Index 
 Vorige 
 Volgende 
 Volledige tekst 
Volledig verslag van de vergaderingen
Woensdag 31 januari 2007 - Brussel Uitgave PB

20. Spreektijd van één minuut (artikel 144 van het Reglement)
Notulen
MPphoto
 
 

  De Voorzitter. - Aan de orde zijn de opmerkingen van één minuut over kwesties van politiek belang.

 
  
MPphoto
 
 

  Zsolt László Becsey (PPE-DE). - (HU) In mijn thuisregio, de zuidelijke provincies van de Hongaarse vlakten, is er grote opwinding ontstaan over de ontdekking door de politie van een enorme hoeveelheid gemeentelijk afval, vijfduizend ton tot nu toe, dat waarschijnlijk afkomstig is uit Duitsland. Het onderzoek loopt nog, met medewerking van de Duitsers. Maar feit is dat een dergelijke hoeveelheid vuilnis, en wie weet hoeveel meer nog, uit Duitsland verdwenen is. Zoiets kan niet ongemerkt voorbijgaan aan de nauwgezette Duitse overheden. Hoewel dit soort dingen door de EU is verboden, grijpen ze steeds meer om zich heen als gevolg van het vrije verkeer van goederen, en ondermijnen ze in mijn regio in ernstige mate de waarde die aan het lidmaatschap van de EU wordt gehecht.

Daarnaast hebben enkele Duitse en Oostenrijkse bedrijven al meerdere schandalen veroorzaakt in Hongarije door via grote winkelketens voedsel op de markt te brengen waarvan de uiterste houdbaarheidsdatum was verstreken en op die manier gebruik te maken van de zuinige koopgewoonten van de mensen in de nieuwe lidstaten die de grootste moeite hebben om rond te komen.

Dit vraagt om ingrijpen, niet alleen door de Duitse en Oostenrijkse autoriteiten, maar ook door de Europese Unie, die niet alleen maar moet aandringen op een terughoudender bestuur in de lidstaten die in de wachtkamer van de euro zitten: voor consumentenbescherming zijn juist meer mensen nodig.

 
  
MPphoto
 
 

  Józef Pinior (PSE). - (PL) Mijnheer de Voorzitter, Ryszard Kapuściński is overleden, een van de grootste hedendaagse schrijvers. Ryszard Kapuściński schreef in zijn vele verslagen uit alle continenten, in zijn hele oeuvre, de waarheid over de wereld in de tweede helft van de twintigste eeuw en het begin van onze eeuw. In zijn boeken deed hij verslag van de dekolonisatie in de jaren zestig, de val van dictaturen in de jaren tachtig en de positieve maar ook de duistere kanten van de globalisering in onze tijd.

Ryszard Kapuściński was een modelverslaggever en denker, een geëngageerde journalist die opkwam voor de armen en verdrukten, een intellectueel die niet verbonden was aan een of ander regime, en die altijd, in Latijns-Amerika, Afrika, Ethiopië, Iran en in Polen, aan de kant stond van de vrijheid en de democratie. Zijn aanwezigheid op de scheepswerf van Gdansk tijdens de algemene staking van 1980 was een betoon van solidariteit in de strijd van de Poolse arbeiders voor vakbondsrechten en democratie. De dood van Ryszard Kapuściński betekent een groot verlies voor de Poolse en de Europese cultuur.

 
  
MPphoto
 
 

  Marco Pannella (ALDE). - (IT) Mijnheer de Voorzitter, dames en heren, we hebben zojuist het bericht ontvangen dat wederom vrouwen, kinderen, werkzoekende mannen en ambtenaren zijn vermoord in Bagdad. Door wie? Door een groep goed georganiseerde criminelen waar niemand iets vanaf weet.

Een deel van de internationale gemeenschap beschouwt ze als opstandelingen, maar ze zijn criminelen, die zelfs door de autoriteiten beschermd worden. Paul Bremer, de eerste Irakese bewindvoerder, heeft ooit gezegd dat er eerst een moratorium op de doodstraf zal zijn en pas dan het Internationaal Strafhof erkend zal worden. Momenteel erkent Irak het Internationaal Strafhof echter niet en er is geen schijn van kans dat deze bende moordenaars volgens de wetgeving vervolgd zullen worden.

Ik wil niet dat het huidige Irak een land is dat deze situatie in stand houdt in plaats van het te bestrijden.

 
  
MPphoto
 
 

  Věra Flasarová (GUE/NGL). - (CS) De militaire propaganda van de Verenigde Staten heeft het over het wereldterrorisme, de as van het kwaad, en over de noodzaak tot verdediging. Vroeger werd gezegd: "Wil je vrede, bereid je dan voor op oorlog", maar nu hebben we eerder te maken met: "Bereid je een oorlog voor, spreek dan over het veiligstellen van de vrede". Ik vrees dat het Tsjechische publiek teleurgesteld is door het feit dat de radarbases van de Verenigde Staten op Tsjechisch grondgebied bedoeld zijn om bescherming te bieden tegen door niemand gedefinieerde dreigingen. Ik ben van mening dat de militaire bases van de Verenigde Staten in de Tsjechische Republiek, of waar dan ook in Europa, niet de veiligheid dienen, maar juist een bedreiging vormen voor de veiligheid van de Tsjechische Republiek en de andere Europese landen, dat ze de spanningen zullen vergroten, de behoefte aan bewapening zullen vergroten en zullen leiden tot een ernstige verslechtering van de betrekkingen met Rusland, zowel op politiek vlak als op energiegebied. De huidige Tsjechische regering ziet ofwel die risico's niet, of heeft niet de moed om de Verenigde Staten tegen te spreken. De Tsjechische publieke opinie is zich het risico echter terdege bewust, en ik weet zeker dat eveneens een groot deel van de bevolking van de Europese Unie dit risico inziet, en dat het eveneens niet de behoefte voelt om zich te laten meesleuren in de oorlogszuchtige plannen van de Verenigde Staten.

 
  
MPphoto
 
 

  Димитър Стоянов (ITS). - (BG) Искам да запозная Парламента с най-новото развитие по случая с българските медици в Либия. Вчера срещу българските медицински сестри е било повдигнато ново обвинение за клевета срещу техните мъчители. Тоест, казано по друг начин, сега циничният либийски режим обвинява българските сестри за това, че те са били изнасилвани и тормозени в продължение на дни и седмици.

В същото време синът на либийския диктатор Кадафи, Сейф ал Ислам, необезпокояван обикаля из територията на Европейския съюз. В същото време страни като Германия, Франция и Италия търгуват за милиарди с този диктаторски режим. Време е да сложим край на двойните стандарти! Време е да бъдат наложени истински икономически санкции срещу Либия! Време е диктаторът Кадафи да бъде бойкотиран! Време е да няма програма, аз съм против, и не трябва да има програма „Петрол срещу човешки живот”. И този Парламент трябва да защити това!

 
  
MPphoto
 
 

  Jim Allister (NI). - (EN) Mijnheer de Voorzitter, het is goed om te zien dat doorgewinterde aanhangers van het terrorisme in Noord-Ierland nu de rechtsstaat erkennen waartegen ze zo lang hebben gevochten. Maar alleen een idioot zou mondelinge beloften accepteren van mensen die tot voor kort niet terugdeinsden voor moord zonder die beloften aan de onverbiddelijke toets der tijd te onderwerpen en zonder bewijzen dat die beloften daadwerkelijk worden nageleefd.

Sinn Féin heeft zich gecommitteerd aan steun aan de politie, maar slechts zeer voorwaardelijk en alleen als daar deelname aan de regering tegenover staat. Een dergelijke chantage is onacceptabel. Echte erkenning van de rechtsstaat is onvoorwaardelijk. Bovendien kun je niet voor de volle honderd procent democraat zijn en als partij kandidaat voor regeringsdeelname zijn, als je tegelijkertijd nog steeds onlosmakelijk verbonden bent met een illegale organisatie die trots is op zijn nog altijd bestaande ‘Army Council’. Dus Sinn Féin staat slechts aan het begin van een lange reis waarop ze zichzelf moet omvormen van een hulpdienst van terroristen tot een partij die geschikt is om deel te nemen aan de regering. Moge de reis werkelijkheid worden en niet virtueel blijven.

 
  
MPphoto
 
 

  Мартин Димитров (PPE-DE). - (BG) Уважаеми господин Председател, дами и господа, искам да обърна внимание на този Парламент и на всички Европейски институции за очертаващата се енергийна криза на Балканите.

В Албания има много сериозен режим на тока, Македония едва покрива своите енергийни нужди. България вече не е износител на ток за Балканите. След затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй” България едва покрива вътрешното си потребление.

Необходим е нов подход на европейските институции към Балканите, нова стратегия. 3-ти и 4-ти блок, които бяха затворени в началото на тази година и спрени от действие, са напълно безопасни и това се показа от множество международни изследвания. Необходим е гъвкав подход. В противен случай, тези проблеми само ще се задълбочат и само меката зима до сега скрива техния истински мащаб.

Този Парламент само с няколко гласа не подкрепи гъвкавия подход по отношение на АЕЦ „Козлодуй”, но тези възможности още не са изчерпани и ние всички заедно трябва да ги използваме, ако не искаме проблемите на Балканите да стават все по-сериозни. Прогнозите показват, че през 2007 г. и 2008 г. ще има още по-голям недостиг на ток. Така че е важно Европейската комисия и другите европейски институции да вземат отношение.

 
  
MPphoto
 
 

  Elizabeth Lynne (ALDE). - (EN) Mijnheer de Voorzitter, ik wil de kwestie van het opruimen van mijnen aan de orde stellen. Ik maak me ernstige zorgen over de toekomstige financiering van deze activiteit, die voor de Europese Unie van het allergrootste belang is. Hoewel de stroomlijning van de begrotingslijn voor het opruimen van antipersoonsmijnen een aantal goede aspecten heeft, zal er na december van dit jaar mogelijk een einde komen aan de financiering van deze levensreddende acties door de EU, als de nationale bevoegde autoriteiten de financiering van humanitaire ontwapening - waaronder het opruimen van clusterbommen en landmijnen - niet opnemen in het strategiedocument van hun land. Dat zou ernstige gevolgen hebben voor een groot aantal verschillende ontwikkelingsprogramma’s in bepaalde landen.

Ik roep het voorzitterschap op om druk uit te oefenen op de Commissie en heel goed te kijken naar de mogelijke consequenties, waaronder het verlies aan levens door niet opgeruimde landmijnen en clustermunitie.

 
  
MPphoto
 
 

  Bairbre de Brún (GUE/NGL). - (GA) A Uachtaráin, foilsíodh tuarascáil an Ombudsman do Phóilíneacht i dTuaisceart Éireann an tseachtain seo a chuaigh thart, tuarascáil a dheimhnigh claonpháirtíocht idir an péasfhósra ansin agus scuad an mharaithegh pharlaimíleataigh aontachtacha. Níl sa tTuarascáil seo ach barr an scéil., Iis léir nuair a amharctar ar shinsearacht iad siúd a raibh páirt acu ann le stríoclasistigh den phéasfhórsa agus a ndearnadh tagairt dóibh san fhiosrú seo, gur cleachtadh polaitiúil agus riaracháin í an chlaonpháirtíocht arbh ann di ag gach leibhéal den phéasfhórsa sin - an RUC - agus i Rialtas na Breataine. Is í an mhórcheist anois ná cad é a dhéanfar leis an tTuarascáil agus cad é an gníomhú a ghlacfar. In ainneoin sin, ghlac Sinn Féin cinneadh stairiúil chun tacaíocht a thabhairt don tSeirbhís Phóilíneachta nua. Tá deis shuntasach ann anois le haghaidh tuilleadh dul chun cinn i bPróiseas na Síochána in Éirinn. D'iarrfainn ar pháirtí an DUP de chuid Ian Paisley, agus ar fheisire seo acu Jim Allister go háirithe, oibriú le Sinn Féin, oibriú liomsa chomh maith chun an dul chun cinn sin a chinntiú i bPróiseas na Síochána in Éirinn.

 
  
MPphoto
 
 

  Jana Bobošíková (NI). - (CS) Mijnheer de Voorzitter, met deze bijdrage reageer ik op het optreden van de voorzitter van de Commissie constitutionele zaken van dit Parlement. De heer Leinen beschuldigde deze week de president van de Tsjechische Republiek, Václav Klaus, in verband met zijn mening over de Europese Grondwet, ervan dat het door de heer Klaus gevoerd beleid indruist tegen de belangen van zijn eigen land en tegen die van zijn burgers. Ik kan Jo Leinen verzekeren dat hij zich vergist. De afkeuring van de Europese Grondwet in de huidige vorm is van wezensbelang voor de Tsjechische Republiek, en president Klaus doet dus niets anders dan zijn presidentiële grondwettelijke belofte nakomen. Jo Leinen zou niet alleen eenzijdig de deugden van de Europese Grondwet moeten aanprijzen, maar even luid moeten verkondigen dat die Grondwet bijvoorbeeld onterechte en onbeperkte voordelen oplevert voor Duitsland, het land dat hijzelf vertegenwoordigt. Indien de heer Leinen niet spreekt over alle aspecten van de Europese Grondwet en niet ophoudt de mogelijke gevolgen voor sommige landen te verzwijgen, dan is hij degene die de belangen van de EU-burgers met de voeten treedt, en is hij degene, en niet de Tsjechische president, die een rem zet op het Europese integratieproces.

 
  
MPphoto
 
 

  József Szájer (PPE-DE). - (HU) In Hongarije, een van de oude democratieën van Europa en nog maar enkele jaren lid van de Europese Unie, heeft de politie, met nauwelijks verholen steun van de regering, gedurende meerdere maanden in ernstige mate het grondrecht van vergadering van de burgers beperkt. Wij Hongaren zijn trots op het Hongaarse parlementsgebouw en we hebben het grote plein waaraan het ligt naar de grootste held uit de Hongaarse onafhankelijkheidsoorlog genoemd: Lajos Kossuth. Dit plein heeft een beslissende rol gespeeld in de Hongaarse geschiedenis van de afgelopen honderd jaar. Dit is het plein dat het hoofd van de politie van Boedapest drie maanden geleden illegaal en in strijd met het recht van vergadering afsloot om de burgers ervan te weerhouden door te gaan met demonstreren. De Hongaarse grondwet en alle internationale verdragen inzake burgerlijke vrijheden verbieden de ongerechtvaardigde beperking van een grondrecht als het recht van vergadering. Toch is het in het hart van Europa, op het grote plein van Boedapest, op het Kossuth-plein, al drie maanden verboden om uiting te geven aan politieke opvattingen. Dat is onacceptabel. Dit is niet alleen een zaak voor Hongarije, maar eerder een scherpe aanval op de Europese democratische waarden, die wij allen delen. Tot slot, mijnheer de Voorzitter, wil ik uiting geven aan mijn blijdschap over het feit dat u het bent geweest, mijnheer Bielan, die mij het woord heeft gegeven.

 
  
MPphoto
 
 

  Yannick Vaugrenard (PSE). - (FR) Mijnheer de Voorzitter, dames en heren, de opkomst van extreem rechts in Europa is een punt van grote zorg en de oprichting van een extreemrechtse fractie binnen ons Parlement werpt een smet op onze eigen geschiedenis, en dat iets meer dan zestig jaar na de bevrijding uit de concentratiekampen. Europa is ontstaan vanuit de gedachte dat dergelijke misstappen uit het verleden nooit meer mogen plaatsvinden. Tegenwoordig zijn er echter enkele Parlementsleden die deze misstappen willen vergeten of, erger nog, ontkennen. Daardoor dreigt een klimaat te ontstaan waarbinnen een dergelijk drama uit de geschiedenis zich kan herhalen.

Dat is onaanvaardbaar en het politieke cordon sanitaire dat is opgetrokken om de democratie voor bederf te behoeden, is hoe nodig ook niet toereikend. Het onbehagen is in de kern niet alleen politiek en filosofisch, maar ook economisch en sociaal. Gebrek aan welbevinden leidt tot onbehagen, met als mogelijk gevolg angst voor de ander en zijn anders-zijn.

Laten we dus meer solidariteit betonen en aandacht schenken aan de mensen die in onze tijd uitgesloten en vergeten zijn, zodat degenen die het ongeluk en de ellende van anderen misbruiken, niet de Europese democratie bezoedelen waarvoor zo hard is gevochten.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL). - (PT) Bij de fabriek van de multinational Yasaki Saltano in Ovar zijn weer 500 werknemers ontslagen. Slechts een paar dozijn werknemers is overgeplaatst naar andere fabrieken van dezelfde groep. Deze ontslagen treffen vooral jonge vrouwen, en dat in een regio waar geen andere banen voorhanden zijn. Bovendien volgen deze ontslagen op beloften voor het opzetten van nieuwe productie-eenheden, waar dus niets van terecht is gekomen.

Desalniettemin heeft de Commissie zojuist bevestigd dat de multinational Yasaki Saltano meer dan 2 miljoen euro Gemeenschapssteun heeft ontvangen voor zijn fabrieken in Portugal. Het dus van cruciaal belang dat er een einde wordt gemaakt aan het toekennen van steun aan multinationals die werknemers ontslaan en de productie vervolgens elders voortzetten. Dit is een schandaal en we mogen niet toestaan dat dit soort situaties zich blijven voordoen.

 
  
MPphoto
 
 

  Laima Liucija Andrikienė (PPE-DE). - (EN) Mijnheer de Voorzitter, in het Europees Parlement wordt een debat gevoerd over het sluiten van overeenkomsten tussen de Europese Gemeenschap en de Russische Federatie over het wederzijds erkennen van kortlopende visa en het vereenvoudigen van de procedures voor het afgeven daarvan.

Met betrekking tot de overeenkomst over wederzijdse erkenning houden onze bedenkingen verband met het gebrek aan een regelgevend kader voor de tenuitvoerlegging van de overeenkomst, evenals met het feit dat de overeenkomst asielzoekers niet expliciet uitsluit van haar werkingssfeer. Met betrekking tot de overeenkomst inzake visumfacilitering zijn onze bedenkingen nog groter en deze moeten in aanmerking worden genomen.

Mijnheer de Voorzitter, ik wil uw aandacht vragen voor het belang van deze punten. Hoewel het Parlement op grond van het EG-Verdrag in dit soort gevallen alleen maar geraadpleegd hoeft te worden, moet het er bij de Raad en de Commissie op blijven aandringen dat zij hun informatieplicht naleven, zodat Europese besluiten op een democratische basis kunnen worden genomen.

 
  
MPphoto
 
 

  Danutė Budreikaitė (ALDE). - (LT) Mijnheer de Voorzitter, dames en heren, vice-voorzitter Verheugen van de Europese Commissie heeft de gehele Europese Unie verbaasd door zijn eigen visie te geven op de bestuurshervorming van de EU. Kleine lidstaten zouden volgens hem geen commissaris moeten krijgen, omdat ze slechts verantwoordelijkheid zouden krijgen over onbeduidende werkterreinen van de Gemeenschap. Ze zouden hun vertegenwoordigers aan het werk kunnen zetten in de bureaus van de belangrijke landen van de Commissie. Tot zover de rol die de kleine landen in de Europese Commissie zouden mogen spelen. De grote landen nemen de belangrijke gebieden voor hun rekening en nemen daarop de juiste besluiten. Welke gebieden zijn onbelangrijk? Misschien zouden de commissarissen uit de grote landen zich ermee bezig kunnen houden en ze zo belangrijk kunnen maken? Waarom zou Duitsland niet het goede voorbeeld kunnen geven? Waarom zou dit land niet het voortouw kunnen nemen, bijvoorbeeld op het gebied van meertaligheid? Kunnen alleen commissarissen uit grote landen competent zijn?

Een van de belangrijkste grondbeginselen van de EU is non-discriminatie. Wat hier wordt voorgesteld is discriminatie van leden van de EU op grond van hun omvang. Kunnen de commissarissen in kwestie iets positiefs over de EU-hervorming te berde brengen? Uit hun gebrek aan consensus valt af te leiden dat velen van hen ongeschikt zijn om in internationaal verband, op EU-niveau, te opereren.

 
  
MPphoto
 
 

  Milan Gaľa (PPE-DE). - (SK) De Europese Commissie heeft voor de periode 2008-2012 de quota van de CO2-uitstoot voor Slowakije met 10,3 ton per jaar teruggeschroefd. Dit betekent dat de hoeveelheden die aan 183 bronnen zijn toegekend, met inbegrip van de reserve voor nieuwe bronnen, het niveau van 30,9 miljoen ton koolstofdioxide niet mogen overschrijden. Dat is voor Slowakije onaanvaardbaar.

Dankzij de vorige regering-Dzurinda heeft de Slowaakse economie een recordgroei van het BBP behaald. In maart 2006 gaf de index voor de industriële productie een cijfer van 15,3 procent aan in plaats van de geraamde 7,4 procent. De lage emissiequota zouden discriminerende hinderpalen opwerpen voor de groei. In de genoemde periode zal Slowakije worden geconfronteerd met grote veranderingen in de structuur van de energieopwekking vanwege de ontmanteling, krachtens het toetredingsverdrag, van onderdelen van de kerncentrale in Jaslovské Bohunice. Het is verbijsterend dat de Commissie niet akkoord kon gaan met het voorstel van Slowakije om de quota van de CO2-uitstoot met ten minste 4,5 miljoen ton te verhogen. Het is veelzeggend dat Slowakije minder koolstofdioxide uitstoot dan wat dit land op grond van het Protocol van Kyoto is toegewezen.

 
  
MPphoto
 
 

  Marco Cappato (ALDE). - (IT) Mijnheer de Voorzitter, dames en heren, op 18 februari 2007 houdt Albanië lokale verkiezingen, nadat deze waren uitgesteld vanwege het risico op verkiezingsfraude bij de identificatie van de kiezers. Uit signalen uit Albanië, die afkomstig zijn van onze collega’s uit de niet-gewelddadige radicale partij en de protestbeweging MJAFT, zou zelfs blijken dat deze risico’s nog altijd aanwezig zijn en dat het praktisch vaststaat dat de normen die door de Raad van Europa en de OVSE zijn vastgesteld niet gehaald zullen worden.

Ik hoop dat dit Parlement een standpunt terzake zal kunnen innemen en dat het Bureau in ieder geval de bezorgdheid van het Parlement officieel zal uiten. Wij, als Europese Unie, moeten zeker nog veel meer doen om ervoor te zorgen dat er niet alleen officiële waarnemers zijn bij de verkiezingen maar er ook adequate en strikte controles zullen zijn tijdens de hele voorbereidende fase voor de verkiezingen en vervolgens tijdens het verkiezingsproces zelf. Wij beperken ons tot formele controle en daarmee moet het afgelopen zijn: ook de toekomst van ons Europa staat op het spel.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie Panayotopoulos-Cassiotou (PPE-DE). - (EL) Mijnheer de Voorzitter, ik wilde u eraan herinneren dat de strategie van de Europese Unie voor de verwezenlijking van de doelstellingen van Lissabon tot 2010 meer concurrentievermogen, een grotere economische groei en natuurlijk ook een oplossing voor het probleem van de werkloosheid met name onder jongeren vereist.

Deze oplossing zal echter nooit komen als de onderwijsstelsels niet worden veranderd en met name als het stelsel van het hoger onderwijs niet wordt gemoderniseerd. Heel veel landen proberen dit te veranderen, en dit is echt nationaal beleid. Deze veranderingen veroorzaken echter ofwel grote onrust onder de jongeren ofwel ze laten de jongeren geheel koud. Beide gevallen zijn zorgwekkend voor Europa.

Natuurlijk hebben wij het probleem van de Grondwet. Alvorens echter de burgers van Europa en met name de jongeren in te lichten over het Grondwettelijk Verdrag zouden wij hen beter moeten informeren over de veranderingen die op til zijn, en daar hebben zowel de Europese Commissie als wij hier in het Parlement een verantwoordelijkheid voor.

 
  
MPphoto
 
 

  Marios Matsakis (ALDE). - (EN) Mijnheer de Voorzitter, de Turks-Cyprioten die in het noordelijke gedeelte van Cyprus leven, ontworstelen zich geleidelijk aan de wurggreep van het Turkse bezettingsleger. Ongeveer 85 000 Turks-Cyprioten leven sinds de Turkse invasie in 1974 onder het juk van Turkije, dat met harde hand wordt opgelegd door de aanwezigheid van veertigduizend Turkse troepen.

Na de toetreding van Cyprus tot de EU in 2004 beginnen de Turks-Cyprioten zich zeker genoeg te voelen om openlijk de wens te uiten om onder de Turkse overheersing uit te komen. In verband hiermee hebben honderden Turks-Cypriotische universiteitsstudenten onlangs in het bezette Nicosia een demonstratie tegen het Turkse bezettingsleger gehouden. Enkele dagen daarna heeft een prominente Turks-Cypriotische politicus, Musatafa Akinci, het aangedurfd om een harde aanval te plegen op de bezetting van Cyprus door Turkse troepen.

De strijd van de Turks-Cyprioten tegen het Turkse bezettingsleger op het noordelijke deel van Cyprus is begonnen. Die strijd wint aan dynamiek en verdient onze volledige steun, als we ooit een verenigd en onafhankelijk Cyprus willen zien, waar de beginselen van rechtvaardigheid en democratie volledig worden gerespecteerd.

 
  
MPphoto
 
 

  Zita Pleštinská (PPE-DE). - (SK) Het is deze maand dertig jaar geleden dat de mondiale pers de tekst publiceerde van Charta 77, een manifest dat in nauw verband stond met de protesten tegen de communistische dictatuur in het voormalige Tsjecho-Slowakije. Het was een uiting van verzet tegen de arrogantie van de macht en de wreedheid van het staatsveiligheidsapparaat, dat lak had aan de vrijheid van godsdienst, al zijn criticasters in de gevangenis opsloot en jongeren verbood te studeren vanwege de opvattingen die zij of zelfs hun ouders huldigden.

Charta 77 werd geassocieerd met prominente personen, zoals Václav Havel, en zelfs dertig jaar later heeft het manifest nog niets aan belang of betekenis ingeboet. Het was een inspiratiebron voor de Witrussische oppositie die kwam met het initiatief Charta 97, dat werd ondertekend door tienduizenden Witrussen uit protest tegen het bewind van Loekasjenko. Noord-Koreaanse, Cubaanse en Burmese dissidenten proberen soortgelijke tactieken toe te passen. Staat u mij daarom toe een dankwoord uit te spreken namens hen die geleefd hebben onder een totalitair communistisch regime. Ondertekenaars van Charta 77, wij danken jullie voor jullie moed, die ertoe leidde dat de angst werd overwonnen en wij thans allen in de Europese Unie als vrije mensen kunnen leven en werken.

 
  
MPphoto
 
 

  Zbigniew Zaleski (PPE-DE). - (PL) Mijnheer de Voorzitter, elk Voorzitterschap probeert iets tastbaars na te laten. Europa wil zichzelf formeel organiseren, en kijkt naar de toekomst, en terecht. Maar Europa begaat een vergissing als het die toekomst from scratch probeert op te bouwen, en een nieuwe mens wil creëren. Dat heeft men namelijk in de Sovjetunie geprobeerd, en dat is uitgelopen op een fiasco. Europa moet rekening houden met zijn geschiedenis, met zowel de mooie als de zwarte bladzijden. Uit de historische waarheid moeten we die waarden behouden die zich bewezen hebben en cruciaal zijn geweest bij het overwinnen van crises. Ik denk met name aan de wijdverbreide waarden van het christendom, die een kernelement vormen van het algemeen menselijk waardensysteem. Ik hoop dat dit Voorzitterschap die waarden een vooraanstaande plaats geeft in het werk van het Parlement en aldus een volledige en gezonde democratie garandeert. Een democratie zonder dieperliggende waarden is zwak en kan haar taak niet vervullen.

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE). - (EN) Mijnheer de Voorzitter, in het Groenboek van de Commissie over meeroken dat gisteren is gepresenteerd, wordt gesteld dat een volledig rookverbod de beste manier is om dit ernstige gevaar voor de gezondheid aan te pakken. Ik ben het daar mee eens.

Jaarlijks sterven er wereldwijd bijna vijf miljoen mensen aan de gevolgen van roken, maar de regeringen laten nog steeds na om antirookmaatregelen te nemen waarvan bekend en bewezen is dat ze werken. De tabaksindustrie heeft de pogingen om de gezondheid te beschermen tot nu toe met veel succes gedwarsboomd. Op ditzelfde moment worden op de website van de tabaksonderneming British American Tobacco de ernstige gevaren van meeroken gebagatelliseerd door de bewering dat als er al een risico bestaat, dat risico te klein is om te kunnen meten. Ieder jaar overlijden er in de EU 79 000 mensen als gevolg van meeroken. Uit de statistieken blijkt dat passief roken in de horeca gemiddeld één sterfgeval per werkdag veroorzaakt. Is dat te klein om te meten? Ik dacht van niet!

Bovendien is uit een recent onderzoek van de Harvard School of Public Health gebleken dat de tabaksindustrie de hoeveelheid nicotine in sigaretten tussen 1995 en 2000 met 11 procent heeft verhoogd. Uit dit onderzoek bleek verder dat de samenstelling van sigaretten was gewijzigd om het aantal trekjes per eenheid en daarmee de nicotine-inname van rokers te vergroten. Dit verontrustende bewijsmateriaal komt niet als een verassing. De tabaksindustrie heeft door de jaren heen consequent gelogen over de gevaren die aan hun producten kleven.

Alles minder dan een regelrecht verbod zou betekenen dat we de mensen die het kwetsbaarst zijn en het meest worden blootgesteld aan ernstige risico’s, onvoldoende beschermen, en daarom heeft dit Parlement de plicht om de gezondheid van onze burgers te bevorderen en te beschermen.

 
  
MPphoto
 
 

  Romana Jordan Cizelj (PPE-DE). - (SL) Op woensdag 17 januari vond in het Europees Parlement een persconferentie plaats waarop de regeringsleiders van Duitsland, Portugal en Slovenië een platform presenteerden voor de EU-3-voorzitterschappen van de komende achttien maanden. Door het grote en ook symbolische belang van deze gebeurtenis waren op de persconferentie naast de drie regeringsleiders ook de Voorzitter van het Europees Parlement en de voorzitter van de Europese Commissie aanwezig.

Gezien het belang van deze gebeurtenis was ik ontsteld over het feit dat de persconferentie plaatsvond in een volledig ongeschikte ruimte, veel te klein voor degenen die de regeringsleiders wilden beluisteren. De werkomstandigheden voor de journalisten waren onaanvaardbaar slecht.

We moeten ons twee vragen stellen: willen we een kwalitatieve en transparante berichtgeving over ons werk? En ten tweede: willen we dat ons werk zichtbaarder wordt voor de Europese burgers? Als dat het geval is, roep ik de verantwoordelijken op om in de toekomst persconferenties te organiseren in gepaste, vooral grotere ruimten, opdat iedereen zeker een plaatsje vindt. Uiteindelijk zijn het de journalisten die een aanzienlijke invloed uitoefenen op het openbare imago van de Europese Unie.

 
  
MPphoto
 
 

  Czesław Adam Siekierski (PPE-DE). - (PL) Mijnheer de Voorzitter, de eerste helft van de ambtstermijn van ons Parlement is al voorbij. Dit is een mooi moment voor een evaluatie van het verleden en voor de vaststelling van de doelstellingen en programma’s voor de toekomst. Het naderende 50-jarig bestaan van de Verdragen van Rome is een goede gelegenheid om te terug te blikken, niet op de laatste jaren, maar op de laatste decennia. Want de eerste doelstellingen van de Europese Gemeenschap waren weliswaar economisch van aard - de verwezenlijking van de gemeenschappelijke markt en de economische gemeenschap - maar de levenservaring en de wijsheid van de Europese leiders hebben de doelstellingen van ons grote Europese project uitgebreid tot nobele doelen als mensenrechten, democratie, vrijheid, solidariteit en wederzijdse steun.

De uitdagingen van vandaag hebben betrekking op veiligheid in brede zin. Op de eerste plaats komt de energiezekerheid en het bestrijden van klimaatsverandering. We kunnen deze problemen kennelijk oplossen door nieuwe technologie en innovatie. We mogen de sociale veiligheid echter niet vergeten, evenmin als de voedselveiligheid en de bestrijding van het terrorisme. Voor het verwezenlijken van al deze taken moeten de instellingen van de EU en de EU als geheel goed functioneren.

 
  
MPphoto
 
 

  De Voorzitter. - Het debat is gesloten.

 
Juridische mededeling - Privacybeleid