Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2004/2259(INI)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A6-0040/2006

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0040/2006

Συζήτηση :

PV 23/03/2006 - 6
CRE 23/03/2006 - 6

Ψηφοφορία :

PV 23/03/2006 - 11.15
CRE 23/03/2006 - 11.15
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0116

Συζητήσεις
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2006 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

6. Υποστήριξη των φυτικών καλλιεργειών που δεν προορίζονται για διατροφή (συζήτηση)
PV
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0040/2006) του κ. Parish, εξ ονόματος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, σχετικά με την προώθηση των καλλιεργειών που δεν προορίζονται για διατροφή (2004/2259(INI)).

 
  
MPphoto
 
 

  Neil Parish (PPE-DE), εισηγητής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη δυνατότητα που μου προσφέρεται να παρουσιάσω την έκθεσή μου σχετικά με τα βιοκαύσιμα. Είναι μια έκθεση πρωτοβουλίας από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Χαίρομαι για την παρουσία της κ. Επιτρόπου σε αυτή την παρουσίαση και θέλω να ευχαριστήσω την ίδια και το προσωπικό της για τη βοήθεια που μου προσέφεραν κατά την εκπόνηση αυτής της έκθεσης.

Κάτι εξαιρετικό σχετικά με τα βιοκαύσιμα, τη βιομάζα και το βιοαέριο είναι ότι έχουν πολλά υποσχόμενο μέλλον. Όταν ακούει κανείς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να δηλώνει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης ότι η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι μια οικονομία βασισμένη στο πετρέλαιο και τα μεταλλεύματα, καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση αλλάζει, και εδώ στην Ευρώπη έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Από ιστορική άποψη, οι γεωργοί παρήγαγαν πάντα καύσιμα για τις μεταφορές την εποχή των αλόγων, οπότε γιατί να υπάρχει τώρα πρόβλημα με την παραγωγή καυσίμου;

Με τις νέες πληρωμές για τη γεωργία, τις νέες μεταρρυθμίσεις της ΚΓΠ, τις αποσυνδεδεμένες πληρωμές και το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης ανά γεωργική εκμετάλλευση, οι οποίες διαρρηγνύουν τη σχέση μεταξύ της παραγωγής και των ενισχύσεων, πρέπει επίσης να αναζητήσουμε νέες αγορές για τα προϊόντα μας και εδώ ακριβώς αρχίζει, όπως είπα, ο ρόλος των δημητριακών και της ελαιοκράμβης για την παραγωγή βιοντίζελ και του σίτου για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Μπορούμε επίσης να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα παραγωγής περισσότερης βιομάζας. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μπορεί κανείς να διαπιστώσει από πρώτο χέρι την αποδοτική εκμετάλλευση δασών. Όπου δεν υπάρχουν δάση, μπορούμε να καλλιεργήσουμε ιτιές και μίσχανθο για τη διασφάλιση της παραγωγής ενεργειακών αποθεμάτων.

Ορισμένα τέτοια προγράμματα μπορεί να είναι εκτεταμένα και να χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία σταθμών παραγωγής ενέργειας, ενώ άλλα μπορεί να είναι μικρότερα και να αφορούν μικρές μονάδες για τοπική θέρμανση και για τη θέρμανση σχολείων και νοσοκομείων. Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ευελιξίας. Όσον αφορά όχι μόνο τα καύσιμα αλλά την ενέργεια συνολικά, τα βιοκαύσιμα και η βιοενέργεια μπορεί να μην είναι η συνολική λύση, αλλά είναι μια από τις λύσεις. Όταν, για παράδειγμα, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να διακόψει ανά πάσα στιγμή την παροχή φυσικού αερίου προς τις χώρες μας, νομίζω ότι οφείλουμε να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Κάτι που πρέπει πάντα να τονίζουμε είναι ότι αυτοί οι τύποι καυσίμων και βιομάζας είναι πολύ φιλικοί προς το περιβάλλον. Αυτό είναι το πιο σημαντικό: δεν ωφελούν μόνον τους γεωργούς, αλλά και το ίδιο το περιβάλλον.

Υπάρχει η τρέχουσα γενιά καυσίμων και βιομάζας, αλλά εμφανίζονται επίσης νέες γενιές και σύντομα θα έλθει η σειρά των βιοπλαστικών. Θεωρώ ότι η αγορά αυτή έχει σπουδαίο μέλλον. Έχει αρχίσει να εφαρμόζεται μια νέα διαδικασία δημιουργίας χαρτιού από άχυρο, στην οποία χρησιμοποιούνται πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον χημικά. Από έναν τόνο αχύρου μπορεί να παραχθεί μισός τόνος χαρτοπολτού και ένα τέταρτο του τόνου βιοαιθανόλη. Αυτό αποδεικνύει, όπως προανέφερα, ότι σημειώνουμε πρόοδο σε όλα αυτά τα εγχειρήματα.

Για να αναφέρω το ζήτημα της κοινής γεωργικής πολιτικής, έχουμε αφήσει τελείως ακαλλιέργητες ολόκληρες εκτάσεις. Ορισμένες εκτάσεις οι οποίες μένουν ακαλλιέργητες είναι πολύ αποτελεσματικές για την ενίσχυση του περιβάλλοντος, αλλά φρονώ ότι πρέπει να εξετάσουμε πολύ θετικά το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης τμήματος τέτοιων εκτάσεων για την παραγωγή καυσίμων.

Όσον αφορά τα βιοκαύσιμα, η Volkswagen στη Γερμανία αντιμετωπίζει θετικά τα μίγματα καυσίμων και τη δημιουργία κινητήρων οι οποίοι θα υποστηρίζουν τη χρήση βιοκαυσίμων, αλλά πρέπει να ασκήσουμε πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να αντιμετωπίσουν θετικότερα αυτή την προοπτική. Θεωρώ επίσης ότι πρέπει να πειραματιστούμε περισσότερο με την ανάμιξη καυσίμων, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ποιότητα καυσίμου η οποία θα είναι κατάλληλη για κινητήρες αυτοκινήτων.

Μια άλλη πτυχή της χρησιμοποίησης καλλιεργήσιμων εκτάσεων για την παραγωγή βιοκαυσίμων και βιομάζας είναι ότι οι εν λόγω εκτάσεις παραμένουν παραγωγικές, οπότε, εάν στο μέλλον τις χρειαστούμε για την παραγωγή τροφίμων, θα είναι πολύ εύκολο να τις χρησιμοποιήσουμε εκ νέου για την παραγωγή τροφίμων. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα.

Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και του Κοινοβουλίου για τη στήριξή τους. Επισκέφθηκα πολλές χώρες για να μελετήσω τις μεθόδους που εφαρμόζουν. Το προσεχές διάστημα θα είναι συναρπαστικό. Κυρία Επίτροπε, νομίζω ότι είναι καιρός το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, να ενώσουν πραγματικά τις δυνάμεις τους και να θεσπίσουν τα αναγκαία φορολογικά κίνητρα και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας πολύ καλής πολιτικής για τα βιοκαύσιμα και τη βιομάζα στην Ευρώπη.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Mariann Fischer Boel, Επιτροπή. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, το περασμένο εξάμηνο, η ενέργεια υπήρξε σε μεγάλο βαθμό το θέμα της ημέρας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους αρχηγούς κρατών στο Hampton Court, γεγονός που δημιουργεί μια ευκαιρία την οποία οφείλουμε να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτη, και αυτό ακριβώς πράττει η Επιτροπή.

Με ενθάρρυνε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσεγγίζει με τον ίδιο θετικό τρόπο το θέμα και πράττει ακριβώς το ίδιο. Ως Επίτροπος γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου, η χρήση καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τη διατροφή με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Θεωρώ ότι αποτελεί μια ενδιαφέρουσα νέα διέξοδο για τον γεωργικό τομέα μας και μια χρήσιμη πηγή εισοδήματος, όχι μόνο για τους γεωργούς αλλά για το σύνολο της αγροτικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω θερμά την έκθεση που θα συζητήσουμε σήμερα. Η συγκυρία στην οποία εμφανίζεται είναι πολύ ευτυχής καθόσον συμβάλει με χρήσιμο τρόπο στη συζήτηση σχετικά με τη χρήση γεωργικών καλλιεργειών οι οποίες δεν προορίζονται για τη διατροφή. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον εισηγητή, τον κ. Parish, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, για το έργο που επιτελούν.

Η Επιτροπή εξέδωσε προσφάτως δύο ανακοινώσεις με σκοπό να ενθαρρύνει τη χρήση της βιομάζας: το σχέδιο δράσης για τη βιομάζα και την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα βιοκαύσιμα. Μέσω των προγραμμάτων πλαισίων της σχετικά με την έρευνα, η Επιτροπή υποστηρίζει επί σειρά ετών πρωτοποριακά εγχειρήματα για την ανάπτυξη ανανεώσιμων βιολογικών πόρων, περιλαμβανομένων πλαστικών, αγροχημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Στο έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο έρευνας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη βιώσιμων εφαρμογών οι οποίες δεν προορίζονται για τη διατροφή. Εκτός του ότι προσφέρει νέες ευκαιρίες στους γεωργούς, η ανάπτυξη τέτοιων εφαρμογών για γεωργικές πρώτες ύλες συνάδει σε μεγάλο βαθμό με το πνεύμα της στρατηγικής της Λισσαβόνας. Η προσέγγιση είναι καινοτόμος και αντιπροσωπεύει υψηλό επίπεδο ευρωπαϊκής προστιθέμενης αξίας.

Ως προς τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας, η Eurostat και το Κοινό Κέντρο Ερευνών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η επίτευξη των στόχων μας ως προς την παραγωγή βιομάζας έως το 2010. Η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ προσφέρει στους γεωργούς κίνητρα ώστε να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση. Εκτός της ειδικής ενίσχυσης ύψους 45 ευρώ ανά εκτάριο ενεργειακών καλλιεργειών, οι γεωργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται σε αγρανάπαυση για καλλιέργειες οι οποίες δεν προορίζονται για τη διατροφή. Πέρυσι περίπου 900 000 εκτάρια χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή βιομάζας ως πηγής ενέργειας. Η μεταρρύθμιση στον τομέα της ζάχαρης καθιστά πλέον τα ζαχαρότευτλα επιλέξιμα για όλα τα προγράμματα ενίσχυσης της παραγωγής βιοενέργειας.

Όσον αφορά την επεξεργασία, ωστόσο, πρέπει ακόμη να σημειωθεί σημαντική πρόοδος και να γίνουν εκτεταμένες επενδύσεις. Στη νέα περίοδο προγραμματισμού μας για την ανάπτυξη της υπαίθρου θα έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε επενδύσεις και άλλες δράσεις υπέρ της βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας και για άλλους σκοπούς εκτός της διατροφής. Σημαντικό ρόλο μπορεί επίσης να διαδραματίσει η πολιτική συνοχής.

Ως προς το περιβάλλον, συμφωνώ ότι πρέπει να λάβουμε ιδιαίτερη μέριμνα ώστε να προλάβουμε τυχόν ανεπιθύμητες επιπτώσεις από την ανάπτυξη του εν λόγω τομέα, η οποία πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.

Η χρήση βιομάζας ακολουθεί ανοδική πορεία σε όλες τις περιοχές του κόσμου, ιδίως για την παραγωγή βιοκαυσίμων. Αυτό συνοδεύεται από σαφή οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη, αλλά πρέπει επίσης να μεριμνούμε για τη διατήρηση της ενδεδειγμένης ισορροπίας μεταξύ της παραγωγής τροφίμων και άλλων προϊόντων εκτός των τροφίμων. Δεν επιθυμούμε να αναπτύξουμε τον τελευταίο τομέα κατά τρόπο που να έχει αρνητικό αντίκτυπο για την ευρωπαϊκή βιομηχανία παραγωγής γεωργικών τροφίμων ή τις λιανικές τιμές των τροφίμων, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είτε στις αναπτυσσόμενες χώρες. Και αυτή η πτυχή πρέπει επίσης να παρακολουθείται προσεκτικά.

Αναμένω με ενδιαφέρον τη συζήτηση που θα διεξαχθεί εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πιο ενεργό χρησιμοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Agnes Schierhuber, εξ ονόματος της PPE-DE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου στον εισηγητή για την έκθεση πρωτοβουλίας του που δείχνει μεγάλο ζήλο, και γιατί μπήκε στον κόπο να ταξιδέψει σε διάφορα κράτη μέλη για να δει ο ίδιος ποιες δυνατότητες υπάρχουν ήδη στον τομέα των ανανεώσιμων πρώτων υλών.

Όπως ανέφερε η κ. Επίτροπος, τους περασμένους έξι μήνες η ενέργεια έγινε το σημαντικότερο επίκαιρο θέμα. Για την Ευρώπη είναι απαραίτητος ένας φιλικός για το περιβάλλον και οικονομικός συνδυασμός όλων των πηγών ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πρώτες ύλες και οι ανανεώσιμες ενέργειες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα κύρια συστατικά αυτού του συνδυασμού. Μαζί με τον αέρα και το νερό, τα φωτοβολταϊκά κύτταρα και το βιοαέριο, αυτός ο τομέας ανανεώσιμων ενεργειών καλύπτει βασικές ανάγκες στους τομείς των δομικών και μονωτικών υλικών, καθώς και των πρώτων υλών της φαρμακοβιομηχανίας.

Η παραγωγή τροφίμων και φυτών για την παραγωγή ενέργειας συνηθιζόταν για πολλούς αιώνες. Η μαζική χρησιμοποίηση ορυκτών καυσίμων υπερίσχυσε της ενέργειας έλξης των ζώων που προερχόταν από τα φυτά. Η παραγωγή ανανεώσιμων πρώτων υλών για ενεργειακούς σκοπούς είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ευρωπαϊκή γεωργία και δασοκομία, καθώς και για τις αγροτικές περιοχές. Προσφέρει νέες πηγές εισοδήματος και συνέβαλε σημαντικά όχι μόνο στη διατήρηση των υφισταμένων, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αγροτικές περιοχές.

Καλό θα ήταν να θεωρήσει η ΕΕ τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως σημαντικό παράγοντα για την χρησιμοποίηση ενέργειας, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από διεθνείς παραγωγούς ενέργειας, ιδίως σε πολιτικά ασταθείς περιοχές. Ευχαριστώ πολύ και συγχαίρω θερμά τον εισηγητή.

 
  
MPphoto
 
 

  Stéphane Le Foll, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω καταρχάς να συγχαρώ, όπως και οι υπόλοιποι προλαλήσαντες, τον κ. Parish για το έργο που επιτέλεσε και να σας πω ότι συμφωνώ πλήρως με τους στόχους που τίθενται σε αυτή την έκθεση.

Πρώτον, ο στόχος της συνολικής θεώρησης του περιβαλλοντικού ζητήματος: βιοενέργεια, βιομάζα και βιοδιασπώμενη ύλη. Δεύτερον, ο στόχος της διαφοροποίησης των ενεργειακών μας πόρων, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως πρέπει να προβλέψουμε ότι τα ορυκτά καύσιμα θα εξαντληθούν σε 40 με 50 χρόνια και ότι πρέπει να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τρίτον, και αυτό πάνω από όλα, δεδομένου ότι αφορά τη γεωργία, ο στόχος παροχής νέων διεξόδων στην αγορά για την ευρωπαϊκή γεωργία.

Τούτου λεχθέντος, θέλω να προσθέσω ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο υπό δύο προϋποθέσεις, κυρία Επίτροπε. Πρώτον, τα βιοκαύσιμα από μόνα τους δεν συνιστούν το σύνολο της γεωργικής πολιτικής και, στο πλαίσιο αυτής της γεωργικής πολιτικής, πρέπει να διατηρήσουμε δύο πυλώνες: έναν που να συνδέεται με την παραγωγή και έναν που να συνδέεται με την εδαφική και την κοινωνική συνοχή. Δεύτερον, η νέα πολιτική με στόχο τη βιοενέργεια δεν μπορεί να έχει κάποιο ειδικό νόημα παρά μόνο αν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας πολιτικής διαδικασίας και βούλησης να καταστεί το γεωργικό μοντέλο ένα μοντέλο αειφόρου ανάπτυξης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει να δεσμευτούμε προκειμένου να εξετάσουμε τα νέα μοντέλα που επιτρέπουν τη διαφοροποίηση της γεωργικής παραγωγής, ενώ την ίδια στιγμή διασφαλίζουν μια υγιή οικολογική βάση για όλη την κοινοτική επικράτεια.

 
  
MPphoto
 
 

  Willem Schuth, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κύριε εισηγητή, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον κ. Parish για την ισορροπημένη έκθεση που την υποστηρίζει θερμά η Ομάδα μου. Η ανάπτυξη καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τη διατροφή προσφέρει στους αγρότες της ΕΕ την ευκαιρία για νέες αγορές και επομένως, η ενίσχυση και η προώθηση είναι σημαντικές στον τομέα αυτόν. Η χρησιμοποίηση ανανεώσιμων πρώτων υλών και η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό για τις αγροτικές περιοχές της Ευρώπης. Κατάγομαι από το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας που είναι μία αγροτική περιοχή. Ειδικά για μας στην Κάτω Σαξονία, η βιοενέργεια είναι ζωτικής σημασίας ως εναλλακτική πηγή εισοδήματος για τους αγρότες και τους δασοκόμους. Σε ορισμένους τομείς, ιδίως στο βιοαέριο για το οποίο έχουμε περίπου 430 εγκαταστάσεις, έχουμε ήδη κορυφαία θέση στην Ευρώπη.

Θα ήθελα να πω στο σημείο αυτό ότι επιδοκιμάζω επίσης κατηγορηματικά τις τελευταίες πρωτοβουλίες της Επιτροπής στον εν λόγω τομέα: το σχέδιο δράσης για τη βιομάζα και την ανακοίνωση της Επιτροπής για τα βιοκαύσιμα. Το Κοινοβούλιο θα ασχοληθεί ξανά με την κοινοτική στρατηγική για τα βιοκαύσιμα στο πλαίσιο μίας έκθεσης πρωτοβουλίας. Επίσης, η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου θα επεξεργαστεί μία γνωμοδότηση γι’ αυτό. Ως συντάκτης αυτής της γνωμοδότησης, χαίρομαι διότι είχα την ευκαιρία να στηριχτώ στην καλή εργασία του συναδέλφου κ. Parish.

 
  
MPphoto
 
 

  Friedrich-Wilhelm Graefe zu Baringdorf, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, είναι αξιοσημείωτο ότι όταν μιλάμε για κρίση εφοδιασμού, όλοι σκέφτονται αν ο πρόεδρος Πούτιν θα μας κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου. Κανείς δεν αναφέρει το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μία από τις περιοχές που εισάγουν τα περισσότερα τρόφιμα παγκοσμίως και ότι αν διατηρήσουμε αυτό το βιοτικό επίπεδο, θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να συντηρηθούμε

Μιλώντας για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, είναι επίσης ενδιαφέρον ότι ακούμε πως η καλλιέργεια ζάχαρης για κατανάλωση, δηλαδή ως τρόφιμο, δεν προσφέρει παρά μόνο λίγο ή και καθόλου εισόδημα. Τότε, γιατί η καλλιέργεια ζάχαρης για βιοαιθανόλη παράγει εισόδημα; Εδώ υπάρχουν κάποιες ασυνέπειες. Τώρα περνάω στο θέμα της οικολογίας: ποια είναι η κατάσταση ως προς τη χρησιμοποίηση της γονιδιακής τεχνολογίας στην καλλιέργεια ανανεώσιμων πρώτων υλών; Δεν έχουμε εδώ το πρόβλημα της μόλυνσης, δηλαδή της συνύπαρξης; Ναι, το έχουμε. Η καλλιέργεια ανανεώσιμων πρώτων υλών συμπεριλαμβάνει και μεθόδους που δεν είναι σωστές από οικολογική σκοπιά. Δεν είναι αναγκαστικά φιλική για το περιβάλλον.

Σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου, πρέπει να πούμε ότι και αυτά δεσμεύονται κατά την παραγωγή τροφίμων και έτσι θα μπορούσαμε να είμαστε λίγο πιο μετριοπαθείς και λιγότερο ενθουσιώδεις από τον εισηγητή, αλλά και να επικεντρωθούμε λίγο περισσότερο στις ανανεώσιμες πρώτες ύλες που προέρχονται από απορρίμματα. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι το γρασίδι χρησιμοποιείται καλύτερα για ανάκτηση βιοαερίου παρά για γάλα.

Αν θέλουμε επομένως να χρησιμοποιήσουμε ανακύκλωση, είναι σημαντικό να την εφαρμόσουμε για το άχυρο, το ξύλο ή τους θάμνους, όμως η χρησιμοποίηση για τις ανανεώσιμες πρώτες ύλες εκτάσεων που τις χρειαζόμαστε για τρόφιμα είναι ένα μείζον πρόβλημα που απαιτεί λιγότερο ενθουσιασμό και μεγαλύτερη ακρίβεια.

 
  
MPphoto
 
 

  Bairbre de Brún, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (EN) (Η ομιλήτρια μίλησε στα ιρλανδικά)

Χαιρετίζω την έκκληση που περιλαμβάνεται στην έκθεση όσον αφορά τη θέσπιση φορολογικών απαλλαγών στα καύσιμα για την προώθηση της παραγωγής βιοκαυσίμων. Μια τέτοια πολιτική θα μας έφερνε πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για κατανάλωση βιοκαυσίμων σε ποσοστό 5,75%.

Η ενεργός ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα συμβάλει σε κάποιο βαθμό στην αντιμετώπιση της κρίσης των ορυκτών καυσίμων. Μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση του περιβάλλοντος, αν και συμφωνώ με την άποψη που εξέφρασαν σήμερα το πρωί τόσο ο κ. εισηγητής όσο και η κ. Επίτροπος, ότι δηλαδή πρέπει να παρακολουθούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μπορεί και θα προσφέρει επίσης οικονομικά οφέλη μέσω της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της αναδιάρθρωσης του γεωργικού τομέα, ιδίως όσον αφορά τα εργοστάσια ζάχαρης τα οποία προβλέπεται να κλείσουν.

(Η ομιλήτρια μίλησε στα ιρλανδικά)

 
  
MPphoto
 
 

  Jeffrey Titford, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, είμαι υποστηρικτής της ανάπτυξης των βιοκαυσίμων ως μιας από τις πολλές λύσεις τις οποίες έχουν ανάγκη οι εθνικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη ενεργειακή κρίση. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε τόσο οικτρά να προστατέψει τη χώρα μου από τις πολιτικές καθορισμού των τιμών των ευρωπαϊκών ενεργειακών επιχειρήσεων, η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη.

Εντούτοις, δεν πιστεύω στην ανάληψη δράσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε τέτοια ζητήματα, ιδίως όσον αφορά τον καθορισμό υποχρεωτικών στόχων. Η εμμονή της ΕΕ να επιδιώκει την εφαρμογή προκρούστειων πολιτικών ενθαρρύνει τις εθνικές κυβερνήσεις να καταφεύγουν σε πρόχειρες λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε στη Βρετανία όσον αφορά την τεχνολογία των ανεμογεννητριών. Η ύπαιθρός μας έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε ένα τερατώδες μηχανικό σκηνικό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ως προς την ανανεώσιμη ενέργεια τους οποίους επινόησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το άλλο πρόβλημα είναι η τάση της ΕΕ να καταρτίζει νομοθετικά καθεστώτα πολύ πριν καταφέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές για την ομαλή λειτουργία τους. Και πάλι η χώρα μου υπέστη τις συνέπειες εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της συσσώρευσης βουνών από ψυγεία τα οποία πρέπει να απορριφθούν.

Οι ομάδες συμφερόντων που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του βιοντίζελ πρέπει να ασκούν πιέσεις στις εθνικές κυβερνήσεις, και όχι στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνησή μας είναι σε πολύ καλύτερη θέση να διατυπώσει κατάλληλες προτάσεις για την ενθάρρυνση της συνετής ανάπτυξης των βιοκαυσίμων στη Βρετανία από ό,τι η ΕΕ, η οποία πιθανότατα θα θεσπίσει ένα καθεστώς το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται καθόλου στις ανάγκες μας. Οι ανάγκες των επιμέρους κρατών είναι διαφορετικές και είναι καιρός να το αντιληφθεί αυτό η ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Bruno Gollnisch (NI). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, η έξοχη έκθεση του κ. Parish σχετικά με την προώθηση των καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τη διατροφή θέτει το πρόβλημα σε σωστή βάση: σε μια στιγμή που η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει συνεχώς και που τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου μειώνονται λόγω των αυξανόμενων αναγκών των αναπτυσσόμενων χωρών, χρήσιμο είναι να υπάρξει πρόβλεψη για εναλλακτικές ενεργειακές πηγές.

Τα βιοκαύσιμα, την ανάπτυξη των οποίων υποστηρίξαμε επί μακρόν, ανταποκρίνονται, αν και μόνο εν μέρει, στις ανάγκες της γεωργικής οικονομίας: βελτίωση στο περιβάλλον μέσω της μείωσης των ρύπων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως μας λένε, παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προωθούν την ενεργειακή ανεξαρτησία, δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο χώρα, ισόρροπη ανάπτυξη των εδαφών κατά της απερήμωσης της υπαίθρου και προετοιμασία των γαιών υπό αγρανάπαυση για μη διατροφικούς σκοπούς.

Εντούτοις, παραμένουν μερικά ερωτήματα. Με ποιόν, άραγε, τρόπο θα επιτύχουμε τον φιλόδοξο στόχο του 5,75% της αγοράς το 2010 για τα βιοκαύσιμα, όταν η Γαλλία μέχρι τώρα έχει πετύχει μόλις 1%; Επιπλέον, αν η τιμή ανά βαρέλι συνεχίσει να ανεβαίνει, τα βιοκαύσιμα θα καταστούν ανταγωνιστικά και το πρόβλημα με τις φοροαπαλλαγές θα καταστεί άνευ ουσίας, και αν όχι, θα αποδεχθούν άραγε τα κράτη μέλη την απώλεια εσόδων που αντιστοιχεί σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Τέλος, με την κατάργηση των επιστροφών κατά την εξαγωγή το 2013, που αποφασίστηκε στον ΠΟΕ, και τη μείωση της εγχώριας στήριξης, οι παραγωγοί δημητριακών θα στραφούν περισσότερο σε παραγωγή μη διατροφικών προϊόντων, αντικείμενο που δεν αποτελεί τη βασική τους ασχολία.

 
  
MPphoto
 
 

  Markus Pieper (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, αναμφίβολα, η βιομάζα ανήκει στο μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης. Όμως υποστηρίζοντας τη χρήση της δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, και εννοώ κυρίως ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερες ευκαιρίες στην αγορά.

Γι’ αυτό, παρακαλώ να μην καθιερωθεί άμεσα μία εσωτερική αγορά της ΕΕ για τη βιομάζα ή μακροχρόνιες επιδοτήσεις. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στη μέθοδο των γεωργικών επιδοτήσεων μόνο και μόνο για να καταλάβουμε μερικά χρόνια αργότερα πως η καλοπροαίρετη πολιτική μας είναι ασύμβατη με τις απαιτήσεις του ΠΟΕ. Πρέπει, αντίθετα, να καταλάβουμε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθιστά ενδιαφέρουσα την καλλιέργεια βιομάζας ακόμα και χωρίς κρατικές επιδοτήσεις.

Μόνο όπου δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα για την ολοκλήρωση της αγοράς θα πρέπει να καθιερωθεί η πολιτική υποστήριξη και τότε τα προγράμματα ενίσχυσης θα πρέπει να αφορούν περιορισμένο χρόνο και να είναι σε φθίνουσα βάση, πρέπει δε να επιτρέπουν την πρόοδο. Στον νου μας έρχεται η γονιδιακή τεχνολογία: ιδίως στην περίπτωση ενεργειακών φυτών, έχει το δυναμικό να φέρει ζωτικής σημασίας οικονομικά πλεονεκτήματα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Ως εκ τούτου, στην ελεύθερη αγορά υπάρχουν καλές προοπτικές για τις ανανεώσιμες πρώτες ύλες στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί πρέπει να προσφέρουν το πλαίσιο για να δώσουν την ευκαιρία σε αυτό το ευαίσθητο φυτό να γίνει μία δυνατή πηγή ενέργειας.

 
  
MPphoto
 
 

  María Isabel Salinas García (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, καταρχάς και εγώ επίσης θα ήθελα να συγχαρώ τον εισηγητή, κ. Parish, για το έργο που επιτέλεσε στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Το ψήφισμα που πρόκειται να εκδώσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής να προωθήσει καλλιέργειες που δεν προορίζονται για τη διατροφή και, λόγω της ζωτικής σημασίας τους, την καλεί να τις εφαρμόσει το συντομότερο δυνατό.

Πρωτοβουλίες όπως το σχέδιο δράσης για τη βιομάζα ή η νέα νομοθεσία σχετικά με τα βιοκαύσιμα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές και περιοχές που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες δυσκολίες. Για παράδειγμα, στη χώρα μου, την Ισπανία, οι καλλιέργειες που δεν προορίζονται για τη διατροφή θεωρούνται στην πραγματικότητα ως μια πραγματική κοινωνικοοικονομική λύση για τις περιοχές εκείνες που έχουν επηρεαστεί ήδη από τη μείωση ή την εξαφάνιση των αυτόχθονων καλλιεργειών, όπως στην περίπτωση των πρόσφατων ΚΟΑ για το βαμβάκι και τα ζαχαρότευτλα.

Ωστόσο, προκειμένου να αποτελέσουν αυτές οι καλλιέργειες μία εναλλακτική λύση πρέπει να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητά τους μέσω μιας πολιτικής τιμών και φορολογικών κινήτρων.

Η κ. Επίτροπος γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται μόνο για την προσφορά λύσεων σε αγρότες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μέσω αυτής της νέας πρωτοβουλίας, το περιβάλλον μας θα βελτιωθεί χάρη στη συμβολή των καθαρών καυσίμων. Θα υπάρχουν εμπορικές δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα θα καταπολεμήσουμε την ερήμωση. Με άλλα λόγια, θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Επομένως θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να ρωτήσω την Επιτροπή αν προτίθεται να ακούσει το Κοινοβούλιο και, όπως δηλώνει το ψήφισμά μας, να εκπονήσει μια σύσταση προς τα κράτη μέλη σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα και τις μειώσεις δασμών και φόρων.

Όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, μία δράση αυτού του είδους, η οποία δεν θα ήταν νομοθετική, θα συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στην ενθάρρυνση της καλλιέργειας των πρώτων υλών που την καθιστούν εφικτή.

Πιστεύω ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Η εξαιρετικά σημαντική συζήτηση για την ενέργεια ανοίγει σε μια χρονική στιγμή που είμαστε εν μέσω συζητήσεων σε αυτό το Κοινοβούλιο.

 
  
MPphoto
 
 

  James Hugh Allister (NI).(EN) Κύριε Πρόεδρε, η δυναμική υποστήριξης της πράσινης ενέργειας, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται στην παραδοσιακή γεωργία, προβάλλουν τις γεωργικές καλλιέργειες που δεν προορίζονται για τη διατροφή ως εναλλακτική λύση για ορισμένους γεωργούς, στο πλαίσιο εξέτασης των δυνατοτήτων ως προς την αναγκαία διαφοροποίηση.

Οι εμπειρίες από τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας στο σύνολο της ΕΕ, περιλαμβανομένων των ανανεώσιμων πρώτων υλών και των απορριμμάτων από την οργανική γεωργία, πρέπει να συνδυαστούν έτσι ώστε οι πιο βιώσιμες πρωτοβουλίες να μπορούν να αντιγραφούν στο σύνολο της Ευρώπης.

Η κυβέρνησή μου ανακοίνωσε προσφάτως την πρόθεσή της να αναπτύξει τη Βόρεια Ιρλανδία ως κέντρο αριστείας για τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η ΕΕ πρέπει να στηρίξει οικονομικά αυτό το εγχείρημα. Τα φορολογικά κίνητρα, οι αυξημένες ενισχύσεις όσον αφορά τη χρήση της γης για ενεργειακές καλλιέργειες, καθώς και η εστιασμένη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων: καθένα από τα στοιχεία αυτά έχει τη χρησιμότητά του.

Ομοίως, οι πολιτικές σχεδιασμού πρέπει να προάγουν, όχι να εμποδίζουν, την πρόοδο. Στην εκλογική μου περιφέρεια, μια μονάδα αναερόβιας χώνευσης υποχρεώθηκε προσφάτως να κλείσει εξαιτίας άσκοπα αυστηρών περιορισμών ως προς τον σχεδιασμό. Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια κοινή προσέγγιση με συμμετοχή διαφόρων τομέων.

 
  
MPphoto
 
 

  Duarte Freitas (PPE-DE).(PT) Θέλω και εγώ να συγχαρώ τον κ. Parish για την έκθεσή του, την οποία χαιρετίζω. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία υπογραμμίζει ένα πρόβλημα το οποίο όλοι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε.

Πρώτον, θεωρώ ότι οι καλλιέργειες που δεν προορίζονται για τη διατροφή μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τον ενεργειακό τομέα της Ευρώπης, ο οποίος αποτελεί επί του παρόντος αντικείμενο ανάλυσης. Η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ και η ενίσχυση της αυτονομίας της έναντι του υπολοίπου κόσμου καθίσταται όλο και πιο σημαντική. Θεωρώ δε ότι η χρήση βιοκαυσίμων μπορεί να συμβάλει θετικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Άλλωστε, θεωρώ επίσης ότι η προώθηση καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τη διατροφή θα ωφελήσει σημαντικά τη γεωργία, ιδίως όσον αφορά τις ενεργειακές καλλιέργειες, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν ελπιδοφόρες προοπτικές για την ευρωπαϊκή γεωργία, καθώς και για την πολύ παρεξηγημένη ΚΓΠ.

Η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τη διατήρηση της ζωτικότητας της γεωργίας αποτελεί επείγουσα αναγκαιότητα, ενόψει των δυσοίωνων προβλέψεων για το μέλλον της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό χωρών με μειωμένες κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες και με δυνατότητες παραγωγής σε χαμηλό κόστος.

 
  
MPphoto
 
 

  Csaba Sándor Tabajdi (PSE).(HU) Κύριε Πρόεδρε, εξ ονόματος των νέων κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Ουγγαρίας, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Parish, ο οποίος επεσήμανε ότι τα νέα κράτη μέλη δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδοτικές ενισχύσεις από κοινοτικές πηγές για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Συνεπώς, η έκκληση που διατυπώνεται στην έκθεση προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να άρει τα εμπόδια για την ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών στα νέα κράτη μέλη και να διευκολύνει την παροχή κοινοτικών ενισχύσεων είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Ένα άλλο πολύ θετικό στοιχείο είναι το ότι, σύμφωνα με την έκθεση, οι ενισχύσεις πρέπει να διαχωριστούν από το σύστημα SAPS και να αποσυνδεθούν από τον μηχανισμό της σταδιακής εφαρμογής που σχετίζεται με τις άμεσες πληρωμές. Στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζονται ξεκάθαρα τα συμφέροντα των νέων κρατών μελών και, γι’ αυτό, καλώ την κ. Fischer Boel και την Επιτροπή να λάβουν υπόψη αυτές τις προτάσεις, καθόσον η παροχή ενισχύσεων για την παραγωγή ενέργειας έχει τεράστια σημασία και για τα νέα κράτη μέλη, προκειμένου να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Tadeusz Masiel (NI).(PL) Κύριε Πρόεδρε, η ιδέα της προώθησης καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τη διατροφή είναι εξαιρετική και πολύ επίκαιρη. Είναι επίκαιρη διότι, μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολωνοί γεωργοί κατάλαβαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει περιορισμός της παραγωγής γάλακτος ή ρευστοποίηση της παραγωγής ζάχαρης, καθώς και ότι τα επίπεδα των ενισχύσεων δεν είναι ίσα για το σύνολο της Ένωσης.

Η παραγωγή βιομάζας και κυρίως βιοκαυσίμων δεν θα οδηγήσει μόνο σε βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος και σε αύξηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές· θα συμβάλει επίσης στη διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ολόκληρων οικογενειών, των οποίων το εισόδημα θα αυξηθεί. Αντί να ανησυχούν για τη μείωση της τιμής του χοιρινού, οι γεωργοί θα μπορούν να χαίρονται για την αύξηση της τιμής των καυσίμων. Μέχρι σήμερα, οι γεωργοί μας προστάτευαν από την απειλή της πείνας. Τώρα μπορούν να μας σώσουν από μια ενεργειακή κρίση και να αναζωογονήσουν την κοινή γεωργική πολιτική.

 
  
MPphoto
 
 

  Elisabeth Jeggle (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον εισηγητή μας κ. Parish που έκανε πολύ καλή εργασία με την εκπόνηση αυτής της έκθεσης πρωτοβουλίας.

Στο πλαίσιο των τωρινών γεγονότων, ο συνδυασμός όλων των πηγών ενέργειας και το μερίδιο των ανανεώσιμων ενεργειών στη συνολική ζήτηση ενέργειας είναι τα πιο επίκαιρα θέματα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία προς το συμφέρον της ευρείας χρήσης φυτών που δεν προορίζονται για τη διατροφή. Μετά την γεωργική μεταρρύθμιση, οι αγρότες μπορούν να καλλιεργούν ενεργειακά φυτά σε εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, παράλληλα όμως με την παραγωγή τροφίμων που εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα.

Πρέπει όμως να μη μείνουμε σε αυτό το πρώτο βήμα, δηλαδή πρέπει να ενισχύσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη, συμπεριλαμβάνοντας μέχρι και τη σύγχρονη οικονομική βιοτεχνολογία. Το σημαντικό είναι οι ενισχύσεις για την ενσωμάτωση στην αγορά και επικέντρωση στην ανταγωνιστικότητα, είναι δηλαδή σημαντικό να προσφέρουμε στην προώθηση της βιοενέργειας από φυτά που δεν προορίζονται για τη διατροφή, που είναι οικολογικά εύλογη, μια βάση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη από οικονομική άποψη. Εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο.

 
  
MPphoto
 
 

  Mariann Fischer Boel, Επιτροπή. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά για την αξιόλογη συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα. Ιδιαιτέρως με εντυπωσίασε η τεράστια στήριξη που μας προσέφερε σήμερα το Κοινοβούλιο.

Μας περιμένει πολλή δουλειά. Το έτος 2006 θα συνοδεύεται από σοβαρές προκλήσεις, δεδομένου ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μια σειρά θεμάτων: πρώτον, οι στόχοι για τα βιοκαύσιμα στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τα βιοκαύσιμα· δεύτερον, το ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού βιοκαυσίμων στα συμβατικά καύσιμα – η αναθεώρηση της οδηγίας σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη· και, τρίτον, το καθεστώς των ενεργειακών καλλιεργειών, το οποίο θα αναθεωρήσουμε επίσης εφέτος. Όλες οι επιμέρους δράσεις περιγράφονται στο σχέδιο δράσης για τη βιομάζα και στη στρατηγική για τα βιοκαύσιμα, οι οποίες πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή εφέτος. Μένουν ακόμη να γίνουν πολλά και επιδεικνύουμε μεγάλη προσήλωση στους στόχους μας. Γι’ αυτό μεταξύ των υπηρεσιών μου δημιουργήσαμε μια νέα μονάδα με ειδικές αρμοδιότητες για τη βιομάζα και τα βιοκαύσιμα.

Θα συνεχίσουμε επίσης να αναζητούμε τρόπους προαγωγής των τεράστιων οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δυνατοτήτων των εφαρμογών που δεν προορίζονται για τη διατροφή, ιδίως όσων επισημαίνονται στην έκθεση.

Έχω την πεποίθηση ότι το σύνολο της οικονομίας θα ωφεληθεί από τη δυνητική συμβολή των ανανεώσιμων βιολογικών πόρων στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ευρώπη.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στις 11.00.

Γραπτή δήλωση (άρθρο 142)

 
  
MPphoto
 
 

  Gábor Harangozó (PSE).(EN) Η προώθηση των καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τη διατροφή είναι μια μοναδική ευκαιρία η οποία μπορεί δυνητικά να προσφέρει σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τους ευρωπαίους γεωργούς και τις αγροτικές οικονομίες. Μάλιστα, στην υπό συζήτηση έκθεση υπογραμμίζονται με σαφήνεια οι δυνατότητες που προσφέρουν στους γεωργούς οι εξελίξεις και οι επενδύσεις στον τομέα των καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τη διατροφή. Η ανάπτυξη του τομέα των καλλιεργειών που δεν προορίζονται για τη διατροφή πιθανότατα θα έχει θετικό αντίκτυπο για τους γεωργούς που υπέστησαν τις συνέπειες της μεταρρύθμισης της ΚΟΑ ζάχαρης. Πρέπει, συνεπώς, να στηρίξουμε την ανάπτυξη αυτού του τομέα, καθόσον προσφέρει εναλλακτικές καλλιέργειες στους ευρωπαίους γεωργούς που πλήττονται από την πίεση του ανταγωνισμού. Επιπλέον, είναι σαφές ότι η ενίσχυση της καλλιέργειας προϊόντων τα οποία δεν προορίζονται για τη διατροφή συνάδει με τους στόχους που ορίζονται στις στρατηγικές της Λισσαβόνας και του Γκέτεμποργκ για την ανάπτυξη και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι ενεργειακές καλλιέργειες προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της Ένωσης.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ κ. ONESTA
Αντιπροέδρου

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου