Πρόεδρος. – Η ημερήσια διάταξη προβλέπει τη συζήτηση της έκθεσης (A6-0226/2007) της κ. McCarthy, εξ ονόματος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, σχετικά με ειδικά προβλήματα στη μεταφορά και εφαρμογή της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις και τη σχέση της με την ατζέντα της Λισαβόνας (2006/2084(INI).
Arlene McCarthy (PSE), εισηγήτρια. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους συντονιστές της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών για τη στήριξη του έργου μου ως προέδρου για την παρουσίαση της πρώτης λεπτομερούς εργασίας που ανέλαβε η Επιτροπή για τη μεταφορά και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την εσωτερική αγορά, στην προκειμένη περίπτωση την εξέταση της αποτελεσματικότητας της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.
Η έκθεση αποτελεί το επιστέγασμα μηνών εκτεταμένης έρευνας και άτυπων διαβουλεύσεων με τα κράτη μέλη, επαγγελματίες και ειδικούς του τομέα των δημοσίων συμβάσεων, και το προσωπικό της Επιτροπής. Είχε σημαντική στήριξη από το προσωπικό της γραμματείας της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς, στο οποίο εκφράζω επίσης τις ευχαριστίες μου.
Διεξήγαμε ένα εργαστήριο για έρευνα στον τομέα των βέλτιστων πρακτικών, δίνοντας έμφαση στις δημόσιες συμβάσεις και επιδεικνύοντας τη δέσμευση του Κοινοβουλίου για τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των επιχειρήσεων όσον αφορά την κοινοτική νομοθεσία και επιδεικνύοντας τα οφέλη για τον πολίτη.
Γιατί αποφασίσαμε να εξετάσουμε τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων; Μια σειρά αρνητικών δημοσιογραφικών άρθρων από το 2003 έως το 2006 έμοιαζε να υπαινίσσεται ότι η εσωτερική αγορά σημείωνε αποτυχία λόγω έλλειψης σεβασμού των κοινοτικών κανόνων περί συμβάσεων, ιδίως των κανόνων για τη μη διακριτική μεταχείριση λόγω ιθαγένειας. Εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για αύξηση του αριθμού παράνομων άμεσων αναθέσεων. Η αγορά δημοσίων συμβάσεων, η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 16% του ΑΕγχΠ της ΕΕ και σε αξία περίπου 1,7 τρισεκατομμυρίων ευρώ, είναι σαφώς τεράστιας οικονομικής σημασίας για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Ένας ολοένα αυξανόμενος όγκος των δημοσίων συμβάσεων διεκπεραιώνεται από τις τοπικές αρχές μας οι οποίες προσφέρουν δυνατότητες για περισσότερες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, ιδίως για τις ΜΜΕ.
Η ανάλυσή μας μάς οδήγησε στην άποψη ότι υπάρχουν, πράγματι, αρκετά προβλήματα σε σχέση με την ορθή εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων διασυνοριακών διακρίσεων. Σημαντικός αριθμός υποθέσεων παραβίασης της Επιτροπής αφορούν θέματα δημόσιων συμβάσεων, και θα μπορούσαμε να είχαμε εκπονήσει έκθεση η οποία να κατονομάζει και να αμαυρώνει κακές πρακτικές ή να κατονομάζει τα κράτη μέλη, πέντε εκ των οποίων εξακολουθούν να μην έχουν, το 2007, εφαρμόσει τις οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις. Εάν το πράτταμε αυτό θα εξασφαλίζαμε θέση βασικής είδησης στα μέσα ενημέρωσης.
Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι, συνολικά, το άνοιγμα της αγοράς δημοσίων συμβάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ συμβάλλει θετικά στην υγεία της εσωτερικής αγοράς και βοηθά την ΕΕ να εκπληρώσει τους στόχους της Λισαβόνας. Συνεπώς, επιλέξαμε αντιθέτως να εστιάσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σε δράσεις που θα βελτίωναν τις επιδόσεις των κρατών μελών όσον αφορά την αντιμετώπιση επίμονων –και, μάλιστα, αναδυόμενων– προβλημάτων μεταφοράς και εφαρμογής.
Η έκθεση συνιστά συνεπώς η Επιτροπή να προτείνει ένα σχέδιο δράσης το οποίο θα παροτρύνει σθεναρά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Ζητούμε συνεργατικές πρακτικές μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένης της άτυπης ανταλλαγής πληροφοριών σε πρώιμο στάδιο. Τονίζουμε τον ρόλο της άτυπης επίλυσης των διαφορών, παράλληλα με τη λήψη διορθωτικών μέτρων. Ζητούμε από την Επιτροπή να δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων, μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη της στον εν λόγω τομέα, και επιθυμούμε να δούμε περισσότερη ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων με, επί παραδείγματι, συστηματική κατάρτιση των επαγγελματιών στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και συντονισμό του έργου των ευρωπαϊκών δικτύων για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών. Συνιστούμε έγκριση όλων των προαιρετικών στοιχείων της νέας οδηγίας, όπως ηλεκτρονικές δημοπρασίες, και επιθυμούμε να συσταθούν εθνικοί συμβουλευτικοί φορείς για την παροχή βοήθειας στις αναθέτουσες αρχές καθώς και στους συμμετέχοντες σε διαγωνισμό.
Αναγνωρίζουμε ότι η Επιτροπή χρειάζεται επαρκείς ανθρώπινους πόρους σε αυτόν τον τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, και ζητούμε επίσης καλύτερη συλλογή των δεδομένων στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, ο οποίος γνωρίζουμε ότι είναι ένας πολύ δύσκολος τομέας λόγω του καθαρού εμπλεκόμενου όγκου και των ποικίλων εθνικών λογιστικών συστημάτων. Επιθυμούμε πολιτική δέσμευση από τα κράτη μέλη, ιδίως, με στόχο την επίσπευση της ορθής μεταφοράς και εφαρμογής της παρούσας νομοθεσίας.
Ένα τρέχον ακανθώδες θέμα είναι η παροχή εσωτερικών υπηρεσιών και η εφαρμοσιμότητα κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις σε συμπράξεις μεικτής συμμετοχής του δημοσίου. Η επιτροπή αποφάσισε ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος επαρκής νομολογία του ΔΕΚ μετά την υπόθεση Teckal ώστε να παρέχεται νομική σαφήνεια σχετικά με το τι θα πρέπει να πράξουν οι αρχές. Εντούτοις, προτρέπουμε την Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της σε αυτόν τον τομέα για την επίλυση των θεμάτων και την εξασφάλιση νομικής σαφήνειας. Υπενθυμίζω στους συναδέλφους ότι εγκρίναμε πρόσφατα την έκθεση της κ. Weiler, η οποία κάνει πολύ καλές συστάσεις σχετικά με τις συμπράξεις εντός του δημοσίου τομέα.
Τέλος, υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της παρούσας έκθεσης και του μέλλοντος της ενιαίας αγοράς. Πράγματι, η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει εκ νέου έκθεση σχετικά με τη μελλοντική πολιτική το φθινόπωρο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συμβολή τους στην παρούσα συζήτηση και όλους όσους έχουν συνεισφέρει στο εργαστήριό μας και με πολλούς άλλους τρόπους. Ευελπιστώ σε ισχυρή στήριξη από την Επιτροπή για μια, πιστεύω θετική και ρεαλιστική έκθεση για τη βελτίωση αυτού του σημαντικού τομέα της εσωτερικής αγοράς.
Charlie McCreevy, μέλος της Επιτροπής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή μελετά επί του παρόντος το μέλλον της ενιαίας αγοράς. Αυτό το φθινόπωρο, ελπίζουμε να προβάλουμε τις ιδέες μας σχετικά με το που πρέπει να εστιαστεί η προσοχή της πολιτικής της ενιαίας αγοράς τα επόμενα χρόνια.
Ένα μείζον στοιχείο της ανάλυσής μας αφορά το ζήτημα του πως να διασφαλιστεί καλύτερα ότι το κοινοτικό δίκαιο εφαρμόζεται δεόντως επί τόπου. Χαιρετίζω το γεγονός ότι αφιερώνετε μια έκθεση σε αυτό το θέμα, η οποία είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένη στις δημόσιες συμβάσεις, και επαινώ την εισηγήτριά σας κ. McCarthy για την πρωτοβουλία.
Ως βασική σύσταση, η έκθεση προτείνει τη δημιουργία εθνικών συμβουλευτικών φορέων για την παροχή βοήθειας τόσο προς τις αναθέτουσες αρχές όσο και προς τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς. Ένα τέτοιο σημείο επαφής σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων. Η αμεσότερη παροχή συμβουλών σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις στις πολυάριθμες αναθέτουσες αρχές και τους μεμονωμένους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, μέσω ενός εθνικού φορέα, αποτελεί καλή ιδέα. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τέτοια εθνικά σημεία επαφής και να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση ενδεχομένως έχουν.
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συστάσεις στο πλαίσιο της έκθεσης και, επί παραδείγματι, να συστήσουν έναν εθνικό συμβουλευτικό φορέα. Ορισμένα κράτη μέλη βρίσκονται επί του παρόντος στη διαδικασία δημιουργία σημείων επαφής, ή κέντρων εσωτερικής αγοράς, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν εταιρείες και πολίτες στο πλαίσιο του SOLVIT, της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, ή της οδηγίας για της υπηρεσίες. Χαιρετίζω τέτοιες πρωτοβουλίες και ελπίζω ότι τέτοιοι εθνικοί φορείς θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε όλους τους τομείς της εσωτερικής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συμβάσεων.
Επιθυμούμε επίσης να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Επιτροπή χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να διασφαλίσει την όσο το δυνατόν ταχύτερη εφαρμογή των οδηγιών του 2004 για τις συμβάσεις σε αυτά τα κράτη μέλη που εξακολουθούν να υστερούν. Με λυπεί το γεγονός ότι οι προσπάθειές μας για την παροχή κάθε δυνατής συμβουλής και βοήθειας δεν μπόρεσε να αποτρέψει το γεγονός ότι χρειάστηκε να κινηθούμε νομικά κατά αρκετών κρατών μελών λόγω μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταφοράς τους. Εντούτοις, δεν έχουμε την πολυτέλεια να απολέσουμε χρόνο προκειμένου να δημιουργήσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι χρειαζόμαστε τη δέσμευση των κρατών μελών στον αγώνα των δημόσιων συμβάσεων εάν επιθυμούμε να σημειώσουμε πρόοδο στον τομέα της ορθής μεταφοράς και εφαρμογής. Οι υποθέσεις δημοσίων συμβάσεων εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων επί παραβάσει κατά των κρατών μελών. Αυτό αποβαίνει εις βάρος του δίκαιου ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων σε διαγωνισμούς. Είναι επίσης εις βάρος των δημόσιων οικονομικών, και συνεπώς των φορολογουμένων. Η έκθεσή σας υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης, και ευχαριστώ το Κοινοβούλιο για τη στήριξή σας.
Charlotte Cederschiöld, εξ ονόματος της Ομάδας PPE-DE. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, πρώτα από όλα εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στην εισηγήτρια, κ. McCarthy, για μια εξαιρετική έκθεση.
Τελευταία, έχω παρατηρήσει μια τάση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την οποία, ως Ευρωπαία, θεωρώ ανησυχητική: την αποδυνάμωση του σεβασμού προς τις αποφάσεις του ΔΕΚ. Το ΔΕΚ δεν λαμβάνει υπόψη του εθνικούς παράγοντες στις αποφάσεις του: λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα της Ένωσης και των πολιτών της. Επιπλέον, αποτελεί μια από τις βάσεις της Συνθήκης ότι η νομολογία του ΔΕΚ είναι εφαρμοστέα σε κάθε κράτος μέλος. Ο ρόλος μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι κυρίως νομοθετικός. Κατά την εκπλήρωση του καθήκοντός μας είναι ζωτικής σημασίας για μας να χρησιμοποιούμε την ευρωπαϊκή προσέγγιση του ΔΕΚ ως μαγνήτη, αντί να αντιμετωπίζουμε το ΔΕΚ ως εχθρό – άποψη η οποία δεν είναι τόσο σπάνια στις ημέρες μας, δυστυχώς.
Η νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων εξακολουθεί να πάσχει από αρκετές αρχικές δυσχέρειες. Πολλά από τα προβλήματα προκαλούνται από την έλλειψη, ή λόγω δυσκολιών όσον αφορά την εθνική εφαρμογή. Πρέπει πάντα να είναι ο στόχος μας, και στόχος των κρατών μελών, να καθιστούμε τη νομοθεσία όσο το δυνατόν πιο κατανοητή και προσαρμόσιμη στις πραγματικές ανάγκες. Οι ΜΜΕ θα πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν πράγματι στη διασυνοριακή αγορά, όχι μόνο στη θεωρία.
Πρέπει να καταστήσουμε λειτουργικό το πλαίσιο των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και να δημιουργήσουμε νομική ασφάλεια για εταιρείες καθώς και για δημόσιες αρχές, και να εξακριβώσουμε ότι όλα λειτουργούν σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ χωρίς την επιβολή περιττής γραφειοκρατίας. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι τα τοπικά και εθνικά συμφέροντα δεν θα επισκιάσουν τον ευρωπαϊκό στόχο μας, ο οποίος είναι, και θα πρέπει να είναι, το καλύτερο αποτέλεσμα για όλους τους ευρωπαίους πολίτες και επιχειρηματίες.
Θα τελειώσω εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην Επιτροπή και στη μελλοντική καλή μας συνεργασία.
Manuel Medina Ortega, εξ ονόματος της Ομάδας PSE. – (ES) Κύριε Πρόεδρε, θέλω να αρχίσω συγχαίροντας την κ. McCarthy για την εξαίρετη έκθεσή της, αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να πούμε μερικά ξεκάθαρα πράγματα που οι άνθρωποι έξω από αυτή την Αίθουσα, οι συνηθισμένοι πολίτες, μπορούν να καταλάβουν.
Έχω μία συγκεκριμένη επαγγελματική πρακτική εμπειρία σε αυτό το πεδίο και πρέπει να επισημάνω ότι οι δημόσιες συμβάσεις είναι το μέτρο σύγκρισης στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Η διαφάνεια και το επίπεδο καλής διακυβέρνησης των δημόσιων διοικήσεων μετρώνται σύμφωνα με το επίπεδο λειτουργίας των νομικών κανόνων και της εφαρμογής τους από τα θεσμικά όργανα.
Θέλω να συγχαρώ την Επιτροπή για το έργο που έχει επιτελέσει σχετικά με την εφαρμογή αυτών των νομικών κανόνων, και να αναγνωρίσω τη σωστή εφαρμογή τους από το Δικαστήριο. Όπως επεσήμανε η εισηγήτρια, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρούσα κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλοί κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στις εθνικές νομοθεσίες και υπάρχουν δυστυχώς πολλές ακόμη δημόσιες διοικήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν εφαρμόζουν σωστά την κοινοτική νομοθεσία.
Πιστεύω ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή –όπως προτείνει η εισηγήτρια– να παρουσιάσει η Επιτροπή ένα μεγάλο σχέδιο δράσης που θα αποσκοπεί, αφενός, στη συμμόρφωση με την κοινοτική νομοθεσία και στη βελτίωσή της και, μέσω της συνεργασίας με τα κράτη, που είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, στην επίτευξη αποτελεσματικής εφαρμογής σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, διότι, μολονότι μερικές χώρες μπορεί να μην έχουν διαφθορά, θα έλεγα ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος τόσο για τη λειτουργία των διοικήσεων όσο και για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.
Θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά την κ. McCarthy. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να υιοθετήσουμε αυτή την έκθεση αύριο με μεγάλη πλειοψηφία.
Heide Rühle, εξ ονόματος της Ομάδας Verts/ALE. – (DE) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ευχαριστήσω κι εγώ την κ. McCarthy για την εξαίρετη έκθεσή της. Πιστεύω κι εγώ ότι είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε τη μεταφορά των οδηγιών στην πράξη. Εάν η νομοθεσία παρουσιάζει ελλείμματα, μπορεί να προκύψουν έλλειψη νομικής ασφάλειας και στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εμποδίσουμε.
Δυστυχώς η παρούσα έκθεση αποκαλύπτει ότι μέχρι σήμερα μόνο 20 από τα 27 κράτη μέλη μετέφεραν τις νέες οδηγίες, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία γι’ αυτό έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2006. Οι συχνότεροι λόγοι ελλιπούς μεταφοράς που αναφέρθηκαν, είναι η έλλειψη εθνικής νομικής εμπειρογνωμοσύνης ή ανθρώπινων πόρων και η έλλειψη πολιτικής βούλησης στα κράτη μέλη. Αυτά πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε, και θεωρώ ότι οι προτάσεις της κ. McCarthy είναι εξαιρετικές. Η επιτροπή προτείνει σχέδιο δράσης της Επιτροπής που θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μεταφοράς και εφαρμογής της υπάρχουσας και της μελλοντικής νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις.
Ωστόσο εγώ θεωρώ επίσης σημαντικό το ότι η επιτροπή επανέλαβε πως σε ορισμένους τομείς υπάρχει βέλτιστη πρακτική και πρέπει να γίνει η σχετική ανταλλαγή. Τα κράτη μέλη πρέπει να ανταλλάσσουν ενεργά γνώσεις και καλές πρακτικές σχετικά με τη μεταφορά στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με την Επιτροπή στον εν λόγω τομέα. Η επιτροπή ενθαρρύνει κατηγορηματικά τα κράτη μέλη να συντονίσουν και να απλουστεύσουν τις τεχνικές των ηλεκτρονικών αγορών και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε τέτοιες προμήθειες και επικροτεί το εγχειρίδιο της Επιτροπής για την εφαρμογή περιβαλλοντικών κριτηρίων. Επίσης, ζητεί την έκδοση κατευθυντηρίων γραμμών για την εφαρμογή κοινωνικών κριτηρίων, που θα βοηθούσε επίσης στην πρόληψη της έλλειψης νομικής ασφάλειας.
Υπάρχει άλλος ένας τομέας που πρέπει να αναφερθεί σε σχέση με την έλλειψη νομικής ασφάλειας, συγκεκριμένα το ανεπίλυτο πρόβλημα της δημόσιας συνεργασίας, που στη Γερμανία είναι γνωστό ως διακοινοτική συνεργασία. Οι τοπικές αρχές –και πρόκειται πραγματικά μόνο για τις τοπικές αρχές– προσφέρουν μαζί υπηρεσίες που αφορούν π.χ. παιδικούς σταθμούς, ύδρευση, αποχέτευση και απορρίμματα. Η συνεργασία αυτή είναι ένα μέσον για να ελεγχθεί η τάση μείωσης του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές.
Εγώ θεωρώ ότι αυτό το είδος διακοινοτικής συνεργασίας δεν ανήκει στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων και θα περίμενα να δοθούν επιτέλους κάποιες διευκρινίσεις από την Επιτροπή στον τομέα αυτόν. Για τον λόγο αυτόν, η Ομάδα των Πρασίνων θα αποσύρει την τροπολογία 12 και δεν θα τη θέσει αύριο σε ψηφοφορία.
Nils Lundgren, εξ ονόματος της Ομάδας IND/DEM. – (SV) Αυτή είναι, για πρώτη φορά, μια έκθεση για την οποία κάποιος από το κόμμα των Ευρωσκεπτικιστών, τη Λίστα του Ιουνίου, μπορεί να εκφράσει σημαντική εκτίμηση. Γι’ αυτό ακριβώς το θέμα θα έπρεπε να μεριμνήσει δεόντως η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή να διασφαλίσει –όπως θα πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση– ότι θα επιτύχουμε φιλελεύθερες οικονομικές λύσεις στους τομείς στους οποίους επιλέξαμε την αγορά. Το σημείο εστίασης της έκθεσης είναι συνεπώς απολύτως ορθό.
Είναι άκρως σημαντικό τόσο για την ΕΕ όσο και για την Επιτροπή να διασφαλίσουν ότι ακολουθούνται τα συστήματα κανόνων και ότι απαγορεύονται πλήρως οι προσπάθειες να ευνοηθούν οι εγχώριοι πάροχοι εις βάρος των ξένων. Αυτό είναι προς όφελος των ανθρώπων τόσο ως καταναλωτών όσο και ως πολιτών.
Τι Ευρωσκεπτικιστής θα ήμουν όμως, εντούτοις, εάν δεν είχα ορισμένες αντιρρήσεις; Έχω δύο:
Πρώτον, πιστεύω ότι είναι λάθος να αρχίσουμε τώρα να ζητούμε τον διορισμό περισσότερου προσωπικού με ελεγκτικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, στην οποία είμαι πρώτος αντιπρόεδρος, υιοθετούμε ακριβώς την αντίθετη προσέγγιση, επειδή αυτό που προέχει είναι να ζητήσουμε από τα κράτη μέλη και από τα ηγετικά πολιτικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών οικονομικών και των πρωθυπουργών, να είναι σε θέση να εγγυηθούν ότι συμμορφώνονται πράγματι προς τους κανόνες στους οποίους υπόκεινται οι χώρες όταν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Δεύτερον, πρέπει να θυμόμαστε επίσης ότι οι χώρες δικαιούνται να προτιμούν άλλες λύσεις. Εάν μια χώρα δεν επιθυμεί την απορρύθμιση και επιθυμεί να έχει μια κρατική ταχυδρομική υπηρεσία ή κάποιον άλλον οργανισμό υπό κρατικό έλεγχο, δικαιούται απολύτως να υιοθετήσει αυτή τη θέση και συνεπώς δεν υποχρεούται να ζητήσει συμβάσεις υπό τους εν λόγω όρους.
Andreas Schwab (PPE-DE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, θα ήθελα να ευχαριστήσω κι εγώ όλους τους συντονιστές και την εισηγήτρια για την καλή της εργασία σε αυτή την έκθεση. Υπάρχει συμφωνία σε όλες τις Ομάδες ότι η κατεύθυνση και το περιεχόμενο της έκθεσης είναι σωστά, πράγμα που φαίνεται και από το γεγονός ότι την ενέκρινε κατηγορηματικά και η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών.
Καταρχήν πρέπει να επισημανθεί πως υπάρχουν διαφορές στην ΕΕ ως προς τη συνέπεια της μεταφοράς της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις από τα επιμέρους κράτη μέλη και ως εκ τούτου οι επανειλημμένοι ισχυρισμοί της Επιτροπής ότι υπάρχουν προβλήματα με τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις σε ορισμένα κράτη μέλη είναι ανυπόστατοι βάσει θεμελιωδών μακροοικονομικών κριτηρίων. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε τη συγκέντρωση στοιχείων για τα προβλήματα που αφορούν τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη και ως εκ τούτου χαίρομαι διότι η έκθεση θίγει το σημείο αυτό και ζητεί από την Επιτροπή να διευρύνει τη βάση των στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των εθνικών νομοθεσιών για τις δημόσιες συμβάσεις.
Θα ήθελα να αναφερθώ τώρα σε μερικές τροπολογίες. Απορρίπτουμε τις περισσότερες από τις τροπολογίες που έχουν υποβληθεί. Επιδοκιμάζω την ανακοίνωση της κ. Rühle για την απόσυρση της τροπολογίας 12. Δεν διαφωνούμε με όλες τις τροπολογίες του κ. Lipietz ή της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, θεωρούμε όμως ότι θα αποδυνάμωναν την έκθεση που είναι γενικά ολοκληρωμένη.
Η έγκαιρη και σωστή μεταφορά και εφαρμογή της νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις θα συνεισέφερε σημαντικά στην εκπλήρωση των στόχων των κοινοτικών προγραμμάτων για τη βελτίωση της νομοθεσίας και στην καλύτερη εφαρμογή της οδηγίας στην εσωτερική αγορά χάρη στη βελτιωμένη και συνεπέστερη μεταφορά της.
Ζητάμε από την Επιτροπή, ιδίως δε από το Συμβούλιο, να ασκήσουν πίεση στα κράτη μέλη να καταβάλουν προσπάθειες για να αυξηθεί το επίπεδο του επαγγελματισμού στις δημόσιες συμβάσεις και στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ενιαία εφαρμογή αυτών των κανόνων παντού στην ΕΕ.
Για την τροπολογία της Ομάδας Συμμαχία των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη θα ήθελα να προσθέσω ότι ενώ προφανώς οι τοπικές αρχές επιδοκιμάζουν το γεγονός ότι θα έχουν συνεργασία χωρίς γραφειοκρατία, η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν παρέχει καμία σαφή κατευθυντήρια γραμμή για τις δυνατότητες διακοινοτικής συνεργασίας ή συμβάσεων μεταξύ τομέων του δημοσίου ούτε στην Ισπανία ούτε στο Traxa. Επομένως, η Επιτροπή πρέπει να εξετάσει ποια περαιτέρω βήματα είναι αναγκαία στον εν λόγω τομέα.
Barbara Weiler (PSE). – (DE) Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, κύριε Επίτροπε, θα ήθελα να ευχαριστήσω κι εγώ την πρόεδρο της επιτροπής μας για την εξαίρετη έκθεση που συμφωνεί με τις προηγούμενες εκθέσεις μας και περιλαμβάνει όλες μας τις προτάσεις. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευγνώμων διότι θεωρώ πως η έκθεση αυτή συμβαδίζει με την έκθεση για τις συμβάσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αυτή είναι μία πολύ σωστή και επιβοηθητική προσέγγιση.
Θεωρώ θαυμάσιες τις προτάσεις της εισηγήτριας, που μας φέρνουν καταρχήν πιο κοντά στην υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς. Ωστόσο πρέπει να εξετάσουμε όλοι, και η κοινή γνώμη, τα σημεία που επικρίνει.
Το γεγονός ότι οι κύριοι λόγοι είναι «η έλλειψη εθνικής νομικής εμπειρογνωμοσύνης ή ανθρώπινων πόρων και η έλλειψη πολιτικής βούλησης στα κράτη μέλη» είναι πραγματικά κατακριτέο. Περιμένουμε σωστή συμπεριφορά από τις γείτονες χώρες, από την Ασία και την Αφρική, αλλά δεν εκπληρώνουμε οι ίδιοι τους στόχους μας. Δεν θέλω να περιορίσω την αγόρευσή μου σε κατηγορίες, όμως όλες οι δικαστικές διαδικασίες που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο είναι ενοχλητικές, περιττές και δαπανηρές. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση στον τομέα αυτόν και να υποστηρίξουμε τις ενέργειες της Επιτροπής.
Θα ήθελα να επαναλάβω ότι είναι καλό πως δημοσιοποιούνται περισσότερο τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά κριτήρια. Προξενεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι στα κράτη μέλη ειδικά οι ΜΜΕ –οι φορείς της οικονομικής μας δύναμης για καινοτομία– πολλές φορές δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν και ότι συνήθως οι πολίτες στα κράτη μέλη μας πιστεύουν πως αρκεί να ασχοληθούν μόνο με τις φθηνότερες προσφορές και δεν χρειάζεται να λάβουν υπόψη άλλα κριτήρια.
Τελειώνοντας θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την εποικοδομητική συνεργασία, που ήταν τόσο καλή, ώστε συνιστώ σε όλους εκείνους που υπέβαλαν τροπολογίες να τις αποσύρουν.
Graham Booth (IND/DEM). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τους διερμηνείς, επειδή αυτό λειτουργεί πράγματι μόνο στα Αγγλικά.
Η μονόλεπτη ομιλία μου σήμερα πρέπει να ομολογήσω
μου στερεί τη δυνατότητα να σας απευθύνω έναν λόγο αντάξιο της ομιλίας του προέδρου Λίνκολν στο Gettysburg·
έτσι, για να αξιοποιήσω καλύτερα τον τόσο πολύτιμο ελάχιστο χρόνο,
απαριθμώ τα σημαντικά θέματα και τα παρουσιάζω ως ποίημα.
Ο Επίτροπος Verheugen λέει ότι οι κοινοτικοί κανονισμοί
Αντιστοιχούν σε αξία μισού τρισεκατομμυρίου για όλα τα κράτη της ΕΕ.
Αυτό ευνοεί τις μεγαλύτερες εταιρείες και πλήττει τις ΜΜΕ.
Οδηγίες σαν και αυτές θα τις γονατίσουν.
Μη ικανοποιημένη από τα επιτεύγματα, το τελικό όνειρο της κ. McCarthy
Ήταν η συγκεντρωτική αστυνόμευση των δημοσίων συμβάσεων.
Οι εθνικοί συμβουλευτικοί φορείς και ένας στόχος για την ανταλλαγή δεδομένων
Την πείθουν να συνεχίσει να σκάβει ενώ βρίσκεται ήδη σε λάκκο.
Εάν ο παράδεισος του σοσιαλισμού χρειάζεται κανόνες που πρέπει να επιβάλλουμε,
Θα φάω το καπέλο μου, και το παλτό μου, με ή χωρίς σάλτσα.
(Χειροκροτήματα από την Ομάδα IND/DEM)
Πρόεδρος. – Σας ευχαριστώ, κύριε Booth· ανεβάσατε το ποιητικό επίπεδο του Κοινοβουλίου.
Malcolm Harbour (PPE-DE). – (EN) Κύριε Πρόεδρε, φοβάμαι ότι δεν μπορώ να απαντήσω με τέτοιο ποιητικό τρόπο. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι, όταν λέω στον κ. Booth ότι αυτό το καθεστώς δημόσιων συμβάσεων θα πρέπει να παρουσιάζει τα μεγαλύτερα δυνατά πλεονεκτήματα για τις μικρές επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να βρούμε έναν πιλοποιό που θα του φτιάξει ένα καπέλο το οποίο θα φάει εν ευθέτω χρόνω!
Θέλω να ευχαριστήσω την κ. McCarthy όχι μόνο για την παρούσα έκθεση αλλά επίσης για τον καθορισμό μιας σαφούς πορείας για την επιτροπή μας για να κατευθύνει τον έλεγχο αυτών των οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις και να τις αναδείξει στο πολιτικό προσκήνιο. Σε τελική ανάλυση, το συνολικό καθεστώς δημοσίων συμβάσεων ήταν όντως το πρώτο ολοκληρωμένο νομοθέτημα για την εσωτερική αγορά που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950 και εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις, διερωτώμαι εάν αρκετές επιχειρήσεις το βλέπουν αυτό ως πραγματική ευκαιρία.
Η κύρια πρόταση εδώ είναι ότι τα κράτη μέλη πρέπει πράγματι να οργανωθούν όσον αφορά τη βελτίωση του επαγγελματισμού τους σχετικά με την αντιμετώπιση των δημόσιων συμβάσεων, το άνοιγμα ευκαιριών που δεν ενθαρρύνουν απλώς την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά δημιουργούν επίσης υπηρεσίες καλύτερης ποιότητας μειώνοντας το κόστος και βελτιώνοντας την ποιότητα. Γνωρίζουμε ότι, όπου έχει συμβεί αυτό, έχουν αποκομισθεί σαφή οφέλη, και πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες αυτών των μικρών επιχειρήσεων σε αυτή τη διαδικασία.
Κλείνοντας, ευχαριστώ την κ. McCarthy επειδή δέχτηκε μία από τις τροπολογίες μου και δηλώνω ότι οι δημόσιες αρχές, με τις τεράστιες ποσότητες που αγοράζουν, έχουν επίσης πραγματική ευθύνη να ενθαρρύνουν την καινοτομία σε προϊόντα και υπηρεσίες. Στο πεδίο εφαρμογής των υφιστάμενων οδηγιών, μπορούν να θεσπίσουν προσυμβατικές ή προανταγωνιστικές ρυθμίσεις για την προώθηση στην αγορά καινοτόμων λύσεων οι οποίες θα αποφέρουν πραγματικά οφέλη στους πολίτες. Αυτή είναι η επόμενη εξέλιξη που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και γνωρίζω ότι είναι κάτι για το οποίο η κ. McCarthy και η επιτροπή –και μιλώ ως συντονιστής της ομάδας μου– θα συνεργαστούν, προκειμένου να συνεχίσουν να επιφέρουν πραγματικά οφέλη για την ευρωπαϊκή οικονομία και όλους τους πολίτες μας.
Silvia-Adriana Ţicău (PSE). – Licitaţiile publice reprezintă peste 16% din produsul intern brut comunitar. Sistemele de achiziţii dinamice şi licitaţiile electronice asigură transparenţa, accesul egal la piaţă şi realizarea de importante economii. În acelaşi timp, armonizarea procedurilor de achiziţii publice duce la creşterea competiţiei între întreprinderile mici şi mijlocii şi, implicit, a competitivităţii acestora. Programul comunitar IDA, destinat schimbului de date între administraţiile publice, a permis din 2003 cunoaşterea implementărilor de succes ale sistemelor de licitaţie electronice. Cu un an înainte, România a introdus sistemul electronic de achiziţii publice, în martie 2002. Cu un număr de peste 7200 de autorităţi publice contractante şi peste 7500 de ofertanţi înregistraţi în sistem, au fost astfel realizate economii faţă de bugetul planificat de 24%. Consider că utilizarea mijloacelor electronice pentru realizarea achiziţiilor publice va ajuta în mod real Uniunea Europeană să realizeze obiectivele propuse prin strategia de la Lisabona. Felicit raportorul pentru munca depusă.
Zita Pleštinská (PPE-DE). – (SK) Χαιρετίζω την έκθεση της εισηγήτριας, της κ. McCarthy, η οποία υπογράμμισε προβλήματα σχετικά με τη μεταφορά και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, η οποία καθίσταται ολοένα και περισσότερο σημαντική για την οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ και την εσωτερική αγορά. Οι αγορές δημοσίων συμβάσεων στα κράτη μέλη πρέπει να ανοίξουν στον διασυνοριακό ανταγωνισμό προκειμένου να δημιουργήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού σε ολόκληρη την Κοινότητα, ιδίως για παρόχους όπως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η νέα οδηγία διευκρινίζει τον τρόπο εκπλήρωσης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών απαιτήσεων. Πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί μέριμνα ώστε οι ανάδοχοι των συμβάσεων να μην εφαρμόζουν αυτά τα κριτήρια κατά τρόπο που να δημιουργούνται διακρίσεις εις βάρος επιχειρήσεων από άλλα κράτη μέλη. Συμφωνώ με την εισηγήτρια ότι η σύσταση εθνικών συμβουλευτικών οργανισμών θα βοηθήσει τις αναθέτουσες υπηρεσίες να εφαρμόσουν δεόντως τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων και να βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς, ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην υποβολή προσφορών για κρατικές παραγγελίες.
Μια άκρως επαγγελματική και αποπολιτικοποιημένη διοίκηση αποτελεί το κλειδί για την επιτυχή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Μόνο υπάλληλοι που διακρίνονται από επαγγελματισμό και με τεράστια εμπειρία στο έργο των δημόσιων υπηρεσιών ή της τοπικής κυβέρνησης, καθώς και τακτική εκπαίδευση, θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν καταλλήλως στις νέες προκλήσεις που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα νέα μετακομμουνιστικά κράτη μέλη ιδιαίτερα φαίνεται να έχουν επινοήσει ένα εθνικό άθλημα, μέσω του οποίου μια νέα κυβέρνηση μετά την κατάληψη της εξουσίας επιθυμεί να αντικαταστήσει κατ’ ουσία όλους τους δημοσίους υπαλλήλους σε θέσεις που πρέπει να πληρούνται βάσει αξιοκρατίας.
Βάσει της πολυετούς εμπειρίας μου σε θέσεις δημοσίων υπηρεσιών και τοπικής κυβέρνησης, και αντλώντας από την προϊστορία μου στις δημόσιες συμβάσεις, είμαι πεπεισμένος ότι μόνο μια διοίκηση που διακρίνεται από επαγγελματισμό και αξιοπιστία θα είναι σε θέση να μεταφέρει την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο με υπεύθυνο τρόπο. Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να μην αναθέτουν ευθύνες σε πρόσωπα και νομικούς φορείς υπεράνω των μεταφερόμενων κανόνων, και, ιδίως, να μην επιβάλλουν περιττό διοικητικό φόρτο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι μια ενεργή ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τη μεταφορά της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων, θα αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των δημοσίων συμβάσεων της ΕΕ.
Małgorzata Handzlik (PPE-DE). – (PL) Κύριε Πρόεδρε, πιστεύω ότι η θέσπιση κοινοτικής νομοθεσίας με στόχο τη δημιουργία ενός δίκαιου και χωρίς διακρίσεις συστήματος δημοσίων συμβάσεων αποτελεί το σωστό βήμα καθώς ενισχύει την ανάπτυξη της κοινής αγοράς.
Η ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται για τέτοιου είδους δημόσιες συμβάσεις. Εντούτοις, αυτές οι προδιαγραφές είναι συχνά ανεπαρκείς, κυρίως λόγω του προβλήματος μεταφοράς τους στο εθνικό δίκαιο και της έλλειψης ενός αποτελεσματικού συστήματος παρακολούθησης όσον αφορά το κατά πόσο οι διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων πληρούν τις απαιτήσεις που ορίζονται στην οδηγία. Η εισηγήτρια προσδιορίζει αυτά τα προβλήματα πολύ εύστοχα και εφιστά την προσοχή μας στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιλυθούν.
Τα προβλήματα συνδέονται κυρίως με την προτίμηση που επιδεικνύεται σε ισχυρές, εθνικές επιχειρηματικές οντότητες, τη μη τήρηση των αρχών ελεύθερου και δίκαιου ανταγωνισμού, και ασφαλώς τη διαφθορά, που παρεμποδίζει επιχειρηματικές οντότητες όπως μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων. Συνεπώς, πρέπει να θεσπίσουμε ένα σύστημα παρακολούθησης για τις δημόσιες συμβάσεις το οποίο θα μας επιτρέπει να προλαμβάνουμε την παράνομη και ανεξάρτητη ανάθεση συμβάσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο συμφωνώ ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν καλύτερη χρήση της στήριξης που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο τη βελτίωση της μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο και της εφαρμογής της.
Θα ήταν επίσης καλή ιδέα να συσταθούν εθνικοί συμβουλευτικοί οργανισμοί στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων. Εκτός της παροχής βοήθειας στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων, θα μπορούσαν να παρακολουθούν επίσης την κατάσταση στα κράτη μέλη και να διαβιβάζουν στατιστικά δεδομένα στην Επιτροπή. Θα πρέπει να διευκολύνουμε επίσης την πρόσβαση σε αυτό το είδος των δημοσίων συμβάσεων απλουστεύοντας τις ηλεκτρονικές διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων.
Ας μην λησμονούμε ότι οι δημόσιες συμβάσεις αποτελούν σημαντικό δείκτη οικονομικής ανάπτυξης στην Ένωση, που επί του παρόντος ανέρχεται στο 16% του ΑΕγχΠ. Ο στόχος της οδηγίας είναι να εξαλείψει τη διακριτική μεταχείριση στα κράτη μέλη και να καταστήσει το σύστημα αρκετά ευέλικτο ώστε οι ξένες επιχειρήσεις να έχουν ίση πρόσβαση στις αγορές άλλων χωρών.
Τέλος, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι από την άποψη της επίλυσης του προβλήματος των διαδικασιών δημοσίων συμβάσεων θα πρέπει να επικεντρωθούμε όχι μόνο σε επίσημες λύσεις, αλλά επίσης και σε ανεπίσημες. Αυτές περιλαμβάνουν την προώθηση των ορθών πρακτικών, της ανταλλαγής εμπειριών, της οργάνωσης της κατάρτισης ή της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.
Charlie McCreevy, μέλος της Επιτροπής. – (EN) Κύριε Πρόεδρε, η αυστηρή εφαρμογή και η επιβολή αποτελούν προτεραιότητα για την Επιτροπή. Η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος πόσο περισσότερο να βελτιώσει την ορθή εφαρμογή των κανόνων μας.
Το θέμα των συμπράξεων δημοσίου είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για αρκετούς βουλευτές. Έχουν τεθεί ερωτήματα για την ανάγκη αποσαφήνισης εννοιών όπως η «δημόσια αρχή» ή του περιεχομένου της έννοιας της ανάθεσης εσωτερικής σύμβασης.
Ακούω την έκκληση για μια νομοθετική πρόταση σε αυτόν τον τομέα. Έχουν κατατεθεί τροπολογίες για τον σκοπό αυτόν. Πρέπει να ομολογήσω, ωστόσο, ότι δεν είμαι πεπεισμένος για την ανάγκη νομοθετικής δράσης. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, θεωρώ πρόωρο να ακολουθήσουμε αυτή την οδό.
Η Επιτροπή μελετά εθνικές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα. Εάν αυτή η έρευνα αποδείξει ότι είναι απαραίτητη η αποσαφήνιση, θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε τότε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε τέτοια σαφήνεια.
Χαιρετίζω την έκθεσή σας ως έγκαιρη συμβολή σε αυτόν τον προβληματισμό, και ανυπομονώ να συνεργαστώ με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να ωθήσω την εσωτερική αγορά να αποφέρει απτά οφέλη σε καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Πρόεδρος. – Η συζήτηση έληξε.
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2007.