπήρξε η καταστροφή της φυλακής της Ιεριχούς. Το Ισραήλ διέπραξε αυτό το έγκλημα ενώ είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με την ασφάλεια των κρατουμένων· παρ’ όλα αυτά, δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια αποτροπής του.

Η μεροληψία της Επιτροπής και του Συμβουλίου υπέρ της ισραηλινής κυβέρνησης και η κλιμάκωση της εγκληματικής βίας εις βάρος της Παλαιστίνης δεν επιτρέπεται να συνεχιστούν. Πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να σταματήσει το Ισραήλ να ενεργεί κατ’ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο και να υπονομεύει τα θεμελιωδέστερα δικαιώματα της Παλαιστίνης.

Στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, το Κοινοβούλιο οφείλει να επιδείξει σαφή αλληλεγγύη έναντι της Παλαιστίνης και να καταδικάσει τις βίαιες ενέργειες του Ισραήλ, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πρέπει να εφαρμοστούν και η ελεύθερη βούληση του παλαιστινιακού λαού πρέπει να γίνει σεβαστή.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. MOSCOVICI
Αντιπροέδρου

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου