Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0257/2006) του κ. Bastiaan Belder, εξ ονόματος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας (2005/2161 (INI)).
Έλαβα ένα αίτημα από τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 168 του Κανονισμού, για την αναπομπή της έκθεσης του κ. Belder σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας στην επιτροπή. Επιθυμεί κανείς να αιτιολογήσει αυτό το αίτημα της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;
Alexandra Dobolyi (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η Ομάδα μου ζήτησε την αναπομπή της έκθεσης του κ. Belder σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας στην επιτροπή, διότι θεωρούμε ότι είναι ανεπαρκής και όχι ισορροπημένη όσον αφορά την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων που καλύπτουν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας. Η Ομάδα ΕΣΚ πιστεύει επίσης ότι υπάρχουν πολλά πραγματικά σφάλματα στην έκθεση, τα οποία θα μπορούσαν να διορθωθούν με έναν πολύ μεγάλο αριθμό τροπολογιών. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι μια τόσο σημαντική έκθεση από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σχετικά με μια παγκόσμια δύναμη όπως η Κίνα πρέπει να επανεξεταστεί και να συζητηθεί εκ νέου λεπτομερώς. Και αυτό διότι η έκθεση περιέχει 125 αιτιολογικές σκέψεις και παραγράφους, εκ των οποίων μόνο δύο παράγραφοι αναφέρονται στη συνεργασία ΕΕ-Κίνας. Μόλις 13 παράγραφοι αναφέρονται στην εξωτερική πολιτική, ενώ αγνοούνται ορισμένες από τις βασικές αρχές της ΕΕ των τελευταίων 30 χρόνων. Τα θέματα της παγκόσμιας ασφάλειας και της ενέργειας δεν αναφέρονται σχεδόν καθόλου και, ως εκ τούτου, πρέπει να εξισορροπήσουμε την έκθεση αυτή.
Καλούμε μετ’ επιτάσεως το Σώμα να αναπέμψει την έκθεση στην επιτροπή, όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ασχοληθούμε με αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά θέματα σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας.
Η Επιτροπή επιτελεί επί του παρόντος εξαιρετικό έργο όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας σε περισσότερους από 20 διαφορετικούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της εξωτερικής πολιτικής, θεμάτων παγκόσμιας ασφάλειας και ενεργειακών θεμάτων. Πρέπει να δράσουμε από κοινού ώστε να καθορίσουμε μια συνεκτική θέση βάσει γεγονότων και σαφούς ενημέρωσης από τα σχετικά τμήματα της Επιτροπής και του Συμβουλίου. Η θέση του Κοινοβουλίου θα ενισχυθεί σημαντικά και θα έχουμε μεγαλύτερη επιρροή όσον αφορά την επίτευξη των κοινών στόχων μας, εάν έχουμε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε και να επανεξετάσουμε αυτήν την έκθεση.
(Χειροκροτήματα από την Ομάδα ΕΣΚ)
Πρόεδρος. Τώρα που το αίτημα έχει υποβληθεί, επιθυμεί κανείς να μιλήσει υπέρ;
Κύριε Speroni, παρακαλώ επιδείξτε υπομονή. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, προβλέπεται μία αγόρευση υπέρ και μία κατά. Αυτή τη στιγμή ρωτάω αν επιθυμεί κανείς να μιλήσει υπέρ.
Véronique De Keyser (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, φοβόμουν ότι κανένας άλλος δεν θα εκφραστεί υπέρ. Επιτρέψτε μου λοιπόν να το πράξω. Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ότι προσεγγίζουμε αυτό το αίτημα με απολύτως εποικοδομητικό πνεύμα. Θέλω να πω ότι, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ανεξαρτήτως της έκβασης της ψηφοφορίας που θα ακολουθήσει, θα υποστηρίξουμε βεβαίως όλες τις τροπολογίες υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αυτά δεν τίθενται καν, σήμερα, προς συζήτηση. Αυτό που θέλουμε να θεραπεύσουμε –είναι εκείνο που η κ. Dobolyi θέλησε να υπογραμμίσει– είναι τεκμηριωμένα λάθη, ελλείψεις, κενά που υφίστανται. Θέλουμε επίσης να αποκαταστήσουμε κάπως στενότερες σχέσεις με τον εισηγητή αυτό είναι όλο.
Πρόεδρος. Ο κ. Tajani έχει τον λόγο προκειμένου να μιλήσει κατά του αιτήματος.
Antonio Tajani (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το Σώμα καλείται να υπερψηφίσει μια περιεκτική εργασία που εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Κατανοώ και συμφωνώ και εγώ με ορισμένες από τις παρατηρήσεις που διατύπωσε η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς, όπως γνωρίζει καλά η σοσιαλιστική ομάδα, παρουσιάσαμε μια τροπολογία για να καλύψουμε ένα ενδεχόμενο κενό της έκθεσης, την αναφορά δηλαδή στην πολιτική για την ενιαία Κίνα (αποκλεισμός της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν).
Η επιλογή μας επιτρέπει συνεπώς να καταλήξουμε σε μια γενική συμφωνία, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι εντάσεις μειώνονται και δίνεται προσοχή στα αιτήματα που υποβάλει η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατά την άποψή μου, η έκθεση είναι πλήρης, μπορεί να εξετασθεί και συνάδει με τη βούληση διαφόρων κοινοβουλευτικών ομάδων που επιθυμούν να την εξετάσουν και να την υποστηρίξουν. Θεωρώ ορθό να διεξαχθεί η συζήτηση σήμερα το βράδυ και να τεθεί σε ψηφοφορία αύριο.
(Χειροκροτήματα)
(Το Σώμα απορρίπτει το αίτημα αναπομπής της έκθεσης στην επιτροπή)
Bastiaan Belder (IND/DEM), εισηγητής. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, τη σωστή στιγμή, μερικές μόλις ημέρες πριν από τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Ελσίνκι, το Σώμα στέλνει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα στο Συμβούλιο και την Επιτροπή ενόψει της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης που σίγουρα είναι άξια του ονόματός της. Η παρούσα έκθεση προσφέρει στις Βρυξέλλες και στο Πεκίνο σημεία αναφοράς για όλες τις πτυχές των αμοιβαίων σχέσεων: αξιοπιστία, σταθερότητα και υπευθυνότητα.
Ως ευρωπαίος εισηγητής, θεώρησα ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να ακούσω πολύ προσεκτικά τις συζητήσεις της Κίνας σχετικά με την εντυπωσιακή, ειρηνική ανάπτυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτές οι συζητήσεις κατέστησαν επίσης σαφείς τις σκοτεινές πλευρές, με όλες τις επιπτώσεις που αυτές συνεπάγονται για την εταιρική σχέση ΕΕ-Κίνας. Είναι λογικό ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης στο σχέδιο ψηφίσματος. Η μεγάλη πλειοψηφία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στηρίζει αυτήν τη συγκεκριμένη προσέγγιση με την απαραίτητη και πολύτιμη συμβολή της, για την οποία εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου στους εμπλεκόμενους βουλευτές.
Οι δημόσιες απαντήσεις της κινεζικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων της έκθεσής μου με υποχρεώνουν να σας παρουσιάσω τη θέση μου, εν συντομία, σε τρεις βασικούς τομείς: το σύστημα Ankang, τη θρησκευτική ελευθερία στη Λαϊκή Δημοκρατία και το θέμα της ειρηνικής προσάρτησης της Ταϊβάν στην Κίνα.
Σε μια επιστολή της 25ης Απριλίου, η πρεσβεία της Κίνας αρνήθηκε απερίφραστα ότι οι πολιτικοί και κοινωνικοί αντιφρονούντες υποβάλλονται σε υποχρεωτική ψυχιατρική θεραπεία. Αυτή η αποτρόπαια μέθοδος βασανιστηρίων είναι επισήμως γνωστή ως Ankang, το οποίο μεταφράζεται ως: υγεία μέσω ανάπαυσης και ειρήνης.
Όλως τυχαίως, το θέμα της 3ης Νοεμβρίου 2005 στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit περιελάμβανε τη μαρτυρία τριών αυτόπτων μαρτύρων, θυμάτων αυτού του συστήματος Ankang με τον αποκαλυπτικό τίτλο: «Ηλεκτροσόκ ενάντια στον ιό της ελευθερίας». Στις 14 Δεκεμβρίου 2005, η Neuzüricher Zeitung δημοσίευσε ένα εξίσου επιβαρυντικό άρθρο σχετικά με το Ankang. Παρόλα αυτά, η πρεσβεία της Κίνας συμβούλευσε το Σώμα να απαλείψει την παράγραφο 24 του σχεδίου ψηφίσματος σχετικά με το Ankang ως πλήρως αβάσιμη, και η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ενεργεί ωσάν να μην συμβαίνει τίποτα κακό, κατέθεσε μια τροπολογία προς αυτήν την κατεύθυνση. Ζήτησα δύο φορές από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να αποσύρει την τροπολογία, αλλά ανώφελα.
Το σύστημα Ankang έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που σίγουρα όλοι μας υποστηρίζουμε θερμά, όπως άκουσα την κ. De Keyser να λέει μόλις πριν από λίγο. Συνεπώς, η στάση της μου προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Σας καλώ μετ’ επιτάσεως να απαλείψετε αυτήν την κηλίδα από την υπόληψη του Κοινοβουλίου και να στηρίξετε το αρχικό κείμενο σχετικά με το Ankang, το οποίο καταθέτω εκ νέου ως τροπολογία.
Ήδη γνωρίζουμε αρκετά σχετικά με τις πολλές παραβιάσεις του βασικού θεμελιώδους δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας στην Κίνα. Αυτό ισχύει εξίσου για τις κρίσιμες εσωτερικές συζητήσεις σχετικά με τη δράση αυτής της κυβέρνησης, ακόμη και στις υπηρεσίες του κρατικού γραφείου θρησκευτικών υποθέσεων. Θα μου άρεσε πραγματικά να συνομιλήσω με τους αξιωματούχους που ήταν τόσο προσιτοί κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς μου σε αυτό το κρατικό θεσμικό όργανο το περασμένο φθινόπωρο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κινεζική αποστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο ενημερωτικό δελτίο της της 31ης Αυγούστου, ο λαός της Κίνας χαίρει άκρας θρησκευτικής ελευθερίας. Διά του παρόντος, την καλώ να μεταφράσει δημοσίως και να δημοσιεύσει την πρόσφατη συνέντευξη με το «μεγάλο θρησκευτικό αφεντικό» της Κίνας, ώστε να διευκρινιστεί τι έλεγχο ασκεί το κόμμα, διότι τα θετικά και τα αρνητικά των θρησκειών αξιολογούνται μόνο από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και κανέναν άλλον.
Η συντριπτική πλειοψηφία του λαού της Ταϊβάν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να υφίσταται τον ίδιο έλεγχο. Αυτό πληροφορήθηκα επί τόπου από ευρωπαίους διπλωμάτες και από πολλούς πολίτες της Ταϊβάν. Ένας από αυτούς εξήγησε γιατί το δόγμα του Πεκίνου για την ειρηνική επανένωση, σίγουρα η δυσοίωνη πολιτική για ένα παιδί, που αποτελεί βασικό θέμα για το ΕΣΚ, δεν έχει επί του παρόντος καμία πιθανότητα αποδοχής από αυτούς. «Το θέμα δεν αφορά τόσο την ιδεολογία ή τον εθνικισμό, αλλά τη διαφορά των πολιτικών συστημάτων και τον σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τρόπου ζωής. Κάτι τέτοιο δεν έχει καμία πιθανότητα εφόσον η Κίνα δεν εγκαταλείπει το απολυταρχικό της καθεστώς, κάτι που δεν είναι πιθανόν να συμβεί στο άμεσο μέλλον».
Υποθέτω ότι αυτό αφορά εξίσου και τις τροπολογίες των Σοσιαλιστών, οι οποίες, επιπλέον, αποκλίνοντας περιέργως από την επίσημη χρήση στα έγγραφα της ΕΕ, θέτουν το θέμα των δύο συστημάτων αναφορικά με την Κίνα και την Ταϊβάν. Αυτό είναι μάλλον αποκαλυπτικό.
Η έκθεση αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Κοινοβουλίου για μια σταθερή εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας. Για τον λόγο αυτόν, παραθέτει εντίμως τα εμπόδια που υπάρχουν σε αυτήν την πολιτική επιδίωξη, σίγουρα τη στιγμή που αυτά τα εμπόδια αναγνωρίζονται εξίσου και από την πλευρά της Κίνας –σας καλώ να διαβάσετε την έκθεση η οποία περιλαμβάνει δηλώσεις Κινέζων, κυρίως κινέζων ακαδημαϊκών– τα οποία όμως, πολιτικά, δεν αναγνωρίζονται επαρκώς ως εμπόδια και, ως εκ τούτου, εξαλείφονται.
Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή ενόψει της διάσκεψης κορυφής με τους ηγέτες της Κίνας είναι ότι η Κίνα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να δημιουργήσει ένα κράτος δικαίου και να ενθαρρυνθεί να πραγματοποιήσει έναν πολιτικό εκσυγχρονισμό, ο οποίος πρέπει απαραίτητα να συμβαδίσει με την εκπληκτική οικονομική ανάπτυξή της.
Benita Ferrero-Waldner, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επικροτώντας αυτήν τη συζήτηση. Ευχαριστώ τους αξιότιμους βουλευτές και ιδιαίτερα τον εισηγητή.
Επιτρέψτε μου να κάνω εξαρχής ορισμένες στρατηγικές παρατηρήσεις. Όπως γνωρίζετε, η ένατη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Κίνας θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι σε μόλις τρεις ημέρες. Θα είναι μια πολύ σημαντική ευκαιρία να συζητηθούν τρέχοντα θέματα και προβληματισμοί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ωστόσο, θα ήθελα επίσης να εστιάσω τη σημερινή παρέμβασή μου –ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της επικέντρωσης της έκθεσής σας– στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο στρατηγική προσέγγιση στις σχέσεις μας. Επίσης, θα προσθέσω λίγα λόγια σε ορισμένα συγκεκριμένα σημεία.
Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ένα ζήτημα που έχω συνεχώς κατά νου. Αυτό ισχύει γενικά, είτε πρόκειται για το περιβάλλον και την αλλαγή του κλίματος, την ενεργειακή ασφάλεια, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την παγκόσμια και περιφερειακή ασφάλεια, τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και συγκεκριμένα ζητήματα όπως η παράνομη μετανάστευση. Υπάρχουν επίσης όλα τα ζητήματα που αναφέρατε και αφορούν το κράτος δικαίου.
Όλοι γνωρίζουμε τις βασικές προκλήσεις. Πρώτον, η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι πρωτοφανής, αλλά, ταυτόχρονα, εξακολουθεί να είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα και πιο εύθραυστη από όσο νομίζουμε. Προκειμένου να είναι αειφόρος, η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συνοδεύεται από κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση. Δεύτερον, η Κίνα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία περισσότερων σταθερών διεθνών ενεργειακών αγορών και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων. Τρίτον, η επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης –η οποία όλο και περισσότερο ταυτίζεται στο μυαλό του κόσμου με τη φθηνή παραγωγή στην Κίνα– είναι ένα θέμα και οδηγεί σε πιέσεις για προστατευτισμό στις αναπτυγμένες αγορές, κάτι για την αποφυγή του οποίου πρέπει να εργαστεί τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Κίνα. Τέταρτον, η Κίνα, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκεί παγκόσμια επιρροή. Αυτό θα στηρίξει ή θα εμποδίσει μια πολυμερή παγκόσμια τάξη που θα βασίζεται σε κανόνες; Για να το θέσω απλά, το ερώτημα που αντιμετωπίζουμε είναι πώς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην αναδυόμενη υπερδύναμη με την οποία σίγουρα έχουμε κοινά συμφέροντα και ενδιαφέροντα, αλλά –και ας είμαστε εδώ ρεαλιστές– με την οποία επίσης διαφωνούμε όσον αφορά ορισμένες πολύ θεμελιώδεις αξίες και πεποιθήσεις.
Πριν προτείνουμε ορισμένες αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη στρατηγική μας απάντηση σε αυτήν την πρόκληση, θα επαναλάβω ότι η βασική πρόταση για την πολιτική της ΕΕ απέναντι στην Κίνα θα πρέπει να είναι μια πρόταση διεύρυνσης και εταιρικής σχέσης. Δεν υπάρχει πρόταση για ανάσχεση ή αποφυγή των επιλογών μας. Η δέσμευση και η εταιρική σχέση είναι η πιο αποτελεσματική βάση για την ενθάρρυνση και τη στήριξη της ανάπτυξης της Κίνας με έναν τρόπο που θα ανταποκριθεί στους στόχους και τα συμφέροντα τόσο της ΕΕ όσο και της Κίνας.
Ποιες αρχές θα πρέπει να μας καθοδηγούν; Όσον αφορά την εσωτερική μεταρρύθμιση και την ανάπτυξη της Κίνας πρέπει να είμαστε εποικοδομητικοί και πρέπει να συμπληρώνουμε την πολιτική της Κίνας όπου αυτό είναι δυνατόν. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να στείλει σταθερά και πολύ συνεπή μηνύματα στους τομείς συμφέροντός μας, όπως η ανάγκη για κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της Κίνας, η σπουδαιότητα των διεθνών καθεστώτων μη διάδοσης, καθώς επίσης και η άμεση πρόσβαση στις αγορές και ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις εταιρείες της ΕΕ. Δεύτερον, διεθνώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφέρον να ενθαρρύνει την πιο ενεργή και υπεύθυνη διεθνή συμμετοχή της Κίνας. Πρέπει να ενισχύσουμε την κατανόησή μας για την κινεζική εξωτερική πολιτική, εάν θέλουμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά. Θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο περιφερειακό στοιχείο, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση όσον αφορά περιφερειακά θέματα και ενθαρρύνοντας την περιφερειακή ολοκλήρωση και τον μεγαλύτερο πολυμερισμό στην Ασία.
Τρίτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μεγαλύτερη επικέντρωση και συνοχή σε εσωτερικό επίπεδο. Πριν από τη διερεύνηση νέων τομέων, θα πρέπει να υπάρξει μια πλήρης εσωτερική αναθεώρηση της υπάρχουσας συνεργασίας μας, η οποία θα οδηγήσει σε πιο σαφή επικέντρωση των προτεραιοτήτων μας και, όπως είναι αναγκαίο, θα απομακρυνθεί από τομείς που είναι αναποτελεσματικοί ή δεν αποτελούν πλέον προτεραιότητα. Στόχος μας θα πρέπει να είναι μια ολιστική προσέγγιση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά να μιλά και πάλι με μία φωνή σχετικά με την πολιτική της όσον αφορά την Κίνα.
Τέταρτον, θα πρέπει επίσης να εργαστούμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι διμερείς σχέσεις μας θα ενισχυθούν αγκαλιάζοντας όλα τα στοιχεία των κοινωνιών. Το Κοινοβούλιο θα διαδραματίσει επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο. Χρειαζόμαστε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό στρατηγικής πολιτικής που θα είναι αρκετά ανεπίσημος και ευέλικτος.
Πέμπτον, σε όλη αυτήν τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να γνωρίζει τις δυνάμεις της. Υπάρχει ιδιαίτερη γνώση της ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την εσωτερική σταθερότητα όπου η Κίνα θέλει βοήθεια, για παράδειγμα σχετικά με την ενέργεια, το περιβάλλον, την περιφερειακή ολοκλήρωση και τη δημόσια υγεία, και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο.
Έκτον, υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου έχουμε μικρότερη επιρροή. Γνωρίζω ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα ανησυχεί ιδιαίτερα το Κοινοβούλιο, όπως και την Επιτροπή. Το περασμένο έτος δεν ήταν έτος σημαντικής προόδου σε κανέναν από τους τομείς για τους οποίους ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα, όπως η επικύρωση του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα, η απελευθέρωση των 1 989 κρατουμένων, η κατάργηση της μεταρρύθμισης μέσω της εργασίας και η μεγαλύτερη προστασία της ελευθερίας έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας, τομείς για τους οποίους εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες. Όμως, μπορώ να σας διαβεβαιώσω, αξιότιμοι βουλευτές, ότι αυτά τα θέματα θα παραμείνουν στο επίκεντρο της πολιτικής ατζέντας μας και θα συνεχίσουμε να δεσμευόμαστε και να ασκούμε πιέσεις για πρόοδο.
Η Επιτροπή κάνει βήματα ώστε να υλοποιήσει αυτές τις αρχές. Όπως ζητά η έκθεση, θα ορίσουμε ένα νέο στρατηγικό όραμα για την πολιτική μας απέναντι στην Κίνα, το οποίο θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε επίσημα στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο τον Νοέμβριο. Αναμένω να αξιολογήσω η ίδια την κατάσταση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Κίνα στις αρχές του ερχόμενου μήνα.
Πέρα από τη συνεχή στήριξή μας για τη διαδικασία εσωτερικών μεταρρυθμίσεων της Κίνας, πιστεύω ότι θα πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε σε τέσσερις βασικές προτεραιότητες: πρώτον, χρειαζόμαστε μεγάλη ισορροπία στις διμερείς σχέσεις μας, η οποία περιγράφεται είτε ως αμοιβαιότητα, είτε ως ισότητα, είτε ως αμοιβαίο συμφέρον. Αυτό περιλαμβάνει έναν πιο ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και συναφή ζητήματα. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτόν και ζητήματα όπως η πρόοδος αναφορικά με τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα. Ανησυχούμε για την κατάσταση σχετικά με τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα στην Κίνα, και ιδιαίτερα, όπως έχει αναφερθεί, αναφορικά με την ελευθερία της έκφρασης, της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανησυχούμε ότι η χρήση του Διαδικτύου περιορίζεται και ελέγχεται όλο και περισσότερο. Όπως άκουσα τον εισηγητή να λέει, δίνουμε μεγάλη σημασία στο θέμα της αφαίρεσης οργάνων. Είναι σαφές ότι η νομοθεσία επί του θέματος αυτού η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση της Κίνας δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το θέμα της συναίνεσης του δότη, ιδιαίτερα όσων έχουν αποβιώσει στη φυλακή ή έχουν εκτελεστεί. Γνωστοποιήσαμε τις ανησυχίες μας με μεγάλη σαφήνεια στην κυβέρνηση της Κίνας, τόσο μέσω του διαλόγου για τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και μέσω ευρύτερων πολιτικών διαύλων, ζητώντας μετ’ επιτάσεως από αυτήν να λάβει μέτρα για την επείγουσα αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών.
Πρέπει να καταστήσουμε την Κίνα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, και όχι έναν απλό ενδιαφερόμενο φορέα· πρέπει να συμβάλλει θετικά και ενεργά. Επί εμπορικών ζητημάτων, για να παραμείνουν ανοικτές οι αγορές της ΕΕ, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική, διμερή και πολυμερή ανταπόκριση από την Κίνα που θα εφαρμόζει το γράμμα και το πνεύμα των δεσμεύσεων του ΠΟΕ. Πρέπει να εξετάσουμε λεπτομερώς τις δομές διαχείρισης ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση των σχέσεών μας και να διασφαλίσουμε ότι θα είναι σωστή η κατανομή των πόρων μας σχετικά με την Κίνα.
Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για τον καθορισμό ενός ρεαλιστικού αλλά και φιλόδοξου στρατηγικού οράματος προκειμένου να προαχθούν οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε τις δυσκολίες που ενέχει η επίτευξη αυτού – και δεν πιστεύω ότι τις αγνοούμε. Όμως, επιτρέψτε μου να επαναλάβω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε σωστές σχέσεις. Αμφότερες οι πλευρές επιθυμούν μια πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση που να τιμά το όνομά της. Ευθύνη μας είναι να μετατρέψουμε αυτήν την πολιτική επιθυμία σε πράξεις.
Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια καλή βάση και, καθώς το κάνουμε αυτό, ελπίζω ότι μπορούμε να στηριζόμαστε στην υποστήριξή σας, διότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς και πρέπει να επιτύχουμε σε αυτό.
(Χειροκροτήματα)
Karsten Friedrich Hoppenstedt (PPE-DE), συντάκτης γνωμοδότησης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, τι θα συνέβαινε αν δεν μπορούσαμε να συζητήσουμε σήμερα για το θέμα της Κίνας;
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η επόμενη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας θα πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου, με τον πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Εξωτερικών και τους Υπουργούς Μεταρρύθμισης, Σχεδιασμού και Εμπορίου. Στις 12 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, επίσης στο Ελσίνκι, ένα οικονομικό φόρουμ υψηλού επιπέδου Κίνας-Ευρώπης. Επίκεινται και άλλες σημαντικές ημερομηνίες από τη σκοπιά της παγκόσμιας οικονομίας, συγκεκριμένα μια νέα κατανομή ψήφων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που ευνοεί την Κίνα και ενδεχομένως είναι δυσμενής για την Ευρώπη, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες ομαδοποιήσεις και συμμαχίες στον γύρο της Ντόχα στην Αυστραλία
Ως συντάκτης γνωμοδότησης για το θέμα αυτό στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων θα ήθελα να επικεντρωθώ στις προοπτικές της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής. Το 2005, το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας ήταν 102 δισ. δολάρια ΗΠΑ και το 2006 θα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Στο τέλος του 2006, η Κίνα θα έχει στα συναλλαγματικά της αποθέματα πάνω από 1 000 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Από πολλές πλευρές προβάλλεται το αίτημα για γρήγορη αλλαγή της συναλλαγματικής ισοτιμίας και μεσοπρόθεσμα η Κίνα είναι διατεθειμένη να ακούσει αυτό το αίτημα. Ενόψει όμως της στενής διασύνδεσης των χρηματοπιστωτικών αγορών, στη γνωμοδότησή μου τάχθηκα υπέρ μίας προσεκτικής αλλαγής, γιατί τα ριζικά και γρήγορα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να παρακολουθεί παρόμοιες εξελίξεις και να αναλαμβάνει έγκαιρα δράση όπου είναι αναγκαίο. Στην επόμενη ετήσια συνεδρίαση του ΔΝΤ η Κίνα θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στο ΔΝΤ και έχει ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ γι’ αυτό. Θα μπορούσε κανείς να ρωτήσει γιατί οι ΗΠΑ με το τεράστιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα θέλουν τόσο πολύ να υποστηρίξουν την Κίνα. Ο λόγος είναι ίσως, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ότι η Κίνα με τη συναλλαγματική πολιτική και τα υψηλά συναλλαγματικά αποθέματά της έχει τώρα λόγο σε θέματα που σχετίζονται με το αμερικανικό δολάριο.
Ποια άποψη επικρατεί γι’ αυτό στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τι λένε σχετικά οι ιθύνοντες του συμβουλίου ECOFIN; Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος σε σημασία εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, πρέπει να εκτιμήσουμε τον τρόπο με τον οποίοι οι Κινέζοι εκπλήρωσαν μερικώς –και προσπαθούν να εκπληρώσουν– τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν όταν προσχώρησαν στον ΠΟΕ, μολονότι υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο βελτίωσης ως προς την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και ειδικότερα στα πιστωτικά ζητήματα. Το περαιτέρω άνοιγμα των τραπεζικών και ασφαλιστικών αγορών και η πρόοδος ως προς την αναζήτηση κοινών προδιαγραφών αποτελούν απτά βήματα προόδου.
Ελπίζουμε ότι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Αυστραλία στο τέλος Σεπτεμβρίου θα δώσουν νέα πνοή στον γύρο της Ντόχα. Οι ΗΠΑ θα έβλεπαν κι εδώ ευχαρίστως την αύξηση της επιρροής της Κίνας. Ποια άτομα θα επιλέξει η ΕΕ για την παρακολούθηση αυτής της διαδικασίας προκειμένου να δώσει στους Κινέζους την αίσθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεργαστεί με την Κίνα για την ανάπτυξη κοινών στρατηγικών;
Antonio Tajani, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα την έκθεση Belder, καθώς πρόκειται για μια περιεκτική έκθεση, η οποία αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας και βασίζεται στη σημαντική συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, για την οποία πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο Brok που θέλησε να εξετάσουμε διεξοδικά το ζήτημα.
Ελπίζουμε ότι η έκθεση θα συγκεντρώσει μια ευρεία συναίνεση και καλούμε συνεπώς τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να την υπερψηφίσει, δεδομένου μάλιστα ότι δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε την πολιτική για μια ενιαία Κίνα, η οποία αποτελεί τη βάση σεβασμού μιας ειρηνικής λύσης για το ζήτημα της Ταϊβάν μέσω ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Στην έκθεση η Κίνα δεν αντιμετωπίζεται ασφαλώς ως εχθρός της Ευρώπης· το αντίθετο. Η Κίνα είναι σημαντικότατος εταίρος στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας και πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκουν σε αυτή τη φιλοξενία που τους επιτρέπει να ανακαλύψουν νέες αγορές. Για να βελτιωθούν, ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Πεκίνου και να εξελιχθούν με αμοιβαία οφέλη, πρέπει να θεσπίσουμε σταθερούς κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί, ενώ υπάρχουν και θεμελιώδεις αξίες που αφορούν τον άνθρωπο και οι οποίες, όταν παραβιάζονται, μπορούν να καταστήσουν λιγότερο θετική τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας.
Ανησυχούμε για τις όχι και τόσο δημοκρατικές επιλογές του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, για την παραβίαση των ανθρωπίνων και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για τις ελευθερίες των μειονοτήτων, για την ελευθερία ενημέρωσης και για το ζήτημα του Θιβέτ. Η κοινοβουλευτική ομάδα που παρακολουθεί με ενδιαφέρον αυτό το πρόβλημα υποβάλλοντας τροπολογίες, οι οποίες εγκρίνονται, υπογράμμισε το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Μας ανησυχεί ο διορισμός επισκόπων από το Κομμουνιστικό Κόμμα, καθώς θα ήταν το ίδιο εάν το Βατικανό διόριζε στρατηγούς του κινεζικού στρατού. Είναι ακατανόητο να συνθλίβεται η ελευθερία τόσων κινέζων πολιτών.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης το ζήτημα των κανόνων στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και ζητάμε από το Συμβούλιο και την Επιτροπή να δεσμευθούν ότι θα προστατεύσουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και άλλων γειτονικών χωρών, κυρίως στους τομείς της υφαντουργίας και της υποδηματοποιίας. Κάποιες ενδείξεις υπήρξαν από τον Επίτροπο Mandelson, αλλά θα πρέπει ωστόσο να προχωρήσουμε με τόλμη και στο ζήτημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό τη φινλανδική Προεδρία, για την οποία λυπούμαι που δεν είναι παρούσα. Για όλους αυτούς τους λόγους θα ψηφίσουμε υπέρ της έκθεσης Belder υποστηρίζοντας ορισμένες τροπολογίες που αφορούν και περιβαλλοντικά ζητήματα.
Glyn Ford, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε με πολλά από όσα περιλαμβάνει η έκθεση του κ. Belder. Συμφωνούμε ότι η Κίνα πρέπει να επωμιστεί μια όλο και μεγαλύτερη διεθνή ευθύνη λόγω της θέσης της ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και τώρα ως η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία. Συμφωνούμε με τη σπουδαιότητα του ρόλου της Κίνας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Πρέπει να διεξαγάγουμε διάλογο με την Κίνα σχετικά με την κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, όπου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προεδρεύουσα στις εξαμερείς συνομιλίες· σχετικά με το Ιράν, όπου η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο προσπαθώντας να βρει μια λύση για την πυρηνική κρίση· και σχετικά με το Νταρφούρ, όπου η Κίνα, λόγω των πετρελαϊκών συμφερόντων της, έχει έως σήμερα αντισταθεί στην ανάπτυξη δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών.
Αναμένουμε τη δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κίνας και σίγουρα στηρίζουμε την ανάγκη για την κατάργηση της θανατικής ποινής – κάτι που ζητούμε σε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να υπάρξει συνεχής βελτίωση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο, δυστυχώς, συνολικά, η έκθεση χαρακτηρίζεται από έλλειψη ισορροπίας και παραλείψεις. Θεώρησα ότι επρόκειτο για λάθη παραλείψεων, αλλά στον εναρκτήριο λόγο του ο κ. Belder κατέστησε σαφές ότι το γεγονός πως δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση μια κοινή πολιτική για την Κίνα δεν οφείλεται στο ότι το ξέχασε, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπέρ της αλλαγής αυτής. Ελπίζω ότι όσοι από την Ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών εξακολουθούν να το υποστηρίζουν δεν θα συνεχίσουν να το κάνουν, αλλά θα στηρίξουν την τροπολογία μας.
Υπάρχουν δύο γραμμές σχετικά με την κατάσταση των 150 εκατ. εργαζομένων μεταναστών – πάνω από το 10% του πληθυσμού της Κίνας, μία πρόταση σχετικά με τις ελεύθερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και, παρόλα αυτά, υπάρχουν πέντε παράγραφοι σχετικά με μια θρησκευτική μειονότητα που είναι εκατό φορές μικρότερη. Το αρνητικό είναι ότι ο κ. Belder βλέπει το δέντρο και όχι το δάσος.
Ναι, βεβαίως, πρέπει να υποστηρίξουμε όλες τις καταπιεσμένες ομάδες, αλλά πού είναι το αίσθημα αναλογικότητας του εισηγητή; Αντίστοιχα, είναι σωστό να πιστέψουμε κάποια από τα αρνητικά που μας λένε για την Κίνα, αλλά δεν είναι σωστό να τα πιστεύουμε όλα, χωρίς τις απαραίτητες αποδείξεις. Υπάρχουν τομείς όπου βαδίζουμε στα χνάρια της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, αλλά η έκθεση ακολουθεί μια πολύ πιο προστατευτική γραμμή σε σχέση με την πρόσφατη έκθεση αυτής της επιτροπής.
Το θέμα που αφορά το καθεστώς οικονομίας της αγοράς παρακάμπτεται πολύ εύκολα, ωστόσο 40 χώρες στον κόσμο έχουν ήδη παράσχει καθεστώς οικονομίας της αγοράς στην Κίνα – πιο πρόσφατα η Δημοκρατία της Κορέας, τον Νοέμβριο του 2005. Σέβομαι την άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το εμπάργκο, αλλά εδώ επιμένουμε ότι όλες οι χώρες με τις οποίες έχουμε εταιρικές σχέσεις ακολουθούν ένα εμπάργκο που βάζει την Κίνα στην ίδια κατάσταση με τη Λευκορωσία και τη Ζιμπάμπουε –κάτι που προσωπικά θεωρώ ότι είναι χειρότερο όσον αφορά την καταπίεση και τις διακρίσεις– ενώ, ταυτόχρονα, ζητούμε από τους Κινέζους να μας βοηθήσουν στην άσκηση πίεσης σε αυτές τις δύο χώρες που λέμε ότι είναι ίδιες με την Κίνα.
Στην παράγραφο 4, σημειώνουμε ότι η Κίνα θα έχει στη διάθεσή της 1 δισ. ευρώ (στην αγγλική έκδοση της έκθεσης) σε συναλλαγματικά αποθέματα έως το τέλος του 2006. Η ακρίβεια της έκθεσης είναι ωραία· είναι μόνο χίλιες φορές λάθος: στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα τρισεκατομμύριο και όχι για ένα δισεκατομμύριο και, παρόλα αυτά, κανείς δεν το παρατήρησε· ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά ακριβή έκθεση που όλοι εγκρίνουν.
Πουθενά δεν παραπονιόμαστε ότι η Κίνα έχει πολύ λίγα ευρώ –και όχι δολάρια– και δεν λέμε ότι η Κίνα θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις εξαμερείς συνομιλίες. Δεν αναφέρουμε το γεγονός ότι η ανησυχία της Κίνας για το Yasukuni Shrine απεικονίζεται στο προσφάτως αποκαλυφθέν γεγονός ότι ο Ιάπωνας Αυτοκράτορας αρνήθηκε να το επισκεφθεί άπαξ και υπήρχαν εκεί σημαντικοί εγκληματίες πολέμου.
Τέλος, όπως είπε η Επίτροπος, επιθυμούμε δέσμευση και εταιρική σχέση, και όχι αντιπαράθεση και ανάσχεση. Φοβούμαι ότι η έκθεση αυτή δίνει λάθος μήνυμα.
Cecilia Malmström, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (SV) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, χαιρετίζω αυτήν την έκθεση εξ ονόματος της Ομάδας μου. Είναι σημαντικό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προβεί σε μια δήλωση πριν από τη σημαντική διάσκεψη κορυφής το σαββατοκύριακο. Οι σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα έχουν, βεβαίως, γίνει ακόμη πιο εκτεταμένες, και όχι μόνο όσον αφορά την εμπορική πολιτική. Συνεπώς, είναι καλό να αντιμετωπίσουμε αυτές τις σχέσεις με πιο στρατηγικό τρόπο.
Η Κίνα είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία και ένας εξαιρετικά σημαντικός εμπορικός εταίρος. Εμείς, οι φιλελεύθεροι δημοκράτες, θεωρούμε ότι το εμπόριο είναι ένας σημαντικός τρόπος για να έρθουν οι χώρες πιο κοντά και να έχουν περισσότερες επαφές και μορφές ανταλλαγών. Το εμπόριο οδηγεί επίσης μακροπρόθεσμα σε αυξημένη διαφάνεια, καλύτερους κανονισμούς, λιγότερη διαφθορά και, πιστεύουμε, εν καιρώ οδηγεί στη δημοκρατία. Το εμπόριο έχει επίσης οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας τη δυνατότητα σε εκατομμύρια Κινέζους να βγουν από τη φτώχεια, και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε, βεβαίως, να συζητήσουμε επίσης για το πώς μπορούν να κατανεμηθούν οι καρποί αυτής της ανάπτυξης.
Η Κίνα έχει όλο και μεγαλύτερες φιλοδοξίες σε διεθνές επίπεδο. Αυτό είναι θετικό, αλλά σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να δεχθεί επίσης την αυξημένη διεθνή ευθύνη και να είναι υπεύθυνος εταίρος. Πιστεύουμε ότι η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε να κάνει η Κίνα χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας στον ΟΗΕ για την πρόληψη της παγκόσμιας παρέμβασης που έχει ως στόχο να θέσει τέλος στη γενοκτονία στο Νταρφούρ ή να ασκήσει πιέσεις στο Ιράν ώστε να θέσει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο.
Με δεδομένο το μέγεθος, την ιστορία και τον πληθυσμό της, η Κίνα έχει τεράστιες δυνατότητες. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Κίνα είναι επίσης δικτατορία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται επειδή έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις ή επειδή έχουν διαφορετική θρησκεία ή κατάγονται από διαφορετική εθνική ομάδα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη λογοκρισία που ασκεί η Κίνα στο Διαδίκτυο, και αντιμετωπίζουμε με μεγάλη ανησυχία τις αναφορές που καταφθάνουν τώρα από όλο τον κόσμο –και πιο πρόσφατα από ένα σημαντικό ίδρυμα του Καναδά– σχετικά με το εμπόριο οργάνων, για παράδειγμα, από υποστηρικτές του Falun Gong. Επίσης, ανησυχούμε για τις απειλές που εκτοξεύονται κατά της δημοκρατίας στην Ταϊβάν.
Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την ευκαιρία να επισημαίνουμε στους κινέζους πολιτικούς και τις κινέζικες εταιρείες ότι καταδικάζουμε αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε δημιουργικά την Κίνα, ώστε να διανύσει τον μακρύ δρόμο προς τη δημοκρατία. Κατά τον ίδιο τρόπο, όλοι μας ως πολιτικοί, επιχειρηματίες και καταναλωτές πρέπει να απαιτήσουμε από τις κινεζικές εταιρείες να επιτρέψουν την ύπαρξη συνδικαλιστικών οργανώσεων και να επιτρέψουν στους εργαζομένους τους να απολαύουν ασφάλειας και θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Η Κίνα είναι επίσης μια περιβαλλοντική ωρολογιακή βόμβα, καθώς το περιβάλλον είναι ένας μεγάλος τομέας εν δυνάμει συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και ημών στην ΕΕ. Η Επίτροπος Ferrero-Waldner αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια στρατηγική εταιρική σχέση που θα περιλαμβάνει πολλά πρακτικά στοιχεία. Το χαιρετίζουμε αυτό και ελπίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο σε αυτό το έργο.
Raül Romeva i Rueda, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (ES) Κύριε Πρόεδρε, είμαι κι εγώ ικανοποιημένος που διεξαγάγουμε αυτή τη συζήτηση επιτέλους. Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να αναπεμφθεί η εν λόγω έκθεση στην επιτροπή και αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα, ειδικά δεδομένης της σημασίας που προσδίδεται στην κυριαρχία αυτού του Σώματος.
Η Κίνα σημειώνει προφανώς μεγάλη πρόοδο και ο εκσυγχρονισμός προχωράει μπροστά, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο επιταχυνόμενος και ραγδαίος ρυθμός αυτού του εκσυγχρονισμού δημιουργεί κινδύνους από κοινωνικές και περιβαλλοντικές απόψεις. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη των θετικών πτυχών αυτού του εκσυγχρονισμού και να μην ενθαρρύνει τις αρνητικές πτυχές ή τους κινδύνους που συνδέονται με αυτόν.
Επομένως, πρέπει να καταστήσουμε τη θέση μας απολύτως σαφή σε μια χρονική στιγμή που συζητάμε τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας. Οι φίλοι πρέπει να μιλάνε ξεκάθαρα μεταξύ τους· με τους φίλους πρέπει να διατηρούμε καλές σχέσεις και επίσης να μιλάμε με απόλυτη ειλικρίνεια. Σε αυτή την περίπτωση, πιστεύω ότι πρέπει να το κάνουμε καθιστώντας απολύτως σαφείς τις αξίες που θεωρούμε ότι είναι βασικές για μια καλή, εποικοδομητική σχέση.
Ορισμένες από αυτές έχουν ήδη αναφερθεί, αλλά θα ήθελα να τις θίξω ξανά, προκειμένου να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι είμαστε υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής και ότι πιστεύουμε πως αυτή είναι μια παγκόσμια αξία, ότι είμαστε υπέρ του εκδημοκρατισμού και της ελευθερίας της έκφρασης, και στο Διαδίκτυο, και της ελευθερίας της πολιτισμικής και θρησκευτικής έκφρασης, ότι καταδικάζουμε τα συστηματικά βασανιστήρια και την ύπαρξη στρατοπέδων αναμόρφωσης των κρατουμένων και ότι θεωρούμε θεμελιώδη τον σεβασμό των δικαιωμάτων λαών όπως του Θιβετιανού. Επομένως, καλούμε το Συμβούλιο να εφαρμόσει την κατάλληλη πολιτική και να συμφωνήσει να στείλει έναν ειδικό απεσταλμένο. Όσον αφορά το εμπάργκο όπλων, έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν μπορούμε και δεν θα δεχθούμε καμία άρση του εμπάργκο όπλων εκτός αν προηγηθεί μια λύση, μια αιτιολόγηση ή μια σαφής αποδοχή των ευθυνών όσον αφορά τα γεγονότα της Πλατείας Τιενανμέν· μέχρι να ξεκαθαριστεί αυτό το θέμα, δεν μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο της άρσης του εμπάργκο.
Τέλος, όσον αφορά την πολιτική της «μίας Κίνας», συμφωνώ ότι πρέπει να είναι ο στόχος και ότι παρέχει ένα καλό πλαίσιο για τη διαπραγμάτευση των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, αλλά πρέπει να είναι μεταξύ δημοκρατικών οντοτήτων. Αν δεν ισχύει αυτό, φυσικά, η πολιτική της μίας Κίνας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες.
Willy Meyer Pleite, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, αύριο η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών θα καταψηφίσει αυτή την έκθεση διότι, αν πρόθεσή της είναι να ασκήσει επιρροή σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κατεύθυνση που ακολουθεί είναι λανθασμένη.
Αυτό το λάθος γίνεται σαφές στο σημείο 75, το οποίο ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μια πολιτική βασισμένη σε συναίνεση με τις ΗΠΑ προκειμένου να θεσπίσουν μια στρατηγική σχέση με την Κίνα.
Θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα: σε ποιους τομείς μπορεί να θεσπιστεί συναίνεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες; Στη θανατική ποινή; Στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου; Στην αποστρατιωτικοποίηση της ασφάλειας; Στην κλιματική αλλαγή; Με άλλα λόγια, θα προχωρήσουμε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην ανάπτυξη αυτής της συναινετικής σχέσης –η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες– ώστε να μπορέσουμε να πούμε στους Κινέζους τι να κάνουν σε αυτούς τους τομείς;
Πιστεύω ότι αυτό θα ήταν τρομερό λάθος και κινείται προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση. Επιπλέον, η έκθεση προτείνει επίσης να πούμε στους Κινέζους –στην κινεζική κυβέρνηση, στις κινεζικές αρχές– τι πολιτική πρέπει να εφαρμόσουν στην περιοχή τους, με ποιες χώρες –με τη Βόρεια Κορέα, με το Ιράν– και βάσει ποιων αρχών. Λες και μπορεί να πει κανείς στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας τι να κάνει και λες και εκείνοι θα δεχτούν να τους πουν τι να κάνουν. Λες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα μπορούσε να πει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τι είδους σχέσεις και τι είδους πολιτική πρέπει να εφαρμόσουμε εδώ.
Αυτό δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Πρέπει να έχουμε υπόψη για ποια χώρα μιλάμε. Μιλάμε για μια χώρα με 1,2 δισεκατομμύρια κατοίκους, 9,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, και για μια χώρα η οποία το 1910 ήταν ακόμη φεουδαρχική κοινωνία. Αν δεν εξετάσουμε αυτή την έκθεση στο σωστό πλαίσιο, θα στοχεύουμε στα τυφλά. Τέλος, κυρίες και κύριοι, πιστεύω επίσης ότι αυτή η έκθεση αντιπροσωπεύει καθαρά οικονομικά συμφέροντα. Τίποτα περισσότερο. Τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από όμορφα λόγια.
Επομένως, η Ομάδα μας θα καταψηφίσει αυτή την έκθεση αύριο, διότι πιστεύω ότι κινείται προς λάθος κατεύθυνση. Αν προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, θα πρέπει να το κάνουμε στη βάση μιας καθαρά αυτόνομης Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι στη βάση ενός δεσμού μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ģirts Valdis Kristovskis, εξ ονόματος της Ομάδας UEN. – (LV) Κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σχολιάσω τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας ιδωμένες μέσα από το πρίσμα των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν και υπό το πρίσμα της δημοκρατίας. Είναι γνωστό ότι η Κίνα αρνείται να διεξαγάγει άμεσο διάλογο με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καλέσει μετ’ επιτάσεως την Κίνα να διατηρήσει μια ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Ταϊβάν και να χρησιμοποιήσει ειρηνικά μέσα για την ανάπτυξη των σχέσεων, ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε δράσεις της Κίνας για τον περιορισμό της συμμετοχής της Ταϊβάν στις διεθνείς διαδικασίες. Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία για να κάνει πολιτικές επιλογές για τα 23 εκατομμύρια κατοίκων της Ταϊβάν. Θα πρέπει να καταδικάσουμε το γεγονός ότι το κινεζικό δίκαιο που νομιμοποιεί την πιθανή κατοχή της Ταϊβάν επικρέμεται πάνω από την Ταϊβάν σαν Δαμόκλειος σπάθη. Κυρίες και κύριοι, κατά τη γνώμη μου, στην αρχή της «μίας Κίνας» η ιδέα της ειρηνικής επανένωσης θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι πιο εφαρμόσιμο – μια ειρηνική λύση. Η ανάπτυξη περίπου 800 κατευθυνόμενων και άλλων τύπων πυραύλων στη νότια ακτή της Κίνας, απέναντι από τα Στενά της Ταϊβάν, πρέπει να μειωθεί σημαντικά. Αποτελεί απειλή και άγχος για τους κατοίκους της Ταϊβάν. Έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη για τη λήψη αμυντικών μέτρων με στόχο τη δημιουργία όπλων στην Ταϊβάν, αφαιρώντας σημαντικούς πόρους από τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Το εμπάργκο όπλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να διατηρηθεί. Η άρση του θα ερμηνευόταν λανθασμένα ως ενθάρρυνση για περαιτέρω αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας. Αυτή η δύναμη επηρεάζει σοβαρά τη σταθερότητα στην περιοχή της Ασίας και οδηγεί στην κλιμάκωση των δαπανών για όπλα. Η άρση του εμπάργκο όπλων δεν θα ενίσχυε τον επιθυμητό εκδημοκρατισμό της Κίνας. Δεν θα υπήρχε πλέον η ώθηση ώστε το μονοκομματικό καθεστώς να σταματήσει τις σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται εδώ και καιρό.
Gerard Batten, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να συγχαρούμε τον λαό της Κίνας για την πρόοδο που έχει επιτελέσει μετά τον θάνατο του τυράννου Mao Zedong πριν από 30 χρόνια. Η κληρονομιά του Μάο σε φόνους, καταπίεση, πόνο, δυστυχία, πείνα και θάνατο είναι μοναδική. Γονάτισε την Κίνα. Το μέσο που χρησιμοποίησε για να επιβάλει αυτήν την τυραννία ήταν, φυσικά, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο ακόμη κυβερνά την Κίνα. Το γεγονός ότι ο διάδοχος του Μάο, ο Deng Xiao Ping, και οι διάδοχοί του αναγνώρισαν κάποιες καπιταλιστικές αλήθειες και την πραγματικότητα της ελεύθερης αγοράς έδωσε στην Κίνα τη δυνατότητα να προοδεύσει οικονομικά έως το σημείο στο οποίο έχει φθάσει σήμερα.
Ωστόσο, στο επίκεντρο του κινεζικού οικονομικού φαινομένου βρίσκεται μια αντίφαση που δεν έχει ξεκαθαριστεί: η πρόσφατη ευημερία της Κίνας βασίζεται σε καπιταλιστικές αρχές που εφαρμόζει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, το οποίο είναι το μόνο πολιτικό κόμμα στην Κίνα. Έχουμε το περίεργο θέαμα ενός κομμουνιστικού κόμματος που δεν πιστεύει πλέον στον κομμουνισμό και εφαρμόζει καπιταλιστικές ιδέες στις οποίες υποτίθεται ότι δεν πιστεύει. Το μόνο πράγμα στο οποίο πραγματικά πιστεύει είναι η διασφάλιση της επιβίωσής του, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να το βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο παρέχοντας τη στήριξη που έχουμε ήδη δει.
Η πρόοδος στην Κίνα αναπόφευκτα θα περιοριστεί στο οικονομικό πεδίο όσο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διατηρεί την εξουσία. Η πρόοδος δεν θα επεκταθεί στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία. Ο λαός της Κίνας αρχίζει επιτέλους να δρέπει κάποια από τα υλικά οφέλη του καπιταλιστικού συστήματος. Όμως, πότε θα δρέψουν τα οφέλη του δυτικού δημοκρατικού συστήματος; Η έκθεση του κ. Belder ορθώς ζητά πολιτικό πλουραλισμό, ανεξάρτητη δικαιοσύνη και να μην άρει η ΕΕ το εμπάργκο όπλων έως ότου η Κίνα αντιμετωπίσει σωστά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αστικών και πολιτικών ελευθεριών.
Ο κ. Belder ζητά μια συνεπή και συνεκτική πολιτική απέναντι στην Κίνα. Μια τέτοια συνεκτική πολιτική θα πρέπει να προωθεί τα συμφέροντα του κινεζικού λαού, και όχι τα συμφέροντα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να άρουμε το εμπάργκο όπλων και θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε την Ταϊβάν ως ένα ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος.
Δυστυχώς, πρέπει να πω ότι αυτή η έκθεση θα πρέπει να απορριφθεί διότι συνηγορεί υπέρ της περαιτέρω ανάπτυξης μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αναφορικά με τις σχέσεις με την Κίνα. Αυτό θα ήταν αρνητικό για τον λαό της Κίνας. Επίσης, θα περιόριζε τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και θα αποδυνάμωνε την επιρροή και τις προτεραιότητές της. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα ήταν επίσης αρνητικό για τον κινεζικό λαό.
Paweł Bartłomiej Piskorski (NI). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, το γεγονός ότι συζητούμε τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας αντανακλά τη σημασία τους. Καθένας από τους ομιλητές, η ίδια η έκθεση, καθώς και όσοι πήραν τον λόγο εδώ υπογράμμισαν πόσο σημαντικές είναι οι σχέσεις με την Κίνα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, όλοι μας συμφωνούμε ότι αυτές οι σχέσεις είναι ριζικά διαφορετικές. Η προσέγγισή μας πρέπει να είναι διαφορετική στις συζητήσεις για το θέμα αυτό σε σύγκριση με τις σχέσεις μας με μια άλλη τεράστια χώρα της περιοχής, την Ινδία.
Όταν συζητούμε για την Κίνα, πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου τα θεμέλια στα οποία έχουν οικοδομηθεί αυτό το Σώμα και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά συνέπεια, η προτεραιότητά μας είναι να προαγάγουμε, να ενθαρρύνουμε και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις που να επιτρέπουν στον κόσμο να ζει σε δημοκρατικές συνθήκες, χωρίς τον φόβο της καταπίεσης και χωρίς πράξεις που είναι μέρος της καθημερινότητας στην Κίνα.
Στη συζήτηση αυτής της έκθεσης, που, συνολικά, είναι σωστή –και ελπίζω ότι όλες οι τροπολογίες και όλα τα στοιχεία που αφορούν τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα θα εγκριθούν από αυτό το Σώμα– πρέπει να θυμόμαστε ότι η καταπίεση των θρησκευτικών μειονοτήτων –και αυτό περιλαμβάνει τους πάντες, από την καθολική εκκλησία μέχρι θρησκευτικά κινήματα όπως το Falun Gong, που καταπιέζονται με άκρως σκανδαλώδη τρόπο– καθώς και η καταπίεση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα δεν είναι πράγματα που ανήκουν στο παρελθόν και ότι συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Συνεχίζεται η εφαρμογή της υποχρεωτικής στείρωσης και των υποχρεωτικών αμβλώσεων. Η καταπίεση εθνοτικών ομάδων, όπως συμβαίνει στην παρούσα φάση στην περίπτωση του Θιβέτ, είναι επίσης κάτι που και σήμερα ακόμα δεν αποτελεί παρελθόν.
Πρέπει να τα επισημάνουμε όλα αυτά στην έκθεσή μας, δεδομένου ότι είναι άκρως σημαντικό τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εστιάσουν απλώς στις οικονομικές στατιστικές και στο εμπόριο στις σχέσεις τους με την Κίνα, αλλά να εστιάσουν στα ιδανικά που προάγει και πρέπει να προάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Georg Jarzembowski (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, η Ομάδα μας είναι πραγματικά υπέρμαχος της ανάπτυξης της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κίνας, η οποία όμως πρέπει να είναι θεμελιωμένη σε μία απόλυτα ανοιχτή στάση, στην αξιοπιστία και την υπευθυνότητα. Δεν πρέπει να θυσιάσουμε τις πεποιθήσεις μας για οικονομικούς ή πολιτικούς λόγους, αλλά να μιλάμε ξεκάθαρα στους κινέζους εταίρους μας.
Κυρία Επίτροπε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα ξεκάθαρα λόγια σας στην αρχική σας ομιλία και σας ενθαρρύνω να πείτε τα ίδια στη διάσκεψη κορυφής του Ελσίνκι. Αν είμαστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ μας, έχουμε αρκετές πιθανότητες να αναπτύξουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση με λογικό τρόπο.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε τρία ακόμα σημεία: όπως και η Επιτροπή, πρέπει κι εμείς να συνεχίσουμε να ζητάμε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να εφαρμόζει τις βασικές αρχές του δίκαιου παγκόσμιου εμπορίου μετά από την προσχώρησή της στον ΠΟΕ. Δεν μπορούν να υπεκφεύγουν με τη δικαιολογία ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε κάθε επαρχία.
Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας πρέπει να επιβληθεί και αφού η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να επιβάλει τις πολιτικές της πεποιθήσεις σε κάθε φυλακή, πρέπει και να μπορεί να επιβάλει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας σε κάθε βιομηχανική αίθουσα.
Δεύτερον, απευθύνουμε έκκληση στη λαϊκή εθνοσυνέλευση να επικυρώσει επιτέλους το διεθνές σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Το υπέγραψαν, αλλά καθυστερούν την επικύρωση. Στις συζητήσεις που πάντα διεξάγουμε ευχαρίστως μαζί τους, επανέρχονται σε αυτό το σημείο λέγοντας ότι είναι πολύ δύσκολο και πρέπει πρώτα να προετοιμαστούν. Όχι, υπέγραψαν και πρέπει να προβούν στην επικύρωση και να εφαρμόσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό σημαίνει στην πράξη θρησκευτική ελευθερία, ελευθερία του Τύπου και ελευθερία λόγου. Αυτά πρέπει να διασφαλιστούν. Επίσης, το Θιβέτ πρέπει να διαθέτει πολιτιστική αυτονομία.
Νομίζω ότι ο κ. Ford δεν κατάλαβε καλά πώς έχουν τα πράγματα: η Κίνα πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση κάνοντας αλλαγές στις σχέσεις της με τις γείτονες χώρες Ιαπωνία και Ταϊβάν. Ειδικά ως προς την Ταϊβάν, όλοι εδώ στο Σώμα θα ήθελαν να γίνει πολιτικός διάλογος Πεκίνου-Ταϊπέι, αλλά ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να γίνει με τη μορφή απειλών. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα άσκοπο να ζητούν οι σοσιαλιστές –όπως έκαναν πρόσφατα– την άρση του εμπάργκο όπλων. Αντί γι’ αυτό, θα ήταν καλύτερο να δείξετε ξανά αλληλεγγύη με τους δημοκράτες του Σώματος. Όσο υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, δεν θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο.
Alexandra Dobolyi (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, χαιρετίζω το έως σήμερα έργο της Επιτροπής σχετικά με την Κίνα και την αποψινή παρέμβαση της Επιτρόπου Ferrero-Waldner. Εάν η έκθεση ήταν τόσο ισορροπημένη όσο και η αποψινή σας παρέμβαση, κυρία Επίτροπε, θα τη στήριζα ολόψυχα. Ωστόσο, στις συζητήσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, υποστήριξα ότι η έκθεση ήταν αδύναμη όσον αφορά τον τομέα της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας και της εξωτερικής πολιτικής. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η έκθεση δεν λαμβάνει θέση σχετικά με μια κοινή πολιτική για την Κίνα ή τον ρόλο της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και δεν έχει μια ισορροπημένη άποψη για το θέμα της Ταϊβάν, τις εξαμερείς συνομιλίες, τη συνεργασία ΕΕ-Κίνας και το θέμα της παγκόσμιας ασφάλειας.
Η έκθεση επισημαίνει μόνο έναν από τους βασικούς εταίρους συνεργασίας όσον αφορά την Κίνα. Γιατί; Εγώ, όπως και η πλειοψηφία του ευρωπαϊκού λαού, πιστεύω ότι θα πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους βασικούς εταίρους μας, και όχι μόνο με έναν.
Υπάρχουν επίσης πραγματικά λάθη στην έκθεση του κ. Belder, την οποία στηρίζει η Ομάδα ΕΛΚ-ΕΔ και άλλες Ομάδες. Θα αναφερθώ σε ένα μόνο παράδειγμα: στην παράγραφο 24, το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να ξεκινήσει έναν δομημένο διάλογο με τον κινέζο ομόλογό του στον τομέα της απασχόλησης και των κοινωνικών υποθέσεων. Λοιπόν, κύριε Belder και κύριοι συνάδελφοι από την Ομάδα ΕΛΚ-ΕΔ και την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, είτε δεν κάνατε σωστά τη δουλειά σας είτε πρέπει να συγχαρούμε τις μαγικές δυνάμεις της Επιτροπής, διότι πριν από δύο έτη πρέπει να έφαγε κάποιο κινέζικο τυχερό κουλουράκι που έλεγε ότι τον Σεπτέμβριο του 2006 το Κοινοβούλιο θα απηύθυνε έκκληση για την έναρξη ενός δομημένου διαλόγου.
Είναι αλήθεια ότι η Επιτροπή διεξάγει εδώ και χρόνια δομημένο διάλογο επ’ αυτών των θεμάτων και επί πολλών ακόμη θεμάτων. Η πρόταση της Ομάδας μας, η οποία απορρίφθηκε, ήταν να μας κάνει η Επιτροπή τακτικές ενημερώσεις για τους διάφορους τομεακούς διαλόγους, οι οποίοι καλύπτουν τώρα ευρύ φάσμα τομέων από τη διαστημική τεχνολογία έως τη ρύθμιση επιχειρήσεων, από περιβαλλοντικά ζητήματα έως την εκπαίδευση και την κοινωνία της πληροφορίας. Κυρία Επίτροπε, η Ομάδα ΕΣΚ θα το επικροτούσε θερμά εάν μας κάνατε αυτές τις τακτικές ενημερώσεις όσον αφορά το έργο σας για την οικοδόμηση δομημένων διαλόγων με την Κίνα.
Πιστεύω ότι αυτή η έκθεση θα πρέπει να είναι η συμβολή του Κοινοβουλίου στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας βάσει του πραγματισμού, των γεγονότων και του σεβασμού για τις ευαισθησίες του άλλου, με στόχο την προοδευτική εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες ωριμάζουν και εξελίσσονται ραγδαία σε μια πλήρη στρατηγική εταιρική σχέση.
Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη συνδέεται με την Κίνα από πολιτιστικής, οικονομικής και στρατηγικής άποψης. Διορθώστε με εάν κάνω λάθος, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η Κίνα θα ανταποκριθεί ολόψυχα στην προσπάθεια κατανόησης και σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών. Υπάρχει άλλος τρόπος να βρεθούν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα εκτός από τον εποικοδομητικό διάλογο; Κατά τη γνώμη μου, αυτή η έκθεση θα μπορούσε να συμβάλει σε μια διαδικασία στην οποία αμφότερες οι πλευρές θα μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα η μία την άλλη. Αυτό θα ήταν προς το αμοιβαίο όφελός μας. Δυστυχώς, η έκθεση ως έχει δεν συμβάλει σε κάτι τέτοιο. Αποδυναμώνει σε μεγάλο βαθμό τη θέση του Κοινοβουλίου και την επιρροή του όσον αφορά την επίτευξη των κοινών μας στόχων, κυρίως τώρα ενόψει της επικείμενης διάσκεψης.
Dirk Sterckx (ALDE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κύριε Belder, ως Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για την Κίνα, μένω με ανάμεικτα αισθήματα σε ό,τι αφορά αυτή την έκθεση. Ο εισηγητής εργάστηκε πολύ σκληρά και η έκθεση περιέχει πολλά έγκυρα σημεία, που τα επεσήμανε ή τα επανέλαβε το Σώμα, εκείνο όμως που λείπει, κατά τη γνώμη μου, είναι μια εκτίμηση, μια κριτική και εποικοδομητική εκτίμηση των όσων πράττει ήδη η Επιτροπή στην Κίνα στην παρούσα φάση. Πόσο κριτική στάση τηρούμε σε σχέση με μερικά από τα πράγματα που κάνει η Επιτροπή εκεί πέρα; Εν πάση περιπτώσει, διατηρεί μια πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία εκεί, που είναι δεύτερη σε μέγεθος–αν δεν απατώμαι– μετά την αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πού προσφέρουμε την ενθάρρυνση της Επιτροπής; Για παράδειγμα, υπάρχει επαρκής συνεργασία μεταξύ Κίνας και Επιτροπής στον τομέα της περιφερειακής πολιτικής, στην ανάπτυξη των μειονεκτικών περιφερειών της Κίνας; Θα μπορούσαμε να τους διδάξουμε ένα-δυο πράγματα επ’ αυτού. Εργαζόμαστε, άραγε, από κοινού σε ικανοποιητικό βαθμό και μήπως θα μπορούσαμε, για παράδειγμα, να ζητήσουμε από την κινεζική κυβέρνηση να είναι λίγο πιο επιδεκτική σε αυτό;
Αυτού του είδους τα πράγματα είναι που λείπουν. Δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος ή κριτική και/ή εποικοδομητική ανάλυση των δραστηριοτήτων τις οποίες επιτελεί η Επιτροπή. Τι υποδείξεις προτείνουμε ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής του Ελσίνκι; Τα ανάμεικτα συναισθήματά μου απορρέουν από το γεγονός ότι αυτά δεν αντανακλώνται πουθενά.
Χαίρομαι που αντιμετωπίζετε κατά μέτωπο το πρόβλημα. Αφού κάποιοι συνάδελφοι τα επεσήμαναν ήδη, δεν θα σταθώ στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, της ελευθερίας στην έκφραση γνώμης και ούτω καθεξής.
Δεν με συνεπαίρνει και πολύ ο τρόπος που ζητάτε συναίνεση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε σχέση με την πολιτική έναντι της Κίνας. Αυτό θα με στενοχωρούσε πολύ. Μάλιστα, εμείς στην Ομάδα μας υποβάλαμε τροπολογίες για αυτό ακριβώς το θέμα, επειδή υπάρχουν διαφορές μεταξύ ημών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών για το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε την Κίνα. Διακυβεύονται, επίσης, διαφορετικά συμφέροντα. Εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει να επιζητάμε συναίνεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού πιστεύω ότι αυτό θα έθετε περιορισμούς σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό στην πολιτική μας.
Επιπλέον, η Κίνα δεν είναι απλώς μια παλαιά χώρα. Μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι μόνο οι Κινέζοι μας χρειάζονται, δεν πρέπει όμως να εργαζόμαστε βασιζόμενοι σε στρεβλές αντιλήψεις: και εμείς χρειαζόμαστε τους Κινέζους, τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά. Ας μην γίνει κανένα τέτοιο λάθος, κυρία Επίτροπε. Υποθέτω ότι η πολιτική της μίας Κίνας είναι ακρογωνιαίος λίθος της σταθερότητας, που θα θέλαμε να δούμε σε ολόκληρη την Ασία, και αυτό είναι επίσης ακρογωνιαίος λάθος και βασικό συστατικό στην πολιτική της ΕΕ έναντι της Κίνας. Δεν μπορώ να βρω αναλυτικές λεπτομέρειες επί του θέματος σε αυτή την έκθεση. Αναλαμβάνουμε κάθε είδους πράγματα, αλλά εμείς ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να επιβεβαιώσουμε την πολιτική της μίας Κίνας, διότι είναι σημαντικό χάριν της σταθερότητας.
Η Κίνα μας χρειάζεται σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, για παράδειγμα. Πιστεύω ότι αυτή η χώρα μπορεί να υιοθετήσει τεράστιο αριθμό προτάσεών μας, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων στον τομέα της ενέργειας.
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις της εταιρικής σχέσης, πρέπει να ειπωθεί ότι κάθε μέρα, ο τάδε ή ο δείνα υπουργός, ο τάδε ή ο δείνα επικεφαλής περιφέρειας ή χώρας, ξεκινά για την Κίνα προκειμένου να συζητήσει αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση εκεί. Πρέπει, συνεπώς, να σταματήσουμε να παριστάνουμε ότι δεν υφίσταται και ότι απλά μπορούμε να υπαγορεύουμε ό,τι όρους μας αρέσουν.
Caroline Lucas (Verts/ALE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, χαιρετίζω αυτήν την έκθεση όχι μόνο λόγω της μεγάλης έμφασης που δίνει στην ανάγκη για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, αλλά επίσης διότι επαναλαμβάνει ένα σημαντικό εύρημα της δικής μου έκθεσης σχετικά με τις οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, ότι δηλαδή οι προκλήσεις που θέτει ο κινέζικος ανταγωνισμός δεν περιορίζονται σε μεμονωμένους τομείς όπως αυτός της υφαντουργίας ή των υποδημάτων, αλλά έχουν στην πραγματικότητα συστημικό χαρακτήρα και απαιτούν μια πολύ πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση.
Η έως σήμερα απάντηση της Επιτροπής είναι ότι η Ευρώπη πρέπει απλά να προχωρήσει όσον αφορά την αλυσίδα για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας· πρέπει απλά να στραφούμε στην εργασία που θα χαρακτηρίζεται από περισσότερα προσόντα και μεγαλύτερη εξειδίκευση. Ωστόσο, είναι μάλλον αυτάρεσκο και συγκαταβατικό το να υποθέτουμε ότι η Ευρώπη και η Δύση μπορούν να κρατήσουν το μονοπώλιο στην καινοτομία και στις λύσεις υψηλής τεχνολογίας, ενώ η Κίνα απλά θα κατασκευάζει. Οι κινέζοι απόφοιτοι ορθώς, και προς τιμήν τους, προχωρούν όσον αφορά την αλυσίδα για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και πολύ σύντομα ίσως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα ότι λίγα θα είναι τα πράγματα που θα μπορεί να παράγει η Ευρώπη και που η Κίνα δεν θα μπορεί να παράγει πιο αποτελεσματικά. Η παλαιά αποικιοκρατική αντίληψη ότι η ΕΕ και οι βιομηχανικές χώρες θα συνεχίσουν να πρωτοπορούν όσον αφορά τις βιομηχανίες που βασίζονται στην αυξημένη γνώση, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες θα επικεντρώνονται σε τομείς που απαιτούν λιγότερα προσόντα, χωράει τώρα μεγάλη συζήτηση.
Η απάντησή μας στις προκλήσεις που θέτει η Κίνα πρέπει να περιλαμβάνει μια πλήρη επαναξιολόγηση των αντιλήψεων στις οποίες στηρίχθηκε μέχρι σήμερα η θεωρία του διεθνούς εμπορίου. Όχι απαραίτητα προς δικό μας όφελος, αλλά σίγουρα για χάρη πολλών εργαζομένων στις αναπτυσσόμενες χώρες, διότι είναι αλήθεια ότι η αποπληθωριστική πίεση της Κίνας ήδη οδηγεί σε μείωση των μισθών στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πιέζοντας τους παγκόσμιους προμηθευτές να μειώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων τους και τις συνθήκες εργασίας στην προσπάθειά τους να παραμείνουν ανταγωνιστικοί πάση θυσία, και σίγουρα αποτελεί μέρος της λύσης ο εξαναγκασμός της Κίνας να συμμορφωθεί με τις συμβάσεις της ΔΟΕ για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, θα ζητήσω επίσης από την Επιτροπή να εξετάσει εκ του σύνεγγυς ορισμένες από τις αντιλήψεις της σχετικά με τους νικητές και τους ηττημένους της διαδικασίας παγκοσμιοποίησης.
Jiří Maštálka (GUE/NGL). – (CS) Θέλω να ευχαριστήσω τον εισηγητή για την περιεκτική του έκθεση και παρόλο που δεν συμφωνώ πλήρως με πολλά από τα θέματα της έκθεσης, την επικροτώ ως συμβολή στη συζήτηση. Είναι σαφές ότι ο εισηγητής στόχευε στην ευρύτερη δυνατή και κατά το δυνατόν πιο ενδελεχή θεώρηση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, πιστεύω, ωστόσο, ότι υπάρχουν δύο τομείς στους οποίους χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο μέλλον. Ο εισηγητής υπογραμμίζει σε αρκετά σημεία στην έκθεση ότι η αυξανόμενη σημασία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην παγκόσμια πολιτική, μαζί με την αυξανόμενη σημασία της ως παγκόσμιας οικονομικής υπερδύναμης, συνεπάγονται μεγαλύτερες διεθνείς ευθύνες. Υπ’ αυτό το πρίσμα, θέλω να επισημάνω δύο ζητήματα, που τα θεωρώ λίαν σημαντικά.
Πρώτον, υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική προστασία. Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχουν επίγνωση αυτού του σημαντικού θέματος, κρατούν όμως επιφυλακτική στάση λόγω του κόστους που συνεπάγονται οι πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές παραγωγής και κατανάλωσης. Πιστεύω ότι η ΕΕ πρέπει να είναι πιο προορατική σε αυτό το θέμα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Ίσως η προστασία του περιβάλλοντος και η οικολογική τεχνολογία να αποτελέσουν μελλοντικά πεδία στα οποία θα μπορούν να επενδύσουν στην Κίνα οι επιχειρήσεις της ΕΕ.
Το δεύτερο θέμα που αναφέρεται στην έκθεση και το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να καταστεί μείζον σημείο διαπραγμάτευσης με εκπροσώπους από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας –αλλά και ένας τομέας όπου η Ευρώπη πρέπει να ανταλλάξει εμπειρίες– είναι αυτό της προστασίας της υγείας στον χώρο εργασίας, η κοινωνική στήριξη, ο κοινωνικός διάλογος, η αποτροπή της παιδικής εργασίας και η κατοχύρωση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ας δώσουμε χείρα βοηθείας και ας συμβάλουμε προς την εξεύρεση λύσεων σε αυτά τα περίπλοκα προβλήματα, οι οποίες θα οδηγήσουν πρωτίστως στη βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών που κατεξοχήν εμπλέκονται στο κινεζικό θαύμα.
Roberta Angelilli (UEN). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, καθιστώντας απαραίτητη τη διασαφήνιση των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις, αν και, κατά την άποψή μου, απομένουν πάρα πολλά κρίσιμα σημεία που απαιτούν διευκρίνιση.
Η Κίνα, αν και συμμετέχει στον ΠΟΕ, έχει αποδείξει συχνά ότι δεν σέβεται τους κοινούς κανόνες των άλλων εμπορικών εταίρων. Όπως πολύ συχνά καταγγέλλουμε, η Κίνα διοχετεύει στις ευρωπαϊκές αγορές παραποιημένα προϊόντα ή προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και στα πρότυπα ποιότητας και ασφαλείας. Η Κίνα δεν σέβεται, όπως θα όφειλε, τις συμφωνίες TRIPS σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δεν ευνοεί την πρόσβαση στις αγορές των ξένων εταίρων. Θα πρέπει επίσης να επανεξετάσουμε επειγόντως τις εμπορικές συμφωνίες σχετικά με τους τομείς της υποδηματοποιίας, της υφαντουργίας και των ειδών ένδυσης, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν απαράδεκτες ανισορροπίες.
Αυτό που προξενεί ακόμη περισσότερη ανησυχία είναι τα προβλήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και προπαντός τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, η απουσία σε πολλές περιπτώσεις στοιχειωδών κανόνων ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας, καθώς και η ύπαρξη ακόμη και στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας. Πρόκειται δυστυχώς για γνωστά ζητήματα, ωστόσο ήλθε η ώρα να αναζητήσουμε τις λύσεις και προπαντός τα συγκεκριμένα μέτρα για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού και του κοινωνικού και εμπορικού ντάμπινγκ που εφαρμόζει η Κίνα.
Εν κατακλείδι, θέλουμε να ελπίζουμε ότι η φινλανδική Προεδρία θα αναλάβει επιτέλους την προώθηση των πραγματικών συμφερόντων των ευρωπαίων πολιτών, καταναλωτών και παραγωγών, αρχίζοντας από την προσεχή διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας που θα διεξαχθεί σε λίγες ημέρες.
Bogusław Rogalski (IND/DEM). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, τρομάζω με όσα συνέβησαν σήμερα στο Σώμα. Σαφώς, για ορισμένους βουλευτές, τα συμφέροντα του διεθνούς κομμουνισμού έχουν προτεραιότητα έναντι των ευρωπαϊκών αξιών!
(PL) Κύριε Πρόεδρε, είναι θετικό που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά το θέμα των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο και ούτε δημοκρατία είναι ούτε έχει οικονομία της αγοράς. Μέχρι το 2010, η Κίνα θέλει να δημιουργήσει το ισχυρότερο οικονομικό μέτωπο στον κόσμο, μαζί με τις χώρες της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Ακόμη και σήμερα, η Κίνα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιό της. Από τη διεύρυνση και μετά, η ΕΕ κατέστη ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και αυτός είναι ο λόγος που οι σχέσεις με την Κίνα είναι τόσο σημαντικές για μας. Πρέπει, ωστόσο, να θυμόμαστε ότι μια αμιγώς οικονομική προσέγγιση στις σχέσεις μας δεν θα μας αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του κινεζικού δράκου.
Από πολιτική άποψη, η Κίνα συνεχίζει να αποτελεί απειλή για τον κόσμο. Ο ουτοπικός σοσιαλισμός συνεχίζει να ανθεί εκεί. Υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές της, δεν υπάρχει ελευθερία λόγου και υπάρχει λογοκρισία. Το κομμουνιστικό κόμμα συνεχίζει να είναι το μόνο αληθινό μονοπάτι. Τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κίνα, όπως και οι θρησκευτικές διακρίσεις.
Από την άλλη μεριά, η Κίνα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο. Τα οικονομικά συμφέροντα έφεραν πλησιέστερα την Κίνα προς χώρες με προβλήματα, όπως είναι το Ιράν, το Σουδάν ή η Βενεζουέλα. Ο ανταγωνισμός για πρώτες ύλες θα ασκήσει αυξημένη πίεση στις σχέσεις μας με την Κίνα στο μέλλον. Η ενεργειακή πολιτική της Κίνας υποχρέωσε τη χώρα να προβεί σε διμερείς συμφωνίες, που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια σταθεροποίησης της τιμής του πετρελαίου. Η αύξηση στις στρατιωτικές δαπάνες της Κίνας, ιδίως υπό το πρίσμα των προκλητικών της ανακοινώσεων περί δυνατότητας χρήσης των ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Ταϊβάν, προκαλεί επίσης ανησυχία. Η Κίνα πραγματοποιεί τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις, που προσομοιάζουν επίθεση στην Ταϊβάν.
Η ΕΕ πρέπει να κρατήσει αποφασιστική στάση σε αυτό. Μόνο μια πλήρως ανεξάρτητη Ταϊβάν αποτελεί εγγύηση ειρήνης στην Άπω Ανατολή. Επαναλαμβάνω: μόνο μια πλήρως ανεξάρτητη Ταϊβάν αποτελεί εγγύηση ειρήνης στην Άπω Ανατολή.
Η έκθεση Belder, που συζητούμε τώρα, παρέχει μια αντικειμενική θεώρηση των σχέσεων ΕΕ-Κίνας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι η απαρχή μιας πιο κριτικής προσέγγισης της ΕΕ ως προς τον παγκόσμιο ρόλο της Κίνας.
Mario Borghezio (NI). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, όταν διακυβεύονται τεράστια οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, παρατηρούμε πολύ συχνά το φαινόμενο, ή τον κίνδυνο, άσκησης πίεσης από ομάδες που υποστηρίζουν αυτά τα συμφέροντα και στην πολιτική ζωή αλλά στο Κοινοβούλιο (όχι μόνο σήμερα, αν και απόψε παρακολουθήσαμε ίσως ένα από τα παιχνίδια αυτού του τύπου).
Συμφωνούμε με την έκθεση Belder, καθώς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται και οφείλει να ζητήσει από τον ισχυρό οικονομικό κολοσσό της Κίνας τις δέουσες απαντήσεις στα ζητήματα που αναφέρθηκαν. Ωστόσο, όταν η Επιτροπή και εμείς συζητάμε για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν θα ήθελα να ακολουθούμε την πρακτική που εφήρμοζαν οι παλιές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όλων των χωρών, οι οποίες έθεταν ρήτρες για τυπικούς και μόνο λόγους, γιατί κάποια πράγματα έπρεπε να λεχθούν: σήμερα πρέπει να συζητήσουμε για το Θιβέτ για να δείξουμε ότι ενδιαφερόμαστε και να εμφανίσουμε μια καλή εικόνα. Μετά από τη συγκίνηση που προκάλεσαν σε όλους τα λόγια ενός άλλου πνευματικού ηγέτη όπως ο Δαλάι Λάμα, θεωρώ –και θέλω να είμαι σαφής– πολύ ασθενείς και ουσιαστικά αναποτελεσματικές τις απαντήσεις που δίνουμε στο δράμα του Θιβέτ, στο δράμα ενός ολοκαυτώματος και της πολιτιστικής γενοκτονίας ενός λαού.
Όσον αφορά τον οικονομικό και νομισματικό τομέα, υποστηρίζω πιο αποφασιστικές θέσεις σε σχέση με την έκθεση Belder, την οποία επικρίνω, καθώς είναι καιρός να ζητήσουμε στον νομισματικό τομέα μια μάλλον γρήγορη, αν και σταδιακή, ανατίμηση του γουάν, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας από την κινεζική επίθεση.
Πώς είναι δε δυνατόν, μολονότι γνωρίζουμε ότι το 70% των παραποιημένων εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στις χώρες μας είναι κινεζικής προέλευσης, να συζητάμε ακόμη για προβλήματα όπως η λειτουργία των κινεζικών δικαστηρίων, οι αποφάσεις και το γεγονός ότι υπάρχει εδώ ένα δικαστήριο που μας δικαιώνει και στο οποίο μπορούμε να απευθυνθούμε; Πρέπει συνεπώς να ζητήσουμε από την Κίνα να αναθεωρήσει εκ βάθρων το σύστημά της για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις δημοκρατίας, ανάπτυξης κλπ.
Τέλος, επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας. Είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για χριστιανούς, καθολικούς, διαμαρτυρόμενους, αλλά και για τα μέλη του Falun Gong, όπως οι άνθρωποι που είδαμε έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άνθρωποι δηλαδή που πιστεύουν σε μια δική τους ιδέα και φιλοσοφία και αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες, υποβάλλονται σε βασανιστήρια, φυλακίσεις και πιθανόν στην αφαίρεση οργάνων του σώματός τους. Είναι ντροπή να διεξάγεται εμπόριο οργάνων από μια χώρα με την οποία εξακολουθούμε να διατηρούμε εμπορικές σχέσεις!
Simon Coveney (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω τον εισηγητή, κ. Belder, για το έργο του όσον αφορά τη μελέτη της δέσμης των τροπολογιών που συνδέονται με αυτήν την έκθεση. Δεν ήταν εύκολη η εκπόνηση μιας έκθεσης για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έπρεπε να εξεταστούν. Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα που θα αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη, θετική σχέση μεταξύ των μεγάλων οικονομικών μπλοκ, ενώ δεν θα αποφεύγει τις πραγματικές και έντονες ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προαγωγή της δημοκρατίας· θέματα που εμείς στο Κοινοβούλιο ισχυριζόμαστε ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρά.
Είμαι σθεναρά υπέρ του να συνεχιστεί η ανάπτυξη μιας πιο στενής σχέσης με την Κίνα. Η ΕΕ είναι, εξάλλου, ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος μας. Υπάρχουν τεράστιες οικονομικές ευκαιρίες ώστε και οι δύο πλευρές να αναπτύξουν και να επωφεληθούν από τις νέες αγορές. Συνεπώς, όποιος συνηγορεί υπέρ της απομόνωσης της Κίνας ως μια στρατηγική εξωτερικής πολιτικής, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι ρεαλιστής.
Ωστόσο, τούτου λεχθέντος, πρέπει να είμαστε σταθεροί και συνεπείς στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι παράλληλα με την αναπτυσσόμενη εμπορική σχέση πρέπει να συνυπάρχει και η δημοκρατική ανάπτυξη, καθώς και ο αυξημένος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτά τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν. Για τον λόγο αυτόν, ως εκπρόσωπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με χαρά διαπιστώνω επίσης ότι η έκθεση δίνει μεγάλη έμφαση στους προβληματισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Με ανακούφιση άκουσα την κ. De Keyser να καθιστά σαφές ότι οι αντιρρήσεις της Ομάδας ΕΣΚ δεν βασίζονται σε ανησυχίες σχετικά με τις αναφορές σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων· όμως, αυτό ίσχυε μέχρι που άκουσα όσα είπε ο κ. Ford. Η έκθεση σίγουρα δεν βρίθει ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά θέτει, ορθώς, δύσκολα ζητήματα, προκειμένου η Κίνα να μας αντιμετωπίσει σοβαρά αναφορικά με τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η ανάγκη διασφάλισης της πραγματικής θρησκευτικής ελευθερίας· ο προβληματισμός για τις εκθέσεις σχετικά με τα βασανιστήρια που είναι διαδεδομένα στις κινεζικές φυλακές και τις εκθέσεις σχετικά με την απάνθρωπη, εξευτελιστική αντιμετώπιση και τον περιορισμό χωρίς δίκη· το σύστημα των κέντρων κράτησης και των στρατοπέδων εργασίας laogai· η αναγκαστική συμμόρφωση με την πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού· η λογοκρισία του Διαδικτύου και οι πρόσφατες εκθέσεις για την αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων από φυλακισμένους. Με χαρά άκουσα την Επίτροπο να προβαίνει σε σθεναρή δήλωση επί του θέματος αυτού. Στην πραγματικότητα, την συγχαίρω για την πολύ ισορροπημένη παρουσίαση που έκανε σήμερα το απόγευμα.
Πρόκειται για σοβαρές ανησυχίες που απαιτούν την προσοχή μας καθώς προχωρούμε στην ανάπτυξη μιας πιο στενής σχέσης με την Κίνα που όλοι δεχόμαστε ότι είναι αναπόφευκτη και επιθυμητή.
(Χειροκροτήματα)
Κατερίνα Μπατζελή (PSE). – Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της εθνικής κινεζικής στατιστικής υπηρεσίας, αναθεωρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της κινέζικης οικονομίας για όλο το 2005 από το 9,9% στο 10,2% λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης του της βιομηχανικής δραστηριότητας και του κλάδου παροχής υπηρεσιών.
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου ορίου καταθέσεων σε συνάλλαγμα από το 3% σε 4% με απώτερο σκοπό να περιοριστεί η προσφορά σε δολάρια, εφόσον η χώρα διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα που φτάνουν τα 941 δις ευρώ.
Τα κινεζικά προϊόντα λόγω του χαμηλού κόστους τους, αλλά και της συναλλαγματικής τους ισοτιμίας έχουν συγκριτικό εξαγωγικό πλεονέκτημα.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου, γεγονός που την καθορίζει ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο. Είναι μία εικόνα ανάπτυξης που για την Ευρώπη και για τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί απατηλό όνειρο.
Η ΕΕ όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζει την εμφάνιση της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομία ως απειλή, αλλά ως μια σημαντική νέα αγορά που προσφέρει νέες δυνατότητες και σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και ενίσχυσης της ίδιας της ευρωπαϊκής αγοράς. Αρκεί αυτό να το αποδεικνύει και να το διεκδικεί με συμφωνίες και με συγκεκριμένες πολιτικές. Η αναφορά σας στις πολιτικές και στην τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης νομίζω ότι βρίσκει σύμφωνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και, από πλευράς Σοσιαλιστικής Ομάδας, θέλω να συγχαρώ αυτή την πολιτική κίνηση της Επιτροπής.
Στο επίκεντρο μιας συμφωνίας συνεργασίας με την Κίνα θα πρέπει να θέσουμε το περαιτέρω άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, γεγονός το οποίο απαιτεί νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις. Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κινεζικής κυβέρνησης για αύξηση του κεφαλαίου το οποίο δικαιούνται να κατέχουν ξένοι επενδυτές σε εθνικές επιχειρήσεις, καθώς και το σχέδιο αντιμονοπωλιακού νόμου, αποτελούν ιδιαίτερα θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Κύριε Επίτροπε, η μελλοντική μας στρατηγική δεν θα πρέπει να στηρίζεται σε μία αποικιοκρατική λογική ή πρακτικές «εμπορικού πολέμου», αλλά οφείλει να προστατεύει τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών, επιχειρήσεων και εργαζομένων μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου με τις κινεζικές αρχές.
Marco Cappato (ALDE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, συγχαρητήρια στον κ. Belder. Θα ήταν πράγματι κρίμα εάν είχε γίνει δεκτό το παράδοξο αίτημα της αναπομπής στην επιτροπή, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε λίγες ημέρες πριν από τη διάσκεψη. Κατά την άποψή μου, το αίτημα μεροληπτεί όσον αφορά την ιδέα ότι η συζήτηση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και η συζήτηση για την ανάγκη οικονομικών σχέσεων με την Κίνα μπορούν να διαχωριστούν, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα και το αυτό. Η επιβολή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανονισμών για το ντάμπινγκ και την ελεύθερη κυκλοφορία δεν διαφέρει από την προσπάθεια να επιβληθεί ο σεβασμός των διεθνών Χαρτών για τα ανθρώπινα και τα ατομικά δικαιώματα ελευθερίας και δημοκρατίας, ειδικότερα για τον λαό του Θιβέτ, αλλά και του Ουιγκούρε, τον οποίο συχνά λησμονούμε.
Μιας και συζητάμε για το ζήτημα αυτό, θα ήθελα να πω στην κ. Επίτροπο (αλλά και στο Συμβούλιο, το οποίο δυστυχώς απουσιάζει) –ενώ ο Πρόεδρος έχει το φως πίσω του σαν να συμμετέχει σε παράσταση του κινεζικού θεάτρου σκιών– ότι οφείλουμε να επικεντρωθούμε σε τρία ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Το πρώτο αφορά την ελευθερία στο Διαδίκτυο. Είναι ασφαλώς ένα πρόβλημα της Κίνας, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι τεχνολογίες για την καταπίεση των κινέζων πολιτών μέσω του Διαδικτύου είναι αμερικανικές και ευρωπαϊκές.
Δεύτερον: η Ευρωπόλ. Κατά τα φαινόμενα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπόλ θα επιθυμούσε ούτε λίγο ούτε πολύ να συνάψει μια συμφωνία συνεργασίας με την Κίνα. Ειλικρινά, πιστεύω πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αντίφαση από τη συνεργασία με την κινεζική αστυνομία.
Το τρίτο ζήτημα, το οποίο αποτελεί και το αντικείμενο μιας εκστρατείας του Υπερεθνικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, αφορά τη θανατική ποινή. Είναι και δικό μας καθήκον στην προσεχή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να θέσουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα του παγκόσμιου μορατόριουμ για τη θανατική ποινή. Ορθώς θέτουμε τα ζητήματα αυτά στην Κίνα, αλλά θα πρέπει να μας απασχολήσουν και εμάς ως Ευρωπαϊκή Ένωση.
Eva Lichtenberger (Verts/ALE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, με παραξένεψε κάπως η καθυστερημένη αντίδραση της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιατί στο πλαίσιο της μακράς διαδικασίας που οδήγησε στο ψήφισμα υπήρχε αρκετός χρόνος για να εκφράσει τη γνώμη της. Έλαβα κι εγώ την επιστολή της κινεζικής αντιπροσωπείας, που ίσως ήταν αντίδραση σε αυτό το ψήφισμα, γιατί περιλαμβάνει πραγματικά μερικές εκπληκτικές, ας πούμε, αντικρούσεις ισχυρισμών του ψηφίσματος. Μεταξύ άλλων, ο Δαλάι Λάμα αποκαλείται γι’ άλλη μια φορά αποσχιστής μολονότι έχει δηλώσει επανειλημμένα δημόσια ότι δεν αμφισβητεί της πολιτική της Μίας Κίνας. Επιπροσθέτως, το Falun Gong χαρακτηρίζεται «κακή ομάδα», πράγμα που αποτελεί μία εκφραστική επιλογή που δεν μας πείθει πλέον.
Πρέπει να θέσουμε αυτά τα ερωτήματα στις συνομιλίες μας με την Κίνα, διότι αν δεν το κάνουμε δεν θα αυξήσουμε το μερίδιό μας στην αγορά, αλλά αντίθετα θα χάσουμε τον σεβασμό των εταίρων μας. Μία καλή εταιρική σχέση βασίζεται στην ειλικρινή συζήτηση και στο να μπορεί ο κάθε εταίρος να πει τι δεν εγκρίνει στον άλλον. Αυτή είναι μια εταιρική σχέση μεταξύ ίσων, που απαιτεί και την ειλικρινή και σαφή διατύπωση αυτών των ερωτήσεων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Zbigniew Krzysztof Kuźmiuk (UEN). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, σε μια ταχέως παγκοσμιοποιούμενη παγκόσμια οικονομία, είναι απολύτως απαραίτητο για την Ευρώπη να προωθήσει τη συνεργασία με τις αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις, όπως είναι η Κίνα ή η Ινδία. Πάντως, αυτή η συνεργασία πρέπει να κομίσει οφέλη σε αμφότερα τα μέρη. Δυστυχώς, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΕΕ, αυτή η υγιής αρχή παρακάμφθηκε σε βάρος της Ευρώπης. Οι λόγοι είναι οι ακόλουθοι:
Πρώτον, οι κινέζοι κατασκευαστές δεν περιλαμβάνουν τις εισφορές κοινωνικής προστασίας, τις δαπάνες περιβαλλοντικής προστασίας, κλπ. στο μεταποιητικό κόστος. Αυτό επιτρέπει στους κινέζους παραγωγούς να προσφέρουν προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές.
Δεύτερον, στην Κίνα, η μεταποίηση διαφόρων αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων μετάλλου, χαίρουν διαφόρων μορφών κρατικής ενίσχυσης, οι οποίες συνιστούν απαγορευμένες κρατικές επιδοτήσεις βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εξαγωγή αυτών των προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά συνιστά, συνεπώς, αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των ευρωπαίων κατασκευαστών.
Τρίτον, το κινεζικό νόμισμα είναι αισθητά υπερτιμημένο σε σύγκριση με το δολάριο ή με το ευρώ. Η τεχνητή διατήρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στο τρέχον επίπεδο ενισχύει αισθητά την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εξαγωγών, ενώ θέτει προσκόμματα στις εισαγωγές στην κινεζική αγορά.
Τέταρτον, οι κινεζικές αρχές δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα για τον περιορισμό της σε πολύ μεγάλη κλίμακα πειρατείας επώνυμων προϊόντων από κινέζους κατασκευαστές. Αρκεί μόνο να πούμε ότι το 70% όλων των πειρατικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά προέρχονται από την Κίνα.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό της Κίνας. Πρέπει να ενισχύσει ιδιαίτερα τις ακόλουθες δραστηριότητες.
Πρώτον, η Επιτροπή πρέπει να αυξήσει την πίεση στην Κίνα, τόσο μέσω του ΠΟΕ όσο και άμεσα, ώστε να εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και ιδίως ο αθέμιτος ανταγωνισμός που απορρέει από μια υποβοηθούμενη συναλλαγματική πολιτική.
Δεύτερον, η Επιτροπή πρέπει να υιοθετήσει μια κοινή πολιτική αντιντάμπινγκ έναντι της Κίνας όσο το δυνατόν συντομότερα. Χρειάζεται ιδιαίτερα να θεσπίσει υψηλούς τελωνειακούς δασμούς αντιντάμπινγκ στους τομείς που πλήττονται κατεξοχήν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, ιδίως στην κλωστοϋφαντουργία, τη βιομηχανία υποδημάτων και τον τομέα του μετάλλου, καθώς και στον γεωργικό τομέα.
Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παράσχει μια συνολική δέσμη ενισχύσεων σε εκείνους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας που μέχρι σήμερα επλήγησαν από τον κινεζικό αθέμιτο ανταγωνισμό.
Bastiaan Belder (IND/DEM). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που υπάρχει χρόνος για ένα σύντομο σχόλιο. Θέλω να απευθύνω ορισμένες παρατηρήσεις στους συναδέλφους μου. Καταρχάς, θέλω να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου στην κ. Επίτροπο για την απάντησή της στο περιεχόμενο της έκθεσής μου. Η δέσμευσή της είναι προφανής. Ουδόλως αντιτίθεμαι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, πόσο δε μάλλον στους Κινέζους. Προτίθεμαι να συνεχίσω ό,τι έκανα ανέκαθεν, να ακούω δηλαδή προσεκτικά τις συζητήσεις των Κινέζων.
Μιλήσατε για αναπτυσσόμενη χώρα. Στην παρούσα φάση γίνονται ορισμένες έντονες συζητήσεις, με μια χώρα να καυχάται για διάφορες οικονομίες, επιδιώκοντας παράλληλα να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας πιο αρμονικής κοινωνίας.
Οι κινέζοι ειδικοί που εμπλέκονται σε αυτό λένε ότι χρειάζονται κοινωνικές αξίες. Μου φαίνεται, λοιπόν, ότι θα ήταν έξοχο να ακολουθήσουμε μια προσεκτική, ωστόσο ολόψυχη προσέγγιση στη συζήτηση, προς όφελος τόσο της εταιρικής σχέσης όσο και της εσωτερικής σταθερότητας. Τότε θα είμαστε μέρος της διαδικασίας στοχασμού, όχι έξωθεν, αλλά έσωθεν, προς όφελος της ευημερίας του κινεζικού λαού, καθώς και της εταιρικής σχέσης. Είμαι, λοιπόν, εξαιρετικά ευγνώμων προς εσάς για την προσέγγισή σας και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να την παρουσιάσετε με επιτυχία στη Διάσκεψη Κορυφής.
Σημείωσα για μια ακόμη φορά ότι η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απάντησε ακόμη στο ερώτημά μου για το σύστημα Ankang, ενώ διατείνεται ότι είναι πρωταθλήτρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κυρία Dobolyi, παραλείψατε να απαντήσετε σε μια ερώτηση που σας έθεσα μετ’ επιτάσεως τρεις φορές μέχρι τώρα. Αν υπάρχουν τεκμηριωμένα λάθη, όπως είπε η κ. Ford, θέλω τότε να δω μια τροπολογία που θα τα διορθώνει. Ορισμένα πράγματα προστέθηκαν στο κείμενο χάρη στην πρόταση του κ. Hoppenstedt. Υπέβαλα μια τροπολογία προκειμένου αυτό να απαλειφθεί. Να είσαστε σωστοί στο ... (Ο Πρόεδρος αφαιρεί τον λόγο από τον ομιλητή)
Elmar Brok (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, χαίρομαι που μου δίδεται η ευκαιρία να λάβω τον λόγο μετά από τις τελικές παρατηρήσεις του εισηγητή. Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση είναι σημαντική διότι η Κίνα –κι αυτό δεν είναι μια άχρηστη παρατήρηση– είναι μία μεγάλη χώρα με σπουδαίο πολιτισμό, η οποία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον αν όλα γίνουν όπως αναμένεται. Ωστόσο, πρέπει να τηρούνται οι κανόνες. Εμείς θέλουμε αυτήν την εποικοδομητική στρατηγική σχέση και εταιρική σχέση με την Κίνα.
Αν όμως μία χώρα θέλει να προσχωρήσει στον ΠΟΕ, τότε πρέπει να σέβεται την πνευματική ιδιοκτησία, να αντιμετωπίσει τους κανόνες του ντάμπιγκ, να ρωτάει τι σημαίνει η εργασία των κρατουμένων στα στρατόπεδα κρατουμένων και η ισότητα στον ανταγωνισμό, να συνεργάζεται στη Ντόχα, να ασκεί την ανάλογη νομισματική πολιτική και μπορεί να επιτύχει εμπορικό πλεόνασμα χάρη στις επιδόσεις της, όχι όμως αγνοώντας τους κανόνες.
Επίσης, είναι σημαντικό να παίζει μια τέτοια χώρα ρόλο στην επίλυση πολιτικών κρίσεων, όπως πραγματικά κάνει η Κίνα σε κάποιο βαθμό σε σχέση με το Ιράν, ταυτόχρονα ωστόσο αγοράζει ενέργεια από παντού, για παράδειγμα από το Νταρφούρ. Τίθεται το ερώτημα: αυτή είναι η μορφή που πρέπει να έχει η ευθύνη μίας ανερχόμενης υπερδύναμης; Είναι ζωτικής σημασίας να είναι αυτή η ευθύνη συνδεδεμένη με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Κίνα είχε μία έντονη οικονομική ανάπτυξη, πρέπει όμως να αποδείξει ότι υπάρχει εκεί μεγάλης κλίμακας ελευθέρωση, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στο πολιτικό σύστημα. Εάν δεν το κάνει, θα μπορούσε να σημειωθεί μια μεγάλη ρήξη που ίσως να υπονομεύσει την οικονομική της ανάπτυξη. Μέχρι τώρα, η Κίνα δεν έχει παρουσιάσει καμία τέτοια απόδειξη.
Είμαι υπέρ της πολιτικής της Μίας Κίνας, μόνο όμως αν βασίζεται στην ελεύθερη απόφαση όλων των ενδιαφερομένων πλευρών και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βία. Η περυσινή νομοθεσία της Κίνας για το θέμα αυτό είναι απαράδεκτη και όσο παραμένει έτσι και συνεχίζονται οι απειλές, δεν μπορεί να αρθεί το εμπάργκο όπλων.
Θέλουμε σχέσεις με αυτήν τη μεγάλη χώρα, την Κίνα, όμως θεωρώ ότι παράλληλα πρέπει να σεβόμαστε τους κοινούς κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ότι αυτό είναι η μόνη βάση για μια σταθερή πρόοδο.
Libor Rouček (PSE). – (CS) Θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε, να επικεντρωθώ στον σύντομο χρόνο που μου διατίθεται σε μια πτυχή των οικονομικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι το αμοιβαίο εμπόριο αναπτύσσεται ραγδαία και ανθεί. Μάλιστα, τα τελευταία 25 χρόνια γνώρισε 40 φορές μεγαλύτερη ανάπτυξη. Η ΕΕ κατέστη ο μεγαλύτερος εταίρος της Κίνας και, από την άλλη πλευρά του νομίσματος, η Κίνα κατέστη ο δεύτερος μεγαλύτερος εταίρος της ΕΕ. Ωστόσο, παράλληλα με αυτές τις θετικές εξελίξεις, δεν μπορεί να παραγνωρίσει κανείς τις πάρα πολλές αρνητικές εξελίξεις που εμποδίζουν την περαιτέρω διεύρυνση σημαντικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης, πρωτίστως, της πειρατείας και της απομίμησης ευρωπαϊκών προϊόντων και εμπορικών σημάτων από κινέζους κατασκευαστές.
Δεν είναι μυστικό ότι περισσότερο από τα δύο τρίτα των ψευδεπίγραφων προϊόντων που κατάσχονται στην ευρωπαϊκή αγορά προέρχονται από την Κίνα. Θέλω, συνεπώς, να καλέσω την Επιτροπή και το Συμβούλιο να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα στην προσεχή διάσκεψη κορυφής του Ελσίνκι. Η Κίνα πρέπει να κληθεί να προβεί σε ουσιαστικές βελτιώσεις σε ό,τι αφορά την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και των διεθνών εφευρέσεων, να ενισχύσει την τρέχουσα νομοθεσία που διέπει την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και, βεβαίως, να ενισχύσει τις δραστηριότητες των πολιτικών δικαστηρίων της χώρας σε ό,τι αφορά την εκδίκαση υποθέσεων βιομηχανικής πειρατείας. Οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο η Κίνα είναι συμβεβλημένο μέρος, είναι σε κάθε περίπτωση δεσμευτικοί σε αυτόν τον τομέα.
Alexander Lambsdorff (ALDE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, η Κίνα είναι μία από τις ανερχόμενες δυνάμεις του 21ου αιώνα. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας από οικονομική και πολιτική άποψη. Φυσικά, οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών μας συστημάτων σημαίνουν ότι η συνεργασία έχει τα όριά της και θεωρώ, κυρία Επίτροπε, ότι –όπως ήδη είπε ο κ. Coveney– σήμερα επιτύχατε θαυμάσια αυτήν την ισορροπία.
Ένα παράδειγμα θετικής συνεργασίας είναι η εξωτερική πολιτική. Θέλουμε να αναλάβει η Κίνα μεγαλύτερες ευθύνες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Μία Κίνα που θα είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη διεθνή σταθερότητα. Διεξάγουμε διάλογο με την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη, καθώς και για το δικαίωμα των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των πολιτικών ιδρυμάτων να εργάζονται ελεύθερα. Γι’ αυτό επιδοκιμάζω θερμά το αίτημα του Σώματος να ξανανοίξει το γραφείο του γερμανικού φιλελεύθερου ιδρύματος Friedrich Naumann στο Πεκίνο που έκλεισε υποχρεωτικά το 1966. Είναι σημαντικό να αναλάβει και πάλι το ίδρυμα το έργο του για την προώθηση της δημοκρατίας και της ανάπτυξης, και αυτό πρέπει να γίνει. Θα αποτελούσε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Επιτρέψτε μου να απαντήσω πολύ σύντομα σε αυτό που ειπώθηκε σήμερα: πρέπει να διεξαγάγουμε διάλογο με τις ΗΠΑ για την Κίνα; Εγώ πιστεύω ότι πρέπει. Βλέπουμε μία μετατόπιση της δύναμης μέσα στο διεθνές σύστημα. Τη βλέπουμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και θεωρώ ότι είναι ευθύνη των μεγάλων δημοκρατιών στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να συζητήσουν για μια τέτοια αλλαγή στο διεθνές σύστημα. Είναι καλύτερο και πολύ σημαντικό για εμάς να συζητήσουμε γι’ αυτό.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι θεωρώ πως θα έπρεπε να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση στις Βρυξέλλες και όχι στο Στρασβούργο.
Milan Horáček (Verts/ALE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να απευθύνω τους χαιρετισμούς μου στην προεδρία, στην Επίτροπο και στην απούσα προεδρία του Συμβουλίου. Η αναταραχή σχετικά με την έκθεση αυτήν για την Κίνα μάς δείχνει ότι εδώ στο Σώμα έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά όσον αφορά την ηθική. Αυτό δεν είναι σωστό σε μια συζήτηση για την πολιτική και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ΕΕ είναι γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο ως πρωτοπόρος σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ταυτόχρονα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Σε αυτή τη βάση πρέπει να ενεργήσουμε. Όλοι γνωρίζουμε τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και στην Κίνα, καθώς και ότι το Σώμα ζητά διαρκώς από την Κίνα να σέβεται αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Απευθύνομαι στον κ. Brok: αυτό το σαφές αίτημα πρέπει να υποστηριχθεί με τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Θιβέτ. Η Ομάδα μου και μέλη άλλων Ομάδων υπέβαλαν σχετική τροπολογία και σας ζητώ να την υποστηρίξετε. Η ΕΕ θεωρεί τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προϋπόθεση για τη συνεργασία με οποιαδήποτε χώρα, χωρίς καμία εξαίρεση.
Επιπροσθέτως, απορρίπτω τα αναίσχυντα διαβήματα της κινεζικής πρεσβείας προς εμάς για το θέμα του Θιβέτ.
Charles Tannock (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ μετά τις ΗΠΑ και, από οικονομική άποψη, δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε. Παρόλα αυτά, παραμένει μια μονοκομματική κομμουνιστική δικτατορία, η οποία δεν έχει πολλές κοινές αξίες με την ΕΕ, σε αντίθεση με την Ινδία, η οποία συμμερίζεται τον σεβασμό της Δύσης για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ένα σπάνιο παράδειγμα κοινού συμφέροντος είναι η καταπολέμηση της διεθνούς ισλαμιστικής τρομοκρατίας, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει προβλήματα με τις δικές της μουσουλμανικές μειονότητες των Ουιγούρων. Δυστυχώς, ωστόσο, αναζητώντας τη διεθνή στήριξη και, ιδιαίτερα, την ενεργειακή ασφάλεια, η Κίνα «φλερτάρει» τελευταία με το Ιράν που στηρίζει την τρομοκρατία, και από κοινού με τη Ρωσία αρνήθηκε να επιβάλει τις κυρώσεις του ΟΗΕ για το εν εξελίξει πρόγραμμα του Ιράν για τον εμπλουτισμό του ουρανίου. Κατά τον ίδιο τρόπο, σχετικά με την αρχή της μη παρεμβολής, η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με ανορθόδοξα καθεστώτα από τη Βενεζουέλα έως τη Ζιμπάμπουε.
Η κριτική της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα δεν είναι αφ’ εαυτής θετική. Η Κίνα διαθέτει ένα τρομακτικό ρεκόρ ακατάλληλης και ευρείας χρήσης της θανατικής ποινής, της δίωξης των θρησκευτικών και άλλων μειονοτήτων, όπως οι μη καταγεγραμμένες ομάδες χριστιανών, οι οπαδοί του Falun Gong, οι Θιβετιανοί κλπ. Ωστόσο, η απάνθρωπη αντιμετώπιση των κρατουμένων αναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών για διακίνηση των οργάνων όσων εκτελούνται, οι κακές συνθήκες διαβίωσης των ζώων και η άγνοια των προτύπων της ΔΟΕ, σημαίνουν επίσης ότι έχει ένα άδικο πλεονέκτημα ανταγωνιστικού κόστους στις εξαγωγές της, το οποίο θα αυξήσει τις δικαιολογημένες εκκλήσεις για μεγαλύτερο προστατευτισμό, τη στιγμή που θα πρέπει όλοι να αγωνιζόμαστε για το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο.
Η Κίνα παρακωλύει επίσης την πλήρη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου καθώς είμαι βρετανός βουλευτής του ΕΚ. Με τους πρόσφατους νόμους κατά της απόσχισης, η Κίνα επέδειξε επίσης μια εμπόλεμη στάση απέναντι στη δημοκρατική Ταϊβάν, η οποία εξυπηρετεί ως μοντέλο που αντικρούει τελείως όσους υποστηρίζουν ότι η Κίνα είναι πολύ μεγάλη και ότι ο κινεζικός λαός έχει πολλές πολιτιστικές διαφορές με τη Δύση ώστε να έχει δημοκρατία και υψηλά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συνεπώς, πρέπει να διατηρήσουμε το εμπάργκο όπλων που επιβάλλει η ΕΕ.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την Κίνα που έχει ετήσια ποσοστά ανάπτυξης της τάξεως του 11%, αλλά πρέπει επίσης να μην αποφεύγουμε την κριτική αυτής της πολύ μεγάλης χώρας όταν κάτι τέτοιο είναι σωστό.
Joan Calabuig Rull (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, καταρχάς, θα ήθελα να πω ότι είναι προφανές ότι συμφωνούμε όλοι σχετικά με τη στρατηγική σημασία των σχέσεων με την Κίνα και πιστεύω ότι συμμεριζόμαστε όλοι την ανησυχία για την κατάσταση όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημόσιες ελευθερίες. Δεν υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την ανάγκη να απαιτήσουμε από την Κίνα να σημειώσει ταχεία και σαφή πρόοδο σε αυτά τα θέματα. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό για να δούμε ποιος ενδιαφέρεται περισσότερο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι πραγματικά πιστεύω ότι αυτό το Σώμα είναι ενωμένο στο θέμα αυτό.
Ωστόσο, οφείλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε ότι η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές· πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ταχείας ανάπτυξής της και ταυτόχρονα πρέπει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προσδοκίες των πολιτών της στον τομέα των ελευθεριών, φυσικά, και της παιδείας, της υγείας και σε πολλούς άλλους τομείς. Συνεργαζόμαστε με την Κίνα σε πολλούς από αυτούς τους τομείς, με ανθρώπινους και υλικούς πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συμβάλουμε στην πρόοδο της Κίνας και, όταν προκύπτουν προβλήματα, όπως στην περίπτωση ορισμένων εμπορικών θεμάτων σχετικά με τον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας και της υποδηματοποιίας, απαιτούμε αμοιβαιότητα, αλλά ταυτόχρονα παραμένουμε αποφασιστικοί και χρησιμοποιούμε τον διάλογο προκειμένου να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα, διότι είναι επίσης προς το συμφέρον μας, φυσικά, να αποκτήσουμε πρόσβαση σε αυτή την αγορά και να γίνουν σεβαστά τα προϊόντα μας υπό αμοιβαίες συνθήκες.
Ωστόσο, ειλικρινά διερωτώμαι αν αυτή η έκθεση θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις σχέσεις, αν είναι ο σωστός τρόπος για να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επιρροή σε αυτές τις διαδικασίες μεταποίησης, αν μας βοηθά να μείνουμε ενωμένοι προκειμένου να ασκήσουμε μεγαλύτερη επιρροή ή αν μας διχάζει, και αν μας ενισχύει ώστε να μπορέσουμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στη διαδικασία αλλαγής στην Κίνα ή αν μας αποδυναμώνει.
Danutė Budreikaitė (ALDE). – (LT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μιλώντας για τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, θα ήθελα να τονίσω τους οικονομικούς δεσμούς, που είναι στενά συνδεδεμένοι με τις πτυχές των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υπογραμμίζονται στην έκθεση. Η Κίνα καθίσταται ένας από τους πλέον σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της ΕΕ· συνεπώς, η εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και της Κίνας είναι μεγάλης σημασίας, ιδίως στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Στο μεταξύ, οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας αντιμετωπίζουν ορισμένα προβλήματα. Η Κίνα παραμένει μια όχι ελεύθερη αλλά μάλλον μικτή αγορά και σχεδιασμένη οικονομία. Το κομμουνιστικό κόμμα που κυβερνά τη χώρα και ελέγχει τους εθνικούς πόρους δύναται να παρεμβαίνει στην οικονομία, ενώ οι κρατικοί θεσμοί επιχειρούν να διατηρήσουν την επιρροή τους μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών και διοικητικών απαιτήσεων, θέτοντας έτσι προσκόμματα στην πρόσβαση των κοινοτικών επενδύσεων και αγαθών σε αυτή την αγορά, καθώς και την επιρροή τους στην αγορά. Αφότου η Κίνα εντάχθηκε στον ΠΟΕ, τα κινεζικά προϊόντα πλημμύρισαν την αγορά της ΕΕ. Το εμπορικό ισοζύγιο των κρατών μελών της ΕΕ με την Κίνα καθίσταται ολοένα και δυσμενέστερο για την ΕΕ. Τα κινεζικά αγαθά εκτοπίζουν τα εγχώρια προϊόντα, αλλά η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει τις αγορές της. Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατηγική εταιρική σχέση, που ξεκίνησε το 2003, πρέπει να επιζητήσουμε τη συμβολή της Κίνας για να γίνουν οι συνθήκες ευεπίφορες για το διεθνές εμπόριο, για να βελτιωθεί η νομική προστασία για τις ξένες επενδύσεις και να ανοίξουν αγορές για τα κοινοτικά αγαθά και επενδύσεις.
Thomas Mann (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, στο πρώτο σχέδιο έκθεσης για την Κίνα δεν υπάρχει καν το όνομα «Θιβέτ». Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων που υποστήριξε τις τροπολογίες που υπέβαλα μαζί με τους συναδέλφους μου στη Διακομματική Ομάδα «Θιβέτ».
Η έκθεση περιγράφει τις βάσεις και τη μελλοντική κατεύθυνση των σχέσεών μας με την Κίνα και έχει σοβαρή επίδραση ως μήνυμα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας, αλλά σημείο εκκίνησης της πολιτικής μας δράσης. Δεν είναι σε καμία περίπτωση έκφραση του επονομαζόμενου χαρακτηριστικού δυτικού τρόπου σκέψης. Δεν πρόκειται για κενά λόγια που ακούγονται ευχάριστα και δεν είναι δεσμευτικά, αλλά για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην πράξη.
Στην παράγραφο 37, ο κ. Belder βρήκε έναν ικανοποιητικό συμβιβασμό και συμπεριέλαβε τις τροπολογίες μου. Καταδικάζουμε τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, τον περιορισμό της θρησκευτικής ελευθερίας, τις αυθαίρετες συλλήψεις και τα βασανιστήρια. Απορρίπτουμε την επονομαζόμενη «πατριωτική εκπαιδευτική εκστρατεία» που συμπεριλαμβάνει τον εξαναγκασμό μοναχών σε δηλώσεις όπου ο Δαλάι Λάμα καταγγέλλεται ως «επικίνδυνος αποσχιστής» και το Θιβέτ χαρακτηρίζεται τμήμα της Κίνας.
Απευθύνουμε έκκληση στην Κίνα να εξασφαλίσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στον απαχθέντα Panchen Lama, που είναι ο δεύτερος ιεραρχικά πνευματικός ηγέτης μετά τον Δαλάι Λάμα. Υποστηρίζουμε απερίφραστα τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κινεζικών αρχών και των εκπροσώπων της Αυτού Αγιότητας, και για την πραγματική αυτονομία του Θιβέτ. Στην παράγραφο 82 ζητάμε την κατάργηση της θανατικής ποινής και μεγαλύτερη προστασία των μειονοτήτων.
Ελπίζω ότι το Σώμα θα εγκρίνει αύριο αυτές τις δύο τροπολογίες. Είναι τόσο σημαντικές για έναν λαό που του έκλεψαν με πονηριά την ταυτότητά του. Σας υπενθυμίζω την επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στις 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Συναντήθηκε με μέλη του Σώματος, με διαφόρους Επιτρόπους και με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Wolfgang Schüssel. Ελπίζουμε ότι ο αριθμός των ιθυνόντων στην Κίνα που θα καταφέρει να απαλλαγεί από αυτό το άχρηστο ιδεολογικό βάρος θα γίνεται ολοένα και πιο μεγάλος.
Ana Maria Gomes (PSE). – (PT) Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση τέλεια έκθεση. Η έκθεση Belder επιβεβαιώνει αυτή την άποψη, όντως όμως περιέχει ορισμένα σημαντικά, σχετικά σημεία. Πρώτον, αναλύει ενδελεχώς την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην Κίνα, τα οποία πλήττουν ιδιαίτερα τις μειονότητες, όπως τους Θιβετιανούς και τους Ουιγούρους.
Η Διεθνής Αμνηστία μόλις διαβίβασε ένα έγγραφο στη φινλανδική Προεδρία όσον αφορά τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Κίνας, όπου περιγράφει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, καταλήγοντας ότι η μικρή πρόοδος που σημειώθηκε δεν είναι ικανοποιητική. Τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, οι έλεγχοι στο Διαδίκτυο, η θανατική ποινή και η περιστολή των θρησκευτικών ελευθεριών αποτελούν μέρος αυτής της θλιβερής πραγματικότητας. Δεύτερον, η έκθεση Belder επισημαίνει τη σημασία του να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα η Κίνα τις ευθύνες της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ΕΕ, δεν αποδεχόμαστε την περιστασιακή απειλητική στάση του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν. Τέλος, η Κίνα γνωρίζει ότι μπορεί να επιτύχει ό,τι θέλει με ειρηνικά μέσα, όπως στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, το ίδιο δε ισχύει και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με αφρικανικές χώρες. Το Πεκίνο δεν έχει επιδείξει δέσμευση στην αειφόρο ανάπτυξη, τον εκδημοκρατισμό και την ειρήνη. Μακράν αυτού, μάλιστα: η Κίνα είναι ένας από τους κύριους εξαγωγείς όπλων στο Σουδάν, μια χώρα όπου το καθεστώς προετοιμάζεται για ένα ακόμη αιματηρό μακελειό στο Νταρφούρ. Η Κίνα εισάγει επίσης πετρέλαιο από το Σουδάν.
Τέλος, το πλέον σημαντικό, αυτή η έκθεση μας υπενθυμίζει τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν και τη σημασία της διατήρησης του εμπάργκο όπλων έναντι ενός καθεστώτος, που αρνείται να αντιμετωπίσει το παρελθόν του. Είναι μια χώρα όπου οι άνθρωποι εξακολουθούν να κρατούνται και να εξαφανίζονται, οι δε οικογένειές τους να μην γνωρίζουν τίποτα για την τύχη τους.
Δεν είμαστε αφελείς. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους, συνεχίζουν να πωλούν στρατιωτική τεχνολογία ή τεχνολογία για στρατιωτική χρήση, στην Κίνα, παρά το εμπάργκο όπλων. Απτή απόδειξη της συμβολικής πολιτικής σημασίας αυτού του εμπάργκο είναι η διακαής επιθυμία του Πεκίνου να πετύχει την άρση του πάση θυσία.
Υποστηρίζω τη μέγιστη δυνατή αλληλεπίδραση μεταξύ ΕΕ και Πεκίνου σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, για παράδειγμα, στο οικονομικό, το πολιτικό, το εμπορικό και το πολιτιστικό πεδίο. Ωστόσο, υποστηρίζω επίσης μια γλώσσα της αλήθειας. Η Κίνα δεν αξίζει τίποτα λιγότερο, κατά συνέπεια, το εμπάργκο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο όσο παραμένει σε ισχύ, μέχρις ότου η Κίνα κοιτάξει κατάματα τι συνέβη εκείνες τις μοιραίες ημέρες του Ιουνίου του 1989 και μέχρις ότου επίσης σταματήσει να εξάγει όπλα προς και να υποστηρίζει καθεστώτα που σφαγιάζουν και καταπιέζουν τους λαούς τους, όπως συμβαίνει με το Σουδάν και το Μυανμάρ.
Είναι ζωτικής σημασίας η ΕΕ να διατηρήσει αυτό το εμπάργκο, ιδίως καθώς η ΕΕ δεν έχει καταστήσει ακόμη νομικά δεσμευτικό τον δεοντολογικό της κώδικα. Το οφείλουμε στην ΕΕ, στις αξίες μας και στους χιλιάδες κινέζους πολίτες, που τώρα ζουν καλύτερα, από οικονομικής απόψεως, αλλά που φοβούνται ακόμη πιο πολύ για την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Tokia Saïfi (PPE-DE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, η Κίνα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της νέας εμπορικής της στρατηγικής, πρέπει να οικοδομήσει μια ισορροπημένη εταιρική σχέση. Σε σχέση με τις τελευταίες εμπορικές διενέξεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτακτικά να επιβάλει την τήρηση των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Αν η ανάδειξη της Κίνας ως οικονομικής υπερδύναμης γεννά εμπόδια, διανοίγει επίσης προοπτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τηρούνται οι διεθνείς εμπορικοί κανόνες.
Το ζητούμενο δεν είναι τόσο το να αποφύγουμε τη θέσπιση προστατευτικών μέτρων όσο το να κάνουμε την Κίνα να συνειδητοποιήσει ότι, ως πλήρες μέλος του ΠΟΕ, οφείλει να τηρεί τους κανόνες μιας υγιούς και ισόρροπης παγκόσμιας αγοράς. Κατ’ αυτή την έννοια, η θέσπιση διαδικασιών αντιντάμπινγκ ή μέτρων προφύλαξης –που είναι νόμιμα εμπορικά αμυντικά μέσα– δεν είναι παρά η έκφραση εμπορικών ανισορροπιών ουδόλως αντίκειται στην πρόκληση μιας πιο δίκαιης παγκοσμιοποίησης.
Εγκρίνοντας τη νέα στρατηγική της έναντι της Κίνας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προφυλαχθεί από κατηγορίες και ενδεχόμενες αποδείξεις αθέμιτου ανταγωνισμού και να ενθαρρύνει την πρόσβαση των ευρωπαίων παραγωγών και εξαγωγέων στην κινεζική αγορά. Παράλληλα, και για να σεβαστεί μια εταιρική σχέση που θα βασίζεται σε ισότιμες συναλλαγές, η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ανταγωνιστικότητας, της τεχνολογικής προόδου και της καινοτομίας. Ας φροντίσουμε, κυρία Επίτροπε, η Κίνα να μας έχει τόση ανάγκη, όση την έχουμε και εμείς.
Józef Pinior (PSE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ και η Ευρώπη αναγνωρίζει τη θέση της Κίνας ως ανερχόμενης δύναμης στη διεθνή σκηνή.
Τα τελευταία χρόνια, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης βελτιώθηκαν σε πολλούς τομείς, ιδίως στο εμπόριο, καθώς και στο πεδίο της τεχνικής και επιστημονικής συνεργασίας. Το σημαντικότερο παράδειγμα στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ενδεχομένως η συνεργασία για το πρόγραμμα Galileo, το Ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης.
Η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εταίρος και επενδυτής της Κίνας, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Ως ανερχόμενη οικονομική δύναμη και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλος του ΠΟΕ, η Κίνα φέρει αυξανόμενη ευθύνη για τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια ειρήνη. Από την άποψη αυτή θέλω να επιστήσω την προσοχή στην πληροφόρηση που παρείχε η Διεθνής Αμνηστία στη φινλανδική Προεδρία σε σχέση με τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Κίνας, που πρόκειται να διεξαχθεί στις 9 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Η Διεθνής Αμνηστία επέστησε την προσοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Η πληροφόρησή της εγείρει το ζήτημα της χρήσης της θανατικής ποινής στην Κίνα, την «επανεκπαίδευση» μέσω της καταναγκαστικής εργασίας, την αυθαίρετη σύλληψη και κράτηση, τη χρήση των βασανιστηρίων και την καταδίωξη των ενεργών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έλλειψη ελευθερίας των ΜΜΕ σε αυτή τη χώρα.
Η Διεθνής Αμνησία ήγειρε επίσης το θέμα της πώλησης όπλων από την Κίνα στο Σουδάν ως παράδειγμα εξωτερικής πολιτικής, που αγνοεί θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στον σύγχρονο κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνδυάσει τη στρατηγική εταιρική της σχέση με την Κίνα με έργο για να πείσει τις κινεζικές αρχές να διευρύνουν τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες στο κινεζικό σύστημα και για να τηρεί πραγματικά το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες, στις οποίες η Κίνα είναι συμβεβλημένο μέρος.
Tunne Kelam (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, όταν διατηρούμε εταιρική σχέση με μια δικτατορία, είναι σημαντικό να δημιουργούμε μια αξιόπιστη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων, αφενός, και των δημοκρατικών αξιών, αφετέρου. Αυτή η έκθεση εκφράζει, δικαίως, σοβαρές ανησυχίες για τις δημοκρατικές αξίες. Πράγματι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ότι οι αυξημένες οικονομικές σχέσεις δεν επέφεραν πραγματική πρόοδο στον τομέα του κράτους δικαίου.
Επίσης, η εμπειρία αποδεικνύει ότι η απλή έκφραση ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει επίπτωση στις δικτατορίες. Συνεπώς, το μήνυμά μας για τη διάσκεψη ΕΕ-Κίνας θα πρέπει να είναι ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη πρόοδος στις οικονομικές σχέσεις χωρίς πραγματική πρόοδο στο κράτος δικαίου. Η ΕΕ, ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας, έχει τη δύναμη να επιβάλει στους ηγέτες της Κίνας να αρχίσουν την υλοποίηση πραγματικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.
Θέλω να κάνω ορισμένα σχόλια. Οι ίδιες οι οικονομικές σχέσεις πρέπει να είναι ισορροπημένες. Στην Κίνα γίνεται μαζική παραποίηση εμπορικών σημάτων της ΕΕ, ο ανταγωνισμός στρεβλώνεται και αγνοούνται τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Τα κράτη μέλη της ΕΕ, πιθανώς, εισάγουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων που παράγονται από φυλακισμένους σε στρατόπεδα βασανιστηρίων laogai. Αυτό είναι ηθικό έγκλημα.
Δεύτερον, υπάρχει το Θιβέτ. Η ΕΕ πρέπει να θέσει ως μία εκ των προτεραιοτήτων της την εμμονή της στο να παράσχει η Κίνα πολιτιστική και θρησκευτική αυτονομία στο Θιβέτ και, επίσης, να ανοίξει διάλογο με τον Δαλάι Λάμα. Η Freedom House συγκαταλέγει το Θιβέτ, μαζί με την Τσετσενία, μεταξύ των εδαφών που βιώνουν τη χειρότερη κατάσταση στον κόσμο. Η ΕΕ θα πρέπει να τονίσει τη σοβαρότητα που δίνει σε αυτό διορίζοντας έναν ειδικό αντιπρόσωπο της ΕΕ για τα θέματα του Θιβέτ.
Τρίτον, υπάρχει η Ταϊβάν. Η πολιτική Ταϊβάν-Κίνας θα πρέπει να σέβεται πλήρως τις δημοκρατικές επιλογές των 23 εκατ. κατοίκων της Ταϊβάν. Θα πρέπει επίσης να επιμείνουμε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να επιτρέψει στην Ταϊβάν να ξεκινήσει πρακτική συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλους διεθνείς οργανισμούς.
Paul Rübig (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Ferrero-Waldner, κυρίες και κύριοι, η Ευρώπη είναι η περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη και αυτό μιλάει από μόνο του. Είμαστε μια ελκυστική αγορά για τους κινέζους κατασκευαστές και μια καλή εισοδηματική πηγή για τους κινέζους εργάτες. Είμαστε σε μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους. Χάρη σε συμφέρουσες αγορές και σε μια κατάσταση ως προς τις αμοιβές που διαφέρει από τη δικιά μας, οι καταναλωτές μας μπορούν να αγοράζουν προϊόντα σε καλή τιμή, ενώ στην Κίνα υπάρχουν οικονομικά αποθέματα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων που επιτρέπουν στους Κινέζους να αγοράζουν κι εκείνοι προϊόντα από εμάς.
Επομένως, πρόκειται για ένα αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών μας, για τη μείωση των ποσοστώσεων και των δασμών που θα οδηγήσει σε μια κατάσταση αμοιβαίου κέρδους και για τις δύο πλευρές. Το θέμα της ενέργειας και το ζήτημα του Κιότο με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα ως εκπρόσωπο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών για τα ενεργειακά θέματα. Η Κίνα διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στον τομέα του άνθρακα: το 75% της ενέργειας παράγεται από άνθρακα και, κύριε Brok, μόνο το 1 % από πυρηνική ενέργεια. Συνεπώς πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα: το 75% των Κινέζων χρειάζονται πάρα πολλή τεχνολογία για να φθάσουν σε ένα επίπεδο που θα συμβαδίζει με το Κιότο και τη γενική εφαρμογή.
Εδώ υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές, το ίδιο και ως προς τη χρήση της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Στον τομέα αυτόν, η Κίνα έχει τεράστιο δυναμικό: έχει το μεγαλύτερο παγκοσμίως ποσοστό υδροηλεκτρικής ενέργειας. Εδώ υπάρχουν ακόμα πολλοί πόροι που μπορούν να αναπτυχθούν μελλοντικά. Επίσης, στο μέλλον θα αυξηθεί η κατανάλωση αργού πετρελαίου που αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 5,5% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Σήμερα, στην Κίνα αναλογεί το 40% της πρόσθετης παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο.
Βλέπουμε ότι η ενέργεια είναι μια κεντρική πρόκληση και θα ήθελα να ζητήσω από την κ. Επίτροπο να αναφερθεί ανάλογα στο ζήτημα αυτό στη διάσκεψη κορυφής.
Elmar Brok (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μερικές σύντομες παρατηρήσεις. Πρώτον, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της επιτροπής και τον εισηγητή και δεύτερον, την κ. Επίτροπο για την παρουσία της εδώ στην Ολομέλεια σήμερα το απόγευμα και το βράδυ, ενώ άλλοι απουσιάζουν γιατί περιμένουν μια σύντομη επίσκεψη των Ιρανών μεσολαβητών και γι’ αυτό δεν έχουν καιρό για το Σώμα.
Τρίτον, στην επιτροπή απορρίψαμε τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου γιατί ένας ειδικός απεσταλμένος δεν μπορεί να ελεγχθεί. Οι απεσταλμένοι κοστίζουν πολλά και ούτως ή άλλως υπάρχει πληθώρα τέτοιων ειδικών απεσταλμένων που κανένας δεν μπορεί να τους ελέγξει. Για τον λόγο αυτόν, είναι κατά τη γνώμη μου σημαντικό να βρούμε λύσεις που θα μπορούν να λειτουργήσουν στο πλαίσιο της Επιτροπής.
Είμαι υπέρ της υποστήριξης του Θιβέτ και της πολιτιστικής ταυτότητάς του, όμως δεν θα πρέπει να υπονομεύσουμε την Επιτροπή που έχει τις αρμοδιότητες για να χειριστεί το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ειδικός απεσταλμένος θα υπαγόταν στο Συμβούλιο και το Σώμα δεν θα μπορούσε να παρέμβει εξαιτίας της νομικής κατάστασης. Γι’ αυτό, συμφωνούμε επί της ουσίας με όσα είπατε, αλλά θεωρούμε ότι οι μέθοδοί σας δεν είναι σωστές.
Benita Ferrero-Waldner, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, αυτή η συζήτηση ήταν επίκαιρη και μου έδωσε τροφή για σκέψη σχετικά με τη διάσκεψη ΕΕ-Κίνας στο Ελσίνκι. Θα ήθελα να προσθέσω ότι η μεγάλη πλειονότητα των θεμάτων που τέθηκαν απόψε θα τεθούν επίσης με σαφήνεια στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης και θα σας ενημερώσω επ’ αυτού.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια γενική παρατήρηση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ εμπορίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που αποτελεί το επίκεντρο αυτής της έκθεσης. Δεν είμαι βέβαιη εάν είναι επιθυμητοί ή εφικτοί συγκεκριμένοι συσχετισμοί, αλλά πιστεύω ότι πρόκειται για μια αναπόφευκτη συσχέτιση, καθώς το άνοιγμα της Κίνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ένταξή της στον ΠΟΕ, που, εκτός από σημαντικά ζητήματα που θέτονται συχνά όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, περιλαμβάνει επίσης μια λεπτομερή εξέταση του νομικού συστήματος της Κίνας, με έμφαση στο κράτος δικαίου. Πρέπει να πούμε ότι έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος. Αυτό είναι σημαντικό προκειμένου να προχωρήσουμε σε πολλά από τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τέθηκαν σήμερα και συμβαίνει ακόμη και σχεδόν μυστικά.
Επιτρέψτε μου να επανέλθω σε κάποια συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν σήμερα. Πρώτον, αναφορικά με το Θιβέτ, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ και, ιδιαίτερα, τη διατήρηση της πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής ταυτότητας των λαού του Θιβέτ. Ασχολούμαστε σε τακτική βάση με το θέμα του Θιβέτ στο πλαίσιο του διμερούς διαλόγου ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των διασκέψεων κορυφής. Ως μέρος της γενικής πολιτικής απέναντι στο Θιβέτ, εδώ και πολλά χρόνια ζητούμε τη διεξαγωγή άμεσου διαλόγου μεταξύ του Δαλάι Λάμα και των κινεζικών αρχών, καθώς αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για την εξεύρεση μιας ειρηνικής και διαρκούς επίλυσης του θέματος. Συνεπώς, σημειώσαμε τις συνομιλίες μεταξύ των απεσταλμένων του Δαλάι Λάμα και των εκπροσώπων της Κίνας.
Επιτρέψτε μου επίσης να πω λίγα λόγια για την Ταϊβάν. Με συνέπεια ζητήσαμε και από τις δύο πλευρές να επιλύσουν τα θέματά τους με ειρηνικό διάλογο. Από αυτήν την άποψη, σημειώσαμε επίσης ορισμένες πρόσφατες θετικές εξελίξεις στην αμφίδρομα δύσκολη κατάσταση. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι γίνονται νέες προσπάθειες από πλευράς Κίνας για την επανέναρξη των συζητήσεων με τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης της Κίνας και της Ταϊβάν. Έχουν αρχίσει και πάλι οι πτήσεις στα Στενά, αλλά είναι επίσης αναγκαίος ένας πλήρης διάλογος με όλα τα κόμματα στην Ταϊβάν. Αυτό είναι σημαντικό.
Επιτρέψτε μου επίσης να κάνω μια παρατήρηση όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μας και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Όπως είπε ο κ. Lambsdorff, είναι σημαντικό να συνομιλήσουμε με τις ΗΠΑ σχετικά με την Κίνα και τους κοινούς μας προβληματισμούς, για παράδειγμα τις ανοικτές αγορές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, διότι μπορούμε να επιτύχουμε από κοινού περισσότερα απέναντι στην Κίνα. Ωστόσο, είναι επίσης σαφές ότι ένας στρατηγικός διάλογος με τις ΗΠΑ, ο οποίος διεξάγεται σε επίσημο επίπεδο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε γενικά.
Όσον αφορά το μακροχρόνιο θέμα του εμπάργκο όπλων, είναι αλήθεια ότι είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με στόχο την πιθανή άρση του εμπάργκο, βάσει της κοινής μας δήλωσης του 2004, της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ-Κίνας και των επακόλουθων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, ταυτόχρονα, καταστήσαμε σαφές στην Κίνα πόσο σημαντική είναι η πρόοδος σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να δημιουργηθεί μια πιο θετική ατμόσφαιρα για την άρση του εμπάργκο. Επίσης, ξεκαθαρίσαμε τη δέσμευσή μας να εξασφαλίσουμε ότι η άρση του εμπάργκο δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική αλλαγή της στρατηγικής ισορροπίας στην περιοχή της Ασίας και ότι θα ληφθεί πλήρως υπόψη η εθνική ασφάλεια των φιλικών και συμμαχικών χωρών. Έτσι, και πάλι, αυτό είναι ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα.
Όσον αφορά το πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό θέμα των υποδημάτων, επιτρέψτε μου να πω ότι, στις 30 Αυγούστου 2006, η Επιτροπή ενέκρινε μια πρόταση για την επιβολή δασμών κατά του ντάμπινγκ σε ορισμένα δερμάτινα υποδήματα από την Κίνα και το Βιετνάμ. Λαμβάνοντας υπόψη τη διαπίστωση ότι υπάρχει ντάμπινγκ και ότι οι παραγωγοί της ΕΕ υφίστανται ζημία, προτείναμε έναν δασμό της τάξεως του 16,5% για την Κίνα και 10% για το Βιετνάμ για ορισμένα δερμάτινα υποδήματα. Αυτή η πρόταση περνάει τώρα στα κράτη μέλη, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους έναν μήνα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο έγκρισής της. Αυτή είναι η κατάσταση επί του παρόντος.
Αναφορικά με τους τομεακούς διάλογους, οι υπηρεσίες μου προβαίνουν σε τακτικές ενημερώσεις και βρίσκονται στις ιστοθέσεις μας. Σύντομα θα είναι διαθέσιμη και μια νέα ενημέρωση.
Θα ήθελα να ολοκληρώσω με μια δύο γενικές δηλώσεις. Και πάλι, όπως είπα στην αρχή, μένουμε σταθεροί όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως την ελευθερία έκφρασης, τη θρησκευτική ελευθερία, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Θα ήθελα επίσης να πω ότι η θανατική ποινή είναι ένα από τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαστε συνεχώς. Θα ήθελα επίσης να τονίσω εκ νέου όσα είπα πριν σχετικά με το Falun Gong.
Τέλος, εις απάντηση προς τον κ. Brok, και όπως είπα στην αρχή, η Κίνα πρέπει να γίνει υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας, και όχι απλά ένας ενδιαφερόμενος φορέας: πρέπει να είναι ένας θετικός και ενεργός εταίρος που συνεισφέρει. Είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος της διεθνούς κοινότητας, καθώς είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όλα αυτά θα έχουν εξέχουσα θέση στην ανακοίνωσή μας, η οποία θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο.