Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

15. Παρεμβάσεις ενός λεπτού επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων
PV
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τις παρεμβάσεις ενός λεπτού επί σημαντικών πολιτικών θεμάτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Manuel Medina Ortega (PSE). – (ES) Λαμβάνω σήμερα τον λόγο για να μιλήσω για μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία που συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από χίλιοι αφρικανοί μετανάστες έφτασαν στις ακτές των Καναρίων Νήσων, αλλά πολλοί περισσότεροι πνίγηκαν κατά τη διάρκεια του διάπλου από την Μαυριτανία ως τις Κανάριες Νήσους. Πρόκειται για μια τρομερή απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η ισπανική κυβέρνηση και η κυβέρνηση της Μαυριτανίας έχουν αρχίσει να συνεργάζονται, αλλά ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, και συγκεκριμένα η Επιτροπή και το Συμβούλιο, θα υιοθετήσουν μέτρα που θα συμβάλλουν στην επίλυση αυτής της μεγάλης ανθρώπινης τραγωδίας πολύ σύντομα.

 
  
MPphoto
 
 

  Arūnas Degutis (ALDE). – (LT) Η επέκταση και η υλοποίηση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών αποτελεί σχεδόν ένα βασικό στήριγμα στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε τους στόχους που παρουσιάστηκαν στη Λευκή Βίβλο του 2001 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να κάνουμε πραγματικότητα τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Ωστόσο, τα έργα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών έχουν μόνο αξιολογηθεί ως προς το αν σχεδιάστηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και εφαρμόστηκαν σωστά. Λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση στις δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013 που κατέθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, καθίσταται σαφές ότι θα υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες κατά την αξιολόγηση των έργων. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να συνδράμει περισσότερο στην υλοποίηση ενθαρρύνοντας τα ακόλουθα μέτρα: μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στη χρήση των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ταμείου Συνοχής κατά τη χρηματοδότηση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων «Galileo» για τη γραμμή του προϋπολογισμού για την επιστημονική έρευνα. Tα έργα πρέπει επίσης να ιεραρχηθούν και να δοθεί προτεραιότητα σε έργα, για παράδειγμα, στον σιδηροδρομικό τομέα, ο οποίος έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο μέχρι σήμερα με τους λεγόμενους διασυνοριακούς σιδηροδρομικούς διαδρόμους του.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL).(PT) Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πορτογάλοι αγρότες λόγω του κακού γεωργικού έτους, το οποίο προκλήθηκε από τη σοβαρή ξηρασία του περασμένου έτους, επιδεινώθηκαν από τον μονομερή τερματισμό από την κυβέρνηση των μέτρων για τα γεωργικά προϊόντα που συμφωνήθηκαν το 2005 με τους αγρότες και συγχρηματοδοτήθηκαν κατά 85% από την ΕΕ. Αυτή η κατάσταση αποτελεί επίσης ένα παράδειγμα των συνεπειών της εφαρμογής των παράλογων κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο οδηγεί σε δραστικές μειώσεις του προϋπολογισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα, ανεξαρτήτως των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν, και το οποίο εμποδίζει τη χρήση των κοινοτικών πόρων που λείπουν από τον προϋπολογισμό της Πορτογαλίας για το 15% της εθνικής συνεισφοράς, όπως επεσήμανε η κυβέρνηση.

Αυτή η κατάσταση θέτει δύο ερωτήματα: πρώτον, πότε θα καταργηθούν τα παράλογα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και, δεύτερον, αν η Επιτροπή διαθέτει κάποια στρατηγική για την ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πορτογάλοι αγρότες.

 
  
MPphoto
 
 

  Gerard Batten (IND/DEM). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η Βρετανία απολαμβάνει επί του παρόντος μια φορολογική παρέκκλιση για το κόκκινο ντίζελ που χρησιμοποιείται στα σκάφη αναψυχής. Αυτή η παρέκκλιση λήγει τον Δεκέμβριο του 2006. Αν η παρέκκλιση δεν επεκταθεί, η τιμή καυσίμου για τα μηχανοκίνητα σκάφη μπορεί να τριπλασιαστεί. Αν συμβεί αυτό θα σημειωθεί μια αναπόφευκτη πτώση στη χρήση των σκαφών αναψυχής. Το δημόσιο ταμείο θα λαμβάνει λιγότερα φορολογικά έσοδα, όχι περισσότερα, και οι τοπικές κοινότητες θα υποστούν οικονομική ζημία. Η συνέχιση ισχύος της παρέκκλισης συζητείται ανάμεσα στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή, αλλά η φορολογική πολιτική θα πρέπει να είναι αποκλειστικό προνόμιο των κυρίαρχων εθνικών κυβερνήσεων.

Όλοι οι βρετανοί βουλευτές θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στον αρμόδιο Υπουργό για να διασφαλιστεί η συνέχιση ισχύος της παρέκκλισης. Θα πρέπει να συμμετάσχουν επίσης στην εκστρατεία για τη διατήρηση της παρέκκλισης που ξεκίνησε το περιοδικό Motorboat Monthly. Θα χαρώ να τους παράσχω λεπτομέρειες για το πώς μπορούν να το κάνουν αυτό.

 
  
MPphoto
 
 

  Urszula Krupa (NI).(PL) Κύριε Πρόεδρε, είναι η τρίτη φορά στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο που λαμβάνω τον λόγο σε σύνοδο της Ολομέλειας για να διαμαρτυρηθώ για τις διακρίσεις εις βάρος των Καθολικών. Αυτή τη φορά θέλω να μιλήσω για τη διακοπή της διαλογικής μετάδοσης μέσω Διαδικτύου του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Maryja, ο οποίος αποτελεί τη μόνη αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για τους βουλευτές χριστιανικών πεποιθήσεων. Οι δραστηριότητές μας, όπως και εκείνες του εκλογικού μας σώματος, είναι συνδεδεμένες με αυτά τα μέσα ενημέρωσης και το γεγονός ότι η λήψη αυτού του σταθμού διακόπηκε σημαίνει, κατά συνέπεια, ότι στερούμαστε οποιασδήποτε επαφής με το εκλογικό μας σώμα εδώ και δύο μήνες.

Οι αιτήσεις και οι υπενθυμίσεις προς τις υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεπικοινωνιών δεν απέδωσαν αποτέλεσμα, γι’ αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να μιλήσω στο Κοινοβούλιο όσον αφορά το άρθρο 10 της Σύμβασης για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των παγιωμένων αρχών της Συνθήκης. Ελπίζουμε ότι θα διασφαλιστούν οι ελευθερίες μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και οι ελευθερίες άλλων μειονοτήτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Tunne Kelam (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στις ρωσικές φυλακές. Κατά παράβαση του νόμου, ο Mikhail Khodorkovsky της εταιρείας Yukos εστάλη 7 000 χιλιόμετρα μακριά από την οικογένειά του. Η δικηγόρος του ταξίδεψε στο σιβηρικό στρατόπεδο συγκέντρωσης –χρειάστηκαν έξι ώρες με αεροπλάνο, δεκατρείς ώρες με τρένο και δύο ώρες με αυτοκίνητο– για να προετοιμάσει μια προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Της επιτρεπόταν να συναντά τον πελάτη της μόνο μετά τις 6.00 το απόγευμα. Μετά από πολλές απογευματινές συναντήσεις, ο κ. Khodorkovsky μεταφέρθηκε ξαφνικά σε ένα ειδικό κελί απομόνωσης. Βρίσκεται εκεί μέχρι σήμερα. Ο προφανής λόγος ήταν για να μην καταφέρει να ολοκληρώσει την προσφυγή του στο Δικαστήριο του Στρασβούργου. Καλώ τους συναδέλφους μου να αντιδράσουν σε αυτές τις αυθαίρετες ενέργειες των ρωσικών αρχών, οι οποίες αψηφούν καταφανώς τους νόμους τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Marianne Mikko (PSE). – (ET) Την Κυριακή δύο νέοι Εσθονοί, άτυποι εκλογικοί παρατηρητές, συνελήφθησαν στο Μινσκ. «Μην έρχεστε στο Μινσκ με την πορτοκαλί επανάστασή σας», τους είπαν. Οι εκλογές της Λευκορωσίας δεν ήταν ελεύθερες ούτε αυτή τη φορά. Είμαι βέβαιη ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν το προσεχές σαββατοκύριακο στην Ουκρανία θα είναι δημοκρατικές, δίκαιες και ελεύθερες. Έχοντας μόλις επιστρέψει από επίσκεψή μου στο Κίεβο, μπορώ να το βεβαιώσω αυτό.

Μολδαβία, Ουκρανία και Λευκορωσία – η Εσθονία συμπάσχει με αυτές τις χώρες διότι δεν λησμονούμε την ιστορία μας.

Αυτή την εβδομάδα, η Εσθονία θρηνεί έναν άνθρωπο χωρίς τον οποίο η επιστροφή μας στην Ευρώπη θα ήταν σημαντικά δυσκολότερη. Οι νεκρολογίες αναφέρονται στον Πρόεδρο Lennart Meri ως σπουδαίο Εσθονό. Ανακηρύχθηκε Ευρωπαίος της Χρονιάς πέντε χρόνια πριν από την προσχώρηση της Εσθονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Lennart Meri αφιέρωσε όλη του την ενέργεια στον αγώνα κατά της «στενόμυαλης ευρωπαϊκής» νοοτροπίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να συμπεριφέρεται με στενόμυαλο ή κοντόφθαλμο τρόπο. Πρέπει να υποστηρίξει όλες αυτές τις χώρες που προσπαθούν να ελευθερωθούν από τα δεσμά του παρελθόντος και να ενωθούν με μια δημοκρατική Ευρώπη.

Πρέπει να δηλώσουμε απερίφραστα ότι η εκπλήρωση των τριών κριτηρίων της Κοπεγχάγης προσφέρει και στα υποτελή κράτη της Σοβιετικής Ένωσης την ευκαιρία να γίνουν κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Danutė Budreikaitė (ALDE).(LT) Με την απόφαση για την επέκταση της ζώνης του ευρώ να πλησιάζει γρήγορα, τα κριτήρια για την εισαγωγή του ευρώ πολιτικοποιούνται όλο και περισσότερο. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε ότι τα κριτήρια πρέπει να πληρούνται μακροπρόθεσμα, όχι μόνο κατά την περίοδο αξιολόγησης. Πρόσφατα, η υψηλή τιμή του ενεργειακού εφοδιασμού –ένας εξωτερικός παράγοντας, ανεξάρτητος από τη διαχείριση της οικονομίας μιας χώρας– επηρεάζει ένα από τα κριτήρια του Μάαστριχτ – τις αυξήσεις του πληθωρισμού. Η διατήρηση υψηλών ποσοστών οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού είναι πολύ περίπλοκη διαδικασία. Επιπλέον, κατά τον καθορισμό των κριτηρίων πληθωρισμού, πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη την τυχαία μείωση της τιμής ορισμένων αγαθών στη Φινλανδία και στις Κάτω Χώρες, οι οποίες έχουν τον χαμηλότερο πληθωρισμό και βελτιώνουν τα μέσα καθορισμού των κριτηρίων. Στη Λιθουανία ο πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί ελαφρώς το ποσοστό που προβλέπεται στα κριτήρια. Για έξι έτη κυμαινόταν σε επίπεδα χαμηλότερα από τις απαιτήσεις του Μάαστριχτ, αλλά σε μια οικονομία που αναδύεται τόσο ραγδαία, η διατήρηση των χαμηλών τιμών είναι κάτι πραγματικά σύνθετο. Μετά το ανεπιτυχές δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Συνθήκη και χωρίς μια κοινή εξωτερική και ενεργειακή πολιτική, ας επεκτείνουμε τουλάχιστον τη ζώνη του ευρώ και ας δώσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα ώθηση για ανάπτυξη.

 
  
MPphoto
 
 

  Mario Borghezio (NI). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ο αποκλεισμός της πολωνικής αντιπροσωπείας και της Λίγκας του Βορρά από την Ομάδα της Ανεξαρτησίας και της Δημοκρατίας αποτελεί σκάνδαλο και αποφασίσθηκε με μια παράνομη από την αρχή ως το τέλος διαδικασία σοβιετικού τύπου.

Υπάρχει μια επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκ μέρους του τότε προέδρου του Προεδρείου της Ομάδας IND-DEM, κ. Piotrowski. Θα θέλαμε να μάθουμε από τον Πρόεδρο πότε θα λάβουμε επίσημη απάντηση σε αυτήν τη διαμαρτυρία.

Είμαστε έτοιμοι να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ παράλληλα, όσοι μας απέκλεισαν και μας εκπαραθύρωσαν από αυτήν την Ομάδα με μια σοβιετικού τύπου διαδικασία που θυμίζει κομουνιστικά καθεστώτα βρίσκονται στο στόχαστρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ατασθαλίες στη χρήση πόρων, ατασθαλίες στις οποίες αντιταχθήκαμε πάντα εμείς και οι φίλοι και συνάδελφοι της πολωνικής αντιπροσωπείας, στο όνομα των αρχών της διαφάνειας. Το ζήτημα αυτό αποτελεί όνειδος για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρέπει να διαλευκανθεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Laima Liucija Andrikienė (PPE-DE).(LT) Την περασμένη Κυριακή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέμενε τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία. Είναι αλήθεια ότι η προεκλογική εκστρατεία δεν άφηνε πολλά περιθώρια ελπίδας ότι οι εκλογές θα ήταν δημοκρατικές, ελεύθερες και τίμιες, καθώς η εκστρατεία διεξήχθη σε μια ατμόσφαιρα απειλών, συλλήψεων των ηγετών της αντιπολίτευσης και καταπίεσης του ανεξάρτητου Τύπου. Το καθεστώς του Λουκασένκο ευθύνεται για όλα αυτά, αλλά κάποιοι έλπιζαν ακόμα ότι τουλάχιστον οι εκλογές θα ήταν δίκαιες. Δυστυχώς, αντί για εκλογές το μόνο που είδαμε ήταν μια παρωδία εκλογών – εκλογές νοθείας, όπως αυτές που οργανώνονταν τις δεκαετίες του 1930 ή του 1950 στην Ανατολική Ευρώπη και στη Λιθουανία κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κατοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα συμπεράσματα της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, αλλά η «επανάσταση των τζιν» δεν τελείωσε. Περίπου 600 νέοι πέρασαν άλλη μια νύχτα σε σκηνές στην Πλατεία του Οκτώβρη στο Μινσκ, παρά τη θερμοκρασία των μείον 10 βαθμών Κέλσιου. Χθες, 11 πρεσβευτές της ΕΕ τους επισκέφθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να απαιτήσουμε τη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία.

 
  
MPphoto
 
 

  Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (PSE).(PL) Κύριε Πρόεδρε, χαιρετίζουμε τη σαφή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές. Το αποτέλεσμα του χθεσινού τριμερούς διαλόγου ήταν απλώς το πρώτο βήμα στον δρόμο προς μια συμφωνία και αυτό το βήμα έγινε κατά το ήμισυ μέσω της αυστριακής Προεδρίας. Χρειάστηκαν τρεις ολόκληροι μήνες για να ξεκινήσει το Συμβούλιο διαπραγματεύσεις. Στο μεταξύ, σε εννέα μήνες θα εκπνεύσει η ισχύς της συμφωνίας, θα ξεκινήσει μια νέα προγραμματική περίοδος και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει δύο ακόμα μέλη, ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός μας και τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που προσπαθούμε να επιτύχουμε.

Δεν έχουμε χρόνο για διαπραγματεύσεις που παρατείνονται για μήνες, ειδικά καθώς οι πολίτες της ΕΕ δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία από τη στιγμή που όλοι πασχίζουμε να επιτύχουμε τον ίδιο στόχο, δηλαδή την ισορροπημένη ανάπτυξη προς όφελος όλων των κρατών μελών. Ωστόσο, ο χρόνος είναι εναντίον της προόδου και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων είναι στην πραγματικότητα χαμένες δυνατότητες επενδύσεων και χαμένες ευκαιρίες. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα κληθούμε να λογοδοτήσουμε ενώπιον των πολιτών της ενωμένης Ευρώπης. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ματαιοπονούμε τις προσεχείς εβδομάδες. Πρέπει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός το ταχύτερο δυνατόν.

 
  
MPphoto
 
 

  Μάριος Ματσάκης (ALDE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, την προσεχή εβδομάδα στην Κύπρο εορτάζεται η ημέρα μνήμης για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στη λαϊκή εξέγερση του 1955 κατά της βρετανικής αποικιοκρατίας. Εκατοντάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν από τον βρετανικό στρατό κατά τη διάρκεια του τετραετούς αγώνα για την ελευθερία, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 1959, όταν η Βρετανία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει στην Κύπρο ένα είδος ανεξαρτησίας. Σήμερα, η Κύπρος και η Βρετανία, με πνεύμα συγχώρεσης και συμφιλίωσης, είναι φίλοι και εταίροι μέσω της συμμετοχής στην ΕΕ και συνεργάζονται στενά στην προσπάθεια να επιτευχθεί ειρήνη και ευημερία.

Δυστυχώς, ωστόσο, αυτή η σχέση κινδυνεύει να δηλητηριαστεί λόγω της συνεχούς παρουσίας βρετανικών δυνάμεων στην Κύπρο. Περίπου δέκα χιλιάδες βρετανοί στρατιώτες είναι εγκατεστημένοι σε μια περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του εδάφους του νησιού, γνωστή ως κυρίαρχες βρετανικές βάσεις. Πολλές χιλιάδες κυπρίων πολιτών ζουν σε αυτές τις περιοχές στις οποίες, όλως παραδόξως, το κοινοτικό κεκτημένο δεν ισχύει. Τα ανθρώπινα δικαιώματά τους παραβιάζονται σοβαρά από τη Βρετανία.

Απευθύνω έκκληση στους βρετανούς συναδέλφους μου να κατανοήσουν τα αισθήματα και να σεβαστούν τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνησή τους ώστε να επιστρέψει αυτή την περιοχή των βρετανικών βάσεων στους νόμιμους δικαιούχους της: στον λαό της Κύπρου.

Γνωρίζω ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο σημείο, αλλά ελπίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι είναι απολύτως απαράδεκτο η Βρετανία, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, να καταλαμβάνει μέρος ενός άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, της Κύπρου.

 
  
MPphoto
 
 

  Dariusz Maciej Grabowski (NI). (PL) Κύριε Πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάχθηκε με την τράπεζα UniCredito Italiano στη διένεξή της με την πολωνική κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο, αγνόησε την παλιά ρωμαϊκή αρχή Pacta sunt servanda –οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται– καθώς η UniCredito δεν τήρησε τους δικούς της όρους της συμφωνίας. Η Ένωση αγνόησε το γεγονός ότι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της τράπεζας, οι τραπεζικές υπηρεσίες στην πολωνική αγορά έγιναν μονοπώλιο. Ουσιαστικά, οι αξιωματούχοι της ΕΕ προστατεύουν τα συμφέροντα και τα κέρδη της UniCredito Italiano.

Θέλουν οι αξιωματούχοι της ΕΕ να αποδείξουν με αυτή τη στάση ότι η ιδέα πως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα υπάρχουν για να προστατεύουν τους καταναλωτές, τους επιχειρηματίες και τον ανταγωνισμό είναι μια απλή κοινοτοπία και ότι το μόνο που μετρά πραγματικά είναι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων; Αυτή είναι μια υπαγόρευση στην οποία εμείς οι πολωνοί βουλευτές είμαστε αντίθετοι.

 
  
MPphoto
 
 

  Csaba Sándor Tabajdi (PSE). – (HU) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μιλήσω για την πρόσφατη διακριτική μεταχείριση που υφίστανται τα νέα κράτη μέλη. Η σύνοδος του Στρασβούργου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πάντα μια σοβαρή δοκιμασία για τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πολλοί βουλευτές μπορούν να φτάσουν στο Στρασβούργο μόνο μέσω Φρανκφούρτης. Αυτό συνεπάγεται ένα εξαντλητικό ταξίδι δυόμισι ωρών με το λεωφορείο.

Τώρα προστέθηκε μια ακόμα δυσκολία σε αυτές που αντιμετωπίζαμε μέχρι στιγμής. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν με αεροπορικές εταιρείες νέων κρατών μελών πρέπει τώρα να περνούν από δύο ελέγχους ασφαλείας στη Φρανκφούρτη, ενώ οι άλλοι επιβάτες περνούν μόνο από έναν. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Αφγανιστάν πρέπει να περάσουν από τους ελέγχους ασφαλείας μόνο μία φορά, ενώ όσοι ταξιδεύουν στις πρωτεύουσες των νέων κρατών μελών, όπως το Τάλιν, η Ρίγα, το Βίλνιους, η Βαρσοβία, η Πράγα, η Μπρατισλάβα, η Βουδαπέστη και η Λιουμπλιάνα πρέπει να περάσουν από δύο ελέγχους ασφαλείας.

Πρόκειται για ένα παράδειγμα άλλης μία ανοιχτής διακριτικής μεταχείρισης εις βάρος των αεροπορικών εταιρειών των νέων κρατών μελών και των επιβατών που ταξιδεύουν προς αυτές τις χώρες, διότι αυξάνει τις δαπάνες που βαρύνουν τις αεροπορικές εταιρείες. Θα ήθελα να ζητήσω από τους γερμανούς βουλευτές να βοηθήσουν να τεθεί τέλος στη διακριτική μεταχείριση εις βάρος των νέων κρατών μελών.

 
  
MPphoto
 
 

  Hannu Takkula (ALDE). – (FI) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα εν συντομία. Η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πολύ σημαντικά για τους Ευρωπαίους: μας αρέσει να τα αγαπάμε και να τα προστατεύουμε. Ο κ. Tunne Kelam έχει ήδη θίξει το θέμα της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και, ειδικά, τη μεταχείριση του Mikhail Khodorkovsky. Αν εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζουμε πραγματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό. Πρέπει να παρέμβουμε στην υπόθεση Khodorkovsky, καθώς και στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία εν γένει.

Ένα άλλο θέμα που αφορά τη δημοκρατία είναι η ιδέα ότι εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς σε τι δαπανώνται τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων. Δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς, η οποία βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην αυτόνομη παλαιστινιακή ζώνη. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να προωθούμε τη δημοκρατία και θα πρέπει να σταματήσουμε τη συνεργασία με τρομοκρατικές οργανώσεις και να σταματήσουμε να τις χρηματοδοτούμε.

 
  
MPphoto
 
 

  James Hugh Allister (NI). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, σύμφωνα με την εφαρμογή της οδηγίας περί νιτρορύπανσης, ο γεωργικός τομέας στην εκλογική μου περιφέρεια, όπως και αλλού, υφίσταται εκτεταμένες δαπάνες κεφαλαίου προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητα των δεξαμενών κοπριάς. Για την παροχή βοήθειας προς τον τομέα, ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης της κυβέρνησης του ΗΒ με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Στη συνέχεια, μονομερώς, η ίδια υπηρεσία ανακοίνωσε στις αρχές του τρέχοντος μηνός ότι το πρόγραμμα αυτό έληγε, διότι το προβλεπόμενο ποσό –μόλις 45 εκατ. στερλίνες– είχε ήδη υπερκαλυφθεί.

Οι αγρότες που εργάζονταν με καλή πίστη μέχρι την καθορισμένη προθεσμία βγήκαν σαφώς ζημιωμένοι. Η αιτιολογία για αυτή την ενίσχυση, δηλαδή η αναγκαιότητα ανάληψης υπερβολικά δαπανηρού έργου, εξακολουθεί να υπάρχει. Η βοήθεια, ωστόσο, έχει πλέον αποσυρθεί. Αυτό είναι άδικο καθώς το ποσό των 45 εκατ. στερλινών ήταν σκοπίμως ανεπαρκές. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιώ αυτό το βήμα απόψε για να ζητήσω από την κυβέρνηση του ΗΒ να αποδεσμεύσει επαρκείς πόρους ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο, ειδάλλως η εφαρμογή της οδηγίας περί νιτρορύπανσης θα είναι αδύνατη.

 
  
MPphoto
 
 

  Joseph Muscat (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, στις 19 Φεβρουαρίου 2006, μια μικρή ομάδα νεαρών μελών του κινήματος Moviment Graffitti από τη Μάλτα οργάνωσε μια ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της ειρήνης και εναντίον του πολέμου. Ήθελαν να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την παρουσία στους λιμένες της Μάλτας πέντε πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ κρατώντας απλώς πανό που έγραφαν «Ειρήνη, Όχι Πόλεμος» και «Τα Πολεμικά Πλοία Σκοτώνουν». Οι αστυνομικές αρχές εμπόδισαν αυτούς τους ακτιβιστές να ανοίξουν τα πανό –επρόκειτο για μια μικρή και νόμιμη ειρηνική διαμαρτυρία– στην αποβάθρα Pinto και στους προμαχώνες του κεντρικού λιμένα.

Επίσης, σύμφωνα με ισχυρισμούς αναφέρθηκε στους ακτιβιστές ότι αυτές οι διαδηλώσεις δεν θα επιτραπούν στο μέλλον. Αυτή η στάση είναι απαράδεκτη και παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης. Γι’ αυτό ζήτησα από την Επιτροπή να εκφέρει γνώμη σχετικά με αυτή την περίπτωση. Θα πρέπει να επιδείξουμε πλήρη αλληλεγγύη με αυτούς τους νέους και να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν να ασκούν το δικαίωμά τους να εκφράζουν τις απόψεις τους με ειρηνικό τρόπο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου