Indeks 
 Forrige 
 Næste 
 Fuld tekst 
Procedure : 2006/2629(RSP)
Forløb i plenarforsamlingen
Forløb for dokumenter :

Indgivne tekster :

O-0094/2006 (B6-0430/2006)

Forhandlinger :

PV 26/09/2006 - 18
CRE 26/09/2006 - 18

Afstemninger :

Vedtagne tekster :


Fuldstændigt Forhandlingsreferat
Tirsdag den 26. september 2006 - Strasbourg EUT-udgave

18. Galileo-programmet (forhandling)
Protokol
MPphoto
 
 

  Formanden. - Næste punkt på dagsordenen er mundtlig forespørgsel af Etelka Barsi-Pataky og Paul Rübig for PPE-DE-Gruppen, Norbert Glante for PSE-Gruppen, Fiona Hall for ALDE-Gruppen, Umberto Pirilli for UEN-Gruppen til Kommissionen om statusrapport om Galileo-programmet (O-0094/2006 - B6-0430/2006).

 
  
MPphoto
 
 

  Etelka Barsi-Pataky (PPE-DE), spørger. - (HU) Hr. formand, hr. næstformand! For et år siden stemte vi her i Strasbourg under førstebehandlingen om finansiering af Galileo-programmet, og Parlamentet støttede som helhed programmet enstemmigt. En stor succes i det forløbne år har været, at Giove-A-satellitten blev opsendt og gik ind på dens frekvens. Vi takker de europæiske ingeniører og entreprenører.

Der er ved at blive indledt drøftelser vedrørende gennemførelsen og driften af projektet, og Parlamentet tager Kommissionens meddelelse til efterretning om, at det første resultat af disse drøftelser bliver de såkaldte hovedvilkår vedrørende finansieringen, som skal forelægges inden årets udgang. Vi anmoder Kommissionen om at gøre alt, hvad der står i dens magt, for at opfylde det fælles mål om at finansiere Galileo-programmet med to tredjedele privat kapital og en tredjedel fra Kommissionen.

Trods resultaterne må vi give udtryk for vores bekymring. Programmet er meget forsinket. Vi erkender de store vanskeligheder, som Kommissionen står over for hver dag. Det europæiske rets- og lovsystem er vanskeligt at bruge til gennemførelse af et fælles projekt. Endvidere er det vores erfaring, at dette er en ny og vanskelig opgave, hvad angår finansiering, risici og operationer, for den europæiske rumindustri, der er valgt til at gennemføre det.

Vi er enige i, at det europæiske Galileo-program er trådt ind i den globale sfære og har tilbudt sine tjenester over hele verden. Hvis der imidlertid skal tages højde for samarbejdet med tredjelande i den institutionelle ændring af Tilsynsmyndigheden, ønsker Parlamentet først at komme med en udtalelse om dette spørgsmål.

De forskellige politiske grupper i Parlamentet mener, at der nu i Galileo-programmet er behov for såkaldt god forvaltningspraksis. Derfor vil jeg spørge formanden og næstformanden, hvad Kommissionen agter at gøre for at sikre, at dette lovende program, som er et af grundlagene for Lissabon-strategien, bliver gennemført uden yderligere forsinkelse. Hvornår bliver bestemmelserne om anvendelsen af det klar, således at europæiske virksomheder i god tid kan forberede sig på den deltagelse, som er nøglen til hele programmets succes?

 
  
MPphoto
 
 

  Fiona Hall (ALDE), spørger. - (EN) Hr. formand! Jeg er ligesom fru Barsi-Pataky også meget bekymret over spørgsmålet om timing. Udsættelse er meget kritisk, for Galileos enestående tiltrækningskraft for investorerne vil gå tabt, når det amerikanske GPS 3-system er færdigt til at blive taget i brug, hvilket formodes at blive omkring 2015. Jeg vil være taknemmelig, hvis kommissæren vil specificere, i hvilken udstrækning forsinkelsen vil være til skade for Galileos succes på et internationalt marked for satellitnavigation.

Jeg er bekymret for, at forsinkelsen også underminerer Galileos forretningsplan i andre henseender. For det første har vi sammen med forsinkelsen fået forøgede omkostninger. Omkostningerne til Galileo har allerede overskredet budgettet med over 40 %. For det andet underminerer forsinkelsen muligheden for indtægter. Den vigtigste kilde til indtægter forventes at blive royalties fra ophavsrettigheder. Fabrikanter, der producerer modtagere, skulle betale en licensafgift til Galileo-selskabet for at få deres modtagere sat i stand til at benytte Galileo. Men hvilken producent vil ønske at betale en licensafgift for Galileo, hvis det ikke giver nogen ekstra værdi sammenlignet med et opgraderet GPS? Derfor er forsinkelse af Galileo-programmet ikke blot uheldig, men det kunne få virkelig alvorlige konsekvenser for den økonomiske byrde, som de offentlige finanser må bære. Jeg vil være kommissæren meget taknemmelig, hvis vi kan få en forklaring på dette.

 
  
MPphoto
 
 

  Jacques Barrot, næstformand i Kommissionen. - (FR) Hr. formand! Først vil jeg takke fru Barsi-Pataky og fru Hall samt hr. Rübig og hr. Glante, som snart burde være her. Jeg er dem taknemmelig, og særlig fru Barsi-Pataky, fordi de har været så opmærksomme på udviklingen af det storartede Galileo-program.

Jeg vil forsøge at give Dem nogle konkrete svar, da jeg gerne vil aflive en vis frygt, som trods alt forekommer mig ret overdreven. Jeg vil minde Dem om, at Galileo-programmet blev udformet i tre faser. Først er der en udviklings- og godkendelsesfase med udvikling af satellitterne og systemelementerne på jorden og kredsløbsgodkendelse af dem. Denne udviklingsfase løber fra 2003-2009 og forvaltes for tiden af fællesforetagendet Galileo. Efter denne fase kommer fra 2009-2010 ibrugtagningsfasen med fremstilling og opsendelse af satellitterne og endelig installation af komponenterne på jorden. Endelig begynder driftsfasen i 2010.

Ibrugtagnings- og driftsfasen bliver omfattet af en koncessionsaftale med en gyldighed på ca. 20 år. Tilsynsmyndigheden, som er et fællesskabsagentur, står for disse to faser og optræder som licensudstedende myndighed.

Inden for denne tidsplan er der én dato, vi bestemt skal overholde - og på dette punkt har De ret - nemlig den dato, fra hvilken virksomheder og borgere kan modtage præcise og pålidelige signaler fra Galileo. Det bliver i slutningen af 2010, når de første Galileo-satellitter begynder at sende deres signaler.

Når dette er sagt, har jeg ikke til hensigt at dække over problemerne. Galileo er ikke kun en teknologisk nyskabelse, men også på institutionsniveau en meget speciel operation. Projektet omfatter nu otte industrielle aktører, 25 offentlige aktører og tre institutioner. På lang sigt bliver denne flersidede støtte Galileos styrke, men det er rigtigt, at alle disse aktører, alle Galileos støtter, er nødt til at tilpasse sig for sammen at gøre fremskridt i sagen.

Da jeg i 2005 bemærkede problemerne mellem de otte medlemmer af det kommende industrikonsortium, udpegede jeg Karel van Miert til at løse problemerne, hvilket han gjorde med bemærkelsesværdig succes. Vi var også nødt til at tage fat på de ændrede sikkerhedskrav, hvilket nødvendiggjorde en yderligere frist til teknisk undersøgelse. Det får være, som det være vil. Det vigtigste er resultatet i 2010.

Når dette er sagt, skal vi også gøre støt fremskridt i planlægningen af mellemliggende skridt og være meget opmærksom på projektets kvalitet og levedygtighed. F.eks. blev de industrielle aktiviteter i fasen med kredsløbsgodkendelse, som er Den Europæiske Rumorganisations ansvar, påbegyndt i december 2004. Kontrakten vedrørende færdiggørelsen af denne fase blev underskrevet den 19. januar 2006, og arbejdet skrider for tiden tilfredsstillende frem. Projektets tekniske gennemførlighed er blevet bevist, og nu skal grunden lægges til et ægte offentligt-privat partnerskab i de næste 20 år. Det siger sig selv, at jeg vil informere Dem om eventuelle problemer i forbindelse med underskrivelsen af koncessionskontrakten.

Jeg vil nu som svar på Deres andet spørgsmål gå over til Den Europæiske Tilsynsmyndighed. Denne myndighed er ansvarlig for at føre tilsyn med den kommende koncessionshaver. Tilsynsmyndigheden skal sørge for, at koncessionshaveren overholder koncessionskontrakten og vilkårene og betingelserne i bilaget, og den skal træffe alle passende foranstaltninger til at sikre, at tjenesteydelserne ikke bliver afbrudt, hvis koncessionshaveren går konkurs. Endvidere skal Tilsynsmyndigheden også kontrollere alle de tekniske, sikkerhedsmæssige og økonomiske aspekter af koncessionen. I den forbindelse vil jeg sige, at ordlyden i koncessionskontrakten selvfølgelig er meget vigtig, fordi den bliver Tilsynsmyndighedens primære instrument til kontrol af koncessionshaveren. Koncessionskontrakten skal derfor affattes helt utvetydigt, og jeg informerer selvfølgelig Parlamentet om det, da Kommissionen har forpligtet sig til at informere Dem om indholdet af koncessionskontrakten, før den bliver underskrevet af Tilsynsmyndigheden.

Der er to resterende problemer, som skal tages op. Det er først og fremmest finansieringsspørgsmålet. Fordelingen af finansielle bidrag mellem medlemsstaterne og de industrielle aktører er i høj grad afhængig af risikovurderingen, men denne vurdering kræver i sig selv den bedst mulige forståelse af anvendelsesmulighederne i forbindelse med Galileo. Derfor vil jeg sidst i november offentliggøre en meddelelse i form af en grønbog om disse anvendelser. I den forbindelse har vi udskrevet en konkurrence for at appellere til europæernes fantasi vedrørende anvendelsesmulighederne i forbindelse med Galileo. Jeg er sikker på, at vi stadig undervurderer potentialet i Galileo, og jeg vil opfordre Dem indtrængende, mine damer og herrer, til selv at tilskynde alle de europæiske industrier til at bidrage til denne påvisning af anvendelsesmulighederne i forbindelse med Galileo.

Det andet problem er problemet med samarbejde med tredjelande. Som De ved, forhandles de internationale aftaler vedrørende Galileo-programmet på grundlag af artikel 300 i traktaten. Den procedure, der er fastsat i denne artikel, skal altid omfatte høring af Parlamentet, før sådanne aftaler indgås, og jeg vil personligt sørge for, at dette sker. Samarbejde med tredjelande om Galileo er bestemt en mulighed, men denne mulighed skal forvaltes, og Kommissionen fremsender endnu en meddelelse til Parlamentet og Rådet til efteråret med en beskrivelse af de brede retningslinjer for denne samarbejdspolitik.

Hr. formand, mine damer og herrer! Jeg ønsker ikke at dække over de problemer, der er forbundet med gennemførelsen af et projekt, der er så ambitiøst som dette, men samtidig vil jeg gøre opmærksom på risikoen ved at give indtryk af, at dette program på en eller anden måde bliver væsentligt forsinket, hvilket sår tvivl om projektets bæredygtighed. Dette er ikke tilfældet, og det bliver det heller ikke, for jeg har personligt til hensigt med Deres hjælp og med aktiv støtte fra Parlamentet at sørge for, at dette storartede projekt kan føres ud i livet i overensstemmelse med den tidsplan, vi har fastsat for at garantere dets bæredygtighed, for De har fuldstændig ret i, at der ikke bliver mangel på konkurrenter. Galileo skal derfor sættes i gang inden for den tidsramme, jeg har anført. Jeg vil holde nøje øje med dette under hele processen med bistand og støtte fra Parlamentet.

 
  
MPphoto
 
 

  Lambert van Nistelrooij, for PPE-DE-Gruppen. - (NL) Hr. formand! Jeg er overordentlig glad for, at vi tager denne sag op - selv om det sker på dette sene tidspunkt - fordi vi faktisk er nødt til at sætte farten op, også på grund af den globale konkurrence. Fru Barsi-Pataky har skitseret rammerne udmærket, hvad angår den mulige forsinkelse, retsrammen osv. Lad mig i aften endnu en gang komme ind på dette offentlig-private partnerskab.

Det er regnet ud, at et sådant fremtidsorienteret projekt kan resultere i 150.000 ekstra job. Jeg ved, at erhvervslivet utålmodigt venter på at deltage i projektet. Desuden er regioner i Europa, f.eks. Bayern og den nordlige del af Nederlandene, også rede til at investere penge fra strukturfondene i denne videre udvikling. Det er også tidligere gjort ved radioteleskopprojektet LOFAR i den nordlige del af Nederlandene.

Strukturpengene - og det ved De, hr. Barrot, for De var i nogen tid kommissær for regionalpolitikken - skal mere end nogensinde anvendes på teknologier og information. Er De rede til at overtage denne udvikling i retning af decentral involvering og finansiering? De taler om en grønbog. Kunne den blive et middel til at sætte farten op?

Desuden tænker jeg på de nye regler for statsstøtte. Fru Kroes har netop skabt muligheder for den slags projekter. Jeg synes, at vi her i Parlamentet og i EU bruger de øvrige instrumenter utilstrækkeligt.

Galileo fører stadig an på verdensplan. Europa fører stadig an, men Galileo må ikke blive en fadæse i gennemførelsesfasen. Galileo må ikke blive ved at svæve, men skal lægge an til landing.

 
  
MPphoto
 
 

  Teresa Riera Madurell, for PSE-Gruppen. - (ES) Hr. formand! Jeg takker Kommissionen for dens forklaring. Jeg tror, at De fuldt ud har forstået, at den situation, som Galileo-programmet befinder sig i, bekymrer os - ligesom det f.eks. er tilfældet med Airbus. Det er den reelle årsag til forhandlingen. Planlægning af tiden og overholdelse af den fastsatte tidsplan er meget vigtigt for programmets kommercielle mulighed og succes.

Galileo-programmet er meget forsinket i forhold til forudsigelserne i 2005. Licitationsproceduren er blevet forlænget, og det vil få alvorlige følger for planlægningen af projektet som helhed. Det er derfor, at vores spørgsmål er så relevant. Det er nødvendigt at sikre projektets kontinuitet, at finde mere kreative og passende løsninger i lyset af programmets målsætninger.

Vi opfordrer Kommissionen til at fortsætte forhandlingerne og sikre, at der ikke opstår nye forsinkelser, så Galileo, det største af de industrielle projekter på europæisk plan, kan komme videre på optimale betingelser og spille den rolle, der tilkommer det i forbindelse med opnåelse af Lissabon-målene.

Vi beder også Kommissionen om at iværksætte de nødvendige reformer med henblik på også at fremme de små og mellemstore virksomheders deltagelse.

For at kunne støtte det er det nødvendigt, at Parlamentet er informeret. Der foreligger en forpligtelse hertil, og De har mindet om det. Vi skal også informeres om omkostningerne ved og følgerne af forsinkelsen. Jeg er enig i, at det er en god idé, at Parlamentet jævnligt følger op på projektet. Det er derfor vigtigt, at kontrolmyndigheden, som De har nævnt, også sender sine rapporter til Parlamentet, og at den ekspert, der udpeges af Parlamentet, får observatørstatus i forbindelse med myndighedens aktiviteter.

Parlamentet har faktisk allerede tidligere givet sin fulde støtte til Galileo-programmet og påtaget sig lovgivnings- og budgetmæssige forpligtelser, ligesom det klart har anerkendt, at Galileo er et strategisk projekt, en af Lissabon-strategiens grundpiller, der samtidig er en stor mulighed for de små og mellemstore virksomheder.

 
  
MPphoto
 
 

  Jacques Barrot, næstformand i Kommissionen. - (FR) Hr. formand! Jeg ville ikke have noget imod at fortsætte denne diskussion hele aftenen, for Galileo er et meget spændende projekt.

Alligevel vil jeg endnu en gang berolige de ærede medlemmer. Den første af de to forsøgssatellitter blev opsendt fra Baïkonour den 28. december 2005, og den har med held sendt alle de signaler, der gør det muligt for os at garantere anvendelsen af de frekvensbånd, der er tildelt det europæiske satellitnavigationssystem. Den anden satellit, Giove-B, bliver opsendt i løbet af 2007. Den medbringer andet teknologisk avanceret udstyr såsom MASER, der er et passivt hydrogenbaseret atomur, som bliver det mest præcise atomur, der nogensinde er sendt ud i rummet. Samtidig hermed blev de industrielle aktiviteter i forbindelse med kredsløbsgodkendelsen påbegyndt i december 2004. Jeg har allerede sagt, og jeg siger det igen, at hele kontrakten for godkendelsesfasen, der beløber sig til 1.038 millioner euro, blev underskrevet den 19. januar 2006.

Vi er nu ved at komme ind i en ny fase, som består i at undersøge alle anvendelsesmuligheder i forbindelse med Galileo. Som jeg har forklaret, har vi udsendt en slags opfordring til alle små og mellemstore virksomheder og ingeniører, der kan udvikle nyskabelser på dette område. Formålet med grønbogen er faktisk at stille de rigtige spørgsmål, som burde sætte os i stand til at nå til en bedre forståelse af anvendelsessmulighederne. Dernæst, når dette har givet os et samlet overblik over anvendelsesmulighederne, kan vi bedre tage fat på det offentlig-private partnerskab og planlægge, hvordan indsatsen skal fordeles. Industrisektoren skal også inddrages, i det omfang den kan drage nytte af disse anvendelsesmuligheder. Dette vil til sidst gøre det muligt for os at basere koncessionskontrakten på et rimeligt finansieringsgrundlag. Der er ikke grund til på nuværende tidspunkt at tro, at vi ender med at befinde os i en situation, som er så vanskelig, at den forstyrrer balancen i projektet.

Når dette er sagt, har jeg forpligtet mig til at holde Parlamentet informeret. Fru Barsi-Pataky er som ordfører bekendt med dette, og jeg takker hende endnu en gang. Jeg er ubetinget forpligtet til at møde op her i Parlamentet, når det er nødvendigt for at gøre rede for, hvordan det står til, og hvordan situationen udvikler sig. De foreslog, at Parlamentet skal have observatørstatus. Vi har allerede forklaret vores holdning i den henseende over for de ansvarlige udvalg. Det ville være vanskeligt for Parlamentet at være observatør, samtidig med at det skal føre kontrol.

Hr. formand! Jeg vil imidlertid i aften gentage den forpligtelse, jeg har indgået, nemlig at jeg vil holde Parlamentet fuldt ud informeret om alt, hvad der sker, både om gennemførelsen af koncessionskontrakten og det offentlig-private partnerskab, og om hvordan vi vil forvalte bidragene fra tredjelande og deres deltagelse i Galileo.

 
  
MPphoto
 
 

  Formanden. - Mange tak, hr. næstformand Barrot.

Som afslutning på forhandlingen har jeg modtaget et beslutningsforslag(1), jf. forretningsordenens artikel 108, stk. 5.

Forhandlingen er afsluttet.

Afstemningen finder sted på torsdag.

 
  

(1)Se protokollen

Juridisk meddelelse - Databeskyttelsespolitik