Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

16. Ώρα των Ερωτήσεων (ερωτήσεις προς την Επιτροπή)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει την Ώρα των Ερωτήσεων (B6-0325/2006).

Θα ασχοληθούμε με τις παρακάτω ερωτήσεις προς την Επιτροπή:

Πρώτο Μέρος

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος .

Ερώτηση αριθ. 39 του Manuel Medina Ortega (H-0601/06)

Θέμα: Διεύρυνση και λαθρομετανάστευση

Ενόψει της διεύρυνσης της ΕΕ σε νέες χώρες της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης με σύνορα που είναι δύσκολο να ελεγχθούν, ποια μέτρα προτείνει η Επιτροπή ώστε οι νέες διευρύνσεις να μην διευκολύνουν την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση λαθρομεταναστών από τρίτες χώρες;

 
  
MPphoto
 
 

  Franco Frattini, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (ΕΝ) Όπως γνωρίζετε, τα νέα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ένα υψηλό επίπεδο συνοριακού ελέγχου με την ένταξή τους. Σε ό,τι αφορά την άρση του ελέγχου των εσωτερικών συνόρων, τα νέα κράτη μέλη αξιολογούνται από ειδικούς των κρατών μελών και της Επιτροπής, για το κατά πόσον εκπληρώνουν, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, τις υψηλές προδιαγραφές του Σένγκεν για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Τον Ιανουάριο του 2006 ξεκίνησε η αξιολόγηση του μη σχετιζόμενου με το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν κεκτημένου των νέων κρατών μελών, και μια πρώτη εκτίμηση της προετοιμασίας τους θα είναι διαθέσιμη για το Συμβούλιο τον Δεκέμβριο. Θα ενημερώνω τους υπουργούς.

Αναφορικά με τη λαθρομετανάστευση, η Επιτροπή σκιαγράφησε τους τομείς που θεωρεί ότι αποτελούν μελλοντικές προτεραιότητες σε μια ανακοίνωση, που, όπως γνωρίζετε, εγκρίθηκε στις 19 Ιουλίου. Η ανακοίνωση συγκεκριμένα εξετάζει προσεκτικά την περαιτέρω προστασία των εξωτερικών συνόρων, για παράδειγμα εισάγοντας την πληροφοριακή διαχείριση «e-borders» και ασχολείται με την πιθανή δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος εισόδου-εξόδου, το ζήτημα των νομιμοποιήσεων και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η απασχόληση παράνομων κατοίκων που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών.

Επιπλέον, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι τον Ιούλιο η Επιτροπή ενέκρινε μια πρόταση σχετικά με τη συγκρότηση ενός μηχανισμού για τη δημιουργία ομάδων ταχείας επέμβασης συνόρων. Αυτός ο μηχανισμός, που θα ενισχύσει την αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη και την Κοινότητα, θα επιτρέπει στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ασυνήθιστα εμπόδια στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων τους να αξιοποιούν την εμπειρογνωμοσύνη και το ανθρώπινο δυναμικό συνοριοφυλάκων άλλων κρατών μελών σε προσωρινή βάση.

 
  
MPphoto
 
 

  Manuel Medina Ortega (PSE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών φαίνεται να αποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι προετοιμασμένη για τα κύματα μεταναστών από περιοχές κοντά στην Ένωση. Θα ήθελα να επιστήσω στην προσοχή σας στο γεγονός ότι, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας το προσεχές έτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει ένα νέο θαλάσσιο σύνορο στη Μαύρη Θάλασσα, ότι υπάρχουν κράτη στη Μαύρη Θάλασσα όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Ρωσία, η Γεωργία, η Αρμενία και η Τουρκία και ότι αυτή η θάλασσα μάς ανοίγει σε όλη την Ασία.

Σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει ένα σύστημα για τη Μαύρη Θάλασσα παρόμοιο με εκείνο που αρχίζει να εφαρμόζει στον Ατλαντικό προκειμένου να αποτρέψει την κάθοδο μιας χιονοστιβάδας μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την ασιατική ήπειρο;

 
  
MPphoto
 
 

  Franco Frattini, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (IT) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μπορώ να απαντήσω στον αξιότιμο βουλευτή ότι μία από τις προτεραιότητες για τις οποίες συνεργαζόμαστε με τη φινλανδική Προεδρία, στοχεύει ακριβώς στην πρόταση εντός του Δεκεμβρίου ενός ευρωπαϊκού μοντέλου για την ολοκληρωμένη επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων μας, με μια πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο.

Γνωρίζουμε καλά ότι τα θαλάσσια σύνορα διαφέρουν πολύ από τα χερσαία ή τα εναέρια σύνορα και είναι συνεπώς προφανές ότι η Μαύρη Θάλασσα θα είναι μία από τις περιοχές στις οποίες θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον μας.

Μπορώ μόνο να πω στον αξιότιμο βουλευτή ότι, μόλις εχθές, συναντήθηκα εκ νέου με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Βουλγαρίας, στον οποίο επεσήμανα και πάλι ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία πρέπει να προετοιμαστούν καταλλήλως για να συμβάλουν σημαντικά στον έλεγχο μιας εξαιρετικά κρίσιμης συνοριακής γραμμής.

 
  
MPphoto
 
 

  Reinhard Rack (PPE-DE). – (DE) Χωρίς αμφιβολία, το κύμα της παράνομης μετανάστευσης πρέπει να ανακοπεί. Το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Medina Ortega ωστόσο αποκαλύπτει πρακτικές που εφαρμόζονται στην πατρίδα του με τις οποίες οι εθνικές κυβερνήσεις δίνουν ουσιαστικά το λάθος μήνυμα με την επονομαζόμενη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών. Βλέπει η Επιτροπή εδώ δυνατότητες και προτίθεται να υποδείξει ότι πρέπει να σταματήσουν τέτοιου είδους δράσεις; Γιατί τελικά η συνέπεια είναι αυτοί οι λαθρομετανάστες να καταλήγουν σε όλα τα άλλα κράτη μέλη της Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Franco Frattini, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (FR) Θίξατε ένα θέμα το οποίο αποτελεί όντως προτεραιότητα. Έχω πει επανειλημμένα ότι το μεγάλο πρόβλημα της μαζικής νομιμοποίησης απειλεί να υπονομεύσει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό για πρώτη φορά στο Συμβούλιο πριν από δεκατέσσερις μήνες περίπου.

Αποφασίσαμε τότε ότι πριν από τη λήψη οιουδήποτε εθνικού μέτρου για τη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών πρέπει να προηγείται διαβούλευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο η οποία θα επιτρέπει στην εκ περιτροπής Προεδρία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διατυπώνουν τη γνώμη τους σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει ένα τέτοιο μέτρο νομιμοποίησης στα υπόλοιπα κράτη μέλη. Εκεί επίσης, συζητήσαμε για την αρχή της αλληλεγγύης, και εγκρίναμε ένα κείμενο. Το κείμενο αυτό δεν έχει ακόμη τεθεί επισήμως σε ισχύ, αλλά έχει την αξία πολιτικής απόφασης. Ζητώ, συνεπώς, από κάθε κράτος μέλος της Ένωσης που πρόκειται να προβεί σε νομιμοποιήσεις να συμμορφώνεται με αυτήν την υποχρέωση της προκαταρκτικής διαβούλευσης, με σκοπό να παρέχεται η ευχέρεια στα άλλα κράτη μέλη να εγκρίνουν μέτρα που θα λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο μιας τέτοιας μαζικής νομιμοποίησης.

 
  
MPphoto
 
 

  James Hugh Allister (NI). – (ΕΝ) Κύριε Επίτροπε, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό χορηγήσεων ιθαγένειας που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία σε μετανάστες από τη Μολδαβία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και αλλού, τι ρεαλιστικά μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να ελεγχθεί αυτή η μετανάστευση κατ’ εξουσιοδότηση μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας;

Δεδομένου ότι τα περισσότερα άλλα κράτη μέλη δεν έχουν ίσο μερίδιο στη μετανάστευση σύμφωνα με τη διεύρυνση του 2004, δεν δικαιολογούνται πλήρως χώρες όπως η δική μου, το Ηνωμένο Βασίλειο, να αρνηθούν να παρατείνουν τη σημερινή πολιτική ανοικτών θυρών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία;

 
  
MPphoto
 
 

  Franco Frattini, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (IT) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το θέμα είναι ασφαλώς πολύ λεπτό και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έθεσα προσωπικά το ζήτημα ακόμη και στις πρόσφατες συνομιλίες μου τόσο με τις βουλγαρικές όσο και τις ρουμανικές κυβερνητικές αρχές.

Οι απαντήσεις είναι καθησυχαστικές, καθώς αμφότερες οι υποψήφιες για την προσεχή ένταξη χώρες κατανοούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διπλή ιθαγένεια, μας έθεσαν ωστόσο ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ενδιαφερθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το πρόβλημα των χωρών όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία, οι οποίες ζητούν επίμονα ένα νέο καθεστώς διευκόλυνσης των θεωρήσεων για την προσωρινή είσοδο στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτά τα πιεστικά αιτήματα ενός συστήματος χορήγησης των θεωρήσεων για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, είναι προφανές ότι οι πολίτες αυτών των χωρών θα επιχειρήσουν να καταφύγουν σε επικίνδυνα στρατηγήματα.

Όσον αφορά επίσης την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, είναι προφανές ότι στις συνθήκες ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας υπάρχουν αναφορές στη δυνατότητα επέκτασης, για μια μεταβατική περίοδο, της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τις δέκα νέες χώρες που έγιναν μέλη της Ένωσης από το 2004, είναι ότι δεν υφίσταται πλέον κανένας κίνδυνος εισβολής εργαζομένων και επ’ αυτού δημοσιεύσαμε μια ανακοίνωση.

Εάν, όπως προσωπικά ελπίζω, τα δύο νέα κράτη μέλη ενταχθούν στις αρχές του προσεχούς έτους, θα υπόκεινται σε κάποιους περιορισμούς και το γεγονός αυτό θα είναι κατανοητό, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρόκειται για νέα κράτη μέλη μιας δεύτερης φάσης διεύρυνσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος .

Ερώτηση αριθ. 40 του Johan Van Hecke (H-0613/06)

Θέμα: Τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου

Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 16 Ιουνίου 2006, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια και έφθασαν στα 347,1 εκατομμύρια βαρέλια, ήτοι το υψηλότερο επίπεδό τους από το Μάιο 1998.

Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή εάν το θέμα των εκπληκτικά υψηλών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ συζητήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στη Βιέννη; Θα μπορούσαμε να φαντασθούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τα σημαντικά αυτά αποθέματα ώστε να διατηρείται η τιμή του πετρελαίου σε τεχνητά υψηλό επίπεδο, με όλες τις συνεπαγόμενες αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία; Τι ποσότητες αργού πετρελαίου εξάγουν οι ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

 
  
MPphoto
 
 

  Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Είναι αλήθεια ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών έφτασαν πρόσφατα σε επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, τα αυξανόμενα αποθέματα αργού πετρελαίου ή πετρελαιοειδών προϊόντων σε οποιαδήποτε καταναλώτρια χώρα κανονικά δεν θα πρέπει να ασκήσουν ανοδική πίεση στην παγκόσμια τιμή του πετρελαίου.

Αποτελεί καλά τεκμηριωμένη στατιστική πεποίθηση μεταξύ των ειδικών το ότι οι τιμές πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων ολοένα και περισσότερο πέφτουν με τα αυξανόμενα επίπεδα αποθεμάτων στις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες. Αυτό συμβαίνει διότι το τίμημα κινδύνου είναι σημαντικό στοιχείο στην τιμή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές και τιμολογείται από παράγοντες της αγοράς βάσει των αξιολογήσεων των διαφόρων παραγόντων κινδύνου. Εκτός από τις σωστές πολιτικές εκτιμήσεις, η πιθανότητα αναστατώσεων προμηθειών που προκαλείται από τις ανεπαρκείς εφεδρικές ικανότητες και τα επίπεδα αποθεμάτων είναι πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου. Ως εκ τούτου, επαρκή ή ακόμα και υψηλότατων επιπέδων αποθέματα αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων σε σημαντικές καταναλώτριες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, τείνουν να μειώνουν την αντίληψη του κινδύνου από τον μεγαλύτερο αριθμό των παραγόντων των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν ήταν ανάγκη να συζητήσουμε το ζήτημα των επιπέδων των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών προϊόντων των Ηνωμένων Πολιτειών στην ετήσια διάσκεψη κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ.

Όσον αφορά τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τελευταία τρία χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει αμελητέες ποσότητες στην ΕΕ – λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως. Αυτό είναι λιγότερο από το 0,2% του συνόλου των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ. Μάλιστα, οι ίδιες οι ΗΠΑ είναι πολύ, και ολοένα και περισσότερο, εξαρτημένες από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (NI). – (DE) Ως γνωστόν, εδώ και χρόνια βρίσκονται στο συρτάρι σχέδια για φθηνά αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο. Μερικοί κατασκευαστές είναι τώρα σε θέση να προσφέρουν υβριδικά αυτοκίνητα στην ίδια τιμή με τα συμβατικά. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προωθεί η ΕΕ τέτοιου είδους εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την πολιτική των ΗΠΑ για το πετρέλαιο και από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες;

 
  
MPphoto
 
 

  Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Είναι αλήθεια ότι, δεδομένης της κατάστασης των τιμών του πετρελαίου, πολλές πρωτοβουλίες έχουν εξεταστεί και συμπεριληφθεί στο σχέδιο των πέντε σημείων που παρουσίασε ο Επίτροπος Piebalgs από τον Σεπτέμβριο του 2005. Αυτά αναπτύχθηκαν περαιτέρω στην Πράσινη Βίβλο σχετικά με την ευρωπαϊκή στρατηγική για αειφόρο, ανταγωνιστική και ασφαλή ενέργεια.

Στόχος της Επιτροπής είναι να μειώσει βαθμιαία την εξάρτηση της ΕΕ από το εισαγόμενο πετρέλαιο, δημιουργώντας ενεργειακή απόδοση, αφενός, και αντικαθιστώντας την, αφετέρου, με άλλες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση του διαλόγου παραγωγού-καταναλωτή με τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, προκειμένου να προαχθεί νέα διερεύνηση και ανάπτυξη, για να καλυφθεί η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση· στην προώθηση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας της αγοράς πετρελαίου και την κατάλληλη προετοιμασία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ειδικά διασφαλίζοντας ότι τα κράτη μέλη διατηρούν τα αποθέματα όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία της ΕΕ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλες αυτές οι πολιτικές –αυτές που αφορούν τη χρήση καυσίμου για αυτοκίνητα, τη βιομάζα και όλα τα άλλα μέτρα που μόλις αναφέρθηκαν– θα έχουν ευεργετικό αντίκτυπο κυρίως μεσοπρόθεσμα και μακροπόθεσμα και όχι στο άμεσο μέλλον.

 
  
MPphoto
 
 

  Hubert Pirker (PPE-DE). – (DE) Ένας από τους στόχους μας είναι οπωσδήποτε να αυξήσουμε κάπως την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας σημαντικός τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό είναι το να καταφύγουμε σε εναλλακτικές και ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Ποια συγκεκριμένα είδη ανανεώσιμης ενέργειας θα προωθήσετε στο εγγύς μέλλον με στοχοθετημένα μέτρα και σε ποια έκταση; Μπορείτε να μας δώσετε και σχετικά αριθμητικά στοιχεία;

 
  
MPphoto
 
 

  Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Υπάρχει ένας αριθμός στο σχέδιο του Επιτρόπου Piebalgs αναφορικά με αυτό, οπότε, σε αυτό το σημείο, δεν θα απαριθμούσα ποιες είναι οι προτεραιότητες ή όχι. Το ζήτημα του βιοκαυσίμου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει συζητηθεί στο Σώμα των Επιτρόπων και στο Συμβούλιο, όπως έχουν συζητηθεί και άλλοι τομείς, όπως η χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας. Αυτό που μπορώ να κάνω, δεδομένου ότι δεν είμαι ειδικός σε αυτό το θέμα, είναι να μεριμνήσω ώστε να υπάρξει γραπτή απάντηση από τον συνάδελφό μου, με περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το ζήτημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ερώτηση αριθ. 41 του Karl-Heinz Florenz (H-0639/06)

Θέμα: Κατάταξη του παθητικού καπνίσματος στις αιτίες που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο

Στο ψήφισμά του για το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για το περιβάλλον και την υγεία 2004-2010 της 23.2.06, το Κοινοβούλιο ενθαρρύνει την πρόθεση της Επιτροπής να κατατάξει το συντομότερο δυνατόν τον αιωρούμενο καπνό του τσιγάρου στις καρκινογόνους ουσίες της κατηγορίας 1. Στην άτυπη διαβούλευση για τις αντικαπνιστικές πολιτικές στην επικράτεια της ΕΕ, η οποία διεξάγεται υπό τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών (προθεσμία 14 Ιουνίου), δε γίνεται ωστόσο λόγος για κάτι τέτοιο.

Έχει λάβει μέτρα η Επιτροπή όσον αφορά το χαρακτηρισμό του παθητικού καπνίσματος ως αιτία που προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο; Εάν όχι, για ποιο λόγο;

Σκοπεύει η Επιτροπή να ακολουθήσει τη σύσταση της έκθεσης ASPECT και να κατατάξει το παθητικό κάπνισμα στην κατηγορία των καρκινογόνων ουσιών; Εάν όχι, για ποιο λόγο;

 
  
MPphoto
 
 

  Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Florenz, επειδή κάθε φορά που θέτει ερωτήματα σχετικά με αυτό το ζήτημα πραγματικά βοηθά τις πολιτικές μας.

Είναι αλήθεια ότι υπολογίζεται ότι το 25% όλων των καρκίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, οι κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Γερμανίας και οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν ήδη χαρακτηρίσει το παθητικό κάπνισμα ως καρκινογόνο για τον άνθρωπο. Όπως έχω πει στο Κοινοβούλιο σε πολλές περιστάσεις στο παρελθόν, η δράση προς μια Ευρώπη απαλλαγμένη από το κάπνισμα είναι μία από τις βασικές μου προτεραιότητες. Πριν από το τέλος του 2006, η Επιτροπή σκοπεύει να καταθέσει ένα έγγραφο σχετικά με περιβάλλοντα απαλλαγμένα από καπνό, που θα πραγματεύεται τον μελλοντικό τρόπο αντιμετώπισης του παθητικού καπνίσματος στην Ευρώπη.

Είναι αλήθεια ότι η ανεπίσημη διαβούλευση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών δεν ανέφερε τον χαρακτηρισμό του παθητικού καπνίσματος ως καρκινογόνου, καταρχάς επειδή είχε προπαρασκευαστικό και ανεπίσημο χαρακτήρα και προσπάθησε να εξασφαλίσει τη γνώμη επιλεγμένων παραγόντων. Ωστόσο, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στην άποψη του Κοινοβουλίου ότι θα ήταν σκόπιμος ο χαρακτηρισμός του παθητικού καπνίσματος ως καρκινογόνου.

Το πρόβλημα είναι νομικό και όχι πολιτικό, αφού συμφωνούμε. Υπάρχει ένα κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, οπότε θα ήθελα να καλύψω δύο πτυχές. Πρώτον, υπάρχει το πρόβλημα ότι η υπάρχουσα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ασχολείται με επικίνδυνα προϊόντα και ουσίες δεν καλύπτει το κάπνισμα αυτό καθαυτό, αλλά μόνο προϊόντα που διατίθενται στην αγορά. Συνεπώς, υπάρχει κενό στη νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, η προσέγγιση ήταν παρόμοια με τη νομοθεσία που ασχολείται με την προστασία από τις καρκινογόνες ουσίες στον χώρο εργασίας. Αυτά τα δύο νομοθετήματα, δυστυχώς, ισχύουν μόνο για ουσίες και παρασκευάσματα που διατίθενται στην αγορά. Στο πλαίσιο των σκοπών και των προθέσεων αυτών των νομοθετημάτων, το παθητικό κάπνισμα δεν θεωρείται προϊόν.

Έχουμε δύο προσεγγίσεις. Από τη μία πλευρά, στο έγγραφο διαβούλευσης που πρόκειται να θέσουμε προς συζήτηση σχετικά με το απαλλαγμένο από καπνό περιβάλλον, θα διασφαλίσουμε ότι αναφερόμαστε στον χαρακτηρισμό του παθητικού καπνίσματος ως καρκινογόνου – που έχουν κάνει η ΠΟΥ, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Φινλανδία, ώστε να δώσουμε τις σωστές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, καθώς στοιχεία και συστατικά του καπνού έχουν ήδη χαρακτηριστεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ως καρκινογόνες ουσίες –όπως το αρσενικό, το βουταδιένιο, το βενζόλιο, τα οξείδια του αζώτου και άλλα οξείδια– θα φροντίσουμε να κάνουμε αναφορά και σε αυτά επίσης. Επομένως, νομικά δεν μπορούμε να πούμε σε αυτό το σημείο ότι το παθητικό κάπνισμα είναι καρκινογόνο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι το παθητικό κάπνισμα περιέχει συστατικά και ουσίες που είναι καρκινογόνα. Νομίζω ότι το μήνυμα είναι αρκετά ισχυρό. Αυτό μπορούμε να κάνουμε στο άμεσο μέλλον.

Παρόλα αυτά, στο μεταξύ και μακροπρόθεσμα, ελπίζουμε να βρούμε τρόπους και να διερευνήσουμε τις πιθανότητες του πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή να τροποποιήσουμε την ευρωπαϊκή νομοθεσία εν προκειμένω, ώστε να έχουμε την πιθανότητα ταξινόμησης του παθητικού καπνίσματος ως καρκινογόνου. Αυτό μπορεί να γίνει ταυτόχρονα εξετάζοντας το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στη νομοθεσία μας. Υπάρχει επίσης μια εν εξελίξει συζήτηση σήμερα σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις καρκινογόνες ουσίες στον χώρο εργασίας, και ίσως πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να το συμπεριλάβουμε και αυτό. Αυτό θα ισχύσει στον χώρο εργασίας, αλλά θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα.

Συνοψίζοντας, θα παρουσιάσουμε κάθε πιθανή πτυχή στο έγγραφο που θα δημοσιευτεί σύντομα – πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, στο μεταξύ θα μελετήσουμε τρόπους βελτίωσης της υπάρχουσας νομοθεσίας μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε επίσης τη νομική αρμοδιότητα να χαρακτηρίσουμε το παθητικό κάπνισμα αυτό καθαυτό ως καρκινογόνο.

 
  
MPphoto
 
 

  Karl-Heinz Florenz (PPE-DE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, ασφαλώς καταλαβαίνετε ότι ενόψει του γεγονότος ότι στην Ευρώπη χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους 10 000 άνθρωποι εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, δεν είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με όσα είπατε.

Κατανοώ ασφαλώς ότι ο νόμος παρουσιάζει κενά, αν όμως κατάλαβα καλά, καθήκον σας είναι να καλύψετε τα κενά αυτά. Όταν αναλογίζομαι ότι στην εποχή της κρίσης της ΣΕΒ, με μια αμυδρή υποψία κινδύνου, φέραμε μέσα σε ένα με δύο χρόνια τα πάνω κάτω σε ολόκληρη την πολιτική της Ευρώπης για τα τρόφιμα, θεωρώ ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε πραγματικά σε αυτό το θέμα όπου υπάρχουν πραγματικά δεδομένα, συγκεκριμένα περίπου 10 000 θύματα ετησίως.

Σας ενημερώνουμε ότι η Ομάδα μου θα προσπαθήσει οπωσδήποτε να δρομολογήσει σχετική έκθεση πρωτοβουλίας για να σας υποστηρίξει.

 
  
MPphoto
 
 

  Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Συμφωνώ απολύτως. Θα μπορούσα επίσης να επισημάνω τα προβλήματα που αναφέρονται σε σημερινό δημοσίευμα, του βρετανικού Τύπου, αν δεν απατώμαι, τα οποία προκαλούνται στο αναπνευστικό σύστημα και στους πνεύμονες και τα αναπνευστικά προβλήματα που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα. Γνωρίζουμε ακόμη ότι προκαλεί καρδιακά προβλήματα.

Στόχος μας, όπως θα καταλάβετε από το έγγραφο που πρόκειται να υποβάλουμε, είναι η πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα αυτά τα επιχειρήματα συμβάλλουν στο να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επίτευξη του στόχου αυτού, αλλά στο μεταξύ θα εξετάσουμε ποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία μας, προκειμένου να προχωρήσουμε μόνοι μας στην κατάταξη. Τα κράτη μέλη είναι σε θέση να το πράξουν, εξίσου και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, οπότε δεν βλέπω γιατί να μην είναι σε θέση να το πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE). – (EN) Κύριε Επίτροπε, διερωτώμαι εάν διαβάσατε στον Τύπο αυτής της εβδομάδας –στον βρετανικό Τύπο ασφαλώς– δημοσιεύματα για το σχέδιο ενός γερμανού επιχειρηματία να εκτελεί πτήσεις από την Ευρώπη προς την Ασία στις οποίες θα επιτρέπεται το κάπνισμα.

Πρώτον, καταδικάζει ο Επίτροπος το σχέδιο αυτό και, δεύτερον, μπορεί η Επιτροπή να κάνει κάτι για να εμποδίσει νομικά την υλοποίησή του;

 
  
MPphoto
 
 

  Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Φοβάμαι πως όχι. Δεν ξέρω ποιος θα ήθελε να πετάξει υπό τέτοιες συνθήκες. Έκανα ο ίδιος μια μικρή δημοσκόπηση. Ρώτησα καπνιστές αν θα πετούσαν σε ένα αεροπλάνο γεμάτο από καπνό και απάντησαν πως «όχι».

Όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχει κοινοτική νομοθεσία που να απαγορεύει το κάπνισμα στα αεροπλάνα. Τα κράτη μέλη αποφασίζουν σχετικά με αυτό. Επομένως, θα παραμείνει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Δεδομένων των πρόσφατων μηνυμάτων από τη Γερμανία σχετικά με την προαγωγή της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος, ευελπιστώ ότι θα εξετάσουν το ζήτημα αυτό και ότι θα τεθεί σε ισχύ ειδική νομοθεσία το 2007.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Seeber (PPE-DE). – (DE) Μολονότι κανείς από μας δεν θέλει να ζούμε σε έναν κόσμο όπου απαγορεύονται τα πάντα, πιστεύω ωστόσο ότι το κάπνισμα και ιδίως το παθητικό κάπνισμα είναι ένα φαινόμενο όπου εμείς βλάπτουμε άλλους με τις ενέργειές μας. Τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία και εστιατόρια δεσμεύτηκαν βέβαια να χαρακτηρίσουν ορισμένο τμήμα του χώρου τους ως χώρο μη καπνιστών, αυτό όμως δεν είναι παρά μία εθελούσια δέσμευση. Μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο της θέσπισης ενός ευρωπαϊκού κανονισμού σύμφωνα με τον οποίον ορισμένοι χώροι θα πρέπει να μην έχουν καπνό και αυτό να ελέγχεται, αφού οι σχετικοί έλεγχοι διαφέρουν στα κράτη μέλη ως προς την αποτελεσματικότητα;

 
  
MPphoto
 
 

  Μάρκος Κυπριανού, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε τις απόψεις μου επ’ αυτού του ζητήματος, αλλά δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα της διαδικασίας διαβούλευσης που θα ξεκινήσει πολύ σύντομα σχετικά με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος. Βάσει αυτού του αποτελέσματος, θα εξετάσουμε ποια θα είναι τα επόμενα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα κράτη μέλη, το ένα μετά το άλλο, εισάγουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Η Λιθουανία και η Σλοβενία πρόσφατα έλαβαν ανάλογες αποφάσεις, και η Γερμανία προτίθεται εξίσου να το πράξει στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κοινότητα συνολικά, η Επιτροπή θα αναμείνει το αποτέλεσμα της διαδικασίας διαβούλευσης προτού αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει. Όπως είπα στην ακρόασή μου ενώπιον των επιτροπών του Κοινοβουλίου, στόχος μου είναι η οικοδόμηση μιας Ευρώπης απαλλαγμένης από το κάπνισμα και η προστασία όλων των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα, και όχι μόνον σε ορισμένα κράτη μέλη.

Κατά την προσωπική μου άποψη, ο διαχωρισμός απλώς των καπνιστών από τους μη καπνιστές δεν είναι αρκετός και δεν προσφέρει επαρκή προστασία. Εάν πράγματι θέλουμε να επιτύχουμε οφέλη για όλους, πρέπει να στηρίξουμε την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος. Παρόλα αυτά, αναμένω τη συμβολή του Κοινοβουλίου στη διαδικασία διαβούλευσης.

 
  
  

Δεύτερο Μέρος

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος .

Ερώτηση αριθ. 42 της Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (H-0599/06)

Θέμα: Μέτρα βιωσιμότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Το 2005 υπήρξαν 140,000 εταιρικές αφερεγγυότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15 με αποτέλεσμα να απειληθούν 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα σημειώθηκε σημαντική αύξηση 54,55% των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση σε σχέση με το 2004. Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα αυτά, ποια είναι τα άμεσα μέτρα για τη σωτηρία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, καταρχάς θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι η Επιτροπή δεν έχει άμεση αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τον τομέα της νομοθεσίας των πτωχεύσεων. Εφόσον όμως ο εν λόγω τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η Επιτροπή προσπαθεί να διαδραματίσει εδώ διαμεσολαβητικό ρόλο.

Φροντίσαμε να διαδοθούν δοκιμασμένες και ελεγμένες διαδικασίες και ενθαρρύναμε τα κράτη μέλη να τις καθιερώσουν. Κατά την άποψη της Επιτροπής το επίκεντρο του έργου της συνίσταται στην αποτροπή των περιπτώσεων αφερεγγυότητας και στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων και όχι των εκκαθαρίσεων επιχειρήσεων. Προσπαθούμε να επιτύχουμε πιο φιλικές διατάξεις για τις επιχειρήσεις για αφερεγγυότητα που δεν οφείλεται σε απάτη και, τέλος, ασχολούμαστε με το θέμα της υποστήριξης του νέου ξεκινήματος, δηλαδή της δεύτερης ευκαιρίας.

Στον ευρωπαϊκό χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις επισημαίνεται το γεγονός ότι μερικές περιπτώσεις αφερεγγυότητας είναι δυνατόν να εμφανιστούν και παρά τις υπεύθυνες πρωτοβουλίες και την ανάληψη επιχειρηματικού κινδύνου. Ως εκ τούτου, απαιτείται αναθεώρηση των εθνικών νομοθεσιών για την αφερεγγυότητα, κατά την οποία θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδεδειγμένες βέλτιστες πρακτικές. Ως προς αυτό έχουν γίνει διάφορα βήματα. Στις αρχές του 2001 έγινε στο Noordwijk ένα σεμινάριο για την αποτυχία επιχειρήσεων. Τα σημαντικότερα θέματά του ήταν η βελτίωση της νομοθεσίας περί πτωχεύσεων και η πρόληψη της αφερεγγυότητας. Στα μέσα του 2002 δημοσιεύθηκε η μελέτη «Bankruptcy and a Fresh Start» με μία συλλογή στοιχείων για τις νομικές και κοινωνικές συνέπειες της αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων.

Η έρευνα αυτή αποτέλεσε τη βάση για το σχέδιο βέλτιστης διαδικασίας της Επιτροπής «Αναδιάρθρωση, πτώχευση και νέο ξεκίνημα» του 2003, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονταν δύο βασικά θέματα: σε ποιον βαθμό το εθνικό δίκαιο περί αφερεγγυότητας αποτελεί εμπόδιο για την επιβίωση μιας επιχείρησης και για ένα νέο ξεκίνημα; Ποια επίδραση έχει στις πιθανότητες επιτυχίας ενός νέου ξεκινήματος των επιχειρήσεων που απέτυχαν και στο επιχειρηματικό πνεύμα γενικότερα το ψεγάδι της αποτυχίας;

Τα αποτελέσματα αυτού του σχεδίου παρουσιάστηκαν σε μία έκθεση που είχε ως στόχο να υποστηρίξει την τάση της ευρωπαϊκής πολιτικής να τροποποιήσει το νομικό πλαίσιο της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας. Οι σημαντικότερες συστάσεις και στοιχεία αναφοράς κυμαίνονταν από την έμφαση στη χρησιμότητα εξωτερικών συμβούλων για την πρόληψη της αφερεγγυότητας και τη σημασία που έχει η επικαιροποιημένη και αξιόπιστη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας για την προώθηση των διακανονισμών και των μέτρων αναδιάρθρωσης ως τη σημασία που έχει η σαφής διάκριση μεταξύ της πτώχευσης με ή χωρίς δόλο, ενώ η έκθεση περιγράφει και τις διάφορες σχετικές νομικές συνέπειες. Η έκθεση αυτή συμβάλλει πραγματικά στην ενίσχυση των πανευρωπαϊκών προσπαθειών για μεταρρύθμιση του δικαίου περί αφερεγγυότητας.

Ως αντίδραση σε ορισμένες γνωμοδοτήσεις για την Πράσινη Βίβλο «Επιχειρηματικό πνεύμα στην Ευρώπη», η Επιτροπή επέκτεινε το 2004 το σχέδιο δράσης για την επιχειρηματική πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνοντας μία δράση προτεραιότητας για την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων με τρεις ειδικούς στόχους:

Πρώτον, να παρακινηθούν τα κράτη μέλη στην εφαρμογή των συστάσεων της τελικής έκθεσης της ομάδας εμπειρογνωμόνων «Αναδιάρθρωση, πτώχευση και νέο ξεκίνημα». Δεύτερον, να βελτιωθεί η κατανόηση της επιχειρηματικής αποτυχίας και τρίτον, να προωθηθούν προληπτικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν.

Αυτό το διάστημα, η Επιτροπή αναπτύσσει σε σχέση με τους στόχους 2 και 3, στο πλαίσιο του πολυετούς έργου «Το στίγμα της αποτυχίας και μέσα έγκαιρης προειδοποίησης», ένα σύστημα πληροφοριών, καθώς και τεστ αυτοαξιολόγησης για επιχειρήσεις με σκοπό την έγκαιρη αναγνώριση παραγόντων που συνιστούν επιχειρηματικό κίνδυνο, όταν οι προοπτικές για βοήθεια είναι ακόμα καλές.

Στις 28 Μαρτίου 2006, η Επιτροπή διοργάνωσε στις Βρυξέλλες διάσκεψη με θέμα «Αφερεγγυότητα και νέο ξεκίνημα», η οποία ασχολήθηκε με τις μεθόδους για την πρόληψη της αφερεγγυότητας, με την αντιμετώπιση του στίγματος της αποτυχίας μιας επιχείρησης, καθώς και με την προώθηση του νέου ξεκινήματος σε περίπτωση αφερεγγυότητας χωρίς δόλο.

Υπάρχουν θετικά δείγματα για την εφαρμογή αυτών των προτεραιοτήτων σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα που παρουσίασε περίπου το ένα τρίτο των κρατών μελών στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας για το 2005 –μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα– περιλαμβάνουν και σχέδια μεταρρύθμισης του εθνικού δικαίου περί πτωχεύσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (PPE-DE). – Κυρία Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την πλήρη απάντηση και για τις λεπτομέρειες της δράσης της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ήθελα να ρωτήσω αν οι διεθνείς υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντελούν στην αφερεγγυότητα και στην ξαφνική αποτυχία των επιχειρηματιών.

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Όπως ήδη είπα, δεν διαθέτουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρμοδιότητα για το θέμα αυτό, άρα δεν μπορούμε ούτε να εκδώσουμε νομοθεσία, ούτε και να δραστηριοποιηθούμε σε διεθνές πλαίσιο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό που σας περιέγραψα: να φροντίσουμε να δημιουργηθούν καλύτεροι νομικοί όροι πλαίσιο με τη βοήθεια της συνεργασίας, του συντονισμού και της ανταλλαγής εμπειριών στα κράτη μέλη. Όπως σας είπα, αυτό συνέβη ήδη σε ορισμένες χώρες, ενώ άλλες βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία της εφαρμογής και σε κάποιες από αυτές η κατάσταση δεν είναι ακόμα ικανοποιητική.

Μπορώ σήμερα να σας πω ότι θα δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα κατά την προετοιμασία της επόμενης ετήσιας έκθεσης για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και θα αναφερθούμε ιδίως σε εκείνες τις χώρες όπου η νομοθεσία για την αφερεγγυότητα εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

 
  
MPphoto
 
 

  Alexander Stubb (PPE-DE). – (ΕΝ) Θα αρχίσω εκφράζοντας τον θαυμασμό μου για την ικανότητα της Επιτροπής να απαντά σε λεπτομερείς και δύσκολες ερωτήσεις για τις ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι να ελευθερώσουμε τις αγορές και, συγκεκριμένα, να εφαρμόσουμε τις τέσσερις βασικές ελευθερίες που ήδη υπάρχουν. Το ερώτημά μου είναι: μπορείτε να μας εγγυηθείτε σήμερα ότι θα αντισταθείτε στις πιέσεις που ασκούνται από πολλές συνδικαλιστικές ενώσεις, κυρίως γερμανικές, για περαιτέρω ελαστικοποίηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες, που αποτέλεσε το αντικείμενο ενός τόσο καλού συμβιβασμού μεταξύ του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Αν και δυσκολεύομαι βέβαια να διακρίνω τη σχέση μεταξύ της ερώτησης του αξιότιμου βουλευτή και του προβλήματος της νομοθεσίας για την αφερεγγυότητα, για το οποίο συζητάμε, ωστόσο είμαι σε θέση να απαντήσω στην ερώτηση. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί για να ψηφιστεί η οδηγία για τις υπηρεσίες με τη μορφή που αντιστοιχεί στον συμβιβασμό που επιτεύχθηκε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 
  
MPphoto
 
 

  Paul Rübig (PPE-DE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, σε περίπτωση πτώχευσης μεγάλων επιχειρήσεων, συχνά συμβαίνει να μην πληρώνονται οι λογαριασμοί πολλών μικρών επιχειρήσεων. Θεωρείτε δυνατό να προσφέρει σε τέτοιες περιπτώσεις το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων –τουλάχιστον για ένα ορισμένο διάστημα– μια εγγύηση πληρωμής ή να διαθέσει ένα δάνειο αντικατάστασης κεφαλαίου;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Καταλαβαίνετε βέβαια ότι το ερώτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί, γιατί η απάντησή μου θα αποτελούσε δέσμευση εξ ονόματος ιδρυμάτων για τα οποία δεν είμαι άμεσα υπεύθυνος. Επιτρέψτε μου να πω κάπως γενικότερα το εξής: πιστεύω πραγματικά ότι τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για την άμβλυνση των συνεπειών της αιφνίδιας διαρθρωτικής αλλαγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε τέτοιες περιπτώσεις. Θεωρώ επομένως δυνατή την ύπαρξη δημιουργικών χρηματοοικονομικών μέσων σε μεμονωμένες περιπτώσεις, αυτό όμως πρέπει να εξετάζεται πραγματικά κατά περίπτωση.

Το πρόβλημα είναι και εδώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή νομοθεσία με τους σημερινούς όρους πλαίσιο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος .

Ερώτηση αριθ. 43 του Jan Andersson (H-0626/06)

Θέμα: Βιομηχανική πολιτική

Μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική είναι αναμφίβολα ευπρόσδεκτη. Στην σημερινή της όμως έκφανση είναι υπερβολικά εστιασμένη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής ικανότητας. Η ανταγωνιστική ικανότητα είναι φυσικά σημαντική για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, θα ήταν όμως ευκταίο να είχε δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην πτυχή της πολιτικής απασχόλησης.

Με ποιο τρόπο σκοπεύει η Επιτροπή να συμπεριλάβει την πολιτική απασχόλησης στην ολοκληρωμένη βιομηχανική πολιτική;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αποτελεί καθοριστική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την απασχόληση σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Οι προτάσεις που υπέβαλε η Επιτροπή για μια σύγχρονη βιομηχανική πολιτική έχουν συγκεκριμένα ως στόχο όχι μόνο να αξιοποιήσουν πλήρως το απασχολησιακό δυναμικό της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αλλά και να το διευρύνουν περαιτέρω.

Επομένως, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της πολιτικής για την απασχόληση και της βιομηχανικής πολιτικής. Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας γιατί μου δίνει την ευκαιρία να διασαφηνίσω ότι η βιομηχανική πολιτική την οποία προωθώ, όπως και η Επιτροπή, δεν είναι μία βιομηχανική πολιτική που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της «μετοχικής αξίας», αλλά αντιθέτως μία βιομηχανική πολιτική που επιζητεί να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα υψηλής ποιότητας θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Ο κύριος στόχος της πολιτικής που εκπροσωπώ είναι να προσφέρει στους ανθρώπους επαρκή αριθμό θέσεων εργασίας με καλή ποιότητα. Σε αντίθεση με την άποψη που επικρατούσε παλαιότερα στην Ευρώπη, σήμερα είμαστε πεπεισμένοι περισσότερο από ποτέ ότι δεν πρόκειται να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο αν δεν υπάρχει στην Ευρώπη μία ισχυρή βιομηχανική βάση, δηλαδή αν δεν υπάρχει μία ισχυρή, πολύ αποδοτική και ανταγωνιστική βιομηχανία.

Θα ήθελα επίσης να σας επισημάνω μερικές ακόμα πτυχές της πολιτικής μας που αφορούν ειδικά το θέμα της σύνδεσης της βιομηχανικής πολιτικής με την πολιτική για την απασχόληση. Αναφέρω εδώ ιδίως το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την προσαρμογή στην παγκοσμιοποίηση που συστάθηκε μετά από πρόταση της Επιτροπής. Οι πόροι που διατίθενται στο ταμείο αυτό προορίζονται πρωτίστως για την υποστήριξη εργαζομένων που πλήττονται από τις γρήγορες διαρθρωτικές αλλαγές να εξειδικευτούν περαιτέρω ή να βρουν νέες θέσεις εργασίας.

Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αυτό το διάστημα η Επιτροπή επεξεργάζεται μια πολιτική που στοχεύει στην εξάλειψη του ελλείμματος εξειδίκευσης στην Ευρώπη, στην αναβάθμιση του περιεχομένου των θέσεων εργασίας και στη βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης σε πολλούς κλάδους. Αναφέρω ιδίως την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, την παραγωγή μηχανημάτων, την κλωστοϋφαντουργία και τη βιομηχανία δέρματος και διάφορους κλάδους της παραγωγής πρώτων υλών και της κατασκευαστικής βιομηχανίας.

Πέρα από αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των εργασιακών σχέσεων και δίνει μεγάλη έμφαση στην υποστήριξη της κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Και πάλι, η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να πω ξεκάθαρα προς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ότι ποτέ δεν μπορεί ο μοναδικός στόχος των επιχειρήσεων να είναι τα μεγάλα κέρδη, αντίθετα, μία ευρωπαϊκή επιχείρηση έχει πάντα ένα κοινωνικό καθήκον να εκπληρώσει. Έχει ευθύνη προς την κοινωνία, και η ευθύνη αυτή αφορά πρωτίστως τις θέσεις εργασίας που προσφέρει.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το να αντιμετωπίζουμε τη βιομηχανική μας πολιτική ξεχωριστά από την πολιτική για την απασχόληση θα ήταν ένας τεχνητός διαχωρισμός. Αυτό θα μπορούσε ίσως να συνοψιστεί σε μία μόνο πρόταση: η σύγχρονη βιομηχανική πολιτική στην Ευρώπη είναι μια πολύ ουσιαστική και απολύτως απαραίτητη συμβολή στη βελτίωση των ευκαιριών απασχόλησης.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Andersson (PSE). – (SV) Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας, η οποία θεωρώ ότι είναι άρτια. Ούτε εγώ εντοπίζω οποιαδήποτε ασυμβατότητα μεταξύ της πολιτικής ανταγωνισμού και της πολιτικής απασχόλησης. Απλώς πιστεύω ότι μελλοντικά θα πρέπει πιθανώς να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πολιτική απασχόλησης. Είναι σημαντικό να διαθέτουμε μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική στην Ευρώπη, εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ευκαιρίες απασχόλησης. Δεδομένων των δημογραφικών εξελίξεων, είναι επίσης σημαντικό, ωστόσο, οι ευκαιρίες απασχόλησης στον κλάδο αυτόν να είναι υψηλής ποιότητας και να εστιάσουμε σε τομείς όπως η ανάπτυξη δεξιοτήτων, ώστε οι νέοι να βρίσκουν ελκυστικό το ενδεχόμενο απασχόλησης στον τομέα της βιομηχανίας. Λαμβάνοντας υπόψη την παράμετρο του ανταγωνισμού, δεν πρέπει να δυσχερανθεί η προσέλκυση νέων εργαζομένων. Είναι πολύ σημαντικό να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, δεδομένων των δημογραφικών τάσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Ασφαλώς δεν μπορώ παρά να πω στον αξιότιμο βουλευτή ότι συμφωνούμε απόλυτα. Ακριβώς αυτό προσπαθεί να κάνει η Επιτροπή. Από το ερώτημά του συμπεραίνω σαφώς ότι υπάρχει ανάγκη μεγαλύτερης ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Μου φαίνεται πως ίσως να μην είναι τελικά γνωστό παντού στην Ευρώπη το ουσιαστικό περιεχόμενο της στρατηγικής μας. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η βασική στρατηγική αυτής της Επιτροπής είναι μια στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτός είναι ο βασικός στόχος και η βασική πρόθεση. Η βιομηχανική πολιτική είναι ένα μέσον ανάμεσα σε πολλά άλλα που έχουμε στη διάθεσή μας και που χρησιμοποιούμε για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

 
  
MPphoto
 
 

  Philip Bushill-Matthews (PPE-DE). – (EN) Άκουσα με χαρά τις απαντήσεις του Επιτρόπου, αλλά θα ήθελα επίσης να ρωτήσω εάν θα συμφωνούσε ότι περισσότερη ευελιξία, ιδίως στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, θα ωφελούσε τόσο την απασχόληση όσο και την ανταγωνιστικότητα, και εάν θα αναλάμβανε προσωπικά να προωθήσει την άποψη αυτή;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Όπως θα γνωρίζετε, δεν είμαι ο καθ’ ύλην αρμόδιος και δεν θα ήθελα επ’ ουδενί να παρέμβω στους τομείς αρμοδιότητας των συναδέλφων μου, όπως ακριβώς και εκείνοι δεν επεμβαίνουν σε ζητήματα που εμπίπτουν στη δική μου αρμοδιότητα. Γι’ αυτό μπορώ μόνο να απαντήσω, και με κάθε επιφύλαξη, ότι σε όλα τα έγγραφα της Επιτροπής που ασχολούνται με την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη επισημαίνεται πάντοτε το γεγονός ότι οι αγορές εργασίας είναι υπερβολικά άκαμπτες, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένα κράτη μέλη, ότι χαρακτηρίζονται από υπερβολική έλλειψη ευελιξίας και ότι περισσότερη ευελιξία στις αγορές εργασίας –που ωστόσο πρέπει να ορίζεται πάντα επακριβώς κατά περίπτωση– θα οδηγούσε πραγματικά σε περισσότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, σε μεγαλύτερη προθυμία ανάληψης κινδύνου και τελικά σε περισσότερες θέσεις εργασίας.

Επομένως, καταρχήν μπορώ να απαντήσω καταφατικά στην ερώτησή σας. Τον 21ο αιώνα, οι πιο ευέλικτες αγορές εργασίας είναι ένα αναγκαίο μέρος της αντίδρασης στα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Seeber (PPE-DE). – (DE) Αν εξετάσει κανείς σήμερα τις στατιστικές για την απασχόληση, διαπιστώνει ξεκάθαρα ότι σε όλα τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη, ο πρώτος και ο δεύτερος τομέας, δηλαδή η γεωργία και η βιομηχανία, καθώς και ο τομέας των υπηρεσιών, πλήττονται σοβαρά.

Θεωρώ ότι το μέλλον ανήκει στον τομέα των υπηρεσιών και εφόσον η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι ασκεί στρατηγική υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης, δεν θα ήταν πιο εύλογο να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον τομέα αυτόν;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Θα μπορούσαμε τώρα να ξεκινήσουμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση επ’ αυτού, όμως η απάντησή μου είναι ένα ξεκάθαρο «όχι». Ίσως να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι μπορώ να δώσω μια τόσο ξεκάθαρη απάντηση. Είναι θεμελιώδες σφάλμα να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ασκεί μια πολιτική στην οποία θα ευνοείται ο τομέας των υπηρεσιών συγκριτικά με τον κατασκευαστικό τομέα. Στην πραγματικότητα, ο τομέας των υπηρεσιών δεν μπορεί να αναπτυχθεί καθόλου αν δεν υπάρχει ισχυρή βιομηχανία –μια ισχυρή κατασκευαστική βιομηχανία– που θα είναι ο αποδέκτης των υπηρεσιών.

Αν εξετάσουμε την οικονομική πραγματικότητα στα κράτη μέλη με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τον τομέα των υπηρεσιών, θα διαπιστώσουμε ότι πρόκειται κυρίως για δραστηριότητες που ανατέθηκαν στον τομέα των υπηρεσιών από τη βιομηχανία, ενώ ως προς το περιεχόμενο είναι ακριβώς οι ίδιες που ήταν και προηγουμένως. Συνεπώς, η άποψη που εκπροσωπούμε είναι ότι χωρίς μια ισχυρή και αποδοτική βιομηχανική βάση δεν θα είναι δυνατή η επέκταση του τομέα των υπηρεσιών που είναι απαραίτητη για να λυθεί μόνο με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα της απασχόλησης. Πιστεύω ότι αυτές τις δύο πτυχές πρέπει να τις βλέπουμε σε στενή συνάρτηση μεταξύ τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος .

Ερώτηση αριθ. 44 του Seán Ó Neachtain (H-0638/06)

Θέμα: Περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε δήλωση, στην οποία θα απαριθμούνται τα διάφορα μέτρα που έχει θεσπίσει κατά τα έτη 2005 και 2006 μέχρι σήμερα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Κυρία Πρόεδρε, πρέπει να παραδεχτώ ότι με αυτήν την ερώτηση έχω το πρόβλημα ότι ο αριθμός των πρόσφατων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Επιτροπή για το θέμα είναι τόσο μεγάλος, ώστε θα χρειαζόμουν πολύ χρόνο για να σας πω όλα όσα κάνουμε επί του παρόντος. Γι’ αυτό θα σας τα παρουσιάσω τώρα συνοπτικά, βοηθώντας έτσι και την κ. Πρόεδρο να εξοικονομήσει χρόνο.

Η κατάργηση της γραφειοκρατίας και η μείωση των διοικητικών δαπανών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων και με τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας μας, είναι ένα από τα μεγάλα πολιτικά σχέδια αυτής της Επιτροπής. Αυτό πρεσβεύει η παρούσα Επιτροπή.

Επιτύχαμε μια πραγματική αλλαγή παραδειγματικών σχέσεων. Αυτό το διάστημα εξετάζουμε συστηματικά ολόκληρο το ευρωπαϊκό δίκαιο –και εννοώ κυριολεκτικά νόμο-νόμο και διάταξη-διάταξη– για να δούμε αν μπορεί να απλουστευθεί, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αν περιλαμβάνει απαιτήσεις που δημιουργούν εμπόδια στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η Επιτροπή έφερε –όπως το Κοινοβούλιο γνωρίζει– την πολιτική για τις ΜΜΕ στη θέση που της αξίζει, δηλαδή στο επίκεντρο της οικονομικής μας σκέψης, γιατί εκείνες είναι η κινητήρια δύναμη στην Ευρώπη, και όχι οι μεγάλες επιχειρήσεις, και αυτό που χρειάζονται είναι περισσότερη ελευθερία, περισσότερη ιδία ευθύνη. Χρειάζονται έναν περιβάλλον στο οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν.

Είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι το πρόγραμμα «Περιορισμός της γραφειοκρατίας και βελτίωση της νομοθεσίας» αποτελεί οριζόντιο έργο ολόκληρης της Επιτροπής, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι Γενικές Διευθύνσεις και το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση του ρόλου των ΜΜΕ και την ενθάρρυνση περισσότερων ανθρώπων στην Ευρώπη να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, να αναλάβουν οι ίδιοι τον κίνδυνο, και να προσφέρουν έτσι θέσεις εργασίας σε άλλους ανθρώπους.

Κυρία Πρόεδρε, για λόγους χρόνου θα ήθελα να προτείνω να τεθεί στη διάθεση του αξιότιμου βουλευτή η αναλυτική εκδοχή της απάντησής μου, όπου θα παρουσιάζονται λεπτομερώς όλες αυτές οι πρωτοβουλίες, είμαι δε επίσης διατεθειμένος να δώσω οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία χρειαστεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Seán Ó Neachtain (UEN). – (EN) Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίτροπο για την απάντησή του και, παρόλο που είπε ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση όλων των μέτρων, εξακολουθώ να βρίσκω ενθαρρυντική την απάντησή του.

Κύριε Επίτροπε, δεν αληθεύει ότι απέχουμε πολύ από την επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας και ότι εξακολουθούμε να παρουσιάζουμε καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων που απαιτούνται για τον συντονισμό και την πρόοδο των ΜΜΕ βάσει εκείνων των στόχων της ατζέντας της Λισαβόνας που θέσαμε αρχικά;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Σήμερα δεν θα το υποστήριζα πλέον αυτό τόσο κατηγορηματικά. Πέρυσι θα έλεγα ακριβώς το ίδιο με τον αξιότιμο βουλευτή. Γνωρίζετε όμως ότι στο μεταξύ έγινε πλήρης αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας –της στρατηγικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση, για την οποία μίλησα προ ολίγου– που είχε εγκριθεί την περασμένη άνοιξη. Χωρίς να θέλω να προτρέξω της έκθεσης που θα παρουσιάσει στο τέλος του χρόνου η Επιτροπή, νομίζω πως μπορώ να πω το εξής: βλέπουμε πραγματικά κάποιες πρώτες θετικές επιδράσεις. Αυτές είναι ορατές στις πολιτικές των κρατών μελών, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Δεν ξέρω αν είχατε την ίδια αίσθηση με εμένα όταν διαβάσατε σήμερα τις εφημερίδες. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που διαβάσαμε πως η αύξηση της παραγωγής στην Ευρώπη και η οικονομική ανάπτυξη γενικότερα ξεπέρασε εκείνη της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Τώρα αναπτυσσόμαστε πάλι ταχύτερα από τους αμερικανούς και ιάπωνες ανταγωνιστές μας. Αυτό σημαίνει πως το χάσμα αρχίζει να κλείνει και ελπίζω ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

Είναι ένας πρώτος δείκτης, που ωστόσο με γεμίζει αισιοδοξία και μου δείχνει πως βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση.

 
  
MPphoto
 
 

  James Hugh Allister (NI). – (ΕΝ) Κύριε Επίτροπε, χωρίς να θέλω να φανώ αγενής, δεν αληθεύει ότι το ιστορικό της Επιτροπής στη μείωση της γραφειοκρατίας περιλαμβάνει πάρα πολλές υποσχέσεις αλλά πολύ λίγα αποτελέσματα; Έχει μάλιστα σημασία ότι, παρότι μας υπόσχεστε τη γραπτή αναφορά ορισμένων παραδειγμάτων, δεν κατορθώσατε σήμερα στην επί της ουσίας απάντησή σας να παραθέσετε ούτε ένα παράδειγμα ρεαλιστικής μείωσης της γραφειοκρατίας. Η εμπειρία στην εκλογική μου περιφέρεια δείχνει ότι οι επιχειρήσεις δεν διακρίνουν κανένα σημάδι μείωσής της. Αντίθετα, οι επιβαρύνσεις τους αυξάνονται ολοένα και περισσότερο με σοβαρές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητά τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Λυπάμαι, αλλά είμαι υποχρεωμένος να διαφωνήσω με τον αξιότιμο βουλευτή. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει.

Μέσα στο σχετικά σύντομο διάστημα που υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία, επιτύχαμε περισσότερα από όσα είχα ποτέ φανταστεί. Πρώτον, όπως γνωρίζει ο αξιότιμος βουλευτής, επιτύχαμε σε ένα πρώτο βήμα να αποσύρουμε όλη τη νομοθεσία που εκκρεμούσε χωρίς να την αντικαταστήσουμε. Δεύτερον, αλλάξαμε εντελώς τις νομοθετικές μεθόδους, καθιερώσαμε την υποχρεωτική και πλήρη αξιολόγηση του αντικτύπου, και αυτό από μόνο του ασφαλώς αποτελεί ήδη σημαντική βελτίωση της ποιότητας της τρέχουσας νομοθεσίας. Αυτό το διαπιστώνετε βέβαια εδώ στο Σώμα όταν εξετάζετε τις προτάσεις που υποβάλλει η Επιτροπή.

Τρίτον, το πρόγραμμα απλούστευσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι εδώ η Επιτροπή προχωρεί κάπως πιο γρήγορα από τα άλλα θεσμικά όργανα. Η κριτική είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη, θα την άντεχα όμως ακόμα πιο εύκολα αν το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο αποφάσιζαν για τις προτάσεις απλούστευσης που έχει ήδη παρουσιάσει η Επιτροπή στα άλλα θεσμικά όργανα τόσο γρήγορα όσο τις παρουσιάζει η Επιτροπή.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE). – (EN) Θα συμφωνούσε ο Επίτροπος ότι τα ένθερμα λόγια του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ήταν περισσότερο αξιόπιστα εάν τα ίδια τα ερευνητικά κονδύλιά μας δεν έκαναν διακρίσεις σε βάρος των μικρών εταιρειών; Γνωρίζω την περίπτωση δύο εταιρειών –μίας μεγάλης και μίας μικρής– που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα, όπου η μεγάλη εταιρεία υποβάλλεται σε έλεγχο στο τέλος του προγράμματος και λαμβάνει τις επιδοτήσεις της προκαταβολικά, ενώ η μικρή εταιρεία πρέπει να διενεργεί ετήσιο έλεγχο, με δικά της έξοδα, και λαμβάνει τα χρήματά της καθυστερημένα. Δεν δέχεται ο Επίτροπος ότι οι προτεραιότητές μας θα έπρεπε να είναι αντίστροφες;

 
  
MPphoto
 
 

  Günter Verheugen, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (DE) Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση αυτή χωρίς να γνωρίζω τη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα παρακαλούσα τον αξιότιμο βουλευτή να θέσει στη διάθεσή μου ή στη διάθεση του αρμοδίου συναδέλφου –γιατί δεν ξέρω σε ποιον τομέα αρμοδιοτήτων εμπίπτει αυτό που συνέβη– τα σχετικά στοιχεία και μετά θα εξεταστεί το θέμα. Πάντως, δεν υπάρχει καμία πολιτική της Επιτροπής που κάνει διάκριση σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει.

Οι απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την υποβολή προσφορών για συμβάσεις και έργα είναι σαφώς λιγότερες από τις απαιτήσεις που ισχύουν για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ΜΜΕ μπορούν επίσης να λάβουν μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό που αναφέρει ο αξιότιμος βουλευτής ως πρακτικό παράδειγμα με εκπλήσσει. Δεν μπορεί να αποτελεί τον κανόνα, αλλά μεμονωμένη περίπτωση την οποία ευχαρίστως θα εξετάσω. Τον παρακαλώ να μας διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ερώτηση αριθ. 45 θα απαντηθεί γραπτώς.

Ερώτηση αριθ. 46 του Paulo Casaca (H-0597/06)

Θέμα: Στοιχεία σχετικά με το εαρινό κυνήγι στη Μάλτα

Από την προσχώρηση της Μάλτας στην ΕΕ, το 2004, χιλιάδες Ευρωπαίων πολιτών έχουν εξοργιστεί από την απόφαση της Κυβέρνησης της Μάλτας να επιτρέψει το κυνήγι την περίοδο της άνοιξης. Μέλη του ΕΚ ασκούν πιέσεις από τότε στην Επιτροπή για την απαγόρευση του εαρινού κυνηγιού στη Μάλτα, εφόσον η παρέκκλιση δεν είναι συμβατή με την Οδηγία της ΕΕ για τα πτηνά (79/409/ΕΟΚ(1)). Απαντώντας στην ερώτηση Ε-1318/06, τον Ιούνιο 2006, η Επιτροπή αναφέρει ότι διατηρεί αμφιβολίες για το επιχείρημα της Μάλτας ότι οι δυνατότητες για κυνήγι την περίοδο του φθινοπώρου ήταν ελάχιστες και, συνεπώς, η παρέκκλιση για την εαρινή περίοδο ήταν αιτιολογημένη. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή προέτρεψε τις αρχές της Μάλτας να παρουσιάσουν πρόσθετα στατιστικά στοιχεία για να αιτιολογήσουν τον ισχυρισμό τους.

Μπορεί η Επιτροπή να αναφέρει αν έλαβε (ικανοποιητικά) στοιχεία μέχρι στιγμής και, αν όχι, πότε επιτέλους σκοπεύει η Επιτροπή να αποφασίσει για τη συμβατότητα της παρέκκλισης της Μάλτας σχετικά με το εαρινό κυνήγι στη Μάλτα, ούτως ώστε να λήξει η υπόθεση;

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. Η οδηγία για τα πτηνά απαγορεύει γενικά το εαρινό κυνήγι. Το επιτρέπει μόνο όταν υφίστανται ορισμένες προϋποθέσεις η κυριότερη από τις οποίες είναι να μην υπάρχουν εναλλακτικές ικανοποιητικές λύσεις.

Μέχρι τώρα, διάφορα κράτη μέλη τα οποία ζήτησαν αυτού του είδους τις παρεκκλίσεις δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικές λύσεις για κυνήγι, π.χ. στην περίοδο του φθινοπώρου.

Ο λόγος για τον οποίο το κυνήγι απαγορεύεται κατά την εαρινή περίοδο είναι γιατί τα άγρια πτηνά αποδημούν προς τους χώρους αναπαραγωγής. Είναι πτηνά τα οποία έχουν επιβιώσει τον χειμώνα και από πολλές άλλες κακουχίες και πηγαίνουν στους τόπους όπου αναπαράγουν το είδος τους. Επομένως, είναι βασικός λόγος για να μην επιτρέπεται το κυνήγι των άγριων πτηνών αυτή την περίοδο.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Μάλτα: ζητήσαμε, ήδη από το φθινόπωρο του 2004, στοιχεία από την κυβέρνηση της Μάλτας για τα θηρευθέντα πτηνά κατά την περίοδο του 2004. Οι αρχές της Μάλτας μας έστειλαν τα σχετικά στοιχεία για την εαρινή κυνηγετική περίοδο του 2004.

Από τα στοιχεία αυτά, τα οποία η Επιτροπή αξιολόγησε προσεκτικά διερευνώντας εάν πράγματι ευσταθεί η αιτιολογία για την παρέκκλιση, δηλαδή να μην υφίσταται ικανοποιητική λύση για κυνήγι σε άλλες περιόδους, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι κατά τη φθινοπωρινή περίοδο υπάρχει σημαντικός αριθμός ορτυκιών και τρυγονιών που δεν απέχει πολύ από τον αριθμό των θηρευθέντων πτηνών κατά την εαρινή περίοδο, και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ικανοποιητική λύση και, ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται η παρέκκλιση.

Έτσι λοιπόν η Επιτροπή, μετά τη διαπίστωση αυτή, τον Ιούλιο του 2006, ξεκίνησε νομική διαδικασία εναντίον της Μάλτας για παράβαση της οδηγίας για τα πτηνά λόγω του ότι έχει επιτραπεί το εαρινό κυνήγι αυτών των δύο ειδών.

Πρέπει να πω ότι έχουν κινηθεί παρόμοιες διαδικασίες για παράβαση και εναντίον άλλων κρατών μελών επί τη βάσει της επιδιωκόμενης παρέκκλισης για την οποία δεν πληρούνταν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και έτσι υπήρξαν και καταδίκες, όπως πρόσφατα της Ισπανίας και της Φινλανδίας, ακριβώς γι' αυτόν το λόγο.

 
  
MPphoto
 
 

  Paulo Casaca (PSE).(PT) Κυρία Πρόεδρε, το ερώτημα που θα ήθελα να θέσω έπειτα από την απάντηση του Επιτρόπου είναι εάν θεωρεί ή όχι ότι είναι τεράστιο λάθος να ληφθεί μια απόφαση αυτού του χαρακτήρα αποκλειστικά βάσει στατιστικών στοιχείων που συγκέντρωσαν οι κυνηγοί. Δεν θα ήταν καλύτερα η Επιτροπή να υιοθετήσει μια προσέγγιση η οποία να λαμβάνει σε μεγαλύτερο βαθμό υπόψη την πραγματική κατάσταση, δεδομένων όσων έχουν αναφέρει ο Τύπος της Μάλτας και η κοινότητα παρατήρησης πτηνών;

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Γνωρίζω ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τα δεδομένα που μας υποβλήθηκαν από τις αρχές της Μάλτας, αλλά ακόμη και με αυτά τα δεδομένα, έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος παρέκκλισης από την απαγόρευση του εαρινού κυνηγιού και έχουμε κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Μάλτας. Τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε; Θέλουμε να δείξουμε σε όλους ότι αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα το ζήτημα της εφαρμογής και της επιβολής της οδηγίας για τα πτηνά, που περιλαμβάνει τη διάταξη αυτή. Ειδάλλως, εάν δώσουμε άλλα μηνύματα, πολλές άλλες χώρες θα θεωρήσουν ότι έχουμε υποβαθμίσει τις διατάξεις της οδηγίας για τα πτηνά και μπορεί να ζητήσουν και εκείνες παρέκκλιση. Γι’ αυτό κινήσαμε τη διαδικασία επί παραβάσει και θα δούμε εάν οι αρχές της Μάλτας θα συμμορφωθούν και θα απαγορεύσουν το κυνήγι κατά την εαρινή περίοδο.

 
  
MPphoto
 
 

  Bart Staes (Verts/ALE). – (NL) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, τώρα συζητούμε για το 2004, αλλά διάβασα στον Τύπο της Μάλτας ότι την άνοιξη του 2005 και του 2006 θηρεύτηκαν μάλλον αρκετά αποδημητικά πτηνά, πολλά από τα οποία σκοτώθηκαν.

Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε εάν οι αρχές της Μάλτας έχουν ήδη αποστείλει στην Επιτροπή έκθεση εξαίρεσης για αυτό το εαρινό κυνήγι του 2005 και ποιες είναι εν προκειμένω οι υποχρεώσεις τους; Νομίζω ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Έγινε; Εάν ναι, θα μπορούσατε να μας δώσετε μια γενική εικόνα του περιεχομένου της και τους λόγους της εξαίρεσης αυτής; Εάν όχι, πότε την αναμένετε;

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Εντός του τρέχοντος μηνός, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχών της Μάλτας και των εκπροσώπων της ΓΔ Περιβάλλοντος. Θα συζητηθούν διάφορα ζητήματα, μεταξύ άλλων και το ζήτημα ότι οι αρχές της Μάλτας εξακολουθούν να επιτρέπουν το κυνήγι ορτυκιών και τρυγονιών κατά την εαρινή περίοδο. Θα εξεταστούν τρόποι διασφάλισης της συμμόρφωσης με την οδηγία για τα πτηνά.

Όσον αφορά την έκθεση και τα στοιχεία για το 2005, τα αναμένουμε έως το τέλος του έτους.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Οι ακόλουθες ερωτήσεις αφορούν το ίδιο θέμα και θα εξεταστούν μαζί:

Ερώτηση αριθ. 47 της Caroline Lucas (H-0604/06)

Θέμα: Μελέτη των επιπτώσεων της απαγόρευσης εισαγωγής άγριων πτηνών στην ΕΕ στη διατήρηση των πληθυσμών των αγρίων πτηνών

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή άρχισε να εφαρμόζει την ευρωπαϊκή απαγόρευση εισαγωγής άγριων πτηνών. Η απόφαση αυτή ελήφθη για υγειονομικούς λόγους.

Αυτού του είδους το εμπόριο θα έπρεπε, επίσης, να απαγορευτεί γιατί πλήττει τη διατήρηση του είδους, εφόσον μειώνει δραστικά τους πληθυσμούς πολλών αγρίων πτηνών. Η ΕΕ εισάγει περίπου δύο εκατομμύρια πτηνά κάθε χρόνο. Η Επιτροπή αξίζει, συνεπώς, συγχαρητηρίων για τη συνδρομή της στη διάσωση άνω του ενός εκατομμυρίου πτηνών από τον περασμένο Οκτώβριο.

Όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις του εμπορίου αυτού στη διατήρηση της άγριας πανίδας, ο Επίτροπος Δήμας διαβεβαίωσε τους Υπουργούς Περιβάλλοντος το Δεκέμβριο 2005 ότι η Επιτροπή θα εκπονήσει μελέτη επί του θέματος.

Ωστόσο, η Επιτροπή δε φαίνεται να έχει αρχίσει αυτή τη μελέτη. Μπορεί η Επιτροπή να εξηγήσει το λόγο γι αυτή την ολιγωρία, και να αναφέρει πότε σκοπεύει να τηρήσει τη δέσμευση της;

Ερώτηση αριθ. 48 του John Bowis (H-0674/06)

Θέμα: Απαγόρευση των εισαγωγών αγρίων πτηνών

Προτίθεται η Επιτροπή να διεξαγάγει εμπεριστατωμένη μελέτη σχετικά με το αποτέλεσμα της προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγών αγρίων πτηνών, με δεδομένα από όλα τα κράτη μέλη; Το παράνομο εμπόριο είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, αλλά έχει υπολογιστεί ότι πρόκειται για τεράστιο αριθμό αιχμαλωτισμένων αγρίων πτηνών, και το επιχείρημα ότι η καθολική απαγόρευση των εισαγωγών αγρίων πτηνών θα προωθούσε υπογείως το εμπόριο και θα προκαλούσε την αύξηση του αριθμού των παράνομα εισαγομένων πτηνών έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από όσους αντιτίθενται στην απαγόρευση του εμπορίου. Ωστόσο, η προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων που έχουν συλλεχθεί από τον Οκτώβριο 2005 (όταν θεσπίστηκε η προσωρινή απαγόρευση) και τα οποία δημοσιεύτηκαν σε νέα έκθεση της Ευρωομάδας RSPCA για την Καλή Μεταχείριση των Ζώων αποδεικνύει ότι το παράνομο εμπόριο έχει πραγματικά μειωθεί και ότι οι εκφραζόμενες ανησυχίες δεν δικαιολογούνται.

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στις δύο συναφείς ερωτήσεις σε ό,τι αφορά τόσο τη μελέτη όσο και την απαγόρευση των πτηνών και τα στοιχεία τα οποία παρέχει η «Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals»: σχετικά με τους κτηνιατρικούς και υγειονομικούς κανόνες, η Επιτροπή έλαβε τον Οκτώβριο του 2005 ταχύτατα και αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα με βάση το υφιστάμενο κτηνιατρικό νομοθετικό πλαίσιο.

Είχαμε δώσει παράταση στην απαγόρευση της εισαγωγής για όλα τα πτηνά μέχρι την 31η Μαΐου του 2006· δώσαμε νέα παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006 και πιθανότατα, λόγω των εξελίξεων στο θέμα της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών, θα υπάρξει και άλλη παράταση.

Η Επιτροπή ζήτησε επίσης από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων να γνωμοδοτήσει σε θέματα υγείας και συνθηκών διαβίωσης των ζώων τα οποία αφορούν την εισαγωγή πτηνών εκτός των πουλερικών. Η γνωμοδότηση αυτή αναμένεται τον Οκτώβριο του 2006.

Όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και των άγριων πτηνών, η Επιτροπή, μετά το Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, ανέθεσε τον Ιανουάριο του 2006 μελέτη για την εξέταση της αποτελεσματικότητας των κοινοτικών κανονισμών σχετικά με το εμπόριο ειδών άγριας χλωρίδας και πανίδας.

Το βασικό πλαίσιο για λήψη μέτρων προστασίας και εμπορίας είναι η Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλουμένων Ειδών (CITES) που έχει μεταφερθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω των κανονισμών για το εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας. Επί του παρόντος, οι κανονισμοί αυτοί επιτρέπουν τις εισαγωγές εφόσον δεν θέτουν σε κίνδυνο το καθεστώς προστασίας των ειδών.

Υπεύθυνη για την εξέταση των εισαγωγών των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας είναι η αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία συνεργάζονται όλες οι επιστημονικές αρχές των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τις εισαγωγές ειδών όταν διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα και τούτο δεν καλύπτει μόνο τα πουλιά αλλά αφορά όλα τα είδη.

Η μελέτη που έχουμε αναθέσει θα καλύψει από μία ευρύτερη άποψη το θέμα της αποτελεσματικότητας αυτών των κανονισμών για την προστασία ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας δίδοντας έμφαση στα άγρια πτηνά. Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης αναμένεται να είναι διαθέσιμα ως τα μέσα του 2007.

Κατά την προετοιμασία της ανωτέρω μελέτης θα ληφθούν βεβαίως υπόψη τα πορίσματα της έκθεσης που δημοσίευσε η «Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals» και η Ευρωπαϊκή Ομάδα για τις Συνθήκες Διαβίωσης των Ζώων.

 
  
MPphoto
 
 

  Caroline Lucas (Verts/ALE). – (EN) Σας ευχαριστώ για αυτή σας την απάντηση, κύριε Επίτροπε. Χαίρομαι που έχει τουλάχιστον ξεκινήσει η μελέτη, παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να περιμένουμε έως τα μέσα του 2007 για την ολοκλήρωσή της, ενώ είχε αρχικά ζητηθεί να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2005. Το διάστημα αυτό φαντάζει μεγάλο, αλλά ας ελπίσουμε ότι αξίζει τον κόπο να περιμένουμε.

Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε γιατί η ΕΕ εξακολουθεί να εισάγει πτηνά τη στιγμή που χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, θεωρούν ότι τα ίδια αυτά πτηνά δεν θηρεύονται με βιώσιμο τρόπο; Από το 1992 οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει μορατόριουμ σε όλα τα πτηνά που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της σύμβασης CITES, εκτός εάν μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά ότι θηρεύονται με βιώσιμο τρόπο. Από το 1992 ούτε ένα είδος δεν έχει αποδειχθεί ότι θηρεύεται με βιώσιμο τρόπο. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες απαγορεύουν επίσης την εξαγωγή αυτών των πτηνών. Πώς γίνεται λοιπόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αξιολογούν τόσο διαφορετικά από την ΕΕ τη θήρευση των πτηνών αυτών με βιώσιμο τρόπο ή μη;

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Πρώτον, μπορώ να σας πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση για τη βιοποικιλότητα. Έχουν διαφορετικούς κανόνες· έχουν μια γενική απαγόρευση αλλά και εξαιρέσεις. Σε γενικές γραμμές επιτυγχάνουμε το ίδιο αποτέλεσμα αντιμετωπίζοντας ξεχωριστά τα διάφορα είδη. Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ παράνομο εμπόριο όπως και εμείς έχουμε παράνομο εμπόριο. Η Επιτροπή θα εξετάσει τι πράττουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ποια είναι τα αποτελέσματα. Παρότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύουν όλες τις εξαγωγές, εμείς πρέπει να εξετάσουμε την προσέγγιση αυτή και να δούμε, πρώτον, εάν η γενική αυτή απαγόρευση θα αυξήσει το παράνομο εμπόριο. Δεν το ξέρουμε. Η μελέτη δείχνει ότι ίσως έχουμε μείωση του παράνομου εμπορίου, αλλά δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Εάν θεσπίσουμε μια μόνιμη απαγόρευση για τα πτηνά, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς και για ποιον λόγο αντιμετωπίζονται διαφορετικά από όλα τα άλλα είδη, όπως τα κοράλλια και τα ερπετά, επειδή έχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαφορετική προσέγγιση σε αυτόν τον τομέα.

Θα θέλαμε επίσης να εξετάσουμε κατά πόσον μια απεριόριστη απαγόρευση του εμπορίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από χώρες εξαγωγής, για παράδειγμα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Αυτό θα μπορούσε επίσης να θέσει υπό αμφισβήτηση και να υπονομεύσει τα ισχύοντα πολύπλοκα περιοριστικά μέτρα μας, τα οποία παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να λαμβάνει προσωρινά μέτρα κατόπιν διαβουλεύσεων με τις χώρες εξαγωγής. Παρόλα αυτά, θα εξετάσουμε στη μελέτη μας το ενδεχόμενο μιας απαγόρευσης με παρεκκλίσεις.

 
  
MPphoto
 
 

  John Bowis (PPE-DE). – (ΕΝ) Ανεξαρτήτως του τι πράττουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις εξαιρέσεις, εμείς έχουμε μια προσωρινή απαγόρευση η οποία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική από την άποψη της μείωσης του παράνομου εμπορίου, αλλά δεν έχουμε μια μόνιμη απαγόρευση, και εμείς στην Ευρώπη είμαστε οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αγρίων πτηνών, με ποσοστό 93% – πλησιάζοντας το ένα εκατομμύριο ετησίως έως το 2003. Μεταξύ 40 και 70% των πτηνών αυτών πεθαίνουν πριν από την εξαγωγή τους και ακόμη περισσότερα πεθαίνουν κατά τη μεταφορά τους στην Ευρώπη. Είναι άραγε καιρός να καταστήσουμε μόνιμη την απαγόρευσή μας και, ως εκ τούτου, να πρωτοπορήσουμε και να δώσουμε το παράδειγμα σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία;

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Η μελέτη αυτή κατέδειξε ότι οι πρόσφατες κατασχέσεις μειώθηκαν αφότου εισαγάγαμε την απαγόρευση για λόγους υγείας. Είναι δύσκολο να υπολογισθεί ο ακριβής αριθμός ζώων που διακινούνται παράνομα, καθώς είναι, εξ ορισμού, άγνωστος.

Η πρόσφατη μείωση του αριθμού των πτηνών που κατάσχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να οφείλεται στην ισχύουσα προσωρινή απαγόρευση όλων των εισαγωγών. Δεν προσφέρονται καθόλου πτηνά για εισαγωγή, καθώς θα απορρίπτονταν αυτόματα και άμεσα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι πτηνά εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο παράνομου εμπορίου και να κατάσχονται στα κράτη μέλη. Εισάγονται και διατίθενται χωρίς να υποβληθούν σε κτηνιατρικούς ελέγχους. Και σε σχέση με αυτό το ζήτημα, θα αναμένουμε το αποτέλεσμα της μελέτης και εάν μια απαγόρευση με παρεκκλίσεις θα ήταν καλύτερη λύση από το ισχύον σύστημα, το οποίο βασίζεται στην εξέταση κάθε είδους ανά περίπτωση. Επιτρέπουμε την εισαγωγή μόνον εκείνων των πτηνών που δεν απειλούνται με εξαφάνιση.

 
  
MPphoto
 
 

  John Purvis (PPE-DE). – (ΕΝ) Ο Επίτροπος ανέφερε ότι ανησυχεί για τα πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση. Θα γνωρίζει, ωστόσο, ότι εγώ και ένας από τους ψηφοφόρους μου του έχουμε αποστείλει αρκετές επιστολές σχετικά με την υπόθεση ενός νόμιμου και νομότυπου εισαγωγέα πτηνών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αιχμαλωτίζονται νόμιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος κινδυνεύει να χάσει την επιχείρησή του εξαιτίας της απαγόρευσης αυτής – η οποία είναι απαγόρευση για λόγους υγείας, σε σχέση με τα κοτόπουλα, και ουδεμία σχέση έχει με αυτά τα συγκεκριμένα άγρια πτηνά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά είναι νόμιμα, νομότυπα και δεν εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία.

Γιατί επιβάλλει ο Επίτροπος αυτό το δρακόντειο μέτρο σε μικρές επιχειρήσεις στην Ευρώπη;

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να απευθυνθεί στον συνάδελφό μου, κ. Κυπριανού. Ωστόσο, η προφανής απάντηση είναι η γρίπη των πτηνών και η απαγόρευση που έχουμε επιβάλει για λόγους υγείας. Πρόκειται για προσωρινή απαγόρευση. Πρέπει να παραταθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου, και πιθανώς και στο επόμενο έτος, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στη γρίπη των πτηνών.

Στη συγκεκριμένη αυτή υπόθεση, οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν διαφορετική πολιτική, αν και το αποτέλεσμα είναι ίσως το ίδιο. Έχουν επιβάλει μια απαγόρευση με παρεκκλίσεις, ενώ εμείς επιτρέπουμε τις εισαγωγές, αλλά εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE). – (ΕΝ) Διερωτώμαι, κύριε Επίτροπε, εάν εξετάσατε ποτέ το ενδεχόμενο της αντιστροφής του βάρους απόδειξης. Το ερώτημα που θέτω έγκειται στο ότι βάσει του ισχύοντος συστήματός μας για τη ρύθμιση του εμπορίου αγρίων πτηνών, απαιτείται να αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβές για τους πληθυσμούς των αγρίων πτηνών προκειμένου να απαγορευθεί. Δεν μπορούμε να διαπιστώνουμε τη βιωσιμότητα ενός άγριου πτηνού ή ενός είδους πριν από την έναρξη του εμπορίου; Μάλιστα, αυτό θα έπρεπε να ισχύει για όλα τα είδη, και όχι μόνον για τα πτηνά. Επίσης, η ΕΕ απαγορεύει το εμπόριο των δικών της άγριων πτηνών βάσει των οδηγιών για τα πτηνά και τους οικοτόπους. Την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να υιοθετούμε υπεροπτική προσέγγιση όσον αφορά τη βιοποικιλότητα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών μέσω αυτού του εμπορίου, αν και επί του παρόντος ισχύει απαγόρευση. Είναι αποδεκτό να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο;

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Η παγκόσμια διατήρηση ορισμένων ειδών πτηνών επηρεάζεται από το παγκόσμιο εμπόριο. Θα μπορούσε να προταθεί η συμπερίληψη των ειδών αυτών στον κατάλογο της σύμβασης CITES, ανάλογα με τα προσαρτήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι συναλλαγές για εμπορικούς σκοπούς απαγορεύονται ή ρυθμίζονται βάσει ενός συστήματος αδειών και παρακολούθησης. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος να ληφθεί σχετική απόφαση βάσει των διατάξεων της σύμβασης CITES.

Ένα είδος περιλαμβάνεται στον κατάλογο μόνον εφόσον πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια που σχετίζονται με τη διατήρηση και το εμπόριο. Στις περιπτώσεις που τα κριτήρια αυτά πληρούνται, η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της συμπερίληψης στον κατάλογο. Η συμπερίληψη οποιουδήποτε είδους στον κατάλογο υπόκειται σε ψηφοφορία στην CITES και δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί σε κάθε περίπτωση η αναγκαία πλειοψηφία. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να ενεργούμε σύμφωνα με τη νομοθεσία και να σεβόμαστε τις υποχρεώσεις που υπέχουμε βάσει της σύμβασης CITES, και δεν μπορούμε να πράξουμε διαφορετικά αν έχει προηγηθεί ψηφοφορία. Στη διαδικασία συμμετέχουν και οι χώρες εξαγωγής και εάν δεν ενεργήσουν σύμφωνα με τη νομοθεσία για ένα συγκεκριμένο είδος, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε σχέση με άλλα είδη, όπως τα ερπετά ή τα κοράλλια ή άλλα ζώα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος .

Ερώτηση αριθ. 49 του Carlos Carnero González (H-0620/06)

Θέμα: Προειδοποιητική επιστολή προς τον Δήμο και την Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης και διαδικασία επί παραβάσει όσον αφορά τα έργα για την κατασκευή υπόγειας σήραγγας στον δρόμο Μ-30

Τον παρελθόντα Απρίλιο η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον Δήμο και την Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης στο πλαίσιο της διαδικασίας επί παραβάσει λόγω μη εφαρμογής της οδηγίας 85/337/ΕΟΚ(2) όσον αφορά τα έργα για την κατασκευή υπόγειας σήραγγας στον δρόμο Μ-30. Η υπόθεση αυτή ξεκίνησε με το άνοιγμα ενημερωτικού φακέλου από το Κοινοβούλιο μετά την υποβολή της ερωτήσεως P-0494/04(3) από τον υποφαινόμενο τον Φεβρουάριο 2004. Μετά την παρέλευση των προβλεπόμενων δύο μηνών προκειμένου ο Δήμος και η Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης να υποβάλουν στην Επιτροπή τις παρατηρήσεις που θεωρούν χρήσιμες, μπορεί να βεβαιώσει η Επιτροπή εάν οι παρατηρήσεις αυτές της υπεβλήθησαν; Εάν δεν της έχουν εμπροθέσμως υποβληθεί, ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή; Εάν της έχουν υποβληθεί, ποιο είναι το περιεχόμενό τους και ποια η άποψη της Επιτροπής επ’ αυτών;

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ απλή. Θα μπορούσα ίσως με μία φράση να πω ότι η Επιτροπή έχει στείλει προειδοποιητική επιστολή όσον αφορά την πιθανολογούμενη πλημμελή εφαρμογή από τις ισπανικές αρχές της οδηγίας, όπως έχει τροποποιηθεί, σχετικά με την εκτίμηση των επιπτώσεων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον στην περίπτωση του έργου κατασκευής της περιφερειακής οδού Μ30 στη Μαδρίτη.

Η επιστολή αυτή εστάλη από την Επιτροπή στις 10 Απριλίου του 2006, σύμφωνα με το άρθρο 226 της Συνθήκης, και η Ισπανία απήντησε στις 13 Ιουλίου του 2006. Επί του παρόντος, αξιολογούμε την απάντηση που χορήγησαν οι ισπανικές αρχές και σύντομα θα ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Carnero González (PSE). – (ES) Κυρία Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, ενόψει της απάντησης που εξέδωσαν οι αρμόδιες ισπανικές αρχές, ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει σύντομα μια απόφαση.

Θα ήθελα να πω τα εξής: η προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής κατέστησε απολύτως σαφές ότι, κατά την άποψη της Επιτροπής, το περιεχόμενο της οδηγίας 85/337, η οποία καθιστά απαραίτητες τις μελέτες των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού του είδους, δεν έγινε σεβαστό. Εφόσον δεν έγινε σεβαστό από εκείνους που εκτελούσαν το συγκεκριμένο δημόσιο έργο, τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των πολιτών της Μαδρίτης, δηλαδή, των ευρωπαίων πολιτών της Μαδρίτης, ζημιώθηκαν.

Ωστόσο, το Δημαρχείο της Μαδρίτης συνεχίζει αυτό το έργο μέρα και νύχτα παρά την προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενόψει της απαντητικής αποστολής, είναι επομένως αναγκαίο αυτή η απόφαση να είναι άμεση διότι, διαφορετικά, τα δικαιώματα θα παραβιαστούν σχεδόν ανεπανόρθωτα· αυτό είναι που πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Σταύρος Δήμας, Μέλος της Επιτροπής. (ΕΝ) Θα είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται. Θα ήθελα να αναφέρω ότι η Επιτροπή κίνησε αυτήν την έρευνα σε συνέχεια ερώτησής σας επ’ αυτού του ζητήματος. Οι διαστάσεις και η πολυπλοκότητα του έργου είναι τέτοιες που χρειάστηκαν αρκετές ανταλλαγές πληροφοριών μεταξύ της Επιτροπής και των ισπανικών αρχών, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα τεκμηριωμένα και νομικά στοιχεία που χρειαζόταν η Επιτροπή, για να προχωρήσει σε ορθή και δέουσα διερεύνηση της υπόθεσης. Τώρα θα χρειαστεί πιθανώς να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για την έναρξη των διαδικασιών.

Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το έργο κατασκευής της περιφερειακής οδού Μ-30 δεν υπεβλήθη σε δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων σύμφωνα με την οδηγία 85/337/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον, ιδίως σε ό,τι αφορά ορισμένα από τα υποέργα στα οποία διαιρείται το έργο κατασκευής της περιφερειακής οδού M-30. Επίσης, δεν διενεργήθηκε εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων των έργων αυτών. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Το έργο διαιρείτο σε 19 υποέργα. Για ορισμένα από τα υποέργα υπάρχουν εκτιμήσεις επιπτώσεων, όχι όμως για όλα, ενώ δεν υπάρχει συνολική εκτίμηση των επιπτώσεων για το συνολικό έργο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι υπάρχει παράβαση της οδηγίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Οι ερωτήσεις αριθ. 50 και 51 θα απαντηθούν γραπτώς. Οι ερωτήσεις 52 και 53 δεν θα απαντηθούν διότι αφορούν θέματα που περιλαμβάνονται ήδη στην ημερήσια διάταξη της παρούσας περιόδου συνόδου. Οι ερωτήσεις 54 - 58 θα απαντηθούν γραπτώς.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος .

Ερώτηση αριθ. 59 του Bernd Posselt (H-0609/06)

Θέμα: Χριστιανοί στην Τουρκία

Ποιο νομικό καθεστώς διέπει σήμερα τις μη ισλαμικές θρησκευτικές κοινότητες στην Τουρκία, και ιδιαίτερα τους χριστιανούς, σε ό,τι αφορά κυρίως τη θρησκευτική ελευθερία, το δικαίωμα ίδρυσης οργανισμών με ικανότητα δικαίου, την ανέγερση ναών και κοινοτικών κέντρων καθώς και την εκπαίδευση ιερέων; Πιστεύει ο Επίτροπος ότι η Τουρκία πληροί απόλυτα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης στους τομείς της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Στις 20 Ιουνίου 2006 είχα μια ανταλλαγή απόψεων με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Συμμερίστηκα με αυτήν την κοινοβουλευτική επιτροπή τις ανησυχίες της Επιτροπής σχετικά με την έλλειψη στήριξης την εν λόγω περίοδο για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, όσον αφορά, για παράδειγμα, το ζήτημα που έθεσε ο κ. Posselt. Η Επιτροπή ευελπιστούσε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έδινε μια πιο απτή ώθηση στη διαδικασία μεταρρύθμισης. Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές και οι μουσουλμανικές θρησκευτικές μειονότητες, είναι σαφής η απουσία προόδου μέχρι στιγμής.

Στην πράξη, οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα: δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, αντιμετωπίζουν περιορισμούς των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και παρεμβάσεις στη διοίκηση των ιδρυμάτων τους, και δεν τους επιτρέπεται να εκπαιδεύουν κληρικούς. Η Επιτροπή θα ήθελε επίσης να αναφέρει ότι η κοινότητα των Αλεβιτών αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναγνώριση των τόπων λατρείας, την εκπροσώπησή της σε αρμόδιους κρατικούς φορείς, καθώς και στην υποχρεωτική θρησκευτική εκπαίδευση.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο για τα ιδρύματα, το οποίο εκκρεμεί επί του παρόντος –και εδώ και πολύ καιρό– ενώπιον του τουρκικού κοινοβουλίου, θα δώσει λύση σε ορισμένες μόνον από αυτές τις δυσκολίες, δηλαδή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων κοινοτήτων, όχι όμως όλων. Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα προτρέψει τις τουρκικές αρχές και τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο για τα ιδρύματα και να το εναρμονίσουν με τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα.

 
  
MPphoto
 
 

  Bernd Posselt (PPE-DE). – (DE) Ευχαριστώ πολύ τον Επίτροπο για την καλή απάντηση. Θα ήθελα μόνο να ξαναρωτήσω συγκεκριμένα αν έλαβε κάποια απάντηση από την Τουρκία και αν του έδωσε κάποιο στοιχείο σχετικά με το πότε σκοπεύει να προχωρήσει στην υιοθέτηση των κατάλληλων νομικών διατάξεων. Ή μήπως έχει αναβληθεί αυτό για το διάστημα μετά τις εκλογές στην Τουρκία ή ακόμη και για πάντα;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Έχουμε συζητήσει το ζήτημα αυτό, από την άποψη της διαδικασίας. Για παράδειγμα, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, όταν ήμουν στην Τουρκία μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου 2005, είχαμε μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων επ’ αυτού του ζητήματος με την αρμόδια επιτροπή της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Έκτοτε, έχουμε εγείρει το ζήτημα αυτό με διάφορες ευκαιρίες, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Κατά την άποψή μας, και σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το εν λόγω ζήτημα πρέπει να ενταχθεί στην αποκαλούμενη «ένατη δέσμη μεταρρυθμίσεων» που εξακολουθεί να εκκρεμεί στο σύνολό της και η οποία πρέπει να εγκριθεί χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας και, εν μέρει, από την τουρκική κυβέρνηση.

Είναι ασφαλώς μια αναγκαία προϋπόθεση για την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχουμε καταστήσει απολύτως σαφές ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν σεβασθεί αυτήν την εξαιρετικά θεμελιώδη αρχή.

 
  
MPphoto
 
 

  Paul Rübig (PPE-DE). – (DE) Θεωρεί ο Επίτροπος δυνατό να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Βιέννης ως βάση για τη διεξαγωγή τακτικής παρακολούθησης της κατάστασης των θρησκευτικών μειονοτήτων και την ανάθεση εκπόνησης σχετικών μελετών;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Ο κ. Rübig διατύπωσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Χρησιμοποιούμε όλα τα στοιχεία και τις αναλύσεις οργανισμών όπως αυτός που ανέφερε στη Βιέννη. Χρησιμοποιούμε επίσης στοιχεία από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα εξετάσω το ζήτημα αυτό αλλά, εξ όσων γνωρίζω, ήδη χρησιμοποιούμε αναλύσεις αυτού του οργανισμού.

Χρησιμοποιούμε πολλές αναλύσεις και στοιχεία που παρέχουν φορείς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο ΟΑΣΕ, καθώς και οργανισμοί και άλλες ομάδες προβληματισμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Γεώργιος Καρατζαφέρης (IND/DEM). – Κύριε Επίτροπε, είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια η Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή. Κάνετε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να αρχίσει να λειτουργεί πάλι η Σχολή της Χάλκης; Διότι, υπάρχει κίνδυνος ο οικουμενικός θρόνος του Πατριάρχη να μην διαθέτει στο μέλλον πρόσωπα για την εκλογή του επομένου Πατριάρχη.

Έχετε κάτι κατά νου να μας πείτε;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Η ελευθερία της θρησκείας και της λατρείας είναι άλλο ένα βασικό ζήτημα και το έχουμε θέσει πολλές φορές υπόψη της τουρκικής κυβέρνησης. Αναμένουμε να δούμε όχι μόνον σκέψη αλλά και συγκεκριμένες ενέργειες, ώστε να ανοίξει η Σχολή της Χάλκης, η οποία είναι πολύ σημαντική για τη συγκεκριμένη θρησκευτική κοινότητα.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος .

Ερώτηση αριθ. 60 του Sajjad Karim (H-0624/06)

Θέμα: Απομόνωση της Βόρειας Κύπρου

Το 2004, η ΕΕ δεσμεύτηκε να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και την ευρωπαϊκή ένταξη της Βόρειας Κύπρου. Η άμβλυνση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών θα μειώσει τόσο το κόστος της επανένωσης για τους Ελληνοκυπρίους όσο και την εξάρτηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ και η διαδικασία διευθέτησης του ΟΗΕ αλληλοσυμπληρώνονται και δεν αλληλοσυγκρούονται, θα μπορούσε να εξηγήσει η Επιτροπή σε τι ενέργειες έχει προβεί η ΕΕ: για να δεσμευτεί ως προς την πρόοδο της ρύθμισης των εμπορικών συναλλαγών εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος, για την αποδέσμευση πόρων για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Βόρειας Κύπρου και τη διάθεσή τους για την εναρμόνιση του κεκτημένου, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, την ανακαίνιση του λιμένα της Αμμοχώστου και τη χρηματοδότηση πληθυσμιακής απογραφής στο Βορρά· για την εφαρμογή ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου για τη Βόρεια Κύπρο και την εγκατάσταση παραρτήματος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στο Βορρά, το οποίο θα επιβλέπει τη διάθεση των πόρων για τεχνική υποστήριξη και εναρμόνιση του κεκτημένου· για την ενσωμάτωση των ακόλουθων παραμέτρων στις τρέχουσες προτάσεις περί απευθείας εμπορίου: ενσωμάτωση της Βόρειας Κύπρου στην Τελωνειακή Ένωση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, την τροποποίηση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και την από κοινού διαχείριση του λιμένα της Αμμοχώστου με τους Τουρκοκυπρίους· για τη διασφάλιση ότι οι Τουρκοκύπριοι θα εκπροσωπούνται δίκαια στα θεσμικά όργανα της ΕΕ;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Όσον αφορά τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Επιτροπή με σκοπό να διευκολύνει την επανένωση της νήσου και, επομένως, να θέσει τέλος στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, μπορώ να αναφέρω τις ακόλουθες σημαντικές δραστηριότητες.

Πρώτον, η Επιτροπή άρχισε να εφαρμόζει τον κανονισμό του Συμβουλίου που θεσπίζει ένα μέσο οικονομικής ενίσχυσης για την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ο κανονισμός αυτός εγκρίθηκε στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας, στις 27 Φεβρουαρίου 2006. Η αρμόδια ομάδα μας προγράμματος για την εφαρμογή του κανονισμού θα πρέπει να αρχίσει τη λειτουργία της αυτόν τον μήνα. Θα χρησιμοποιεί ένα γραφείο στήριξης ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο βόρειο τμήμα της Λευκωσίας. Τα πρώτα έργα που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, δράσεις στους τομείς των στερεών αποβλήτων, της ενέργειας, της τοπικής υποδομής, της στήριξης επιχειρήσεων, καθώς και άλλα πολύ συγκεκριμένα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή υλοποιεί επίσης ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των θεσμών μέσω του Γραφείου ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα τεχνικής βοήθειας (TAIEX), προκειμένου να συνδράμει την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προετοιμαστεί για τη μελλοντική εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε αυτό το τμήμα του νησιού.

Ο προταθείς κανονισμός για το απευθείας εμπόριο που υποβλήθηκε από την Επιτροπή στο Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2004 –πριν από περισσότερα από δύο χρόνια– εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου. Η Επιτροπή στηρίζει τις προσπάθειες της φινλανδικής Προεδρίας να εξασφαλίσει την ταχεία έγκριση του εν λόγω κανονισμού για το εμπόριο, προκειμένου να εκπληρώσει τη δέσμευση της ΕΕ που ανέλαβε τον Απρίλιο του 2004. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποσύρουμε την πρόταση και να υποβάλουμε αναθεωρημένη εκδοχή της. Ήμασταν και παραμένουμε έτοιμοι να αποδεχθούμε και να διευκολύνουμε κάθε συνοδευτικό μέτρο που δύναται να υποστηρίξει την επανένωση και την οικονομική ανάπτυξη και που είναι αποδεκτό από αμφότερες τις κοινότητες και από όλα τα μέρη, ώστε να ξεπεραστεί το σημερινό πολύ θλιβερό αδιέξοδο.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα συνοδευτικά μέτρα έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο ζήτημα του λιμανιού της Αμμοχώστου. Σε απάντηση στην ερώτηση του κ. Μάτση, η επιστροφή του Βαρωσιού είχε στο παρελθόν συνδεθεί με τις συνομιλίες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για μια συνολική ρύθμιση του κυπριακού προβλήματος. Επομένως, εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να αποφασίσουν εάν θα διατηρήσουν το εν λόγω ζήτημα στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης, εάν θα το συζητήσουν ξεχωριστά ή εάν θα εξεύρουν τρόπο για τη συμπερίληψή του και στα δύο σκεπτικά. Όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Τώρα ελπίζουμε ότι αμφότερες οι κοινότητες θα προσεγγίσουν το ζήτημα εστιάζοντας λιγότερο στις αδικίες του παρελθόντος και περισσότερο στις λύσεις του μέλλοντος. Προσβλέπουμε σε εποικοδομητικό πνεύμα από όλα τα μέρη. Είναι καιρός να τεθεί τέλος στη διαίρεση και να επανενωθεί η Κύπρος.

 
  
MPphoto
 
 

  Sajjad Karim (ALDE). – (EN) Χθες το βράδυ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε μια κρίσιμη έκθεση η οποία προτρέπει κυρίως την Τουρκία να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με το κράτος μέλος της ΕΕ, την Κύπρο. Η έκθεση προειδοποιεί ότι «η έλλειψη προόδου στο θέμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά την πορεία των διαπραγματεύσεων και ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσει τη διακοπή τους». Ποια είναι η άποψη του Επιτρόπου για την έκθεση αυτή και πόσο πιθανό ενδεχόμενο είναι η έλλειψη προόδου να οδηγήσει σε διακοπή των συνομιλιών; Συμφωνεί ο Επίτροπος ότι, σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξακολουθούν να υφίστανται επιζήμιες προκαταλήψεις σχετικά με την Τουρκία, με τους τουρκόφοβους να είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν κάθε πρόσχημα για να παρεμποδίσουν τη διαδικασία προσχώρησης;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Ενημερώθηκα για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων επί της έκθεσης Eurlings για την Τουρκία. Θα διατυπώσω τις παρατηρήσεις μου σχετικά με την έκθεση αυτή στο πλαίσιο της συζήτησης που θα διεξαχθεί στην επόμενη σύνοδο της Ολομέλειας. Θα το πράξω όταν θα είμαι απόλυτα προετοιμασμένος και αφού θα έχω μελετήσει την έκθεση σειρά προς σειρά και παράγραφο προς παράγραφο.

Είναι σαφές ότι μια ενδεχόμενη αποτυχία της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία της Άγκυρας θα έχει συνέπειες συνολικά στη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι σχεδόν κατά λέξη η απόφαση που έλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2005 το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη, στη πασίγνωστη δήλωση της ΕΕ πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στόχος μας είναι να αποφευχθεί μια πιθανή σύγκρουση, γιατί δεν συμφέρει κανέναν να διαταραχθούν σοβαρά οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ο καλύτερος τρόπος να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό είναι να ανταποκριθεί η Τουρκία στις υποχρεώσεις που ανέλαβε πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Ιωάννης Κασουλίδης (PPE-DE). – (EN) Θα ήθελα να ρωτήσω τον Επίτροπο εάν γνωρίζει ότι, από τότε που άνοιξαν τα σημεία διέλευσης από το βόρειο προς το νότιο τμήμα της Κύπρου, το κατά κεφαλήν εισόδημα των μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχεδόν τριπλασιάστηκε, χάρη στις επαφές τους με το νότιο τμήμα και παρά την υποτιθέμενη απομόνωσή τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Σας ευχαριστώ για αυτές τις λεπτομερείς παρατηρήσεις σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Χαίρομαι που ο κανονισμός της πράσινης γραμμής και οι δυνατότητες που ανοίγει για το εμπόριο εντός της νήσου έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Επιθυμούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία του κανονισμού της πράσινης γραμμής. Ταυτόχρονα, καταβάλλουμε σκληρές προσπάθειες για να αποκαταστήσουμε το απευθείας εμπόριο και να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση όλων των μερών για επανάληψη των διαπραγματεύσεων σχετικά με μια συνολική ρύθμιση με σκοπό την επανένωση της Κύπρου.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Evans (PSE). – (EN) Κύριε Επίτροπε, αναφερθήκατε πριν από ένα λεπτό στο αδιέξοδο αυτής της κατάστασης. Συμφωνώ, και ίσως η κατάσταση μπορεί να παραλληλιστεί με την κατάσταση μεταξύ Υπερδνειστερίας και Μολδαβίας, για την οποία συζητήσαμε χθες στο Κοινοβούλιο.

Επισκέφθηκα πρόσφατα τη Βόρεια Κύπρο για πρώτη φορά και θα χαρακτήριζα την επίσκεψη αυτή τουλάχιστον διαφωτιστική. Πέρα από όλα τα άλλα ζητήματα, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι ο λαός του βόρειου τμήματος της Κύπρου ψήφισε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, δεν θα μπορούσε η ΕΕ τουλάχιστον να επιτρέψει απευθείας πτήσεις προς τη Βόρεια Κύπρο;

 
  
MPphoto
 
 

  Olli Rehn, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας, κύριε Evans. Η άποψή μας για τον τρόπο τερματισμού της οικονομικής απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας είναι πολύ σαφής: θέλουμε να εκτελέσουμε το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας τώρα και θέλουμε να διευκολύνουμε την εξεύρεση λύσης για το απευθείας εμπόριο, πιθανώς με τη λήψη συνοδευτικών μέτρων. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτόν θα αναπτυχθεί εμπιστοσύνη ούτως, ώστε κάποια στιγμή –ελπίζουμε σύντομα– να μπορέσουμε να επαναλάβουμε τις συνομιλίες, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με μια συνολική ρύθμιση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Οι ερωτήσεις στις οποίες δεν δόθηκε απάντηση ελλείψει χρόνου θα λάβουν γραπτές απαντήσεις (βλ. Παράρτημα).

Η Ώρα των Ερωτήσεων έληξε.

(Η συνεδρίαση διακόπτεται στις 19.30 και επαναλαμβάνεται στις 21.00.)

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗ
Αντιπροέδρου

 
  

(1)ΕΕ L 103 της 25.4.1979, σελ. 1.
(2) ΕΕ L 175, της 5.7.1985, σελ. 40.
(3) ΕΕ C 84 E, της 3.4.2004, σελ. 415.

Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου