Επιστροφή στη διαδικτυακή πύλη Europarl

Choisissez la langue de votre document :

 Ευρετήριο 
 Πλήρες κείμενο 
Συζητήσεις
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2007 - Βρυξέλλες Έκδοση ΕΕ

Η συνταγματική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συζήτηση)
MPphoto
 
 

  John Attard-Montalto (PSE), γραπτώς. (EN) Η διαδικασία για μια Συνταγματική Συνθήκη καθυστέρησε μέσω των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και στις Κάτω Χώρες. Ορισμένα κράτη μέλη συνέχισαν τη διαδικασία επικύρωσης, άλλα όχι. Μπήκαμε σε μια περίοδο προβληματισμού.

Σήμερα η Συνταγματική Συνθήκη κερδίζει και πάλι ώθηση. Ο χάρτης πορείας υποδεικνύει ένα Σύνταγμα μέχρι το 2009, πριν από τις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όταν απορρίφθηκε το Σύνταγμα, όλοι είχαν τις απόψεις τους. Μια άποψη που ακουγόταν παντού ήταν ότι πολλοί πολίτες της Ευρώπης αισθάνονταν αποξενωμένοι.

Καταρχάς, ένα Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι απαραίτητο για όποιον πιστεύει στην ευρωπαϊκή διαδικασία.

Δεύτερον, οι πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν στην ΕΕ με τον ίδιο τρόπο που αισθάνονται υπήκοοι των κρατών τους.

Τρίτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουν αυτοί οι πολίτες σε τι αφορά το Σύνταγμα.

Απαρίθμησα αυτές τις προτεραιότητες, διότι δεν συμμερίζονται όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη τον ίδιο ενθουσιασμό για τη διαδικασία. Πολλοί Ευρωπαίοι δεν αισθάνονται πολίτες της ΕΕ παράλληλα με την εθνικότητά τους. Τέλος, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ακόμα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του Συντάγματος. Αν δεν αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια αυτά τα θέματα εντός δύο ετών, μπορεί να καταλήξουμε στην ίδια θέση που βρισκόμαστε σήμερα.

 
Ανακοίνωση νομικού περιεχομένου - Πολιτική απορρήτου