Πρόεδρος. Θα συνεχίσουμε με τη συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη Στρατηγική της Λισαβόνας.
Wolfgang Schüssel, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι πολύ που μπορώ να χαιρετήσω και πάλι ως πρόεδρος του Συμβουλίου τον πρόεδρο Josep Borrell, εσάς, κυρίες και κύριοι, και τα μέλη της Επιτροπής. Τώρα εμφανίζομαι για δεύτερη φορά μπροστά σας και ίσως να θυμάστε αυτό που είχα υποσχεθεί στην αρχή της αυστριακής Προεδρίας, ότι δηλαδή δεν θέλουμε να προσφέρουμε μία προεδρία με τα δικά μας θέματα, επιθυμίες και πόθους, αλλά μία προεδρία με ομαδικό πνεύμα και θέλουμε να συνεργαστούμε πολύ καλά με εσάς, το δημοκρατικά εκλεγμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Επιτροπή και φυσικά και με τα κράτη μέλη. Μόνο μαζί μπορούμε να φέρουμε σε πέρας το γιγαντιαίο καθήκον της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών και πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τα μεγάλα καθήκοντα που μόνο η Ευρώπη μπορεί να φέρει σε πέρας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε γι’ αυτό όλα τα θεσμικά όργανα. Δεν έχει νόημα να κατηγορεί το ένα θεσμικό όργανο το άλλο ή να το επικρίνει. Έχουμε κοινά μελήματα και πρέπει να συνεργαστούμε για να αναπτύξουμε ταχύτητα και να μπορέσουμε να φθάσουμε στον στόχο μας.
Νομίζω ότι μπορείτε να διαπιστώσετε ότι προσπαθήσαμε από την αρχή να δημιουργήσουμε αυτό το ομαδικό πνεύμα στην προεδρία μας. Τις περασμένες εβδομάδες και μήνες καταφέραμε επίσης, χωρίς μεγάλες εξαγγελίες, να επιτύχουμε μερικές λύσεις μαζί με εσάς και την Επιτροπή.
Θα ήθελα πρώτα να σας ενημερώσω εν συντομία για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πριν από ένα χρόνο αποφασίσαμε υπό την λουξεμβουργιανή Προεδρία να δώσουμε μια νέα ώθηση στη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν αρκεί να βρίσκουμε ρητορικές και νεφελώδεις διατυπώσεις, αλλά αντίθετα χρειαζόμαστε αποτελέσματα και δράσεις σύμφωνα με το πνεύμα του Robert Schuman που είχε πει κάποτε: Η Ευρώπη δεν θα χτιστεί μέσα σε μία μέρα. Η Ευρώπη θα χτιστεί με δράση, και πιθανόν με δράσεις, στον πληθυντικό. Επίσης, κάναμε για πρώτη φορά μία θεσμική αλλαγή: συμπεριλάβαμε στις διαβουλεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συνδέσμου συνδικαλιστικών οργανώσεων Cándido Méndez Rodriguez, ο πρόεδρος της Ένωσης συνομοσπονδιών βιομηχανίας και εργοδοτών της Ευρώπης (UNICE), Ernest-Antoine Seillière, ενώ συμμετείχε για πρώτη φορά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet. Φυσικά, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Borrell είχε μια πολύ σημαντική συνεισφορά σε αυτήν τη συζήτηση για τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας εκφράζοντας την άποψη του Κοινοβουλίου.
Η προεδρία μας έθεσε πολύ συγκεκριμένους στόχους. Όπως μπορέσατε να παρακολουθήσετε στα μέσα ενημέρωσης, πολλοί από αυτούς τους στόχους ήταν αντικείμενο σοβαρής αμφισβήτησης. Όμως δεν αφήσαμε να μας αποθαρρύνουν αυτά και συμπεριλάβαμε στα συμπεράσματα ορισμένα πολύ συγκεκριμένα θέματα, κυρίως στον τομέα της εργασίας και της ανάπτυξης. Για εμάς, το σημαντικότερο είναι η βελτίωση της κατάστασης απασχόλησης των περίπου 18 εκατομμυρίων ανέργων της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, θέλουμε να επιτύχουμε αύξηση της απασχόλησης της τάξεως του 1% μέσω των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και της βελτίωσης των όρων πλαίσιο. Έτσι μπορούν να δημιουργηθούν περίπου 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως, δηλαδή καθαρή αύξηση 10 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας μέχρι το 2010.
Δεύτερον, προτιθέμεθα να επικεντρωθούμε πολύ συνειδητά στην εκπαίδευση των νέων. Το 85% των νέων μέχρι 22 ετών θα έχει ανώτερη εκπαίδευση. Θέλουμε να μειωθεί στο 10% ο αριθμός αυτών που εγκαταλείπουν το σχολείο και θέλουμε εντελώς συγκεκριμένα να προσφέρουμε ήδη τον επόμενο χρόνο σε κάθε νέο άνθρωπο τη δυνατότητα να βρει μέσα σε έξι μήνες είτε μια θέση εργασίας, είτε μια θέση για εκπαίδευση ή μετεκπαίδευση. Αργότερα το διάστημα αυτό θα μειωθεί στους τέσσερις μήνες.
Συμφωνήσαμε να επιβληθεί ισότητα μεταξύ των φύλων στον τομέα της εργασίας. Σε όλα τα επίπεδα αναλύεται διεξοδικά το θέμα της «flexicurity». Το ταμείο για την παγκοσμιοποίηση που προτείνει η Επιτροπή θα μας προσφέρει ένα καλό μέσο για να δώσουμε στους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της διαρθρωτικής αλλαγής μια νέα ευκαιρία στην αγορά εργασίας με τη μετεκπαίδευση ή την επιμόρφωση.
Φυσικά, το επόμενο μεγάλο ζήτημα είναι πώς μπορούμε να τα επιτύχουμε όλα αυτά. Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε κυρίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που στο παρελθόν αντιμετωπίστηκαν κάποιες φορές με όχι και τόσο φιλικό τρόπο. Εξετάσαμε συγκεκριμένα πώς μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των περίπου 23 εκατομμυρίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συντομεύοντας τις επίσημες διαδικασίες και καταργώντας διοικητικές διατάξεις. Η Επιτροπή, δηλαδή ο Επίτροπος Verheugen και ο Πρόεδρος Barroso, με ένα εντατικό πρόγραμμα για τη βελτίωση της νομοθεσίας, που ακολουθεί το ολλανδικό πρότυπο, μας προσέφερε εδώ μια ουσιαστικής σημασίας ώθηση για τη μείωση του διοικητικού φόρτου κατά 25%. Θέλουμε να διευκολύνουμε τους νέους επιχειρηματίες στην ίδρυση επιχειρήσεων. Μια νέα επιχείρηση θα πρέπει να μπορεί να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μέσα σε μία εβδομάδα και θα εξασφαλιστεί με ένα και μόνο σημείο επαφής ότι οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αμέτρητες διοικητικές υπηρεσίες, αλλά θα μπορούν να αρχίσουν να λειτουργούν όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Ευχαριστώ θερμά την Επιτροπή για την αύξηση του ορίου de minimis και ξέρω ότι αυτό δεν ήταν πολύ απλό σε εσωτερικό επίπεδο. Ο διπλασιασμός του ορίου αυτού αποτελεί μία πολύ σημαντική ώθηση που μας δίνει τη δυνατότητα να διευκολύνουμε τη ζωή των ΜΜΕ, αλλά και να τις ενθαρρύνουμε και να τις υποστηρίξουμε. Ακόμα, μην ξεχνάτε ότι διαθέτουμε τώρα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων περίπου 30 δισ. ευρώ παραπάνω μέσω επιδοτουμένων δανείων και εγγυήσεων, προκειμένου να καταφέρουν ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις να κάνουν πραγματικά άλματα στον τομέα της δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Το τρίτο ζήτημα που θέλω να αναφέρω είναι η γνώση και η έρευνα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι με το επίπεδο αποδοχών που έχουμε στην Ευρώπη, μπορούμε να υπερισχύσουμε των ανταγωνιστών μας μόνον εάν κάνουμε περισσότερα για την παιδεία, την έρευνα και τη γνώση. Φυσικά ορίσαμε ήδη το 2000 τον στόχο του 3%, ωστόσο δεν τον τηρήσαμε. Το νέο στοιχείο αυτών των συμπερασμάτων είναι ότι επιτύχαμε να δεσμευθεί η κάθε χώρα, σε ένα παράρτημα που αποτελεί μέρος των συμπερασμάτων, να καταφέρει να επιτυγχάνει πραγματικά κάθε χρόνο μέχρι το 2010 αυτόν τον στόχο του 3%. Σχολιάζοντας την προηγούμενη συζήτηση, λέω πως αν το καταφέρουμε –πράγμα που φυσικά θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες– αυτό σημαίνει πως θα επενδύονται στην έρευνα 100 δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και την ιδιωτική βιομηχανία. Αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση που μπορεί να φανταστεί κανείς στον τομέα αυτόν.
Επίσης είναι αλήθεια πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα μας βοηθήσει με 10 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαιο κινδύνου. Αν προσθέσουμε εδώ τις ιδιωτικές συνεισφορές, θα φθάσουμε σε περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον.
Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε την ιδέα του κ. Barroso για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας. Και αυτή η ιδέα προκάλεσε στην αρχή πολλές αμφισβητήσεις επειδή, φυσικά, κάποιοι φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν εδώ μεγάλες παράλληλες γραφειοκρατίες. Άλλοι πάλι φοβούνται ότι θα μπορούσαν να ζημιωθούν από αυτό τα κέντρα αριστείας που υπάρχουν ήδη. Εγώ υποστηρίζω πλήρως επί της ουσίας τη βασική ιδέα που εξέθεσε η Επιτροπή, δηλαδή να δημιουργηθεί ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των πανεπιστημίων και της οικονομίας, μεταξύ της έρευνας και της ανάπτυξης, αφενός, και των τελικών χρηστών, αφετέρου. Δεν θα είναι ένα είδος υπερ-υπηρεσίας αλλά ένα τέλεια δομημένο δίκτυο που θα έχει ως κύριο σκοπό την πραγματική συνεργασία με τα θεσμικά όργανα στα κράτη μέλη. Συγχαίρω τον κ. Barroso και την Επιτροπή για την υιοθέτηση και την υποστήριξη αυτής της πρότασης και περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις.
Σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό, είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι δεσμευτήκαμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για τα φοιτητικά προγράμματα και τα προγράμματα ανταλλαγής μαθητευομένων. Ακούσατε ήδη για τα 800 εκατ. ευρώ επιπλέον στον σημερινό δημοσιονομικό συμβιβασμό. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική πρωτοβουλία προκειμένου να δοθούν νέες προοπτικές στη νεολαία.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εξής: διάβασα πρόσφατα κάποιες μελέτες που ασκούν κριτική στους λόγους για τους οποίους δεν επιτύχαμε ως τώρα τους φιλόδοξους στόχους της στρατηγικής μας – τη Λισαβόνα, τις θέσεις εργασίας και την απασχόληση. Ένας από τους λόγους, που μνημονεύεται στην έκθεση Sapir, αλλά αναφέρεται και από το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή national ownership – ένας τρομερός όρος. Αυτό σημαίνει πως στα κράτη μέλη, κανένας δεν αισθάνεται πραγματικά υπεύθυνος γι’ αυτά.
Θα δώσω εδώ το καλό παράδειγμα: στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών στην Αυστρία, αποφάσισα να έχουμε έναν συντονιστή σε επίπεδο υπουργών με άμεσο αποτέλεσμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών και Εργασίας μας θα είναι από τώρα ο πολιτικός συντονιστής αυτής της διαδικασίας. Καλώ όλα τα κράτη μέλη να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα προκειμένου να έχουμε πολιτικούς συντονιστές που θα μπορούν στη συνέχεια να παρακολουθούν, ενδεχομένως στο Συμβούλιο Ανταγωνισμού, την εφαρμογή των στόχων που έχουμε επιλέξει. Αυτό θα ήταν μια πολύ σημαντική ώθηση για να αποκτήσουν αξιοπιστία αυτά που αποφασίσαμε εδώ μαζί να κάνουμε.
Φυσικά, ένα εντελώς νέο θέμα ήταν η ενεργειακή πολιτική. Εδώ έκανε την αρχή η γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel. Ευχαριστώ όμως επίσης τον Τόνι Μπλερ γιατί βασικά το ξεκίνησε αυτό στο Hampton Court. Ασφαλώς, η 1η Ιανουαρίου 2006 ήταν μια πραγματική αφύπνιση, ένα σήμα κινδύνου. Εκείνη την ημέρα, ενώ βρισκόμουν μαζί με την Angela Merkel στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία, οι Ρώσοι μείωσαν την παροχή ενέργειας κατά 30% την πρώτη νύχτα και κατά 50% τη δεύτερη. Καταφέραμε να αποκλιμακώσουμε αυτήν την κρίση μέσα σε τέσσερις ημέρες μαζί με την Επιτροπή, με τον Επίτροπο Piebalgs και πολλούς άλλους, φυσικά όμως τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.
Σχεδόν όλοι οι παραγωγοί ενέργειας βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει πολιτική κρίση. Σχεδόν όλες οι παγκόσμιες συγκρούσεις έχουν κάποια σχέση με την ενέργεια. Οι τιμές των πρώτων υλών παρουσιάζουν σοβαρές διακυμάνσεις και η διαφοροποίηση είναι μικρή. Στην Ευρώπη εξακολουθεί να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησης σε ορισμένες περιοχές και χρονικές περιόδους. Η αλλαγή του κλίματος και οι επιπτώσεις της είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Το θέμα της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης ενέργειας πρέπει να λυθεί και, φυσικά, έχουμε και τεράστιους κινδύνους ως προς την ασφάλεια, τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε.
Όλη αυτή η κατάσταση δείχνει καθαρά πως η ανάγκη για μια νέα κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια είναι επιτακτική και η Επιτροπή έχει κάνει θαυμάσια προετοιμασία του εδάφους με την Πράσινη Βίβλο, την οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η οποία ορίζει τρεις στόχους: ασφάλεια εφοδιασμού, ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε μείωση της χρησιμοποίησης ενέργειας κατά 20% – και το θεωρώ αυτό πολύ σημαντικό, γιατί δεν είναι κάτι αυτονόητο. Στην πραγματικότητα, σημαίνει ότι η Ένωση θέτει ως μακροπρόθεσμο στόχο την αποσύνδεση της οικονομικής ανάπτυξης από την κατανάλωση ενέργειας. Θεωρώ ότι αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις αυτού του Συμβουλίου και η υλοποίησή της θα απαιτήσει τεράστιες προσπάθειες.
Θέλουμε να αυξήσουμε το σημερινό ποσοστό ανανεώσιμων ενεργειών από 7% σε 15%. Και αυτό υπήρξε αντικείμενο μεγάλης αμφισβήτησης και δεν επιτεύχθηκε αυτόματα. Εδώ πρέπει να κάνουμε πολλά και μαζί και σε εθνικό επίπεδο. Το σημερινό ποσοστό χρησιμοποίησης βιοκαυσίμων θα αυξηθεί από 2% σε 8%. Αυτό γίνεται μόνο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της έρευνας, περιλαμβάνει το θέμα των βιοκαυσίμων δεύτερης γενιάς, της εφαρμογής του CARS 21 και της συνεργασίας με την αυτοκινητοβιομηχανία. Εδώ υπάρχει μια τεράστια δυνατότητα ανάπτυξης που θέλουμε να την αξιοποιήσουμε.
Σχετικά με το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος, θέλουμε να επιτύχουμε να μοιραστεί 10% μεταξύ των δικτύων, πράγμα που σημαίνει σοβαρή μείωση του κινδύνου γενικής διακοπής της ηλεκτροδότησης για τους καταναλωτές μας. Μην ξεχνάτε την οικονομική ευκαιρία που προσφέρουν οι αγωγοί, τα δίκτυα, οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας και η ασφάλεια του δικτύου, στα οποία επενδύονται 800-1 000 δις ευρώ, συνήθως ιδιωτικά κεφάλαια. Αν το εκμεταλλευτούμε με μία έξυπνη κοινή ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική, θα αποτελέσει μία τεράστια κινητήρια δύναμη για την απασχόληση και θα μας προσφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια.
Με αυτό –και διεξαγάγαμε και αυτήν τη συζήτηση ειλικρινά, χωρίς δημόσιες διαμάχες– συνδέεται και η απαίτηση πως δεν πρέπει να υπάρχει προστατευτισμός σε μια σχετικά μικρή αγορά όπως η Ευρώπη. Ξέρω για τι μιλάω γιατί ήμουν επί έξι χρόνια Υπουργός Οικονομίας και επομένως και Ενέργειας. Έχει περάσει πια ο καιρός που ο καθένας μπορούσε να δημιουργήσει μόνος του και με δική του πρωτοβουλία έναν εθνικό πρωταθλητή ή να πιστεύει πως μπορεί να αγνοεί τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις.
(Χειροκροτήματα)
Χρειαζόμαστε άνοιγμα των αγορών, άλλωστε συμφωνήθηκε και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μέχρι τα μέσα του 2007. Τα μέσα υπάρχουν, τα έχει η Επιτροπή και θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσει χωρίς δισταγμό, διότι ένας λόγος για τον οποίο είναι θεματοφύλακας των συνθηκών είναι και για να εξασφαλίζει τον εφοδιασμό των καταναλωτών.
Ωστόσο, ο συνδυασμός ενεργειών διατηρεί τη σημασία του και η επιλογή του εκάστοτε είδους ενέργειας παραμένει ευθύνη των κρατών μελών. Το λέω ξεκάθαρα αυτό: κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίζει η ίδια αν θέλει ή όχι σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Εδώ η Αυστρία έχει μία πολύ σαφή θέση –ξέρω ότι άλλες χώρες έχουν διαφορετική θέση– και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Το εγγυώμαι εγώ και, φυσικά, το εγγυάται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μεγάλη σημασία θα έχει να μην το δούμε αυτό μόνο από την οικονομική σκοπιά, αλλά και στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε να υποβάλει η Επιτροπή μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο κ. Σολάνα ένα στρατηγικό έγγραφο για τη διάσταση της εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική. Αργότερα, οι συζητήσεις αυτές, αλλά και αυτές οι αποφάσεις, θα θεωρηθούν πραγματική επανάσταση προς μία νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Εμείς θα φροντίσουμε να μην ξεχαστεί το θέμα διεξάγοντας επανεξέταση κάθε εξάμηνο της επόμενης προεδρίας.
Ωστόσο, μου φαίνεται επίσης πολύ σημαντικό ότι κατάφερα να αποδεχτούν όλοι τη δημοκρατική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την οδηγία για τις υπηρεσίες που ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία. Δεν ήταν καθόλου απλή η επίτευξη αυτής της συμφωνίας, γιατί χρειάστηκε να αφιερώσω πολύ χρόνο συζητώντας ξεχωριστά με τους αρχηγούς όλων των κυβερνήσεων για να προετοιμάσω το έδαφος γι’ αυτό.
(Χειροκροτήματα)
Επίσης, ευχαριστώ την Επιτροπή διότι υπέβαλε ήδη σήμερα μια πρόταση που απ’ ό,τι έχω δει μέχρι στιγμής, ακολουθεί την ίδια γραμμή με την εν λόγω συμφωνία. Παρακαλώ θερμά να συνεργαστούμε όσο πιο στενά γίνεται σε μία ταχεία διαδικασία σε δεύτερη ανάγνωση προκειμένου να λάβουμε το συντομότερο δυνατόν μία κοινή απόφαση.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους που συνεισέφεραν σε αυτό. Αυτό δεν ήταν εύκολο για τους εργοδότες, όμως συνεργάστηκαν πολύ εποικοδομητικά μαζί μας. Μετά από αυτήν την επανάσταση –γιατί αυτό θεωρώ ότι είναι η οδηγία για τις υπηρεσίες– ζητώ, ωστόσο, να δείξουμε παρόμοιο ζήλο και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, συγκεκριμένα στην οδηγία για τον χρόνο εργασίας.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουμε στον τομέα αυτόν και τι θα γίνει αν το κάνουμε. Θα χρειαστούμε όμως ευαισθησία προκειμένου να λάβουμε υπόψη τυχόν εθνικές ιδιομορφίες. Για μένα, αυτός είναι ένας από τους κατ’ εξοχήν τομείς όπου μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή της επικουρικότητας. Θα χαιρόμουν πολύ αν μπορούσαμε να σημειώσουμε μαζί πραγματική πρόοδο κατά την αυστριακή Προεδρία και στα τρία επίπεδα: τις υπηρεσίες, την οδηγία για τον χρόνο εργασίας και τον προϋπολογισμό.
Και τώρα περνάω στον προϋπολογισμό. Γνωρίζω όπως όλοι ότι η επίτευξή του ήταν προβληματικό έργο. Μερικοί από εσάς χαμογελούν διασκεδάζοντας, γιατί φυσικά ξέρετε πολύ καλά ότι για το θέμα αυτό εργάστηκαν σκληρά τρεις προεδρίες –αντίθετα με αυτό που θα περίμενε κανείς– συγκεκριμένα το Λουξεμβούργο, η Μεγάλη Βρετανία και τώρα η Αυστρία. Πρόκειται για έναν επταετή προϋπολογισμό, που δεν θα προσφέρει μόνο νομική ασφάλεια για τα προγράμματα, αλλά επίσης, και κυρίως, τη δυνατότητα να μπορέσουν τώρα να υλοποιήσουν τα νέα κράτη μέλη αυτά που ελπίζουν. Ευχαριστώ πραγματικά για το ότι –όπως βασικά υπογράμμισαν όλοι εδώ στο Σώμα– σκεφτήκαμε με μια συνολική προσέγγιση και όχι με βάση επιμέρους συμφέροντα.
Θέλω να πιστέψετε ότι κι εγώ αναγκάστηκα να εισβάλω σε ορισμένες εσωτερικές περιοχές ασφαλείας προκειμένου να καταλήξουμε σε αυτήν την κοινή συμφωνία. Γνωρίζετε ότι μεγάλες προσπάθειες κατέβαλε επίσης η διαπραγματευτική ομάδα της αυστριακής προεδρίας –οι Υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών και φυσικά κι εγώ– στις επαφές της με τον κ. Barroso και τον κ. Borrell, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.
Φυσικά, ξέρετε ότι έπρεπε να παραμείνουμε κοντά στον συμβιβασμό του Δεκεμβρίου. Το ανώτατο όριο ήταν για εμάς τα 3,5 δισ., μολονότι το Κοινοβούλιο ήθελε τουλάχιστον 4 δισ., και είναι δείγμα του ομαδικού πνεύματος της προεδρίας το γεγονός ότι η Επιτροπή τελικά μας βοήθησε βρίσκοντας το μισό δισεκατομμύριο που έλειπε για τις διοικητικές δαπάνες, έτσι ώστε να εκπληρωθούν οι επιθυμίες του Κοινοβουλίου, δηλαδή τουλάχιστον 4 δισ. για τα προγράμματα.
Αν τώρα συμπεριλάβουμε σε αυτήν την ανάλυση την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, θα καταλήξουμε σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Υπάρχει ένα δισεκατομμύριο για την ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης της Ένωσης και μία σαφής ενίσχυση των μέσων άσκησης της ΚΕΠΠΑ με ένα επιπλέον δισεκατομμύριο. Σε αυτό μπορείτε να προσθέσετε τα 5 δισ. ευρώ για τη στρατηγική της Λισαβόνας, το μισό από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε μετρητά. Τα υπόλοιπα είναι πιστώσεις και φθάνουν τα 10 δισ. για την έρευνα, 20 δισ. για τα διευρωπαϊκά δίκτυα, 30 δισ. για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις – συνολικά 60 δισ. ευρώ.
Σημειώθηκαν μερικές σημαντικές μετατοπίσεις και θεωρώ ότι μπορούμε να συστήσουμε ολόψυχα την έγκριση αυτού του συμβιβασμού. Φυσικά, τώρα πρέπει να πάω κι εγώ στην COREPER και στα άλλα κράτη μέλη, πιστεύω όμως ότι εδώ επιτύχαμε κάτι που θα φανεί πραγματικά αξιόπιστο στον έξω κόσμο.
Το τελευταίο σημείο είναι το εξής: πρέπει να διασαφηνίσουμε και ορισμένα σημεία στην εξωτερική πολιτική πέρα από τη διαχείριση κρίσεων όπως η γρίπη των πτηνών, η αντιπαράθεση για τις γελοιογραφίες και η κρίση του φυσικού αερίου και τα μεγάλα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Όμως, αυτό δεν αποτελεί κύριο θέμα σήμερα. Θέλω να αναφέρω μόνο ένα θέμα, γιατί είδα στα θεωρεία τον Alexander Milinkewich και αυτό το θέμα συζητήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η κατάσταση στη Λευκορωσία είναι ασφαλώς δραματική. Θα ήθελα να δηλώσω ότι αυτή είναι η προσωπική μου άποψη. Χθες είχα την τιμή και την ευχαρίστηση μιας μακράς προσωπικής συνομιλίας με τον κ. Milinkewich. Είναι ένας ήρεμος και συνετός άνθρωπος και αξίζει κάθε δυνατή πολιτική και οικονομική υποστήριξη εκ μέρους μας, οπουδήποτε είναι αναγκαίο και ειδικά από τις διάφορες πολιτικές οικογένειες γιατί εκεί, η αντιπολίτευση είναι μία πλατφόρμα που την αποτελούν πολλές διαφορετικές ομάδες. Μετά από την σκληρή αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την κρατική εξουσία, εκατοντάδες βρίσκονται ακόμα στις φυλακές, χιλιάδες φοιτητές έχουν χάσει τη θέση τους στο πανεπιστήμιο, εργάτες έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους, οικογένειες έχουν χάσει το εισόδημά τους. Ορισμένα κράτη μέλη σχημάτισαν έναν συνασπισμό, ανάμεσα στα οποία είναι η ομάδα Visegrad –η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ουγγαρία– αλλά συμμετέχει και η Αυστρία προσφέροντας υποτροφίες σε φοιτητές από τη Λευκορωσία. Γι’ αυτό, ζητώ και την υποστήριξη της Επιτροπής, προκειμένου να βοηθήσουμε πραγματικά τη Λευκορωσία. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να υψώσουμε όλοι μαζί τη φωνή μας και να ζητήσουμε την άμεση απελευθέρωση των κρατουμένων και κυρίως του υποψηφίου για την προεδρία Alexander Kosulin.
(Χειροκροτήματα)
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η Ένωση δεν θέλει να απομονώσει τη Λευκορωσία ή, φυσικά, τον πληθυσμό της. Πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε την κοινωνία των πολιτών της Λευκορωσίας στην υλοποίηση των δημοκρατικών της οραμάτων. Όσο το καθεστώς παραμένει στις αυταρχικές μεθόδους του και συνεχίζει τη συστηματική καταπίεση της κοινωνίας των πολιτών, θα διατηρήσουμε τα περιοριστικά μέτρα που συμφωνήσαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Έχουμε ακόμα μπροστά μας τρεις μήνες προεδρίας και ξέρω ότι μας περιμένει πολλή δουλειά ακόμα. Ωστόσο, αισιοδοξώ ότι θα λύσουμε τα σημαντικά προβλήματα με πολύ στενές και καλές επαφές και με στενή συνεργασία, όπως και στο παρελθόν. Είμαι βέβαιος ότι θα συμμετάσχετε, όπως πάντα, και ασκώντας κριτική και προβάλλοντας αιτήματα όταν έχετε συγκεκριμένες σκέψεις ή ιδέες. Σας υπόσχομαι απόλυτη συνεργασία και θα προσπαθήσω και σε επίπεδο Συμβουλίου να προωθήσω όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα, χωρίς θόρυβο και μεγάλες εξαγγελίες, παρά μάλλον επιδιώκοντας συγκεκριμένα αποτελέσματα. Αυτό είναι το πρόγραμμά μου και πιστεύω ότι μπορώ να δείξω ότι έχει επιτύχει ήδη κάποια πράγματα πριν ακόμα περάσει το πρώτο μισό της προεδρίας μας.
(Χειροκροτήματα)
José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Επιτροπής. (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Schüssel, κυρίες και κύριοι βουλευτές, αντίθετα από τον σκεπτικισμό που είναι της μόδας και αντίθετα από μια κάποια δόση κυνισμού που επικρατεί σήμερα, πιστεύω πως μπορούμε να πούμε ότι η Ευρώπη, παρά τις δύσκολες στιγμές που διέρχεται, προχωρεί, το δε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Μαρτίου κατέδειξε ότι η διευρυμένη Ευρώπη μπορεί και αυτή να προχωρήσει. Η θετική δυναμική που αναπτύχθηκε το περασμένο φθινόπωρο επανέφερε στο επίκεντρο της συζήτησης την Ευρώπη και τα θεσμικά μας όργανα.
Το μήνυμα που συνάγεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σαφές. Απαιτείται μια ευρωπαϊκή απάντηση στα βασικά προβλήματα, που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σας είχα εκθέσει, εδώ στο Σώμα, τα διακυβεύματα αυτής της συνάντησης, μιας συνάντησης που ήταν κρίσιμη επειδή ήταν η πρώτη φορά που θα θέταμε σε εφαρμογή την ανανεωμένη Στρατηγική της Λισαβόνας για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Είμαι σήμερα σε θέση να σας πω ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει η Επιτροπή. Δεν αναφέρομαι μόνο στην εξαιρετική υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην Πράσινη Βίβλο μας για την ενέργεια, αλλά και σε άλλες συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Τούτου λεχθέντος, δεν μιλώ απλώς εξ ονόματος της Επιτροπής, αλλά και για λογαριασμό του γενικού ευρωπαϊκού συμφέροντος: πιστεύω ότι μπορούμε να εκφράσουμε αβίαστα τη χαρά μας για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Καθοδηγούμενοι από το έξοχο έργο και τις άοκνες προσπάθειες της αυστριακής Προεδρίας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποδέχθηκαν την αρχή της εταιρικής σχέσης για τη νέα Στρατηγική της Λισαβόνας. Δήλωσαν πως είναι έτοιμοι να ανεβάσουν ταχύτητα και έλαβαν επίσης μείζονες αποφάσεις, που δρομολογούν αυτή καθεαυτή την υλοποίηση των δεσμεύσεών μας στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής της Λισαβόνας.
Εφεξής, διαθέτουμε μηχανισμούς παρακολούθησης. Διαθέτουμε είκοσι πέντε εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Εφεξής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα εθνικά κοινοβούλια, οι πολιτικές δυνάμεις, οι κοινωνικοί εταίροι, η κοινή γνώμη εν γένει μπορούν να αφομοιώσουν τη λογική των αποτελεσμάτων για τα μέτρα: μπορούν να περάσουν από τη φάση της ρητορείας στη φάση των πρακτικών μέτρων υπό τη μορφή αποτελεσμάτων. Η λέξη κλειδί στα αγγλικά ήταν «delivery»: απτή παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Το βασικό παράδειγμα που τόνισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφορά την πρόοδο προς μια πραγματική ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη. Αυτός που θα γράψει την ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε είκοσι με είκοσι πέντε χρόνια θα μπορεί να πει, χωρίς υπερβολή, ότι η εκκίνηση μιας ενεργειακής πολιτικής για την Ευρώπη πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2006, επί αυστριακής Προεδρίας. Δεν είμαστε παρά στην αρχή και δεν θα είναι εύκολο. Θα υπάρξουν αντιστάσεις, υπάρχουν όμως αντιστάσεις επειδή υπάρχει κινητικότητα. Αν δεν υπήρχε κινητικότητα, δεν θα υπήρχε αντίσταση. Επ’ αυτού, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, εξ ονόματος της Επιτροπής, ότι θα ασκήσουμε όλες μας τις αρμοδιότητες σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση, επειδή –θέλουμε να το τονίσουμε σθεναρά– δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν στην Ευρώπη είκοσι πέντε αγορές ενέργειας. Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε σήμερα στην Ευρώπη είκοσι πέντε εθνικές ενεργειακές πολιτικές. Χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική για την Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εθνικιστικά αντανακλαστικά. Τα κράτη μέλη επαναβεβαίωσαν τη βούλησή τους να εργαστούν από κοινού σε αναζήτηση κοινών λύσεων και αναγνωρίζουν στην Επιτροπή κεντρικό ρόλο στη δημιουργία ανοιχτών και ανταγωνιστικών αγορών σε επίπεδο Ένωσης.
Όσον αφορά την ατζέντα της Λισαβόνας, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο: χρειαζόμαστε αποτελέσματα τώρα. Εμφορούμενοι από αυτό το πνεύμα, ο Αντιπρόεδρος Verheugen και εγώ ο ίδιος, αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συναντηθήκαμε με τους εθνικούς συντονιστές, που εποπτεύουν την εφαρμογή της ατζέντας της Λισαβόνας. Τους γνωστοποιήσαμε τη βούληση της Επιτροπής να επιτελέσει πλήρως τον ρόλο της, όχι μόνο για τη στήριξη και τη συνδρομή, αλλά και για την παρακολούθηση της προόδου των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Θέλω να συγχαρώ τον Καγκελάριο Schüssel, που μόλις ανακοίνωσε τη βούλησή του να ανεβάσει το επίπεδο εκπροσώπησης για την παρακολούθηση της διαδικασίας της Λισαβόνας, στη χώρα του, την Αυστρία. Επωφελούμαστε, εξάλλου, της ευκαιρίας για να απευθύνουμε πρόσκληση προς όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να πράξουν το ίδιο. Μια καλή τεχνική προπαρασκευή είναι βεβαίως σημαντική και χαιρόμαστε ιδιαίτερα για το τεχνικό επίπεδο που έχει επιτευχθεί για αυτή την ενέργεια στα διάφορα κράτη μέλη. Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε και εμείς ότι είναι σημαντικό για την επιτυχία του προγράμματος να υπάρξει μεγαλύτερη ανάληψη ευθύνης σε επίπεδο πολιτικής ιεραρχίας, όπως μόλις ανακοίνωσε ο κ. Schüssel αναφορικά με την Αυστρία.
Εξάλλου, η Επιτροπή θα συνεχίσει να δίνει ώθηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμφωνήσαμε, επίσης, να ξεκινήσει η ανταλλαγή πρακτικών εμπειριών. Πιστεύουμε ότι ήλθε πλέον η στιγμή να διεξαχθούν συναντήσεις στα διάφορα κράτη μέλη, πράγμα που θα κάνουμε από το φθινόπωρο και μετά. Αυτή η στενή επαφή με τα κράτη μέλη είναι μεν βασική για να προωθήσουμε το πρόγραμμά μας, δεν αρκεί όμως. Επιτρέψτε μου να υποστηρίξω και εγώ το σθεναρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της υλοποίησης.
Κατεβάλαμε προσπάθειες να αποσαφηνίσουμε τα επίπεδα ευθύνης και αρμοδιότητας των διαφόρων θεσμικών, οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Πρέπει, τώρα, να ενθαρρύνουμε μια πραγματική ιδιοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας από όλους αυτούς τους παράγοντες. Σας καλώ να επικεντρώσουμε όλες μας τις προσπάθειες στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να προετοιμάσουμε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης καθώς και της γήρανσης του πληθυσμού. Μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη της παγκοσμιοποίησης.
Για να τα καταφέρουμε, πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι μας και στις επικοινωνιακές προσπάθειες και στη δημόσια συζήτηση. Εκφράζω τη χαρά μου για την εταιρική σχέση που υφίσταται μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων. Και πολύ πρόσφατα, τον Ιανουάριο, συζητήσατε για τη στρατηγική της Λισαβόνας σε αυτό το πλαίσιο. Δεν μπορώ παρά να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε αυτόν τον διάλογο και να σας προτείνω τη συνδρομή της Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια είναι οι καίριοι παράγοντες αυτής της συζήτησης, δεδομένου ότι, στο σύνολό τους, αντιπροσωπεύουν τους ευρωπαίους πολίτες. Δεν θα μπορέσουμε να περατώσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς την ευρεία στήριξη των πολιτών, που είναι οι τελικοί αποδέκτες των προσπαθειών μας.
(EN) Υπήρξε όραμα σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά ήταν επίσης ένα πρακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Άφησε σε όλους μας πολλή δουλειά για τους ερχόμενους μήνες. Κυρίως, έδωσε στην Επιτροπή μια σαφή εντολή για δράση κατά τους επόμενους μήνες, και θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Καγκελάριο Schüssel για το ομαδικό του έργο, το ομαδικό πνεύμα, τον τρόπο που κατανόησε, τον τρόπο που στήριξε τον ρόλο της Επιτροπής και την ανάγκη να υπάρξει συνέπεια και συνέχεια στον χρόνο για το έργο που θα ακολουθήσει διάφορες Προεδρίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτή η προσέγγιση της συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου είναι σημαντική. Χωρίς αυτό το πνεύμα και τη συνεργασία, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματική πρόοδο.
Ένας τομέας όπου ο ρόλος του Κοινοβουλίου υπήρξε ήδη αποφασιστικός για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού ήταν και είναι ακριβώς αυτός της οδηγίας για τις υπηρεσίες. Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να πεισθούν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, αλλά τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε τη γραμμή που συμφώνησε το Κοινοβούλιο και σε αυτό δώσαμε επίσης τη στήριξή μας.
Εάν θυμάστε, εξαρχής είπα, και το είπε και η Επιτροπή, ότι εάν υπήρχε πραγματική, σαφής συναίνεση από το Κοινοβούλιο, θα ήμασταν έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί σας για την επίλυση αυτού του θέματος σχετικά με την οδηγία για τις υπηρεσίες. Εχθές, σας παρουσιάσαμε την τροποποιημένη πρότασή μας και βλέπετε ότι αντικατοπτρίζει πλήρως τον συμβιβασμό που στήριξε η μεγάλη πλειοψηφία του Σώματος τον Φεβρουάριο. Το αναθεωρημένο κείμενο διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της επείγουσας ανάγκης να αποδεσμευτεί η πλήρης δυναμική της εσωτερικής αγοράς για τις υπηρεσίες και της διατήρησης του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου μας.
Παράλληλα, παρουσιάσαμε την ανακοίνωση που παρέχει σαφείς κατευθύνσεις όσον αφορά την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων σχετικά με την απόσπαση εργαζομένων. Όσον αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, θέλω επίσης να σχολιάσω την ανακοίνωση που έκαναν αρκετοί βουλευτές κατόπιν της εκθέσεως της Επιτροπής σχετικά με την επίσπευση του τέλους της μεταβατικής περιόδου για την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων. Μετά την Ιρλανδία, τη Βρετανία και τη Σουηδία, έχουμε τώρα τη Φινλανδία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και πιο πρόσφατα τις Κάτω Χώρες, που ανακοίνωσαν την επιθυμία τους να επισπεύσουν αυτήν την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων, και έτσι αυτός είναι πραγματικά ο τρόπος για να έχουμε μια διευρυμένη Ευρώπη που θα λειτουργεί σωστά.
Επίσης, θα ακολουθήσουμε αυτήν την τροποποιημένη έκδοση της οδηγίας για τις υπηρεσίες με μια ανακοίνωση για τις κοινωνικές υπηρεσίες γενικού συμφέροντος. Εργαζόμαστε επίσης σκληρά στον τομέα των υγειονομικών υπηρεσιών. Βάσει του κειμένου που παρουσιάζεται τώρα, αναμένω από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τη νομοθετική διαδικασία.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω τρεις τομείς όπου πιστεύω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις που θα έχουν πραγματικά και διαρκή αποτελέσματα. Πρώτον, οι επιχειρήσεις: όλοι γνωρίζουμε ότι για νέες θέσεις εργασίας πρέπει να στραφούμε στις επιχειρήσεις και τις ΜΜΕ, διότι δημιουργούν τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Η απόφαση για περιορισμό της γραφειοκρατίας για τις νέες επιχειρήσεις είναι σημάδι ότι η Ευρώπη ανοίγεται τώρα προς τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά τις ΜΜΕ, με χαροποίησε το γεγονός ότι η Επιτροπή υποστηρίχθηκε στην προσέγγισή της αναφορικά με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τη μείωση του διοικητικού φορτίου. Θα προωθήσουμε γρήγορα αυτό το έργο.
Δεύτερον, η γνώση: η πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας προκάλεσε συζητήσεις. Ωραία. Θεωρώ ότι είναι σημάδι πως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας είναι πραγματικά σημαντικό. Μια ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής υπεροχής στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία είναι μια πραγματικά νέα ιδέα, η οποία απαιτεί φαντασία και προώθηση για να έχει αποτελέσματα. Έχοντας λάβει το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα εργαστούμε για να πραγματοποιήσουμε τα σχέδια και να αποδείξουμε πώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας θα αποτελέσει αποτελεσματικό καταλύτη για τη γνώση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Όπως ανέφερα στην εισαγωγή μου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην ενέργεια. Έβαλε την Ένωση στον δρόμο για μια πραγματική ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη. Υποστήριξε τον τριπλό στόχο για την Πράσινη Βίβλο μας: τη βιώσιμη, ανταγωνιστική και ασφαλή ενέργεια. Επίσης, καθόρισε τα πρακτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εκ των 20 συγκεκριμένων προτάσεων που περιλαμβάνει η Πράσινη Βίβλος της Επιτροπής: μια πραγματική εσωτερική αγορά ενέργειας, μια συνεκτική εξωτερική πολιτική, αποτελεσματική στήριξη της ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το προοδευτικό πρόγραμμα της Επιτροπής για την ενέργεια είναι τώρα πολύ απασχολημένο. Κατά συνέπεια, πιστεύω πραγματικά ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα. Ήταν σημαντικό να μην είναι αυτό κάτι παροδικό. Είναι τώρα της μόδας να μιλάμε για την ενέργεια, και τα κράτη μέλη δέχονται τώρα αυτό που –ας είμαστε ειλικρινείς– πριν από δύο χρόνια θα ήταν αδύνατον να δεχθούν: ότι χρειαζόμαστε μια κοινή στρατηγική.
Έτσι, για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, όπως είτε ο Καγκελάριος Schüssel, η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παρουσιάσουν ορισμένες ιδέες σχετικά με την εξωτερική διάσταση της ενεργειακής πολιτικής. Αποφασίσαμε να θέσουμε το θέμα αυτό υπό συνεχή αναθεώρηση, παρακολουθώντας το κάθε χρόνο στο εαρινό Συμβούλιο. Αυτό ήταν σημαντικό όσον αφορά τη συνέπεια.
Κατόπιν όλων αυτών των εσωτερικών σημείων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατάφερε επίσης να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα δέσμευσης σχετικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία. Η Επιτροπή συνεργάζεται πολύ ενεργά με το Συμβούλιο για να προωθήσει την ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στη Λευκορωσία και να στηρίξει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ούτως ώστε οι πολίτες της Λευκορωσίας να έχουν πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης που δεν λογοκρίνονται και δεν ελέγχονται από μια κυβέρνηση που δεν σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές ενός δημοκρατικού κράτους.
Κινούμαστε τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση. Κάνουμε πράξεις τα λόγια μας. Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε· συμφωνήσαμε σε αυτό, και τώρα το πράττουμε. Το κάνουμε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τα κράτη μέλη, και επίσης με επιχειρήσεις, συνδικάτα, καταναλωτές και πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος να εξέλθουμε από μια πολύ αρνητική κατάσταση για την Ευρώπη.
Όπως είπα νωρίτερα, υπάρχει τώρα στην Ευρώπη ένα αίσθημα σκεπτικισμού, ενίοτε και κυνισμού. Ο σωστός τρόπος για να αλλάξει αυτό είναι να υπάρξουν χειροπιαστά αποτελέσματα, να επιλύσουμε το θέμα της οδηγίας για τις υπηρεσίες, όπως κάνουμε, να διευθετήσουμε τις δημοσιονομικές προοπτικές, όπως ελπίζω ότι θα γίνει τώρα. Δεν θα σχολιάσω τώρα το θέμα αυτό, διότι το έκανα στις εισαγωγικές παρατηρήσεις μου. Έτσι, εάν μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα, θα δημιουργήσουμε την καλύτερη ατμόσφαιρα για τη διευθέτηση των θεσμικών προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν και για τη δημιουργία νέας ώθησης για αυτήν την Ευρώπη. Αυτό είναι το καθήκον μας. Θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να το επιτύχουμε.
(Χειροκροτήματα)
Hans-Gert Poettering, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καγκελάριος Schüssel μίλησε για την κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και μόλις προ ολίγου, ο πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για έργα. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του Σώματος πρέπει να πω πως έχω την εντύπωση ότι σήμερα βρισκόμαστε –εσείς οι τρεις και ολόκληρο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– σε μία κατάσταση όπου καθίσταται φανερή αυτή η αίσθηση του ομαδικού πνεύματος, καθώς και η κοινή ευθύνη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να δημιουργήσουμε και πάλι με συγκεκριμένες πράξεις μια ατμόσφαιρα που θα κάνει και πάλι ελκυστική την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες της, και να το κάνουμε αυτό και για άλλα θέματα που δεν είναι σήμερα προς συζήτηση, όπως η Συνταγματική Συνθήκη, για την οποία πρέπει να βρεθεί μια λύση. Αυτό αποτελεί κοινή μας ευθύνη.
Σημειώνω με ευχαρίστηση πως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εργάζεται σκληρά μαζί με εμάς και την Επιτροπή για το κοινό μέλλον της Ευρώπης και το κάνει αυτό χωρίς θόρυβο, αλλά με επαγγελματικό και αποτελεσματικό τρόπο, μέσα από την πίστη στην Ευρώπη. Για τους πολίτες, οι Βρυξέλλες είναι –συχνά εσφαλμένα– σύμβολο της γραφειοκρατίας. Θα επιτύχουμε –και εδώ απευθύνομαι κυρίως στην Επιτροπή– αν οδηγήσουμε τη διαδικασία της Λισαβόνας σε ένα θετικό αποτέλεσμα καθιστώντας σαφές ότι θέλουμε λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερη ελευθερία στην εσωτερική αγορά, γιατί όσο πιο ισχυρή είναι η εσωτερική αγορά, τόσο περισσότερο θα καταφέρουμε να ανοίξουμε την αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση –και η οδηγία για τις υπηρεσίες είναι ένα σημαντικό μέσον γι’ αυτό– θα υπάρχουν λιγότερη ρύθμιση, λιγότερες επιδοτήσεις και περισσότερος ανταγωνισμός και έτσι θα μεγαλώσει η ανταγωνιστικότητά μας στις παγκόσμιες αγορές. Γι’ αυτό, η γραμμή μας πρέπει να είναι: λιγότεροι νόμοι, μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας για τις επιχειρήσεις, ιδίως για τις ΜΜΕ. Όσο λιγότερη γραφειοκρατία και δαπάνες αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αυτό είναι το κύριο μέλημα γιατί το θέμα δεν είναι, αφηρημένα, η οικονομία, αλλά οι άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό χαίρομαι, κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διότι μιλήσατε ειδικά για τους νέους, αφού το χειρότερο είναι κατά βάσιν να μην έχουν προοπτικές οι νέοι άνθρωποι. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε αυτό.
Σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, ακούσαμε από την κυβέρνηση της Πολωνίας, που ασφαλώς δεν διακρίνεται από ιδιαίτερη αφοσίωση για την Ευρώπη, ότι περιμένει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην ενεργειακή πολιτική. Εγώ λέω ότι έχει δίκιο, αφού αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζεται στην αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική. Λέω όμως επίσης στην κυβέρνηση της Πολωνίας πως εφόσον ζητάει εδώ αλληλεγγύη, περιμένουμε από αυτήν να δείξει την ίδια αλληλεγγύη σχετικά με το μέλλον των στοιχείων, της ουσίας και των αρχών της συνταγματικής συνθήκης. Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και εδώ συναντάμε επανειλημμένα οι μεν τους δε. Πρέπει να δείχνουμε αμοιβαία αλληλεγγύη για να πραγματοποιηθεί το ευρωπαϊκό μας μέλλον.
Και μία τελευταία παρατήρηση, γιατί τελείωσε ο χρόνος: ίσως να πρέπει επίσης να εξετάσουμε πώς θα μπορούν να εκθέτουν επαρκώς τις απόψεις τους το Σώμα και οι αρχηγοί των Ομάδων. Δεν είναι ανάγκη να έχουν τον ίδιο χρόνο ομιλίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, πρέπει όμως να επιτύχουμε μία πιο σωστή κατανομή του χρόνου.
Κύριε Πρόεδρε, προ ολίγου καλωσορίσαμε εδώ τον Alexander Milinkewich. Η Ομάδα μου ήταν αυτή που του απηύθυνε την ξεκάθαρη πρόσκληση να έρθει εδώ σήμερα. Συζητώντας για την ενέργεια και την οικονομία, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ποια είναι η βάση μας: οι αξίες μας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό είμαστε υπέρμαχοι της δημοκρατίας στη Λευκορωσία και κάνοντάς το γινόμαστε και πειστικοί σε σχέση με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο.
(Χειροκροτήματα)
Martin Schulz, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, αξιολογώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπιστώνουμε θετικά σημάδια. Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου φάνηκε ότι υπάρχει και στο Συμβούλιο η θέληση για αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού σχεδίου και αυτό το καταγράφουμε ως θετικό. Ο κ. Poul Nyrup Rasmussen, πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, παρουσίασε πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου εξ ονόματος του κόμματός μας ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση, το οποίο εκπονήσαμε μαζί με τους σοσιαλιστές Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών. Το επίκεντρο αυτού του σχεδίου είναι οι δημόσιες επενδύσεις και δαπάνες για να κινητοποιηθούν οι ιδιωτικές δαπάνες. Ακριβώς αυτό είπατε προ ολίγου, όταν υπογραμμίσατε ότι οι πόροι που διαθέτει η ΕΤΕ θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτός είναι ένας καλός σοσιαλδημοκρατικός δρόμος και μπορείτε να βασιστείτε στην υποστήριξή μας.
Αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική, στην οποία θέλω να επανέλθω γιατί την κάνατε επίκεντρο της έκθεσής σας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι σωστό ότι χρειαζόμαστε μία κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική, στην οποία πρέπει πρώτα-πρώτα να ληφθεί υπόψη ότι τα κράτη μέλη αποφασίζουν τα ίδια για την ενεργειακή τους πολιτική. Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω. Είπατε για πολλοστή φορά ότι την ώρα που η Ρωσία έκλεισε το φυσικό αέριο, βρισκόσασταν με την Καγκελάριο της Γερμανίας στην πρωτοχρονιάτικη συναυλία. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια σχέση αιτίας-αποτελέσματος – ας το αφήσουμε όμως αυτό. Μπορείτε να μου κάνετε τη χάρη να πείτε στην Καγκελάριο – όχι στην επόμενη πρωτοχρονιάτικη συναυλία, αλλά όταν την ξανασυναντήσετε: «Angela, άσε την ενεργειακή πολιτική, όπως κάνω κι εγώ». Έτσι θα κάνετε ένα σωστό βήμα σε σχέση με την πυρηνική ενέργεια και θα κερδίσετε μεγάλη υποστήριξη όχι μόνο στη χώρα σας, αλλά και στη Γερμανία. Το καθοριστικό είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή πολιτική με αλληλεγγύη.
Το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει και δεν μπορεί να κάνει σαν τον γάιδαρο που είχε μπροστά του δυο σωρούς άχυρο και τελικά ψόφησε από την πείνα γιατί δεν ήξερε από ποιον σωρό να φάει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μου δημιουργεί αυτήν την εντύπωση σχεδόν σε όλους τους τομείς. Συναντάμε διαρκώς το ίδιο πρόβλημα: ακούμε ωραίες δηλώσεις από το Συμβούλιο για το τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη και όταν τα μέλη του Συμβουλίου –οι συνάδελφοί σας αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων– επιστρέφουν στις χώρες τους, ξεχνούν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Ευρώπη και απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στην εθνική κοινή γνώμη τους. Αυτή ακριβώς είναι η κρίση της Ευρώπης που πρέπει να την ξεπεράσουμε μαζί ως θεσμικά όργανα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβάλλει σε αυτό. Δημιουργήσαμε μία καλή οδηγία για τις υπηρεσίες –χθες, η Επιτροπή δήλωσε ότι την ενέκρινε– και, κατά τη γνώμη μου, ένα από τα πιο ουσιαστικά σημεία των αποτελεσμάτων της τελευταίας συνεδρίασης του Συμβουλίου είναι ότι το Συμβούλιο είπε ομόφωνα πως θα το λάβει αυτό ως βάση για την κοινή του θέση. Αυτό είναι καλό σημάδι. Δείχνει ότι η Ευρώπη προχωρεί υπό την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό μόνο στο Συμβούλιο και την Επιτροπή. Γι’ αυτό θα σας παρακολουθούμε στενά και στο μέλλον.
Μια τελευταία παρατήρηση, κύριε Schüssel: πρέπει να πω ότι ο ισολογισμός είναι αρκετά καλά ισοσκελισμένος. Η αυστριακή Προεδρία εργάζεται καλά. Θίξατε και σήμερα σε ορισμένες παρατηρήσεις –ξέρετε πολύ καλά τι εννοώ– διάφορες πτυχές αυτών που θα είναι αναγκαίο να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες. Γενικά είσαστε επιδέξιος στους χειρισμούς σας. Υποσχεθήκατε να βοηθήσετε τον κ. Μπερλουσκόνι να σώσει την Ευρώπη από τον κομμουνισμό, ενώ μερικές ώρες αργότερα συναντηθήκατε με τον κ. Πρόντι. Ξέρετε πώς να εξισορροπείτε διαφορετικά συμφέροντα έτσι ώστε να είναι ευνοϊκά για εσάς. Αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε όλοι μαζί αυτή την ικανότητα για το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μας έχετε όλους στο πλευρό σας.
(Χειροκροτήματα)
Graham Watson, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, οι κυνικοί στους κόλπους των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών θα έλεγαν για το Συμβούλιο του περασμένου μήνα ότι θα μπορούσε να ήταν χειρότερο. Συγχαρητήρια στους Αυστριακούς που κατάφεραν να αποφύγουν τον καυγά. Τα συμπεράσματα της Προεδρίας ήταν, πολύ συχνά, δεσμεύσεις για οικονομική μεταρρύθμιση σε άμεσα αντίστροφη αναλογία με τις ενέργειες οικονομικής μεταρρύθμισης. Όμως, όσοι συγκαταλέγονται στους αισιόδοξους σημειώνουν ότι ο τόνος αυτών των συμπερασμάτων της Προεδρίας είναι διαφορετικός. Όπως είπε ο Μαρκ Τουέιν για τη μουσική του Βάγκνερ: «Δεν είναι τόσο άσχημη όσο ακούγεται». Ακόμη και οι σοσιαλιστές πρωθυπουργοί δέχτηκαν ότι το παιχνίδι έχει χαθεί, ότι η αγορά πρέπει να μας δώσει ανάπτυξη και ευημερία. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου δέχτηκαν ότι η περιβαλλοντική πολιτική μπορεί να συμβάλει σημαντικά όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.
Σημειώνουμε πρόοδο και, σε συνδυασμό με την προοπτική μιας διοργανικής συμφωνίας επί των δημοσιονομικών προοπτικών και την οικονομική ανάπτυξη που τώρα προβλέπουμε, υπάρχει και πάλι ελπίδα για την Ένωσή μας. Χαιρετίζω ιδιαίτερα την απόφαση της Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα να θέσει νομικές προκλήσεις σε όσους χλευάζουν τους κανόνες της ελευθέρωσης, διότι αυτή είναι η δράση που χρειαζόμαστε από την Επιτροπή προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αξιοσημείωτα ευπροσάρμοστη. Μπορεί να μην σημειώνεται πρόοδος σε έναν τομέα, αλλά σημειώνεται πρόοδος κάπου αλλού: μια ενεργειακή πολιτική για την Ευρώπη, ένα καλό βήμα προόδου· ή περισσότερες χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ευρωζώνη. Η ώθηση για κοινή προσπάθεια μπορεί να προέλθει τώρα από τις εξωτερικές προκλήσεις και όχι από την εσωτερική πεποίθηση. Όμως, ελπίζω ότι η αυστριακή Προεδρία και η φινλανδική Προεδρία που θα την διαδεχθεί μπορούν να προωθήσουν αυτό το νέο πνεύμα και να μας βοηθήσουν να ανοικοδομήσουμε μια συνταγματική βάση επί της οποίας θα οικοδομήσουμε την Ένωσή μας για το μέλλον.
Η Ομάδα μου πιστεύει ότι είναι καιρός να θέσουμε στο επίκεντρο του εαρινού Συμβουλίου την οικονομική μεταρρύθμιση. Χρειάζεστε τρία Συμβούλια τον χρόνο. Πρέπει να συζητήσετε και άλλα ζητήματα – σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της Λευκορωσίας. Θα μπορούσατε να είχατε συζητήσει, όπως προτείνουν ορισμένα κράτη μέλη, το θέμα του Γκουαντάναμο, όπου κρατούνται ακόμη κάτοικοι της ΕΕ. Η απροθυμία να αναστατώσετε τους Αμερικάνους σας εμπόδισε να το κάνετε. Ας προκύψει από αυτά τα Συμβούλια ένα λίγο πιο ευρωπαϊκό πνεύμα.
Ας ξεκινήσουμε να ανοικοδομούμε την Ένωση με την ενεργό συμμετοχή των κρατών μελών. Πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια έγιναν στη Ρώμη, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, ακόμη και στο Βερολίνο προσπάθειες να καταργηθεί η κοινοτική μέθοδος, να αποσυντεθεί η Ευρώπη – εθνικές πρώτευσες που κινδυνεύουν να αυξήσουν την παγκόσμια αναρχία στο όνομα της διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας.
Με μεγάλη έκπληξη είδα στη Ρώμη εσάς, κύριε Schüssel και κύριε Poettering, και όλα τα διάσημα στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, να στηρίζετε την εκστρατεία επανεκλογής ενός πρωθυπουργού που έχει υπονομεύσει επανειλημμένως τις αξίες της Ευρώπης…
(Χειροκροτήματα)
αποθαρρύνοντας την πρόοδο στη δικαστική συνεργασία, ακόμη και τις δικαστικές διαδικασίες· υπερβαίνοντας τα όρια της ευπρέπειας, των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ή ακόμη και των εκλογικών συστημάτων· χρησιμοποιώντας την Προεδρία της ΕΕ για να αγκαλιάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αγνοώντας τη δράση της Ρωσίας στην Τσετσενία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ισχυρίζεται ότι είναι φιλοευρωπαϊκό. Αυτή, όμως, δεν είναι δράση που αντιπροσωπεύει ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα.
(Διαμαρτυρίες)
Εάν οι Ιταλοί ψηφίσουν με σύνεση την Κυριακή, θα υπάρξει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση στη Ρώμη, η οποία ίσως μπορέσει να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση του Βερολίνου για την επαναφορά της ισορροπίας που χρειαζόμαστε στην Ένωσή μας και την εκ νέου θέση της Ευρώπης σε σταθερές βάσεις.
(Χειροκροτήματα)
Pierre Jonckheer, εξ ονόματος της Ομάδaς Verts/ALE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Barroso, κύριε Schüssel, κύριε Winkler, κύριε Barrot, δεν θα ήθελα να προκαλέσω νέα παρέμβαση του κ. Schulz επισημαίνοντάς του ότι η Oμάδα μου ασφαλώς συμφωνεί με τα τελευταία λόγια του κ. Watson αναφορικά με την ιταλική κατάσταση.
Τούτου λεχθέντος, ο κ. Barroso επεσήμανε ορθώς ότι οι πολίτες ανέμεναν αποτελέσματα και ότι η νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτευχθεί βάσει της υποχρέωσης επίτευξης αποτελεσμάτων. Πρέπει όμως πρώτα να διαθέτουμε εργαλεία και μέσα. Επιτρέψτε μου, εν προκειμένω, να στραφώ προς τον κ. Schüssel και το Συμβούλιο –αφού συζητούμε στην πράξη για τα συμπεράσματα του Συμβουλίου– για να του υποβάλω τρεις προτάσεις.
Η πρώτη μου πρόταση αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον οποίο μιλήσαμε προ ολίγου. Πιστεύω ότι πρέπει απλώς να επαναλάβουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ανεπαρκής και ασύμβατος με τους στόχους της Λισαβόνας. Οι προτάσεις που τίθενται επί τάπητος στην παρούσα φάση υπολείπονται κατά 110 δισεκατομμύρια ευρώ του ποσού που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατά 200 δισεκατομμύρια ευρώ του ποσού που πρότεινε η Επιτροπή. Πρέπει, συνεπώς, και αυτή είναι η πρώτη μου πρόταση, να επιταχύνουμε τις εργασίες σε σχέση με τους ιδίους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εσείς ο ίδιος επισημάνατε.
Η δεύτερη πρόταση αφορά τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πιστεύω ότι αυτό που αποφασίστηκε είναι ενδιαφέρον, κύριε Schüssel. Τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ είναι εξαιρετικά, στην πραγματικότητα όμως απαιτείται το δεκαπλάσιο ποσό σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Από την άποψη αυτή, πιστεύω ότι το Συμβούλιο δεν πρέπει να στριμωχτεί ολομόναχο σε μια γωνία και να δεχθεί να ανοίξει μια συζήτηση για τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την αποταμίευση του ευρωπαϊκού κοινού για να χρηματοδοτήσουμε βιώσιμα δίκτυα μεταφορών και για να χρηματοδοτήσουμε την περιβαλλοντική αποδοτικότητα. Και για αρχή, θα μπορούσαμε να το πράξουμε στο πλαίσιο της ευρωζώνης: τα συμπεράσματα του Συμβουλίου κάνουν μια σχετική αναφορά. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο.
Τέλος, ιδού η τρίτη μου πρόταση: πιστεύω ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου, πρέπει να προχωρήσει πραγματικά η συζήτηση για την εξέλιξη των φορολογικών συστημάτων των ευρωπαϊκών χωρών. Γνωρίζετε καλά ότι στην ερχόμενη εικοσαετία, θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Αν συνεχίσουμε να μην λαμβάνουμε αποφασιστικά μέτρα που να επιτρέπουν την επιβολή φόρου σε κινητές φορολογητέες ύλες, συμπεριλαμβανομένου του ευρωπαϊκού επιπέδου –πράγμα που, θα προσέθετα, μας οδηγεί στο ζήτημα των ιδίων πόρων– τότε θα συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση των ανισοτήτων όσον αφορά τη διανομή των εισοδημάτων και την αύξηση του φτωχού πληθυσμού, τον οποίο δεν θα καταφέρνουν πλέον να συντηρούν τα δίχτυα ασφαλείας της κοινωνικής ασφάλισης.
Ιδού τρεις προτάσεις, κύριε Schüssel, εύχομαι δε το Συμβούλιο, τόσο στη διάρκεια της Προεδρίας σας όσο και στις επόμενες Προεδρίες, να εξετάσει αυτό το είδος προτάσεων.
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. McMILLAN-SCOTT Αντιπροέδρου
Ilda Figueiredo, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (PT) Βλέποντας τα συμπεράσματα αυτής της Εαρινής Συνόδου και συγκρίνοντάς τα με το τι πραγματικά συμβαίνει στις οικονομίες μας και στις κοινωνίες μας, το μόνο συμπέρασμα που μπορώ να συναγάγω είναι ότι διευρύνεται το χάσμα που χωρίζει πολιτικές και πολίτες.
Πού είναι τα πρακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης για διπλασιασμό της οικονομικής ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας με δικαιώματα προκειμένου να επιτευχθούν τα επίπεδα του 2000; Πού είναι οι απαντήσεις στην ανεργία, που έφθασε στο 18,5% των νέων κάτω των 25 σε ηλικία απασχόλησης και περίπου στο 10% των γυναικών σε ηλικία απασχόλησης; Πού είναι οι απαντήσεις στην ανάπτυξη σε αβέβαιες, κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, σε μια στιγμή που το 32% των απασχολούμενων γυναικών εργάζεται μόνο με καθεστώς μερικούς απασχόλησης και πάνω από το 43% των απασχολούμενων νέων είναι μόνο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, χωρίς μελλοντικές προοπτικές;
Η αλήθεια είναι ότι οι μόνες απαντήσεις που προτάθηκαν υπήρξαν οι λίγες αόριστες υποσχέσεις για θέσεις εργασίας, χωρίς καμία αναφορά στην ποιότητα αυτών των θέσεων ή στα πρακτικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του πράγματος, και αυτό είναι το πιο τρανταχτό σύμπτωμα των αυξανόμενων εντάσεων σε αρκετές χώρες της ΕΕ.
Προκαλεί οδυνηρή έκπληξη το ότι δεν υπήρξαν καθόλου απαντήσεις στη φτώχεια, που πλήττει πάνω από το 15% του πληθυσμού και ότι η φτώχεια δεν θεωρήθηκε σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κοινωνική ενσωμάτωση πρέπει, συνεπώς, να είναι στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας της Επιτροπής, του Συμβουλίου και των κρατών μελών, πράγμα που πολύ απλά δεν συμβαίνει επί του παρόντος. Θέλω, λοιπόν, να προτείνω μια πρόκληση. Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή κατεύθυνσης, όπου η έμφαση θα δίνεται στις πολιτικές οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.
Brian Crowley, εξ ονόματος της Ομάδας UEN. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Προεδρεύοντα, καθώς και τον Πρόεδρο Barroso, για τη σημερινή συμβολή τους εδώ.
Ωστόσο, θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας ότι λυπούμαι εξαιρετικά για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε το Σώμα σήμερα το πρωί, σε αυτήν τη συζήτηση, εναντίον εθνικών πολιτικών εκλογών. Εάν εμείς στο Κοινοβούλιο δεν μπορούμε να επιδείξουμε αρκετή ωριμότητα ώστε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντί να επανερχόμαστε σε βασικές κομματικές και πολιτικές λογομαχίες μεταξύ διαφόρων ατόμων, τότε πρόκειται για μια λυπηρή εικόνα του Σώματος. Στην πραγματικότητα, πολλά θετικά στοιχεία έχουν προκύψει από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία θα πρέπει να προωθήσουμε με σθένος, ιδιαίτερα τις δεσμεύσεις που δόθηκαν για την αύξηση των επαγγελματικών ευκαιριών και την αύξηση του χρηματικού ποσού που θα επενδυθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη· για τη βοήθεια της διάδοσης της διά βίου μάθησης και, επίσης, προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης· για τη χρήση των πόρων που είναι διαθέσιμοι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να τους δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να δημιουργηθεί η οικονομική ευημερία και ανάπτυξη που είναι απαραίτητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γενικά οι νέες πολιτικές προς τις οποίες προσπαθούμε να κινηθούμε περιλαμβάνουν ένα κοινό ενεργειακό σύστημα, όπου αναγνωρίζουμε, βεβαίως, το δικαίωμα των κρατών μελών να αντιμετωπίζουν τα ενεργειακά τους θέματα, αλλά επίσης βλέπουμε πού μπορούν αυτά τα μεμονωμένα κράτη μέλη να συνεργαστούν μεταξύ τους, ώστε να διασφαλιστούν οι ελάχιστοι πόροι όσον αφορά την προστασία και την ασφάλεια, αναφορικά με τη διασύνδεση και τη διασφάλιση της σωστής χρήσης της χρηματοδότησης για την έρευνα και την ανάπτυξη σχετικά με νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και, κυρίως, σχετικά με τα βιοκαύσιμα.
Καθώς επιθυμούμε να βοηθήσουμε το περιβάλλον, μειώνοντας ταυτόχρονα την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα καύσιμα, θα μπορούσαμε, εάν θέλαμε, να χρησιμοποιήσουμε νέα ενεργειακά είδη για τη λειτουργία όλων των δημόσιων μεταφορικών μέσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ηλιακή ενέργεια για τη θέρμανση των σπιτιών μας, εάν θέλαμε. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε βιομάζα για τη θέρμανση των εργοστασίων, των σχολείων και των νοσοκομείων, εάν θέλαμε. Ωστόσο, αυτό απαιτεί επενδύσεις που θα διασφαλίζουν τη διάθεση της τεχνολογίας για όλους και, μέσω της φορολογίας, απαιτεί επίσης να προτιμηθούν ενέργειες που βλάπτουν λιγότερο το περιβάλλον, όπως κάναμε με την εισαγωγή αμόλυβδης βενζίνης πριν από πολλά χρόνια.
Κοιτώντας τη θετική πλευρά, διαπιστώσαμε χθες σε ποια σημεία μπορεί να ανταποκριθεί το Κοινοβούλιο. Όσον αφορά την οδηγία για τις υπηρεσίες και τις δημοσιονομικές προοπτικές, το Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να δράσει ως πολιτικό όργανο ώστε να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποφασίζει εξ ονόματος των ευρωπαίων πολιτών, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα.
Ωστόσο –και αυτή είναι η αρνητική πλευρά– όταν μιλούμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενθάρρυνση μεγαλύτερης ανάπτυξης στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, και όταν προτείνουμε την υπέροχη ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και εμπειρογνωμοσύνης, αυτό που λείπει σε όλα αυτά είναι ένα κατάλληλο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, διότι οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις δεν θα επενδύσουν στην έρευνα και ανάπτυξη εάν δεν υπάρξει εγγυημένη προστασία των ιδεών τους. Αποτύχαμε παταγωδώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση να θέσουμε σε ισχύ ένα κατάλληλο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέπει τη χρήση αυτών των χρημάτων παράλληλα με τη διαθέσιμη δημόσια χρηματοδότηση. Πραγματοποιήσαμε τις δεσμεύσεις μας, πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τις μελλοντικές μας υποσχέσεις για τις επόμενες γενιές στην Ευρώπη.
Γεώργιος Καρατζαφέρης, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – Κύριε Πρόεδρε, ακούστηκαν από τον Πρόεδρο της Επιτροπής ορισμένα πράγματα. Παίρνω τη φράση την οποία είπε, ότι πρέπει να προσπεράσουμε τα εθνικίστικα αντανακλαστικά – βέβαια χρησιμοποίησε τη λέξη «εθνικίστικα» ως φόβητρο εις τα εθνικά αντανακλαστικά.
Μα εμείς δεν διδάξαμε τα εθνικά αντανακλαστικά στους λαούς της Ευρώπης τότε που υπήρχε η επικυριαρχία του κομμουνισμού με τη διεθνοποίηση; Απέναντι στη διεθνοποίηση του κομμουνισμού εμείς αναπτύξαμε στο λαό τα εθνικά αντανακλαστικά. Ονομάσαμε την Κοινωνία των Εθνών, «Κοινωνία των Εθνών» και όχι «των Κρατών», ονομάσαμε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, «Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών» και όχι «Οργανισμό Ηνωμένων Κρατών», ακριβώς για να αναπτύξουμε εθνικά αντανακλαστικά.
Τώρα τους λέμε, καταργήστε τα αυτά τα αντανακλαστικά γιατί ακριβώς πρέπει να υπηρετήσουμε την παγκοσμιοποίηση που είναι η άλλη πλευρά της διεθνοποίησης. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και όταν μιλάτε για κοινή ενεργειακή πολιτική, σημαίνει να δεσμεύσετε τα κράτη να μην μπορούν να έχουν δική τους εθνική ενεργειακή πολιτική. Εάν δεν έχουν δική τους εθνική ενεργειακή πολιτική, σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν καλύτερες σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου που έχουν πετρέλαια ή με τη Ρωσία που έχει ενέργεια. Επομένως, καθιστάτε ομήρους όλους τους λαούς, όλα τα κράτη. Και αυτό, βεβαίως, οι λαοί το αντιλαμβάνονται και γι’ αυτό θα αντιδράσουν.
Leopold Józef Rutowicz (NI). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της εξαρτάται από όλες τις οικονομικές οντότητες που επιχειρούν επιτυχώς στην παγκόσμια αγορά. Αυτό απαιτεί όλα τα κάπως βραδυπορούντα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να εργαστούν αποτελεσματικά. Απαιτεί επίσης οι διαθέσιμοι πόροι να εστιάσουν σε εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Οι νομικές διατάξεις και οι εσωτερικές λειτουργικές διαδικασίες πρέπει να προσαρμοστούν στις τρέχουσες ανάγκες. Συνεπώς, ζητώ να εγκριθούν με τη διαδικασία του επείγοντος οι αλλαγές που πρότεινε ο Πρόεδρος.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι δημοσιονομικές προοπτικές δεν είναι τόσο καλές όσο θα μπορούσαν να είναι και ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, που πλήττουν διαφόρους τομείς της οικονομίας. Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν. Θέματα που αφορούν πολλούς τομείς της οικονομίας, όπως τη γεωργία, πρέπει απλά να αντιμετωπιστούν με τη διαδικασία του επείγοντος, το ίδιο δε ισχύει μεταξύ άλλων και για τον τομέα της ενέργειας. Αυτό θα επιτρέψει στην οικονομία της Ευρώπης να αναπτυχθεί ικανοποιητικά στο μέλλον.
Othmar Karas (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, όλοι νοιώθουμε ότι αυτές είναι καλές ημέρες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οδηγία για τις υπηρεσίες και οι δημοσιονομικές προοπτικές έχουν μπει στην τελική ευθεία, ο απολογισμός του πρώτου εξαμήνου της προεδρίας του Συμβουλίου είναι καλός, οι ΜΜΕ, οι νέοι, η έρευνα, τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και πολλά ακόμα είναι τομείς που βγήκαν κερδισμένοι.
Ας θυμηθούμε: πριν από ένα χρόνο απέτυχε η σύνοδος κορυφής, στις συζητήσεις της κυριάρχησαν οι αλληλοκατηγορίες, όλοι έλεγαν ότι η ΕΕ περνάει κρίση. Πριν από έξι μήνες ακυρώθηκε η σύνοδος κορυφής, η ΕΕ φαινόταν να έχει παραλύσει, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και το Κοινοβούλιο απέρριψε με μεγάλη πλειοψηφία το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου. Και ποια είναι η κατάσταση σήμερα; Έχουμε ένα Κοινοβούλιο που απέδειξε ότι μπορεί να γίνει κινητήρια δύναμη για την πρόοδο, τρία θεσμικά όργανα που δεν κατέθεσαν τα όπλα και ένα Συμβούλιο που είναι και πάλι ικανό για διαπραγματεύσεις και ικανό να εργαστεί με επιτυχία. Επαναφέραμε όλοι μαζί την ΕΕ στην πορεία της. Όλοι συναισθάνονται ότι αυτήν την επιτυχία δεν μπορούμε να τη διαχωρίσουμε –και εγώ δεν θέλω να το κάνω– από την προεδρία του Συμβουλίου και τον πρόεδρό του Wolfgang Schüssel. Η πείρα του, ο επαγγελματισμός του, ο τρόπος που εργάζεται και το γεγονός ότι προτιμά τα έργα αντί για μεγάλα λόγια, μας συνένωσαν και κατέστησαν δυνατό τον σημερινό απολογισμό. Ευχαριστούμε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό ως Αυστριακοί.
Οι δημοσιονομικές προοπτικές μετατόπισαν συνολικά 7,9 δισ. ευρώ. Με το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής και με την οδηγία για τις υπηρεσίες έχουμε το πιο δυνατό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να εκπληρωθούν οι στόχοι που θέσαμε.
Hannes Swoboda (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα προσπαθήσω να παραμείνω στα γεγονότα. Είναι γεγονός ότι ασφαλώς σημειώθηκαν κάποιες πρόοδοι στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, ειδικά και στο τελευταίο Συμβούλιο. Ωστόσο, κύριε Προεδρεύων, τώρα το θέμα είναι η υλοποίηση. Θα ήθελα να εξετάζαμε πολύ περισσότερο τα σχετικά με την υλοποίηση και την υποδομή. Αναφέρθηκε ήδη ο κ. Poul Rasmussen και η πρωτοβουλία του.
Τη Δευτέρα εγκρίναμε τις οδηγίες για τα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα. Τώρα όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση. Εφόσον τα χρήματα που υπάρχουν για αυτόν τον σκοπό στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό είναι πολύ λίγα, θα πρέπει να βρεθούν εθνικοί προϋπολογισμοί που θα συνεισφέρουν κι αυτοί. Είπατε ότι έχουμε κοινά μελήματα και ότι ο καθένας πρέπει να καταβάλει προσπάθειες. Βέβαια, δεν βλέπω να το κάνουν όλοι αυτό ακόμα, ελπίζω όμως ότι θα συμβεί.
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική –αυτό το λέω τώρα προς την Επιτροπή– αυτό το ζητούσαμε από την αρχή, από τότε που άρχισε τη θητεία της η Επιτροπή. Γίνεται καθυστερημένα, αλλά γίνεται, και ελπίζω ότι αυτό το εξάμηνο θα γίνουν κάποιες σχετικές δηλώσεις.
Κύριε Πρόεδρε του Συμβουλίου, έχετε δίκιο λέγοντας πως η πολιτική για την ατομική ενέργεια είναι εθνική υπόθεση. Εγώ υποστηρίζω φυσικά τη γραμμή της Αυστρίας, όμως το θέμα της ασφάλειας και το θέμα της διάδοσης, μαζί με την επαναφορά της ατομικής ενέργειας, θα παίξει μεγάλο ρόλο και εδώ θα ήθελα μεγαλύτερη κινητοποίηση.
Σχετικά με την έρευνα και την ανάπτυξη, εξετάζοντας τον κατάλογο που περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου, τον βλέπω μάλλον θλιβερό. Υπάρχουν δύο χώρες, συγκεκριμένα η Σουηδία και η Φινλανδία, που βρίσκονται πολύ μπροστά και αυτό δίνει τη δυνατότητα να φθάσουμε τον στόχο του 3%. Και στην Αυστρία δεν είμαστε δυστυχώς ακόμα σε σημείο ώστε να μπορούμε πραγματικά να φθάσουμε το 3%. Και εδώ ισχύει ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες, ιδίως όσοι έχουν μεγαλύτερο εισόδημα και μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, προκειμένου να φθάσουμε στον στόχο μας του 3%.
Και μια τελευταία παρατήρηση για την οδηγία για τις υπηρεσίες: σας ευχαριστώ για την υποστήριξη. Πρόκειται για ένα ουσιαστικό στοιχείο της κοινωνικής Ευρώπης, αν μπορέσουμε να το περάσουμε στο Σώμα και μπορέσετε κι εσείς να το περάσετε στο Συμβούλιο. Αυτό είναι καθοριστικό. Αναφερθήκατε στους εργοδότες, όχι όμως και στους εργοδότες του συνεταιριστικού τομέα –και αυτό είναι πολύ σημαντικό– ούτε και στους εκπροσώπους των εργαζομένων που συνέβαλαν σημαντικά σε μια κοινωνική Ευρώπη.
Alexander Lambsdorff (ALDE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, πράγματι, αυτή η εαρινή σύνοδος κορυφής δεν απέτυχε. Ωστόσο, επαναλήφθηκαν ορισμένα λάθη του παρελθόντος που θεωρώ ότι είναι αξιοκατάκριτα.
Η υπόσχεση για δημιουργία 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας θυμίζει έντονα την πρώτη σύνοδο της Λισαβόνας. Επίσης, μάλλον ρητορική είναι και η επικέντρωση στη νεολαία, αν κρίνουμε όμως από το παράδειγμα της Γαλλίας, οι νέοι δεν φαίνεται να της έδωσαν μεγάλη σημασία. Το ταμείο για την παγκοσμιοποίηση είναι κατά τη γνώμη μου μια ανταμοιβή σε εκείνους που αρνούνται να κάνουν μεταρρυθμίσεις· έχουμε τη διαρθρωτική πολιτική και την πολιτική συνοχής για την επίτευξη διαρθρωτικών αλλαγών.
Ο κ. Schulz έχει επίσης δίκιο όταν λέει πως τα κράτη μέλη δεν συμμετέχουν όσο πρέπει. Χθες έγινε στο Βερολίνο σύνοδος κορυφής για την ενέργεια, όπου συζητήθηκαν τα πάντα εκτός από το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από τα κράτη μέλη σε αυτό το μέτωπο. Έτσι, είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ενεργοποιείται επιτέλους και πάλι η Επιτροπή και κινεί διαδικασία κατά των κρατών μελών, και της Γαλλίας, για τον προστατευτισμό ως προς τις αγορές ενέργειας.
Επομένως, η απάντηση που χρειάζεται δεν πρέπει να είναι να δίνονται υποσχέσεις όπως στο παρελθόν, αλλά να καταστεί δυνατή η αύξηση του ανταγωνισμού. Η Επιτροπή κάνει επιτέλους πάλι γι’ αυτό κάτι που μας δίνει ελπίδες. Κατά τα άλλα, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να γίνει στις Βρυξέλλες και όχι στο Στρασβούργο.
Claude Turmes (Verts/ALE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα ενεργειακή πολιτική και πολιτική για τις μεταφορές. Κύριε Schüssel, πρέπει να δούμε αν η απόφαση για 20% περισσότερη ενεργειακή απόδοση και 15% ανανεώσιμες ενέργειες θα αποτελέσει πραγματικά επανάσταση. Είμαι πεπεισμένος ότι το σημαντικότερο εδώ είναι πως χρειαζόμαστε μια διαφορετική κουλτούρα ως προς τις μεταφορές και την ενέργεια. Τι εννοώ;
Αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε απόδοση, πρέπει να συμμαχήσουμε με τους τεχνίτες και τις τράπεζες για να προχωρήσουμε επιτέλους ως προς το θέμα των κτιρίων μας. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία με τις μεγαλουπόλεις για να κάνουμε και πάλι τις πόλεις μας πιο κατάλληλες και ευχάριστες για να ζούμε εκεί και χρειαζόμαστε λιγότερο όγκο κυκλοφορίας και μικρότερη κατανάλωση πετρελαίου για την κίνησή μας. Αυτό δεν νομίζω ότι επιτυγχάνεται ικανοποιητικά με αυτήν την πρωτοβουλία, αφού η Επιτροπή εξακολουθεί να στηρίζεται υπερβολικά στους μεγάλους ομίλους επιχειρήσεων και όχι στη συμμαχία με τις ΜΜΕ και με τους πολίτες.
Θα ήθελα να σας κάνω τρεις συγκεκριμένες ερωτήσεις, κύριε Schüssel: πρώτον, όσον αφορά την έρευνα για την ενέργεια, πώς θέλετε να δικαιολογήσετε στους πολίτες και τις ΜΜΕ της Αυστρίας το γεγονός ότι στο πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα δίνουμε ή σκοπεύουμε να δώσουμε πέντε φορές περισσότερα κονδύλια για την πυρηνική ενέργεια από ό,τι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Πώς θέλετε να διεξαγάγετε συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια στην Αυστρία και στην Ευρώπη όταν ο κ. Barroso διαγράφει από την Πράσινη Βίβλο την λέξη «κίνδυνος» σε σχέση με την ατομική ενέργεια; Κύριε Barroso, ένας διάλογος χωρίς ιδεολογική χροιά θα ήταν ένας διάλογος στον οποίο θα συζητήσουμε και για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας.
Κύριε Schüssel, η ευθύνη για να διεξαγάγουμε μια αντικειμενική συζήτηση είναι δική σας και δεν μπορείτε να υπεκφεύγετε έτσι απλά και να κρύβεστε πίσω από την εθνική ανεξαρτησία των κρατών.
Helmuth Markov (GUE/NGL). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, αν υιοθετήσουμε μία διπλή προσέγγιση της στρατηγικής της Λισαβόνας –από τη μια με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κι από την άλλη με τα εθνικά προγράμματα– ασφαλώς αναρωτιέμαι αν ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε τώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού αρκεί για τη διάθεση των απαραίτητων πόρων. Εγώ λέω ότι δεν αρκεί και το ίδιο ισχύει για τους εθνικούς προϋπολογισμούς: οι πόροι που χρειάζονται για την έρευνα και την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, απλά δεν αυξάνονται αρκετά.
Στη σύνοδο κορυφής είπατε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τις ΜΜΕ και αυτό είναι σωστό. Όταν όμως θέλει κανείς να κάνει κάτι για τις ΜΜΕ και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πρέπει να κάνει κάτι για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, οι οποίες δυστυχώς δεν αυξάνονται στα κράτη μέλη. Πρέπει να κάνει κάτι για να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση, και ασφαλώς δεν ενισχύετε την εσωτερική ζήτηση όταν μειώνετε τα εισοδήματα, όταν θέλετε να παρατείνετε τα εργάσιμα χρόνια και όταν αντικαθιστάτε τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης που είναι βασισμένα στην αρχή της αλληλεγγύης με συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτός είναι ένας εντελώς λανθασμένος δρόμος γι’ αυτό.
Πρέπει, αντίθετα, να αντικαταστήσουμε τη στρατηγική της Λισαβόνας με μια στρατηγική ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αειφορίας. Κοιτάξτε τα αποτελέσματα: το όριο της φτώχειας δεν έχει αλλάξει, παραμένει από το 2000 μέχρι σήμερα στο 16%. Στο ίδιο διάστημα, η μακροχρόνια ανεργία αυξήθηκε από 3,9% σε 4,1%. Το ποσοστό της απασχόλησης σημείωσε ασήμαντη αύξηση, από 63% σε 64%. Απέχουμε πάρα πολύ από τους στόχους που ορίσαμε, κι αυτό συμβαίνει επειδή η στρατηγική είναι εσφαλμένη. Αυτή η στρατηγική της Λισαβόνας με τη σημερινή της κατεύθυνση δεν πρόκειται να μας οδηγήσει πουθενά.
Johannes Blokland (IND/DEM). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, σήμερα, ξανακοιτάμε τα αποτελέσματα της Εαρινής Συνόδου Κορυφής, ωστόσο, πρόκειται για ακόμη μία συνάντηση αρχηγών κυβερνήσεων που απέβη τελείως άκαρπη. Οι Κάτω Χώρες ήδη εξέφρασαν την άποψη ότι δύο ευρωπαϊκές σύνοδοι κορυφής τον χρόνο για τη λήψη αποφάσεων αρκούν και με το παραπάνω· θα συνηγορούσα υπέρ της κατάργησης αυτών των συνόδων κορυφής άγονων συζητήσεων, διότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν φαίνεται αδύνατο να εκπληρωθούν άμα τη επιστροφή στην πατρίδα. Δεν χρειάζεται παρά να αναφέρω τη Γαλλία προς επίρρωση του επιχειρήματός μου. Οι γαλλικές εταιρείες ενέργειας πραγματοποιούν εξαγορές ξένων εταιρειών, αλλά τα σύνορα παραμένουν κλειστά για εξαγορές από ξένες εταιρείες στη Γαλλία, και τώρα που η οδηγία για τις υπηρεσίες έχει «παγώσει», οι ξένοι εργαζόμενοι επίσης εμποδίζονται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένα βήμα εμπρός συνοδεύεται από δύο βήματα πίσω.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ταραχές στη Γαλλία δείχνουν πόσο δύσκολη είναι η μεταρρύθμιση του κοινωνικού συστήματος. Η διαδικασία της Λισαβόνας βρίσκει σε σκόπελο, στη διαμαρτυρία του εκλογικού σώματος. Θα χρειαστεί να καταστήσουμε απολύτως σαφές στην προστατευτική Γαλλία επίσης, όμως, ότι το κοινωνικό σύστημα είναι μη βιώσιμο χωρίς μεταρρυθμίσεις. Η ΕΕ δεν πρέπει πλέον να ανεχθεί την τροχοπέδη της Γαλλίας. Αν μια ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής αρχηγών κυβερνήσεων κατέληγε σε σχετική απόφαση και την επέβαλε, τότε η συνεδρίαση θα δικαιολογούνταν πλήρως.
Jana Bobošíková (NI). – (CS) Κύριε Πρόεδρε, διάβασα προσεκτικά τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οφείλω να πω ότι είμαι λίαν απογοητευμένη. Είναι επιφανειακά και πρωτίστως υποκριτικά.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζει στα συμπεράσματα την εξαιρετική σημασία της δημιουργίας ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και εξαίρει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας, μιλώντας για την ανάγκη στήριξής τους και στήριξης της επιχειρηματικότητας εν γένει, δυστυχώς όμως δεν πρόκειται παρά για διακηρύξεις που μένουν στα χαρτιά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχασε μία μοναδική ευκαιρία να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. Περίμενα οι πολιτικοί να βρουν το σθένος να υποστηρίξουν τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής αναφορικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά, ιδίως την αρχή της χώρας προέλευσης και ότι το Συμβούλιο θα έστελνε καθαρά μηνύματα ότι σκόπευε σοβαρά να αναπτύξει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Αυτό δεν συνέβη, όμως. Το Συμβούλιο επέλεξε τις ευνουχισμένες και λαϊκιστικές προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κατέληξε να μην κάνει απολύτως τίποτα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πέρα από το να εκφράσει μερικά ενθαρρυντικά λόγια. Δεν βλέπω με ποιον τρόπο μπορεί αυτό να είναι ο δρόμος για την εκπλήρωση της Στρατηγικής της Λισαβόνας και της μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας.
João de Deus Pinheiro (PPE-DE). – (PT) Κατά την άποψή μου, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη επισημάνθηκαν ορθώς από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: η παγκοσμιοποίηση, το δημογραφικό ζήτημα, καίριας σημασίας τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως η ενέργεια και οι υπηρεσίες, η έρευνα και ανάπτυξη, η καινοτομία, η εκπαίδευση, η απασχόληση και η οικονομική μεγέθυνση.
Ποιο είναι όμως το αίσθημα που μένει σε κάποιον; Μολονότι από τη μια πραγματοποιήθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος στο πεδίο της ενέργειας –πρόοδος που πριν από έξι μήνες θα φάνταζε αδιανόητη– υπήρξαν άλλα πεδία όπου δυστυχώς δεν σημειώσαμε ανάλογη πρόοδο. Πού οφείλεται αυτό; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας διέπραξε το ύψιστο αμάρτημα να μην αναθέσει στην Επιτροπή την ευθύνη για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής και να μην αποτελέσει η τελευταία το εστιακό της σημείο.
Η Επιτροπή κατέβαλε τώρα μια προσπάθεια και αυτός είναι ο λόγος που σημειώθηκε πρόοδος. Πρέπει, ωστόσο, να γίνουν πολύ περισσότερα. Τα κράτη μέλη πρέπει να αναθέσουν στην Επιτροπή την ευθύνη και τους πόρους που θα διευκολύνουν αυτή την τόσο απαραίτητη πρόοδο. Ως προς αυτό, οφείλω να πω ότι επικροτούμε ολόψυχα τη στήριξη που δόθηκε στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Εν πάση περιπτώσει, δεν έχει νόημα να έχουμε 25 ευρωπαϊκές πολιτικές για την έρευνα, που δεν κατευθύνονται στον καίριο στόχο της οικονομίας της γνώσης και που εξακολουθούν να στερούνται πόρων και κρίσιμης μάζας ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν με πιο ανεπτυγμένες οικονομίες.
Συνεπώς, αν θέλουμε σήμερα να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας είναι ζωντανή και αν θέλουμε να εφαρμοστεί ταχέως, πρέπει να δώσουμε στην Επιτροπή τους πόρους που θα της επιτρέψουν να δημιουργήσει και να θέσει σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας, πράγμα που, κατά τη γνώμη μου, θα αποτελέσει πολύ σημαντικό βήμα.
Bernard Poignant (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, οι Γάλλοι θα συγκρατήσουν δύο πράγματα από το Συμβούλιο. Το πρώτο είναι ότι όταν ένας Γάλλος μιλά αγγλικά, ο Πρόεδρος εγκαταλείπει την αίθουσα. Το δεύτερο είναι ότι όταν ένας δημοσιογράφος τον ρωτάει αν πρέπει να εφαρμοστεί ένας νόμος που έχει δημοσιευτεί, η απάντηση είναι «ναι» στις Βρυξέλλες και «όχι» στο Παρίσι!
«Πρέπει να συνηθίσετε σε αυτήν την ιδέα, όσο σκληρά κι αν εργαστήκατε», αυτό είναι εκείνο που συγκράτησαν οι Γάλλοι. Αυτή η χώρα βράζει ολόκληρη· σε δέκα μήνες γνώρισε τρεις εξεγέρσεις: η πρώτη εκδηλώθηκε στις κάλπες και εξέφραζε ένα είδος εχθρότητας έναντι του καπιταλισμού· η δεύτερη με τις συγκρούσεις στα προάστιά μας εξέφραζε ένα είδος εξέγερσης κατά των διακρίσεων· η τρίτη με την απεργία και τις διαδηλώσεις εκφράζει ένα είδος εξέγερσης κατά της εργασιακής ανασφάλειας σε όλες της τις εκφάνσεις. Εξ αυτού, συνάγω −και συγχωρείστε μου που στέκομαι λίγο παραπάνω στη χώρα μου− ότι για το επόμενο Συμβούλιό σας μάλλον παρά για το τωρινό, ασχέτως με το τι κάνατε σε αυτό, υπάρχει μια προσδοκία στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε: η αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Οι συμπολίτες μας αισθάνθηκαν ότι αυτή την περίοδο υπήρξε πολύ μεγαλύτερη δόση συμφεροντολογικών σκοπιμοτήτων. Η Γαλλία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, διότι δεν είναι ξένη προς αυτή τη στάση, δεν είναι η μόνη όμως. Συνεπώς, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη και πίστη μεταξύ μας, όπως δηλοί και η λατινική ρίζα της λέξης. Πρέπει η Επιτροπή και το Συμβούλιο να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Μια άλλη πτυχή αφορά την προστασία, διότι κατά κάποιον τρόπο, οι συμπολίτες μας φοβούνται ότι η Ευρώπη δεν τους προστατεύει επαρκώς. Καλή τύχη!
Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL). – Κύριοι Πρόεδροι του Συμβουλίου και της Επιτροπής, εσείς πανηγυρίζετε και αυτοεπαινείσθε. Είσθε πολύ χαρούμενοι για τα αποτελέσματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής. Πιστεύετε ότι το ίδιο νοιώθουν και οι ευρωπαίοι πολίτες;
Πιστεύω πως όχι. Και αυτό γιατί η αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας που προωθείτε θυσιάζει τους πυλώνες της συνοχής και του περιβάλλοντος στο όνομα μιας νεοφιλελεύθερης εκδοχής περί ανταγωνιστικότητας. Ο περίφημος όρος «Flexicurity» αυτό ακριβώς περιγράφει.
Μετά από πέντε χρόνια αποτυχίας θέτετε φιλόδοξους στόχους και μάλιστα με χρονοδιαγράμματα δεσμευτικά για θέσεις απασχόλησης, έρευνα, ενέργεια, ανάπτυξη, και την ίδια ώρα ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από ακραία ευρωτσιγκουνιά και έλλειψη φιλοδοξιών.
Με τι πόρους και ποιες πολιτικές θα πετύχετε αυτούς τους στόχους, όταν κρίσιμοι τομείς, όπως τα διαρθρωτικά ταμεία, τα διευρωπαϊκά δίκτυα, η πολιτική για την προστασία των καταναλωτών και την υγεία, η έρευνα, η εκπαίδευση, υποφέρουν από δραστικές περικοπές πόρων;
Εσείς πιστεύετε ότι θα πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει; Η πολιτική μου ομάδα δεν το πιστεύει και γι’ αυτό διαφωνεί με την πολιτική σας.
Nils Lundgren (IND/DEM). – (SV) Κύριε Πρόεδρε, το ευρωπαϊκό κατεστημένο έχει μια οδυνηρή συνήθεια να χρησιμοποιεί τρομοκρατικές πράξεις, φυσικές καταστροφές, πολιτικές κρίσεις και απότομες οικονομικές διαταραχές για τους πολιτικούς του στόχους. Ο δικαιολογημένος φόβος του κόσμου, η αγωνία του και η πολιτική του δέσμευση χειραγωγούνται προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας για ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος. Αυτός είναι ο λόγος που συχνά αναγκαστήκαμε, εδώ στο Σώμα, να ακούμε ατελείωτο αριθμό ομιλιών που είχαν ως πηγή έμπνευσης τις τρομοκρατικές πράξεις στη Μαδρίτη και στο Λονδίνο, την καταστροφή που προξένησε το παλιρροϊκό κύμα στον Ινδικό Ωκεανό ή τους κινδύνους για πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι ομιλητές, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, συχνά χρησιμοποίησαν ξεδιάντροπα αυτά τα τραγικά και μοιραία γεγονότα για να προωθήσουν μια κρυμμένη ατζέντα: τον αγώνα για ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος.
Τώρα ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης οδηγείται σε κρίση και έχουμε μια από τα ίδια. Οι 25 κυρίες και κύριοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχουν ιδέα πώς θα είναι η ενεργειακή τεχνολογία και πολιτική σε δέκα χρόνια. Συνεπώς, δεν πρέπει να θεσπίσουν ποσοστά για τα βιοκαύσιμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η κάθε χώρα πρέπει να πειραματιστεί αυτόνομα και να αναζητήσει λύσεις σε μια ελεύθερη αγορά ενέργειας. Καθήκον της ΕΕ είναι να διατηρήσει μια ελεύθερη αγορά ενέργειας και να συντονίσει τις επενδύσεις σε υποδομές.
Philip Claeys (NI). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Barroso, ανέφερε τη γήρανση του πληθυσμού και την παγκοσμιοποίηση ως δύο από τις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Είναι σημαντικό να θέσουμε το πρώτο στην κορυφή της πολιτικής μας ατζέντας. Η γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη είναι, στην πράξη, όχι τόσο μια πρόκληση όσο ένα πρόβλημα που απειλεί τη ζωή, όχι μόνο όσον αφορά το να κρατήσουμε άθικτα τα συστήματα κοινωνικής μας ασφάλισης, και άρα τις οικονομίες μας, αλλά πολύ απλά και το να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη συνέχεια των ευρωπαϊκών λαών.
Επιπλέον, ενίοτε προωθούνται λύσεις που το μόνο που κάνουν είναι να επιδεινώνουν τα πράγματα. Αναλογιστείτε μόνο την έκκληση για νέα, μαζικής κλίμακας μετανάστευση. Η Επιτροπή δημοσίευσε μια Πράσινη Βίβλο σε μια προσπάθεια να διερευνήσει αυτή την κατεύθυνση. Ενώ αυτό μπορεί να εξυπηρετεί τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα ορισμένων εταιριών ή βιομηχανιών, σε καμία περίπτωση να μην υπολογίζετε στην υποστήριξη της κοινής γνώμης για αυτό το θέμα. Ήδη, ως έχει η κατάσταση, υφίστανται ανυπολόγιστα προβλήματα. Αν η ΕΕ θέλει να αποξενωθεί ακόμη περισσότερο από το κοινό, τότε πρέπει να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση. Μια πραγματική λύση είναι να ενθαρρύνουμε τις νέες οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά και να δημιουργήσουμε ένα πρόσφορο κλίμα για αυτό το πράγμα. Αν δεν γίνει αυτό, οι στόχοι της Λισαβόνας δεν θα είναι παρά λέξεις κενές περιεχομένου.
Alejo Vidal-Quadras Roca (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, δεδομένων των μεγάλων προσδοκιών κατά τη διάρκεια των εβδομάδων πριν από το Εαρινό Συμβούλιο, όσον αφορά την πιθανότητα δημιουργίας μιας κοινής πολιτικής ενέργειας, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σε αυτόν τον τομέα είναι, αφενός, ελπιδοφόρα, αλλά, αφετέρου, απογοητευτικά.
Είναι ελπιδοφόρα υπό την έννοια ότι, για πρώτη φορά, ένα κείμενο του Συμβουλίου περιλαμβάνει μια παράγραφο αφιερωμένη αποκλειστικά στη δρομολόγηση της κοινής ενεργειακής πολιτικής, διότι επισημαίνει θέματα στα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιμένει εδώ και πολύ καιρό, όπως η σωστή εφαρμογή των ισχυουσών οδηγιών, η ανάγκη να εκπληρώσουν τα κράτη μέλη τις δεσμεύσεις τους στον τομέα στον διασυνδέσεων, η έλλειψη επενδύσεων στις υποδομές και στην έρευνα και ανάπτυξη και η ανάγκη ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας: μια σειρά προτάσεων τις οποίες ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη θα εκπληρώσουν το συντομότερο δυνατό.
Ας δούμε όμως τα γεγονότα. Για άλλη μία φορά, το Συμβούλιο έδειξε έλλειψη οράματος και φιλοδοξίας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. Με εξαίρεση ορισμένα θέματα, όπως η ανάγκη να μιλάμε με μία φωνή στην παγκόσμια σκηνή και η πιθανή δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, τα υπόλοιπα μέτρα προβλέπονται ήδη σε διάφορες ισχύουσες οδηγίες και σε συμφωνίες προηγούμενων συνόδων κορυφής.
Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων σχετικά με τα πολιτικά εμπόδια που προβάλουν ορισμένες κυβερνήσεις στη σωστή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Τα συμπεράσματα που υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς δεν μπορούν να υπογραφούν όταν, ταυτόχρονα, προβάλλονται εθνικοί πρωταθλητές και εφαρμόζεται μια μορφή προστατευτισμού που πλήττει σοβαρά τη διαδικασία της ολοκλήρωσης.
Θα ολοκληρώσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας στο Συμβούλιο ότι είμαστε ικανοποιημένοι με την πρότασή του να εκπληρωθούν οι υφιστάμενες υποχρεώσεις, αλλά απογοητευμένοι για το γεγονός ότι δεν έχει το πολιτικό θάρρος να θεσπίσει μια πραγματική κοινή ενεργειακή πολιτική, την οποία ζητούν αυτό το Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την οποία η Ένωση χρειάζεται επειγόντως, διότι το μέλλον της εξαρτάται από αυτή.
Enrique Barón Crespo (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, έχω τρία μηνύματα για σας. Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ιδιαίτερα τον Καγκελάριο Schüssel για την υποστήριξη που πρόσφεραν στην ισπανική κυβέρνηση για την έναρξη της μακράς διαδικασίας καταπολέμησης της τρομοκρατίας μετά την παύση του πυρός που ανακοίνωσε η τρομοκρατική οργάνωση ETA. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Δεύτερον, χαιρετίζω το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δέχτηκε την ισπανο-σουηδική πρωτοβουλία για ένα σύμφωνο για την ισότητα των φύλων, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς προόδου στην Ευρώπη.
Τρίτον, θα αναφερθώ στην ενεργειακή πολιτική. Τουλάχιστον αρχίζουμε να μιλάμε για ενεργειακή πολιτική αλλά, αντί να επιτιθέμεθα στον προστατευτισμό, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ενεργειακή πολιτική και πρέπει να ξεκινήσουμε δημιουργώντας ένα ισότιμο πλαίσιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ελευθερωμένες αγορές στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να θέσουμε τέλος στα τείχη και να δημιουργήσουμε ευρωπαϊκή πολιτική.
Εκτός από το να νουθετεί τους άλλους, η Επιτροπή πρέπει να εκτελεί και τα καθήκοντά της. Θα ήταν ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να μάθουμε τι πιστεύει η Επιτροπή, από ευρωπαϊκής άποψης, για τον αγωγό φυσικού αερίου της Βαλτικής και για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Επιπλέον, έχοντας δεχτεί τις απόψεις του Κοινοβουλίου σχετικά με την οδηγία για την ελευθέρωση των υπηρεσιών, η Επιτροπή θα πρέπει να μας προσφέρει μία οδηγία σχετικά με τις υπηρεσίες γενικού οικονομικού συμφέροντος. Διότι δεν μιλάμε για αγορά, αλλά για υπηρεσίες κοινής ωφελείας και για εταιρείες που παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες, και η Επιτροπή είναι υποχρεωμένη να κάνει το καθήκον της.
Sergej Kozlík (NI). – (SK) Θέλω να επισημάνω δύο πράγματα: η Ευρώπη έχει και θα συνεχίσει να έχει επείγουσα ανάγκη για ενέργεια. Ωστόσο, λόγω πίεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λόγω μιας αδύναμης εθνικής κυβέρνησης, η Σλοβακία θα πρέπει να κλείσει δύο μονάδες του πυρηνικού σταθμού στο Jaslovské Bohunice μέχρι το 2008. Με δεδομένες τις προδιαγραφές ασφαλείας αυτών των μονάδων, κάλλιστα θα μπορούσαν να παραμείνουν σε λειτουργία τουλάχιστον μέχρι το 2015.
Η Σλοβακία θα λάβει ελάχιστο τμήμα του ποσού που θα απαιτηθεί για το κλείσιμο αυτών των μονάδων από κοινοτικούς πόρους. Φέτος, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία δύο πανευρωπαϊκής σημασίας νέα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων στη Σλοβακία. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα μεταφορών θα παλέψει για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα προκύψουν σχετικά με την παράδοση των προμηθειών και την αποστολή τελικών προϊόντων. Ωστόσο, στο πλαίσιο των μακροπρόθεσμων δημοσιονομικών προοπτικών, η Ευρωπαϊκή Ένωση μειώνει τους πόρους που διατίθενται για τα διευρωπαϊκά δίκτυα κατά 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό ουδόλως θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών της Σλοβακίας στην πολιτική της ΕΕ.
Timothy Kirkhope (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, ξεκινώ χαιρετίζοντας τη σταθερή θέση του Συμβουλίου αναφορικά με την κατάσταση στη Λευκορωσία και τις κυρώσεις που έχουν συμφωνηθεί.
Όσον αφορά την ατζέντα της Λισαβόνας, χαιρετίζω πολλά από τα συμπεράσματα της Προεδρίας αλλά, δυστυχώς, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη βρει μια απάντηση στην υφιστάμενη οικονομική δυσπραγία της. Οι κυβερνήσεις εύκολα υπογράφουν δηλώσεις προθέσεως, αλλά δύσκολα πραγματοποιούν όσα πρεσβεύουν.
Όσον αφορά την οδηγία για τις υπηρεσίες, παραδέχομαι ότι με δυσαρέστησε ο συμβιβασμός του Συμβουλίου. Καλούσα συνεχώς τη βρετανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο να προχωρήσουν περαιτέρω προς μια κατεύθυνση ελευθέρωσης, αλλά τα λόγια μου ήταν φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ο κ. Μπλερ λέει αυτά που θέλουν να ακούσουν οι πολίτες· ισχυρίζεται ότι διαδραματίζει ηγετικό ρόλο και ότι η υπόλοιπη Ευρώπη συμμορφώνεται, αλλά φρονώ ότι απατάται – και δεν είναι η πρώτη φορά. Μια οδηγία για την πραγματική ελευθέρωση των υπηρεσιών θα ήταν το πιο ουσιαστικό σημάδι της μεταρρύθμισης της Ευρώπης, κάτι που χρειάζεται απεγνωσμένα τώρα και όχι σε κάποια αόριστη στιγμή στο μέλλον.
Η πιο απογοητευτική πλευρά του Συμβουλίου ήταν, ωστόσο, η ουσιαστική αποτυχία των ηγετών να μιλήσουν με σθένος για το διογκούμενο κύμα προστατευτισμού. Περιμέναμε να ακούσουμε κάτι –τουλάχιστον ένα μνημόνιο– από τον κ. Μπερλουσκόνι, καθώς φαίνεται ότι έχει μιλήσει προσφάτως για όλα τα υπόλοιπα θέματα, και από τον κ. Μπλερ. Όμως, τι συνέβη; Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα μπορούσε να καταστήσει σαφή την αποφασιστικότητά του να εναντιωθεί στον προστατευτισμό που απειλεί την ευημερία της Ευρώπης και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Ήταν η τέλεια στιγμή να δείξει το Συμβούλιο στους πολίτες ότι είναι αποφασισμένο να κάνει το σωστό, αλλά δεν τα κατάφερε.
Και πάλι, εναπόκειται στον Πρόεδρο να επιχειρηματολογήσει. Τον συγχαίρω για τη συνεχή αποφασιστικότητά του επί του θέματος. Την περασμένη εβδομάδα, είπε στη Φλωρεντία ότι οι εθνικές κυβερνήσεις ενδίδουν σε λαϊκίστικους πειρασμούς. Συμφωνώ. Είναι καιρός να σκεφτούμε τι δράση πρέπει να αναλάβουμε ενάντια σε αυτούς που θέλουν να εναντιωθούν στους βασικούς κανόνες της ενιαίας αγοράς.
Επίσης, συγχαίρω τον κ. Barroso για τη δράση που ανέλαβε χθες για την επιβολή περιορισμών στους ενεργειακούς γίγαντες της Ευρώπης, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη βιομηχανική δύναμή τους για να παρακωλύσουν τον ανταγωνισμό και να στρεβλώσουν την αγορά. Αυτήν τη νομική δράση ενάντια σε όσους προσπαθούν να περιορίσουν μια ανοιχτή ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας θα την επιδοκιμάσουν όσοι από εμάς πιστεύουν στις ελεύθερες αγορές και στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς.
Πρόεδρος. Θα ήθελα να καλωσορίσω την αντιπροσωπεία Άγιων Βασίληδων στο θεωρείο. Είναι κάπως εκτός εποχής – ελπίζω ότι θα συμπεριφερθείτε καλά! Τουλάχιστον φοράτε τα σωστά χρώματα για σήμερα το πρωί – κόκκινο και άσπρο, όπως ακριβώς και εγώ.
Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (PSE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, φθάσαμε στο ενδιάμεσο στάδιο της Στρατηγικής της Λισαβόνας, με τρανταχτή αποτυχία μέχρι τώρα. Η προτεραιότητα της Ένωσης πρέπει τώρα να είναι η καινοτομία υπό την ευρύτερη δυνατή έννοια, μαζί με τις επενδύσεις στη γνώση. Αυτό θα οδηγήσει σε οικονομική μεγέθυνση και αύξηση της απασχόλησης. Κατά συνέπεια, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη ένα Συμβούλιο περικόπτει τις δαπάνες στην έρευνα και στα εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ποσοστά των περικοπών φθάνουν πραγματικά σε διψήφιους αριθμούς. Πώς μπορούν να δικαιολογηθούν τέτοιες αποφάσεις; Πώς υποτίθεται ότι μπορεί η Ένωση να ανταγωνιστεί, όταν η οικονομική της ανάπτυξη μόλις και μετά βίας είναι 2%, ο δε μέσος όρος της ανεργίας ανέρχεται σε 9%;
Ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τεθεί σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας, αν όμως σταδιακά αδυνατίσει περισσότερο, δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας επεκτεινόμενης Ένωσης. Επιπλέον, μια κάτισχνη Ευρώπη δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ινδία, οι οικονομίες των οποίων είναι ανθηρές.
Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε χθες στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές είναι βεβαίως καλοδεχούμενος και αναπτερώνει κάποια μικρή ελπίδα ότι η Στρατηγική της Λισαβόνας δεν θα παραμείνει απλώς στα χαρτιά, αλλά ότι θα καταστεί στόχος προτεραιότητας. Παραδόξως, όμως, συνεχίζει να εμφανίζεται στο τέλος της λίστας των δαπανών και μέχρι τότε οι κρατικοί πόροι έχουν συνήθως εξαντληθεί.
Jacek Emil Saryusz-Wolski (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, επικροτώ θερμά τη σθεναρή στάση που υιοθετήθηκε στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Λευκορωσία, καθώς και τη θέση που παρουσίασε στο Σώμα ο Καγκελάριος Schüssel. Ιδιαίτερης σημασίας είναι η διάκριση στην οποία προέβη το Συμβούλιο μεταξύ των αρχών της Λευκορωσίας και της κοινωνίας της Λευκορωσίας. Αυτή η σημαντική διάκριση προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως βάση για τη στρατηγική της Ένωσης έναντι της Λευκορωσίας. Δεν αρκεί, ωστόσο, να καταδικάζουμε απλώς τις εκλογικές νοθείες και τη χρήση βίας και να ζητούμε την απελευθέρωση των φυλακισμένων. Απαιτούνται ολοένα και περισσότερες στοχευμένες κυρώσεις. Η λίστα των ατόμων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στην Ένωση πρέπει να επεκταθεί και να παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνουν αρκετά για τη Λευκορωσία και αντιδρούν με υπερβολική βραδύτητα. Η Ένωση πρέπει να παρέχει πολύ ισχυρότερη και πιο εξειδικευμένη στήριξη στην κοινωνία των πολιτών στη Λευκορωσία. Η Λευκορωσία πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίστηκε άλλοτε η Ουκρανία. Πρώτον, πρέπει να ζητήσουμε να επαναληφθεί η διεξαγωγή των εκλογών, που ήταν εκλογές νοθείας. Δεύτερον, πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευμέγεθες ταμείο αλληλεγγύης για τη στήριξη της Λευκορωσίας, το οποίο να το διαχειρίζονται μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τρίτον, πρέπει να ζητήσουμε περισσότερα από τη συμβολική προσπάθεια που πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα ώστε να διασφαλιστεί πράγματι πρόσβαση σε ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση στη Λευκορωσία. Πρέπει να προσλαμβάνονται οι ίδιοι οι Λευκορώσοι για την παροχή ενημερωτικών εκπομπών. Τέταρτον, πρέπει να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής ορισμένων κοινοτικών προγραμμάτων, όπως το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, ώστε να συμπεριληφθούν η Λευκορωσία και η κοινωνία των πολιτών της. Πέμπτον, και αυτό είναι το τελευταίο που θέλω να επισημάνω, η Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να έχουν ισχυρότερη διπλωματική εκπροσώπηση στο Μινσκ.
Markus Ferber (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να κάνω μόνο δύο σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτον, χαίρομαι πολύ διότι επιτεύχθηκε χθες το βράδυ αυτή η συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο. Τώρα έχουμε αρκετόν καιρό ακόμα για να ξεκινήσει το 2007 πραγματικά η εφαρμογή όλων των προγραμμάτων. Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής, είμαστε βέβαιοι ότι θα εγκρίνετε και θα εξετάσετε πολύ σύντομα αυτά που έχουν καταφέρει τα κράτη μέλη μέσω της διαρθρωτικής πολιτικής, έτσι ώστε να μην χάσουμε χρόνο.
Η δεύτερη παρατήρηση, μια και μιλάμε και για τη σύνοδο κορυφής, είναι η εξής: εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να δώσει άνωθεν εντολή για την ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναπτυχθεί από κάτω προς τα επάνω. Φυσικά, κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, ελπίζω ότι όλα αυτά τα σωστά πράγματα που περιγράψατε σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθούν και θα εφαρμοστούν πραγματικά επί τόπου. Καθώς βλέπω ότι σήμερα στη Γερμανία χρειάζονται ακόμα εφτά με οχτώ εβδομάδες για την ίδρυση μιας επιχείρησης επειδή στέλνουμε τον κόσμο από τον Άννα στον Καϊάφα, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει κάτι στη βάση. Ελπίζω να συμβάλουν σε αυτό οι ωθήσεις που δώσατε. Θα ήθελα να πω στον κ. Schulz ότι οι πολίτες του Aachen, που είναι τόσο κοντά στα σύνορα, γνωρίζουν πόσο λίγο ανταγωνιστική είναι η γερμανική νομοθεσία ακόμα και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Wolfgang Schüssel, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για ορισμένα ενθαρρυντικά λόγια που ακούστηκαν σχετικά με το πρώτο μισό της αυστριακής Προεδρίας, εμείς όμως δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας –που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν– παρά θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά μαζί σας.
Θα κάνω μερικές σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτον, ως προς τους στόχους: τι θα θέλατε; Θέλετε να θέσουμε στόχους; Τότε ακολουθεί φυσικά η κριτική: και τι θα γίνει με την υλοποίησή τους; Ή μήπως να μην θέτουμε στόχους; Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να τολμάμε να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους που θα είναι ελέγξιμοι, διακινδυνεύοντας να μην τους επιτύχουν ίσως στο σύνολό τους όπως θέλαμε κάποιες χώρες ή και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, τα δέκα εκατομμύρια θέσεων εργασίας –δύο εκατομμύρια ετησίως– είναι ένας ρεαλιστικός στόχος.
Το 2005 καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας και τώρα η σχετικά καλή συγκυρία και η ανάκαμψη που αρχίζει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μας προσφέρει πραγματικά μια ευκαιρία –και θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό– που δεν θα πρέπει να την υποτιμάμε με τα λόγια μας. Φυσικά, εδώ χρειάζεται εθνική προσπάθεια και χρηματοδότηση της υποδομής. Εμείς στην Αυστρία, για παράδειγμα, το κάνουμε αυτό πολύ καλά και ακριβώς το ίδιο θα κάνουν κι άλλες χώρες. Όμως οι στόχοι είναι απαραίτητοι.
Λέω σε ορισμένους που υποστήριξαν πως θα πρέπει να καταργήσουμε εντελώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αυτό το θεωρώ πραγματικά λάθος. Πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο χρόνο και ενέργεια, ίσως μάλιστα να πρέπει να συναντιόμαστε συχνότερα –ίσως με λιγότερη φασαρία και θόρυβο στα μέσα ενημέρωσης. Αν όμως θέλουμε να επιτύχουμε οτιδήποτε, χρειάζεται πραγματική και σκληρή δουλειά.
Ένα δεύτερο σημείο είναι το εξής: ορισμένοι ομιλητές είπαν ότι δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με τις δημοσιονομικές προοπτικές και έκαναν συγκρίσεις μόνο με την αρχική πρόταση της Επιτροπής Πρόντι. Είσαστε όλοι ειδικοί και ξέρετε πολύ καλά ότι η εν λόγω πρόταση δεν ήταν ρεαλιστική. Δεν μπορούμε να λέμε τώρα ότι έχουμε 200 δισ. ευρώ λιγότερα από αυτά που είχαν προταθεί τότε. Αν συγκρίνουμε με όσα είχαμε τα τελευταία εφτά χρόνια, τώρα έχουμε αύξηση πάνω από 100 δισ..
Κυρίως στα προγράμματα που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Σώμα, έχουμε τεράστιες αυξήσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της έρευνας και της ανάπτυξης: για την επόμενη επταετία προβλέπεται αύξηση στον προϋπολογισμό πάνω από 75%. Το ποσόν που διατίθεται για τα διευρωπαϊκά δίκτυα διπλασιάστηκε και το ποσόν για τη διά βίου μάθηση αυξήθηκε κατά 50%, τώρα δηλαδή θα έχουν 30 000-40 000 επιπλέον νέοι σε ολόκληρη την Ευρώπη την ευκαιρία για μάθηση. Δόθηκαν 40% παραπάνω για την πολιτική γειτονίας και ο προϋπολογισμός για την εξωτερική πολιτική αυξήθηκε κατά 250%.
Έχουμε δύο δυνατότητες: η μία είναι να δώσουμε προς τα έξω το μήνυμα ότι όλα αυτά είναι πολύ λίγα. Τότε οι άνθρωποι θα το πιστέψουν διότι εσείς, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχετε μεγάλη αξιοπιστία στις εκλογικές σας περιφέρειες. Η δεύτερη είναι να πούμε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επίτευξη των στόχων που ορίσαμε. Τότε οι άνθρωποι θα το πάρουν αυτό στα σοβαρά και θα πουν ότι είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου. Επαναλαμβάνω ότι ο κάθε ένας από σας το ξέρει και γνωρίζει επίσης την θέση στην οποία βρίσκομαι: προσπαθώ να ισορροπήσω μεταξύ εκείνων που πρέπει να πληρώσουν και των αποδεκτών. Αυτά πρέπει να βγουν όλα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, το ξέρετε. Η μοναδική λύση είναι να δοθεί ένας νέος ορισμός των «ιδίων πόρων». Αυτή είναι η μόνη δυνατότητα αντιμετώπισης της κατάστασης.
Το ότι επιτύχαμε να γίνουν αυτές οι δημοσιονομικές προοπτικές είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Barroso και όλες τις Ομάδες, τον πρόεδρο του Σώματος και τους διαπραγματευτές. Δεν ήταν εύκολο, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε αμέσως να εργαζόμαστε. Σας ζητώ πραγματικά ευρεία υποστήριξη γιατί οι άνθρωποι θέλουν βέβαια να ακούσουν ότι προχωρούμε κάποια ζητήματα, κι όχι μόνο ότι διαπληκτίζονται οι Ομάδες ή τα θεσμικά όργανα. Το ερώτημα αν θα μπορούσαμε να βρούμε κάπου 500 εκατ. ευρώ επιπλέον ή αν το Συμβούλιο προσέφερε ήδη 500 εκατ. παραπάνω από όσα πρέπει δεν ενδιαφέρει κανέναν από τους πολίτες.
Αυτό που έχει σημασία είναι το ερώτημα αν μπορούμε τώρα να εργαστούμε για τα επόμενα εφτά χρόνια προς το συμφέρον των πολιτών και της Ευρώπης; Εγώ είμαι διατεθειμένος να το κάνω και ελπίζω ότι θα συνεργαστούμε εξίσου καλά στο θέμα του συντάγματος, κι έτσι τον Ιούνιο δεν θα έχουμε βέβαια ακόμα τη λύση, αλλά θα χαράξουμε έναν δρόμο για να καταλήξουμε σε μια καλύτερη νομική βάση την οποία όλοι χρειαζόμαστε.
(Χειροκροτήματα)
José Manuel Barroso, Πρόεδρος της Επιτροπής. (PT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, νιώθω ότι ήδη αναφέρθηκαν τα βασικά σημεία, θέλω όμως να σας παρουσιάσω μια σύνοψη της ανάλυσής μου σε σχέση με αυτή τη συζήτηση, που όπως διαπιστώνω στηρίζει ευρέως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μια έντιμη εκτίμηση θα αποκάλυπτε σίγουρα ότι αυτά τα αποτελέσματα επικροτήθηκαν συνολικά.
Είναι προφανές ότι δεν είναι όλα τα αξιότιμα μέλη του ΕΚ πλήρως ικανοποιημένα, διότι φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Κανείς πάντως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είδαμε αποτελέσματα στον ενεργειακό τομέα, στις ΜΜΕ, στην έρευνα, στους στόχους για την απασχόληση και συνολικά στο νέο σύστημα διακυβέρνησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας. Επιτεύχθηκε επίσης συναίνεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσον αφορά την οδηγία για τις υπηρεσίες.
Όσον αφορά την ενέργεια, θέλω να υπογραμμίσω ότι το έργο μας σίγουρα δεν τελείωσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης της Επιτροπής θα σας δείξουν ότι η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι θα διαφυλαχθούν όλες οι αρχές του κοινοτικού δικαίου: για παράδειγμα, η συμμόρφωση προς τις αρχές της εσωτερικής αγοράς και προς τους κανόνες του ανταγωνισμού. Αυτό αποτελεί ζωτικής σημασίας προϋπόθεση αν πράγματι θέλουμε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ.
Όσον αφορά τις ΜΜΕ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα ήταν η ενθάρρυνση εκ μέρους της αυστριακής Προεδρίας και της Επιτροπής για μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία παρεμποδίζει πάρα πολλές πρωτοβουλίες εταιρειών που δυνητικά δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Σε ό,τι αφορά την έρευνα, για πρώτη φορά όλα τα κράτη μέλη μπόρεσαν να αποδεχθούν εφικτούς στόχους για την έρευνα και την καινοτομία και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το ίδιο σημαντική ήταν η ευρεία στήριξη στην ιδέα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας και το γεγονός ότι η Επιτροπή τώρα έχει εντολή να υποβάλει πρόταση. Το γεγονός ότι τέθηκαν στόχοι για την απασχόληση είναι επίσης πολύ θετικό.
Θέλω να υπογραμμίσω μια νέα πτυχή, που προέκυψε σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην οποία δεν αναφέρθηκε ο Καγκελάριος Schüssel, αλλά που αισθάνομαι ότι αξίζει να αναφέρουμε. Ως έναν βαθμό εργαζόμαστε ήδη στο πλαίσιο ομαδικών Προεδριών. Ο Καγκελάριος Schüssel, ως Προεδρεύων του Συμβουλίου, εκμεταλλεύτηκε κάθε ευκαιρία για συζήτηση με την Επιτροπή, καθώς και με την επικείμενη φινλανδική και ακολούθως γερμανική, πορτογαλική και σλοβένικη Προεδρία.
Πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό από πλευράς διασφάλισης της συνέχειας και της βιωσιμότητας των προσπαθειών της Επιτροπής. Η Επιτροπή δύναται επίσης να παρέχει αυτή τη συνέχεια και τη συνέπεια επί μακρόν καθώς, όσο καλές κι αν είναι οι Προεδρίες του Συμβουλίου, εναλλάσσονται κάθε έξι μήνες. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν η Επιτροπή λάβει το μερίδιο του λέοντος της πρωτοβουλίας και αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρέχει σταθερή υποστήριξη.
Αυτά τα σημεία ήταν θετικά. Εξίσου ευπρόσδεκτη ήταν η επιβεβαίωση της καταρχήν συμφωνίας σε σχέση με την οδηγία για τις υπηρεσίες και τα νέα που λάβαμε χθες βράδυ, ή μήπως να πω νωρίς σήμερα το πρωί, σε σχέση με τις δημοσιονομικές προοπτικές. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αν επιτύχουμε πρακτικά αποτελέσματα, αν καταφέρουμε να επιλύουμε προβλήματα σε συστηματική βάση, μπορούμε να προωθήσουμε αυτή την Ευρώπη των έργων, να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας και να βρούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για την επίλυση ορισμένων από τα θεσμικά ζητήματα που απαιτούν λύση. Αισθάνομαι, λοιπόν, ότι μπορούμε να προσμένουμε με πιο θετική διάθεση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, που βέβαια δεν θα μπορέσει να επιλύσει το συνταγματικό ζήτημα, αλλά που σίγουρα θα μπορέσει να καταδείξει την πορεία προς τα εμπρός, για τον καθορισμό του μέλλοντος της Ευρώπης. Η Επιτροπή εργάζεται ενεργά με το Συμβούλιο για τον σκοπό αυτό και ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά.
Με αυτό το ομαδικό πνεύμα, αυτό το πνεύμα εταιρικής σχέσης, η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά.
(Χειροκροτήματα)
Martin Schulz (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, έχω μια ερώτηση επί της διαδικασίας. Δεν βλέπω στην αίθουσα τον κ. Farage. Μήπως το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυτό που κάθισε στα θεωρεία;
(Γέλια)
Πρόεδρος. Με ενημέρωσαν ότι οι Άγιοι Βασίληδες είναι από τη Δανία.
Η συζήτηση έληξε.
Γραπτές δηλώσεις (Άρθρο 142 του Κανονισμού)
Margie Sudre (PPE-DE). – (FR) Προσμένουμε πολλά, ενίοτε δε υπερβολικά πολλά, από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Αυτό που μόλις πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου αφορούσε κατά βάση τις οικονομικές πτυχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα μείζον πρόβλημα, η δε ρωσο-ουκρανική κρίση του Ιανουαρίου κατέδειξε το εύρος και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του: είναι η απουσία μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής. Αρκετές χώρες επέδειξαν έντονη δραστηριότητα σε σχέση με αυτό το κρίσιμο για την ανεξαρτησία των χωρών μας θέμα. Μεταξύ αυτών ήταν και η Γαλλία, που πρότεινε ένα μνημόνιο, το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο ευρύτατης συναίνεσης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκίνησε μια φιλόδοξη στρατηγική υπέρ ενός ασφαλούς, ανταγωνιστικού και βιώσιμου ενεργειακού εφοδιασμού για την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα μείζον βήμα προς τα εμπρός, που τώρα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσουμε.
Το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης τον διπλασιασμό, για την περίοδο 2007-2013, της ευρωπαϊκής δημοσιονομικής προσπάθειας για την έρευνα και καινοτομία. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας και, συνεπώς, για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημοποίησε τη δημιουργία ενός Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, κάτι που ζητούσε η μεγάλη πλειονότητα των συμπολιτών μας.
Η Ευρώπη διέρχεται βεβαίως δύσκολη περίοδο, αυτό όμως βεβαίως δεν πρέπει να επισκιάσει τα θετικά μηνύματα που εκφράζει η εφαρμογή μέσων οικονομικής προόδου και αλληλεγγύης.
Dominique Vlasto (PPE-DE). – (FR) Το να καταστήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση την ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο από τώρα μέχρι το 2010 συνεπάγεται κατά τη γνώμη μου δύο προτεραιότητες: να επενδύσουμε μαζικά σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης και να καταργήσουμε τους περιορισμούς που βαρύνουν τις επιχειρήσεις, και δη τις μικρότερες.
Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, παρά τη βελτιωμένη συμφωνία που εξασφάλισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θα επιτρέψει αυτές τις τεράστιας κλίμακας επενδύσεις. Η έκκληση που έκανε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς την ΕΤΕπ προκειμένου η τελευταία να ενισχύσει τη δράση της στην έρευνα και ανάπτυξη είναι, σε αυτό το πλαίσιο, μια καινοτόμος και πραγματιστική λύση, αν όντως καταστεί δυνατό να διατεθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της ΕΤΕπ σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό το μέτρο δεν θα επαρκεί ενδεχομένως για να καλύψει το χρόνιο έλλειμμα των ευρωπαϊκών δαπανών για την έρευνα και ανάπτυξη και ακόμη απαιτείται μια μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου διάθεσης του 3% του ΑΕγχΠ στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης.
Είναι απαραίτητο να εμπλέξουμε τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή την προσπάθεια, εφόσον βλέπουμε ξεκάθαρα ότι οι δημόσιοι προϋπολογισμοί είναι ανεπαρκείς. Πρέπει, λοιπόν, να προχωρήσουμε περισσότερο στα θέματα της φορολογίας, προκειμένου να παρακινήσουμε τις επιχειρήσεις να επενδύσουν ευκολότερα στην έρευνα και ανάπτυξη.
Αυτή η αποφασιστική πολιτική είναι αυτό που προσμένουμε από την αναθεωρημένη Στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία πρέπει να διαμορφώσει ένα ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που να τους παρέχει κίνητρα, να είναι αποτελεσματικό και πρωτίστως απλοποιημένο.
(Η συνεδρίαση διακόπτεται στις 11.30 εν αναμονή της ώρας των ψηφοφοριών και συνεχίζεται στις 11.35)