Πρόεδρος. Ακολουθεί η Ώρα των Ερωτήσεων προς το Συμβούλιο (B6-0017/2006).
Θα εξετάσουμε τις παρακάτω ερωτήσεις προς το Συμβούλιο.
Πρώτο μέρος
Ερώτηση αριθ. 1 του Boguslaw Sonik (H-0213/06)
Θέμα: Καταπάτηση της ελευθερίας συνειδήσεως και της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κίνα
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση των χριστιανών που καταδιώκονται στην Κίνα. Παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κίνας εγγυάται την ελευθερία συνειδήσεως και τη θρησκευτική ελευθερία, οι χριστιανοί Κινέζοι διώκονται, φυλακίζονται και υποβάλλονται σε βασανιστήρια από τις κομμουνιστικές αρχές.
Από αναλύσεις και εκθέσεις πολυάριθμων οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκύπτει ότι η καταδίωξη χριστιανών εφαρμόζεται ευρέως και σε μεγάλη κλίμακα από το 2001. Αυτό αφορά κυρίως τις επαρχίες Zhejiang, Jiangsu και Hebei. Από τον αριθμό των χριστιανών στην Κίνα, που ανέρχεται σε 70 περίπου εκατομμύρια, προκύπτει σαφώς πόσο σοβαρό και μεγάλο είναι το πρόβλημα. Η ανοχή για παρόμοια συμπεριφορά εκ μέρους των κινεζικών αρχών ή η αδιαφορία απέναντι στα δεινά και την αδικία που υφίστανται άνθρωποι λόγω της θρησκείας τους είναι απαράδεκτη στον 21ο αιώνα.
Ποια μέτρα προτίθεται το Συμβούλιο να λάβει για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας συνειδήσεως και θρησκεύματος στην Κίνα; Θα τεθεί άραγε επί τάπητος το ζήτημα της καταδίωξης των χριστιανών σε υπουργικό επίπεδο κατά τις συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΕ και της Κίνας;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα καταρχάς να πω απαντώντας στην ερώτηση του κ. Sonik ότι το Συμβούλιο συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες του αξιότιμου βουλευτή. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο επεσήμανε πριν από μερικά χρόνια έναν αριθμό καίριων τομέων, στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να σημειώσει πρόοδο στο πλαίσιο της διαδικασίας του διαλόγου.
Εδώ συμπεριλαμβάνεται ιδίως η ανεμπόδιστη άσκηση –ιδιωτικά και δημόσια– της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας της πίστης, καθώς και ο σεβασμός των πολιτισμικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στο Θιβέτ και το Xinjiang. Ως εκ τούτου, στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεων ΕΕ-Κίνας δόθηκε σαφής έμφαση στην θρησκευτική ελευθερία, όχι μόνο σε συναντήσεις διαλόγου αλλά και σε υψηλότερα επίπεδα.
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω από τη δική μου πείρα, τόσο από την προηγούμενη εργασία μου ως νομικού συμβούλου υπεύθυνου και για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και από τη σημερινή μου θέση, ότι αυτά τα θέματα θίγονται πραγματικά σε πολλά και διάφορα επίπεδα.
Σύμφωνα με αυτό το συμπέρασμα του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγείρει επανειλημμένα όχι μόνο το θέμα της καταδίωξης των χριστιανών, του περιορισμού των εκκλησιών σε σπίτια και της διανομής της Βίβλου στις φυλακές, αλλά και της καταδίωξης των βουδιστών, των μουσουλμάνων και μελών της κίνησης Falun Gong, που είναι ένα θέμα το οποίο θίγει η ΕΕ με πολλές ευκαιρίες. Επίσης, διασαφηνίσαμε ότι κατά τη γνώμη μας, οι πρακτικές αυτές αποτελούν παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Κίνας.
Πρόσφατα συζητήθηκε αναλυτικά η θρησκευτική ελευθερία στον διάλογο που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 και τον Οκτώβριο του 2005 και η τρόικα της ΕΕ επισκέφθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου το Θιβέτ και το Xinjang. Η ΕΕ απηύθυνε τακτικά εκκλήσεις στην Κίνα να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ειδικού εισηγητή και των επιτροπών του ΟΗΕ για την θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία πίστης. Επίσης, αναφερόταν διαρκώς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και απηύθυνε έκκληση στις κινεζικές αρχές να εξετάσουν αναφορές βασανισμών και να παράσχουν πληροφορίες για καταδίκες. Το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών ήταν μέχρι τώρα ότι η ΕΕ επικρότησε βέβαια την ευκαιρία διεξαγωγής αναλυτικών συνομιλιών με σχετικούς υπουργούς, υπηρεσίες κλπ., όμως πολλές από τις ανησυχίες της για περιορισμούς της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κίνα επιβεβαιώθηκαν.
Το 2005, η Κίνα απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία πίστης και η ΕΕ περιμένει ανυπόμονα την επιβεβαίωση μίας ημερομηνίας για την εν λόγω επίσκεψη. Πρέπει να πούμε ότι αυτή καθαυτή η πρόσκληση είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να ασκεί πίεση σε όλα τα επίπεδα για μια αυθεντική θρησκευτική ελευθερία και ελευθερία πίστης στην Κίνα, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης και εφαρμογής του διεθνούς συμφώνου για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα.
Filip Andrzej Kaczmarek (PPE-DE), αναπληρωτής συντάκτης. – (PL) Σας ευχαριστώ πολύ για τη χρήσιμη απάντηση. Ωστόσο, ο κ. Sonik ήθελε επίσης να μάθει αν το Συμβούλιο ικανοποιήθηκε με την απάντηση της κινεζικής πλευράς. Εξάλλου, αυτό δεν είναι ένα νέο πρόβλημα. Είναι καλό το γεγονός ότι βρίσκεται στην ατζέντα των συνόδων της τρόικα και των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, αλλά ο κ. Sonik ήλπιζε προφανώς ότι θα μπορούσε να ασκηθεί εντονότερη πίεση στην κινεζική πλευρά προκειμένου να διασφαλιστεί η εφαρμογή αυτών των διατάξεων.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Μπορώ να πω ειλικρινά στον αξιότιμο βουλευτή ότι ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι όσο δεν εκπληρούνται όλες οι διεθνείς υποχρεώσεις. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάζουμε διαρκώς τι συμβαίνει και να αναφερόμαστε σε επιμέρους περιπτώσεις. Η κατάσταση δεν είναι ακόμα ικανοποιητική. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσουμε να θίγουμε το θέμα αυτό σε όλα τα επίπεδα.
Εφόσον ζητάτε να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση, πρέπει να σας ρωτήσω, κύριε βουλευτή, ποια πίεση υποτίθεται ότι μπορεί να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Κίνα; Πολιτική πίεση, δηλαδή να κάνουμε ερωτήσεις και να τις υπενθυμίζουμε διαρκώς; Ναι! Άλλες δυνατότητες όπου η ΕΕ δεν έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με την Κίνα –και τις θεωρώ σημαντικές– είναι διεθνή όργανα, τα Ηνωμένα Έθνη και μέχρι τώρα και η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ασφαλώς αυτό θα συνεχίσει να αποτελεί θέμα και για το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ανέφερα ήδη ότι ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ θα διαδραματίσει εδώ έναν ιδιαίτερο ρόλο. Αυτά είναι όλα τα επίπεδα και τα κανάλια μέσω των οποίων μπορούμε να θίξουμε το θέμα αυτό. Δεν πρόκειται να ικανοποιηθούμε οριστικά παρά μόνο όταν θα έχει επιτευχθεί πλήρης ελευθερία πίστης και θρησκευτική ελευθερία.
Paulo Casaca (PSE). – (PT) Άκουσα πολύ προσεκτικά την απάντηση του κ. Winkler, αλλά εξ όσων ανέφερε υπάρχει κάτι στο οποίο θα ήθελα να εστιάσω, δηλαδή στο γεγονός ότι αυτή η δίωξη δεν ασκείται μόνο κατά των Καθολικών αλλά και κατά άλλων θρησκειών.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει το Συμβούλιο την αναφορά του Falun Gong, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ένα στρατόπεδο θανάτου στην περιοχή Sujiatun της επαρχίας Liaoning, όπου σφαγιάζονται οι κρατούμενοι οπαδοί του Falun Gong, και αν το Συμβούλιο προτίθεται να ερευνήσει αυτή την αναφορά σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Ποτέ δεν είπα –γιατί θα ήταν λάθος– ότι οι προσπάθειές μας αφορούν μόνο τους καθολικούς ή μόνο τους χριστιανούς. Η θρησκευτική ελευθερία είναι ανθρώπινο δικαίωμα που αφορά όλες τις θρησκείες που κινούνται μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας. Το Falun Gong είναι μία ειδική περίπτωση, ειδικά επειδή γνωρίζουμε, όπως αναφέρατε, ότι χρησιμοποιείται ο εξευτελισμός και τα βασανιστήρια. Φυσικά, το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία και το θίγουμε επανειλημμένα.
Αναφερθήκατε στα στρατόπεδα αναμόρφωσης. Το έχουμε θίξει και αυτό, όχι μόνο σε συνάρτηση με τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά γενικά. Η κινεζική πλευρά γνώριζε εδώ και πολλά χρόνια ότι τα εν λόγω στρατόπεδα ενοχλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ασφαλώς δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις διεθνείς προδιαγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως εκ τούτου, μπορείτε να είστε βέβαιος, κύριε βουλευτή, ότι επιδιώκουμε να σταματήσει και η καταπίεση της πίστης Falun Gong και των οπαδών της.
James Hugh Allister (NI). – (EN) Ευχαριστώ τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου. Εκτός από προτάσεις οι οποίες φαίνεται ότι πέφτουν διαρκώς στο κενό, δεν υπάρχει κάτι πιο αποφασιστικό που θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ ειδικά στον τομέα του εμπορίου; Στις εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα και άλλες χώρες έχουμε πάντα ρήτρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά είμαστε τόσο άτολμοι στην εφαρμογή τους που είναι ουσιαστικά σαν να μην υπάρχουν.
Ρωτάτε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Δεν έχει έλθει η ώρα να γίνουμε πιο σθεναροί και να εξετάσουμε την επιβολή εμπορικών κυρώσεων, αν αυτό είναι αναγκαίο και αποτελεί τη μόνη λύση για την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Ποιος ο λόγος ύπαρξης της ρήτρας αν δεν την εφαρμόζουμε;
Hans Winkler , Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Δεν συμφωνώ με τον αξιότιμο βουλευτή ότι οι εκκλήσεις μας πέφτουν στο κενό. Έχει σημειωθεί και συνεχίζει να σημειώνεται πρόοδος και πιστεύουμε ότι τα μέσα που χρησιμοποιούμε βελτιώνουν την κατάσταση.
Διστάζω να μιλήσω για κυρώσεις, διότι πρέπει να χρησιμοποιούμε τα μέσα που υπόσχονται τη μεγαλύτερη επιτυχία. Εκτιμώ ότι ο διάλογος αποτελεί την κατάλληλη επιλογή, διότι πολύ αμφιβάλω ότι θα επιτυγχάναμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αν ξεκινούσαμε να μιλάμε για εμπορικές κυρώσεις. Πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Σημειώνουμε πρόοδο. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο και, στο τέλος, θα επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο.
Πιστέψτε με, συζητάμε αυτά τα θέματα, όχι μόνο μέσω της αυστριακής Προεδρίας, αλλά και μέσω όλων των κρατών μελών στις διμερείς επαφές τους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο και στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Είναι αρκετά σαφές ότι τελικά αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε.
Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 2 του Δημητρίου Παπαδημούλη (H-0223/06)
Θέμα: Παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών
Η Ελλάδα συγκλονίζεται από σκάνδαλο υποκλοπών κινητής τηλεφωνίας. Από καταθέσεις στην ερευνητική κοινοβουλευτική επιτροπή, προέκυψε ότι η εταιρεία Ericsson, που παρείχε στη Vodafone το λογισμικό λειτουργίας της, είχε εγκαταστήσει μαζί με αυτό μη ενεργοποιημένο λογισμικό συνακρόασης, που παρέχεται ενδεχομένως και από άλλες ανταγωνίστριές εταιρείες, σε εταιρείες-πελάτες σε όλη την Ευρώπη. Το λογισμικό με το οποίο γίνονταν οι υποκλοπές ενεργοποιούσε το εγκατεστημένο λογισμικό συνακρόασης και θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία στην Ευρώπη διέθετε το ίδιο λογισμικό λειτουργίας.
Δεδομένης της σημασίας της υπόθεσης για την ασφάλεια των κρατών μελών και των δικαιωμάτων των πολιτών, σε ποιες εταιρείες κρατών μελών έχει εγκατασταθεί και ενεργοποιηθεί λογισμικό νόμιμων συνακροάσεων; Προτίθεται να ερευνήσει το Συμβούλιο αν και σε άλλα κράτη μέλη γίνονται ανάλογες παράνομες παρακολουθήσεις; Προτίθεται να απαγορεύσει στις εταιρείες παροχής λογισμικού την εγκατάσταση λογισμικού συνακρόασης σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, χωρίς προηγούμενη έγκριση των εθνικών αρχών και χωρίς ενημέρωση των συνδρομητών;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Παπαδημούλη θα ήθελα να πω πρώτα απ’ όλα ότι το Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ποτέ τα περιστατικά που αναφέρει. Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι είναι καθήκον της Επιτροπής να φροντίζει για την τήρηση των Συνθηκών και των διατάξεων που θεσπίζονται από τα όργανα της Ένωσης βάσει των Συνθηκών αυτών. Αν η Επιτροπή θεωρεί ότι ένα κράτος μέλος δεν εκπληρώνει μία υποχρέωση που επιβάλλει ο κοινοτικός νόμος, μπορεί φυσικά να παραπέμψει το θέμα στο Δικαστήριο ζητώντας να λάβει απόφαση, και αυτό ακριβώς κάνει.
Κυρία Πρόεδρε, θα μπορούσα να πω τώρα κάτι για τη νομική κατάσταση. Υποθέτω ότι ο κ. βουλευτής γνωρίζει πολύ καλά τη νομική κατάσταση και γι’ αυτό θα προτιμούσα να μην απαριθμήσω όλες τις οδηγίες, αλλά να αναφέρω μόνο μερικές, όπως την οδηγία 95/46 για την προστασία των δεδομένων και μερικές ακόμα, όπως αυτήν που απαιτεί από τους φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών επικοινωνίας για το κοινό να εγγυώνται μέσω της λήψης των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ότι οι υπηρεσίες τους είναι ασφαλείς. Υπάρχει επίσης πλήθος άλλων κοινοτικών διατάξεων. Όταν δεν τηρούνται αυτές οι κοινοτικές διατάξεις, τότε η Επιτροπή δεν έχει μόνο δικαίωμα, αλλά και καθήκον να δρομολογήσει τα κατάλληλα μέτρα, και το κάνει αυτό.
Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL), Συντάκτης. – Κύριε Υπουργέ, είναι ενδιαφέρον το πινγκ-πονγκ που παίξατε με την Επιτροπή και η έμμεση υπόδειξή σας να κάνει κάτι παραπάνω.
Αλλά, το σκάνδαλο των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλονίζει τη χώρα μου, είναι σκάνδαλο που αφορά την παρακολούθηση των τηλεφώνων του Πρωθυπουργού, Υπουργών, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απορώ πώς δεν σας απασχόλησε στο Συμβούλιο η προφανής ευρωπαϊκή του διάσταση. Πώς είσθε τόσο σίγουρος, κύριε Υπουργέ, ότι δεν παρακολουθούνται και τα δικά σας τηλεφωνήματα;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, εγώ πιστεύω στο κράτος δικαίου. Οι διατάξεις είναι σαφείς. Υπάρχουν εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές που παρακολουθούν τη συμμόρφωση με αυτές.
Φυσικά, κανένας από εμάς δεν είναι απρόσβλητος από την παραβίαση του νόμου. Το σημαντικό όμως είναι να αναλαμβάνουν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές την κατάλληλη δράση σε περίπτωση παραβίασης κοινοτικού δικαίου. Το Συμβούλιο δεν έχει εδώ αρμοδιότητες. Αν η Επιτροπή θεωρεί πως οι διατάξεις δεν αρκούν, αυτή και μόνο αυτή έχει δικαίωμα να προτείνει την τροποποίησή τους.
Έτσι λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και καλά θα κάναμε να παραμείνουμε σε αυτές τις διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί στις Συνθήκες.
Justas Vincas Paleckis (PSE). – (LT) Θα ήθελα να θέσω ένα πιο φιλοσοφικό ερώτημα. Αν ο νόμος διευρυνόταν έτσι ώστε να επιτρέπει τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών τόσο υπουργών όσο και προέδρων, όπως έγινε στη Λιθουανία, και αν αυτή η κίνηση διασφάλιζε μεγαλύτερη καταπολέμηση της διαφθοράς, του εγκλήματος και της κατάχρησης εξουσίας, θα πιστεύατε ακόμα ότι αυτή η οδός είναι επικίνδυνη και ότι πρέπει να σκεφτούμε περισσότερο τα δικαιώματα των πολιτών;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Δεν ξέρω αν αυτό ήταν φιλοσοφικό ερώτημα. Δεν είμαι φιλόσοφος αλλά νομικός. Θα απαντούσα ως εξής στην ερώτησή σας: η παραβίαση των αστικών δικαιωμάτων πρέπει πάντα να μας προξενεί ανησυχία, όχι μόνο αφηρημένα, αλλά πολύ συγκεκριμένα, είτε πρόκειται για παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είτε για οτιδήποτε άλλο. Οι διατάξεις που έχουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπάρχουν για να το εμποδίζουν αυτό. Αν δεν είναι σε θέση να το κάνουν, πρέπει να βγάλουμε τα ανάλογα συμπεράσματα. Αυτό νομίζω πως είναι η λογική απάντηση στην ερώτησή σας και στην ερώτηση του αξιότιμου βουλευτή από την Ελλάδα.
Παρενθετικά, εξ όσων γνωρίζω και σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής του περασμένου χρόνου, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ανακοινώσει μέτρα για τη μεταφορά της εν λόγω οδηγίας και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή προσέφυγε εναντίον της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, πράγμα που αποδεικνύει ότι το σύστημα λειτουργεί. Επίσης, η Αυστρία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβίαση των Συνθηκών. Έχουμε την ευκαιρία να το σχολιάσουμε αυτό. Έτσι λειτουργεί και κατά τη γνώμη μου, έτσι πρέπει να λειτουργεί το σύστημα.
Richard Seeber (PPE-DE). – (DE) Συμμερίζομαι την πίστη σας στο κράτος δικαίου, κύριε Winkler. Ωστόσο, είμαι βέβαιος ότι θυμόσαστε ακόμα το δυσάρεστο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στο κτίριο Justus Lipsius, όπου παρακολουθούνταν τα γραφεία διαφόρων αντιπροσωπειών και ιδίως μερικά γραφεία της σημερινής προεδρίας του Συμβουλίου. Όταν αποκαλύφθηκε η προέλευση της παρακολούθησης, το όλο θέμα ξεχάστηκε.
Έγινε τελική έκθεση για το θέμα αυτό και ποια μέτρα ελήφθησαν για να προληφθεί η παρακολούθηση του εν λόγω κτιρίου;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω, κύριε βουλευτή. Δεν μπορώ να σας απαντήσω σχετικά με το πώς έκλεισε το θέμα αυτό, πιστεύω, ωστόσο, ότι ένα σφάλμα παραμένει πάντα σφάλμα. Το γεγονός ότι συνέβη κάτι παράνομο δεν θα πρέπει να θέτει υπό αμφισβήτηση το ίδιο το νομικό σύστημα. Δεν μπορώ να σας δώσω συγκεκριμένη απάντηση για το περιστατικό αυτό, που συνέβη άλλωστε πριν από την αυστριακή Προεδρία και, ως εκ τούτου, η αυστριακή Προεδρία δεν θεώρησε ότι είναι υποχρεωμένη να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες γι’ αυτό. Παρενθετικά, υποθέτω ότι ελήφθησαν και λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων περιστατικών.
Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 3 του Παναγιώτη Μπεγλίτη (H-0252/06)
Θέμα: Το νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας και το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό «Προφίλ» ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν επαναβεβαίωσε την άρνηση της κυβέρνησής του να επικυρώσει το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης, συνδέοντας το θέμα αυτό, για μια ακόμη φορά, με την υιοθέτηση του κανονισμού για το εμπόριο με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Συγχρόνως, η εφημερίδα «Χουριέτ» αποκάλυψε το νέο δόγμα εθνικής ασφαλείας, που υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας, μετά την έγκρισή του από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Σύμφωνα με την έγκυρη εφημερίδα η τουρκική πολιτική ηγεσία αποδέχεται, πλέον, ως «αιτία πολέμου» την άσκηση του αναγνωρισμένου από το διεθνές δίκαιο δικαιώματος της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια, ενώ συνεχίζει να αντιδρά αρνητικά στην επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ανωτέρω θέσεις παραβιάζουν καταφανώς τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τις υποχρεώσεις της υποψήφιας προς ένταξη Τουρκίας, αλλά και το γεγονός της συνεχιζόμενης παρέμβασης στρατού στην πολιτική ζωή, έχει την πρόθεση το Συμβούλιο Υπουργών να λάβει την αναγκαία ομόφωνη απόφαση και να δώσει τη σχετική εντολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την έναρξη, κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, καταρχάς μπορώ να πω απαντώντας στην ερώτηση του κ. Μπεγλίτη ότι ασφαλώς το Συμβούλιο γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα που θίγει ο κ. βουλευτής. Η επικύρωση και η μετέπειτα εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την προσαρμογή της συμφωνίας της Άγκυρας προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ έχει επίσης προτεραιότητα, και μάλιστα άμεση, για την αναθεωρημένη εταιρική σχέση για την προσχώρηση που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2006.
Επιπροσθέτως, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και τα κράτη μέλη της επεσήμαναν στη δήλωσή τους στις 21 Σεπτεμβρίου 2005 ότι η Ένωση θα παρακολουθεί αν εφαρμόζεται το πρόσθετο πρωτόκολλο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς περιορισμό και χωρίς διάκριση και θα προβεί σε αξιολόγηση του ζητήματος το 2006. Όπως γνωρίζετε, η εφαρμογή του πρωτοκόλλου συνιστά προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα σχετικά κεφάλαια. Αν το πρωτόκολλο δεν εφαρμοστεί πλήρως, αυτό αναμφίβολα θα είναι αρνητικό για την όλη πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Το Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόοδο που θα σημειωθεί στα θέματα αυτά κατά το τρέχον έτος.
Τώρα όσον αφορά τις ανεπίλυτες αντιπαραθέσεις για τα σύνορα, σας παραπέμπω στα ανάλογα συμπεράσματα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του στο Ελσίνκι το 1999 και στη συνεδρίασή του στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο του 2004. Φυσικά, δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι αν η Τουρκία θέλει την ένταξη, πρέπει να μοιράζεται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως είναι διατυπωμένοι στις Συνθήκες. Πρέπει να δείξει αναμφισβήτητη δέσμευση ως προς τις σχέσεις καλής γειτονίας και να ρυθμίσει τις ανεπίλυτες διαφορές ως προς τα σύνορα σύμφωνα με την αρχή του ειρηνικού διακανονισμού διαφορών που περιλαμβάνεται στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Τα θέματα αυτά συγκαταλέγονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, συνιστούν βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση και θίγονται συστηματικά σε συναντήσεις στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία.
Όσον αφορά την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, πρόκειται για ένα αίτημα που η Ένωση εξακολουθεί να προβάλλει δυναμικά απέναντι στην Τουρκία. Η θρησκευτική ελευθερία γενικά, για την οποία μιλήσαμε ήδη σήμερα, είναι ένας από τους τομείς όπου πρέπει επειγόντως να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος και να ληφθούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα. Η θέσπιση ενός νόμου που θα ρυθμίζει όλα τα προβλήματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών μειονοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων σύμφωνα με τις σημερινές ευρωπαϊκές προδιαγραφές είναι μία από τις βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης για την προσχώρηση.
Μόλις πριν από δύο ημέρες, συνάντησα την πρόεδρο του τουρκικού συνταγματικού δικαστηρίου και έθιξα και αυτό το ζήτημα. Με διαβεβαίωσε ότι το συνταγματικό δικαστήριο έλαβε μέτρα για τη νομική προσωπικότητα των θρησκευτικών κοινοτήτων και τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία και ότι τα μέτρα αυτά έχουν τεθεί ή θα τεθούν σε ισχύ. Ασφαλώς, πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θίγουμε τακτικά.
Έτσι, το Συμβούλιο μπορεί να διαβεβαιώσει τον κ. βουλευτή ότι συνεχίζουμε να παρακολουθούμε αυτά τα ζητήματα στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας που είναι εν εξελίξει στην Τουρκία και θα λάβουμε εδώ πλήρως υπόψη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004, το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την Τουρκία και την αναθεωρημένη εταιρική σχέση προσχώρησης. Φυσικά, το κατά πόσον θα σημειωθεί πρόοδος ως προς τις διαπραγματεύσεις και ως προς την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους της Τουρκίας θα έχει αντίκτυπο στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Ωστόσο, έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν μπορώ φυσικά να προεξοφλήσω τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει το Συμβούλιο στις περαιτέρω διαβουλεύσεις του για τα θέματα αυτά.
Παναγιώτης Μπεγλίτης (PSE), Συντάκτης. – Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, όμως εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς γιατί φοβάμαι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα προς την Τουρκία.
Από τη μια πλευρά, λέμε ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου είναι μια βραχυπρόθεσμη υποχρέωση της Τουρκίας, στα επόμενα ένα ή δύο χρόνια, από την άλλη πλευρά, λέμε ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου αποτελεί όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τα σχετικά κεφάλαια για την τελωνειακή ένωση.
Κύριε Υπουργέ, σας ερωτώ: εάν η Τουρκία είναι έτοιμη ή θέλει να ανοίξει το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση μετά από πέντε χρόνια, τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Μήπως της δίνουμε δρόμο διαφυγής;
Και δεύτερον, δεν μου απαντήσατε, κύριε Υπουργέ, στο ερώτημα σχετικά με τον ρόλο του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, κάτι το οποίο αποτελεί ένα πολιτικό κριτήριο και βλέπουμε σήμερα να συνεχίζει να διαδραματίζει ο στρατός έναν ηγεμονικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα της Τουρκίας.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Δεν συμφωνώ ότι εμείς, ως Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνουμε αντιφατικά μηνύματα. Υπάρχει μία σαφής διαδικασία που είναι εν εξελίξει. Όλα θα εξεταστούν σε δεδομένο χρόνο και τα διάφορα σημεία θα πρέπει να εκπληρωθούν όπως έχει οριστεί.
Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο διεξάγει διαρκείς διαβουλεύσεις και πρέπει να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα. Δεν υπάρχει πάντα ομοφωνία στο θέμα αυτό, όμως στέλνουμε μηνύματα μόνο όταν υπάρχει συμφωνία. Εγώ πιστεύω πραγματικά ότι το Συμβούλιο προχωρεί με συνέπεια και λογική ως προς την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, επιδιώκει τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις και θα συνεχίσει να το κάνει. Όπως είπα πολύ καθαρά, οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να τηρηθούν.
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (PPE-DE). – Κύριε Προεδρεύοντα, ήθελα να σας ρωτήσω πώς αντιμετωπίζονται από την Προεδρία οι αιτιάσεις που εκφράζει η Τουρκία και οι προσπάθειες να διαπραγματευθεί την ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα; Έχετε απαντήσει καθαρά;
Όσο για τη Σχολή της Χάλκης, μέχρι πού φθάνει η υπομονή και η αναμονή;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Το θέμα δεν είναι αν εμείς είμαστε ικανοποιημένοι με μια απάντηση ή όχι, αλλά αν εκπληρούνται οι υποχρεώσεις. Οι υποχρεώσεις αυτές πρέπει να εκπληρωθούν. Όπως ήδη είπα απαντώντας στην αρχική ερώτηση, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσον θα εκπληρωθούν αυτές οι υποχρεώσεις και όχι από τη φύση των δηλώσεων. Το αν έχει εκπληρωθεί μια υποχρέωση ή όχι δεν εξαρτάται από την απάντηση που δόθηκε.
Αναφορικά με τη θεολογική σχολή της Χάλκης, πρόκειται για ένα αίτημα που προβάλλουμε τακτικά. Φυσικά, και αυτό το θέμα έχει επίδραση στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, τα οποία εξετάζονται σε ξεχωριστό κεφάλαιο.
Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 4 του Paulo Casaca (H-0254/06)
Θέμα: Δίωξη του αγωνιστή για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δρος Μουχάμαντ Μουγκράμπι
Στις 20 Μαρτίου στο Στρατοδικείο του Λιβάνου, άρχισε η απαγγελία του κατηγορητηρίου του εισαγγελέα κατά του Δρος Μουχάμαντ Μουγκράμπι, λόγω των δηλώσεων του δικηγόρου και αγωνιστή για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 4 Νοεμβρίου 2003.
Κατά τον πρώην Επίτροπο κ. Κρις Πάτεν και τους υπεύθυνους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι πληροφορίες του Δρος Μουχάμαντ Μουγκράμπι ήσαν σημαντικές, χρήσιμες και κατά κανένα τρόπο δυσφημιστικές.
Την ίδια ημέρα το Συμβούλιο δέχθηκε σε ακρόαση τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που συνδέονται με τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και της χώρας αυτής.
Μπορεί να επιβεβαιώσει το Συμβούλιο ότι κατά την ακρόαση αυτή υπογραμμίσθηκε εκ νέου ότι η δίκη αυτή είναι αντίθετη προς τη ρήτρα της συμφωνίας που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μπορεί να αναφέρει ποιες εγγυήσεις έχει ότι θα τερματισθεί η δίωξη του εν λόγω νομικού και αγωνιστή για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, απαντώντας στην ερώτηση αυτή μπορώ να πω καταρχάς ότι η περίπτωση του Μουχάμαντ Μουγκράμπι δεν συζητήθηκε κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Fuad Siniora που έγινε στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου στις 20 Μαρτίου. Ήμουν ο ίδιος παρών στη συζήτηση αυτήν.
Η επίσκεψη του κ. Siniora στις Βρυξέλλες, που ήταν πολύ σύντομη, ήταν μια ευκαιρία για να υπογραμμιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της δημοκρατίας του Λιβάνου σε μία σημαντική στιγμή για την ιστορία της εν λόγω χώρας. Αυτή η συζήτηση, στην οποία παρευρέθηκαν όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών, δεν ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να αναφερθεί η περίπτωση του Δρα Μουγκράμπι.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το Συμβούλιο δεν παρακολουθεί με προσοχή την περίπτωση του Δρα Μουγκράμπι. Την έχει ήδη θίξει με διάφορες ευκαιρίες απέναντι στην κυβέρνηση του Λιβάνου, μία από τις οποίες ήταν ένα διάβημα προς τις λιβανικές αρχές στις 22 Δεκεμβρίου όπου διατυπώθηκαν οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κατηγορίες κατά του Δρα Μουγκράμπι.
Θα ήθελα επίσης να καταστήσω εδώ απόλυτα σαφές ότι το Συμβούλιο είναι πεπεισμένο πως είναι απαράδεκτο να διώκεται ένα άτομο επειδή ασκεί ειρηνικά το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του, ιδίως ενώπιον ενός θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από κοντά την συγκεκριμένη περίπτωση.
Paulo Casaca (PSE), συντάκτης. – (PT) Είμαι πραγματικά έκπληκτος από το γεγονός ότι αυτό το θέμα δεν αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και θα ήθελα να ρωτήσω το Συμβούλιο αν θεωρεί αυτό το στρατιωτικό δικαστήριο της Βηρυτού αντιευρωπαϊκή διαδικασία. Η κατηγορία που απαγγέλθηκε στον Δρα Μουγκράμπι είναι ότι απάντησε σε μια ερώτηση που του έθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που υπονομεύει τη λειτουργία των θεσμικών οργάνων και την ικανότητά μας να απευθύνουμε ερωτήσεις σε άτομα που είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν μαζί μας. Συνεπώς, θέλω να ρωτήσω το Συμβούλιο αν δεν θεωρεί ότι αυτό είναι επαρκώς σοβαρό για να εφαρμόσει τις ρήτρες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν μέρος των συμφωνιών με τον Λίβανο.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Συμφωνώ απόλυτα ότι πρόκειται για μία πολύ σοβαρή περίπτωση. Το γεγονός ότι θίγεται σε μια σχετικά σύντομη συνάντηση όπως ένα γεύμα δεν σημαίνει ότι δεν την παίρνουμε στα σοβαρά. Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Λιβάνου για ένα σχέδιο δράσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, όπου φυσικά θα θίξουμε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας ως κύριες προτεραιότητες, όπως συνηθίζεται σε τέτοια σχέδια δράσης.
Ακόμα, στο σχέδιο δράσης θα αναφέρεται η ανάγκη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου και αμερόληπτου συστήματος δικαιοσύνης που θα αποτελέσει ένα χρήσιμο μέσον υποστήριξης της κυβέρνησης στην διεξαγωγή σημαντικών και απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στους τομείς αυτούς.
Αναφέρατε τη συμφωνία σύνδεσης που τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως τώρα έχουμε ένα νέο, πρόσθετο μέσον για να αναπτύξουμε και να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο με την κυβέρνηση του Λιβάνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Παναγιώτης Μπεγλίτης (PSE). – Θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ το συνάδελφο, κύριο Casaca για την ερώτησή του, αλλά ήθελα να προσθέσω σε αυτό ότι τον τελευταίο χρόνο πολλοί διακεκριμένοι δημοσιογράφοι, πολλοί διακεκριμένοι διανοούμενοι, αγωνιστές της Αριστεράς στο Λίβανο, έχουν δολοφονηθεί.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο να ξεκινήσουμε τώρα τη συνεργασία ως Ευρωπαϊκή Ένωση με το Λίβανο. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέναντι στη Συρία.
Πιστεύω ότι το Συμβούλιο και η Προεδρία πρέπει να πιέσουν το Λίβανο και τη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σ’ αυτό, νομίζω, πρέπει να τοποθετηθεί η Προεδρία.
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Αυτήν την ερώτηση μπορώ να την απαντήσω πολύ σύντομα. Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. βουλευτή. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο –αλλά και– η εκπλήρωση των υποχρεώσεων σε συνάρτηση με τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που αφορούν τη Συρία, όπως τις γνωρίζουμε στα Ηνωμένα Έθνη. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εντελώς συγκεκριμένα η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το θίγουμε και το παίρνουμε στα σοβαρά. Τώρα έχουμε τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουμε να θίξουμε όλα αυτά τα θέματα με τη δέουσα σοβαρότητα και επιτακτικότητα, και θα το κάνουμε.
Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 5 του Γεωργίου Τούσσα (H-0259/06)
Θέμα: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Γκουαντάναμο
Περισσότεροι από 400 διανοούμενοι, περιλαμβανομένων και 7 κατόχων βραβείου Νόμπελ, θέτουν, με επιστολή τους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, το ζήτημα των μαζικών και συστηματικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πραγματοποιούνται στο όνομα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και ειδικότερα ζητούν να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο και των άλλων κέντρων αυθαίρετης κράτησης και να παύσουν οι απαγωγές και τα βασανιστήρια με την συνενοχή κυβερνήσεων κρατών μελών της ΕΕ και άλλων που επέτρεψαν τη λειτουργία μυστικών φυλακών και την πραγματοποίηση πτήσεων της CIA.
Καταδικάζει το Συμβούλιο τις προσπάθειες των ΗΠΑ να μην τεθεί αυτό το ζήτημα κατάφωρης παραβίασης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ; Συμφωνεί με το αίτημα να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο;
Δεύτερο μέρος
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να αρχίσω –επειδή αυτό είναι κάτι που με ενδιαφέρει πολύ προσωπικά– λέγοντας ότι το Συμβούλιο τάσσεται ακατάπαυστα υπέρ της χωρίς όρους τήρησης όλων των διεθνών προδιαγραφών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο στο πλαίσιο –ειδικά στο πλαίσιο– της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Το Συμβούλιο το εξέφρασε αυτό και σε πράξεις και προγράμματα νομοθετικού περιεχομένου, όπως για παράδειγμα στην απόφαση πλαίσιο της 13ης Ιουνίου 2002 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στην κοινοτική στρατηγική καταπολέμησης της τρομοκρατίας της 1ης Δεκεμβρίου 2005.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το θέμα του στρατοπέδου του Γκουαντάναμο στο πλαίσιο του δείπνου τους επ’ ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες και επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι το Γκουαντάναμο εξακολουθεί να είναι πηγή σοβαρής ανησυχίας. Παρατήρησαν ότι οι αρχηγοί των κυβερνήσεων ορισμένων στενών συμμάχων των ΗΠΑ ζήτησαν να κλείσει το Γκουαντάναμο και ότι αυτές οι εκκλήσεις ήταν σωστές και έγιναν στη σωστή ώρα. Επίσης, μερικοί υπουργοί της ΕΕ υπογράμμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους σε συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες. Θα ήθελα ακόμα να υπογραμμίσω ότι η πρόεδρος του Συμβουλίου και Υπουργός Εξωτερικών κ. Plassnik δήλωσε δημόσια στις 22 Μαρτίου ότι κράτη μέλη της ΕΕ και σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν ήδη ζητήσει αρκετές φορές να κλείσει το Γκουαντάναμο και συνέχισε λέγοντας: «Οι εκκλήσεις αυτές ήταν καλές και σημαντικές, δεν ήταν όμως αρκετές.»
Με βάση την αρχή ότι κανένας δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου, η ΕΕ διεξήγαγε για κάποιο διάστημα έναν στοχοθετημένο νομικό διάλογο με τις ΗΠΑ με στόχο να εξασφαλίσει ότι το ανθρωπιστικό διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα εφαρμόζονται στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Θεωρούμε δεδομένο –και παραθέτω ξανά– «ότι το Γκουαντάναμο σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν». Αυτό ειπώθηκε σε συνάρτηση με την αναγνώριση του γεγονότος ότι η τρομοκρατία πρέπει να καταπολεμηθεί με τρόπο αξιόπιστο και συμβατό με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι πρέπει να εμμείνουμε σε αυτό, ειδικά εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει πιθανές λύσεις.
Αθανάσιος Παφίλης (GUE/NGL), Αναπληρωτής συντάκτης. – Κύριε εκπρόσωπε του Συμβουλίου, άλλες φορές μιλάτε ξεκάθαρα, όπως, π.χ. το πρωί που, εν ονόματι –όπως λέτε– της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παίρνετε μέτρα κατά της Λευκορωσίας, και άλλοτε μιλάτε με χρησμούς.
Εμείς ρωτάμε ευθέως. Και υπάρχουν δύο ερωτήματα:
Πρώτο ερώτημα: Γίνεται προσπάθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να μην τεθεί το θέμα του κλεισίματος του Γκουαντάναμο στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ; Συμφωνείτε να τεθεί ή διαφωνείτε;
Δεύτερο ερώτημα, όπου θέλω να μου απαντήσετε με σαφήνεια διότι μου απαντήσατε εμμέσως: Συμφωνείτε τώρα να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο και, αν συμφωνείτε, τι μέτρα θα πάρετε σαν Συμβούλιο κατά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ώστε να πιέσετε για να κλείσει η βάση του Γκουαντάναμο;
Hans Winkler, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Θα ήθελα να καταστήσω απόλυτα σαφές ότι εμείς στο Συμβούλιο ασφαλώς δεν εφαρμόζουμε διπλά μέτρα και σταθμά. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θίγονται κάθε φορά που σημειώνονται. Το θέμα της συμβατότητας του Γκουαντάναμο με τις σχετικές διατάξεις του διεθνούς δικαίου και ειδικότερα του ανθρωπιστικού δικαίου έχει θιγεί απέναντι στις ΗΠΑ. Επίσης, παρέθεσα τι είπε η πρόεδρος του Συμβουλίου, που εξέφρασε την ελπίδα ότι το Γκουαντάναμο σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν.
Ακόμα, υποστηρίξαμε ως Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις προσπάθειες του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, κ. Novak, για την πρόληψη των αυθαίρετων συλλήψεων και της απάνθρωπης μεταχείρισης. Ασφαλώς θίγουμε το θέμα αυτό στους εκπροσώπους των ΗΠΑ, στους οποίους περιλαμβάνεται καταρχάς ο πρόεδρος, και στην Υπουργό Εξωτερικών. Ασφαλώς και δεν είναι αλήθεια πως προσπαθούμε να το αγνοήσουμε.
Elizabeth Lynne (ALDE). – (EN) Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ξεκίνησε την εκδίκαση μιας υπόθεσης κατά των στρατιωτικών επιτροπών, εξετάζοντας το θέμα. Ασφαλώς, παραβιάζουν τις διεθνείς προδιαγραφές για δίκαιη δίκη, δεν είναι ανεξάρτητες από την εκτελεστική εξουσία και αποκρύπτονται στοιχεία από την υπεράσπιση. Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν ομολογίες για δηλώσεις κατόπιν βασανιστηρίων και δεν υπάρχουν ανεξάρτητες εφέσεις.
Μπορεί ο Προεδρεύων του Συμβουλίου να δηλώσει κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε αυτά τα στρατιωτικά δικαστήρια; Και πάλι, σας παρακαλώ να απαντήσετε πολύ συγκεκριμένα αν θα ασκήσετε πίεση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλείσιμο της βάσης του Γκουαντάναμο. Αυτήν την απάντηση χρειαζόμαστε.
Hans Winkler , Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Πρώτον, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να σχολιάζουμε το εθνικό δικαστικό σύστημα, αν υπάρχουν διαθέσιμα ένδικα μέσα σε εθνικό επίπεδο που τακτοποιούν αυτό το θέμα. Αναφέρατε το Ανώτατο Δικαστήριο. Το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα δικαστήρια στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασχοληθεί επανειλημμένως με το θέμα της νομιμότητας διαφόρων ζητημάτων που ανέκυψαν όσον αφορά το στρατόπεδο. Πιστεύω ότι το νομικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κατάλληλο για να ασχοληθεί με αυτό το θέμα.
Λέω κατηγορηματικά ότι ελπίζουμε πως το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο θα αποτελεί σύντομα παρελθόν.
Piia-Noora Kauppi (PPE-DE). – (EN) Υπάρχουν πολλά, ή έστω ένα, κράτη μέλη που θα έλεγαν στο Συμβούλιο ότι αντιτίθενται σε μια πιο αυστηρή καταδίκη του στρατοπέδου του Γκουαντάναμο; Ποια κράτη μέλη αντιτίθενται στη λήψη πιο συγκεκριμένων μέτρων για αυτό το θέμα;
Hans Winkler , Προεδρεύων του Συμβουλίου. (EN) Στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κανείς δεν αντετάχθη σε τίποτα. Ήταν απολύτως σαφές ότι αυτή ήταν η κοινή θέση όλων. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει θέμα διαφωνίας οποιουδήποτε με οτιδήποτε, διότι αυτό που ανέφερα είναι σαφώς η θέση όλων των κρατών μελών.
Πρόεδρος. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα εξεταστούν μαζί γιατί αφορούν το ίδιο θέμα:
Ερώτηση αριθ. 6 του Robert Evans (H-0015/06)
Θέμα: Αποζημίωση επιβατών
Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί αποζημίωσης επιβατών αεροπορικών εταιριών (10 Ιανουαρίου 2006), τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Συμβούλιο για να εξασφαλίσει ότι παρέχονται όντως στους καταναλωτές η προστασία και τα δικαιώματα στα οποία αποσκοπεί η εν λόγω νομοθεσία;
Ερώτηση αριθ. 7 του Eoin Ryan (H-0228/06)
Θέμα: Δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών
Μπορεί το Συμβούλιο να δηλώσει, εάν σκοπεύει να εισαγάγει νέα μέτρα για να ενισχύσει τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν με ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, ως προς αυτές τις ερωτήσεις, ιδίως όμως ως προς την ερώτηση του κ. Evans, το Συμβούλιο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έλαβε γνώση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου της 10ης Ιανουαρίου 2006 για την υπόθεση «Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, Ευρωπαϊκή Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Ναύλου κατά Υπουργείου Μεταφορών». Το Συμβούλιο επιδοκιμάζει το γεγονός ότι το Δικαστήριο διαπίστωσε πως από την εξέταση των υποθέσεων που παρέπεμψαν τα εθνικά δικαστήρια για προδικαστική απόφαση δεν προέκυψε κανένας παράγοντας που θα μπορούσε να προσβάλει την εγκυρότητα των άρθρων 5, 6 και 7 του κανονισμού (EΚ) αριθ. 261/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που θεσπίζει κοινούς κανόνες για την αποζημίωση και τη συνδρομή επιβατών σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης και ακύρωσης ή μεγάλης καθυστέρησης πτήσεων και να ακυρώνει τον κανονισμό (EΟΚ) αριθ. 295/91.
Επιτρέψτε μου επίσης να υπογραμμίσω ότι ο κανονισμός (EΚ) αριθ. 261/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου παραχωρεί στους επιβάτες ορισμένα δικαιώματα σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, ακύρωσης ή καθυστέρησης πτήσεων. Το άρθρο 16 του κανονισμού («Παραβιάσεις») υπαγορεύει ότι κάθε κράτος μέλος πρέπει να ορίζει ένα όργανο που θα είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του κανονισμού στην επικράτειά του. Εφόσον χρειαστεί, το εν λόγω όργανο λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των επιβατών.
Επίσης, ορίζει ότι οι επιβάτες μπορούν να καταθέτουν προσφυγή σε ένα τέτοιο όργανο για υποτιθέμενη παραβίαση του κανονισμού και τέλος, το άρθρο 16 παράγραφος 3 προβλέπει ότι οι κυρώσεις που έχουν θεσπίσει τα κράτη μέλη για παραβιάσεις του κανονισμού πρέπει να είναι αποτελεσματικές, εύλογες και αποτρεπτικές.
Ως εκ τούτου, είναι κυρίως καθήκον των κρατών μελών και των εθνικών οργάνων που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή να διασφαλίζουν ότι οι επιβάτες θα απολαμβάνουν πραγματικά τα δικαιώματα που τους παρέχει ο κανονισμός όταν υποβάλουν προσφυγή.
(Η Πρόεδρος διακόπτει τον ομιλητή)
Επιπλέον, βάσει του άρθρου 211 της Συνθήκης ΕΚ είναι καθήκον της Επιτροπής να φροντίζει ώστε να εφαρμόζονται πραγματικά οι διατάξεις του κανονισμού. Το Συμβούλιο παρακολουθεί προσεκτικά την εφαρμογή του κανονισμού. Ειδικότερα, θα εξετάσει με προσοχή την έκθεση για τη λειτουργία και τα αποτελέσματα του κανονισμού την οποία πρέπει να υποβάλει βάσει του άρθρου 17 η Επιτροπή μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2007.
Ειδικά σε συνάρτηση με την ερώτηση του κ. Ryan, το Συμβούλιο θα ήθελε να υπογραμμίσει ότι το 2004 εξέδωσε τον παραπάνω κανονισμό για τη συνδρομή προς τους επιβάτες σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι το Συμβούλιο θα εγκρίνει σύντομα, και πάλι με διαδικασία συναπόφασης με το Κοινοβούλιο, κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα.
Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα πρωτοβουλίας για πρόταση νομοθετικών πράξεων σχετικά με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών αεροπλάνων και ότι δεν έχουν υποβληθεί νέες προτάσεις. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο δεν σκοπεύει να εγκρίνει στο άμεσο μέλλον περαιτέρω νομοθετικές πράξεις για το θέμα αυτό.
Robert Evans (PSE), συντάκτης. – (EN) Με όλο τον σεβασμό προς τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, πρέπει να πω ότι η απάντηση ήταν ανεπαρκής, διότι το μόνο που έκανε ήταν να επαναλάβει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, την οποία γνωρίζω πολύ καλά.
Το είχαμε αυτό, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να αποφεύγουν την πληρωμή. Έχω ένα αρχείο γεμάτο υποθέσεις αεροπορικών εταιρειών οι οποίες δεν καταβάλλουν την αποζημίωση που σαφώς δικαιούνται οι επιβάτες. Είπατε ότι το Συμβούλιο εξετάζει προσεκτικά αυτό το θέμα, αλλά αυτό δεν βοηθά. Όπως ρώτησα στην ερώτησή μου, τι κάνει το Συμβούλιο ή τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να εξασφαλίσει ότι η απόφαση εφαρμόζεται και ότι παρέχονται όντως στους καταναλωτές η βοήθεια και τα δικαιώματα που σαφώς δικαιούνται, όπως αποδείχθηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Θα ήθελα να επαναλάβω ότι αυτό είναι θέμα των κρατών μελών. Το Συμβούλιο μπορεί μόνο να υπογραμμίζει στο πλαίσιο των συναντήσεών του ότι αυτές οι διατάξεις, που είναι όντως σαφείς και ξεκάθαρες, πρέπει να παρακολουθούνται σωστά και τα κράτη μέλη πρέπει να εμμένουν σε αυτήν την παρακολούθηση. Δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και λυπάμαι, αλλά θα επιμείνουμε σε αυτό αφού η νομική κατάσταση είναι σαφής. Το θέμα είναι απλά ότι την ευθύνη φέρει σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση το εκάστοτε κράτος μέλος, το οποίο πρέπει πραγματικά να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτήν.
Paul Rübig (PPE-DE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι, καθώς κάνουμε πολλά αεροπορικά ταξίδια, όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στα αεροδρόμια, όπου ορισμένες φορές τα παράπονα καταλήγουν απλά στο καλάθι των αχρήστων και οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα του πώς να επιβληθούν. Μήπως θα ήταν δυνατόν να συσταθεί μία υπηρεσία διαιτησίας ή ένας διαμεσολαβητής που θα αντιμετωπίζει με τον δέοντα τρόπο τέτοιου είδους παράπονα;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Αν αρχίσουν να παρατηρούνται όλο και συχνότερα τέτοιες περιπτώσεις, αυτό ασφαλώς θα ήταν ένας δυνατός τρόπος επίλυσης του προβλήματος με τρόπο ικανοποιητικό για τους επιβάτες, θα ήθελα όμως να επισημάνω στον κ. βουλευτή ότι κι αυτό είναι υπόθεση του εκάστοτε κράτους μέλους. Εγώ μπορώ να του υποσχεθώ μόνο ότι θα ζητήσω να συζητηθεί αυτό στο Συμβούλιο και θα επιστήσω την προσοχή σε αυτήν την δυνατότητα σε περίπτωση που αυτά τα παράπονα πάρουν τέτοιες διαστάσεις ώστε να απαιτείται δράση.
Reinhard Rack (PPE-DE). – (DE) Κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, θα ήθελα κι εγώ, όπως και ο κ. Rübig, να επιστήσω την προσοχή σε κάτι που συμβαίνει σχεδόν καθημερινά σε όλους μας. Σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο, στην Φρανκφούρτη, δίδεται εφόσον ζητηθεί ένα φυλλάδιο που ερμηνεύει τον κανονισμό του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά το κείμενο αυτό, που είναι περίπου 10-15 σελίδες Α4 γεμάτες κατά τα δύο τρίτα, ανακαλύπτει ότι ο επιβάτης δεν έχει δικαιώματα.
Είναι διατεθειμένο και πρόθυμο το Συμβούλιο να απευθυνθεί μαζί με το Κοινοβούλιο στην Επιτροπή και να της επιστήσει την προσοχή ότι αυτή είναι βασικά υπεύθυνη για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία αυτή;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των επιβατών είναι πολύ σημαντικός για μένα, το ίδιο και η συνεργασία με το Κοινοβούλιο, κι έτσι θα απαντήσω στην ερώτηση του κ. βουλευτή με ένα ξεκάθαρο «ναι».
Elizabeth Lynne (ALDE). – (EN) Χαίρομαι που ο προηγούμενος ομιλητής έλαβε πληροφόρηση. Όταν ακυρώθηκε η πτήση μου με την Air France το βράδυ της Κυριακής στο αεροδρόμιο του Gatwick, δεν μας δόθηκε καμία οδηγία, κανένα απολύτως δικαίωμα. Καταλαβαίνω ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τα κράτη μέλη, αλλά μπορείτε παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε τις καλές υπηρεσίες σας και να προσπαθήσετε να ζητήσετε από τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τη νομοθεσία; Επί του παρόντος, η νομοθεσία δεν τηρείται. Αν οι επιβάτες δεν λαμβάνουν καμία πληροφόρηση για αποζημίωση, τι μπορούν να κάνουν;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Δεν μπορώ παρά να επαναλάβω στην κ. βουλευτή όσα είπα ήδη απαντώντας στη συμπληρωματική ερώτηση, ότι δηλαδή είναι αναμφισβήτητο πως είμαι έτοιμος και πρόθυμος να προσφέρω τις καλές μου υπηρεσίες –για να χρησιμοποιήσω τα δικά σας λόγια– για να επισημάνω στα κράτη μέλη πως αυτά τα θέματα είναι σημαντικά και πρέπει να τα αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα. Θα συζητήσω το θέμα στο Συμβούλιο.
Πρόεδρος. Οι παρακάτω ερωτήσεις θα εξεταστούν μαζί γιατί αφορούν το ίδιο θέμα:
Ερώτηση αριθ. 8 της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (H-0051/06)
Η πολιτική συμφωνία που επετεύχθη το Δεκέμβριο του 2005 στο Συμβούλιο Κορυφής αναφορικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 περιόρισε από 20 δισ. ευρώ που είχε προτείνει αρχικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 7 δισ. ευρώ τις προβλέψεις για τη χρηματοδότηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.
Δεδομένης της σημασίας των Διευρωπαϊκών Δικτύων για τη στρατηγική της Λισαβόνας και τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, πιστεύει το Συμβούλιο ότι με το ποσό των 7 δισ. ευρώ είναι δυνατόν να υλοποιηθούν τα τριάντα σχέδια προτεραιότητας που έχουν προβλεφθεί για το προσεχές μέλλον; Συμμερίζεται την άποψη ότι αυτή η σημαντική περικοπή κατά δύο τρίτα των αρχικών προβλέψεων θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τον ευρύτερο τομέα των μεταφορών, με δεδομένο μάλιστα ότι ήδη κάποια από τα σχέδια αυτά παρουσιάζουν προβλήματα στην υλοποίησή τους, και πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το εν λόγω θέμα το τρέχον εξάμηνο; Σκοπεύει να κατευθυνθεί στη λύση της αναθεώρησης ή και αναστολής κάποιων προγραμμάτων προτεραιότητας;
Ερώτηση αριθ. 9 του Bernd Posselt (H-0209/06)
Θέμα: Ευρωπαϊκός συγκοινωνιακός άξονας και βασική σήραγγα του Brenner
Πώς κρίνει η Προεδρία του Συμβουλίου τις πιθανότητες ανάπτυξης και το χρονοδιάγραμμα για τη σύνδεση με σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας «Συγκοινωνιακός άξονας για την Ευρώπη», που θα ενώνει το Παρίσι μέσω Στρασβούργου με τη Βουδαπέστη, συμπεριλαμβανομένης της πιο σημαντικής διακλάδωσης της γραμμής από το Μόναχο μέσω της βασικής σήραγγας του Brenner προς τη Ρώμη, και ειδικότερα όσον αφορά το γερμανικό και αυστριακό τμήμα των δύο αυτών γραμμών;
Ερώτηση αριθ. 10 του Stanislaw Jalowiecki (H-0237/06)
Θέμα: Υλοποίηση σχεδίων στο πλαίσιο ΔΔΜ (Διευρωπαϊκών Δικτύων μεταφορών)
Η υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας δεν είναι εφικτή χωρίς αποτελεσματικά ευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών. Η διάσκεψη κορυφής στο Έσσεν το 1994, και αργότερα οι αποφάσεις της Επιτροπής 1692/96/ΕΚ(1) και 884/2004/ΕΚ(2), καθώς και η έκθεση που εκπονήθηκε από την ομάδα υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του κ. Karel Van Miert καθόρισαν κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για τα ΔΔΜ και προσδιόρισαν 30 σχέδια προτεραιότητας.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι στην πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το διορισμό συντονιστών για 6 από τα 30 επιλεγμένα σχέδια διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών δεν συμπεριλαμβάνεται το σχέδιο αριθ. 23 που συνδέει τις πόλεις Γντάνσκ-Βαρσοβία-Μπρνό/Μπρατισλάβα-Βιέννη, και το οποίο έχει στρατηγική σημασία για την κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Ευρώπης.
Μπορεί το Συμβούλιο να αναφέρει εάν η αυστριακή προεδρία θα δώσει προτεραιότητα στο σχέδιο που συνδέει τα βαλτικά κράτη με την Κεντρική Ευρώπη; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου αυτού; Πώς θα χρηματοδοτηθεί;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να δώσω την ακόλουθη απάντηση στις ερωτήσεις που αφορούν τα ΔΔΜ (Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών).
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση που ζητήθηκε, η Επιτροπή άρχισε μετά από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μια αξιολόγηση των προοπτικών κοινοτικής χρηματοδότησης μέσα στο νέο πλαίσιο. Όταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση αυτή, το Συμβούλιο θα επαναλάβει χωρίς καθυστέρηση τις συζητήσεις προκειμένου να καταστεί δυνατό να επιτευχθεί το συντομότερο συμφωνία για την οριστική έγκριση της πρότασης στο τέλος του χρόνου.
Όσον αφορά τις μεταφορές γενικότερα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κοινοτική ενίσχυση στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών προορίζεται για τη συγχρηματοδότηση έργων που συχνά εκτελούνται στο πλαίσιο συνεργασίας εθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων στα κράτη μέλη. Οι κοινοτικές ενισχύσεις μπορούν να δράσουν τρόπον τινά ως μοχλοί για τη χρηματοδότηση από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε εθνικό επίπεδο και να προαγάγουν τον συντονισμό διαφόρων εθνικών μέτρων, ιδίως αναφορικά με τα διασυνοριακά τμήματα. Ωστόσο, την ευθύνη εκτέλεσης των έργων διατηρούν τα εκάστοτε κράτη μέλη – και φυσικά οι φορείς που συμμετέχουν.
Σε περίπτωση σημαντικής καθυστέρησης στην εκτέλεση ενός έργου κοινού ενδιαφέροντος, η Επιτροπή μπορεί βάσει της απόφασης αριθ. 1692/96/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, μετά από διαβουλεύσεις με τα εμπλεκόμενα κράτη μέλη, να θεσπίσει τα κατάλληλα μέτρα λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την κατανομή αρμοδιοτήτων. Αναφορικά με την επανεξέταση του καταλόγου των έργων προτεραιότητας που περιλαμβάνεται στην απόφαση, η Επιτροπή μπορεί βάσει του δικαιώματος πρωτοβουλίας της να υποβάλει προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου στο πλαίσιο της έκθεσης για την εφαρμογή των κατευθυντηρίων γραμμών που οφείλει να υποβάλλει κάθε δύο χρόνια.
Σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης για τη γραμμή του προϋπολογισμού για τα ΔΔΜ στις δημοσιονομικές προοπτικές για το διάστημα 2007-2013, θα ήθελα να πω γενικά ότι αναφορικά με τη χρηματοδότηση έργων ΔΔΜ από πόρους για τα διευρωπαϊκά δίκτυα κατά την περίοδο αυτήν, τάχθηκα ήδη –όταν εμφανίστηκα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού στις 25 Ιανουαρίου ως εκπρόσωπος της Προεδρίας– υπέρ της περαιτέρω αύξησης των πόρων για τα διευρωπαϊκά δίκτυα στις δημοσιονομικές προοπτικές, αν αυτό είναι δυνατόν, και ως εκ τούτου επεσήμανα επίσης στους φορείς λήψης αποφάσεων και τους διαπραγματευτές τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε την κινητικότητα και την αειφορία –για τις οποίες η επέκταση των διευρωπαϊκών δικτύων αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση– όταν εξαγγέλλουμε στρατηγικές για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σημείωσα με ευχαρίστηση ότι επιτεύχθηκε συμβιβασμός στον χθεσινό τριμερή διάλογο. Μπορούμε να ελπίζουμε ότι αν χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό περιθώριο, θα μπορέσουμε τουλάχιστον να περιορίσουμε την μείωση των πόρων των ΔΔΜ για το διάστημα 2007-2013. Ως πρόεδρος του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας υπογράμμιζα ανέκαθεν τη σημασία της υλοποίησης των έργων προτεραιότητας των ΔΕΔ και όπως ήδη ανέφερα, το επεσήμανα αυτό επίσης στις υπεύθυνες πλευρές στις διαπραγματεύσεις και άσκησα πίεση όπου αυτό ήταν δυνατό και χρήσιμο.
Χαίρομαι διότι επιτεύχθηκε συμφωνία, τουλάχιστον για την ώρα, και ελπίζω, όπως είπα, ότι έτσι θα μπορέσουμε τώρα να ασχοληθούμε τουλάχιστον με τα πιο σημαντικά από τα έργα.
Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου (PPE-DE), Συντάκτρια. – Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που μας δώσατε, τόσο σήμερα όσο και στην Επιτροπή Μεταφορών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αλλά το ερώτημά μου είναι σαφές: δεδομένης της ανάγκης για την ανάπτυξη των διευρωπαϊκών δικτύων και για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς για την κινητικότητα, και όλα αυτά που αναφέρατε, με τα 7 δισ. ευρώ είναι δυνατόν να πετύχουμε αυτούς τους στόχους;
Αν οι στόχοι είναι τόσο επιβεβλημένοι και τα ποσά υπολείπονται τόσο πολύ, τι σκοπεύει να προτείνει το Συμβούλιο για να καλύψουμε το κενό, πέρα από τη γενική προτροπή για τη συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου φορέα;
Και επίσης, στο ποσόν το οποίο αυξήθηκε, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ, ποιο ποσοστό αντιστοιχεί στην ενέργεια και ποιο στις μεταφορές;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Για τις μεταφορές προβλέπονται συνολικά 7,3 δισ. ευρώ. Πολύ σωστά αναφέρει η κ. βουλευτής ότι για να υλοποιηθούν τα διευρωπαϊκά δίκτυα που έχουν προτεραιότητα, πρέπει επίσης να εφαρμόσουμε καινοτόμα πρότυπα χρηματοδότησης κι όχι απλά να σκεφτόμαστε να το κάνουμε. Σκέφτομαι εδώ τη συμμετοχή ιδιωτών χρηματοδοτών και επενδυτών. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες και μετά από μερικά χρόνια θα μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι τα έργα που θα είναι πιο γρήγορα έτοιμα για κατασκευή, θα έχουν προφανώς τις καλύτερες πιθανότητες να υλοποιηθούν. Γι’ αυτό, το κυριότερο καθήκον των αντίστοιχων υπευθύνων στο Συμβούλιο θα είναι να εξασφαλίσουν πως αυτά τα διευρωπαϊκά δίκτυα με προτεραιότητα που θεωρήθηκαν σημαντικά για την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη θα τύχουν της απαραίτητης σχετικής έγκρισης και θα μπορεί έτσι να αρχίσει η κατασκευή τους.
Bernd Posselt (PPE-DE), συντάκτης. – (DE) Κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, η ερώτησή μου αναφερόταν ειδικά στο χρονικό πλαίσιο για τον ευρωπαϊκό συγκοινωνιακό άξονα από το Παρίσι στη Βιέννη μέσω Στρασβούργου και Μονάχου και για τη διακλάδωση προς τη Ρώμη μέσω της βασικής σήραγγας του Μπρένερ. Θα ήθελα να ρωτήσω τον Προεδρεύοντα για το σύνολο του έργου και ειδικότερα για τις συνδέσεις του Μονάχου με τη Βιέννη και τη Ρώμη.
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Posselt θα ήθελα να πω ότι η προεδρία του Συμβουλίου θεωρεί πως η επέκταση των δύο σιδηροδρομικών αξόνων –του άξονα 17: Παρίσι-Στρασβούργο-Στουτγάρδη-Βιέννη-Μπρατισλάβα και του άξονα 1: Βερολίνο-Μόναχο- Βερόνα-Παλέρμο– είναι σημαντική για την αποσυμφόρηση των δρόμων, ιδίως από τα βαρέα φορτηγά οχήματα.
Πρόκειται για έργα μεγάλης κλίμακας που έχουν ως στόχο τη δημιουργία ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων τρόπων μεταφοράς και τη συνεισφορά στη δημιουργία ενός αειφόρου συστήματος μεταφορών στην ΕΕ. Επιπροσθέτως, αυτά τα διασυνοριακά έργα βελτιώνουν την οικονομική ενσωμάτωση στην εσωτερική αγορά.
Εφόσον ο αξιότιμος βουλευτής ρώτησε ειδικά για τα χρονοδιαγράμματα, μπορώ να πω ότι η κατασκευή των δύο αξόνων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015. Ωστόσο, η τελική απόφαση για αυτά τα μεγάλης κλίμακας διασυνοριακά έργα και η γρήγορη υλοποίησή τους εξαρτάται, φυσικά, από τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 και εν μέρει –όπως ήδη ανέφερα– από την ανάγκη ανεύρεσης ιδιωτικών πόρων.
Όταν θα επιτευχθεί συμφωνία για τον απαραίτητο προϋπολογισμό, για την ολοκλήρωση αυτών των φιλόδοξων σχεδίων θα χρειαστεί ένα μακρόπνοο σχέδιο εκτέλεσης. Τελειώνοντας θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι εγώ προσωπικά είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι ειδικά η διαδρομή Βορρά-Νότου του άξονα 1: Βερολίνο-Μόναχο-Βερόνα-Παλέρμο θα εγκαινιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Εγκαινίασα ο ίδιος το κεντρικό τμήμα του έργου, τη βασική σήραγγα του Μπρένερ, και τα τελευταία τριάμισι χρόνια έκανα μαζί με τον συνάδελφό μου υπουργό Lunardi τα πάντα για να φέρουμε το έργο αυτό εκεί που βρίσκεται σήμερα. Πιστεύω ότι χρειάζονται και επιβάλλονται κοινές προσπάθειες γι’ αυτούς τους δύο σημαντικούς άξονες.
Stanisław Jałowiecki (PPE-DE), συντάκτης. – (PL)Δεν έλαβα απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτησή μου σχετικά με τον άξονα Γντανσκ-Βιέννης. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι, διότι όσον αφορά τις συνδέσεις μεταξύ των νέων ανατολικοευρωπαϊκών κρατών μελών και των παλαιών κρατών μελών της Ένωσης, αποτελεί σαφώς ένα βασικό τμήμα του δικτύου μεταφορών. Δύο άλλες συνδέσεις βρίσκονται σε στάδιο σχεδιασμού. Αναφέρομαι στη διαδρομή Παρίσι-Βιέννη και στη γραμμή προτεραιότητας Rail Baltica, η οποία θα συνδέει την Αμβέρσα με το Ελσίνκι μέσω Βαρσοβίας. Ωστόσο, δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη για το σημαντικό τμήμα για το οποίο ρώτησα, εξ ου και η ερώτησή μου προς τον Αντικαγκελάριο.
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Θα συζητήσω ευχαρίστως και την προφορική ερώτηση H-0237/06 του κ. Jałowiecki. Όπως αναμφίβολα γνωρίζει ο κ. βουλευτής, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ενέκριναν την απόφαση για κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, όπου θεωρείται δεδομένο ότι οι εργασίες για τον σιδηροδρομικό άξονα 23 –δηλαδή Γντανσκ-Βαρσοβία-Μπρνό/Μπρατισλάβα-Βιέννη– θα ολοκληρωθούν στο διάστημα 2010-2015. Η προεδρία του Συμβουλίου είναι της γνώμης ότι αυτός ο σιδηροδρομικός άξονας έχει τεράστια σημασία, καθώς συμβάλλει στην ίδρυση εμπορικών επιχειρήσεων κατά μήκος του άξονα και προωθεί τη μετάβαση σε εναλλακτικούς τρόπους μεταφορών μεγάλων αποστάσεων, ενώ θα πρέπει να λαμβάνει επίσης υπόψη τις ανάγκες που έχουν ως προς την κινητικότητα όσοι κάνουν ταξίδια στην περιφέρεια.
Πέρσι τον Ιούλιο –δηλαδή το 2005– διορίστηκαν έξι ευρωπαίοι συντονιστές για να προωθήσουν την υλοποίηση πέντε αξόνων μεταφορών με προτεραιότητα και την καθιέρωση του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης σιδηροδρομικών μεταφορών. Ο σιδηροδρομικός άξονας 23 δεν ανήκει σε αυτά τα αρχικά έργα προτεραιότητας, σε αυτό το στάδιο όμως η Προεδρία δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποιοι άξονες μεταφορών θα χαρακτηριστούν μελλοντικά ως έργα προτεραιότητας και εάν θα χρησιμοποιηθεί μια δεύτερη ομάδα ευρωπαίων συντονιστών. Σας ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό.
Τα μεταφορικά έργα του σιδηροδρομικού άξονα 23 αποτελούν μέρος των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας. Έχουν ήδη διεξαχθεί προκαταρκτικές οικονομικές μελέτες και έχουν αρχίσει οι αρχιτεκτονικές μελέτες και οι αξιολογήσεις των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Θα ήθελα να προσθέσω ότι στην Αυστρία σχεδιάζονται επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στο τμήμα Βιέννης-Βενετίας που αναφέρθηκε ήδη στην εν λόγω ερώτηση.
Θα ήθελα επίσης να επαναλάβω ότι, όπως αναφέρθηκε ήδη αρκετές φορές σήμερα, η τελική απόφαση για τον σιδηροδρομικό άξονα 23 εξαρτάται και από τη συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013 και την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.
Paul Rübig (PPE-DE). – (DE) Κύριε Προεδρεύων του Συμβουλίου, ο ευρωπαϊκός συγκοινωνιακός άξονας μας ενδιαφέρει όλους πάρα πολύ, αφού περνάει ακριβώς μέσα από την πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Στρασβούργο. Θεωρεί ο Προεδρεύων ότι ο διορισμένος συντονιστής θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Συμβούλιο Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας για τις προόδους ως προς τον συντονισμό;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Rübig, θεωρώ καλή την ιδέα ο αρμόδιος συντονιστής –που πρέπει φυσικά να είναι καλά ενημερωμένος– να είναι υπόλογος και να αναφέρεται και σε αυτό το Σώμα, στους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους βουλευτές. Με χαρά μου θα υιοθετήσω και θα μεταφέρω αυτήν την πρόταση.
Piia-Noora Kauppi (PPE-DE). – (EN) Η Επιτροπή πρότεινε τον διορισμό έξι συντονιστών για έξι από τα τριάντα σχέδια. Φαίνεται ότι, κατά έναν οργουελικό τρόπο, υπάρχουν κάποια ζώα πιο ίσα από τα υπόλοιπα όσον αφορά τα έργα ΔΔΜ. Πότε θα καταθέσει η Επιτροπή τη δεύτερη φάση για τα επόμενα πιο προνομιούχα έργα προτεραιότητας; Πότε θα το κάνετε αυτό στο Συμβούλιο;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Είναι όπως ακριβώς είπα. Υπάρχουν συνολικά τριάντα έργα ΔΔΜ προτεραιότητα που είναι ταξινομημένα ανάλογα, και για τα έξι σημαντικότερα έχουν διοριστεί συντονιστές. Θα διαπιστώσουμε, ωστόσο, στην πράξη διάφορες καθυστερήσεις εδώ κι εκεί και μετά θα πρέπει να αναθεωρηθεί η σειρά των έργων. Γι’ αυτό υπογράμμισα ότι το σύστημα κατάταξης είναι καλό και σημαντικό. Η Ομάδα Υψηλού Επιπέδου υπό τον κ. van Miert έκανε εξαιρετική δουλειά στο θέμα αυτό.
Θα πρέπει, ωστόσο, να δείξουμε ευελιξία, καθώς οι διαδρομές δεν είναι σημαντικές μόνο για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και για την εφαρμογή της αρχής που περιλαμβάνεται σε διάφορες Λευκές και Πράσινες Βίβλους, δηλαδή τη μετατόπιση των εμπορευματικών μεταφορών από τους δρόμους στους σιδηροδρόμους. Πρέπει να προσφέρουμε και γι’ αυτό ολοκληρωμένα έργα. Είμαι πεπεισμένος ότι εδώ θα πρέπει να αγωνιστούμε μαζί όσο πιο σκληρά γίνεται για να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους πόρους και μετά την επόμενη περίοδο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις καινοτόμες δυνατότητες και προσεγγίσεις για χρησιμοποίηση και ιδιωτικών πόρων, οι οποίες αναφέρθηκαν πιο πριν, προκειμένου τα έργα να μπορέσουν να υλοποιηθούν πιο γρήγορα από όσο θα ήταν δυνατό σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο προς όφελος της οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά ιδίως και προς όφελος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων που κατοικούν κατά μήκος πολλών αξόνων μεταφορών.
Othmar Karas (PPE-DE). – (DE) Ευχαριστώ πολύ τον Αντικαγκελάριο που ανέφερε πρώτο το ζήτημα των δημοσιονομικών προοπτικών. Πραγματικά, συμφωνήσαμε απόψε να δώσουμε 500 εκατ. ευρώ επιπλέον ως άμεση χρηματοδότηση για τα έργα ΔΔΜ και 500 ακόμα εκατομμύρια για να λάβουμε δάνεια από την ΕΤΕ. Ως εκ τούτου, κατέληξε στα 7,3 δισ..
Το ερώτημά μου προς τον Αντικαγκελάριο αφορά ένα από τα έργα που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη και την Αυστρία: τη βασική σήραγγα του Μπρένερ. Μπορεί να μας πει πώς εκτιμά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο έργο αυτό, εφόσον είναι τόσο σημαντικό για την ΕΕ;
Hubert Gorbach, Προεδρεύων του Συμβουλίου. (DE) Κύριε Karas, θα το κάνω με μεγάλη μου χαρά. Η κατάσταση σχετικά με τη βασική σήραγγα του Μπρένερ, που είναι το κεντρικό σημείο της διαδρομής Βερολίνου-Παλέρμου, είναι η εξής: η Επιτροπή υποσχέθηκε να συγχρηματοδοτήσει κατά 50% τη βοηθητική σήραγγα – είναι ένα μεγάλο ποσόν. Η επένδυση για την εν λόγω βοηθητική σήραγγα ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ. Βρισκόμαστε τώρα στη δεύτερη φάση, στο προκαταρκτικό στάδιο, και φέτος το καλοκαίρι θα αρχίσουμε τη διάνοιξη αυτής της βοηθητικής σήραγγας και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υλοποιήσουμε σε δυόμισι με τρία χρόνια το πολύ την τρίτη φάση –την καθαυτό φάση κατασκευής της βασικής σήραγγας του Μπρένερ– προκειμένου να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωσή της μέχρι το 2015 το αργότερο, όπως προβλέπεται στη διεθνή συνθήκη μεταξύ Ιταλίας και Αυστρίας. Όπως ανέκαθεν έλεγα, αν επιδιώκουμε με φιλοδοξία αυτούς τους σκοπούς, ασφαλώς είναι δυνατόν να γλιτώσουμε δύο χρόνια, έτσι ώστε στην καλύτερη δυνατή περίπτωση να είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί το κεντρικό τμήμα αυτού του άξονα –η βασική σήραγγα του Μπρένερ– το 2013.
Θα ήθελα, όμως, να υπογραμμίσω εδώ επίσης ότι αν οι εμπλεκόμενες χώρες συμφωνούν και αν η Επιτροπή τους παράσχει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη –όπως μόλις έκανε ο αντιπρόεδρος Barrot που ενημερώθηκε και επί τόπου για την κατάσταση– θα προχωρήσουμε ανάλογα. Στηρίζομαι επίσης πολύ στην Επιτροπή και την ΕΕ σχετικά με την υπόλοιπη συγχρηματοδότηση.
Μανώλης Μαυρομμάτης (PPE-DE). – Κυρία πρόεδρος, υπήρχε μία δική μου ερώτηση στην οποία περίμενα απάντηση και νόμιζα ότι θα επαρκούσε ο χρόνος για να φθάναμε στον αριθμό της αλλά, δυστυχώς, παρενέβησαν πολλοί συνάδελφοι σε μία συγκεκριμένη ερώτηση και δεν υπήρξε η δυνατότητα να εξετασθεί η δική μου.
Και περιμένω, όπως βλέπετε, μιάμιση ώρα εδώ αλλά, δυστυχώς, πάμε για γραπτή απάντηση.
Gay Mitchell (PPE-DE). – (EN) Κυρία Πρόεδρε, επί διαδικαστικού θέματος, κάθε μήνα βρίσκομαι εκτός της Ώρας των Ερωτήσεων, αν και η ερώτησή μου περιλαμβάνεται στις πρώτες 12 ή 13 ερωτήσεις. Το ότι απαντώνται τρεις ερωτήσεις μαζί και διεκπεραιώνονται μόνο δέκα ερωτήσεις θα πρέπει να προβληματίσει το Σώμα. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό. Με στέλνουν εδώ οι πολίτες για να απευθύνω ερωτήσεις. Είμαστε 700 εδώ. Η διεκπεραίωση τόσο λίγων ερωτήσεων προκαλεί πραγματικά σοβαρό προβληματισμό για το Σώμα και το σύστημα. Θα ήθελα να μεταφερθεί αυτό στο Προεδρείο, διότι κάτι πρέπει να γίνει για αυτό το θέμα.
Πρόεδρος. Πραγματικά, λυπάμαι. Σημείωσα αυτό που είπατε, αλλά το γεγονός και μόνο ότι άλλες συζητήσεις υπερβαίνουν τον χρόνο συνεπάγεται ότι έχουμε συχνά το πρόβλημα περιορισμού του χρόνου για την Ώρα των Ερωτήσεων.
Οι ερωτήσεις στις οποίες δεν δόθηκε απάντηση ελλείψει χρόνου θα λάβουν γραπτές απαντήσεις (βλ. Παράρτημα).
Η Ώρα των Ερωτήσεων έληξε.
(Η συνεδρίαση διακόπτεται στις 20.05 και επαναλαμβάνεται στις 21.00)