Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2006 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Παρεμβάσεις ενός λεπτού επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων
MPphoto
 
 

  Witold Tomczak (IND/DEM). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, πριν από 25 χρόνια, τη νύχτα της 12ης Δεκεμβρίου, επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος στην Πολωνία. Τα τανκς βγήκαν στους δρόμους, το έθνος έχασε την ελευθερία του και αθώοι Πολωνοί υπέστησαν ξυλοδαρμούς και σκοτώθηκαν.

Όλα αυτά έγιναν από άτομα της εξουσίας που πίστευαν ότι γνώριζαν καλύτερα από το ίδιο το έθνος ποιες ήταν οι ανάγκες του. Πίστευαν ότι η διατήρηση μιας συμμαχίας με ένα ξένο καθεστώς, ή καλύτερα η διατήρηση της υποτέλειας σε αυτό, ήταν πάνω από τη βούληση του λαού. Ουσιαστικά, αυτό που τους ενδιέφερε ήταν να κρατήσουν την εξουσία και όλα τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από αυτή. Αυτά τα διεφθαρμένα άτομα υποστηρίχθηκαν από ξένους που επεδίωξαν τις δικές τους ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες εις βάρος ενός υποδουλωμένου έθνους.

Ελπίζω ότι η επέτειος αυτού του γεγονότος θα αποτελέσει μια αφορμή για να εξετάσει η Ευρώπη τη συνείδησή της. Πιστεύουμε πραγματικά ότι δεν υπάρχουν αυτοχαρακτηριζόμενοι σοφοί ανάμεσά μας που νομίζουν ότι ξέρουν τι χρειάζονται τα άλλα έθνη καλύτερα από αυτά τα ίδια έθνη; Δεν είναι αλήθεια ότι οι ηγέτες εξακολουθούν να συνάπτουν συμφωνίες επιζήμιες για το καλό των χωρών τους και ότι η επιθυμία για εξουσία και για τα οφέλη της συχνά αποτελεί προτεραιότητα εις βάρος του καλού των εθνών που υποτίθεται ότι υπηρετούν οι πολιτικοί;

Η ζωή, η ελευθερία και η αξιοπρέπεια κάθε ατόμου πρέπει να ιερές και απαραβίαστες για εμάς.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου