Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2006/2541(RSP)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : B6-0170/2006

Κείμενα που κατατέθηκαν :

B6-0170/2006

Συζήτηση :

PV 15/03/2006 - 16
CRE 15/03/2006 - 16

Ψηφοφορία :

PV 16/03/2006 - 9.6
CRE 16/03/2006 - 9.6
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0098

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 15 Μαρτίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

16. Προετοιμασία της συνεδρίασης COP-MOP σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τη βιοασφάλεια (Curitiba, Βραζιλία) (συζήτηση)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την προετοιμασία της συνεδρίασης COP-MOP σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τη βιοασφάλεια (Curitiba, Βραζιλία)

 
  
MPphoto
 
 

  Neelie Kroes, Επιτροπή. (EN) Κύριε Πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευτεί για την εφαρμογή και την περαιτέρω ενίσχυση των διεθνών υποχρεώσεων που άπτονται της βιοποικιλότητας. Η Εκτίμηση Οικοσυστήματος της Χιλιετίας υπογράμμισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων, αν θέλουμε να αποφύγουμε ανεπανόρθωτη απώλεια των υπηρεσιών οικοσυστημάτων από τις οποίες εξαρτάται η ανθρώπινη ευημερία. Αν δεν προσέξουμε τις σχέσεις μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της βιοποικιλότητας, θα θέσουμε επίσης σε κίνδυνο την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Η Εκτίμηση Οικοσυστήματος της Χιλιετίας καταλήγει ότι «απαιτείται άνευ προηγουμένου προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2010 για σημαντική μείωση του βαθμού απώλειας της βιοποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα». Αυτός ο παγκόσμιος στόχος του 2010 για τη βιοποικιλότητα εγκρίθηκε από τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα και υποστηρίχθηκε στην Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Απαιτείται, συνεπώς, υψηλού επιπέδου πολιτική δέσμευση για την ενίσχυση και την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα και την επίτευξη του στόχου του 2010. Η όγδοη συνεδρίαση της συνδιάσκεψης των συμβαλλομένων μερών (COP8) της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς δύο εβδομάδες στην Κουριτίμπα της Βραζιλίας. Της COP-8 προηγείται η τρίτη συνάντηση των συμβαλλόμενων μερών του Πρωτοκόλλου της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια. Αυτά αποτελούν μείζονα διεθνή περιβαλλοντικά γεγονότα και ο Επίτροπος Δήμας θα μετάσχει στο υπουργικό τμήμα της όγδοης συνεδρίασης της συνδιάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών από τις 26 έως τις 30 Μαρτίου.

Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της περασμένης Τετάρτης ενέκρινε συμπεράσματα τα οποία καθορίζουν τις προτεραιότητες της ΕΕ για την όγδοη συνεδρίαση της συνδιάσκεψης των συμβαλλομένων μερών. Τα συμπεράσματα είναι: πρώτον, ενίσχυση της εφαρμογής της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα και παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη του στόχου βιοποικιλότητας του 2010· δεύτερον, επίτευξη προόδου στην υλοποίηση του προγράμματος εργασίας για τις προστατευόμενες περιοχές της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα, και ειδικά για τον στόχο της να θεσπίσει ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεκτικών, οικολογικά αντιπροσωπευτικών και αποτελεσματικά διαχειριζόμενων εθνικών και περιφερειακών συστημάτων προστατευόμενων περιοχών. Αυτό θα πρέπει να έχει γίνει έως το 2010 για τις ηπειρωτικές περιοχές και έως το 2012 για τις θαλάσσιες περιοχές. Αυτό θα απαιτήσει, επίσης, την επίτευξη προόδου όσον αφορά τις θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας. Η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα θα πρέπει να θεσπίσει επιστημονικά κριτήρια για τον προσδιορισμό των θαλάσσιων περιοχών και των ειδών ανοιχτής θαλάσσης που απαιτούν επειγόντως προστασία. Το τρίτο συμπέρασμα αφορά την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για ένα διεθνές καθεστώς για την πρόσβαση και τον καταμερισμό των ωφελειών.

Όσον αφορά τη συνεχιζόμενη τρίτη συνάντηση των συμβαλλόμενων μερών στο Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για τη Βιοασφάλεια, οι προτεραιότητές μας είναι η οριστικοποίηση της έγκρισης των υποχρεώσεων τεκμηρίωσης για τις διασυνοριακές κινήσεις των ΓΤΟ, η ανάπτυξη περαιτέρω καθοδήγησης για την εκτίμηση κινδύνου και η συζήτηση συμπληρωματικών μέτρων για τη συμμόρφωση. Τα θέματα της ανάπτυξης ικανοτήτων θα είναι, επίσης, στο επίκεντρο της τρίτης συνάντησης των συμβαλλόμενων μερών.

Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να συμπεριλάβει βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως παρατηρητές στις κοινοτικές αντιπροσωπείες που διαπραγματεύονται τις πολυμερείς συμφωνίες και ήδη το έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις.

Η Επιτροπή χαιρετίζει, συνεπώς, τη συμμετοχή βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην COP-8 και πιστεύει ότι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά. Στο πλαίσιο των περιορισμών που επιβάλλουν οι διαθέσιμοι πόροι προσωπικού στην COP, η Επιτροπή θα τηρεί τους βουλευτές του Κοινοβουλίου τακτικά ενήμερους για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία.

 
  
MPphoto
 
 

  Eija-Riitta Korhola, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. (FI) Κύριε Πρόεδρε, έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε που υπογράφηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα και παρόλα αυτά η βιολογική ποικιλότητα στη γη υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Την επόμενη εβδομάδα, που θα ξεκινήσει η όγδοη συνεδρίαση των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης, η παγκόσμια κατάσταση θα έχει ως εξής: περίπου 16 000 είδη ζώων και 60 000 είδη φυτών απειλούνται από εξαφάνιση. Εκμεταλλευόμαστε τα οικοσυστήματά μας με έναν μη βιώσιμο τρόπο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο σπουδαιότερος παράγοντας που προκαλεί την υποβάθμιση της ποικιλότητας είναι η χρήση γης που αλλάζει το φυσικό περιβάλλον, για να το κάνει πιο επικερδές. Κάθε χρόνο περίπου το 2% των αρχικών φυσικών περιβαλλόντων της γης γίνονται γεωργική και δασική γη ή μέρος του οικοδομηθέντος περιβάλλοντος.

Επειδή τα προβλήματα των οικοτόπων, των ειδών τους και η υποβάθμιση της κληρονομικής ποικιλότητας γενικά γίνονται ορατά μόνο αφότου περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, η φύση του ανώτατου ορίου της βιοποικιλότητας ως μέρους της παγκόσμιας αλλαγής δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής. Ως αποτέλεσμα της καταστροφής των οικοσυστημάτων, η λειτουργία τους και οι δωρεάν υπηρεσίες που παρέχουν στους ανθρώπους, όπως η παραγωγή καθαρού νερού και η διατήρηση του υδρολογικού κύκλου, η δέσμευση άνθρακα, η επικονίαση βρώσιμων φυτών και η ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών είναι πιθανό να επηρεαστούν με πολύ επιβλαβή τρόπο. Οι οικολόγοι και οι οικονομολόγοι έχουν υπολογίσει ότι η αξία των δωρεάν υπηρεσιών που παρέχονται από τη φύση ανέρχεται στο ασύλληπτο ποσό των περίπου 23 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, που είναι περισσότερο από το συνολικό εθνικό προϊόν ολόκληρου του κόσμου. Οι υπηρεσίες που παρέχονται από ένα οικοσύστημα μπορούν έως έναν βαθμό να ανταποδοθούν – για παράδειγμα, με αναδάσωση των υλοτομημένων περιοχών που οδεύουν προς τη διάβρωση, ωστόσο οι αναδασώσεις δεν αντισταθμίζουν την ποικιλομορφία των φυσικών δασών. Έτσι, συμμεριζόμαστε την ίδια ξεκάθαρη επιθυμία: θέλουμε να σταματήσουμε την υποβάθμιση της φύσης. Πού θα βρεθεί όμως η σύνεση για να καθιερώσουμε αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να γίνει κάτι τέτοιο;

Το ψήφισμα περιέχει πολλές αξιόλογες συστάσεις, αλλά όταν αντικρίζει κανείς την ίδια τη φύση, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει τη σοφία της. Η ίδια η φύση είναι απείρως παραγωγική, δημιουργική, ακόμη και υπερβολική, αλλά ταυτόχρονα αποδοτική και πρακτική. Η φύση παρέχει ένα μοντέλο για το πώς πρέπει να είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό οικονομικό σύστημα παραγωγής, και για το ποιος πρέπει να είναι ο στόχος του οικολογικού σχεδιασμού ενός προϊόντος. Η φύση δεν ενδιαφέρεται για ολοκληρωμένη πολιτική για τα προϊόντα από την αρχή μέχρι το τέλος: για τη φύση το κάθε τι είναι πάντα η αρχή για κάτι καινούργιο. Χρειαζόμαστε το ίδιο είδος σοφίας –αλλά και μία αμερόληπτη προσέγγιση– για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που ορθώνονται μπροστά μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Riitta Myller, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (FI) Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει ευρεία συναίνεση ως προς την ανάγκη να ενισχυθεί η διεθνής περιβαλλοντική διαχείριση. Οι κλιματικές μεταβολές είναι το μεγαλύτερο από τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό. Η μείωση του αριθμού των ειδών στον κόσμο απειλεί ήδη τη βιωσιμότητα της κοινωνίας μας. Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε πραγματικά αποτελέσματα από την επικείμενη συνεδρίαση των συµβαλλοµένων μερών της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά µε τη βιολογική ποικιλότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα είναι η ευρύτερα αποδεκτή υπάρχουσα διεθνής συμφωνία για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας. Έχει 188 συμβαλλόμενους, συμπεριλαμβανομένων και των 25 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκειμένου να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή επιρροή της σύμβασης, είναι βασικό να εφαρμοστεί αποτελεσματικά στους διάφορους τομείς πολιτικής, να συμφωνεί με άλλες διεθνείς συμβάσεις για το περιβάλλον και να μπορούν να συντονιστούν όλες μαζί.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αποτελεσματική εφαρμογή, ωστόσο, είναι ο ανεπαρκής αριθμός δεικτών που περιγράφουν τη βιολογική ποικιλότητα. Δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει στο περιβάλλον μας ή το πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτή την πρόκληση. Η Επιτροπή πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κατασκευάσει τέτοιους δείκτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι αυτή που θα δείξει τον δρόμο για την ενίσχυση της παγκόσμιας διάστασης της αειφόρου ανάπτυξης. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να συμφωνήσουμε σε στόχους δεσμευτικούς για όλους μας, προκειμένου να μπορέσουμε να σταματήσουμε την υποβάθμιση της φύσης και να διαφυλάξουμε τα πλούτη της· όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Jolanta Dičkutė, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (LT) Γιατί πρέπει να διαφυλάξουμε τη βιολογική ποικιλότητα; Η απάντηση είναι απλή: επειδή συνδέεται άμεσα με εμάς, τους ανθρώπους. Ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της βιολογικής ποικιλότητας· ο άνθρωπος επηρεάζει τους ζώντες οργανισμούς που τον περιβάλλουν και επηρεάζεται και ο ίδιος από αυτούς. Ωστόσο, κάθε μέρα, συγκεκριμένα ο άνθρωπος καταστρέφει έναν άγνωστο αριθμό ζώντων οργανισμών, καθώς οι ενέργειές του προκαλούν κλιματικές μεταβολές, αυξάνουν τη ρύπανση του περιβάλλοντος και καταστρέφουν τα φυσικά οικοσυστήματα φυτών και ζώων. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, για τις οποίες δεν υπάρχει αναλογία στη φύση, είναι ως επί το πλείστον καταστροφικές σε ό,τι αφορά τη βιολογική ποικιλότητα. Η αξιολόγηση διαθέσιμων στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με την κατάσταση των πληθυσμών πτηνών και θηλαστικών και τις αλλαγές στην αφθονία τους δείχνει ότι δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση πολλών από αυτά τα είδη εάν δεν πραγματοποιηθεί κάποια επείγουσα και αποφασιστική αλλαγή στη στρατηγική και πολιτική βιολογικής προστασίας. Η αποκαλούμενη απλοποιημένη στρατηγική περιβαλλοντικής προστασίας, που χρησιμοποιήθηκε παλαιότερα, λαμβάνει υπόψη μόνο τις ανάγκες των ειδών εκείνων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης. Αυτή η στρατηγική δεν είναι πλέον κατάλληλη. Βλέπω πολύ θετικά τον φιλόδοξο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τη μείωση της βιολογικής ποικιλότητας μέχρι το έτος 2010. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να δημιουργηθεί ένα σύστημα βιολογικών δεικτών, που θα βοηθήσει στην αξιολόγηση της προόδου στην εφαρμογή των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη Σύμβαση για τη Βιολογική Ποικιλότητα. Πρέπει να εκπονήσουμε εθνικά σχέδια δράσης και να συντονίσουμε τη συλλογή, ανάλυση και δημοσίευση στοιχείων σε διεθνή κλίμακα. Προφανώς αυτό απαιτεί και οικονομικές επενδύσεις. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Καταναλωτή. Είναι συμβολικό που σήμερα ειδικά συζητάμε για τη διαφύλαξη της βιολογικής ποικιλότητας. Η συνεχώς αυξανόμενη προώθηση του καταναλωτισμού, που, όπως έχει αποδειχθεί, αυξάνει την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία κάθε ατόμου, βλάπτει ολοένα και περισσότερο το περιβάλλον σε καθημερινή βάση.

 
  
MPphoto
 
 

  Caroline Lucas, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, το ψήφισμα αυτό παρέχει μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία να στείλει το Κοινοβούλιο ένα ισχυρό ψήφισμα στα συμβαλλόμενα μέρη που συναντώνται στη Βραζιλία σχετικά με την αξία που αποδίδουν οι πολίτες της Ευρώπης στους παγκόσμιους φυσικούς πόρους και στη βιοποικιλότητα. Θέλω να εστιάσω σε δύο μόνο πόρους.

Τα τελευταία αρχαία δάση του πλανήτη χάνονται με ρυθμό που ξεπερνά τα 13 εκατομμύρια εκτάρια ετησίως με καταστροφικές επιπτώσεις. Πρέπει να θεσπιστεί και να χρηματοδοτηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο προστατευόμενων δασικών περιοχών και οι χώρες πρέπει να θέσουν μετρήσιμους εντός ενός χρονικού πλαισίου στόχους, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρήση, η κατανάλωση και το εμπόριο των πόρων βιοποικιλότητας θα προέρχεται μόνο από βιώσιμες πηγές.

Πρέπει, επίσης, επειγόντως να μιλήσουμε ευθαρσώς για το θέμα των καλλιεργειών που παράγονται με χρήση τερματικών τεχνολογιών. Οι καλλιέργειες αυτές παράγουν στείρους σπόρους ούτως ώστε οι γεωργοί να μην μπορούν να κρατούν σπόρους από την καλλιέργεια μιας χρονιάς για να σπείρουν την επόμενη, κάτι που τους αναγκάζει να αγοράζουν σπόρους κάθε χρόνο από επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας, των οποίων ο έλεγχος στους σπόρους είναι ήδη τεράστιος: δέκα μόνο επιχειρήσεις ελέγχουν περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων πωλήσεων σπόρων. Οι συνέπειες για την ασφάλεια των τροφίμων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, και για τη ζωή των φτωχών γεωργών θα είναι τεράστιες. Κάθε πρόταση για υπονόμευση του μνημονίου συμφωνίας για την επί τόπου δοκιμασία και τη διάθεση στην αγορά αυτών των σπόρων αυτοκτονίας πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά, και επ’ αυτού κατέθεσε η Ομάδα μας τροπολογία για αύριο προκειμένου να ενισχύσει αυτό το σημείο.

 
  
MPphoto
 
 

  Karin Scheele (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, τους δύο προηγούμενους αιώνες, η αύξηση του πληθυσμού, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και η ρύπανση του περιβάλλοντος οδήγησαν σε μία ραγδαία μείωση της ανάπτυξης. Όπως ακούσαμε πολλές φορές σήμερα, ο άνθρωπος εξαρτάται από τη βιοποικιλότητα. Τα δάση για παράδειγμα μας προσφέρουν την πρώτη ύλη του ξύλου και αυξάνουν την περιεκτικότητα του ατμοσφαιρικού αέρα σε οξυγόνο, αλλά καθαρίζουν επίσης το νερό και προλαμβάνουν τη διάβρωση και τις πλημμύρες. Η συνειδητοποίηση αυτής της λειτουργίας γίνεται μεγαλύτερη παντού στον κόσμο καθώς γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

Όπως είπε η Επίτροπος, στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την αειφόρο ανάπτυξη το 2002 ελήφθη απόφαση να μειωθεί ο ρυθμός απώλειας της βιοποικιλότητας. Τότε η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε ασκήσει αυστηρή κριτική σε αυτό το αίτημα που δεν θεωρούσε αρκετά φιλόδοξο. Στην ΕΕ πήγαμε μακρύτερα από αυτό και είπαμε ότι πρέπει να αντιστραφεί μέχρι το 2010 η τάση ως προς την βιοποικιλότητα.

Θεωρώ ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο και να εξασφαλίσουν ότι στην όγδοη διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα θα επιτευχθεί συμφωνία για μετρήσιμους στόχους και για ένα ειδικό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή τους.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να δώσουν επίσης ιδιαίτερη προσοχή στην βιοποικιλότητα των θαλασσών και η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τις δικές της επιδόσεις ως προς αυτό. Αναφέρω απλά ενδεικτικά την ευρωπαϊκή αλιευτική πολιτική, ένα θέμα που συζητείται τώρα με συναδέλφους από τις χώρες ΑΚΕ εξαιτίας της ανησυχητικής μείωσης των αποθεμάτων διαφόρων ειδών ψαριών.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, ανακοινώνω ότι έλαβα τέσσερις προτάσεις ψηφίσματος(1) σύμφωνα με το άρθρο 103, παράγραφος 2, του Κανονισμού.

Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο.

 
  

(1) Βλ. συνοπτικά πρακτικά.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου