Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 5 Απριλίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

10. Κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις εκλογές στο Ισραήλ (συζήτηση)
PV
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και τη δήλωση της Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τις εκλογές στο Ισραήλ.

 
  
MPphoto
 
 

  Javier Solana, Ύπατος Εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ. (ES) Κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι σε εσάς εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε μια χρονική στιγμή που πιστεύω ότι είναι κρίσιμη για το μέλλον της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης και τις εκλογές στο Ισραήλ.

Θα ήθελα να σας μιλήσω εν συντομία για την παρούσα κατάσταση και να εξαγάγω ορισμένα συμπεράσματα σε σχέση με τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή, η οποία θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Θα ήθελα να αρχίσω από την κατάσταση στα κατεχόμενα εδάφη. Όπως γνωρίζετε, η Χαμάς έχει πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησης· δεν πρόκειται για κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά για μια κυβέρνηση της Χαμάς και δυστυχώς το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός της, Ismail Haniya, δεν είναι αποδεκτό από τη διεθνή κοινότητα. Δεν παρέχει καμία σαφή ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Χαμάς προτίθεται να σεβαστεί τις αρχές που θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο από εμάς, αλλά και από την Τετραμερή και από τη διεθνή κοινότητα, υπό μία ευρύτερη έννοια: να αποκηρύξει τη βία ως μέσο επίλυσης των διενέξεων –και αυτής της διένεξης ειδικά– να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και να σεβαστεί τις προηγούμενες συμφωνίες που υπεγράφησαν από τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ.

Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι αυτές οι αρχές αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για να γίνει πραγματικότητα το πολιτικό ιδανικό που υποστήριζε πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το ιδανικό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου. Είναι σαφές, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν οι δύο πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ειρηνική διευθέτηση αν οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι τα όπλα μπορούν να επιλύσουν τη διένεξη και δεν μπορεί να υπάρξει λύση βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου αν οι δύο πλευρές αγνοούν τη βασική αρχή ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται.

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά έχουν αναπόφευκτες συνέπειες όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον, αλλά προς το παρόν είναι αδύνατο να θεωρηθεί η Χαμάς έγκυρος συνομιλητής αν δεν αλλάξει τις απόψεις της.

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για το αποτέλεσμα των ισραηλινών εκλογών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ερμηνευθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Δεν θα ήταν σωστό να προβώ σε λεπτομερή ανάλυση του αποτελέσματος αυτών των εκλογών, αλλά πιστεύω ότι ορισμένα σχόλια μπορεί να μας βοηθήσουν όλους να βρούμε τρόπους που θα μας επιτρέψουν να διενεργήσουμε μια ανάλυση με στόχο να καθοριστούν διαφορετικοί τρόποι εργασίας. Θα ήθελα καταρχάς να επισημάνω ότι, μολονότι υπήρχε σαφής νικητής, το κόμμα Καντίμα, δεν πέτυχε τα αποτελέσματα που ήθελε και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία είναι απαραίτητη, μολονότι ο κ. Olmert έχει ήδη επιλέξει το Λαϊκό Κόμμα ως βάση του συνασπισμού του.

Δεύτερον, και πιστεύω ότι αυτό είναι σημαντικό, εκτιμώ ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει μια μετατόπιση από την αυστηρά πολιτική προς την οικονομική και την κοινωνική πτυχή. Πιστεύω ότι αυτή η ανάλυση μπορεί να εξηγήσει το αποτέλεσμα που επιτεύχθηκε από το Λαϊκό Κόμμα και εκείνο που επιτεύχθηκε από το Κόμμα των Συνταξιούχων ή τα κόμματα με περιορισμένη κοινωνική ή γλωσσική βάση, συμπεριλαμβανομένων του κόμματος Shas ή του κόμματος Israel Beitenu, το κόμμα της ρωσόφωνης κοινότητας.

Τρίτον, και πιστεύω ότι ίσως αυτό είναι το πιο ανησυχητικό για όλους εμάς και για την ειρηνευτική διαδικασία, εκτιμώ ότι οι εκλογές έδειξαν μια εδραίωση της επιθυμίας για αυτό που εγώ θα αποκαλούσα διαχωρισμό, η οποία αποδεικνύεται ίσως από την ολοκλήρωση του τείχους και από την απουσία διαλόγου μεταξύ των δύο λαών σχετικά με τον καθορισμό των συνόρων του Ισραήλ. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια μη βιώσιμη κατάσταση. Υποστηρίζαμε πάντα ότι τα τελικά σύνορα θα μπορούσαν να καθοριστούν μόνο στη βάση της αμοιβαίας συμφωνίας. Επομένως, είμαστε υπέρ των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα, όπως ήμασταν πάντα.

Η εσωστρεφής εστίαση του εκλογικού σώματος του Ισραήλ μπορεί να συγκριθεί με την παράλληλη επιθυμία της Χαμάς να εστιάσει στα παλαιστινιακά ζητήματα και να αγνοήσει το Ισραήλ, το δικαίωμα ύπαρξης του οποίου εξακολουθεί να αρνείται. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι όλα αυτά έχουν επιπτώσεις όσον αφορά την πιθανότητα εφαρμογής ενός οδικού χάρτη. Αν και αυτές είναι δύσκολες στιγμές για τον οδικό χάρτη, πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί το σημείο αναφοράς για την αναζήτηση μιας οριστικής λύσης στη διαδικασία.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, πέρα από τις πτυχές που σχετίζονται με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η νίκη στην Παλαιστίνη ενός κινήματος όπως η Χαμάς, που διατηρεί δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, σε εκλογές που ήταν ελεύθερες και δημοκρατικές, όπως αναγνώρισαν οι ίδιοι οι παρατηρητές της Ένωσης, είναι μια πρωτοφανής καινοτομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να αποτύχει η κυβέρνηση της Χαμάς και δεν πρέπει να το επιθυμεί αυτό, επί της αρχής. Αυτό που θέλουμε είναι αυτή η κυβέρνηση, εκτός από τον σεβασμό των αρχών που γνωρίζει πολύ καλά, οι οποίες έχουν προταθεί από τη διεθνή κοινότητα, να εφαρμόσει επίσης τις αρχές του δικαίου, του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής εναλλαγής και να διατηρήσει τον πλουραλιστικό χαρακτήρα της παλαιστινιακής κοινωνίας. Αν το κάνει, θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τη Χαμάς ως μια απολύτως νόμιμη πολιτική οντότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ποια πιστεύω ότι πρέπει να είναι η θέση της Ευρώπης; Θα ήθελα να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά κάτι που είναι απολύτως σαφές: μια ικανοποιητική λύση της σύγκρουσης ήταν, είναι και θα παραμείνει η βασική προτεραιότητα για εμάς τους Ευρωπαίους. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να επιμείνουμε ότι μόνο μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι σταθερή και μόνιμη. Πρέπει επομένως να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση και στις δύο πλευρές να δεσμευτούν για μια διαπραγματευτική λύση που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο κρατών. Εκτιμώ ότι πρέπει επίσης να επαναλάβουμε σήμερα πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύει ότι η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των συνόρων του 1967 και ότι μόνο εδαφικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές θα είναι αποδεκτές.

Όπως γνωρίζετε, ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες· τώρα έχουμε δύο επιχειρήσεις στην περιοχή: μία επιχείρηση αστυνόμευσης και τη σημαντική επιχείρηση στη συνοριακή διέλευση της Ράφα, η οποία είναι ακόμη πολύ ενεργή. Περισσότερα από 200 000 άτομα έχουν περάσει από την Αίγυπτο στη Γάζα και από τη Γάζα στην Αίγυπτο από τότε που το σημείο συνοριακής διέλευσης άνοιξε τον Νοέμβριο χάρη στην παρουσία γενναιόδωρων ανθρώπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριε Πρόεδρε, ο βασικός μας στόχος είναι να διανύσουμε την περίοδο που έχουμε μπροστά μας, η οποία θα παραμείνει περίοδος σχετικής αβεβαιότητας, κατά τέτοιο τρόπο ώστε όταν δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων –και ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί σύντομα– η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών και να έχει ενεργή συμβολή στην επίτευξη της ειρήνης όταν θα έλθει εκείνη η ώρα.

Όσον αφορά τους βασικούς πρωταγωνιστές της σύγκρουσης, οι αρχές μας αυτή τη στιγμή είναι σαφείς και είναι οι ακόλουθες. Όσον αφορά την Παλαιστίνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να στηρίζει τον Πρόεδρο Αμπάς και το ειρηνευτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου εξελέγη από τη μεγάλη, συντριπτική πλειοψηφία των παλαιστινίων ψηφοφόρων, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Συνεπής με τη δήλωση της Τετραμερούς της 30ής Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεωρεί επί του παρόντος τα προγράμματα παροχής ενίσχυσης προς τις παλαιστινιακές αρχές. Μέχρι να δηλώσει ρητά η Χαμάς ότι προτίθεται να σεβαστεί τις αρχές της διεθνούς κοινότητας, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Αλλά θα ήθελα επίσης να καταστήσω απολύτως σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διατηρήσει την ενίσχυση προς τον παλαιστινιακό λαό και πρέπει να το κάνει αυτό για δύο τουλάχιστον λόγους: καταρχάς, διότι πρόκειται για ηθική επιτακτική ανάγκη, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να αρνηθεί ποτέ –δεν το έχει κάνει στο παρελθόν, δεν το κάνει σήμερα και δεν πρόκειται να το κάνει στο μέλλον– και, δεύτερον, διότι η ανθρωπιστική κρίση και η αστάθεια στα κατεχόμενα εδάφη δεν πρόκειται να ωφελήσουν κανέναν, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ισραήλ.

Κυρίες και κύριοι, άλλος ένας από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να διατηρήσει τη θεσμική διάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επενδύσει πολλά, έχει αφιερώσει πόρους και προσπάθειες για τη δημιουργία αυτής της Αρχής και πιστεύει ότι πρέπει να διατηρηθεί, ούτε ώστε μια μέρα να μπορέσει να υπάρξει ένα βιώσιμο και δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος.

Όσον αφορά το Ισραήλ, κύριε Πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να απορρίπτει οποιαδήποτε μονομερή μέτρα ενδέχεται να υπονομεύσουν τη λύση των δύο κρατών. Συγκεκριμένα, η Ένωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, όπου το Ισραήλ προβαίνει σε ενέργειες που είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για τους Παλαιστινίους, όπως και την οικοδόμηση του διαχωριστικού τείχους. Σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, το Ισραήλ έχει μια σειρά υποχρεώσεων ως αρχή κατοχής. Η διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό είναι θεμελιώδης, αλλά πέρα από μια αυστηρή ερμηνεία αυτής της υποχρέωσης, το Ισραήλ πρέπει επίσης να διευκολύνει την κινητικότητα στα κατεχόμενα εδάφη προκειμένου να καταστήσει δυνατή την οικονομική βιωσιμότητα, χωρίς να υπονομευτεί η ασφάλεια των Ισραηλινών, κάτι που κανείς δεν επιθυμεί. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύω ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμόσουν και οι δυο πλευρές τη συμφωνία σχετικά με την πρόσβαση και την κινητικότητα, η οποία υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2005 στην Ιερουσαλήμ και στην υπογραφή της οποίας ήμουν παρών. Αυτή η Συμφωνία επέτρεψε το άνοιγμα του συνοριακού περάσματος της Ράφα –όπου η Ένωση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως είπα– και άλλους μηχανισμούς διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και των κατεχόμενων εδαφών.

Το Ισραήλ –και επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω αυτό που πρόκειται να πω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έμφαση, και ελπίζω ότι όλοι θα το καταλάβουν, συμπεριλαμβανομένου του καλού μας φίλου, του μελλοντικού πρωθυπουργού, κ. Olmert – πρέπει να μεταβιβάσει τα χρήματα που συλλέγει μέσω δασμών και φόρων εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής –τα οποία δεν του ανήκουν– σε αυτή την Αρχή.

(Χειροκροτήματα)

Το Ισραήλ δεν μπορεί και δεν πρέπει να κρατά αυτά τα χρήματα. Θα ήθελα να δηλώσω όσο το δυνατόν πιο δυνατά και πιο καθαρά ότι είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε και με τις δύο πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για καλούς σκοπούς και πιστεύω ότι αυτό είναι εφικτό, αν υπάρχει αρκετή βούληση και από τις δυο πλευρές.

Τρίτον, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το διεθνές πλαίσιο και για τους στόχους της Ένωσης. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στο πλαίσιο της Τετραμερούς. Η προστασία της διεθνούς νομιμότητας απαιτεί την αποφασιστική υποστήριξη του συνόλου της κοινότητας των εθνών, τα οποία εκπροσωπούνται σήμερα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στην Τετραμερή. Πρέπει να εμπλέξουμε επίσης τα αραβικά κράτη, τα οποία μπορούν, και σήμερα πρέπει, να κάνουν πολύ περισσότερα από οικονομικής και πολιτικής πλευράς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να αναφερθώ στην πρωτοβουλία του ειρηνευτικού σχεδίου της Βηρυτού, με σκοπό να φέρει τη Χαμάς πιο κοντά και σε αυτό το σχέδιο, ένα σχέδιο που σε άλλες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκε ως «αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο», καθώς πιστεύω ότι μπορεί να προσφέρει ορισμένες δυνατότητες όσον αφορά την πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σοβαρής κρίσης που επηρεάζει όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Πρέπει να εργαστούμε για την ειρηνευτική διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη τον θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κράτη της περιοχής, αλλά λαμβάνοντας επίσης υπόψη τον αρνητικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ορισμένα κράτη, και ορισμένες αρνητικές επιρροές και αρνητικές επιπτώσεις, όπως η κατάσταση στο Ιράκ ή η κατάσταση στο Ιράν.

Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω για να μην χρειαστεί να μου ζητήσετε να σταματήσω. Τα αποτελέσματα των εκλογών στα κατεχόμενα εδάφη και στο Ισραήλ έχουν δημιουργήσει αναμφίβολα μια νέα κατάσταση. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να την προσεγγίσει με βάση τις δύο αρχές που μπορεί να φαίνονται φαινομενικά, αλλά μόνο φαινομενικά, αντιφατικές: αυστηρότητα και ευελιξία.

Γιατί αυστηρότητα; Για να διατηρηθούν οι αρχές που έχουν καθορίσει τη θέση της Ευρώπης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βενετίας το 1980, δηλαδή, ο σεβασμός για τα δικαιώματα των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων, ο οποίος πρέπει να επικεντρωθεί σε μια διαπραγματευτική λύση που θα οδηγήσει –όπως έχω πει τόσες πολλές φορές και έχετε επαναλάβει όλοι σας– στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Και ευελιξία, για να προσαρμοστεί στην εξέλιξη μιας πραγματικότητας στην περιοχή η οποία πρόκειται να αλλάξει, η οποία μπορεί να είναι μεταβλητή, και για να υποστηρίξει οποιεσδήποτε λύσεις μπορούν να επιτρέψουν την επίτευξη προόδου προς την ειρήνη.

Θα ήθελα επίσης να απευθυνθώ στην παλαιστινιακή κυβέρνηση με έναν πολύ άμεσο τρόπο από αυτή την Αίθουσα, η οποία αντιπροσωπεύει την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Χαμάς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν της, αλλά μπορεί και πρέπει να αλλάξει το μέλλον της.

(Χειροκροτήματα)

Θα ήθελα να πω στους ηγέτες της Χαμάς ότι αν αποφασίσουν ότι δεν υπάρχει θέση σε αυτό το μέλλον για την τρομοκρατία, για τη βία ή για την άρνηση της πραγματικότητας του κράτους του Ισραήλ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξέρει πώς να ανταποκριθεί δεόντως, όπως το κάνει πάντα.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Benita Ferrero-Waldner, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, θεωρώ ότι ο κ. Σολάνα έχει ήδη καλύψει σχεδόν τα πάντα, αλλά επιτρέψτε μου να προσθέσω μερικά σχόλια, διότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη περίοδο βαθιάς και γρήγορης αλλαγής στη Μέση Ανατολή. Ο τρόπος που αντιδρούμε και ο τρόπος που τοποθετούνται τα κόμματα θα έχει καθοριστική επίδραση στις προοπτικές για την προώθηση μιας, ελπίζω, ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Συγχαρήκαμε τον Πρωθυπουργό Olmert για την εκλογική νίκη του κόμματος Καντίμα. Αυτό αναμφίβολα απεικονίζει κάποια αλλαγή της ισραηλινής πολιτικής, και αναμένουμε με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον συνασπισμό που πραγματοποιούνται επί του παρόντος. Κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνο.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση για την προώθηση της ασφάλειας και της ειρήνης, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους. Είμαι πεπεισμένη ότι η πλειονότητα του πληθυσμού και των δύο χωρών επιθυμεί βαθιά μια ειρηνική και βιώσιμη επίλυση της σύγκρουσης. Όσον αφορά τη διμερή σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ισραήλ, επιθυμούμε ειλικρινά να ενισχύσουμε μια ισχυρή, ισορροπημένη σχέση μεταξύ μας, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συμφωνία σύνδεσής μας και στο σχέδιο δράσης για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας. Θέλουμε να συνεχίσουμε την πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί όσον αφορά την υλοποίηση του σχεδίου δράσης σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία των μειονοτήτων, η έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και η οικονομική ολοκλήρωση.

Υπάρχουν πολλές εικασίες όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι εκλογές στις προοπτικές ειρήνευσης, κάτι που ο κ. Σολάνα μόλις προσπάθησε να επισημάνει. Ίσως μπούμε στον πειρασμό να πιστέψουμε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στήριξε ευρέως τη δεδηλωμένη πρόθεση του Πρωθυπουργού Olmert να προχωρήσει στη δημιουργία μόνιμων συνόρων για το Ισραήλ έως το 2010, κατόπιν περαιτέρω απεμπλοκής από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το ερώτημα για εμάς είναι πώς θα γίνει αυτό. Πιστεύουμε σθεναρά ότι οι δικαιολογημένες ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν –και θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό εξ ονόματος της Επιτροπής– μέσω μονομερούς δράσης ή αποφάσεων που επιβάλλονται διά της βίας. Μόνο μια λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις θα είναι βιώσιμη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει τις αλλαγές επί των συνόρων προ του 1967 οι οποίες συμφωνήθηκαν με συναίνεση μεταξύ των μερών. Στηρίζουμε μια λύση δύο κρατών που θα οδηγήσει σε μια τελική και πλήρη διευθέτηση της σύγκρουσης, με ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό κράτος που θα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο με ασφάλεια και αμοιβαία αναγνωρισμένα σύνορα.

Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να πούμε και πάλι ότι θα πρέπει να υπογραμμίσουμε στους ισραηλινούς εταίρους μας τη σημασία της αποχής από κάθε πράξη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το τελικό καθεστώς των διαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή αναμένει από την επόμενη ισραηλινή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για μια λύση που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων με την πλήρη εφαρμογή του οδικού χάρτη της Τετραμερούς, και να το αποδείξει αυτό τόσο με έργα όσο και με λόγια. Όμως, όπως πάντα, πρέπει να συνεργαστούμε και με τις δύο πλευρές. Όπως ακριβώς πρέπει να είμαστε σαφείς με τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, έτσι πρέπει να είμαστε σθεναροί και με τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός όσον αφορά τις αρχές της Τετραμερούς – ο κ. Σολάνα μόλις τις υπογράμμισε, τις αναφέραμε στη δήλωση του Συμβουλίου, τις αναφέραμε επίσης στην Τετραμερή.

Αναμένουμε από τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση –η οποία ορκίστηκε την περασμένη εβδομάδα– να δεσμευτεί για την τήρηση των αρχών της μη βίας, την αναγνώριση του Ισραήλ και την αποδοχή των προηγούμενων συμφωνιών και υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένου του οδικού χάρτη, γεγονός που θα δεσμεύσει την Παλαιστινιακή Αρχή στις θεμελιώδεις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού του κράτος δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βεβαίως, ακούσαμε αρκετά σχόλια, ορισμένα εκ των οποίων προχωρούν ακόμη περισσότερο, αλλά είδαμε επίσης και ορισμένες πολύ μικρές ενδείξεις πιθανών λύσεων, πιθανών αλλαγών.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις σημαντικές οικονομικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των Παλαιστινίων –και πράγματι δεν θέλουμε να τους απογοητεύσουμε– καθώς και την ανάγκη να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της φτώχειας και του εξτρεμισμού. Για τον λόγο αυτόν, η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει πάνω από 120 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των Παλαιστινίων και να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της προσωρινής κυβέρνησης, η οποία μόλις αντικαταστήθηκε στην εξουσία. Για τον λόγο αυτόν, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής ενίσχυσης και βοήθειας για βασικές ανθρώπινες ανάγκες.

Όμως, και πρέπει να το επαναλάβω διότι θα αποτελέσει τη βάση όσων μπορούν να γίνουν, εάν η νέα κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που έθεσε η Τετραμερής, δεν μπορεί να υπάρξει η «συνήθης δραστηριότητα». Εάν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, θα υπάρξουν αναπόφευκτες επιπτώσεις στη βοήθεια προς την παλαιστινιακή κυβέρνηση, την οποία η Επιτροπή αναθεωρεί επί του παρόντος σύμφωνα με τη δήλωση της Τετραμερούς. Σε αυτό το πλαίσιο, προετοιμάζουμε το επόμενο Συμβούλιο, όπου θα προσπαθήσουμε να προτείνουμε κάποιες γραμμές προσέγγισης· δεν θα έχουμε πλήρεις λύσεις, αλλά θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Έτσι, απομένει στην παλαιστινιακή πλευρά και στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ να δράσουν υπεύθυνα όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους. Πιστεύω σθεναρά ότι αμφότερες οι πλευρές, κυρίως ο πληθυσμός, έχουν κουραστεί από τη σύγκρουση και αναζητούν απελπισμένα την ειρήνη, αλλά εξαρτάται από τους ηγέτες τους να επιδείξουν υπευθυνότητα και πολιτική ικανότητα καθώς προχωρούμε μπροστά. Από αυτούς εξαρτάται, και μόνο από αυτούς, να θέσουν τέλος στη βία και την απελπισία που έχει καταστρέψει τη ζωή τόσων πολλών γενεών. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε τόσο εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όσο και με τη διεθνή κοινότητα ώστε να το καταστήσουμε αυτό δυνατόν, ακόμη και υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (ES) Κύριε Πρόεδρε, έχοντας ακούσει τις δηλώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου και της Επιτρόπου Ferrero-Waldner, εκτιμώ ότι οι όροι της πάντα περίπλοκης εξίσωσης πολέμου και ειρήνης στη Μέση Ανατολή είναι πολύ σαφείς: μια κυβέρνηση συνασπισμού στο Ισραήλ, μετά τις εκλογές της 28ης Μαρτίου –η Επίτροπος έκανε μια δήλωση στην οποία είπε ότι πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο στην ανάπτυξη της σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ισραήλ– και μια μονοκομματική κυβέρνηση, της Χαμάς, στα κατεχόμενα εδάφη.

Όπως είπε ο κ. Σολάνα, όλα αυτά εντάσσονται σε ένα πλαίσιο θετικών και αρνητικών πραγμάτων. Θετικά: η έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λιβάνου την 1η Απριλίου – η επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου σύνδεσης θα διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες. Αρνητικά: η κατάσταση στο Ιράκ και στο Ιράν, σε σχέση με την οποία πρέπει πραγματικά να περιμένουμε να λήξει η προθεσμία των 30 ημερών που έθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Πιστεύω ότι η πολιτική μας ομάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποστηρίξει αποφασιστικά την απόφαση της Τετραμερούς να καλέσει την κυβέρνηση της Χαμάς να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ, όπως επίσης και τις συμφωνίες που υπεγράφησαν από την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο πλαίσιο αυτό θα ήθελα να θέσω τρεις ερωτήσεις στον κ. Σολάνα και στην κ. Ferrero-Waldner.

Η πρώτη είναι αν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τετραμερούς στις 30 Μαρτίου, διαπίστωσαν οποιαδήποτε διαφωνία από τη Ρωσία, υπό το πρίσμα της επίσκεψης της Χαμάς στη Μόσχα και της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις εκλογές στη Λευκορωσία.

Δεύτερον, κυρία Ferrero-Waldner, είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια, διότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι τρομερή και ο αριθμός των ατόμων που ζουν στη φτώχεια έχει εκτοξευθεί στα ύψη. Αλλά τι προτίθεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια δεν χρησιμοποιείται για τους σκοπούς τρομοκρατικών δραστηριοτήτων;

Τέλος, κύριε Σολάνα, καταλαβαίνουμε όλοι την ανάγκη υποστήριξης της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, αλλά, σε ένα πλαίσιο όπως αυτό, εξακολουθεί η Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή να είναι συναφής όταν συνεργάζεται με μια κυβέρνηση η οποία δεν έχει αναγνωρίσει τις προηγούμενες συμφωνίες που έχει υπογράψει αυτή η αρχή;

Θα ολοκληρώσω κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι, σήμερα το πρωί, ο Πρόεδρος της Μάλτας είπε ότι η φωνή της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η φωνή της λογικής, και πιστεύω ότι τόσο ο κ. Σολάνα όσο και η κ. Ferrero-Waldner απέδειξαν σαφέστατα ότι είναι η φωνή της λογικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται σε αυτή την καταστροφική μεσανατολική διένεξη υπέρ του σκοπού της μη βίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης, της ομόνοιας και της συμφιλίωσης.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Véronique De Keyser, εξ ονόματος της Ομάδaς PSE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, οι πυρετώδεις διεργασίες που προηγήθηκαν των παλαιστινιακών και ισραηλινών εκλογών καταλαγιάζουν και βλέπουμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα.

Βρισκόμαστε ενώπιον νέων κομμάτων, νέων παραγόντων, νέων δυσκολιών, ενδεχομένως όμως και ενώπιον μιας ελπίδας. Τόσο η παλαιστινιακή όσο και η ισραηλινή πλευρά επιδιώκουν το τέλος της σύγκρουσης και αντιλαμβάνονται την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας. Αυτή η εξίσωση δεν είναι κακή και αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί πραγματικά να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, πρέπει να επιλύσει τρία προβλήματα.

Πρώτον, πρέπει να στηρίξει χρηματοδοτικά την Παλαιστίνη, όχι μόνο τις βασικές ανάγκες, αλλά και τη δημόσια διοίκηση, που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης. Στη Γάζα, όπου το 35% των εργαζομένων εργάζεται στην Παλαιστινιακή Αρχή και όπου το 75% των Παλαιστινίων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, ο λιμός παίρνει πλέον μεγάλες διαστάσεις, οι εργαζόμενοι μένουν πλέον απλήρωτοι και σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές η γρίπη των πτηνών ενδέχεται να συνδυαστεί με την ανθρώπινη γρίπη και να προκαλέσει την επίφοβη πανδημία. Αυτή όμως η στήριξη προς τη δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να μεταφραστεί σε στήριξη μιας παράλληλης προεδρικής διοίκησης, που θα αναδειχθεί λίγο πολύ ως αντίπαλος πόλος εξουσίας.

Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κάνει διάλογο με τη Χαμάς, υπό κάποιες προϋποθέσεις βεβαίως, πρέπει όμως να κάνει διάλογο. Ο κ. Κάρτερ το μισοείπε ήδη τον Ιανουάριο και ο κ. Κλίντον μόλις το επαναβεβαίωσε. Για όλους όσους φέρνουν στη μνήμη τους τα πολυάριθμα τρομοκρατικά κινήματα που έγιναν αξιοσέβαστα πολιτικά κόμματα, αλλά και για όλους όσους επιθυμούν την ειρήνη και σέβονται την εκλογική επιλογή σχεδόν του ήμισυ του παλαιστινιακού λαού, είναι ζωτικό να αρχίσουμε τον διάλογο, πρέπει να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Η Χαμάς διατηρεί την ανακωχή της και ο Υπουργός της των Εξωτερικών, ομολογώ προς γενική έκπληξη, μόλις άφησε μισάνοιχτη μια πόρτα μην αποκλείοντας μια λύση δύο κρατών. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Το γεγονός της υπαναχώρησης και της αποδοχής του κράτους του Ισραήλ με βάση τα σύνορα του 1967 είναι ήδη, από μόνο του, μια διαπραγμάτευση, δεδομένου ότι αυτό συνεπάγεται ότι προϋποθέτει την αναγνώριση από το ίδιο το Ισραήλ αυτής της χάραξης του 1967.

Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει από την ισραηλινή κυβέρνηση ότι το μονομερές σχέδιο απόσυρσης δεν θα είναι παρά ένα σχέδιο B και όχι ένα σχέδιο A. Είναι γεγονός πως είναι δυσκολότερη η διαπραγμάτευση της ειρήνης παρά η μονομερής και βίαιη προσπάθεια εξασφάλισης ενός εύλογου επιπέδου ασφάλειας. Αν, όμως, το μονομερές σχέδιο σύγκλισης μεταβληθεί σε μυστικό πρόγραμμα του Ισραήλ, όχι μόνο θα σημάνει το τέλος του οδικού χάρτη ή κάθε διμερούς πρωτοβουλίας, αλλά θα σημάνει επίσης το τέλος των ελπίδων ειρήνης και η Ευρώπη θα απολέσει κάθε αξιόπιστη επιρροή σε αυτό το μέρος του κόσμου.

Αυτά είναι τρία προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, αλλά διαπίστωσα ότι ήδη βρίσκεστε στον σωστό δρόμο σχετικά με τα παραπάνω.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Annemie Neyts-Uyttebroeck, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. (EN) Κύριε Πρόεδρε, οι ψηφοφόροι στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ πράγματι μας έχουν μπερδέψει. Και τα δύο εκλογικά σώματα φαίνεται ότι έχουν ευνοήσει ένα κόμμα που είναι αποφασισμένο να δράσει μονομερώς και δηλώνει ότι δεν θα αναγνωρίσει το άλλο μέρος και δεν θα διαπραγματευτεί μαζί του. Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική διάκριση μεταξύ της άρνησης του δικαιώματος ύπαρξης ενός κράτους και της άρνησης αναγνώρισης της νομιμότητας ενός κόμματος που, έως σήμερα, δεν έχει επισήμως αποκηρύξει τη χρήση της βίας. Έτσι, η κατάσταση φαίνεται αρκετά ζοφερή.

Μήπως, όμως, το κάθε εκλογικό σώμα έχει δώσει προτεραιότητα σε εσωτερικές ανησυχίες, σε ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του; Μήπως οι Παλαιστίνοι θέλουν να δώσουν τέλος στη διαφθορά, τις εσωτερικές διαμάχες και τη διοικητική ανικανότητα; Μήπως οι Ισραηλινοί θέλουν καλύτερες οικονομικές προοπτικές, κοινωνική προστασία και ένα πιο δίκαιο σύστημα; Μήπως το κάθε εκλογικό σώμα ψήφισε υπέρ αυτού που θεώρησε ότι εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά του, και όχι κατά του άλλου λαού;

Εάν ισχύει αυτό, τότε ίσως υπάρχει ελπίδα. Εάν η Χαμάς αναγνωρίσει το Ισραήλ, συνεχίσει να τηρεί την κατάπαυση του πυρός και δεν αρχίσει εκ νέου τη βία· και εάν το Ισραήλ χαλαρώσει τους πολυάριθμους περιορισμούς, εγγυηθεί το πραγματικό δικαίωμα υπεράσπισης των εκατοντάδων Παλαιστινίων που κρατούνται υπό διοικητικό περιορισμό, τότε τόσο η νέα παλαιστινιακή όσο και η μελλοντική ισραηλινή κυβέρνηση ίσως μπορέσουν να συνεργαστούν, απλά και μόνο για να συνεχιστεί η ζωή.

Γνωρίζω ότι απέχουμε πολύ από τις εκκλήσεις για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά ίσως βραχυπρόθεσμα μπορούμε να ελπίζουμε απλά για μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευχόμαστε και στις δύο πλευρές τα καλύτερα.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Daniel Marc Cohn-Bendit, εξ ονόματος της Ομάδaς Verts/ALE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Ferrero-Waldner, κύριε Σολάνα, κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι δύσκολο να είναι κανείς ταυτόχρονα έξυπνος, να έχει μια γραμμή δράσης και δύσκολο επίσης να έρχεται αντιμέτωπος με συνομιλητές που, ένθεν και ένθεν, δεν θέλουν να ακούσουν παρά τη μισή αλήθεια. Συνεπώς, έχετε μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θέλει να καθορίσει μονομερώς τι είναι η Παλαιστίνη και τι δεν πρέπει να είναι το Ισραήλ, και μια ισραηλινή κυβέρνηση που θέλει να καθορίσει μονομερώς τι είναι το Ισραήλ και τι δεν πρέπει να είναι το παλαιστινιακό κράτος.

Υπό αυτές τις περιστάσεις, πιστεύω ότι πρέπει να δούμε συγκεκριμένα παραδείγματα. Έτσι, αν πάρετε το πρόβλημα του πόσιμου νερού σε αυτή την περιοχή −η κ. Keyser μίλησε για τη γρίπη των πτηνών− ε λοιπόν, δεν θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα του πόσιμου νερού ή της γρίπης των πτηνών αν δεν γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ της παλαιστινιακής και της ισραηλινής κυβέρνησης, δεδομένου ότι το πόσιμο νερό έρχεται από τη Δυτική Όχθη και κατευθύνεται προς το Ισραήλ. Πρόκειται για το ίδιο νερό. Αν δεν χορηγηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα 230 εκατομμύρια δολάρια, δεν θα υπάρξει πόσιμο νερό ούτε στο Ισραήλ ούτε στη Δυτική Όχθη. Ποιος θα κερδίσει; Κανένας!

Ας πάρουμε μερικά παραδείγματα: τη γρίπη των πτηνών. Αν πλήξει τη Γάζα, πλήττει το Ισραήλ. Δεν μπορείτε να το σταματήσετε, όπως δεν θα το μπορούσε η μονομερής απόσυρση του Ισραήλ. Δεν είναι δυνατόν. Ακόμη και το Ισραήλ δεν μπορεί να το κάνει. Υπάρχουν, λοιπόν, καταστάσεις όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υποχρεώσει τις κυβερνήσεις να διαπραγματευτούν, διότι το απαιτούν τα ζωτικά τους συμφέροντα και το περιβάλλον αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα.

Δεύτερον, όσον αφορά τον οδικό χάρτη, γιατί δεν κάνουμε μια Τετραμερή ή μια Πενταμερή; Ας συμπεριλάβουμε την Αραβική Ένωση, ας πάρουμε την Τετραμερή συν την Αραβική Ένωση, ας διαπραγματευτούμε λέγοντας: «υπάρχει η Αραβική Ένωση, συνεπώς ο κ. Αμπάς και το Ισραήλ θα πρέπει να διαπραγματευτούν εκ παραλλήλου με την Τετραμερή και την Αραβική Ένωση». Και ίσως υπάρξουν έξυπνοι άνθρωποι που θα απαγορεύσουν στην αντιπροσωπεία της Αραβικής Ένωσης έναν-δυο από τους παλαιστίνιους εκπροσώπους, πράγμα που δεν θα ήταν και ανόητο. Συνεπώς, μπορούμε και οφείλουμε να είμαστε επινοητικοί, οφείλουμε να είμαστε έξυπνοι και πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Το τείχος δεν είναι μόνο ένα μέτρο ασφάλειας, αποτελεί και εδαφική κατάκτηση, είναι μονομερής ενέργεια, αντιβαίνει προς όλες τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και η μη αναγνώριση του Ισραήλ αντέβαινε στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αμφότερα αντιβαίνουν στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε. Ένα τείχος στα σύνορα του 1967 είναι ένα πράγμα· ένα τείχος όπως το σημερινό αποτελεί εδαφική κατάκτηση και αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να σας πω ένα πράγμα: πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς προς τους μεν και τους δε και να τους βάλουμε καλά στο μυαλό ότι οι αρχές μας είναι οι αρχές μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσουμε να τους υποχρεώσουμε να διαπραγματευτούν μεταξύ τους.

Έχω μια τελευταία παρατήρηση για τον κ. Αμπάς: είναι γεγονός ότι εξελέγη, αλλά εγώ προσωπικά προέρχομαι από μια χώρα όπου κάποιος κ. Σιράκ εξελέγη με 82% των ψήφων, αλλά παρά ταύτα υποστηρίζεται σήμερα από πολύ λίγους Γάλλους.

 
  
MPphoto
 
 

  Francis Wurtz, εξ ονόματος της Ομάδaς GUE/NGL. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Ferrero-Waldner, κύριε Σολάνα, οι καλοί γνώστες της ισραηλινής κοινωνίας μάς διαβεβαιώνουν ότι, την επαύριον των εκλογών, η πλειονότητα του πληθυσμού της χώρας είναι σήμερα αποφασισμένη να αποδεχθεί, εκόντες άκοντες, την ιδέα ότι η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι από κάθε άποψη αδιέξοδη και πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία.

Δυστυχώς, ο νέος Πρωθυπουργός συνεχίζει τη στρατηγική του προκατόχου του, αφενός δηλαδή τον μονομερή διαχωρισμό βάσει τετελεσμένων γεγονότων, που καθιστούν αδύνατη την οικοδόμηση ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, αφετέρου, για την ώρα, τη στυγνή καταπίεση του παλαιστινιακού λαού για να τον εξαναγκάσει να συνθηκολογήσει. Αυτή η πολιτική είναι ανεύθυνη.

Χθες, η μεγάλης κυκλοφορίας καθημερινή ισραηλινή εφημερίδα Haaretz κυκλοφόρησε με τίτλο «Η Γάζα στο χείλος της καταστροφής», επικαλούμενη τα Ηνωμένα Έθνη. Στη Ναμπλούζ της Δυτικής Όχθης, οι νέοι κάτω των τριάντα δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να εγκαταλείψουν την πόλη τους! Η Kalandia, καταμεσής στα παλαιστινιακά εδάφη, μόλις μεταμορφώθηκε σε μεθόριο! Η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι περικυκλωμένη! Τι σημαίνει, λοιπόν, η πρόταση για διαπραγμάτευση με τον αρχηγό της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ, ας μου επιτραπεί να προσθέσω, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια κατά τα λοιπά για την απαξίωσή του, όπως συνέβη με την πρόσφατη επιθετική ενέργεια στην Ιεριχώ;

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σχεδόν συγκινητικό να βλέπουμε νέες πρωτοβουλίες ειρήνης να αναπτύσσονται στους κόλπους της παλαιστινιακής και της ισραηλινής κοινωνίας, όπως η πρωτοβουλία των μαχητών της ειρήνης, που θα γνωστοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πρώην αξιωματικοί του ισραηλινού στρατού, που συνένωσαν τις δυνάμεις τους με πρώην παλαιστίνιους μαχητές και άντλησαν από τις αντίστοιχες εμπειρίες τους την κοινή πεποίθηση ότι η λύση στα προβλήματα της περιοχής δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική και να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών από το 1967 και μετά.

Επικροτούμε όλοι μας τη διορατικότητα και το σθένος τέτοιων γυναικών και ανδρών. Τι προσμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως; Δεν αρκεί μόνη η βοήθεια: κάθε λαός χρειάζεται τόσο την ελευθερία όσο και το ψωμί. Γεγονός είναι ότι η απόσυρση της βοήθειας, έστω και μιας βοήθειας αποσπασματικού και προσωρινού χαρακτήρα, η οποία θα προκαλούσε την κατάρρευση των τελευταίων νησίδων κοινωνικών και διοικητικών δομών και δομών ασφαλείας θα αποστερούσε επί μακρόν κάθε ελπίδα για δίκαιη ειρήνη.

Γενικότερα, ποιον πολιτικό ρόλο πρέπει να διαδραματίσει η σημερινή Ευρώπη; Ο κ. Σολάνα μόλις επικαλέστηκε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βενετίας το 1980, που αποτελεί ένα καλό σημείο αναφοράς. Πράγματι, πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, σε μιαν άλλη καίρια στιγμή της ιστορίας της Μέσης Ανατολής, καταφέραμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αναγνωρίσαμε τότε επισήμως την ΟΑΠ και υιοθετήσαμε την αρχή «δύο λαοί, δύο κράτη». Θεωρώ ότι η παρούσα κατάσταση επιτάσσει μια νέα σθεναρή ενέργεια της Ευρώπης. Αυτή η ενέργεια πρέπει να έχει ως στόχο να ξαναδώσει σαφή σημεία αναφοράς, που να διανοίγουν μια προοπτική θεμελιωμένη στο δίκαιο και να αναπτερώνουν τις ελπίδες των δυνάμεων της ειρήνης σε ολόκληρη την περιοχή. Σε αυτό το πνεύμα προώθησα την ιδέα το θεσμικό μας όργανο να έχει έναν καταλυτικό ρόλο: μπορεί να αποφασίσει τη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να εκπέμψει προς όλους τους εκεί βασικούς παράγοντες ένα πραγματικό μήνυμα ειρήνης.

 
  
MPphoto
 
 

  Bastiaan Belder , εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. (NL) Κύριε Πρόεδρε, ο αγώνας ισχύος μεταξύ της Χαμάς και της Αλ Φατάχ στα παλαιστινιακά εδάφη έχει φτάσει στο απροχώρητο. Τα βίαια γεγονότα στη Γάζα το περασμένο σαββατοκύριακο μιλούν από μόνα τους και οι ταυτόχρονες καταλήψεις διαφόρων παλαιστινιακών υπουργείων στη Δυτική Όχθη δεν δείχνουν καμία ένδειξη ύπαρξης δημόσιας αρχής ή έννομης τάξης.

Πώς πιστεύουν το Συμβούλιο και η Επιτροπή ότι μπορούν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους που συμβάλλει στη δημιουργία αυτού του βαθύτατου εσωτερικού παλαιστινιακού διχασμού; Δεν υπάρχει σοβαρός εκπρόσωπος από την παλαιστινιακή πλευρά εφάμιλλος, υπό αυτές τις συνθήκες, του κ. Olmert, ο οποίος κέρδισε στις ισραηλινές εκλογές. Εν πάση περιπτώσει, δεν θα πρέπει να έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Χαμάς, ως τρομοκρατικό κίνημα, έχει αποκλειστεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρομοκρατική απειλή από τη διείσδυση μονάδων της Αλ Κάιντα στη Λωρίδα της Γάζας και από τις ιρανικές δραστηριότητες σε στενή συνεργασία με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, αυτό δεν αποτελεί καλό σημάδι για την ασφάλεια του Ισραήλ. Πώς εκτιμούν το Συμβούλιο και η Επιτροπή την εκρηκτικότητα αυτών των απειλών και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν κατά της Αιγύπτου και του Λιβάνου, χώρες οι οποίες έχουν υπογράψει, εξάλλου, συμφωνίες σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

 
  
MPphoto
 
 

  Philip Claeys (NI). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, μετά τη μεγάλη επιτυχία του τρομοκρατικού κινήματος της Χαμάς στις παλαιστινιακές κοινοβουλευτικές εκλογές, υπήρχε ο κίνδυνος να αντιδράσει το ισραηλινό εκλογικό σώμα με ακραίο τρόπο, κάτι που σαφώς δεν το έκανε, διότι τις εκλογές κέρδισε το νέο κόμμα Καντίμα. Τώρα που οι περισσότεροι ισραηλινοί ψηφοφόροι αποφάσισαν υπέρ της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας, το ερώτημα είναι, ασφαλώς, «τι ακολουθεί;» Ανεξάρτητα από τη σύσταση της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, το πρόβλημα της Χαμάς ήρθε για να μείνει.

Ο κ. Σολάνα λέει ότι πρόθεσή μας δεν μπορεί να είναι να αποτύχει η νέα Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό ισχύει ως έναν βαθμό, φυσικά, διότι οι παλαιστινιακές εκλογές διεξήχθησαν δίκαια και δημοκρατικά. Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η νέα Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, να τηρήσει όλες τις υπάρχουσες συμφωνίες και να αποφύγει τη χρήση βίας. Αυτή είναι η επίσημη θέση της ΕΕ και ελπίζω να μην απομακρυνθούμε από αυτή. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μερικώς υπεύθυνη για την εκλογική νίκη της Χαμάς.

Ήμασταν υπερβολικά χαλαροί στην παροχή υποστήριξης στην Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία συνεχίσαμε να προσφέρουμε σχεδόν απεριόριστα, αν και γνωρίζαμε καλά το πρόβλημα της εσωτερικής διαφθοράς, αν και γνωρίζαμε το πρόβλημα με ορισμένα παλαιστινιακά σχολικά βιβλία που ενισχύουν το μίσος, αν και ποτέ δεν εξαλείψαμε πλήρως την αμφιβολία ότι κάποια χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικής δράσης. Όλη αυτή η νέα κατάσταση αποτελεί επίσης μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

 
  
MPphoto
 
 

  Elmar Brok (PPE-DE), Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κύριε Ύπατε Εκπρόσωπε, τόσο στις εκλογές στο Ισραήλ όσο και στις εκλογές στην Παλαιστίνη, παρά τη διαφορά ως προς τα αποτελέσματα, εξακολουθεί να είναι κατά τη γνώμη μου σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και των δύο πλευρών είναι μετριοπαθής, θέλει την ειρήνη και τάσσεται υπέρ του τερματισμού της βίας.

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μία βιώσιμη συμφωνία. Γι’ αυτό πρέπει αυτή η συμφωνία να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων, γιατί βιώσιμες είναι μόνο οι συμφωνίες μέσω διαπραγματεύσεων που γίνονται αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό να συμβάλουμε σε αυτό και ειδικότερα η Τετραμερής να εκπροσωπείται περισσότερο στην περιοχή απ’ ό,τι παλαιότερα, μέσω των αρχηγών της, προκειμένου να προσφέρει τις ανάλογες εγγυήσεις για την ασφάλεια, καθώς και ενθάρρυνση.

Καταλαβαίνω βέβαια ότι η Παλαιστίνη πρέπει να είναι ένα βιώσιμο κράτος και ότι, ως εκ τούτου, θα πρέπει να προσφέρουμε και στο μέλλον ανθρωπιστική βοήθεια. Θα φανεί κατά πόσον αυτό θα είναι δυνατό να γίνει μέσω της αυτόνομης αρχής. Διαβάζοντας στο Xinhua ότι ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης είπε: «Ελπίζω ότι το όνειρό μας να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος στο σύνολο του εδάφους της ιστορικής Παλαιστίνης θα πραγματοποιηθεί μια μέρα, και είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει χώρος σε αυτή τη γη για το κράτος του Ισραήλ», θεωρώ ότι αυτή δεν είναι μια καλή δήλωση για τη σημερινή εποχή. Ίσως και να είναι ανακριβής αυτή η παράθεση. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει τότε να γίνει διόρθωση προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία προς τη σωστή κατεύθυνση.

Είναι απόλυτα σαφές ότι η παραίτηση από τη βία και η αναγνώριση του δικαιώματος ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ θα συγκαταλέγονται και μελλοντικά στους ουσιαστικούς όρους για την καλή σχέση με μία παλαιστινιακή κυβέρνηση που θέλει υποστήριξη –ιδιαίτερα οικονομική υποστήριξη. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το καθήκον. Υπάρχει σχέση μεταξύ της ειρήνης στην περιοχή και της παγκόσμιας ειρήνης.

Για τον λόγο αυτόν πρέπει να βοηθήσουμε τη νέα ομάδα προκειμένου να επιτευχθεί μια ριζική αλλαγή στη νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές.

 
  
MPphoto
 
 

  Emilio Menéndez del Valle (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σολάνα, κυρία Ferrero-Waldner, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να επιτύχουμε την ειρήνη, μια δίκαιη ειρήνη και δύο βιώσιμα κράτη, και η Χαμάς κάνει ορισμένες ειρηνικές δηλώσεις, υπονοώντας ότι δέχεται τη διαδικασία και –αν και έμμεσα ακόμη, κατά την άποψή μου– ότι αναγνωρίζει το Ισραήλ.

Όπως γνωρίζετε, ο Υπουργός Εξωτερικών της, αναφερόμενος στην ειρήνη που θα βασίζεται σε μια λύση δύο κρατών απηύθυνε τα ακόλουθα λόγια στον Κόφι Ανάν χθες: «προσδοκούμε να ζήσουμε ειρηνικά και με ασφάλεια […] δίπλα στους γείτονές μας σε αυτόν τον ιερό τόπο του κόσμου».

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι πρόθεση της Χαμάς είναι να συσφίξει τους δεσμούς με τη Δύση και επίσης να καταλήξει σε μια διευθέτηση με το Ισραήλ. Και πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει την Τετραμερή όταν δηλώνει ότι: «Η κυβέρνησή μας είναι διατεθειμένη να διεξαγάγει διάλογο με τη διεθνής Τετραμερή σχετικά με τους τρόπους επίλυσης της διένεξης και της ειρήνευσης στην περιοχή. Η κυβέρνησή μας δεν θα φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να επιτύχει δίκαιη ειρήνη στην περιοχή».

Πιστεύω ότι είναι καθήκον της Ένωσης να λάβει υπόψη αυτή την νέα πραγματικότητα και να ηγηθεί μιας στρατηγικής που θα θέσει τέλος στο σημερινό αδιέξοδο, προς όφελος των δύο λαών, δύο βιώσιμων κρατών και μιας δίκαιης ειρήνης.

 
  
MPphoto
 
 

  Hannu Takkula (ALDE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ισραήλ έδωσε την απάντηση του ισραηλινού λαού. Όλα τα κόμματα της Κνεσέτ δεσμεύτηκαν στην ειρηνευτική διαδικασία και η πλειοψηφία λέει «ναι» στο σχέδιο σύγκλισης που πρότεινε ο κ. Olmert, το οποίο προτείνει μια λύση δύο κρατών.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, θα ήθελα να πω ότι, στρέφοντας το βλέμμα στις παλαιστινιακές εκλογές, πρέπει να θυμόμαστε ότι η δημοκρατία δεν αφορά μόνο τις ελεύθερες εκλογές και τη διαδικασία. Δεν μπορούμε να ορίσουμε και να εγκρίνουμε τη «δημοκρατία» ως μια «τρομοκρατική οργάνωση που εκλέχθηκε δημοκρατικά», όπως ισχύει στην περίπτωση της Παλαιστίνης. Η δημοκρατία αφορά τις ευρωπαϊκές αξίες της ειρήνης και του σεβασμού, και όχι το να θέλεις να εξαφανιστεί ο γείτονάς σου από τον παγκόσμιο χάρτη, όπως το έθεσε ο κ. al-Zahar, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης. Είπε: «Ονειρεύομαι να κρεμάσω έναν τεράστιο παγκόσμιο χάρτη στον οποίο δεν θα υπάρχει το Ισραήλ».

Η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και τις σχετικές συμφωνίες και να μείνει πιστή στον οδικό χάρτη, ειδάλλως η ΕΕ θα πρέπει να μην νομιμοποιήσει με κανέναν τρόπο τη Χαμάς. Τώρα που το Ισραήλ δεν έχει εταίρο στην παλαιστινιακή πλευρά, χρειάζεται τη στήριξή μας για να συνεχίσει να μένει πιστό στην ειρηνευτική διαδικασία.

 
  
MPphoto
 
 

  Αδάμος Αδάμου (GUE/NGL). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, πριν από μερικές ημέρες, δεν επετράπη σε αμερικανούς διπλωμάτες να έρθουν σε επαφή με αξιωματούχους οποιασδήποτε αντιπροσωπείας της παλαιστινιακής κυβέρνησης που ελέγχεται από τη Χαμάς. Ταυτόχρονα, ο Καναδάς ανέστειλε την αποστολή βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, και ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι δεν θα συμφωνούσε με την αποστολή βοήθειας σε μια κυβέρνηση της οποίας ηγείται η Χαμάς. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Χαμάς εκλέχθηκε με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Χαιρετίζω τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Haniyeh, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τον κ. Αμπάς, κάτι που φαίνεται να δίνει μια πιο ήπια εικόνα της Χαμάς. Εχθές, το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε την ίδια δήλωση.

Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δηλώσεις της Τετραμερούς, σύμφωνα με τις οποίες η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί για την τήρηση των αρχών της μη βίας, την αναγνώριση του Ισραήλ και την αποδοχή των προηγούμενων συμφωνιών και υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένου του οδικού χάρτη. Δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε ότι η αναστολή της αποστολής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους θα έδινε την εντύπωση ότι τιμωρούμε ευθέως τον παλαιστινιακό λαό για την επιλογή του, και έτσι θα συντελούσαμε στην αύξηση το πόνου του. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμβάλει σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης, όχι μόνο μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 
  
MPphoto
 
 

  Gerard Batten (IND/DEM). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, συστήσατε τον κ. Σολάνα ως τον Ύπατο Εκπρόσωπο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας είναι αυτή; Ίσως ήταν αυτή που περιείχε το προτεινόμενο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το οποίο απέρριψαν τόσο απερίφραστα οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί στα περσινά δημοψηφίσματα και το οποίο θα απέρριπταν και οι Βρετανοί, εάν τους δινόταν η ευκαιρία.

Η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καμία νομιμότητα. Ο κ. Σολάνα δεν νομιμοποιείται ως ο de facto Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ. Ο κ. Σολάνα μιλά ωσάν η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ήταν τετελεσμένο γεγονός. Επανειλημμένως η ΕΕ υιοθετεί παράνομα τον ρόλο και τα χαρακτηριστικά πολιτικού κράτους. Η συζήτηση αυτή δεν αφορά την επίλυση των προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Είναι μια συζήτηση που αφορά τον τρόπο προαγωγής των παράνομων Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Tadeusz Masiel (NI). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σολάνα, όλως συμπτωματικώς, διεξήχθησαν πρόσφατα εκλογές σε πολλά ευμετάβλητα μέρη του κόσμου, όπως στη Λευκορωσία, στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει βασικό ρόλο σε όλες αυτές τις περιοχές. Αυτό είναι θετικό, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελούν πλέον αντικειμενικό παράγοντα στη διένεξη Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Κύριε Σολάνα, γνωρίζω ότι είστε επιφορτισμένος να εκφράζετε τις επιθυμίες της Ένωσης συνολικά και όλων των πολιτικών ομάδων που αντιπροσωπεύονται σε αυτό το Σώμα. Το ίδιο το Ισραήλ έχει βιώσει την κατάσταση του έθνους χωρίς κράτος. Δημιούργησε το κράτος του με τη βία και συνεπώς θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να συμφωνήσει στη δημιουργία του Παλαιστινιακού Κράτους. Μόνο τότε θα πρέπει να απαιτήσει την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από τη Χαμάς.

 
  
MPphoto
 
 

  Hannes Swoboda (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι πολύ για τη θέση που εξέφρασαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος και η κ. Επίτροπος. Παρενθετικά, εκφράζετε την γνώμη της πλειοψηφίας του Σώματος και της πλειοψηφίας στην Ευρώπη και αυτό θα πρέπει να το δεχτούν κάποιοι άλλοι.

Επίσης, χαίρομαι πολύ επειδή υπογραμμίστηκε η ανάγκη μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων. Ναι, πρέπει να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις, αυτό όμως σημαίνει ότι η Χαμάς, αλλά και το Ισραήλ πρέπει να είναι πρόθυμοι για διαπραγματεύσεις. Σκέφτομαι πως το Ισραήλ δεν διεξήγαγε διαπραγματεύσεις ως προς τη Γάζα. Φυσικά πρέπει επίσης να διερευνήσουμε τα αίτια εκλογής της Χαμάς. Για χρόνια υπονομευόταν μία άλλη κυβέρνηση, συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Φατάχ, αφενός από δική της υπαιτιότητα –ας σκεφτούμε τη διαφθορά και άλλες περιπτώσεις– αλλά και εξαιτίας της μη αποδοχής της από το Ισραήλ ως εταίρου σε διαπραγματεύσεις. Ακόμη δε και μετά τον θάνατο του Αραφάτ, όταν ήταν πρόεδρος ο Αμπάς –κατά την αποχώρηση από τη Γάζα– δεν έγινε αποδεκτή. Ως εκ τούτου, χρειάζονται δύο για να γίνουν διαπραγματεύσεις και χρειάζεται προθυμία και από τις δύο πλευρές.

Δεύτερον: φυσικά και πρέπει να αναγνωριστεί το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, και μάλιστα σε ειρηνικές καταστάσεις και μέσα σε λογικά σύνορα. Όμως το Ισραήλ πρέπει να αναγνωρίσει τουλάχιστον καταρχήν ότι το ψήφισμα του ΟΗΕ σχετικά με τα σύνορά του είναι σωστό. Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνουν ακόμα διορθώσεις. Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας, αν σκεφτεί ρεαλιστικά. Όμως όταν δεν αναγνωρίζεται ούτε καν καταρχήν, θα υπάρξουν δυσκολίες.

Τρίτον, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να βελτιωθεί και οικονομικά η κατάσταση στη Γάζα, για να μπορέσει η Γάζα να επιβιώσει. Δεν αρκεί γι’ αυτό απλά να φύγουν τα στρατεύματα.

Το τελευταίο σημείο είναι το εξής: παρακολουθούμε με ανησυχία την εξέλιξη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Όσο και να χαιρόμαστε για το κόμμα Καντίμα και τη λογική των μελών του, ως προς την Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν έχει επικρατήσει ακόμα η λογική που θα αναγνωρίζει ότι η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά και ότι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ υπάρχουν και παλαιστινιακά δικαιώματα. Αυτό θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί ξεκάθαρη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. SARYUSZ-WOLSKI
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 
 

  Sajjad Karim (ALDE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, σε συνδυασμό με την εκλογή της Χαμάς, οι εκλογές στο Ισραήλ θα έχουν καθοριστική επίδραση στις προοπτικές για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Οι ισραηλινές εκλογές θεωρήθηκαν ευρέως ως ένα δημοψήφισμα για μονομερή δράση με στόχο τη δημιουργία μόνιμων συνόρων. Ωστόσο, το 25% των ψήφων δεν δίνει ρητά στο κόμμα Καντίμα μια τέτοια εντολή και, ακόμη και αν μπορούσε να συγκεντρώσει επιπλέον στήριξη στην Κνεσέτ, δεν μπορεί να αποτελέσει λύση η μονομερής απόσυρση από τη Δυτική Όχθη και ο μονομερής καθορισμός των συνόρων που δεν θα είναι σύμφωνα με τα σύνορα του 1967.

Μόνο μια ειρηνική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μπορεί να αντιμετωπίσει τις δικαιολογημένες και μακροχρόνιες ανησυχίες της διαδικασίας του οδικού χάρτη. Όλα τα κόμματα πρέπει να ακολουθήσουν τον δρόμο της θετικής δέσμευσης, όπως ορίζει η Τετραμερής, η οποία περιλαμβάνει συνομιλίες με τη νέα Παλαιστινιακή Αρχή.

Δεν είναι εύκολο να αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί με όσους δεν έχουν ακόμη αποκηρύξει τη βία, αλλά, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν έχουμε άλλη επιλογή εάν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Δώστε τους μια εναλλακτική λύση για την απελπισμένη βία και έναν λόγο να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Σε αντίθετη περίπτωση, κάντε την κατάστασή τους ακόμη χειρότερη, και αυτοί απλά θα πεισμώσουν ακόμη περισσότερο.

Εάν μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ και η διεθνής πίεση μπορούν να φέρουν τον Αριέλ Σαρόν από την αρχική πολιτική του σταδιοδρομία στη νομιμότητα που έχει δώσει στο κόμμα Καντίμα, τότε αυτό αποδεικνύει ότι η θετική δέσμευση μπορεί να αλλάξει νοοτροπίες που φαινομενικά δεν έχουν αποτέλεσμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Luisa Morgantini (GUE/NGL). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, επί τρεις ημέρες έβρεχε συνεχώς στα κατεχόμενα. Στο Bi'ilin, το νερό, παγιδευμένο από το τείχος, το οποίο, όπως είπατε όλοι σας, είναι παράνομο, παρέσυρε τα σώματα δύο νεκρών αδελφών. Οι ισραηλινοί στρατιώτες δεν επέτρεψαν τις εκσκαφές για την απορροή των υδάτων, ενώ οι βομβαρδισμοί νοτίως της Γάζας κατέστρεψαν γεωργικές περιοχές και σκότωσαν αμάχους. Η Ναμπλούς και η Χεβρώνα πολιορκούνται και υφίστανται εισβολές.

Οι ευθύνες μας είναι πολλές και δεν μπορούμε να επαναλαμβάνουμε συνεχώς την κοινοτοπία «δύο λαοί, δύο κράτη». Δεν υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη. Υπάρχει ένα κράτος και μια νέα οντότητα που σχηματίζεται, μια περιοχή που προσαρτάται διά της βίας με το παράνομο τείχος. Το Καντίμα και το Εργατικό Κόμμα αποτελούν μια ευκαιρία. Πιστεύω πως πρέπει να εκμεταλλευθούμε κάθε ευκαιρία, αλλά όχι σιωπώντας: πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στις απαιτήσεις μας.

Επί δύο χρόνια η Χαμάς έχει κηρύξει και τηρεί την ανακωχή, απέχοντας από τη δράση. Ας δηλώσουμε όλοι απερίφραστα ότι επί δύο χρόνια η Χαμάς δεν έχει αναλάβει καμία δράση και δεν πρέπει να το πράξει ποτέ πια. Δεν μπορούμε όμως να δηλώνουμε από το 1980 συνεχώς «δύο λαοί και δύο κράτη» και να παρακολουθούμε κάθε φορά αδρανείς την κλοπή των παλαιστινιακών εδαφών.

Πρέπει να πιέσουμε τη Χαμάς, αλλά πρέπει να πιέσουμε και το Ισραήλ, ώστε να γίνει κατανοητό πως η διεθνής κοινότητα έχει κάποιο νόημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Mario Borghezio (IND/DEM). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μπορεί η Χαμάς να μεταμφιέστηκε σε πρόβατο, αλλά κάτω από την προβιά διακρίνεται κάθε τόσο και λίγη από τη γούνα του λύκου, καθώς πριν από λίγες μόλις ημέρες, ο Υπουργός Εσωτερικών, Said Siam, παρακάμπτοντας για πρώτη φορά μια τακτική που είχε καθιερώσει ο Αραφάτ για την επικράτηση του λαϊκού πνεύματος στη χώρα, ενθάρρυνε ένα απτό δείγμα της διαδικασίας επιβολής του θρησκευτικού φανατισμού στην Παλαιστίνη σύμφωνα με την πολιτική της Χαμάς και σε αντίθεση με τους κανονισμούς της Παλαιστινιακής Αστυνομίας, επιτρέποντας στους παλαιστίνιους αστυνομικούς να αφήνουν γένια, ως απόδειξη πλήρους συμμόρφωσης με τη διδαχή που αποδίδεται στον Μωάμεθ: «για να ξεχωρίζεις από τους άπιστους, άφησε γενειάδα και ξύρισε το μουστάκι».

Εφαρμόζεται συνεπώς μια διαδικασία επιβολής του θρησκευτικού φανατισμού, η οποία προκαλεί εύλογη ανησυχία, καθώς, η αναγνώριση ενός επίδοξου καμικάζι από τη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτει την πραγματική παρουσία της Αλ Κάιντα εντός των συνόρων του Ισραήλ. Πρόκειται για μια κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική. Ούτε μπορούν να μας καθησυχάσουν ή να μας ενθαρρύνουν οι ελπιδοφόρες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών al-Zahar, οι οποίες προβλήθηκαν ευρέως από τον διεθνή Τύπο και στις οποίες άφησε ελπίδες για μια στάση χωρίς μισαλλοδοξίες όσον αφορά την αναγνώριση του Ισραήλ και την πολιτική των «δύο κρατών», από τη στιγμή που πριν από λίγες μόλις ημέρες ο ίδιος άνθρωπος προέβη σε μια απίστευτη δήλωση, σύμφωνα με την οποία το όνειρό του είναι να κρεμάσει στο σπίτι του έναν παγκόσμιο χάρτη στον οποίο δεν θα υπάρχει το κράτος του Ισραήλ.

Η επικράτηση του θρησκευτικού φανατισμού στην Παλαιστίνη μάς ανησυχεί. Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αυτόν τον πραγματικό κίνδυνο.

 
  
MPphoto
 
 

  James Hugh Allister (NI). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, δεδομένου ότι η κυβέρνηση της Παλαιστίνης βρίσκεται στα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς και δεδομένης της άρνησής της να εγκαταλείψει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ, έχω την εντύπωση ότι είναι σωστό και αναγκαίο το Ισραήλ να προνοήσει μονομερώς για τον καθορισμό και την υπεράσπιση των συνόρων του. Διαφορικά, δεν θα μπορέσει να παράσχει ασφάλεια στους πολίτες του, και αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέλημα κάθε κυβέρνησης.

Συνεπώς, ενθαρρύνω το Ισραήλ, όποιες και αν είναι οι διεθνείς πιέσεις, να είναι αποφασιστικό και συνεπές από αυτήν την άποψη. Ποτέ δεν προκύπτει κάτι καλό από την υπόθαλψη τρομοκρατών ή των πολιτικών συνηγόρων τους, και ελπίζω ότι το Ισραήλ, η ΕΕ και ο κ. Σολάνα δεν θα διστάσουν να ακολουθήσουν αυτήν τη γραμμή και δεν θα διστάσουν να επιμείνουν ότι ο μόνος τρόπος για να σημειωθεί πρόοδος είναι η Χαμάς να εγκαταλείψει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

 
  
MPphoto
 
 

  Monika Beňová (PSE). (SK) Κύριε Σολάνα, κυρία Επίτροπε, από όλα τα θέματα που συζητήθηκαν εδώ, εστίασα στα λόγια του κ. Σολάνα που περιέγραψε την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη και στο Ισραήλ. Μπορούμε να συμπεράνουμε δύο πράγματα από αυτή την περιγραφή. Ενώ οι Παλαιστίνιοι κυβερνώνται από τη Χαμάς, μια οργάνωση που είναι απρόθυμη να δεχθεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, η κατάσταση στο Ισραήλ είναι διαφορετική. Οι εκλογές εκεί ενδέχεται να αναδείξουν μια κυβέρνηση η οποία θέλει πάνω απ’ όλα να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που θεωρούνται από όλους τους ανθρώπους που ζουν σε δημοκρατικές κοινωνίες τα πιο σημαντικά για να επιλυθούν από τις κυβερνήσεις.

Παρά ταύτα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια αποκαρδιωτική πρόκληση. Η πρόκληση είναι ότι, ανεξάρτητα από το πώς εμείς βλέπουμε τη Χαμάς –και είμαι βέβαιη ότι οι περισσότερο από εμάς τη βλέπουν ως τρομοκρατική οργάνωση– εσείς, με την ιδιότητά σας ως κορυφαίοι αντιπρόσωποί μας για τις εξωτερικές σχέσεις, πρέπει να βρείτε έναν τρόπο να συνεργαστείτε με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Καθώς προχωρούμε σε αυτόν τον δρόμο, θα ήθελα να σας ζητήσω μόνο να μην παραβλέψετε το γεγονός ότι όλοι οι κοινοτικοί πόροι που δόθηκαν για υποστήριξη των Παλαιστινίων θα πρέπει να παραμείνουν υποκείμενοι στο όρο ότι η παλαιστινιακή κυβέρνηση σέβεται την ύπαρξη του Ισραήλ. Και θα ήθελα επίσης να ζητήσω αν μπορείτε να μάθετε από τον κ. Κόφι Ανάν τι ακριβώς αναφερόταν σχετικά με την ύπαρξη του Ισραήλ στην επιστολή που έλαβε από τον παλαιστίνιο Υπουργό Εξωτερικών.

 
  
MPphoto
 
 

  Παναγιώτης Μπεγλίτης (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στο Ισραήλ νομιμοποίησαν ουσιαστικά τη στρατηγική της μονομερούς επιβολής των όρων επίλυσης του Παλαιστινιακού. Δεν είναι τυχαίο ότι η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ χρησιμοποιεί περισσότερο τη λέξη «ασφάλεια» και πολύ λιγότερο τη λέξη «ειρήνη», γιατί η ειρήνη απαιτεί διαπραγματεύσεις και επώδυνους συμβιβασμούς.

Αντίθετα, η ασφάλεια συνδέεται με τον μονομερή προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος των συνόρων, με τη διατήρηση της κατοχής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, με το Τείχος της Ντροπής.

Πιστεύω ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός του Ισραήλ, ενισχυμένος από τη νέα πολιτική κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, δεν δημιουργεί συνθήκες ειρήνης. Δεν δημιουργεί ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος. Αντίθετα, συμβάλλει στη δημιουργία ενός εικονικού κράτους ασύνδετων μεταξύ τους περιοχών χωρίς σταθερά σύνορα.

Σωστά η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει όρους και προϋποθέσεις στη Χαμάς. Δεν βλέπουμε όμως όρους και προϋποθέσεις που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ισραήλ. Γιατί και το Ισραήλ δεν σέβεται τη συμφωνία του Όσλο. Γιατί και το Ισραήλ δεν σέβεται τους όρους του οδικού χάρτη.

Σήμερα, τόσο ο κ. Σολάνα όσο και η κ. Ferrero, προσέγγισαν το θέμα με μεγαλύτερo ρεαλισμό από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο για να είμαστε αποτελεσματικοί ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Howitt (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου στο Εργατικό Κόμμα του Ισραήλ για την είσοδό του στην κυβέρνηση. Είναι σοσιαλιστές, είναι αδελφό κόμμα, και χαιρετίζω τη διακήρυξή τους ότι «η κατοχή διαβρώνει τον ηθικό ιστό της ισραηλινής κοινωνίας», παράλληλα με την ομιλία του κ. Amir Peretz στη Herzliya σχετικά με την υποστήριξη του σεβασμού των διεθνών συνόρων. Και οι δύο περιέχουν πολύ σημαντικές δεσμεύσεις για την επίτευξη προόδου.

Ευχαριστώ τόσο την Επίτροπο όσο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για το γεγονός ότι εξέφρασαν εκ νέου σήμερα το απόγευμα τη δέσμευση της Ευρώπης για μια λύση όχι μονομερή αλλά μέσω διαπραγματεύσεων. Στην Επίτροπο, επαναλαμβάνω τις ιδιωτικές μας συζητήσεις ότι, ενώ είναι απολύτως δίκαιο να θέσει όρους για την ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή, της ζητώ να αναπτύξει σχέδια για την αποφυγή ανθρωπιστικής καταστροφής στα παλαιστινιακά εδάφη εάν η Χαμάς δεν κινηθεί όσο γρήγορα ελπίζουμε όλοι μας.

Από τον κ. Σολάνα ζητώ να αναλογιστεί πόσο εύκολο ήταν να κλείσει η διάβαση της Ράφας –για την οποία υποτίθεται ότι παρείχε εγγυήσεις η ΕΕ– κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ισραηλινών δράσεων, παράλληλα με τη νομιμότητα της παρακράτησης τελωνειακών εισφορών από το Ισραήλ προς την Παλαιστινιακή Αρχή, τις οποίες εγγυάται η Συμφωνία του Παρισιού. Πρόκειται για νομικές υποχρεώσεις των οποίων την τήρηση έχουν καθήκον να επιδιώξουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τετραμερής.

 
  
MPphoto
 
 

  Edith Mastenbroek (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω ορισμένες σύντομες παρατηρήσεις. Καταρχάς, όσον αφορά τις τρεις απαιτήσεις που εξέφρασε ο κ. Σολάνα, υποστηρίζω και τις τρεις, αλλά φοβούμαι ότι είναι ελλιπείς. Φρονώ ότι δεν θα πρέπει απλά να ζητήσουμε τον σεβασμό των υφιστάμενων συμφωνιών από τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ· θα πρέπει επίσης να απαιτήσουμε τον πλήρη σεβασμό της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων στην παλαιστινιακή πολιτική, της οποίας ήταν αποτέλεσμα αυτό. Πρέπει να ζητήσουμε από τη Χαμάς να μην θίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Πρέπει να στηρίξουμε πλήρως τις γυναίκες της Παλαιστίνης που πρόσφατα διαδήλωσαν για τα δικαιώματά τους κατά τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Ο κ. Σολάνα είπε ότι η Χαμάς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, αλλά μπορεί να αλλάξει το μέλλον. Ο Αριέλ Σαρόν ήταν αυτός που είπε κάποτε πως, όταν βρεθείς στην εξουσία, η εικόνα σου για τον κόσμο αλλάζει δραματικά, και ορισμένοι παγκόσμιοι ηγέτες εμφανίστηκαν δημοσίως και τον περιέγραψαν ως φιλειρηνιστή. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να σταθεί η Χαμάς στο ύψος των περιστάσεων. Ωστόσο, δεν θα στοιχημάτιζα τα τελευταία μου χρήματα σε κάτι τέτοιο. Συνεπώς, χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Ελπίζω ότι, την επόμενη φορά που θα γίνουν εκλογές στην Παλαιστίνη, ο παλαιστινιακός λαός θα καταψηφίσει τη Χαμάς και το μόνο κόμμα που θα μπορέσει να νικήσει τη Χαμάς είναι η Αλ Φατάχ. Η νέα γενιά της Αλ Φατάχ, δηλαδή όσοι είναι κάτω των 50 ετών, ζητούν εσωτερική μεταρρύθμιση, και φρονώ ότι αυτό είναι σωστό. Η γενιά αυτή έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει την Αλ Φατάχ στους δρόμους της Παλαιστίνης. Στηρίζω πλήρως τους στόχους της και καλώ όλους τους συναδέλφους μου να αναζητήσουν τρόπους επένδυσης σε αυτό το μεταρρυθμιστικό κίνημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Pierre Schapira (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ξεκινήσω με ορισμένες διαπιστώσεις. Καταρχάς, το δημογραφικό πρόβλημα ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης· δεύτερον, έχουμε το τέλος της ουτοπίας του Μεγάλου Ισραήλ· τρίτον, το κοινωνικό ζήτημα ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στο Ισραήλ και, τέταρτον, η Χαμάς δεν επηρέασε τις εκλογές στο Ισραήλ.

Υποσυνείδητα, οι Ισραηλινοί αναγνωρίζουν πλέον οριστικά την ύπαρξη δύο κρατών. Ήλθε πλέον η ώρα της διαπραγμάτευσης, πρέπει όμως να ασκήσουμε πίεση στη Χαμάς προκειμένου να αφήσει κατά μέρος το καταστατικό της και να αναγνωρίσει επιτέλους το Ισραήλ ως έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Ειδάλλως, αγαπητοί συνάδελφοι, αμφότερα τα μέρη θα ακολουθήσουν μονομερή πολιτική.

Η κοινή γνώμη αμφότερων των χωρών είναι υπέρ της ειρήνης. Πρέπει η Ευρώπη να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση, αφού ο ρόλος της είναι πλέον πρωταρχικός. Επενδύονται πολλές προσδοκίες στην Ευρώπη, σε ό,τι δε αφορά τους Παλαιστινίους, επαναλαμβάνω ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να παρέχει κοινοτική βοήθεια, ειδάλλως θα σημάνει η καταστροφή στην Παλαιστίνη.

 
  
MPphoto
 
 

  Benita Ferrero-Waldner, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους πολυάριθμους ομιλητές για την πλήρη στήριξή τους στις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε την ειρηνευτική διαδικασία. Ακόμη και αυτήν τη δύσκολη στιγμή, πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ωστόσο, την ευθύνη έχουν κυρίως τα δύο κόμματα και εμείς –η διεθνής κοινότητα– πρέπει να τα στηρίξουμε σε αυτόν τον δρόμο. Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να είναι όχι μια μονομερής λύση, αλλά μια λύση που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις, και φρονώ ότι αυτό έγινε αρκετά σαφές.

Όλοι συμφωνούμε ότι είναι σημαντικό να σεβαστεί η Χαμάς τις τρεις προϋποθέσεις· πρέπει να αποκηρύξει τη βία, να αναγνωρίσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και να τηρήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες που έγιναν από πρώην κυβερνήσεις. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνει ενωμένη η Τετραμερής. Αυτό δεν θα είναι πάντα εύκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε να μείνουμε όσο μπορούμε πιο ενωμένοι.

Δεύτερον, η ανθρωπιστική βοήθεια είναι απολύτως αναγκαία. Σε προηγούμενες αναλύσεις, είδαμε ότι περίπου το ήμισυ της βοήθειας έχει δοθεί μέσω διαφόρων δυνατών τρόπων διοχέτευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, όχι μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής. Συνεπώς, η βοήθεια αυτή θα συνεχίσει να δίνεται μέσω των οργανώσεων των Ηνωμένων Εθνών και μέσω διεθνών οργανισμών. Θα βρούμε τρόπους να το κάνουμε αυτό μέσω ΜΚΟ, αλλά θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσουμε τη θέση μας και να βρούμε ορισμένους εναλλακτικούς μηχανισμούς. Εργαζόμαστε επ’ αυτού. Παρόλα αυτά, καθώς πρόκειται για πολύ δύσκολο ζήτημα, θα πρέπει να δούμε ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε.

Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε –και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξακριβώσουμε– ότι η βοήθειά μας δεν θα καταλήξει στους τρομοκράτες. Συνεπώς, πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία, κάτι που δεν είναι εύκολο.

Φυσικά, πρέπει επίσης να στηρίξουμε τον Μαχμούντ Αμπάς. Επί του παρόντος αυτός είναι ο συνομιλητής. Υπάρχει η δυνατότητα, και έτσι πρέπει να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το αξίωμά του όσο μπορούμε περισσότερο, αλλά και πάλι σας παρακαλώ να είστε υπομονετικοί, διότι ακόμη επεξεργαζόμαστε τις λεπτομέρειες.

Η Ρωσία δήλωσε ρητά ότι, όταν συναντήθηκε με τη Χαμάς, κινήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας της Τετραμερούς της 30ής Ιουνίου. Οι Ρώσοι είπαν ότι ήταν σημαντικό να μιλήσουν με τη Χαμάς, προκειμένου να τη βάλουν στο σωστό πλαίσιο ακόμη και πριν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Δυστυχώς, ακούσαμε ότι η Χαμάς δεν εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις, μολονότι ενίοτε γίνονται κάποια μικρά πρώτα βήματα.

Επιτρέψτε μου επίσης να πω λίγα λόγια για την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις δράσεις εποικισμού και την οικοδόμηση του διαχωριστικού φράγματος εντός και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη γειτνίαση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και, επίσης, απειλεί να περιπλέξει πολύ το τελικό καθεστώς των διαπραγματεύσεων. Οποιαδήποτε συμφωνία για το καθεστώς της πόλης πρέπει να προέλθει από διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών και, όπως είπα πριν, δεν θα πρέπει να προληφθεί από νέους παράγοντες στην περιοχή. Οι δηλώσεις του Συμβουλίου και της Τετραμερούς το κατέστησαν αυτό αρκετά σαφές.

Είμαστε έτοιμοι, εάν μας ζητηθεί, να βοηθήσουμε τα μέρη με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Το πρώτο βήμα εκ μέρους του Ισραήλ θα πρέπει να είναι το τέλος των διακρίσεων κατά των Παλαιστινίων στις πόλεις. Υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι παράγοντες.

Όσον αφορά το διαχωριστικό φράγμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι, ενώ αναγνωρίζει πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις, ανησυχεί ιδιαίτερα για τη χάραξη αυτού του διαχωριστικού φράγματος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η οποία απέχει σημαντικά από την Πράσινη Γραμμή, δημεύει άδικα την παλαιστινιακή γη και περικόπτει σημαντικά την κυκλοφορία και την πρόσβαση.

Καλούμε και πάλι το Ισραήλ να σταματήσει και να ακυρώσει την κατασκευή του διαχωριστικού φράγματος εντός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, μεταξύ άλλων εντός και γύρω από την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Javier Solana, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΚΕΠΠΑ. (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να υπενθυμίσω στους αξιότιμους βουλευτές του Κοινοβουλίου ότι σε αυτές τις εκλογές συνέβη κάτι πολύ σημαντικό. Οι εκλογές τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ισραήλ έχουν δημιουργήσει μια νέα πολιτική τάξη. Τα πολιτικά κόμματα που κυριάρχησαν στη ζωή του Ισραήλ και της Παλαιστίνης τα τελευταία 20 χρόνια εξαφανίστηκαν ή πήραν πολύ χαμηλό ποσοστό στις κάλπες. Εμφανίστηκαν νέα κόμματα που δημιουργήθηκαν μόλις πριν από μερικούς μήνες. Νέα άτομα εμφανίστηκαν ως ηγέτες. Τι σημαίνει αυτό; Πιθανόν σημαίνει πολλά πράγματα, αλλά τουλάχιστον για εμάς θα πρέπει να σημαίνει κάτι καινούργιο, όσον αφορά την ηγεσία. Πρέπει να επενδύσουμε τις ελπίδες μας σε αυτήν την εξέλιξη για να δούμε εάν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Έχω την εντύπωση και τη βαθιά πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών αποτελεί εκ βάθρων αλλαγή της κοινωνικής δομής αμφότερων των κοινωνιών. Από την πλευρά των Παλαιστινίων, ίσως δεν υπάρχει η επιθυμία να έχουν μια μη κοσμική κυβέρνηση. Θα ήθελα πολύ να επιμείνω σε αυτό. Δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία του κόσμου στην Παλαιστίνη ψήφισε υπέρ της Χαμάς διότι ήθελε μια θρησκευτική κυβέρνηση επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής. Πιστεύω ότι ψήφισαν κατά άλλων πραγμάτων που σχετίζονται πιο στενά με την τυραννία του να μην γίνονται τα πράγματα σωστά, της διαφθοράς, της έλλειψης σωστής οργάνωσης.

Πρέπει τώρα να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλίσουμε ότι η Παλαιστίνη, η οποία είναι ίσως το πιο κοσμικό μέρος της Μέσης Ανατολής, δεν θα επιστρέψει σε κάτι που ίσως η πλειονότητα του παλαιστινιακού λαού δεν επιθυμεί. Όμως, ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξουν στην κυβέρνηση άτομα που θα μπορέσουν να φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμεί η πλειονότητα του κόσμου: κοινωνικές υπηρεσίες, πάταξη της διαφθοράς, δημοκρατία κλπ. Σε αυτά πρέπει να κατευθύνουμε την πιο σημαντική επιρροή μας.

Το ίδιο ισχύει και για την Ιερουσαλήμ και για το Ισραήλ. Είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το να γίνεται πρωθυπουργός ο Ehud Olmert και όχι ο κ. Σαρόν: τι εκ βάθρων αλλαγή πραγματοποιήθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα! Το άτομο που ηγήθηκε των κομμάτων Καντίμα και Λικούντ, του κόμματος που διευθύνει τα πράγματα στην Ιερουσαλήμ για τουλάχιστον 20 χρόνια, υποφέρει τώρα στο νοσοκομείο. Υπάρχει ένα νέο κόμμα με νέο ηγέτη, από τον οποίον κανείς δεν ανέμενε να είναι σήμερα ηγέτης.

Ανοίγει άραγε τώρα αυτό δυνατότητες; Επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι ανοίγει νέες δυνατότητες. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες; Θέλω να πιστεύω ότι ναι, θα εκμεταλλευτούμε αυτές τις δυνατότητες. Όταν συνομιλώ με τον κ. Olmert, όπως κάνω συχνά, του λέω συνεχώς ότι η μονομέρεια δεν είναι δυνατή. Αυτό το έχουμε ήδη διαπιστώσει. Δεν ήταν δυνατή η μονομερής απεμπλοκή από τη Γάζα. Τελικά, αναγκάστηκαν αρχικά να απευθυνθούν στη διεθνή κοινότητα και, εν συνεχεία, στην παλαιστινιακή πλευρά, διότι είναι αδύνατον να διαλευκανθεί μια κατάσταση που είναι τόσο κοινή και να γίνει αυτό μονομερώς.

Ο κ. Cohn-Bendit είπε ότι είναι τρομερό το γεγονός ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να εξαπλωθεί από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Έγινε σήμερα μια δήλωση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η γρίπη των πτηνών δεν θα εξαπλωθεί από το ένα μέρος στο άλλο. Ο ίδιος δεν ανέφερε ότι η φτώχεια δεν μπορεί εξαπλωθεί από τον έναν στον άλλον· ότι ο πόνος δεν μπορεί να εξαπλωθεί από τον έναν στον άλλον. Ορισμένες φορές, φαίνεται ότι ανησυχούμε περισσότερο για την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών και δεν ανησυχούμε πραγματικά για τον πόνο, τη δυστυχία και την τραγωδία που υφίστανται εκεί εδώ και χρόνια. Οι λαοί χωρίζονται από ένα φράγμα, το οποίο δεν μπορεί να σταματήσει τη γρίπη των πτηνών, αλλά μπορεί να σταματήσει τη μετακίνηση των ανθρώπων από το ένα μέρος στο άλλο.

(Χειροκροτήματα)

Αυτό είναι πράγματι λυπηρό. Πρέπει να μπορέσουμε να κάνουμε δύο πράγματα – να συνεργαστούμε ώστε να μην εξαπλωθεί η γρίπη των πτηνών και να εξασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να κυκλοφορούν, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κυκλοφορούν και ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος, και φρονώ ότι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό.

Το 1980 είπαμε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο υποστηρίχθηκε. Πριν από λίγο καιρό, είπαμε ότι πιστεύουμε πως τα σύνορα του 1967 είναι το σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό σήμερα στο Κοινοβούλιο. Είμαστε έτοιμοι να το υπερασπιστούμε· είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις αλλαγές των συνόρων που συμφωνήθηκαν από τους περισσότερους – και από τις δύο πλευρές. Όμως, δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία άλλη λύση που να μην λαμβάνει υπόψη την προϋπόθεση ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν γύρω από τα σύνορα του 1967.

Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι σε όλους πρέπει να δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουν. Ο κ. Cohn-Bendit έχει αλλάξει. Εγώ έχω αλλάξει. Πόσοι άνθρωποι σε αυτήν την Αίθουσα έχουν αλλάξει; Και πιστεύω ότι όλοι έχουμε αλλάξει προς το καλύτερο. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο;

Τώρα πρέπει να δώσουμε αυτήν την ευκαιρία, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ σκληροί έως ότου αλλάξουν. Πρέπει να τους πούμε ότι, εάν αλλάξουν, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος της ομάδας. Όμως, εάν δεν αλλάξουν, δυστυχώς δεν θα γίνουν μέρος της ομάδας. Όπως προανέφερα, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουμε το παρελθόν. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν του, μόνο να φωτίσει τις αναμνήσεις του, όπως κάνουν πολλοί. Στο μέλλον, ναι, μπορούμε να αλλάξουμε. Πρέπει να δράσουμε ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, ούτως ώστε οι άνθρωποι να μπορούν στο μέλλον να συμπεριφέρονται διαφορετικά.

Θα ήθελα από τη Χαμάς να αλλάξει και να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Είναι αδύνατον να διαπραγματευτεί κανείς εάν δεν αναγνωρίσει ότι ο άλλος έχει το δικαίωμα να υπάρχει. Αυτό πρέπει να είναι επίσης αμοιβαίο. Είναι αδύνατον να διαπραγματευτεί κανείς εάν δεν θέλει να διαπραγματευτεί και, ταυτόχρονα, εάν θέλει να έχει στην τσέπη του ένα πιστόλι. Κάτι τέτοιο δεν είναι διαπραγμάτευση. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να αποσαφηνίσουμε.

Πρέπει επίσης να ασκήσουμε πιέσεις για πολλαπλότητα στην παλαιστινιακή κοινωνία. Υπήρξε η πιο κοσμική κοινωνία και εξακολουθεί να είναι κοσμική, και δεν υπόκειται σε μια επιβαλλόμενη θρησκευτική κοινωνία όπως παρουσιάζεται σε ορισμένες δηλώσεις της Χαμάς. Είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο και πρέπει να το σκεφτούμε για πρώτη φορά. Μια ομάδα που ανήκει στους Αδελφούς Μουσουλμάνους κατέκτησε την εξουσία δημοκρατικά. Πρέπει να το σκεφτούμε αυτό, διότι συνέβη στην Παλαιστίνη. Μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη, και πρέπει να σκεφτούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε. Θα ήθελα πολύ να εξεταστούν αυτά τα στοιχεία όχι μόνο από ομάδες προβληματισμού, αλλά και από πολιτικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχω στην καρδιά μου ελπίδα και θα ήθελα να έχετε και εσείς ελπίδα στην καρδιά σας. Ας δούμε από κοινού εάν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις ελπίδες που είμαι βέβαιος ότι έχετε στην καρδιά σας.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.

Θα ήθελα να χαιρετίσω στο θυρωρείο των διακεκριμένων επισκεπτών μας τον κ. Milinkevich, υποψήφιο στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, και τον κ. Viacorka, ηγέτη του Εθνικού Μετώπου της Λευκορωσίας.

(Χειροκροτήματα)

Προσκλήθηκαν εδώ από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ένδειξη της στήριξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δημοκρατία και την ελευθερία στη Λευκορωσία. Ο κ. Milinkevich ηγήθηκε γενναία της προεδρικής εκστρατείας υπό συνθήκες πίεσης που δημιούργησε η δικτατορική κυβέρνηση της Λευκορωσίας, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών και αγωνιζόμενος για αξίες κοινές με τις δικές μας.

(Χειροκροτήματα)

Γραπτές δηλώσεις (Άρθρο 142 του Κανονισμού)

 
  
MPphoto
 
 

  Alexandra Dobolyi (PSE). – (HU) Τι συνέβη πραγματικά με τις εκλογές; Κατά τη γνώμη μου, αυτό που πραγματικά συνέβη είναι ότι άλλαξαν το σχέδιο του Σαρόν και του διαδόχου του, κ. Olmert, στις εκλογές, υπέρ της περαιτέρω αποδέσμευσης από την περιοχή της Δυτικής Όχθης, διατηρώντας έτσι τη θρησκευτική ταυτότητα του Ισραήλ.

Η κληρονομιά του Σαρόν περιλαμβάνει τρία σημεία:

- η παλαιστινιακή πλευρά δεν θέλει να συνάψει μόνιμη συνθήκη με το Ισραήλ. Ο Αμπού Μάζεν θα ήθελε να το πράξει, αλλά δεν μπορεί. Η Χαμάς θα μπορούσε να το πράξει, αλλά δεν θέλει·

- το Ισραήλ θα πρέπει να εδραιώσει τα σύνορά του μονομερώς, de facto·

- τα σύνορα θα πρέπει να συγκροτηθούν κατά μήκος του «διαχωριστικού» τείχους, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη. Αυτό συνεπάγεται την οδυνηρή και ριζική απομάκρυνση περίπου 70 χιλιάδων εποίκων.

Αν ληφθεί αυτό το μέτρο, θα δημιουργηθούν τρία ξεχωριστά καντόνια και μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό το «κάτι» θα οδηγήσει σε ένα αποτυχημένο κράτος.

Εδώ ακριβώς πρέπει εμείς, η ΕΕ, να καταστήσουμε σαφές στους ισραηλινούς φίλους μας ότι δεν είναι πλέον προς όφελός τους αυτή η κίνηση, διότι θα οδηγήσει σίγουρα σε νέα παλαιστινιακή επανάσταση, και όλοι γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει μια ενδιαφέρουσα θέση σχετικά με αυτό το θέμα: επιθυμεί ειρήνη με βάση τα σύνορα του Ισραήλ του 1967. Ίσως θα πρέπει κι εμείς να εξετάσουμε τις διαπραγματεύσεις σε αυτή τη βάση και να δούμε αν αυτή η οδός οδηγεί σε μια σταθερή ειρήνη στο μέλλον.

Είμαι όλο και πιο βέβαιη ότι η ασφάλεια του Ισραήλ δεν εξαρτάται από τη διατήρηση των οικισμών, αλλά από την επίλυση της διένεξης.

 
  
MPphoto
 
 

  Cristiana Muscardini (UEN). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών στο Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος που χάραξε ο Σαρόν για μια μορφή ειρήνης στη Μέση Ανατολή που να είναι αποδεκτή τόσο από τους Παλαιστίνιους όσο και από τους Ισραηλινούς είναι ο σωστός και ίσως ο μόνος εφικτός δρόμος. Το πρόβλημα τώρα είναι να διαπιστώσουμε εάν η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση είναι ικανή να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο παρά τη νίκη της Χαμάς στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια ειρηνευτική διαδικασία, στην οποία πολλές φορές κινήθηκε περιθωριακά ως διαμεσολαβητής σύμφωνα με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Η λύση μιας αληθινής ειρήνης σε μία από τις πλέον ευαίσθητες περιοχές του διεθνούς γεωπολιτικού τοπίου μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πραγματικές εγγυήσεις για την ασφάλεια των δύο χωρών και συνεπώς με μια ευρωπαϊκή πολιτική δράση ικανή να εγγυηθεί την ανάπτυξη και τον διάλογο, η οποία θα καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατία και τη βία όσων εξακολουθούν να επιδιώκουν τη διαγραφή του κράτους του Ισραήλ από τον γεωγραφικό χάρτη.

Οι εξουσίες της ΚΕΠΠΑ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων πρέπει να ανταποκρίνονται σε πραγματικές προσδοκίες ενισχυμένης διαπραγμάτευσης με σκοπό τη διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής του διαλόγου και την προστασία των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των δύο λαών.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου