Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2006/2539(RSP)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

B6-0190/2006

Συζήτηση :

PV 22/03/2006 - 13
CRE 22/03/2006 - 13

Ψηφοφορία :

PV 23/03/2006 - 11.10
CRE 23/03/2006 - 11.10
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0111

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

13. Κριτήρια για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διατήρηση της ειρήνης, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (συζήτηση)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη δήλωση του Συμβουλίου σχετικά με τα κριτήρια για τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διατήρηση της ειρήνης, ιδίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

 
  
MPphoto
 
 

  Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θεωρώ ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται σε αξίες και θέλει πολύ να προωθήσει αυτές τις αξίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει συγκεκριμένη συμβολή στην ειρήνη, στην αειφόρο ανάπτυξη, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στην ανάπτυξη και ενίσχυση της δημοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει μεγάλο φάσμα μέσων για σχετικές δράσεις. Σε αυτά συγκαταλέγονται η εμπορική και αναπτυξιακή πολιτική, διπλωματικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, αλλά και δράσεις της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για την πολιτική και στρατιωτική διαχείριση κρίσεων.

Η εφαρμογή αυτών των ποικίλων μέσων φαίνεται ιδιαίτερα καλά στην πολιτική για την Αφρική. Ένα καλό παράδειγμα είναι η σημερινή συζήτηση για τη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία του Κονγκό. Δεν θα ήθελα, ωστόσο, να παραλείψω την αναφορά και άλλων δραστηριοτήτων στον τομέα αυτόν, όπως για παράδειγμα η δράση υποστήριξης της ειρηνευτικής δύναμης AMIS II της Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ.

Η συνολική στρατηγική για την Αφρική, την οποία υιοθέτησε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η «κοινή θέση σχετικά με την πρόληψη, τη διαχείριση και τη λύση συγκρούσεων στην Αφρική» και το «σχέδιο δράσης της ΕΠΑΑ για την υποστήριξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην Αφρική», προσφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σαφείς κατευθύνσεις: η δέσμευση, που περιλαμβάνεται στα έγγραφα αυτά, για την ειρήνη και την ασφάλεια ως απολύτως αναγκαία στοιχεία για την ανάπτυξη της Αφρικής, οδηγεί λογικά στη δέσμευση για βοήθεια για την επίλυση των συγκρούσεων στην Αφρική μέσω της ενίσχυσης των δυνατοτήτων διαχείρισης κρίσεων στην Αφρική, μεταξύ άλλων και με πόρους της Peace Facility for Africa, καθώς και μέσω των κατάλληλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια.

Η δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δημοκρατία του Κονγκό αντικατοπτρίζει τον ευρύ χαρακτήρα αυτών των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών: την κύρια βάση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Δημοκρατία του Κονγκό και συνακόλουθα για την κοινοτική υποστήριξη της σταθεροποίησης της χώρας αποτελούν καταρχάς η Συμφωνία του Κοτονού και οι σχετικοί πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης. Αξίζει να δοθεί εδώ κάποια προσοχή στους πόρους της Peace Facility for Africa, που ανέφερα ήδη εν συντομία, οι οποίοι δεν έχουν άμεση σχέση με τη Συμφωνία του Κοτονού. Μέρος των χρημάτων αυτών χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών που συμβάλλουν πολύ άμεσα στη βελτίωση της κατάστασης της ασφάλειας στο Κονγκό, για παράδειγμα δημιουργώντας ανθρώπινους χώρους ως κατοικίες στρατιωτών και των οικογενειών τους ή προσφέροντας σύγχρονο εξοπλισμό.

Στη Δημοκρατία του Κονγκό έχει καταστεί επίσης φανερό ότι η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας μπορεί να συμβάλει σημαντικά, με σχετικά ισχνούς πόρους, στη σταθεροποίηση της χώρας, βοηθώντας στη μεταρρύθμιση του τομέα της ασφάλειας, τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα. Θα ήθελα να αναφέρω την πολιτική αποστολή της ΕΠΑΑ, EUPOL Kinshasa, στην οποία δόθηκε πρόσφατα παράταση ως το τέλος αυτού του χρόνου. Η εν λόγω αποστολή προσφέρει εκπαίδευση και παροχή συμβουλών στην επονομαζόμενη «Ολοκληρωμένη Αστυνομική Μονάδα» και έτσι βοηθά να εξασφαλιστεί ότι η αστυνομία δεν θα είναι μόνο αποτελεσματική στην πρωτεύουσα, αλλά και θα πληροί τους βασικούς όρους ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.

Η στρατιωτική αποστολή της ΕΠΑΑ, EUSEC Kongo, πάλι υποστηρίζει τις στρατιωτικές αρχές της χώρας στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων.

Ασφαλώς δεν χρειάζεται να σας πω ότι το έργο του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για την περιοχή των αφρικανικών Μεγάλων Λιμνών, Aldo Ajello, έχει εξαιρετική σημασία για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τώρα θα ήθελα να υπογραμμίσω ορισμένα σημεία που αφορούν ειδικά την αποστολή στο Κονγκό. Πρώτα από όλα, υπάρχουν τέσσερα κεντρικά σημεία που χαρακτηρίζουν την θέση του Συμβουλίου όσον αφορά μία επιχείρηση υποστήριξης της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (MONUC).

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιδρά σε ειδικό αίτημα των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το θέμα έχουμε εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση του Γενικού Γραμματέα Κόφι Ανάν. Αναμφίβολα γνωρίζετε ότι στο παρελθόν, το Συμβούλιο κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για να υποστηρίξει τα Ηνωμένα Έθνη και ότι στο πλαίσιο της ΕΠΑΑ ενισχύθηκε η παρουσία των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που πρεσβεύει την πολυμερή προσέγγιση, αισθάνεται υποχρεωμένη να συμβάλει αποτελεσματικά εδώ, πράγμα που επιθυμούν και τα κράτη μέλη.

Δεύτερον, τόσο ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όσο και οι δύο αντιπρόεδροι είναι υπέρ μιας τέτοιας υποστήριξης. Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας ζήτησε επίσης ρητά αυτήν την αποστολή και το συμπεριέλαβε αυτό σε σχετική ανακοίνωση Τύπου. Αυτό μας δείχνει ότι είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας του Κονγκό να διαθέτει πρόσθετα αξιόπιστα αποτρεπτικά μέσα για να εμποδίσει την στρατιωτική επιλογή. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ιδιαίτερα το εξής: πρόκειται για μία αποστολή που έχει ως στόχο την πρόληψη της χρήσης βίας και ελπίζουμε ότι η ύπαρξη αυτού του εμποδίου θα αποτρέψει πραγματικά τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών πόρων. Αυτή η αποτρεπτική δράση είναι σκόπιμη ακόμα κι αν, κατά την εκτίμηση των αρχών του Κονγκό, δεν θα χρειαστεί η χρησιμοποίηση των δυνάμεων που είναι διαθέσιμες. Πρέπει όμως να είναι διαθέσιμες. Δεν βλέπουμε τον λόγο να αμφισβητήσουμε την εκτίμηση εκ μέρους του Κονγκό.

Τρίτον, η Δημοκρατία του Κονγκό είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό χώρα της περιοχής. Είναι κι αυτός ένας λόγος για τον οποίο η ΕΕ, όπως γνωρίζετε, εμπλέκεται περισσότερο στη διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία στο Κονγκό από ό,τι σε άλλες αφρικανικές χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποίησε ήδη στο παρελθόν το μεγάλο φάσμα μέσων που διαθέτει προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση και να προοδεύσει η ειρηνευτική διαδικασία. Συνεισφέραμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση 700 εκατ. ευρώ για έργα που υποστηρίζουν τη μετάβαση, από τα οποία τα 200 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη των εκλογών. Αναφέρθηκα ήδη στην αστυνομική αποστολή. Όπως γνωρίζετε, στείλαμε το 2003 μια στρατιωτική αποστολή για την πρόληψη κλιμάκωσης της κρίσης στα ανατολικά της χώρας, η οποία θα έθετε σε κίνδυνο τις τελικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας και συνεπώς τη δημιουργία της μεταβατικής κυβέρνησης. Κατά την άποψη των κρατών μελών, τώρα είναι λογικό και αναγκαίο να εξασφαλιστούν αυτές οι προηγούμενες επενδύσεις στην ειρήνη στο Κονγκό και να διασφαλιστεί η συνέχιση της ειρηνικής και δημοκρατικής ανάπτυξης.

Τέταρτον, όπως συνέβη και με προηγούμενες αποστολές, και στη Δημοκρατία του Κονγκό, οι πολιτικές και στρατιωτικές παράμετροι της αποστολής πρέπει να οριστούν και να διατυπωθούν σε συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων δομών του Συμβουλίου και των επιχειρησιακών αρχηγείων.

 
  
MPphoto
 
 

  Karl von Wogau, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, όπως ακούσαμε, τα Ηνωμένα Έθνη παρακάλεσαν και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεισφέρει στις εκλογές στο Κονγκό στέλνοντας μια στρατιωτική αποστολή. Ποια θα πρέπει να είναι η απάντησή μας;

Πρέπει να λάβουμε υπόψη διάφορα πράγματα. Πρώτον, πρέπει να αναρωτηθούμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει σήμερα τις δυνατότητες να φέρει εις πέρας μια τέτοια επιχείρηση. Το δεύτερο ερώτημα είναι: μήπως έχουμε άλλες προτεραιότητες κοντύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα στα Βαλκάνια, όπου το πρώτο και σημαντικότερο καθήκον μας είναι η διατήρηση της ειρήνης; Τρίτον, δεν υπάρχει άραγε ο κίνδυνος να εμπλακούμε σε μία κρίση από την οποία ύστερα δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε άμεσα; Πρόκειται για ερωτήσεις που μου υποβάλλονται επανειλημμένα σε συνάρτηση με αυτά.

Από την άλλη, όπως είπε ο Προεδρεύων, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η σταθερότητα στη χώρα αυτή της Κεντρικής Αφρικής είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όποιος είδε τη Θέουτα, τη Μελίγια, τη Λαμπεδούσα και τις φρικτές σκηνές που διαδραματίστηκαν σε αυτά τα σύνορα με τη φτώχεια, θα πρέπει να καταλαβαίνει ότι η κατάσταση αυτή αφορά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σταθερότητα στην Αφρική είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολιτών της.

Πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας απέναντι στον ΟΗΕ. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πρόληψη της βίας που αποτελεί τον στόχο αυτής της επιχείρησης είναι απόλυτα σύμφωνη με τη στρατηγική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί εκλογικοί παρατηρητές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από άλλα κοινοβούλια με αρχηγό τον κ. Morillon εργάζονται ήδη στο Κονγκό για την εξασφάλιση των εκλογών.

Ποιοι είναι οι όροι μας προκειμένου να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Κονγκό; Πρώτον, πρέπει να υπάρχει ένα σαφές χρονικό όριο. Μια τέτοιου είδους επέμβαση δεν μπορεί να έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση ολόκληρης της χώρας – αυτό είναι ένα μακρόπνοο καθήκον και αποτελεί ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών. Γι’ αυτό υπάρχουν 17 000 στρατιώτες του ΟΗΕ στο Κονγκό. Εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στη βοήθεια για τη σταθεροποίηση των εκλογών της 18ης Ιουνίου.

Δεύτερον, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σαφής ρύθμιση που θα καθιστά σαφές πώς τα Ηνωμένα Έθνη, αφενός, και ο στρατός του Κονγκό, αφετέρου, θα αναλάβουν ξανά τις δραστηριότητες αυτές μετά από τη δική μας επέμβαση. Πρέπει να υπάρχει επίσης ένα γεωγραφικό όριο και να είναι σαφές π.χ. ότι η Κατάνγκα και οι ανατολικές επαρχίες του Κονγκό θα συνεχίσουν να αποτελούν ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών και όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπροσθέτως, πρέπει να είναι σαφές ότι αυτή η επιχείρηση είναι καθ’ ολοκληρίαν ευρωπαϊκή. Δεν πρέπει να εμπλακούν μόνο μία ή δύο ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πρέπει να ασχοληθούν πραγματικά με αυτό περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειαζόμαστε μία επίσημη πρόσκληση εκ μέρους της μεταβατικής κυβέρνησης. Και εδώ φαίνεται να υπάρχουν ακόμα κάποιες αμφιβολίες για το τι πραγματικά είπε επίσημα η κυβέρνηση του Κονγκό.

Ωστόσο, πρώτα από όλα χρειαζόμαστε ένα πειστικό σχέδιο, ένα σχέδιο που θα μπορεί να πείσει όλους τους ταραχοποιούς ότι είναι καλύτερο να αποδεχτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών και να ενθαρρύνουμε τους πολίτες του Κονγκό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτοί είναι οι όροι υπό τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε μια τέτοια αποστολή. Τώρα χρειαζόμαστε το συντομότερο δυνατόν απαντήσεις στις ερωτήσεις που παραμένουν ακόμα ανοιχτές.

 
  
MPphoto
 
 

  Ana Maria Gomes, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (PT) Η κατάσταση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μάς φέρνει προ τεράστιων προκλήσεων, και εννοώ εκείνους που εντός της ΕΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά την «ευθύνη για την προστασία» που κατοχυρώνεται στην τελευταία υψηλού επιπέδου Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2005.

Η σύγκρουση που έχει καταστρέψει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και ολόκληρη την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών είναι η αιματηρότερη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει ήδη προξενήσει 4 εκατομμύρια θανάτους, στη συντριπτική τους δε πλειονότητα τα θύματα είναι άμαχος πληθυσμός. Μια πραγματική και διαρκής ειρήνη στη χώρα αποτελεί ζωτική προϋπόθεση για την ειρήνη στις Μεγάλες Λίμνες και την Κεντρική Αφρική συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΗΕ, που έχει τη μεγαλύτερη ειρηνευτική αποστολή στην ιστορία του στο Κονγκό, κάλεσε την ΕΕ να βοηθήσει στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, που προγραμματίζονται για τις 18 Ιουνίου. Η ομάδα εκλογικών παρατηρητών θα έχει επικεφαλής τον κ. Morillon και πρόκειται για μια αποστολή που υποστηρίζεται από όλους μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι αφορά εμάς, τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτές οι εκλογές είναι η στιγμή της αλήθειας για το Κονγκό. Είτε οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εμφυλίου πολέμου θα αντικατασταθούν από δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς, είτε, και αυτό είναι το πιθανότερο, το Κονγκό θα παραμείνει στο έλεος αιματηρών παραστρατιωτικών ομάδων.

Ωστόσο, αυτές οι εκλογές και οι προκλήσεις που θέτουν τα Ηνωμένα Έθνη αποτελούν και την ώρα της αλήθειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα αποδειχθεί, άραγε, η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας αξιόπιστη; Μπορούμε, άραγε, να βασιστούμε στα κράτη μέλη για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ασφαλείας;

Θέλω να επισημάνω τρία σημεία από το κοινό ψήφισμα που καταθέσαμε. Αυτή η παρέμβαση πρέπει να θεωρηθεί ως τμήμα μιας προσωρινής λύσης στο πρόβλημα της εσωτερικής σταθερότητας της χώρας, που θα επιλυθεί μόνο όταν ο κονγκολέζικος στρατός γίνει παράγοντας σταθεροποίησης. Κατέστη σαφές κατά τις πρόσφατες επιχειρήσεις του στρατού στην περιοχή της Κατάνγκα ότι ο πληθυσμός έχει ακόμη λόγους να αμφιβάλλει για την ικανότητα των αρχών να τους προστατεύσουν από τις παραστρατιωτικές ομάδες. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κατευθύνει τις προσπάθειές της στην ενίσχυση των ολοκληρωμένων στρατιωτικών μονάδων, που είναι ήδη επιτόπου, και να επιταχύνει τη δημιουργία άλλων. Αν δεν γίνουν ταχείες βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας, η ΕΕ και ο ΟΗΕ μπορεί δυστυχώς να κληθούν να παρέμβουν στο Κονγκό πολύ περισσότερες φορές στο μέλλον.

Δεύτερον, η πολιτική νομιμοποίηση αυτής της αποστολής πρέπει να αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα στην επιτυχία της. Συνεπώς, πρέπει να είναι μια γνήσια ευρωπαϊκή αποστολή και υπό αυτή την έννοια χαιρετίζουμε τα νέα για την ισχυρή συμμετοχή διαφόρων κρατών μελών με επικεφαλής τη Γερμανία και συμπεριλαμβανομένης της χώρας μου, της Πορτογαλίας. Πρέπει επίσης να υποστηριχθεί πλήρως από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όλοι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η τωρινή κονγκολέζικη κυβέρνηση χαιρετίζει αυτή την αποστολή. Στο πλαίσιο της λογικής αυτής της αποστολής, η ΕΕ πρέπει να είναι πραγματικά έτοιμη να υποστηρίξει την εκλογική διαδικασία, παρά τους εγγενείς κινδύνους.

Ο πρωταρχικός στόχος της παρουσίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων είναι να συμβάλουν κατά τρόπο ορατό και αξιόπιστο στη σταθερότητα της εκλογικής διαδικασίας στο Κονγκό. Αυτό προσδοκούν από εμάς οι πληθυσμοί του Κονγκό και της Αφρικής.

 
  
MPphoto
 
 

  Philippe Morillon, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Winkler, αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και ειδικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι καίριας σημασίας για το μέλλον αυτής της αχανούς χώρας, της καθημαγμένης εδώ και χρόνια από εμφυλίους και εξωτερικούς πολέμους.

Ο λαός του Κονγκό είναι σήμερα ενωμένος, με έντονη επιθυμία για ειρήνη και σταθερότητα και προσδοκία για μια δημοκρατία που να του τις παρέχει. Το απέδειξε εγγραφόμενος μαζικά, από τον Ιούλιο 2005, στους εκλογικούς καταλόγους και το έδειξε τον Δεκέμβριο, κατά το δημοψήφισμα έγκρισης ενός σχεδίου Συντάγματος που έχει στόχο να θέσει τέρμα στην παρούσα μεταβατική περίοδο.

Ως επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών αυτού του δημοψηφίσματος, παραβρέθηκα στις 18 Φεβρουαρίου στην Κινσάσα στις τελετές για την κύρωση του Συντάγματος και μπόρεσα να εκτιμήσω τη βαθιά συγκίνηση των συμμετεχόντων και ολόκληρου του έθνους. Γεννήθηκε η ελπίδα ότι στο τέλος του επόμενου σταδίου που θα οδηγήσει, φέτος το καλοκαίρι, στην εκλογή ενός προέδρου και ενός κοινοβουλίου, η χώρα θα καταφέρει να ξεφύγει από το χάος και τη φτώχεια στην οποία βρίσκεται ακόμη βυθισμένη. Διακυβεύονται τα συμφέροντα του λαού του Κονγκό, διακυβεύονται τα συμφέροντα ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου και, επομένως, διακυβεύονται τα συμφέροντα της Ευρώπης.

Υφίσταται, εντούτοις, ο κίνδυνος αυτοί που εκμεταλλεύτηκαν έως τώρα αυτό το χάος και αυτήν την φτώχεια να μην αποδεχθούν εύκολα να απολέσουν με τη διαδικασία της κάλπης την εξουσία τους και να μπουν στον πειρασμό αφενός να ασκήσουν τρομοκρατία για να αποτρέψουν τη νόμιμη εκλογική διαδικασία και αφετέρου να αμφισβητήσουν βίαια τα αποτελέσματα. Η κατάσταση ασφαλείας επιτηρείται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, που αναπτύσσονται κυρίως στις ανατολικές επαρχίες, όπου εξακολουθούν να δρουν οργανωμένες συμμορίες. Υπό αυτές τις συνθήκες και για να αυξήσει την ασφάλεια κατά τις επικείμενες εκλογές, ο ΟΗΕ επεδίωξε, όπως αναφέρατε, τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εναπόκειται στο Συμβούλιο να καθορίσει τη μορφή της βοήθειας. Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι αυτή η δέσμευση θα έχει την αξία ενός πολύ ισχυρού πολιτικού μηνύματος προς κάθε ενδεχόμενο ταραξία, ότι θα έχει τον αναμενόμενο αποτρεπτικό χαρακτήρα, για αυτό και θα είμαι εξ εκείνων που θα υποστηρίξουν αυτήν την επιχείρηση.

 
  
MPphoto
 
 

  Angelika Beer, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση των τελευταίων εβδομάδων αποκάλυψε το δίλημμα της έλλειψης πολιτικής κατεύθυνσης που υπάρχει εδώ. Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε απλά να το καλύψουμε με λόγια.

Έχουν ήδη περάσει 12 εβδομάδες από την επιστολή, της 27ης Δεκεμβρίου, του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Guéhenno, σχετικά με τη στρατιωτική εμπλοκή στη Δημοκρατία του Κονγκό. Η επιστολή αυτή έφθασε στην περίοδο των διακοπών και προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και παρ’ όλ’ αυτά οι ερωτήσεις εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τις απαντήσεις. Υπάρχει ακόμα τεράστιο κενό μεταξύ λόγων και έργων. Δεν έχουμε πειστεί ακόμα. Δεν υποστηρίζουμε το κοινό ψήφισμα και θα σας εξηγήσω γιατί.

Εμείς, η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας είμαστε φυσικά υπέρ της υποστήριξης της διαδικασίας εκδημοκρατισμού στο Κονγκό. Πώς συνέβη όμως να περιοριστεί το θέμα της εμπλοκής της ΕΕ στη στρατιωτική επέμβαση στην Κινσάσα και την καταμέτρηση στρατιωτών; Γιατί συζητάμε την αποστολή στρατιωτών και όχι το θέμα ενός μεγάλου αριθμού εκλογικών παρατηρητών της ΕΕ; Γιατί δεν εξετάζεται όλο το φάσμα ενεργειών στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας; Γιατί εμφανίζονται καθημερινά νέες δικαιολογίες όπως το ευρωπαϊκό συμφέρον της αποφυγής των προσφύγων; Σας ερωτώ, τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη διευκόλυνση δημοκρατικών εκλογών στο Κονγκό;

Αυτές οι φλύαρες συζητήσεις των περασμένων εβδομάδων γέννησαν το ερώτημα αν η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη δυνάμεων στην Κινσάσα αφορά πραγματικά τον εκδημοκρατισμό ή μάλλον την διατήρηση του γοήτρου της ΕΕ. Μιλάω για διατήρηση γοήτρου γιατί η δυναμική που προκάλεσε το αίτημα αυτό έχει αυτονομηθεί. Έχουν περάσει μήνες από την υποβολή του αιτήματος και από την χωρίς αποτέλεσμα διερευνητική αποστολή στο Κονγκό και τη Νέα Υόρκη και ακόμα δεν υπάρχει κανένα δείγμα πολιτικού σχεδίου ή σαφούς καθήκοντος.

Κυρίες και κύριοι, μία ευγενής χειρονομία του κ. Σιράκ δεν μπορεί να κλείσει τα θέματα που δεν εξετάστηκαν ακόμα, συγκεκριμένα: πώς μπορεί η αποστολή 1 500 στρατιωτών στην Κινσάσα να εξασφαλίσει ελεύθερες εκλογές σε ολόκληρο το Κονγκό; Πώς μπορούμε να αντικρούσουμε την κατηγορία ότι παίρνουμε το μέρος του Kabila; Πώς μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει έναν ρόλο σε ολόκληρο το Κονγκό μετά από μια τέτοια επέμβαση; Και αφού το ζητούμενο είναι η εκκένωση, που στο μεταξύ έχει γίνει το κύριο θέμα, ποιους θα αφορά τελικά η εκκένωση αυτή; Χρειάζεται να στείλουμε στρατιωτικές δυνάμεις με εντολή του ΟΗΕ για να προωθήσουμε την υπόθεση της δημοκρατίας στο Κονγκό;

Το τελευταίο σημείο μου, κυρίες και κύριοι, είναι πολύ βασικό. Μιλάμε με τόσο πάθος εδώ για την ευθύνη της Ευρώπης έναντι της Αφρικής, αλλά πώς μπορεί να συμβιβαστεί η σημερινή συζήτηση με την αποτυχία μας να δράσουμε αναφορικά με τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στο Νταρφούρ;

 
  
MPphoto
 
 

  Tobias Pflüger, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, σε πείσμα κάθε λογικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Δημοκρατία του Κονγκό. Η επίσημη εκδοχή είναι πως πρόκειται για την προστασία της ακεραιότητας των εκλογών, όμως φαίνεται ότι κάτι μάλλον πήγε στραβά κατά την προεκλογική περίοδο. Υπάρχουν μόνο 60 υποψήφιοι για 500 κοινοβουλευτικές έδρες και αύριο, το βράδυ της Πέμπτης, λήγει η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων. Η ΕΕ σχεδιάζει να στείλει 1 500 στρατιώτες στην τρίτη σε μέγεθος αφρικανική χώρα, που έχει δικτατορικό καθεστώς. Όπως είπε ένας πολιτικός του γερμανικού κόμματος SPD, είναι σαν να αποστέλλονταν στην Ευρώπη 750 στρατιώτες που θα διατείνονταν ότι θα σταθεροποιήσουν ολόκληρη την Ευρώπη.

Από στρατιωτική άποψη, αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων δεν έχει κανένα νόημα. Γιατί τότε να αποσταλούν οι δυνάμεις αυτές; Ο γερμανός Υπουργός Άμυνας Franz Joseph Jung μίλησε ξεκάθαρα. Είπε ότι το ζητούμενο είναι η αποφυγή των προσφύγων και ότι η σταθερότητα σε περιοχές πλούσιες σε πρώτες ύλες είναι επίσης καλή για τη γερμανική οικονομία. Βουλευτές του CDU στη Γερμανία επιβεβαίωσαν αυτό το κίνητρο κάνοντας λόγο σε στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες όπως το βολφράμιο και το μαγγάνιο. Και τώρα η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην λάβει απόφαση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων μέχρι τις αρχές Μαΐου. Ο στρατός καθιστά ολοένα σαφέστερο πως δεν θέλει μια τέτοια επιχείρηση. Η θέση είναι σχετικά σαφής: αν πάει κανείς στο Κονγκό, δεν είναι τόσο εύκολο να ξαναφύγει – αυτό δεν θα περιοριστεί μόνο σε τέσσερις μήνες.

Η πρόταση ψηφίσματος δεν περιλαμβάνει γεωγραφικό περιορισμό, ενώ ο χρονικός περιορισμός είναι πολύ ασαφώς διατυπωμένος. Γι’ αυτό ζητάμε από όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν το θέμα με σκεπτικισμό να καταψηφίσουν την πρόταση ψηφίσματος. Θα μιλήσω χωρίς περιστροφές: το θέμα εδώ είναι στην πραγματικότητα η πρόσβαση σε πρώτες ύλες και η αποφυγή των προσφύγων με στρατιωτικά μέσα. Ως ομάδα της αριστεράς, θέλουμε να πούμε ένα ξεκάθαρο «όχι» σε αυτό και δεν πρόκειται να εγκρίνουμε την παρούσα πρόταση ψηφίσματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Helmut Kuhne (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, εκτός από την τεχνική πτυχή αυτής της επιχείρησης, υπάρχουν και άλλες πτυχές που θα έπρεπε επίσης να συζητηθούν εδώ. Πρόκειται εν μέρει για στενόμυαλες προκαταλήψεις. Στην πατρίδα μου, τη Γερμανία, αντί να συζητήσουμε ανοιχτά για μία σκοτεινή ήπειρο όπου οι άνθρωποι εμπλέκονται διαρκώς σε συγκρούσεις αμοιβαίας εξόντωσης ωθούμενοι από καθαρή ανάγκη, κάποιοι πολιτικοί του CSU, για παράδειγμα, θέτουν το ερώτημα μήπως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθεί ο γερμανικός στρατός στο άμεσο μέλλον για την ασφάλεια των γηπέδων του παγκοσμίου κυπέλλου αντί να αποσταλεί στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απόλυτα ότι αυτή η θεώρηση είναι απίστευτα στενόμυαλη. Παραδέχομαι, κυρία Beer, ότι παραμένουν ανοιχτά πολλά ερωτήματα, πολλά σοβαρά προβλήματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί. Επίσης, αισιοδοξώ ότι θα λυθούν, μεταξύ άλλων και από τους συναδέλφους μας στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Ωστόσο, αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κάτι που δεν αναφέρθηκε ως τώρα. Θεωρώ ότι τις περασμένες εβδομάδες αποκαλύφθηκαν σοβαρά ελλείμματα στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων, τα οποία πρέπει να καλυφθούν. Είναι απαράδεκτο κάποιοι να λένε ότι ζητούν σχέδια ανάπτυξης δυνάμεων πριν διατεθούν δυνάμεις ενώ οι άλλοι λένε ότι τα σχέδια θα γίνουν μόνον όταν θα είμαστε σίγουροι πως δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε μόνοι μας. Αυτό δεν γίνεται και θα μας οδηγούσε σε ένα αυτόβουλο μπλοκάρισμα. Χωρίς να ζητάμε εξωπραγματικές τροποποιήσεις της συνθήκης, πρέπει να επιτύχουμε να γίνει σύντομα μία επανεξέταση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Συμβουλίου, έτσι ώστε να μπορούμε να λάβουμε πραγματικά αποφάσεις σε καταστάσεις όπου οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ληφθούν πιο γρήγορα από ό,τι σήμερα.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Hélène Aubert (Verts/ALE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει πλήρως στη στήριξη της εκλογικής διαδικασίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι έξοχο και μάλιστα ελπίζουμε ότι θα επαγρυπνεί περισσότερο όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που δυστυχώς επιδεινώνονται εδώ και κάποιο διάστημα.

Ο τρόπος, όμως, που σχεδιάζεται μια στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σήμερα είναι πραγματικά τουλάχιστον παράξενος και περίεργος. Μιλάμε για μερικές εκατοντάδες άνδρες, ενώ η Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αριθμεί ήδη 16 000 άνδρες. Σύμφωνα με όσα λέτε, αυτοί οι άνδρες δεν θα εμπλακούν άμεσα, αλλά θα είναι διαθέσιμοι αν χρειαστεί να επέμβουν: πού μπορεί λοιπόν αυτό να συμβεί; Ποια θα είναι η αποστολή αυτής της στρατιωτικής δύναμης, ποια εντολή θα έχουν αυτοί οι άνδρες σε περίπτωση που ξεσπάσει βία πριν ή μετά τις εκλογές, ιδίως στην Κινσάσα; Δεν μπορούμε, άραγε, να αντλήσουμε διδάγματα από το παρελθόν, όταν οι δυνάμεις του ΟΗΕ βρέθηκαν σε παρόμοιες ανυπόφορες καταστάσεις, κατηγορούμενες στη συνέχεια από όλες τις πλευρές, λόγω έλλειψης σαφούς εντολής και επαρκών μέσων;

Υπάρχουν επομένως δύο πιθανότητες: είτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταποκρίνεται πλήρως στο αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, καθορίζοντας προϋποθέσεις και επενδύοντας σημαντικούς πόρους για την υποστήριξη της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, είτε αφιερώνει αυτούς τους πόρους στην επιτυχία της εκλογικής διαδικασίας, στην πλήρη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, περαιτέρω, στον έλεγχο και στη διαφάνεια της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, που είναι τόσο πολύτιμοι και που τόσο τους εποφθαλμιούν.

Είναι σαφές ότι, από τη δική μας πλευρά, προτιμούμε μακράν τη δεύτερη προοπτική από το να υποστηρίξουμε μια στρατιωτική επιχείρηση που για την ώρα είναι πολύ περιορισμένη αριθμητικά, με στόχους ασαφείς και για τους οποίους δεν γνωρίζουμε και πολλά σήμερα.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Howitt (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, είναι σωστό στο ψήφισμά μας για την περάτωση αυτής της συζήτησης να δώσουμε έμφαση σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αποστολή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σε μια σαφή προθεσμία για την ανάπτυξη στρατευμάτων, μαζί με μια στρατηγική αποχώρησης, καθώς και να τονίσουμε την ανάγκη για προστασία για τις ίδιες τις δυνάμεις. Εντούτοις, θέλω να αμφισβητήσω την υπόθεση στην αιτιολογική σκέψη Α ότι η ασφάλεια στην ευρωπαϊκή περιοχή, ειδικά στα Βαλκάνια, θα πρέπει να προηγείται. Ασφαλώς, η περιοχή άμεσης γειτονίας είναι καίριας σημασίας, αλλά καθώς οι βαλκανικές χώρες κινούνται προς την προσχώρηση και τη σταθεροποίηση, θα πρέπει να μιλάμε για μείωση των δυνάμεων της ΕΕ και όχι για τη διατήρησή τους στα σημερινά επίπεδα.

Το Κοινοβούλιο εγκρίνει κατ’ επανάληψη ψηφίσματα για μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας με την Ευρώπη ως ηγέτη στις παγκόσμιες υποθέσεις. Λέμε ότι η τρομοκρατία στους δρόμους μας προέρχεται από ευαίσθητα κράτη σε όλον τον κόσμο· γιατί λοιπόν προσπαθούμε να περιορίσουμε τις φιλοδοξίες μας στην ευρωπαϊκή περιοχή άμεσης γειτονίας; Εγκρίνουμε ψηφίσματα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχιας, είμαστε όμως έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε στην ένατη φτωχότερη χώρα στον κόσμο, με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας; Όπως λέει η Διεθνής Ομάδα Κρίσης, «όλα, από τις εκλογές μέχρι την ανθρωπιστική βοήθεια και την οικονομική δραστηριότητα, εξαρτώνται από την εδραίωση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος».

Μια δεκαετία πολέμου στη ΛΔΚ κόστισε τέσσερα εκατομμύρια ζωές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε ημέρα από αιτίες που σχετίζονται με τον πόλεμο. Λαμβάνουμε καθημερινά αναφορές για σφαγές, για δολοφονίες πολιτών, για εκτεταμένους βιασμούς και σεξουαλική βία.

Αυτές οι εκλογές είναι μια στιγμή ελπίδας. Η Ευρώπη παρέχει τη μεγαλύτερη ενίσχυση που έχει προσφέρει ποτέ για να στηρίξει την εκλογική διαδικασία. Το αίτημα να συνοδεύονται από δυνάμεις ασφαλείας προέρχεται από όλες τις ομάδες της μεταβατικής εθνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα αίτημα στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, είμαι υπέρ μιας εξελισσόμενης κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μεγαλύτερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πλουσιότερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρέχει περισσότερη βοήθεια στον Τρίτο Κόσμο από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι σωστό και πρέπον να έχουμε μια διάσταση κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας σε αυτή.

Υπό αυτή την έννοια, ασφαλώς, κανείς δεν αμφισβητεί την αξία του αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών για μια αποστολή στη Λαϊκή Δημοκρατική του Κονγκό. Το πρόβλημα είναι ότι η αποστολή συζητείται πίσω από κλειστές πόρτες και εμείς χρειαζόμαστε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο. Καθώς στέλνουμε όλο και περισσότερες αποστολές στο Aceh –γεγονός που χαιρετίζω ιδιαίτερα ως πρώην επικεφαλής αποστολής παρατηρητών στις ινδονησιακές εκλογές– και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χρειαζόμαστε αυτόν τον δημοκρατικό έλεγχο.

Το πρόβλημα είναι ότι αν δεν έχουμε έναν δημοκρατικό έλεγχο, σε ένα μετεκλογικό σύστημα όπου ενδέχεται να δούμε επιδείνωση της κατάστασης στη ΛΔΚ, υπάρχει ο κίνδυνος διεύρυνσης της αποστολής και παγίδευσής της σε μια άσχημη κατάσταση.

Στέλνουμε μια αποστολή εκλογικών παρατηρητών, αλλά στέλνουμε και αυτή την αποστολή. Μπορούμε να έχουμε μια διασφάλιση ότι θα υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των δύο;

 
  
MPphoto
 
 

  Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, δεν μπορώ να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σας διότι, όπως ήδη εξήγησα, όσο μιλάμε, γίνεται η επεξεργασία των πολιτικών, πολιτικοστρατιωτικών και στρατιωτικών παραμέτρων που θα αποτελέσουν τη βάση για την τελική απόφαση του Συμβουλίου, και ευχαριστώ πολύ τον κ. Kuhne διότι ανέφερε σε αυτό το πλαίσιο πως είναι ανάγκη να γίνει τώρα η επεξεργασία της κατάλληλης βάσης για τη λήψη αποφάσεων.

Ο κ. von Wogau ρώτησε τι είπε στην πραγματικότητα η κυβέρνηση. Στην πρώτη μου δήλωση είχα πει ότι ο πρόεδρος και οι δύο αντιπρόεδροι έκαναν πολύ σαφή σχόλια. Επιτρέψτε μου να παραθέσω μόνο μια παράγραφο από την ανακοίνωση τύπου του Συμβουλίου Άμυνας της Δευτέρας:

(FR) «Στη διάρκεια της συνεδρίασής της στις 20 Μαρτίου υπό την Προεδρία του αρχηγού του κράτους, της Α.Ε. του κ. Joseph Kabila».

(DE) Ο αρχηγός του κράτους προΐσταται αυτού του οργάνου.

(FR) «Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας εξέτασε, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της σύστασης ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Εθνών».

(DE) Τότε το Συμβούλιο κατέληξε στο εξής συμπέρασμα:

(FR) «Επιθυμώντας να ενισχύσει τις ρυθμίσεις σχετικά με την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, το Ανώτατο Συμβούλιο πρότεινε, υπό το πρίσμα έκθεσης που υπέβαλε ο Υπουργός Εξωτερικών, την υποστήριξη της πρωτοβουλίας ανάπτυξης αυτών των Ειδικών Ευρωπαϊκών Δυνάμεων».

(DE) Είναι, επομένως, μια σαφής δήλωση και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί. Επίσης, τα σχόλια που έγιναν αναφορικά με αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της αποστολής αυτής αναφέρονται ξανά σε αυτήν την ανακοίνωση τύπου.

(FR) «Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ο αποτρεπτικός κυρίως χαρακτήρας αυτού του σώματος».

(DE) Ευχαριστώ πολύ τον κ. Morillon που αναφέρθηκε ειδικά σε αυτό.

Μπορώ απλά να επαναλάβω αυτό που ήδη είπα. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει σημαντικά στη δημοκρατική διαδικασία στη Δημοκρατία του Κονγκό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι στο πλαίσιο του φάσματος των δυνατοτήτων που έχουμε, η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων πρέπει να εξεταστεί παράλληλα με άλλες μορφές επέμβασης για την υποστήριξη της δημοκρατικής εξέλιξης, όπως είναι η αναπτυξιακή συνεργασία και η βοήθεια για την καθιέρωση του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών διαδικασιών καθώς και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτήν την ευθύνη την φέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκπληρώνει το Συμβούλιο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Για την ολοκλήρωση της συζήτησης, έλαβα τρεις προτάσεις ψηφίσματος(1), σύμφωνα με το άρθρο 103, παράγραφος 2 του Κανονισμού.

Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο στις 11.00.

 
  

(1) Βλ. συνοπτικά πρακτικά

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου