Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

20. Παρεμβάσεις διάρκειας ενός λεπτού (Άρθρο 144 του Κανονισμού του ΕΚ)
Συνοπτικά πρακτικά
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τις παρεμβάσεις ενός λεπτού επί σημαντικών πολιτικών θεμάτων.

 
  
MPphoto
 
 

  Zsolt László Becsey (PPE-DE).(HU) Στην περιφέρεια από την οποία προέρχομαι, τις νότιες πεδινές περιοχές της Ουγγαρίας, μεγάλη κατακραυγή προκάλεσε η ανακάλυψη από την αστυνομία τεραστίων ποσοτήτων κοινοτικών απορριμμάτων, 5 000 τόνων μέχρι στιγμής, με πιθανή περιοχή προέλευσης τη Γερμανία. Οι έρευνες συνεχίζονται, με τη συνεργασία και των Γερμανών. Γεγονός, όμως, είναι ότι παρόμοια ποσότητα απορριμμάτων –και ποιος ξέρει πόσες ακόμη ποσότητες– απουσιάζει από τη Γερμανία. Αυτό δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τη σχολαστική γερμανική δημόσια διοίκηση. Παρόμοια περιστατικά, ενώ απαγορεύονται από τους κανονισμούς της ΕΕ, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά ως αποτέλεσμα της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπονομεύουν σοβαρά στην περιφέρειά μου την αξία που αποδίδεται στην ένταξη στην ΕΕ.

Εξάλλου, ορισμένες γερμανικές και αυστριακές επιχειρήσεις έχουν ήδη προκαλέσει πολυάριθμα σκάνδαλα στην Ουγγαρία προωθώντας στην αγορά μέσω μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων προϊόντα διατροφής η ημερομηνία λήξης των οποίων έχει παρέλθει προ πολλού, εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι αρκετά άτομα στα νέα κράτη μέλη αναζητούν φθηνά προϊόντα λόγω των τεραστίων προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Το θέμα αυτό επιβάλλει την παρέμβαση των γερμανικών και αυστριακών αρχών, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρέπει να αρκείται σε εκκλήσεις για περιορισμό των παρεμβάσεων των δημοσίων αρχών στα κράτη μέλη που πρόκειται να υιοθετήσουν το ευρώ: η προστασία των καταναλωτών επιβάλλει την αύξηση του αριθμού του αρμοδίου προσωπικού.

 
  
MPphoto
 
 

  Józef Pinior (PSE).(PL) Κύριε Πρόεδρε, αυτές τις ημέρες αποχαιρετούμε τον αείμνηστο Ryszard Kapuściński, έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της σύγχρονης εποχής. Στις ανταποκρίσεις του από κάθε γωνιά του κόσμου, και στο σύνολο του έργου του, ο Ryszard Kapuściński έλεγε την αλήθεια για τον κόσμο στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και στις αρχές του τρέχοντος αιώνα. Τα βιβλία του αποτελούν μαρτυρίες για τον τερματισμό της αποικιοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, για την πτώση των δικτατοριών κατά τη δεκαετία του ογδόντα, καθώς και για τις φωτεινές αλλά και σκοτεινές πλευρές της παγκοσμιοποίησης όπως την βιώνουμε σήμερα.

Ο Ryszard Kapuściński ήταν πρότυπο ανταποκριτή και στοχαστή· ως δημοσιογράφος, είχε την προσοχή του στραμμένη στον αγώνα των φτωχών και των καταπιεσμένων. Ήταν ένας ελεύθερα σκεπτόμενος διανοούμενος, ο οποίος δεν υποτασσόταν σε κανένα σύστημα εξουσίας. Υπερασπιζόταν με συνέπεια την ελευθερία και τη δημοκρατία – στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Αιθιοπία, το Ιράν και την Πολωνία. Με την παρουσία του στα ναυπηγία του Γκντανσκ κατά τη γενική απεργία του 1980 έδειξε την αλληλεγγύη του προς τον αγώνα των πολωνών εργαζομένων για συνδικαλιστικά δικαιώματα και για τη δημοκρατία. Η απώλεια του Ryszard Kapuściński αφήνει φτωχότερο τον πολωνικό και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

 
  
MPphoto
 
 

  Marco Pannella (ALDE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, οι ειδήσεις των τελευταίων ωρών από τη Βαγδάτη αναφέρουν μια νέα σφαγή γυναικών, παιδιών, ανθρώπων που αναζητούσαν εργασία και πολιτικά δικαιώματα. Από ποιους; Από μια συμμορία τέλεια οργανωμένων εγκληματιών, για τους οποίους δεν γνωρίζουμε τίποτα.

Τμήμα της διεθνούς κοινής γνώμης μιλά για εξεγερμένους, αλλά πρόκειται για εγκληματίες που προστατεύονται ακόμη και από τις αρχές. Ο Paul Bremer, ο πρώτος διοικητής του Ιράκ, είχε δηλώσει ότι καταρχάς θα ίσχυε το δικαιοστάσιο για τη θανατική ποινή και θα ακολουθούσε η αναγνώριση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Αντιθέτως, το Ιράκ δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και δεν υπάρχει καμία ελπίδα νόμιμης δίωξης αυτών των συμμοριών δολοφόνων.

Ελπίζω το σημερινό Ιράκ να μην προστατεύει αυτούς τους ανθρώπους, αντί να τους μάχεται.

 
  
MPphoto
 
 

  Věra Flasarová (GUE/NGL).(CS) Η στρατιωτική προπαγάνδα των ΗΠΑ χρησιμοποιεί εκφράσεις όπως παγκόσμια τρομοκρατία, άξονας του κακού και ανάγκη για ασφάλεια. Στο παρελθόν, χρησιμοποιούνταν η φράση «εάν θέλεις ειρήνη, ετοίμαζε πόλεμο». Ίσως η φράση αυτή πρέπει τώρα να διαμορφωθεί ως εξής: «εάν ετοιμάζεσαι για πόλεμο, μίλα για τη διασφάλιση της ειρήνης». Φοβούμαι ότι η τσεχική κοινή γνώμη έχει εξαπατηθεί και πιστεύει ότι η αμερικανική βάση ραντάρ στην επικράτεια της Τσεχίας θα συμβάλει στην προστασία του κόσμου από αόριστες απειλές. Φρονώ ότι οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, περιλαμβανομένων όσων βρίσκονται στην Τσεχική Δημοκρατία, ή σε όποιο άλλο σημείο της Ευρώπης βρίσκονται, δεν συμβάλλουν ουσιαστικά στην ασφάλεια, αλλά, απεναντίας, απειλούν την ασφάλεια της Τσεχικής Δημοκρατίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενισχύουν τις εντάσεις, αυξάνουν την ανάγκη εξοπλισμών και επιδεινώνουν σοβαρά τις σχέσεις με τη Ρωσία τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ενεργειακών σχέσεων. Η σημερινή κυβέρνηση της Τσεχίας είτε αγνοεί αυτούς τους κινδύνους είτε δεν έχει το θάρρος να αντισταθεί στις ΗΠΑ. Η κοινή γνώμη στην Τσεχία αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο, όπως, είμαι βέβαιη, και μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ, ο οποίος δεν επιθυμεί να παρασυρθεί στη δίνη των πολεμικών σχεδίων των ΗΠΑ.

 
  
MPphoto
 
 

  Димитър Стоянов (ITS).(BG) Искам да запозная Парламента с най-новото развитие по случая с българските медици в Либия. Вчера срещу българските медицински сестри е било повдигнато ново обвинение за клевета срещу техните мъчители. Тоест, казано по друг начин, сега циничният либийски режим обвинява българските сестри за това, че те са били изнасилвани и тормозени в продължение на дни и седмици.

В същото време синът на либийския диктатор Кадафи, Сейф ал Ислам, необезпокояван обикаля из територията на Европейския съюз. В същото време страни като Германия, Франция и Италия търгуват за милиарди с този диктаторски режим. Време е да сложим край на двойните стандарти! Време е да бъдат наложени истински икономически санкции срещу Либия! Време е диктаторът Кадафи да бъде бойкотиран! Време е да няма програма, аз съм против, и не трябва да има програма „Петрол срещу човешки живот”. И този Парламент трябва да защити това!

 
  
MPphoto
 
 

  Jim Allister (NI).(EN) Κύριε Πρόεδρε, είναι θετικό να βλέπουμε στη Βόρεια Ιρλανδία βετεράνους υποστηρικτές της τρομοκρατίας να διακηρύσσουν την προσήλωσή τους στις αρχές του κράτους δικαίου τις οποίες πολέμησαν επί μακρόν. Πρέπει, όμως, να είναι κανείς ανόητος για να δεχτεί φραστικές υποσχέσεις από πρόσωπα τα οποία μέχρις στιγμής δεν δίσταζαν να υποστηρίξουν ακόμη και δολοφονίες χωρίς να υποβάλει αυτές τις υποσχέσεις στη δοκιμασία του χρόνου και της αποδεδειγμένης υλοποίησής τους.

Το Sinn Féin έχει αναλάβει, υπό πολλές προϋποθέσεις, την υποχρέωση να στηρίξει την αστυνομία, αλλά μόνον εφόσον η στάση του επιβραβεύεται με την ανάθεση κυβερνητικών αξιωμάτων στα μέλη του. Τέτοιου είδους εκβιασμοί είναι απαράδεκτοι. Η γνήσια προσήλωση στις αρχές του νόμου και της τάξης δεν εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις. Επιπλέον, δεν μπορείτε να παρουσιάζεστε ως άψογοι δημοκράτες και κόμμα που φιλοδοξεί να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα όταν διατηρείτε άρρηκτους δεσμούς με μια παράνομη οργάνωση η οποία υπερηφανεύεται ότι διαθέτει διαρκές Πολεμικό Συμβούλιο. Συνεπώς, το Sinn Féin βρίσκεται στην αρχή μόνο μιας μακράς πορείας μετασχηματισμού από προσάρτημα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης σε κόμμα το οποίο μπορεί να αναλάβει καθήκοντα διακυβέρνησης. Εύχομαι η πορεία αυτή να είναι γνήσια, και όχι εικονική.

 
  
MPphoto
 
 

  Мартин Димитров (PPE-DE).(BG) Уважаеми господин Председател, дами и господа, искам да обърна внимание на този Парламент и на всички Европейски институции за очертаващата се енергийна криза на Балканите.

В Албания има много сериозен режим на тока, Македония едва покрива своите енергийни нужди. България вече не е износител на ток за Балканите. След затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” България едва покрива вътрешното си потребление.

Необходим е нов подход на европейските институции към Балканите, нова стратегия. 3-ти и 4-ти блок, които бяха затворени в началото на тази година и спрени от действие, са напълно безопасни и това се показа от множество международни изследвания. Необходим е гъвкав подход. В противен случай, тези проблеми само ще се задълбочат и само меката зима до сега скрива техния истински мащаб.

Този Парламент само с няколко гласа не подкрепи гъвкавия подход по отношение на АЕЦ „Козлодуй”, но тези възможности още не са изчерпани и ние всички заедно трябва да ги използваме, ако не искаме проблемите на Балканите да стават все по-сериозни. Прогнозите показват, че през 2007 г. и 2008 г. ще има още по-голям недостиг на ток. Така че е важно Европейската комисия и другите европейски институции да вземат отношение.

 
  
MPphoto
 
 

  Elizabeth Lynne (ALDE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να θίξω το θέμα της άρσης ναρκοπεδίων. Διατηρώ πολύ σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης για το άκρως σημαντικό αυτό ζήτημα. Παρότι υπάρχουν ορισμένες θετικές πτυχές όσον αφορά την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού κονδυλίου για την εκκαθάριση των ναρκών κατά προσωπικού, εάν ο εθνικός διατάκτης δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση του αφοπλισμού για ανθρωπιστικούς λόγους –ο οποίος περιλαμβάνει την εκκαθάριση πυρομαχικών διασποράς και την άρση ναρκοπεδίων– στο έγγραφο στρατηγικής της χώρας, μετά τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους η χρηματοδότηση αυτών των δραστηριοτήτων, τις οποίες χρηματοδοτεί η ΕΕ και οι οποίες σώζουν ζωές, κινδυνεύει να σταματήσει. Αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρό αντίκτυπο σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα που εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες χώρες.

Καλώ τον Πρόεδρο να ασκήσει πιέσεις στην Επιτροπή προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς τις πιθανές επιπτώσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την απώλεια ζωών εξαιτίας της μη εκκαθάρισης ναρκοπεδίων και πυρομαχικών διασποράς.

 
  
MPphoto
 
 

  Bairbre de Brún (GUE/NGL).(GA) Κύριε Πρόεδρε, την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύτηκε η έκθεση του Αστυνομικού Διαμεσολαβητή για τη Βόρεια Ιρλανδία, μια έκθεση η οποία επιβεβαιώνει τη συμπαιγνία μεταξύ των αστυνομικών αρχών στην περιοχή και μιας ενωτικής παραστρατιωτικής ομάδας εκτελεστών. Η έκθεση αυτή είναι μόνο η αρχή. Είναι σαφές, αν δει κανείς τις βαθμίδες στις οποίες ανήκουν οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση και στους οποίους γίνεται αναφορά στην έκθεση, ότι αυτή η συμπαιγνία αποτέλεσε πολιτική και διοικητική πρακτική η οποία ήταν παρούσα σε όλα τα επίπεδα της εν λόγω αστυνομικής δύναμης –της Βασιλικής Αστυνομίας του Όλστερ (RUC)– και της βρετανικής κυβέρνησης. Το μείζον ερώτημα τώρα είναι τι ακριβώς θα γίνει ενόψει αυτής της έκθεσης και ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν. Παρόλα αυτά, το Sinn Féin έλαβε την ιστορική απόφαση να στηρίξει το νέο αστυνομικό σώμα. Έχουμε τώρα μια εξαιρετική ευκαιρία περαιτέρω προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία. Καλώ τον Ian Paisley του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, και ιδίως τον βουλευτή του ΕΚ Jim Allister, να συνεργαστούν με το Sinn Féin και μαζί μου για να διασφαλίσουμε την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία.

 
  
MPphoto
 
 

  Jana Bobošíková (NI).(CS) Κύριε Πρόεδρε, η αντίδρασή μου ενόψει της παραίτησης του προέδρου της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων είναι η ακόλουθη. Ο κ. Leinen απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα κατηγορίες κατά του Προέδρου Κλάους της Τσεχικής Δημοκρατίας σχετικά με τις απόψεις του για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δηλώνοντας ότι η πολιτική του Προέδρου έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της χώρας του και των πολιτών της. Θέλω να διαβεβαιώσω τον κ. Leinen ότι κάνει λάθος. Η απόρριψη του Συντάγματος στην παρούσα του μορφή είναι σαφέστατα προς όφελος της Τσεχικής Δημοκρατίας, και ο Πρόεδρος Κλάους δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να εκπληρώνει την προεδρική του υπόσχεση σχετικά με το Σύνταγμα. Εκτός από τη μονομέρεια με την οποία υμνεί ο κ. Leinen αυτό το έγγραφο, θα όφειλε να επισημάνει ότι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα προσφέρει, για παράδειγμα, ανεπίτρεπτα και απεριόριστα οφέλη στη Γερμανία, τη χώρα της οποίας είναι εκλεγμένος αντιπρόσωπος. Εφόσον ο κ. Leinen δεν αναφέρει όλες τις πτυχές του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και αποκρύπτει τις δυνητικές του συνέπειες για ορισμένες χώρες, οι δικές του ενέργειες έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολιτών της ΕΕ και ο ίδιος –όχι ο Πρόεδρος της Τσεχίας– δημιουργεί προσκόμματα στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  József Szájer (PPE-DE).(HU) Στην Ουγγαρία, μία από τις παλαιότερες δημοκρατίες της Ευρώπης και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης την τελευταία διετία περίπου, η αστυνομία, με ελάχιστα συγκαλυμμένη κυβερνητική στήριξη, δημιουργεί επί σειρά ετών σοβαρά εμπόδια στην άσκηση από τους πολίτες του θεμελιώδους δικαιώματος του συνέρχεσθαι. Εμείς οι Ούγγροι είμαστε υπερήφανοι για το κτίριο του ουγγρικού κοινοβουλίου και ονομάσαμε τη μεγάλη πλατεία που βρίσκεται μπροστά του προς τιμήν του ήρωα του Ουγγρικού Αγώνα για την Ανεξαρτησία, Lajos Kossuth. Η εν λόγω πλατεία διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία της Ουγγαρίας τα τελευταία 100 χρόνια. Αυτή είναι η πλατεία την πρόσβαση στην οποία περιόρισε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βουδαπέστης πριν από τρεις μήνες, κατά τρόπο παράνομο και κατά παράβαση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, προκειμένου να εμποδίσει τις διαδηλώσεις πολιτών. Το ουγγρικό σύνταγμα, καθώς και όλες οι διεθνείς συνθήκες που άπτονται των πολιτικών ελευθεριών, απαγορεύει τον αδικαιολόγητο περιορισμό ενός τόσο θεμελιώδους δικαιώματος όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Και όμως, στην καρδιά της Ευρώπης, στην κεντρική πλατεία της Βουδαπέστης, στην πλατεία Kossuth, απαγορεύεται η έκφραση πολιτικών απόψεων επί τρεις μήνες. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Ουγγαρίας, αλλά για σοβαρό πλήγμα κατά των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών τις οποίες όλοι συμμεριζόμαστε. Εν κατακλείδι, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για το γεγονός ότι τον λόγο μού τον δώσατε εσείς, κύριε Bielan.

 
  
MPphoto
 
 

  Yannick Vaugrenard (PSE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι ένα ζήτημα που προκαλεί σοβαρή ανησυχία και η δημιουργία μιας τέτοιας ομάδας σε αυτό το Κοινοβούλιο αμαυρώνει την ιστορία μας, πάνω από εξήντα χρόνια μετά τη διάλυση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η Ευρώπη δημιουργήθηκε βάσει της αναγνώρισης των λαθών του παρελθόντος, με στόχο την οριστική εξάλειψή τους. Σήμερα, όμως, έχουμε ορισμένους βουλευτές αυτού του Κοινοβουλίου που το ξεχνούν, και σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη χειρότερα, το αρνούνται βάζοντας μας, συνεπώς, στον κίνδυνο να ξαναζήσουμε αυτές τις καταστάσεις.

Αυτό είναι απαράδεκτο και η ζώνη πολιτικής υγιεινής που έχει στόχο την αποφυγή της μόλυνσης της δημοκρατίας, όσο ουσιώδης και αν είναι, δεν επαρκεί. Η θεμελιώδης αιτία αυτού του προβλήματος είναι πολιτική και φιλοσοφική, αλλά επίσης οικονομική και κοινωνική. Η έλλειψη ευημερίας οδηγεί σε δυσπραγία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε φόβο και καχυποψία έναντι των άλλων και των διαφορών τους.

Ας δεσμευτούμε, ως εκ τούτου, να επιδείξουμε περισσότερη αλληλεγγύη, να δώσουμε περισσότερη φροντίδα στους αποκλεισμένους και στους ξεχασμένους της σημερινής κοινωνίας μας, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε εκείνους που επωφελούνται από τη δυστυχία και τα δεινά των άλλων να μολύνουν τη δύσκολα αποκτηθείσα ευρωπαϊκή δημοκρατία μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL).(PT) Άλλοι 500 εργαζόμενοι απολύθηκαν προσφάτως από την εργοστασιακή μονάδα Ovar της πολυεθνικής Yasaki Saltano, ενώ ελάχιστα άτομα μετατέθηκαν σε άλλες μονάδες του ιδίου ομίλου. Οι απολύσεις αυτές πλήττουν κυρίως νέες γυναίκες, σε μια περιφέρεια στην οποία δεν προσφέρονται εναλλακτικές ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ είχαν προηγηθεί υποσχέσεις της εν λόγω πολυεθνικής ότι θα ξεκινήσει νέες μεταποιητικές δραστηριότητες, σχέδιο το οποίο δεν έχει υλοποιηθεί.

Εντούτοις, η Επιτροπή μόλις επιβεβαίωσε ότι η πολυεθνική Yasaki Saltano έλαβε κοινοτική χρηματοδότηση η οποία υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ για τα εργοστάσιά της στην Πορτογαλία. Έχει ζωτική, λοιπόν, σημασία να θέσουμε τέρμα στη χορήγηση ενισχύσεων σε πολυεθνικές οι οποίες προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού και μετεγκαταστάσεις της παραγωγής τους. Πρόκειται για σκάνδαλο το οποίο δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Laima Liucija Andrikienė (PPE-DE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με την αναγνώριση και διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων βραχείας παραμονής.

Όσον αφορά τις συμφωνίες αναγνώρισης, οι επιφυλάξεις μας σχετίζονται με την απουσία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για την εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς και με το γεγονός ότι από το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας δεν αποκλείονται ρητώς οι αιτούντες άσυλο. Όσον αφορά τη συμφωνία διευκόλυνσης της χορήγησης θεωρήσεων, οι επιφυλάξεις μας είναι ακόμη πιο σοβαρές και πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε υπόψη.

Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στη σοβαρότητα αυτών των ανησυχιών. Αν και σύμφωνα με τη Συνθήκη ΕΚ σε αυτά τα θέματα προβλέπεται απλή διαβούλευση με το Κοινοβούλιο, το Σώμα πρέπει να συνεχίσει να καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την παροχή ενημέρωσης, έτσι ώστε οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να λαμβάνονται σε δημοκρατική βάση.

 
  
MPphoto
 
 

  Danutė Budreikaitė (ALDE).(LT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Günter Verheugen, εξέπληξε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζοντας το προσωπικό του όραμα για τη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης που εφαρμόζεται στην ΕΕ. Κατά τη γνώμη του, τα μικρά κράτη μέλη δεν πρέπει να στέλνουν εκπροσώπους τους στην Επιτροπή, καθώς θα είναι αρμόδιοι μόνο για ορισμένες ασήμαντες πτυχές της κοινοτικής δραστηριότητας. Μπορούν να στέλνουν τους εκπροσώπους τους να εργαστούν στα γραφεία των Επιτρόπων σημαντικών κρατών μελών, και αυτός θα είναι ο ρόλος των μικρών χωρών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μεγάλες χώρες θα διαχειρίζονται τους σημαντικούς τομείς και θα λαμβάνουν τις ενδεδειγμένες αποφάσεις. Ποιοι τομείς είναι ασήμαντοι; Θα μπορούσαν μήπως τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από μεγάλες χώρες να δραστηριοποιηθούν σε αυτούς τους τομείς για να αυξήσουν τη σημασία τους; Γιατί η Γερμανία δεν δίνει πρώτη το παράδειγμα αναλαμβάνοντας, λόγου χάρη, τον τομέα της πολυγλωσσίας; Μόνο τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από μεγάλα κράτη μέλη είναι ικανά;

Μία από τις σημαντικότερες βασικές αρχές της ΕΕ είναι η αρχή της αποφυγής των διακρίσεων. Αυτό που προτείνεται εν προκειμένω είναι μια διάκριση εις βάρος των κρατών μελών της ΕΕ με κριτήριο το μέγεθός τους. Είναι ικανά τέτοια μέλη της Επιτροπής να προτείνουν θετικές μεταρρυθμίσεις για την ΕΕ; Το γεγονός ότι αδυνατούν να συμφωνήσουν αποδεικνύει μάλλον την ακαταλληλότητα πολλών Επιτρόπων να εργαστούν σε ένα διεθνές συλλογικό όργανο της ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Milan Gaľa (PPE-DE).(SK) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις ποσοστώσεις όσον αφορά τις εκπομπές CO2 στη Σλοβακία την περίοδο 2008-2012 κατά 10,3 εκατ. τόνους ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ποσότητες που προβλέπονται για 183 πηγές, περιλαμβανομένου του αποθεματικού για νέες πηγές, δεν μπορούν να υπερβούν τους 30,9 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για τη Σλοβακία.

Χάρη στην προηγούμενη κυβέρνηση Dzurinda, η σλοβακική οικονομία είχε επιτύχει πρωτοφανείς ρυθμούς αύξησης του ΑΕγχΠ της. Τον Μάρτιο του 2006 ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ήταν 15,3% αντί του προβλεπόμενου 7,4%. Οι μειωμένες ποσοστώσεις εκπομπών επιβάλλουν περιορισμούς της ανάπτυξης κατά τρόπο που συνιστά διάκριση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η Σλοβακία θα διέρχεται πολύ σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τη διάρθρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του παροπλισμού των μονάδων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του εργοστασίου Jaslovské Bohunice που προβλέπεται βάσει της Συνθήκης Προσχώρησης. Είναι απαράδεκτη η απόρριψη από την Επιτροπή της σλοβακικής πρότασης για αύξηση των ποσοστώσεων ως προς τις εκπομπές CO2 κατά 4,5 εκατ. τόνους τουλάχιστον. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Σλοβακία εκπέμπει λιγότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από αυτές που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο του Κυότο.

 
  
MPphoto
 
 

  Marco Cappato (ALDE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, στις 18 Φεβρουαρίου 2007 θα διεξαχθούν στην Αλβανία οι δημοτικές εκλογές που είχαν αναβληθεί λόγω του κινδύνου εκλογικής νοθείας κατά την αναγνώριση των ψηφοφόρων. Στην πραγματικότητα, από τις πληροφορίες που μεταδίδουν από την Αλβανία οι σύντροφοι του μη βίαιου Ριζοσπαστικού Κόμματος και του κινήματος MJAFT, οι κίνδυνοι αυτοί υφίστανται ακόμη και η παραβίαση των αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ είναι σχεδόν βέβαιη.

Ελπίζω ότι το Σώμα θα διατυπώσει τη γνώμη του για το ζήτημα αυτό και, σε κάθε περίπτωση, το Προεδρείο του Κοινοβουλίου θα εκφράσει επίσημα την ανησυχία του. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλουμε, ασφαλώς, να πράξουμε περισσότερα για να διασφαλίσουμε όχι μόνον την παρουσία επίσημων παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας, αλλά και μια πραγματική και αυστηρή παρακολούθηση όλης της προπαρασκευαστικής φάσης πριν από τις εκλογές και, στη συνέχεια, της εκλογικής διαδικασίας καθαυτής. Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε πλέον στον τυπικό έλεγχο, καθώς διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου (PPE-DE). – Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη των στόχων που ετέθησαν στη Λισσαβόνα έως το 2010, απαιτεί την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την οικονομική αύξηση και, βέβαια, τη λύση του προβλήματος της ανεργίας, κυρίως δε της ανεργίας των νέων.

Αυτό δεν θα επιτευχθεί εάν δεν γίνουν αλλαγές και στα εκπαιδευτικά συστήματα, εάν δεν εκσυγχρονιστεί το σύστημα κυρίως της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πολλά κράτη επιχειρούν να το αλλάξουν και αυτό αποτελεί πράγματι εθνική πολιτική. Οι αλλαγές αυτές ή προκαλούν μεγάλες αναταραχές στους νέους ή, αντίθετα, τους αφήνουν αδιάφορους. Και οι δύο περιπτώσεις είναι ανησυχητικές για την Ευρώπη.

Βέβαια, υπάρχει το πρόβλημα του Συντάγματος και η σχετική με αυτό πληροφόρηση. Ίσως όμως, πριν από την Συνταγματική Συνθήκη, θα έπρεπε να πληροφορηθούν αποτελεσματικότερα οι κάτοικοι της Ευρώπης –και ιδιαίτερα οι νέοι– για τις αλλαγές που βρίσκονται μπροστά τους και γι’ αυτό, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και εμείς στο Κοινοβούλιο, έχουμε ευθύνη.

 
  
MPphoto
 
 

  Μάριος Ματσάκης (ALDE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο βόρειο τμήμα της Κύπρου προσπαθούν τώρα σταδιακά να απελευθερωθούν από τα δεσμά του τουρκικού στρατού κατοχής. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, περίπου 85 000 Τουρκοκύπριοι ζουν υπό την επικυριαρχία της Τουρκίας, την οποία επιβάλλει διά της βίας η παρουσία 40 000 τούρκων στρατιωτών.

Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004, οι Τουρκοκύπριοι άρχισαν να αισθάνονται αρκετά ασφαλείς ώστε να αρχίσουν να εκφράζουν ανοικτά την επιθυμία τους να απελευθερωθούν από την τουρκική επικυριαρχία. Σε αυτό το πνεύμα, εκατοντάδες τουρκοκύπριοι φοιτητές πανεπιστημίου διαδήλωσαν προσφάτως στην κατεχόμενη Λευκωσία κατά του τουρκικού στρατού κατοχής. Λίγες ημέρες αργότερα, ένας επιφανής τουρκοκύπριος πολιτικός, ο Mustafa Akinci, τόλμησε να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά της κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα.

Ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων κατά του τουρκικού στρατού κατοχής στο βόρειο τμήμα της Κύπρου έχει αρχίσει. Αναπτύσσεται δυναμικά και αξίζει την πλήρη στήριξή μας, εφόσον επιθυμούμε να δούμε κάποια στιγμή μια ενωμένη, ανεξάρτητη Κύπρο στην οποία θα είναι απολύτως σεβαστές οι αρχές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Zita Pleštinská (PPE-DE).(SK) Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται αυτόν τον μήνα από τη δημοσίευση στον διεθνή Τύπο του κειμένου του Χάρτη 77, μιας δήλωσης η οποία συνδεόταν στενά με τις διαμαρτυρίες κατά της κομμουνιστικής δικτατορίας που κυβερνούσε την πρώην Τσεχοσλοβακία. Ήταν μια έκφραση αντίστασης κατά της αλαζονείας της εξουσίας και της αγριότητας των μηχανισμών κρατικής ασφάλειας, οι οποίοι δεν σέβονταν καθόλου τη θρησκευτική ελευθερία, φυλάκιζαν όσους τους επέκριναν και δεν επέτρεπαν σε νέους ανθρώπους να σπουδάσουν, λόγω των απόψεών τους ή ακόμη και των απόψεων των γονέων τους.

Ο Χάρτης 77 έχει ταυτιστεί με διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως ο Václav Havel, ενώ ακόμη και μετά την πάροδο τριάντα ετών δεν έχει χάσει καθόλου την αξία του και τον επίκαιρο χαρακτήρα του. Ενέπνευσε την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας να αναπτύξει τη δική της πρωτοβουλία, για τον Χάρτη 97, τον οποίο υπέγραψαν δεκάδες χιλιάδες Λευκορώσοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Λουκασένκο. Πολιτικοί αντιφρονούντες στη Βόρεια Κορέα, την Κούβα και τη Βιρμανία προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν παρόμοιες τακτικές. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να απευθύνω δυο λόγια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξ ονόματος των ανθρώπων που έχουν ζήσει τη σκληρότητα ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων. Υπογράφοντες του Χάρτη 77, σας ευχαριστούμε για το θάρρος σας, το οποίο οδήγησε στην υπερνίκηση του φόβου, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι εμείς να ζούμε και να εργαζόμαστε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ελεύθεροι άνθρωποι.

 
  
MPphoto
 
 

  Zbigniew Zaleski (PPE-DE).(PL) Κύριε Πρόεδρε, κάθε Προεδρία προσπαθεί να αφήσει το ιδιαίτερο στίγμα της στην εξέλιξη της ΕΕ. Η Ευρώπη οργανώνεται και στρέφει το βλέμμα στο μέλλον. Αυτό είναι σωστό και αναμενόμενο, όμως θα ήταν σφάλμα να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον εκ του μηδενός, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο υποκείμενο. Αυτό προσπάθησε να πράξει η ΕΣΣΔ και απέτυχε οικτρά. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει υπόψη την ιστορία της, περιλαμβανομένων τόσο των ευχάριστων όσο και των πιο οδυνηρών στιγμών της. Είναι σημαντικό να αντλήσουμε από την ιστορική αλήθεια αξίες οι οποίες έχουν αποδείξει τη σπουδαιότητά τους και οι οποίες διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην υπέρβαση κρίσεων του παρελθόντος. Κυρίαρχη θέση μεταξύ αυτών των αξιών κατέχουν οι χριστιανικές αξίες με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου. Πρόκειται για αξίες οι οποίες αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα. Ευελπιστώ ότι η τρέχουσα Προεδρία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε οι χριστιανικές αξίες να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο έργο του Κοινοβουλίου, για τη διασφάλιση μιας ολοκληρωμένης και υγιούς δημοκρατίας. Μια δημοκρατία η οποία δεν στηρίζεται σε ουσιαστικές αξίες είναι καταδικασμένη να παραμείνει αδύναμη και ακατάλληλη για την επίτευξη των στόχων της.

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, στη χθεσινή Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής σχετικά με το παθητικό κάπνισμα υποστηρίζεται ότι η επιβολή καθολικών απαγορεύσεων του καπνίσματος αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού κινδύνου για την υγεία. Συμφωνώ.

Ετησίως, σημειώνονται παγκοσμίως σχεδόν πέντε εκατομμύρια θάνατοι οι οποίοι σχετίζονται με το κάπνισμα, όμως οι κυβερνήσεις επιμένουν να μην εφαρμόζουν πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος οι οποίες είναι γνωστές και αποδεδειγμένα αποτελεσματικές. Η καπνοβιομηχανία εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες προστασίας της δημόσιας υγείας. Τη στιγμή αυτή που μιλάμε, στην ιστοσελίδα της καπνοβιομηχανίας British American Tobacco υποβαθμίζονται οι σοβαροί κίνδυνοι από το παθητικό κάπνισμα, καθώς υποστηρίζεται ότι, ακόμη και αν υπάρχει κίνδυνος, είναι ουσιαστικά αμελητέος. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί 79 000 θανάτους ετησίως στην ΕΕ· τα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί έναν θάνατο κάθε εργάσιμη ημέρα στον τομέα της φιλοξενίας: μήπως αυτός ο αριθμός είναι αμελητέος; Δεν το νομίζω!

Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Τομέα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι καπνοβιομηχανίες αύξησαν κατά 11% την περιεκτικότητα των τσιγάρων τους σε νικοτίνη μεταξύ του 1995 και του 2005. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τα τσιγάρα επανασχεδιάστηκαν προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός εισπνοών ανά μονάδα προϊόντος, αυξάνοντας έτσι την ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνει ο καπνιστής. Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία δεν μας εκπλήσσουν. Οι καπνοβιομηχανίες ψεύδονται ασύστολα εδώ και πολλά χρόνια σχετικά με τους κινδύνους που δημιουργούν τα προϊόντα τους.

Οποιοδήποτε άλλο μέτρο εκτός της καθολικής απαγόρευσης σημαίνει ότι αρνούμαστε να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες και πιο εκτεθειμένες σε σοβαρούς κινδύνους ομάδες, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καθήκον να προωθεί και να προστατεύει την υγεία των πολιτών μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Romana Jordan Cizelj (PPE-DE).(SL) Την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέντευξη Τύπου στην οποία οι Πρωθυπουργοί της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας παρουσίασαν μια πλατφόρμα για τις τρεις διαδοχικές Προεδρίες της ΕΕ που θα ασκήσουν καθήκοντα τους προσεχείς 18 μήνες. Λόγω της σπουδαιότητας, αλλά και του συμβολισμού της εκδήλωσης, στη διάσκεψη παρίσταντο όχι μόνο οι τρεις Πρωθυπουργοί, αλλά επίσης οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενόψει της σπουδαιότητας της εκδήλωσης, εξεπλάγην δυσάρεστα από το γεγονός ότι η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σε μια εντελώς ακατάλληλη αίθουσα, η οποία ήταν ουσιαστικά εξαιρετικά μικρή για να χωρέσει όλους εκείνους που ήθελαν να ακούσουν τους Πρωθυπουργούς. Οι συνθήκες εργασίας για τους εκπροσώπους του Τύπου ήταν απαράδεκτα άσχημες.

Οφείλουμε να θέσουμε δύο ερωτήματα. Πρώτον: επιθυμούμε την ποιότητα και τη διαφάνεια όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται στον Τύπο το έργο μας; Δεύτερον: επιθυμούμε το έργο μας να τυγχάνει ευρύτερης αναγνώρισης από τους πολίτες της ΕΕ; Εάν απαντάμε θετικά και στις δύο αυτές ερωτήσεις, καλώ όλες και όλους τους αρμοδίους να μεριμνήσουν ώστε οι μελλοντικές συνεντεύξεις Τύπου να οργανώνονται επαρκέστερα και, πάνω από όλα, σε πιο ευρύχωρες αίθουσες, έτσι ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση όλων. Τέλος, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ρόλος του Τύπου στη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασιστικός.

 
  
MPphoto
 
 

  Czesław Adam Siekierski (PPE-DE).(PL) Κύριε Πρόεδρε, βρισκόμαστε πλέον στο μέσο αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας. Είναι καιρός να αναλύσουμε το παρελθόν και να λάβουμε αποφάσεις σχετικά με τους στόχους και τα προγράμματα του μέλλοντος. Η συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης μας προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία να αναλύσουμε το παρελθόν σε ορίζοντα όχι μόνο λίγων ετών αλλά ολόκληρων δεκαετιών. Αν και οι αρχικοί στόχοι της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αφορούσαν οικονομικά προβλήματα, τη δημιουργία μιας κοινής αγοράς και μιας οικονομικής κοινότητας, η πείρα ζωής και η σοφία των ευρωπαίων ηγετών διεύρυνε τους ορίζοντες του μεγάλου ευρωπαϊκού μας εγχειρήματος κατά τρόπο που να περιλαμβάνει πλέον ευγενείς στόχους όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δημοκρατία, η ελευθερία, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα εντοπίζονται στον τομέα της ασφάλειας με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η καταπολέμηση της επικίνδυνης αλλαγής του κλίματος. Αυτά τα προβλήματα μπορούν προφανώς να λυθούν μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας. Δεν πρέπει, ωστόσο, να παραμελούμε την κοινωνική ασφάλεια, τη διατροφική ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Προκειμένου δε να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι, τα θεσμικά όργανα της Ένωσης και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου