Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Ετήσια έκθεση του Διαμεσολαβητή για το 2005 (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  Robert Atkins (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, συγχαίρω τον κ. Schwab. Έχει συντάξει μια πάρα πολύ καλή έκθεση και χαίρομαι που συμμετέχω σε αυτήν.

Ο Διαμεσολαβητής έχει σημειώσει ιδιαίτερη επιτυχία στις δραστηριότητές του, αλλά η ειρωνεία είναι ότι η επιτυχία του έχει προκαλέσει περισσότερο ενδιαφέρον. Αυτά, ωστόσο, είναι στην πραγματικότητα καλά νέα για το έργο της Επιτροπής Αναφορών, στην οποία αναφέρεται ο Διαμεσολαβητής και της οποίας το κοινό έργο με εκείνον είναι τόσο σημαντικό.

Συμφωνώ απολύτως με την Diana Wallis ότι είναι σημαντικό για τους ευρωπαίους πολίτες να γνωρίζουν καλύτερα τα μέσα για την ικανοποίηση των καταγγελιών τους, ιδιαίτερα τα μέσα που διατίθενται υπό την αιγίδα του Διαμεσολαβητή και της Επιτροπής Αναφορών.

Συγχαίρω, μαζί με όλους τους άλλους, τον κ. Διαμαντούρο για τα επιτεύγματά του, ιδιαίτερα, εάν μου επιτρέπεται, για την αποφασιστικότητά του, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, να εξηγεί τη χρήση των αρμοδιοτήτων του στα νέα κράτη μέλη και να τα ενθαρρύνει ώστε να καταφεύγουν στις υπηρεσίες του. Σκοπεύουμε να κάνουμε το ίδιο εξ ονόματος της Επιτροπής Αναφορών και θα ήθελα να πω ότι ο συνδυασμός ενός Επιτρόπου από τη Σουηδία, από όπου προήλθε ο θεσμός του Διαμεσολαβητή, και ενός Διαμεσολαβητή από την Ελλάδα, από όπου προήλθε η δημοκρατία, είναι ένα ισχυρός και με επιρροή συνδυασμός.

Βρίσκω ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις ειδικές εκθέσεις του Διαμεσολαβητή. Θα γνωρίζει ότι θα μπορούσα να είμαι ο εισηγητής για μια τέτοια έκθεση, σχετικά με την OLAF. Θα πρέπει να γνωρίζει, όπως άλλωστε και το Κοινοβούλιο, ότι δεν θα επιτρέψω να παραβλέψουμε αυτό το ζήτημα. Η διαφάνεια και ο ανοικτός χειρισμός πρέπει να είναι ύψιστης σημασίας και αυτή η έκθεση πρέπει να εξεταστεί, και θα εξεταστεί, όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, αυξάνεται συνεχώς η σημασία της Επιτροπής Αναφορών και πρέπει σύντομα να πάψει να είναι η επιτροπή-Σταχτοπούτα στο τέλος του καταλόγου των επιτροπών μικρής σημασίας. Οι δραστηριότητες του Διαμεσολαβητή και της Επιτροπής Αναφορών είναι πολλές, ποικίλες και αυξάνονται γεωμετρικά. Πρέπει να αναγνωρίζονται από το Κοινοβούλιο και τη Διάσκεψη των Προέδρων, και να τους δοθεί η εξουσία που αξίζουν.

(Χειροκροτήματα)

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου