14. Πολυμερής συμφωνία σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκού εναέριου χώρου - Πολυμερής συμφωνία για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού εναέριου χώρου (ΚΕΕΧ) (συζήτηση)
Πρόεδρος. Η ημερήσια διάταξη προβλέπει την κοινή συζήτηση
- της δήλωσης της Επιτροπής σχετικά με την πολυμερή συμφωνία για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, και
- της έκθεσης (A6-0060/2007) της κ. Lichtenberger, εξ ονόματος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού, σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου όσον αφορά την υπογραφή και την προσωρινή εφαρμογή της πολυμερούς συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Δημοκρατίας της Ισλανδίας, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Βασιλείου της Νορβηγίας, της Σερβίας και Μαυροβουνίου, της Ρουμανίας και της Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο για τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου (ΚΕΕΧ) (COM(2006)0113 - C6-0218/2006 - 2006/0036(CNS)).
Jacques Barrot, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (FR) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θέλω να ξεκινήσω συγχαίροντας την κ. Lichtenberger για την πολύ εποικοδομητική έκθεσή της. Αυτά που διακυβεύονται στη συμφωνία για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο είναι ασφαλώς σημαντικά.
Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο από 37 μέρη, αριθμός που αναμφίβολα είναι πρωτάκουστος για αεροπορικές συμφωνίες. Μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο παγκόσμιο δίκτυο που θα ενώσει ανθρώπους, χώρες και πολιτισμούς. Από αυτήν την άποψη, οι αεροπορικές μεταφορές διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην ολοκλήρωση και στην επακόλουθη ανάπτυξη της Ευρώπης συνολικά. Η συμφωνία για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο προχωρεί, συνεπώς, πέρα από το απλό άνοιγμα της αγοράς: δημιουργεί έναν ενιαίο χώρο και φέρνει όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η συμφωνία αυτή θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη όχι μόνο περισσότερων αεροπορικών συνδέσεων, αλλά και καλύτερης ποιότητας. Οι συνδέσεις αυτές θα προάγουν το εμπόριο μεταξύ των πληθυσμών, είτε υπό τη μορφή εμπορικών σχέσεων είτε υπό τη μορφή ιδιωτικών ταξιδιών, για παράδειγμα στο πλαίσιο του τουρισμού, που γνωρίζει άνθηση στις περισσότερες από τις ενεχόμενες χώρες. Οι αεροπορικές μεταφορές μπορούν, συνεπώς, να λειτουργήσουν ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη σε άλλους τομείς και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων. Όπως η συνθήκη για την ενέργεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η συμφωνία για τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο αποτελεί ένα βήμα ζωτικής σημασίας προς μια ολοένα στενότερη ένωση των Ευρωπαίων, η οποία εξακολουθεί να είναι ο θεμελιώδης στόχος της ΕΕ. Αποτελεί ένα βασικό βήμα για τη δημιουργία, έως το 2010, ενός ενιαίου εναέριου χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτόνων της, μαζί με την πρόσφατη συμφωνία με το Μαρόκο και τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία που μόλις ξεκίνησαν.
Ο στόχος της συμφωνίας είναι σαφής και ανοίγει μια μελλοντική προοπτική, αλλά αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε τα οφέλη της μεθόδου που επιλέχθηκε. Αυτή η μέθοδος βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η κανονιστική σύγκλιση, με άλλα λόγια η εναρμόνιση των ευρωπαϊκών κανόνων και των προτύπων στις αεροπορικές μεταφορές σε πεδία σημαντικά, όπως η ασφάλεια, ο ανταγωνισμός, η κοινωνική πολιτική, τα δικαιώματα των καταναλωτών και η περιβαλλοντική προστασία. Αυτή η εναρμόνιση της εθνικής και της κοινωνικής νομοθεσίας είναι μια απεικόνιση της βούλησης των βαλκανικών χωρών να μοιραστούν τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το επίπεδο της κανονιστικής σύγκλισης είναι απαράμιλλο: όλα τα συμβαλλόμενα μέρη σε αυτήν τη συμφωνία δεσμεύτηκαν ότι θα ευθυγραμμίσουν την εθνική τους νομοθεσία με την κοινοτική.
Ο δεύτερος πυλώνας είναι η δημιουργία νέων ευκαιριών μέσω του ανοίγματος των αγορών. Βρισκόμαστε τώρα στη διαδικασία δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς αεροπορικών μεταφορών σε 35 χώρες για περισσότερα από 500 εκατομμύρια κατοίκους, και η αγορά αυτή μεγαλώνει. Από το 2001, η εναέρια κυκλοφορία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 120%, και αυτή η τάση πρόκειται να επιταχυνθεί τώρα χάρη στην πλήρη ολοκλήρωση μιας περιοχής στην οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η εναέρια κυκλοφορία θα αυξάνεται κατά 6% ετησίως έως το 2011. Από το 2005, ο αριθμός των θέσεων στις πτήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων έχει αυξηθεί από 12 εκατομμύρια σε 14 εκατομμύρια. Είμαι σίγουρος πως όλοι γνωρίζουν καλά τις θετικές συνέπειες αυτής της συμφωνίας.
Για να επιτύχει αυτό το εγχείρημα, η Επιτροπή θα πρέπει επίσης να στηριχθεί σε έναν τρίτο πυλώνα: την τεχνική βοήθεια. Σκοπεύουμε να επιτηρούμε την εφαρμογή της νομοθεσίας, παρέχοντας συγχρόνως στους εταίρους όλη τη βοήθεια που χρειάζονται, και θα σας κρατώ ενήμερους, κυρίες και κύριοι, για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και για την εξέλιξη της κατάστασης.
Θα ήθελα ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω την εισηγήτριά σας, κ. Lichtenberger, και εσάς διότι υποστηρίξατε αυτήν την ευρωπαϊκή εκστρατεία για τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου. Άλλη μία φορά, η συμμαχία μεταξύ Κοινοβουλίου και Επιτροπής είχε κάποια πολύ σημαντικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση, κύριε Πρόεδρε, του γενικού συμφέροντος της Ευρώπης.
Eva Lichtenberger (Verts/ALE), εισηγήτρια. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ τον Επίτροπο για τα εισαγωγικά του λόγια. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου, διότι καταφέραμε μαζί να εκπονήσουμε μια έκθεση που στα βασικά της σημεία παρουσιάζει μεγάλη συνεκτικότητα. Θα ήθελα να πω ότι αυτή η συντονισμένη προσπάθεια δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
Λένε πάντα για εμάς τους Αυστριακούς ότι έχουμε συγγένεια με τα Βαλκάνια, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που χαίρομαι, γιατί μόλις επιτύχαμε μια συμφωνία με τα κράτη των Βαλκανίων που ρυθμίζει την κοινή μας ανάπτυξη σε έναν ιδιαίτερο τομέα δραστηριοτήτων και προβλέπει μια βαθμιαία προσέγγιση που ανταποκρίνεται όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται στις διαφορετικές καταστάσεις που επικρατούν σε αυτές τις χώρες.
Οι χώρες των Βαλκανίων, που στο πρόσφατο παρελθόν πέρασαν εξαιρετικά δύσκολες περιόδους με πολέμους, διενέξεις και εθνικιστικές συγκρούσεις, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους όσον αφορά τους στόλους, τις υποδομές, τις δυνατότητες ελέγχου και την κρατική τους δομή. Ακριβώς γι’ αυτό, πρέπει να υιοθετηθεί μια διαφοροποιημένη προσέγγιση. Αυτό αναμφισβήτητα επιτεύχθηκε πολύ καλά στη συμφωνία αυτή.
Θα ήθελα να υπογραμμίσω ορισμένα σημεία που θα είναι καθοριστικά για τις κοινές μας προσπάθειες. Θα παρακολουθήσουμε τη διαδικασία σύγκλισης παρέχοντας βοήθεια και υποστήριξη στη θέσπιση μέτρων «safety» και «security» –και χρησιμοποιώ τους αγγλικούς όρους γιατί μου δίνουν τη δυνατότητα να κάνω διάκριση μεταξύ δύο πτυχών της γερμανικής λέξης «Sicherheit». Ασφαλώς, πρόκειται για την καθημερινή ρουτίνα και τις πρακτικές λεπτομέρειες διαδικασιών καθημερινής εργασίας. Ωστόσο, εννοείται πως πρέπει να μας είναι απόλυτα σαφές ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι όροι, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια ως προς τις αδυναμίες, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τις κοινές προδιαγραφές ασφαλείας για την ευρωπαϊκή αεροπλοΐα, και ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να συνοδεύονται από τη δημιουργία μηχανισμών για την πρόσβαση στην αγορά.
Σε ολόκληρο το σύστημα κανόνων υπάρχουν ορισμένα σημεία που θεωρώ ιδιαίτερα καίρια και σημαντικά, όπως τα δικαιώματα των επιβατών, ιδίως εκείνων με αναπηρία, που φυσικά πρέπει να ισχύουν και σε εκείνες τις χώρες, όπως συμβαίνει στις δικές μας. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο δεν πρέπει να εμποδίζονται να ταξιδέψουν επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και προσωπικό στις χώρες των Βαλκανίων. Φυσικά, το κοινωνικό ντάμπινγκ ως απουσία συμμόρφωσης με κοινούς κανόνες για τον εργάσιμο χρόνο πρέπει επίσης να αποφευχθεί, καθώς είναι ένα κεντρικό θέμα που τώρα έχει επεκταθεί και στον αεροπορικό τομέα.
Είναι αυτονόητο ότι και η προστασία του περιβάλλοντος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής έχουν ειπωθεί πολλά για υψηλούς μελλοντικούς ρυθμούς ανάπτυξης στις αερομεταφορές μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Βαλκανίων. Η ανάπτυξη αυτή πρέπει να συνοδεύεται από μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία για τη μείωση των εκπομπών και των επιπέδων του θορύβου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η αύξηση του όγκου των αερομεταφορών δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Ένα τελευταίο ουσιαστικό σημείο αφορά τα λειτουργικά τμήματα εναέριου χώρου. Θα είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα κοινό τμήμα, όμως εγώ ήμουν ανέκαθεν αισιόδοξη και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε και σε αυτόν τον τομέα ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι, δυστυχώς, αυτά τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα ομαλά, ακόμα και μέσα στην Ένωση, ωστόσο μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα κοινό σύστημα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας που θα καταστήσει δυνατή τη μείωση των εκπομπών και θα κάνει ευκολότερη τη ζωή των επιβατών και του προσωπικού των αεροπορικών εταιρειών και των αερολιμένων.
Ελπίζω ότι η διακυβερνητική συνεργασία στα Βαλκάνια στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της αμοιβαίας κατανόησης και σε άλλους τομείς.
Georg Jarzembowski, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Αντιπρόεδρε της Επιτροπής, θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω θερμά την εισηγήτρια για την τεράστια εργασία της για την έκθεση αυτή και ιδίως για το ψήφισμα, επιτρέψτε μου δε να επαναλάβω ότι δεν είναι μια αθεράπευτα ηλικιωμένη αισιόδοξη, αλλά μια πολύ νεανική γυναίκα!
Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες) και των Ευρωπαίων Δημοκρατών υποστηρίζει πλήρως τη δημιουργία ενός μεγάλου Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου που θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισλανδία και τη Νορβηγία από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, και τις γείτονες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αφού όλες αυτές οι χώρες θα υιοθετήσουν με αυτήν την πολυμερή συμφωνία την ίδια νομοθεσία για την αεροπλοΐα και θα δημιουργήσουν τελικά έναν ενιαίο χώρο δικαίου στην Ευρώπη που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της αεροπλοΐας, από τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και τη διαχείριση του εναέριου χώρου μέχρι τον ανταγωνισμό μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών. Έτσι, θα αυξήσουμε και την ασφάλεια των αερομεταφορών και θα ενισχύσουμε τα δικαιώματα των επιβατών.
Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων στην εισηγήτρια για την εκπόνηση του ψηφίσματος. Δεν επιδιώκω να χαρακτηρίζω κάθε δραστηριότητα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες φιλική προς το περιβάλλον, θα ήθελα όμως να υπάρχει ένα λογικό επίπεδο κινητικότητας. Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συμμετάσχουν άμεσα σε αποτελεσματικά μέτρα για την υλοποίηση της ιδέας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας. Με τον τρόπο αυτόν μπορούμε να μειώσουμε μέχρι και κατά 12% τις εκπομπές CO2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επίσης, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες θέσπισης ενός λογικού ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών για τις αερομεταφορές, προκειμένου να έχουμε περαιτέρω πλεονεκτήματα για το περιβάλλον. Ωστόσο, το κατά πόσον είναι σοφό να έχουμε ένα σύστημα εμπορίας εκπομπών είναι κάτι που θα πρέπει να συζητήσουμε αργότερα σε διαφορετικό πλαίσιο.
Τέλος, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η αμοιβαία υποστήριξη στην εκπαίδευση του προσωπικού και στην προμήθεια και χρησιμοποίηση της τελευταίας τεχνολογίας για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας είναι επίσης σημαντική για εμάς, διότι χρειαζόμαστε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα παρακολούθησης της χρήσης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.
Saïd El Khadraoui, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ την παρέμβασή μου ευχαριστώντας την εισηγήτρια, κ. Lichtenberger, για το θαυμάσιο έργο που επιτέλεσε στο θέμα αυτό, καθώς και σε άλλα θέματα που σχετίζονται με την αεροπορία, στο οποίο είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε, συχνά μάλιστα επιτυγχάνοντας εξαιρετικό βαθμό συναίνεσης μεταξύ των διαφόρων πολιτικών ομάδων. Μπορέσαμε να καταλήξουμε επανειλημμένα στο συμπέρασμα ότι επιδιώκουμε τους ίδιους στόχους, οι οποίοι δεν είναι μόνο η σταδιακή επέκταση της ελευθερωμένης ευρωπαϊκής αγοράς στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, αλλά επίσης, και ίσως πρωτίστως, η εκμετάλλευση αυτής της ευκαιρίας προκειμένου να εξασφαλίσουμε τη σταδιακή εξαγωγή –ούτως ειπείν– του ευρωπαϊκού κεκτημένου, του συνόλου των ευρωπαϊκών κανόνων στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, στους γείτονές μας και, εν καιρώ, σε άλλα μέρη του κόσμου. Κατά τον τρόπο αυτόν, οι κοινοί μας κανόνες στους τομείς της ασφάλειας, του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, του ανταγωνισμού, των κοινωνικών και των περιβαλλοντικών πτυχών θα μπορούν να υιοθετηθούν από τρίτες χώρες, διαμορφώνοντας σε κάποιο βαθμό ίσους όρους ανταγωνισμού. Αυτό είναι σημαντικό όταν ανοίγουμε αμοιβαία τις αγορές μας σε τρίτες χώρες, αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια των επιβατών μας ή τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στον τομέα.
Εξυπακούεται ότι δεν θα είναι εύκολο για όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να εφαρμόσουν τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς κανόνες, καθόσον συχνά δεν διαθέτουν την αναγκαία εμπειρογνωμοσύνη ή την τεχνογνωσία, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να ορίζεται στη συμφωνία ότι η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να προσφέρει στις χώρες αυτές τεχνική, νομική και διοικητική συνδρομή. Εξίσου σημαντικό σε αυτές τις συμφωνίες είναι να διατηρήσουμε ανοικτή την επιλογή της λήψης ενδεδειγμένων μέτρων στο μέλλον, για παράδειγμα, όπως ανέφερε ήδη η εισηγήτρια, με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων στο κλίμα στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο. Το σύστημα εμπορίας εκπομπών έχει ήδη αναφερθεί, ενώ ένας ακόμη τρόπος για την επίτευξη του ιδίου αποτελέσματος είναι το σύστημα SESAR (System for Earth Sample Registration). Είναι αυτονόητο ότι στηρίζουμε πλήρως την έκθεση Lichtenberger και το συναφές ψήφισμα, παρότι επιθυμούσαμε να είναι πιο αυστηρές ορισμένες παράμετροι σε διάφορα σημεία, και γι’ αυτό καταθέσαμε αντίστοιχες τροπολογίες, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα τύχουν της στήριξης του Κοινοβουλίου. Είναι ίσως συμβολικού χαρακτήρα, όμως είναι σημαντικές και συνάδουν με ομόλογα ψηφίσματα τα οποία έχουμε ήδη εγκρίνει.
Jeanine Hennis-Plasschaert, εξ ονόματος της Ομάδας ALDE. – (NL) Κύριε Πρόεδρε, ένας κοινός εναέριος χώρος βάσει της ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά, της ελευθερίας εγκατάστασης, των ίσων όρων ανταγωνισμού, βάσει κοινών κανόνων στον τομέα της ασφάλειας, του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και, φυσικά, όσον αφορά τις κοινωνικές πτυχές και το περιβάλλον, δημιουργεί, ασφαλώς, μια κατάσταση επωφελή για όλους τους εμπλεκόμενους, ενώ κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο και χρήσιμο.
Αυτό σκεφτόμασταν, άλλωστε, κατά την επέτειο του αεροπορικού δυστυχήματος της Τενερίφης στις 27 του περασμένου Μαρτίου. Πριν από τριάντα χρόνια ακριβώς, δύο αεροσκάφη Boeing 747 συγκρούστηκαν, οδηγώντας 583 άτομα στον θάνατο, στη μεγαλύτερη αεροπορική καταστροφή στην αεροπορική μας ιστορία. Τότε αντιλήφθηκα ότι, εν τω μεταξύ, έχουμε λάβει πολλά σημαντικά μέτρα όσον αφορά τους κοινούς κανόνες στον τομέα της ευρωπαϊκής αεροπορίας, ιδίως όσον αφορά την ασφάλεια των επιβατών των πτήσεων, και συνειδητοποίησα πόσο έχουμε ωφεληθεί από αυτά τα μέτρα.
Συνεπώς, θεωρώ ότι η θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού εναέριου χώρου, βάσει των κατευθυντηρίων αρχών τις οποίες έχουν καλύψει εν πολλοίς οι περισσότεροι ομιλητές, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου. Εξάλλου, η συμφωνία προβλέπει τη σταδιακή επέκταση του κεκτημένου στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών κατά τρόπο που να περιλαμβάνει τις χώρες εταίρους μας. Εκτός από την ασφάλεια, η οικονομική σπουδαιότητα της συμφωνίας είναι επίσης προφανής.
Όπως η εισηγήτρια και ορισμένοι προηγούμενοι ομιλητές, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι δεν ξεκινούν όλες οι χώρες εταίροι από την ίδια αφετηρία. Ορισμένες, για να το θέσω επιεικώς, αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, ενώ ο αεροπορικός τομέας στις χώρες εταίρους βρίσκεται επίσης σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.
Με άλλα λόγια, η πρόοδος προς την κατεύθυνση της δημιουργίας του κοινού εναέριου χώρου δεν θα είναι ομοιόμορφη· ούτως ή άλλως, δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο, γι’ αυτό θεωρώ ότι η προτεινόμενη τεχνική, νομική και άλλου είδους στήριξη από την ΕΕ προς τις εν λόγω χώρες αποτελεί αναγκαίο μέσο για την υλοποίηση στην πράξη του κοινού ευρωπαϊκού εναέριου χώρου. Οφείλω, ασφαλώς, να ολοκληρώσω την παρέμβασή μου προσθέτοντας και τις δικές μου ευχαριστίες στην εισηγήτρια, κ. Lichtenberger.
Mieczysław Edmund Janowski, εξ ονόματος της Ομάδας UEN. – (PL) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να συγχαρώ την κ. Lichtenberger για το έργο που επιτέλεσε.
Επιτρέψτε μου, εξ ονόματος της Ομάδας Ένωση για την Ευρώπη των Εθνών, να εκφράσω τη στήριξή μου για αυτήν την πολυμερή διεθνή συμφωνία στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, παρά ορισμένες διαφορές για τεχνικά θέματα μεταξύ των εταίρων. Πλησιάζουμε τώρα στην ολοκλήρωση ενός δύσκολου και επίπονου εγχειρήματος το οποίο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια και το οποίο θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ελεύθερης, ασφαλούς και κοινής αγοράς στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας στην Ευρώπη. Η ταχεία επέκταση των εμπορευματικών, καθώς και των επιβατικών αεροπορικών μεταφορών, έχει επιφέρει τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι η πολωνική αγορά αεροπορικών μεταφορών είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στην Ευρώπη, με μέσο όρο ανάπτυξης που υπερβαίνει το 11% κατά τη διάρκεια του έτους. Μόνον στην Κίνα αναπτύσσονται γρηγορότερα οι αεροπορικές μεταφορές. Η ανάπτυξη των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους έχει συμβάλει σαφώς σε αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης, ενώ έχει συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη ορισμένων πολύ σημαντικών περιφερειακών κόμβων. Μπορούμε τώρα να δηλώσουμε ότι τα επίπεδα της εναέριας κυκλοφορίας στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού, ενώ ένα κρίσιμο γεγονός, όπως η κακοκαιρία, κάποιο ατύχημα ή μια απεργία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο σύνολο του ευρωπαϊκού συστήματος. Θέλω να τονίσω ότι ο κοινός ευρωπαϊκός εναέριος χώρος θα ευθύνεται για την εποπτεία των αεροπορικών αρχών στις επιμέρους χώρες, ενώ θα συνεργάζεται με αυτές τις αρχές και με το σύστημα Eurocontrol. Το σύστημα SESAME θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις διαδικασίες.
Δύο τελευταίες παρατηρήσεις. Ο ΚΕΕΧ πρέπει να είναι το προοίμιο για τη δημιουργία ενός κοινού παγκοσμίου εναερίου χώρου. Στο θέμα αυτό συμφωνώ με τα σχόλια του Επιτρόπου. Δεύτερον, σε όλες τις δραστηριότητες που καλύπτονται από τη συμφωνία αυτή, δεν πρέπει να αλλάξει η εστίαση στους επιβάτες, περιλαμβανομένων των επιβατών με αναπηρίες, όπως ανέφερε η εισηγήτρια. Στο πλαίσιο αυτό, φρονώ ότι η πρόσφατη απεργία των πυροσβεστών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αποτέλεσε πολύ άσχημο παράδειγμα.
Vladimír Remek, εξ ονόματος της Ομάδας GUE/NGL. – (CS) Κύριε Επίτροπε, κυρίες και κύριοι, θέλω καταρχάς να συγχαρώ την εισηγήτρια για το έργο της και ως σκιώδης εισηγητής θα ήθελα να την ευχαριστήσω για την αγαστή συνεργασία.
Μία από τις σημαντικότερες συνεισφορές της συμφωνίας είναι, κατά τη γνώμη μου, το γεγονός ότι θα οδηγήσει στην επέκταση ορισμένων ειδικών ευρωπαϊκών προτύπων σε μια ευρύτερη περιοχή, εν προκειμένω στα Βαλκάνια, η οποία είναι επίσης μια σύνθετη περιοχή.
Καθώς ασχολήθηκα για κάποιο διάστημα της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας με την αεροπορία, γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η διεθνής συνεργασία σε αυτό το πεδίο και πόσο αναγκαίο είναι να ισχύουν τουλάχιστον ορισμένοι συγκεκριμένοι κανόνες. Με την έγκριση αυτού του εγγράφου, υλοποιούμε περαιτέρω προϋποθέσεις για την επέκταση του ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού πέρα από την επικράτεια της ΕΕ. Αυτό δεν συμβάλλει απλώς στη βελτίωση της ασφάλειας, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών επιβατικών μεταφορών. Η συμφωνία προσφέρει άλλωστε επιπλέον ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι συνέπειες της υπό εξέταση συμφωνίας είναι εξίσου σημαντικές. Θεωρώ δε ότι αποτελεί παράδειγμα έργου το οποίο θα συμβάλει, με πρακτικό τρόπο, στη διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεωδών. Η σύναψη ακόμη περισσότερων πρακτικών συμφωνιών αυτού του είδους, οι οποίες δεν είναι απλές απόπειρες γραφειοκρατικής διαχείρισης της ζωής στις ευρωπαϊκές χώρες και θα τύχουν ευρείας στήριξης, θα ενίσχυε σαφώς το κύρος της ΕΕ.
Οι αεροπορικές μεταφορές στην Ευρώπη είναι ανοικτές σε όλες τις χώρες οι οποίες επιθυμούν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή αεροπορική οικογένεια με βάση σαφείς και γενικώς αποδεκτούς όρους και προϋποθέσεις.
Jean-Claude Martinez, εξ ονόματος της Ομάδας ITS. – (FR) Κύριε Πρόεδρε, κύριε Επίτροπε, ενιαία αγορά, ενιαίο νόμισμα, και τώρα ακόμη και ο ουρανός θα γίνει ενιαίος· αυτό είναι η επιβεβαίωση ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι ένας νομικός, δημοσιονομικός και οικονομικός μονοθεϊσμός που, όπως όλοι οι μονοθεϊσμοί, έχει τη δύναμη να επεκτείνεται. Το βλέπουμε τώρα εδώ, με την τελικά θετική απόφαση του Συμβουλίου όσον αφορά μια πολυμερή συμφωνία για τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των βαλκανικών κρατών, της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, δηλαδή, αν μέτρησα σωστά, μεταξύ 37 χωρών.
Αυτό το νομικό σώμα, ακόμη μία φορά θετικό, είναι μια πολυμερής συμφωνία: 35 άρθρα, 4 παραρτήματα και 8 πρωτόκολλα. Οι εθνικοί νόμοι ευθυγραμμίζονται. Δημιουργούμε μια κοινή αγορά για τις αεροπορικές μεταφορές και, Θεέ μου, η ενοποίηση συντελείται πιο γρήγορα στον ουρανό παρά στη γη. Εδώ έχουμε μια συμφωνία που θεσπίζει ένα ηπειρωτικό αεροπορικό δίκαιο με πέντε κύριες κατηγορίες: ελευθερία εγκατάστασης, ασφάλεια των πτήσεων στο άρθρο 11, ασφάλεια των πτήσεων σε περίοδο τρομοκρατικών απειλών και αεροπειρατειών, διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και, φυσικά, ανταγωνισμός, με κρατικές ενισχύσεις, δημόσιες συμβάσεις και εμπορία αγαθών.
Επιπλέον, όλοι οι κλασσικοί κανόνες που είναι κοινοί σε όλες αυτές τις πολυμερείς συνθήκες, δηλαδή κανόνες για την επίλυση των διαφορών, για την ερμηνεία, για την εκτέλεση, και εδώ για την εκτέλεση που προβλέπει τη σταδιακή εφαρμογή, με το κλασσικό πρόβλημα, και πάλι, της ημερομηνίας έναρξης και της προσωρινής εφαρμογής. Για μία ακόμη φορά, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ατόμων.
Erna Hennicot-Schoepges (PPE-DE). – (FR) Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ με τα πολύ θετικά σχόλια του προηγούμενου ομιλητή. Κύριε Πρόεδρε, 37 κράτη μέλη θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία αυτή πριν από την τελική εκτέλεσή της. Μέχρι τότε θα ισχύουν οι διμερείς συμφωνίες, σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν. Η εισηγήτριά μας τόνισε ότι η ενιαία προσέγγιση για όλους δεν είναι η κατάλληλη όσον αφορά τις συνδεδεμένες χώρες.
Ωστόσο, η διακυβερνητική προσέγγιση για μια κοινή επιτροπή που ήταν μεγαλύτερη από ότι θα χρειαζόταν, όπως το θέτει ευγενικά –και θέλω να συγχαρώ την κ. Lichtenberger για την έκθεσή της– καθιστά μολαταύτα τη συνεργασία σημαντικά πιο δυσκίνητη. Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή του συστήματος SESAR θα διευκολύνει τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, και δεν μπορούμε παρά να δώσουμε την πλήρη στήριξή μας στον Επίτροπο Barrot προκειμένου να επιταχύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη φάση ανάπτυξης του SESAR.
Χρειάζεται άραγε να σας υπενθυμίσω ότι το σύστημα αυτό θα έχει σημαντική συμβολή στο περιβάλλον, μια συμβολή που θα ήταν αποτελεσματικότερη από το σύστημα εμπορίας εκπομπών, η επιβολή του οποίου επιδιώκεται για την πολιτική αεροπορία, με καλύτερα οργανωμένο εναέριο χώρο και πραγματικές εξοικονομήσεις σε καύσιμα αεροσκαφών; Εκτός από ανοικτό ουρανό, θα έχουμε και καθαρό ουρανό, όπως είπατε, κύριε Επίτροπε.
Θέλω να επαναλάβω, ωστόσο, τους φόβους μου ότι οι συμφωνίες που πρέπει να επικυρωθούν από τα κράτη μέλη ενδέχεται να καθυστερήσουν την υλοποίηση του SESAR. Το στάδιο που έχουμε ενώπιον μας απόψε είναι πολύ σημαντικό και η ημερομηνία του 2010 φιλόδοξη. Η φάση ανάπτυξης του SESAR θα πρέπει να ολοκληρωθεί το 2013. Κύριε Επίτροπε, είναι εύλογο να έχουμε τη φιλοδοξία να σημειώσουμε πρόοδο για το συμφέρον της περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά θέλω να ζητήσω από την Επιτροπή να μας πει μήπως είναι δυνατόν να προχωρήσουμε στις εργασίες και τι πρόοδο έχει σημειώσει το κανονιστικό έργο που επιτελείται στα κράτη μέλη. Θα μπορούσε η Επιτροπή να ενημερώνει τακτικά το Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόοδο των εργασιών αυτών;
Silvia-Adriana Ţicău (PSE). – Felicit raportorul pentru munca depusă. Încep prin a menţiona că România şi Bulgaria, ca state membre, respectă acquis-ul comunitar. De asemenea acestora se aplică regulamentele în vigoare. Acordul multilateral pentru stabilirea spaţiului aerian comun european se înscrie în politica de vecinătate a Uniunii Europene şi în procesul de extindere a pieţei interne de transport la statele vecine. Statele din Balcani sunt importante pentru Uniune Europeană. Este important pentru aceasta ca statele semnatare să respecte standardele şi reglementările europene privind siguranţa şi securitatea aviaţiei, drepturile pasagerilor, concurenţa, achiziţiile şi ajutorul de stat. Implementarea acordului se va face gradual, conform protocolului cu fiecare stat semnatar, urmând ca aplicarea integrală a acordului să se realizeze după ratificarea sa de către toate părţile semnatare. Până în acel moment se vor aplica acordurile bilaterale existente privind accesul la spaţiul aerian şi frecvenţele utilizate. Având în vedere importanţa spaţiului aerian comun european pentru politica comunitară de transport, este important ca statele semnatare să primească din partea Comisiei Europene sprijinul tehnic, legal şi procedural necesar pentru implementarea sa. Felicit încă o dată raportorul pentru activitatea depusă.
Arūnas Degutis (ALDE). – (LT) Το υπό εξέταση ψήφισμα είναι σύντομο αλλά καίριο: μέσω αυτού, θα εγκρίνουμε μια πολυμερή συμφωνία σχετικά με τον Κοινό Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο (ΚΕΕΧ). Η συμφωνία αυτή, την οποία διαπραγματεύτηκε πριν από ένα έτος η Επιτροπή με τις χώρες των Βαλκανίων, καθώς και με την Ισλανδία και τη Νορβηγία, είναι σημαντική διότι επεκτείνει την εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στον τομέα της αεροπορίας στις προαναφερθείσες χώρες εταίρους της.
Αυτό έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τις χώρες αυτές, οι οποίες προσπαθούν να εναρμονίσουν σταδιακά τους κανόνες τους για την αεροπορία με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά και για την ίδια την Ευρώπη, καθόσον τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα αρχίσουν σταδιακά να εφαρμόζονται στην προαναφερθείσα γεωγραφική ζώνη, πρωτίστως δε στο πεδίο της αεροπορικής ασφάλειας, γεγονός που θα επιτρέψει στους πολίτες μας να ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα ταξίδια από και προς τα Βαλκάνια αυξάνονται διαρκώς όσο οι χώρες αυτές προσεγγίζουν περισσότερο την Ευρώπη.
Ο τομέας της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας είναι σύνθετος και πολύπλευρος· ως εκ τούτου, ήταν ορθή η επιλογή μιας προσέγγισης ασύμμετρης διαπραγμάτευσης όσον αφορά τις ιδιαίτερες συνθήκες και το επίπεδο εφαρμογής των υφιστάμενων προδιαγραφών σε κάθε χώρα με την οποία υπογράφηκε σχετικό πρωτόκολλο. Αυτό θα επιτρέψει την ταχύτερη εφαρμογή των κανόνων, καθώς δεν θα καθυστερεί η εφαρμογή στις πιο προηγμένες χώρες, ενώ θα ενθαρρύνονται οι χώρες στις οποίες σημειώνεται μεγαλύτερη υστέρηση.
Jacques Barrot, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής. (FR) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο που υπογράμμισε –όπως έκαναν όλοι οι ομιλητές– τη σημασία αυτής της συμφωνίας για τη δημιουργία ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου.
Θέλω να πω στην εισηγήτρια ότι, φυσικά, οι περιβαλλοντικές και οι κοινωνικές πτυχές καλύπτονται από τη συμφωνία που περιλαμβάνει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα υπογράφοντα κράτη, επίσης, δεσμεύονται να εφαρμόσουν το κοινοτικό κεκτημένο και αυτό ισχύει, ιδιαίτερα, για τα δικαιώματα των επιβατών και για τα άτομα εκείνα, όπως τονίσατε κυρία Lichtenberger, που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Οι εταίροι αυτού του Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου δεσμεύονται επίσης να εφαρμόσουν όλη τη μελλοντική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων, για παράδειγμα, των κοινωνικών δικαιωμάτων. Ως εκ τούτου, αυτός ο Κοινός Ευρωπαϊκός Εναέριος Χώρος θα χρησιμεύσει ως ένα κοινό πλαίσιο για τις αεροπορικές μεταφορές και θα διασφαλίσει την ίση μεταχείριση σε όλες τις περιστάσεις και για όλα τα ενεχόμενα μέρη.
Θέλω επίσης να επισημάνω ότι το SESAR θα ενθαρρύνει την καλύτερη διαχείριση του εναέριου χώρου, κάτι το οποίο θα είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο. Πολλοί από εσάς επίσης τονίσατε το γεγονός ότι δεν είναι σημαντική μόνο η συμμόρφωση με το κοινοτικό κεκτημένο, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η παροχή στήριξης και η στήριξη αυτή θα πρέπει να είναι αναλογική προς τις ανάγκες καθενός από τα κράτη μέλη, που δεν βρίσκονται όλα στο ίδιο επίπεδο. Θα απαντήσω στην κ. Hennicot-Schoepges σε αυτό το σημείο και θα κάνω αυτό που επιθυμεί κρατώντας το Κοινοβούλιό σας ενήμερο για τη ρυθμιστική πρόοδο στα κράτη μέλη. Έχετε δίκιο, κυρία Hennicot-Schoepges, που υπογραμμίζετε τον κίνδυνο να καθυστερήσει η επικύρωση όταν, στην πραγματικότητα, ο χώρος αυτός πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα. Άκουσα, επομένως, με μεγάλη προσοχή αυτά που είπατε.
Νομίζω ότι κάλυψα σχεδόν όλες τις παρατηρήσεις. Θέλω να προσθέσω ότι η Επιτροπή θα πραγματοποιεί ετήσιες επισκέψεις αξιολόγησης και θα παρουσιάζει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μια λεπτομερή έκθεση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τους εταίρους του Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου.
Θέλω να προσθέσω επίσης, για χάρη της κ. Ticău, ότι η προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας είχε προβλεφθεί από τη συμφωνία. Καθώς τα δύο κράτη είναι σήμερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας, και δεν θα εξεταστεί καμία τροποποίηση.
Κύριε Πρόεδρε, δεν θα συνεχίσω. Ευχαριστώ πάρα πολύ το Κοινοβούλιο για το ενδιαφέρον που έδειξε για αυτήν τη συμφωνία η οποία, πράγματι, είναι απολύτως ζωτικής σημασίας προκειμένου να ενοποιηθεί ο ευρωπαϊκός ουρανός και, όπως είπε ο κ. Martinez, καμιά φορά ίσως θα πρέπει να αρχίζουμε από τον ουρανό για να πραγματώσουμε την ενότητα στη γη.