Retur til Europarl-portal

Choisissez la langue de votre document :

 Indeks 
 Fuld tekst 
Fuldstændigt Forhandlingsreferat
Tirsdag den 26. september 2006 - Strasbourg EUT-udgave

Tyrkiets fremskridt hen imod tiltrædelse (forhandling)
MPphoto
 
 

  Cem Özdemir (Verts/ALE). - (DE) Hr. formand! Først vil jeg gerne takke ordføreren, fordi han har registreret stemningen her i Parlamentet og formet den til et flertal. Jeg tror imidlertid, at det for beslutningen fra Udenrigsudvalget gælder, at for meget er det godes fjende.

Det vil jeg gerne underbygge med to punkter. For det første med det punkt, som min kollega netop nævnte ved afslutningen af sit indlæg, nemlig det armenske spørgsmål. Jeg deltog som ordfører i konferencen om det armenske spørgsmål i Istanbul, som i dag af mange betegnes som historisk. Det var den første konference af denne art, hvor alle spørgsmålene i denne kontekt, også dem fra de skarpeste kritikere, blev diskuteret i Istanbul. Deltagerne på denne konference, fra Taner Akçam over Halil Berktay til Hrant Dink - som i øjeblikket må slås med § 301 - bad mig alle om at fortælle helt klart her, at hvis man vil hjælpe debatten i Tyrkiet, må man ikke gøre anerkendelse af folkedrabet til en betingelse for medlemskab i EU. Derfor har jeg en bøn til kollegerne. Hvis man vil bidrage til, at debatten fortsætter, hvis man vil bidrage til forandring i Tyrkiet, så bør man lytte til de oppositionelle stemmer i Tyrkiet. Jeg håber, at grænsen mellem Tyrkiet og Armenien en dag bliver som grænsen mellem Tyskland og Frankrig. Men vi må bidrage til, at det kan blive sådan.

Det andet punkt er, at også i Cypern-spørgsmålet er vi alle enige om, at Tyrkiet skal opfylde sin del af forpligtelserne og gennemføre Ankara-protokollen. Men der er også en politisk del af forpligtelserne, og den ser sådan ud, at menneskene på den nordlige del af øen Cypern, de tyrkiske cyprioter, venter på, at vi gennemfører vores del af det afgivne løfte, og det er at afslutte den økonomiske og uddannelsesmæssige isolation af menneskene på den nordlige del af Cypern. Tyrkiet skal gennemføre Ankara-protokollen, men vi skal også bidrage til, at isolationen på den nordlige del af øen Cypern for mennesker af tyrkisk oprindelse bliver bragt til ophør.

 
Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik