Ευρετήριο 
 Προηγούμενο 
 Επόμενο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 28 Μαρτίου 2007 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

15. Παρεμβάσεις ενός λεπτού επί σημαντικών πολιτικών ζητημάτων
PV
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ακολουθούν οι παρεμβάσεις ενός λεπτού βάσει του άρθρου 144 του Κανονισμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Zita Pleštinská (PPE-DE). (SK) Στην ιστορία όλων σχεδόν των εθνών έχουν υπάρξει περίοδοι ισχνών αγελάδων οι οποίες οφείλονταν σε φυσικά ή κοινωνικά φαινόμενα. Ωστόσο, ο λιμός που σάρωσε την Ουκρανία το 1932 και 1933 αποτελεί εξαίρεση. Εκατομμύρια ουκρανοί χωρικοί πέθαναν εξαιτίας σκόπιμων πολιτικών οι οποίες αποσκοπούσαν στην τρομοκράτηση του πληθυσμού μέσω της λιμοκτονίας. Αυτό το βάρβαρο έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε εις βάρος εκατομμυρίων αθώων Ουκρανών από το ολοκληρωτικό καθεστώς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ήταν ένα από τα ωμότερα εγκλήματα του 20ού αιώνα.

Εκτιμώ την κοινή δέσμευση όλων των ηγετών της Ουκρανίας να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την ιστορική μνήμη και να ρίξουν φως σε ένα παρελθόν το οποίο για πολλά χρόνια παρέμενε μυστικό. Στο παρελθόν, κάθε απόπειρα καταδίκης των ολοκληρωτικών πρακτικών του πατερούλη Στάλιν θα είχε επισύρει, στην καλύτερη περίπτωση, ποινή ισόβιας φυλάκισης –όπως στην περίπτωση του πατέρα μου, ο οποίος υπέμεινε επί εννέα χρόνια τη ζωή στην κόλαση του γκούλαγκ– ή ακόμη και άμεσο θάνατο.

Κυρίες και κύριοι, οι φοβερές εικόνες που εκτίθενται αυτές τις ημέρες στην έκθεση για τον λιμό την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η οποία μάλιστα εγκαινιάστηκε παρουσία του Βίκτορα Γιανούκοβιτς, πρέπει να μας ενθαρρύνουν να καταδικάσουμε κατηγορηματικά τα φοβερά εγκλήματα του Σταλινισμού στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Μέσω της αναγνώρισης του λιμού ως γενοκτονίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τον ουκρανικό λαό, και μάλιστα στο πλαίσιο γραπτής δήλωσης, της δήλωσης 4/2007, την οποία ευελπιστώ ότι θα υπογράψουν οι περισσότεροι βουλευτές του ΕΚ πριν από τη 15η Απριλίου.

 
  
MPphoto
 
 

  Martin Schulz (PSE). – (DE) Κυρία Πρόεδρε, είχα και εγώ την εντύπωση ότι ο κ. Evans και η κ. Gil με δυσκολία συγκρατούν τον ενθουσιασμό τους για τους προέδρους των Ομάδων τους.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας και την προσοχή των βουλευτών του Σώματος σε ένα κύμα δυσάρεστων γεγονότων που μας ανησυχούν πολύ. Εδώ και μερικούς μήνες βλέπουμε να αυξάνεται ο αριθμός των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, υπάρχει μια εξέλιξη στη Βουλγαρία που είναι μόνο ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μιας σειράς εξελίξεων που μας προξενούν ανησυχία. Στη Βουλγαρία, δημοσιογράφοι που εξέφρασαν επικριτικές απόψεις για ένα ακροδεξιό κόμμα που εκπροσωπείται και εδώ στο Σώμα, δέχτηκαν σωματικές, ψυχολογικές και υλικές απειλές από εκπροσώπους του εν λόγω κόμματος. Όπως είπα, το κόμμα αυτό εκπροσωπείται και εδώ στο Σώμα και καλά θα κάναμε –βασικά καλούμαστε να το κάνουμε– να επιστήσουμε την προσοχή στο γεγονός ότι εντεινόμενη επιθετικότητα απέναντι σε δημοσιογράφους που οι απόψεις τους δεν είναι αρεστές σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις δεν συναντάμε μόνο έξω, αλλά και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να σας ζητήσω να επαγρυπνείτε και να εγγυηθείτε ότι οι δημοσιογράφοι θα χαίρουν προστασίας, θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και την ακεραιότητά τους!

 
  
MPphoto
 
 

  Μάριος Ματσάκης (ALDE).(EN) Κυρία Πρόεδρε, εχθές εορτάστηκε η επέτειος των 200 ετών από την κατάργηση του θεσμού της δουλείας. Αυτή η απάνθρωπη πρακτική ήταν συνδεδεμένη με την παγκόσμια αποικιοκρατική πολιτική την οποία άσκησαν ευρωπαϊκές κυρίως χώρες· ενώ, όμως, η δουλεία τερματίστηκε, η αποικιοκρατία παραμένει. Δύο κράτη μέλη της ΕΕ, η Βρετανία και η Γαλλία, εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να διαθέτουν αποικίες. Η Βρετανία διαθέτει 14 αποικίες και η Γαλλία πολύ περισσότερες. Οι αποικίες της Βρετανίας, με την εξαίρεση της Βρετανικής Ανταρκτικής, εκτείνονται σε συνολική έκταση 50 000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και κατοικούνται από 250 000 άτομα. Οι γαλλικές αποικίες ανέρχονται συνολικά σε 123 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και κατοικούνται από 2,5 εκατ. άτομα. Ενώ τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών αυτών των αποικιών υφίστανται σοβαρότατες παραβιάσεις, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εθελοτυφλούν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε καμία από τις ετήσιες εκθέσεις που έχει εγκρίνει το Κοινοβούλιο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην αποικιοκρατία, ενώ κάθε απόπειρα επιμέρους βουλευτών του ΕΚ να συμπεριληφθεί το θέμα σε αυτές αντιμετωπίζεται με πλήρη απόρριψη. Αυτό είναι εξαιρετικά παράδοξο, ή μάλλον υποκριτικό. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από τις περιπτώσεις οι οποίες αφορούν τα ίδια τα κράτη μέλη μας. Αυτό είναι το νόημα της ΕΕ; Αίσχος!

 
  
MPphoto
 
 

  Hanna Foltyn-Kubicka (UEN). (PL) Κυρία Πρόεδρε, είναι δύσκολο να μετρήσουμε στα δάχτυλα του ενός χεριού τον αριθμό των περιπτώσεων στις οποίες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άλλα κοινοτικά όργανα ή το Συμβούλιο της Ευρώπης κάλεσαν τη Λευκορωσία να απόσχει από πρακτικές οι οποίες καταστρατηγούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Το γεγονός ότι το καθεστώς Λουκασένκο αντιδρά σε όλες τις εκκλήσεις της Ευρώπης κατέστη εμφανές την περασμένη Κυριακή, όταν μια ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό της ελευθερίας υπενθύμισε στους Λευκορώσους ότι ζουν υπό καθεστώς δουλείας. Τα δακρυγόνα, τα ρόπαλα των αστυνομικών και οι εκτοξευτήρες ύδατος είναι η απάντηση των τυράννων στην επιθυμία του λαού για ψωμί και ελευθερία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν άνθρωπο να εμπαίζει ολόκληρη την Ευρώπη και να ηγείται του αυταρχικού του καθεστώτος κάτω από τη μύτη μας, χωρίς καμία συνέπεια.

Ως εκπρόσωποι μιας ενωμένης Ευρώπης, πρέπει να συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη δημιουργία μιας ελεύθερης Λευκορωσίας. Πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε αν επαρκούν τα μέσα που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής, αν θα ήταν χρήσιμο να υποστηρίζουμε πιο αποφασιστικά τα αιτήματα που έχουμε απευθύνει προς τις αρχές της χώρας και αν πρέπει να προσφέρουμε πιο αποτελεσματική και ανοικτή στήριξη στη δημοκρατική αντιπολίτευση της χώρας.

 
  
MPphoto
 
 

  Věra Flasarová (GUE/NGL)(CS) Μια σημαντική συνιστώσα της κοινοτικής στρατηγικής είναι οι ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες. Το κοινό δεν ενημερώνεται τακτικά σε όλα τα κράτη μέλη σχετικά με τη σπουδαιότητα της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

Η σχεδιαζόμενη εταιρική σχέση η οποία δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος EQUAL έχει αναλάβει την πρωτοβουλία σχετικά με την Ημέρα Ισότητας των Φύλων, η οποία εορτάζεται ήδη σε ορισμένα κράτη μέλη στις 19 Ιουλίου. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η εδραίωση του σεβασμού της ισότητας των φύλων, η παρουσίαση μιας θετικής εικόνας της εταιρικής σχέσης μεταξύ ανδρών και γυναικών και η περαιτέρω ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σπουδαιότητα του θέματος.

Η Ημέρα Ισότητας των Φύλων απευθύνεται και στους άνδρες, διότι και οι ίδιοι οι άνδρες μπορούν να υφίστανται διακρίσεις και να προσβάλλονται. Αυτή η διεθνής ημέρα τιμά τις μακροχρόνιες προσπάθειες τις οποίες έχουν καταβάλει οι αγωνιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και ενισχύει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική θέση των γυναικών. Προάγει επίσης τις ίσες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα.

Η 19η Ιουλίου είναι κοντινή, ημερολογιακά, με την Ημέρα του Πατέρα, προσφέροντας έτσι μια ευκαιρία να υπογραμμίσουμε τα κοινά μας συμφέροντα όσον αφορά τον ρόλο των πατεράδων για τη φροντίδα των παιδιών και της οικογένειας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι το τρέχον έτος, το οποίο έχει οριστεί ως Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους, αποτελεί ευτυχή συγκυρία για τη θέσπιση της Ημέρας Ισότητας των Φύλων στην ΕΕ.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. MOSCOVICI
Αντιπροέδρου

 
  
MPphoto
 
 

  Jim Allister (NI).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ενόψει των σχολίων του Προέδρου νωρίτερα σχετικά με τις εξελίξεις στο Μπέλφαστ, θέλω να επισημάνω ότι, από την απόσταση στην οποία βρισκόμαστε, η ευφορία για τις πολιτικές εξελίξεις στο Μπέλφαστ είναι κατανοητή.

Ωστόσο, οφείλω να δηλώσω στο Σώμα ότι, εγώ και πολλοί άλλοι στη Βόρεια Ιρλανδία, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να μας χαροποιεί όσον αφορά την πρόωρη συμμετοχή στην κυβέρνηση ανθρώπων οι οποίοι ενέκριναν προσωπικά, άσκησαν και υποστήριξαν ανεπιφύλακτα μια εκστρατεία ωμής τρομοκρατίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων αθώων συμπολιτών μου. Λέω «πρόωρη» διότι ακόμη και τώρα το Sinn Féin εξακολουθεί να είναι επιλεκτικό όσον αφορά την υποστήριξη της αστυνομίας, δεδομένου ότι προβεβλημένα μέλη του καταδικάζουν νόμιμες συλλήψεις από την αστυνομία ατόμων τα οποία κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα, ενώ αρνούνται να συνεργαστούν πλήρως με την αστυνομία για την προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης των ανθρώπων που ευθύνονται για εγκληματικές ενέργειες όπως η βομβιστική επίθεση στο Omagh, στην οποία σκοτώθηκαν 29 αθώοι περαστικοί.

Σε ποια άλλη χώρα του κόσμου θα περιμένατε να δείτε στην κυβέρνηση υπουργούς οι οποίοι συνδέονται άμεσα με ένα παράνομο στρατιωτικό συμβούλιο του οποίου ενδέχεται να είναι ακόμη μέλη και το οποίο ελέγχει τον παράνομο ιδιωτικό τους στρατό; Και όμως, αυτό ακριβώς θα επικροτήσουν πολλοί βουλευτές σε αυτό το Σώμα όσον αφορά τη Βόρεια Ιρλανδία.

Κανένα καλό δεν μπορεί να προέλθει από το κακό.

 
  
MPphoto
 
 

  Атанас Папаризов (PSE). – Г-н Председател, българските граждани и редица правозащитни и професионални организации, с масови публични изяви и демонстрации, отбелязаха седемте години от задържането на петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт от либийския съд. Резолюцията на Европейския парламент от 18 януари и заключенията на Съвета по общи въпроси от 22 януари и 22 февруари са израз на загрижеността на европейските институции и на страните-членки за положението на българските медици. Солидарността на страните-членки и постоянната загриженост на европейските институции са основа въпросът на българските медицински сестри да се реши. Единната европейска позиция, която, надяваме се, Европейският съюз и страните-членки ще изработят до края на този месец, може да стане основа за разговори с либийската страна за приключване на случая.

Уважаеми г-н Председател, уверен съм, че Европейският парламент, Съветът на министрите и Европейската комисия ще продължат съгласувано да действат в полза на решаването на въпроса на българските медицински сестри в Либия.

 
  
MPphoto
 
 

  Czesław Adam Siekierski (PPE-DE). (PL) Κύριε Πρόεδρε, στη δήλωση του Βερολίνου εκφράζονται αξίες τις οποίες συμμερίζονται όλοι οι Ευρωπαίοι, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δημοκρατία. Είναι, αναμφίβολα, μια αξιέπαινη δήλωση, η οποία περιγράφει με λιτό τρόπο τις κοινές αξίες των κρατών μελών και των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογραμμίζει επίσης τις αρχές της ισότητας και της αλληλεγγύης στις οποίες στηρίζεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και αξίες τις οποίες πάντα θεωρούσε σημαντικές η Ευρωπαϊκή Ένωση: την ποικιλομορφία και την εθνική κυριαρχία.

Για τους πολίτες της Ευρώπης, η εν λόγω δήλωση καταδεικνύει ότι η Ένωση είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και του ανταγωνισμού.

Ωστόσο, στο έγγραφο δεν αναφέρεται τίποτε επί της ουσίας για το μέλλον της διεύρυνσης της Ευρώπης, ή κάτι πιο συγκεκριμένο όσον αφορά μια μελλοντική κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας.

Κατά τη γνώμη μου, η δήλωση προσφέρει ένα θετικό σημείο εκκίνησης για τις μελλοντικές προσπάθειες στο νέο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί, ωστόσο, περισσότερο μια τυπική δήλωση, παρά μια εναρκτήρια τελετή η οποία να εμπνέει. Αν θέλουμε η δήλωση του Βερολίνου να αποτελέσει μια νέα αρχή, απαιτείται καλοπιστία και πολιτική βούληση εκ μέρους των κρατών μελών. Το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια μας. Αυτό δεν πρέπει ποτέ να το λησμονούμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Marco Cappato (ALDE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, ο Πρόεδρος αυτού του Κοινοβουλίου συνήθως αντιδρά όταν οι ηγέτες δικτατορικών καθεστώτων (Κίνα, Κούβα και άλλα) επιτίθενται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του.

Λοιπόν, ο εκπρόσωπος ενός απολυταρχικού κράτους, του κράτους της Πόλης του Βατικανού, εξέφρασε διά του καρδιναλίου Angelo Scola τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι «σε τομείς όπως ο γάμος, η οικογένεια και η ζωή» –παραθέτω τα λόγια του καρδιναλίου Scola– «δεν είναι αρμόζον το σημερινό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προβαίνει σε συνεχείς δηλώσεις, ασκώντας στην πραγματικότητα πίεση και επιβάλλοντας όρους στις μεμονωμένες χώρες».

Ο καρδινάλιος Scola έχει προβεί σε παρόμοιες δηλώσεις ενώπιον του Προέδρου του Κοινοβουλίου μας και θεωρώ, επομένως, ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και το ίδιο το Κοινοβούλιο όφειλαν να αντιδράσουν, όπως κάνουν συνήθως όταν η ανεξαρτησία και οι αποφάσεις αυτού του Σώματος προσβάλλονται.

 
  
MPphoto
 
 

  Mario Borghezio (UEN). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η Giornale di Milano –μια ιταλική εφημερίδα– και ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ουκρανία, γνωστοποίησαν ένα γεγονός που είχε μεγάλη επίδραση σε όλους όσοι διατηρούν ακόμη αναμνήσεις, ακόμη και ανοιχτές οικογενειακές πληγές όσον αφορά την τύχη των πεσόντων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για τα λείψανα περισσότερων από 200 ιταλών στρατιωτών που είχαν την ατυχία να ταφούν σε έδαφος που ανήκει σε μια μικρή ουκρανική πόλη, όπου κάποτε έγινε ήδη προσπάθεια να ανεγερθεί ένα τεράστιο δεκαόροφο κτίριο. Σήμερα, η προσπάθεια αυτή επιχειρείται εκ νέου, με σκοπό να ανεγερθεί στην περιοχή ένα σουπερμάρκετ.

Πιστεύω ότι, λόγω των αξιών στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να καταδικάσουμε ξεκάθαρα το γεγονός και να υιοθετήσουμε μια σθεναρή θέση. Για αυτόν τον λόγο, προτρέπω τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου να μιλήσει στις ουκρανικές αρχές, ώστε να αποτραπεί αυτό το επονείδιστο εγχείρημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Bairbre de Brún (GUE/NGL). – A Uachtaráin, ó thaobh an méid a dúirt Uachtarán na Parlaiminte inniu faoi imeachtaí na seachtaine seo i mBéal Feirste, ba mhaith liom fosta fáilte a chur roimh ráiteas na seachtaine seo ó Ian Paisley agus ó Gerry Adams.

Léiríonn an comhaontú idir Sinn Féin agus agus an DUP – agus an gealltanas soiléir sin ó Ian Paisley faoi athbhunú na n-institiúidí polaitiúla ar an ochtú lá de mhí na Bealtaine – tús ré nua polaitiúla in Éirinn. Bhí sé d’onóir domsa freastal ar an chruinniú stairiúil idir Sinn Féin agus an DUP dhá lá ó shin. Taispeánann na cainteanna agus taispeánann an comhaontú idir ár ndá pháirtí cad is féidir a bhaint amach anois.

Ba mhaith le Sinn Féin caidreamh nua a thógáil inar féidir le gach duine a bheith páirteach i dtodhchaí rathúil, shíochánta agus chóir. Caithfear dul i ngleic ar ndóigh le cuid mhór dúshlán agus cuid mhór deacrachtaí go fóill, ach níor chóir do dhuine ar bith meas faoi luach a thabhairt ar chuntasacht fhorbairtí na seachtaine seo, agus na féidearthachtaí a chruthaíonn siad don dul chun cinn polaitíochta in Éirinn.

 
  
MPphoto
 
 

  Мартин Димитров (PPE-DE). – Уважаеми г-н Председател, уважаеми колеги, оставам с впечатлението, че европейският комисар Ласло Ковач е решил да увеличи всички възможни минимални акцизи, започна с алкохола, продължи с дизела.

На 13 март Европейската комисия прие предложение за промяна на Директива 96, като предвижда увеличаване на минималните нива на акциза върху дизел от 302 евро на 380 евро за хиляда литра. Според Комисията, с увеличението на акциза се опазва околната среда. В анализа си Комисията пропуска да отбележи, че страни като България и Румъния още не са достигнали сегашните минимални нива на акцизите, а се предлага ново увеличение. Ако се приеме това предложение, България ще трябва да увеличи акциза върху дизела с 40%. Това би довело до покачване на цените на основни потребителски стоки абсолютно несъизмеримо с ръста на доходите в България. Едно такова нарастване на цените ще доведе до евроскептицизъм, особено в източната част на Европейския съюз и до проблеми с приемането на еврото. Европейският парламент трябва категорично да се противопостави на едно такова необосновано предложение.

 
  
MPphoto
 
 

  John Attard-Montalto (PSE). (MT) Οι μελέτες εκ των υστέρων αξιολόγησης οι οποίες διενεργήθηκαν σχετικά με την κατασκευή της μονάδας στη Marsascala θεωρούνται γελοίες από όλους, ακόμη και από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Μάλτας. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, δεν ελήφθησαν καν υπόψη μια σειρά άρθρων σχετικά με τους όρους αναφοράς, ενώ καταστρατηγήθηκαν αρκετές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μελέτη που διενεργήθηκε σχετικά με την απαιτούμενη τεχνολογία παραμένει μυστική, ενώ η συγκριτική ανάλυση των εναλλακτικών τοποθεσιών θεωρείται ότι δεν είναι σοβαρή, καθώς και ότι είναι νοθευμένη ή ακόμη και εσφαλμένη.

Η κοινωνικοοικονομική μελέτη που αφορούσε τους κατοίκους της περιοχής δεν πραγματοποιήθηκε επιμελώς και σύμφωνα με τους όρους αναφοράς, ενώ η μελέτη αξιολόγησης των επιπτώσεων στην υγιεινή του περιβάλλοντος αγνοήθηκε παντελώς. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι ο εν λόγω σταθμός πρόκειται να ανεγερθεί σε κατοικημένη περιοχή, καθώς απέχει μόλις 250 μέτρα από κατοικημένες περιοχές.

 
  
MPphoto
 
 

  Danutė Budreikaitė (ALDE). (LT) Το έργο Via Baltica έχει τεράστια σημασία για την ενοποίηση των δικτύων μεταφορών των χωρών της Βαλτικής, καθώς και της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απευθυνθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων κατά της κατασκευής από την Πολωνία της παρακαμπτηρίου Augustavas στη Via Baltica, η οποία είχε ξεκινήσει πριν από την προσχώρηση της Πολωνίας στην ΕΕ. Η προσφυγή στηρίζεται σε ισχυρισμούς ότι παραβιάζονται τα πρότυπα περιβαλλοντικής προστασίας της κοιλάδας Rospuda, μέσω της οποίας θα διέλθει η σχεδιαζόμενη κοιλαδογέφυρα. Προβλέπεται ότι έως και το 4% των πόρων του έργου θα δαπανηθεί για έργα αντιστάθμισης της ζημιάς στο περιβάλλον, για διαβάσεις ζώων και για αναδασώσεις. Η Επιτροπή δεν έχει προτείνει καμία εναλλακτική διαδρομή και δεν έχει καν διατυπώσει κάποια σαφή πρόταση αντιστάθμισης. Επιπλέον, δεν τέθηκε αντίστοιχο θέμα προστασίας του περιβάλλοντος στην περίπτωση του Βορείου Αγωγού Φυσικού Αερίου, ο οποίος προβλέπεται ότι θα διέλθει από περιοχές που προστατεύονται από το πρόγραμμα Natura 2000 και ο οποίος ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες οικολογικές συνέπειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ανησυχεί επίσης για τους κατοίκους της πόλης Augustavas και για τη ρύπανση που υπομένουν. Θα σταματήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά έναντι των «μεγάλων» της Ευρώπης και του στρατηγικού τους εταίρου, της Ρωσίας;

 
  
MPphoto
 
 

  Milan Gaľa (PPE-DE). (SK) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει διαδικασία επί παραβάσει της συνθήκης κατά της Σλοβακίας, με το σκεπτικό ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες σκαφών που φέρουν σημαία Σλοβακίας χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες βουλγαρικών και τουρκικών εταιρειών ταξινόμησης. Η Επιτροπή δεν έχει συμπεριλάβει ακόμη τις εν λόγω εταιρείες στον κατάλογο των αναγνωρισμένων εταιρειών ταξινόμησης. Το πρόβλημα αφορά είκοσι σκάφη ανοικτής θαλάσσης τα οποία φέρουν σημαία Σλοβακίας. Οι ιδιοκτήτες των εν λόγω σκαφών είναι ξένες εταιρείες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες σε διάφορες χώρες.

Στο τέλος, όμως, η Σλοβακία θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο ύψους 480 εκατ. σλοβακικών κορόνων. Οι συμβάσεις με τις εν λόγω εταιρείες συνήφθησαν πριν από την ένταξη στην ΕΕ και ήταν μακροχρόνιας διάρκειας. Τον περασμένο Νοέμβριο, τέθηκε σε ισχύ μια νέα οδηγία, η οποία δεσμεύει τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν μόνο τις εταιρείες οι οποίες έχουν γίνει δεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σλοβακία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναγνωρίσει το βουλγαρικό μητρώο ταξινόμησης. Θεωρώ ότι η Σλοβακία θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διευθετηθεί η κατάσταση το ταχύτερο δυνατόν. Καλώ, λοιπόν, την Επιτροπή να μην ενεργεί τόσο βεβιασμένα.

 
  
MPphoto
 
 

  Lidia Joanna Geringer de Oedenberg (PSE). (PL) Τις τελευταίες εβδομάδες, γράφτηκαν πολλά στον ευρωπαϊκό Τύπο σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ της πολωνικής αστυνομίας και οικολογικών ομάδων οι οποίες υπερασπίζονταν τη μοναδική κοιλάδα Rospuda (Dolina Rospudy), η οποία είναι μια μοναδική περιοχή η οποία προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura  2000.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει το θέμα του σχεδιαζόμενου οδικού άξονα που θα διασχίζει την κοιλάδα Rospuda στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Παρότι εκτιμώ τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει ο Επίτροπος για το περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας, οφείλω να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου διότι δεν κατέστη δυνατή η άρση του αδιεξόδου και η επίτευξη συμφωνίας με την πολωνική κυβέρνηση, αντί της άσκοπης αντιπαράθεσης με την πολωνική κοινωνία. Τυχόν παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας μπορεί να σημάνει στην πράξη ότι η Πολωνία, δηλαδή οι πολωνοί φορολογούμενοι, θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους εκατομμυρίων ευρώ, ενώ συγχρόνως θα παρατείνεται η αναστολή των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα. Το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία για μια πρόταση εναλλακτικής διαδρομής δεν συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής.

Φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά οι απλοί πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος της ξεροκεφαλιάς των αρχών και της άγνοιάς τους όσον αφορά τη νομοθεσία.

 
  
MPphoto
 
 

  Brian Crowley (UEN).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ενόψει της δήλωσης του Βερολίνου το περασμένο Σαββατοκύριακο και του οδικό χάρτη σύμφωνα με τον οποίο το 2009 ορίζεται ως έτος αναζωογόνησης ή ανανέωσης της Συνθήκης σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές εκλογές, θέλω να προτείνω να ορίσουμε το 2009 ως έτος του παιδιού, με σκοπό όχι μόνο την προστασία των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας και τη θέσπιση κοινών προτύπων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τον τρόπο προστασίας των παιδιών μας, αλλά και ως ψήφο εμπιστοσύνης στις μελλοντικές γενιές για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συνεχίσουν το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από 50 χρόνια οικοδόμησης και ανάπτυξης. Καταθέτω, λοιπόν, δημοσίως αυτήν την πρόταση και καλώ τους συναδέλφους μου να την στηρίξουν με όλες τις δυνάμεις τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Laima Liucija Andrikienė (PPE-DE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στη συμφωνία σχετικά με τα νέα μέσα εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ, και ειδικότερα στο ευρωπαϊκό μέσο γειτονίας και εταιρικής σχέσης, το οποίο παρέχει στο Κοινοβούλιο ενισχυμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες όσον αφορά την υλοποίηση των προγραμμάτων κοινοτικής βοήθειας.

Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε αυτήν την υλοποίηση των μέσων εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ, παρότι η Επιτροπή δεν είναι έτοιμη για ανοικτή και έγκαιρη συνεργασία με το Κοινοβούλιο.

Το Κοινοβούλιο μετέχει μόνο στη διαδικασία κατάρτισης εγγράφων –ήτοι εγγράφων στρατηγικής, σχεδίων δράσης και εθνικών ενδεικτικών προγραμμάτων– λίγο πριν από την έγκρισή τους, όταν δεν υπάρχει καμία σχεδόν δυνατότητα αλλαγής ή έκφρασης γνώμης σχετικά με το θέμα. Συνεπώς, το Κοινοβούλιο παραμένει απλώς παθητικός παρατηρητής στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού μέσου γειτονίας και εταιρικής σχέσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι πρέπει να καλέσουμε την Επιτροπή να επικοινωνεί με το Κοινοβούλιο και να επιδιώκει την πλήρη και έγκαιρη συμμετοχή του στην κατάρτιση, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας, και ειδικότερα του ευρωπαϊκού μέσου γειτονίας και εταιρικής σχέσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Jörg Leichtfried (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που μου δόθηκε ο λόγος έστω και με την τρίτη προσπάθεια, ασφαλώς όμως καταλαβαίνω ότι, όταν ακόμα και πρόεδροι Ομάδων εκμεταλλεύονται αυτήν την ευκαιρία για να μιλήσουν, οι δυνατότητες είναι λιγότερες για έναν απλό βουλευτή όπως εγώ.

Θα ήθελα να επικρίνω δριμύτατα την πρόθεση της πολωνικής κυβέρνησης να εκδιώξει αρρώστους ανθρώπους από τη χώρα – ακόμα και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι αυτό συνιστά σοβαρή προσβολή των θεμελιωδών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ελευθερία εγκατάστασης και η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να σταματήσει αυτή η διαρκής πρόκληση εκ μέρους των δύο αδελφών που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης.

Επίσης, θα ήθελα να μάθω γιατί η Επιτροπή αναλαμβάνει αμέσως δράση σε τόσο πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα για το ζήτημα των γερμανών φοιτητών στην Αυστρία, ενώ δεν κάνει απολύτως τίποτα για μεγάλα προβλήματα όπως αυτό. Νομίζω ότι αυτό αποτελεί σκάνδαλο.

 
  
MPphoto
 
 

  Avril Doyle (PPE-DE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, ο Joseph Conrad είχε πει κάποτε ότι αυτό που όλοι οι άνθρωποι αναζητούν πραγματικά είναι μια μορφή ειρήνης, ή ίσως κάποια διευθέτηση μόνο που να την εξασφαλίζει πρακτικά. Καθώς εορτάζουμε την 50ή επέτειο από την έναρξη αυτού του μοναδικού ευρωπαϊκού εγχειρήματος, το οποίο έχει εξασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ήπειρό μας, η εβδομάδα που διανύουμε υπήρξε επίσης μοναδική στην ιστορία, αξιοσημείωτη και εξαιρετικά θετική για την ειρήνη και την πρόοδο στη νήσο της Ιρλανδίας. Επιτέλους, δεν έχουμε απλώς μια μορφή ειρήνης, αλλά και μια πρακτική διευθέτηση η οποία μπορεί να εξασφαλίσει ένα ειρηνικό μέλλον στους πολίτες της Ιρλανδίας, τόσο της βόρειας όσο και της νότιας.

Θέλω να χαιρετίσω θερμά την αποκεντρωμένη διακυβέρνηση και την αποκατάστασή της στη Βόρεια Ιρλανδία. Η απόφαση, αυτήν την εβδομάδα, των μεγαλύτερων πολιτικών σχηματισμών, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) και του Sinn Féin, να προσέλθουν σε απευθείας συνομιλίες και να συμφωνήσουν να μοιραστούν την εξουσία εντός έξι εβδομάδων αποτελεί εξαιρετικά ελπιδοφόρα εξέλιξη και, επιτέλους, την αρχή του τέλους της παρατεταμένης ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από μια περίοδο βίας η οποία διήρκεσε επί 40 χρόνια.

Έχει σημασία να αναγνωρίσουμε εδώ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα εξαιρετικά γεγονότα στο Stormont αυτήν την εβδομάδα. Θέλω επίσης να αναγνωρίσω ιδίως τον ρόλο του Ενωτικού Κόμματος του Ώλστερ και του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP), του David Trimble και του John Hume, των πρώην ηγετών, των σημερινών τους ηγετών...

(Ο Πρόεδρος διακόπτει την ομιλήτρια)

 
  
MPphoto
 
 

  Neena Gill (PSE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στα πρόσφατα γεγονότα στο Πακιστάν σχετικά με την παύση του Mohammed Chaudhry, αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η οποία προκάλεσε εκτεταμένες ταραχές στην εν λόγω χώρα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ως πρόεδρος της αντιπροσωπείας στην Ένωση για την Περιφερειακή Συνεργασία της Νότιας Ασίας (SAARC), έθιξα το θέμα της σημασίας της ελευθερίας της δικαστικής εξουσίας και των μέσων ενημέρωσης στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πακιστάν. Είναι, συνεπώς, απογοητευτικές οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σχετικά με την έλλειψη ανεξαρτησίας στους δύο αυτούς τομείς. Ωστόσο, είμαι ευγνώμων στον πρέσβη του Πακιστάν στην ΕΕ, ο οποίος μου διαβίβασε τις δηλώσεις της κυβέρνησής του σχετικά με την προσήλωσή της στην ελευθερία του Τύπου, ενώ χαιρετίζω ιδιαιτέρως τις διαβεβαιώσεις της όσον αφορά τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας.

Εντούτοις, απευθύνω θερμή έκκληση στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, χάριν της διαφάνειας, να απευθύνει γραπτό αίτημα ζητώντας αντίγραφο της σύστασης που απευθύνθηκε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, καθώς και πλήρεις εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους στους οποίους στηρίχθηκε η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για την παύση του δικαστή Chaudhry.

Τέλος, παρακαλώ τον κ. Πρόεδρο να απευθύνει επίσης έντονη έκκληση στην κυβέρνηση του Πακιστάν, όσο δικαιολογημένη και αν είναι η παύση του εν λόγω αρχιδικαστή, να πραγματοποιήσει δημόσια ακρόαση, έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να μπορέσει να κρίνει το κατά πόσον είναι δίκαιη η δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

 
  
MPphoto
 
 

  Robert Evans (PSE).(EN) Κύριε Πρόεδρε, μένοντας στην ίδια περιοχή του κόσμου, θέλω να επιστήσω την προσοχή του Σώματος στην επιδείνωση της κατάστασης που επικρατεί στη Σρι Λάνκα, όπου η εκεχειρία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Θεωρώ ότι πρόκειται για τραγωδία. Περισσότεροι από 200 000 άνθρωποι έχουν πλέον εκτοπιστεί λόγω της επανέναρξης των συγκρούσεων. Περισσότεροι από 3 000 άμαχοι, και βεβαίως αρκετοί στρατιώτες από όλες τις πλευρές, έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ένα μέτρο που θα μπορούσε να λάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν να ζητήσει την παρακολούθηση από ανεξάρτητους παρατηρητές τυχόν παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των πολλών παραβιάσεων που διαπράττουν οι δυνάμεις ασφαλείας της Σρι Λάνκα, οι Τίγρεις για την Απελευθέρωση του Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) και άλλες ένοπλες ομάδες οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες στο νησί. Φρονώ ότι αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να αναλάβει δράση για την υποστήριξη του λαού αυτού του υπέροχου νησιού, επιτυγχάνοντας την ειρηνική διευθέτηση και τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης το ταχύτερο δυνατόν.

Σας ευχαριστώ πολύ. Σαράντα επτά δευτερόλεπτα!

(Γέλια)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Τα δευτερόλεπτα που εξοικονομήσατε είναι αυτά που δώσατε στην κ. Gill.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlo Fatuzzo (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, καθώς έφευγα με το αεροπλάνο από το Bergamo για τις Βρυξέλλες, συνάντησα μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από 27 χήρες, μία για κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες διαμαρτύρονταν για το ότι οι συντάξεις επιζώντος που χορηγούνται στις χήρες των συνταξιούχων και των εργαζομένων είναι μόνο η μισή από τη σύνταξη που εισέπραττε ο σύζυγός τους.

Οι χήρες μου ζήτησαν να θέσω το ζήτημα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –όπως κάνω τώρα– και ήταν βέβαιες ότι το αίτημά τους θα εισακουστεί και από τις 27 κυβερνήσεις που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χήρες ελπίζουν ότι θα καθιερωθεί επιτέλους μια ευρωπαϊκή σύνταξη που θα παρέχει ίσα και καλύτερα δικαιώματα σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, και αυτό είναι κάτι που ζητώ και εγώ με τη σειρά μου.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Λυπάμαι, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Θέλω να σας πληροφορήσω, ωστόσο, ότι στη συνεδρίαση του Απριλίου στο Στρασβούργο θα δοθεί προτεραιότητα σε εκείνους που ζήτησαν να λάβουν τον λόγο σήμερα, αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα χρειαστεί να εγγραφούν εκ νέου, για τον τύπο. Η προεδρία της συνεδρίασης εκείνης θα ενημερωθεί σχετικά, και οι εν λόγω βουλευτές θα τεθούν στην κορυφή του καταλόγου των ομιλητών.

 
  
MPphoto
 
 

  Димитър Стоянов (ITS). – В съвременното демократично общество медиите и тяхната свобода са нещо много важно. Тяхното влияние над обществото е толкова голямо, че ние често се обръщаме към тях като към четвърта власт.

Вземам думата по отношение на изказването на г-н Шулц, което ме засегна лично, относно свободата на медиите. Защото ние знаем, че в съвременната демокрация основната характеристика на всяка власт е, че тя бива контролирана по някакъв начин, за да не се позволяват злоупотреби с нея. И за да ви опиша по-добре какъв е случаят специално, който г-н Шулц имаше предвид в България...

(г-н Стоянов и прекъснат от председателя)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Κύριε Stoyanov, πρέπει να σας διακόψω εδώ. Θα ήθελα να μάθω βάσει ποίου άρθρου του Κανονισμού μας επιθυμείτε να λάβετε τον λόγο και επί ποίου θέματος, διότι αυτήν τη στιγμή η ομιλία σας είναι κατά κάποιον τρόπο γενικού περιεχομένου.

 
  
MPphoto
 
 

  Димитър Стоянов (ITS). – Относно чл. 145 от Правилника.

(Г-н Стоянов е прекъснат от председателя)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Θα σας υπενθυμίσω ότι το άρθρο 145 του Κανονισμού μας ορίζει, όσον αφορά έναν αγορητή που λαμβάνει τον λόγο για προσωπικό ζήτημα, ότι «δεν ομιλεί επί του αντικειμένου της συζήτησης, αλλά οφείλει να περιορισθεί στο να αντικρούσει είτε λεχθέντα κατά τη συζήτηση που τον αφορούν προσωπικά, είτε απόψεις που του αποδόθηκαν ή στο να διευκρινίσει προηγούμενες δηλώσεις του.» Ως εκ τούτου, σας παρακαλώ, αποφύγετε να μιλήσετε για γενικά θέματα και ελάτε στο σημείο που σας αφορά, διότι λάβατε τον λόγο επί προσωπικού ζητήματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Димитър Стоянов (ITS). – Не съм съгласен г-н Председател, защото моят отговор изисква изясняване на обстоятелствата, за да мога да отхвърля твърденията...

(Г-н Стоянов е прекъснат от председателя)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε· αυτός είναι ο Κανονισμός.

 
  
MPphoto
 
 

  Димитър Стоянов (ITS). – Значи това е диктатура, г-н Председател.

(Г-н Стоянов е прекъснат от председателя)

Няма свобода на словото в този парламент.

Няма свобода на словото в този парламент.

(Г-н Стоянов е прекъснат от председателя)

Това е свободата на словото в този парламент. Отнема се думата, без да се даде възможност...

(Председателят отнема думата на г-н Стоянов)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. – Δεν είναι δικτατορία· αντιθέτως, είναι δημοκρατία. Έχουμε Κανονισμό και πρέπει να τον τηρούμε. Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να κάνει γενικές παρατηρήσεις για θέμα της επιλογής του.

Κύριε Stoyanov, κατάλαβα ότι θέλατε να λάβετε τον λόγο επί προσωπικού ζητήματος. Αυτό δεν ισχύει και δεν μπορώ να σας επιτρέψω να συνεχίσετε.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου