Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2006/2081(INI)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή των εγγράφων :

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0170/2006

Συζήτηση :

PV 03/07/2006 - 14
CRE 03/07/2006 - 14

Ψηφοφορία :

PV 04/07/2006 - 6.16
CRE 04/07/2006 - 6.16
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0294

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 4 Ιουλίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

7. Αιτιολογήσεις ψήφου
Συνοπτικά πρακτικά
  

– Έκθεση Cavada (A6-215/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, η παράνομη μετανάστευση στην Ευρώπη και η συνδεδεμένη με αυτήν εγκληματικότητα γίνονται ενόψει της κυριολεκτικής πλημμύρας των μεταναστών ένα ολοένα και πιο καυτό πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε αυτούς τους παράνομους μετανάστες να πεθάνουν με άθλιο τρόπο στο ταξίδι ή να ζουν στην ΕΕ σαν σκλάβοι είναι να προσφέρουμε εκπαιδευτικό έργο στις χώρες καταγωγής τους και να στέλνουμε με αυστηρότητα πίσω τους παράνομους μετανάστες. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όπως θα πρέπει να συμπεράνουμε από την έκθεση Cavada.

 
  
MPphoto
 
 

  Hubert Pirker (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα κατά της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών. Στο μεταξύ, αυτοί που μεταφέρουν λαθραία μετανάστες κερδίζουν όσα και οι έμποροι ναρκωτικών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε πληθώρα μέτρων για να αντιμετωπίσει τη λαθραία μεταφορά μεταναστών, τα οποία ωστόσο δεν επαρκούν. Γι’ αυτό χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε τώρα διαπραγματεύσεις με τα Ηνωμένα Έθνη και υπέγραψε συμπληρωματικό πρωτόκολλο που θα διασφαλίσει ότι μελλοντικά θα ληφθούν κοινά μέτρα και με άλλα κράτη εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών.

Ως εκ τούτου, υποστήριξα την υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι έτσι θα δημιουργηθεί ένα ακόμα μέσο για την καταπολέμηση της λαθραίας μεταφοράς μεταναστών και, ως εκ τούτου, και για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

 
  
  

– Έκθεση Cavada (A6-214/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Hubert Pirker (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, αναφέρομαι στον δεύτερο τομέα, δηλαδή την εμπορία ανθρώπων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε και γι’ αυτό, όπως και για τη μεταφορά λαθρομεταναστών, ένα συμπληρωματικό πρωτόκολλο. Η εμπορία ανθρώπων είναι κι αυτή ένα από τα σοβαρά εγκλήματα της σημερινής εποχής, το οποίο αποφέρει κέρδη εκατομμυρίων σε βάρος μεμονωμένων ατόμων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεσπίζει κατάλληλα μέτρα, δεν είναι όμως σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Ως εκ τούτου, είναι ανάγκη να επιδιώξουμε συνεργασίες με χώρες εκτός της Ένωσης. Με το πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών αποκτήσαμε ένα νέο μέσο του διεθνούς δικαίου προκειμένου να μπορούν όλα τα κράτη που πλήττονται από το πρόβλημα να θεσπίσουν πιο κατάλληλα μέτρα από ό,τι μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτόν αφενός κάνουμε μία ανθρωπιστική πράξη και αφετέρου καταπολεμούμε το διεθνές οργανωμένο έγκλημα με ένα πολύ αποτελεσματικό επιπλέον μέσον.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Η εμπορία ανθρώπων έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Εκτιμάται ότι κάθε έτος περίπου 700 000 άτομα σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα αυτής της εγκληματικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για ένα υπερεθνικό φαινόμενο το οποίο η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει από κοινού, στο πλαίσιο συντονισμένης δράσης μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων. Στον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος απαιτείται αποτελεσματική συνεργασία, μέσω, λόγου χάρη, της εναρμόνισης των ορισμών των διαφόρων αδικημάτων στα επιμέρους εθνικά νομικά συστήματα, της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και των κοινών ερευνών.

Με την έγκριση της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος, η οποία έχει επικυρωθεί από 121 χώρες, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ενώ αποτελεί το πρώτο νομικώς δεσμευτικό διεθνές μέσο για την καταπολέμηση των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος, η διεθνής κοινότητα έκανε ένα σημαντικό βήμα προόδου.

Χαιρετίζω το γεγονός ότι η Πορτογαλία είναι μία από αυτές τις χώρες και ευελπιστώ ότι τα επτά κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη σύμβαση θα το πράξουν το ταχύτερο δυνατόν.

Χαιρετίζω τη σύναψη αυτού του πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει αυστηρά μέτρα καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, ιδίως γυναικών και παιδιών, προστατεύοντας τα άτομα αυτά έναντι της δουλείας, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της παράνομης απασχόλησης. Προσφέρεται επίσης νομική και υλική βοήθεια στα θύματα, ενώ λαμβάνεται μέριμνα για τη σωματική και ψυχολογική τους αποκατάσταση.

 
  
MPphoto
 
 

  Véronique Mathieu (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Η εμπορία ανθρώπων πλήττει περισσότερα από 800 000 άτομα ετησίως. Αυτό το «εμπόριο», που συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα, είναι εξίσου επικερδές με το διεθνές εμπόριο όπλων και ναρκωτικών ουσιών. Έχοντας ως στόχο τη σεξουαλική ή οικονομική εκμετάλλευση, η εμπορία ανθρώπων συνιστά μορφή σύγχρονης σκλαβιάς, επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση προς τα θεμελιώδη δικαιώματα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η καταστολή αυτής της μάστιγας είναι δύσκολη και δαπανηρή, δεδομένου ότι τα δίκτυα συχνά είναι διεθνή και οι διακινητές επωφελούνται των διαφορών στις εθνικές νομοθεσίες και των κενών στο σύστημα συντονισμού.

Ψήφισα υπέρ της πρότασης του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη των δύο πρωτοκόλλων που προστίθενται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, δεδομένου ότι ενισχύουν τον συντονισμό και την εναρμόνιση των διαδικασιών.

Ωστόσο, έστω και αν διαπιστώνεται πρόοδος στα θέματα πρόληψης και δίωξης των εμπόρων, παραμένει πρωταρχικής σημασίας η ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων. Το γεγονός ότι αυτά τα άτομα είναι θύματα, καθώς και τα απορρέοντα δικαιώματα, πρέπει να αναγνωρίζονται και να εφαρμόζονται καλύτερα πρέπει να προταθούν συστηματικά μέτρα νομικής, υλικής και ψυχολογικής συνδρομής, όπως και η χορήγηση προσωρινής άδειας παραμονής ή βοήθειας για επαναπατρισμό. Ιδιαίτερη προστασία πρέπει να δοθεί στα θύματα που είχαν το θάρρος να καταγγείλουν τους διακινητές τους, δεδομένου ότι πολύ συχνά ζουν με τον συνεχή φόβο αντιποίνων.

 
  
  

– Έκθεση Blokland (A6-0231/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Gérard Deprez (ALDE), γραπτώς. – (FR) Κάθε χρόνο, διατίθενται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης περίπου 800 000 τόνοι ηλεκτρικών στηλών αυτοκινήτων, 190 000 τόνοι βιομηχανικών ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και 160 000 τόνοι φορητών ηλεκτρικών στηλών. Αυτές, όμως, οι ηλεκτρικές στήλες περιέχουν βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, μόλυβδο, κάδμιο) που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και για την ανθρώπινη υγεία.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση, μόνο έξι κράτη μέλη έχουν δημιουργήσει ένα εθνικό σύστημα συλλογής με στόχο την ανακύκλωση των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών στηλών. Μεταξύ αυτών, το Βέλγιο είναι ο καλύτερος μαθητής: το ποσοστό συλλογής ηλεκτρικών στηλών αγγίζει το 60%.

Τάσσομαι υπέρ της οδηγίας επί της οποίας θα ψηφίσουμε και η οποία στοχεύει ακριβώς στην οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος στο σύνολο της ΕΕ έως το 2008.

Ορισμένα προτεινόμενα μέτρα χρήζουν όλως ιδιαιτέρως της στήριξής μας: η γενική απαγόρευση διάθεσης στο εμπόριο ηλεκτρικών στηλών ή συσσωρευτών που περιέχουν υπερβολική αναλογία βαρέων μετάλλων ο ορισμός αριθμητικών στόχων περισυλλογής και ανακύκλωσης η υποχρέωση αναφοράς της διάρκειας της πραγματικής ζωής επί της σήμανσης προκειμένου να ενημερώνεται ο καταναλωτής η υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη ηλεκτρικών στηλών φιλικότερων προς το περιβάλλον και νέων τεχνικών ανακύκλωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. – (EN) Δεδομένου ότι το 2002 σχεδόν οι μισές από τις φορητές ηλεκτρικές στήλες που πωλήθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ των 15 εν τέλει αποτεφρώθηκαν ή απορρίφθηκαν σε χωματερές, η έκθεση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη νομοθεσία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Τα βασικά ζητήματα που θίγονται στην έκθεση καλύπτουν τα σημαντικότερα μέτρα μείωσης των επιζήμιων επιπτώσεων της απόρριψης ηλεκτρικών στηλών.

Στην έκθεση τα κράτη μέλη καλούνται να εξασφαλίζουν ότι οι κατασκευαστές σχεδιάζουν τον εξοπλισμό κατά τέτοιο τρόπο ώστε οι χρησιμοποιημένες ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές να μπορούν να αφαιρούνται εύκολα και οι συσκευές να συνοδεύονται από οδηγίες που περιέχουν πληροφορίες για τους καταναλωτές. Οι παραγωγοί υποχρεώνονται τώρα να χρηματοδοτούν οιοδήποτε καθαρό κόστος προκύπτει από τη συλλογή, επεξεργασία και ανακύκλωση στηλών και συσσωρευτών, ανεξαρτήτως του χρόνου κυκλοφορίας τους στην αγορά. Η σήμανση χωρητικότητας για όλες τις φορητές ηλεκτρικές στήλες και συσσωρευτές, καθώς και στήλες και συσσωρευτές μηχανοκίνητων οχημάτων, θα θεσπιστεί το αργότερο 12 μήνες μετά τη μεταφορά της οδηγίας στη νομοθεσία των κρατών μελών.

Συμφωνώ ότι η έκθεση έπρεπε να προάγει την έρευνα για τη δημιουργία ηλεκτρικών στηλών λιγότερο επιβλαβών για το περιβάλλον και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών ανακύκλωσης, ενώ έπρεπε να είχε τεθεί ο στόχος ανακύκλωσης σε ποσοστό 50% των μη επικίνδυνων ηλεκτρικών στηλών.

 
  
MPphoto
 
 

  Jeffrey Titford (IND/DEM), γραπτώς. – (EN) Μήπως, στα βάθη της σκοτεινής East Anglia, οι καλοί πολίτες υψώνουν τη φωνή τους ζητώντας μια οδηγία για την υποχρεωτική ανακύκλωση των ηλεκτρικών στηλών; Όχι. Υποπτεύομαι ότι οι περισσότεροι δεν έχουν καν σκεφτεί κάτι τέτοιο και, ακόμη και αν τους γνωστοποιηθεί αυτό το τελευταίο φανατικό νομοθέτημα της ΕΕ, θα πετάξουν τις άχρηστες ηλεκτρικές στήλες από τα ραδιόφωνά τους στον σκουπιδοτενεκέ.

Στο προοίμιο αυτής της οδηγίας αναφέρεται: «Είναι ευκταίο να εναρμονισθούν τα εθνικά μέτρα που αφορούν τις ηλεκτρικές στήλες και τους συσσωρευτές». Ποιος αποφάσισε ότι είναι «ευκταίο»; Μια τέτοια διατύπωση είναι μάλλον παράδοξη σε αυτά τα συμφραζόμενα. Πολλά πράγματα μπορεί να είναι ευκταία, αλλά μια ακόμα σειρά κανόνων για την εναρμόνιση του τρόπου διαχείρισης των ηλεκτρικών στηλών και των συσσωρευτών νομίζω πως όχι.

Ωστόσο, σε αυτή τη νομοθεσία το σύνολο του οικονομικού κόστους για την εφαρμογή αυτών των νέων εγκαταστάσεων ανακύκλωσης και απόρριψης επιβαρύνει τον παραγωγό. Εντούτοις, σε έναν λογικό κόσμο, δηλαδή σε έναν κόσμο χωρίς την ΕΕ, όταν κανείς αγοράζει ένα προϊόν είναι υπεύθυνος και για την ασφαλή απόρριψή του. Η αρχή σύμφωνα με την οποία «ο παραγωγός πρέπει να πληρώσει το κόστος απόρριψης» είναι τμήμα της νοοτροπίας της ΕΕ.

Σταματήστε να επινοείτε νέους τρόπους αύξησης του κόστους παραγωγής οποιουδήποτε προϊόντος. Οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτές τις πρόσθετες επιβαρύνσεις.

 
  
  

– Έκθεση Silva Peneda (A6-0220/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Στην υπό εξέταση έκθεση υιοθετείται η κοινή θέση του Συμβουλίου της 12ης Ιουνίου 2006 για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο όσον αφορά την περίοδο 2007-2013. Θέλω να δηλώσω ότι η εν λόγω θέση περιλαμβάνει ορισμένες, αν και όχι αρκετές, θετικές πτυχές, καθώς και άλλες με τις οποίες διαφωνούμε.

Όσον αφορά τις θετικές πτυχές, θέλουμε να υπογραμμίσουμε την κοινωνική ένταξη και την ισότητα των φύλων. Ωστόσο, η κοινή θέση δεν είναι ικανοποιητική σε τομείς όπως η προαγωγή της ποιότητας της εργασίας, ενώ δεν συμβάλλει πιο ενεργητικά στη μείωση των εισοδηματικών ανισοτήτων και της κοινωνικής ανισότητας με στόχο την πραγματική οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Είναι μια θέση η οποία μειώνει περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής σε πολιτικές οι οποίες είναι στενά συνδεδεμένες με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση και της Στρατηγικής της Λισαβόνας, η οποία γνωρίζουμε ότι έχει συμβάλει στην όξυνση των ανισοτήτων και στην προαγωγή της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας.

Ο καθορισμός των προτεραιοτήτων και των τομέων που πρέπει να χρηματοδοτηθούν εναπόκειται στα κράτη μέλη· με άλλα λόγια, υπάρχουν περιθώρια ορθής εφαρμογής από τα κράτη μέλη.

Συνεπώς, απείχαμε από την ψηφοφορία.

 
  
MPphoto
 
 

  Thomas Mann (PPE-DE), γραπτώς. (DE) Ενέκρινα την έκθεση του κ. Silva Peneda. Τα τρία τέταρτα των τροπολογιών που κατέθεσε η επιτροπή μας, η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκρίθηκαν πρώτα από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου έπαιξε ζωτικό ρόλο στην επίτευξη του συμβιβασμού. Γι’ άλλη μια φορά, η καλή εργασία της αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου απέφερε καρπούς. Έδωσε ζωή στην έννοια της "flexicurity", την εργασία για ευέλικτες αγορές εργασίας παράλληλα με την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και την επίτευξη της συναίνεσης από τους εργαζομένους και τους ανέργους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική συνοχή και είναι συμβατό με τη νέα στρατηγική της Λισαβόνας. Προάγει την απασχολησιμότητα μέσω τοπικών εταιρικών σχέσεων και εταιριών δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, ιδίως σε περιοχές με διαρθρωτικές αδυναμίες. Βοηθά στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας, στην καταπολέμηση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και στον περιορισμό του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων.

Επικροτώ τα δείγματα προθυμίας να συμμετάσχουν περισσότερο οι φορείς εκπροσώπησης της διοίκησης και των εργαζομένων στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων. Το ΕΚΤ πρέπει να εξελιχθεί σε μία εγγύηση ποιότητας που δεν θα καταργεί, αλλά θα συμπληρώνει αποτελεσματικά τα εθνικά προγράμματα. Συνεισφέρει σημαντικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων με τις οποίες μας φέρνουν αντιμέτωπους η παγκοσμιοποίηση και η δημογραφική αλλαγή και δίνει ώθηση σε επειγόντως απαραίτητες μεταρρυθμίσεις των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών στα κράτη μέλη.

 
  
  

– Έκθεση Fava (A6-0225/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. – (EN) Κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου προγραμματισμού και τώρα στους κόλπους της διευρυμένης Ένωσης, μοιάζει να ενισχύεται η πεποίθηση ότι είναι αναγκαία η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζοντας συγχρόνως την οικονομική ανάπτυξη, βελτιώνοντας την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε εγκαταστάσεις οι οποίες λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση, διασφαλίζοντας την ισότιμη μεταχείριση και εξαλείφοντας τις διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές.

Σε αυτή την έκθεση δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην παροχή της δυνατότητας σε μεγαλύτερο αριθμό μειονεκτουσών και λιγότερο ανεπτυγμένων περιφερειών να καλύψουν τη διαφορά με τις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες. Ο στόχος της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό στοιχείο της περιφερειακής πολιτικής, και μεγάλο ποσοστό των διαθέσιμων πόρων θα εστιαστεί σε αυτές τις προτεραιότητες.

Το Κοινοβούλιο έχει συνεργαστεί στις διαπραγματεύσεις τόσο με την Προεδρία όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Κοινοβουλίου ήταν η σημαντική αύξηση των δημοσιονομικών πόρων που θα διατεθούν για τον στόχο της εδαφικής συνοχής, ο οποίος είναι σημαντικός στο πλαίσιο της διεύρυνσης.

Το Κοινοβούλιο δεν σημείωσε μόνο επιτυχία στα στοιχεία που μόλις ανέφερα, αλλά οι απόψεις του εισακούστηκαν επίσης στους τομείς που αφορούν τις εταιρικές σχέσεις. Στο πλαίσιο του γενικού κανονισμού, η μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΚΟ είναι επιθυμητή. Η Επιτροπή θα προβεί σε δήλωση σχετικά με την κατάχρηση των διαρθρωτικών ταμείων από το οργανωμένο έγκλημα.

 
  
  

– Έκθεση Χατζηδάκη (A6-0224/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Brigitte Douay (PSE), γραπτώς. – (FR) Υπερψήφισα την πρόταση Χατζηδάκη, η οποία αφορά τις γενικές διατάξεις για τα διαρθρωτικά ταμεία, διότι με ικανοποιεί το γεγονός ότι η νέα γενιά προγραμμάτων θα μπορέσει να ξεκινήσει από τις αρχές του 2007, πράγμα που είναι βασικό για τη συνέχιση των δράσεων στα κράτη μέλη.

Λυπούμαι, ωστόσο, που μετά τη συμφωνία επί των δημοσιονομικών προοπτικών τα ποσά που διατίθενται στη διαρθρωτική πολιτική για το 2007-2013 υπολείπονται έναντι των αρχικών αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα σε σχέση με τους κανονισμούς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να είναι υπερήφανο από τη διαπίστωση ότι αρκετά από τα αιτήματά του υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο, κυρίως όσον αφορά τη μεγαλύτερη μέριμνα για τα άτομα με αναπηρίες και την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι νέοι κανονισμοί θα επιτρέψουν τη συνέχιση της πολιτικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη των πλέον φτωχών εδαφών και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ολόκληρης της Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Emanuel Jardim Fernandes (PSE), γραπτώς. – (PT) Η έγκριση σήμερα της νομοθετικής δέσμης για τη συνοχή, ήτοι της πρότασης κανονισμού σχετικά με τις γενικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των Διαρθρωτικών Ταμείων, αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας προκειμένου τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες της ΕΕ να μπορέσουν να οριστικοποιήσουν τα εθνικά πλαίσια αναφοράς και τα επιχειρησιακά προγράμματα και να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά ταμεία από τον Ιανουάριο του 2007.

Μετά από γόνιμες διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο, στο κείμενο της πρότασης κανονισμού χαιρετίζονται σχεδόν όλα τα σημαντικά ζητήματα που έθιγε το Κοινοβούλιο στην προσωρινή έκθεσή του την οποία ενέκρινε το 2005.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτό το ποσό το οποίο είχε αρχικώς προτείνει η Επιτροπή, και το οποίο έτυχε της πλήρους στήριξης του Κοινοβουλίου, για ειδική χρηματοδότηση με σκοπό την ενσωμάτωση των εξόχως απόκεντρων περιφερειών στην εσωτερική αγορά, αντισταθμίζοντας τα ιδιαίτερα μειονεκτήματά τους.

Επιπλέον της πρόσθετης χρηματοδότησης για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, έχει προβλεφθεί μέγιστο ποσοστό συγχρηματοδότησης 85% όσον αφορά τις επιλέξιμες δαπάνες.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι έχουν θεσπιστεί ειδικά μεταβατικά –και πιο ευνοϊκά– μέτρα κατά το στάδιο της προοδευτικής εφαρμογής του νέου στόχου της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης για την αυτόνομη περιοχή της Μαδέρας.

Ως εκ τούτου, θα υπερψηφίσω αυτή τη σύσταση.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Claude Fruteau (PSE), γραπτώς. – (FR) Μολονότι λυπούμαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε στις 17 Μαΐου 2006 τις προσεχείς δημοσιονομικές προοπτικές για την περίοδο 2007-2013, πρέπει τώρα να προβούμε σε μια σύνθεση με βάση τα ισχνά κονδύλια που απορρέουν από αυτές, προκειμένου να καθορίσουμε τον ρόλο και το μέγεθος των διαρθρωτικών ταμείων για τα ερχόμενα χρόνια.

Υπό αυτή την έννοια, χαίρομαι για τον εύληπτο χαρακτήρα που κομίζει η νέα αρχιτεκτονική της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής, η οποία εδράζεται κυρίως σε τρεις νέους στόχους, πιο συνεκτικούς και πιο εύκολα αναγνωρίσιμους.

Εκφράζω, επίσης, τη χαρά μου για το γεγονός ότι οι σημαντικές μειώσεις του επιπέδου των πιστώσεων τις οποίες θα διαθέτει εφεξής η ΕΕ δεν προκαλούν καταστροφικές συνέπειες για τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, καθώς τα ειδικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν, όπως και η αναπτυξιακή τους υστέρηση, καθιστούν κρίσιμη τη βοήθεια που κομίζουν τα κοινοτικά μέσα αλληλεγγύης.

Έτσι, οι εξόχως απόκεντρες περιφέρειες θα παραμείνουν επιλέξιμες για τον στόχο «σύγκλιση, ανταγωνιστικότητα και εδαφική συνεργασία» (πρώην Στόχος 1). Η συμπληρωματική ειδική κατανομή των 35 ευρώ ανά κάτοικο θα επιτρέψει περαιτέρω τη μερική αντιμετώπιση των αναγκών τους. Τέλος, ο στόχος «ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία» θα επιτρέψει στις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες να παρατείνουν το έργο που ήδη πραγματοποιείται για την ανάπτυξη συνεργειών με τα γειτονικά κράτη του Ινδικού Ωκεανού και της Καραϊβικής.

Για όλους αυτούς τους λόγους, υπερψήφισα την έκθεση Χατζηδάκη.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Η κοινή θέση που εγκρίθηκε σήμερα υλοποιεί τη διοργανική συμφωνία η οποία διαμορφώνει στην πράξη το δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013, βάσει του οποίου οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων μειώνονται κατά 28 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόταση της Επιτροπής, γεγονός που συνιστά μείωση από 0,41% του κοινοτικού ΑΕΕ στο τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο σε 0,37%. Αυτό θα υπονομεύσει τους στόχους της αποτελεσματικής οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, της πραγματικής σύγκλισης και της αναδιανεμητικής λειτουργίας του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Σημειώθηκε σημαντική μεταστροφή όσον αφορά τους στόχους των διαρθρωτικών ταμείων, καθώς δίνεται έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της Λισαβόνας, εις βάρος της συνοχής. Οι κεντρικοί στόχοι των ταμείων είναι, συνεπώς, οι συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, η εμπορευματοποίηση της γνώσης και της έρευνας και η προσαρμοστικότητα και κινητικότητα των εργαζομένων.

Ο κανόνας Ν+2 διατηρείται και δεν προσφέρεται καμία εγγύηση, τουλάχιστον από μέρους του Συμβουλίου, ότι οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που περικόπτονται και δεν υλοποιούνται θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα.

Θέλω επίσης να επισημάνω ότι οι παραχωρήσεις στις οποίες προέβη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου του 2005 σχετικά με τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τις χώρες συνοχής, ως αντάλλαγμα για τις περικοπές στη χρηματοδότηση, μπορούν τώρα να επεκταθούν και στα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Για τους λόγους αυτούς, καταψηφίσαμε το κείμενο.

 
  
MPphoto
 
 

  Carl Lang (NI), γραπτώς. – (FR) Η αύξηση των διαρθρωτικών ταμείων, η οποία μεταξύ του 2007 και του 2013 θα αντιστοιχεί στο 35,7% του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι 307,9 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι απατηλή για τη Γαλλία για τρεις λόγους.

Ενώ περισσότερο από το 16% των δημοσιονομικών εσόδων των Βρυξελλών προέρχεται από τους γάλλους φορολογουμένους, το ποσοστό των ευρωπαϊκών περιφερειακών δαπανών που διατίθεται στη Γαλλία μειώνεται διαρκώς, περνώντας από 10% το 1994 σε λιγότερο από 8% σήμερα. Έτσι, εδώ και έξι χρόνια, τα καντόνια της γαλλικής περιφέρειας Hainaut, παρόλο που πλήττονται από μαζική ανεργία, δεν είναι πλέον δικαιούχοι των διαρθρωτικών ταμείων στο πλαίσιο του Στόχου 1.

Επιπλέον, η αύξηση του ποσοστού του περιφερειακού προϋπολογισμού επιτυγχάνεται εις βάρος της κοινής γεωργικής πολιτικής, της οποίας η Γαλλία παραμένει η κύρια χώρα δικαιούχος.

Η ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική είναι κυρίως μια οικονομική απάτη. Τα διαρθρωτικά ταμεία στη Γαλλία προορίζονται κατά βάση για τις παρακμάζουσες βιομηχανικές περιφέρειες και για την αποκατάσταση των αγροτικών περιοχών, για τα θύματα δηλαδή της πολιτικής των Βρυξελλών, οι οποίες φέρουν βαριά ευθύνη για την καταστροφή της γεωργίας μας και ολόκληρων τμημάτων της βιομηχανίας μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL), γραπτώς. – Δεν υπερψήφισα (αποχή) την τροποποιημένη έκθεση Χατζηδάκη γιατί με αυτήν το Κοινοβούλιο ουσιαστικά υποχωρεί από τις αρχικές θέσεις του σε όλα τα μείζονα θέματα και προσυπογράφει την Κοινή θέση του Συμβουλίου για αποδυνάμωση των πολιτικών περιφερειακής και κοινωνικής συνοχής.

Συγκεκριμένα:

- Μειώνονται σημαντικά οι διαθέσιμοι πόροι από 0,41% για την περίοδο 2000-2006, σε 0,37% για την περίοδο 2007-2013. Οι πόροι είναι μειωμένοι κατά 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, η οποία αποτελούσε για το Κοινοβούλιο την ελάχιστη αναγκαία χρηματοδότηση για την στήριξη της συνοχής και του περιβάλλοντος.

- Εγκαταλείπει τη θέση του Κοινοβουλίου για την επαναχρησιμοποίηση των κονδυλίων που χάνονται λόγω της αυστηρής εφαρμογής του κανόνα ν+2, για την περιφερειακή πολιτική. Έτσι τα χαμένα κονδύλια, τα οποία προβλέπονται υψηλά, θα επιστρέψουν στους εθνικούς προϋπολογισμούς των πλουσιότερων κρατών-μελών, σε βάρος των φτωχότερων κρατών και περιφερειών.

- Αποδέχεται μια σαφώς αποδυναμωμένη χρηματοδοτική στήριξη, τόσο των 16 περιφερειών που γίνονται θύματα της λεγόμενης «στατιστικής σύγκλισης», ανάμεσα τους και τρεις Ελληνικές (Αττική, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία) όσο και των 12 περιφερειών «φυσικής σύγκλισης», ανάμεσα τους και δύο Ελληνικές (Στερεά Ελλάδα και Νότιο Αιγαίο)

- Υιοθετεί την επέκταση του κανόνα ν+2 και για έργα του Ταμείου Συνοχής, γεγονός που θα προκαλέσει πρόσθετες δυσκολίες και απώλειες.

(Αιτιολόγηση ψήφου συντομευμένη κατ’ εφαρμογή του άρθρου 163 του Κανονισμού)

 
  
MPphoto
 
 

  Carl Schlyter (Verts/ALE), γραπτώς. – (SV) Οι πόροι αυτοί πρέπει να διατίθενται μόνο στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Υπό τις παρούσες συνθήκες, τα χρήματα διατίθενται σε περιφέρειες οι οποίες είναι σχετικά ευημερούσες. Αυτό είναι απαράδεκτο.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Τούσσας (GUE/NGL), γραπτώς. – H απόφαση-πλαίσιο για τα διαρθρωτικά ταμεία αξιοποιείται από την ΕΕ, τις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι στόχοι που περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή στρατηγική της Λισαβόνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που προωθείται μέσα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με το χτύπημα των μισθολογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι πόροι των Διαρθρωτικών Ταμείων διοχετεύονται σε τομείς που ενδιαφέρουν την κερδοφορία του κεφαλαίου και ταυτόχρονα δίνονται «ψίχουλα» προκειμένου να «απορροφηθεί» η λαϊκή αγανάκτηση και να χειραγωγηθεί το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

Ενώ οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες αυξάνοντας στην ΕΕ το βάρος των Διαρθρωτικών ταμείων στον προϋπολογισμό της για την περίοδο 2007- 2013 μειώνεται και περνάει από το 0,41% στο 0,37%. Ταυτόχρονα, αξιοποιείται η διεύρυνση της ΕΕ και η αστική στατιστική και εξαιρούνται από τις χρηματοδοτήσεις περιοχές που έχουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα καθώς κι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψηφίζει την απόφαση-πλαίσιο.

 
  
  

– Έκθεση Andria (A6-0226/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Βάσει της κοινής θέσης του Συμβουλίου σχετικά με τον νέο κανονισμό για το Ταμείο Συνοχής, όπως και στο προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο τα ταμεία εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη συμμόρφωση προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα κριτήρια ονομαστικής σύγκλισης του Μάαστριχτ. Αυτό σημαίνει ότι μια χώρα συνοχής με χαμηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης τιμωρείται διπλά. Ευρισκόμενη σε κατάσταση κρίσης, δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τα κριτήρια του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ θα κινδυνεύει επίσης να στερηθεί τα χρήματα από το Ταμείο Συνοχής που της αναλογούν. Αυτό είναι απαράδεκτο, καθώς ισοδυναμεί με εκβιασμό.

Διαφωνούμε επίσης εντόνως με την επέκταση του κανόνα Ν+2 (Ν+3) στο Ταμείο Συνοχής, ενόψει του ιδιαίτερου χαρακτήρα και των στόχων του εν λόγω ταμείου. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο κανόνας αυτός, τον οποίο επέβαλε η Γερμανία στο προηγούμενο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2000-2006 για τα εναπομένοντα διαρθρωτικά ταμεία, προβλέπει την περικοπή των κονδυλίων που δεν έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί εντός διετίας (τριετίας). Αυτό έρχεται σε σαφή αντίθεση με τον στόχο των διαρθρωτικών ταμείων. Ο νέος αυτός όρος μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο από το Ταμείο Συνοχής, όσον αφορά τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, δημιουργώντας μεγαλύτερες δυσχέρειες κατά την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση.

 
  
MPphoto
 
 

  James Nicholson (PPE-DE), γραπτώς. – (EN) Σήμερα διεξήγαμε τη συζήτηση σχετικά με τα διαρθρωτικά ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, καθώς και τη διασυνοριακή συνεργασία. Ως προς αυτή την τελευταία, είχαμε μια αντίστοιχη εμπειρία στη Βόρεια Ιρλανδία για πολλά χρόνια και ήταν αποτελεσματική. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Η ICBAN –ένας από τους μακροβιότερους οργανισμούς χρηματοδότησης– έχασε την ισορροπία της λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Το διοικητικό συμβούλιο της ICBAN αποτελείται από είκοσι μέλη, μόνο τρία εκ των οποίων προέρχονται τώρα από την κοινότητα των ενωτικών. Ο οργανισμός δεν είναι πλέον ισορροπημένος και ασκεί διακρίσεις εις βάρος των ενωτικών. Έχει πλέον χάσει τη στήριξη των ενωτικών στην περιοχή. Ο εν λόγω οργανισμός έχει την ευθύνη για τη δαπάνη 25 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματιστεί. Αν συνεχιστούν αυτές οι διακρίσεις, οι πόροι της ICBAN πρέπει να δεσμευτούν μέχρις ότου επικρατήσει πλήρης αμεροληψία.

 
  
  

– Εκθέσεις Χατζηδάκη (A6-0224/2006), Andria (A6-0226/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Charlotte Cederschiöld, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark και Anna Ibrisagic (PPE-DE), γραπτώς. – (SV) Υπερψηφίσαμε δύο εκθέσεις οι οποίες αποσκοπούν στη μεταρρύθμιση της διαρθρωτικής πολιτικής της ΕΕ. Η προσπάθεια που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξέλιξη σχετικά με τη μεταρρύθμιση της εν λόγω πολιτικής αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εν γένει, ωστόσο, υποστηρίζουμε μια πιο περιοριστική θέση όσον αφορά τις περιφερειακές ενισχύσεις της ΕΕ. Τασσόμαστε κατά της χρήσης των πόρων που διατίθενται προς όφελος των περιφερειών για τη χρηματοδότηση έργων στέγασης και τουριστικών υποδομών. Διαφωνούμε επίσης με την προτεινόμενη προσέγγιση στον τομέα της έρευνας, σύμφωνα με την οποία ένας ενιαίος ερευνητικός τομέας επεκτείνεται σε διάφορους τόπους μάθησης, αντί να συγκεντρώνεται σε μικρότερο αριθμό ερευνητικών κέντρων.

 
  
  

– Έκθεση Wortmann-Kool (A6-0217/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Ian Hudghton (Verts/ALE), γραπτώς. – (EN) Υπερψήφισα τροπολογίες εξ ονόματος της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία οι οποίες αποσκοπούσαν στην έγκριση κατευθυντηρίων γραμμών για δίκαιο ανταγωνισμό, κοινωνικά πρότυπα και περιβαλλοντική προστασία όσον αφορά τις υπηρεσίες που προσφέρονται από ελεύθερα φορτηγά πλοία. Στις εν λόγω τροπολογίες ζητούνταν επίσης να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις ιδιαιτερότητες των μικρών και μεσαίων πλοιοκτητών.

Δυστυχώς, οι τροπολογίες αυτές καταψηφίστηκαν. Η έκθεση που προέκυψε έρχεται γενικά σε αντίθεση με τις προτάσεις της Επιτροπής οι οποίες αποσκοπούν στη διάλυση των καρτέλ στις ναυτιλιακές μεταφορές. Ως εκ τούτου, καταψήφισα το τελικό κείμενο της έκθεσης διότι φρονώ ότι, από πολλές απόψεις, η αρχική πρόταση της Επιτροπής ήταν πιο κατάλληλη για τη μείωση του κόστους των ναυτιλιακών μεταφορών, χωρίς να διακινδυνεύει η αξιοπιστία των υπηρεσιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Fernand Le Rachinel (NI), γραπτώς. – (FR) Οι θαλάσσιες μεταφορές αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% της αξίας του εξωτερικού εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 75% περίπου του όγκου του. Η εφαρμογή των γενικών κανόνων του δικαίου του ανταγωνισμού στους τομείς των διεθνών μεταφορών με ελεύθερα φορτηγά πλοία και της ακτοπλοΐας δεν δημιουργεί ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, δεδομένου ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο γι’ αυτές τις δραστηριότητες έχει ήδη αναμορφωθεί, οπότε ασκούνται με βάση τον υγιή ανταγωνισμό.

Μόνο η κατάργηση της εξαίρεσης από τους κανόνες του ανταγωνισμού, που χορηγήθηκε το 1986 στις ναυτιλιακές διασκέψεις, αποτέλεσε πραγματικά το αντικείμενο έντονων διαξιφισμών μεταξύ όλων των παραγόντων του τομέα. Κατά τη γνώμη μου, οι λύσεις που συνάγονται από την έκθεσή μου και από την έκθεση της κ. Wortmann-Kool είναι εν προκειμένω απολύτως ισορροπημένες και σέβονται τα υφιστάμενα συμφέροντα.

Πράγματι, σήμερα δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο τομέας των ναυτιλιακών διασκέψεων χρειάζεται προστασία από τον ανταγωνισμό για να παράσχει τις υπηρεσίες του.

Προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλεια δικαίου του ναυτιλιακού τομέα, θεωρήθηκε πέραν αυτού αναγκαία η θέσπιση κατευθυντηρίων γραμμών οι οποίες θα επιτρέψουν στους φορείς εκμετάλλευσης να προσαρμοστούν στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και να συμβάλουν στην ομαλή μετάβαση σε ένα ανταγωνιστικό καθεστώς. Αν γίνουν σεβαστές όλες οι επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε αυτό το θέμα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι θαλάσσιες μεταφορές θα βγουν κερδισμένες.

 
  
  

– Έκθεση Lamassoure (A6-0223/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Hynek Fajmon (PPE-DE).(CS) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θέλω να εξηγήσω γιατί ψήφισα κατά της έκθεσης του κ. Lamassoure σχετικά με το σύστημα ιδίων πόρων της ΕΕ. Ψήφισα όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΕΚ που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ΔΚΠ) της Τσεχίας. Έχω την πεποίθηση ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος ιδίων πόρων της ΕΕ η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ του Συμβουλίου και της Επιτροπής αποτελεί έντιμο συμβιβασμό, τον οποίο το Κοινοβούλιο δεν έπρεπε να τορπιλίσει. Απεναντίας, το Σώμα όφειλε να υποστηρίξει μια τέτοια εξέλιξη. Πάνω απ’ όλα, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι δεν πρόκειται να θεσπιστεί κανενός είδους ευρωπαϊκή φορολογία στο ορατό μέλλον. Σε γενικές γραμμές, το τρέχον σύστημα είναι λειτουργικό και εγγυάται την κατάλληλη χρηματοδότηση της Ένωσης. Δεν υπάρχει, συνεπώς, ουσιαστικός λόγος απόρριψής του και αντικατάστασής του από ένα νέο σύστημα. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να δεχτώ την επικριτική στάση που υιοθετείται στην έκθεση Lamassoure.

 
  
MPphoto
 
 

  James Hugh Allister (NI), γραπτώς. – (EN) Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η βρετανική απαλλαγή η ΕΕ πρόκειται να κοστίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο 4 298 εκατ. βρετανικές λίρες το 2006. Δεδομένου ότι το καθαρό κόστος κυμαίνεται κάθε έτος σε παρόμοια επίπεδα, προξενεί πραγματικά δέος το ύψος των εθνικών πόρων που έχουν ριχτεί στη μαύρη τρύπα της Ευρώπης. Και για ποιον λόγο; Σκεφτείτε τις ουσιαστικές αλλαγές στις υποδομές που θα μπορούσε να επιφέρει αυτή η τεράστια ποσότητα χρήματος αν είχε δαπανηθεί εσωτερικά για τις πραγματικές ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1973 και έπειτα.

Ενώ υπάρχουν τώρα 25 κράτη μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεισφέρει εφέτος το ένα όγδοο (12,4%) του συνολικού προϋπολογισμού ύψους 83 δισ. βρετανικών λιρών που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ΕΕ το 2006. Δεν είναι να απορεί κανείς που συνεχίζει να αυξάνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Σε μια περίοδο έντονων πιέσεων στο σύστημα υγείας μας και στον ζωτικής σημασίας εκπαιδευτικό τομέα, είναι απαράδεκτο να σπαταλούμε τόσα πολλά από τα χρήματα των φορολογουμένων σε μια πολιτική ένωση η οποία βρίσκεται σε παρακμή. Καθώς ο Μπλερ συμφώνησε να εγκαταλείψει σταδιακά τη βρετανική απαλλαγή και καθώς αυξάνεται το πραγματικό κόστος της διεύρυνσης, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της έξοχης έκθεσης του συναδέλφου μου κ. Lamassoure σχετικά με την πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με το σύστημα των ιδίων πόρων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Για να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μιας πολιτικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθίσταται επιτακτική η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού της πλαισίου. Η δυσχερής επίτευξη συμφωνίας για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2006 και οι προτάσεις της Επιτροπής δεν καθιστούν διαφανή τη χρηματοδότηση της Ένωσης, καθώς φαίνεται ότι απομακρυνόμαστε από την αρχή της δημοσιονομικής δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί την τρέχουσα βάση των εισφορών που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για τη λειτουργία της Ένωσης. Η συζήτηση για τους ιδίους πόρους και, στο βάθος, η προοπτική μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, θα είναι ενδεχομένως ένα από τα πλέον ακανθώδη πολιτικά ζητήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Ωστόσο, στο άμεσο μέλλον και λαμβάνοντας υπόψη τα ελλείμματα των τρεχουσών ευρωπαϊκών δημοσιονομικών καταστάσεων και τα ελλείμματα των βασικών κρατών μελών που είναι καθαροί συνεισφέροντες, αναρωτιέμαι μήπως ήλθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων για τη χρηματοδότηση όλων των μεγάλων υποδομών (διάστημα, οδικό δίκτυο, σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλών ταχυτήτων, τεχνολογίες επικοινωνιών, λιμάνια, αεροδρόμια, και ούτω καθεξής) που είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

 
  
MPphoto
 
 

  Charlotte Cederschiöld, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark και Anna Ibrisagic (PPE-DE), γραπτώς. – (SV) Καταψηφίσαμε σήμερα την έκθεση του κ. Lamassoure σχετικά με απόφαση του Συμβουλίου που αφορά το σύστημα ιδίων πόρων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αν και είναι σημαντικό να θεσπιστεί στην ΕΕ μια δημοσιονομική διαδικασία η οποία θα είναι πιο αποτελεσματική και διαφανής, απορρίπτουμε κάθε πρόταση για μελλοντική επιβολή κοινοτικής φορολογίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο ΦΠΑ ή τα εταιρικά έσοδα.

 
  
MPphoto
 
 

  Lena Ek (ALDE), γραπτώς. – (SV) Επέλεξα να απόσχω από την ψηφοφορία επί της έκθεσης σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου όσον αφορά το σύστημα ιδίων πόρων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Καθώς τα προβλήματα και οι ευκαιρίες αποκτούν όλο και περισσότερο διασυνοριακό χαρακτήρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθίσταται όλο και πιο σημαντικό βήμα για την επίλυση τέτοιων προβλημάτων και την καλύτερη εκμετάλλευση τέτοιων ευκαιριών. Αν και ευελπιστώ ότι η διαδικασία βελτίωσης του νομοθετικού έργου μπορεί να ξεκαθαρίσει μια ολόκληρη σειρά ζητημάτων τα οποία φρονώ ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο –ίσως ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο– αντιλαμβάνομαι ότι στην πλειονότητα των τομέων οι οποίοι είναι τόσο σημαντικοί για τους ευρωπαίους πολίτες απαιτείται κοινή προσέγγιση.

Τα συναφή ζητήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, το περιβάλλον, την έρευνα και ανάπτυξη και την ενέργεια, δεδομένου ότι στους τομείς αυτούς μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιέστερο περιβάλλον με περισσότερες θέσεις απασχόλησης και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Συνεπώς, τάσσομαι καταρχήν υπέρ ενός νέου συστήματος χρηματοδότησης της Κοινότητας. Από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι οι τρέχουσες εισφορές των κρατών μελών, οι οποίες αντικατοπτρίζουν περισσότερο την ικανότητα διαπραγμάτευσης απαλλαγών παρά τις αντιλήψεις των κρατών μελών όσον αφορά τις ανάγκες στο εσωτερικό της ΕΕ, δεν πρέπει να αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα ιδίων πόρων το οποίο θα στηρίζεται στην ενέργεια, τον ΦΠΑ ή τα εταιρικά εισοδήματα, όπως προτείνει η Επιτροπή. Ένα τέτοιο σύστημα δεν θα ήταν περισσότερο δίκαιο. Παρ’ όλα αυτά, υποστηρίζω μεγάλο μέρος της έκθεσης επί της οποίας ψηφίζουμε. Χαιρετίζω, βεβαίως, την απλούστευση και την ενίσχυση της διαφάνειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Claude Fruteau (PSE), γραπτώς. – (FR) Πέραν της πολιτικής συμφωνίας επί των δημοσιονομικών προοπτικών της περιόδου 2007-2013, οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο πλαίσιο των συνεδριάσεων του Συμβουλίου της 15ης και 16ης Δεκεμβρίου 2005 επιβεβαίωσαν την ανάγκη αλλαγής του συστήματος ιδίων πόρων.

Ενώ η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση φαίνεται να έχει περιέλθει σε τέλμα –κυρίως λόγω της τάσης αναδίπλωσης σε εθνικούς εγωισμούς και της αποσύνδεσης μεταξύ του πληθυσμού και των κοινοτικών θεσμικών οργάνων– ο αδιαφανής χαρακτήρας αυτής της διαπραγμάτευσης και το γεγονός ότι κανένα κράτος μέλος δεν θέλει να κατανοήσει το δημοσιονομικό ζήτημα πέρα από την περιορισμένη σκοπιά των ιδιαίτερων συμφερόντων του κατέδειξαν την αδήριτη ανάγκη να εφοδιαστούμε με ένα διαφανές και εύληπτο σύστημα ιδίων πόρων, που θα απεμπλέξει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την Ένωση από τις σημερινές επισφαλείς εξελίξεις ως προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Είναι απαραίτητο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αντιπροσωπεύει λαούς, να μετάσχει πλήρως σε αυτή τη διαδικασία. Η έκθεση του κ. Lamassoure, που υποβάλλεται σήμερα σε ψηφοφορία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας και τα συμπεράσματά της –που απηχούν μεγάλο μέρος των ανησυχιών που μόλις εξέφρασα– κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, μιας Ευρώπης που έχει τον έλεγχο των οικονομικών της μέσων και βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες της.

Έτσι, μολονότι θα επιθυμούσα να είχε αναφερθεί το ενδεχόμενο ενός ευρωπαϊκού φόρου επί των επιχειρήσεων ως ένας νέος ίδιος πόρος της ΕΕ, υπερψήφισα το κείμενο της έκθεσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Bruno Gollnisch (NI), γραπτώς. – (FR) Η ουσία της έκθεσης Lamassoure συνίσταται στο να αποκτήσουμε ιδίους πόρους που να είναι ανάλογοι με τις φιλοδοξίες της Ένωσης, εύληπτοι, και χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουμε στις εισφορές των κρατών μελών, όλα δε αυτά από τώρα μέχρι το 2008 και χωρίς να περιμένουμε την περάτωση του πολυετούς προγραμματισμού του προϋπολογισμού. Από όλα αυτά πρέπει να συναγάγουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει έναν ευρωπαϊκό φόρο, και μάλιστα σύντομα.

Μα ποιον κοροϊδεύουμε; Πρόκειται για πραγματική ληστρική επίθεση στη δημοκρατία, όπου οι κανόνες του παιχνιδιού, που μόλις θεσπίστηκαν για την ερχόμενη εξαετία, θα αλλάξουν σε δύο μόλις χρόνια και μάλιστα αμέσως μετά τις αναμενόμενες κυβερνητικές αλλαγές σε αρκετά κράτη μέλη, ιδίως σε εκείνα οι λαοί των οποίων απέρριψαν το Σύνταγμα. Επιχειρείται σιωπηρώς αλλά προδήλως η δημιουργία ενός κράτους, διότι ένας οργανισμός που διαθέτει εξουσία επιβολής φόρου αποτελεί εκ των πραγμάτων κράτος. Μπορεί μεν να μην διαθέτει Σύνταγμα, να μην διαθέτει νομιμοποίηση, αλλά πάντως είναι κράτος, εφοδιασμένο με εξουσία ανάλογη με αυτή των κρατών μελών να ασκούν πίεση στους φορολογούμενους.

Με τις αρμοδιότητές της σε εμπορικά θέματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει πραγματικά ιδίους πόρους, τους τελωνειακούς δηλαδή δασμούς. Από τότε που υφίσταται, η ΕΕ προσπαθεί να καταστρέψει αυτούς τους πόρους. Εκείνο, λοιπόν, που πρέπει να κάνει είναι να τους επαναφέρει. Αυτό είναι λογικό, καθώς θα αυξήσει έτσι τους πόρους της και θα προστατεύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Όσον αφορά το σύστημα ιδίων πόρων για την περίοδο 2007-2103, το Συμβούλιο επέλεξε να διατηρήσει τη βρετανική επιταγή (με την εξαίρεση των δαπανών για τη διεύρυνση) και να προσφέρει παρόμοια προνόμια στους υπόλοιπους καθαρούς συνεισφέροντες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία, μειώνοντας τα ποσοστά ΦΠΑ και τις άμεσες εισφορές με βάση το ΑΕΕ, καθώς και τα αυξημένα ποσοστά διατήρησης των παραδοσιακών ιδίων πόρων και τις «επιταγές» στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι μειώσεις αυτές θα επιβαρύνουν τα υπόλοιπα κράτη μέλη, περιλαμβανομένων των χωρών συνοχής, οι οποίες θα τιμωρηθούν διπλά. Θα καταβάλλουν υψηλότερες εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ενώ θα έχουν μειωθεί οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων και του ταμείου συνοχής.

Η κατάσταση αυτή είναι άδικη και απαράδεκτη· αρκεί δε για να δικαιολογήσει την αρνητική μας ψήφο.

Τούτου λεχθέντος, ορισμένοι υποστηρίζουν ένα νέο σύστημα ιδίων πόρων το οποίο θα στηρίζεται στην επιβολή ευρωπαϊκής φορολογίας, με την οποία διαφωνούμε.

Θεωρούμε ότι ένα δίκαιο σύστημα ιδίων πόρων πρέπει να στηρίζεται στο ΑΕΕ και στον συγκριτικό πλούτο των επιμέρους κρατών μελών, οπότε η επιβάρυνση από τις δημοσιονομικές εισφορές θα είναι η ίδια για το σύνολο των πολιτών της ΕΕ. Έτσι θα εξασφαλιζόταν η αλληλεγγύη και η αναδιανομή, παράλληλα με τις δαπάνες, ενόψει του στόχου της πραγματικής σύγκλισης και της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. – (EN) Απείχα από την ψηφοφορία επί της έκθεσης Lamassoure σχετικά με τους ιδίους πόρους παρότι περιλαμβάνει αρκετές καλές ιδέες για τη βελτίωση του τρέχοντος συστήματος. Δεν μπορούσα να συμφωνήσω με την άποψη του εισηγητή σχετικά με την απαλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου. Παραμένω πεπεισμένος ότι είναι κάτι δικαιολογημένο στο πλαίσιο του υφιστάμενου συστήματος και ότι πρέπει να υλοποιηθούν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξει οποιαδήποτε περαιτέρω αλλαγή ως προς την απαλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Claude Martinez (NI), γραπτώς. – (FR) Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών, για ένα και μόνο έτος, ανέρχεται σε 2 500 δισ. δολάρια, προφανώς και είναι αβάσταχτη κατάσταση να θεσπίσουμε, για όλους μας, από το 2007 έως το 2013, προϋπολογισμό μικρότερο των 1 000 δισ. ευρώ.

Σε μια πρώτη φάση, και προκειμένου να έχει περιθώρια ελιγμών χωρίς να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαλείφει σταδιακά την κοινή γεωργική πολιτική και τους μικροκαλλιεργητές της Ευρώπης, για να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των 45 δισ. ευρώ που δαπανώνται ετησίως για τον γεωργικό προϋπολογισμό. Εξ ου και η απίθανη θέση των ευρωπαίων διαπραγματευτών, οι οποίοι, στη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στις 30 Ιουνίου 2006, αποδέχτηκαν παρασκηνιακά τη μείωση των τελωνειακών μας δασμών κατά 50%, αφήνοντας έτσι το μονοπώλιο των προϊόντων διατροφής στη Βραζιλία. Το ουσιαστικό όμως πρόβλημα παραμένει ακέραιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι, από το 2014 και μετά, η Ευρώπη των Βρυξελλών είναι καταδικασμένη να αυξήσει τον προϋπολογισμό της και να θεσπίσει ευρωπαϊκή φορολογία.

Πίσω λοιπόν από τα προπετάσματα καπνού, η αναφορά της έκθεσης Lamassoure στους ιδίους πόρους θίγει το πολιτικό ζήτημα που εξακολουθεί να εκκρεμεί από το 1951 και που αφορά την πραγματική ανάδυση, μέσω της ενιαίας αγοράς και στη συνέχεια του ενιαίος νομίσματος, ενός πολιτικού κράτους. Αυτό που δεν κατάφερε το ευρώ, αυτό στο οποίο απέτυχε το Σύνταγμα, επειδή αφυπνίστηκαν οι λαοί, καλείται να το επιτύχει ο φόρος που πρόκειται να θεσπιστεί μεταξύ του 2014 και του 2019. Οι φορολογούμενοι έχουν προειδοποιηθεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI), γραπτώς. (DE) Οι συζητήσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό έχουν μέχρι στιγμής επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διαρκή αύξηση του όγκου του προϋπολογισμού και στην αναζήτηση νέων πηγών εσόδων. Αντί να ζητάμε αυτομάτως κοινοτικούς φόρους, θα ήταν καλύτερο να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τη δομή των δαπανών. Δισεκατομμύρια ευρώ από τον κοινό μας προϋπολογισμό εξακολουθούν να χάνονται με ύποπτο τρόπο ή να πετάγονται άσκοπα από το παράθυρο.

Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε, πρώτον, ένα άριστο σύστημα για την καταπολέμηση της απάτης, δεύτερον, τον περιορισμό των διοικητικών δαπανών, για παράδειγμα με την κατάργηση της μίας από τις έδρες του Κοινοβουλίου και την εκτίμηση των δαπανών βάσει των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν και, τρίτον, μπορούμε να εξοικονομήσουμε πολλά δισεκατομμύρια αν δεν επιβάλλουμε στους πολίτες μας διευρύνσεις που ούτως ή άλλως δεν τις θέλουν.

 
  
MPphoto
 
 

  Frédérique Ries (ALDE), γραπτώς. – (FR) Ενόψει της λίαν τεχνικής έκθεσης του συναδέλφου μου κ. Lamassoure, όσον αφορά τους ιδίους πόρους της Ένωσης, θεωρώ ουσιώδες να υπενθυμίσω την ιδέα που προώθησε το Βέλγιο και ο Guy Verhofstadt πριν από μερικά χρόνια: να προσδώσουμε στην Ένωση πραγματική δημοσιονομική αυτονομία, μέσω της λεγόμενης ευρωπαϊκής φορολογίας.

Ένας συμπληρωματικός φόρος; Βεβαίως και όχι. Απλώς, αντί να πληρώνουμε στο εθνικό κράτος αυτό που οφείλουμε να πληρώσουμε στην Ευρώπη, πρέπει να επιτρέψουμε στον ευρωπαίο πολίτη να χρηματοδοτεί άμεσα την ΕΕ, κατά το παράδειγμα της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ από τους αμερικανούς πολίτες. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα είναι, ως εκ τούτου, απολύτως ουδέτερο από χρηματοδοτική σκοπιά για τον ευρωπαίο πολίτη, γεμάτο όμως συμβολισμό, αφού έτσι ο καθένας θα γνωρίζει ποιο μέρος των φόρων του αφιερώνεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Υπενθυμίζω, παρεμπιπτόντως, ότι η Ευρώπη κοστίζει ημερησίως 26 λεπτά του ευρώ σε κάθε Ευρωπαίο!

Αν και αυτό το σχέδιο γίνεται ευμενώς δεκτό από ορισμένα κράτη μέλη (κυρίως από την Αυστρία και το Λουξεμβούργο), άλλοι εξακολουθούν να νιώθουν άβολα στην ιδέα ενός τέτοιου μέσου, το οποίο προορίζεται, εντούτοις, να φέρει την Ευρώπη εγγύτερα στους πολίτες της. Το σχέδιο θα επιτρέψει επίσης να εξέλθουμε από τη στείρα συζήτηση μεταξύ κρατών που είναι καθαροί συνεισφέροντες και κρατών που είναι καθαροί δικαιούχοι. Η Ευρώπη θα διαθέτει βεβαίως τότε τα μέσα που αντιστοιχούν στις φιλοδοξίες της.

 
  
MPphoto
 
 

  José Albino Silva Peneda (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Η τρέχουσα μέθοδος χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι πια παρωχημένη, ενώ τα τελευταία χρόνια οι αδυναμίες της έχουν έλθει στην επιφάνεια.

Οι πρόσφατες δημοσιονομικές συζητήσεις έχουν μετατραπεί σε μια ταπεινωτική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας καταλήγουμε να συζητούμε όλοι ποιος είναι και ποιος δεν είναι καθαρός συνεισφέρων. Το ισχύον σύστημα, με το πλήθος εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων που περιλαμβάνει, έχει καταστεί περίπλοκο και αδιαφανές.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμίσει το σύστημα χρηματοδότησής της.

Χαιρετίζω, συνεπώς, το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο κατάφερε να εισαγάγει μια ενδιάμεση αναθεώρηση, η οποία προγραμματίζεται για την περίοδο 2008/2009, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013. Προσφέρεται έτσι μια μοναδική ευκαιρία εκτεταμένης αξιολόγησης του συστήματος ιδίων πόρων.

Όπως αναφέρει ο κ. Lamassoure στην έκθεσή του, υποστηρίζω ένα σύστημα χρηματοδότησης του κοινοτικού προϋπολογισμού το οποίο θα είναι διαφανές, δίκαιο και αμερόληπτο και το οποίο θα προσφέρει στην ΕΕ ένα δημοσιονομικό πλαίσιο αντίστοιχο των σημερινών προτεραιοτήτων της και των εύλογων φιλοδοξιών της.

Η κατευθυντήρια αρχή για κάθε μεταρρύθμιση πρέπει να είναι η οικονομική ανεξαρτησία της ΕΕ έναντι των σημερινών εισφορών των κρατών μελών, καθώς και η ενίσχυση του ευρωπαϊκού χαρακτήρα του προϋπολογισμού. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι οι μελλοντικές συζητήσεις δεν θα μετατραπούν εκ νέου σε πεδίο μάχης για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων των κρατών μελών.

 
  
  

– Έκθεση Muscat (A6-0170/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Οι πέντε μεγαλύτερες μη χρηματοπιστωτικές πολυεθνικές εταιρείες μεταξύ των κορυφαίων 7 μετά το 1990 είχαν πόρους περίπου 1 280 δισ. δολαρίων ΗΠΑ το 2003, με άλλα λόγια πάνω από το 3% του παγκοσμίου ΑΕΕ. Η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική πολυεθνική, η Citibank, συγκέντρωνε από μόνη της το ίδιο ποσό, γεγονός που καταδεικνύει την ισχύ του χρηματοπιστωτικού τομέα στο πλαίσιο της πραγματικής οικονομίας.

Πραγματικός στόχος αυτού που αναφέρεται ως ενοποίηση της βιομηχανίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών είναι η ενοποίηση της εσωτερικής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και η ολοκλήρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών, έτσι ώστε να καταργηθούν τα εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίου που εξακολουθούν να υπάρχουν και να ενθαρρυνθούν οι συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων σε τομείς όπως ο τραπεζικός, προκειμένου να μπορούν να ανταγωνίζονται στην παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Διαφωνούμε με αυτή την τάση, όπως περιγράφεται στο υπό εξέταση ψήφισμα, μέρος της οποίας είναι το ευρώ και οι στόχοι της οποίας προσδιορίζονται στο σχέδιο δράσης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η σταδιακή στροφή της πραγματικής οικονομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν έχει οδηγήσει μόνο σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας, αλλά έχει επίσης συμβάλει στη μετατροπή της πραγματικής οικονομίας σε παρασιτική οικονομία μέσω της μεταφοράς επενδύσεων από τον παραγωγικό τομέα. Επιπλέον, είναι επιρρεπής σε χρηματοπιστωτικές και, συνεπώς, οικονομικές κρίσεις λόγω του εξαιρετικά ασταθούς χαρακτήρα των χρηματοπιστωτικών αγορών και των εκρήξεων κερδοσκοπίας που δημιουργούν. Το μόνο που έχει επιτύχει αυτή η «οικονομία καζίνο» είναι η αύξηση των κερδών των μεγάλων χρηματιστηριακών εταιρειών, ιδίως στον τραπεζικό τομέα.

Συνεπώς, καταψηφίσαμε το κείμενο.

 
  
  

– Έκθεση Szejna (A6-0229/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Malcolm Harbour (PPE-DE), γραπτώς. – (EN) Η αντιπροσωπεία των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου απείχε από την τελική ψηφοφορία επί της έκθεσης αυτής. Συμφωνούμε με πολλές από τις προτάσεις στην έκθεση Szejna σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προοπτικές σε σχέση με το εταιρικό δίκαιο, ειδικότερα με την ανάγκη εφαρμογής των αρχών της βελτίωσης της νομοθεσίας, την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των ΜΜΕ και τη σημασία της ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών οι οποίες θα σέβονται τις διαφορετικές παραδόσεις και συστήματα των κρατών μελών. Στηρίζουμε επίσης πολλές από τις επιμέρους προτάσεις για τη βελτίωση της διαφάνειας και για τα δικαιώματα των ενδιαφερομένων.

Εντούτοις, υπάρχει μια σειρά προτάσεων τις οποίες δεν μπορούμε να στηρίξουμε, καθώς θα επέβαλλαν πρόσθετες κοινοτικές ρυθμίσεις σε τομείς στους οποίους δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής εσωτερικής αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Συμφωνούμε επίσης με τα οφέλη που προκύπτουν για τις εταιρείες από τη συμμετοχή των εργαζομένων τους σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων στον χώρο εργασίας, αλλά απορρίπτουμε την επιβολή κάθε προκρούστειου υποχρεωτικού προτύπου συμμετοχής. Συνεπώς, καταψηφίσαμε την παράγραφο 3 και την αιτιολογική σκέψη ΣΤ.

 
  
  

– Έκθεση Lucas (A6-0201/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Ivo Strejček (PPE-DE).(CS) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να εξηγήσω την ψήφο μου επί της έκθεσης Lucas, η οποία, όπως και των υπολοίπων βουλευτών του ΕΚ που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ΔΚΠ) της Τσεχίας, ήταν αρνητική. Οι αερομεταφορές αναπτύχθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία 40 χρόνια, γεγονός που οδήγησε σε μείωση των εκπομπών και του θορύβου σε ποσοστό άνω του 40%. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία τα οποία να υποστηρίζουν την ανάγκη θέσπισης των υπερβολικών ρυθμιστικών μέτρων που προτείνονται στην έκθεση Lucas. Η αύξηση της φορολογίας των καυσίμων θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των αερομεταφορέων της Ευρώπης και θα αυξήσει τις τιμές για τον τελικό χρήστη. Η αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των αερομεταφορών θα υπονομεύσει περαιτέρω τη θέση της ΕΕ στον κόσμο. Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της τάσης που επικρατεί αυτή την περίοδο όσον αφορά το ενδιαφέρον για το περιβάλλον, και γι’ αυτό καταψηφίσαμε το κείμενο.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Evans (PSE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, υπερψήφισα την έκθεση Lucas για τη λήψη μέτρων περιορισμού του αντικτύπου των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος. Είναι ζωτικής σημασίας να αναλάβουν όλες οι επιχειρήσεις, περιλαμβανομένου του τομέα των αερομεταφορών, τις ευθύνες τους.

Εντούτοις, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα που προτείνουμε θα είναι συγχρόνως ευαίσθητα και πρακτικά. Η απλή αύξηση της φορολογίας δεν θα μειώσει από μόνη της τις εκπομπές. Ούτε μπορεί ο τομέας των αερομεταφορών να εμπορεύεται εκπομπές στο εσωτερικό του: αυτό πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με άλλες βιομηχανίες.

Βεβαίως, οι αερομεταφορές έχουν αυξηθεί με την πάροδο των χρόνων, καθώς δεν περιορίζονται πλέον μόνο στα μεσαία στρώματα και τους πλούσιους. Για παράδειγμα, μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, 30 εκατ. άτομα –δηλαδή το ήμισυ του πληθυσμού– μετακινούνται αεροπορικώς τουλάχιστον μία φορά το έτος. Όλα αυτά τα άτομα χαιρέτισαν τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες ενθάρρυναν αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους και υποχρέωναν τους μεγάλους αερομεταφορείς να μειώσουν την τιμή των εισιτηρίων τους. Συνεπώς, οι ευρωπαίοι πολίτες δεν συμφωνούν με τον στόχο ορισμένων συναδέλφων στο Σώμα να καταργήσουν ή να προκαλέσουν το κλείσιμο των οικονομικών αερομεταφορέων χαμηλού κόστους.

Οι ίδιοι αυτοί πολίτες, όμως, ανησυχούν για την αλλαγή του κλίματος. Επιθυμούν ένα δίκαιο και ευαίσθητο σύστημα φορολογίας και μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της βιομηχανίας. Όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να μελετηθούν σε σχέση με τις ανάγκες και τις επιθυμίες αυτών των καταναλωτών κατά τρόπο που να διασφαλίζεται ότι η προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Liam Aylward (UEN), γραπτώς. – (EN) Χαιρετίζω την ανακοίνωση της Επιτροπής του Σεπτεμβρίου 2005, η οποία αρχίζει να περιγράφει τους αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς αύξησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 73% από το 1990 έως το 2003.

Η επέκταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών στον τομέα των αερομεταφορών μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος περιορισμού αυτών των εκπομπών και διασφάλισης της συμβολής των αερομεταφορών, όπως όλων των άλλων τομέων, στη μείωση των επιβλαβών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το σημαντικότερο τώρα είναι να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα των στοιχείων τεχνικού σχεδιασμού προκειμένου η πολιτική να προσφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος από πλευράς περιβαλλοντικής και οικονομικής αποδοτικότητας, λαμβάνοντας συγχρόνως ιδιαίτερη μέριμνα για την κατάσταση στην Ιρλανδία και σε άλλες απομονωμένες περιοχές, οι οποίες εξαρτώνται σημαντικά από τις υπηρεσίες αερομεταφορών, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στις περιφέρειες.

Επιπλέον, ο αντίκτυπος στις τιμές και την κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπών χρήζει περαιτέρω εξέτασης. Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ιρλανδίας, οι αερομεταφορές είναι κρίσιμο στοιχείο της υποδομής μας, καθώς οι υπηρεσίες αερομεταφορών έχουν ζωτική σημασία για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Συνεπώς, για τη διασφάλιση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ιρλανδίας, απαιτείται μια ανταγωνιστική αγορά μεταξύ των επιχειρήσεων αερομεταφορών.

 
  
MPphoto
 
 

  Charlotte Cederschiöld, Christofer Fjellner, Gunnar Hökmark και Anna Ibrisagic (PPE-DE), γραπτώς. – (SV) Εμείς, οι σουηδοί Συντηρητικοί, επιθυμούμε την ένταξη των αερομεταφορών στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου. Αυτός θα ήταν ένας αποτελεσματικός και δίκαιος τρόπος εσωτερίκευσης του περιβαλλοντικού κόστους που προκαλούν οι αερομεταφορές, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Λυπούμαστε διότι η σουηδική κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει ειδικό καθεστώς φορολόγησης των αερομεταφορών στη Σουηδία. Έτσι στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός και αποδυναμώνεται η ανταγωνιστικότητα της Σουηδίας, ενώ εξασφαλίζονται ελάχιστα, έως μηδενικά, οφέλη για το περιβάλλον σε σύγκριση με τη θέσπιση καθεστώτος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου για τις αερομεταφορές.

Το γεγονός ότι στην έκθεση προωθείται η θέσπιση χωριστού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου σημαίνει ότι εμείς, οι σουηδοί Συντηρητικοί, δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε το κείμενο. Η δημιουργία χωριστού συστήματος σημαίνει ότι κινδυνεύουμε να επιτύχουμε χαμηλότερη συνολική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και, επιπλέον, με σημαντικά υψηλότερο κόστος από ό,τι είναι αναγκαίο. Εμείς, οι σουηδοί Συντηρητικοί, θεωρούμε ότι πρέπει να θεσπιστεί σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου, αλλά αυτό πρέπει να γίνει με σωστό τρόπο.

Η δραστική μείωση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων στην Ευρώπη αποτελεί βασικά θετική εξέλιξη η οποία έχει προσφέρει ευημερία, ελευθερία κυκλοφορίας και αυξημένες επαφές μεταξύ των πολιτών. Λυπούμαστε διότι η εισηγήτρια και η πλειονότητα των μελών του Κοινοβουλίου φαίνεται να προωθούν την αντίθετη άποψη και, ως εκ τούτου, δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση για περαιτέρω αύξηση της φορολογίας διαφόρων μορφών αερομεταφορών.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Evans, Mary Honeyball και Linda McAvan (PSE), γραπτώς. – (EN) Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος στο ΕΚ στηρίζουν πλήρως τις ενέργειες για την καταπολέμηση του αντικτύπου των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος. Υποστηρίζουμε την αρχή της συμπερίληψης των εκπομπών από τις αερομεταφορές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών και καλούμε την Επιτροπή να διατυπώσει λειτουργικές προτάσεις. Απείχαμε από την ψηφοφορία επί ορισμένων παραγράφων της έκθεσης, οι οποίες ήταν αντιφατικές ή οι επιπτώσεις τους δεν έχουν κοστολογηθεί ή αξιολογηθεί πλήρως.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. – (EN) Θα υπερψηφίσω αυτή την έκθεση για τη μείωση του αντικτύπου των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος. Οι αερομεταφορές είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πηγές εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Όσον αφορά τη θέση προς συζήτηση αυτού του σημαντικού θέματος, συμφωνώ σχεδόν απολύτως με την εισηγήτρια. Εντούτοις, ορισμένες από τις προτάσεις της, για παράδειγμα η άμεση επιβολή φόρου κηροζίνης στον ΦΠΑ ή στο σύνολο των πτήσεων εντός της ΕΕ, ή η δημιουργία χωριστού συστήματος εμπορίας εκπομπών για τις αερομεταφορές, δεν έχουν κοστολογηθεί ή αξιολογηθεί ως προς τον αντίκτυπό τους.

Ομοίως, τα προβλήματα που προκύπτουν από τον περιφερειακό χαρακτήρα της περιφέρειάς μου στη νοτιοδυτική Αγγλία σημαίνουν ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές, όπως η περιφέρειά μου, η Κορνουάλη και οι νήσοι Scilly. Στην περίπτωση του Γιβραλτάρ, έχει δημιουργηθεί μια ιδιαιτέρως σύνθετη κατάσταση γεωγραφικής και πολιτικής απομόνωσης λόγω της στάσης των ισπανικών αρχών. Συνεπώς, προσδοκώ ότι η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει αυτή την έκθεση ως βάση για τη διατύπωση κοστολογημένων και λειτουργικών προτάσεων δράσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Françoise Grossetête (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Πράγματι, οι αερομεταφορές συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος. Μολονότι στο διάστημα των τελευταίων σαράντα ετών η αποδοτικότητα των αεροπορικών καυσίμων δεν έπαψε να αυξάνεται, την ίδια στιγμή, η συνολική κατανάλωση καυσίμου αυξήθηκε λόγω της σημαντικής αύξησης της εναέριας κυκλοφορίας. Πρέπει να αποφύγουμε, μακροπρόθεσμα, οι ρύποι της αεροπορίας να καταστούν μείζων παράγοντας συμβολής στις κλιματικές αλλαγές.

Δεν υπάρχει ταχεία τεχνική λύση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να βασιστούμε συγχρόνως τόσο στην ενσωμάτωση των επιπτώσεων της αεροπορίας στο κοινοτικό σύστημα ανταλλαγής δικαιωμάτων εκπομπών, όσο και στην έρευνα, τη βελτίωση της διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και τη φορολόγηση της ενέργειας.

Όμως, αυτή η νέα πτυχή του αγώνα ενάντια στις κλιματικές αλλαγές δεν πρέπει να γίνει με οποιοδήποτε τίμημα.

Το σύστημα που θα δημιουργηθεί δεν πρέπει να τιμωρεί τις ευρωπαϊκές αεροπορικές μας εταιρείες στην παγκόσμια αγορά, ενώ επίσης πρέπει να αποφύγουμε κάθε αθέμιτο ανταγωνισμό με τα άλλα μέσα μεταφοράς.

Οι επιλογές στις οποίες θα προβεί η Επιτροπή προσεχώς στη νομοθετική της πρόταση είναι, λοιπόν, ουσιώδεις. Οι διάφορες εναλλακτικές επιλογές πρέπει να αξιολογηθούν πολύ προσεκτικά.

Καλώ την Επιτροπή να προτείνει λογικές λύσεις τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός στρεβλού συστήματος, στο οποίο το βάρος της γραφειοκρατίας θα θέσει την αεροπορία μας εκτός τροχιάς στην παγκόσμια αγορά.

 
  
MPphoto
 
 

  Caroline Jackson και Timothy Kirkhope (PPE-DE), γραπτώς. – (EN) Οι βρετανοί Συντηρητικοί υπερψηφίσαμε αυτή την έκθεση διότι αναγνωρίζουμε τον αντίκτυπο των εκπομπών από τις αερομεταφορές για την αλλαγή του κλίματος. Αντιστοιχούν στο 4% περίπου των εκπομπών άνθρακα στην ΕΕ και οι εναέριες μεταφορές αναμένεται το 2020 να έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2003.

Τασσόμαστε υπέρ της συμπερίληψης των εκπομπών από τις αερομεταφορές σε ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών, είτε με την προσθήκη τους στο υπάρχον σύστημα είτε στο πλαίσιο ενός πιο περιορισμένου συστήματος. Αυτό θα επιτρέψει στους αερομεταφορείς να συνεργαστούν με τις εθνικές και κοινοτικές αρχές για την εφαρμογή κανόνων οι οποίοι συνάδουν με τους στόχους τους ως προς την επίτευξη των βέλτιστων δυνατών περιβαλλοντικών προτύπων χωρίς να επιβαρύνονται άσκοπα οι επιβάτες στην ΕΕ, ενώ, εάν οι πτήσεις ξεκινούν ή καταλήγουν στην ΕΕ, οι κοινοτικές εταιρείες δεν θα καταβάλλουν ούτε μεγαλύτερο ούτε μικρότερο κόστος από ό,τι οι ανταγωνιστές τους εκτός της ΕΕ. Η διαχείριση οιουδήποτε κοινοτικού προγράμματος θα είναι εν τέλει καλύτερη στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσέγγισης.

Δεν συμφωνούμε με την επιβολή φόρου κηροζίνης ή με την ένταξη των αερομεταφορών στο σύστημα ΦΠΑ. Δεν επιθυμούμε να ζημιωθεί η βιομηχανία αερομεταφορών της ΕΕ, ούτε να υπονομευθεί η εύλογη προσδοκία των πολιτών για φθηνότερες αερομεταφορές.

Προσδοκούμε ότι η Επιτροπή θα διδαχθεί από τα λάθη της κατά το παρελθόν όσον αφορά το σύστημα εμπορίας εκπομπών και ότι θα διαχειριστεί κατάλληλα ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών για τη βιομηχανία αερομεταφορών.

 
  
MPphoto
 
 

  Caroline Lucas (Verts/ALE), γραπτώς. – (PT) Οι αερομεταφορές είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, γεγονός το οποίο έχει σοβαρό περιβαλλοντικό αντίκτυπο όσον αφορά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Θεωρώ ότι η επιβολή τελών στις εκπομπές και η έκδοση αδειών εμπορίας των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Χαιρετίζω επίσης την ένταξη στην πρόταση των εσωτερικών πτήσεων και των πτήσεων που ξεκινούν ή καταλήγουν στην ΕΕ, καθώς και τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ο οποίος θα επιτρέψει τη μείωση των αεροδιαδρόμων.

Εντούτοις, φρονώ ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τις ιδιαιτερότητες των απομακρυσμένων και απομονωμένων περιφερειών, η πρόσβαση στις οποίες είναι δυσχερής και, ως εκ τούτου, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις αερομεταφορές.

Συνεπώς, ο μόνος λόγος για τον οποίο υποστηρίζω την έκθεση είναι ότι έχει εγκριθεί η τροπολογία στην οποία προβλέπεται ειδική μέριμνα για τις άκρως απομακρυσμένες και απομονωμένες περιφέρειες. Οι περιφέρειες αυτές θα υφίσταντο σοβαρές αρνητικές συνέπειες εάν τα νέα τέλη στις αερομεταφορές εφαρμόζονταν με ενιαίο τρόπο στο σύνολο της Ευρώπης.

 
  
MPphoto
 
 

  Sérgio Marques (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Οι αερομεταφορές είναι η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων· ωστόσο, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τις αερομεταφορές έρχονται σε σύγκρουση με τον γενικό στόχο της μείωσης των εκπομπών.

Θεωρώ ότι τα μέτρα που προτείνονται σε αυτή την έκθεση, ιδίως η επιβολή τελών στις εκπομπές και η έκδοση αδειών εμπορίας των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αποτελούν κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος του αντίκτυπου των αερομεταφορών.

Μια επίσης σημαντική πρόταση που περιλαμβάνεται στην έκθεση είναι η ένταξη σε αυτά τα μέτρα των εσωτερικών πτήσεων και των πτήσεων που ξεκινούν ή καταλήγουν στην ΕΕ, προκειμένου να αντισταθμιστούν τυχόν ανισορροπίες της αγοράς. Στην έκθεση προτείνεται επίσης η δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ο οποίος θα επιτρέψει τη μείωση των αεροδιαδρόμων, δεδομένου ότι η αύξηση του αριθμού των απευθείας πτήσεων συνεπάγεται μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

Εντούτοις, πρέπει να ληφθεί υπόψη μια επιμέρους λεπτομέρεια, ήτοι οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στις απομακρυσμένες και απομονωμένες περιφέρειες. Υποστηρίζω, συνεπώς, την έκθεση διότι έχει εγκριθεί η τροπολογία στην οποία προβλέπεται ειδική μέριμνα για τις άκρως απομακρυσμένες και απομονωμένες περιφέρειες. Οι περιφέρειες αυτές θα υφίσταντο σοβαρές αρνητικές συνέπειες εάν τα νέα τέλη στις αερομεταφορές εφαρμόζονταν με ενιαίο τρόπο στο σύνολο της Ευρώπης. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στις εν λόγω περιφέρειες είναι δύσκολη και χρονοβόρα, οι αερομεταφορές έχουν τεράστια σημασία σε αυτή την περίπτωση.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. – (EN) Υπερψήφισα την έκθεση Lucas σχετικά με τον αντίκτυπο των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος. Στηρίζω πλήρως τις ενέργειες για την καταπολέμηση του αντικτύπου των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος. Στηρίζω επίσης την αρχή της συμπερίληψης των εκπομπών από τις αερομεταφορές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών και ευελπιστώ ότι η Επιτροπή θα διατυπώσει εφαρμόσιμες προτάσεις. Απείχα από την ψηφοφορία επί ορισμένων παραγράφων της έκθεσης διότι, απλούστατα, πιστεύω ότι ο αντίκτυπός τους δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί πλήρως. Λόγου χάρη, απείχα όσον αφορά την πρόταση τερματισμού της εξαίρεσης των αερομεταφορών από τον ΦΠΑ, καθόσον δεν είναι σαφές αν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος ή αν θα πλήξει τους λιγότερο ευκατάστατους επιβάτες.

 
  
MPphoto
 
 

  Claude Moraes (PSE), γραπτώς. – (EN) Στηρίζω πλήρως τις ενέργειες για την καταπολέμηση του αντικτύπου των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος. Στηρίζω την αρχή της συμπερίληψης των εκπομπών από τις αερομεταφορές στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών, καθώς και την έκκληση προς την Επιτροπή να διατυπώσει εφαρμόσιμες προτάσεις. Απείχα από την ψηφοφορία επί ορισμένων παραγράφων της έκθεσης, οι οποίες ήταν αντιφατικές ή οι επιπτώσεις τους δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως.

 
  
MPphoto
 
 

  Frédérique Ries (ALDE), γραπτώς. – (FR) Εδώ και πάνω από ένα έτος, μαζί με δεκατρείς από τους βέλγους συναδέλφους μου βουλευτές του ΕΚ, υπέγραψα μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα La Libre Belgique ζητώντας από τους είκοσι πέντε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να προχωρήσουν πέρα από τους στόχους του πρωτοκόλλου του Κυότο.

Μεταξύ των προτάσεων που προωθήθηκαν, εκείνη στην οποία δινόταν προτεραιότητα αφορούσε τη συμπερίληψη των εκπομπών από τις αερομεταφορές και τις θαλάσσιες μεταφορές στα επόμενα σχέδια αναφορικά με την προστασία του κλίματος.

Γι’ αυτό και εκφράζω τη χαρά μου σήμερα για τη φιλόδοξη ψήφο σας επί της έκθεσης Lucas, που προβλέπει ολόκληρη δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αερομεταφορών και ιδίως την κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ για τα αεροπορικά καύσιμα.

Η τρέχουσα κατάσταση είναι ανησυχητική: οι εκπομπές των αερομεταφορών καταστρέφουν το ένα τέταρτο των ελαχίστων αποτελεσμάτων που επιτυγχάνονται στον αγώνα κατά των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν πρόκειται για φορολόγηση των πάντων, αλλά για προσπάθεια να τεθεί τέρμα σε μια στρέβλωση που δεν παρέχει επαρκή κίνητρα στην αεροπορία ώστε ο κλάδος να επενδύσει στις νέες τεχνολογίες, το πρώτο δε θύμα της είναι το περιβάλλον μας. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του 21ου αιώνα και η Ευρώπη πρέπει –και αυτό οφείλουμε να το τονίσουμε– να συνεχίσει να αποτελεί υπόδειγμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Peter Skinner (PSE), γραπτώς. – (EN) Συμφωνώ με τον γενικότερο προσανατολισμό της έκθεσης, αλλά φρονώ ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας: πρώτον, σε μεγάλο βαθμό ο αντίκτυπος των προτάσεων δεν έχει κοστολογηθεί και είναι δυσανάλογος· δεύτερον, το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών πρέπει να περιλαμβάνει τις αερομεταφορές, όμως δεν πρέπει να υπάρχει ένα χωριστό παράλληλο σύστημα. Κάτι τέτοιο θα υπονόμευε το ισχύον Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών.

Ορισμένα από τα σημεία της έκθεσης έρχονταν σε αντίθεση με τις πολύ λειτουργικές προτάσεις της Επιτροπής και, ως εκ τούτου, φαίνονταν ελάχιστα λογικά.

 
  
MPphoto
 
 

  Margie Sudre (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Μολονότι ο στόχος της μείωσης του αντικτύπου των αερομεταφορών στην αλλαγή του κλίματος, ιδίως μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συνιστάται με ιδιαίτερη θέρμη, θεωρώ απαραίτητο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει υπόψη του την κατάσταση των εξόχως απομακρυσμένων περιφερειών της Ένωσης.

Αν όντως εξεταστεί το ενδεχόμενο της κατάργησης της εξαίρεσης από τον ΦΠΑ, της οποίας χαίρει ο αεροπορικός τομέας, και της θέσπισης φόρου στην κηροζίνη, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των εξόχως απομακρυσμένων περιφερειών, καθώς και για την κινητικότητα των πληθυσμών τους.

Αυτό αφορά ιδίως τις νησιωτικές περιφέρειες, οι οποίες δεν εξυπηρετούνται ούτε από οδικές ούτε από σιδηροδρομικές συνδέσεις με την υπόλοιπη ΕΕ. Αυτό αφορά, επίσης, εξόχως απόκεντρες περιφέρειες για τις οποίες η κυκλοφορία των ατόμων επαφίεται αποκλειστικά στις εναέριες μεταφορές.

Ευχαριστώ τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενέκριναν την τροπολογία μου στην οποία ζητείται να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην κοινοτική νομοθεσία για τα πλέον απομονωμένα εδάφη, που επιζητούν έντονα τις αεροπορικές μεταφορές, ιδίως για τα νησιά και τις εξόχως απόκεντρες περιφέρειες, όπου οι εναλλακτικές λύσεις αντί των αεροπορικών μεταφορών είναι εξαιρετικά περιορισμένες ή και παντελώς ανύπαρκτες.

 
  
MPphoto
 
 

  Glenis Willmott (PSE), γραπτώς. – (EN) Στηρίζω πλήρως τις ενέργειες για την καταπολέμηση του αντικτύπου των εκπομπών από τις αερομεταφορές στην αλλαγή του κλίματος στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών και καλώ την Επιτροπή να διατυπώσει λειτουργικές προτάσεις.

Απείχα από την ψηφοφορία επί ορισμένων παραγράφων της έκθεσης οι οποίες ήταν αντιφατικές ή οι επιπτώσεις τους δεν έχουν κοστολογηθεί ή αξιολογηθεί πλήρως.

 
  
  

- Έκθεση Lamassoure (A6-223/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Υπερψήφισα την έξοχη έκθεση της συναδέλφου μου, κ. Korhola, σχετικά με τον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφορικά με το σχέδιο κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα ενημέρωσης, συμμετοχής του κοινού και πρόσβασης στη δικαιοσύνη στον τομέα του περιβάλλοντος. Είμαι ευτυχής που κατίσχυσε η σωφροσύνη σε αυτόν τον δύσκολο φάκελο, η νομική περιπλοκότητα του οποίου καθυστέρησε κατά πολύ την πολιτική του έγκριση. Η διαφάνεια που επιτεύχθηκε για τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί θαυμάσια εξέλιξη. Ο ρόλος των μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) δικαιολογημένα διευκρινίστηκε σε αυτόν τον μηχανισμό με την αναφορά στις «υπεύθυνες» ΜΚΟ. Στην ουσία, αυτός ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε από την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλής τον κ. Vidal-Quadras είναι ικανοποιητικός και πολύ εξισορροπημένος. Η έγκριση σε τρίτη ανάγνωση αποτελεί, εν τέλει, επιτυχία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου