Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 5 Ιουλίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Εικαζόμενη χρήση ευρωπαϊκών κρατών από τη CIA για τη μεταφορά και παράνομη κράτηση ατόμων (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  Cem Özdemir, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Προεδρεύουσα του Συμβουλίου, κύριε Αντιπρόεδρε της Επιτροπής, κυρίες και κύριοι, θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω θερμά τον εισηγητή μας κ. Fava για την εξαίρετη εργασία του, αλλά και τον πρόεδρο της επιτροπής μας κ. Coelho για τη δική του εργασία. Σε συνάρτηση με αυτό θέλω ωστόσο να ευχαριστήσω και τον γερουσιαστή Dick Marty και τον κ. Terry Davis για την εξαίρετη συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Θεωρώ ότι αυτή η συνεργασία του Συμβουλίου της Ευρώπης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ορόσημο για τη μελλοντική συνεργασία στο θέμα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των πολιτών.

Επιτρέψτε μου να αρχίσω με μια γενική διαπίστωση: υπάρχουν νομικές διαδικασίες για την παράδοση κρατουμένων σε αλλοδαπές αρχές. Οι μεταφορές με τις οποίες ασχολούμαστε στην επιτροπή δεν σημαίνουν απλώς τη μεταφορά ενός υπόπτου από ένα μέρος σε ένα άλλο, διότι η πρακτική που εξετάσαμε δεν καλύπτεται βέβαια από ανάλογους νόμους· αντιθέτως, παρακάμπτει τις αρχές που εννοούμε λέγοντας «κράτος δικαίου», δηλαδή το δικαίωμα της κατάλληλης νομικής εκπροσώπησης και νομικής διαδικασίας στα δικαστήρια. Η πρακτική αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον συμβατή ούτε με τον όρο ότι κανένας δεν επιτρέπεται να παραδίδεται ή να μεταφέρεται σε ένα κράτος όπου διατρέχει κίνδυνο να υποστεί βασανισμό ή άλλη απάνθρωπη μεταχείριση.

Τα περισσότερα από τα θύματα αυτών των μεταφορών είχαν συλληφθεί εξαρχής παράνομα, μερικοί είχαν απαχθεί, άλλοι μεταφέρθηκαν παράνομα από μια χώρα σε άλλη. Στο μεταξύ, πολλοί έχουν εξαφανιστεί. Τα θύματα που ακούσαμε στην επιτροπή μας, κατήγγειλαν βασανισμούς και άλλα είδη απάνθρωπης μεταχείρισης.

Τελικά μπορεί κανείς να πει ότι αυτή η πρακτική είχε ως στόχο την ανάθεση βασανιστηρίων σε τρίτους, καθώς και να δυσχεράνει τη διαπίστωση των υπευθύνων για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι, τελικά, δεν μπορεί να διαπιστωθεί με ακρίβεια πόσοι άνθρωποι συνελήφθησαν, απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες. Αυτό μπορεί να είναι σωστό, εξίσου σωστό είναι όμως ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μπορούμε να θεωρήσουμε αποδεδειγμένες και στις οποίες σημειώθηκε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και σε αυτές αναφέρεται με μεγάλη σαφήνεια η έκθεση.

Η σύμβαση του Σικάγο επιτρέπει τις ιδιωτικές πτήσεις στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο χωρίς περαιτέρω άδεια. Αυτό το εκμεταλλεύθηκε η CIA και δήλωσε επίτηδες τις πτήσεις της ως ιδιωτικές, ενώ πολλά κράτη –και κράτη μέλη της ΕΕ– επικαλέστηκαν τη σύμβαση του Σικάγο και άφησαν τη CIA να κάνει αυτό που ήθελε. Τα κράτη αυτά προφανώς αγνόησαν άλλες διατάξεις της εν λόγω σύμβασης που τους δίνουν το δικαίωμα διεξαγωγής έρευνας σε τέτοια αεροπλάνα όταν υπάρχουν εύλογες υποψίες ότι το αεροπλάνο χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεσμεύονται από διάφορες διεθνείς συνθήκες, ιδίως –όπως αναφέρεται ρητώς στο άρθρο 6– από την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι κάθε κράτος έχει θετική υποχρέωση να επεμβαίνει, να διεξάγει έρευνες και να προβαίνει σε νομικά διαβήματα εναντίον των υπευθύνων όταν πρόκειται για την προστασία προσώπων από βασανιστήρια και άλλες μορφές απάνθρωπης συμπεριφοράς. Αυτό σαφέστατα δεν συνέβη σε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές τις ημέρες, η Ιταλία εκπλήρωσε αυτή τη νομική υποχρέωση και της οφείλουμε μεγάλες ευχαριστίες και σεβασμό γι’ αυτό. Περιμένω όμως –και πιστεύω ότι εδώ μιλώ εξ ονόματος της πλειονότητας των μελών του Σώματος– να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιταλίας και άλλες χώρες.

(Χειροκροτήματα)

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου