Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Δευτέρα 12 Μαρτίου 2007 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

Παρεμβάσεις ενός λεπτού επί σημαντικών πολιτικών θεμάτων
MPphoto
 
 

  Gay Mitchell (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, διάβασα με ενδιαφέρον και έκπληξη τα πορίσματα μιας έκθεσης την περασμένη εβδομάδα, τα οποία αποδεικνύουν ότι, από το 2002, μειώνεται σταθερά ο συνολικός χρόνος που κατανέμεται στο μάθημα της φυσικής αγωγής στα ευρωπαϊκά σχολεία. Πράγματι, η χώρα μου, η Ιρλανδία, βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις διαθέτοντας 30 λεπτά ως ελάχιστο χρόνο στο σχολικό πρόγραμμα και μόλις 60 λεπτά ως μέγιστο χρόνο.

Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, η παχυσαρκία είναι πέντε φορές πιο συνηθισμένη τώρα από ό,τι ήταν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνον στην Ιρλανδία 300 000 παιδιά είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και Παιδιών.

Η παχυσαρκία από την οποία πάσχουν σήμερα τα παιδιά μας θα έχει μακροπρόθεσμα πολύ μεγάλο κόστος για την κοινωνία μας, τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης. Όσον αφορά το άμεσο κόστος, στην παχυσαρκία οφείλεται έως και το 6% του συνολικού κόστους υγειονομικής περίθαλψης στην Ιρλανδία. Η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με πολλές σοβαρές ασθένειες όπως διαβήτης τύπου Β, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, υψηλή πίεση και ορισμένα είδη καρκίνου.

Έχοντας αυτό υπόψη, είναι σίγουρα καιρός η ΕΕ να δώσει το έναυσμα για αλλαγή, προάγοντας μια ρεαλιστική και αποτελεσματική στρατηγική σε αυτόν τον τομέα, η οποία θα μπορέσει να θεωρηθεί ως σημείο αναφοράς από τα κράτη μέλη.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου