Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2005/0272(CNS)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A6-0174/2006

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0174/2006

Συζήτηση :

PV 04/07/2006 - 17
CRE 04/07/2006 - 17

Ψηφοφορία :

PV 05/07/2006 - 4.4
CRE 05/07/2006 - 4.4
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2006)0300

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 4 Ιουλίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

17. Αποστολές ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου (συζήτηση)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0174/2006) του κ. Seppänen, εξ ονόματος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, σχετικά με την πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου που αφορά την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου (COM(2005)0673 – C6-0031/2006 – 2005/0272(CNS)).

 
  
MPphoto
 
 

  Andris Piebalgs, μέλος της Επιτροπής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση που αποτελεί αντικείμενο της έκθεσης του κ. Seppänen αποσκοπεί στην τροποποίηση και αντικατάσταση της οδηγίας 92/3/Ευρατόμ, η οποία ορίζει την κοινή κοινοτική διοικητική διαδικασία που ισχύει για τη μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων.

Θέλω, καταρχάς, να υπενθυμίσω τους στόχους αυτής της πρότασης: η διασφάλιση της συνεκτικότητας με τη λοιπή κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την προστασία από τη ραδιενέργεια· η διασφάλιση της τήρησης των διεθνών συμβάσεων· η διευκρίνιση των διαδικασιών· η απλούστευση της διάρθρωσης και της διατύπωσης της ισχύουσας οδηγίας· και η ενίσχυση της ασφάλειας, πρώτον, μέσω της ρητής συμπερίληψης των μεταφορών αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου για επανεπεξεργασία –η ίδια διαδικασία ελέγχου εφαρμόζεται τώρα σε όλα τα φορτία αναλωμένου καυσίμου, ανεξαρτήτως της χρήσης για την οποία προορίζονται– και, δεύτερον, μέσω της γενίκευσης της διαδικασίας αυτόματης συναίνεσης. Η συναίνεση του κράτους μέλους διέλευσης και προορισμού θεωρείται δεδομένη μετά την πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος.

Σε αυτή την πρόταση λαμβάνεται υπόψη η εμπειρία από την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας. Λαμβάνεται επίσης πλήρως υπόψη η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στις 9 Ιουνίου 2005, καθώς και οι άτυπες συζητήσεις που διεξήχθησαν στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια του 2005.

Θέλω να ευχαριστήσω τον εισηγητή, κ. Seppänen, για τη θαυμάσια έκθεση την οποία εκπόνησε, η οποία έτυχε ένθερμης στήριξης από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Οι τροπολογίες αποσκοπούν κυρίως στην αποσαφήνιση της πρότασης της Επιτροπής και, ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτες.

Έχω συνεπώς τη βεβαιότητα ότι το Συμβούλιο θα λάβει δεόντως υπόψη το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του Κοινοβουλίου, στον βαθμό που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οδηγίας. Η Επιτροπή θα εκφραστεί θετικά για τη συμπερίληψη στην οδηγία των τροπολογιών που περιλαμβάνονται στην έκθεση Seppänen.

Σας καλώ να εγκρίνετε τη σύσταση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, καθώς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο προώθησης των κοινών μας στόχων. Ενισχύει τη νομική ασφάλεια όσον αφορά την κοινή κοινοτική διαδικασία που εφαρμόζεται κατά τον έλεγχο των φορτίων ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου.

Αναμένω με ενδιαφέρον τη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

 
  
MPphoto
 
 

  Esko Seppänen (GUE/NGL), εισηγητής. – (FI) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα άποψη που παρουσιάσατε. Αυτή η έκθεση εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, και θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της επιτροπής, τα οποία κατέθεσαν πολλές θετικές τροπολογίες στην πρόταση, για το εξαιρετικό επίπεδο της συνεργασίας τους.

Στο στάδιο της κατάρτισης, θεώρησα σημαντικό να επιμείνουμε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί στην κοινοτική νομοθεσία το δικαίωμα κάθε κράτους μέλους να απαγορεύει την εισαγωγή αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου προς απόρριψη. Αυτή η αρχή περιλαμβάνεται στην κοινή σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης του αναλωμένου καυσίμου και την ασφάλεια διαχείρισης των ραδιενεργών αποβλήτων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συμφωνήσει στο παρελθόν με την έγκριση της κοινής σύμβασης, και η Ευρατόμ είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συνεπώς, είναι γενικώς αποδεκτή στην Ένωση η αρχή ότι ένα κράτος μέλος δεν υποχρεούται να δεχτεί την εισαγωγή αναλωμένου καυσίμου από τρίτες χώρες για απόρριψη στο έδαφός του.

Παρότι το θέμα είναι καταρχήν απλό, δεν ισχύει το ίδιο και στην πράξη. Μέλη της Επιτροπής έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την άποψη ότι αυτό το δικαίωμα των κρατών μελών πρέπει να κατοχυρώνεται στη κοινοτική νομοθεσία. Η Επιτροπή επηρεάζεται ίσως από τη νοοτροπία ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, η οποία κατοχυρώνεται βάσει της Συνθήκης, πρέπει να ισχύει και για τα αναλωμένα καύσιμα. Βάσει αυτού του τρόπου σκέψης, τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα αγαθά. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις κοινοτικές συνθήκες, τα αγαθά πρέπει να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στο εσωτερικό της Ένωσης, τα κράτη μέλη δεν πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα, δυνάμει του πρωτογενούς δικαίου της Ένωσης, να απαγορεύουν την εισαγωγή από άλλες χώρες αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων όταν αποθηκεύει τα δικά της αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα στο έδαφός της. Ακόμη και σε αυτόν τον τομέα, μοιάζει να επικρατεί ο ζήλος για το ελεύθερο εμπόριο.

Τα μέλη της επιτροπής μας στήριξαν τον εισηγητή επί του θέματος αυτού. Το δικαίωμα των κρατών μελών να απαγορεύουν την εισαγωγή αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων περιλαμβάνεται τώρα μεταξύ των άρθρων της οδηγίας που προτείνεται στην έκθεση του Κοινοβουλίου. Καθώς έχει περιληφθεί στα άρθρα, η διάταξη είναι νομικώς δεσμευτική. Αν είχε αναφερθεί απλώς στο προοίμιο, δεν θα ίσχυε το ίδιο νομικό καθεστώς: θα αποτελούσε απλώς την έκφραση πολιτικής βούλησης, χωρίς καμία νομική ισχύ.

Αυτή η αρχή και το σύνολο της έκθεσης εγκρίθηκαν από την επιτροπή με τέτοιο βαθμό συναίνεσης ώστε δεν θα χρειαζόταν καν να κατατεθούν περαιτέρω τροπολογίες στην Ολομέλεια. Παρ’ όλα αυτά, στήριξα το αίτημα της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία για συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικά με τις δυνατότητες τροποποίησης της οδηγίας. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γνωστοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους υποστηρίζουν ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διαχειρίζονται τα ίδια τα αναλωμένα πυρηνικά τους καύσιμα, χωρίς να επιτρέπεται η μεταφορά εκτός της Ένωσης ραδιενεργών αποβλήτων ή αναλωμένων καυσίμων για σκοπούς απόρριψης ή επανεπεξεργασίας.

Δικαιολογώ αυτό το αίτημα ενόψει της εμπειρογνωμοσύνης της Ένωσης στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας, η οποία είναι υψηλού επιπέδου, καθώς και των αυστηρών της κανόνων ασφαλείας. Φοβούμαι ότι σε πιθανές τρίτες χώρες υποδοχής ισχύουν μειωμένα πρότυπα και χαλαρότερη νομοθεσία. Αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε την πυρηνική ενέργεια, πρέπει να αποδεχτούμε και τους τεράστιους κινδύνους που δημιουργεί η ραδιενέργεια, ο έλεγχος των οποίων πρέπει να γίνεται στις χώρες οι οποίες παράγουν πυρηνική ενέργεια. Προβλήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν από κοινού εντός της Ένωσης δεν πρέπει να μεταφέρονται σε τρίτες χώρες. Για τον λόγο αυτόν, στηρίζω τις πολυάριθμες τροπολογίες τις οποίες κατέθεσαν οι Πράσινοι, παρότι δεν είχαν τύχει ιδιαίτερα ευνοϊκής υποδοχής στην επιτροπή.

 
  
MPphoto
 
 

  Werner Langen, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή γιατί δέχτηκε να αποσύρει την πρώτη πρόταση και να λάβει υπόψη στη δεύτερη πρότασή της τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο, ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας μας προσέγγισης. Το ίδιο ισχύει για τον εισηγητή που ήταν πρόθυμος –τώρα αυτή η προθυμία μειώθηκε κάπως– να βρει έναν λογικό δρόμο σε συνεργασία με τις μεγάλες πολιτικές ομάδες και την Επιτροπή.

Η παρούσα έκθεση είναι λογική και μπορούμε να την υποστηρίξουμε. Όμως δεν θεωρούμε ότι οι τροπολογίες των Πρασίνων αξίζουν την υποστήριξή μας. Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών υποστηρίζει συνολικά το σχέδιο έκθεσης του κ. Seppänen, αλλά θα απορρίψουμε επί της ουσίας τις τροπολογίες που υποβλήθηκαν ξανά ενάντια στην αρχική μας συμφωνία. Στηριζόμαστε στα άρθρα 31 και 32 της συνθήκης Euratom που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια. Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρόκειται για διαδικασία συναπόφασης, αλλά απλά για διαδικασία διαβούλευσης.

Έχουν ληφθεί υπόψη νέες θεωρήσεις όπως για παράδειγμα η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής για τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα, η τελική εναπόθεση, η επανεπεξεργασία ή η διαδικασία αυτόματης έγκρισης αποστολής υλικών εντός και εκτός Κοινότητας.

Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε αυτά που ζήτησαν οι Πράσινοι. Ιδίως η τροπολογία αριθ. 23, που προβλέπει μια εκτενέστατη εκ των προτέρων ενημέρωση, δεν μπορεί να θεωρηθεί τίποτα άλλο από πρόσκληση για μεγάλες διαδηλώσεις. Άλλωστε, η κ. Harms τόνισε πως θα συμβεί αυτό. Είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς ήδη μία φορά να το επιτύχει και τώρα επανήλθε σε αυτό. Θα ήμασταν πολύ πιο ειλικρινείς μεταξύ μας αν βρίσκαμε κοινά σημεία για το θέμα της τελικής εναπόθεσης που παραμένει ανοιχτό αντί να υιοθετούμε σκληρές θέσεις σύμφωνα με τις οποίες η μία πλευρά στο Σώμα έχει δίκιο και η άλλη τα κάνει όλα λάθος.

Ευχαριστώ τον κ. Seppänen γιατί έδειξε διάθεση προσέγγισης και πιστεύω ότι μπορούμε να εγκρίνουμε σε μεγάλο βαθμό την έκθεση με την παρούσα μορφή της.

 
  
MPphoto
 
 

  Vincenzo Lavarra, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, η πρόταση της Επιτροπής όσον αφορά την οδηγία σχετικά με τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων είναι ισορροπημένη και λαμβάνει υπόψη πολλές από τις προτάσεις που έκανε το Κοινοβούλιο κατά τη συζήτηση της προηγούμενης πρότασης.

Χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης της προηγούμενης οδηγίας και διασαφήνισής της από διαδικαστική άποψη και άποψη ορολογίας. Η συμπερίληψη του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας είναι εξίσου αξιέπαινη. Η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνεί συνεπώς σε γενικές γραμμές με αυτό το κείμενο και συγχαίρει τον εισηγητή κ. Seppänen για την έκθεση και τη συμβολή του.

Ζητήσαμε χωριστή ψηφοφορία επί της τροπολογίας αριθ. 6 διότι δεν πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να εξαιρεθούν από τις νομοθετικές διατάξεις των κανονισμών των χωρών διέλευσης οι περιορισμοί και οι έλεγχοι που προβλέπονται σε όλη την οδηγία.

Οι τροπολογίες που παρουσίασε η Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία εκφράζουν μία ανησυχία που μπορούμε να συμμεριστούμε. Ωστόσο, πιστεύω ότι το κείμενο της Επιτροπής –το άρθρο 13, για την ακρίβεια– θέτει ήδη όρια στις εξαγωγές, ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που δεν διαθέτουν επαρκή τεχνικά, νομικά και διοικητικά μέσα για να εγγυηθούν την ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων. Συνεπώς θα καταψηφίσουμε τις τροπολογίες των Πρασίνων.

Συμφωνώ επίσης με τη δομή της πρότασης και θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή και τον κ. Seppänen για το έργο τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Μάριος Ματσάκης, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, συγχαίρω τον εισηγητή για το επίπονο έργο του κατά την επιτυχή προετοιμασία μιας θαυμάσιας έκθεσης η οποία άπτεται ενός τόσο δύσκολου και αμφιλεγόμενου θέματος. Οι τροπολογίες που έχουν κατατεθεί επί της έκθεσης βελτιώνουν σημαντικά την τελευταία πρόταση της Επιτροπής και οπωσδήποτε αποτελούν σημαντική βελτίωση έναντι της αρχικής οδηγίας για την επιτήρηση και τον έλεγχο των φορτίων ραδιενεργών αποβλήτων.

Μία από τις πιο αξιόλογες συνεισφορές του εισηγητή στη σημαντική βελτίωση της θέσης της Επιτροπής είναι η στάση του όσον αφορά τη θεμελίωση του δικαιώματος κάθε χώρας να απαγορεύει την ταφή αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου από το εξωτερικό σε αποθήκες ή στο έδαφός της. Αυτό το δικαίωμα είναι θεμελιώδες και αναφαίρετο.

Κατά τη γνώμη μου, μόνο ελάχιστα κάπως διφορούμενα ζητήματα παραμένουν ανεπίλυτα. Θα αναφέρω δύο μόνο τέτοιους προβληματικούς τομείς, οι οποίοι μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους. Ο ακριβής ορισμός των πυρηνικών αποβλήτων και των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων εξακολουθεί να μην είναι απολύτως σαφής, έτσι ώστε ορισμένα πυρηνικά απόβλητα, αναλόγως της χρήσης για την οποία προορίζονται, να θεωρούνται κάποιες φορές αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα και αντιστρόφως. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση. Εν πάση περιπτώσει, και όλως παραδόξως, και τα δύο αυτά επικίνδυνα υλικά εξακολουθούν να θεωρούνται, από νομική άποψη και στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, εμπορικά αγαθά. Ως εκ τούτου, ένα κράτος μέλος, μετά από απλή ειδοποίηση, υποχρεώνεται κάποτε να επιτρέψει τη διέλευση επικίνδυνων φορτίων από την επικράτειά του διά ξηράς, αέρος ή θαλάσσης, εκθέτοντας τους πολίτες του στους πιθανούς κινδύνους ενός καταστροφικού ατυχήματος πυρηνικής μόλυνσης. Αυτό συμβαίνει χωρίς να έχει το δικαίωμα το εν λόγω κράτος να αποτρέψει εξαρχής τη μεταφορά τέτοιων φορτίων.

Γνωρίζω ότι η αναζήτηση λύσης σε αυτό το πρόβλημα και η εφαρμογή της δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, αλλά πρέπει να βρούμε κάποιον τρόπο που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να έχουν τον τελευταίο λόγο, κατόπιν πλήρους ενημέρωσής τους, ως προς τη λήψη απολύτως τεκμηριωμένων αποφάσεων για την αποδοχή ή όχι της μεταφοράς πυρηνικού υλικού –και κάθε άλλου επικίνδυνου υλικού– μέσω της επικράτειάς τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Rebecca Harms, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω καταρχάς τον κ. Seppänen για τη μεγάλη επίγνωση των προβλημάτων που αφορούν τις συνθήκες της αγοράς για ένα τόσο δύσκολο αγαθό όπως τα ραδιενεργά απόβλητα ή τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα.

Θα ήθελα να αιτιολογήσω άλλη μια φορά δύο τροπολογίες της Ομάδας μου που με απασχολούν ιδιαίτερα. Πρόκειται για τις τροπολογίες 24 και 25 που αφορούν ειδικά την εξαγωγή ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων σε τρίτες χώρες. Αυτό που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα είναι η εξαγωγή στη Ρωσία. Όποιος ασχολείται με το αντικείμενο αυτό, έχει ήδη ακούσει για το Mayak ή το Chelyabinsk, μονάδες επανεπεξεργασίας στα Ουράλια που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες και δεν επεξεργάζονται μόνο απόβλητα της Ρωσίας, αλλά επεξεργάζονται ή δέχονται για εναπόθεση και ολοένα περισσότερα απόβλητα από την Ευρώπη. Στις εν λόγω μονάδες συνέβησαν επανειλημμένα ατυχήματα.

Ωστόσο, τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας δεν εκλύονται μόνο όταν συμβαίνουν ατυχήματα, αλλά και κατά τη συνήθη λειτουργία αυτών των μονάδων. Οι ποταμοί και οι θάλασσες στα Ουράλια παρουσιάζουν σοβαρή μόλυνση, και μάλιστα τα μεγέθη είναι εν μέρει πολύ μεγαλύτερα από εκείνα της αποκλεισμένης περιοχής γύρω από το Τσερνομπίλ. Έχουμε φθάσει σε μια κατάσταση όπου δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στην ΕΕ δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν παρόμοιες εγκαταστάσεις, άρα και οι Ευρωπαίοι δεν επιτρέπεται να μεταφέρουν εκεί τα απόβλητά τους για αποθήκευση, διαχείριση ή επανεπεξεργασία. Εδώ πρόκειται για επανεπεξεργασία, δηλαδή για περαιτέρω χρησιμοποίηση αυτών των πυρηνικών υλικών, και κανένας δεν μπορεί πια να πει αν πραγματικά εξακολουθεί να γίνεται εκεί επανεπεξεργασία αφού το κοινό δεν διαθέτει καμία κατανοητή περίληψη για τα υλικά που υφίστανται επανεπεξεργασία και χρησιμοποιούνται ξανά.

Αν εξακολουθήσουμε να επιτρέπουμε την εξαγωγή χιλιάδων τόνων ραδιενεργών αποβλήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία, αναλαμβάνουμε ολοένα και πιο μεγάλη ευθύνη από αυτήν που φέρουμε ήδη σήμερα –αφού, το υπογραμμίζω αυτό, οι εξαγωγές δεν αρχίζουν μόλις τώρα– για τη θλιβερή και κακή κατάσταση του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων στην περιοχή γύρω από το Mayak και το Chelyabinsk. Είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι την ευθύνη για τη λύση των προβλημάτων των ραδιενεργών αποβλήτων πρέπει να την αναλάβουν ολοκληρωτικά εκείνες οι χώρες που προκαλούν τα εν λόγω προβλήματα. Υπεύθυνη για τα δικά μας ραδιενεργά απόβλητα δεν είναι η Ρωσία, αλλά οι δικές μας χώρες.

 
  
MPphoto
 
 

  Kartika Tamara Liotard, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, βεβαίως, οφείλω να συγχαρώ τον συνάδελφο κ. Seppänen, με τον οποίο ανήκουμε στην ίδια Ομάδα, για τη θαυμάσια έκθεσή του· ορθώς υπογραμμίζει τη θεμελιώδη ευθύνη που βαρύνει τα κράτη μέλη όσον αφορά την αποθήκευση ή επεξεργασία των πυρηνικών αποβλήτων, ενώ είναι σίγουρα υπεύθυνα όταν αρνούνται να δεχτούν την εισαγωγή αποβλήτων από άλλες χώρες. Ενώ αυτό είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπονομεύει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, θεωρώ ότι η εθνική ευθύνη δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, διότι οι χώρες οι οποίες παράγουν πυρηνικά απόβλητα δεν μπορούν ποτέ να απαλλαγούν από την ευθύνη τους να διασφαλίσουν την κατάλληλη επεξεργασία και αποθήκευσή τους, ακόμη και όταν αυτό γίνεται σε άλλη χώρα.

Ο τρόπος με τον οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ στέλνουν τώρα τα απόβλητά τους σε χώρες όπως η Ρωσία, όπου αποθηκεύονται υπό συνθήκες απολύτως απαράδεκτες, είναι τουλάχιστον σκανδαλώδης. Η αδιαφορία της Ευρώπης για τα πυρηνικά απόβλητα έχει ως θύματα τους τοπικούς πληθυσμούς και το περιβάλλον. Αν μια χώρα επιλέξει μια τόσο επικίνδυνη και επιζήμια για το περιβάλλον πηγή ενέργειας όπως η πυρηνική ενέργεια, οφείλει να καθαρίζει η ίδια τα απόβλητά της, αντί να τα στέλνει σε λαούς φτωχότερων χωρών εκτός της ΕΕ.

Όσοι θέλουν να αντιμετωπίσουν πρακτικά το πρόβλημα των πυρηνικών αποβλήτων στην Ευρώπη πρέπει πρώτα να στρέψουν την προσοχή τους στον χώρο προέλευσής τους· διαφορετικά, σκιαμαχούν. Προξενεί μεγάλη απογοήτευση το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια, μετά από μια περίοδο κατά την οποία είχε ευλόγως παραμείνει στο περιθώριο του διαλόγου σχετικά με την ενέργεια, επανέρχεται πλέον σταδιακά στην ημερήσια διάταξη της Ευρώπης, καθόσον, δεδομένου ότι δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον, ασφαλής ή οικονομικά αποδοτική, δεν αποτελεί αποδεκτή εναλλακτική πηγή ενέργειας, άποψη την οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των αποβλήτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Kathy Sinnott, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επισημάνω στον κ. Επίτροπο πως, όταν διαβάζω την έκθεση, στην οποία τα ραδιενεργά απόβλητα θεωρούνται σαφώς θανατηφόρα, αναρωτιέμαι γιατί συνεχίζουμε να θεωρούμε την πυρηνική ενέργεια εύλογη επιλογή, ενώ μάλιστα επιχειρείται, όπως είδα σε ορισμένες νέες προσπάθειες άσκησης επιρροής, ακόμη και η παρουσίαση της πυρηνικής ενέργειας ως «πράσινης» ενέργειας.

Αυτή η οδηγία εστιάζεται μόνο στα κράτη μέλη τα οποία μετέχουν ενεργά στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και σε εκείνα που δέχονται τα πυρηνικά απόβλητα. Η Ιρλανδία ούτε παράγει ούτε επεξεργάζεται πυρηνικά απόβλητα. Δεν μας λαμβάνουν υπόψη σε αυτή την έκθεση· ωστόσο, έχουμε ανάγκη από προστασία, καθώς το Sellafield, μια βρετανική μονάδα επανεπεξεργασίας, βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές μας.

Η Ιρλανδική Θάλασσα –η στενή θαλάσσια ζώνη που μας χωρίζει από το Sellafield– έχει καταστεί, εξαιτίας του Sellafield, η πιο ραδιενεργή υδάτινη μάζα στον κόσμο. Το Sellafield επεκτείνεται και προετοιμάζεται για την υποδοχή όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων ραδιενεργών αποβλήτων προς επανεπεξεργασία. Όλα τα απόβλητα από την ηπειρωτική Ευρώπη καταλήγουν πιθανότατα εκεί μέσω της Ιρλανδικής Θάλασσας, εκθέτοντάς μας σε πρόσθετο κίνδυνο. Εμείς, όμως, φαίνεται ότι δεν έχουμε λόγο σε αυτή τη διαδικασία. Θεωρούμαστε παθητικοί παρατηρητές. Κανείς δεν ζητά τη συναίνεσή μας. Μπορούμε να απορρίψουμε αυτή τη μορφή καυσίμου, αλλά όχι και τους κινδύνους που δημιουργούνται όταν οι γείτονές μας τη δέχονται. Έχουμε επιλέξει ως χώρα να είμαστε απαλλαγμένοι από πυρηνικά. Αυτό έπρεπε να είναι σεβαστό, όσον αφορά τόσο την αποδοχή αποβλήτων όσο και τον κίνδυνο μεταφοράς των αποβλήτων στα ύδατά μας.

Στον τομέα του καπνίσματος, οι νομοθέτες έχουν αναγνωρίσει τη σημασία του παθητικού καπνίσματος και έχουν λάβει μέτρα προστασίας όσων βρίσκονται κοντά στον καπνιστή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε τις συνέπειες της επανεπεξεργασίας, της μεταφοράς και της επαναποστολής για όλους, και όχι μόνο για τις χώρες προέλευσης και προορισμού οι οποίες αποκομίζουν κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα.

 
  
MPphoto
 
 

  Alejo Vidal-Quadras (PPE-DE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, χαίρομαι που, μετά από περισσότερο από ενάμισι χρόνο στο Κοινοβούλιο, η έκθεση του κ. Seppänen ψηφίζεται τελικά στην Ολομέλεια. Στην επιτροπή έχουμε επιτύχει μια συναίνεση ευρείας πλειοψηφίας σχετικά με την εκπόνηση των απαραίτητων τροπολογιών για τη βελτίωση της πρότασης της Επιτροπής, που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο είναι διατεθειμένο να δεχτεί.

Ειδικότερα, θα ήθελα να υπογραμμίσω το νέο σύστημα ενημέρωσης και εξουσιοδότησης αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου το οποίο πιστεύω ότι μεγιστοποιεί τη χρήση της διαδικασίας αυτόματης συναίνεσης, η οποία επισημάνθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ως ένα βασικό στοιχείο για τη σωστή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

Επιπλέον, οι τροπολογίες που ψηφίστηκαν στην επιτροπή συμμορφώνονται πλήρως με τον αρχικό στόχο της πρότασης, που είναι να εναρμονιστεί η ισχύουσα νομοθεσία με την Κοινή Σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό, το Κοινοβούλιο επέμενε στην πιστή αναπαραγωγή των ορισμών της Σύμβασης, καθώς και στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Όσον αφορά τις τροπολογίες που παρουσίασε η κ. Harms, θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια: καταρχάς, ότι η Σύμβαση καθιστά τους όρους που επιτρέπουν στα κράτη μέλη να εξάγουν ραδιενεργά απόβλητα και αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα πολύ σαφείς, και δεύτερον, το γεγονός ότι η επιμονή της ότι οι πληροφορίες σχετικά με τις αποστολές αυτών των υλικών πρέπει να δημοσιοποιούνται αντικρούει σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημά της στην επιτροπή όταν προειδοποιούσε για τον κίνδυνο να πέσουν αυτά τα υλικά σε αναξιόπιστα χέρια. Είμαι σίγουρος ότι η κ. Harms κατανοεί τον κίνδυνο που θα συνεπαγόταν η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες για όλους.

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Seppänen για το εξαίρετο έργο του και όλους τους σκιώδεις εισηγητές για τις δικές τους εξαιρετικές προσπάθειες και τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας και θα ήθελα να επαναλάβω την υποστήριξή μου στις τροπολογίες που εγκρίθηκαν στην επιτροπή. Ας ελπίσουμε ότι το Κοινοβούλιο έχει επίγνωση ότι αυτό που πρόκειται να ψηφιστεί αύριο δεν είναι ένα «ναι» ή ένα «όχι» στην πυρηνική ενέργεια, αλλά μια πρόταση για να γίνει η μεταφορά αυτών των υλικών πιο ασφαλής.

 
  
MPphoto
 
 

  Justas Vincas Paleckis (PSE).(LT) Θέλω να συγχαρώ τον εισηγητή και να τονίσω ότι η υπό συζήτηση οδηγία είναι σημαντική για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως εκείνες στις οποίες λειτουργούν μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Οι προτάσεις της Επιτροπής για συνεργασία στη μεταφορά και ταφή των πυρηνικών αποβλήτων ή των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων είναι μελλοντοστραφείς και εντάσσονται στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σύστημα εκ των προτέρων εξουσιοδότησης και οι έλεγχοι κατά τη μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων πρέπει να καταστούν πιο αυστηροί.

Μετά το κλείσιμο του πρώτου αντιδραστήρα της μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ignalina και ενώ σχεδιάζεται το κλείσιμο και του δεύτερου αντιδραστήρα σε τρία χρόνια, η Λιθουανία αντιμετωπίζει πρόβλημα αποθήκευσης αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων. Επί του παρόντος, τα απόβλητα θάβονται προσωρινά σε ειδικούς χώρους. Αν αποφασιστεί η δημιουργία σύγχρονου σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ignalina με τη βοήθεια γειτονικών χωρών, η υπό συζήτηση οδηγία θα είναι ακόμη πιο σημαντική για το σύνολο της περιοχής.

Θέλω επίσης να υπογραμμίσω την ανάγκη ενθάρρυνσης της επιστημονικής έρευνας όσον αφορά την εξουδετέρωση των πυρηνικών αποβλήτων. Αυτό θα μπορούσε άλλωστε να αποτελέσει προτεραιότητα στο 7ο πρόγραμμα πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie Anne Isler Béguin (Verts/ALE).(FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Γαλλία είχε προκαλέσει τεράστιο κύμα οργής όταν χαρακτήρισε άκρως απόρρητη τη μεταφορά ραδιενεργών αποβλήτων. Αρνήθηκε, έτσι, στους αιρετούς άρχοντες και στους τοπικούς πληθυσμούς το δικαίωμα να ενημερώνονται για τη διέλευση από τα εδάφη τους συρμών που περιέχουν άκρως επικίνδυνα ραδιενεργά υλικά.

Ακόμη και πρόσφατα, στις 16 Μαΐου 2006, ένα μέλος της γαλλικής κοινωνίας των πολιτών τέθηκε υπό κράτηση διότι κατείχε μια μελέτη επιπτώσεων όσον αφορά την ικανότητα του ευρωπαϊκού αντιδραστήρα ύδατος υπό πίεση να αντιστέκεται στην πτώση ενός αεροπλάνου της γραμμής, η οποία επίσης είχε χαρακτηριστεί άκρως απόρρητη.

Επαναλαμβάνοντας με αοριστολογίες τη γαλλική ιδέα όσον αφορά την «προσεκτική επεξεργασία και την προστασία από αθέμιτη χρήση όλων των πληροφοριών σχετικά με τις αποστολές», η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει στην πράξη τη θεσμοθέτηση του άκρως απορρήτου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παγκόσμιος πρωταθλητής σε όλες τις κατηγορίες προώθησης και απαίτησης για διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο σε διεθνές επίπεδο, θα υπαναχωρήσει από τα όσα έλεγε και θα κάνει εξαιρέσεις στο ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας; Οποία απώλεια αξιοπιστίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν εγκρίνει τη απόκρυψη ως κανόνα όσον αφορά τα άκρως ραδιενεργά απόβλητα.

Γνωρίζουμε ότι η συγκάλυψη δεν αποτελεί λύση για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. Γι’ αυτό και αρνούμαστε το σχέδιο κατασκευής ενός ευρωπαϊκού πυρηνικού σκουπιδότοπου στη Bure, στην περιοχή μου, ή οπουδήποτε αλλού. Εξάλλου, η εκχώρηση, όπως προτείνεται, της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων σε τρίτες χώρες –για παράδειγμα στην Ουκρανία ή στη Ρωσία– δεν είναι υπεύθυνη λύση. Η ιδέα είναι καταδικαστέα από άποψη ηθικής και δεοντολογίας, όταν πρόκειται για πυρηνικά απόβλητα που, ας μην το λησμονούμε, πρέπει να τελούν εσαεί υπό επιτήρηση.

Εν τω μεταξύ, η αποδεκτή λύση –και αυτή είναι η απάντηση που θέλω να δώσω στους συναδέλφους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών– συνίσταται στην απόθεση των αποβλήτων εντός των σταθμών πυρηνικής ενέργειας. Είναι το μόνο μέρος στο οποίο είναι ασφαλή, χωρίς να υπολογίζουμε ότι αυτό θα σταματούσε τον «τουρισμό» των αποβλήτων, τα οποία διασχίζουν την Ευρώπη από οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα.

Τέλος, το ερώτημα είναι: πόσο ακόμη πρέπει να περιμένουν οι ευρωπαίοι πολίτες για να εφαρμοστεί η διαφάνεια στην ενημέρωση σχετικά με τον τομέα της πυρηνικής ενέργειας;

 
  
MPphoto
 
 

  Romana Jordan Cizelj (PPE-DE).(SL) Κυρίες και κύριοι, αν δεν εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα του συστήματός μας, αν δεν θεσπίσουμε σαφείς κανόνες και αν δεν τηρήσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις στον τομέα της ενέργειας, οποιαδήποτε συζήτηση περί οικονομικής ανάπτυξης, αύξησης της απασχόλησης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα στηρίζεται στην πραγματικότητα.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ζήτημα της ενέργειας, περιλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας. Μάλιστα, η πυρηνική ενέργεια προσφέρει το 30% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν 154 αντιδραστήρες στην Ευρώπη. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτά τα στοιχεία, οι αντίπαλοι της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και πολλοί πολίτες, εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τα πυρηνικά απόβλητα. Είναι πλέον καιρός να αναθεωρηθεί η ισχύουσα οδηγία του 1992 για την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων σύμφωνα με τις ανάγκες εξέλιξης της σύγχρονης κοινωνίας, και αυτό ακριβώς πράττει η πρόταση της Επιτροπής.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην απλούστευση της τρέχουσας οδηγίας, στον σαφή ορισμό των διαδικασιών και στον καθορισμό του τρόπου χρήσης των γλωσσών. Επιπλέον, η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας διευκολύνει σήμερα την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικού σε ποσοστό έως και 96% από όλα τα πυρηνικά απόβλητα υψηλής περιεκτικότητας σε ραδιενέργεια. Για τον λόγο αυτόν, στηρίζω την πρόταση εναρμόνισης των διαδικασιών διαχείρισης των αναλωμένων πυρηνικών καυσίμων, ανεξαρτήτως των διαδικασιών που θα χρησιμοποιούνται την αμέσως επόμενη περίοδο. Έχω την πεποίθηση ότι το έγγραφο αυτό αξίζει τη στήριξή μας.

Επιτρέψτε μου, τέλος, να εκφράσω την ελπίδα ότι θα ενεργήσουμε συνεκτικά και εποικοδομητικά και ότι θα ακολουθήσουμε τη γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας. Ευελπιστώ επίσης ότι δεν θα επιβαρύνουμε άσκοπα την προαναφερθείσα οδηγία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρόσθετο κείμενο ή τροπολογίες, δυσχεραίνοντας την εφαρμογή της πριν ακόμη ξεκινήσουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  András Gyürk (PPE-DE).(HU) Ως προς το θέμα της υγείας και της ασφάλειας, τα άρθρα 31 και 32 της Συνθήκης Ευρατόμ δεν προσφέρουν απλώς τη βάση για τη νομοθεσία που αναθεωρούμε· μας επιβάλλουν επίσης υποχρεώσεις.

Έχοντας κατά νου την υγεία και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών, πρέπει να μεριμνούμε ώστε να είναι πάντα ενημερωμένη η νομοθεσία για την πυρηνική ενέργεια. Αποδεχόμενοι την έκθεση Seppänen, πιστεύω ειλικρινά ότι εκπληρώνουμε επαρκώς αυτή την υποχρέωσή μας και ότι καθιστούμε πιο αποτελεσματική την οδηγία 92/3/Ευρατόμ.

Φρονώ ότι είναι άκρως σημαντικό το γεγονός ότι η νομοθεσία κινείται στη χρυσή μέση οδό, από πολλές απόψεις. Καταρχάς, διασφαλίζει την προσεκτική επιτήρηση των ραδιενεργών αποβλήτων και των αναλωμένων καυσίμων, τα οποία τώρα υφίστανται επανεπεξεργασία, χωρίς επιβολή αδικαιολόγητων περιορισμών και απαγορεύσεων. Δεύτερον, εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς την επιβολή, από την άλλη πλευρά, δυσανάλογης επιβάρυνσης στους οικονομικούς φορείς.

Τέλος, παρότι ο κανονισμός διευρύνει το πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας, δεν απομακρύνεται από την αρχή της επικουρικότητας. Με άλλα λόγια, παρότι η νέα νομοθεσία προσφέρει νέες εγγυήσεις, τα κράτη μέλη παραμένουν αρμόδια για τη θέσπιση ειδικών διατάξεων οι οποίες συνάδουν με τις εθνικές ιδιαιτερότητες, καθώς και για τη διασφάλιση της λειτουργίας των αρχών οι οποίες εγγυώνται την επιβολή των εν λόγω διατάξεων. Εντούτοις, το τελευταίο σημαίνει επίσης ότι, εκτός της από κοινού εξειδίκευσης της νομοθεσίας ώστε να δημιουργηθεί σταθερή βάση για την ασφάλεια, είναι επίσης αναγκαίο να διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των εθνικών αρχών που συνιστούν αυτό το πλαίσιο, προκειμένου όλοι οι πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απολαμβάνουν τη μεγαλύτερη ασφάλεια που προσφέρει αυτή η νέα οδηγία.

Όλα τα ανωτέρω είναι άκρως σημαντικά, μεταξύ άλλων, και για το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης, διότι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η επιτυχία αυτής της σύνθετης προσπάθειας συμβάλλει με καίριο τρόπο στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην πυρηνική ενέργεια.

 
  
MPphoto
 
 

  Paul Rübig (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω αρχικά την Επιτροπή για την πρωτοβουλία της γιατί είναι καιρός να ασχοληθεί η Επιτροπή με τα σημαντικά πράγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως οι προδιαγραφές ασφαλείας και οι ακραίοι κίνδυνοι της τεχνολογίας αυτής, και να συνειδητοποιήσει ότι οι σημερινές προδιαγραφές ασφαλείας είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και σε πολλές περιπτώσεις απαιτούν καλύτερο έλεγχο, αυτό που ονομάζεται peer review (αξιολόγηση από ομοτίμους) ή μια άλλη μέθοδο αντικειμενικού και διαφανούς ελέγχου.

Θεωρώ ότι εδώ τίθεται το ερώτημα ποια είναι στον τομέα αυτόν η κατάσταση αναφορικά με τη διαβούλευση μεταξύ της Επιτροπής, του Κοινοβουλίου και των αρμοδίων κρατών μελών ή τι γίνεται με τη νέα στρατηγική, σύμφωνα με την οποία η ομάδα εργασίας του Συμβουλίου για τα πυρηνικά συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες για τον εαυτό της και αντιμετωπίζει τους άλλους εταίρους μας στην ευρωπαϊκή διαδικασία λήψης αποφάσεων με τρόπο που δεν είναι πλέον της εποχής μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη κατάσταση αναλαμβάνοντας σήμερα την ευθύνη για τον έλεγχο και τη διαφάνεια, που είναι όλο και πιο απαραίτητα σε αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα, αντί να περιμένουμε μέχρι να σημειωθεί κάπου ένα ατύχημα και να αναζητούμε μόνο τότε υπεύθυνους και ενόχους.

Επίσης, πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τα θέματα του ανταγωνισμού και να εξετάσουμε ερωτήματα όπως: ποιες δαπάνες προκύπτουν από τη διαχείριση και τελική εναπόθεση, καθώς και για την ασφάλεια και εξασφάλιση των μεταφορών και ποιες είναι οι προδιαγραφές που τηρούνται. Εδώ πρέπει να δραστηριοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητώ από όλους, ενόψει του ότι η Συνθήκη Ευρατόμ ισχύει εδώ και πενήντα χρόνια, να αρχίσουν μια σοβαρή συζήτηση και να εστιαστούν σε θέματα ασφαλείας και διαφάνειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Andris Piebalgs, μέλος της Επιτροπής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, όπως κατέδειξε η σημερινή συζήτηση, η έκθεση του εισηγητή τυγχάνει ευρείας στήριξης. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον κ. Seppänen για τη θαυμάσια έκθεσή του, η οποία έχει τη στήριξη ισχυρής πλειοψηφίας στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας.

Όσον αφορά το θέμα της απαγόρευσης κάθε εξαγωγής ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων εκτός της Κοινότητας, υπενθυμίζω το άρθρο 13, παράγραφος 1γ, της πρότασης οδηγίας, στο οποίο απαγορεύονται επιπλέον οι εξαγωγές ραδιενεργών αποβλήτων και αναλωμένων καυσίμων σε χώρες οι οποίες δεν διαθέτουν τις αναγκαίες διοικητικές και τεχνικές ικανότητες για την ασφαλή διαχείριση των αναλωμένων καυσίμων ή των ραδιενεργών αποβλήτων. Η Επιτροπή θα θεσπίσει αυστηρά κριτήρια για τη λήψη των συναφών αποφάσεων.

Είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών να αποφασίσουν αν επιτρέπουν τη μεταφορά ενός φορτίου σε τρίτη χώρα κατά περίπτωση, ακολουθώντας αυστηρές οδηγίες τις οποίες θα εκδώσει η Επιτροπή. Αυτή είναι η λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε κατά τη συζήτηση αυτού του θέματος.

Έχω την πεποίθηση ότι απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφάνεια όταν χειριζόμαστε θέματα ενέργειας. Το ίδιο ισχύει και για την πυρηνική ενέργεια.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο, στις 12.30.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου