Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Διαδικασία : 2005/0156(COD)
Διαδρομή στην ολομέλεια
Διαδρομή του εγγράφου : A6-0004/2007

Κείμενα που κατατέθηκαν :

A6-0004/2007

Συζήτηση :

Ψηφοφορία :

PV 14/03/2007 - 5.1
CRE 14/03/2007 - 5.1
Αιτιολογήσεις ψήφου

Κείμενα που εγκρίθηκαν :

P6_TA(2007)0065

Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007 - Στρασβούργο Έκδοση ΕΕ

5.1. Κοινοτικές στατιστικές για τη μετανάστευση και τη διεθνή προστασία (ψηφοφορία)
Συνοπτικά πρακτικά
  

- Πριν από την ψηφοφορία:

 
  
MPphoto
 
 

  Ewa Klamt (PPE-DE), εισηγήτρια. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά από το 1999 για νομοθετικές προτάσεις σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης χωρίς να υπάρχει μια βάση αριθμητικών στοιχείων για τη λήψη απόφασης. Το πεδίο εφαρμογής της πολιτικής για τη μετανάστευση έχει διευρυνθεί σημαντικά και γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες για να μπορούμε να σχεδιάζουμε, να εφαρμόζουμε, να αξιολογούμε και να παρακολουθούμε αποτελεσματικά τα πολιτικά μέτρα. Η Επιτροπή υπό τον κ. Frattini ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρουσίασε πρόταση κανονισμού για τη στατιστική παρακολούθηση των μεταναστευτικών ρευμάτων. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί με τη μέχρι τώρα προαιρετική βάση τα κράτη μέλη δεν διαβίβαζαν ή διαβίβαζαν μόνο μερικώς στατιστικά στοιχεία.

Επιπροσθέτως, τα στοιχεία συγκεντρώνονται με διαφορετικούς τρόπους και έτσι, μέχρι τώρα, δεν ήταν συγκρίσιμα. Με τον παρόντα κανονισμό δεσμεύονται τα κράτη μέλη να διαβιβάζουν οπωσδήποτε τα απαιτούμενα αριθμητικά στοιχεία. Επίσης, επιτυγχάνεται εναρμόνιση, προκειμένου να είναι τα στοιχεία αυτά συγκρίσιμα. Η προσέγγιση απόψεων στο Συμβούλιο ήταν σχετικά δύσκολη, ενώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όλοι ήταν καταρχήν σύμφωνοι ότι ο κανονισμός είναι αναγκαίος.

Εξαιτίας της μεγάλης συμφωνίας όλων των Ομάδων κατέστη δυνατό να επιβληθεί η θέση του Κοινοβουλίου και στη διαδικασία της επιτροπολογίας. Η εξαίρετη συνεργασία με όλους τους σκιώδεις εισηγητές, τους οποίους θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά, συνεισέφερε σημαντικά στο να επιτύχουμε την ικανοποιητική ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού φακέλου. Θα ήθελα να εκφράσω και πάλι τις ευχαριστίες μου για αυτό.

 
  
MPphoto
 
 

  Geoffrey Van Orden (PPE-DE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ζητώ συγγνώμη από το Σώμα. Θέλω να επιστήσω την προσοχή των συναδέλφων στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Ζιμπάμπουε. Παρακολουθούμε με φρίκη και ανείπωτη απογοήτευση την αγριότητα με την οποία αντιμετωπίζεται στη χώρα του Mugabe μια ειρηνική συνάθροιση ατόμων. Πληροφορούμαι ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Morgan Tsvangirai, έχει απελευθερωθεί από τη φυλακή, όμως έχει υποστεί κατάγματα στο κρανίο. Η Grace Kwinjeh, εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης στις Βρυξέλες, έχασε μέρος του αυτιού της, το οποίο της έκοψαν ενόσω τελούσε υπό κράτηση.

Γνωρίζω ότι η Προεδρία του Συμβουλίου καταδίκασε τα γεγονότα· δεν μπορούμε, όμως, να αναλάβουμε πιο συγκεκριμένη δράση; Ειδικότερα, καλώ την Προεδρία να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να πείσει την κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις των χωρών της Αναπτυξιακής Κοινότητας Μεσημβρινής Αφρικής να φανούν περισσότερο συνεπείς με τις αρχές τους και να αναλάβουν δράση για τη μεταβολή προς το καλύτερο της κατάστασης στη Ζιμπάμπουε. Δεν αρκεί να οικτίρουμε φραστικά την κατάσταση.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Van Orden, σημειώνουμε τις παρατηρήσεις σας.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου