Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

9. Ημερήσια διάταξη
PV
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Το τελικό σχέδιο της ημερήσιας διάταξης που κατάρτισε η Διάσκεψη των Προέδρων κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 16 Μαρτίου 2006 σύμφωνα με τα άρθρα 130 και 131 του Κανονισμού έχει διανεμηθεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Martin Schulz (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, επικαλούμαι τα άρθρα 103 και 130 του Κανονισμού. Το άρθρο 130 ρυθμίζει την ημερήσια διάταξη και το άρθρο 103 τις δηλώσεις και προτάσεις της Επιτροπής.

Δεν αναφέρομαι όμως στη σημερινή ημερήσια διάταξη, αλλά σε εκείνη της επομένης περιόδου συνόδου και έχω την εξής παράκληση: στην ημερήσια διάταξη της επόμενης περιόδου συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουμε μια συζήτηση και ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Λευκορωσία. Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία της παρουσίας του κ. Προέδρου και της Αντιπροέδρου, καθώς και άλλων μελών της Επιτροπής, για να ζητήσω το εξής: η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι ανησυχητική. Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να κοιτάζει άπραγη πώς ένας δικτάτορας καταστρέφει ξεδιάντροπα τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάσουμε ποια μέτρα μπορεί να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να βάλει στη θέση του τον κ. Λουκασένσκο.

Γι’ αυτό θέλω να παρακαλέσω σήμερα την Επιτροπή να υποβάλει πριν από τη συζήτηση της επόμενης περιόδου συνόδου κατάλληλες προτάσεις για το σημείο αυτό της ημερήσιας διάταξης και να παρουσιάσει τα μέτρα που προτείνει ή μπορεί να προτείνει για να αντιμετωπίσει τη Λευκορωσία και τη σημερινή της κυβέρνηση και να ενισχύσει την αντιπολίτευση στη χώρα.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κύριε Schulz, η ημερήσια διάταξη για την επόμενη συνεδρίαση θα καθοριστεί από την επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων. Σημειώνουμε το γεγονός ότι θέλετε να συμπεριληφθεί το εν λόγω θέμα. Θα συζητηθεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων.

 
  
MPphoto
 
 

  Martin Schulz (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, τότε ζητώ να συμπεριληφθεί το σημείο αυτό στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Πολύ καλά, θα είναι στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Διάσκεψης των Προέδρων.

 
  
MPphoto
 
 

  Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, αναφορικά με τα άρθρα 133 και 144 του Κανονισμού, ο κ. Schulz μιλά για την επόμενη περίοδο συνόδου της Ολομέλειας, αναρωτιέμαι όμως γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία που μας παρέχει αυτή η περίοδος συνόδου του Σώματος για να συζητήσουμε την κατάσταση στη Λευκορωσία. Μπορούμε πράγματι να περιμένουμε από την Επιτροπή να παρουσιάσει μέτρα, μπορούμε όμως επίσης να εκπονήσουμε και εμείς από την πλευρά μας μερικά. Είναι παράλογο να μην εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που δημιούργησαν οι άνθρωποι που βγαίνουν στους δρόμους.

Προτείνω τη διεξαγωγή συζήτησης για τη Λευκορωσία είτε σήμερα είτε αύριο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Σας ευχαριστούμε πολύ, κυρία Hennis-Plasschaert.

Σημειώνουμε αξιόλογη πρόοδο διότι οι βουλευτές που ζητάνε να παρέμβουν για ένα θέμα επί της διαδικασίας αναφέρουν τώρα ποια άρθρα επικαλούνται. Αυτό είναι πρόοδος. Αλλά εκτός από το να επικαλείστε τα άρθρα, πρέπει να τα διαβάζετε επίσης και τότε θα διαπιστώσετε πως λένε ότι αυτά τα αιτήματα πρέπει να υποβάλλονται γραπτώς τουλάχιστον τρεις ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με αυτά τα άρθρα του Κανονισμού, επομένως, δεν μπορώ να υποβάλλω την πρότασή σας στο Σώμα.

Λυπάμαι, αλλά αυτό λέει ο Κανονισμός και επομένως θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων.

 
  
MPphoto
 
 

  Mario Borghezio (NI). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα είμαι πολύ σύντομος. Θέλω να αναφερθώ στην περίοδο συνόδου του Στρασβούργου και συγκεκριμένα να ζητήσω διευκρινίσεις όσον αφορά την ανακοίνωση της Προεδρίας κατά την περίοδο συνόδου του Στρασβούργου σχετικά με τη σύνθεση της Ομάδας IND-DEM. Θα ήθελα να ενημερώσω την Προεδρία ότι οι βουλευτές της αντιπροσωπείας στην οποία ανήκω, καθώς και οι βουλευτές της πολωνικής αντιπροσωπείας, έλαβαν μια πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Ομάδας IND-DEM που έχει προγραμματιστεί για τις 14.00.

Θέλουμε να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο προσκληθήκαμε, δεδομένου ότι η Προεδρία ανακοίνωσε ότι η Ομάδα IND-DEM μάς είχε αποκλείσει με μια εντελώς ακατανόητη και αντικανονική διαδικασία.

Θέλω απλώς να δηλώσω ότι η συνεδρίαση αυτή δεν αποκαθιστά τις παρατυπίες στις οποίες υπέπεσε η ηγεσία της Ομάδας IND-DEM έναντι των 11 βουλευτών της επονομαζόμενης εσωτερικής μειοψηφίας της Ομάδας, οι οποίοι, ίσως όχι τυχαία, δηλώνουν παντελή άγνοια για τις σκοτεινές υποθέσεις που έθεσαν την ηγεσία της Ομάδας στο στόχαστρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

(Ο Πρόεδρος διακόπτει τον ομιλητή)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κύριε Borghezio, οι βουλευτές δεν μπορούν να έρχονται στο Κοινοβούλιο και να ζητάνε τον λόγο απλά προκειμένου να εξηγήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να έχουν. Δεν επικαλεστήκατε κανένα άρθρο του Κανονισμού για να αιτιολογήσετε την παρέμβασή σας.

Το πρόβλημα που θέσατε είναι αυστηρά ένα πρόβλημα που αφορά την εσωτερική οργάνωση της πολιτικής σας ομάδας. Η Προεδρία δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά και δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέμβει στο τρόπο με τον οποίο η πολιτική σας ομάδα συγκαλεί ή δεν συγκαλεί συνεδριάσεις για οποιοδήποτε λόγο.

Λυπάμαι επομένως, κύριε Borghezio, που δεν μπόρεσα να σας αφαιρέσω τον λόγο όπως θα έπρεπε να είχα κάνει.

 
  
MPphoto
 
 

  Kathalijne Maria Buitenweg (Verts/ALE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κι εγώ να επιστρέψω στις ενστάσεις βάσει των άρθρων 133 και 144 του Κανονισμού. Κατανοώ ότι, από τεχνικής άποψης, μπορεί να έχετε δίκιο για το γεγονός ότι το αίτημα θα έπρεπε να είχε υποβληθεί τρεις ώρες πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Αυτό ήταν λάθος. Σημαίνει όμως αυτό ότι εμείς, σε αυτό το Σώμα, δεν θα συζητήσουμε τώρα το θέμα της Λευκορωσίας, όπου οι πολίτες διαδηλώνουν στους δρόμους, απλώς και μόνο λόγω του τεχνικού προβλήματος ότι δεν υποβάλαμε ένα αίτημα τρεις ώρες πριν από τη συνεδρίαση; Από πολιτικής άποψης, αυτό είναι απολύτως γελοίο!

(Χειροκροτήματα)

Παρακαλώ να αγνοήσετε τις τρεις ώρες και να θέσετε σε ψηφοφορία την πρόταση να συζητηθεί το θέμα της Λευκορωσίας. Ίσως κάποιοι δεν θέλουν να το συζητήσουν: μπορούν κάλλιστα να ψηφίσουν «όχι». Ωστόσο, ας μην επιτρέψουμε σε γραφειοκρατικούς λόγους να μας εμποδίσουν να συζητήσουμε κάτι τόσο επίκαιρο και με αυτόν τον τρόπο να καταστήσουμε εαυτούς απολύτως περιττούς ως Κοινοβούλιο.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κυρία Buitenweg, όταν οι κανονισμοί δεν μας βολεύουν, τους αποκαλούμε γραφειοκρατικούς. Αλλά οι κανονισμοί είναι κανονισμοί και αν θέλετε να σας πω τι λέει ο Κανονισμός –και εσείς πρέπει να το γνωρίζετε– δεν κάνει λόγο μόνο για γραπτή υποβολή πριν από τη συνεδρίαση: λέει ότι πρέπει να υποβληθεί από μια επιτροπή –πράγμα που δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή– από μια πολιτική ομάδα –που επίσης δεν ισχύει– ή τουλάχιστον από 37 βουλευτές – το οποίο επίσης δεν ισχύει. Επομένως, δεν πληρείται καμία από τις απαιτήσεις του Κανονισμού μας. Ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να τηρήσει τον Κανονισμό και να ενεργήσει ανάλογα: το θέμα έληξε. Έληξε: 37 βουλευτές πριν από τη συνεδρίαση· πριν από τη συνεδρίαση.

Λυπάμαι, κυρίες και κύριοι: ο Κανονισμός απαιτεί γραπτή υποβολή πριν από τη συνεδρίαση. Αν ήταν τόσο σημαντικό για εσάς, θα μπορούσατε να είχατε μπει στον κόπο να υποβάλετε το αίτημα γραπτώς πριν από τη συνεδρίαση, διότι υποθέτω ότι δεν ανακαλύψατε το θέμα της Λευκορωσίας μόλις μισή ώρα πριν, σωστά; Σας παρακαλώ, κάντε τον κόπο να διαβάζετε τον Κανονισμό και να τον εφαρμόζετε.

 
  
MPphoto
 
 

  Hans-Gert Poettering (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, υπάρχουν καταστάσεις που απαιτούν συνεννόηση. Ασφαλώς έχετε δίκιο ως προς την ερμηνεία του Κανονισμού, όμως αύριο το πρωί έχουμε μία άλλη συνεδρίαση και ζητώ εξ ονόματος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών να συζητήσουμε αύριο εδώ στο Σώμα για την κατάσταση στη Λευκορωσία…

(Παρατεταμένα χειροκροτήματα)

...για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους δημοκράτες στη Λευκορωσία.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε Poettering. Η Ολομέλεια είναι κυρίαρχη και θα ληφθεί η ενδεδειγμένη δράση σύμφωνα με την υποστήριξη που εκφράζεται, αλλά ο Πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να τηρεί τον Κανονισμό.

 
  
MPphoto
 
 

  Martin Schulz (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ και συμφωνεί και η Ομάδα μας. Μπορούμε να συζητήσουμε αύριο το πρωί εδώ για τη Λευκορωσία, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όμως πρέπει να συζητήσουμε και για την υποκρισία που μόλις είδαμε εδώ. Όταν μια Ομάδα θεωρεί ότι αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί σήμερα ή αύριο εδώ, κύριε Poettering, θα ήταν αρκετό ένα τηλεφώνημα. Μίλησα μαζί σας στο τηλέφωνο πέντε λεπτά πριν αρχίσει η συνεδρίαση και δεν είπατε λέξη για το θέμα αυτό.

Προ ολίγου ζήτησα να συζητήσουμε γι’ αυτό στην επόμενη συνεδρίαση και στη συνέχεια, μία συνάδελφος ζήτησε να το κάνουμε τώρα.

(Ανάμικτες αντιδράσεις)

Η δημοκρατικότητά σας φαίνεται από την ικανότητά σας να ακούτε! Τελειώνω.

Μία συνάδελφος ζήτησε να το κάνουμε τώρα και αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε με ηρεμία. Όμως αυτή η εξέγερσή σας εδώ, λες και εσείς –και μόνο εσείς– είστε ο υπερασπιστής των συμφερόντων της Λευκορωσίας, είναι κάτι που δεν μπορούμε να δεχτούμε. Μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα αύριο, όχι όμως με μια τέτοια γελοία συμπεριφορά εκ μέρους σας.

(Ψίθυροι δυσαρέσκειας)

 
  
MPphoto
 
 

  Jeanine Hennis-Plasschaert (ALDE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο θέμα που θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας: η παρέμβασή μου εξακολουθεί να αφορά τη Λευκορωσία. Έχουμε συγκεντρώσει 37 υπογραφές. Εκτιμώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ νωρίς αύριο το πρωί με την αίτηση των προέδρων της Ομάδας μας. Δεν περιμένω να υποβληθεί γραπτή δήλωση επ’ αυτού, αλλά οι 37 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν εδώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα πρέπει να είναι αρκετές και αναμένω να λάβω σχετική επιβεβαίωση εκ μέρους σας.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Miloslav Ransdorf (GUE/NGL). – (CS) Θέλω να προειδοποιήσω τους αξιότιμους συναδέλφους μου –μερικοί εκ των οποίων είναι από την Αυστρία–, που τώρα μας καλούν να ασχοληθούμε όσο το δυνατόν συντομότερα με την κατάσταση στη Λευκορωσία, για το γεγονός ότι η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στην Αυστρία πριν λίγο καιρό. Ενώ η κ. Ferrero-Waldner ζητεί να ασκηθεί πίεση στη Λευκορωσία, ήταν μέλος της κυβέρνησης Schüssel, που αντιμετώπισε κυρώσεις από την ΕΕ. Σας παρακαλώ να σκεφθείτε προσεκτικά τα βήματα που κάνετε, ώστε να μην αντιμετωπίσετε την αμήχανη προοπτική να πρέπει να τα αγνοήσετε στο μέλλον.

 
  
MPphoto
 
 

  Daniel Marc Cohn-Bendit (Verts/ALE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, καταρχάς, πάντα χαίρομαι όταν κλονίζεται ο μεγάλος συνασπισμός. Αυτό είναι πάντα καλό για το Κοινοβούλιο.

(Χειροκροτήματα)

Το δεύτερο που ήθελα να πω είναι –και δεν χρειάζεται εκνευρισμός γιατί πιστεύω ότι ο κ. Poettering έχει δίκιο εδώ, ακόμη κι αν η φώτιση τού ήρθε μόνο αφού βρέθηκε στην αίθουσα, που κι αυτό δεν είναι κακό, κύριε Schulz– ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συζητήσει για την κατάσταση αυτήν και να λάβει σαφή θέση απέναντι στη Λευκορωσία και τη Ρωσία, γιατί χωρίς τον κ. Πούτιν, ο κ. Λουκασένκο δεν θα ήταν καν αυτή τη στιγμή στην εξουσία. Αν το κάνουμε αύριο αυτό, τότε θα κερδίσουμε τα άστρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κύριε Cohn-Bendit, εξετάζουμε θέματα επί της διαδικασίας· σας παρακαλώ να μην υπεισέλθετε στην ουσία του θέματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Graham Watson (ALDE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, σας συγχαίρω για το γεγονός ότι διασφαλίζετε την τήρηση των άρθρων του Κανονισμού του Κοινοβουλίου, ότι επιδεικνύετε ευελιξία ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των συναδέλφων μας για ψηφοφορία αύριο το πρωί και προτείνω να προχωρήσουμε στο επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

 
  
MPphoto
 
 

  Hans-Gert Poettering (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, όταν μπήκα προ ολίγου στην Αίθουσα –και τώρα μιλάω μόνο γιατί μου απηύθυνε τον λόγο ο κ. Schulz– σκεφτόμουν ότι αυτή είναι η πρώτη συνεδρίαση από τότε που είμαι αρχηγός της Ομάδας μου στην οποία δεν χρειάζεται να μιλήσω. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν, κάνατε την ανακοίνωση για την ΕΤΑ και αντέδρασα επειδή μίλησαν άλλοι.

Όταν μίλησα στο τηλέφωνο με τον κ. Schulz, με δική του πρωτοβουλία, στις τρεις παρά πέντε ή στις δύο παρά πέντε, δεν θυμάμαι καλά, δεν είχα καθόλου στον νου μου ότι θα γίνει σήμερα εδώ συζήτηση για τη Λευκορωσία. Αν ήθελα να ξεκινήσω μια τέτοια συζήτηση –αυτό παρακαλώ να το πιστέψετε, παίζω με ανοιχτά χαρτιά– τότε δεν θα είχα μιλήσει γι’ αυτό μόνο με τον κ. Schulz, αλλά και με τον κ. Watson, τον κ. Cohn-Bendit, την κ. Frassoni, τον κ. Wuertz, τον κ. Cawley, με όλους. Όταν ήρθα εδώ, δεν ήξερα για τη συζήτηση, άκουσα τις αντιδράσεις των συναδέλφων και σκέφτηκα ότι θα δείξω καλή θέληση προτείνοντας να συζητήσουμε αύριο το πρωί. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η πρόταση αυτή είναι καλή.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Εντάξει, ας προσαρμόσουμε τον Κανονισμό, αλλά πρέπει να τον σεβόμαστε, διότι αν δεν τον σεβαστούμε σήμερα με την αιτιολογία ότι πιστεύουμε πως ένας Κανονισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας ενοχλητικός γραφειοκρατικός κανόνας, τότε αύριο άλλοι μπορεί να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή σκέψης και να καταλήξουμε χωρίς κανέναν απολύτως κανονισμό. Αν λοιπόν υποβληθεί σήμερα το απόγευμα αίτηση υπογεγραμμένη από 37 βουλευτές ή από μία πολιτική ομάδα –όπως ορίζει ο Κανονισμός– η συζήτηση σχετικά με τη Λευκορωσία θα διεξαχθεί αύριο. Αλλά συμμορφωθείτε, παρακαλώ, με τις θεσπισμένες διαδικασίες.

(Καθορίζεται η διάταξη των εργασιών)(1)

 
  

(1)Για λοιπές αλλαγές στη διάταξη των εργασιών: βλ. συνοπτικά πρακτικά

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου