Carlos Coelho (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Σκοπός της πρότασης αυτής είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επαφών μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και η τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στα διάφορα κράτη μέλη προκειμένου να βελτιωθεί ο σχεδιασμός της διασυνοριακής αστυνόμευσης κατά τη διάρκεια ορισμένων διεθνών εκδηλώσεων.
Στην έκθεση προτείνεται, το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η Προεδρία του Συμβουλίου να καταρτίζει κατάλογο των διεθνών εκδηλώσεων που σχεδιάζονται για το επόμενο έτος, μαζί με τη βοήθεια που απαιτείται.
Στην έκθεση προτείνεται επίσης να προβεί η Προεδρία σε επισκόπηση της βοήθειας που παρασχέθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η οποία θα περιέχει κατάλογο των προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετώπισαν τα κράτη μέλη και συστάσεις για τον τρόπο επίλυσης των εν λόγω δυσκολιών.
Υποστηρίζω συνεπώς την έκθεση Boepels και τις τροπολογίες που κατέθεσε. Πρόκειται για εύλογη και ευπρόσδεκτη έκθεση.
Πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας κατά τη διάρκεια διεθνών εκδηλώσεων στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων από περισσότερα του ενός κράτη μέλη και να μπορέσουν να προληφθούν και να κατασταλούν οι παράνομες ενέργειες.
Gérard Deprez (ALDE), γραπτώς. – (FR) Διατυπώνουμε σήμερα τη γνώμη μας σχετικά με μια πρόταση απόφασης για την ενίσχυση της διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας σε περίπτωση διοργανώσεων που προσελκύουν μεγάλο αριθμό ατόμων από περισσότερα του ενός κράτη μέλη, περιλαμβανομένων μεγάλων διεθνών αθλητικών διοργανώσεων (το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ποδηλατικοί γύροι, κλπ.) αλλά και θρησκευτικών εκδηλώσεων, επισήμων επισκέψεων ή διεθνών πολιτικών συναντήσεων ή συνόδων κορυφής.
Η πείρα καταδεικνύει σαφώς ότι η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, η κατάλληλη επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων αστυνομικών δυνάμεων, η διαθεσιμότητα αξιόπιστων πληροφοριών και η καλή προετοιμασία είναι ουσιώδεις παράγοντες για την επιτυχία τέτοιων διοργανώσεων, ιδίως όσον αφορά την πρόληψη.
Στο κείμενο λαμβάνονται υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία και ειδικότερα προβλέπονται τα ακόλουθα στάδια. Πριν από τη διεξαγωγή των διοργανώσεων: ετήσιος προγραμματισμός αναμενόμενων αναγκών. Κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων: διασυνοριακή συνεργασία και συνδρομή μεταξύ εθνικών αστυνομικών δυνάμεων. Τέλος, μετά το πέρας των διοργανώσεων: αξιολόγηση και, εφόσον είναι απαραίτητο, προτάσεις για προσαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ιδιαίτερα της συμφωνίας Σένγκεν).
Την περίοδο που διεξάγεται ο δεύτερος ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο έχει έως τώρα διεξαχθεί χωρίς σοβαρά επεισόδια, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτό το κείμενο με την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύει όσο το δυνατόν συχνότερα.
Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Η πρόταση για την κατάρτιση καταλόγου των διεθνών εκδηλώσεων που διεξάγονται στην ΕΕ, στις οποίες παρίστανται πολίτες από διάφορα κράτη μέλη και όπου απαιτούνται υψηλά επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των διαφόρων κρατών μελών, εγείρει μείζονες ανησυχίες ως προς τον πραγματικό στόχο της εν λόγω πρωτοβουλίας και της χρήσης του μηχανισμού αυτού.
Οι πρόσφατες απόπειρες να αποτραπεί η συμμετοχή ατόμων σε διεθνείς εκδηλώσεις και διαδηλώσεις που διεξάγονται επί παραδείγματι παράλληλα με τις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νεοφιλελεύθερες και μιλιταριστικές πολιτικές ή ως έκφραση αλληλεγγύης έναντι των ατόμων που μάχονται κατά του ιμπεριαλισμού είναι πολύ νωπές στη μνήμη μας. Αυτό καταδεικνύει εν τέλει το ενδεχόμενο νόημα της «παροχής διασυνοριακής συνδρομής» μεταξύ υπηρεσιών ασφαλείας για την «τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας» και την «καταστολή αξιόποινων πράξεων».
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος της ιδεολογίας της κυριαρχίας της ασφάλειας προς την οποία διολισθαίνει η ΕΕ, και ακολουθεί την έγκριση άλλων μέτρων τα οποία, υπό το πρόσχημα της δήθεν «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», υπονομεύουν τα δικαιώματα, τις εγγυήσεις και τις ελευθερίες των πολιτών.
Η κοινοβουλευτική ομάδα μας καταψήφισε, συνεπώς, το κείμενο.
Sérgio Marques (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Θέλω να συγχαρώ την κ. Brepoels για την επίκαιρη έκθεσή της σχετικά με την πρωτοβουλία του Βασιλείου των Κάτω Χωρών για τη θέσπιση απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση τις διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας σε περίπτωση εκδηλώσεων στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων από πλείονα κράτη μέλη και όπου η αστυνόμευση στοχεύει κυρίως στην τήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την πρόληψη και καταστολή αξιόποινων πράξεων, η οποία έχει την πλήρη στήριξή μου. Χαιρετίζω ιδιαίτερα την ιδέα της προσθήκης μιας απρόβλεπτης εκδήλωσης στην οποία παρέστη μεγάλος αριθμός ατόμων από πλείονα κράτη μέλη στον κατάλογο που υποβλήθηκε στην Προεδρία του Συμβουλίου κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.
Συνέπεια της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων είναι ότι η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις, ούτως ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί ένας χώρος ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.
David Martin, (PSE), γραπτώς. – (EN) Η καλή προετοιμασία έχει ζωτική σημασία για την πρόληψη ή τον έλεγχο καταστροφών. Γι’ αυτόν τον λόγο υποστηρίζω την έκθεση που αποσκοπεί στο να καταστεί η διασυνοριακή συνδρομή όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική.
Η καταστολή του εγκλήματος και η προστασία της έννομης τάξης ανήκουν κατ’ εξοχήν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Αυτή η πρόταση αποσκοπεί μόνο στο να βελτιωθεί η συνεργασία των διαφόρων κρατών μελών σε αυτό το επίπεδο με τη δημιουργία ενός ομοιόμορφου, διαφανούς και αποτελεσματικού πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών. Αποσκοπεί πρωτίστως στη διατήρηση της έννομης τάξης και της ασφάλειας και στην πρόληψη και καταστολή ποινικών αδικημάτων κατά τη διάρκεια διεθνών εκδηλώσεων στις οποίες συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων από περισσότερα του ενός κράτη μέλη.
Κάθε χρόνο, πριν από την 31η Ιανουαρίου, το Συμβούλιο προβαίνει στην κατάρτιση αξιολόγησης της διεθνούς συνδρομής που είχε παρασχεθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου ημερολογιακού έτους. Η αξιολόγηση περιλαμβάνει επισκόπηση των διεθνών εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το εν λόγω έτος, επισκόπηση των διαφόρων μορφών συνδρομής που πραγματοποιήθηκαν, επισκόπηση των προβλημάτων που διαπίστωσαν τα κράτη μέλη και συστάσεις που αποσκοπούν στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων. Αυτό θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αστυνομικών αρχών.
Andreas Mölzer (NI), γραπτώς. – (DE) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το οργανωμένο έγκλημα και τον εγκληματικό τουρισμό μόνο με την ενίσχυση της διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, στην καθημερινή δραστηριότητα των αστυνομικών αρχών φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό κυρίως το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και, χάρη στην ταχύτητά του, σήμερα πολλά σήματα στέλνονται μόνο μέσω SIS και όχι πια μέσω Interpol.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε εν τω μεταξύ πολλές παράλληλες δομές αστυνομικής συνεργασίας: τη Σένγκεν, τη Europol, τη Eurodac, το CIS, πολλές μορφές διμερούς συνεργασίας και τώρα και τη συνθήκη του Prüm. Εν προκειμένω τίθεται το ερώτημα μήπως έχουν δημιουργηθεί στο μεσοδιάστημα ορισμένες περιττές επικαλύψεις, αλλά και μήπως χάνουμε σιγά-σιγά τη γενικότερη εποπτεία. Οπωσδήποτε, πρέπει επίσης να φροντίσουμε να δίδεται η δέουσα σημασία στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Αθανάσιος Παφίλης (GUE/NGL), γραπτώς. – Νέα μέτρα για το χτύπημα των λαϊκών αγώνων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο προτείνει η έκθεση για την ενίσχυση της διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας σε διεθνείς εκδηλώσεις της ΕΕ.
Με προκλητικό τρόπο προβλέπει την κατάρτιση «ημερολογίου διεθνών εκδηλώσεων» που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ώστε να προγραμματίζεται και να οργανώνεται η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των λαϊκών κινητοποιήσεων. Έτσι προωθείται η προληπτική καταστολή στα πλαίσια του γενικότερου ιμπεριαλιστικού δόγματος του προληπτικού πολέμου στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, με στόχο να «προστατευθούν» από τον εχθρό λαό σύνοδοι κορυφής και οι κάθε είδους διεθνείς συνεδριάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
Οι λαοί της Ευρώπης έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τη δολοφονική δράση των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ στο Γκέτεμποργκ, στη Γένοβα και σε άλλες χώρες. Αντιμετωπίζουν καθημερινά την περιστολή των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους. Το ΚΚΕ καταψηφίζει την έκθεση. Θα συμβάλει στην ανάπτυξη κινήματος αντίστασης από το εργατικό και λαϊκό κίνημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών.
Η απειθαρχία, η ανυπακοή και η κατάργηση στην πράξη των αποφάσεων της ΕΕ και των κυβερνήσεων που καταργούν κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα, αποτελούν δικαίωμα και υποχρέωση για τους λαούς.
Glyn Ford (PSE), γραπτώς. – (EN) Θα ψηφίσω υπέρ αυτής της έκθεσης, αλλά το μέλλον των πλοίων εσωτερικής ναυσιπλοΐας στο Ηνωμένο Βασίλειο απειλείται επί του παρόντος. Για το Ηνωμένο Βασίλειο ισχύει παρέκκλιση από την οδηγία για τα ενεργειακά προϊόντα, η οποία επιτρέπει στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής της χώρας να γεμίζουν τα σκάφη τους με κόκκινο ντίζελ που φορολογείται στις 6,44 πένες ανά λίτρο. Η ισχύς αυτής της παρέκκλισης θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου 2006 και σε ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο στις 30 Ιουνίου 2006 η Επιτροπή υπέδειξε ότι δεν πίστευε ότι θα ήταν δικαιολογημένη η επέκταση αυτής της παρέκκλισης.
Τα οφέλη από την κατάργηση αυτής της παρέκκλισης είναι ασαφή. Καθώς η χρήση κόκκινου ντίζελ από τα σκάφη αναψυχής αντιστοιχεί σε λιγότερο από 0,05% της κατανάλωσης ντίζελ της χώρας, τα οφέλη για το περιβάλλον είναι ουσιαστικά αμελητέα. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι η παρέκκλιση του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάζει ή στρεβλώνει την εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά.
Η απώλεια της παρέκκλισης θα θέσει ένα χόμπι και μια βιομηχανία σε μεγάλο κίνδυνο. Μια έρευνα της Royal Yachting Association αποκαλύπτει ότι το 54% των ιδιοκτητών σκαφών «θα έπρεπε ή ενδέχεται» να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη χρήση σκαφών αναψυχής λόγω της ξαφνικής αύξησης της τιμής. Οι έμμεσες επιπτώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στα 30 000 άτομα που εργάζονται στη βιομηχανία αυτή, στα 70 000 άτομα των οποίων οι θέσεις εργασίας υποστηρίζονται από τον θαλάσσιο τουρισμό και στα 700 εκατ. στερλινών που δαπανώνται από τους φίλους των σκαφών κάθε χρόνο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο απαιτεί μια τελευταία πενταετή παράταση για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.
Oldřich Vlasák (PPE-DE). – (CS) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, επιθυμώ να μιλήσω σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εναρμόνιση τεχνικών κανόνων και διοικητικών διαδικασιών στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας. Ο κανονισμός αυτός προβλέπει σειρά τεχνικών διατάξεων οι οποίες θα έχουν σημαντική επίπτωση στην ασφάλεια, η οποία σε γενικές γραμμές είναι ευπρόσδεκτη. Ωστόσο, ορισμένοι κανονισμοί σχετικά με τις εκπομπές, τους περιορισμούς ως προς τους χρόνους πτήσης και τη διοίκηση είναι ανεπαρκείς και πρέπει να επανεξεταστούν σε ευρύτερο πλαίσιο. Οιεσδήποτε κινήσεις προς την κατεύθυνση περαιτέρω φορολόγησης των καυσίμων ή των υπηρεσιών θα περιόριζαν τον ελεύθερο ανταγωνισμό μεταξύ νέων αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι, εκτός της βελτίωσης της ασφάλειας και της ποιότητας των υπηρεσιών, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διευκολύνεται η επιχειρηματικότητα, περιορίζεται η γραφειοκρατία και μειώνεται το κόστος των αερομεταφορών. Η κινητικότητα είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της οικονομικής μεγέθυνσης και το αυξανόμενο κόστος των αερομεταφορών θα μας έθετε σε ανταγωνιστικά μειονεκτική θέση στην παγκόσμια αγορά.
Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Η πλειοψηφία του Κοινοβουλίου απέρριψε τις τροπολογίες που καταθέσαμε, οι οποίες είχαν ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εγγύηση της ασφάλειας των επιβατών. Οι τροπολογίες ήσαν οι εξής:
- ουδεμία διάταξη στον παρόντα κανονισμό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ή να γίνει επίκληση αυτής, εντός του πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να υπονομευτούν τα δικαιώματα, και οι όροι αμοιβής, οι συνθήκες εργασίας, τα προσόντα και η κατάρτιση των διαφόρων κατηγοριών προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας·
- μείωση του χρόνου πτήσης –μέγιστη διάρκεια 160 ωρών σε περίοδο 28 διαδοχικών ημερών, κατανεμημένες κατά το δυνατόν ομοιόμορφα σε ολόκληρη αυτή την περίοδο και μέγιστη διάρκεια 40 ωρών σε επταήμερη περίοδο, με δύο ημέρες ρεπό– έτσι ώστε τα πληρώματα πιλοτηρίου και θαλάμου επιβατών να είναι σε θέση να εγγυώνται την ασφάλεια·
- πιστοποίηση καταρτισμένου προσωπικού, με την κατάλληλη, σε ισχύ άδεια η οποία θα είναι αποδεκτή από την οικεία αρχή και η οποία θα πιστοποιεί ότι το ενδιαφερόμενο άτομο έχει τα κατάλληλα προσόντα και δεξιότητες για να εκτελεί τα καθήκοντα που του ανατίθενται.
Καθώς ο κ. Stockmann επιτέλεσε εξαίρετο έργο ως εισηγητής, θα υπερψηφίσω τη συμβιβαστική τροπολογία 1.
Η εν λόγω τροπολογία θεωρώ ότι αποτελεί, μεταξύ άλλων, και ένδειξη για το ότι η ασφάλεια των πτήσεων είναι κάτι για το οποίο ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως όλες οι πλευρές. Η νέα ρύθμιση για τις ώρες πτήσης και ανάπαυσης αποτελεί ορόσημο για την ασφάλεια των πτήσεων και εξασφαλίζει ότι θα αυξηθεί σημαντικά η ασφάλεια τόσο των επιβατών όσο και του πληρώματος. Από τη θέσπιση ίδιων προδιαγραφών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επωφεληθούν μόνο οι επιβάτες, αλλά και ολόκληρο το πλήρωμα. Έτσι θα είναι δυνατόν, παρά την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας, να ισχύουν παντού οι ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας για τους επιβάτες.
Seán Ó Neachtain (UEN), γραπτώς. – (EN) Χαιρετίζω αυτή την έκθεση, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και έξι χρόνια. Ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι να διασφαλιστεί ότι η κόπωση των πιλότων δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης. Δεδομένης της αυξημένης συχνότητας των πτήσεων και του τεράστιου αριθμού επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς σήμερα, η εναρμόνιση των προδιαγραφών ασφαλείας στο υψηλότερο, επιστημονικά τεκμηριωμένο επίπεδο ασφάλειας είναι επιτακτική, προκειμένου να ισχύουν ίσοι όροι ανταγωνισμού στη διευρυμένη ΕΕ. Κατά την εξέταση νομοθεσίας αυτού του είδους, πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις της στην κόπωση των πιλότων. Σε αυτή τη βάση, υποστηρίζω μια ιατρική και επιστημονική αξιολόγηση του αντικτύπου αυτού του νόμου δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας.
Θεωρώ ότι στην ανά χείρας έκθεση ορίζεται σαφώς ότι αυτός ο κανονισμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει νομική βάση για την αποδυνάμωση της υφιστάμενης προστασίας στα κράτη μέλη.
Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο της ασφάλειας, να διεξαγάγει η Επιτροπή μια εκτίμηση της επίπτωσης του κανονισμού σε προγράμματα υπηρεσίας και πρότυπα λειτουργίας και, σε περίπτωση που αυτά επηρεάζονται δυσμενώς, η Επιτροπή οφείλει να διενεργήσει αξιολόγηση και να προτείνει προσαρμογή των διατάξεων σχετικά με τους περιορισμούς χρόνου πτήσης και υπηρεσίας.
Andreas Mölzer (NI), γραπτώς. – (DE) Μολονότι η πυρηνική βιομηχανία αναζητεί εδώ και 50 χρόνια λύσεις για τα ραδιενεργά απόβλητα, βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Τα ραδιενεργά απόβλητα μεταφέρονται παντού σε ολόκληρη την Ευρώπη και οι μεταφορές αυτές κοστίζουν εκατομμύρια –που τα πληρώνουν οι φορολογούμενοι– και παρουσιάζουν υψηλό βαθμό επικινδυνότητας για την εκδήλωση ατυχημάτων, ενώ αποτελούν ιδανικό στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η αποθήκευσή τους χωρίς κινδύνους για χιλιετίες είναι αδύνατη και καθιστά άτοπο το επιχείρημα της καθαρής και φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια. Τον δυνητικό κίνδυνο από αυτές τις ωρολογιακές βόμβες τον μεταθέτουμε απλώς στις επόμενες γενιές. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονές μας δεν έχουν καν καταφέρει να συμφωνήσουν σχετικά με το ποιες γεωλογικές συνθήκες είναι οι καταλληλότερες για την τελική εναπόθεση και έτσι βλέπουμε για παράδειγμα να επιχειρείται απεγνωσμένα στο παλιό αλατωρυχείο Asse II στη Γερμανία να εμποδιστεί η διαφυγή ραδιονουκλεϊδίων με δαπάνη πάνω από 120 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα χρόνια, οι φορολογούμενοι θα αναγκαστούν να επενδύσουν περίπου 500 δισ. ευρώ για τον παροπλισμό πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη. Ακόμα και αν υποχρεωθεί η πυρηνική βιομηχανία να καλύψει η ίδια τις δαπάνες της τελικής εναπόθεσης αντί να τις φορτώνει στο δημόσιο, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται από πυρηνική ενέργεια θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 20%, καθιστώντας το έτσι ασύμφορο. Είναι όντως πια καιρός να σταματήσουν οι επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων που διατηρούν στη ζωή αυτή την εξωφρενική πυρηνική παρωδία.
Kathy Sinnott (IND/DEM), γραπτώς. – (EN) Καταρχάς, θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μου στις προσπάθειες της Κοινότητας να ενισχύσει την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων στην ΕΕ.
Χωρίς αμφιβολία, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά μας η διασφάλιση της προστασίας των πολιτών μας από τις επικίνδυνες επιπτώσεις των πυρηνικών αποβλήτων.
Εντούτοις, αποφασίσαμε να απόσχουμε από την ψηφοφορία διότι η προτεινόμενη οδηγία του Συμβουλίου δεν λαμβάνει υπόψη τις επικίνδυνες επιπτώσεις των αποστολών και της επανεπεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων σε κράτη μέλη χωρίς πυρηνικά, όπως η Ιρλανδία.
Η προτεινόμενη οδηγία εστιάζει μόνο στα κράτη μέλη που μετέχουν ενεργά στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Τα συμφέροντα των απλών παρατηρητών όπως η Ιρλανδία, μια χώρα η οποία επέλεξε να παραμείνει χωρίς πυρηνικά και δεν αποτελεί κράτος διέλευσης, δεν καλύπτονται από την πρόταση.
Ως χώρα χωρίς πυρηνικά, η Ιρλανδία πλήττεται από τα απόβλητα που έρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη και προορίζονται για επανεπεξεργασία στις εγκαταστάσεις Sellafield της Βρετανίας. Τα απόβλητα διακινούνται μέσω της Ιρλανδικής Θάλασσας, καθιστώντας την τον πιο ραδιενεργό όγκο νερού στον κόσμο.
Η ξεχωριστή θέση της Ιρλανδίας δεν περιλαμβάνεται στην πρόταση οδηγίας που αφορά την επιτήρηση και τον έλεγχο των αποστολών ραδιενεργών αποβλήτων.
Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Χαιρετίζω το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο υπερψήφισε δύο προτάσεις της έκθεσης, η πρώτη εκ των οποίων στόχευε στην προώθηση μιας χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς κοινωνίας της γνώσης υποστηρίζοντας τα δωρεάν και ανοιχτής πηγής λογισμικά, ενώ η δεύτερη τόνιζε ότι η βελτίωση των πολιτικών έρευνας και καινοτομίας πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης μέσω της αειφόρου ανάπτυξης. Επιθυμώ να επισημάνω ότι αυτές ήσαν προτάσεις που κατέθεσε η πολιτική ομάδα μας και τις οποίες συνυπογράψαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή. Χαιρετίζουμε επίσης την επικέντρωση στη διά βίου μάθηση και στον ρόλο των πανεπιστημίων στη δημιουργία και διάδοση της γνώσης, καθώς και στην προσοχή που δίδεται στις ΜΜΕ.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα λιγότερο ευπρόσδεκτα σημεία, όπως τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, η προώθηση της επιχειρηματικότητας που γίνεται στην έκθεση, ώστε αυτή να αρχίζει από τα πρώιμα στάδια της εκπαίδευσης, και το γεγονός ότι ολόκληρη η θέση βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα. Για τους λόγους αυτούς θα απέχουμε από την ψηφοφορία.
Sérgio Marques (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβόνας του Μαρτίου 2000 έθεσε ως στόχο να καταστεί η ΕΕ η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη βασιζόμενη στη γνώση οικονομία έως το 2010. Σήμερα βρισκόμαστε στο έτος 2006, απέχοντας ακόμη πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου.
Συμφωνώ με την πρόταση της εισηγήτριας σύμφωνα με την οποία η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει τις επιδόσεις της μέσω της δημιουργίας, της διάδοσης και χρηματοδότησης της γνώσης.
Θέλω επίσης να επισημάνω την τρέχουσα έλλειψη επενδύσεων στην Ε&Α, την έλλειψη προώθησης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στην καινοτομία και την έλλειψη πολιτικής και οικονομικής στήριξης για τη διά βίου μάθηση και κατάρτιση στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών.
Δεύτερον, η Ευρώπη δεν διαδίδει τη γνώση της. Σημαντικά εμπόδια εξακολουθούν να εμποδίζουν τους παράγοντες του τομέα να συνεργάζονται τόσο εντός όσο και εκτός των εθνικών συνόρων.
Τέλος, η Ευρώπη δεν χρηματοδοτεί τη γνώση. Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινοτική πολιτική πρέπει να ενισχύσει προγράμματα όπως τα προγράμματα χρηματοοικονομικών μέσων CIP (πρόγραμμα πλαίσιο για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία) και JEREMIE (κοινοί ευρωπαϊκοί πόροι για τις πολύ μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις).
David Martin, (PSE), γραπτώς. – (EN) Στην ατζέντα της Λισαβόνας του 2000 αποφασίστηκε η Ευρώπη να γίνει η ανταγωνιστικότερη και δυναμικότερη οικονομία της γνώσης ανά την υφήλιο. Εντούτοις, η ΕΕ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Χαιρετίζω αυτή την έκθεση, η οποία επιχειρεί να βελτιώσει τις επιδόσεις της ΕΕ σε τρεις βασικούς τομείς.
Πρώτον, μέσω της χρηματοδότησης και της ενθάρρυνσης της δημιουργίας νέας γνώσης: αυτή θα διευκολυνθεί με την προαγωγή του πνεύματος επιχειρηματικότητας, με την παροχή διά βίου μάθησης και κατάρτισης στις τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφοριών και με τη βελτίωση της εικόνας της επιστημονικής έρευνας ως ικανοποιητικής επαγγελματικής σταδιοδρομίας.
Δεύτερον, η Ευρώπη δεν μοιράζεται τη γνώση της. Οι ανθρώπινοι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο και η βελτίωση των εταιρικών σχέσεων πρέπει να παραμείνει στο προσκήνιο της χάραξης πολιτικής Ε&Α στην Ευρώπη. Οι πόροι πρέπει να επικεντρωθούν τώρα στο να διασφαλίσουν ότι τα λαμπρότερα μυαλά θα εφοδιάζονται με κατάλληλα διασυνοριακά κεφάλαια και ανθρώπινους πόρους. Επιπλέον, οι οργανισμοί που εξακολουθούν να μεταχειρίζονται τις γυναίκες ως κατώτερους υπαλλήλους πρέπει να κατονομάζονται δημοσίως.
Τρίτον, η Ευρώπη δεν καταφέρνει να χρηματοδοτεί τη γνώση. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η κρίσιμη μάζα των δημοσιονομικών πόρων της ΕΕ για τα χρηματοδοτικά μέσα που στοχεύουν στην αύξηση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ και στην αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς.
Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τώρα τα λάθη της ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους της ατζέντας της Λισαβόνας.
Luís Queiró (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας χωρίς νομοθετική επίπτωση, τα θέματα και οι ανησυχίες που εγείρει αξίζουν την υποστήριξή μου. Φρονώ ότι η ιδέα ότι η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο νέο οικονομικό πρότυπο που λείπει από την Ευρώπη είναι καίριας σημασίας. Οφείλει κανείς να παραδεχθεί, ωστόσο, ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ των στόχων της Λισαβόνας και της πραγματικότητας.
Η Ευρώπη έχει αποτύχει να ανταποκριθεί επαρκώς στις αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η τεχνολογία και οι επενδύσεις σε υλικούς και ανθρώπινους πόρους στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας είναι ζωτικής σημασίας συνιστώσες για την ανάπτυξη και μεγέθυνση, ιδίως δε ενόψει της τρέχουσας κατάστασης πραγμάτων στην παγκόσμια οικονομία. Αυτή η άποψη, που διατυπώνεται στο ψήφισμα που έχουμε ενώπιόν μας, μαζί με αριθμό άλλων προτάσεων –για παράδειγμα σχετικά με τον επανακαθορισμό στρατηγικών έρευνας και καινοτομίας– δικαιολογεί τη θετική ψήφο μου. Τα λόγια τώρα πρέπει να μετατραπούν σε έργα. Δεν θα υπάρξει Ευρώπη των αποτελεσμάτων χωρίς την Ευρώπη των επενδύσεων.
José Albino Silva Peneda (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Ψήφισα υπέρ επειδή πιστεύω ότι οι τομείς της καινοτομίας και της έρευνας είναι ζωτικής σημασίας συνιστώσες για τη δημιουργία μεγαλύτερου αριθμού και καλύτερης ποιότητας θέσεων εργασίας στην ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαδραματίζουν ρόλο κλειδί καθόσον λειτουργούν ως αγωγοί μεταξύ των πανεπιστημίων και του επιχειρηματικού τομέα.
Τους κύριους παράγοντες που στέκουν εμπόδιο στην εκπλήρωση των στόχων της Λισαβόνας τους γνωρίζουμε καλά: χαμηλές επιδόσεις των κρατών μελών, κατακερματισμός των αγορών εργασίας, μη αποδοτική, ανεπαρκής χρήση ανθρωπίνων πόρων και μειωμένη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης.
Κατά συνέπεια, λυπάμαι για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη δεν παρέχουν την αναγκαία πολιτική και οικονομική στήριξη για τη δημιουργία ενός ευέλικτου εργατικού δυναμικού ικανού να προσαρμόζεται στις νέες πραγματικότητες της αγοράς εργασίας, καθώς και για το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζουν στους ερευνητές τους το κύρος που αυτοί αξίζουν.
Συμφωνώ λοιπόν να τεθεί τέρμα στους διοικητικούς και νομικούς φραγμούς που εμποδίζουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα των ερευνητών, και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, να δημιουργηθεί δηλαδή μια ελκυστική, με κύρος «ενιαία αγορά» για τους ερευνητές έτσι ώστε να σταματήσει η φυγή εγκεφάλων.
Συμφωνώ επίσης με την προαγωγή και προώθηση της επιχειρηματικότητας από τα πρώιμα στάδια της εκπαίδευσης, με την ενίσχυση της διά βίου μάθησης και την ενεργό ενθάρρυνση της κατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων στις νέες τεχνολογίες.
Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. – (PT) Η έκθεση αυτή περιέχει αρκετές αντιφάσεις.
Αφενός, προβάλλει τις αρνητικές πτυχές, περιλαμβανομένης της έμφασης σε θέματα ανταγωνιστικότητας και ανταγωνισμού και μέτρων που στοχεύουν στη βιομηχανική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό, ενόψει του «σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού», οι επιπτώσεις του οποίου γνωρίζουμε ότι είναι τρομερές.
Αφετέρου, περιέχει και προτάσεις που καταθέσαμε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως η πρόταση να ζητηθεί από την Επιτροπή να αρνείται κοινοτικές ενισχύσεις σε εταιρείες οι οποίες, αφού έλαβαν τέτοιες ενισχύσεις σε κράτος μέλος, μεταφέρουν στη συνέχεια τις μεταποιητικές τους εργασίες σε άλλη χώρα χωρίς να τηρήσουν εντελώς τις συμφωνίες που είχαν συνάψει με το συγκεκριμένο κράτος μέλος.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι στην έκθεση περιλαμβάνεται η πρόταση να δίδεται το ίδιο βάρος στο εργασιακό περιβάλλον και στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία περισσοτέρων και καλυτέρων θέσεων απασχόλησης, καθώς και το αίτημα τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων να προστατεύονται όταν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις αναδιαρθρώνονται και, για τον λόγο αυτόν, η διαθεσιμότητα των πληροφοριών να είναι πλήρως εγγυημένη για τα αντιπροσωπευτικά όργανα των εργαζομένων.
Ως εκ τούτου, επιλέξαμε την αποχή.
José Albino Silva Peneda (PPE-DE), γραπτώς. – (PT) Υπερψήφισα αυτή την έκθεση καθόσον συμφωνώ ότι ένας δυναμικός και ιδιαίτερα ανταγωνιστικός βιομηχανικός τομέας αποτελεί ζωτικής σημασίας προαπαιτούμενο για τη βελτίωση των κοινωνικών προτύπων.
Η ανακοίνωση της Επιτροπής δίδει μια αναλυτική συνολική εικόνα των 27 μεταποιητικών τομέων και, με ευαισθησία, συνδυάζει μια σειρά τομεακών δράσεων με πρωτοβουλίες διατομεακής πολιτικής.
Όπως και ο εισηγητής, είμαι υπέρ της ανάπτυξης μιας συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Παρότι η ΕΕ είναι μια οικονομία η οποία ουσιαστικά βασίζεται στον τομέα των υπηρεσιών, παραμένει, ωστόσο, βιομηχανική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή.
Συνεπώς, είναι απολύτως λογική η ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο στρατηγικών βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας, καθώς και η προώθηση της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής μεταποίησης βρίσκεται στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας και στην ποιότητα των προϊόντων, καθώς και στο εξειδικευμένο, ευέλικτο εργατικό δυναμικό.
Χαιρετίζω επίσης αυτή την έκθεση καθώς επισημαίνει τη σημασία της περιφερειακής συγκέντρωσης της μεταποίησης. Υποστηρίζω τη στενή συνεργασία μεταξύ περιφερειακών και εθνικών αρχών και των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων για την εκπόνηση σχεδίων τοπικής στρατηγικής που θα στοχεύουν στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής χρήσης του τομέα που παράγει πρωτογενή πλούτο και οιωνδήποτε οφελών που προσφέρει κάθε περιφέρεια.