Ευρετήριο 
Πληρη πρακτικα των συζητησεων
Πέμπτη 29 Μαρτίου 2007 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ
1. Έναρξη της συνεδρίασης
 2. Σύνθεση των πολιτικών ομάδων: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 3. Κατάθεση εγγράφων: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 4. Διαβίβαση από το Συμβούλιο κειμένων συμφωνιών: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 5. Προοπτικές της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2007, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (συζήτηση)
 6. Έγκριση των συνοπτικών πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 7. Έλεγχος της εντολής των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
 8. Ώρα των ψηφοφοριών
  8.1. Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (ψηφοφορία)
  8.2. Κοινοτική συμμετοχή στην αύξηση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ψηφοφορία)
  8.3. Αίτηση υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Giuseppe Gargani (ψηφοφορία)
  8.4. Αναθεώρηση των οδηγιών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ψηφοφορία)
  8.5. Στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων (ψηφοφορία)
  8.6. Τήρηση των υποχρεώσεων των κρατών σημαίας (ψηφοφορία)
  8.7. Αστική ευθύνη και χρηματοοικονομικές εγγυήσεις των πλοιοκτητών (ψηφοφορία)
  8.8. Βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων (ψηφοφορία)
  8.9. Ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων (ψηφοφορία)
  8.10. Το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και ο ρόλος της ΕΕ (ψηφοφορία)
  8.11. Το μέλλον των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφοφορία)
  8.12. Κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού 2008 - Τμήματα Ι, II, IV, V, VI, VII, VIII και ΙX (ψηφοφορία)
  8.13. Το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη (ψηφοφορία)
  8.14. Η ενσωμάτωση των νέων κρατών μελών στην ΚΓΠ (ψηφοφορία)
 9. Αιτιολογήσεις ψήφου
 10. Διορθώσεις και προθέσεις ψήφου: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 11. Διαβίβαση των κοινών θέσεων του Συμβουλίου: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 12. Σύνθεση των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 13. Σύνθεση του Κοινοβουλίου: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 14. Διαβίβαση των κειμένων που εγκρίθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 15. Χρονοδιάγραμμα των προσεχών συνεδριάσεων: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
 16. Διακοπή της συνόδου


  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. POETTERING
Προέδρου

 
1. Έναρξη της συνεδρίασης

2. Σύνθεση των πολιτικών ομάδων: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

3. Κατάθεση εγγράφων: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

4. Διαβίβαση από το Συμβούλιο κειμένων συμφωνιών: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά
  

(Η συνεδρίαση αρχίζει στις 9.10)

 

5. Προοπτικές της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2007, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ακολουθεί η δήλωση του Υπάτου Εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας – προοπτικές της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2007, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη.

 
  
MPphoto
 
 

  Javier Solana, Ύπατος Εκπρόσωπος. (ES) Κύριε Πρόεδρε, είναι χαρά μου να εμφανίζομαι ενώπιον του Κοινοβουλίου. Είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι στο Σώμα υπό την Προεδρία σας. Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για άλλη μια φορά και να ευχηθώ στην Προεδρία σας κάθε επιτυχία. Ελπίζω, επίσης, ότι η θεσμική σχέση η οποία αναμφίβολα θα διατηρηθεί ανάμεσά μας, με το Κοινοβούλιο υπό την προεδρία σας, θα είναι επιτυχής. Η απόδειξη είναι η εξής: στο μικρό διάστημα που είστε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, είχαμε αρκετές συναντήσεις, όλες εποικοδομητικές, και ελπίζω ότι αυτή θα είναι η συνήθης μορφή της μελλοντικής μας εργασίας.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, τον οποίο είχα ήδη την ευκαιρία να συναντήσω μία φορά, και επίσης τον νέο Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, τον οποίο μπόρεσα να δεχθώ στο γραφείο μου μόλις πριν από λίγο καιρό. Συγχαρητήρια, καλή τύχη και ελπίζω ότι θα συνεργαστούμε με τον πιο εποικοδομητικό δυνατό τρόπο.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μόλις γύρισα από το Ριάντ, όπου διεξήχθη μια σημαντική σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και στην οποία πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο. Η σύνοδος δεν έχει τελειώσει ακόμη και ελπίζω ότι θα είμαι σε θέση να σας δώσω τις τελευταίες πληροφορίες για την εξέλιξή της κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης.

Σε αυτή την πρώτη εμφάνιση, θα ήθελα να σας πω ότι είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος που είμαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που γνωρίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία σας ενδιαφέρουν, στα οποία συμμετέχετε και για τα οποία θα ήθελα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη μεγαλύτερη δυνατή αφοσίωση, όπως κάναμε και στο παρελθόν.

Στον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα το πρωί, που είναι αρκετός, θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας ορισμένα από τα πιο φλέγοντα θέματα, ορισμένα από τα πλέον σημαντικά θέματα της παγκόσμιας εξωτερικής πολιτικής τα οποία μας αφορούν ως Ευρωπαίους.

Πιστεύω ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή γι’ αυτό, κύριε Πρόεδρε. Πριν από μερικές μέρες στο Βερολίνο, υιοθετήσαμε μια Δήλωση σχετικά με την 50ή Επέτειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση στην οποία η Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία παρέστη εδώ χθες, μας παρουσίασε μια Δήλωση που πιστεύω ότι είναι σημαντική και η οποία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στο μέλλον για μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλους τους τομείς.

Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία, κύριε Πρόεδρε, ότι η κοινή εξωτερική πολιτική είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Αρκεί να αναφέρουμε μόνο δύο εξ αυτών. Ο πρώτος είναι ότι όταν ταξιδεύει κανείς αλλού στον κόσμο, ανακαλύπτει μια μεγάλη επιθυμία να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική. Είχατε πολλές ευκαιρίες να το διαπιστώσετε αυτό όταν ταξιδέψατε και εσείς αλλού στον κόσμο και έχετε επίγνωση αυτού του γεγονότος.

Ζητούν την παρουσία μας στα πιο ποικίλα μέρη και στις πιο ποικίλες συγκρούσεις. Ζητούν έναν ευρωπαϊκό τρόπο αντιμετώπισης των πραγμάτων, με μια εξωτερική πολιτική που λειτουργεί, και ζητούν κάτι που θέλουμε όλοι να δούμε. Σε τελική ανάλυση, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε πως το γεγονός ότι αυτό ισχύει αποτελεί μια επιτυχία.

Αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες μας ζητούν επίσης το ίδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τακτική παρακολούθηση του Ευρωβαρομέτρου δείχνει ότι οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν επίσης την ιδιαίτερη επιθυμία να είναι η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο το δυνατόν πιο ευρωπαϊκή, όσο το δυνατόν πιο κοινή, όσο το δυνατόν πιο συντονισμένη και όσο το δυνατόν πιο ορατή. Κυρίες και κύριοι, γι’ αυτά τα πράγματα θα ήθελα να μιλήσω, και πιστεύω ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να αναγνωριστεί ως επιτυχία.

Για να σας δώσω μια ιδέα, αυτή τη στιγμή έχουμε δέκα αποστολές αναπτυγμένες στον κόσμο: από την Κινσάσα ως τη Βοσνία και από τη Γάζα ως το Ιράκ. Είμαστε έτοιμοι να προετοιμάσουμε μια αποστολή για το Αφγανιστάν και δύο αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίες αναμφισβήτητα θα είναι οι πιο δύσκολες λόγω του μεγέθους τους και λόγω της σημασίας που θα έχει το Κοσσυφοπέδιο στη μελλοντική σταθεροποίηση των Βαλκανίων.

Είμαι βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποστολές αργότερα. Θα υπάρξει ζήτηση για άλλες αποστολές αργότερα, τόσο από πολιτική όσο και από στρατιωτική άποψη ή και τα δυο. Επομένως, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό που οι άλλοι περιμένουν από εμάς, γι’ αυτό που περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα, κυρίες και κύριοι, και οι συζητήσεις μας θα είναι σημαντικές από αυτή την άποψη, διότι το Κοινοβούλιο θα έχει αναμφίβολα να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο εδώ.

Σήμερα το πρωί θα ήθελα να συζητήσουμε τα πιο φλέγοντα ζητήματα –αν μου επιτρέπετε την έκφραση– της διεθνούς ζωής, όπως η Μέση Ανατολή, με όλες τις εκδηλώσεις της. Θα ήθελα να πω λίγα λόγια για το Ιράν και τα πρόσφατα γεγονότα. Θα πρέπει φυσικά να μιλήσουμε για τα Βαλκάνια· και θα ήθελα επίσης να σας μιλήσω για την Αφρική και, εν συντομία, για ορισμένα θέματα που αφορούν την Ανατολική Ευρώπη τα οποία επί του παρόντος συζητάμε μεταξύ μας.

Θα ξεκινήσω με τη Μέση Ανατολή. Όπως μόλις επισήμανα, πιστεύω ότι η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που ξεκίνησε χθες και δεν έχει τελειώσει ακόμη, στην οποία είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να είναι μια από τις πιο σημαντικές συνόδους κορυφής της εξηκονταετούς ιστορίας του Αραβικού Συνδέσμου. Εξήντα χρόνια ιστορίας που γιορτάστηκαν στις 3 Μαρτίου, πριν από λίγες μέρες· ενώ η Ένωσή μας γιόρτασε πενήντα χρόνια ιστορίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, είχαμε αναμφισβήτητα πάνω από τριάντα χρόνια στενής συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το υπογραμμίσουμε αυτό και επίσης πιστεύω ότι είναι σημαντικό να επιμείνω ότι αυτή η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου θα είναι ολοένα και πιο σημαντική.

Υπάρχουν δύο σημαντικά στοιχεία της χθεσινής συνεδρίασης που θα ήθελα να συζητήσω μαζί σας. Ίσως το πιο εντυπωσιακό, κατά την άποψή μου, έχοντας λάβει μέρος σε πολλές από τις συνεδριάσεις του Αραβικού Συνδέσμου, ήταν ο σαφής ηγετικός ρόλος της Αυτού Υψηλότητος του Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως γνωρίζετε, η Σαουδική Αραβία είναι μια σημαντική χώρα στην περιοχή, αλλά όχι μία από τις πιο δραστήριες χώρες από πολιτική άποψη. Ήταν πιο σημαντική από οικονομική άποψη. Σήμερα έχουμε έναν βασιλιά, τον Abdullah, ο οποίος εκτελεί εδώ και πολύ καιρό, θα λέγαμε, τα καθήκοντα του εστεμμένου βασιλιά –λόγω της ασθένειας του προκατόχου του– και ο οποίος έχει ξεκινήσει μια πολύ σημαντική δράση στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αραβικός κόσμος, οι λαοί του και η περιοχή.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναζωογονείται, επομένως, και πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό, ενώ εξετάζονται εξαιρετικά σημαντικά θέματα. Θα ήθελα να μιλήσω ειδικά για τρία από αυτά και θα αναφερθώ σε αυτά στην ομιλία μου.

Το πιο σημαντικό, από την άποψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, είναι αναμφισβήτητα η αναζωογόνηση της πρωτοβουλίας του Αραβικού Συνδέσμου. Οι αξιότιμοι βουλευτές θα θυμούνται ότι, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Βηρυτού το 2002, υπήρξε μια αραβική πρωτοβουλία που πρόσφερε αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε πλήρης υποχώρηση στα σύνορα του 1967. Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία έχει συζητηθεί σε πολλά βήματα διαλόγου για αρκετά χρόνια, δεν έγινε απολύτως αποδεκτή από το Ισραήλ και σήμερα οι αραβικές χώρες την έθεσαν εκ νέου επί τάπητος με μεγαλύτερη ενέργεια και αποφασιστικότητα.

Όπως γνωρίζετε, εμείς οι Ευρωπαίοι ήμασταν σε θέση να εισαγάγουμε την αραβική πρωτοβουλία στον περίφημο χάρτη πορείας, και αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί επομένως βασικό πυλώνα κάθε πιθανής τελικής διευθέτησης του προβλήματος της Μέσης Ανατολής και ειδικά της ειρηνευτικής διαδικασίας στο σύνολό της, όχι μόνο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ισραηλινό-παλαιστινιακή σύγκρουση, αλλά και σε σχέση με θέματα που αφορούν τη Λιβύη, τον Λίβανο και τη Συρία. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο θέμα που εξακολουθεί να συζητείται σήμερα το πρωί στο Ριάντ· πιστεύω ότι η νέα ώθηση σε αυτή την πρωτοβουλία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας δίνοντας νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία.

Συζητήθηκαν επίσης τα θέματα σχετικά με τον Λίβανο. Έχει ενδιαφέρον να επισημάνουμε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος ξεκίνησε επίσης μια συζήτηση σχετικά με θέματα κοινού ενδιαφέροντος τόσο για τον Αραβικό Σύνδεσμο όσο και για την Αφρικανική Ένωση: θέματα που έχουν μια αφρικανική συνιστώσα και μια αραβική συνιστώσα, όπως το Σουδάν ή η Σομαλία. Θα αναφερθώ εν συντομία σε αυτά τα δύο θέματα σε λίγο.

Θα ήθελα να πω καταρχάς, όσον αφορά τη Μέση Ανατολή, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένη ότι η αραβοϊσραηλινή σύγκρουση βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων της περιοχής· η Ευρώπη είναι απολύτως πεπεισμένη γι’ αυτό εδώ και πολύ καιρό, δεν λέω κάτι νέο. Υποστηρίξαμε τη Συμφωνία της Μέκκας, η οποία προωθήθηκε επίσης από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας· πιστεύουμε ότι η Συμφωνία της Μέκκας συμβάλλει στο να τεθεί ένα τέλος στη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και να εξευρεθεί μια λύση στη σύγκρουση η οποία, όπως γνωρίζουν οι αξιότιμοι βουλευτές, και όπως έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει να περιλαμβάνει το τέλος στην κατοχή που άρχισε το 1967, τη δημιουργία δύο κρατών και μια ευρεία και συνολική συμφωνία για την περιοχή.

Υποστηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Αμπάς, με τον οποίο πέρασα μία ολόκληρη ώρα χθες το πρωί, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του παλαιστινιακού λαού σύμφωνα με τις αρχές που ο ίδιος επανέλαβε άπειρες φορές, σε δύο σημαντικές περιστάσεις ειδικά: στην τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και, πρόσφατα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση στις 17 Μαΐου.

Όπως γνωρίζετε, είναι τρεις αυτές οι αρχές που απαρίθμησε ο Πρόεδρος: η πρώτη είναι ο σεβασμός των συμφωνιών που συνήφθησαν στο παρελθόν από την PLO και την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή· η δεύτερη, η αμοιβαία αναγνώριση· και τρίτον, η αποκήρυξη της βίας και η δέσμευση για διαπραγματεύσεις. Όπως γνωρίζουν οι αξιότιμοι βουλευτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εγκαταλείψει και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον παλαιστινιακό λαό. Κρατούμε αυτή τη στάση εδώ και πολύ καιρό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Πιστεύω ειλικρινά ότι έχουμε μια νέα ευκαιρία να προωθήσουμε την επίλυση της σύγκρουσης. Να προσπαθήσουμε να βγούμε από αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε φάση διαχείρισης της κρίσης και να μπούμε σε μια νέα φάση επίλυσης της σύγκρουσης. Πιστεύω ότι υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να μπούμε σε αυτή τη φάση και να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτή τη διαδικασία, με τη βοήθεια των μελών του Κουαρτέτου.

Κυρίες και κύριοι, με την ανάληψη καθηκόντων της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα βρεθούμε αντιμέτωποι με διάφορα προβλήματα που θα πρέπει να συζητήσουμε, που θα πρέπει να επιλύσουμε. Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα όπως το πώς να αντιμετωπίσουμε αυτή την κυβέρνηση και πώς να χρηματοδοτήσουμε αυτή την κυβέρνηση. Θέλω να σας πω πολύ σύντομα ποια είναι η θέση μου, μια θέση που είμαι προετοιμασμένος να υπερασπιστώ το σαββατοκύριακο όταν συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών στο Chemnitz υπό τη γερμανική Προεδρία.

Υπάρχουν άνθρωποι στη νέα κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι, που γνωρίζουμε, άνθρωποι που γνωρίζουμε καλά εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε διότι ανήκουν στη Χαμάς και, εφόσον η Χαμάς είναι στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, δεν διαπραγματευόμαστε με αυτούς και δεν τους γνωρίζουμε. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε αυτή την κυβέρνηση που γνωρίζουμε, και, όπως έχω πει, τους γνωρίζουμε καλά εδώ και πολύ καιρό· τους γνωρίζω εγώ και τους γνωρίζετε και πολλοί από εσάς.

Το να πούμε ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών μάς είναι άγνωστος δεν θα ήταν αλήθεια: συναλλασσόμαστε μαζί του εδώ και πολύ καιρό. Έχουμε συνεργαστεί πολύ αποτελεσματικά μαζί του και θα ήταν πραγματικά παράλογο να μιλούσαμε τώρα για εκείνον σαν να ήταν κάποιος άγνωστος σ’ εμάς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είναι από τη Γάζα, συνομιλώ μαζί του εδώ και πολλά χρόνια: είναι ένα άτομο που δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα, είναι ένας άνθρωπος της διανόησης, ένας άνθρωπος που έχει διαβατήριο από μια άλλη χώρα –όχι τη χώρα από την οποία έχουν συνήθως διαβατήριο οι Παλαιστίνιοι– ο οποίος εδώ και πολύ καιρό έχει οργανώσει πολυάριθμες συναντήσεις μεταξύ πολλών αξιότιμων βουλευτών και μελών της Παλαιστινιακής Αρχής. Επομένως, πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να διακόψουμε εντελώς όλες τις επαφές με ανθρώπους που συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση και με τους οποίους έχουμε εργαστεί στενά εδώ και πολύ καιρό.

Αν με ρωτούσατε επίσης τι πρέπει να κάνουμε ή πώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα χρηματοδότησης, δεν πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξουμε τη θέση μας σχετικά με τη χρηματοδότηση από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πιστεύω ότι, εν πάση περιπτώσει, ένας από τους στόχους μας πρέπει να είναι να ακούσουμε τον Υπουργό Οικονομικών, έναν παλιό μας φίλο, έναν έντιμο άνθρωπο, έναν άνθρωπο του οποίου την πολιτική καριέρα γνωρίζουμε. Να μάθουμε τι πιστεύει, να μάθουμε πώς μπορούμε να παρέχουμε οικονομική βοήθεια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά ούτως ώστε να μην συμβάλει μόνο σε μεγαλύτερη ευημερία για τους Παλαιστίνιους, αλλά να μπορέσει επίσης να συμβάλει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πιστεύω ότι η θέση μας πρέπει να είναι αυτή που δηλώσαμε στο πλαίσιο του Κουαρτέτου. Αυτό που είναι πιο σημαντικό σήμερα δεν είναι τα λόγια, αλλά τα έργα. Να δούμε πώς συμπεριφέρεται η παλαιστινιακή κυβέρνηση σε αυτό το σημείο και να ενεργήσουμε και να προσαρμόσουμε τη δράση μας στον τρόπο που συμπεριφέρεται, όχι μόνο στις λέξεις που χρησιμοποιεί.

Θα ήθελα επίσης να πω ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ένα άλμα προς την επίλυση της σύγκρουσης και να βγούμε από τη ζώνη διαχείρισης της κρίσης.

Όπως γνωρίζετε, το Κουαρτέτο είχε μεγαλύτερη δραστηριότητα πρόσφατα, από τις αρχές του έτους. Συνεδριάσαμε πολλές φορές και πραγματοποιήσαμε ορισμένες πολύ σημαντικές συναντήσεις, τόσο με τον κ. Αμπάς όσο και με τον κ. Ολμέρτ, και θα ήθελα να σας πω ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα έχουμε μια συνάντηση στην περιοχή με τις χώρες με τις οποίες έχουμε τους πιο στενούς δεσμούς, με τις χώρες με τις οποίες έχουμε την πιο στενή σχέση, προκειμένου να επιλύσουμε το πρόβλημα, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Αραβικά Εμιράτα και το Αμάν. Πιστεύω ότι αυτές είναι οι χώρες με τις οποίες είχαμε περισσότερες επαφές και με τις οποίες θέλουμε να συναντηθούμε.

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, πριν από το καλοκαίρι, θα θέλαμε το Κουαρτέτο, μαζί με τις τέσσερις χώρες που προανέφερα, να μπορέσει επίσης να πραγματοποιήσει μια συνάντηση με τις δύο πλευρές: δηλαδή, μια συνάντηση με τους Παλαιστίνιους και μια συνάντηση με το Ισραήλ. Αυτή θα ήταν η πρώτη συνάντηση του Ισραήλ με το Κουαρτέτο. Το Ισραήλ δεν είχε ποτέ μια συνάντηση με το Κουαρτέτο. Οι Παλαιστίνιοι έχουν συναντηθεί με αυτό, αλλά το Ισραήλ δεν το έχει κάνει ακόμη.

Αυτό είναι το πρόγραμμα εργασίας μας για τους επόμενους μήνες. Θα είναι εξαιρετικά σημαντικοί μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων γνωρίζω ότι ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου πρόκειται να ταξιδέψει επίσης στην περιοχή. Πιστεύω ότι είναι απολύτως κρίσιμο να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας.

Επειδή είμαι βέβαιος ότι πολλές από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις θα σχετίζονται με τη Μέση Ανατολή, δεν θα πω τίποτα περισσότερο για την ειρηνευτική διαδικασία και θα κάνω μερικά σχόλια για το Ιράν.

Χθες το πρωί στο Ριάντ είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Motaki. Του είπα πολύ αποφασιστικά και ειλικρινά ότι η κράτηση των δεκαπέντε βρετανών ναυτών από τις ιρανικές αρχές είναι απαράδεκτη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για αυτή την πράξη, τίποτα παράνομο δεν είχε συμβεί, και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει αλληλεγγύη προς τους βρετανούς φίλους μας για την απελευθέρωση αυτών των ναυτών.

Λίγα λόγια για το πυρηνικό πρόγραμμα: όπως γνωρίζουν οι αξιότιμοι βουλευτές, το περασμένο Σάββατο, στις 24 Μαρτίου, τη νύχτα, ενώ βρισκόμασταν στο Βερολίνο, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα 1747.

Το ψήφισμα 1747 είναι ήδη το τρίτο ψήφισμα που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με το θέμα του Ιράν, προκειμένου να συμμορφωθεί το Ιράν με τις υποχρεώσεις του, υποχρεώσεις που έχουν προκύψει από τις εκθέσεις ή τις γνωμοδοτήσεις της Βιέννης, τις οποίες ο Δρ. ElBaradei, ως πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, διαβιβάζει στο Ανώτατο Συμβούλιο για ψηφοφορία.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι, σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση, η ψήφος ήταν ομόφωνη από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας που εκπροσωπείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Λόγω της σημερινής σύνθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αξιολόγηση του ιρανικού ζητήματος θα μπορούσε, επί της αρχής, να ήταν πιο περίπλοκη απ’ ό,τι ήταν κατά την προηγούμενη σύνθεση. Οι χώρες που συμμετέχουν επί του παρόντος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνουν χώρες όπως το Κατάρ, την Ινδονησία, μια σημαντική ισλαμική χώρα, και τη Νότια Αφρική, η οποία συμβολικά εκπροσωπεί τις αδέσμευτες χώρες, καθώς και πολλές άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Πιστεύω ότι έχουμε την υποχρέωση να εξηγήσουμε τη θέση μας πολύ ξεκάθαρα, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ μας όσον αφορά την κατανόηση της δυσκολίας που παρουσιάζει το θέμα της μη διάδοσης στον κόσμο –όχι μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος χώρας, αλλά στον κόσμο εν γένει– ούτως ώστε να το κατανοήσουν καλά και να μπορέσουμε να διεξαγάγουμε μια καλή συζήτηση μαζί τους, με τις αδέσμευτες χώρες και με χώρες όπως αυτές που μόλις ανέφερα.

Το γεγονός ότι κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση σχετικά με αυτό το ψήφισμα τόσο γρήγορα αποτελεί επιτυχία. Στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις ιρανικές αρχές ότι το πυρηνικό πρόγραμμά τους πρέπει να είναι συμβατό με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή που δημοσιοποιούνταν το ψήφισμα, έγινε μια δήλωση στο Βερολίνο από εμένα, εξ ονόματος των ευρωπαϊκών μελών και επίσης εξ ονόματος των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έλεγε ότι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα με το Ιράν είναι μέσω μιας πολιτικής λύσης και ότι εξακολουθούμε να είμαστε διατεθειμένοι να αρχίσουμε ή να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις· και επίσης ότι μια πολιτική λύση είναι το μόνο δυνατό είδος λύσης.

Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα, μπόρεσα να μιλήσω με τον Δρ. Larajani, τον ιρανό συνομιλητή, όχι για να επιλυθεί το πρόβλημα, όχι για να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση ή προ-διαπραγμάτευση, αλλά για να διαβιβαστεί, τουλάχιστον, αυτό το σαφές μήνυμα εκ μέρους μας, ένα μήνυμα που δέχτηκε καλά ο Δρ. Larajani. Ας ελπίσουμε ότι τις προσεχείς εβδομάδες οι ιρανοί ηγέτες θα έχουν τη σύνεση, όχι μόνο να επιλύσουν το τρέχον πρόβλημά τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος. Οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη λύση, κυρίες και κύριοι, και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτές το συντομότερο δυνατό.

Όσο είμαστε στο θέμα του Ιράν, θα ήθελα να πω μερικά λόγια για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Όπως είπα, το θέμα της μη διάδοσης καθίσταται ικανό να διχάσει τη διεθνή κοινότητα. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το να έχουμε διαφορετική άποψη ανάλογα με το αν είμαστε βόρειες χώρες ή νότιες χώρες, αναπτυγμένες χώρες ή λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, όταν πρόκειται για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όσο η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Πρέπει, επομένως, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το εξηγήσουμε καλά και να συμμεριστούμε τις ανησυχίες μας μαζί τους. Η μη διάδοση είναι κάτι που μας αφορά όλους, που αφορά τον κόσμο στο σύνολό του.

Πιστεύω, κυρίες και κύριοι, ότι μία από τις υποχρεώσεις μας ως Ευρωπαίοι –μια βασική υποχρέωσή μας κατά την άποψή μου– είναι να εξετάσουμε τη συζήτηση της μη διάδοσης από τρεις διαφορετικές απόψεις: καταρχάς, την ίδια τη μη διάδοση. Δεύτερον, το θέμα του αφοπλισμού: πιστεύω ότι έχουμε εγκαταλείψει το θέμα του αφοπλισμού εδώ και πολύ καιρό, δίνοντας την έμφαση βασικά στο θέμα της μη διάδοσης, χωρίς να δίνουμε επίσης έμφαση σε αυτό που μας λέει η Συνθήκη περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων σχετικά με τον αφοπλισμό· επίσης λέει ότι οι δυνάμεις με πυρηνική ικανότητα πρέπει να αρχίσουν να εξετάζουν πώς θα αφοπλιστούν, ούτως ώστε τα πυρηνικά όπλα να αρχίσουν να εξαφανίζονται από τον πλανήτη μας. Επομένως, πρέπει να επιμείνουμε –πιστεύω ότι αυτή είναι μια βασική αρχή που οι Ευρωπαίοι πρέπει να κατανοήσουν απόλυτα– ότι το θέμα του αφοπλισμού είναι θεμελιώδες.

Τρίτον, πρέπει επίσης να ενσωματώσουμε το θέμα της μεταφοράς τεχνολογίας σε αυτή τη συζήτηση, καθώς αυτό είναι που κάνει ορισμένες χώρες να αισθάνονται ότι υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά σε σχέση με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Πιστεύω ότι η υποβολή ενός πακέτου που περιέχει αυτά τα τρία στοιχεία, για να ξεκινήσει μια σοβαρή διαπραγμάτευση με άλλες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού κόσμου και ενός κόσμου στον οποίο τα όπλα θα πάψουν να αποτελούν μέσο επίλυσης των προβλημάτων και στον οποίο τα προβλήματα θα επιλύονται με κουβέντες, με διάλογο και με απλή γλώσσα, που είναι η γλώσσα που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να σας δώσω μερικές πληροφορίες για τα πιο πρόσφατα γεγονότα στα Βαλκάνια, ειδικά αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία.

Όπως γνωρίζετε, ο Μάρτι Αχτισάαρι, ο πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας, μια σπουδαία προσωπικότητα που γνωρίζουμε όλοι, ο οποίος ήταν σπουδαίος Πρόεδρος της Φινλανδίας, έλαβε την εντολή από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα σχετικά με το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Εργάζεται εδώ και πολύ καιρό τόσο με τη Σερβία όσο και με το Κοσσυφοπέδιο προς αναζήτηση μια λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους αξιότιμους βουλευτές ότι η χρονική προθεσμία για την έναρξη του τελικού σταδίου των διαπραγματεύσεων παρατάθηκε μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, προκειμένου να γίνουν οι εκλογές που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν στη Σερβία εκείνη την εποχή.

Η τελική θέση του Προέδρου Αχτισάαρι, η οποία αποτελεί τώρα μέρος του επίσημου κειμένου που υποβλήθηκε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μας λέει λίγο-πολύ ότι είναι πολύ δύσκολο, για να μην πω αδύνατο, τουλάχιστον για εκείνον, να επιτευχθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Η διεθνής κοινότητα ενδέχεται, επομένως, να υποχρεωθεί να αναζητήσει έναν τρόπο επιβολής μιας λύσης.

Όπως γνωρίζουν οι αξιότιμοι βουλευτές, επιβολή μιας λύσης σημαίνει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπό το κεφάλαιο 7. Αυτό θα απαιτήσει τη δέσμευση όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και, όπως γνωρίζετε, έχουν αρχίσει να ανακύπτουν δυσκολίες με ορισμένες από τις χώρες μέλη του. Βασικά με τη Ρωσία, και πιθανότατα με την Κίνα, επίσης. Η διαδικασία εισέρχεται επομένως σε μια νέα φάση. Μετά τη φάση που διηύθυνε ο κ. Αχτισάαρι, μπαίνουμε στη φάση του διαλόγου στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν σε συνεχή επαφή με τον κ. Αχτισάαρι. Συνεργαστήκαμε μαζί του σε πολλά θέματα, αν και η ευθύνη ήταν δική του, και τώρα πρέπει να καθορίσουμε τη θέση μας.

Μέχρι στιγμής, η θέση μας ήταν η πλήρης υποστήριξη του Προέδρου Ahtisaari και της διαδικασίας του, και τώρα θα πρέπει να λάβουμε μια απόφαση σχετικά με την υποστήριξη της τελικής θέσης που υιοθέτησε. Σε αυτό το σημείο πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Θα ήθελα, ωστόσο, να επισημάνω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τεράστια ευθύνη όταν καθοριστεί το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της ηπείρου μας. Έχει ευρωπαϊκές προοπτικές, και επομένως όποια τελική λύση κι αν υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα έχουμε ορισμένες βασικές υποχρεώσεις: σε σχέση με το γραφείο που εκπροσωπεί τη διεθνή κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο· και θα έχουμε επίσης ένα καθήκον, πέρα από τις οικονομικές πτυχές που γνωρίζουν πολύ καλά οι αξιότιμοι βουλευτές, το καθήκον μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, ένα καθήκον αστυνόμευσης και ένα δικαστικό καθήκον, σε σχέση με όλες τις πτυχές του νόμου και την εφαρμογή του νόμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή θα είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι στιγμής στην ιστορία της κοινής εξωτερικής μας πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας. Πιθανότατα θα αναπτύξουμε περισσότερα από 1 500 άτομα σε αυτές τις διαφορετικές περιοχές που μόλις ανέφερα.

Κυρίες και κύριοι, το Κοινοβούλιο θα έχει την τεράστια ευθύνη να διαπιστώσει αν είμαστε ικανοί να βρούμε τους πόρους. Έχουμε πόρους, αλλά ίσως όχι όλους όσοι απαιτούνται για να επιτύχει αυτό το δύσκολο έργο, το οποίο είναι σίγουρα το πιο δύσκολο που έχει αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άποψη της επιτόπου διαχείρισης.

Δεν μπορούμε να αποτύχουμε, κυρίες και κύριοι. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτύχει σε σχέση με τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων, αν αποτύχουμε σε σχέση με τη σταθεροποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η αποτυχία θα είχε τεράστιες συνέπειες, περιορίζοντας σοβαρά κάθε άλλη ευκαιρία δράσης που ενδέχεται να προκύψει για την Ευρωπαϊκή Ένωση σε άλλες περιοχές του κόσμου. Αν δεν είμαστε ικανοί να επιλύσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη γειτονιά μας γρήγορα και αποτελεσματικά, θα είναι πολύ δύσκολο να το κάνουμε πέρα από τα σύνορά μας.

Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τη Σερβία. Κυρίες και κύριοι, η Σερβία είναι μια σπουδαία βαλκανική χώρα, μια μεγάλη χώρα που πρέπει επίσης να υποστηρίξουμε απόλυτα. Η Σερβία αναμφίβολα θα αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές: το δημοψήφισμα του Μαυροβουνίου, την τελική λύση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Πιστεύω ότι έχουμε την υποχρέωση να βοηθήσουμε τη Σερβία με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Στη Σερβία, πρέπει να συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε τη συμφωνία σύνδεσης και σταθεροποίησης, αλλά θα ήθελα να καταβάλουμε όσο το δυνατόν πιο γενναιόδωρη προσπάθεια για να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα, κυρίες και κύριοι. Όπως είπα, η Σερβία είναι μια σπουδαία χώρα με τη θέληση και την επιθυμία να γίνει μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών χωρών.

Μπορεί να είδατε στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία ότι η θέση του νυν Προέδρου Τάντιτς, ενός ανθρώπου που σεβόμαστε και με τον οποίο έχουμε πολύ στενές σχέσεις, ήταν μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή θέση. Μετά από αυτό που πρόκειται να συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιστεύω ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την κυβέρνηση, η οποία δεν έχει σχηματιστεί ακόμη μετά τις εκλογές, να συνεχίσει να είναι μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που υπερασπίζεται τις αξίες μας, μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη Σερβία προς το μέλλον που της αξίζει, δηλαδή ένα ευρωπαϊκό μέλλον.

Με τον Πρόεδρο Τάντιτς συναντιόμαστε πολύ συχνά· ήταν εδώ πρόσφατα, ήταν επίσης στο Βερολίνο για την 50ή Επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης, είναι μεγάλος φίλος της Ευρώπης και, όπως είπα, τον βλέπω αρκετά συχνά. Συζητάμε όλα αυτά τα θέματα με απόλυτη ειλικρίνεια και με κάθε λεπτομέρεια.

Έχω επίσης την ευκαιρία να συναντώ τον κ. Κοστούνιτσα, ο οποίος είναι επί του παρόντος πρωθυπουργός μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, είναι αλήθεια, αλλά δεν παύει να είναι πρωθυπουργός της κυβέρνησης, με τον οποίο ο Πρόεδρος Τάντιτς θα πρέπει αναμφίβολα να έρθει αργά ή γρήγορα σε συμφωνία σχετικά με έναν συνασπισμό που θα μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με τον πιο σταθερό δυνατό τρόπο, μαζί με την Ομάδα G17, τον συνασπισμό που κυβερνούσε προηγουμένως τη Σερβία.

Μια άλλη δέσμευση του κ. Τάντιτς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η πλήρης και αποτελεσματική συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, διότι είναι βασικό οι άνθρωποι που εμπλέκονται τόσο ξεκάθαρα σε εγκλήματα –ορισμένοι βρέθηκαν ένοχοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης πριν από μερικές μέρες– να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου κάθε εβδομάδα: από τώρα μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο κυριολεκτικά κάθε εβδομάδα. Θα ήθελα να σας πω ότι η ευρωπαϊκή επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμη να ξεκινήσει και αμέσως μόλις εγκριθεί το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είμαστε σε θέση να την εφαρμόσουμε.

Επομένως δεν ανησυχούμε γι’ αυτό το θέμα, αλλά ανησυχούμε για τη διάρκειά του και για το αν θα υπάρξουν επαρκείς πόροι προκειμένου να εκτελεστεί πλήρως και εγκαίρως. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, ωστόσο, ότι οι εργασίες έχουν ήδη γίνει, και μόλις το Συμβούλιο Ασφαλείας εγκρίνει το ψήφισμα θα είμαστε σε θέση να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας.

Θα ήθελα να κάνω μερικά σχόλια σχετικά με ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν την Ανατολική Ευρώπη. Τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας. Θα ήθελα να μοιραστώ την ανησυχία μου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία μαζί σας, κυρίες και κύριοι.

Όπως γνωρίζετε, μετά τις εκλογές, η Ουκρανία άργησε πολύ να σχηματίσει κυβέρνηση. Επιτεύχθηκε ένας αναπάντεχος συνασπισμός, αλλά τελικά το θέμα διευθετήθηκε. Ο συνασπισμός αρχίζει να λειτουργεί, αλλά το θέμα των μεταρρυθμίσεων και το θέμα της συνταγματικής σταθερότητας εξακολουθούν να αποτελούν προβλήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Η Ουκρανία είναι μια εξαιρετικά σημαντική χώρα για μας, μια μεγάλη χώρα από φυσική άποψη, μια ισχυρή χώρα από οικονομική άποψη, και επίσης μια σημαντική χώρα από στρατηγική άποψη. Επομένως, πρέπει να δώσουμε τη μέγιστη δυνατή σημασία στην Ουκρανία. Πρέπει να αφιερώσουμε ένα μεγάλο μέρος των ενεργειών μας σε αυτό. Προσπαθώ να αφιερώσω σε αυτή τη χώρα την ίδια ενέργεια που αφιερώνω και για την επίλυση ορισμένων από τις παγιωμένες συγκρούσεις στην περιοχή.

Το πρόβλημα στο οποίο δίνουμε τη μεγαλύτερη προσοχή είναι το πρόβλημα της Υπερδνειστερίας. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τον Πρόεδρο Πούτιν· ελπίζω ότι αυτή η συμφωνία θα ανανεωθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, επίσης σε συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία θα διεξαχθεί τον Μάιο, προκειμένου να δούμε αν σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα μπορούμε να προωθήσουμε την επίλυση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας. Υπάρχει ένα νέο σχέδιο για να γίνει αυτό, υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των δύο πλευρών, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη συμμετοχή της ουκρανικής κυβέρνησης και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να σημειώσουμε κάποια επιτυχία στην επίλυση αυτών των παγιωμένων συγκρούσεων στο ανατολικό μέρος της Ευρώπης.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη Λευκορωσία. Η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για τη Λευκορωσία χθες με μεγάλη δεινότητα και θέρμη. Μίλησε με την ίδια θέρμη σχετικά με την 50ή επέτειο. Συμφωνώ απόλυτα με όσα είπε.

Κυρίες και κύριοι, πιστεύω ότι δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να διεξαγάγουμε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την εξωτερική πολιτική χωρίς να μιλήσουμε για την Αφρική, και βασικά για δύο μεγάλα προβλήματα που μπορεί να έχουν τεράστιες ανθρωπιστικές συνέπειες. Το πρώτο είναι το παλιό, ή τουλάχιστον αρχίζει να γίνεται παλιό, πρόβλημα του Νταρφούρ, στο οποίο αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος του χρόνου μας χθες στο Ριάντ, διότι είναι ένα πρόβλημα με ένα αφρικανικό στοιχείο, όπως είπα προηγουμένως, αλλά και με ένα στοιχείο του Αραβικού Συνδέσμου. Η παρέμβαση αυτών των δύο μεγάλων ενώσεων, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, από κοινού με τη διεθνή κοινότητα, είναι κρίσιμη.

Εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να αισθανόμαστε, αν όχι υπερηφάνεια, διότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται υπερήφανος γι’ αυτό που συμβαίνει εκεί, τότε τουλάχιστον έναν βαθμό ικανοποίησης για το γεγονός ότι έχουμε δεσμευτεί για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Νταρφούρ από την αρχή. Εργαστήκαμε σκληρά για τις Συμφωνίες της Αμπούχα, χρηματοδοτήσαμε τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που αναπτύχθηκε στην περιοχή όσο το δυνατό πιο γενναιόδωρα, αλλά, όπως γνωρίζετε, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ανησυχητική.

Μιλήσαμε ξανά χθες με τον Πρόεδρο Αλ Μπασίρ, Πρόεδρο του Σουδάν, για να εξετάσουμε την πιθανότητα να αναλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη τη σκυτάλη της δύναμης ασφαλείας στο Σουδάν από την Αφρικανική Ένωση. Δεν επετεύχθη πλήρης συμφωνία, αλλά ελπίζω, δεδομένου ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι-Μουν, ήταν επίσης στο Ριάντ χθες, ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί μπορεί να είναι αποφάσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Εν πάση περιπτώσει, για εμάς τους Ευρωπαίους, το θέμα του Νταρφούρ πρέπει να είναι η πρώτη ανησυχία μας από ανθρωπιστική άποψη, και όχι μόνο από ανθρωπιστική άποψη, αλλά και από την άποψη της εξεύρεσης μιας φόρμουλας που οδηγεί στην ειρήνη. Έτσι αντιμετωπίζεται, θα λέγαμε, το πρόβλημα Ανατολής-Δύσης του Νταρφούρ, αλλά υπάρχει και ένα άλλο βασικό πρόβλημα που θα ξανατεθεί στο τραπέζι: το πρόβλημα Βορρά-Νότου.

Όσον αφορά το πρόβλημα Βορρά-Νότου, επιτεύχθηκε μια συμφωνία, όπως γνωρίζετε, αλλά ακόμα περιμένουμε ένα δημοψήφισμα που ενδέχεται να διχάσει τη χώρα σε δύο μέρη. Αν αυτή είναι η τελική λύση, θα δούμε τη διάλυση της μεγάλης σημαντικής χώρας του Σουδάν, η οποία έχει τόσο σημαντικά ενεργειακά αποθέματα, και αυτό θα ήταν μεγάλη καταστροφή για όλους μας.

Οι σχέσεις με την Κίνα είναι σημαντικές από αυτή την άποψη, όπως και οι σχέσεις με την Ινδία. Αυτές οι δύο χώρες λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος, ή τουλάχιστον ένα πολύ σημαντικό μέρος, του ενεργειακού εφοδιασμού τους σε πετρέλαιο από το Σουδάν. Η συμβολή και των δύο χωρών στη σταθεροποίηση του Σουδάν είναι απολύτως καίρια και η εξωτερική μας πολιτική σε σχέση με την Κίνα και την Ινδία πρέπει επομένως να ενσωματωθεί σε όλες τις διαπραγματεύσεις μας σχετικά με αυτό το θέμα επίσης, ένα θέμα το οποίο είναι τόσο σημαντικό από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σταθερότητας μιας σημαντικής περιοχής της Αφρικής.

Δεν είμαι σίγουρος πόσο χρόνο έχω ακόμη στη διάθεσή μου, κυρίες και κύριοι, αλλά θα ήθελα να αναφέρω εν συντομία δύο θέματα: καταρχάς, τη δομή διαχείρισης κρίσεων που δημιουργούμε, σε σχέση με την οποία το Συμβούλιο εφαρμόζει μία από τις πιο σύγχρονες διαρθρωτικές επιχειρήσεις για τη διαχείριση κρίσεων. Την έχουμε δοκιμάσει ως έναν βαθμό στην περίπτωση της Κινσάσα, με τη γενναιοδωρία των γερμανών φίλων μας που είχαν την ευθύνη της επιχείρησης, αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια δομή που να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της πιθανής διαχείρισης κρίσης από την αρχή, τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά. Επομένως, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα όργανο για τον σχεδιασμό επιχειρήσεων το οποίο, όπως έχω πει, θα ενσωματώνει όλους τους παράγοντες, ώστε να μην βρεθούμε σε καταστάσεις όπως αυτές που έχουμε δει σε άλλες περιοχές στο παρελθόν, καταστάσεις στις οποίες η πολιτική πτυχή δεν συμβαδίζει με την στρατιωτική πτυχή, ή η οικονομική πτυχή με την πτυχή της κοινωνικής οικοδόμησης. Όλα πρέπει να σχεδιαστούν σωστά από την αρχή.

Σε μια ειδική συνεδρίαση, αν θέλετε, ή στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, θα ήταν χρήσιμο να δοθεί μια πιο λεπτομερής εξήγηση ενός θέματος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τρέχουσας σκέψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το οποίο προχωρά πιο πέρα από αυτό που ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούν να κάνουν σε αυτόν τον τομέα.

Κυρίες και κύριοι, σύμφωνα με τον τίτλο αυτή της συζήτησης, θέλατε να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με το θέμα των αντιπυραυλικών συστημάτων. Θα χαρώ πολύ να σας εκφράσω εν συντομία τις απόψεις μου επί του θέματος. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανότατα θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα στα επικείμενα Συμβούλια, αλλά θα ήθελα να συνοψίσω τις απόψεις μου σε τρία σημεία που πιστεύω ότι είναι πολύ σαφή.

Το πρώτο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια στρατιωτική συμμαχία –όπως γνωρίζουμε πολύ καλά– αλλά έχει μια εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας και μπορεί και πρέπει να συζητήσει αυτό το θέμα. Επομένως, είμαι υπέρ της συζήτησης αυτού του θέματος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητηθεί.

Το δεύτερο είναι ότι, όπως είπα προηγουμένως, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια αμυντική συμμαχία και ασφαλώς δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να ληφθεί μια απόφαση επί του θέματος, καθώς πρόκειται αυστηρά για ένα θέμα στρατιωτικής συμμαχίας, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν λάθος να μην αντιμετωπίσουμε και συζητήσουμε αυτά τα θέματα μεταξύ μας με τον πιο ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο.

Τρίτον, το όλο σύστημα μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις μας με μια τρίτη χώρα, τη Ρωσία. Ευτυχώς, υπήρχε μια καλή εξέλιξη μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών χθες. Για πρώτη φορά, ο Πρόεδρος Μπους και ο Πρόεδρος Πούτιν συζήτησαν αυτό το θέμα.

Το τελευταίο πράγμα που έχω να πω είναι ότι, σύμφωνα με τις ισχύουσες Συνθήκες, τα θέματα ασφαλείας εξακολουθούν να εμπίπτουν στην κυριαρχία των χωρών, αλλά εν πάση περιπτώσει πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καταστήσουμε αυτό το δικαίωμα κυριαρχίας των χωρών συμβατό με το γενικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας. Επομένως, συνιστώ να συζητήσουμε το θέμα των αντιπυραυλικών συστημάτων όχι μόνο εδώ, αλλά και, αν είναι απαραίτητο, στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Πιστεύω ότι αυτό θέλει η πλειοψηφία των πολιτικών ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε.

Θα τελειώσω εδώ, κυρίες και κύριοι. Το πρόγραμμα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για το τρέχον έτος, το 2007, θα είναι εξαιρετικά πυκνό. Οι μήνες από τώρα ως το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά σημαντικοί, μόνο με τα τέσσερα ή πέντε θέματα που σας ανέφερα: εξαιρετικά σημαντικοί. Επιπλέον, πιστεύω ότι, αν με τη βούληση της Προεδρίας και της Καγκελαρίου μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση και στα θεσμικά θέματα επίσης, πρέπει να καταβάλλουμε επίσης μια σημαντική προσπάθεια να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας.

Κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να διασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα σε όλα αυτά τα σημαντικά θέματα, που είναι αναμφισβήτητο ότι μας επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε πριν από πενήντα χρόνια ως ένα σχέδιο ειρήνης και πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ένα σχέδιο ειρήνης. Ιδρύθηκε ως ένα σχέδιο ειρήνης μεταξύ μας και στο εξής πρέπει να είναι ένα σχέδιο ειρήνης όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Έχουμε αξίες, έχουμε πόρους, έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε αρκετά υψηλά επίπεδα πλούτου, και δεν πρέπει επομένως να κλείνουμε τα μάτια μας σε αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο.

Συνεπώς, έχουμε τη βασική υποχρέωση να είμαστε ολοένα και πιο ενεργοί και συνεκτικοί πρωταγωνιστές στη διεθνή κοινότητα, σε αυτόν τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που ζούμε. Αν δεν είμαστε σε θέση να το κάνουμε, πιστεύω ότι αυτό θα ήταν μεγάλη αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που κανείς μας δεν επιθυμεί· όλοι θέλουμε την επιτυχία.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κύριε Σολάνα, η εκτενής σας έκθεση κατέστησε σαφές πόσο μεγάλη αποστολή πρέπει να φέρετε σε πέρας. Σας στέλνουμε τις καλύτερες ευχές μας γι’ αυτό. Αναφερθήκατε στους δεκαπέντε βρετανούς ναύτες. Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ιρανική κυβέρνηση και την ιρανική ηγεσία να απελευθερώσει τους δεκαπέντε βρετανούς ναύτες και να μην συνεχίσει να καταστρέφει την εμπιστοσύνη στην ιρανική ηγεσία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τους δεκαπέντε ναύτες και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

 
  
MPphoto
 
 

  Meglena Kuneva, Μέλος της Επιτροπής. (EN) Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου ξεκινώντας να ζητήσω συγγνώμη για την απουσία μου κατά τα πρώτα λεπτά της πολύ ενδιαφέρουσας και πολύ σημαντικής ομιλίας του Ύπατου Εκπροσώπου. Η Επιτροπή συμφωνεί με τις παρατηρήσεις του Ύπατου Εκπροσώπου στο ετήσιο πρόγραμμα που παρουσίασε.

Οι ευρωπαίοι πολίτες μπορεί να έχουν ορισμένες φορές αντικρουόμενες απόψεις για την ΕΕ. Ωστόσο, σε έναν κόσμο αυξανόμενων προκλήσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια, όπου οι αξίες μας βρίσκονται υπό απειλή, τα μεμονωμένα κράτη μέλη δεν μπορούν να κάνουν παρά ελάχιστα από μόνα τους. Καθώς εορτάζουμε την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει παγκόσμιος εταίρος, με πληθυσμό μισού δισεκατομμυρίου σε 27 χώρες, με το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εισοδήματος, το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% της παγκόσμιας αναπτυξιακής βοήθειας. Έχουμε τα μέσα να διαδραματίσουμε τον ρόλο μας στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η εσωτερική αγορά αποτέλεσε την κύρια πηγή της δύναμής μας. Υπήρξε επίσης ο βασικός παράγοντας για τη διεύρυνση, την πιο επιτυχημένη πρωτοβουλία ειρήνης και ασφάλειας που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην Ευρώπη, και για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, η οποία σκοπό έχει να φέρει τόσο τις ανατολικοευρωπαϊκές όσο και τις μεσογειακές χώρες πιο κοντά σε εμάς και στις αξίες μας.

Προκειμένου να αναλάβουμε τις νέες μακροπρόθεσμες προκλήσεις, ειδικά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διάδοσης των όπλων, τη φτώχεια και τις ασθένειες, το οργανωμένο έγκλημα και την παράνομη μετανάστευση, την αλλαγή του κλίματος και τις απειλές στον ενεργειακό εφοδιασμό μας, χρειαζόμαστε απολύτως κοινή εξωτερική πολιτική – μια πολιτική που θα περιλαμβάνει πτυχές της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας, αλλά και θα προχωρά πέρα από αυτές.

Το σημείο εκκίνησης πρέπει να είναι η αυξημένη συνοχή στη χρήση των μέσων μας. Όπως είπαμε στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Η Ευρώπη στον Κόσμο», η γενική αποτελεσματικότητα και ως εκ τούτου η επιρροή της ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο εξαρτάται από τη βέλτιστη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη στήριξη των εξωτερικών στόχων.

Η Επιτροπή το κάνει ήδη αυτό. Η εμπειρία κατέδειξε ότι η αντιμετώπιση κρίσεων δεν έχει να κάνει μόνο με την αποστολή στρατιωτών και αστυνομικών. Αφορά την ανασυγκρότηση και την ενδυνάμωση των θεσμών, τη βελτίωση της διακυβέρνησης, την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας και τον καθορισμό των συνθηκών για την οικονομική ζωή. Πρόκειται για μακροπρόθεσμες προσπάθειες και πρέπει να οδηγούν σε ασφάλεια αλλά και σε ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια, εμπόριο, επενδύσεις και σε όλες τις συναφείς εξωτερικές πτυχές των εσωτερικών πολιτικών.

Είμαστε παρόντες σε όλες σχεδόν τις εστίες κρίσεων. Θα παραμείνουμε σημαντικός παράγοντας στο Αφγανιστάν, όπου δαπανήσαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια· στη Μέση Ανατολή, όπου χρησιμοποιούμε τον προσωρινό διεθνή μηχανισμό για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστινίους· και στο Ιράκ, όπου προετοιμαζόμαστε για μακροπρόθεσμη συμμετοχή.

Θεσμικά, υπάρχουν πολλά πρόσφατα παραδείγματα θετικών συνεργιών: η συνδρομή της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία του Aceh αποτελεί ένα μίγμα κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και κοινοτικών μέσων. Οι αποστολές συνοριακής συνδρομής στα παλαιστινιακά εδάφη και στη Μολδαβία και την Ουκρανία αποδεικνύουν πώς η κοινοτική βοήθεια συμβάλλει στην ενίσχυση της επίδρασης της ΚΕΠΠΑ και το αντίστροφο. Στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν, οι μεγάλες επιχειρήσεις της ΕΠΑΑ που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας θα υποστηριχθούν από κοινοτικές πρωτοβουλίες. Θα βοηθήσουμε επίσης στη χρηματοδότηση του μελλοντικού διεθνούς πολιτικού γραφείου στο Κοσσυφοπέδιο.

Τούτου λεχθέντος, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα. Είναι πολύ ευκολότερο να συμφωνήσουμε ως προς τη δημιουργία μηχανισμών για την αντιμετώπιση της αστάθειας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και την υποστήριξη της αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης από το να λάβουμε κοινές αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωτικές διμερείς σχέσεις των κρατών μελών έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κίνδυνος των διασπάσεων υπάρχει πάντα. Πρέπει να έχουμε πίστη στη δύναμή μας.

Τα συμπεράσματά μου είναι απλά: όσο πιο συνεπείς είμαστε και όσο πιο ξεκάθαρα μιλάμε με μία φωνή, τόσο ισχυρότεροι θα γίνουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Joseph Daul, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σολάνα, κυρία Kuneva, κυρίες και κύριοι, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε τα θεμέλια της ειρήνης και της ασφάλειας και να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ηπείρου μας.

Οι διευρύνσεις συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλυτέρων επιτυχιών της εξωτερικής πολιτικής μας, καθώς ενθάρρυναν τις νέες χώρες να ξεπεράσουν δεκαετίες ολοκληρωτισμού.

Είμαστε πολύ ευτυχείς σχετικά με τον ρυθμό των διαπραγματεύσεων με την Κροατία και είμαστε πεπεισμένοι ότι τόσο η Κροατία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι έτοιμες να προσφέρουν τη δυνατότητα στους Κροάτες να μετάσχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2009.

Μετά από δέκα χρόνια εθνοτικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθήκον να συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Η Ομάδα μας στηρίζει το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Ahtisaari, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την εγκαθίδρυση ενός πολιτικά σταθερού και οικονομικά βιώσιμου Κοσσυφοπεδίου το οποίο θα σέβεται επίσης τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Οφείλουμε άλλωστε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παράσχουμε βοήθεια στη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Λευκορωσία. Ανησυχώ ιδιαίτερα ενόψει των μηχανορραφιών στις οποίες επιδόθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις στο Μινσκ την Κυριακή, καθώς και ενόψει της σκληρής μεταχείρισης η οποία επιφυλάχθηκε στον βραβευμένο με το βραβείο Ζαχάρωφ Alexander Milinkevitch και στη σύζυγό του. Τούτων λεχθέντων, ο Alexander γνωρίζει ότι μπορεί να υπολογίζει στη στήριξή μας.

Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να μάχεται στο μέτωπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ομάδα μας ανησυχεί ιδιαίτερα σχετικά με τη συνεχή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρειο Κορέα και καταδικάζει το γεγονός ότι στη χώρα αυτή υπάρχουν περισσότεροι από 200 000 πολιτικοί κρατούμενοι. Η Βόρειος Κορέα αναπτύσσει όπλα και στοχεύει στην πυρηνική υπεροχή σε μια περίοδο κατά την οποία ο λαός της υποφέρει από υποσιτισμό. Αυτό που προέχει είναι να παραμείνουμε σε συνεχή επαγρύπνηση.

Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στην περίπτωση του Νταρφούρ συνιστά πραγματική γενοκτονία. Η σουδανική κυβέρνηση πρέπει να αφοπλίσει τους πολιτοφύλακες και να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τη διεθνή κοινότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να ταχθεί επειγόντως υπέρ της αποστολής σημαντικών ενισχύσεων στην περιοχή.

Επιπλέον, η κρίση στη Ζιμπάμπουε απαιτεί την αμέριστη προσοχή μας. Η βάναυση μεταχείριση των εκπροσώπων του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή αποτελεί προσβολή για όλους μας. Αν δεν αντιδράσουμε, τότε η Ζιμπάμπουε στο σύνολό της κινδυνεύει να διολισθήσει στο χάος.

Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών υποστηρίζει μια ισχυρότερη Ευρώπη σε έναν ασφαλέστερο κόσμο. Η διάδοση των πυρηνικών όπλων καθιστά τον πλανήτη μας ακόμη πιο επικίνδυνο. Στο θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί λύση με διαπραγματεύσεις. Το Ιράν θα γίνει πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας μόνο αν συμμορφωθεί πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η σύλληψη, την περασμένη εβδομάδα, 15 βρετανών ναυτών από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι μια απαράδεκτη και πολύ ανησυχητική εξέλιξη. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την απελευθέρωση όλων των βρετανών ναυτών το ταχύτερο δυνατόν. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να προωθήσουμε περαιτέρω τη δημιουργία μιας διατλαντικής αγοράς και, κυρίως, να ολοκληρώσουμε τον Γύρο της Ντόχα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Αυτός ο γύρος πρέπει να ολοκληρωθεί, δεδομένου ότι είναι γύρος ανάπτυξης για τους φτωχότερους λαούς του κόσμου, και γι’ αυτό επιθυμία μου είναι να καταλήξουμε τάχιστα σε σχετική συμφωνία.

Κύριε Σολάνα, σας έχουμε εμπιστοσύνη και σας στηρίζουμε στις προσπάθειές σας να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος προς την κατεύθυνση της ειρήνης στο παλαιστινιακό ζήτημα. Όπως επισημάνατε σήμερα το πρωί, αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμάς.

Εξ ονόματος όλων των Ευρωπαίων, σας ευχαριστώ για τη δράση που αναλαμβάνετε.

 
  
MPphoto
 
 

  Martin Schulz, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα αρχικά να απευθύνω μία σύντομη παρατήρηση στον κ. Daul. Κι εμείς θέλουμε να μπορεί η Κροατία να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές το 2009, ωστόσο βασική προϋπόθεση γι’ αυτό είναι πως δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω ένταξη αν δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ – και νομίζω ότι εξακολουθούμε να συμφωνούμε σήμερα το πρωί επ’ αυτού, εφόσον συμφωνούσαμε χθες το απόγευμα. Επομένως, όποιος θέλει να μπορεί να προσχωρήσει η Κροατία το 2009 και να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, πρέπει να πει στον κ. Kaczyński και στον κ. Klaus ότι είναι καλύτερο να υποχωρήσουν στη συζήτηση για το σύνταγμα, αλλιώς απλά αυτό δεν θα γίνει. Ελπίζω να ισχύει αυτό και σήμερα το πρωί.

(Χειροκροτήματα)

Κύριε Σολάνα, σας ευχαριστώ για την εκτενή παρουσίαση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή πολιτική. Θα ήθελα να αναφερθώ εξ ονόματος της Ομάδας μας σε δύο σημεία, στα οποία θέλουμε να σας υποσχεθούμε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας. Το πρώτο είναι η παρατήρησή σας για τους βρετανούς στρατιώτες που είναι κρατούμενοι των Ιρανών. Σας ευχαριστώ για τη σαφή δήλωση συμπαράστασής σας. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα από εδώ απευθυνόμενος προς το Ιράν εξ ονόματος της Ομάδας μου ότι η αξία οποιασδήποτε προφορικής δέσμευσης για ειρήνευση, όποια και να είναι η μορφή της, θα κριθεί με βάση το εάν θα απελευθερωθούν αυτοί οι στρατιώτες ή όχι. Η διάθεσή σας για εποικοδομητικό διάλογο στη διεθνή πολιτική μπορεί να αποδειχθεί πάρα πολύ γρήγορα.

Υπογραμμίσατε επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ δεν είναι αμυντική συμμαχία, αλλά μία συμμαχία που προσπαθεί να λύσει αρχικά με διάλογο τις διεθνείς κρίσεις. Μία εξωτερική πολιτική που μπορούμε να αναπτύξουμε για τον εαυτό μας, που θα μας δίνει μια αίσθηση ταυτότητας, θα ήταν μια πολιτική που θεωρεί ως «ευρωπαϊκό πρότυπο» την προτεραιότητα στις πολιτικές και διπλωματικές κι όχι στις στρατιωτικές λύσεις. Το γεγονός ότι ταχθήκατε υπέρ μιας τέτοιας πολιτικής δείχνει πως αξίζετε πραγματικά την υποστήριξη, τουλάχιστον της Ομάδας μου, για τη γραμμή που ακολουθείτε.

Αυτό όμως σημαίνει επίσης ότι εφόσον πρέπει να γίνει ο διάλογος και εφόσον ο διάλογος έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων, πρέπει να γίνει διάλογος με όλους. Γι’ αυτό επιδοκίμασα πραγματικά το ότι είπατε εδώ πως δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη διεξαγωγή διαλόγου με τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Παλαιστίνη. Αναφέρατε τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εξωτερικών της, που είναι εδώ και χρόνια συνομιλητές μας. Πώς θα μπορούσαμε να πούμε τώρα ότι δεν συζητάμε μαζί τους μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε μία κυβέρνηση, στην οποία εκπροσωπείται και η Χαμάς; Σας ευχαριστούμε θερμά διότι μιλήσατε με σαφήνεια γι’ αυτό. Η Ομάδα μας θα στείλει αντιπροσωπεία στην Παλαιστίνη, η οποία θα συζητήσει και με αυτούς τους συνομιλητές.

Απαριθμήσατε μια ολόκληρη σειρά σημείων. Αναφέρατε το Ριάντ, μιλήσατε για την προβληματική του Κοσσυφοπεδίου, για την κατάσταση στα Βαλκάνια, για το Ιράν, την Ουκρανία, την κρίση στο Νταρφούρ. Παρουσιάσατε πολλές ανησυχητικές εξελίξεις, με τις οποίες έχουμε κάποια σχέση ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακούγοντάς σας με προσοχή, κύριε Σολάνα, αναρωτήθηκα ποιο από τα προβλήματα αυτά θα λυθεί με ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και την Τσεχία: απολύτως κανένα!

(Χειροκροτήματα)

Πολλά όμως από τα αίτια των προβλημάτων σχετίζονται με το ότι επιτρέπουμε στους εαυτούς μας –και εννοώ τον δυτικό κόσμο– να δαπανούμε δισεκατομμύρια για οτιδήποτε εκτός από την εξάλειψη των αιτίων αυτών των συγκρούσεων, που εξακολουθούν να υπάρχουν και είναι η φτώχεια, η πείνα, οι επιδημίες, οι ασθένειες και το έλλειμμα ως προς την ανάπτυξη. Για όλα έχουμε χρήματα. Θεωρώ θαυμάσιο το ότι τώρα ο αμερικανός πρόεδρος προτείνει διάλογο στον ρώσο πρόεδρο, όπως διάβασα σήμερα το πρωί. Αυτό είναι σύμφωνο με το πνεύμα μας. Τότε όμως θα πρέπει να συζητήσουν για το ότι αυτά τα συστήματα δεν πρέπει καν να εγκατασταθούν και όχι για το πώς θα τα εγκαταστήσουν, γιατί η εγκατάσταση ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας που δεν έχει μεγάλο νόημα είναι εξίσου κατακριτέα με το να μην καταδικάζονται και να μην χαρακτηρίζονται παράνομες οι ρωσικές βόμβες διασποράς.

Κύριε Ύπατε Εκπρόσωπε, μας παρουσιάσατε με εντυπωσιακό τρόπο το έργο σας, για εμάς όμως είναι σαφές ότι κάθε αντιπυραυλικό σύστημα, όπως και να έχει εγκατασταθεί –διμερώς, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όπως αλλιώς– δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προκαλεί ένα νέο κύκλο συναγωνισμού ως προς τον επανεξοπλισμό, που κοστίζει χρήματα – τα χρήματα που μας λείπουν για να λύσουμε τα προβλήματα που αναφέρατε.

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Graham Watson, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. (EN) Κύριε Πρόεδρε, από την αρχή του διορισμού του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος έθεσε τη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο του έργου του. Σας συγχαίρουμε γι’ αυτό, Ύπατε Εκπρόσωπε. Θαυμάζουμε την άοκνη ενεργητικότητά σας και τις διπλωματικές σας ικανότητες και ελπίζουμε ότι με μια νέα κυβέρνηση στην Παλαιστίνη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσει πράγματι να συμβάλει στην επίτευξη σταθερής ειρήνης σε αυτή τη χώρα και ειρηνικής συνύπαρξης με το Ισραήλ.

Ύπατε Εκπρόσωπε, λέτε ότι οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια και ότι πρέπει να καθορίσουμε τη συμπεριφορά μας προς τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση σε απάντηση των δράσεών της, αλλά εγώ θα σας ζητούσα αντ’ αυτού να αναλάβουμε πρωτοβουλία με αυτή τη νέα κυβέρνηση. Έχει μεγάλη ανάγκη να εδραιώσει μια λειτουργική διοίκηση στα εδάφη της. Ο μηχανισμός προσωρινής εφαρμογής είναι δαπανηρός και δυσκίνητος και η δέσμευση του κράτους του Ισραήλ ότι θα επιτρέψει στη νέα κυβέρνηση να λειτουργήσει μόνο σαφής δεν είναι. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία, διότι αν διστάσουμε μπορεί να χάσουμε την ευκαιρία να διασφαλίσουμε σταθερή ειρήνη και ειρηνική συνύπαρξη.

Ύπατε Εκπρόσωπε, σίγουρα δεν σας λείπει το σθένος. Οι προσπάθειές σας για τη διασφάλιση ειρήνης στη Μέση Ανατολή και την ανάπτυξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου γίνονται υπό τις πιο δυσχερείς ίσως συνθήκες. Η Ομάδα μου συμφωνεί μαζί σας ότι μια πολιτική λύση είναι το καλύτερο για τις σχέσεις μας με το Ιράν ως προς το θέμα των πυρηνικών. Συγχαίρουμε τις προσπάθειές σας να ξεκινήσετε εκ νέου διαπραγματεύσεις με τον κ. Larijani. Θεωρούμε ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ αποτελούν ύστατη λύση και σας ζητούμε, στις επαφές και στις σχέσεις που οικοδομείτε, να χρησιμοποιήσετε όλες τις προσπάθειες της Ένωσης για την απελευθέρωση των βρετανών ναυτών και πεζοναυτών που κρατούνται εκεί. Η φρεγάτα HMS Cornwall έχει ως βάση την περιφέρειά μου. Πολλοί από τους κρατουμένους είναι μέλη της περιφέρειάς μου. Θέλουμε να δούμε την απελευθέρωσή τους το συντομότερο δυνατόν. Ίσως θα μπορούσατε επίσης να στρέψετε την προσοχή σας στη Λιβύη για να δείτε αν μπορούμε να επιτύχουμε την επιστροφή των βουλγάρων νοσοκόμων στη Βουλγαρία εγκαίρως για να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές στις 20 Μαΐου.

(Χειροκροτήματα)

Μιλήσατε για το Νταρφούρ. Πρέπει να τεθεί στην κορυφή της ατζέντας μας, όχι μόνο για τους λόγους ασφάλειας που αναφέρατε, αλλά διότι η αδυναμία μας να αποτρέψουμε την πρώτη γενοκτονία αυτού του αιώνα θα μπορούσε να στείλει το λάθος μήνυμα για τον ρόλο και τις δυνατότητες της Ευρώπης στον κόσμο. Σας καλώ να εργαστείτε από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με άλλα σημαντικά έθνη στην προσπάθεια επίτευξης λύσης εκεί, ειδικά με την αποστολή στρατευμάτων του ΟΗΕ για την εδραίωση της ασφάλειας που η Αφρικανική Ένωση δεν έχει καταφέρει να επιτύχει.

Χαιρετίζουμε την ανανεωμένη έμφαση που δίνετε στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ανανεώσουν τα πυρηνικά όπλα τους, αν οι ΗΠΑ δημιουργήσουν πυραυλική ασπίδα, τότε το μήνυμα που στέλνουμε στους Ρώσους και σε άλλους είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Πέρα από το γεγονός ότι αυτός ο «υιός του πολέμου των άστρων» μπορεί να αποδειχθεί μια γραμμή Μαζινό στον ουρανό, δεν θα πρέπει να εμπλεκόμαστε σε διπλωματία αυτού του είδους.

Λέτε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει νομικές αρμοδιότητες, αλλά πρέπει να συζητήσουμε το θέμα της πυραυλικής ασπίδας. Ωστόσο, αν δεν αναλάβετε πραγματικά την πρωτοβουλία και αν δεν θέσετε την ατζέντα, αυτή η ατζέντα θα τεθεί για εσάς από τις δράσεις των μεμονωμένων κρατών μελών. Χαιρετίσαμε την πρωτοβουλία του Επιτρόπου Rehn, όταν, μπροστά στις αυξανόμενες δυσκολίες με την Τουρκία, εφάρμοσε κυρώσεις παγώνοντας διαπραγματευτικά κεφάλαια και εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των κρατών μελών. Θέλουμε να σας δούμε να κάνετε το ίδιο για να διασφαλίσετε ότι θα έχουμε μια κοινή απάντηση στην ανάπτυξη αυτής της πυραυλικής ασπίδας.

Ύπατε Εκπρόσωπε, είστε υπεύθυνος για την πρόσβαση στα έγγραφα. Μιλήσαμε πολύ για την ανάγκη για μια συμφωνία σχετικά με την πρόσβαση στα έγγραφα στον δεύτερον και τον τρίτο πυλώνα. Αυτά τα έγγραφα δεν ανήκουν στο πεδίο αρμοδιοτήτων των εθνικών κοινοβουλίων και η συμφωνία Σολάνα-Μπροκ δεν μας παρέχει σταθερή νομική βάση. Όταν η προσωρινή επιτροπή για την κατ’ εξαίρεση παράδοση σας ζήτησε πέρυσι τα πρακτικά της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών, έλαβε ένα έγγραφο δύο σελίδων. Αργότερα ανακαλύψαμε ότι υπάρχει ένα πληρέστερο έγγραφο έξι σελίδων και σας ζητώ σήμερα εδώ, στο όνομα της καλόπιστης συνεργασίας που ορίζει το άρθρο 10, να διευκρινίσετε στο Σώμα –ίσως στη Διάσκεψη των Προέδρων– αν τα πρακτικά που έλαβε ο πρόεδρος της προσωρινής επιτροπής μας αποτελούσαν πράγματι πλήρη ή μερική καταγραφή των πρακτικών αυτής της συνεδρίασης. Θα κατανοήσετε τη σημασία αυτού του θέματος.

 
  
MPphoto
 
 

  Konrad Szymański, εξ ονόματος της Ομάδας UEN. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, είναι σαφές ότι η εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να δεχθεί ορισμένες πιέσεις το 2007. Ωστόσο, ο λόγος αυτών των πιέσεων δεν είναι το πρόγραμμα της ασπίδας πυραυλικής προστασίας καθεαυτό. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ορισμένα κράτη μέλη συντάσσονται με τη ρωσική άποψη σε αυτό το θέμα. Η Ρωσία χρησιμοποιεί εσκεμμένα ψευδή επιχειρήματα.

Είναι σαφές ότι οι δέκα σταθμοί αναχαίτισης στην Πολωνία δεν θέτουν καμία απειλή για τις άμυνες της Ρωσίας. Αντίθετα με ό,τι υποδηλώθηκε, οι διαβουλεύσεις με τη Ρωσία διεξήχθησαν και εξακολουθούν να διεξάγονται. Χρησιμοποιώντας αυτά τα ψευδή επιχειρήματα, η Ρωσία είναι σαφές ότι θέλει απλώς να προκαλέσει διχασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραδόξως, η εγκατάσταση τμημάτων της ασπίδας στην Ευρώπη ίσως να επιταχύνει απλώς την εφαρμογή παρόμοιων σχεδίων του ΝΑΤΟ σε αυτόν τον τομέα. Αυτό θα είναι ένα ακούσιο, αλλά πολύ ευεργετικό, αποτέλεσμα.

Η Πολωνία θα είναι τόσο ανοικτή σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες όσο είναι και σήμερα. Γι’ αυτό εκπλήσσομαι τόσο που το γερμανικό SPD –το κόμμα του πρώην Καγκελάριου Σρέντερ– επαναλαμβάνει τόσο ένθερμα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούνται από τον Πρόεδρο Πούτιν ως προς αυτό το θέμα. Θα ήταν πιο φυσικό για τους Σοσιαλδημοκράτες να ακούσουν τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Δανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία.

 
  
MPphoto
 
 

  Daniel Cohn-Bendit, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα αρχικά να εκφράσω και πάλι την αλληλεγγύη μου προς τους κρατουμένους βρετανούς ναύτες και τις βουλγάρες νοσοκόμες. Πρέπει να ασκήσουμε πίεση τόσο στο Ιράν όσο και στη Λιβύη για την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων.

(FR) Κύριε Πρόεδρε, θα αλλάξω τώρα γλώσσα για να μιλήσω στα γαλλικά, έτσι ώστε ο συνάδελφός μας κ. Σολάνα να μπορεί να με καταλάβει ευκολότερα.

Πρέπει να πούμε ναι στον πυρηνικό αφοπλισμό. Ο καθένας γνωρίζει ότι όποια μεγάλη χώρα διαθέτει πυρηνική ισχύ για ειρηνικούς σκοπούς θα αρχίσει επίσης να επιθυμεί να την προσαρμόσει και για την εξυπηρέτηση στρατιωτικών σκοπών. Το κλειδί για τον πυρηνικό αφοπλισμό είναι ο παροπλισμός των πυρηνικών εγκαταστάσεων για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς, χωρίς το δεύτερο, το πρώτο δεν θα επιτευχθεί. Αυτό το είδαμε στην περίπτωση της Κορέας, και το βλέπουμε τώρα στις περιπτώσεις, για παράδειγμα, του Ιράν, της Ινδίας και του Πακιστάν.

Σε πολλές χώρες αυτά τα δύο συνδέονται, γεγονός που δεν λαμβάνεται πάντα υπόψη. Αυτό, σας διαβεβαιώνω, είναι το πρόβλημα με το οποίο είμαστε αντιμέτωποι.

Ερχόμενος τώρα στο θέμα του Νταρφούρ, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Συμφωνώ, και η Ομάδα μας συμφωνεί, με τον πρώην συνάδελφό μας Chris Patten, ο οποίος έγραψε ένα πολύ καλό άρθρο για το θέμα, και συμφωνώ με εκείνους τους διανοούμενους που ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ο καιρός των συζητήσεων έχει παρέλθει. Οφείλουμε να αποτρέψουμε την καθημερινή σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων από τις σουδανικές δυνάμεις. Αυτό πρέπει να τονιστεί. Όσο περισσότερο χρόνο αναλώνουμε για συζήτηση σχετικά με την κατάσταση, τόσο περισσότεροι θάνατοι θα σημειώνονται. Γι’ αυτό συμφωνώ με τον κ. Watson ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Έθνη. Προκειμένου να αποτρέψουμε τους φόνους και τους βιασμούς που μεσολαβούν μεταξύ της προσγείωσης και της απογείωσης των ελικοπτέρων, οφείλουμε τουλάχιστον να προστατεύσουμε τα στρατόπεδα προσφύγων και να ορίσουμε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, όπως κάναμε για τους Κούρδους στο Ιράκ. Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε και οφείλουμε να πράξουμε για το Νταρφούρ. Συγχρόνως, απαιτείται επίσης η εξεύρεση λύσης.

Αυτοί είναι οι όροι με τους οποίους πρέπει να μιλήσουμε στους Κινέζους, οι οποίοι αποδέχονται τις σφαγές λόγω της επιθυμίας τους για πετρέλαιο. Ανθρώπινες ζωές πωλούνται έναντι λίτρων πετρελαίου. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έρχομαι τώρα στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Και στο θέμα αυτό οφείλουμε να είμαστε σαφείς. Δεν γνωρίζω αν αυτή η αντιπυραυλική ασπίδα στρέφεται κατά της Ρωσίας. Δεν γνωρίζω κατά ποίου στρέφεται· όμως, αν στρέφεται κατά του Ιράν, είναι εντελώς γελοία. Αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά. Αν οι Ιρανοί θελήσουν να μας επιτεθούν σήμερα, πώς θα το κάνουν; Η απάντηση είναι: μέσω επιθέσεων με βομβιστές αυτοκτονίας. Για όνομα του Θεού, τι είδους ασπίδα, τύπου «πόλεμος των άστρων», θα εφεύρετε κατά των βομβιστών αυτοκτονίας; Είναι βέβαιο ότι δεν θα λειτουργήσει. Θα κοστίσει δισεκατομμύρια, και για ποιον σκοπό; Κανέναν απολύτως. Το πρόβλημα είναι ότι, για μια ακόμη φορά, οι Αμερικανοί ορίζουν μονομερώς τι είναι απαραίτητο για τμήμα της Ευρώπης, και εδώ έγκειται το πολιτικό πρόβλημα. Οι Ευρωπαίοι, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί πρέπει να καταλάβουν ότι, αν επιθυμούμε τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου, η ευρωπαϊκή πολιτική ένωση είναι το κλειδί γι’ αυτή, και η μόνη επιλογή για την επίτευξή της είναι η ανεξαρτησία μας.

Αυτή η συζήτηση είναι πολιτική επειδή, στην πραγματικότητα, διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας παραπέμπω στο άρθρο 16 των Συνθηκών μας. Πρέπει να διαβουλευόμαστε μεταξύ μας σχετικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή της μονομέρειας στην Ευρώπη.

 
  
MPphoto
 
 

  Francis Wurtz, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σολάνα, θα περιοριστώ σε ένα μοναδικό θέμα, πλην όμως θέμα ζωτικής σημασίας: στη Μέση Ανατολή.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, είχαμε λόγους να φοβόμαστε τα χειρότερα, ενόψει του πλήρους πολιτικού αδιεξόδου σχετικά με την κατοχή, η οποία έχει γίνει ανυπόφορη για τον παλαιστινιακό λαό, και ενόψει της διαγραφόμενης προοπτικής ενός εμφυλίου πολέμου. Αυτός ο φοβερός κίνδυνος απετράπη, αλλά όχι –και λυπάμαι που το λέω– μέσω των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αντίθετο μάλιστα: το εμπάργκο που αποφάσισε η Τετραμερής το μόνο που πέτυχε ήταν να προκαλέσει περισσότερη δυστυχία στα θύματα και να φανατίσει ακόμη περισσότερο τα ακραία στοιχεία.

Γεγονός είναι ότι την απρόσμενη αχτίδα ελπίδας την οφείλουμε στους συντάκτες του εγγράφου των κρατουμένων, ιδίως στον Marouane Barghouti, στις άοκνες –όπως είπατε– προσπάθειες του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, στη συντονισμένη δράση όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της Παλαιστίνης και επιπλέον –όπως επίσης είπατε– στις νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι αραβικές χώρες. Η έκβαση είναι γνωστή σε όλους. Η συμφωνία της Μέκκας έχει ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Επιπλέον, ένας επιφανής εκπρόσωπος αυτών των δημοκρατικών δυνάμεων, ο οποίος είναι τώρα υπουργός σε αυτή την κυβέρνηση –ο κ. Bassam al Salhi, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Παλαιστινιακού Λαού– αυτή ακριβώς τη στιγμή μας κάνει την τιμή να επισκέπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρακολουθεί τις συζητήσεις μας από το θεωρείο, και θέλω να χαιρετήσω τον ίδιο και, μέσω αυτού, το σύνολο της εν λόγω κυβέρνησης ενότητας.

(Χειροκροτήματα)

Αυτή η κυβερνητική συμφωνία επιτεύχθηκε με βάση πολιτικές δεσμεύσεις ευρείας εμβέλειας εκ μέρους της κυβέρνησης στο σύνολό της. Αυτές οι δεσμεύσεις, οι οποίες αντανακλούν τους όρους της Τετραμερούς, δυστυχώς δεν έχουν το αντίστοιχό τους στην ισραηλινή πλευρά.

Κατά τη γνώμη μου –για την ακρίβεια, κατά τη γνώμη μας– και, πιστεύω, κατά τη γνώμη πολλών εκ των συναδέλφων μου βουλευτών, θα ήταν σοβαρό λάθος, κύριε Σολάνα, να μην εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για την αναζωπύρωση της ελπίδας. Κατά συνέπεια, καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναλάβει την απευθείας χορήγηση βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή, να αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας και, από τη θέση της εντός της Τετραμερούς, να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής της αναγνώρισης.

Αυτό το αίτημα αποτελεί τον πυρήνα μιας έκκλησης από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της οποίας οι αρχικοί υπογράφοντες εκπροσωπούν ευρύτατο πολιτικό φάσμα και σε πολλές περιπτώσεις αναλαμβάνουν σημαντικές ευθύνες σε σχέση με τα όσα διακυβεύονται στη Μέση Ανατολή.

Με την ελπίδα, κύριε Σολάνα, ότι, μετά την έγκριση της δήλωσης του Βερολίνου, οι 27 θα επιθυμούν πολύ να δώσουν πρακτική έκφραση στη φιλοδοξία τους να καταστούν παγκόσμιος παράγοντας στην υπηρεσία της ειρήνης, έχω την τιμή να σας διαβιβάσω αμέσως το κείμενο αυτής της έκκλησης.

 
  
MPphoto
 
 

  Bastiaan Belder , εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. (NL) Κύριε Πρόεδρε, η ασφάλεια της Ευρώπης ωφελείται μόνο με μια νηφάλια, τεκμηριωμένη συζήτηση σχετικά με την πρόθεση της Αμερικής να εγκαταστήσει δέκα αμυντικούς πυραύλους στην Πολωνία και ένα σύστημα ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία. Οι έντονες, αρνητικές αντιδράσεις μέσα από την Ένωση, οι οποίες βασίζονται ειδικά στον φόβο της Ρωσίας του Πούτιν, όχι μόνο ενισχύουν τη δική μας τρωτότητα, αλλά δημιουργούν ταυτόχρονα νέες πολιτικές εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών, η προοπτική των οποίων, μετά την ευρωπαϊκή κρίση στο Ιράκ, είναι βέβαιο ότι πρέπει να προκαλεί τρόμο στον Ύπατο Εκπρόσωπο, κ. Σολάνα.

Ποια είναι τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ του πυραυλικού σχεδίου; Υπάρχει, καταρχάς, η πεισματική αποφασιστικότητα από την πλευρά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν να έχει στη διάθεσή της στο εγγύς μέλλον ένα οπλοστάσιο σύγχρονων βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές έως και 5 500 χλμ. Αν προσθέσουμε σε αυτό και την αμφιλεγόμενη πυρηνική προσπάθεια της Τεχεράνης, η επικείμενη απειλή, ειδικά για την Ευρώπη, είναι αληθινή.

Εν συντομία, απαιτείται ένα ισχυρό διατλαντικό μήνυμα προς το Ιράν. Ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα στην ήπειρό μας αποτελεί εύλογη προληπτική δράση κατά των επικίνδυνων περσικών σχεδίων ισχύος. Στην εκπλήρωση αυτών των εθνικών φιλοδοξιών, η Τεχεράνη, με τη σειρά της, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική και την κινεζική τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.

Ελπίζω ότι εσείς, Ύπατε Εκπρόσωπε, θα υπενθυμίσετε στη Μόσχα και στο Πεκίνο την ευθύνη τους για την παγκόσμια ειρήνη ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και με ειδική αναφορά σε αυτό το θέμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Daniela Buruiană-Aprodu, în numele grupului ITS. – Uniunea Europeană a încheiat la 1 ianuarie 2007, prin aderarea României şi Bulgariei, o importantă etapă a dezvoltării sale, sporindu-şi influenţa pe plan internaţional, ceea ce impune şi o regândire a organizării sale instituţionale, care să permită dezvoltarea statelor membre într-o lume aflată în plin proces de globalizare. Apariţia şi acutizarea în viaţa internă a Uniunii Europene a unor probleme cum ar fi energia şi mediul impun o regândire a strategiilor care să întărească rolul său de super-putere pentru promovarea intereselor cetăţenilor statelor membre.

O Uniune Europeană puternică şi influentă la nivel internaţional implică, pe de o parte, o regândire a mijloacelor şi metodelor de obţinere a informaţiilor necesare, asigurării securităţii cetăţenilor statelor membre şi, pe de altă parte, protejarea intereselor acestora. În prezent, ameninţările asimetrice nu mai vizează o ţară, un obiectiv anume sau o categorie socială, ci au devenit globale, urmărind distrugerea instituţiilor şi valorilor democratice în ansamblul lor. Terorismul, traficul de persoane şi arme, precum şi cel de narcotice şi de substanţe de distrugere în masă necesită răspunsuri colective, care să permită identificarea cu anticipaţie a ameninţărilor la adresa statelor membre.

Apreciez, domnule preşedinte, oportunitatea lansării unor teme de analiză asupra modului de redimensionare a inter-operabilităţii între serviciile de informaţii naţionale, eventual într-o structură de comunitate de informaţie, cu o componentă preventivă puternică, fapt ce ar determina creşterea capacităţilor comune de acţiune, pentru a face faţă cu eficienţă magnitudinii şi complexităţii ameninţărilor asimetrice. Urmare a înfiinţării acestei structuri informative, apreciez că s-ar face mari economii de resurse umane şi materiale, care ar putea fi redirecţionate spre alte sectoare deficitare.

 
  
MPphoto
 
 

  Jana Bobošíková (NI)(CS) Κυρίες και κύριοι, είμαι μια βουλευτής από την Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα που εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης ραντάρ αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην επικράτειά της. Θέλω να τονίσω ότι σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζω θερμά το πρόσφατο σχόλιο του Χαβιέ Σολάνα ότι οι επιμέρους χώρες πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιες σχετικά με το πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ.

Πιστεύω ακράδαντα ότι στον σημερινό κόσμο δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο αμυντικό σύστημα των ΗΠΑ. Τα γεγονότα στη Γιουγκοσλαβία επέδειξαν σαφώς ότι η ΕΕ ήταν ανίκανη, είτε πολιτικά είτε στρατιωτικά, να σταματήσει τους σκοτωμούς. Υπάρχει επίσης η ιστορική εμπειρία του τελευταίου αιώνα κατά τον οποίο η χώρα μου παραδόθηκε στους Ναζί από μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών. Όλα αυτά δίνουν στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Πολωνία το νόμιμο δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιες για την άμυνά τους.

Θέλω λοιπόν να ζητήσω από τους γείτονές μας που απειλούν να διχάσουν την Ευρώπη για τα ραντάρ να θυμηθούν ποιος δίχασε την Ευρώπη στο παρελθόν και πώς. Όσο για τους άλλους, οι οποίοι θέλουν να μας κάνουν διάλεξη γι’ αυτό το θέμα, τους ζητώ, δανειζόμενος τα λόγια του Προέδρου Σιράκ, να μην ξεχνούν να σιωπούν. Σας ευχαριστώ.

 
  
MPphoto
 
 

  José Ignacio Salafranca Sánchez-Neyra (PPE-DE). – (ES) Η παρουσία του Ύπατου Εκπροσώπου, κ. Σολάνα, στην Σύνοδο Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου είναι, κατά την άποψή μου, μια επιτυχία από μόνη της.

Αυτή η επιτυχία έρχεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή –όπως μας είπε χθες η Προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης– που η Ένωση επιζητά να ενδυναμωθεί εσωτερικά μέσω της συνταγματικής συζήτησης και επίσης, όπως μας είπε ο κ. Σολάνα, να προβληθεί εξωτερικά μέσω μιας ορατής και αποτελεσματικής πολιτικής.

Όσον αφορά την εικόνα που περιέγραψε ο κ. Σολάνα, θα ήθελα να κάνω ορισμένα σχόλια και να θέσω μερικές ερωτήσεις σχετικά με τα θέματα που έθιξε.

Πιστεύω ότι αυτό που είπε για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τη νέα κατάσταση στην Παλαιστίνη ήταν πολύ συνετό και ότι θα πρέπει να εφαρμόσουμε το ευαγγελικό ρητό «θα τους γνωρίσετε από τις πράξεις τους» και να μην αλλάξουμε τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά να παραμείνουμε ανοιχτοί και προσεχτικοί σε αυτά που μπορεί να φέρει η νέα κατάσταση.

Πέρα από το θέμα του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, κύριε Σολάνα, ίσως, σε αυτή τη συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσατε να μας πείτε πολύ σύντομα λίγα πράγματα για τις ευρωπαϊκές προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων. Γνωρίζω ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο, αλλά ίσως θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να μας πείτε λίγα πράγματα σχετικά.

Αναφορικά με το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος, χαιρετίσατε τις συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες μεταξύ του Προέδρου Μπους και του Προέδρου Πούτιν, και υπό το πρίσμα της έλλειψης αρμοδιοτήτων της Ένωσης, τις οποίες αναφέρατε σε αυτή τη συζήτηση, θα ήταν καλό να μάθουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να διεξαγάγει το είδος των διαβουλεύσεων που έγιναν μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν είναι δυνατό, θα ήθελα επίσης να μας πείτε την άποψη σας για τα χθεσινά σχόλια του υπουργού του Καζακστάν, παρουσία της κοινοτικής τρόικας, από την άποψη ότι, αν η Δύση πιστεύει ότι μπορεί να ανοίξει έναν ενεργειακό διάδρομο στην Κασπία Θάλασσα χωρίς τη συμφωνία της Μόσχας και της Τεχεράνης, αυτό θα είχε τεράστιες επιπλοκές.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε –και θα τελειώσω εδώ– θα ήθελα να μάθω πότε αναμένεται να είναι διαθέσιμες οι κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις των συμφωνιών σύνδεσης με την Κοινότητα των Άνδεων και την Κοινότητα της Κεντρικής Αμερικής, και αν το Συμβούλιο πρόκειται να προσκαλέσει το Κοινοβούλιο στην επόμενη υπουργική διάσκεψη κορυφής της Ομάδας του Ρίο, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις, διότι καμία πρόσκληση δεν έχει ληφθεί ακόμη.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Marinus Wiersma (PSE). – (NL) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σολάνα για τις παρατηρήσεις που έκανε σχετικά με την πυραυλική ασπίδα και ειδικά για το συμπέρασμά του ότι αποτελεί πράγματι θέμα συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επηρεάζει και τη στρατηγική ασφάλειας στην οποία ο κ. Σολάνα έχει αφοσιωθεί τόσο τα τελευταία έτη και, κατά την άποψή μας, κάνει ακριβώς αυτό.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και των δύο κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την ανάπτυξη μιας πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη μάς προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Δεν έχουμε πειστεί για την ανάγκη αυτού του συστήματος. Φοβόμαστε, μάλιστα, ότι τα σχέδια θα έχουν διχαστικό αποτέλεσμα και θα μπορούσαν να υπονομεύσουν σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες διακοπής της διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής αποτελεί μια αυξανόμενη απειλή στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και χαίρομαι με τις γενικές παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Σολάνα σε αυτό το πλαίσιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε τη μη διάδοση μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές της και γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατον να διατηρηθεί το σύστημα μη διάδοσης αν δεν ενεργήσουμε με ενότητα και πολυμερώς. Η πολυμερής συνεργασία δεν είναι θέμα επιλογής, είναι αναγκαιότητα, και υπό αυτό ακριβώς το πρίσμα ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα σχέδια της Ουάσινγκτον. Η επιμονή στην ανάπτυξη ενός πυραυλικού συστήματος άμυνας που, καλώς ή κακώς, αντιμετωπίζεται ως πρόκληση από άλλες αναγνωρισμένες πυρηνικές δυνάμεις είναι αντιπαραγωγική. Θα μπορούσε ακόμα και να οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών.

Είναι περιττό να πούμε ότι, καθώς οι πυρηνικές φιλοδοξίες χωρών όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν προκαλούν επίσης μεγάλη ανησυχία σε εμάς, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ΕΕ και του ΟΗΕ να αποθαρρύνουν τα σχέδιά τους, μέσω του διαλόγου, αλλά και μέσω πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς, η πυραυλική ασπίδα προσφέρει προστασία κατά των επιθέσεων από το Ιράν. Αυτό, ωστόσο, δεν υπονομεύει την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Εξάλλου, αυτό αντιβαίνει στην πρόθεση να αποτραπεί η ανάπτυξη νέου πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν.

Εν συντομία, είμαστε πολύ δυσαρεστημένοι με τα πρόσφατα αμυντικά σχέδια της Αμερικής και με τον μονομερή τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα, αλλά επίσης ανησυχούμε ιδιαίτερα και με τη βούληση της Πολωνίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας να δεχθούν αυτόν τον μονομερή διάλογο. Η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος Μέρκελ ορθώς κάλεσε τις δύο χώρες να συζητήσουν αυτό το θέμα με το ΝΑΤΟ. Μολονότι υποστηρίζουμε την πρόταση της γερμανικής Προεδρίας, θέλουμε επίσης να ζητήσουμε από τον κ. Σολάνα να συζητήσει αυτό το θέμα περαιτέρω με τους συναδέλφους του στο Συμβούλιο.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τρίτες χώρες διμερώς στον τομέα της άμυνας. Οι πολιτικές συνέπειες αυτού του συστήματος, ωστόσο, δεν περιορίζονται στην Πολωνία και στην Τσεχική Δημοκρατία, και η ανάπτυξη αυτής της πυραυλικής ασπίδας θα επηρεάσει αρνητικά την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Annemie Neyts-Uyttebroeck (ALDE). (NL) Κύριε Πρόεδρε, Ύπατε Εκπρόσωπε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η επιστροφή των Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ από το Μόναχο το 1938 και η φράση που ειπώθηκε τότε: «Σας φέρνουμε ειρήνη στην εποχή μας» αποτελούν μια από τις πιο ζοφερές στιγμές όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά.

Τούτου λεχθέντος, αυτή η συζήτηση, για την οποία θέλω να ευχαριστήσω τον Ύπατο Εκπρόσωπο και όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου, είναι πολύ ενδιαφέρουσα, διότι αποδεικνύει, μέσω της παρέμβασης της μίας ή της άλλης πλευράς, πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούμε ως όργανα της Ουάσινγκτον αφενός ή της Ρωσίας αφετέρου. Διαλέξτε και πάρτε.

Όπως και να ’χει, διατρέχουμε τον σοβαρό κίνδυνο να βρεθούμε σε διαμάχη μεταξύ μας χρησιμοποιούμενοι από αυτές τις δύο υπερδυνάμεις. Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να καταλήξουμε σε μια άλλη κατάσταση όπου θα πρέπει να επιλέξουμε πλευρά απευθείας, χωρίς περιθώριο ελιγμών, και στην οποία θα μένουμε με σταυρωμένα χέρια και θα παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια ελικοειδής τροχιά που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε άλλη μια κούρσα εξοπλισμών. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε αυτό αν δεν επιτρέψουμε να μας χρησιμοποιήσουν ως πιόνια και αν δούμε τι είναι καλύτερο για όλους μας και τι είναι καλύτερο για τον κόσμο και την παγκόσμια ειρήνη.

Αν και δεν είμαι φανατική ειρηνίστρια, ανήκω σε μια γενιά για την οποία λέξεις όπως αφοπλισμός, έλεγχος όπλων και μη διάδοση ήταν εξαιρετικά σημαντικές και η οποία προσπαθούσε επίσης να ενεργεί αναλόγως, γι’ αυτό πρέπει να σας ευχαριστήσω, Ύπατε Εκπρόσωπε, διότι μιλήσατε ελεύθερα για το θέμα αυτό. Θέλω να σας ευχηθώ ό,τι καλύτερο και θέλω να σας πω ότι μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξή μου.

Ένα πράγμα μου έκανε εντύπωση στην παρουσίασή σας, δηλαδή η κομψότητα με την οποία προσπεράσατε τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το μελλοντικό ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο. Μπορείτε παρακαλώ να πείτε κάτι περισσότερο σχετικά με αυτό το θέμα;

 
  
MPphoto
 
 

  Ģirts Valdis Kristovskis, (UEN) . (LV) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σολάνα, θέλω να σας ευχαριστήσω που αναφέρατε ότι τα ανώτατα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζονται να συζητήσουν την εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, από την άλλη πλευρά, κατά τη γνώμη μου, αυτή η προετοιμασία έχει ήδη αργήσει, καθώς δεν είναι μυστικό ότι αυτή η διαδικασία ήδη αρχίζει να εξελίσσεται στην Ευρώπη και το κοινό αρχίζει να ενοχλείται.

Πιστεύω ότι πρέπει να αντιταχθείτε πιο ενεργά στα επιχειρήματα ή στις εικασίες που θέτει η Ρωσία σχετικά με αυτό το θέμα. Γίνεται λόγος για ψυχρό πόλεμο και ασκείται πίεση στην Πολωνία και στην Τσεχική Δημοκρατία. Πιστεύω ότι αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια σαφή θέση. Διαφορετικά, αποτυχημένοι πολιτικοί όπως ο Σρέντερ, ο οποίος είναι φυσικά έμμισθος του Πούτιν, εμφανίζονται από το πουθενά κάνοντας δηλώσεις που ενοχλούν το ευρωπαϊκό κοινό. Εκτιμώ ότι είναι επίσης δυσάρεστο να αφήσουμε αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ καθώς, αναμφίβολα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μιλούν πραγματικά για την άμυνα της Ευρώπης και πολύ λιγότερο για την άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μιλούν για την άμυνα της Ευρώπης! Αυτό που περιμένουν, λοιπόν, οι πολίτες της Ευρώπης από εσάς, κύριε Σολάνα, ως αρμόδιο για την άσκηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης, είναι μια σαφής θέση. Αυτό περιμένω κι εγώ προσωπικά από εσάς. Σας ευχαριστώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Angelika Beer (Verts/ALE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σολάνα, η ενδιαφέρουσα ομιλία σας με έκανε να καταλάβω ποιο είναι το βασικό δίλημμα στην Ευρώπη. Μιλάμε πολύ για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, τελικά όμως δεν καταφέρνουμε να εκπροσωπήσουμε πουθενά μία κοινή θέση. Επικροτώ όσα είπατε για τη Μέση Ανατολή. Εφόσον προσπαθούμε να διαπραγματευθούμε με κράτη όπως το Ιράν ή τον Αραβικό Σύνδεσμο, τότε πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με τη Χαμάς, που είναι τουλάχιστον εκλεγμένη.

Μιλήσατε για πυρηνικό αφοπλισμό, που είναι σοβαρό μέλημα του Σώματος, όμως πού είναι η κοινή φωνή που θα επικρίνει την ανανέωση του προγράμματος Trident από τη Μεγάλη Βρετανία; Δύο κυβερνήσεις, των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, που θα καταργηθούν με εκλογές σε εύθετο χρόνο, θέλουν παρ’ όλ’ αυτά να προβούν σε νέους εξοπλισμούς συνιστώντας παγκόσμιο κίνδυνο. Μιλώντας για το Κοσσυφοπέδιο είπατε πως υποστηρίζετε τον κ. Ahtisaari. Τι είδους υποστήριξη είναι αυτή; Γιατί η Ευρώπη δεν τολμά να πει τι πρέπει να γίνει τώρα; Γιατί παραμένει σιωπηλή; Χρειαζόμαστε μία επιτηρούμενη ανεξαρτησία, κι όμως αποφεύγουμε αυτή τη λέξη όπως ο διάβολος το λιβάνι. Είναι καιρός να πει επιτέλους η Ευρώπη και το Κοινοβούλιο –που σήμερα θα ψηφίσει γι’ αυτό– ότι δεν υπάρχει επιστροφή, ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν θα επιστραφεί στη Σερβία, ότι το καθεστώς δεν λειτουργεί πια και ότι πρέπει να βαδίσουμε αυτόν τον δύσκολο δρόμο αντί να προετοιμάζουμε τώρα αστυνομικές αποστολές περιμένοντας να διασαφηνίσουν άλλοι τις θέσεις τους.

Χρειαζόμαστε ένα νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το παλιό ψήφισμα 1244 που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ πρέπει να καταργηθεί. Χρειαζόμαστε εντολή για την αποστολή ΚΕΠΑΑ. Δεν αρκεί να περιμένουμε να διευκρινίσουν άλλοι την κατάσταση. Ως εκ τούτου, επιδοκιμάζω την ομιλία σας, ζητώ όμως να πείτε επίσης αν υποστηρίζετε την επιστολή Ahtisaari προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία γίνεται λόγος για επιτηρούμενη ανεξαρτησία, και τη δήλωση του Ban Ι Moon. Για ποιον λόγο προσπαθεί εδώ η Ευρώπη να αποποιηθεί των ευθυνών της;

 
  
MPphoto
 
 

  Jiří Maštálka (GUE/NGL).(CS) Κυρίες και κύριοι, θα έλεγα ότι η ανάπτυξη των στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ είναι το πιο διχαστικό θέμα στην πολιτική της Τσεχίας επί του παρόντος. Υπάρχουν δύο πτυχές στο θέμα. Πρώτον, υπάρχει μια σαφής βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης να δεχθεί τη βάση παρά τις αμφιβολίες του κοινού: τα τελευταία δημοψηφίσματα δείχνουν ότι το 60% των ερωτηθέντων ήταν κατά της βάσης και το 25% υπέρ. Το δεύτερο θέμα είναι ο διχασμός στις κομματικές γραμμές, όπου η αριστερή αντιπολίτευση υποστηρίζει ένα δημοψήφισμα και αντιτίθεται στη βάση, ενώ η δεξιά παράταξη της κυβέρνησης είναι κατά του δημοψηφίσματος και υπέρ της βάσης.

Το αναφέρω αυτό διότι πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κρατήσει η ΕΕ μια σαφή στάση σε αυτό το θέμα. Το να νίπτουμε τας χείρας μας σχετικά με αυτό το θέμα με την αιτιολογία ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις της Τσεχικής Δημοκρατίας ή της Πολωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ισοδυναμεί με την αποφυγή ενός θέματος που πολύ σύντομα θα αρχίσει να λαμβάνει ευρωπαϊκή διάσταση. Η Ένωση πρέπει να μπορεί να λέει δυσάρεστα πράγματα. Ακούμε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία συνεχίζονται. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις, αυτές οι διαπραγματεύσεις χρησιμεύουν μόνο για να αποκρυφτεί το γεγονός ότι το παγκόσμιο αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας έχει ήδη αναπτυχθεί. Ο κ. Σολάνα διαπραγματευόταν και πριν δοθεί η εντολή για τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας. Έγιναν διαπραγματεύσεις και πριν από την επέμβαση στο Ιράν. Η εμπειρία έχει καταδείξει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι άχρηστες όταν δεν υπάρχει διάθεση για συμβιβασμό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 1997 υπεγράφη μια Ιδρυτική Πράξη μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ για την αποχή από την απειλή ή τη χρήση βίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Gerard Batten (IND/DEM). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω ότι ο κ. Σολάνα αναζητά νέα εργασία. Σε προσωπικό επίπεδο, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο σε όποια νέα καριέρα επιλέξετε, κύριε Σολάνα, αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι ο ρόλος του ευρωπαίου υπουργού εξωτερικών δεν είναι πλέον βιώσιμος λόγω της απόρριψης του προτεινόμενου Ευρωπαϊκού Συντάγματος το 2005.

Η ιδέα ήταν εξαρχής καταδικασμένη. Δεν θα μπορούσε ποτέ να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, διότι όλοι έχουμε διαφορετικές ιστορίες, διεθνείς δεσμεύσεις, συμφέροντα και συμμάχους. Ας πάρουμε τη Βρετανία, για παράδειγμα. Δεν συμμεριζόμαστε υποχρεωτικά με τους ευρωπαίους γείτονές μας τις ίδιες προοπτικές για τις διεθνείς κρίσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Όπως πολύ καλά θα γνωρίζετε, η Βρετανία αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή κατάσταση με το Ιράν, το οποίο κρατά παράνομα βρετανούς στρατιώτες. Θα ήταν γελοίο ο υπουργός εξωτερικών της ΕΕ να προσπαθεί να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των μελών των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, η Βρετανία βρίσκεται επίσης τώρα σε μια εξίσου γελοία θέση ως αποτέλεσμα της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν οι διπλωματικές προσπάθειες δεν καταφέρουν να διασφαλίσουν την απελευθέρωση των βρετανών στρατιωτών, τότε οι παράνομες ενέργειες του Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστούν με κυρώσεις. Αλλά η Βρετανία δεν μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά του Ιράν, ακόμα και αν το ήθελε, διότι η Βρετανία δεν έχει πλέον τον έλεγχο των κανόνων για τις ίδιες τις εμπορικές συναλλαγές της. Η πολιτική εμπορίου βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα –λες και το χρειαζόμαστε– για τους λόγους για τους οποίους η Βρετανία πρέπει να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανακτήσει τον έλεγχο των υποθέσεών της.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Θα πρέπει να εκτιμάτε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς τους 15 ναύτες.

 
  
MPphoto
 
 

  Ashley Mote (ITS). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, ο Μαχάτμα Γκάντι, αυτός ο γενναίος, ήρεμος και απόλυτα αποφασιστικός πατέρας της ινδικής ανεξαρτησίας, μπήκε κάποτε στο γραφείο του Γενικού Κυβερνήτη την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας και τον κατηγόρησε ευθέως ότι οι Βρετανοί είναι αφέντες στο σπίτι κάποιου άλλου. Εμείς οι Βρετανοί τώρα γνωρίζουμε πώς ένιωθε και κάποιοι από εσάς μπορεί ακόμα και να αντλείτε αυτάρεσκη ικανοποίηση και μόνο με τη σκέψη.

Ωστόσο, όταν βλέπουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αξιωματούχους της να επιδεικνύουν την κυριαρχία τους στον κόσμο, σαν νιόφερτοι σε μια τεράστια σκηνή, ξέρουμε το τέλος του παιχνιδιού. Ξέρουμε πού οδηγεί τελικά αυτή η αυτοπροκαλούμενη έπαρση.

Έχω τρεις ερωτήσεις για εσάς, κύριε Σολάνα. Ποιος είπε στην ΕΕ ότι μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα σε ξένες εταιρείες χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες στο εμπόριο, στη δημιουργία πλούτου και στην προστασία των θέσεων απασχόλησης σε χώρες που δεν ανήκουν καν στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Έπειτα είναι και οι συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης της ΕΕ που έχουν τόσο επιζήμιες επιπτώσεις σε πραγματικές οικογένειες σε χώρες του Τρίτου Κόσμου και ενώ οι ηγέτες τους πλουτίζουν μέσω αυτών των συμφωνιών, οι τοπικοί παραγωγοί και οι έμποροι πασχίζουν να ανταγωνιστούν τις φθηνές εισαγωγές. Το ίδιο ισχύει και για τους αλιείς των ακτών της Αφρικής: ενώ οι υπουργοί της τοπικής κυβέρνησης πλουτίζουν, τα παράκτια ύδατά τους έχουν αποδεκατιστεί από τις μηχανότρατές μας και οι αλιείς της περιοχής δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.

Ο Γκάντι είχε δίκιο. Η ΕΕ δεν έχει καμιά δουλειά να παίρνει τη θέση του αφέντη στα σπίτια των άλλων.

 
  
MPphoto
 
 

  Roger Helmer (NI). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, γεννήθηκα το 1944, τους ύστατους μήνες του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε όλη μου τη ζωή, το ΝΑΤΟ και η Διατλαντική Συμμαχία διατηρούσαν την ειρήνη στην Ευρώπη. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Επιτροπή ήταν εκείνες που νίκησαν την ΕΣΣΔ και έριξαν το Τείχος του Βερολίνου. Ήταν το κουράγιο και η αποφασιστικότητα ηγετών όπως ο Ρόναλντ Ρίγκαν και η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η ΚΕΠΠΑ και η στρατιωτική στάση της απειλούν να υπονομεύσουν τη Διατλαντική Συμμαχία. Δημιουργήθηκε από ζήλια, δυσαρέσκεια και αντιαμερικανισμό. Είναι υπερφορτωμένη με στρατηγικές, έγγραφα σχεδιασμού και επιτελικές σχολές, αλλά υπολείπεται απελπιστικά σε άνδρες και πλοία, τανκ, όπλα και αεροσκάφη. Η ΚΕΠΠΑ απειλεί τα ίδια τα θεμέλια της δυτικής ασφάλειας και μας αφήνει επικίνδυνα εκτεθειμένους σε έναν απρόβλεπτο κόσμο. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο η χώρα μου θα ήταν καλύτερα αν δεν ανήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Karl von Wogau (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η συζήτηση για το αντιπυραυλικό σύστημα μου θυμίζει πάντα ανθρώπους που ψάχνουν τον δρόμο τους μέσα στην ομίχλη και όταν μια συζήτηση γίνεται με αυτόν τον τρόπο, δίνει πάντα μια καλή δικαιολογία για διαφωνίες.

Πρώτα-πρώτα, εδώ δεν συζητάμε για ένα, αλλά για δύο αντιπυραυλικά συστήματα. Το ένα είναι το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών, για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται στην Πολωνία και την Τσεχία είναι μέρος του εν λόγω συστήματος. Εφέτος δαπανήθηκαν 9 δισεκατομμύρια για το αμυντικό αυτό σύστημα. Είμαστε εκλεγμένοι και, ως εκ τούτου, είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, και γι’ αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της Ευρώπης. Εγώ θεωρώ ότι τίθεται το ερώτημα εάν το σύστημα αυτό μπορεί να προστατεύσει και ευρωπαϊκές χώρες και αν ναι, αν μπορεί να τις προστατεύσει πραγματικά όλες. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η Ευρώπη να χωριστεί σε δύο ζώνες με διαφορετικό επίπεδο ασφάλειας. Αυτό πρέπει να το αποτρέψουμε.

Τίθεται και ένα δεύτερο ερώτημα που αφορά το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα υπάρχει γι’ αυτό μόνο μία μελέτη σκοπιμότητας. Τι θα κάνει το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη βάσει της μελέτης αυτής; Είναι σαφές πως αρμόδιο είναι το ΝΑΤΟ κι όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν όμως θέλουμε να συνεχίσουμε αυτόν τον δρόμο, πρέπει να εξετάσουμε με ποιον τρόπο θα ενεργήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εάν δηλαδή πρόκειται π.χ. να πάρουμε βάσει αυτού αποφάσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη ή τη βιομηχανία, μπορούμε να επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε ως 27 χώρες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είτε μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη μία περίπτωση, ασφαλώς δεν θα είμαστε εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, στη δεύτερη όμως ασφαλώς θα είμαστε, αν και μόνο νεότεροι εταίροι –όμως θα έχουμε μια δυνατότητα να είμαστε εταίροι τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Véronique De Keyser (PSE).(FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Σολάνα, η συμφωνία που συνήφθη στη Μέκκα μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς θα ήταν αδιανόητη τον Δεκέμβριο, όταν αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας είναι σχεδόν ένα θαύμα, όμως προφανώς δεν επιτεύχθηκε τυχαία, και αυτό το λέμε επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά ορισμένα από τα μέλη της.

Πολλοί ήσαν εκείνοι οι οποίοι επικρότησαν αυτή την πολιτική πρόοδο. Υπήρξε επίσης αντίδραση και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ψήφισε υπέρ ενός σχεδίου γνωμοδότησης με το οποίο ζητείται η άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του παλαιστινιακού λαού. Ενέκρινε επίσης την έκθεση Rocard για τις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου, επί της οποίας θα διεξαχθεί ψηφοφορία το μεσημέρι και στην οποία υποστηρίζεται και πάλι ο διάλογος και η πολιτική ανοίγματος.

Εχθές, επιστολή υπογεγραμμένη από βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία τασσόταν υπέρ της αναγνώρισης της νέας κυβέρνησης παραδόθηκε στον παλαιστίνιο Υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος επισκεπτόταν τις Βρυξέλλες. Οι υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνεται ο κ. Borrell, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν είναι ούτε θερμοκέφαλοι ούτε εχθροί του Ισραήλ. Είναι άνδρες και γυναίκες με μεγάλη αγάπη για την ειρήνη οι οποίοι γνωρίζουν ότι οι αχτίδες ελπίδας είναι τόσο σπάνιες ώστε δεν πρέπει να τις αφήνουμε να χάνονται.

Βεβαίως, η εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού Χανίγια δεν ταυτιζόταν κατά γράμμα με τους όρους που έχει θέσει η Τετραμερής, αντανακλούσε όμως το πνεύμα τους. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ειρήνη όταν υπάρχει η απαιτούμενη βούληση. Δεν έχει σημασία αν τον δρόμο μας τον υποδεικνύει ο «οδικός χάρτης» ή η πρωτοβουλία της Βηρυτού.

Μόλις επιστρέψατε από το Ριάντ κύριε Σολάνα, και σας ευχαριστούμε για ό,τι έχετε κάνει. Γνωρίζετε ότι, αυτή τη φορά, η προσφορά είναι σοβαρή και ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία. Είναι αναγκαίο να πεισθούν το Ισραήλ και οι Αμερικανοί, και σας ζητούμε να εργαστείτε προς αυτή την κατεύθυνση.

Έναντι της νέας παλαιστινιακής κυβέρνησης, δεν θα ήταν σωστό να χρησιμοποιούνται επιλεκτικά μέτρα και να προσπαθούμε έτσι να χωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι και να απομονώσουμε τη Χαμάς από τη Φατάχ. Αυτό θα ισοδυναμούσε με εκ νέου απειλή κατά της παλαιστινιακής ενότητας, η οποία αποτελεί εγγύηση κατά των εμφυλίων πολέμων.

Κύριε Σολάνα, δεν θα σας κρύψω το γεγονός ότι, κατά το τελευταίο έτος, η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι των παλαιστινιακών εδαφών μάς έχει φέρει σε δύσκολη θέση. Δεν θέλαμε να συμβεί αυτό. Δεν θέλαμε τόσο μεγάλο χάος, τόσο μάταιο πόνο και τόση μεγάλη καταστροφή. Υπήρξαν στιγμές που δύσκολα μπορούσαμε να κοιτάξουμε τον εαυτό μας το πρωί στον καθρέφτη. Θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σας παρακαλώ, διαβιβάστε αυτό το μήνυμα στο Συμβούλιο.

 
  
MPphoto
 
 

  István Szent-Iványi (ALDE). – (HU) Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής φέτος είναι να τεθούν τα θεμέλια μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής για την ενέργεια. Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε ότι το βραχυπρόθεσμο συμφέρον ενός κράτους μέλους μπορεί να αποκλίνει από, ή να θέσει σε κίνδυνο, το κοινό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ενεργειακή ασφάλεια. Χρειαζόμαστε μια εναρμονισμένη προσέγγιση, αποτελεσματικό συντονισμό και την επεξεργασία των μηχανισμών λήψης αποφάσεων.

Ένα σημαντικό έργο είναι να εδραιωθούν και να ενισχυθούν οι απαραίτητες εταιρικές σχέσεις προκειμένου να διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές πηγές μας. Όχι μόνο πρέπει να ενισχύσουμε την εξωτερική μας πολιτική προς τις παραδοσιακές περιφέρειες, δηλαδή, την Εγγύς Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη, αλλά εξίσου και προς τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Μιλάμε για τον αγωγό Nabucco εδώ και χρόνια. Από τον Μάρτιο θεωρείται σχέδιο προτεραιότητας. Είναι καιρός να περάσουμε επιτέλους στη φάση του συγκεκριμένου σχεδιασμού και στην εφαρμογή. Κάθε κράτος μέλος έχει μεγάλη ευθύνη να μην θέσει σε κίνδυνο αυτό το εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο με τη μονομερή δράση του, καθώς η προσπάθεια ωφελεί τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι προς όφελος της Ευρώπης να αναπτύξει ή να ενισχύσει τις κατάλληλες ικανότητες για να προστατεύσει τα εδάφη της και να αποτρέψει τις ενδεχόμενες απειλές. Ωστόσο, επί του παρόντος, δεν μπορεί ή δεν είναι έτοιμη να το πράξει. Μέχρι να μπορεί και να είναι έτοιμη, τα κράτη μέλη έχουν το δικαίωμα να δρουν ανεξάρτητα. Αυτό το δικαίωμα δεν μπορούμε να το αρνηθούμε ούτε στην Πολωνία ή στην Τσεχική Δημοκρατία. Φυσικά θα ήταν καλύτερα αν μπορούσαμε να βρούμε λύσεις από κοινού για την αποτροπή αυτών των σοβαρών απειλών.

Και τέλος, το πιο σημαντικό θεμέλιο της εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης είναι η αλληλεγγύη. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι όλοι εμείς εδώ εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας με τους 15 βρετανούς ναύτες και σχετικά με την άμεση απελευθέρωσή τους, αλλά αυτό πρέπει να εκφραστεί όχι μόνο με λόγια άλλά και με πράξεις.

 
  
MPphoto
 
 

  Mirosław Mariusz Piotrowski (UEN). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, το θέμα της ασπίδας πυραυλικής προστασίας βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο μιας πρότασης που υποβλήθηκε σε ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ από τα κράτη μέλη. Υπόκειται σε εις βάθος ανάλυση. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η απόφαση σχετικά με αυτό το θέμα είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των ενδιαφερόμενων χωρών και κυβερνήσεων. Μάλιστα, ο κ. Σολάνα μίλησε ήδη γι’ αυτό σήμερα.

Η οριστική απόρριψη της Συνταγματικής Συνθήκης από τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες βούλιαξε τα σχέδια για την εφαρμογή μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν ατυχές αν κάποια κράτη μέλη που δεν δέχθηκαν αυτό το γεγονός, και θέλουν να κρυφτούν πίσω από την ασπίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθούν να επηρεάσουν τις κυρίαρχες αποφάσεις των κυβερνήσεων των χωρών στις οποίες έγινε η πρόταση.

Θα προειδοποιούσα επίσης για την αναζωπύρωση ενός αντιαμερικανικού αισθήματος στην Ευρώπη, παρόμοιου με αυτό που εκδηλώθηκε πρόσφατα ως αποτέλεσμα της περίεργης έκθεσης σχετικά με τις πτήσεις της CIA.

 
  
MPphoto
 
 

  Δημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL). – Κύριε Πρόεδρε, η εγκατάσταση νέων αντιπυραυλικών συστημάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος πρέπει να αποτραπεί. Θα βλάψει και την Ευρώπη και την ειρήνη. Θα οδηγήσει σε νέα κούρσα εξοπλισμών. Θα αναβιώσει τη ψυχροπολεμική διαίρεση. Η αμερικανική ηγεσία αγνοεί προσβλητικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακάμπτει ακόμη και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ακόμη και στην Πολωνία και την Τσεχία, ανησυχεί και είναι ριζικά αντίθετη με αυτόν τον τυχοδιωκτισμό. Τα καθυστερημένα μισόλογα του κ. Σολάνα δεν αρκούν. Δεν μπορεί το Συμβούλιο να παριστάνει τον τυφλό ή τον κουφό ή τον Πόντιο Πιλάτο! Χρειάζεται μια άμεση και καθαρή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να κινηθεί γρήγορα και να πιέσει παίρνοντας μια καθαρή θέση.

Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ομάδων συμφωνούν με την κοινή γνώμη και αντιτίθενται σε αυτά τα σχέδια της ηγεσίας Μπους. Η πολιτική μου ομάδα έχει ζητήσει να καταλήξουμε σε ψήφισμα για αυτό το θέμα.

 
  
MPphoto
 
 

  Alessandro Battilocchio (NI). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, μιλώ εξ ονόματος του νέου Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Χθες η Καγκελάριος Μέρκελ μας παρουσίασε το αποτέλεσμα των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, οι οποίες οδήγησαν όλα τα κράτη μέλη καθώς και τα τρία ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να δεσμευθούν για την ανανέωση της νομικής βάσης της Ένωσης έως το 2009. Σήμερα, ο Χαβιέ Σολάνα μας παρουσίασε σχέδια για την ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης στη διεθνή σκηνή, σχέδια που είναι, ως επί το πλείστον, άξια υποστήριξης.

Είμαι πεπεισμένος ότι τα δύο ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν μαζί, καθώς και ότι μια αξιόπιστη εξωτερική πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από μια ισχυρή νομική βάση η οποία θα έχει την υποστήριξη όλων όσων ανατρέχουν σε αυτήν. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύω ότι η ημερομηνία του 2009 δεν μπορεί να μετατεθεί˙ στην πραγματικότητα, θα πρέπει ίσως να καθοριστεί μια βιώσιμη λύση νωρίτερα.

Η πρόκληση του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και οι ποικίλες σημερινές καταστάσεις γεωπολιτικής αστάθειας, μερικές εκ των οποίων βρίσκονται στα σύνορά μας, απαιτούν μια Ευρώπη που μιλά με μία, αποφασιστική φωνή στα Ηνωμένα Έθνη και σε όλα τα άλλα διεθνή βήματα διαλόγου.

 
  
MPphoto
 
 

  Jacek Saryusz-Wolski (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, συνάντησα τον Ύπατο Εκπρόσωπο για πρώτη φορά όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και κατόπιν όταν εκπροσωπούσε την Προεδρία. Όποια και αν είναι η μοίρα της Συνταγματικής Συνθήκης, κύριε Σολάνα, εσείς είστε ο Υπουργός Εξωτερικών μας.

Σας ευχαριστούμε για την εκτενή παρουσίαση και την εις βάθος ανάλυση. Πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες για να καταστήσουμε την πραγματική κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ ανάλογη των φιλοδοξιών και της σημασίας της ΕΕ ως παγκόσμιου εταίρου και της συνάφειάς της από την άποψη των αξιών της Ένωσης όπως αναφέρονται στη Δήλωση του Βερολίνου για την 50ή επέτειο. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη και η εδραίωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες πρέπει να διέπουν την εξωτερική μας πολιτική. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι βασισμένη σε αξίες προκειμένου να είναι πραγματικά ευρωπαϊκή. Η κοινοβουλευτική διπλωματία μας συμβάλλει σε αυτή τη διάσταση. Οι συζητήσεις μας στο Κοινοβούλιο πρέπει να αποσκοπούν σε πιθανή συναίνεση και όχι στη δημιουργία πρόσθετων διαφορών, όπως φάνηκε σε αυτή τη συζήτηση. Δεν πρέπει απλώς να εκφράζουμε τις απόψεις μας για το θέμα· πρέπει να δρούμε από κοινού και άμεσα όταν απαιτείται.

Αυτή την ώρα οι σκέψεις μας πρέπει να είναι στη Λευκορωσία. Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε σε αυτό που συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο: όταν εμείς γιορτάζαμε την 50ή επέτειο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, λευκορώσοι δημοκρατικοί υφίσταντο ξυλοδαρμούς και φυλακίσεις στο κατώφλι μας.

Η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας σήμερα είναι ένα πολύπλευρο θέμα. Δεν καλύπτει μόνο κλασικές εξωτερικές πτυχές και πτυχές ασφάλειας, όπως το θέμα των πυρηνικών όπλων, αλλά και ένα πολύ μεγάλο φάσμα μη συμβατικών απειλών για τη δημοκρατία, την ειρήνη και την ασφάλεια σε θέματα όπως η τρομοκρατία, η φτώχεια, η ενεργειακή ασφάλεια, η αλλαγή του κλίματος και ούτω καθεξής. Αλλά σε ευρύτερο επίπεδο και χωρίς να αναφερθώ σε όλα τα θέματα που θέσατε, Ύπατε Εκπρόσωπε –κάτι που θα ήταν αδύνατο στον επιτρεπόμενο χρόνο– συμμεριζόμαστε και υποστηρίζουμε τη γραμμή που κρατήσατε σε όλα τα καυτά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής γύρω μας στον κόσμο.

Το μήνυμα που θέλω να απευθύνω προς το Συμβούλιο και προς εσάς προσωπικά είναι το εξής: το Κοινοβούλιο θέλει να διεκδικήσει έναν σημαίνοντα ρόλο στην ΚΕΠΠΑ και αυτό είναι προς όφελος της Ένωσης, όχι μόνο του Κοινοβουλίου. Δεν επιδιώκουμε νέες αρμοδιότητες. Περισσότερο θέλουμε να στηριχθούμε στις εμπειρίες του παρελθόντος και να ενισχύσουμε την επιρροή μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής σε συμφωνία και συνεργασία μαζί σας και με την Επιτροπή προσθέτοντας περισσότερη νομιμότητα σε αυτή και φέρνοντάς τη πιο κοντά στους ευρωπαίους πολίτες, καθιστώντας τη πιο κατανοητή και ευρύτερα και δημοκρατικότερα υποστηριζόμενη και βασιζόμενη.

Θέλουμε να το κάνουμε αυτό σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα – το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Όπως ξέρετε, αναπτύσσουμε στενές επαφές με το Συμβούλιο με την υποστήριξή σας και με την υποστήριξη της Επιτροπής. Δράττοντας αυτή την ευκαιρία, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε και τους δύο εταίρους μας ότι οι ομαλές και αποτελεσματικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές για μας και ότι πρέπει να εργαστούμε μαζί, να αναπτύξουμε συνεργίες, να συμπληρώσουμε ο ένας τον άλλο και να βοηθήσουμε σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό, δύσκολο και πολύ ευαίσθητο τομέα των πολιτικών της Ένωσης.

Πολύ συνοπτικά, σχετικά με την αντιπυραυλική άμυνα, όπως είπατε, δεν έχουμε την αρμοδιότητα να λάβουμε αποφάσεις για την άμυνα, αλλά έχουμε την αρμοδιότητα να συζητάμε για την άμυνα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων προτείνει μια συζήτηση για την αντιπυραυλική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων στις 7 Μαΐου, παρουσία σας, με τους προέδρους όλων των επιτροπών εξωτερικών θεμάτων και άμυνας των εθνικών κοινοβουλίων και ίσως με τον κ. De Hoop Scheffer. Στις 28 Ιουνίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και η Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας θα πραγματοποιήσουν νέα συνεδρίαση για το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, αυτή τη φορά με τον πτέραρχο Obering από τις ΗΠΑ.

 
  
MPphoto
 
 

  Hannes Swoboda (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Ύπατε Εκπρόσωπε, θα ήθελα καταρχάς να σας συγχαρώ για τον ζήλο που δείχνετε για τη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό καθήκον και σας εύχομαι κάθε επιτυχία. Φυσικά, εμείς ως Κοινοβούλιο έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε κάπως πιο ελεύθερα και ευέλικτα και γι’ αυτό θα ήθελα να επανέλθω σε αυτά που είπε η κ. De Keyser. Εκπροσωπούμε τη δημοκρατία. Πρέπει να επιλέξουμε τη δημοκρατία ή μέρος της. Συνεπώς, πρέπει να εξετάσουμε με πολύ κριτικό πνεύμα αυτό που κάναμε μετά από τις εκλογές στην Παλαιστίνη – που τις είχαμε ζητήσει εμείς. Συμφωνώ απόλυτα με όσους λένε ότι πρέπει να ζητήσουμε από την κυβέρνηση της Παλαιστίνης να δηλώσει πίστη στην ειρηνευτική διαδικασία και να δεχτεί να αποκηρύξει την τρομοκρατία.

Τώρα έχουμε τη δυνατότητα για μια τέτοια κυβέρνηση. Επίσης, δεν ζητάμε από το Ισραήλ να εγκαταλείψει οριστικά όλες τις προσπάθειες εποικισμού. Και το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει πραγματικά τα σύνορα του 1967 ως σύνορα δύο κρατών που αναγνωρίζουν το ένα το άλλο. Επειδή το κάνει αυτό παρά τις παρακλήσεις μας για το αντίθετο, πρέπει να είμαστε δίκαιοι και ισορροπημένοι. Πρέπει να ζητήσουμε και από τις δύο πλευρές να συνεισφέρουν στην ειρήνη και να τις υποστηρίξουμε σε αυτήν την πορεία. Επομένως, και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι θα ακολουθήσει αυτήν την κατεύθυνση. Όσο αντιπαθείς και να μας είναι κάποιοι από τους εκπροσώπους της –και οφείλω να ομολογήσω ότι ο κ. Liebermann δεν είναι ούτε σε μένα ιδιαίτερα συμπαθής– η κυβέρνηση αυτή μας προσφέρει μία ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Έτσι πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία να επιτύχουμε την ειρήνη, γιατί είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το πόσο αντιπαθή μπορεί να μας είναι ορισμένα άτομα.

Δεύτερον, μια και μιλάω τώρα για τη δημοκρατία, θέλω να πω ότι όλοι αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες όταν αναγκαζόμαστε να συνεργαστούμε, για χάρη της ειρήνης, με χώρες που δεν βασίζονται σε μία δημοκρατική οργάνωση. Αναφερθήκαμε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, που ελπίζω ότι θα επιτύχει να συνεισφέρει σημαντικά στην ειρήνη. Το ίδιο ισχύει για την Αίγυπτο. Δεν πρέπει όμως να εγκαταλείψουμε γι’ αυτό τον λόγο τον αγώνα μας για τη δημοκρατία. Πρέπει, για παράδειγμα, να πούμε ξεκάθαρα στην Αίγυπτο ότι αυτό που συνέβη εκεί τις τελευταίες ημέρες –τροποποίηση του συντάγματος με ένα «δημοψήφισμα» που προκηρύχθηκε μέσα σε λίγες ημέρες και στο οποίο δεν συμμετείχε παρά μόλις το 30% των ψηφοφόρων– είναι απαράδεκτο. Πρέπει να υπερασπιστούμε και την ειρήνη, αλλά και τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, πρέπει να τα συνδέσουμε αυτά τα δύο. Αυτό είναι το καθήκον της Ευρώπης.

 
  
MPphoto
 
 

  Anneli Jäätteenmäki (ALDE). – (FI) Κύριε Πρόεδρε, 50 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της ΕΕ κάνει ακόμα τα πρώτα της βήματα. Αυτός ο τομέας διακυβερνητικής συνεργασίας περιορίζει την αρμοδιότητα όλων των κοινοτικών θεσμικών οργάνων. Επί του παρόντος, οι στάσεις απέναντι στην πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ είναι πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος επηρεάζει το μέλλον της ΕΕ και των ευρωπαϊκών χωρών. Είναι η απάντηση της ΕΕ ομόφωνη ή μήπως όταν η Υπουργός Εξωτερικών Ράις καλεί την Ευρώπη παίρνει πολλές απαντήσεις; Έτσι επιτρέπει η ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να αποφασίζουν τι είναι καλό για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Ακόμα και αν υπήρχε ένα νέο σύνταγμα και η ΕΕ είχε έναν κοινό υπουργό εξωτερικών, ούτε αυτό θα μας βοηθούσε, διότι αν δεν υπάρχει κοινή βούληση, δεν υπάρχει κοινή πολιτική.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω το άλλο θέμα, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και της μεταναστευτικής πολιτικής. Πρόσφατα υπήρχαν προσδοκίες για στενότερη συνεργασία στην ΕΕ προκειμένου να προληφθεί η είσοδος παράνομων μεταναστών στα σημεία συνοριακού ελέγχου. Δεν είναι περίεργο ότι το περασμένο καλοκαίρι κοντά στις Κανάριες Νήσους έχασαν τη ζωή τους στον Ατλαντικό Ωκεανό περισσότεροι άνθρωποι, παράνομοι μετανάστες, από όσα ήταν τα θύματα πολέμου στον Λίβανο. Πολλά, επομένως, πρέπει να γίνουν στους τομείς της πολιτικής γειτονίας προκειμένου η ευημερία και η ασφάλεια που παρέχει η ΕΕ να αυξηθούν και να κυριαρχήσουν.

 
  
MPphoto
 
 

  Seán Ó Neachtain (UEN). - A Uachtaráin, is pobal seacht mBallstát agus fiche an tAontas Eorpach anois agus dá réir, tá seasamh níos láidre againn ar an ardán idirnáisiúnta. Creidim gur chóir go mbeadh ról mar idirghabhálaí macánta ag an Aontas Eorpach in aighneas an Mheánoirthir agus go háirithe sna hiarrachtaí atá á ndéanamh chun síocháin a chothú idir muintir na Palaistíne agus muintir Iosrael.

Ar an gcuma chéanna, ba chóir dúinn súil a choinneáil ar an bpolaitíocht san Iaráin, mar tá sí sin ag déanamh imní agus mioscaise sa Mheánoirthear trí chéile. Níos gaire do bhaile, caithfimid ár ndóigh cabhair a thabhairt do na tíortha balcánacha lena chinntiú go ndéanfar dul chun cinn eacnamaíochta agus polaitíochta iontu agus go neartófar an ceangal eadrainn. Caithfidh an tAontas Eorpach a bheith ina cheannródaí i gcur chun cinn spriocanna forbartha na Mílaoise, agus sa chomhthéacs seo a chinntiú go mbeidh muintir na hAfraice neamhspleách i gcúrsaí forbartha agus i gcearta daonna.

(Bualadh bos)

 
  
MPphoto
 
 

  Charles Tannock (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, χαιρετίζω την αναφορά του κ. Σολάνα στην Αφρική και στο Νταρφούρ και στην έλλειψη ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Νταρφούρ, αλλά δυστυχώς παρέλειψε τη Ζιμπάμπουε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος στο Ριάντ, το οποίο επισκέφθηκε μόλις χθες, υποσχέθηκε μια νέα πρωτοβουλία για τη σύγκρουση Αράβων-Ισραηλινών, αλλά εξακολουθεί να επιμένει στο δικαίωμα επιστροφής όλων των παλαιστινίων προσφύγων – συνεπώς δεν υπάρχει τίποτα νέο κατά τη γνώμη μου.

Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, φοβάμαι ότι η αρπαγή του μονομερώς από την κυριαρχία της Σερβίας –μια χώρα που ακόμα προσπαθεί να χωνέψει τον διαχωρισμό από το Μαυροβούνιο– θα δημιουργήσει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή και ένα προηγούμενο το οποίο η Ρωσία θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο για τις παγωμένες συγκρούσεις στον Νότιο Καύκασο, αλλά ακόμα και για την Κριμαία. Η Ουκρανία είναι μια χώρα που χρειάζεται τώρα περισσότερη υποστήριξη και δεν είναι πλέον ώρα να της δώσει το Συμβούλιο καθεστώς υποψήφιας χώρας, όπως στα Δυτικά Βαλκάνια;

Σχετικά με τη Μέση Ανατολή, συνιστώ προσοχή στη συνέχιση της άμεσης ενίσχυσης στη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας πριν η Χαμάς δεχθεί ρητά τους τρεις όρους, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης του δικαιώματος ύπαρξης του Κράτους του Ισραήλ.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους εκείνους σε αυτό το Σώμα –και ειδικά τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου– που επέδειξαν αλληλεγγύη με τους 15 βρετανούς στρατιωτικούς, οι οποίοι απομακρύνθηκαν με τη βία από τα ιρακινά ύδατα όπου είχαν πλήρες δικαίωμα να βρίσκονται τόσο βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ όσο και βάσει της ρητής συγκατάθεσης της ιρακινής κυβέρνησης.

Το Ιράν παραμένει σοβαρό πρόβλημα καθώς αψηφά τη διεθνή κοινότητα στην αποφασιστική του προσπάθεια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θα υποκριθεί ανοιχτά ως προς αυτό το θέμα, όπως έκανε πρόσφατα σχετικά με τον ισχυρισμό του για την ακριβή θέση των βρετανών στρατιωτών όταν συνελήφθησαν.

Δεν είναι άραγε πλέον καιρός η ΕΕ, μαζί με τις ΗΠΑ, να εφαρμόσουν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις κατά αυτού του βάρβαρου καθεστώτος, το οποίο εκτελεί δημοσίως άτομα για σεξουαλικά παραπτώματα και του οποίου ο Πρόεδρος Ahmadinejad δεσμεύτηκε να αφανίσει το Ισραήλ από προσώπου γης; Η διακοπή των εγγυήσεων εξαγωγικής πίστης από τη Γερμανία θα ήταν μια πολύ καλή αρχή.

 
  
MPphoto
 
 

  Ana Maria Gomes (PSE).(PT) Κύριε Σολάνα, πού είναι η αποτελεσματική πολυμερής προσέγγιση για την οποία αγωνιστήκατε, με τη βοήθεια του Κοινοβουλίου, αν τα μονομερή σχέδια των ΗΠΑ για ανάπτυξη του αντιπυραυλικού συστήματος σε κοινοτικό έδαφος αποτελούν απλώς ένα διμερές θέμα ή, όπως είπατε σήμερα, αποτελούν μέρος μιας αμυντικής συμμαχίας;

Αυτά τα σχέδια έχουν σκοπό να αποδυναμώσουν την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας της Ευρώπης. Ακόμα και αν συγκεντρώνονταν υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ –κάτι που δεν έγινε ακόμα– θα είχαν επιζήμιες συνέπειες στην αμυντική βιομηχανία της ΕΕ. Πώς μπορεί λοιπόν το Συμβούλιο να απορρίπτει μια εναρμονισμένη προσέγγιση στο θέμα μεταξύ όλων των κρατών μελών; Πώς μπορεί να δέχεται σχέδια που αποσκοπούν στην προστασία της Ευρώπης, τα οποία βασίζονται σε αμφίβολη τεχνολογία και διχάζουν την ΕΕ αποκλείοντας ορισμένα κράτη μέλη; Ποιος είναι ο κίνδυνος που απειλεί περισσότερο την Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία από ό,τι την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία ή την Πορτογαλία;

Κύριε Σολάνα, όπως επισημάνατε σήμερα, εμείς στην ΕΕ θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη διάδοση, αλλά αυτά τα σχέδια –σε αντίθεση με άλλες συνέπειες σε σχέση με τη Ρωσία– το μόνο που θα κάνουν είναι να την ενθαρρύνουν. Κατά συνέπεια, πολλοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επίσης απορρίπτουν τα σχέδια. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τους οποίους πρέπει να εργαστούμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Zahradil (PPE-DE).(CS) Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Άκουσα με ενδιαφέρον τη λεπτομερή ομιλία του κ. Σολάνα, για την οποία τον ευχαριστώ. Ήταν ένα θερμό, ενδιαφέρον θέμα. Θα ήθελα, αν μπορώ, να κάνω λίγα σχόλια.

Καταρχάς, ο κ. Σολάνα τόνισε ότι, όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, η ΕΕ δεν έχει περιθώριο να αποτύχει στη γειτονιά της. Συμφωνώ απόλυτα και θα το έθετα ως εξής: η ΕΕ πρέπει καταρχάς να αποδείξει ότι είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματα στην περιοχή άμεσης γειτονίας της και ότι είναι σε θέση να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ευημερία της γύρω περιοχής και, συνεπώς, να αποδείξει στην πράξη ότι είναι ικανή να επιτύχει ευρύτερες, παγκόσμιες φιλοδοξίες, στις οποίες αν αποτύχουμε μας μένουν μόνο κενές λέξεις.

Δεύτερον, όσον αφορά τις αντιπυραυλικές βάσεις των ΗΠΑ ή την περίπτωση των βάσεων ραντάρ της Τσεχικής Δημοκρατίας, η κυβέρνηση της Τσεχίας χθες συμφώνησε επίσημα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την κατασκευή της βάσης ραντάρ ως σύστημα προστασίας. Η κυβέρνηση της Τσεχίας θα ενημερώσει ασφαλώς πρόθυμα τους συναδέλφους και τους εταίρους της στην ΕΕ για την πρόοδο σε αυτό το θέμα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η τελική απόφαση ανήκει στην τσεχική κυβέρνηση.

Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν η βάση τεθεί σε λειτουργία, θα υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια όχι μόνο για την κεντρική Ευρώπη αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτή η βάση δεν έχει στόχο τη Ρωσία, και η Ρωσία το γνωρίζει επίσης αυτό. Αυτό το επιχείρημα λοιπόν είναι παραπλανητικό. Θεωρώ ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα συμβάλει επίσης στη σύσφιξη των διατλαντικών δεσμών.

Φυσικά θα οδηγήσει επίσης στην άνοδο του διεθνούς προφίλ της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Πολωνίας. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα ανησυχούσε οποιονδήποτε. Θέλω να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι η ΕΕ έχει τα όριά της όσον αφορά την ασφάλεια και την πολιτική και ότι σε αυτή την περίπτωση άγγιξε ένα από αυτά τα όρια. Σας ευχαριστώ.

 
  
MPphoto
 
 

  Libor Rouček (PSE).(CS) Κυρίες και κύριοι, ο κ. Σολάνα είπε σήμερα το πρωί σε αυτό το Σώμα ότι οι πολίτες μας θέλουν να δουν μια συντονισμένη κοινοτική εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Συμφωνώ απολύτως. Οι πολίτες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών από τα νέα κράτη μέλη, περιμένουν από την ΕΕ να συντονίσει την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της, ακόμα και σε θέματα όπως η ανάπτυξη ενός αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας σε κοινοτικό έδαφος. Αυτό το σύστημα, ωστόσο, δεν αποτελεί διμερή άσκηση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Πολωνία ή στην Τσεχική Δημοκρατία, όπως θα ήθελαν κάποιοι βουλευτές να πιστεύουμε. Από τη φύση του, αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, τις σχέσεις εντός της ΕΕ, τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία και τις διάφορες διαδικασίες αφοπλισμού και τις διαδικασίες αναστολής της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

Θέλω λοιπόν να ζητήσω από τον κ. Σολάνα να παράσχει στο Κοινοβούλιο μια ανάλυση όλων αυτών των πτυχών και των τρόπων επίλυσης αυτών των θεμάτων από την πλευρά της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό ακριβώς περιμένουν οι πολίτες μας από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας.

 
  
MPphoto
 
 

  Stefano Zappalà (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Σολάνα για τις πληροφορίες που μας παρέσχε σήμερα το πρωί. Ωστόσο, από τη συζήτησή μας είναι για ακόμη μια φορά προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει εξωτερική πολιτική και, επομένως, δεν διαθέτει μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Θα ήθελα, επομένως, να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη μου προς το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά το ζήτημα των ναυτικών που κρατούνται στο Ιράν, μια αλληλεγγύη που πρέπει να εκφραστεί και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι αν διαθέταμε μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, θα είχαμε αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην επίλυση των διεθνών ζητημάτων. Η έλλειψη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής συνεπάγεται επίσης ότι, σε ορισμένα κράτη –συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου– εξαιτίας της ύπαρξης μεμονωμένων θέσεων, ακόμη και οι υποθέσεις εσωτερικής πολιτικής αποκτούν μια μάλλον σοβαρή σημασία. Αν συνεχίσουμε στον δρόμο της συνταγματικής συνθήκης, που ξεκίνησε από την Καγκελάριο Μέρκελ, πιστεύω ότι θα κάνουμε κάτι πολύ θετικό.

Θα ήθελα να τονίσω στον κ. Σολάνα ένα ουσιώδες ζήτημα. Σήμερα το πρωί, έγινε πολλές φορές αναφορά στο ζήτημα του ενδεχόμενου αμερικανικού συστήματος πυραυλικής άμυνας που πρόκειται να εγκατασταθεί στο έδαφος της Δημοκρατίας της Πολωνίας καθώς και της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Έχω την εντύπωση –δεν ξέρω όμως αν είναι αλήθεια– ότι, μεταξύ άλλων, ορισμένα κράτη της Ένωσης δεν θα ληφθούν ενδεχομένως υπόψη σε σχέση με αυτό το σύστημα πυραυλικής άμυνας, για παράδειγμα η Ιταλία και η Ελλάδα. Έχω ακούσει αποκλίνουσες απόψεις σχετικά με αυτό το θέμα και δικαίως.

Αν και προσωπικά τάσσομαι υπέρ αυτού του συστήματος, πιστεύω, κύριε Σολάνα, ότι είναι σημαντικό να λάβουμε πραγματικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων και όσων επιλέξατε να μας αποκρύψετε. Για αυτόν τον λόγο, σας καλώ να παράσχετε στην υποεπιτροπή μας κάθε δυνατή πληροφορία χωρίς καθυστέρηση.

 
  
MPphoto
 
 

  Adrian Severin (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, Ύπατε Εκπρόσωπε, έχω τέσσερις τηλεγραφικές σκέψεις να εκφράσω σε ένα λεπτό.

Πρώτον: είναι καιρός να αντικατασταθεί ο νέος συντηρητισμός στις διεθνείς υποθέσεις με ρεαλισμό και η ακραία ιδεολογική προσέγγιση που ακούσαμε σήμερα εδώ με πραγματισμό συνοδευόμενο από τις αρχές και τις αξίες μας.

Δεύτερον: η πολυμερής προσέγγιση αποτελεί βασική προσπάθεια και δεν πρέπει να αποτύχουμε σε αυτή την προσπάθεια.

Τρίτον: οι πολλές παγωμένες κρίσεις στην ανατολική γειτονιά μας αποτελούν μέρος μόνο ενός ενιαίου συναφούς προβλήματος που είναι το μετασοβιετικό καθεστώς της Ρωσίας. Πρέπει επιτέλους να αναπτύξουμε ένα όραμα ως προς αυτό το θέμα.

Τέταρτον: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι αμυντική συμμαχία, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε το πολιτικό περιβάλλον που θα προάγει τη συμμετοχή της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην προώθηση μιας παγκόσμιας εταιρικής σχέσης για την άμυνα κατά των σύγχρονων απειλών, απορρίπτοντας έτσι κάθε διμερή αντιπυραυλική διευθέτηση που θα μας διχάσει και θα μας εκθέσει αντί να μας προστατέψει.

 
  
MPphoto
 
 

  Elmar Brok (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Ύπατε Εκπρόσωπε, κυρίες και κύριοι, κύριε Σολάνα, επισημάνατε με έξυπνο τρόπο πού υπάρχουν εμπόλεμες ζώνες και πού βρίσκονται τα συμφέροντα της Ευρώπης. Επιτρέψτε μου να αναφέρω μερικά παραδείγματα: η Μέση Ανατολή, το Κοσσυφοπέδιο, το Ιράν, η ενεργειακή ασφάλεια και άλλα. Πρέπει όμως να εξετάσουμε το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε. Καταρχάς, σε πολλούς από αυτούς τους τομείς δεν πρόκειται να επιβληθούμε με τη θέση μας ως ήπια δύναμη, εάν δεν μιλάμε με ενιαία και σταθερή φωνή στην εξωτερική πολιτική προκειμένου να ασκήσουμε επιρροή στους εταίρους μας στον κόσμο, και εδώ εννοώ ιδίως στο πλαίσιο των διατλαντικών σχέσεων.

Δεύτερον, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε αν θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται από ζώνες διαφορετικής ασφάλειας. Σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, πρέπει να φροντίσουμε να διαθέτουν όλες οι χώρες το ίδιο επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, είναι εξίσου απαράδεκτο να έχει ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μικρότερη προστασία από την αντιπυραυλική ασπίδα.

Με άλλα λόγια, τέτοια θέματα δεν μπορούν να συζητηθούν σε διμερές επίπεδο, αλλά αντίθετα πρέπει να καταστεί σαφές ότι το σύνταγμα δίνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερες δυνατότητες και την κάνει ικανή να μιλά με μία φωνή. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε με αυτήν την κοινή φωνή το ΝΑΤΟ σε στρατηγικές συζητήσεις. Επιρροή θα αποκτήσουμε αν ισχύσουν και τα δύο αυτά μαζί κι όχι με χωριστές λύσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι κάποιοι ζητούν για τον εαυτό τους αλληλεγγύη ως προς την ενέργεια, κι αυτό είναι σωστό, τότε όμως πρέπει να δείχνουν την ανάλογη αλληλεγγύη και στα άλλα ζητήματα προκειμένου να καταλήξουμε έτσι σε μία κοινή ευρωπαϊκή θέση. Μόνο έτσι θα έχουμε μια ελπίδα επιβίωσης σε αυτόν τον κόσμο.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Brok. Δεν θέλω να προβώ σε κρίση, πιστεύω όμως ότι αυτά που είπατε, συνιστούν τον πυρήνα της πολιτικής για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Justas Vincas Paleckis (PSE). – (LT) Η σημερινή κυβέρνηση στην Ουάσινγκτον βιάζεται να αναπτύξει μια αντιπυραυλική ασπίδα. Αν εγκατασταθούν αμυντικοί πύραυλοι και ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Πολωνία, θα καλυφθεί ένα μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά αναμένεται να κοστίσουν 58 δισ. δολάρια. Αυτό το ποσό, αν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά, θα μπορούσε να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που πεινάνε και να αλλάξει την ίδια τη φύση των χωρών που θέτουν απρόβλεπτους κινδύνους.

Οι κυβερνήσεις και οι λαοί των ευρωπαϊκών χωρών έχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με αυτά τα σχέδια, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα κούρσα εξοπλισμών και σε κινδύνους για όλη την περιοχή. Η Λιθουανία βρίσκεται σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, δεν έχει γίνει πολύ δημόσια συζήτηση σχετικά με αυτό το θέμα στα νέα κράτη μέλη. Τα σχέδια της Ουάσινγκτον πρέπει να συζητηθούν ανοιχτά και ειλικρινά από τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει επίσης στις συζητήσεις.

Οι μονομερείς πολιτικές χωρίς συνυπολογισμό των πιθανών κινδύνων και συνεπειών έχουν δημιουργήσει πολλές φορές καταστάσεις που ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, τα σχέδια «Πόλεμος των Άστρων» ήταν προϊόν της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Το να προχωρήσουν τώρα θα σήμαινε αποδοχή του γεγονότος ότι ο κόσμος είναι ακόμα χωρισμένος σε αδιάλλακτα στρατόπεδα και ότι αναζητούμε και πάλι λύσεις βασισμένες στη βία και στα όπλα.

 
  
MPphoto
 
 

  Bogdan Klich (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η αρχική μου πρόθεση σήμερα ήταν να μιλήσω για τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική λειτουργία της ΚΕΠΠΑ, αλλά οι δημαγωγικές ομιλίες του κ. Schulz και του κ. Cohn-Bendit αποζητούν απάντηση και με υποχρεώνουν να διορθώσω ορισμένα λάθη.

Καταρχάς, πριν από λίγα χρόνια οι Αμερικανοί μετέτρεψαν το αρχικό σχέδιο «Εθνικό Πυραυλικό Σύστημα Άμυνας» σε σχέδιο «Πυραυλικό Σύστημα Άμυνας». Στόχος ήταν να τεθεί όχι μόνο η περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και η περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, υπό αυτή την ασπίδα προστασίας (ή ομπρέλα). Αυτό έγινε κατά σαφή απαίτηση των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Από πού, λοιπόν, προέρχεται αυτό το κύμα επικρίσεων;

Δεύτερον, εμείς οι Ευρωπαίοι αναπτύσσουμε, εδώ και κάποια χρόνια, τη δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα, δηλαδή το πρόγραμμα «Άμυνας Θεάτρου κατά Βαλλιστικών Πυραύλων (TBMD)». Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με αυτό το θέμα, θέλω να σας παραπέμψω στη δήλωση της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ στη Ρίγα. Υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο μέχρι το 2010 και για κάποιον λόγο ούτε ο κ. Schulz ούτε ο κ. Cohn-Bendit φαίνεται να διαμαρτύρονται γι’ αυτό.

Τρίτον, οι αντιρρήσεις της Ρωσίας για την ασπίδα είναι απλώς άλλο ένα παράδειγμα των επικρίσεων που εξαπολύει αυτή η χώρα στις διάφορες αμερικανικές στρατηγικές πρωτοβουλίες. Ας μην ξεχνάμε το κύμα των επικρίσεων που εκτοξεύθηκαν κατά της πρωτοβουλίας στρατηγικής άμυνας (SDI) κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ρίγκαν ή στους Αμερικανούς όταν αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για τον περιορισμό των συστημάτων αντιβαλλιστικών πυραύλων (ABM).

Υποστηρίζω θερμά τις συνομιλίες με τη Ρωσία σχετικά με το θέμα της πυραυλικής αμυντικής ασπίδας, αλλά σας ζητώ να παραμείνετε ψύχραιμοι.

Τέταρτον, υποστηρίζω επίσης τις συζητήσεις σχετικά με το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από τις κυρίαρχες κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών. Θέλω να ζητήσω από τα κόμματα της Αριστεράς και από τους Πράσινους να μην χρησιμοποιούν επιχειρήματα σε αυτή τη συζήτηση που δεν είναι αληθινά και να μην παραπλανούν την κοινή γνώμη. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε βαθύτερο διχασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε ένα ξέσπασμα του αντιαμερικανικού αισθήματος παρόμοιο με αυτό που είδαμε το 2002 και το 2003.

 
  
MPphoto
 
 

  Giulietto Chiesa (PSE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η έκκληση για ευρωπαϊκή ενότητα προκειμένου να ενισχυθεί η εξωτερική δράση της Ένωσης είναι ιερή και απαραβίαστη αλλά περιττή. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ποιες είναι και πού βρίσκονται οι δυνάμεις που εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ενότητα, διότι είναι προφανές ότι υφίστανται, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Ακούσαμε ορισμένες από αυτές σε αυτήν τη συζήτηση.

Οι πύραυλοι που η Ουάσινγκτον προτίθεται να εγκαταστήσει στην Πολωνία –πύραυλοι που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την κατάρριψη ανύπαρκτων ιρανικών πυραύλων– είναι στην πραγματικότητα στραμμένοι εναντίον της ίδιας της ευρωπαϊκής ενότητας, με στόχο να την υπονομεύσουν αν όχι να την καταστρέψουν. Δεν υπάρχει τίποτε τυχαίο σε αυτό: δεν πρόκειται για σφάλμα, αλλά για ένα σχέδιο το οποίο έχει επινοηθεί από τις εξτρεμιστικές δυνάμεις που είναι παρούσες στην ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Μια τέτοια προκλητική δράση, ωστόσο, δεν θα μπορούσε ποτέ να αρχίσει καν, αν δεν υπήρχαν στην Ευρώπη δυνάμεις πρόθυμες να την ακολουθήσουν.

Το κλειδί για την ισχυρή ευρωπαϊκή διεθνή δράση έγκειται στον εντοπισμό και στην εξουδετέρωση αυτών των δυνάμεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Roberta Alma Anastase (PPE-DE). – Domnule Preşedinte, doamnelor şi domnilor, doresc în primul rând să mulţumesc Înaltului Reprezentant pentru informarea cuprinzătoare cu privire la perspectivele politice externe comune în 2007. Fără îndoială, una din priorităţile noastre este stimularea creării unui spaţiu de stabilitate, securitate şi democraţie în vecinătatea Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte frontiera de est, provocările sunt legate în primul rând de gestionarea problemei conflictelor îngheţate. În afară de eforturile existente, instrumentele de cooperare regională, inclusiv cooperarea cu şi în cadrul zonei Mării Negre, trebuie dezvoltate şi implementate încă din 2007. Succesul politicii externe comune depinde în primul rând de succesul nostru în securizarea frontierei noastre externe şi zonei de vecinătate, iar implicarea noastră mai activă în 2007 este nu numai o prioritate, dar şi o obligaţie.

 
  
MPphoto
 
 

  Andrzej Jan Szejna (PSE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η πυραυλική αμυντική ασπίδα απειλεί να δημιουργήσει ένα νέο Σιδηρούν Παραπέτασμα και συνεπώς δεν παρέχει καμία εγγύηση διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Μάλιστα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση των σημερινών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο. Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών: η πυραυλική ασπίδα σκοπό έχει να προστατεύσει τα κράτη μέλη, πάνω απ’ όλα.

Αν κάποιος με ρωτούσε αν θα έπρεπε να προασπίσουμε την ειρήνη και τις ΗΠΑ από τους τρομοκράτες, για παράδειγμα, η απάντησή μου θα ήταν ναι. Αλλά η πυραυλική αμυντική ασπίδα προκαλεί πολλά ερωτήματα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να δημιουργηθούν νέοι διχασμοί στην Ευρώπη και πρέπει να βρούμε έναν ειρηνικό συμβιβασμό, αντί για σύγκρουση, με τη Ρωσία.

Απευθύνθηκα στην πολωνική κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα πολλές φορές προτείνοντας μια δημόσια συζήτηση σχετικά με το θέμα στην Πολωνία και στην Ευρώπη. Ωστόσο, η σημερινή δεξιά πολωνική κυβέρνηση εμμένει στα αντιευρωπαϊκά και μη εποικοδομητικά όπλα της, όπως έκανε και με τη Συνταγματική Συνθήκη. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μια αμυντική συμμαχία, πρέπει να διευκρινιστεί δημόσια αν το θέμα του συστήματος πυραυλικής άμυνας πρέπει να αποτελεί αντικείμενο κοινών πολιτικών αποφάσεων από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 
  
MPphoto
 
 

  Jana Hybášková (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, ξέρουμε τι κάνουν οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης: είναι υπεύθυνοι για τον βομβαρδισμό της AMIA στην Αργεντινή, τον βομβαρδισμό των πύργων Khobar, το Shehab ΙΙΙ και τη σύλληψη 15 βρετανών στρατιωτών ως αντίποινα για τη σύλληψη πέντε Πασνταράν στην πόλη Ερμπίλ. Ο διεθνής ηγέτης της Χεζμπολάχ, Imad Mughniyah, είναι Ιρανός.

Ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα έχει να κάνει με εκτίμηση απειλών και με προτεραιότητες. Η απειλή είναι εδώ. Πρέπει να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την Ευρώπη. Η νοτιοδυτική Ευρώπη χρειάζεται προστασία από την τρομοκρατία. Η νοτιοανατολική Ευρώπη χρειάζεται το πρόγραμμα της ενεργού πολυεπίπεδης άμυνας θεάτρου κατά βαλλιστικών πυραύλων. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πρέπει να αναπτύξουμε εθνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη τον τρίτο πυλώνα. Όσον αφορά τη Βόρεια Ευρώπη, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πολωνία και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, μπορούμε να επιτύχουμε σύνθετη αρχιτεκτονική αντιπυραυλικής άμυνας μέσω της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Το ξέρετε. Μπορεί να γίνει. Η ανταλλαγή πληροφοριών κοστίζει λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Για να γίνει, χρειαζόμαστε διμερείς διαβουλεύσεις και διαβουλεύσεις του ΝΑΤΟ, αλλά αποφάσεις των κυρίαρχων κρατών. Πάνω απ’ όλα, χρειαζόμαστε ευθύνη: τη δική μου ευθύνη και τη δική σας ευθύνη.

 
  
MPphoto
 
 

  Javier Solana, Ύπατος Εκπρόσωπος. (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές για τις συνδρομές τους. Ήταν μια μακρά συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις. Δεν ήταν όλοι παρόντες σε ολόκληρη τη συζήτηση, αλλά πιστεύω ότι ειπώθηκαν πολλά σημαντικά πράγματα. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την εποικοδομητική στάση της πλειονότητα των βουλευτών του Κοινοβουλίου. Θέλω να δηλώσω ξανά τη βούλησή μου για τη συνέχιση της συζήτησης των σημαντικών θεμάτων που αρχίσαμε να συζητάμε στρατηγικά σήμερα το πρωί. Θα είμαι σύντομος στη σύνοψή μου, καθώς γνωρίζω ότι έχετε μια σημαντική ψηφοφορία στις 11.30.

Πρέπει να καταδικάσουμε με πολύ σαφή τρόπο την απαγωγή από το Ιράν των βρετανών ναυτών και πρέπει να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Νομίζω ότι συμφωνούμε απολύτως μετά τη σημερινή συζήτηση και το καταστήσαμε σαφές αυτό.

Θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της Μέσης Ανατολής, διότι πιστεύω ότι θα είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Εκτιμώ ότι κάτι μπορεί να συμβεί σε αυτό το διάστημα αν υπάρχει καλή θέληση, καλή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καλή συνεργασία με τις αραβικές χώρες και καλή συνεργασία μεταξύ μας.

Μια νέα κατάσταση έχει δημιουργηθεί. Πριν από λίγες ώρες δειπνούσα στο Ριάντ: μόλις έφτασα εδώ. Θα ήθελα ορισμένοι από εσάς να ήσασταν εκεί για να βλέπατε την πολιτική εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε δράση. Πιστέψτε με, όταν είμαστε εκεί, όταν συμμετέχουμε σε αυτές τις συσκέψεις, έχουμε αξία και διαδραματίζουμε σοβαρό ρόλο. Σας παρακαλώ, πιστέψτε το. Αν μπορούσα, θα σας προσκαλούσα να με συνοδεύσετε.

(Χειροκροτήματα)

Πριν από λίγες ώρες, βρισκόμουν ακόμα εκεί και συζητούσα πολύ σημαντικά θέματα τα οποία θα αναφέρονται στις εφημερίδες αύριο. Ελπίζω ότι τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα καρποφορήσουν τις προσεχείς ημέρες.

Δεύτερον, θέλω να αναφέρω για άλλη μια φορά στο Κοινοβούλιο το θέμα του Λιβάνου. Έχουμε σοβαρή ευθύνη απέναντι στον Λίβανο. Αυτό δεν αναφέρθηκε επαρκώς. Θέλω να επαναλάβω ξανά ότι για εμάς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σινιόρα είναι η νόμιμη κυβέρνηση του Λιβάνου και πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε αυτή την κυβέρνηση.

(Χειροκροτήματα)

Πιστεύω ότι η συνεργασία που παρέχουμε στον Λίβανο μέσω της παρουσίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων της UNIFIL στο νότιο μέρος αυτής της χώρας, καθώς και η διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Παρίσι για τη συμβολή στην ανασυγκρότηση του Λιβάνου, αποτελούν απόδειξη της δέσμευσής μας απέναντι σε αυτή τη χώρα. Είναι θεμελιώδης. Όπως είναι επίσης θεμελιώδες να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κυβέρνηση στον Λίβανο: μια κυβέρνηση που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, όχι μια μπλοκαρισμένη κυβέρνηση, την οποία κάποιοι επιθυμούν.

Είναι σημαντικό να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση των δολοφονιών των λιβανέζων ηγετών, ξεκινώντας με τον πρωθυπουργό Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από τρία χρόνια. Πρέπει να επιτύχουμε μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το επιτύχουμε αυτό. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν εκπρόσωποι από τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και κάποιος από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα εκπροσωπεί όλους εσάς – όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποτέ ξανά στην πρόσφατη ιστορία μας δεν έγινε κάτι παρόμοιο.

Έχουμε επίσης ευθύνες απέναντι στην Αφρική. Αυτές οι ευθύνες θα είναι θεμελιώδεις από τώρα μέχρι το καλοκαίρι. Συνεπώς, μέχρι τότε, έχουμε μια ατζέντα πολύ έντονη, πολύ γεμάτη. Αν θέλει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, θα χαρώ να συνεχίσω την παρακολούθηση αυτής της ατζέντας εδώ σε αυτό Σώμα. Πρόκειται για μια εντατική ατζέντα. Είναι βασική για τη σταθερότητα και την ειρήνη, όχι μόνο στον κόσμο, αλλά και στη γειτονιά της ηπείρου μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρόεδρε. Είναι η πρώτη φορά που συμμετείχα σε συζήτηση σε αυτό το Σώμα υπό τη δική σας προεδρία. Μπορείτε να βασίζεστε στην υποστήριξή μου προς αυτό το θεσμικό όργανο που εκτιμώ ιδιαιτέρως, όταν τη χρειαστείτε. Κάποιος είπε ότι ψάχνω για δουλειά, το οποίο δεν ισχύει, αλλά εν πάση περιπτώσει ίσως θα με καλείτε να έρχομαι εδώ πιο συχνά!

(Χειροκροτήματα)

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ύπατε Εκπρόσωπε, σας ευχαριστούμε πολύ για την ομιλία σας και για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη μακρά συζήτηση. Σας είμαστε ευγνώμονες που ήρθατε απευθείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την επιστροφή σας από τη Σαουδική Αραβία.

Έχετε μία από τις πιο δύσκολες ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: είστε το πρόσωπο της εξωτερικής μας πολιτικής. Το ποτήρι δεν είναι μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο, και είναι κοινή φιλοδοξία μας να γεμίσει πλήρως. Συνεπώς, έχετε την πλήρη υποστήριξη και τις θερμότερες ευχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Γραπτές δηλώσεις (άρθρο 142)

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς.(PT) Η ανάπτυξη αντιπυραυλικών αμυντικών συστημάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη αποτελεί απλώς μια ακόμα απόδειξη της αφοσίωσης των ΗΠΑ στην κούρσα των εξοπλισμών και στη δραματική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για να υποστηρίξει την πολιτική του παρεμβατισμού, της επιθετικότητας και της ιμπεριαλιστικής κατοχής της, με την υποστήριξη των συμμάχων της, ειδικά του ΝΑΤΟ.

Αυτή η πρωτοβουλία πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της αλλαγής της στρατηγική ιδέας του ΝΑΤΟ, της διεύρυνσης των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του εντεινόμενου επιθετικού ιμπεριαλισμού, όπως αποδεικνύεται από την παρέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή, μαζί με νέες απειλές προς άλλα κυρίαρχα κράτη. Παρά τις υπάρχουσες διαφορές στην ΕΕ, αυτή η προσέγγιση είναι που θα επιτείνει τους πολιτικούς διχασμούς της ηπείρου.

Η Ρωσική Ομοσπονδία στέλνει σαφή μηνύματα ότι η «κόκκινη γραμμή» είναι (προ πολλού) απαρχαιωμένη.

Το σχέδιο των ΗΠΑ να δημιουργήσουν ένα «παγκόσμιο» σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων βάσεων στην Ευρώπη –ραντάρ στην Τσεχική Δημοκρατία και πυραύλους στην Πολωνία– αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίσταση. Η απόρριψη των προθέσεων των ΗΠΑ από τους πολίτες της Τσεχίας και της Πολωνίας γίνεται όλο και πιο έντονη.

Πρέπει να κινητοποιήσουμε το ειρηνευτικό κίνημα.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. – (EN) Θέλω να εστιάσω ειδικά στο θέμα της ανάπτυξης συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη από τις ΗΠΑ. Ως κάποιος που εξετάζει το ίδιο ακριβώς θέμα αναφορικά με την ανάπτυξη από την Ιαπωνία του συστήματος άμυνας θεάτρου κατά πυραύλων για να «προστατευθεί» από την υποτιθέμενη απειλή της Βόρειας Κορέας, μπορώ μόνο να πω ότι μας παραπλανεί η λέξη «άμυνα». Αυτές οι αναπτύξεις στην Ιαπωνία και στην Ευρώπη έχουν σκοπό να δώσουν στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να εξαπολύσουν ένα προληπτικό χτύπημα είτε κατά της Βόρειας Κορέας είτε κατά του Ιράν. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν κατά μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης από την Κίνα ή τη Ρωσία –χωρίς να υπονοώ ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί αυτό– αλλά να προστατέψουν έναντι κάποιου μεμονωμένου εναπομείναντα πυραύλου ή κεφαλής μετά από μια προληπτική επίθεση κατά μιας χώρας με περιορισμένο αριθμό πυραύλων και κεφαλών. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας στην Ευρώπη θα καταστήσει την Ευρώπη πιο επικίνδυνο –και όχι πιο ασφαλή– χώρο, προς όφελος της νεοσυντηρητικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

 
  
MPphoto
 
 

  Διαμάντω Μανωλάκου (GUE/NGL), γραπτώς. – Λίγες ημέρες μετά τα πανηγύρια για τα 50χρονα της ΕΕ, οι δηλώσεις Σολάνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις προοπτικές της ΚΕΠΠΑ στο 2007, έρχονται να επιβεβαιώσουν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Ο Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της EE επανέλαβε την πρόθεσή της να δυναμώσει τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Δυναμώνει τη στρατιωτικοποίησή της, επιταχύνοντας την οργάνωση των στρατιωτικών δομών της και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης. Στα πλαίσια αυτά προωθεί την δημιουργία «ανεξάρτητου» προτεκτοράτου στο Κόσσοβο και ετοιμάζεται να ενισχύσει την Ευρωνατοϊκή κατοχή με την αποστολή δύναμης 1500 ανδρών. Συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό του Παλαιστινιακού λαού. Καταστρώνει νέο κύκλο ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων στην Λευκορωσία και την Ουκρανία. Δυναμώνει την επεμβατική πολιτική της στην Αφρική για μεγαλύτερη καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών αλλά και για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες συναλλαγές των χωρών της με την Κίνα και την Ινδία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.

Για να αντιμετωπίσει τις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία, ελίσσεται, παραπέμποντας το ζήτημα στην αρμοδιότητα των κρατών μελών, αφήνοντας όμως ανοιχτή την δυνατότητα η απόφαση για την εγκατάσταση να ληφθεί στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, πίσω από τις πλάτες των λαών.

Η αφύπνιση των λαών, η ένταση της πάλης τους πρέπει και μπορεί να ανατρέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

 
  
  

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΟΥ κ. VIDAL-QUADRAS
Αντιπροέδρου

 

6. Έγκριση των συνοπτικών πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

7. Έλεγχος της εντολής των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
MPphoto
 
 

  Giuseppe Gargani (PPE-DE). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, πρέπει εξαρχής να πω ότι, κατά τις συνεδριάσεις της στις 26 και 27 Φεβρουαρίου καθώς και στις 19 και 20 Μαρτίου, η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων προέβη στον έλεγχο της εντολής πενήντα έξι βουλευτών, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στο παράρτημα των Συνοπτικών Πρακτικών. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των ελέγχων που πρέπει να πραγματοποιηθούν καθώς και τον περιορισμένο κοινοβουλευτικό χρόνο, θεωρήσαμε σκόπιμο να υποβάλει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων προφορική έκθεση.

Η διαδικασία για τον έλεγχο της εντολής ισχύει για τους 18 βουλευτές που ορίστηκαν από τη Βουλγαρία καθώς και για τους 35 βουλευτές που ορίστηκαν από τη Ρουμανία. Εκτός από αυτούς τους νέους βουλευτές, υπάρχουν άλλοι τρεις, οι οποίοι έχουν οριστεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές, προκειμένου να αντικαταστήσουν άλλους που παραιτήθηκαν του αξιώματός τους. Επομένως η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ενέκρινε συνολικά 56 εντολές.

Φυσικά, είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να μπορώ να αναφέρω την επικύρωση της εντολής όλων των εν λόγω βουλευτών και πιστεύω ότι όχι μόνο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων αλλά και ολόκληρο το Κοινοβούλιο μπορούν να χαιρετίσουν την είσοδο των ευρωβουλευτών των νέων κρατών μελών.

 
  
  

(Το Σώμα κυρώνει την εντολή των βουλευτών)

 

8. Ώρα των ψηφοφοριών
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Προχωρούμε τώρα στις ψηφοφορίες.

(Για τα αποτελέσματα και άλλες λεπτομέρειες των ψηφοφοριών: βλ. Συνοπτικά πρακτικά)

 

8.1. Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις (ψηφοφορία)
  

- Πριν από την ψηφοφορία:

 
  
MPphoto
 
 

  Arlene McCarthy (PSE), εισηγήτρια. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα το εκτιμούσα αν οι συνάδελφοί μου έδειχναν λίγο σεβασμό προς μια εισηγήτρια!

Θα είμαι σύντομη. Δεν κατέστη δυνατόν να προγραμματιστεί μια συζήτηση επί αυτής της έκθεσης· δεν υπάρχουν τροπολογίες· ψηφίζουμε διότι θέλουμε να ανοίξουμε τώρα συζητήσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

Ήθελα επίσης να πω ότι αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη και ότι επιφυλασσόμαστε να ανοίξουμε εκ νέου κάποιους από τους συμβιβασμούς αν χρειαστεί με το Συμβούλιο και την Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η διαμεσολάβηση είναι πραγματικά αποτελεσματική για τους πολίτες μας και ότι στόχοι μας θα επιτευχθούν. Μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία.

 

8.2. Κοινοτική συμμετοχή στην αύξηση του κεφαλαίου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ψηφοφορία)

8.3. Αίτηση υπεράσπισης της βουλευτικής ασυλίας του κ. Giuseppe Gargani (ψηφοφορία)

8.4. Αναθεώρηση των οδηγιών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα (ψηφοφορία)
  

- Πριν από την ψηφοφορία:

 
  
MPphoto
 
 

  Thomas Ulmer (PPE-DE), εισηγητής. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό όλους όσοι συνεργάστηκαν τόσο καλά, τους σκιώδεις εισηγητές, τους συνεργάτες της επιτροπής και της διοίκησης του Σώματος, την Επιτροπή, καθώς και τη φινλανδική και τη γερμανική προεδρία. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τις καθοριστικές βελτιώσεις που θέλαμε, συγκεκριμένα η διασαφήνιση της επανεπεξεργασίας, για την οποία η Επιτροπή μας υποσχέθηκε μία ξεχωριστή οδηγία, η διασαφήνιση της σημασίας του λογισμικού, των βάσεων δεδομένων, καθώς και της σταδιακής κατάργησης και της σήμανσης των ουσιών CMR.

Θέλω να κάνω δύο ακόμα τεχνικές παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά μια τροποποίηση της παραγράφου 4 όπου δεν διαγράφηκε μέρος μίας πρότασης, όπως είχε συμφωνηθεί. Το εν λόγω μέρος της πρότασης είναι το εξής:

(EN) «και πίνακα αντιστοιχίας μεταξύ αυτών και της παρούσας οδηγίας».

(DE) και ο αριθμός 12, που πρέπει να αντικατασταθεί από το 15. Δεύτερον, η τροπολογία 87, που σας παρακαλώ να καταψηφίσετε το πρώτο μέρος της γιατί περιλαμβάνει ένα λάθος. Το περιεχόμενο δεν θα επηρεαστεί από αυτό.

 

8.5. Στατιστικές διάρθρωσης των επιχειρήσεων (ψηφοφορία)
  

- Πριν από την ψηφοφορία:

 
  
MPphoto
 
 

  Elisa Ferreira (PSE), εισηγήτρια. – (PT) Ίσως δεν θα ήταν καλό να μιλήσω, αλλά θέλω με αυτή την ευκαιρία να κάνω δύο παρατηρήσεις. Πρώτον, θέλω να ευχαριστήσω τους σκιώδεις εισηγητές και τα μέλη της Επιτροπής για τη συνεργασία τους και τις τρεις προεδρίες που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία συναπόφασης, δηλαδή την αυστριακή, τη φινλανδική και τη γερμανική, για τη στενή συνεργασία τους. Θέλω επίσης να κάνω ειδική μνεία στη γερμανική Προεδρία που βοήθησε στην επίλυση ενός προβλήματος επιτροπολογίας. Δεύτερον, θέλω να πω ότι οι 170 τροπολογίες αντανακλούν καλά τον ρόλο του Κοινοβουλίου, καθώς μειώνουν το διοικητικό βάρος των εταιρειών με διάφορους τρόπους: καταργώντας τις λιγότερο συναφείς μεταβλητές, εξαιρώντας ορισμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την υποχρέωση να απαντούν σε έρευνες και ενθαρρύνοντας τη χρήση διοικητικών πηγών.

Αυτό είναι ένα μόνο από τα σημεία που, κατά τη γνώμη μου, θα μπορούσαν και πρέπει να οδηγήσουν το Κοινοβούλιο στην έγκριση αυτής της πρότασης στην πρώτη ανάγνωση.

 
  
  

- Μετά την ψηφοφορία επί της τροπολογίας 142:

 
  
MPphoto
 
 

  Reinhard Rack (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, δικαίως επισημάνατε ότι έχουμε πάρα πολλές ψηφοφορίες. Προφανώς τώρα έχουμε ψηφοφορίες στις οποίες έχουμε διαρκώς σχεδόν ομόφωνη έγκριση. Ποιος ζήτησε να γίνουν εδώ χωριστές ψηφοφορίες; Για να το θέσω διαφορετικά, δεν θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε για όλες μαζί τις τροπολογίες;

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Αν η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνεί, θα μπορούσαμε να ψηφίσουμε τις τροπολογίες από κοινού, αλλά χρειαζόμαστε τη συμφωνία αυτής της Ομάδας.

 
  
MPphoto
 
 

  Hannes Swoboda (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε γι’ αυτό, αλλά θα ήθελα να συστήσω το εξής: εφόσον πρόκειται για τροπολογίες για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει με το Συμβούλιο, η επιτροπή θα πρέπει να κάνει μία σύντομη συνάντηση για να τις εγκρίνει, πράγμα που θα πάρει μόνο ένα λεπτό. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε εμείς την εργασία της επιτροπής.

 
  
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Ζητάτε μία διακοπή ενός λεπτού;

 
  
MPphoto
 
 

  Hannes Swoboda (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε να ψηφίσουμε για όλες μαζί τις τροπολογίες. Όμως την επόμενη φορά η επιτροπή θα πρέπει να το συζητήσει και να το αποφασίσει αυτό πριν από τη σύνοδο της Ολομέλειας προκειμένου να μπορούμε να τελειώσουμε σε ένα λεπτό. Σας παρακαλώ να το μεταφέρετε αυτό στους προέδρους των επιτροπών.

 
  
  

(Το Σώμα εγκρίνει το αίτημα του κ. Rack)

(Χειροκροτήματα)

 

8.6. Τήρηση των υποχρεώσεων των κρατών σημαίας (ψηφοφορία)

8.7. Αστική ευθύνη και χρηματοοικονομικές εγγυήσεις των πλοιοκτητών (ψηφοφορία)

8.8. Βιολογική παραγωγή και επισήμανση των βιολογικών προϊόντων (ψηφοφορία)
  

- Μετά την ψηφοφορία επί της τροπολογίας 111:

 
  
MPphoto
 
 

  Roberta Angelilli (UEN). – (IT) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, σύμφωνα με το άρθρο 155, εφόσον η τροπολογία 167 που κατατέθηκε από την Ομάδα μου περιλαμβάνεται εξολοκλήρου στην τροπολογία 171 της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καθώς πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συγκεντρωθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός ψήφων, προκειμένου να αποτραπεί η τυχαία μόλυνση των βιολογικών προϊόντων από ΓΤΟ, θα ήθελα εξ ονόματος της Ομάδας μου να αποσύρω την τροπολογία μας, αν μπορούμε να συνυπογράψουμε την τροπολογία 171 της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

 
  
  

(Η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφωνεί να συμπεριληφθεί η τροπολογία 167 της Ομάδας Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών στην τροπολογία της 171)

- Πριν από την τελική ψηφοφορία:

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Hélène Aubert (Verts/ALE), εισηγήτρια. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, δυνάμει του άρθρου 53 του Κανονισμού, ζητώ την αναπομπή της έκθεσης στην επιτροπή.

Πράγματι, η τροπολογία 1, με την οποία ζητείται διπλή νομική βάση –δηλαδή, τα άρθρα 37 και 95– συγκέντρωσε εξαιρετικά μεγάλη στήριξη στο Σώμα, αφού εγκρίθηκε με 585 ψήφους. Ωστόσο, η Επίτροπος απάντησε εχθές ότι δεν δέχεται αυτή την τροπολογία. Κατά συνέπεια, πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή, διατηρώντας συγχρόνως την έκθεση –η οποία, είμαι ευτυχής που το λέγω, είναι εποικοδομητική– στην παρούσα μορφή της. Πρέπει, όμως, να σημειωθεί πρόοδος, και γι’ αυτό ζητώ την αναπομπή της έκθεσης στην επιτροπή.

(Χειροκροτήματα)

 
  
  

(Το Σώμα αποφασίζει την αναπομπή της έκθεσης στην αρμόδια επιτροπή)

 

8.9. Ασφάλεια κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων (ψηφοφορία)

8.10. Το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και ο ρόλος της ΕΕ (ψηφοφορία)

8.11. Το μέλλον των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφοφορία)

8.12. Κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού 2008 - Τμήματα Ι, II, IV, V, VI, VII, VIII και ΙX (ψηφοφορία)

8.13. Το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη (ψηφοφορία)

8.14. Η ενσωμάτωση των νέων κρατών μελών στην ΚΓΠ (ψηφοφορία)
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Η ώρα των ψηφοφοριών έληξε.

 

9. Αιτιολογήσεις ψήφου
  

Έκθεση Ulmer (A6-0332/2006)

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Pierre Audy (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης του συναδέλφου μου κ. Ulmer σχετικά με την τροποποίηση διαφόρων οδηγιών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Ο όρος «ιατροτεχνολογικά προϊόντα» καλύπτει ευρύ φάσμα προϊόντων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται σύριγγες, γυαλιά, εξοπλισμός εξέτασης και διάγνωσης, μικρά εμφυτεύσιμα προϊόντα, διαγνωστική απεικονιστική τεχνολογία κλπ., και κατέστη απόλυτη αναγκαιότητα η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ιατρικής ασφάλειας στον τομέα αυτόν. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αποτελείται από τρεις οδηγίες που καθορίζουν τις βασικές απαιτήσεις προς τις οποίες ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός πρέπει να συμμορφώνεται, έχρηζε βελτίωσης, ιδίως όσον αφορά, μεταξύ άλλων, την κλινική αξιολόγηση, τη διαφάνεια, την παρακολούθηση των αγορών, τα επί παραγγελία προϊόντα, τη χρήση ανθρωπίνου ιστού και τον συντονισμό μεταξύ ανεξαρτήτων φορέων.

Οι πρακτικές διατάξεις που εγκρίναμε σε αυτό το έγγραφο θα βελτιώσουν την εναρμόνιση αυτού του εξαιρετικά σύνθετου και ανομοιογενούς τομέα, καθιστώντας τους κανόνες που ισχύουν σε αυτόν σαφέστερους και απλούστερους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές βιομηχανικές εταιρείες του τομέα δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά και για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητο να καταβληθούν προσπάθειες ενθάρρυνσης της διαδικασίας της διεθνούς συνεργασίας, κυρίως μέσω της εναρμόνισης των προτύπων.

 
  
MPphoto
 
 

  Hiltrud Breyer (Verts/ALE), γραπτώς. (DE) Με τη σημερινή συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για την απαγόρευση εξαιρετικά επικίνδυνων ουσιών σε τέτοια προϊόντα. Το γεγονός ότι εξαιτίας της αντίδρασης των κρατών μελών της ΕΕ θα εξακολουθεί να επιτρέπεται η χρησιμοποίηση καρκινογόνων, μεταλλαξιογόνων και τοξικών για την αναπαραγωγή ουσιών (ουσιών CMR), μολονότι υπάρχουν εδώ και καιρό ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, είναι θλιβερό.

Είναι επειγόντως απαραίτητα τα σαφή όρια για τη χρησιμοποίηση επικίνδυνου μαλακού PVC σε αναπνευστικούς σωλήνες, γαστρικούς καθετήρες και συσκευές έγχυσης, διότι περιέχουν μεγάλες συγκεντρώσεις του πλαστικοποιητή φθαλικού δισαιθυλεξυλίου που είναι επικίνδυνος ιδίως για βρέφη, παιδιά και ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση. Από τους σωλήνες και μόνο, τα πρόωρα νεογνά προσλαμβάνουν ποσότητα φθαλικού δισαιθυλεξυλίου που είναι μέχρι και 200 φορές μεγαλύτερη της συνήθους.

Μια αμυδρή ελπίδα δίνει η απόφαση για υποχρεωτική σήμανση των επικίνδυνων πλαστικοποιητών, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο ιατρικό προσωπικό να αποφασίζει συνειδητά να χρησιμοποιεί προϊόντα χωρίς πλαστικοποιημένο PVC, και οι καταναλωτές μπορούν τώρα να ζητήσουν το ίδιο. Επίσης, οι παραγωγοί υπόκεινται τώρα σε αυστηρότερους κανόνες προκειμένου να τεκμηριώσουν γιατί μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιατροτεχνολογικά προϊόντα με πλαστικοποιημένο PVC σε παιδιά και εγκύους.

Οπωσδήποτε, αυτό δεν είναι παρά μόνο μία μεταβατική λύση, γιατί αυτήν την εβδομάδα η Επιτροπή συνέστησε επιτέλους, βάσει μίας εκτίμησης επιπτώσεων που χρονολογείται από το 2001, να απαγορευτεί η χρησιμοποίηση φθαλικού δισαιθυλεξυλίου σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα για ορισμένες ομάδες κινδύνου. Η απαγόρευση αυτή έπρεπε βέβαια να έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό, όμως κάλλιο αργά παρά ποτέ. Η Επιτροπή καλείται να υποβάλει νομοθετική πρόταση το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου.

 
  
MPphoto
 
 

  Françoise Grossetête (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ αυτής της αναθεώρησης.

Παρότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι απορρίφθηκε η πρόταση για την απαγόρευση ιατροτεχνολογικών προϊόντων που περιέχουν ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή τοξικές για την αναπαραγωγή, αυτός ο συμβιβασμός αποτελεί ένα αποφασιστικό πρώτο βήμα, ένα βήμα το οποίο θα βοηθήσει να εξαλειφθεί η χρήση στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα τοξικών χημικών ουσιών τις οποίες στη συνέχεια βρίσκουμε στο σώμα των ασθενών. Η νομοθεσία θα απαιτεί οι κατασκευαστές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού να τον συνοδεύουν με επισήμανση όταν ένας τέτοιος εξοπλισμός περιέχει φθαλάτες, οι οποίοι ανήκουν σε οικογένεια χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για το μαλάκωμα των πλαστικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ταξινομήσει τους φθαλάτες DEHP στις ουσίες που είναι τοξικές για την αναπαραγωγή του ανθρώπου, ενώ υπάρχει σοβαρή ανησυχία σχετικά με την πιθανότητα να μεταφέρονται από τις συσκευές στους ασθενείς, ιδιαίτερα δε σε βρέφη και σε ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Η σήμανση των προϊόντων θα προειδοποιεί τους γιατρούς για τον κίνδυνο έκθεσης των ασθενών τους σε τέτοιες ουσίες, ενώ οι αρμόδιοι για την αγορά νοσοκομειακού εξοπλισμού θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν εύκολα εκείνα τα προϊόντα που δεν περιέχουν DEHP και τα οποία διατίθενται ήδη στην αγορά. Οι κατασκευαστές πρέπει να παρέχουν εξηγήσεις για τους κινδύνους που υπάρχουν για ευπαθή άτομα τα οποία εμπλέκονται στη χρήση εξοπλισμού που περιέχει τοξικές χημικές ουσίες και να προτείνουν μέτρα προφύλαξης.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Seeber (PPE-DE), γραπτώς. (DE) Επ’ ευκαιρία της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα ιατροφαρμακευτικά προϊόντα επιδοκιμάζω το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ ενός λογικού διαχωρισμού της ρύθμισης και έτσι το θέμα της επανεπεξεργασίας θα αποτελέσει αντικείμενο χωριστής οδηγίας. Ως εκπρόσωποι των πολιτών πρέπει να αγωνιστούμε περισσότερο για πιο εύλογες και κατανοητές ρυθμίσεις. Πρέπει να αντισταθούμε στον πειρασμό να συμπεριλάβουμε υπό ένα και τον αυτό τίτλο διαφορετικούς κανονισμούς. Τώρα η Επιτροπή πρέπει να παρουσιάσει πρόταση για χωριστή οδηγία το συντομότερο, κι όχι μετά από τρία χρόνια.

Ο εισηγητής μας κ. Ulmer, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για την εξαίρετη εργασία του, κατάφερε να επιτύχει έναν καλό και ισορροπημένο συμβιβασμό για τα επικίνδυνα χημικά σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Πιστεύω ότι όλοι θα συμφωνήσουν πως τα ιατρικά προϊόντα δεν πρέπει να περιέχουν καθόλου ή έστω να περιέχουν λίγες μόνο βλαβερές ουσίες και γι’ αυτό, στόχος πρέπει να είναι μία αποτελεσματική σταδιακή κατάργηση όλων των ουσιών CMR.

Ειδικά σε συνάρτηση με αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω και πάλι ότι η κατάλληλη σήμανση των προϊόντων είναι απαραίτητη. Δεν θεωρώ σωστή τη σήμανση της διεθνούς ονοματολογίας για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που επέλεξε η Επιτροπή. Ο κώδικας δημιουργεί αναπόφευκτα δαπάνες που επωμίζονται κυρίως οι ευρωπαίοι παραγωγοί και το κοινό. Αυτό είναι επιζήμιο για τον ανταγωνισμό, ενώ δεν βοηθάει ούτε τους ασθενείς.

 
  
  

Έκθεση Vincenzi (A6-0058/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Bruno Gollnisch (ITS).(FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η έκθεση της κ. Vicenzi στοχεύει στην εναρμόνιση των κανόνων, ιδιαίτερα αυτών που αφορούν τις εξαιρέσεις τις οποίες τα κράτη σημαίας της ΕΕ μπορούν να επιτρέπουν από την εφαρμογή προτύπων που έχει θεσπίσει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

Αν και ο στόχος αυτός είναι εξαιρετικά επαινετός, γεγονός είναι ότι δεν επιλύει όλα τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όλοι γνωρίζουν ότι το μείζον πρόβλημα της εμπορικής ναυτιλίας είναι οι σημαίες ευκαιρίας· σκέπτεται κανείς ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο ένα κράτος όπως η Λιβερία, ενώ βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αναρχίας, είναι σε θέση να κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στον κόσμο, επί του οποίου προφανώς είναι ανίκανο να ασκήσει οιουδήποτε είδους πραγματικό έλεγχο.

Πρέπει να τεθεί τέρμα σε αυτή την εντελώς παράλογη κατάσταση, η οποία είναι αιτία κοινωνικού ντάμπινγκ, ενώ πρέπει να εξεταστούν οι όροι ασφαλείας που ισχύουν πραγματικά. Βεβαίως, το εν λόγω κράτος εξακολουθεί να προσδιορίζει τους όρους βάσει των οποίων χορηγεί ή αρνείται τη χρήση της σημαίας του, και τους κανόνες που εφαρμόζει σε εκείνα τα σκάφη που υψώνουν τη σημαία του, καθώς και στα πληρώματά τους, όμως αυτή η ελευθερία δεν είναι τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από το δικαίωμα των κρατών να αρνούνται την πρόσβαση στα χωρικά τους ύδατα, στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τους και στα εσωτερικά ύδατά τους σε σκάφη τα οποία καταφανώς παραβιάζουν τους ελάχιστους κανόνες και τα οποία ενέχουν κίνδυνο για την ασφάλεια παρόχθιων κρατών.

Προς αυτή την κατεύθυνση επιθυμούμε να προσανατολιστεί το Κοινοβούλιό μας.

 
  
MPphoto
 
 

  Jim Allister (NI), γραπτώς. (EN) Καταψήφισα την οδηγία σχετικά με την ευθύνη των κρατών σημαίας διότι απλώς προσθέτει περισσότερο βάρος στον κοινοτικό κανονισμό για τη ναυσιπλοΐα, αλλά χωρίς να αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο έγκειται στην απόδοση των μη κοινοτικών σημαιών σε μεγάλους στόλους. Τα κράτη της ΕΕ συμμορφώνονται με τους κανονισμούς του ΔΝΟ και δεν αποτελούν πρόβλημα.

Απορρίπτω επίσης αυτή την οδηγία διότι υπονομεύει την κυριαρχία των κρατών μελών μεταβιβάζοντας την αρμοδιότητα στην Κοινότητα. Κάθε κράτος μέλος υποχρεούται ήδη να συμμετάσχει στις Συμβάσεις του ΔΝΟ· αυτό είναι αρκετό και έτσι πρέπει να παραμείνει.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος του τρίτου πακέτου ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, το οποίο αποσκοπεί γενικά στην πρόληψη των ατυχημάτων και στην καταπολέμηση των συνεπειών αυτών των ατυχημάτων.

Τα κράτη μέλη καλούνται να διασφαλίσουν ότι τα πλοία στα εθνικά νηολόγιά τους συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα. Όποια πρωτοβουλία λαμβάνεται σε κοινοτικό επίπεδο για την προώθηση της πρόληψης των ατυχημάτων στη ναυσιπλοΐα δεν πρέπει να υπονομεύει αυτή την υποχρέωση.

Βάσει αυτής της προϋπόθεσης, συμφωνούμε σε γενικές γραμμές με τα προτεινόμενα μέτρα. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη πρέπει να ελέγχουν τη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα όταν καταχωρούν πλοία στα μητρώα τους μέσω εγγράφων δικαιολογητικών. Πρέπει να καταρτίσουν και να εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα εποπτείας και ελέγχου για τα πλοία που φέρουν τη σημαία τους και πρέπει να διασφαλίσουν την κατάρτιση και τον έλεγχο των επιθεωρητών και των ερευνητών.

Η Κοινότητα, ωστόσο, πρέπει να συμβάλει στους δημοσιονομικούς πόρους που απαιτούνται για την εκτέλεση και την επιβολή αυτών των μέτρων, κάτι που δεν καθίσταται σαφές σε αυτή την πρόταση.

Έχοντας ακόμα στη μνήμη μας τα πρόσφατα ατυχήματα του Erika και του Prestige, εκτιμούμε ότι οι προτάσεις που υποβλήθηκαν σχετικά με αυτόν τον τομέα πρέπει να τεθούν υπό σοβαρή συζήτηση, στην οποία θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στον τομέα και το κοινό εν γένει.

 
  
  

Έκθεση Savary (A6-0055/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Emanuel Jardim Fernandes (PSE), γραπτώς. (PT) Μετά τα ατυχήματα του Erika και του Prestige, με το δεύτερο το 2002 κοντά στα όρια της αποκλειστικής θαλάσσιας ζώνης της Πορτογαλίας, η ΕΕ εκπόνησε μια σειρά νομοθετικών προτάσεων με στόχο την πρόληψη αυτών των καταστροφών, ή τουλάχιστον την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους, και την ανακάλυψη του τι συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνος.

Αυτή η εξαιρετική έκθεση του κ. Savary, την οποία υπερψήφισα, αφορά μία από αυτές τις προτάσεις. Εκτιμώ ότι είναι σημαντική, καθώς καθιερώνει ένα ελάχιστο επίπεδο κοινών κανόνων για όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά την αστική ευθύνη των πλοιοκτητών και τις χρηματοοικονομικές εγγυήσεις (οι οποίες μπορούν να επεκταθούν σε κάθε υπεύθυνο) και άλλους που σκοπό έχουν την πρόληψη ατυχημάτων και την επικύρωση ορισμένων διεθνών συμβάσεων, όπως η Σύμβαση για τον περιορισμό της ευθύνης για ναυτικές απαιτήσεις, η Διεθνής σύμβαση για την αστική ευθύνη και αποζημίωση για ζημία σε σχέση με τη θαλάσσια μεταφορά επικινδύνων και επιβλαβών ουσιών και η Διεθνής Σύμβαση για την αστική ευθύνη για ζημία ρύπανσης από πετρέλαιο κίνησης.

Χαιρετίζω επίσης την πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης με στόχο τη διασφάλιση ότι ακόμα και τα πλοία που δεν καλύπτονται από οποιαδήποτε μορφή χρηματοοικονομικής εγγύησης προσφέρουν επαρκή προστασία και οικονομική αποζημίωση.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Αυτή η έκθεση αποτελεί μέρος του γνωστού τρίτου πακέτου ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, μιας σειράς νομοθετικών μέτρων με σκοπό την πρόληψη των ατυχημάτων και της ρύπανσης και την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτών των ατυχημάτων.

Ο σκοπός αυτής της πρότασης είναι να καθιερωθεί ένα σύστημα αστικής ευθύνης των πλοιοκτητών σε περίπτωση βλάβης σε τρίτους και να καθοριστούν κανόνες για την πρόληψη των ατυχημάτων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ζητά από όλα τα κράτη μέλη να γίνουν συμβαλλόμενα μέρη στις διάφορες διεθνείς συμβάσεις και να βελτιώσουν την αποζημίωση για τα θύματα των ατυχημάτων και το πλήρωμα του πλοίου. Η έκθεση προτείνει επίσης να συσταθεί ένα ταμείο αλληλεγγύης για την αποζημίωση των θυμάτων βλάβης που προκαλείται από πλοία που δεν καλύπτονται από πιστοποιητικό οικονομικής εγγύησης, με δεδομένο ότι αυτή η αποζημίωση δεν χρειάζεται να παρέχεται από το κράτος μέλος στο οποίο έγινε το ατύχημα. Αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με όλα τα κριτήρια και να επιβάλλουν κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους.

Πρόκειται για θεμελιωδώς θετικά μέτρα, τα οποία υποστηρίζουμε. Ωστόσο, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, στο μέλλον, η ευθύνη του ελέγχου να ανήκει σε ένα κοινοτικό όργανο που προτείνεται σε αυτή την έκθεση –το γραφείο της Κοινότητας– αντί στα κράτη μέλη και έχουμε σοβαρές αμφιβολίες γι’ αυτό.

 
  
MPphoto
 
 

  Peter Skinner (PSE), γραπτώς. (EN) Αν και μπορεί κανείς να συμφωνήσει με την πρόταση να καταστεί η αστική ευθύνη τρίτων τυπική προσέγγιση, υπάρχουν εμφανείς ανακολουθίες που πρέπει να επιλυθούν πριν προχωρήσουμε περαιτέρω.

Κύρια ανακολουθία αποτελεί το γεγονός ότι η Σύμβαση για τον περιορισμό της ευθύνης για ναυτικές απαιτήσεις δεν επικυρώθηκε από τα κράτη μέλη, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να δράσει η ΕΕ. Το Συμβούλιο πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή του προς τη Σύμβαση σε επίπεδο κρατών μελών επικυρώνοντάς τη πριν προχωρήσει σε επικρίσεις για την αρμοδιότητα της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα που αμφισβητεί.

 
  
  

Έκθεση Aubert (A6-0061/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Corbett (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, στη βιολογική γεωργία οι καταναλωτές εμπιστεύονται ιδιαίτερα τη χρήση φυσικών ουσιών αντί για συνθετικές. Τα συνθετικά αζωτούχα λιπάσματα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να απαγορευτούν τα φυσικά ορυκτά λιπάσματα ή οποιοδήποτε άλλο είδος φυσικού ορυκτού λιπάσματος, όπως τα αζωτούχα λιπάσματα. Γι’ αυτό λυπάμαι που δεν εγκρίθηκαν οι τροπολογίες 168 και 169 σε αυτή την έκθεση, τις οποίες κατέθεσε ο κ. Tarabella. Αποδυναμώνεται σοβαρά το σκεπτικό της θέσης που εγκρίναμε και ελπίζω ότι, με την αναπομπή του θέματος στην επιτροπή, η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου θα το εξετάσει ξανά.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Andersson και Anna Hedh (PSE), γραπτώς. (SV) Καταψηφίσαμε ορισμένες τροπολογίες σχετικά με τα μειωμένα ποσοστά για την επισήμανση ΓΤΟ των βιολογικών προϊόντων. Αν και ουσιαστικά πιστεύουμε ότι τα βιολογικά προϊόντα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από ΓΤΟ ανησυχούμε για το γεγονός ότι τα διαφορετικά όρια για τα βιολογικά και άλλα τρόφιμα ενδέχεται να θέσουν σε μειονεκτική θέση τη βιολογική παραγωγή.

Πιστεύουμε ότι οι ΓΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου της τυχαίας μόλυνσης. Δεν θέλουμε, ωστόσο, να δημιουργήσουμε ένα περιττό βάρος απόδειξης το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της βιολογικής καλλιέργειας.

 
  
MPphoto
 
 

  Luis Manuel Capoulas Santos, Fausto Correia, Edite Estrela, Emanuel Jardim Fernandes, Elisa Ferreira, Jamila Madeira και Manuel António dos Santos (PSE), γραπτώς. (PT) Αν και η πρόταση κανονισμού της Επιτροπής και η έκθεση που εγκρίθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου αποτελούν θετική συνδρομή στον καθορισμό των κοινών αρχών και κανόνων που θα ισχύουν για τη βιολογική παραγωγή, οι οποίοι αποσκοπούν κυρίως στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, υπάρχουν ακόμα πολλές ελλείψεις, κατά τη γνώμη μας.

Εντούτοις, καθώς πιστεύουμε ότι το θέμα της μόλυνσης των βιολογικών προϊόντων από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι κρίσιμο και δεδομένου ότι η τροπολογία που κατέθεσε η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –μια λογική, ρεαλιστική πρόταση για τον καθορισμό ενός μέγιστου ορίου 0,1% μόνο αν περιλαμβάνεται τυχαία– εγκρίθηκε, ψηφίσαμε υπέρ της έκθεσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Françoise Castex (PSE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της πρότασης αναπομπής της έκθεσης Aubert για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Είναι απαραίτητο το όριο για τυχαία μόλυνση από ΓΤΟ να μην είναι το ίδιο με αυτό που ισχύει για τη συμβατική γεωργία, δηλαδή περίπου 0,9%, διότι έτσι θα μπορούσε κανείς να προβεί στην de facto παραδοχή ότι η μόλυνση δεν μπορεί πλέον να αποτραπεί και ότι δεν μπορεί να υπάρχει εγγύηση ότι ένα προϊόν είναι απαλλαγμένο από ΓΤΟ ακόμη και αν είναι πιστοποιημένο ως βιολογικό.

Στήριξα ως προς τούτο την πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η παρουσία ΓΤΟ σε βιολογικά προϊόντα πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά σε απρόβλεπτες και τεχνικώς αναπόφευκτες ποσότητες κατά μέγιστο σε 0,1% και ότι ο όρος «βιολογικό» δεν θα χρησιμοποιείται για να περιγράφει προϊόντα μολυσμένα τυχαία με ΓΤΟ πέραν του ανιχνεύσιμου ορίου του 0,1%.

Τέλος, συμφωνώ με την πρόταση ψηφίσματος για εξεύρεση νομικής βάσης γι’ αυτό το θέμα που αφορά τη βιολογική καλλιέργεια. Έχοντας υπάρξει μέχρι τούδε «σύμβουλος», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθεται να καταστεί «συναποφασίζων» όσον αφορά θέματα όπως αυτό, γεγονός που συνιστά πρόοδο.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Το 70% των ευρωπαίων καταναλωτών είναι γνωστό ότι δεν θέλουν να καταναλώνουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Το γεγονός ότι αυτός ο κανονισμός επιτρέπει την παρουσία έως και 0,9% ΓΤΟ στα βιολογικά προϊόντα είναι απαράδεκτο και απογοητευτικό για τη βιολογική γεωργία. Η ανοχή της μόλυνσης με ΓΤΟ σε ποσοστό 0,9% όπως προτείνει η έκθεση (ή 0,1% που πρότειναν ορισμένοι, το οποίο έγινε δεκτό στην Ολομέλεια) σημαίνει αποδοχή της μόλυνσης των βιολογικών προϊόντων με ΓΤΟ και αυτό συνιστά σοβαρή, απαράδεκτη απειλή στη βιομηχανία βιολογικής παραγωγής.

Οι καταναλωτές επιλέγουν τα βιολογικά προϊόντα διότι παράγονται με πιο βιώσιμο τρόπο, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και απαλλαγμένα από ΓΤΟ. Η αποδοχή της εισαγωγής ΓΤΟ, ακόμα και σε πολύ μικρές ποσότητες, ισοδυναμεί με εξαπάτηση των καταναλωτών και θα έχει σοβαρές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων εν γένει.

Σε αντίθεση με την οδό που προτείνει αυτή η έκθεση, και το «παραγωγικό» της μοντέλο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι πιο βιώσιμες μορφές γεωργικής παραγωγής, με βάση τη διαφοροποίηση της παραγωγής κάθε χώρας και κάθε περιφέρειας και δίνοντας περισσότερη αξία στους μικρούς και μεσαίους αγρότες και στην οικογενειακή γεωργία.

 
  
MPphoto
 
 

  Duarte Freitas (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Πιστεύω ότι τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως «βιολογικά» δεν πρέπει να περιέχουν κανένα ποσοστό γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα σε αυτή την εγγύηση όταν αγοράζουν ένα προϊόν που φέρει την επισήμανση «βιολογικό».

Το σημαντικότερο είναι ότι, αν τα προϊόντα με ποσοστό ΓΤΟ 0,9% επισημαίνονταν ως βιολογικά, θα υπήρχε ο κίνδυνος ύπαρξης μιας άλλης επισήμανσης, χωρίς ΓΤΟ, και αυτό θα υπονόμευε το κύρος της βιολογικής γεωργίας.

Συνεπώς, ψήφισα υπέρ των τροπολογιών που αποσκοπούν στην πλήρη απαγόρευση της χρήσης ΓΤΟ στη βιολογική γεωργία και στην επισήμανση των βιολογικών προϊόντων.

Επίσης ψήφισα υπέρ της τροπολογίας που ενσωματώνει προϊόντα όπως το αλάτι, το μαλλί, τα κατεψυγμένα ψάρια, τα καλλυντικά, τα συμπληρώματα διατροφής και τα αιθέρια έλαια σε αυτόν τον κανονισμό, δεδομένου ότι αυτά τα προϊόντα συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον σε τουλάχιστον ένα στάδιο της επεξεργασίας τους.

 
  
MPphoto
 
 

  Mathieu Grosch (PPE-DE), γραπτώς. – (FR) Ο νέος κανονισμός θα αντικαταστήσει τον κανονισμό αριθ. 2092/91/ΕΟΚ σχετικά με τη βιολογική παραγωγή γεωργικών προϊόντων.

Η κύρια αιτία ανησυχίας εξακολουθεί να είναι η παρουσία ΓΤΟ σε προϊόντα τα οποία φέρουν τη σήμανση «βιολογικά»· η Επιτροπή έχει προβλέψει ανοχή, ως προς την παρουσία ΓΤΟ, της τάξης του 0,9%, παρότι ποσότητες αυτών μπορούν να ανιχνευθούν από 0,1% και άνω. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τους ΓΤΟ γενικά, και είναι προπαντός απαραίτητο οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι για το τι καταναλώνουν και τι χρησιμοποιούν. Είναι, επομένως, απολύτως ζωτικής σημασίας να ληφθούν δεόντως υπόψη οι προσδοκίες εκείνων των καταναλωτών που επιλέγουν βιολογικά προϊόντα, με άλλα λόγια, ότι οι τελευταίοι πρέπει να είναι σε θέση να είναι βέβαιοι ότι το προϊόν τους δεν περιέχει ΓΤΟ.

Κατά συνέπεια, είμαι ευτυχής για το γεγονός ότι το Σώμα, με την έκθεση Aubert, εισήγαγε το όριο του 0,1%, και καλώ τους Υπουργούς Γεωργίας στο Συμβούλιο να ανταποκριθούν στο αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας προχωρώντας στην εις βάθος επανεξέταση του κανονισμού.

Επιθυμώ να προσθέσω ότι υιοθετώ επίσης το αίτημα του Κοινοβουλίου για έγκριση του κανονισμού με συναπόφαση του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένω να υιοθετήσει η Επιτροπή, δεδομένου ότι η γνώμη των εκλεγμένων αντιπροσώπων πρέπει να υπολογίζεται περισσότερο από ό,τι η γνώμη των δημοσίων λειτουργών.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Η βιολογική παραγωγή είναι πολύ σημαντική τόσο από περιβαλλοντικής πλευράς όσο και πλευράς υγείας. Ωστόσο, καταψηφίσαμε την έκθεση διότι πιστεύουμε ότι τα γεωργικά προϊόντα πρέπει να πωλούνται σε μια ελεύθερη αγορά χωρίς παρέμβαση σε κοινοτικό επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς, με επικεφαλής τους ενημερωμένους ευρωπαίους καταναλωτές, θα διαχειριστούν από μόνες τους επιτυχώς την άμεσα αναγκαία μετάβαση στη βιολογική γεωργία που είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Πιστεύουμε επίσης ότι αυτή η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και ότι θα έχει μεγαλύτερη επίδραση αν η επισήμανση των βιολογικών προϊόντων αφεθεί στην αρμοδιότητα των εθνικών κοινοβουλίων.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ αυτής της έκθεσης καθώς θα ενισχύσει τις διατάξεις της πρότασης της Επιτροπής για την επισήμανση και την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Υποστηρίζω τη χρήση του κοινοτικού λογοτύπου βιολογικής παραγωγής για τα προϊόντα που περιέχουν κατά 95% βιολογικά συστατικά και την απαίτηση προς τους φορείς τρίτων χωρών να παρέχουν στις εθνικές αρχές τους πιστοποιητικό που εκδίδεται από ένα αρμόδιο κοινοτικό ελεγκτικό όργανο.

 
  
MPphoto
 
 

  Frédérique Ries (ALDE), γραπτώς. – (FR) Η πλειονότητα της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης (58%) εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με καχυποψία τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα. Ο σκεπτικισμός των Ευρωπαίων σχετικά με την παρουσία ΓΤΟ στη συμβατική γεωργία μπορεί να εκληφθεί ως επιδοκιμασία της βιολογικής γεωργίας.

Είναι λοιπόν ουσιώδες να ενθαρρύνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη βιολογική γεωργία ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη ζήτηση των καταναλωτών, διότι αποτελεί επίσης ένα βήμα προόδου προς τη δραστική μεταρρύθμιση της ΚΓΠ προς την κατεύθυνση της αληθινά αειφόρου ανάπτυξης.

Αυτό που μας υπενθυμίζει η έκθεση της κ. Aubert είναι ότι, εφόσον επιθυμούμε να προωθήσουμε τα βιολογικά προϊόντα, τότε πρέπει να επικρατούν ορισμένοι κανόνες κοινής λογικής. Καταρχάς, πρέπει να αντιταχθούμε στην πρόταση κανονισμού της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία το ίδιο επίπεδο τυχαίας μόλυνσης –0,9%– θα ισχύει εξίσου στους διάφορους τομείς.

Έπειτα, και ως μέτρο αντιστάθμισης –ένα μέτρο που ζήτησε ο βιολογικός τομέας της γεωργίας και έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και περιφέρειες– το επίπεδο για την τυχαία παρουσία ΓΤΟ πρέπει να καθορίζεται όσο το δυνατόν χαμηλότερα, δηλαδή στο 0,1%, που είναι το σημείο στο οποίο η επιστημονική ανίχνευσή τους καθίσταται δυνατή.

Τέλος, πρέπει να ισχύσει η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», καθόσον αποκλείεται να υποχρεωθούν οι γεωργοί βιολογικής καλλιέργειας να πληρώσουν το λογαριασμό για τους κινδύνους που δημιουργούνται από τη συνύπαρξη των δύο μορφών γεωργίας.

 
  
  

Έκθεση Catania (A6-0052/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (ITS). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, ενέκρινα την έκθεση Catania έχοντας υπόψη ότι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της UEFA θα γίνει το 2008 στην Αυστρία. Κατά τη γνώμη μου, στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο υπάρχουν ορισμένες λυπηρές εξελίξεις. Από τη μια υπάρχουν περιπτώσεις απάτης, ύποπτων οικονομικών πρακτικών και άδικος ανταγωνισμός, που πρέπει τώρα να καταπολεμήσουμε στοχοθετημένα σε επίπεδο ΕΕ. Επιπροσθέτως, η ετοιμότητα για πράξεις βίας σε συνάρτηση με το ποδόσφαιρο έχει αυξηθεί υπέρμετρα, και λίγοι από τους επονομαζόμενους οπαδούς κρατούν σε αγωνία εκατοντάδες αστυνομικών, που μπορεί να χρειάζονται σε άλλα σημεία και που κοστίζουν πολλά χρήματα.

Το λογικό θα ήταν να σταματούν τους χούλιγκαν στα σύνορα. Επίσης, τα γήπεδα πρέπει να έχουν χωριστές εισόδους και εξόδους για τις διάφορες ομάδες. Δεν πρέπει μόνο να απαγορευτούν τα λάβαρα και οι αφίσες που παρακινούν σε βία, αλλά και να γίνουν πολύ αυστηρότερες οι ποινές για τη διατάραξη της ειρήνης.

 
  
MPphoto
 
 

  Carlos Coelho (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Δυστυχώς, οι βίαιες ενέργειες που διαπράττονται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μάλλον ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, όπως στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 στη Γερμανία και τα πρόσφατα περιστατικά στις εθνικές λίγκες της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας και της Αγγλίας.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να εγκριθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα αθλητικά γεγονότα μπορούν να διεξάγονται όσο τον δυνατόν πιο ειρηνικά, χωρίς περιττή βία και ρατσισμό.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζω αυτή την πρωτοβουλία από τη Δημοκρατία της Αυστρίας να επικαιροποιηθεί η απόφαση που προβλέπει τη δημιουργία σε κάθε κράτος μέλος ενός εθνικού γραφείου ποδοσφαιρικών πληροφοριών που θα αποτελεί το σημείο επαφής για την ανταλλαγή αστυνομικών πληροφοριών σχετικά με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Είναι σημαντικό τα αρμόδια όργανα να εργαστούν πιο στενά μεταξύ τους και να δώσουν επαγγελματικό χαρακτήρα στην ανταλλαγή πληροφοριών. Επιπλέον, κάθε κράτος μέλος πρέπει να μπορεί να διεξάγει μια αποτελεσματική εκτίμηση κινδύνου.

Προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρόληψη και όχι η προσέγγιση επιβολής και η χρήση αστυνομικών δυνάμεων στα στάδια που έχει γίνει η πιο συχνή μέθοδος καταπολέμησης της ποδοσφαιρικής βίας.

 
  
MPphoto
 
 

  Stephen Hughes (PSE), γραπτώς. (EN) Ψηφίζοντας υπέρ της έκθεσης Giusto Catania (A6-0052/2007), ελπίζω ότι θα επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στη διεθνή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της βίας που σχετίζεται με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αθώοι φίλαθλοι και οικογένειες από το Middlesbrough βρέθηκαν εν μέσω βίαιων επεισοδίων στη Ρώμη τον Μάρτιο του 2006 με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα Μίντλεσμπρο-Ρόμα κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Τρεις φίλαθλοι μαχαιρώθηκαν κατά τη διάρκεια απρόκλητων επιθέσεων από οπαδούς της Ρόμα. Η Επιτροπή Αναφορών του Κοινοβουλίου εξέτασε μια αναφορά από φιλάθλους της Μίντλεσμπρο το περασμένο φθινόπωρο. Λυπάμαι πολύ για το γεγονός ότι, ένα έτος μετά τη βία στη Ρώμη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση σε μια επιστολή που απέστειλε στον ιταλό Υπουργό Εσωτερικών ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι τα λάθη που επέτρεψαν την πρόκληση βίαιων επεισοδίων θα αποφευχθούν στο μέλλον.

Ελπίζω ότι, ακόμα και σε αυτό το όψιμο στάδιο, ο Υπουργός θα αδράξει την ευκαιρία για να απαντήσει και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες του Middlesbrough.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης Catania για τη βελτίωση της αστυνομικής ασφάλειας στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Υποστηρίζω την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών γραφείων πληροφοριών ως σημείο επαφής για την ανταλλαγή αστυνομικών πληροφοριών όσον αφορά τη βία σε διεθνείς ποδοσφαιρικούς αγώνες. Πιστεύω ακράδαντα, ωστόσο, ότι η μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα πρέπει να προστατευθεί από την ισχύουσα νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποτέ για άλλους σκοπούς.

 
  
MPphoto
 
 

  Martine Roure (PSE), γραπτώς. – (FR) Το σύγχρονο ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας κατά τη διεξαγωγή διεθνών ποδοσφαιρικών αγώνων, και είναι γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ιδίως όταν διεξάγονται ευρωπαϊκοί ή διεθνείς ποδοσφαιρικοί αγώνες. Προκειμένου να αποφευχθούν τραγωδίες, ή μάχες μεταξύ χούλιγκαν, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε την ιδέα της δημιουργίας ενός δικτύου πληροφοριών για τους πιθανούς κινδύνους βίαιων επεισοδίων αυτού του είδους, και έτσι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και διορατικότητα θα διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια εκείνων των μελών του ευρωπαϊκού κοινού που παρακολουθούν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε δήθεν οπαδούς να αμαυρώνουν τις αξίες του ποδοσφαίρου, και αυτή η έκθεση διευκολύνει τη δημιουργία εθνικών γραφείων πληροφοριών ποδοσφαίρου ως σημείων στα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα ανταλλαγής δεδομένων με σκοπό την προετοιμασία και τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την τήρηση της τάξης σε ποδοσφαιρικές συναντήσεις. Αυτά τα δεδομένα θα αφορούν άτομα τα οποία αντιπροσωπεύουν, ή ενδέχεται να αντιπροσωπεύσουν, κίνδυνο για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Πολλές εκρήξεις επαναλαμβανόμενης και επίμονης βίας σε ποδοσφαιρικούς αγώνες έχουν μεταβάλει τον ψυχαγωγικό ρόλο που είχαν αυτές οι αθλητικές συναντήσεις· η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να επιτρέψει να συνεχίζεται ανεξέλεγκτα μια τέτοια κατάσταση.

 
  
  

Έκθεση Lagendijk (A6-0067/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Eugen Mihăescu (ITS). – Marele Napoleon spunea: “Dacă este posibil, este ca şi făcut, iar dacă este imposibil, se va face oricum.” Aşa este şi cu Serbia, şi cu Kosovo. Sunt naţionalist şi mă interesează Serbia mai mult decât politica. Kosovo este inima naţiunii şi nu poate fi smulsă din pieptul Serbiei decât cu riscuri nebănuite.

Filozoful francez Régis Debray a vorbit primul, fiind martor la tragedia Serbiei în momentul atacului de către forţele care erau împotriva ei. Europa nu poate să rişte o instabilitate în Balcani. Monsieur Athisaari nu ne spune adevărul. După cel de-al doilea război mondial, în Kosovo erau 15% albanezi şi 85% (majoritatea) erau sârbi. Albanezii erau veniţi de peste munţi, din Albania. Thaçi şi ai lui, maoişti crescuţi de Enver Hoxha şi Mehmet Shehu, se folosesc de doctrina divide et impera. Este paradoxal, pentru că vor să întemeieze o Albanie compusă din bucăţi rupte din teritoriul Serbiei, Macedoniei şi Greciei. Americanii care învaţă geografia făcând războaie ştiu mai bine unde se găseşte America, dar nu ştiu unde se găseşte Kosovo. Din fericire, trecutul nu vrea să treacă.

 
  
MPphoto
 
 

  Димитър Стоянов (ITS). – Гласувах против доклада относно бъдещето на Косово, защото ми омръзна да слушам колко зле и дискриминирани са албанците. Никой не е пресметнал колко много сърби бяха избити и изхвърлени от Косово от албанските главорези. Колко православни църкви бяха унищожени и превърнати в складове и в конюшни от тези наркотрафиканти, които това е основното нещо, с което се занимават, трафик на наркотици.

Аз искам да ви припомня `99 година, защото в момента сме пред най-светлия християнски празник за православните християни, Великден. `99 година натовските бомбардировачи потъпкаха и се погавриха с този християнски празник, като не спряха своите бомбардировки, а продължиха да хвърлят своите клъстерни бомби, предназначени не срещу инфраструктурата, а да убиват хора и при това ги надписаха с обидни надписи спрямо православното християнство.

Европа трябва да спре да се меси на Балканите, защото предизвиква само по-лоши неща. Оставете Балканите на мира.

 
  
MPphoto
 
 

  Zita Pleštinská (PPE-DE). – (SK) Υποστήριξα την έκθεση του Joost Lagendijk σχετικά με το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνώ με την άποψη του εισηγητή ότι η δράση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να είναι ενοποιημένη και σαφής, όπως είναι και τα μελλοντικά σύνορα και τα εδάφη της ΕΕ που διακυβεύονται. Όλοι κατανοούν ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι ασταθής και ότι απαιτούνται περαιτέρω διακριτικές και υπομονετικές διαπραγματεύσεις, καθώς και ένας μεγάλος βαθμός ευρωπαϊκής συμμετοχής.

Θεωρώ το έγγραφο Ahtisaari ως αρχική βάση για συζητήσεις και προσπάθειες με στόχο την επίτευξη συμβιβασμού. Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια θέση που θα οδηγεί αναμφίβολα σε συμφωνία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η τελική λύση δεν πρέπει να επιβληθεί υπό την απειλή ριζοσπαστικής δράσης στο Κοσσυφοπέδιο ή στη Σερβία, αλλά ότι πρέπει να αντανακλά τα συμφέροντα του λαού της Σερβίας καθώς και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

Οι δύο λαοί δεν πρέπει να ζουν με μίσος, καθώς το μίσος θρέφει τη βία και αποτελεί εμπόδιο στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής. Πιστεύω ότι η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, προσφέροντας στα Δυτικά Βαλκάνια ευρωπαϊκή προοπτική και οδηγώντας σε έναν αποδεκτό συμβιβασμό βασισμένο στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών. Εμείς οι βουλευτές του ΕΚ από τα νέα κράτη μέλη γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό κίνητρο ήταν η προοπτική της προσχώρησης στην ΕΕ για τις χώρες μας στην πραγματοποίηση πολλών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει επιστροφή στην περίοδο πριν από τον Μάρτιο του 1999 και, ως εκ τούτου, πιστεύω σε μια μελλοντική συμφωνία που θα διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια.

 
  
MPphoto
 
 

  Árpád Duka-Zólyomi (PPE-DE).(SK) Ψήφισα υπέρ του εγγράφου για το Κοσσυφοπέδιο για πολλούς λόγους. Η πρόταση για ελεγχόμενη κυριαρχία, υποστηριζόμενη από μια μόνιμη διεθνή παρουσία μόλις ληφθεί η τελική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική λύση. Παράλληλα, η δημιουργία μιας κοινωνίας που αποτελείται από πολίτες οι οποίοι απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα είναι η μόνη σωστή οδός.

Υποστηρίζω πλήρως την ιδέα να έχουν οι εθνοτικές μειονότητες και κοινότητες ίσα δικαιώματα, καθώς και σαφώς καθορισμένα δικαιώματα για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της ταυτότητάς τους και της δημόσιας διοίκησής τους. Παράλληλα, υποστηρίζω θερμά την ιδέα της διασφάλισης μέγιστων δικαιωμάτων και ασφάλειας, δηλαδή, εκτεταμένη αυτονομία για τη σερβική κοινότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πρόοδο και συνεπώς είναι απαραίτητο να εκπονήσει ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο δράσης. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να δώσουμε έμφαση στην προοπτική ενός μέλλοντος για τα Βαλκάνια, ή τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή. Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα γίνουν μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν αποτύχουμε σε αυτό, η Κοινότητά μας θα παραμείνει ατελής.

 
  
MPphoto
 
 

  Andreas Mölzer (ITS). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, και εγώ καταψήφισα την έκθεση Lagendijk, γιατί μου φαίνεται εξαιρετικά επικίνδυνος ο ισχυρισμός ότι τώρα πια έχει εξαντληθεί η δυνατότητα διαπραγματεύσεων και πρέπει να προταθεί η ανεξαρτησία της επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου. Θεωρώ πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο πείραμα.

Η σημερινή κατάσταση μου θυμίζει πολύ έντονα την αρχή του πολέμου στην Κροατία, που άρχισε ως γνωστόν κι αυτή με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κροατίας. Αν δεν προχωρήσουμε εδώ με πολύ μεγάλη προσοχή και, κυρίως, αν δεν έχουμε ήδη έτοιμες πραγματικές λύσεις πριν να δημιουργηθεί κενό εξουσίας με την ενδεχόμενη αποχώρηση της διοίκησης του ΟΗΕ, τότε είτε οι Σέρβοι θα θελήσουν να προστατεύσουν τους συμπατριώτες τους είτε οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου θα διεκδικήσουν το δικαίωμα αυτοδιάθεσής τους. Τότε δεν θα έχουμε μόνο καταστρέψει σε ελάχιστο διάστημα κάθε πρόοδο και κάθε προσέγγιση, αλλά ενδέχεται να αποσταθεροποιηθεί και πάλι ολόκληρη η περιοχή. Γι’ αυτό καταψήφισα την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Andersson και Anna Hedh (PSE), γραπτώς. (SV) Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο και το έργο του Μάρτι Αχτισάαρι. Επιλέξαμε να καταψηφίσουμε τη διατύπωση που αναφέρει ότι η κυριαρχία για το Κοσσυφοπέδιο είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη σταθερότητας και πολιτικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν πιστεύουμε ότι αυτή είναι η σωστή έκθεση για να διαπραγματευτεί αυτό το θέμα και πιστεύουμε ότι θα ήταν ανόητο να δεσμευτούμε με την εν λόγω διατύπωση σε αυτή την περίπτωση, αν και εκφράζει έναν επιθυμητό στόχο για το μέλλον.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Η Λίστα του Ιουνίου πιστεύει ότι το θέμα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να επιλυθεί μέσω του ΟΗΕ, μια διαδικασία που έχει ήδη δρομολογηθεί. Αν λοιπόν ο ΟΗΕ ζητήσει από την ΕΕ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο θέμα, είμαστε θετικά διατεθειμένοι στην ιδέα.

Αυτή η έκθεση περιέχει αρκετές εποικοδομητικές διατυπώσεις, αλλά και πολλές κακές. Διαφωνούμε, για παράδειγμα, με τη βούληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχει ελεγκτική ευθύνη όσον αφορά το θέμα της εδραίωσης του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό δεν είναι θέμα της ΕΕ.

Εκφράζεται επίσης η ελπίδα του σχηματισμού μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης στη Σερβία. Αυτό μπορεί να είναι επιθυμητό, αλλά ο σερβικός λαός είναι εκείνος που επιλέγει την κυβέρνησή του και αυτό το γεγονός πρέπει, στο όνομα της δημοκρατίας, να γίνει σεβαστό, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Επίσης, δεν είναι αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχει άποψη για τη στάση των κρατών μελών στο Συμβούλιο των Υπουργών ή για το πώς πρέπει να ενεργούν τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επειδή θεωρήσαμε ότι υπάρχουν πολλές κακές πτυχές στην έκθεση, καταψηφίσαμε την έκθεση στο σύνολό της στη σημερινή ψηφοφορία.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Η εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στα Βαλκάνια, και ειδικά στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας παρεμβατισμού, επιθετικότητας και στρατιωτικής κατοχής που προωθείται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν την κυριαρχία τους στην περιοχή εκμεταλλευόμενες τις συγκρούσεις και τις δυσκολίες.

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ιδιαίτερα σημαντική. Μετά τη στρατιωτική επιθετικότητα του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δημιούργησαν ένα προτεκτοράτο και εγκατέστησαν στρατηγικές στρατιωτικές βάσεις σε αυτή τη σερβική επαρχία, παραβιάζοντας κατάφωρα το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η λύση για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου που επέβαλε ο Μάρτι Αχτισάαρι, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κινείται στα ίδια πλαίσια. Προτείνει το τέλος της σερβικής κυριαρχίας σε ένα μέρος της επικράτειάς της και την (ψευδο-) «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου υπό κατοχή της ΕΕ και των ΗΠΑ. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αποκαλούμενης «πολιτικής» παρουσίας της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, η οποία ενισχύεται από στρατεύματα του ΝΑΤΟ και ενός «διεθνούς πολιτικού αντιπροσώπου» με πλήρεις αρμοδιότητες.

Εκτιμούμε ότι η επίλυση της κατάστασης του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Σερβίας, η οποία, ας μην ξεχνάμε ότι, διασφαλίζεται στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1244. Οποιαδήποτε άλλη (εσφαλμένη) λύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες σε αυτή τη στρατηγική περιοχή.

Εξ ου και η ψήφος μας κατά της έκθεσης.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Howitt (PSE), γραπτώς. (EN) Οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει αυτό το ψήφισμα, ειδικά την έντονη υποστήριξη που παρέχεται στη διαδικασία του ΟΗΕ και στην υποστήριξη του ειδικού απεσταλμένου για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισάαρι, και της γενικής πρότασής του για τη διευθέτηση του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Απείχαμε από την τροπολογία 13, ωστόσο, διότι η διατύπωσή της δεν συνάδει με το σχέδιο Ahtisaari και, συνεπώς, δεν είναι χρήσιμη ενώ οι συζητήσεις διεξάγονται ακόμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ αυτής της έκθεσης για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου και τον ρόλο της ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστούν οι στόχοι ενός ειρηνικού, αυτοσυντηρούμενου Κοσσυφοπεδίου, η ΕΕ πρέπει να έχει έναν ρόλο στις τρέχουσες διεθνείς διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση. Συγκεκριμένα, υποστηρίζω την προσπάθεια του ΟΗΕ για τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου και ειδικά την πρόταση Αχτισάαρι.

 
  
MPphoto
 
 

  Erik Meijer (GUE/NGL), γραπτώς. (NL) Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου μπορεί να διχάζει τα πολιτικά κόμματα, αλλά η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών, στην οποία ανήκω, και τα συναφή κόμματα διαφώνησαν ομόφωνα με τον πόλεμο που εξαπέλυσε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, διότι ο στόχος αυτού του πολέμου δεν ήταν να ελευθερωθεί το Κοσσυφοπέδιο, αλλά να επεκτείνει ο έξω κόσμος την επιρροή του στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο. Ακόμα και τώρα, ορισμένοι συνάδελφοί μου φοβούνται ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου για να διασπάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες σε μικρά στρατιωτικά προτεκτοράτα και επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, το οποίο ορίζει ότι χωρίς προηγούμενη έγκριση του κράτους που χάνει τα εδάφη του, κανένα νέο κράτος δεν μπορεί να δημιουργηθεί, κατά τη διαδικασία.

Αν ακολουθήσουμε αυτόν τον συλλογισμό, τότε πολλά από τα σημερινά ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Ιρλανδίας, της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας, είναι επίσης παράνομα. Θα έκανα μάλλον μια σύγκριση με την απόκτηση ανεξαρτησίας από πρώην ευρωπαϊκές αποικίες όπως η Ινδονησία, η Αλγερία ή η Αγκόλα, οι οποίες, στον αγώνα τους γι’ αυτόν τον σκοπό, υποστηρίχθηκαν από την ευρωπαϊκή Αριστερά. Αν η δημοκρατία και τα ίσα δικαιώματα για τους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου καθιστούν αναγκαία την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους, τότε η Αριστερά πρέπει να είναι επικεφαλής και όχι ουραγός. Επίσης αναγνωρίζω το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης από την πλευρά των σέρβων κατοίκων, οι οποίοι είναι πλειοψηφία στην Kosovska Mitrovica και στο βόρειο άκρο του Κοσσυφοπεδίου, και θα ήθελαν να επιστρέψουν στη Σερβία μόνιμα.

 
  
  

Έκθεση Ville Itälä (A6-0069/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Astrid Lulling (PPE-DE).(FR) Κύριε Πρόεδρε, ψήφισα κατά αυτής της έκθεσης σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαδικασία του προϋπολογισμού, διότι, όπως και οι προκάτοχοί της για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, περιλαμβάνει παρατηρήσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ ως προς το θέμα των τόπων εργασίας μας, οι οποίοι, υπενθυμίζω στο Σώμα, ορίζονται από την ίδια τη Συνθήκη. Δεν συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων οι οποίοι, όπως με υπερβολικό τρόπο διατυπώνεται σε αυτή την έκθεση, «εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον γεωγραφικό κατακερματισμό» της διοίκησής μας μεταξύ των τριών τόπων εργασίας μας. Δεν θεωρώ ότι οι γεωγραφικός εντοπισμός των δραστηριοτήτων του Σώματος έχει οιεσδήποτε δυσμενείς συνέπειες· στην πραγματικότητα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Αντιτίθεμαι στην παράγραφο 33, και ιδίως στην πρόταση σχετικά με τον αριθμό των αποστολών που θα αναλαμβάνει το προσωπικό μας στους τρεις τόπους εργασίας. Γνωρίζω ότι η διοίκηση είναι πολύ προσεκτική σχετικά με τα χρήματα που δαπανά σε αυτόν τον τομέα. Δεν συμφωνώ με την πρόσκληση προς τον Γενικό Γραμματέα να παρουσιάσει έως την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους έκθεση σχετικά με τις αποστολές που αναλαμβάνει το προσωπικό στους τρεις τόπους εργασίας· ο Γενικός Γραμματέας έχει, όπως έχουμε και εμείς, άλλα πράγματα να κάνει, και δεν μου αρέσει καθόλου αυτό.

Η υποκείμενη πρόθεση έχει να κάνει με αυτό που περιγράφεται ως απόπειρα εξορθολογισμού, με σκοπό να αφαιρεθεί από το Λουξεμβούργο και το Στρασβούργο η σημασία τους ως τόπων εργασίας. Δεν μπορώ να μην υπογραμμίσω τη διαφωνία μου με την παράλογη πρόταση που αναφέρεται στην παράγραφο 40 για διακοπή της περαιτέρω αύξησης της ακίνητης περιουσίας μας, καθώς και για αποφυγή οιασδήποτε επέκτασης των κτιρίων του Κοινοβουλίου. Η πολιτική όσον αφορά την ακίνητη περιουσία μας, η οποία συνεπάγεται την αγορά των κτιρίων που έχουμε ανάγκη προκειμένου να λειτουργούμε με τον αρμόζοντα τρόπο αντί να τα μισθώνουμε, έχει εξοικονομήσει στους φορολογούμενους σημαντικά χρηματικά ποσά –χιλιάδες ευρώ– και μπορώ μόνον να πω ότι έχω μείνει κατάπληκτη με το γεγονός ότι τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμών δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται, ή δεν θέλουν να αντιληφθούν, ότι το 2008 πρέπει να εξαντλήσουμε τα περιθώρια ελιγμών γύρω από το ανώτατο όριο του 20% προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για αγορές ακινήτων. Εσείς, κύριε Πρόεδρε, γνωρίζετε, και είναι σημαντικό να ειπωθεί αυτό, ότι αυτή η πρακτική με τις δαπάνες για την αγορά ακινήτων καθιστά δυνατές σημαντικές εξοικονομήσεις, και εκείνοι που θα επωφεληθούν από αυτές είναι οι φορολογούμενοι.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ αυτής της έκθεσης και των τροπολογιών σχετικά με ένα καθεστώς των βοηθών των βουλευτών και των τροπολογιών που απευθύνουν έκκληση για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους για, μεταξύ άλλων, τον στόλο των αυτοκινήτων του Κοινοβουλίου. Δυστυχώς, απορρίφθηκε. Θα ήθελα να δω αν όσοι ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της επιλογής του οχήματος που χρησιμοποιούν, δηλαδή οι ηγέτες των Ομάδων, θα εφαρμόσουν τα ιδανικά τους ή αν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα σημερινά οχήματά τους που καταναλώνουν πολλή βενζίνη.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Αν και δεν πρόκειται για τις κατευθυντήριες γραμμές γι’ αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ως βασικό προϋπολογισμό της ΕΕ –τον προϋπολογισμό της Επιτροπής– εξακολουθούν να αποτελούν δείκτη των προτεραιοτήτων και των προοπτικών για το προσεχές έτος.

Όσον αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό των θεσμικών οργάνων για το 2008, προβλέπεται ότι πρέπει να παραμείνει κοντά στα επίπεδα των προηγούμενων ετών ως προς την πολιτική για τη διαχείριση προσωπικού.

Αν και το Κοινοβούλιο ζήτησε μια σειρά εκθέσεων για την ανάπτυξη της πολιτικής προσλήψεων και του καθεστώτος του προσληφθέντος προσωπικού, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα. Με μεγάλη ανησυχία βλέπουμε την αυξανόμενη αντικατάσταση των μόνιμων συμβάσεων με συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, εργαζόμενους που δεν έχουν μόνιμες συμβάσεις εργασίας μετά από δεκάδες χρόνια υπηρεσίας και τη «μεταφορά» πολλών εργαζομένων σε επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που προωθείται είναι οι επισφαλείς εργασιακές σχέσεις με την καταστροφή των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η διατυμπανισμένη (και ψευδής) «Νέα Κοινωνική Ευρώπη» να εφαρμόζεται στους εργαζόμενους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο …, η τελείως απαράδεκτη «flexicurity».

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ αυτής της έκθεσης για τις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού 2008, η οποία εστίασε στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μέσων επικοινωνίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών της ΕΕ. Συγκεκριμένα υποστηρίζω την ειδική εστίαση στην ενημέρωση των τοπικών και περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Μια άλλη βασική πτυχή αυτής της έκθεσης ήταν η έγκριση ενός πραγματικού και ουσιαστικού καθεστώτος για τους βοηθούς των βουλευτών. Πιστεύω ότι αυτό το καθεστώς θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας των δραστηριοτήτων των βουλευτών.

 
  
  

- Έκθεση Lamassoure (A6-0066/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Czesław Adam Siekierski (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή ψηφοφορία ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο των εργασιών για τη διασφάλιση του μέλλοντος των ιδίων πόρων μας. Κατά τη γνώμη μου, πρόκειται για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και, μολονότι δεν συμμερίζομαι πολλές από τις απόψεις που εκφράστηκαν, δεν ψήφισα υπέρ της έκθεσης, καθώς πιστεύω ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν στην πορεία.

Το προτεινόμενο σύστημα ιδίων πόρων πρέπει να είναι διαφανές και δίκαιο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά τα μαθήματα που θα διδαχθούμε από την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει προγραμματιστεί για το 2008 και 2009 και τις προτεραιότητες που θα καθοριστούν για την Ένωση για το 2013 κι έπειτα. Τέλος, πρέπει να τηρήσουμε τη θεμελιώδη αρχή της Ένωσης, δηλαδή τη συνοχή, και επομένως να αυξήσουμε τα επίπεδα ανάπτυξης στις λιγότερο αναπτυγμένες περιφέρειες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο σύστημα για τη χρηματοδότηση της ασφάλειας τροφίμων και της ενεργειακής ασφάλειας και στα περιβαλλοντικά προβλήματα.

 
  
MPphoto
 
 

  Jim Allister (NI), γραπτώς. (EN) Καταψήφισα την έκθεση Lamassoure σχετικά με τους ίδιους πόρους διότι προσπαθεί να προάγει την ιδέα της κρατικής υπόστασης για την ΕΕ θέτοντας σε λειτουργία μια διαδικασία ανεξάρτητης χρηματοδότησης που οδηγεί στον απόλυτο παραλογισμό της κοινοτικής φορολόγησης. Επιπλέον, η επίθεσή της στην απολύτως αιτιολογημένη «βρετανική επιστροφή» αξιώνει από τα μέλη της περιφέρειάς μου να γίνουν ακόμα πιο γενναιόδωροι ευεργέτες της άπληστης ΕΕ, με όλες τις σπατάλες της. Με δεδομένο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη χάνει πάνω από 4 δισ. στερλίνες ετησίως για τη χρηματοδότηση της ΕΕ, δεν έχουμε άλλα να δώσουμε.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Andersson και Anna Hedh (PSE), γραπτώς. (SV) Πιστεύουμε ότι η έκθεση είναι γενικά καλή. Επιλέξαμε, ωστόσο, να καταψηφίσουμε όλες τις διατυπώσεις σχετικά με έναν κοινοτικό φόρο. Επίσης επιλέγουμε να υποστηρίξουμε τη συγχρηματοδότηση στο πλαίσιο της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Liam Aylward, Brian Crowley, Seán Ó Neachtain και Eoin Ryan (UEN), γραπτώς. (EN) Εμείς, η αντιπροσωπεία του Fianna Fáil, απορρίψαμε την έκθεση Lamassoure για τους εξής λόγους:

Το σημαντικότερο είναι ότι η μεταρρύθμιση που πραγματεύεται ο εισηγητής αποτελεί σαφές βήμα προς τον εναρμονισμένο κοινοτικό φόρο, στον οποίο η ιρλανδική κυβέρνηση είναι απολύτως αντίθετη.

Μάλιστα, η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε σήμερα υπέρ της εξουσιοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναστείλει τη φορολογική κυριαρχία κάθε κράτους μέλους που ορίζεται στις Συνθήκες για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε αυτό. Αντιθέτως, η αντιπροσωπεία του Fianna Fáil ψήφισε με άλλους 153 βουλευτές τονίζοντας το απαραβίαστο δικαίωμα κάθε κράτους μέλους στην αυτοδιάθεση όσον αφορά τους φόρους, επισημαίνοντας ότι απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών προκειμένου να εισαχθεί οποιοδήποτε είδους ευρωπαϊκού φόρου και τονίζοντας ότι κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα της αρνησικυρίας σε αυτό το θέμα.

Επιπροσθέτως, η τρέχουσα δημοσιονομική δέσμη αποτέλεσε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από σκληρό αγώνα και ήταν επωφελής για την Ιρλανδία και αυτή η έκθεση θα επεδίωκε στο μέλλον να μεταρρυθμίσει αυτού του είδους τη χρηματοδότηση. Η Ιρλανδία ωφελήθηκε μόνο από προηγούμενες συμφωνίες δημοσιονομικών προοπτικών. Επιπλέον, οι φτωχότερες χώρες θα βρίσκονταν σε μειονεκτική θέση και κατά τη γνώμη μας, ένας άμεσος κοινοτικός φόρος από τις τσέπες των πολιτών θα αποδοκιμαζόταν από τους ιρλανδούς και τους ευρωπαίους πολίτες.

 
  
MPphoto
 
 

  Luis Manuel Capoulas Santos, Fausto Correia, Edite Estrela, Emanuel Jardim Fernandes, Elisa Ferreira, Jamila Madeira και Manuel António dos Santos (PSE), γραπτώς. (PT) Καταψηφίσαμε το τρίτο μέρος του σημείου 25 της έκθεσης Lamassoure για δύο κύριους λόγους:

Πρώτον, ως πορτογάλοι σοσιαλιστές, δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία προσπάθεια να υποβαθμιστεί η σημασία της πιο κοινής από όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αυτό που προτείνεται ισοδυναμεί με επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ.

Η πρόταση συγχρηματοδότησης, δηλαδή η μερική χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη του προϋπολογισμού για τον πρώτο πυλώνα της ΚΓΠ, είναι αδικαιολόγητη, διότι υπάρχουν άλλες λύσεις σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσαν να τιμηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε το Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2000 χωρίς να χρειαστεί συνδρομή από τους εθνικούς προϋπολογισμούς των 15 κρατών μελών πριν από τη διεύρυνση του 2004.

Ως εναλλακτική λύση στη συγχρηματοδότηση, θα μπορούσαν να καθιερωθούν ανώτατα όρια για ενίσχυση αποδιδόμενη σε μεμονωμένη βάση στους αγρότες –σύμφωνα με το μοντέλο των ΗΠΑ, στο οποίο το όριο ορίζεται στα 250 000 δολάρια– μαζί με «υποχρεωτική διαφοροποίηση», βάσει της οποίας υπάρχει μια ποσοστιαία μείωση της ενίσχυσης στους μεγαλύτερους δικαιούχους άμεσης βοήθειας από την ΚΓΠ, δημιουργώντας έτσι τις αποταμιεύσεις που απαιτούνται για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Δεύτερον, διότι υπάρχει ανεπανόρθωτη αντίφαση στη διατύπωση αυτού του σημείου. Ενώ αναλαμβάνει επίσημη δέσμευση να μην επανεθνικοποιήσει την ΚΓΠ, ταυτόχρονα προτείνει επίσης ένα τέλος στο ισχύον σύστημα πλήρους κοινοτικής χρηματοδότησης εισάγοντας την εθνική συγχρηματοδότηση, η οποία είναι ακριβώς το κύριο μέσο για την επανεθνικοποίηση της ΚΓΠ, δεδομένου ότι οι αγρότες από τα κράτη μέλη με τους υψηλότερους προϋπολογισμούς θα έχουν πλεονέκτημα έναντι των αγροτών από κράτη μέλη με τον χαμηλότερο προϋπολογισμό.

 
  
MPphoto
 
 

  Françoise Castex (PSE), γραπτώς. – (FR) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης Lamassoure σχετικά με το μέλλον των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ισχύον σύστημα είχε ως συνέπεια να καταστεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ υπερβολικά εξαρτημένος από αυτό τις επιθυμίες των εθνικών κρατών, και συμφωνώ με την ανάλυση του εισηγητή σύμφωνα με την οποία αυτό το σύστημα έχει, με την πάροδο του χρόνου, καταστεί υπερβολικά πολύπλοκο και, προπαντός, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, καθιστώντας έτσι αναγκαία την επιστροφή σε ένα πραγματικό σύστημα ιδίων πόρων, όπως προβλέπεται στις ιδρυτικές συνθήκες.

Χαιρετίζω την πρόταση για κατάργηση, ως πρώτο βήμα προς αυτόν τον σκοπό, των επιστροφών και των αποζημιώσεων πάσης φύσεως που παρέχονται στα κράτη μέλη και για απευθείας χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ με την προσωρινή χρήση ενός φόρου που ήδη ισχύει στα κράτη μέλη, ο οποίος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ χρηματοδοτείται με βιώσιμο τρόπο και ο οποίος θα είναι επίσης αποδεκτός από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ψήφισα ωστόσο, κατά της παραγράφου 25, η οποία απορρίφθηκε με μικρή πλειοψηφία. Παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμώ να ξαναρχίσει μια συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος χρηματοδότησης, αντιτίθεμαι στην ιδέα ότι θα μπορούσε κανείς να εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει σε κίνηση, στην ΕΕ των 15, μια διαδικασία υποχρεωτικής συγχρηματοδότησης της ΚΓΠ, η οποία θα κατέληγε στην εκ νέου υπαγωγή της πρώτης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο.

 
  
MPphoto
 
 

  Proinsias De Rossa (PSE), γραπτώς. (EN) Υποστήριξα την έκθεση Lamassoure σχετικά με το μέλλον των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι πιστεύω ότι συμβάλει θετικά στην απαραίτητη ευρύτερη συζήτηση για τις κοινοτικές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός του 1% του ΑΕγχΠ είναι ανεπαρκής για να ανταποκριθεί στις πολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης, όπως την προώθηση μιας ισχυρής κοινωνικής και ερευνητικής διάστασης. Απαιτείται ένα ελάχιστο 3%. Αυτά τα θέματα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών.

 
  
MPphoto
 
 

  Emanuel Jardim Fernandes (PSE), γραπτώς. (PT) Ψήφισα υπέρ αυτής της έκθεσης διότι θεωρώ ότι το ισχύον σύστημα ίδιων πόρων της ΕΕ στερείται διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και δικαιοσύνης, βασιζόμενο σχεδόν αποκλειστικά σε συνεισφορές από τα κράτη μέλη. Απαιτείται επειγόντως μεταρρύθμιση. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης της δημοσιονομικής ισορροπίας και δημιουργίας ανισότητας λόγω της μη αναγνώρισης ότι μια καλύτερη Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω περισσότερων και καλύτερων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιονομικού επιπέδου, συνοδευόμενων από επαρκείς πόρους.

Έχοντας μιλήσει γι’ αυτό το θέμα στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, η οποία υπέβαλε τη γνωμοδότησή της στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, κατέθεσα ορισμένες τροπολογίες που στη συνέχεια εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία. Αυτές οι τροπολογίες αποσκοπούσαν στην καθιέρωση ενός άμεσου δεσμού μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της μέσω της πληρωμής μέρους ενός ισχύοντος φόρου ώστε να μην αυξηθεί το επαχθές φορολογικό βάρος του ευρωπαίου φορολογούμενου και δεύτερον στην κατάργηση των δημοσιονομικών διορθώσεων για ορισμένες χώρες, πολλές εκ των οποίων απολαμβάνουν επίπεδα ευημερίας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, πρότεινα επίσης η μελλοντική εξέταση των ίδιων πόρων της ΕΕ να λάβει υπόψη τις διατάξεις ειδικού φόρου στις Συνθήκες που αφορούν τις εξόχως απομακρυσμένες περιφέρειες της ΕΕ.

 
  
MPphoto
 
 

  Pedro Guerreiro (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Το Κοινοβούλιο προτίθεται να εγκαινιάσει τον διάλογο για τους ίδιους πόρους της ΕΕ, προωθώντας τη συζήτηση που έχει προγραμματιστεί για το 2008/9. Αυτό καθίσταται δυνατό με τη ρήτρα αναθεώρησης που ορίζεται στη διοργανική συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές 2007-2013.

Επικρίνοντας το ισχύον σύστημα, το οποίο είχε προηγουμένως εγκρίνει, και αμφισβητώντας τον κανόνα ομοφωνίας του Συμβουλίου που απαιτείται για κάθε αλλαγή, το Κοινοβούλιο προτείνει τελικά να διοχετευτεί μέρος ή όλα τα έσοδα από τους φόρους που ήδη επιβάλλονται στα κράτη μέλη απευθείας στον προϋπολογισμό της ΕΕ, διατηρώντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο εισαγωγής νέων φόρων γι’ αυτόν τον σκοπό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, όσον αφορά τα εθνικά κοινοβούλια, «βραχυπρόθεσμα είναι ακόμα πολύ νωρίς για έναν πραγματικά καθαρά ευρωπαϊκό φόρο».

Απορρίπτουμε κάθε προσπάθεια εισαγωγής ευρωπαϊκών φόρων, είτε άμεσα είτε συγκαλυμμένα, βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα.

Πιστεύουμε ότι ένα δίκαιο σύστημα ίδιων πόρων πρέπει να βασίζεται σε εθνικές συνεισφορές ανάλογες με τον σχετικό πλούτο κάθε χώρας (με βάση το ΑΕΕ), με τέτοιον τρόπο ώστε το φορολογικό βάρος να είναι ίδιο για όλους τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, διασφαλίζοντας ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός εκτελεί έναν ορθό ρόλο ανακατανομής, δίνοντας προτεραιότητα στην αληθινή σύγκλιση και στην αποτελεσματική οικονομική και κοινωνική συνοχή.

 
  
MPphoto
 
 

  Anne E. Jensen και Karin Riis-Jørgensen (ALDE), γραπτώς. (DA) Ψηφίσαμε υπέρ της έκθεσης διότι προσφέρει έναν πρακτικό τρόπο απόδρασης από το σημερινό πολύπλοκο σύστημα που διέπει τα ίδια έσοδα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των διορθώσεων και των ειδικών ρυθμίσεων. Το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των χωρών στη σφαίρα της φορολογίας πρέπει, φυσικά, να είναι σεβαστό σε κάθε νέο σύστημα. Επίσης, είναι σημαντικό μια νέα πηγή εισοδήματος για την ΕΕ να μην συνεπάγεται υψηλότερους φόρους.

 
  
MPphoto
 
 

  Marie-Noëlle Lienemann (PSE), γραπτώς. – (FR) Απείχα από την ψηφοφορία επί της έκθεσης του κ. Lamassoure για τον λόγο ότι δεν είμαι υπέρ της συγχρηματοδότησης του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ όπως αναφέρεται στην παράγραφο 25, η οποία ανοίγει την πόρτα για την αναπόφευκτη επανεθνικοποίηση μιας εκ των ελαχίστων αληθινά κοινών πολιτικών. Θα προσέθετα δε ότι αυτή η ιδέα έχει ήδη κατατεθεί –αλλά απορρίφθηκε αμέσως– την εποχή της Συμφωνίας του Βερολίνου του 2000.

Δεν κρίνω φρόνιμο να δώσουμε στην ΚΓΠ –η οποία υποτίθεται ότι είναι δικαιότερη και πιο συμβατή με την αειφόρο ανάπτυξη– μια νέα κατεύθυνση με βάση τη συγχρηματοδότησή της από τα κράτη μέλη.

 
  
MPphoto
 
 

  Διαμάντω Μανωλάκου (GUE/NGL), γραπτώς. – Με την έκθεση για το μέλλον των ιδίων πόρων της ΕΕ η ΕΕ ετοιμάζει επέκταση της φορομπηχτικής πολιτικής των κυβερνήσεων των κρατών μελών. Τα βάρη για την προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ θα πληρώσουν, ακόμα ακριβότερα, οι εργαζόμενοι.

Βασικά προτεινόμενα μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και οι φόροι για την κατανάλωση ενέργειας από το 2014 και μετά θα κάνουν ακόμα δυσμενέστερη την θέση των εργαζομένων. Στην Ελλάδα, η αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα, οι συνεχείς ανατιμήσεις της ενέργειας συντέλεσαν στην μεγέθυνση των αδιεξόδων των λαϊκών οικογενειών.

Οι διορθώσεις των δημοσιονομικών ισορροπιών που αναφέρει η έκθεση έχουν ως συνιστώσα την μείωση των δαπανών στον αγροτικό τομέα, δηλαδή το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών παρουσιάζεται ως δικαιότερη κατανομή των πόρων. Ταυτόχρονα, ενισχύεται η πολιτική της ΕΕ δήθεν για την τρομοκρατία αλλά στην ουσία η επίθεση στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες των λαών.

Ιεραρχείται η πολιτική επικοινωνίας της ΕΕ, με στόχο την καλλιέργεια «Ευρωπαϊκής συνείδησης», δηλαδή την υποταγή των εργαζομένων στις αντιλαϊκές πολιτικές.

Η έκθεση μιλά για έμμεσες απολαβές των κρατών μελών μέσα από τις πολιτικές της ΕΕ. Πρόκειται για δώρα της καπιταλιστικής ΕΕ προς το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι βλέπουν συνεχώς την κατάστασή τους να επιδεινώνεται.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης που προτείνει μια μεταρρύθμιση του συστήματος ίδιων πόρων, η οποία θα δώσει έμφαση στην ισότητα μεταξύ των κρατών μελών. Το ισχύον σύστημα είναι πολύπλοκο και παρουσιάζει έλλειψη διαφάνειας στο κοινό, γι’ αυτό χαίρομαι που θα μεταρρυθμιστεί.

 
  
MPphoto
 
 

  Jean-Claude Martinez (ITS), γραπτώς. – (FR) Αντίθετα με την ΕΚΑΧ, η οποία χρηματοδοτείτο από ίδιους πόρους με την αληθινή σημασία της λέξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας πρακτικά παύσει, λόγω του παγκοσμίου ελευθέρου εμπορίου, να εισπράττει δασμούς, οι οποίοι τώρα αναλογούν σε περισσότερο από το 9,8% των πόρων της, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός χρηματοδοτείται με τον ίδιο τρόπο που χρηματοδοτείται οιοσδήποτε διακυβερνητικός οργανισμός από τα κράτη μέλη του, δηλαδή με εισφορά σε μετρητά με βάση το ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με το 73,8% των κοινοτικών πόρων.

Σήμερα, οι πόροι έχουν αγγίξει το ανώτατο όριο του 1,24% του ΑΕΠ, και εκεί θα παραμείνουν. Προβλέπεται απλώς ότι, μετά το 2014, θα θεσπιστεί ένα νέο σύστημα, ένα σύστημα που θα προέρχεται από την παραδοσιακή ομοσπονδιακή λύση καταμερισμού της απόδοσης ενός φόρου μεταξύ της ΕΕ και των εθνικών κρατών. Έχει προταθεί η επιλογή δώδεκα φόρων οι οποίοι θα κατανέμονται με αυτόν το τρόπο, κυμαινόμενοι από τον ΦΠΑ έως το φόρο Tobin και τον οικολογικό φόρο επί των εταιρειών.

Αυτό είναι το σύστημα που εφαρμόστηκε στη Γαλλία μεταξύ 1791 και 1917, με προσθήκη ποσοστών στους κρατικούς φόρους για τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αν η ΕΕ επιθυμεί να εφαρμόσει πολιτική επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στην υγεία, την έρευνα, τα πανεπιστήμια και τους σιδηροδρόμους ώστε να αντικαταστήσει τη μαλθουσιανή προσέγγιση που ορίζεται στο άρθρο 104, παράγραφος 3, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η υποστήριξη του κοινού σε επίπεδο εθνικών κρατών θα καθιστούσε δυνατή είτε τη χρηματοδότησή τους μέσω δανείων είτε ακόμη και μέσω ενεχυριασμένων φόρων οι οποίοι θα γίνονταν ελκυστικοί χάρη στα οφέλη που θα προσέφεραν στην κοινωνία.

 
  
MPphoto
 
 

  Olle Schmidt (ALDE), γραπτώς. (SV) Απείχα από την ψηφοφορία επί της έκθεσης του κ. Lamassoure σχετικά με το μέλλον των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνώ ότι το σύστημα εσόδων και δαπανών της ΕΕ πρέπει να μεταρρυθμιστεί και να γίνει πιο διαφανές, αλλά αυτή η έκθεση υπερβαίνει τα όρια. Υποστηρίζω ότι η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτείται μέσω συνδρομών των μελών και δεν θέλω να δω καμία τάση προς έναν κοινοτικό φόρο.

 
  
MPphoto
 
 

  Andrzej Jan Szejna (PSE), γραπτώς. (PL) Ψηφίζω υπέρ της έκθεσης του κ. Alain Lamassoure σχετικά με το μέλλον των ίδιων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αποτελεί ένα σημαντικό μέρος των προετοιμασιών για μια λεπτομερή αναθεώρηση όλων των πτυχών της χρηματοδότησης και των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ισχύον σύστημα ίδιων πόρων είναι βαθύτατα προβληματικό.

Αυτό το σύστημα καλύπτει τέσσερις διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και μια σειρά μηχανισμών έκπτωσης. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σχεδόν το 70% των εσόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προέρχεται από ίδιους πόρους της, αλλά από πόρους που καταβάλλονται απευθείας από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Επιπλέον, υπό το πρίσμα των σημερινών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ειδικά εκείνων των μεγαλύτερων κρατών μελών, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επαρκείς πόρους για να εφαρμόσει όλες τις στρατηγικές που σχετίζονται με τις πολιτικές της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα αποτελεσματικό και διαφανές χρηματοδοτικό σύστημα. Ο στόχος της μεταρρύθμισης του κοινοτικού εισοδήματος πρέπει να είναι η δημιουργία πραγματικών ίδιων πόρων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτοί οι πόροι πρέπει να βασίζονται στους υπάρχοντες φόρους που επιβάλλονται στα κράτη μέλη, οι οποίοι θα συνδράμουν στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός πραγματικού φόρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
  
  

- Έκθεση Belet (A6-0036/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Jaroslav Zvěřina (PPE-DE).(CS) Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Όπως και οι άλλοι βουλευτές από το Πολιτικό Δημοκρατικό Κόμμα της Τσεχίας (ODS), καταψήφισα την έκθεση Belet, διότι πιστεύω ότι είναι ένα σχετικά πρόωρο βήμα προς μια συζήτηση για την πιθανή εναρμόνιση του σύνθετου τομέα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στα κράτη μέλη.

Η έκθεση δεσμεύεται να καθιερώσει αυτό που ονομάζει ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό μοντέλο. Αυτό το μοντέλο, ωστόσο, δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο σήμερα είναι ένα τεράστιο παγκοσμιοποιημένο φαινόμενο και η προσπάθεια ρύθμισής του κατά κάποιον τρόπο από ευρωπαϊκή άποψη δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα καλή ιδέα. Το Κοινοβούλιο δεν είναι ένας οργανισμός παγκόσμιας διαχείρισης ικανός να επιλύει τα προβλήματα του κόσμου.

Συμφωνώ απολύτως με τα σημεία της έκθεσης που αφορούν τη σύγκρουση μεταξύ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και των διοικητικών και οικονομικών κανόνων μας. Δεν μπορώ, ωστόσο, να δεχθώ τα τμήματα της έκθεσης που προτείνουν τη ρύθμιση τομέων οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αυτό αφορά κυρίως την πρόταση για τη δημιουργία ειδικά στοχοθετημένων ελεγκτικών οργάνων. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 
  
MPphoto
 
 

  Richard Corbett (PSE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, παρά τις επιφυλάξεις για ένα ή δύο σημεία της, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της έκθεσης Belet. Αυτό έγινε διότι σκοπός της έκθεσης είναι να βοηθήσει τις ποδοσφαιρικές αρχές να επιλύσουν ορισμένα πολύ απτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν διασφαλίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι που εγκρίθηκαν για άλλους σκοπούς δεν τις εμποδίζουν στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Με άλλα λόγια, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που είπε ο προηγούμενος ομιλητής. Δεν προσπαθούμε να εναρμονίσουμε τους κανόνες που αφορούν το ποδόσφαιρο ή να ελέγξουμε το ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε να δώσουμε στις ποδοσφαιρικές αρχές λίγο επιπλέον χώρο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους μόνες τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να προσθέσω ότι με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα πως ο κ. Heaton-Harris κατέθεσε μια τροπολογία που του έδωσε μια ομάδα άσκησης πίεσης της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι συνέπειες του να επιτρέπεται η μεμονωμένη πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από μεμονωμένα σωματεία, αντί συλλογικά από μια λίγκα με ανακατανομή σε όλα τα σωματεία, θα γίνουν τώρα αισθητές μόνο στην Ισπανία από τα 27 κράτη μέλη. Αυτό όχι μόνο καταστρέφει τον αθλητικό ανταγωνισμό στην ισπανική λίγκα–διότι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης θα πάρουν ένα δισεκατομμύριο ευρώ έκαστη για τα επόμενα χρόνια– αλλά και στρεβλώνει τον αθλητικό ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνοντας σε αυτά τα σωματεία αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των σωματείων σε κάθε άλλη λίγκα στην Ευρώπη. Με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο κ. Heaton-Harris κατέθεσε μια τέτοια τροπολογία.

 
  
MPphoto
 
 

  Jan Andersson και Anna Hedh (PSE), γραπτώς. (SV) Υποστηρίξαμε την έκθεση για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Πρόκειται, γενικά, για μια εποικοδομητική έκθεση που πραγματεύεται, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που σχετίζονται με την ανάγκη των μικρών ποδοσφαιρικών σωματείων για καλύτερους χρηματοδοτικούς όρους για την ανάπτυξη νέων παικτών. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στο θέμα της δυνατότητας των εθνικών ομάδων να χρησιμοποιούν παίκτες δωρεάν. Άλλα σημαντικά θέματα που πραγματεύεται η έκθεση είναι οι προσπάθειες καταπολέμησης της βίας, του ρατσισμού, της χρήσης ναρκωτικών, της διαφθοράς και της εκμετάλλευσης των νέων παικτών. Πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τις διοικούσες ποδοσφαιρικές ενώσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, όπως η UEFA, προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

Ωστόσο, δεν μπορούμε επί του παρόντος να δούμε την ανάγκη για νέα νομικά όργανα για την επίλυση των προβλημάτων, με εξαίρεση μια πιθανή οδηγία σχετικά με τους μάνατζερ των παικτών. Ούτε βλέπουμε την ανάγκη να τροποποιήσουν τα κράτη μέλη την κοινωνική και φορολογική νομοθεσία τους επειδή οι διαφορές μεταξύ των χωρών δημιουργούν προβλήματα στις διασυνοριακές μεταγραφές των παικτών. Επίσης, θεωρούμε ότι η έννοια της «καταναγκαστικής πορνείας» στην έκθεση περιλαμβάνει όλες τις μορφές πορνείας, διότι κάθε μορφή πορνείας λαμβάνει χώρα υπό ένα είδος καταναγκασμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Derek Roland Clark (IND/DEM), γραπτώς. (EN) Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δέχεται ότι η ΕΕ έχει δικαιοδοσία στον αθλητισμό και αντιτίθεται σε αυτή την έκθεση στο σύνολό της προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και των σωματείων και των υποστηρικτών τους και να κρατήσει την πολιτική μακριά από τον αθλητισμό.

Δέχεται ότι τα έσοδα από τα δικαιώματα μετάδοσης καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των εθνικών αγορών μετάδοσης.

Απορρίπτει την κυριαρχία των συνδικάτων, της «εμπιστοσύνης των υποστηρικτών» και της ΕΕ στον αθλητισμό. Οι υποστηρικτές στηρίζουν τις ομάδες που κερδίζουν, όχι αυτές που έχουν καλή επιτροπή.

Αντιτίθεται στην παρέμβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη FIFA και στην UEFA.

Υποστηρίζει την ασφάλιση για τους παίκτες των εθνικών ομάδων.

Αντιτίθεται στην έπαρση της σημαίας της ΕΕ και στην ανάκρουση του ύμνου της ΕΕ στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δεν υπάρχει ομάδα της ΕΕ. Η Ελβετία θα συνδιοργανώσει το Euro 2008.

Αντιτίθεται στη συμμετοχή της ΕΕ στα οικονομικά των σωματείων.

Υποστηρίζει τη βελτίωση της εκπαίδευσης των νεαρών παικτών έξω από τη δικαιοδοσία της ΕΕ.

Υποστηρίζει την ύπαρξη εθνικών ομάδων εντός των κρατών μελών (π.χ. Σκωτία).

Απορρίπτει την Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Αθλητική Επιθεώρηση.

Υποστηρίζει τη συνεργασία των κρατών μελών για την καταπολέμηση της βίας στο ποδόσφαιρο, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά την αρμοδιότητα της ΕΕ διότι η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

 
  
MPphoto
 
 

  Ilda Figueiredo (GUE/NGL), γραπτώς. (PT) Αυτή η έκθεση περιέχει αρκετές θετικές πτυχές, αλλά έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις σχετικά με την τελική διατύπωση ορισμένων σημείων.

Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η προσέγγιση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Είναι λάθος να συνοψίζονται όλα στο πλαίσιο του οργανωμένου ανταγωνισμού, στον οποίο οι πιο σημαντικές πτυχές του ποδοσφαίρου αγνοούνται, δηλαδή το γεγονός ότι είναι ένα άθλημα και το γεγονός ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη παιδιών και νέων ως προς την ικανότητά τους να είναι προνοητικοί, να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, να εργάζονται μαζί με άλλους και να εκφράζονται και ως προς τη γνώση και την επίγνωση του εαυτού τους και των άλλων.

Ο τεχνητός διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλήματος (που ισχύει σε ορισμένα αθλήματα, ακόμα και στα ανταγωνιστικά, στα οποία οι συμμετέχοντες έχουν διαφορετικά επαγγέλματα) υπονομεύει τα δικαιώματα που έπρεπε κανονικά να απορρέουν από τις ευθύνες που ενυπάρχουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με όλα τα σωματεία του, τους οπαδούς, τα διοικητικά συμβούλια, τις αθλητικές ενώσεις και τους κανόνες, τους κανονισμούς και τις δομές του. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή και όσο συνεχίζεται δεν πρέπει να θάβουμε το κεφάλι στην άμμο και να υποκρινόμαστε ότι όλα είναι καλά.

Πρέπει συνεπώς να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες, χωρίς πατερναλισμό, στις οποίες οι επαγγελματίες θα μπορούν να προστατέψουν τα δικαιώματά τους σε μια βιομηχανία στην οποία υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρής φθοράς του σώματος και πρόωρου κοινωνικού αποκλεισμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Glyn Ford (PSE), γραπτώς. (EN) Θα ψηφίσω υπέρ της έκθεσης του κ. Belet, η οποία πιστεύω ότι προστατεύει τα συμφέροντα του αθλήματος στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ευρέως τις απόψεις της UEFA επί του θέματος. Το κάνω αυτό παρά την πρόσφατη καταφανή διάκριση της UEFA εις βάρος της χώρας του Γιβραλτάρ την οποία εκπροσωπώ. Η τελευταία σύσκεψη της UEFA απέρριψε την αίτηση του Γιβραλτάρ να γίνει μέλος παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός του είναι ο ίδιος με του Σαν Μαρίνο –το οποίο είναι μέλος της UEFA εδώ και χρόνια– και των Ολλανδικών Αντιλλών, αποικία που συμμετείχε στον τελικό του τρίτου παγκόσμιου κυπέλλου το 1938.

Υποστηρίζω επίσης την κοινή πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τις εθνικές λίγκες για να μετριαστεί η αύξηση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των σωματείων, αλλά όχι την κοινή αγορά αυτών των δικαιωμάτων η οποία δίνει το μονοπώλιο σε έναν φορέα μετάδοσης που εκμεταλλεύεται αυτό το μονοπώλιο εις βάρος των θεατών.

Επίσης, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να εξαιρείται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν περιορισμένο αριθμό σωματείων να αυξάνουν τα κέρδη τους εις βάρος των υπολοίπων. Η χαλάρωση των κανόνων πρέπει να ωφελεί το κοινό καλό και όχι το ιδιωτικό κέρδος.

 
  
MPphoto
 
 

  Nils Lundgren (IND/DEM) , γραπτώς. (SV) Αυτή η έκθεση δεν θα έπρεπε να απασχολήσει καθόλου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το εν λόγω θέμα αφορά τις εθνικές ποδοσφαιρικές ενώσεις και τις οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζονται, καθώς και κάθε εθνικό κοινοβούλιο.

Επίσης διαφωνούμε με το γεγονός ότι το σχέδιο έκθεσης αναφέρεται, για παράδειγμα, στο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί σε δύο δημοψηφίσματα στην Ευρώπη. Διαφωνούμε, επίσης, με τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός νομικού πλαισίου σε κοινοτικό επίπεδο για το ποδόσφαιρο και για την εξέταση του ενδεχόμενου εισαγωγής ευρωπαϊκού νομικού καθεστώτος στις αθλητικές εταιρείες.

Η Λίστα του Ιουνίου συνεπώς καταψηφίζει αυτή την έκθεση.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ αυτής της έκθεσης σχετικά με το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, υποστηρίζω την έκκληση προς την Επιτροπή να αποσαφηνίσει το νομικό καθεστώς του ποδοσφαίρου και υποστηρίζω τη σύσταση να γίνουν προσπάθειες με σκοπό να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και ορθή διαχείριση στο ευρωπαϊκό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Για μένα, η ύπαρξη ξεχωριστής ομοσπονδίας για το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο –δηλαδή, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Σκωτίας– είναι σημαντική και υποστηρίζω τις τροπολογίες της Ομάδας Verts/ALE προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση αυτών των ανεξάρτητων ομοσπονδιών ως έχουν χωρίς να ενσωματωθούν στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Ηνωμένου Βασιλείου.

 
  
MPphoto
 
 

  Eoin Ryan (UEN), γραπτώς. (EN) Υποστηρίζω τη στάση του πρώην προέδρου της UEFA, Lars Olsen, ο οποίος σχολίασε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι οι μάνατζερ των παικτών. Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της πρόσφατης έκθεσης Stevens στο ΗΒ, πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά πρότυπα και κριτήρια για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται από τους μάνατζερ των παικτών. Το ισχύον σύστημα επιτρέπει τη διπλή εκπροσώπηση και στερείται οικονομικής διαφάνειας, ειδικά για μεταγραφές εκτός Ευρώπης. Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι ότι είτε η UEFA πρέπει να ρυθμίσει και να τροποποιήσει την τρέχουσα κατάσταση, είτε η Επιτροπή θα κληθεί να υποβάλει μια οδηγία σχετικά με ένα κοινό σύστημα αδειοδότησης μάνατζερ.

Ένας από τους κύριους στόχους αυτής της έκθεσης είναι να επισημάνει τρόπους ενίσχυσης της ανταγωνιστικής ισορροπίας στο ποδόσφαιρο. Πιστεύω ότι η υπόθεση Charleroi που βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί του παρόντος, αν είναι επιτυχής, θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα των μικρότερων διεθνών ποδοσφαιρικών ενώσεων στην Ευρώπη. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα σωματεία πρέπει να αποδεσμεύουν τους παίκτες τους για εθνικό καθήκον χωρίς να δικαιούνται αποζημίωση. Ως εκ τούτου, υποστηρίζω την έκκληση προς την Επιτροπή να στηρίξει την ανάπτυξη ενός συστήματος συλλογικής ασφάλισης για τους παίκτες.

 
  
MPphoto
 
 

  José Albino Silva Peneda (PPE-DE), γραπτώς. (PT) Το ποδόσφαιρο είναι ένα διεθνές πάθος, από τις σύγχρονες μητροπόλεις της Δύσης μέχρι τις απομονωμένες περιοχές της Αυστραλίας, από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του Ειρηνικού, μέχρι μικρά χωριά στην Κεντρική Ασία ή στην καρδιά της Αφρικής.

Εκτός από πάθος, το ποδόσφαιρο είναι και μία από τις ισχυρές διεθνείς γλώσσες.

Αυτά τα χαρακτηριστικά –το πάθος και η διεθνής γλώσσα– είναι που δίνουν στο ποδόσφαιρο τη δύναμή του και την εξαιρετική ικανότητά του να φέρνει τους ανθρώπους κοντά.

Το ποδόσφαιρο έχει τεράστιες δυνατότητες, οι οποίες δεν πρέπει να αγνοηθούν, για τη διοχέτευση αυτής της δύναμης όχι μόνο σε ένα θέαμα και στη δική του οικονομία, αλλά και σε κοινωνικούς σκοπούς με εξίσου διεθνή κλίμακα και ανταπόκριση.

Υποστηρίζω αυτή την έκθεση και θέλω να επισημάνω ότι, αν και τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου μπορεί να έχουν μια εύλογη επιθυμία να προστατέψουν τις αθλητικές διαδικασίες τους, προσφεύγοντας στα αστικά δικαστήρια, ακόμα και όταν αυτό δεν δικαιολογείται με αθλητικούς όρους, δεν μπορούν να ποινικοποιούνται με πειθαρχικούς κανονισμούς.

Ζητώ λοιπόν από τα ποδοσφαιρικά διοικητικά όργανα να αναθεωρήσουν το καταστατικό τους προκειμένου να επιτευχθεί μια ορθή ισορροπία μεταξύ, αφενός, του νόμιμου δικαιώματος όλων των αθλητικών παραγόντων να προσφεύγουν στα αστικά δικαστήρια και, αφετέρου, της κανονικής λειτουργίας του ανταγωνισμού.

 
  
MPphoto
 
 

  Peter Skinner (PSE), γραπτώς. (EN) Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και δημοκρατία στις διοικητικές δομές του αθλήματος. Πρέπει να υποστηριχθούν τα συστήματα γηγενών παικτών. Ωστόσο, πιστεύω ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την αυτονομία του αθλήματος και το δικαίωμά του στην αυτοδιοίκηση.

 
  
MPphoto
 
 

  Jeffrey Titford (IND/DEM), γραπτώς. (EN) Το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν δέχεται ότι η ΕΕ έχει αρμοδιότητα στον αθλητισμό και αντιτίθεται σε αυτή την έκθεση στο σύνολό της προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και των σωματείων και των υποστηρικτών τους και να κρατήσει την πολιτική μακριά από τον αθλητισμό.

Δέχεται ότι τα έσοδα από τα δικαιώματα μετάδοσης καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος των εθνικών αγορών μετάδοσης.

Απορρίπτει την κυριαρχία των συνδικάτων, της «εμπιστοσύνης των υποστηρικτών» και της ΕΕ στον αθλητισμό. Οι υποστηρικτές στηρίζουν τις ομάδες που κερδίζουν, όχι αυτές που έχουν καλή επιτροπή.

Αντιτίθεται στην παρέμβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη FIFA και στην UEFA.

Υποστηρίζει την ασφάλεια για τους παίκτες των εθνικών ομάδων.

Αντιτίθεται στην έπαρση της σημαίας της ΕΕ και στην ανάκρουση του ύμνου της ΕΕ στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δεν υπάρχει ομάδα της ΕΕ. Η Ελβετία θα συνδιοργανώσει το Euro 2008.

Αντιτίθεται στη συμμετοχή της ΕΕ στα οικονομικά των σωματείων.

Υποστηρίζει τη βελτίωση της εκπαίδευσης των νεαρών παικτών έξω από τη δικαιοδοσία της ΕΕ.

Υποστηρίζει την ύπαρξη εθνικών ομάδων εντός των κρατών μελών (π.χ. Σκωτία).

Απορρίπτει την Ανεξάρτητη Ευρωπαϊκή Αθλητική Επιθεώρηση.

Υποστηρίζει τη συνεργασία των κρατών μελών για την καταπολέμηση της βίας στο ποδόσφαιρο, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά την αρμοδιότητα της ΕΕ διότι η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων.

 
  
  

Έκθεση Tabajdi (A6-0037/2007)

 
  
MPphoto
 
 

  Danutė Budreikaitė (ALDE). – (LT) Όταν διευρύνθηκε η ΕΕ το 2004 με την ένταξη δέκα νέων κρατών μελών, συμφωνήθηκαν διακριτικοί όροι σε σχέση με την εφαρμογή της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Εφαρμόστηκε μια μεταβατική περίοδος εννέα ετών για τα νέα κράτη μέλη. Η ενίσχυση του πρώτου έτους αντιστοιχούσε μόνο στο 25% αυτής των παλιών κρατών μελών. Αυτό είχε επιπτώσεις στο ανταγωνιστικό περιβάλλον μεταξύ των παλαιών και των νέων χωρών της ΕΕ στην αγορά των γεωργικών προϊόντων.

Το ισχυρότερο μήνυμα αυτής της έκθεσης ήταν ότι οι νέες χώρες δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή των παλιών χωρών στην αγορά. Ποιες ήταν οι επιπτώσεις στις νέες χώρες; Μόνο η Πολωνία αναφέρεται – και η Επιτροπή είναι απρόθυμη να ασχοληθεί με τα προβλήματά της.

Η Λιθουανία έχασε την παραδοσιακή αγορά λιναριού της λόγω της ΚΓΠ. Η Λιθουανία υποχρεώθηκε να μειώσει την ενίσχυση προς τους καλλιεργητές λιναριού κατά μιάμιση φορά. Οι καλλιέργειες λιναριού μειώθηκαν δύο φορές.

Τα παλιά κράτη μέλη έλαβαν ευνοϊκούς όρους για πρόσβαση στις αγορές γεωργικών προϊόντων των νέων κρατών μελών. Πιστεύω ότι η έκθεση δεν αντανακλά επαρκώς την πραγματική κατάσταση και, συνεπώς, καταψήφισα την εφαρμογή της ΚΓΠ στα νέα κράτη μέλη.

 
  
MPphoto
 
 

  Hélène Goudin και Nils Lundgren (IND/DEM), γραπτώς. (SV) Πιστεύουμε ότι η κοινή γεωργική πολιτική πρέπει να καταργηθεί. Είναι παράλογο να εισάγονται τα νέα κράτη μέλη σε ένα απαρχαιωμένο σύστημα και να συνηθίζουν στους κανόνες και στις επιδοτήσεις αυτού του συστήματος. Τούτου λεχθέντος, είμαστε υπέρ της οικονομικής υποστήριξης για τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτή, ωστόσο, πρέπει να διοχετευτεί προς τις παραμελημένες περιφέρειες και να κατευθυνθεί στην εκπαίδευση, στην υποδομή και στους νομικούς θεσμούς.

 
  
MPphoto
 
 

  Διαμάντω Μανωλάκου (GUE/NGL), γραπτώς. – Με την ένταξή τους τα 10 νέα κράτη μέλη κατάργησαν υποχρεωτικά εξαγωγικές επιδοτήσεις και δασμούς στις εισαγωγές από τα κράτη των 15 μελών της ΕΕ, ανοίγοντας τις αγορές τους στους εξαγωγείς και επενδυτές της ΕΕ των 15, έτσι οι εμποροβιομήχανοι της ΕΕ - 15 επεκτείνουν τις αγορές και επενδύσεις τους στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στα 10 νέα κράτη μέλη.

Οι συνέπειες διατυπώνεται στην έκθεση, με μελλοντική μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που σημαίνει μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών των νέων κρατών μελών. Βέβαια, ταυτόχρονα μειώνονται οι πραγματικές επιδοτήσεις στους μικρομεσαίους αγρότες των παλαιών κρατών μελών.

Κερδισμένοι λοιπόν από τη διεύρυνση είναι οι εμποροβιομήχανοι κυρίως των παλαιών κρατών μελών και ζημιωμένοι σε διαφορετικό ίσως βαθμό, οι μικρομεσαίοι αγρότες των νέων αλλά και των παλαιών κρατών μελών της ΕΕ.

Διαπιστώνεται στην έκθεση ανεπάρκεια του αριθμού και του ρόλου των συνεταιρισμών στα νέα κράτη μέλη και ανύπαρκτο μερίδιο των αγροτών στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων. Σκόπιμα αποσιωπάται ότι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που έβαλε η ΕΕ στα πρώην σοσιαλιστικά κράτη για την ένταξή τους, ήταν η διάλυση των παραγωγικών συνεταιρισμών που κυριαρχούσαν στην αγροτική οικονομία και η ιδιωτικοποίηση των κρατικοσυνεταιριστικών βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Προϋπόθεση που εξυπηρετεί άμεσα τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών και καταναλωτών.

Γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε την πρόταση.

 
  
MPphoto
 
 

  David Martin (PSE), γραπτώς. (EN) Ψήφισα υπέρ της έκθεσης που ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει περισσότερο υπόψη τις ανάγκες των νέων κρατών μελών στις αποφάσεις της για την κοινή γεωργική πολιτική. Οι ανάγκες των νέων κρατών μελών ποικίλουν από τις μεγάλες προσπάθειες συμμόρφωσης με τους κοινοτικούς κανόνες υγείας και υγιεινής μέχρι το υψηλότερο κόστος παραγωγής. Πιστεύω ότι το χαμηλό ύψος άμεσης ενίσχυσης που έλαβαν αυτές οι χώρες δημιουργεί άνισες συνθήκες ανταγωνισμού και χαίρομαι που πιέζουμε την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το θέμα.

 

10. Διορθώσεις και προθέσεις ψήφου: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

11. Διαβίβαση των κοινών θέσεων του Συμβουλίου: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

12. Σύνθεση των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

13. Σύνθεση του Κοινοβουλίου: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

14. Διαβίβαση των κειμένων που εγκρίθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

15. Χρονοδιάγραμμα των προσεχών συνεδριάσεων: βλ. Συνοπτικά Πρακτικά

16. Διακοπή της συνόδου
MPphoto
 
 

  Πρόεδρος. Κηρύσσω τη διακοπή της συνόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

(Η συνεδρίαση λήγει στις 13.15)

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου