Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη σύσταση (A6-0281/2006) της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας για τη συνοχή (11807/2006 – C6 0266/2006 – 2006/0131(AVC)) (εισηγήτρια: Constanze Angela Krehl).
Danuta Hübner, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας, εξ ονόματος του Επιτρόπου Špidla και εμού, ότι χαιρετίζουμε θερμά την έκθεση σχετικά με τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συνοχή, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Κοινοβουλίου στις 11 Σεπτεμβρίου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Krehl για τη σκληρή εργασία αναφορικά με τη σύνταξη της έκθεσης και επίσης για την καλή συνεργασία της οποίας απολαύουμε τον τελευταίο χρόνο επί του φακέλου αυτού.
Είμαι ευγνώμων για τη στήριξη και τις ιδέες της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Κοινοβουλίου κατά την περίοδο αυτήν σχετικά με το πιθανόν πιο σημαντικό και καινοτόμο μέρος της νέας πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2007-2013. Μέσω των κατευθυντήριων γραμμών, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι προτεραιότητες της Κοινότητας θα ενσωματωθούν περισσότερο στα εθνικά και περιφερειακά αναπτυξιακά προγράμματα που στηρίζει η Ένωση. Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως στόχο να παράσχουν μια σαφή και συνεπή προσέγγιση για τη στήριξη της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας. Πιστεύω ότι οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν επωφεληθεί σημαντικά από τη συμβολή του Κοινοβουλίου.
Θα επιστήσω την προσοχή σας στις αιτιολογικές σκέψεις που έχουν προστεθεί στο έγγραφο μετά τη σύνταξη της έκθεσης του Κοινοβουλίου τον περασμένο Μάιο. Είναι σημαντικές υπό την έννοια ότι αποκαλύπτουν τον πολιτικό προσανατολισμό που βρίσκεται πίσω από τις κατευθυντήριες γραμμές. Οι αιτιολογικές σκέψεις εφιστούν σε μεγάλο βαθμό την προσοχή στις προτάσεις της έκθεσης που συνέταξε η κ. Krehl. Για παράδειγμα, εφιστούν την προσοχή στη σημασία της εταιρικής σχέσης (αιτιολογική σκέψη 16), στη συμβολή των υποδομών στη σύγκλιση (αιτιολογική σκέψη 11), στην ισότητα των ευκαιριών και στην καταπολέμηση των διακρίσεων (αιτιολογική σκέψη 15), στη σημασία της ανάπτυξης που είναι αειφόρος από περιβαλλοντικής άποψης (αιτιολογική σκέψη 14), στην εδαφική συνοχή και την αστική διάσταση (αιτιολογική σκέψη 12).
Είναι αξιοσημείωτο ότι με την έγκριση αυτών των αιτιολογικών σκέψεων το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη συντάσσουν στην ουσία ένα μνημόνιο για τον εαυτό τους σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση των επόμενων προγραμμάτων. Αυτό είναι σαφώς πολύ σημαντικό για εμάς, καθώς αναμένουμε τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα.
Πέραν των αιτιολογικών σκέψεων, το κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών ενισχύθηκε σε βασικούς τομείς καίριας σημασίας για το Κοινοβούλιο. Ιδιαίτερα, δώσαμε μεγαλύτερη προσοχή στην εδαφική συνοχή. Αυτό περιλαμβάνει πιο σθεναρή διατύπωση σχετικά με το αστικό ζήτημα. Επίσης, αναπτύξαμε το κείμενο με βάση τις τρεις πρωτοβουλίες –Jasper, Jeremy και Jessica– τις οποίες στηρίξατε σθεναρά. Αυτό θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στην ανάπτυξη της χρήσης των συμπράξεων δημοσίου/ιδιωτικού τομέα στα προγράμματά μας, κάτι που είναι μία από τις προτάσεις της έκθεσής σας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές. Υπάρχουν πολλοί ακόμη τομείς όπου φρονώ ότι θα διαπιστώστε πως η Επιτροπή προσπάθησε να διευθετήσει τις επιθυμίες του Κοινοβουλίου.
Δεν χρειάζεται να συνοψίσω για μία ακόμη φορά το περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά ίσως θα άξιζε να υπενθυμίσω το όραμα της νέας πολιτικής συνοχής, την οποία μπορούμε να επιτύχουμε με τη βοήθεια των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών. Αυτό το όραμα επικεντρώνεται γύρω από την οικονομική ανάπτυξη, η οποία καθοδηγείται όλο και περισσότερο από τοπικές και περιφερειακές πηγές, είτε είναι καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τοπικές ανθρώπινες ικανότητες ή ακαδημαϊκά όργανα. Το όραμα αυτό αφορά την ανάπτυξη του μοναδικού μας συστήματος πολυεπίπεδης διακυβέρνησης φέροντας την πολιτική πιο κοντά στα τοπικά και περιφερειακά επίπεδα, πιο κοντά στον λαό και πιο κοντά στο μέρος όπου δημιουργείται η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας.
Γνωρίζω ότι ορισμένοι από εσάς εκφράσατε την επιθυμία για μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές, και έτσι αναμένω να ακούσω τις απόψεις σας.
Constanze Angela Krehl (PSE), εισηγήτρια. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, με τη σημερινή συζήτηση και την αυριανή ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ολοκληρώνει μία εργασία που διήρκεσε δυόμισι χρόνια και αφορά την προετοιμασία της νομοθετικής δέσμης για την πολιτική συνοχής για την περίοδο 2007-2013. Πρόκειται για μια πολιτική συνοχής που πρέπει για πρώτη φορά να λειτουργήσει με 25-27 κράτη μέλη. Τα νέα κράτη μέλη επωφελούνται όλα από το ταμείο συνοχής και θα ευνοηθούν πολύ από τη μελλοντική πολιτική συνοχής και τη διαρθρωτική πολιτική. Με την αυριανή ψηφοφορία θέλουμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την ολοκλήρωση, την παρουσίαση και έγκριση από την Επιτροπή των λειτουργικών προγραμμάτων στις περιφέρειες προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα στις μειονεκτούσες περιφέρειες της ΕΕ θα μπορέσουν να ξεκινήσουν νωρίς τον επόμενο χρόνο.
Κάνοντας μια ανασκόπηση θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου για τη συνεργασία που μου προσφέρθηκε κατά την εκπόνηση της έκθεσης για τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές. Η πρόταση της Επιτροπής είναι καλή. Ήταν μια κοινή προσπάθεια –δηλαδή μαζί με το Συμβούλιο και την Επιτροπή– και θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι είχαμε πολλές άμεσες επαφές με τις περιφέρειες. Οι επισκέψεις που είχα την ευκαιρία να κάνω ως εισηγήτρια στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη, την Μπρατισλάβα, την Πράγα, τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι συνεισέφεραν σημαντικά στην ποιότητα της έκθεσης, που στη συνέχεια εγκρίθηκε στην επιτροπή και στην Ολομέλεια.
Χαίρομαι πολύ διότι πολλές από τις πρόσθετες προτεραιότητες που ήθελε το Κοινοβούλιο να συμπεριληφθούν στις κατευθυντήριες γραμμές, αντικατοπτρίζονται στο κείμενο που ενέκρινε τον Αύγουστο το Συμβούλιο.
Ασφαλώς το ουσιαστικότερο σημείο είναι η σαφής δήλωση ότι θέλουμε την αειφόρο ανάπτυξη της ΕΕ, ότι δεν επιδιώκουμε μόνο βραχυπρόθεσμους οικονομικούς στόχους, αλλά θέλουμε βιώσιμες βελτιώσεις, και ως προς τις συνθήκες ζωής και εργασίας, ιδίως στις μειονεκτούσες και λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες της ΕΕ. Γι’ αυτό ήταν τόσο σημαντικό για εμάς να μην υπάρχουν διακρίσεις στην πρόσβαση στους πόρους για τη συνοχή. Στο τελικό έγγραφο που έχουμε τώρα δηλώνεται γι’ άλλη μία φορά ότι τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που προέρχονται από περιβάλλον μεταναστών θα έχουν ακριβώς την ίδια πρόσβαση στους πόρους με οποιονδήποτε άλλον. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τους πολίτες των περιφερειών.
Δώσαμε σημασία στο να υπογραμμίσουμε πως η ΕΕ δεν επιδιώκει τη δημιουργία απλά κάποιων θέσεων εργασίας, αλλά θέσεων εργασίας που θα είναι ποιοτικά καλύτερες και βιώσιμες. Αυτό συνδέεται στενά με τη βελτίωση της κατάρτισης και των ευκαιριών σύστασης ερευνητικών οργανισμών, καθώς και της δυνατότητας πιο γρήγορης και εκτεταμένης διαβίβασης των πορισμάτων των εν λόγω ερευνητικών οργανισμών στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα εδραιώσαμε ακόμα καλύτερα στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές.
Για εμάς είναι πολύ σημαντικός –μετά από μακρά και διεξοδική συζήτηση– ο τομέας της υποστήριξης των πόλεων και των αστικών περιοχών, διότι εκεί ζει το 80% των Ευρωπαίων. Γι’ αυτό πρέπει να επικεντρώσουμε τους πόρους σε αυτές τις περιοχές, όχι μόνο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και π.χ. για την ανάπτυξη της υποδομής των μεταφορών ή τη βελτίωση της κατάστασης του περιβάλλοντος στις πόλεις.
Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα σημείο, συγκεκριμένα στην εδαφική συνεργασία που σε μια διευρυμένη ΕΕ είναι πιο σημαντική παρά ποτέ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να αναπτύξουμε κοινά σχέδια. Την περασμένη εβδομάδα, η επίσκεψη μιας ομάδας εργασίας στην Ουγγαρία μου έδωσε για πρώτη φορά την ευκαιρία να δω η ίδια ποιες στρατηγικά έξυπνες ιδέες και οράματα δημιουργούνται και στα νέα κράτη μέλη. Ίσως να μπορούσαν ορισμένες από τις περιφέρειες που λάμβαναν για χρόνια πόρους από το ταμείο συνοχής να παραδειγματιστούν από τα νέα κράτη μέλη. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να προωθήσουμε περισσότερο την εδαφική συνεργασία.
Ένα άλλο σημείο –για το οποίο θα μιλήσω ιδίως ως συντονίστρια της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο– αφορά την προώθηση των ίσων ευκαιριών στην ΕΕ, ειδικά για τις γυναίκες και τους νέους. Κατά τη νέα περίοδο στήριξης, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιεί τις επιτυχίες που σημείωσε με το EQUAL και να λειτουργεί τα δίκτυα. Αυτό ενσωματώθηκε επίσης στις κατευθυντήριες γραμμές. Γενικά, ως Κοινοβούλιο μπορούμε να θεωρήσουμε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεγάλη επιτυχία όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους πολίτες.
Σε κάθε επιτυχία ή συμβιβασμό υπάρχει ωστόσο και το «αλλά». Φυσικά, «αλλά» υπάρχει και σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Το Κοινοβούλιο έδωσε μεγάλη βαρύτητα στη βελτίωση της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών και αυτό πέρασε στις κατευθυντήριες γραμμές, στην έκθεση που ενέκρινε τελικά το Συμβούλιο, δυστυχώς όμως με σαφώς αποδυναμωμένη μορφή. Εμείς θα φροντίσουμε ως Κοινοβούλιο να αναφερθούμε ξανά σε αυτό κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση της περιόδου διαρθρωτικής στήριξης και να αναθεωρήσουμε μαζί αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό θα αφορά τη συνεργασία και θα εξετάσουμε επίσης με μεγάλη προσοχή αν η στοχοθετημένη διάθεση ήταν πραγματικά μια καλή ιδέα του Συμβουλίου ή αν απλά σημαίνει αύξηση της γραφειοκρατίας για τους ενδιαφερομένους. Εάν ισχύει το δεύτερο, θα ασκήσουμε ασφαλώς πίεση για να καταργηθεί, διότι το Σώμα έχει ευθύνη και καθήκον απέναντι στους πολίτες και σκοπεύει να το εκπληρώσει.
Jan Olbrycht, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Krehl όχι μόνο για την έκθεσή της, αλλά επίσης για τη σκληρή εργασία που κατέβαλε για τη σύνταξη της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση του Κοινοβουλίου αναφέρεται στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα διοργανικής συνεργασίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το έργο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, προσπάθησε να καθορίσει τις προσδοκίες του κατά τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας, και σήμερα μπορούμε να πούμε ότι σχεδόν όλες αυτές οι προσδοκίες έχουν ληφθεί υπόψη. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών όπως αυτές παρουσιάζονται σήμερα και της λίστας που δημοσιεύθηκε στο παρελθόν και περιγράφει λεπτομερώς τις δαπάνες της στρατηγικής της Λισαβόνας, η οποία αργότερα συμπεριλήφθηκε ως παράρτημα στον κανονισμό. Παρόλα αυτά, οι βουλευτές του Σώματος πιστεύουν ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την τελική εκδοχή των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών, καθώς πληρούν τις προσδοκίες μας.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι, για τα κράτη μέλη, οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν μια εσωτερικά συνεκτική βάση για τον σχεδιασμό της υλοποίησης της πολιτικής συνοχής. Έχοντας αρχικά εγκρίνει αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές μέσω μιας οδηγίας του Συμβουλίου, ας ελπίσουμε ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα για την υλοποίησή τους. Μια ένδειξη της αποφασιστικότητας των εθνικών κυβερνήσεων θα είναι, για παράδειγμα, η εκ μέρους τους χρήση των κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με την ενίσχυση του ρόλου των πόλεων κατά το στάδιο του σχεδιασμού και την υλοποίηση των ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπλασης. Οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ενός πλαισίου για την υλοποίηση της πολιτικής συνοχής μεταξύ των ετών 2007 και 2013. Για τον λόγο αυτόν, φρονώ ότι το Σώμα θα πρέπει να στηρίξει αυτήν την πρόταση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σταύρος Αρναουτάκης, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου και τα θερμά συγχαρητήριά μου στην εισηγήτρια της έκθεσης για το γεγονός ότι σημαντικά θέματα που είχαν τονιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έγιναν αποδεκτά τόσο από το Συμβούλιο όσο και από την Επιτροπή. Θα μπορούσα να αναφέρω, σε σχέση με το αρχικό κείμενο, την αναβάθμιση των κατευθυντηρίων γραμμών της αρχής της αειφόρου ανάπτυξης στις παρεμβάσεις των διαρθρωτικών ταμείων και του Ταμείου Συνοχής, της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών αλλά και της μη διάκρισης με βάση το φύλο, τη φυλή, την εθνική καταγωγή, τη θρησκεία, την αναπηρία –με έμφαση στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και υλοποίησης των προγραμμάτων και των έργων– της έμφασης στην αστική διάσταση, στη διασύνδεση των πόλεων και αγροτικών περιοχών, καθώς και της ευρείας εταιρικής σχέσης.
Αποτελεί για μας ουσιαστικό παράγοντα επιτυχίας των προγραμμάτων το κατά πόσο θα συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς –σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο– και ιδιαίτερα οι κοινωνικοί εταίροι και η τοπική αυτοδιοίκηση. Η επίτευξη του στόχου της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής κατά τη νέα προγραμματική περίοδο αποτελεί πραγματικά δύσκολη πρόκληση, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανισότητες στη διευρυμένη Ένωση και περιορίζονται οι πόροι για την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής.
Οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές αποτελούν σημαντικό μέσο προς την κατεύθυνση της αποδοτικότερης και της πιο στοχευμένης διάθεσης των πόρων. Ταυτόχρονα ενισχύουν το στρατηγικό περιεχόμενο της πολιτικής συνοχής και δημιουργούν το πλαίσιο συνέργειάς της με τη στρατηγική της Λισσαβόνας.
Αγαπητοί συνάδελφοι, είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής για την πολιτική συνοχής. Τη νέα προγραμματική περίοδο και, ενόψει της ενδιάμεσης αναθεώρησης, η πολιτική συνοχής θα κληθεί να αποδείξει –επιτρέψτε μου να πω– την αναγκαιότητα ύπαρξης και συνέχισής της. Όλα τα ανωτέρω, καθώς και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά που εισήχθησαν από το Κοινοβούλιο, είτε στους κανονισμούς, είτε στις κατευθυντήριες γραμμές, θα είναι αυτά που θα βοηθήσουν στο να πετύχει τους στόχους της. Τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες πρέπει να τα λάβουν υπόψη κατά την κατάρτιση των εθνικών στρατηγικών πλαισίων αναφοράς και των λειτουργικών προγραμμάτων. Η σωστή εφαρμογή αλλά και η επίβλεψη όσον αφορά την εφαρμογή τους είναι υπόθεση όλων μας.
Jean Marie Beaupuy, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, πρώτον, όπως και οι λοιποί συνάδελφοι θέλω και εγώ να ευχαριστήσω την κ. Krehl για το έργο που επιτέλεσε και να ευχαριστήσω και εσάς, κυρία Hübner, για την ποιότητα των σχέσεων που είχαμε μαζί σας και με όλες τις υπηρεσίες σας όλους αυτούς τους μήνες και που οδήγησαν στην αυριανή ψηφοφορία. Κανείς δεν θα εκπλαγεί με τη στάση της Ομάδας μου κατά την ψηφοφορία, αφού βεβαίως θα υπερψηφίσουμε το κείμενο, και θα το πράξουμε για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον, λαμβάνει υπόψη όχι μόνο την πλειονότητα των αιτημάτων της Ομάδας μας, αλλά και την πλειονότητα των αιτημάτων, νομίζω, των περισσότερων εξ ημών. Δεύτερον, ο χειρισμός αυτού του θέματος διαρκεί πολύ περισσότερο από όσο προγραμματιζόταν και, συνεπώς, είναι σημαντικό να εγκρίνουμε το κείμενο.
Θέλω να προβώ σε τέσσερα σχόλια. Πρώτον, θέλω να σας επισημάνω –όπως έπραξαν οι συνάδελφοι βουλευτές του ΕΚ επανειλημμένως– ότι, στο άρθρο 1 του κειμένου που εγκρίθηκε στις 18 Αυγούστου από το Συμβούλιο, η φράση «να λειτουργήσει ως ενδεικτικό πλαίσιο για τα κράτη μέλη» αναγράφεται ξεκάθαρα, κυρία Επίτροπε. Γνωρίζω ότι, ως έχουν για την ώρα τα πράγματα, θεωρείται κακότροπο να θέλουμε να επιβάλουμε στους 25 αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων οδηγίες που εκπορεύονται από την Επιτροπή ή το Κοινοβούλιο. Θέλω, ωστόσο, να υπογραμμίσω ότι θα προτιμούσαμε να υπάρχουν ελαφρώς πιο δεσμευτικά στοιχεία σε αυτό το κείμενο. Σύμφωνα με τα όσα είπαν ορισμένοι συνάδελφοί μου, όπως η κ. Krehl, θα εξασφαλίσουμε, στην ενδιάμεση αξιολόγηση, τη διατύπωση απόψεων αναγκαίων προκειμένου να αλλάξουμε πορεία, μακριά από τις κακοτράχαλες ατραπούς που ενδεχομένως να έχουμε ακολουθήσει.
Δεύτερη παρατήρηση: πρέπει να τονίσω τα κίνητρα που υπαγορεύουν αυτές τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές. Οι επαφές που έχω στην παρούσα φάση με παραπέμπουν σε μια «τεχνοδομή» των Βρυξελλών και σε ένα Κοινοβούλιο το οποίο αποφασίζει για τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά περίπλοκα. Οι άνθρωποι λησμονούν εξαιρετικά σύντομα, υπερβολικά σύντομα, ότι χάρη ακριβώς σε αυτά τα Διαρθρωτικά Ταμεία και σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, κατά τη διάρκεια προηγουμένων ετών –με την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία– πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα, προς όφελος μάλιστα όλων των ανθρώπων που βιώνουν αντιξοότητες σε μειονεκτούσες περιφέρειες. Λησμονούν ότι η δέσμευσή μας για αλληλεγγύη, η οποία εκφράζεται σήμερα με αυτή την πολιτική συνοχής, αποσκοπεί στο να επιτρέπει σε όλες τις κοινότητες και σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των μειονεκτουσών περιφερειών να έχουν πρόσβαση στα ίδια οφέλη με τους ανθρώπους που κατοικούν στις πιο ευημερούσες περιφέρειες.
Θέλω εν συντομία να πω πόσο επικροτώ την ευέλικτη προσέγγιση, που αναγγέλλεται στην αρχή κιόλας αυτού του κειμένου. Πρόκειται για μια προσέγγιση η οποία, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε περιφέρειας, θα μας επιτρέψει να δώσουμε προτεραιότητα στις μεταφορές, στο περιβάλλον και στην ενέργεια, κυρίως.
Τέλος, όπως οι συνάδελφοί μας από τη διακομματική ομάδα, που επεσήμαναν ήδη αυτό το σημείο, επικροτούμε το γεγονός ότι σε αυτό το κείμενο τονίζεται με έμφαση η σημασία των πόλεων. Έχοντας επισκεφθεί και εγώ ο ίδιος μόλις πριν από λίγες ημέρες τη Γερμανία, είμαι σε θέση να πω –και οι γερμανοί συνάδελφοι ας με διορθώσουν αν σφάλλω– ότι το 90% του γερμανικού πληθυσμού ζει σε πόλεις ή πολίχνες με πάνω από 2 000 κατοίκους. Στο κείμενο που μας υποβλήθηκε, τονίζεται η σημασία των πόλεων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, πέραν των λέξεων, πέραν των χρηματοδοτικών ποσών που θα προβλέπονται στο Ταμείο Συνοχής, θα υπάρχουν τα μέσα για τη χρήση των πόρων.
Κυρία Επίτροπε, στην ανακοίνωσή σας για την πολιτική συνοχής και τις πόλεις, κάνετε ειδική αναφορά στην ολοκληρωμένη προσέγγιση. Θέλω να επισημάνω, σε αυτή τη φάση της συζήτησης, ότι πρέπει να παραμένουμε σε εξαιρετική εγρήγορση και να εξασφαλίσουμε, πρωτίστως, ότι η υλοποίηση των ολοκληρωμένων προσεγγίσεων δεν επιδρά μόνο στις πόλεις, με τη στενή έννοια του όρου, αλλά και στις περιαστικές κοινότητες. Μιλούσαμε κατά τη διάρκεια του γεύματος γι’ αυτό το θέμα με τη συνάδελφο κ. Bourzai, η οποία είναι παρούσα εδώ στην αίθουσα. Δεν έχει μόνο η πόλη σημασία, αλλά και τα εδάφη που την περιβάλλουν, όλα τα εδάφη που την περιβάλλουν, σε ακτίνα 10, 20, 50 ή 100 χλμ, όπου οι άνθρωποι συμβιώνουν σε καθημερινή βάση. Αν θέλουμε οι άνθρωποι να συμβιώνουν αρμονικά, τα διάφορα θέματα που αφορούν τις μεταφορές, την κοινωνία και την εκπαίδευση πρέπει να συνδυαστούν αποτελεσματικά.
Θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι οι παράγοντες πρέπει επίσης να έχουν ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς: παράγοντες σε εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο και σε λοιπά επίπεδα. Όπως μια ορχήστρα, με τα βιολιά και τα πιάνα της, χρειάζεται διευθυντή ορχήστρας για να παίξει καλά, θα διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ένας καλός διευθυντής ορχήστρας για όλες αυτές τις διευθετήσεις, κάποιος ικανός να διαχειριστεί επιτυχώς αυτό το Ταμείο Συνοχής.
ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. FRIEDRICH Αντιπροέδρου
Bairbre de Brún, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (Η ομιλήτρια μιλά στα Ιρλανδικά)
(EN) Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επίτροπο για το γεγονός ότι έρχεται τόσο συχνά στο Κοινοβούλιο και συζητά τις προτάσεις της μαζί μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κ. Krehl για το έργο της να επιφέρει ορισμένες βελτιώσεις στην αρχική πρόταση της Επιτροπής, κυρίως όσον αφορά την εταιρική σχέση, τον ρόλο των πόλεων και της ενδοχώρα τους, την κοινωνία των πολιτών, την πρόσβαση για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και το περιβάλλον. Πρέπει, ωστόσο, να επαναλάβω τις ανησυχίες που έθεσα επανειλημμένως σχετικά με την εγγραφή κονδυλίων στον προϋπολογισμό, ένα θέμα που εξακολουθεί να παραμένει στο επίκεντρο των κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής. Χρησιμοποιείται και θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε επίπεδο κρατών μελών για να υποβαθμίσει πολλά από αυτά που έχει επιδιώξει το Κοινοβούλιο και όσα αναφέρθηκαν εδώ σήμερα το απόγευμα. Προασπίζει τη Λισαβόνα έναντι του Γκέτεμποργκ και ορισμένα στοιχεία της Λισαβόνας έναντι άλλων.
Στην Ιρλανδία, επί του παρόντος, υπάρχει άλλη μία ανησυχία, άσχετη με τις κατευθυντήριες γραμμές, την οποία δράττω την ευκαιρία να αναφέρω· ήτοι, ότι στο μέλλον η χρηματοδότηση του προγράμματος Peace θα διανέμεται με τρόπο αντίθετο προς τα μέτρα και τις διατάξεις για την ισότητα. Ελπίζω ότι θα μιλήσω περαιτέρω επί του θέματος αυτού με την Επίτροπο.
(Η ομιλήτρια συνεχίζει στα Ιρλανδικά)
Πρέπει να θυμηθούμε τους αρχικούς λόγους για αυτά τα κονδύλια και τα προγράμματα και να τους εξετάσουμε εκ νέου στην ενδιάμεση αναθεώρηση. Όπως μας υπενθύμισε ο κ. Beaupuy, εμείς στην Ιρλανδία, στον Βορρά και στον Νότο, είχαμε πολλά οφέλη και σημειώσαμε αλματώδη πρόοδο με τη βοήθεια αυτών των κονδυλίων. Πρέπει να θυμόμαστε την αλληλεγγύη μας και να επιτρέψουμε και σε άλλες περιοχές να κάνουν το ίδιο στο μέλλον.
Mieczysław Edmund Janowski, εξ ονόματος της Ομάδας UEN. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να συγχαρώ την κ. Krehl για το έργο της. Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συζητήσαμε για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσον αφορά αυτήν τη διεύρυνση, θα ήθελα να επισημάνω μια δήλωση που περιελάμβανε η εισαγωγή της απόφασης του Συμβουλίου. Έχει ως εξής: «Η διεύρυνση της Ευρώπης με την ένταξη 25 κρατών μελών παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την ανταγωνιστικότητα και την εσωτερική συνοχή της».
Βεβαίως, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε καλά ότι, επί του παρόντος, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές αναφορικά με τον πλούτο και τον ρυθμό ανάπτυξης σε ορισμένες περιφέρειες. Ωστόσο, σχεδόν 28 μήνες μετά την ένταξη 10 νέων κρατών μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορούμε ήδη να διαπιστώσουμε ότι ακόμη και οι πιο φτωχές περιφέρειες αναπτύσσονται με σημαντικά γρηγορότερο ρυθμό και έχουν τώρα σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ομιλώ ως πολίτης μίας εκ των περιοχών αυτών, της περιφέρειας Podkarpacie στη Νοτιοανατολική Πολωνία.
Η λέξη «συνοχή» δεν σημαίνει ομοιογένεια ή ομοιομορφία, αλλά περιγράφει μια κατάσταση όπου μια δεδομένη δομή παραμένει ένα πραγματικό σύνολο χωρίς εσωτερικές εντάσεις ή διασπάσεις. Έτσι αντιλαμβάνομαι την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δραστηριότητες που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών και των εθνών ενός της Κοινότητάς μας θα έχουν ταχύτερη και μεγαλύτερη επιτυχία εάν υπάρξει υψηλότερο επίπεδο μακροοικονομικής σταθερότητας και εάν υλοποιηθούν ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Συνεπώς, είναι ζωτικής σημασίας να οριστούν οι αρχές της συνοχής για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να συσχετιστούν με τα στρατηγικά πλαίσια αναφοράς που δημιουργούνται από μεμονωμένες χώρες. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι μεταξύ των ετών 2007 και 2013, η πολιτική συνοχής θα έχει ως στόχο την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης προς τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές, ενώ επίσης θα επικεντρώνεται στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και στην αύξηση της απασχόλησης. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι έχει δοθεί έμφαση στην εδαφική διάσταση της πολιτικής συνοχής, καθώς έχει ως στόχο τη δημιουργία ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης των αστικών και των αγροτικών περιοχών, καθώς και των περιφερειών που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Θα είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει λογική χρήση των χρηματοδοτικών μέσων, και για τον λόγο αυτόν η ενδιάμεση αξιολόγηση θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε μακροπρόθεσμη βάση τις δραστηριότητές μας στην Ευρώπη. Συνεπώς, φρονώ ότι πρέπει να δώσουμε νέα πνοή στη στρατηγική της Λισαβόνας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την καινοτομία σε όλους τους πιθανούς τομείς, πρέπει να βασίσουμε την οικονομία μας στη γνώση και την εκπαίδευση, και πρέπει να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα, ανεξάρτητα από το μέγεθος των εν λόγω εταιρειών. Αυτές είναι οι προσεγγίσεις που θα εγγυηθούν την επιτυχία. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι όλες οι δράσεις μας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους ως ανεξάρτητα άτομα, ως μέλη οικογενειών, ως μέλη τοπικών και περιφερειακών κοινοτήτων, ως υπηκόους συγκεκριμένων χωρών και ως πολίτες ολόκληρης της Κοινότητας. Αυτό ισχύει επίσης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη τη δημογραφική διάσταση της πολιτικής συνοχής.
Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (PPE-DE). – Κύριε Πρόεδρε, με την έκθεση της κ. Krehl, την οποία θα ήθελα να συγχαρώ για τη δουλειά που έκανε, τελειώνουμε τη νομοθεσία σε σχέση με τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2007-2013 και περνάμε στην πράξη, δηλαδή στην εφαρμογή της νομοθεσίας.
Το ερώτημα που τίθεται όμως είναι: η νομοθεσία που έχουμε ψηφίσει είναι η καλύτερη; Απαντώ όχι! Κατά την άποψή μου θα μπορούσε να είναι και αρκετά καλύτερη. Δεδομένων όμως των ισορροπιών που υπάρχουν σ’ αυτήν την Ένωση –της οποίας οι χώρες μας είναι μέλη– την Ευρωπαϊκή Ένωση των εικοσιπέντε κρατών, μπορώ να πω πως είναι η καλύτερη δυνατή. Και, επομένως, έχουμε τώρα μπροστά μας την πρόκληση να δούμε, όχι απλά και μόνο πώς θα απορροφηθούν από τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες τα 308 δισεκατομμύρια που αφορούν τον προϋπολογισμό της συνοχής, αλλά και πώς θα αξιοποιηθούν όλα αυτά τα χρήματα. Και στο πλαίσιο αυτό οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές τις οποίες κουβεντιάζουμε σήμερα είναι σημαντικές διότι αναφέρονται ακριβώς στο περιεχόμενο της πολιτικής συνοχής. Πού θα κατευθυνθούν τα χρήματα; Ποιοι είναι οι τομείς προτεραιότητας; Και, βεβαίως, είναι απόλυτα σωστό ότι συνδέεται η πολιτική συνοχής με τη στρατηγική της Λισαβόνας πράγμα που εκφράζεται ξεκάθαρα και μέσα από τις κατευθυντήριες γραμμές. Θα ήταν ίσως σωστότερο αν αυτή είχε συνδεθεί με πιο σαφή και με πιο συγκεκριμένο τρόπο, ή αν είχε δοθεί στην πολιτική της Λισαβόνας ένας πιο στενός ορισμός ώστε να καλύπτει κάποιους τομείς –πραγματικά αιχμής– για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν πάση περιπτώσει, τώρα είναι η ώρα της ευθύνης. Ώρα της ευθύνης για την Επιτροπή, ώρα της ευθύνης για τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα δε για τα δέκα νέα κράτη μέλη τα οποία θα πρέπει να κάνουν ταχύρυθμα μαθήματα για να δουν πως λειτουργεί το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, αλλά και για εμάς όσον αφορά τον έλεγχο.
Δεν τελειώνει σήμερα η δουλειά μας. Θα έλεγα πως σήμερα αρχίζει.
Bernadette Bourzai (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας και συγχαίροντας τη συνάδελφό μας κ. Krehl για την έκθεσή της, ιδίως δε για την πρώτη της έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας, η οποία επέτρεψε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκφράσει τη γνώμη του σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη συνοχή αρκετά νωρίς, με στόχο να εισακουστεί και να ασκήσει επιρροή στη δεύτερη εκδοχή του κειμένου το οποίο υπέβαλε η Επιτροπή και το οποίο συζητούμε.
Πρέπει, μάλιστα, να υπογραμμιστεί ότι η διαδικασία υπήρξε ελαφρώς αιφνίδια. Ενώ, σε κοινοτικό επίπεδο, δεν είχαμε ακόμη εγκρίνει τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές, τα κράτη μέλη βρίσκονταν ήδη στην προπαρασκευαστική διαδικασία προσαρμογής τους σε εθνικό επίπεδο. Ομολογουμένως, κίνητρο των κρατών μελών ήταν η εύλογη επιδίωξη να χρησιμοποιήσουν τα νέα Διαρθρωτικά Ταμεία από το 2007 – με κίνδυνο, όμως, να μην υφίσταται συνολική συνέπεια.
Πράγματι, η μεταρρύθμιση της περιφερειακής πολιτικής πραγματοποιήθηκε όχι μόνο στο δύσκολο πλαίσιο της επέκτασης και ανανέωσης των δημοσιονομικών προοπτικών, αλλά και στο πλαίσιο της αναζωογόνησης της στρατηγικής της Λισαβόνας, κάτι που σαφώς οδήγησε σε αναπροσανατολισμό των στόχων. Γεγονός είναι πως ο αναπροσανατολισμός τους αποκλειστικά προς την καινοτομία, την οικονομία της γνώσης, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα δεν επαρκεί για να διασφαλιστούν οι στόχοι της εδαφικής συνοχής και της βιώσιμης ανάπτυξης, στους οποίους θεωρώ ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα.
Λυπούμαι ιδιαιτέρως για το γεγονός ότι η εγγραφή των πιστώσεων σε σχέση με τους στόχους της Λισαβόνας, μαζί με την ταξινόμηση της δαπάνης, δεν θα τελούν υπό την αίρεση της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Λυπούμαι, επίσης, για το γεγονός ότι η εδαφική διάσταση της συνοχής δεν ελήφθη ρητώς υπόψη ως στρατηγική κατευθυντήρια γραμμή, μολονότι σημείωσα πλήρως τις εξελίξεις σε σχέση με την πολεοδομική πολιτική. Ανησυχώ, όμως, για τα κενά, τις ελλείψεις σε σχέση με το αγροτικό περιβάλλον, οι πόροι για το οποίο δεν είναι και…
(Ο Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)
Alfonso Andria (ALDE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας θεσπίζουν τις αρχές και τις προτεραιότητες της πολιτικής συνοχής και προτείνουν μέτρα που θα επιτρέψουν στις ευρωπαϊκές περιφέρειες να εκμεταλλευθούν πλήρως την πίστωση των 308 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κατανεμηθεί σε εθνικά και περιφερειακά προγράμματα βοήθειας κατά την επόμενη επταετία.
Θα ήθελα να σταθώ κυρίως σε έναν παράγοντα που είναι καθοριστικός για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής συνοχής: στην ποιότητα της εταιρικής σχέσης μεταξύ όλων των τοπικών και περιφερειακών παραγόντων που εμπλέκονται στην προετοιμασία και εκτέλεση των προγραμμάτων. Οι στρατηγικές που σχεδιάζονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στους πολίτες πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάγκη να ικανοποιηθούν οι τοπικές ελλείψεις σε ικανότητες, η σημασία των ομαδοποιήσεων και η ανάγκη για τοπικά κέντρα καινοτομίας έχουν τόσο μεγάλη σημασία που τις περισσότερες φορές είναι σημαντικό να προσεγγίζονται τα πράγματα από τη βάση προς την κορυφή.
Η συμμετοχή δεν αφορά μόνον την οικονομική ατζέντα αλλά και την πιο άμεση συμμετοχή των πολιτών μέσω εταιρικών σχέσεων καθώς και των διαφόρων επιπέδων των μηχανισμών διακυβέρνησης, στο πλαίσιο των οποίων υλοποιείται η πολιτική συνοχής, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Ένωσης για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι σημαντικό να υπάρξει μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των αρχών των κρατών μελών για τη χάραξη μιας στρατηγικής συνοχής που να εξετάζει τις προτεραιότητες της Κοινότητας σε εθνικό και περιφερειακό πλαίσιο και που να έχει θετικές συνέπειες μέσω ενός επιχειρησιακού προγράμματος.
Θέλω επίσης να συγχαρώ την κ. Krehl η οποία, με τη συνήθη ικανότητά της, υποκίνησε με μεγάλη επιτηδειότητα τη συζήτηση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως αυτό της παρούσας σύστασης.
Με χαρά παρατηρώ, κύριε Επίτροπε, ότι οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζουν δεόντως τη σκληρή εργασία που πραγματοποίησε το Κοινοβούλιο τα τελευταία δύο χρόνια. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που θεωρούμε ιδιαίτερα ουσιαστικό και σημαντικό. Πράγματι, στις εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνονται υπόψη σημαντικά θέματα στα οποία οι συνάδελφοί μου επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους και που εξετάσθηκαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και συζητήθηκαν στο Σώμα.
Ολοκληρώνοντας, ελπίζω, ή μάλλον προσδοκώ, ότι οι συνάδελφοί μου θα ψηφίσουν υπέρ του νομοθετικού ψηφίσματος, αναγνωρίζοντας έτσι τη σκληρή εργασία που αφιερώθηκε σε αυτό.
Rolf Berend (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, θα ήθελα να εκφράσω αρχικά την εκτίμησή μου και τα συγχαρητήριά μου στην κ. Krehl γι’ αυτήν τη σημαντική συμβολή στην πολιτική συνοχής για τα επόμενα χρόνια, γιατί ασφαλώς οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές οφείλουν να συμπληρώσουν τον κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων και να υποστηρίξουν τις εθνικές και περιφερειακές αρχές στον προγραμματισμό τους. Συνεπώς, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές περιλαμβάνουν τις πολιτικές προτεραιότητες για τις επενδύσεις που θα γίνουν.
Οι νέες στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές εστιάζονται –πολύ σωστά– περισσότερο από ποτέ στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, δίνοντας έμφαση στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Με άλλα λόγια, εδώ έχει προτεραιότητα η στρατηγική της Λισαβόνας, θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν αποτελεί ποτέ αυτοσκοπό, αλλά επιδιώκεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, πάντα με στόχο να επιτευχθεί η ενίσχυση της οικονομικής συνοχής και της πανευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Σε συνάρτηση με αυτό, οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει επίσης να λάβουν υπόψη την προώθηση επενδύσεων σε ατομικές επιχειρήσεις μέσω επιδοτήσεων που προορίζονται ειδικά για τις ΜΜΕ.
Ωστόσο, ανησυχία εξακολουθεί να προξενεί το σημαντικό διοικητικό κόστος στον τομέα της ευρωπαϊκής διαρθρωτικής πολιτικής, το οποίο δυστυχώς δεν μειώνεται σημαντικά από τις απαιτήσεις που διατυπώνονται σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Θα ήθελα να υπογραμμίσω επίσης ότι δεν πρέπει μόνο να κάνουμε έξυπνη, αποτελεσματική και στοχοθετημένη χρήση των λιγοστών μέσων που διαθέτουμε, αλλά και να δώσουμε μεγάλη σημασία στην ιδιωτική χρηματοδότηση σε επίπεδο έργων. Δυστυχώς, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα χρησιμοποιούνται ακόμα πολύ σπάνια σε σχέση με τα διαρθρωτικά ταμεία, κυρίως εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανεπίλυτων νομικών ζητημάτων. Πρέπει να κάνουμε το γρηγορότερο ό,τι μπορούμε για να δώσουμε τη δυνατότητα στις χώρες να υποβάλουν σύντομα τα λειτουργικά τους προγράμματα και, κυρίως, για να καταστήσουμε δυνατή την ομαλή μετάβασή τους στη νέα περίοδο στήριξης.
Iratxe García Pérez (PSE). – (ES) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, θα ήθελα να ξεκινήσω επαναλαμβάνοντας τις ευχαριστίες για το έργο της κ. Krehl, χάρη στο οποίο καταφέραμε να επιτύχουμε μια κοινή θέση στο Κοινοβούλιο, γεγονός που αναμφίβολα βελτίωσε σημαντικά το περιεχόμενο αυτών των στρατηγικών στόχων. Αυτό θα μας επιτρέψει να διευκολύνουμε τις ευρωπαϊκές περιφέρειες ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από τη δημοσιονομική συνεισφορά που διατίθεται γι’ αυτόν τον σκοπό και έχουμε προτείνει τις βάσεις για τα εθνικά στρατηγικά πλαίσια, δηλαδή την έρευνα για μια ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και εδαφικής συνοχής.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη αποτελείται από έναν μεγάλο αριθμό περιφερειών που έχουν μεγάλες ομοιότητες αλλά που έχουν επίσης πολλά ιδιαίτερα δικά τους χαρακτηριστικά και πρέπει να τα λάβουμε αυτά υπόψη από την άποψη της συνοχής: το αστικό περιβάλλον και το περιβάλλον της υπαίθρου, όπου η γεωργία είναι η κύρια δραστηριότητα, οι άκρως απομακρυσμένες περιοχές, τα νησιά και οι περιφέρειες που υφίσταται απερήμωση. Συνοπτικά, η πολιτική συνοχής πρέπει να αποσκοπεί στην εξάλειψη των ιδιαίτερων δυσκολιών που αντιμετωπίζει η καθεμία από αυτές, διασφαλίζοντας επομένως ίσες ευκαιρίες.
Στο πλαίσιο των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών, λοιπόν, εισήχθησαν συστάσεις οι οποίες πρέπει να υπογραμμιστούν: η δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας· η καινοτομία και η οικονομία που βασίζεται στη γνώση, οι οποίες συμβάλλουν στην εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος· οι περιβαλλοντικές επενδύσεις, οι οποίες εγγυώνται τη βιωσιμότητα και τη διαχείριση των φυσικών πόρων· οι υποδομές των μεταφορών και η προσβασιμότητα, οι οποίες επιτρέπουν να προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους που τις έχουν περισσότερο ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι γυναίκες. Η ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων είναι κρίσιμη για τη σωστή εφαρμογή της πολιτικής συνοχής και θα διασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν αρχικά.
Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε ότι στον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής λήφθηκε υπόψη η αρχή της συμμετοχής. Επομένως θα έχουμε θέσει τις βάσεις για την κινητοποίηση του δυναμικού οικονομικής ανάπτυξης όλων των περιφερειών, με μια πολιτική συνοχής που βελτιώνει τη γεωγραφική ισορροπία της οικονομικής ανάπτυξης, ενισχύει την ανάπτυξη της Ένωσης στο σύνολό της και τελικά θέτει τις βάσεις για μια πιο δυνατή, πιο συνεκτική και πιο συνεργάσιμη Ευρώπη.
Ambroise Guellec (PPE-DE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, δεν έχουμε σχεδόν καμία αμφιβολία για την έκβαση της αυριανής ψηφοφορίας επί των στρατηγικών κατευθυντηρίων γραμμών, οι οποίες πιθανότατα θα τύχουν της στήριξης του συνόλου σχεδόν των μελών του Κοινοβουλίου· προσωπικά, όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι το έργο της εισηγήτριάς μας προσφέρει ιδιαίτερη συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση.
Ωστόσο, όπως όλοι γνωρίζετε, είναι πολύ προχωρημένη η ώρα για να συζητάμε γι’ αυτό, εδώ και τώρα. Η κατάρτιση των επιχειρησιακών προγραμμάτων έχει ήδη δρομολογηθεί στις περισσότερες χώρες. Προφανώς, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Σε τι θα χρησιμεύσει πραγματικά η περιφερειακή πολιτική της Ένωσης, η οποία αντιπροσωπεύει το 40% σχεδόν του κοινοτικού προϋπολογισμού: στη στρατηγική της Λισαβόνας ή στην εδαφική συνοχή, ή μήπως και στα δύο; Ελπίζουμε ότι θα χρησιμεύσει και στα δύο.
Θεωρώ, σε κάθε περίπτωση, ότι η αρχή βάσει της οποίας δεν υπήρξε διαβούλευση με το Κοινοβούλιο –η διάθεση πιστώσεων, η οποία κυρίως αφορά τα παλαιά κράτη μέλη– είναι μια από τις πιο τεχνοκρατικές και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αναμφίβολα από τις πιο ανόητες αρχές που εφαρμόστηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Αποτελεί συνδυασμό δύο τεχνοκρατιών, της τεχνοκρατίας της Επιτροπής, της οποίας οι δεξιότητες σε αυτόν τον τομέα είναι εγνωσμένης αξίας, και της τεχνοκρατίας των κρατών μελών, που ποικίλλει σε βαθμό ανάλογο με τον βαθμό ανάπτυξής της. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Μπορούμε να ελπίζουμε για το καλύτερο. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε από την Επιτροπή να εξετάσει τα επιχειρησιακά προγράμματα που υπέβαλαν τα κράτη μέλη, διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.
Ελπίζω αυτά τα προγράμματα να ανταποκριθούν πρωτίστως στις ανάγκες και στη βούληση των αστικών και αγροτικών πληθυσμών, τους οποίους και αφορούν. Γνωρίζουμε ότι δίνετε προσοχή, κυρία Επίτροπε, σε αυτές τις εξαιρετικά εύλογες ανησυχίες. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσετε να πείσετε τους συνομιλητές και συναδέλφους σας επ’ αυτού.
Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (PSE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας για τη συνοχή είναι ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα για τον σχεδιασμό της δαπάνης των διαρθρωτικών ταμείων στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το έγγραφο περιγράφει τις κύριες προτεραιότητες των χωρών που ισχύουν για την ενίσχυση του ταμείου συνοχής μεταξύ των ετών 2007 και 2013. Οι κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν τη βάση που χρειάζεται το κάθε κράτος μέλος, προκειμένου να δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς που θα καθορίζει τις εθνικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα κατευθύνουν τα μελλοντικά μέτρα της πολιτικής συνοχής προς τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ούτως ώστε να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και η ανάπτυξη της απασχόλησης.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επικεντρωθεί κυρίως στη γνώση, την καινοτομία και τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο, καθώς και στο έργο που έχει ως στόχο την εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης σε διάφορες περιφέρειες. Η αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων κονδυλίων είναι βασικό ζήτημα και περιλαμβάνει μέτρα όπως η ενίσχυση των προγραμμάτων συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αστική διάσταση, καθώς προβλήματα όπως η εγκληματικότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η μόλυνση ή τα κυκλοφοριακά προβλήματα γίνονται αισθητά σε πόλεις και πληθυσμιακές περιοχές.
Το Σώμα θα πρέπει να είναι ικανοποιημένο από τη σημερινή εκδοχή των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών. Μπορούμε τώρα απλά να ελπίζουμε ότι τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να υλοποιήσουν αποτελεσματικά την πολιτική συνοχής βάσει αυτών των κατευθυντήριων γραμμών.
Τέλος, θα ήθελα να συγχαρώ την εισηγήτρια, την κ. Krehl, για το πολύ εμπεριστατωμένο έγγραφο.
Lambert van Nistelrooij (PPE-DE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα και εγώ να επιδοκιμάσω την έκθεση της κ. Krehl και τα αποτελέσματα που έχουν τώρα ενσωματωθεί στην οδηγία, συμπεριλαμβανομένων όσων επιτεύχθηκαν τα τελευταία 2,5 χρόνια από την κ. Hübner στη συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είμαι υπέρ της εγγραφής στον προϋπολογισμό· θα πρέπει να μπορέσουμε να το παραδεχτούμε αυτό στην Αίθουσα, και είμαι ο πρώτος που θα το κάνει. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορούμε να εξαλείψουμε την επιφυλακτική διάσταση και τον διαχωρισμό σε Αριστερά και Δεξιά στην πολιτική. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε την πολιτική συνοχής, ώστε να συμπεριληφθεί σε μια νέα ατζέντα: αυτήν της Λισαβόνας.
Η έμφαση μεταφέρεται από το λιγότερο τσιμέντο και τη λιγότερη άσφαλτο στην κατάρτιση του λαού μας σε μια κοινωνία γνώσης. Τα επόμενα 20 χρόνια, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον ανελέητο ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνεπώς, ο ρόλος του Κοινοβουλίου σε αυτήν τη νέα εποχή θα είναι σημαντικός, με μια ενδιάμεση αναθεώρηση το 2009-2010. Αυτό που μπορούμε να αναμένουμε είναι να υπολογίζεται η γεωργία στην πολιτική συνοχής και στον εξωτερικό ρόλο της Ευρώπης στον κόσμο. Θα δίνεται ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην προστιθέμενη αξία της πολιτικής. Λόγω αυτού του ρόλου στην επιτροπή, στήριξα την τροπολογία που κατέθεσε η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, η οποία επιδιώκει την ενίσχυση του ρόλου του Κοινοβουλίου κατά την επαναξιολόγηση.
Ερωτώ επίσης την Επίτροπο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν θα έχουμε επαρκή ενημέρωση, ούτως ώστε να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε μια σωστή συζήτηση σχετικά με τον ανακαθορισμό χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων. Σας ζητώ πληροφορίες σχετικά με το τι κάνουν τώρα τα εθνικά κράτη. Διαισθάνομαι ότι τα κράτη μέλη μας είναι απρόθυμα να δώσουν ικανοποιητική αναφορά και θεωρώ ότι αυτό είναι πραγματικό όνειδος. Τους δίνονται τα μέσα και θα πρέπει να ανταποκριθούν αναλόγως.
Είναι αλήθεια ότι η νέα σύνθεση για τη νέα εποχή και τις νέες χρηματοδοτικές αναλογίες θα απαιτήσει μια σημαντικά επαναξιολογημένη πολιτική, καθώς και έναν μόνιμο ρόλο για τις περιφέρειες και τις πόλεις στην πολιτική συνοχής.
Jamila Madeira (PSE). – (PT) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, η πρόταση απόφασης σχετικά με τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συνοχή, στην οποία μας ζητήθηκε να δώσουμε θετική απάντηση και η οποία θα εξυπηρετήσει ως βάση για τη δημιουργία εθνικών στρατηγικών πλαισίων αναφοράς, μου φαίνεται μια εξαιρετική δήλωση προθέσεων για το Συμβούλιο, κάτι για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε την κ. Krehl. Οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές καθιστούν σαφές ότι η Ευρώπη πρέπει να επικεντρωθεί στην εκπλήρωση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας, τους οποίους βεβαίως επικροτώ, όσον αφορά τόσο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης όσο και την ενθάρρυνση της καινοτομίας και μιας κοινωνίας της γνώσης.
Στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή και υπό το πρίσμα του νέου μεγέθους και της νέας κλίμακάς μας, πρέπει πάντα να εξασφαλίζουμε τη συμμετοχή όλων των μερών, είτε πρόκειται για κοινωνικούς εταίρους, ΜΚΟ, τοπικές αρχές ή περιφερειακές αρχές. Έχουμε γίνει ένας γίγαντας με φιλοδοξίες ανάλογες του μεγέθους μας και δεν πρέπει να αγνοήσουμε κανένα τμήμα της επικράτειας· από κοινού, πρέπει να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουμε εμείς οι ίδιοι θέσει.
Πρέπει να αποδείξουμε ότι το κλασικό, πολυεπίπεδο μοντέλο της κοινωνίας μας είναι αρκετά γερό. Η πλήρης απασχόληση, το ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, η διά βίου μάθηση και η αυξημένη παραγωγικότητα είναι σημαντικές προϋποθέσεις για την επιτυχία της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής στην ΕΕ. Για να γίνει αυτό, όλοι μας πρέπει να στηρίξουμε αυτούς τους παράγοντες στο πνεύμα της συνεργασίας.
Η έκθεση δίνει εξέχουσα θέση στους παράγοντες της επένδυσης στην καινοτομία και στους ερευνητές μέσω κινήτρων, ώστε να ενθαρρύνονται τόσο ταλαντούχοι άνθρωποι να παραμένουν στην Ευρώπη, καθώς και στη δημιουργία κέντρων αριστείας· αυτά είναι σημαντικά μέσα για την οικονομική ανάπτυξη στις περιφέρειες και τα κράτη μέλη.
Γίνεται όλο και πιο αντιληπτή η ανάγκη για την αποκέντρωση των θερμών σημείων γνώσης, μακριά από τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα προς τις λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ίσως αποδειχθεί ότι τέτοιες περιοχές συμβάλουν εξαιρετικά στη δημιουργία κέντρων αριστείας.
Antonio De Blasio (PPE-DE). – (HU) Κύριε Πρόεδρε, οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας για τα επόμενα επτά έτη αποτελούν ένα σημαντικό βήμα και βοηθούν ιδιαίτερα στη διαμόρφωση της πολιτικής συνοχής των νέων κρατών μελών, κάτι που τελικά θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ενωμένη και συνεκτική Ευρώπη για όλους μας εντός λίγων ετών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ενεργήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα όσον αφορά την προετοιμασία των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών της Κοινότητας, και τώρα έγκειται στα κράτη μέλη να συντάξουν όσο το δυνατόν πιο καλά, πιο αξιόπιστα και πιο εφικτά εθνικά σχέδια ανάπτυξης, και επίσης να τα υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή σε ορισμένες πτυχές του εγγράφου στις οποίες δεν δόθηκε νωρίτερα μεγάλη έμφαση και οι οποίες, ως εκ τούτου, δεν αποτέλεσαν κίνητρο όταν τα κράτη μέλη συνέτασσαν τα δικά τους σχέδια ανάπτυξης. Θα ήθελα, καταρχάς, να αναφέρω το μέρος του εγγράφου που τονίζει την ευρεία συμμετοχή και ανάμειξη των διαφόρων πολιτικών και επαγγελματικών οργανώσεων, και καλεί μετ’ επιτάσεως να δοθεί εξίσου ο λόγος σε όλους κατά τη διαδικασία προετοιμασίας των εθνικών σχεδίων ανάπτυξης των κρατών μελών.
Η οπτική σύμφωνα με την οποία η υγεία θεωρείται οικονομική αξία και κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης συνιστά μια μεγάλη πρόοδο στο έγγραφο, το οποίο προτείνει την ίδια προσέγγιση όσον αφορά την προετοιμασία των εθνικών σχεδίων ανάπτυξης. Σήμερα η υγεία δεν σημαίνει πλέον απλά βελτίωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης ή μεγαλύτερη προσβασιμότητά του, αλλά περιλαμβάνει τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και την αρχή των ίσων ευκαιριών που έχει ήδη αναφερθεί. Η προσοχή στη βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου και, επομένως, ενισχύει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μελών.
Όλοι γνωρίζουμε πόσο μεγάλο είναι το έργο της προετοιμασίας ενός τέτοιου εγγράφου. Από την πλευρά μου, μπορώ απλά να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την εισηγήτρια, κ. Krehl, και τον σκιώδη εισηγητή, κ. Olbrycht, για το εξαιρετικό τους έργο.
Brigitte Douay (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, η μείωση των διαφορών μεταξύ των περιφερειών, ιδίως των παραμεθόριων περιφερειών, είναι μια σημαντική πρόκληση για τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας. Έχοντας αυτό υπόψη, πρέπει να τονίσουμε τις δράσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όπως αυτές που υλοποιήθηκαν όχι μόνο στους τομείς των μεταφορών και του περιβάλλοντος, αλλά και σε σχέση με τη στρατηγική της Λισαβόνας, όσον αφορά τη στήριξη προς τις ΜΜΕ και τη διασυνοριακή αγορά εργασίας.
Είναι, πάντως, λυπηρό το γεγονός ότι, σε αυτή την αναζήτηση για ισόρροπη ανάπτυξη, οι παραμεθόριες περιφέρειες που συγκροτούν την περιφερειακή πολιτική ενίοτε είναι πολύ διαφορετικές από πλευράς μεγέθους και πληθυσμού και ενδέχεται να έχουν αισθητές διαφορές, οι οποίες απορρέουν από τη στατιστική ονοματολογία. Αυτό μπορεί στην πράξη να καταλήξει στη διάθεση άνισων ποσών από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, και τότε υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυτών των διασυνοριακών περιφερειών –μιας εκ των προτεραιοτήτων συνεργασίας– να μετατραπεί σε άγριο ανταγωνισμό μεταξύ γειτονικών περιφερειών. Οι ανισότητες στην ανάπτυξη, οι οποίες μπορεί να προκύψουν και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ενδέχεται να βλάψουν την πολιτική συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μολονότι ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής είναι να αμβλύνει τις αρνητικές συνέπειες της ύπαρξης συνόρων.
Με ποιον, εν προκειμένω, τρόπο μπορούμε να επιτρέψουμε στους ενδιαφερόμενους πολίτες να αναγνωρίσουν την προστιθέμενη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Επιβάλλεται, συνεπώς, να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για ισόρροπη διασυνοριακή οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην επίτευξη αυτής της διασυνοριακής συνεργασίας.
Τέλος, θέλω να ολοκληρώσω ευχαριστώντας την κ. Krehl για την έκθεσή της, πρωτίστως δε για τον άκρατο ενθουσιασμό της στην προώθηση μιας μορφής σταθερής συνοχής.
Jim Higgins (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, χαιρετίζω τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για τη συνοχή και τους τρεις τομείς προτεραιότητας που έχουν οριστεί. Όπως όλοι, συγχαίρω την εισηγήτρια, την κ. Krehl.
Ως ιρλανδός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προερχόμενος από μια οικονομία που μέσα σε 15 χρόνια μεταμορφώθηκε από την πιο αδύναμη στην πιο δυνατή οικονομία της ΕΕ, θα ήθελα να αναγνωρίσω τον τεράστιο ρόλο που έχουν διαδραματίσει η συνοχή και τα διαρθρωτικά ταμεία στην επίτευξη του οικονομικού θαύματος που είναι γνωστό ως «κέλτικος τίγρης». Το ποσό των 308 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-2013 θα διοχετευθεί σε μεγάλο βαθμό στα νέα κράτη μέλη. Το ποσό που δικαιούται η Ιρλανδία μειώνεται από 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2000-2006 σε 901 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί βαρόμετρο της οικονομικής επιτυχίας μας. Δεν έχω κανένα πρόβλημα ως προς αυτό.
Ωστόσο, θα ήθελα να ζητήσω από τους συναδέλφους μου στα νέα κράτη μέλη να μην παραχωρήσουν στις εθνικές κυβερνήσεις τους την εξουσία να αποφασίζουν σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης σχετικά με το πώς και το πού θα δαπανώνται τα χρήματα. Χρειάζονται περιφερειακές δομές με πραγματική εξουσία για ανάπτυξη, με πραγματική εξουσία λήψης αποφάσεων για τις περιφέρειες.
Μιλώ εκ πείρας. Εκπροσωπώ μια εκλογική περιφέρεια της Ιρλανδίας που είναι γνωστή ως «περιφέρεια BMW». Είναι μία από τις φτωχότερες περιφέρειες, που οριοθετείται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και πολλά βουνά. Εξακολουθεί να είναι η μόνη περιφέρεια της Ιρλανδίας που διατηρεί το καθεστώς του στόχου 1, μολονότι αυτό, λόγω της εθνικής οικονομικής απόδοσης, παύει στις 31 Δεκεμβρίου 2006. Με την πάροδο των ετών, τα κονδύλια που έρεαν από το ταμείο συνοχής και τα διαρθρωτικά ταμεία και είχαν ως στόχο περιφέρειες όπως η δική μου διοχετεύονταν στο Δουβλίνο, στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας και συγχρηματοδοτούσαν εθνικά σχέδια ανάπτυξης. Δεν υπερβάλω. Εξακόσια ογδόντα εκατομμύρια ευρώ από τα συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια που είχαν ως στόχο την περιφέρεια BMW διοχετεύθηκαν στο Δουβλίνο, στις ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας. Γιατί; Διότι στην Ιρλανδία δεν υπάρχει περιφερειακή αρχή με πραγματικές εξουσίες λήψης αποφάσεων. Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Δουβλίνο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.
Είναι τώρα καιρός να εξασφαλίσουν τα νέα κράτη μέλη ότι θα έχουν πραγματικές περιφερειακές αρχές –και όχι απλά χάρτινες τίγρεις– ειδάλλως ίσως ανακαλύψουν ότι η εμπειρία της Ιρλανδίας θα γίνει αύριο και δική τους εμπειρία. Η Επίτροπος Hübner το επανέλαβε αυτό σήμερα το απόγευμα. Φρονώ είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει, πρέπει να γίνει, και η Επιτροπή πρέπει να διαδραματίσει κάποιο ρόλο ως προς αυτό, εκτός από το να επιμένει ότι πρόκειται για κάτι που όντως συμβαίνει.
Sérgio Marques (PPE-DE). – (PT) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα και εγώ να συγχαρώ την κ. Krehl για την εξαιρετική έκθεσή της σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας. Η έκθεση συνέβαλε σημαντικά στο γεγονός ότι το Συμβούλιο επιδοκίμασε αρκετές από τις θέσεις του Κοινοβουλίου, επί θεμάτων όπως η αειφόρος ανάπτυξη, η αστική διάσταση, οι ίσες ευκαιρίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για αυτόν και για άλλους λόγους, ορθώς η κ. Krehl συστήνει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ.
Μόλις εγκριθεί αυτή η απόφαση του Συμβουλίου, τα κράτη μέλη δεν έχουν πολύ χρόνο για την υποβολή των στρατηγικών τους όσον αφορά την υλοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων –με την ενσωμάτωση αυτών των κατευθυντήριων γραμμών της Κοινότητας– στην Επιτροπή. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτό το περιοριστικό χρονοδιάγραμμα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υλοποίηση αυτής της νέας πολιτικής συνοχής από τον Ιανουάριο του 2007.
Θα ήθελα επίσης να πω ότι στηρίζω τις προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές και προτεραιότητες, και ιδιαίτερα την ιδέα ότι η πολιτική συνοχής είναι πολύ σημαντικό μέσο για την υλοποίηση της στρατηγικής της Λισαβόνας.
Ας μην λησμονούμε, ωστόσο, ότι η στρατηγική της Λισαβόνας βασίζεται κυρίως στην έννοια της προώθησης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, σε αντίθεση με την έννοια της αλληλεγγύης επί της οποίας βασίζεται η πολιτική συνοχής. Δεν θα είναι πάντα εύκολο να εργαστούμε με αυτές τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις ταυτόχρονα, αλλά πρέπει να επιτευχθεί μια ισορροπία.
Ως εκ τούτου, διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την ιδέα του να υποχρεωθούν τα παλαιά κράτη μέλη να αποταμιεύσουν υψηλά ποσοστά κονδυλίων για την εκπλήρωση των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας και, ταυτόχρονα, για να προωθήσουν μια αποτελεσματική πολιτική συνοχής, κυρίως στον τομέα της εδαφικής συνοχής.
Συνεπώς, πιστεύω ότι οι εθνικές στρατηγικές που θα κατατεθούν θα επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ της ανταγωνιστικότητας και της αλληλεγγύης.
James Nicholson (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, η χρηματοδότηση συνοχής υπήρξε πολύ σημαντική όσον αφορά την ενίσχυση της επιτυχίας της διεύρυνσης του 2004 και, όπως άλλοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω την εισηγήτρια για το έργο της στον τομέα αυτόν. Η οικονομική πρόοδος που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ των 15 κρατών μελών, τα οποία απόλαυαν χρηματοδότηση συνοχής, αντιπροσωπεύει ένα είδος προτύπου σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε όταν οι πόροι της ΕΕ στοχοθετούνται και υλοποιούνται σωστά.
Ενώ η εφαρμογή της ατζέντας της Λισαβόνας είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα των κρατών μελών, παρόλα αυτά με ευχαριστεί το γεγονός ότι οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές όρισαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, το οποίο ελπίζω ότι θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όταν τα δέκα νέα κράτη μέλη εντάχθηκαν το 2004, χαιρετίσαμε την ένταξή τους για διάφορους λόγους, κυρίως διότι αυτές οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης είχαν παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα στην αξιοσημείωτα γρήγορη μετάβασή τους στη δημοκρατία μετά τη φρίκη που είχαν βιώσει με τον κομμουνισμό. Χαιρετίσαμε τη διεύρυνση υπό την πολιτική έννοια. Ωστόσο, αναγνωρίσαμε επίσης ότι, προκειμένου η διεύρυνση να λειτουργήσει, θα ήταν απαραίτητο να δοθεί επαρκής χρηματοδότηση στα νέα κράτη μέλη, ούτως ώστε να ενισχυθεί η οικονομία τους, δημιουργώντας έτσι ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Με ευχαριστεί το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε ελεγμένους και δοκιμασμένους μηχανισμούς διαρθρωτικής χρηματοδότησης και χρηματοδότησης συνοχής με σκοπό την επίτευξη αυτού του σημαντικού στόχου.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε το περασμένο έτος ότι θα προσέφερε επιπλέον 8 δισ. ευρώ για τη δημοσιονομική περίοδο 2007-2013, προκειμένου να βοηθήσει τα νέα κράτη μέλη να οικοδομήσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους. Ενώ οι ψηφοφόροι μου στη Βόρεια Ιρλανδία αναγνώρισαν ότι η διεύρυνση θα προκαλούσε ένα χρηματοδοτικό φορτίο για τα πιο πλούσια κράτη μέλη, ήταν πρόθυμοι να διασφαλίσουν την κατανομή της χρηματοδότησης με τρόπους που θα επιφέρουν βιώσιμη βελτίωση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμούμε ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ανατολικής Ευρώπης θα επιφέρει μακροπρόθεσμα οικονομικά πλεονεκτήματα για όλους μας.
Ως πολίτης της Βόρειας Ιρλανδίας, θα ήθελα απλώς να πω ότι οι άνθρωποι εκεί ζήλεψαν πολύ τη χρηματοδότηση συνοχής που έλαβε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, διότι σίγουρα βοήθησε τη χώρα. Είναι κρίμα που το Κοινοβούλιο, η Επιτροπή και το Συμβούλιο δεν μας άκουσαν στο παρελθόν όταν ζητήσαμε χρηματοδότηση συνοχής για τη Βόρεια Ιρλανδία.
Oldřich Vlasák (PPE-DE). – (CS) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, οι στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της Κοινότητας σχετικά με τη συνοχή είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έγγραφο, το οποίο θα πρέπει να συμβάλει στην ολοκλήρωση των εθνικών στρατηγικών πλαισίων αναφοράς σχετικά με την ανάληψη των διαρθρωτικών ταμείων στα κράτη μέλη. Δυστυχώς, ωστόσο, η έγκριση αυτού του εγγράφου καθυστέρησε σημαντικά σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Το εθνικό υλικό είναι τώρα έτοιμο στα περισσότερα κράτη μέλη και λογικά αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να υλοποιηθεί επισήμως τη στιγμή που αυτό βρίσκεται υπό σύνταξη. Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σχετικά με τις επιπτώσεις για την προετοιμασία των λειτουργικών προγραμμάτων και την απαραίτητη έγκρισή τους από την Επιτροπή, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο προγραμματισμός θα καθυστερήσει τώρα, προκαλώντας έτσι καθυστέρηση στην προοπτική της άνευ επικινδυνότητας ανάληψης χρηματοδοτικών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία προς τα κράτη μέλη.
Από την άλλη πλευρά, πρέπει να πούμε ότι αυτές οι στρατηγικές αρχές λαμβάνουν υπόψη τη μεγάλη πλειονότητα των σχολίων μας. Με ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο σημαντικός ρόλος των τοπικών αρχών ιδιαίτερα, ήτοι των μικρών και μεγάλων πόλεων, δεν έχει παραβλεφθεί κατά τη διαδικασία βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας σε ολόκληρη την Κοινότητα. Έχω την αίσθηση ότι αυτή η δήλωση δεν θα πέσει σε αχρησία και ότι θα προσπαθήσουμε όλοι να διασφαλίσουμε ότι η αρχή της εταιρικής σχέσης μεταξύ των εθνικών διοικήσεων, περιφερειών, κοινοτήτων και άλλων οντοτήτων θα γίνεται πλήρως σεβαστή σε όλα τα κράτη μέλη.
Κυρίες και κύριοι, χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά για να εξηγήσουμε ορισμένες πτυχές όπως, για παράδειγμα, η μέθοδος προγραμματισμού για την αστική διάσταση. Στο μέλλον, η μορφή των ολοκληρωμένων αστικών σχεδίων πρέπει να αποσαφηνιστεί, ούτως ώστε να μην υπάρχει κακή επικοινωνία και να μην μεταβληθούν οι στόχοι, όπως συνέβη με την αποδέσμευση της βοήθειας που είχε ως στόχο τη βελτίωση των δημοτικών υποδομών ύδρευσης στην Τσεχική Δημοκρατία. Θα ήθελα να ολοκληρώσω ευχαριστώντας την κ. Krehl.
Tomáš Zatloukal (PPE-DE). – (CS) Κύριε Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, η πιο πρόσφατη διεύρυνση, με την οποία η ΕΕ απέκτησε δέκα νέα κράτη μέλη, επέφερε ταυτόχρονα στην Κοινότητα βαθύτερες διαφορές όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, τη γεωγραφική άρση των ανισοτήτων προς ανατολάς, τον διπλασιασμό των κοινωνικοοικονομικών διαφορών και τη μείωση του μέσου ΑΕγχΠ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα νέα κράτη μέλη έχουν πραγματικά έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Με την επικείμενη ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, των οποίων του ΑΕγχΠ κυμαίνεται στο ένα τρίτο που σημερινού μέσου όρου της ΕΕ, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο παρά ποτέ τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές.
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αναφέρεται στο προοίμιο της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου καθορίζεται ότι η Κοινότητα θα ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική συνοχή της με στόχο, πάνω από όλα, τη μείωση των διαφορών σε επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ των διαφόρων περιφερειών. Η ΕΕ εγγράφει πάνω από το ένα τρίο του προϋπολογισμού της για τη μείωση των διαφορών όσον αφορά την ανάπτυξη μεταξύ των διαφόρων περιφερειών, καθώς και των ανισοτήτων όσον αφορά την ποιότητα ζωής. Μέσω του ταμείου, η ΕΕ συμβάλει στην ανάπτυξη των περιφερειών που υστερούν, στην αναδιάρθρωση των βιομηχανικών περιφερειών και στην αναζωογόνηση των παραμελημένων αστικών περιοχών. Η αναθεώρηση της πολιτικής συνοχής θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και πολιτική λογοδοσία. Στην επόμενη περίοδο προγραμματισμού, η πολιτική συνοχής πρέπει να είναι πιο σαφής και πιο συνεκτική, και προσωπικά αναμένω ότι θα γίνει πιο προσανατολισμένη προς τους στόχους και πιο επικεντρωμένη. Σχετικά με τις χώρες που λαμβάνουν στήριξη από το Ταμείο Συνοχής ή τα διαρθρωτικά ταμεία, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη η διεύρυνση και να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των διαφόρων ειδών δράσης που στηρίζουν τα ταμεία.
Danuta Hübner, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, ενώ πιστεύω ότι οι κατευθυντήριες γραμμές λαμβάνουν τώρα υπόψη τους τις βασικές ανησυχίες του Κοινοβουλίου, όπως γνωρίζετε δεν ήμασταν σε θέση να τις συμπεριλάβουμε όλες πλήρως. Έχω ιδιαίτερα κατά νου ορισμένες διατάξεις που περιλαμβάνονται τώρα στους κανονισμούς και που δεν μπορούν, εξ ορισμού, να αντικρουστούν στις κατευθυντήριες γραμμές. Σίγουρα, η εγγραφή στον προϋπολογισμό είναι ίσως το βασικό παράδειγμα μιας τέτοιας διάταξης στην οποία έτεινε να αντιταχθεί το Κοινοβούλιο, αλλά επιτρέψτε μου να δώσω μεγάλη έμφαση στο γεγονός ότι η εγγραφή στον προϋπολογισμό δεν έρχεται σε αντίθεση με τη συνοχή.
Είναι μια αναγνώριση ότι ο κόσμος έχει αλλάξει και ότι πρέπει να ανακατευθύνουμε τις προσπάθειες προς νέες προτεραιότητες, προκειμένου να επιτύχουμε τη βιώσιμη συνοχή. Ταυτόχρονα, σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής, ο τελικός κατάλογος των κατηγοριών εγγραφής στον προϋπολογισμό διευρύνθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ώστε να περιληφθούν και άλλες δαπάνες, κυρίως στις περιφέρειες σύγκλισης, αλλά όχι μόνο σε αυτές τις περιφέρειες. Επιπλέον, οι κανονισμοί δίνουν τώρα τη δυνατότητα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος διαπραγματεύσεων, στις εθνικές αρχές και την Επιτροπή να συμφωνήσουν για την εγγραφή και άλλων κατηγοριών δαπανών που δεν εμφανίζονται στον τελικό κατάλογο, όπου αυτές θεωρούνται εθνικής και περιφερειακής σημασίας.
Βρισκόμαστε τώρα στην τελική ευθεία αναφορικά με την υλοποίηση της πολιτικής συνοχής της ΕΕ. Έχουν θεσπιστεί οι κανονισμοί και έως στην αρχές Οκτωβρίου, και να υποθέσουμε ότι το Κοινοβούλιο θα δώσει αύριο τη συγκατάθεσή του, οι κατευθυντήριες γραμμές θα εγκριθούν σε πρώτη φάση στην άσκηση προγραμματισμού. Ενώ αυτή είναι η τελική ευθεία, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας για να φτάσουμε στο νήμα, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα φεισθώ προσπαθειών προκειμένου να πείσω τους εταίρους μας στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες να θέσουν σε εφαρμογή φιλόδοξα και καινοτόμα προγράμματα.
Πρόεδρος. Η συζήτηση έληξε.
Η ψηφοφορία θα γίνει αύριο.
Γραπτές δηλώσεις (άρθρο 142)
Gábor Harangozó (PSE). – (HU) Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου, τους συναδέλφους στην Επιτροπή και το Συμβούλιο και, βεβαίως, την κ. Krehl για την προσπάθεια που κατέβαλαν για τη βελτίωση των κατευθυντήριων γραμμών.
Η ουσία και το πραγματικό επίτευγμα της συμφωνίας, από την οπτική των περιφερειών, των μικροπεριφερειών και των πόλεων των νέων κρατών μελών, είναι ότι η κατάστασή τους έχει βελτιωθεί σημαντικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν πόροι:
- με μεγαλύτερη βεβαιότητα (υπολογισμός με μεγαλύτερη βεβαιότητα ξεκινώντας από το 2007, και σχεδιασμός με βάση την πλήρη λειτουργία)
- με μεγαλύτερη ευκολία (με πολύ λιγότερη ατομική προσπάθεια και πολύ πιο ευνοϊκούς κανονισμούς)
- με προσαρμοσμένο τρόπο (νέοι συγκεκριμένοι στόχοι όπως οι ανακαινίσεις σπιτιών, οι μαζικές μεταφορές, η κατασκευή δρόμων).
Οι τομείς ανάπτυξης διευρύνονται, υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία επιλογών όσων αφορά τη χρήση και την αξία τους – αυτό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητές μας για δυναμική ανάπτυξη και συνοχή.
Από τις 27 χώρες, η δική μου βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά το ποσό της κατά κεφαλή ενίσχυσης για συνοχή/σύγκλιση, εκ της οποίας μπορεί να πραγματοποιηθεί ανάπτυξη αξίας τουλάχιστον 8 εκατ. φιορίνια.
Στους κανονισμούς που στοχεύουν στη συνοχή μας και, συνεπώς, στις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές, η πλειονότητα των ουγγρικών αιτημάτων και των προτεινόμενων τροπολογιών που διαμορφώθηκαν στις επιτροπής του Κοινοβουλίου και στο Συμβούλιο έλαβαν υποστήριξη, και μάλιστα πήραμε πράγματα που δεν είχαμε ζητήσει ή καν ελπίσει.
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε οι περιφέρειες της Ευρώπης που ακόμη υστερούν να ευθυγραμμιστούν με όσες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η συνεχής επιτυχία εξαρτάται από το εάν καταφέρουμε να οικοδομήσουμε τη χώρα μας με τη συνεργασία που βρίσκει κανείς στις Βρυξέλλες και από το εάν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά ζητήματα, ούτως ώστε, αντί να υπάρχουν μάταιες διαφωνίες, θα μπορέσουμε να βάλουμε την Ουγγαρία και τα υπόλοιπα νέα κράτη μέλη στην ίδια θέση με τους βασικότερους παράγοντες της Ευρώπης. Εξαρτάται από εμάς…
Francesco Musotto (PPE-DE). – (IT) Οι στατιστικές δείχνουν ότι από το 1988 έως το 2001 το χάσμα μεταξύ των φτωχότερων περιοχών και του μέσου όρου στην ΕΕ μειώθηκε κατά ένα έκτο, χάρη ακριβώς στα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την πολιτική συνοχής.
Το 2005 ήταν χρόνος ρεκόρ για την πολιτική συνοχής όσον αφορά τους πόρους που επενδύθηκαν, καθώς οι αναλήψεις υποχρεώσεων ανήλθαν συνολικά στο ποσό των 38,3 διδ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το προενταξιακό μέσο για τις υποψήφιες χώρες (ISPA).
Τον ίδιο χρόνο, με τη μεταρρύθμιση της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ επιτεύχθηκαν σημαντικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης αναγνώρισής της ως εργαλείου της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Μια πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι, από το 2007 έως και το 2013, η συνολική αύξηση στο ΑΕγχΠ των νέων κρατών μελών θα είναι της τάξης του 7-12% και ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 2.5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Οι νέες στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές που εγκρίθηκαν σήμερα στο Σώμα επικεντρώνονται περισσότερο στην ανάπτυξη, υποδεικνύοντας ότι στο μέλλον η πολιτική συνοχής θα πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, στην επιχειρηματικότητα, καθώς και στο περιβάλλον και στην απασχόληση, ώστε να προαχθεί η ακόμη πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη της Κοινότητας.
Margie Sudre (PPE-DE). – (FR) Είμαι ευγνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ενίσχυσε σημαντικά την ενσωμάτωση της χωρικής διάστασης της πολιτικής για τη συνοχή στην τελευταία εκδοχή των στρατηγικών κατευθυντηρίων γραμμών της.
Προσυπογράφω την επιθυμία της Επιτροπής να αναζητήσει μηχανισμούς για την εκτέλεση μιας πολιτικής για τη συνοχή, η οποία θα εξασφαλίσει ότι όλες οι περιφέρειες αντιμετωπίζονται ισότιμα με βάση τις ιδιαίτερες ικανότητές τους σε σχέση με παράγοντες του ανταγωνισμού.
Για την επόμενη γενιά προγραμμάτων, η εδαφική συνοχή πρέπει να προαχθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέψει στην Ευρώπη, συνολικά, να συμβάλει στα μέτρα υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης, χάρη κυρίως στις υψηλής ποιότητας συμπράξεις με παράγοντες από όλα τα επίπεδα: το εθνικό, το περιφερειακό, το αστικό, το αγροτικό και το τοπικό.
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει επίσης τη διάθεση ειδικών κονδυλίων στις πλέον απόκεντρες περιφέρειες, ούτως ώστε να ληφθεί υπόψη το υψηλό κόστος που υφίστανται λόγω του γεγονότος ότι είναι απομεμακρυσμένες. Συνυπογράφω τον στόχο της Επιτροπής, ο οποίος συνίσταται στο να εξασφαλιστεί ότι αυτά τα κονδύλια θα συμβάλουν επίσης στη δημιουργία σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης στις πλέον απόκεντρες περιφέρειες.