Hakemisto 
 Edellinen 
 Seuraava 
 Koko teksti 
Sanatarkat istuntoselostukset
Keskiviikko 31. tammikuuta 2007 - Bryssel EUVL-painos

20. Minuutin puheenvuorot (työjärjestyksen 144 artikla)
Pöytäkirja
MPphoto
 
 

  Puhemies. Esityslistalla on seuraavana minuutin puheenvuorot poliittisesti tärkeistä asioista.

 
  
MPphoto
 
 

  Zsolt László Becsey (PPE-DE).(HU) Kotiseudullani, Unkarin tasankoalueisiin kuuluvissa eteläisissä maakunnissa, syntyi vastalauseiden myrsky poliisin löydettyä valtavan määrän, toistaiseksi 5 000 tonnia, kunnallisjätettä, joka on todennäköisesti peräisin Saksasta. Tutkinta jatkuu edelleen yhteistyössä saksalaisten kanssa. Varmaa on kuitenkin, että tämä määrä jätettä – ja kuka tietää, paljonko vielä löytyy – puuttuu Saksasta. Tällaista ei voi tapahtua säntillisten saksalaisviranomaisten huomaamatta. Nämä tapaukset on kielletty EU:n lainsäädännössä, mutta ne leviävät tavaroiden vapaan liikkuvuuden myötä ja vähentävät vakavasti arvoa, jota kotiseudullani annetaan EU:n jäsenyydelle.

Jotkin saksalaiset ja itävaltalaiset yritykset ovat sitä paitsi aiheuttaneet Unkarissa jo lukuisia skandaaleja tuomalla suurten myymäläketjujen kautta markkinoille vanhentuneita elintarvikkeita ja käyttämällä näin hyväkseen uusien jäsenvaltioiden kansalaisten säästeliäitä ostotottumuksia – kansalaisten, joilla on suuria vaikeuksia toimeentulonsa kanssa.

Tilanne edellyttää toimia Saksalta ja Itävallalta, mutta myös Euroopan komission on vaadittava nykyistä maltillisempaa hallintoa jäsenvaltioissa, jotka odottavat pääsyä mukaan euroalueeseen. Lisäksi kuluttajansuoja edellyttää henkilöstön lisäämistä.

 
  
MPphoto
 
 

  Józef Pinior (PSE). – (PL) Arvoisa puhemies, näinä päivinä olemme jättämässä jäähyväiset Ryszard Kapuścińskille, aikamme suurimpiin kuuluvalle kirjailijalle. Reportaaseissaan maailman jokaisesta kolkasta ja totisesti koko elämäntyönsä kautta Ryszard Kapuściński kertoi totuuden maailmasta 1900-luvun jälkipuoliskolla ja kuluvan vuosisadan alussa. Kapuścińskin kirjat ovat hänen todistajanlausuntonsa kolonialismin päättymisestä 1960-luvun lopussa, diktatuurien kaatumisesta 1980-luvulla sekä parhaillaan käynnissä olevan globalisaation valoisista ja varjoisista puolista.

Ryszard Kapuściński oli esimerkillinen toimittaja ja ajattelija, lehtimies, joka oli köyhien ja sorrettujen asialla. Hän oli vapaasti ajatteleva älykkö, jota ei kahlinnut mikään mahti tai järjestelmä. Hän puolusti aina vapautta ja demokratiaa – Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa, Etiopiassa, Iranissa ja Puolassa. Olemalla läsnä Gdańskin telakalla vuoden 1980 yleislakon aikana hän osoitti solidaarisuutensa puolalaisten työntekijöiden kamppailulle ammattiyhdistysoikeuksien ja demokratian puolesta. Ryszard Kapuścińskin kuolema on menetys puolalaiselle ja eurooppalaiselle kulttuurille.

 
  
MPphoto
 
 

  Marco Pannella (ALDE).(IT) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, juuri kuulemamme uutisen mukaan naisia, lapsia, työnhaussa olleita miehiä ja siviilivirkamiehiä on jälleen murhattu Bagdadissa. Ketkä ovat murhien takana? Joukko äärimmäisen hyvin järjestäytyneitä rikollisia, joista ei tiedetä mitään.

Kansainvälisessä keskustelussa heitä kutsutaan joskus kapinallisiksi, mutta he ovat rikollisia, joita jopa viranomaiset suojelevat. Irakin ensimmäinen hallintoviranomainen Paul Bremer lupasi aikanaan, että aivan ensiksi varmistettaisiin kuolemanrangaistusten täytäntöönpanon lykkääminen ja sitten Kansainvälisen rikostuomioistuimen tunnustaminen. Nykypäivän Irak ei kuitenkaan tunnusta Kansainvälistä rikostuomioistuinta, eikä tämän murhaajajoukkion saamiseen lain mukaiseen syytteeseen ole mitään mahdollisuuksia.

Pidän valitettavana, että Irakissa ylläpidetään nykytilannetta eikä pyritä torjumaan sitä.

 
  
MPphoto
 
 

  Věra Flasarová (GUE/NGL).(CS) Yhdysvaltojen sotilaallisessa propagandassa puhutaan maailmanlaajuisesta terrorismista, pahan akselista ja turvallisuuden luomisen tarpeesta. Entisaikoina sanottiin: "Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan." Kenties tämän lauseen pitäisi kuulua nyt: "Jos valmistaudut sotaan, puhu rauhan turvaamisesta." Pelkäänpä, että tšekit on huijattu uskomaan, että maahan sijoitetun Yhdysvaltojen tutka-aseman avulla voidaan suojella maailmaa määrittämättömiltä uhkatekijöiltä. Katson, etteivät Yhdysvaltojen sotilastukikohdat – sen paremmin Tšekin tasavallassa kuin muuallakaan Euroopassa – todellisuudessa edistä turvallisuutta vaan muodostavat pikemminkin uhan Tšekin tasavallan ja muiden Euroopan maiden turvallisuudelle, pahentavat jännitteitä, lisäävät aseiden tarvetta ja heikentävät huomattavasti suhteitamme Venäjään niin poliittisella kuin energiatilanteenkin tasolla. Tšekin tasavallan nykyhallitus on tietämätön näistä riskeistä, tai sitten siltä puuttuu rohkeutta nousta vastustamaan Yhdysvaltoja. Tšekit itse ovat tietoisia vaarasta, samoin kuin varmastikin suuri osa niistä EU:n kansalaisista, joiden mielestä meidän ei tarvitse tulla vedetyiksi mukaan Yhdysvaltojen riidanhaluisiin suunnitelmiin.

 
  
MPphoto
 
 

  Димитър Стоянов (ITS). – (BG) Искам да запозная Парламента с най-новото развитие по случая с българските медици в Либия. Вчера срещу българските медицински сестри е било повдигнато ново обвинение за клевета срещу техните мъчители. Тоест, казано по друг начин, сега циничният либийски режим обвинява българските сестри за това, че те са били изнасилвани и тормозени в продължение на дни и седмици.

В същото време синът на либийския диктатор Кадафи, Сейф ал Ислам, необезпокояван обикаля из територията на Европейския съюз. В същото време страни като Германия, Франция и Италия търгуват за милиарди с този диктаторски режим. Време е да сложим край на двойните стандарти! Време е да бъдат наложени истински икономически санкции срещу Либия! Време е диктаторът Кадафи да бъде бойкотиран! Време е да няма програма, аз съм против, и не трябва да има програма „Петрол срещу човешки живот”. И този Парламент трябва да защити това!

 
  
MPphoto
 
 

  Jim Allister (NI). – (EN) Arvoisa puhemies, on hyvä nähdä, että vanhat terrorismin tukijat tuovat nyt Pohjois-Irlannissa julki sitoutumisensa oikeusvaltioperiaatteeseen, jota vastaan he taistelivat pitkään. Vain hölmö hyväksyisi kuitenkaan suullisia lupauksia ihmisiltä, jotka eivät tähän asti ole kavahtaneet murhia, edellyttämättä lupauksilta ajan hampaan kestämistä ja arvioimatta todistettuja ansioita.

Sinn Féin on antanut erittäin ehdollisen sitoumuksen poliisin tukemisesta: tuen edellytyksenä on puolueen palkitseminen hallituspaikalla. Tällaista kiristystä ei voida hyväksyä. Aito sitoutuminen lakiin ja järjestykseen on ehdotonta. Ei ole myöskään mahdollista olla turmeltumaton demokratian edustaja ja hallituspaikkaa kunnianhimoisesti tavoitteleva puolue ja olla samalla erottamattomasti yhteydessä laittomaan järjestöön, joka kerskailee edelleen aseneuvostollaan. Sinn Féin on siis vasta pitkän tien alussa pyrkiessään muuttumaan terroristien käsikassarasta hallituskelpoiseksi puolueeksi. Tulkoon tästä matkasta todellinen eikä vain näennäinen.

 
  
MPphoto
 
 

  Мартин Димитров (PPE-DE). – (BG) Уважаеми господин Председател, дами и господа, искам да обърна внимание на този Парламент и на всички Европейски институции за очертаващата се енергийна криза на Балканите.

В Албания има много сериозен режим на тока, Македония едва покрива своите енергийни нужди. България вече не е износител на ток за Балканите. След затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” България едва покрива вътрешното си потребление.

Необходим е нов подход на европейските институции към Балканите, нова стратегия. 3-ти и 4-ти блок, които бяха затворени в началото на тази година и спрени от действие, са напълно безопасни и това се показа от множество международни изследвания. Необходим е гъвкав подход. В противен случай, тези проблеми само ще се задълбочат и само меката зима до сега скрива техния истински мащаб.

Този Парламент само с няколко гласа не подкрепи гъвкавия подход по отношение на АЕЦ „Козлодуй”, но тези възможности още не са изчерпани и ние всички заедно трябва да ги използваме, ако не искаме проблемите на Балканите да стават все по-сериозни. Прогнозите показват, че през 2007 г. и 2008 г. ще има още по-голям недостиг на ток. Така че е важно Европейската комисия и другите европейски институции да вземат отношение.

 
  
MPphoto
 
 

  Elizabeth Lynne (ALDE). – (EN) Arvoisa puhemies, haluan nostaa esiin kysymyksen miinanraivauksesta. Olen erittäin huolissani tätä elintärkeää aihealuetta koskevan rahoituksen jatkumisesta Euroopan unionissa. Jalkaväkimiinoja koskevan budjettikohdan valtavirtaistamisessa on joitakin myönteisiä puolia, mutta ellei kansallinen valtuuttava viranomainen sisällytä humanitaarisen aseriisunnan – johon kuuluu myös rypälepommien ja maamiinojen raivaus – rahoitusta maansa strategia-asiakirjaan, näiden EU:n rahoittamien hengenpelastushankkeiden rahoitus saattaa loppua kuluvan vuoden joulukuun jälkeen. Tällä olisi vakava vaikutus useisiin kehitysohjelmiin tietyissä maissa.

Kehotan puhemiestä painostamaan komissiota, jotta se perehtyisi huolella mahdollisiin seurauksiin, joihin kuuluvat myös raivaamattomien maamiinojen ja rypälepommien aiheuttamat ihmishenkien menetykset.

 
  
MPphoto
 
 

  Bairbre de Brún (GUE/NGL). – (GA) Arvoisa puhemies, viime viikolla julkaistiin Pohjois-Irlannin poliisin toimintaa valvovan viranomaisen kertomus, jossa vahvistettiin paikallisten poliisivoimien ja unionistien puolisotilaallisen murharyhmän salaliitto. Tämä kertomus on vasta alkua. Kun tarkastellaan kertomuksessa mainittujen poliisien virkavuosien määrää, on selvää, että salaliitto oli poliittinen ja hallinnollinen käytäntö, joka vaikutti poliisivoimien – RUC:n – kaikkiin tasoihin ja Yhdistyneen kuningaskunnan hallitukseen. Suuri kysymys on nyt, mitä tällä kertomuksella tehdään ja mihin toimiin ryhdytään. Kaikesta tästä huolimatta Sinn Féin teki historiallisen päätöksen tukea uusia poliisivoimia. Irlannin rauhanprosessin edistämiseen on nyt erinomainen tilaisuus. Kehotan Ian Paisleyn Demokraattista unionistipuoluetta (DUP) ja erityisesti sitä edustavaa Euroopan parlamentin jäsentä Jim Allisteria tekemään yhteistyötä Sinn Féinin kanssa ja minun kanssani, jotta voimme varmistaa Irlannin rauhanprosessin etenemisen.

 
  
MPphoto
 
 

  Jana Bobošíková (NI).(CS) Arvoisa puhemies, reaktioni perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan eroon on seuraava. Jäsen Leinen syytti tällä viikolla Tšekin tasavallan presidenttiä Klausia Euroopan perustuslakia koskevista näkemyksistä: syytösten mukaan presidentin politiikka on hänen oman maansa ja omien kansalaistensa etujen vastaista. Haluan vakuuttaa jäsen Leinenille, että hän on väärässä. Perustuslain torjuminen nykymuodossaan on ilmiselvästi Tšekin tasavallan etujen mukaista, ja presidentti Klaus täyttää tältä osin vain presidenttinä antamansa lupauksen. Asiakirjan ansioiden yksipuolisen ylistämisen lisäksi jäsen Leinenin pitäisi tuoda esiin, että Euroopan perustuslaki tuo esimerkiksi perusteettomia ja rajattomia etuja Saksalle, maalle jonka edustajaksi hänet on valittu. Jos jäsen Leinen ei mainitse Euroopan perustuslain kaikkia näkökohtia ja jos hän peittelee sen mahdollisia seurauksia joidenkin maiden osalta, hänen omat toimensa ovat EU:n kansalaisten etujen vastaisia ja juuri hän – ei siis Tšekin tasavallan presidentti – jarruttaa Euroopan yhdentymisprosessia.

 
  
MPphoto
 
 

  József Szájer (PPE-DE).(HU) Unkarissa, joka on yksi Euroopan vanhoista demokratioista mutta joka on kuulunut Euroopan unioniin vasta pari vuotta, poliisi on hallituksen miltei peittelemättömällä avustuksella rajoittanut jo useiden kuukausien ajan vakavasti kansalaisten perustavaa kokoontumisvapautta. Me unkarilaiset olemme ylpeitä Unkarin parlamenttirakennuksesta, jonka edessä olevan suuren aukion olemme nimenneet Unkarin itsenäisyystaistelun suurimman sankarin, Lajos Kossuthin, mukaan. Tällä aukiolla on ollut ratkaiseva merkitys Unkarin historiassa viimeisten 100 vuoden aikana. Juuri tämän aukion Budapestin poliisipäällikkö sulki kolme kuukautta sitten laittomasti ja kokoontumisvapauden vastaisesti estääkseen kansalaisia osoittamasta mieltään. Unkarin perustuslaissa, kuten kaikissa kansalaisoikeuksia koskevissa kansainvälisissä sopimuksissa, kielletään kokoontumisvapauden kaltaisen perusoikeuden perusteeton rajoittaminen. Euroopan sydämessä, Budapestin pääaukiolla, Kossuthin aukiolla, poliittisten mielipiteiden esittäminen on ollut kuitenkin kiellettyä kolmen kuukauden ajan. Tätä on mahdotonta hyväksyä. Kyseessä ei ole yksin Unkarin ongelma, vaan kyseessä on yhteisiin eurooppalaisiin arvoihimme kohdistuva vakava loukkaus. Arvoisa puhemies Bielan, sallinette minun ilmaista lopuksi tyytyväisyyteni siihen, että juuri te annoitte minulle puheenvuoron.

 
  
MPphoto
 
 

  Yannick Vaugrenard (PSE). – (FR) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, äärioikeiston nousu Euroopassa on erittäin huolestuttava ilmiö, ja sitä edustavan ryhmän muodostaminen tähän parlamenttiin heittää tumman varjon historiamme ylle, vain hieman yli 60 vuotta keskitysleirien vapauttamisen jälkeen. Euroopan unionin luomisen perustana oli menneiden virheiden tunnustaminen ja pyrkimys päästä niistä eroon ikuisiksi ajoiksi. Tänä päivänä parlamentissamme on kuitenkin tiettyjä jäseniä, jotka unohtavat tämän ja – mikä vielä pahempaa – joissakin tapauksissa jopa kieltävät sen. Heidän vuokseen saatamme joutua käymään nuo tilanteet läpi uudelleen.

Tätä on mahdotonta hyväksyä, eikä sinänsä elintärkeä poliittinen turva-alue, jonka tarkoituksena on estää demokratian saastuminen, ole riittävä. Tämän ongelman perussyy on paitsi poliittinen ja filosofinen myös taloudellinen ja sosiaalinen. Hyvinvoinnin puute johtaa pahoinvointiin, joka voi puolestaan kääntyä peloksi ja epäluuloksi muita ja muiden erilaisuutta kohtaan.

Sitoutukaamme siis aiempaa laajemman solidaarisuuden osoittamiseen ja nyky-yhteiskuntamme syrjäytyneiden ja unohdettujen aiempaa parempaan huomioon ottamiseen, jotteivät ne, jotka hyötyvät muiden epäonnesta ja kurjuudesta, pääse tahraamaan vaivalla saavutettua eurooppalaista demokratiaa.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL).(PT) Monikansallisen Yasaki Saltano -yrityksen Ovarin tehtaalta on äskettäin irtisanottu jälleen 500 työntekijää, ja vain joitakin kymmeniä on siirretty saman konsernin muille tehtaille. Nämä irtisanomiset ovat kohdistuneet pääasiassa nuoriin naisiin alueella, jolla ei ole tarjolla vaihtoehtoista työtä. Irtisanomisia edelsivät monikansallisen yrityksen lupaukset käynnistää uusia tuotantohankkeita, jotka eivät ole kuitenkaan toteutuneet.

Komissio on kuitenkin juuri vahvistanut monikansallisen Yasaki Saltano -yrityksen saaneen yli 2 miljoonaa euroa yhteisön rahoitusta Portugalissa sijaitsevia tehtaitaan varten. Onkin ensiarvoisen tärkeää lopettaa tuen myöntäminen monikansallisille yrityksille, jotka jatkavat työntekijöiden irtisanomisia ja tuotannon siirtoja. Tämä on skandaali, jonka jatkumista ei saada sallia.

 
  
MPphoto
 
 

  Laima Liucija Andrikienė (PPE-DE). – (EN) Arvoisa puhemies, Euroopan parlamentti keskustelee parhaillaan Euroopan yhteisön ja Venäjän federaation välisistä sopimuksista, jotka koskevat lyhytaikaisten viisumien tunnustamista ja niiden myöntämisen nopeuttamista.

Tunnustamista koskevien sopimusten osalta varauksemme liittyvät tämän sopimuksen täytäntöönpanoa koskevan lainsäädäntökehyksen puuttumiseen sekä siihen, ettei turvapaikanhakijoita suljeta yksiselitteisesti sopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle. Viisumien myöntämisen nopeuttamista koskevan sopimuksen osalta varauksemme ovat tätäkin vakavampia, ja ne on syytä ottaa huomioon.

Arvoisa puhemies, haluan kiinnittää huomionne näiden huolenaiheiden tärkeyteen. Vaikka EY:n perustamissopimuksessa säädetään vain parlamentin kuulemisesta tämänkaltaisissa kysymyksissä, parlamentin on vaadittava edelleen neuvostoa ja komissiota täyttämään tiedottamista koskevat velvoitteensa niin, että unionin päätökset voidaan tehdä demokraattiselta pohjalta.

 
  
MPphoto
 
 

  Danutė Budreikaitė (ALDE).(LT) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, Euroopan komission varapuheenjohtaja Günter Verheugen on yllättänyt koko Euroopan unionin esittämällä oman näkemyksensä EU:ssa parhaillaan toteutettavasta hallintouudistuksesta. Hänen mukaansa pienten jäsenvaltioiden ei pitäisi saada omaa komission jäsentä, sillä tällaisten komission jäsenten vastuulle jäisi vain merkityksettömiä yhteisön toiminnan aloja. Pienet jäsenvaltiot voisivat lähettää edustajansa työskentelemään tärkeitä jäsenvaltioita edustavien komission jäsenten toimistoissa, mikä siis ilmentäisi pienten jäsenvaltioiden asemaa Euroopan komissiossa. Suuret jäsenvaltiot hallinnoisivat tärkeitä aloja ja tekisivät asiaankuuluvat päätökset. Mitkä alat ovat merkityksettömiä? Kenties suuria jäsenvaltioita edustavat komission jäsenet voisivat kiinnittää huomiota niihin ja tehdä niistä merkittäviä. Miksei Saksa näytä esimerkkiä ja ota ohjia käsiinsä vaikkapa monikielisyyden alalla? Kuuluuko toimivalta ainoastaan suuria jäsenvaltioita edustaville komission jäsenille?

Yksi EU:n tärkeimmistä perusperiaatteista on syrjimättömyyden periaate. Nyt ollaan ehdottamassa kokoon perustuvaa syrjintää, joka kohdistuu EU:n jäsenvaltioihin. Voivatko tällaiset komission jäsenet ehdottaa mitään myönteistä EU:n uudistamisen alalla? Komission jäsenten yksimielisyyden puute näyttää osoittavan, etteivät monet heistä sovellu työskentelemään EU:n kansainvälisessä yhteishankkeessa.

 
  
MPphoto
 
 

  Milan Gaľa (PPE-DE). – (SK) Euroopan komissio on pienentänyt Slovakian vuotuisia hiilidioksidikiintiöitä 10,3 miljoonalla tonnilla kaudella 2008–2012. Tämä tarkoittaa, etteivät 183 lähteen kesken – mukaan lukien uusia lähteitä koskevat varaumat – jaetut määrät saa ylittää 30,9:ää miljoonaa hiilidioksiditonnia. Slovakian on mahdotonta hyväksyä tätä.

Dzurindan edellisen hallituksen ansiosta Slovakian taloudessa on saavutettu ennätyksellinen BKT:n kasvu. Maaliskuussa 2006 teollisuustuotantoindeksi oli 15,3 prosenttia ennustetun 7,4 prosentin sijaan. Pienet päästökiintiöt merkitsisivät kasvun syrjivää rajoittamista. Näinä aikoina Slovakialla on edessään suuria sähköntuotantorakenteen muutoksia, kun Jaslovské Bohunicen ydinvoimalayksiköt poistetaan käytöstä liittymissopimuksen mukaisesti. On tyrmistyttävää, ettei komissio ole hyväksynyt Slovakian ehdotusta hiilidioksidipäästökiintiöiden kasvattamisesta vähintään 4,5 miljoonalla tonnilla. On huomattavaa, että Slovakia tuottaa vähemmän hiilidioksidia kuin sen osuudeksi on määritetty Kioton pöytäkirjassa.

 
  
MPphoto
 
 

  Marco Cappato (ALDE).(IT) Arvoisa puhemies, hyvät kollegat, Albaniassa pidetään 18. helmikuuta 2007 paikallisvaalit, joita lykättiin ensin äänestäjien tunnistamiseen liittyvän vaalivilppiriskin vuoksi. Itse asiassa Albanian rauhanomaista radikaalipuoluetta ja MJAFT-liikettä edustavien kollegojemme välittämät viestit viittaavat siihen, että nämä riskit ovat edelleen ajankohtaisia ja että on käytännössä varmaa, ettei Euroopan neuvoston ja Etyjin määrittämiä normeja kyetä noudattamaan.

Toivon, että parlamentti kykenee antamaan lausunnon tästä aiheesta ja että parlamentin puhemiehistö pystyy joka tapauksessa ilmaisemaan huolensa virallisesti. Euroopan unionina meidän on todellakin tehtävä nykyistä enemmän varmistaaksemme paitsi sen, että vaalitapahtumia on seuraamassa virallisia tarkkailijoita, myös sen, että koko vaaleihin johtavaa valmisteluvaihetta ja lopulta itse vaaliprosessia valvotaan asianmukaisesti ja tiukasti. Emme saa enää rajoittaa osallistumistamme pelkkään viralliseen tarkkailuun: kyse on myös Euroopan tulevaisuudesta.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie Panayotopoulos-Cassiotou (PPE-DE).(EL) Arvoisa puhemies, haluan muistuttaa parlamenttia siitä, että Euroopan unionin strategissa Lissabonissa määriteltyjen tavoitteiden saavuttamiseksi vuoteen 2010 mennessä edellytetään kilpailukyvyn parantamista, taloudellista kehitystä ja luonnollisesti työttömyysongelman ratkaisemista, erityisesti nuorten osalta.

Tätä ei saavuteta, ellei myös koulutusjärjestelmiä muuteta, ellei erityisesti korkeakoulujärjestelmää uudisteta. Useat jäsenvaltiot pyrkivät parhaillaan uudistamaan järjestelmäänsä, ja kyse on todellakin kansallisesta politiikasta. Nämä muutokset joko aiheuttavat nuorille suurta huolta tai, päinvastoin, ovat heille yhdentekeviä. Molemmat tapaukset ovat Euroopan unionin kannalta huolestuttavia.

Meillä on tietenkin perustuslakia ja siihen liittyvää tiedottamista koskeva ongelma. Kenties eurooppalaisille – erityisesti nuorille eurooppalaisille – olisi kuitenkin kerrottava ennen perustuslakisopimusta aiempaa tehokkaammin muutoksista, joita heillä on edessään ja joista sekä Euroopan komissio että me täällä parlamentissa olemme osaltamme vastuussa.

 
  
MPphoto
 
 

  Marios Matsakis (ALDE). – (EN) Arvoisa puhemies, Kyproksen pohjoisosassa elävät kyproksenturkkilaiset alkavat vähitellen pyrkiä irti Turkin miehitysarmeijan kuristusotteesta. Turkin hyökättyä saarelle vuonna 1974 noin 85 000 kyproksenturkkilaista on elänyt Turkin alaisuudessa – tilanteessa, jota 40 000 sotilaan vahvuiset turkkilaisjoukot ovat pontevasti määrittäneet.

Kyproksen liityttyä EU:hun vuonna 2004 kyproksenturkkilaiset alkavat vähitellen tuntea olonsa riittävän turvatuksi ilmaistakseen vapaasti halunsa vapautua Turkin hallinnasta. Tässä yhteydessä voidaan todeta, että sadat kyproksenturkkilaiset yliopisto-opiskelijat osoittivat hiljattain mieltään miehitetyssä Nikosiassa Turkin miehitysarmeijaa vastaan. Joitakin päiviä myöhemmin kuuluisa kyproksenturkkilainen poliitikko Mustafa Akinci rohkeni hyökätä kiihkeästi Turkin harjoittamaa Kyproksen miehitystä vastaan.

Kyproksenturkkilaisten kamppailu saaren pohjoisosaa hallitsevaa Turkin miehitysarmeijaa vastaan on alkanut. Se on saamassa tuulta siipiensä alle ja ansaitsee täyden tukemme, jos haluamme vielä joskus nähdä yhdistyneen, riippumattoman Kyproksen, jossa oikeudenmukaisuuden ja demokratian periaatteita noudatetaan täysimääräisesti.

 
  
MPphoto
 
 

  Zita Pleštinská (PPE-DE). – (SK) Tässä kuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun maailman lehdistössä julkaistiin Charta 77 -asiakirja, vetoomus, joka liittyi läheisesti entisen Tšekkoslovakian kommunistidiktatuuria vastaan esitettyihin protesteihin. Kyseessä oli valtion turvallisuuskoneiston vallan röyhkeyteen ja julmuuteen kohdistunut vastarinnan ilmaus, koneiston, joka ei kunnioittanut uskonnonvapautta, joka vangitsi kaikki arvostelijansa ja joka esti nuoria opiskelemasta mielipiteidensä tai jopa vanhempiensa mielipiteiden vuoksi.

Charta 77 liittyi myös kuuluisiin henkilöihin, kuten Václav Haveliin, eikä asiakirja ole menettänyt 30 vuoden aikana vähääkään merkityksestään. Se innoitti Valko-Venäjän oppositiota tekemään Charta 97 -aloitteen, jonka kymmenettuhannet valkovenäläiset allekirjoittivat vastalauseena Lukašenkan hallinnolle. Myös Pohjois-Korean, Kuuban ja Burman toisinajattelijat pyrkivät hyödyntämään samaa taktiikkaa. Sallinette minun siis lausua muutaman sanan Euroopan parlamentissa niiden puolesta, jotka ovat kokeneet totalitaarisen kommunistihallinnon. Arvoisat Charta 77 -asiakirjan allekirjoittajat, kiitämme rohkeudestanne, jonka ansiosta pelko voitettiin ja me kaikki voimme nyt elää ja tehdä työtä Euroopan unionissa vapaina ihmisinä.

 
  
MPphoto
 
 

  Zbigniew Zaleski (PPE-DE). – (PL) Arvoisa puhemies, jokainen puheenjohtajavaltio pyrkii jättämään työstään oman jälkensä. Euroopan unioni hakee muotoaan ja valmistautuu tulevaisuuteen. Tämä on oikein ja asianmukaista, mutta olisi virhe yrittää rakentaa tulevaisuutta tyhjästä ja luoda aivan uutta henkilöä. Neuvostoliitto yritti tätä ja epäonnistui surkeasti. Euroopan unionin on otettava huomioon historiansa, niin loistokkaimmat kuin järkyttävimmätkin aikamme. On tärkeää ammentaa historiallisista totuusarvoista, jotka ovat osoittaneet merkityksensä ja jotka ovat olleet ratkaisevia menneiden kriisien ratkaisemisessa. Huomattavimpia näistä arvoista ovat kristilliset arvot sanan laajimmassa merkityksessä. Ne muodostavat ihmiskunnan keskeisen viitekohdan. Luotan siihen, että nykyinen puheenjohtajavaltio takaa kristillisten arvojen ensisijaisen aseman parlamentin työssä, jotta voimme varmistaa täysimittaisen ja terveen demokratian. Demokratia, joka ei perustu syvällisiin arvoihin, on heikko eikä vastaa tarkoitustaan.

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE). – (EN) Arvoisa puhemies, komission eilisessä vihreässä kirjassa passiivisesta tupakoinnista väitetään, että kattavat tupakointikiellot ovat paras tapa torjua tätä vakavaa terveysuhkaa. Olen samaa mieltä.

Maailmanlaajuisesti tupakoinnista aiheutuu lähes 5 miljoonaa kuolemaa, mutta hallitukset eivät silti onnistu toteuttamaan tupakoinnin torjumiseksi toimia, joka tunnettaisiin ja jotka toimisivat todistettavasti. Tupakkayhtiöt ovat pyrkineet tosissaan estämään toimet terveyden suojelemiseksi. Juuri tällä hetkellä British American Tobaccon Internet-sivustolla väheksytään passiivisen tupakoinnin vakavia vaaroja toteamalla, että jos riski on olemassa, se on liian pieni mitattavaksi. Passiivinen tupakointi aiheuttaa Euroopan unionissa vuosittain 79 000 kuolemaa. Tilastojen mukaan passiivinen tupakointi aiheuttaa ravintola-alalla yhden kuoleman joka työpäivä. Ovatko nämä liian pieniä lukuja mitattaviksi? Ei minun mielestäni!

Lisäksi Harvard School of Public Healthin äskettäin julkaistussa tutkimuksessa paljastui, että tupakkayhtiöt olivat lisänneet savukkeiden nikotiinimäärää 11 prosenttia vuosina 1995–2005. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että savukkeet oli suunniteltu uudelleen savukekohtaisen henkäysten määrän lisäämiseksi, jolloin tupakoitsijan nauttiman nikotiinin määrä lisääntyy. Tämä järkyttävä todiste ei tule yllätyksenä. Tupakkayhtiöt ovat valehdelleet tuotteidensa vaaroista johdonmukaisesti vuosien ajan.

Mikä tahansa vähäisempi keino kuin täydellinen kielto merkitsisi haavoittuvimpien ja vakaville riskeille alttiimpien suojelun epäonnistumista. Tämän parlamentin velvollisuutena on edistää ja suojella kansalaistemme terveyttä.

 
  
MPphoto
 
 

  Romana Jordan Cizelj (PPE-DE).(SL) Euroopan parlamentissa pidettiin keskiviikkona 17. tammikuuta lehdistötilaisuus, jossa Saksan, Portugalin ja Slovenian pääministerit esittelivät EU:n kolmen puheenjohtajavaltion ohjelman seuraavaksi 18 kuukaudeksi. Koska kyseessä oli tärkeä ja symbolisesti merkityksellinen tilaisuus, tilaisuuteen osallistuivat kolmen pääministerin lisäksi myös Euroopan parlamentin puhemies ja Euroopan komission puheenjohtaja.

Koska tapahtuma oli tärkeä, tyrmistyin kuullessani, että lehdistötilaisuus pidettiin täysin riittämättömässä tilassa, joka oli lähtökohtaisesti liian pieni kaikille niille, jotka halusivat kuunnella pääministereitä. Lehdistön työolot olivat niin huonot, että niitä on mahdotonta hyväksyä.

Kysykäämme itseltämme kaksi kysymystä. Ensiksi: haluammeko laatua ja avoimuutta tiedottamiseen, joka koskee tekemäämme työtä? Ja toiseksi: haluammeko, että työmme saa nykyistä enemmän tunnustusta EU:n kansalaisilta? Jos haluamme kumpaakin, kehotan vastuussa olevia henkilöitä varmistamaan, että tulevat lehdistötilaisuudet järjestetään tarkoituksenmukaisemmissa ja ennen kaikkea suuremmissa tiloissa, jotta voimme taata pääsyn jokaiselle halukkaalle. Lopuksi totean, että meidän on tunnustettava lehdistön ratkaiseva vaikutus Euroopan unionin julkisuuskuvaan.

 
  
MPphoto
 
 

  Czesław Adam Siekierski (PPE-DE). – (PL) Arvoisa puhemies, olemme nyt vaalikauden puolivälissä. On aika arvioida mennyttä ja päättää tulevista tavoitteista ja ohjelmista. Rooman sopimusten 50. vuosipäivä on hyvä tilaisuus muistella menneitä vuosikymmeniä, ei vain vuosia. Euroopan yhteisön alkuperäiset tavoitteet liittyivät taloudellisiin ongelmiin sekä yhteismarkkinoiden ja talousyhteisön muodostamiseen, mutta eurooppalaisten johtajien elämänkokemus ja viisaus laajensivat suurta eurooppalaista hanketta kattamaan sellaisia jalomielisiä tavoitteita kuin ihmisoikeudet, demokratia, vapaus, solidaarisuus ja keskinäinen tuki.

Tämänhetkiset haasteet liittyvät turvallisuuteen sanan laajimmassa merkityksessä. Merkittävimpiä niistä ovat energiavarmuus ja haitallisen ilmastomuutoksen torjunta. Nämä ongelmat voidaan ilmeisesti ratkaista uusien teknologioiden ja innovaatioiden avulla. Emme saa kuitenkaan sivuuttaa sosiaaliturvaa, elintarviketurvaa ja terrorismin torjuntaa. Unionin toimielimille ja unionille itselleen on elintärkeää toimia tehokkaasti, jotta nämä kaikki tehtävät voidaan toteuttaa.

 
  
MPphoto
 
 

  Puhemies. Keskustelu on päättynyt.

 
Oikeudellinen huomautus - Tietosuojakäytäntö